ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Bitcoin a scăzut sub 19.000 de dolari. De ce suferă criptomonedele?

19 September 2022 at 22:00
image

Criptomonedele au coborât la noi minime din cauza îngrijorărilor legate de reglementare și a faptului că investitorii la nivel global s-au arătat reținuți față de activele riscante, în contextul în care în întreaga lume se prefigurează creșteri ale ratelor dobânzilor, scrie Reuters.

, cea mai mare criptomonedă în funcție de valoarea de piață, a scăzut cu aproximativ 5% până la un minim al ultimelor trei luni de 18.387 dolari.

Ether, a doua cea mai mare criptomonedă, a scăzut cu 3% la un minim al ultimelor două luni de 1.285 de dolari și a scăzut cu peste 10% în ultimele 24 de ore. Alte active mai mici au fost mai adânc în roșu.

A doua cea mai mare criptomonedă a scăzut la un minim al ultimelor luni

Blockchain-ul Ethereum, care stă la baza tokenului ether, a avut o actualizare majoră în weekend, numită Merge, care schimbă modul în care sunt procesate tranzacțiile și reduce consumul de energie.

Valoarea tokenului a scăzut pe fondul unor speculații induse de remarcile făcute săptămâna trecută de președintele Comisiei pentru valori mobiliare și burse din SUA, Gary Gensler, care sugerează că noua structură ar putea atrage reglementări suplimentare.

„Este vorba de speculații cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla sau nu”, a declarat Matthew Dibb, COO al platformei de din Singapore Stack Funds, cu privire la perspectivele de reglementare. „Dacă ne uităm la peisajul de acum, atât din punct de vedere fundamental, cât și tehnic, nu arată grozav. Nu există niciun catalizator de creștere imediată care să susțină aceste piețe și să aducă bani noi și lichidități.”

articolul original.

Experimentul Bitcoin din El Salvador este „un eșec spectaculos”

17 September 2022 at 21:00
image

A trecut aproximativ un an de când președintele El Salvador, Nayib Bukele, care s-a autodescris drept „cel mai tare dictator din lume”, a decis să folosească Bitcoin drept monedă oficială.

De fapt, în cuvintele economistului John Hawkins de la Universitatea Canberra, citat de Futurism, marele experiment a fost doar un „eșec spectaculos”.

„Acum, după un an, există dovezi mai mult decât suficiente pentru a concluziona că Bukele nu avea idee ce făcea”, spune Hawkins.

Experimentul Bitcoin din El Salvador, un mare eșec

Experimentul Bitcoin al lui Bukele a fost centrat în jurul unui așa-numit , finanțat printr-un program de obligațiuni guvernamentale în valoare de 1 miliard de dolari.

Țara urma să investească jumătate din acel miliard în oraș, iar cealaltă jumătate urma să investească în Bitcoin. Acele achiziții de Bitcoin, potrivit președintelui, ar fi dus în cele din urmă la creștere economică.

Dar din păcate, acel boom economic promis nu s-a materializat. De fapt, după cum explică Hawkins, acel program de obligațiuni nu a fost vreodată implementat.

, a turnat aproximativ 100 de milioane de dolari în Bitcoin, care valorează doar aproximativ jumătate din această investiție în acest moment.

Pe de altă parte, violența grupurilor criminale a explodat, iar națiunea este în pragul unei crize economice.

Bukele, un „crypto-bro” controversat și incompetent

„Înțelegerea greșită de către Bukele a economiei în general a fost demonstrată în mod repetat”, a continuat Hawkins, amintind cazurile în care președintele nu a reușit să demonstreze o înțelegere solidă a modului în care funcționează PIB-ul sau când a arătat o abordare exaltată și aproape religioasă a fenomenului crypto.

Hawkins nu este singurul care îl critică pe președinte. (FMI) l-a implorat pe liderul din El Salvador să renunțe la legislația în favoarea criptomonedei, argumentând că activele digitale sunt prea volatile și nesigure pentru uz național.

Nayib Bukele este un personaj controversat care a câștigat alegerile prezidențiale din 2019 cu 53% dintre voturi. Un politician traseist prin definiție (a trecut de la comuniști la liberali și mai apoi la conservatori), Bukele a stârnit îngrijorare încă de la începutul mandatului.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Radu Puiu, XTB: Monedele digitale versus criza energetică și inflația în creștere – viitorul sectorului, încotro?

15 September 2022 at 18:16
image
  • Bitcoin și Ethereum au pierdut peste 12% în ultimele două zile.
  • Ethereum se pregătește să treacă la un model de operare care utilizează cu 99,9% mai puțină energie, ceea ce ar putea să marcheze o revenire a sectorului.
  • În cazul unui eșec, însă, căderea Ethereum ar afecta drastic sentimentul pieței față de monedele digitale și ar declanșa un val de lichidare, explică Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România.
  • Conform unui raport al Casei Albe, consumul total global de energie electrică pentru generarea (minarea) activelor digitale este între 120 de miliarde și 240 de miliarde de kilowați-oră pe an, o valoare care depășește consumul total anual de energie electrică din țările mari, cum ar fi Australia sau Argentina.
  • Cercetătorii de la Universitatea Cambridge estimează că rețeaua Bitcoin folosește aproximativ 100 de terawatt-oră pe an, cantitatea aproximativă consumată de țări precum Malaezia sau Suedia.

Sentimentul față de activele digitale s-a deteriorat după publicarea negativă a inflației de marți din SUA.

În prezent, prețul celor mai mari două monede digitale, Ethereum și Bitcoin, încearcă să recupereze o parte din scăderile ample suferite marți.

Bitcoin și Ethereum au pierdut peste 12% în ultimele două zile.

A doua cea mai mare criptomonedă, Ethereum se pregătește pentru ceea ce analiștii consideră a fi cel mai important eveniment al anului pentru monedele digitale, se arată în analiza XTB.

Schimbarea, numită The Merge, este concepută pentru a câștiga susținerea criticilor care văd criptomonedele ca fiind dăunătoare pentru mediu. Astfel, este pe cale să treacă la un nou model de operare care utilizează cu 99,9% mai puțină energie.

Ethereum folosește, în prezent, la fel de multă energie ca o țară de dimensiune medie.

Alte criptomonede, inclusiv cea mai mare, Bitcoin, vor rămâne la fel de consumatoare de energie ca înainte.

Merge-ul în sine nu va provoca consecințe imediate pentru utilizatorii blockchain-ului Ethereum.

În prezent, consumul anual este comparabil cu cel al Noii Zeelande.

Schimbarea definitivă a consensului de la Proof of Work la Proof of Stake va avea loc datorită așa-numitei „bombe de dificultate”, care va face generarea (minarea) de ETH neprofitabilă pentru așa-zișii „mineri”, care vor fi înlocuiți de validatori.

Potrivit unor analiști, fuziunea Ethereum va provoca un val de interes instituțional pentru Ethereum și poate fi asociată cu o nouă „primăvară a sectorului DeFi”, adică un interes reînnoit pentru aplicațiile și serviciile descentralizate construite pe rețeaua Ethereum.

În actualizările viitoare, dezvoltatorii vor aborda ideea de reducere a „taxelor de gaz” (comisioane) ale rețelei și scalabilitatea rețelei.

Cofondatorul Ethereum, Vitalik Buterin, spune că Merge a făcut parte din planul Ethereum de când a fost lansat în 2014, dar a trebuit să fie amânat de multe ori din cauza complexității sale tehnice.

Astfel, în ciuda testelor de succes ale Ethereum, există posibilitatea de apariție a unei „erori tehnice în timpul evenimentului”, care ar afecta drastic sentimentul pieței față de monedele digitale și ar declanșa un val de lichidare, atrage atenția analistul XTB.

Odată cu revenirea aversiunii la risc, unii investitori ar putea dori să vândă din monede în cazul apariției unor erori neașteptate.

Vânzarea recentă ar fi putut surprinde investitorii, deoarece au fost lichidate poziții de cumpărare în valoare de peste 220 de milioane de dolari.

Raportul potrivit căruia inflația din SUA a scăzut cu mai puțin decât așteptările analiștilor în august a preluat interesul investitorilor.

Acum, rămâne de văzut dacă „The Merge” ar putea deveni un eveniment „sell the news”.

Biroul de Statistică a Muncii din SUA a publicat, marți, cel mai recent raport privind indicele prețurilor de consum, care arată că prețul bunurilor a crescut cu 8,3% în termeni anuali în august.

Valoarea de 8,3% a depășit așteptările economiștilor cu privire la o scădere până la 8,1%. Aceasta marchează o scădere cu 20 de puncte de bază față de cifrele din iulie.

Potrivit raportului, creșterea costurilor cu locuințele, hrana și îngrijirea medicală au fost cei mai mari contribuitori la creșterea totală a prețurilor. Între timp, prețurile la benzină au înregistrat o scădere.

Pe măsură ce prețul bunurilor a crescut, băncile centrale din întreaga lume au răspuns prin creșterea ratelor dobânzilor în încercarea de a reduce inflația.

În SUA, Rezerva Federală a indicat că va adopta o atitudine hawkish (de înăsprire a condițiilor monetare) la sfârșitul anului 2021, ceea ce a generat teamă pe piețele globale de acțiuni, dar această atitudine s-a transmis și în sectorul monedelor digitale.

De atunci, Fed a majorat ratele dobânzilor de mai multe ori până la nivelurile actuale cuprinse între 2,25% și 2,5%.

Fed a indicat de mai multe ori că țintește o rată a inflației de 2%, iar președintele băncii centrale, Jerome Powell, a avertizat că va apărea mai multă „durere” în viitor, în discursul său de la Jackson Hole, ceea ce ar putea însemna că vor exista noi creșteri, se explică în analiza casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România.

Se previzionează ca Powell să anunțe o altă creștere cu 75 de puncte de bază la întâlnirea FOMC de săptămâna viitoare.

Piețele au acordat o atenție deosebită atât cifrelor Fed, cât și ale inflației CPI în ultimele luni.

Din moment ce Fed s-a angajat în planul său de creștere a ratelor dobânzilor, creșterea cifrelor inflației a provocat șocuri pe piețe.

Acest lucru este o urmare a faptului că ritmul de creștere a ratelor majorează costul împrumutului, ceea ce tinde să afecteze activele riscante pe măsură ce investitorii se reorientează către active de refugiu, precum dolarul american.

Un mediu macroeconomic instabil, punctat de creșterea prețurilor și de o abordare agresivă a Fed, a fost unul dintre factorii majori din spatele scăderii prețurilor din ultimele luni ale monedelor digitale, arată Radu Puiu, Financial Analyst în cadrul XTB.

Un nou proiect de lege privind monedele digitale a fost introdus în Parlamentul Uruguayului. Proiectul de lege urmărește să clarifice modul în care vor fi reglementate activele digitale în țară, dând Băncii Centrale a Uruguayului competență asupra acestor active.

Veștile referitoare la proiecte de reglemetare în diferite regiuni pot fi de bun augur, întrucât pot reprezenta un vot de încredere. În momentul de față, acest spațiu continuă să fie unul foarte speculativ, fapt ce crează un nivel ridicat de volatilitate și poate fi un aspect negativ care descurajează anumiți investitori instituționali.

Un nou exemplu este o criptomonedă mică numită „Jail Kwon Token”, care a crescut cu peste 200% miercuri după apariția știrilor conform cărora autoritățile sud-coreene au obținut un mandat de arestare pentru Do Kwon, creatorul monedei stabile TerraUSD.

Un tribunal din Coreea de Sud a emis un mandat de arestare pentru Do Kwon, principalul dezvoltator al criptomonedelor Luna și TerraUSD, a căror prăbușire din luna mai a zguduit piețele de criptomonede din întreaga lume.

Kwon, fondator al platformei blockchain Terraform Labs, a fost acuzat de fraudă de către investitori în urma prăbușirii.

Ordinul de arestare vine după luni de investigații și pe fondul indignării publice din Coreea de Sud care a apărut în urma evenimentului. La nivel global, investitorii în cele două monede au pierdut aproximativ 42 de miliarde de dolari, potrivit firmei de analiză blockchain Elliptic.

Moneda „Jail Kwon” a atins un preț maxim de aproximativ 0,001 USD miercuri dimineață, de peste șapte ori mai mult față de prețul din urmă cu 24 de ore, potrivit CoinGecko. Ulterior, a scăzut, iar în prezent evoluează la 0,000568 USD, în creștere cu 220% față de ziua anterioară.

Opiniile referitoare la consumul de energie al industriei sunt împărțite, fiind dificil de creat o părere clară.

Conform unui raport al Casei Albe, consumul total global de energie electrică pentru generarea (minarea) activelor digitale este între 120 de miliarde și 240 de miliarde de kilowați-oră pe an, o valoare care depășește consumul total anual de energie electrică din țările mari, cum ar fi Australia și Argentina.

Studiul constată că statele cu prețuri mai mici la energie electrică au, de obicei, o pondere mai ridicată a energiei regenerabile în rețeaua electrică. O tehnologie mai ecologică pare să fie trendul către care se îndreaptă sectorul.

Cercetătorii de la Universitatea Cambridge estimează că rețeaua Bitcoin folosește aproximativ 100 de terawatt-oră pe an, cantitatea aproximativă consumată de țări precum Malaezia sau Suedia.

Pe de altă parte, apărătorii Bitcoin spun că industria este în mod nedrept evidențiată în privința consumului de energie, pe care un raport recent al Casei Albe a estimat-o că se încadrează între 0,09% și 1,7% din consumul total de energie electrică din SUA.

Grupurile industriale au publicat date care arată că mai mult de jumătate din energia utilizată de mineri provine din surse regenerabile și spun că sectorul are potențialul de a ajuta la extinderea rețelelor de energie regenerabilă prin finanțarea de noi proiecte de energie ecologică, se precizează în analiza casei de brokeraj XTB România.

articolul original.

Anamaria Prodan, prima femeie de afaceri din România care lansează propria colecție de NFT-uri

13 September 2022 at 17:11

Anamaria Prodan anunță lansarea primei sale colecții de NFT-uri unice ce aduc în această piață avantaje și beneficii reale din lumea business, fashion și sport. Anamaria Prodan devine astfel prima femeie de afaceri din România care lansează propria colecție de NFT-uri.

Proiectul “Anamaria Prodan NFTs” urmează să fie lansat în data de 14 Septembrie 2022 în cadrul unui eveniment organizat în Dubai, Emiratele Arabe Unite.

“Piața actuală a NFT-urilor este în plină ascensiune, la fel sunt și proiectele noastre legate de piața cryptomonedelor și cea a NFT-urilor. Fac parte din mai multe proiecte frumoase, unul dintre ele fiind CyCoin în care sunt investitor majoritar și care o să fie lansat în viitorul apropiat. În mod evident proiectul ‘Anamaria Prodan NFTs’ este unul de suflet pentru mine și sunt sigură că va avea un succes foarte mare. Am lucrat cu o echipă creativă de profesioniști și advisors din partea companiei CryptoDATA, experți în domeniul blockchain și, implicit, în tot ceea ce înseamnă piață de NFT-uri și sunt convinsă că împreună vom face lucruri mari”, a declarat Anamaria Prodan.

Avatarele digitale din colecția – Anamaria Prodan NFTs – au un design ce reproduce trăsăturile fizice ale Anamariei Prodan și combină imaginea acesteia cu utilitate în viața reală, prin furnizarea de beneficii și avantaje în trei dintre domeniile ei principale de activitate: business, fashion și sport.

  • NFT-uri fashion

NFT-urile încadrate în categoria fashion din colecția Anamariei Prodan aduc deținătorilor beneficii reale reprezentate prin pachete de discounturi, ținute semnate de Anamaria Prodan sau accesorii furnizate în colaborare cu Prodan & Stavros Couture și Remundi.

  • NFT-uri sport

NFT-urile sport vor aduce deținătorilor lor tricouri și echipamente sportive semnate de jucătorii lor preferați și sportivi consacrați, dar și invitații la cele mai importante evenimente sportive din România.

  • NFT-uri business

NFT-urile business vor oferi deținătorilor posibilitatea de a beneficia de sesiuni de coaching atât online, cât și fizic cu Anamaria Prodan pentru business development și orientare în carieră. Mai mult decât atât, deținătorii NFT-urilor din această categorie vor primi un exemplar semnat al cărții lansate de către Anamaria Prodan, “Da, sunt cea mai bună!”.

Pentru realizarea colecției de NFT-uri, Anamaria Prodan a lucrat cu specialiști și graficieni ai companiei CryptoDATA Tech, considerată pionier în dezvoltarea de servicii și produse bazate pe tehnologia blockchain.

CryptoDATA Tech este un ambasador global pentru promovarea importanței securității datelor și lider în domeniul tehnologiilor aplicate. CryptoDATA Tech dezvoltă produse și servicii de înaltă performanță cu atribute unice de securitate cibernetică, aplicabile în diverse domenii datorită caracteristicilor bazate pe tehnologia blockchain și criptare.

articolul original.

Percheziţii în Bucureşti şi în alte 3 județe la un grup specializat în evaziune din tranzacții cu criptomonede

6 September 2022 at 05:13
image

Poliţiştii fac, în această dimineaţă, 17 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Dâmboviţa, Ilfov şi Olt, la persoane suspectate că fac parte dintr-o grupare care făcea evaziune fiscală prin ascunderea unor venituri obţinute din tranzacţii cu monede virtuale. Prejudiciul este estimat la 3,5 milioane de lei.

”În această dimineaţă, 6 septembrie, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa pun în aplicare 17 mandate de percheziţie domiciliară, dintre care 6 în judeţul Dâmboviţa, 9 în municipiul Bucureşti, unul în judeţul Ilfov şi unul în judeţul Olt.

Vor fi puse în executare 19 mandate de aducere“

De asemenea, vor fi puse în executare 19 mandate de aducere, persoanele depistate urmând să fie conduse la sediul poliţiei, pentru audieri. Activităţile de cercetare penală sunt efectuate sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi grup infracţional organizat, fapte prevazute de art. 9 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi art. 367 din Codul Penal”, a anunţat Poliţia Română, potrivit news.ro.

Prejudiciul, estimat la 3,5 milioane de lei

Cele 19 persoane sunt suspectate că, în perioada 2019-2022, au constituit sau au aderat la o grupare infracţională, cu scopul de a face evaziune fiscală, prin ascunderea sursei impozabile reprezentante de venituri obţinute din tranzacţii cu monede virtuale. Prejudiciul în cauză este de 3.501.974 de lei.

La activităţile desfăşurate participă luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale Dâmboviţa, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean Olt.

articolul original.

Cel mai scump dolar din ultimii 20 de ani. Ce se întâmplă cu dobânzile?

30 August 2022 at 00:00
image

Dolarul american a atins luni maximul ultimilor 20 de ani în raport cu un coș de valute, după ce președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a semnalat că ratele dobânzilor vor fi menținute mai mult timp la un nivel mai ridicat pentru a reduce inflația în creștere.

Indicele dolarului a escaladat până la un nou maxim al ultimelor două decenii, de 109,44, în cursul tranzacțiilor din Asia, forța dolarului împingând alte valute importante la noi minime și punând presiune asupra omologilor săi de pe piețele emergente, relatează Reuters.

Dolarul a atins 138,88 unități față de yenul japonez, cel mai ridicat nivel din 21 iulie, în timp ce yuanul a scăzut la un nou minim al ultimilor doi ani, de 6,9321 pentru un dolar.

Cel mai scump dolar din ultimele decenii. Cum se compară cu alte valute?

Lira sterlină a scăzut, de asemenea, la un minim al ultimilor doi ani și jumătate, de 1,1656 dolari și a fost ultima dată în scădere cu 0,61% la 1,1658 dolari, în timp ce euro a scăzut cu 0,49% la 0,9916 dolari.

Mișcările au extins câștigurile dolarului realizate vineri, când Powell a avertizat că vor exista „” pentru gospodării și întreprinderi, deoarece va fi nevoie de timp pentru ca Fed să controleze inflația.

În prezent, piețele evaluează la aproximativ 76,5% șansele unei creșteri a ratei de 75 de puncte de bază la următoarea ședință a Fed din septembrie.

Ce se întâmplă cu dobânda?

Piețele iau în calcul riscul ca BCE să majoreze dobânda cu 75 de puncte de bază luna viitoare, după ce unii factori de decizie au semnalat interesul pentru o astfel de mișcare.

În ceea ce , Bitcoin a rămas sub nivelul de 20.000 de dolari, pe măsură ce sentimentul investitorilor a scăzut, iar ultima dată a scăzut cu 3,89%, la 19.843,02 dolari.
articolul original.

Averile deputaților de Bistrița-Năsăud, în 2022! Achiziții de terenuri, bijuterii și criptomonede

29 August 2022 at 05:30

Și anul acesta averile deputaților bistrițeni se prezintă foarte bine. Unii au mai vândut din terenurile deținute, însă au achiziționat altele, alții nu au înstrăinat nimic și au cumpărat, mărindu-și averea imobiliară. Aleșii bistrițeni investesc în criptomonede sau în bijuterii. Chiar dacă pe ici pe colo au de plătit rate la bănci, averile deputaților din județul nostru nu au scăzut deloc, ba din contră.

Gazeta de Bistrița vă prezintă în această ediție ce au mai agonisit deputații de Bistrița-Năsăud în ultimul an și câți bani au încasat din îndemnizațiile de parlamentari. O singură concluzie se poate trage: o duc bine!

Un BMW în plus, un credit în minus

Averea deputatului social-democrat Bogdan Ivan a suferit oarecare modificări în ultimele 12 luni scurse de când și-a completat declarația de avere în 2021. Pe scurt, Bogdan Ivan a mai achiziționat un autoturism, și-a diversificat achizițiile de criptomonede și a scăpat de un credit care devenea scadent în 2026. Dar să vedem despre ce este vorba mai exact.

Astfel, alesul social-democrat deține, la fel ca și anul trecut, un teren de 800 de metri pătrați în intravilanul municipiului Bistrița, două autoturisme marca BMW (un 320D fabricat în 2007 și un 730 din 2009).

În conturi, sumele s-au mai micșorat, Bogdan Ivan declarând economii în valoare de 28.000 de euro și 31.294 lei. Adept al investițiilor în criptomonede, deputatul bistrițean a achiziționat mai multe astfel de monede. Valoarea totală a acestora ajunge la 18.320 de dolari.

Dacă anul trecut declara două credite bancare, unul în valoare de 100.000 lei, iar celălalt de 25.000 lei, anul acesta a mai rămas doar cel de 25.000.

În 2021, Bogdan Ivan a încasat de la Camera Deputaților în indemnizație anuală în valoare de 136.898 lei (circa 11.400 lei lunar). Soția sa, angajata OCPI Bistrița-Năsăud a încasat 61.227 lei (circa 5.100 lei lunar), plus încă 4.211 lei în calitate de administrator al SC. FWD Royal Events SRL.

Încă un teren în București și bani din chirii

Liberala Diana Morar este proprietara a 16 suprafețe de teren intravilan în atât în Bistrița-Năsăud cât și în alte județe, precum: Bihor, Timișoara, Constanța, precum și în București. În total, aceasta aproximativ 9.300 metri pătrați de teren, mare parte din suprafețe provenind din moșteniri. Unul dintre terenuri, care are o suprafață de 351 mp, a fost achiziționat chiar în 2021, în București.

Și la capitolul locuințe, Diana Morar stă foarte bine. Astfel, deputata liberală este proprietara a 6 case, patru apartamente, 7 “alte categorii de bunuri imobile” – unul, în suprafață de 268 mp, situat în București, a fost achiziționat anul trecut -, dar și un spațiu comercial/producție, cu o suprafață de peste 102 mp, în Baia Mare. Aceste bunuri imobile sunt situate în Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Constanța, Satu Mare, Timiș, Cluj și București.

În declarația de avere, Diana Morar menționează și un autoturism Audi A4 fabricat în 2016.

De la Camera Deputaților, aleasa liberală a încasat anul trecut îndemnizații în valoare totală de 131.412 lei (10.951 lei lunar), la care se adaugă alți peste 101.000 lei din închirieri.

2021, anul tranzacțiilor imobiliare

Averea deputatului social-democrat Daniel Suciu a suferit câteva modificări, conform ultimei sale declarații de avere, completată în urmă cu circa o lună de zile.

Astfel potrivit documentului, alesul bistrițean deține în acest moment două suprafețe de teren intravilan în municipiul Bistrița, una de 304 mp și o alta de 1.000 mp (achiziționată în 2021), plus un teren intravilan de 1.000 mp în Borșa, județul Maramureș (cumpărat în 2020). Tot în Bistrița, Daniel Suciu are o casă de locuit de 147 mp, achiziționată în 2013.

În toamna anului trecut, Daniel Suciu a vândut un teren extravilan de 1.000 mp, pe care l-a deținut în Budacu de Jos, contra sumei de 20.000 de euro, unei persoane pe nume Petrina Constantin.

În documentul de avere, social-democratul menționează că deține și două autoturisme – un BMW X1, fabricat în 2021, și un BMW X3, fabricat în 2016. În toamna anului trecut, i-a vândut unui coleg de partid un VW Passat, fabricat în 2007, contra sumei de 28.000 lei.

În conturi, Daniel Suciu are economii de aproape 92.000 le. Totodată, el are de plătit două credite bancare – unul de 223.000 lei, contractat în 2013 și scadent în 2028, iar celălalt, în valoare de 100.000 lei a fost contractat anul trecut și trebuie returnat până în 2024.

De la Camera Deputaților, Daniel Suciu a încasat îndemnizații în valoare totală de 154.221 lei (12.851 lei lunar), în timp ce soția sa, angajata Instituției Prefectului, a încasat 50.141 lei (circa 4.200 lei), plus alți 4.769 lei, în calitate de responsabil de comunicare proiect Raise.

Dividende de aproape 74.000 lei

Deputatul liberal Robert Sighiartău deține în Bistrița un teren intravilan cu o suprafață de 633 m pătrați și o casă cu o suprafață de 465 m pătrați. Într-un cont bancar alesul bistrițean are economii de 20.361 lei.

Anul trecut, Robert Sighiartău a încasat de la Camera Deputaților îndemnizații în valoare totală de 131.412 lei (aproape 11.000 lei lunar). Potrivit declarației sale de avere, liberalul a obținut și dividende de la firmele la care este acționar. Astfel, de la SC Central Motors SRL, unde deține 20% din părțile sociale, Sighiartău a încasat dividende în valoare de 50.000 lei, iar de la SC Comautosport SRL, unde deține 18,18% din părțile sociale, a încasat 23.750 lei. Deputatul bistrițean deține 70% dintre acțiunile SC Mondial Motors SRL Bistrița și 18,18% din IFN Comautosport Leasing SRL.

Un alt venit mai provine din alocațiile celor patru copii ai deputatului, în cuantum total de 11.337 lei.

I-a crescut colecția de bijuterii și și-a schimbat mașina

Lóránt-Zoltan Sas, ales deputat pe liste USR-PLUS, devenit anul acesta independent după ce a demisionat din partid, are un teren agricol în valoare de 1.850 metri pătrați cumpărat în anul 2000 într-un cartier al Bistriței. De asemenea, în 2015 a cumpărat un teren intravilan de 500 de metri pătrați în Bistrița și o casă de 240 de metri pătrați.

În ceea ce privește autoturismele, deputatul bistrițean menționa în documentul completat anul trecut că deține o Skoda Fabia fabricată în 2005, un BMW din 2002, un Daihatsu Feroza din 1986, un Smart  din 2010 și o remorcă din 2016. În Ultima sa declarație de avere, Lóránt-Zoltan Sas notează doar 4 autoturisme: Skoda Fabia din 2015, BMW-ul din 2002, Daihatsu din 1986 și Smart-ul din 2010.

De asemenea, alesul bistrițean declară că deține bijuterii în valoare de 40.000 lei, achiziționate în perioada 2000 – 2022.

În conturi, Sas are economii de circa 341.000 lei, dar are și datorii de pe urma unui credit bancar contractat în anul 2015, în valoare de 240.000 lei, care trebuie returnat până în anul 2044.

De la Camera Deputaților, alesul bistrițean a încasat anul trecut 131.412 lei (circa 11.000 lei lunar), în timp ce soția sa, medic de familie, a câștigat de pe urma cabinetului medical individual doar 18.480 lei, adică 1.540 lei lunar. La aceste venituri se adaugă alocația fiului soților Sas, în cuantum de 2.568 lei.

articolul original.

Vești proaste pentru investitorii în criptomonede! Bitcoin se depreciază din nou

19 August 2022 at 20:45
image

Cea mai valoroasă criptomonedă din lume, Bitcoin, a scăzut vineri cu 7,7%. Variaţiile valorii bitcoin au devenit previzibile în ultimele luni, experții precizând că această depreciere este dificil de explicat.

După această depreciere, un bitcoin valora 21.404 dolari (21.218 euro).

Criptomoneda s-a redresat puţin vineri, dar rămânea volatilă.

Această depreciere este dificil de explicat, însă ar putea fi vorba despre o declaraţie prin care un reprezentant al Băncii centrale americane (Rezerva federală), James Bullard, a anunţat că aceasta vizează o nouă creştere a dobânzii directoare, cu scopul de a exercita ”o presiune semnificativă în vederea scăderii inflaţiei”.

Variaţiile valorii bitcoin au devenit previzibile în ultimele luni.

Valoarea acestei monede virtuale este corelată cu mediul macroeconomic. Sănătatea Nasdaq, variaţii ale inflaţiei şi politici ale băncilor centrale conduc la o creştere sau o scădere a cursului bitcoin.

Ether, a doua cea mai populară criptomonedă, a înregistrat o depreciere similară.

Un ether a scăzut, cu 5,58%, la 1.742 dolari, scrie news.ro

articolul original.

Tokero trece de la start-up la scale-up, cu o evaluare de 15 milioane de euro

10 August 2022 at 06:09
image

Exchange-ul românesc de criptomonede TOKERO a finalizat anul cu o cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro, volume tranzacționate de 75 milioane de euro și o evaluare de 15 milioane de euro, a anunțat azi compania.

Launchpad

Începând cu jumătatea anului 2021, TOKERO a lansat un nou segment de business, apreciat de utilizatorii platformei de criptomonede. Mai exact, din luna septembrie TOKERO a început listarea de proiecte noi în regim de launchpad. Acest nou serviciu a generat venituri în valoare de 1,5 milioane de euro, contribuind, de asemenea, și la creșterea numărului de clienți pe segmentul de exchange.

Pentru două dintre proiectele listate, Humans.AI și BH.Network, TOKERO a reușit să obțină finanțări de câte 1 milion de USDT în doar câteva zile (USDT – stablecoin în paritate de 1:1 cu dolarul american). Astfel, datorită serviciilor pe care le oferă, TOKERO a încheiat anul 2021 cu o cifră de afaceri consolidată la nivel de grup (Globe Monnaie SRL – exchange, și LDV Tech SRL – launchpad) de aproximativ 2,5 milioane de euro, adică 125x comparativ cu cifra de afaceri de 20 mii de euro din anul 2019.

Evaluare la 15 milioane de euro

Prin prisma acestor rezultate, compania a fost evaluată la 15 milioane de euro pentru cea de-a doua rundă de finanțare, un aspect important pentru cei care au ales să se alăture în prima rundă, și un etalon de performanță pentru cei care se vor alătura în cea de-a doua. Echipa s-a extins considerabil în doar un an, de la 5 membri în anul 2020, la peste 21 de specialiști în anul 2021, jumătate dintre aceștia fiind alocați pentru zona operațională (suport, marketing și AML) și jumătate în departamentul IT.

Tokero Team

Odată cu înființarea noului sediu în București, în complexul de birouri Hermes Business Campus, a luat naștere și www.TOKERO.Team – un program de recrutare continuă pentru Grupul TOKERO. Scopul dezvoltării și lansării platformei de recrutare este atragerea de noi talente în echipă, atât oameni care au deja cunoștințe în domeniul crypto, cât și oameni foarte bine pregătiți în domeniile lor, care își doresc oportunități profesionale premium și noi provocări. Pozițiile deschise inițial vor fi pe HR, contabilitate, marketing, IT, management.

Planuri de viitor

A doua rundă de finanțare este una deschisă de această dată, spre deosebire de prima, care a fost una cu circuit închis. „Ne propunem să strângem 1,5 milioane euro, din care deja am securizat jumătate. Facem din acest moment publică runda, întrucât ne dorim să atragem investitori și din afara comunității noastre, cu siguranță vor fi surprize plăcute”,  spune Marius Morra, CEO și Co-Founder TOKERO.

. În momentul de față lucrăm la dezvoltarea unor noi produse marca TOKERO care să întregească ceea ce vrem să numim mai departe <ecosistemul TOKERO>. Pregătim o lansare foarte așteptată de comunitatea noastră: Lansarea TOKERO TOKEN – un token utilitar pe modelul $BNB de la Binance, $CRO de la Crypto.com îmbinat cu $POLS, tokenul nativ al launchpadului Polkastarter. În jurul token-ului se va contura întregul ecosistem TOKERO, ce va cuprinde mai multe servicii și beneficii, primele fiind deja active, exchange, launchpad și TOKERO PRO”, precizează acesta. 

Sabin Simionescu, Chief Technology Officer (CTO) și Co-Founder TOKERO, este cel care a creat primele 3 versiuni ale platformei de schimb criptomonede.

La nivel de platformă, echipa tehnică este foarte concentrată acum pe ultimele retușuri ale unei noi versiuni (Versiunea 4.0), mult mai scalabile, care să poată suporta toate produsele TOKERO ce se află în diverse stadii de dezvoltare/planificare. Îmbunătățiri majore avem și la nivelul aplicației de mobil, urmând să fie publicate curând. Și ceva ce toți clienții vor să afle – da, vom introduce noi monede, chiar foarte multe. Avem în dezvoltare integrări de blockchain ce vor face disponibile pentru schimb mult mai multe monede, încât să devenim lideri și la capitolul diversitate. Ne aflăm în prezent la începutul celei de-a doua runde de finanțare, avem investitori în așteptare, chiar după prima rundă. Istoricul TOKERO vorbește de la sine, suntem pe piață de 5 ani, dezvoltăm noi soluții în continuu, creștem, și zilnic aducem crypto mai aproape de adopția în masă”, a explicat Simionescu.

articolul original.

Ce fac traderii după prăbușirea pieței cripto?

8 August 2022 at 06:00
image

Prăbuşirea criptomonedelor diminuează oferta celor mai căutate ceasuri de pe piaţa second-hand, reducând preţurile pentru modelele greu de procurat de la Patek Philippe şi Rolex.

Oferta de ceasuri trofeu, precum Rolex Daytona sau Patek Nautilus 5711A, „este acum mult mai mare”, a declarat platforma de tranzacţionare online de ceasuri Chrono24 într-o declaraţie trimisă prin e-mail.

Recenta prăbuşire crypto „a avut un impact direct asupra preţurilor ceasurilor de lux de la mărci precum Rolex şi Patek Philippe”, a declarat compania, care are sediul în Karlsruhe, Germania, şi care are mai mult de jumătate de milion de ceasuri listate la vânzare pe site-ul său.

La ce a dus prăbușirea pieței cripto?

Scăderea preţului pentru cele mai căutate modele este cel mai recent indiciu că piaţa ceasurilor second-hand, cândva în plină ascensiune, începe să piardă ritmul. Valorile în creştere ale criptomonedelor au creat o nouă clasă de cumpărători de lux, ceea ce a dus la o creştere fără precedent a preţurilor pentru modele, în special pentru mărci precum Rolex, Audemars Piguet şi Patek. Acum, când multe jetoane digitale au fost martelate, aceşti consumatori dau înapoi.

Tim Stracke, co-directorul executiv al Chrono24, a declarat că retragerea pentru unele modele reprezintă o consolidare, deoarece preţurile pentru cele mai căutate ceasuri scad mai aproape de cele ale ceasurilor similare.

În acelaşi timp, Stracke a declarat că volumele de tranzacţionare pe platforma, care pune în legătură comercianţii sau vânzătorii privaţi cu cumpărătorii, au crescut cu peste 50% în prima jumătate a anului.

Ce prețuri au aceste ceasuri?

Preţul unui Patek Philippe Nautilus 5711A, care se vinde cu aproximativ 35.000 de dolari la vânzare cu amănuntul, a urcat la 240.000 de dolari în primul trimestru, potrivit Chrono24. Acum, ceasul sport din oţel cu cadran albastru ajunge la aproximativ 190.000 de dolari.

Chrono24 a observat creşteri de preţ precum Girard-Perregaux Laureato, precum şi pentru multe modele Cartier şi Breitling. Cererea a crescut, de asemenea, pentru aproape toate modelele din colecţia Omega Speedmaster, rezultat al unei colaborări cu marca soră Swatch, potrivit Chrono24.

Chrono24, care se gândeşte la o potenţială ofertă publică iniţială, a declarat că se aşteaptă la o creştere suplimentară a vânzărilor globale tranzacţionate pe site în a doua jumătate a anului.

articolul original.

Furt de 190 de milioane de dolari, la o firmă americană de criptomonede

3 August 2022 at 00:00
image

Firma americană de criptomonede Nomad a înregistrat un furt de 190 de milioane de dolari, au anunțat marți cercetătorii blockchain, acesta fiind cel mai recent jaf de acest fel care a afectat sectorul activelor digitale în acest an.

Nomad a precizat într-un tweet că este „conștientă de incident” și că în prezent investighează, fără a oferi detalii suplimentare sau valoarea furtului, conform Reuters.

Firma de analiză PeckShield a declarat pentru Reuters că au fost furate criptomonede ale utilizatorilor în valoare de 190 de milioane de dolari, inclusiv ether și stablecoin. Alți cercetători din domeniul blockchain au estimat valoarea la peste 150 de milioane de dolari.

Nomad, cu sediul în San Francisco, nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Cum s-a petrecut acest furt de 190 de milioane de dolari?

Compania a anunțat forțele de ordine și lucrează cu firme de criminalistică să identifice conturile implicate și să recupereze fondurile, a precizat aceasta într-o declarație pentru publicația de știri crypto CoinDesk.

Nomad, care săptămâna trecută a strâns 22 de milioane de dolari de la investitori, inclusiv de la o importantă casă de schimb din SUA, Coinbase Global, produce software care conectează diferite blockchains – registrele digitale care stau la baza majorității criptomonedelor.

Jaful a vizat un „bridge” Nomad – un instrument care permite utilizatorilor să facă transferuri între blockchains.

Punțile blockchain au devenit din ce în ce mai des ținta furturilor, care afectează de mult timp sectorul criptografic. Peste 1 miliard de dolari a fost furat astfel până în prezent în 2022, potrivit firmei de analiză blockchain Elliptic, cu sediul la Londra.

Monedelor li s-a pierdut urma

Nomad s-a descris ca fiind o afacere „security-first”, care ar păstra fondurile utilizatorilor în siguranță.

PeckShield a declarat că o mică au fost mutate într-un așa-numit „mixer”, care maschează urma tranzacțiilor criptografice, în timp ce aproximativ 95 de milioane de dolari au ajuns în alte trei portofele.

articolul original.

BCE: Tendința către banii digitali generează riscuri

25 July 2022 at 05:55
Foto: criptomonede.net

Cercetătorii Băncii Centrale Europene au avertizat, în ultimul raport care analizează creșterea pieței crypto din ultimul deceniu, că industria trebuie reglementată pentru a preveni „efectele de propagare” pe piețele tradiționale. De asemenea, oficialii BCE, care susțin ideea unui euro digital, spun că, în mod cert, criptomonedele nu pot fi un mijloc eficient de plată.

În viziunea lui Christine Lagarde, menținerea accesului la băncile centrale este crucială pentru stabilitatea financiară, atunci când plățile devin din ce în ce mai digitale. Un euro digital poate realiza acest lucru.

În acest sens, reprezentanții BCE și-au manifestat sprijinul pentru eurp digital – CBDC (Central Bank Digital Coin) într-un articol publicat recent pe blogul instituției, în care notează că „modelul de succes pentru plăți”, care a durat decenii la rând, este acum contestat, informează Bitcoinnews.

Prin scăderea utilizării numerarului, banii publici și-ar putea pierde rolul de ancoră monetară

Astfel, ”Stabilitatea modelului actual se bazează pe banii privați, care sunt susținuți de bani publici, care servesc drept ancoră. Dar în prezent plățile trec printr-o transformare potențial perturbatoare. Oamenii plătesc din ce în ce mai mult digital și nu cu numerar, aceasta fiind o tendință spre comoditate și oportunități, dar care vine cu unele riscuri, scriu Christine Lagarde și Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE.

Criptomonedele nu sunt un mijloc de plată eficient

Odată cu scăderea utilizării numerarului, banii publici și-ar putea pierde, în cele din urmă, rolul de ancoră monetară în Europa, iar euro și-ar pierde importanța internațională. Un ecosistem de plăți digitale, fără o ancoră monetară puternică, ar crea confuzie cu privire la ceea ce se califică drept bani, spun Lagarde și Panetta. Cel mai bun exemplu oferit de ei sunt criptomonedele:

”Aceste monede nu pot garanta convertibilitatea unu-la-unu cu banii băncii centrale. Nu sunt un mijloc de plată eficient, mai ales dacă valoarea lor nu este susținută de niciun activ”.

Apoi, avertizează șefii BCE, există amenințarea ca unele companii să domine soluțiile din sectorul privat.

În precizările lor, ”Marile companii din domeniul tehnologiei își pot folosi bazele mari de clienți pentru a se extinde rapid, crescând riscul unui comportament abuziv de piață, iar faptul că majoritatea acestora au sediul în afara UE ar putea duce la dominarea pieței europene de plăți de către jucători non-europeni”. Toate acestea înseamnă că, dacă dorim să păstrăm un sistem de plată stabil și de încredere în Europa, trebuie să menținem rolul banilor băncii centrale în era digitală, susțin Lagarde și Panetta.

Euro digital ca mijloc de plată, nu ca formă de investiție

În viitor, Christine Lagarde și Fabio Panetta sunt convinși că un euro digital poate avea succes doar dacă devine parte din viața de zi cu zi a europenilor. Caracteristicile specifice ale designului său nu au fost încă determinate, deoarece faza de analizare a CBDC va dura cel puțin încă un an.

De aceea, confidențialitatea trebuie să se bucure de cele mai înalte standarde, insistă șefii BCE. Ei cred că oamenii ”ar trebui să poată alege ce informații doresc să dezvăluie, cu condiția să respecte legile în vigoare”.

Lagarde și Panetta susțin însă că autoritățile financiare din Uniunea Europeană trebuie să se asigure că euro digital este utilizat ca mijloc de plată, nu ca formă de investiție.

articolul original.

Startupul pentru criptomonede Blockchain.com concediază 25% din personal

22 July 2022 at 08:45
By: M.Ex.

Startupul pentru criptomonede Blockchain.com concediază 25% din personal, respectiv 150 de persoane, invocând condiţiile dure de piaţă din ultima perioadă, transmite CNBC.

De asemenea, compania îşi închide biroul din Argentina şi renunţă la planurile de extindere în mai multe ţări. Majoritatea concedierilor – aproximativ 44% – afectează angajaţii din Argentina, în timp ce 26% au sediul în SUA şi 16% în Regatul Unit. Compania a informat personalul despre aceste planuri joi.

Site-ul cu informaţii despre acest sector, CoinDesk, a fost primul care a raportat ştirile, care au fost confirmate ulterior CNBC de către un purtător de cuvânt al Blockchain.com. Blockchain.com este una dintre multele companii care au fost afectate de consecinţele prăbuşirii fondului de speculaţii cripto Three Arrows Capital.

3AC a depus cerere de protecţie în caz de faliment la începutul acestei luni, datorând firmelor cripto, inclusiv Celsius şi Voyager Digital, sute de milioane de dolari. De atunci, co-fondatorii companiei sau dispărut. Avocaţii care îi reprezintă pe creditori încearcă să afle unde se află.

Blockchain.com a împrumutat 3AC 270 milioane de dolari în criptomonede şi se aşteaptă să piardă această sumă. Miercuri, platforma de tranzacţionare de criptomonede Coinbase a negat că ar avea vreo expunere de finanţare a Celsius, Voyager sau 3AC.

Prăbuşirea controversatei monede stabile Terra, din luna mai, a avut un efect de spirală, provocând căderea companiilor cripto care au făcut pariuri riscante folosind fonduri împrumutate. Firme precum Celsius şi Voyager au blocat conturile de utilizator după ce nu au îndeplinit cererile de răscumpărare, înainte de a intra ulterior în faliment.

Fondată în 2012, Blockchain.com este o platformă de tranzacţionare a criptomonedelor care s-a clasat pe locul 7 pe lista CNBC Disruptor 50 de anul acesta şi susţine că este responsabilă pentru aproape o treime din toate tranzacţiile cu bitcoin prin produsul său portofel.

Compania privată a fost evaluată la 14 miliarde de dolari într-o rundă de finanţare anunţată la începutul acestui an. Printre susţinătorii săi se numără Baillie Gifford, managerul american de fonduri speculative Kyle Bass şi magnatul britanic Richard Branson.

articolul original.

În urma investițiilor „slabe” și alte pierderi „neanticipate”, Celsius Network a depus cererea de faliment

15 July 2022 at 16:19
image
Foto: reuters.com

Creditorul de criptomonede Celsius Network a anunțat că a depus cererea de faliment. Împrumuturile de criptomonede s-au prăbușit în ultimele luni, ca urmare a prăbușirii prețurilor criptomonedelor și a colapsului marilor token-uri TerraUSD în luna mai.

Astfel, Celsius Network a scos la iveală că se confruntă cu o gaură de 1,2 miliarde de dolari în bilanțul său, cauzată de ceea ce directorul executiv Alex Mashinsky a numit investiții „slabe” și alte pierderi „neanticipate”.

În contextul financiar, Celsius a făcut această dezvăluire în contextul în care a solicitat săptămâna aceasta protecția împotriva falimentului în SUA, după ce în iunie a înghețat fondurile clienților, ceea ce a făcut-o cea mai recentă victimă a prăbușirii piețelor de cripto-monede care a forțat alte două mari companii să intre recent în faliment.

Concret, Mashinsky, care a co-fondat Celsius în 2017, a expus joi, într-un document de 61 de pagini depus în instanță, amploarea problemelor companiei cu sediul în New Jersey. Acesta a arătat datorii de 5,5 miliarde de dolari și active de doar 4,3 miliarde de dolari.

Marea majoritate a obligațiilor, 4,7 miliarde de dolari, au fost atribuite utilizatorilor Celsius. Documentul a sugerat că aceștia s-ar putea confrunta cu pierderi semnificative și a pus problemele companiei pe seama unui amestec de pariuri greșite, a condițiilor de piață și a eșecului în gestionarea creșterii sale rapide.

În opinia sa, „Cantitatea de active digitale de pe platforma Celsius a crescut mai repede decât era pregătită compania să implementeze. Ca urmare, compania a luat ceea ce, în retrospectivă, s-a dovedit a fi anumite decizii proaste de implementare a activelor”, a scris Mashinsky în dosar.

Compania americană a atras active în valoare de miliarde de dolari

Iniţial, Celsius a fost unul dintre cei câțiva creditori de criptomonede care au atras active în valoare de miliarde de dolari de la investitorii obișnuiți în ultimii ani. Acesta promitea rate ale dobânzii de până la 18% pentru anumite criptomonede.

Financiar, al doilea cel mai mare fond de pensii din Canada, Caisse de dépôt et placement du Québec, și firma de investiții WestCap au condus anul trecut o rundă de finanțare de 600 de milioane de dolari care a evaluat Celsius la 3 miliarde de dolari.

În prezent, finanțatorul este a treia mare companie criptografică care își cere falimentul, după brokerul cripto Voyager Digital și fondul de acoperire Three Arrows Capital. Toate trei au fost afectate de prăbușirea prețurilor activelor criptografice și de înghețarea creditării pe piață.

Compania a făcut mai multe greșeli care au dus la pierderi

În afirmaţiile sale, Mashinsky a recunoscut o serie de greșeli care au dus la pierderi și la investiții detaliate care au făcut ca Celsius să nu poată returna banii clienților, în timp ce a suferit o criză bancară în acest an.

Exemplu; Una dintre acestea a fost o pierdere de 510 milioane de dolari descoperită în 2021, când Celsius a încercat să recupereze garanțiile pe care le pusese în gaj pentru a acoperi împrumuturile de la o „platformă privată de creditare” fără nume.

Astfel, „Creditorul nu a fost în măsură să returneze garanția  în timp util”, a scris Mashinsky. Aproximativ 440 de milioane de dolari din această sumă rămâne neachitată, a adăugat el.

De asemenea, Celsius a înregistrat pierderi de aproape 100 de milioane de dolari atunci când garanțiile pe care le pusese în gaj pentru a asigura un împrumut de la Tether – emitentul de stablecoin care este un investitor în Celsius – au fost lichidate de comun acord în ultimele luni.

Un miliard de dolari din fondurile Celsius erau nelichide

Mai mult, Mashinsky a declarat că aproximativ 1 miliard de dolari din fondurile Celsius erau nelichide, deoarece fuseseră angajate în operațiunea de minerit bitcoin a companiei sau investite într-o versiune a rețelei Ethereum care nu a fost lansată.

El a sugerat că planul de redresare al Celsius ar putea implica utilizarea bitcoin-ului generat de operațiunile sale miniere pentru a „rezolva deficitul actual de criptomonede”.

În concluzie, pe lângă faptul că a recunoscut greșelile companiei, el a dat vina pe „dezinformarea” din mass-media și de pe rețelele de socializare pentru că a încurajat clienții să retragă fonduri în valoare de aproximativ 1 miliard de dolari pe parcursul a cinci zile în luna mai.

De altfel, Mashinsky a declarat că Celsius era pe cale să își rezolve problemele atunci când piața s-a schimbat anul acesta, scrie Financial Times.

Aşadar, „Compania consideră că ar fi reușit, probabil, în viitorul apropiat, dacă piața ar fi rămas relativ stabilă.”

articolul original.

Sprijinit de BNR, leul „fentează” inflația și recesiunea

12 July 2022 at 20:05
image

Chiar dacă rata anuală a inflaţiei de luna trecută a crescut la 15,1%, faţă de iunie 2021, în timp ce majorarea lunară a prețurilor a fost de 0,8%, moneda națională a avut o evoluție pozitivă față de cea unică.

Evoluția este în contrast cu cea a altor monede din regiune care au atins noi minime. Cea maghiară s-a depreciat la 413,78 forinți/euro iar cea poloneză la 4,8337 zloți/euro.

Cursul euro a scăzut de la 4,9430 la 4,9411 lei, medie identică cu cea din prima ședință a lunii trecute. Cotațiile euro au scăzut dimineață, înainte de deschiderea pieței locale, la 4,937 lei, după care transferurile s-au efectuat în culoarul 4,94 – 4,944 lei.

Folosirea cursului drept ancoră antiinflaționistă a redus estimarea făcută de analiștii BCR pentru sfârșitul anului a valorii raportului euro/leu de la 5,05 la 5,00. „Credem că BNR nu va permite o depreciere mai mare a leului în acest an având în vedere că presiunile inflaţioniste sunt deja ridicate iar un declin suplimentar al leului ar duce inflaţia şi mai sus”, se arată într-un recent raport.

Posibilitatea ca economia zonei euro să se înfrunte cu mari probleme și să intre în recesiune în cazul în care Rusia va decide să întrerupă aprovizionarea cu gaze, a provocat scăderea monedei unice la 1 – 1,0067 dolari, fiind prima dată în ultimii 20 de ani când este atinsă paritatea. Aceasta a făcut ca media monedei americane să crească la 4,9411 lei, nou maxim istoric.

În cazul în care inflația din Statele Unite va continua să crească, Rezerva Federală ar putea fi obligată să accelereze procesul de majorare a dobânzii de referință, ceea ce va majora cererea de monedă americană, implicit aprecierea acesteia.

La rândul ei, moneda elvețiană, considerată drept o „valoare refugiu”, s-a apreciat la 0,984 – 0,99 franci/euro, cele mai scăzut valori începând cu ianuarie 2015, iar cursul ei a atins un nou record de 5,0128 lei.

Lira sterlină a făcut un pas înapoi în fața euro astfel că media ei a scăzut la 5,8385 lei.

Creșterea dobânzii de politică monetară la 4,75% și cea a inflației au avut darul de a ridica nivelul indicilor ROBOR.

Marți, indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 6,87 la 6,93%, maxim al ultimilor 12 ani.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 7,06 la 7,12%, nivel comparabil cu cel de la jumătatea lui noiembrie 2010. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a urcat de la 7,24 la 7,28%.

Aprecierea monedei americane a determinat creșterea prețului gramului de aur la 275,4410 lei, în timp ce metalul galben fluctua între 1.727 și 1.738 dolari.

Încrederea în criptomonede a intrat în zona negativă. Bitcoin a scăzut la 19.552 – 20.033 dolari iar ether la 1.053 – 1.096 dolari.

articolul original.

Regina Criptomonedelor, în topul fugarilor FBI

4 July 2022 at 15:06

Ruja Ignatova, cunoscută și sub numele de „Regina fugară a Criptomonedelor”, a fost inclusă în top 10 cele mai căutate persoane al FBI, informează BBC.

Femeia de origine bulgară este căutată pentru presupusul ei rol în coordonarea escrocheriei OneCoin, criptomonede despre care agenții Biroului Federal de Investigații (FBI) spun că sunt lipsite de valoare și nu au fost niciodată protejate de tehnologia blockchain, folosită în cazul unor criptomonede recunoscute.

Ignatova fost dată dispărută în anul 2017, atunci când oficialii americani au emis un mandat de arestare pe numele ei, pe fondul prejudiciilor în valoare de 4 miliarde de dolari aduse victimelor sale.

Așa-zisa criptomonedă OneCoin ar fi oferit cumpărătorilor un anumit comision în cazul în care aceștia o vindeau mai departe. Potrivit acuzațiilor făcute de procurorii federali, ar fi de fapt vorba despre o schemă Ponzi deghizată sub forma unei criptomonede.

„Și-a cronometrat schema perfect, valorificând speculele frenetice din primele zile ale criptomonedelor”, a declarat Damian Williams, procuror federal superior din Manhattan.

FBI oferă o recompensă de 100.000 de dolari pentru orice informație care conduce la arestarea Rujei Ignatova, care a fost pusă în anul 2019 sub mai multe capete de acuzare, inclusiv fraudă financiară electronică și fraudă cu valori mobiliare.

Ruja Ignatova este singura femeie care se află pe lista FBI a celor mai căutate zece persoane.

articolul original.

Cursul francului elvețian l-a depășit pe cel al euro

30 June 2022 at 20:11
image

Iunie a fost o lună stabilă pentru cursul euro/leu, însă comparativ cu sfârșitul lui mai, media francului elvețian și a dolarului s-au apreciat iar cea a lirei sterline a scăzut.

Euro a încheiat luna cu o medie de 4,9454 lei față de 4,9430 lei, la sfârșitul lui mai. Tranzacțiile de joi se realizau în culoarul 4,943 – 4,947 lei.

Moneda elvețiană se aprecia la 0,9996 – 1 franci/euro astfel că media ei a depășit-o, în premieră pe cea a euro și a atins un record istoric de 4,9466 lei.

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale, a declarat, la întâlnirea marilor bănci centrale care s-a desfășurat la Sintra (Portugalia), că va fi continuat procesul de înăsprire a dobânzilor pe termen scurt, pentru contracararea presiunilor inflaționiste. La rândul ei, Christine Lagarde, președinta BCE, a afirmat necesitatea unei normalizări mai agresive a politicii monetare în zona euro.

Revenirea aversiunii față de risc a dus la majorarea cererii de monedă americană iar euro a scăzut la 1,0411 – 1,0468 dolari, ceea ce a făcut ca media să crească la 4,7424 lei, față de 4,6037 lei, la sfârșitul lui mai.

Afirmația guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, conform căruia nu va trebui neapărat ca instituția să acționeze „în forță” pentru a controla inflația care a atins un record de 9,1%, a redus presiunea asupra lirei sterline iar media acesteia a urcat la 5,7525 lei, față de 5,8057 comparativ cu ultima ședință din mai.

Evoluția inflației va necesita și din partea BNR o nouă majorare a dobânzii de referință cu 75 puncte de bază la 4,50% la ședința care se va desfășura miercurea viitoare.

Începând din 1 iulie, conform BNR, Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, va crește la 2,65%/an, față de 1,86% nivel calculat utilizat în trimestrul al doilea.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a încheiat luna la 6,44%, valoare care a mai fost atinsă la jumătatea lui noiembrie 2011, față de 5,97%, la finalul lui mai.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat la 6,58%, nivel comparabil cu cel de la sfârșitul lui decembrie 2011, după ce luna mai s-a închis la 6,13%. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a urcat 6,72%, de la 6,33% în urmă cu o lună

Metalul galben stagna joi în culoarul 1.815 – 1.832 dolari/uncie, însă aprecierea monedei americane a provocat creșterea prețului gramului de aur la 276,3032 lei, față de 273,8401 lei la finalul lui mai.

Decizia băncii Ungariei de a majora rata de referință la 7,75%, după ce moneda maghiară a atins un minim istoric de 403,52 forinți/euro, a permis o scădere a mediei la 396,75 forinți. Cursul monedei poloneze s-a apreciat marginal la 4,6806 zloți/euro.

Valul de date negative care a culminat cu intrarea în lichidare, conform unor surse din piață, a fondului de hedging pentru criptomonede Three Arrows Capital a provocat scăderea criptomonedelor. Bitcoin a scăzut joi până la 18.943 dolari iar ether a atins un minim de 1.012 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.

Țările din UE încearcă să ajungă la un acord pentru reglementarea activelor crypto

30 June 2022 at 12:47
image

În data de 30-06-2022, statele membre ale Uniunii Europene vor încerca să ajungă la un acord inovator pentru reglementarea activelor crypto. Acest lucru se petrece chiar în clipa în care prăbuşirea cotaţiei Bitcoin pune presiune asupra autorităţilor să reglementeze acest sector.

La nivel global, activele crypto sunt în mare parte nereglementate, iar operatorii naţionali din UE sunt obligaţi să respecte doar regulile privind combaterea spălării banilor.

În acest sens, dacă se ajunge la un acord la nivelul UE, atunci blocul comunitar ar fi pe primul loc la nivel mondial în materie de reglementare. Acest pas ar da emitenţilor de active crypto şi furnizorilor de servicii aferente un „paşaport” pentru a deservi clienţii din UE de la o singură bază de lucru. Condiția ar fi îndeplinirea a noi reguli privind capitalul şi protecţia consumatorilor.

Oficialii din industria crypto spun că claritatea cu privire la reguli şi la „paşaport” ar putea permite UE să atragă firme de crioptomonede din Londra. Însă, SUA şi Marea Britanie, două mari centre de active crypto, nu au aprobat încă reglementări similare.

Legea ar urma să intre în vigoare la sfârșitul lui 2023

În contextul crypto, reprezentanţii Parlamentului European şi statelor UE se întâlnesc joi pentru a ajunge la un acord cu privire la legea pieţelor în active crypto (MiCA), care ar putea intra în vigoare la finele lui 2023, susține Reuters.

În acest moment au mai rămas de rezolvat trei puncte de dispută. Este vorba de NFT (non-fungible token – un activ cripto care reprezintă un fişier digital precum imagini, video sau articole într-un joc online), supervizarea şi consumul de energie.

De altfel, activele crypto au început să fie supuse la presiuni după colapsul de luna trecută a tokenurilor TerraUSD şi luna, în timp ce compania americană de împrumuturi în cryptomonede Celsius Network a îngheţat luna aceasta retragerile şi transferurile. Tot luna aceasta cotaţia bitcoin a coborât până la 17.600 dolari, cu mult sub nivelul de 48.200 de dolari atins la finele lunii martie, provocând pierderi investitorilor.

În general, piața criptomonedelor a înregistrat fluctuații fără precedent în ultimele luni, însă situația pare că s-a redresat pentru moment. Simon Peters, analistul platformei de investiții eToro pentru piața criptoactivelor, a scris o opinie despre evoluția Bitcoin, dar și cea a Ethereum.

Evoluție neașteptată a Bitcoin

Criptomoneda Bitcoin, cel mai important criptoactiv din lume, și-a menținut prețul peste nivelul de 20.000 de dolari în ultima săptămână, punând capăt scăderilor din săptămânile anterioare.

Aşadar, este prea devreme pentru a spune dacă bitcoin s-a stabilizat la nivelul de 20.000 de dolari. Frica s-a mai domolit oarecum pe piețele cripto, dar nu a dispărut complet.

Săptămâna trecută, criptoactivul a început săptămâna tranzacționându-se în jurul valorii de 19.500 de dolari, înainte de a ajunge să se tranzacționeze până la 21.500 de dolari pe platforma eToro.

La fel şi Ether a început, de asemenea, săptămâna în jurul valorii de 1.050 dolari, înainte de a se tranzacționa pe creștere pentru a stabiliza în jurul valorii de 1.200 dolari.

articolul original.

ANAF verifică veniturile obținute din criptomonede. Zeci de milioane de euro nedeclarate

29 June 2022 at 14:22
image


ANAF se adaptează evoluției tehnologiei și trendurilor pieței financiare și verifică veniturile obținute din tranzacționarea criptomonedelor. Astfel, inspectorii Direcției Generale Antifraudă Fiscală, din cadrul ANAF, au inițiat controale pentru verificarea veniturilor obținute în perioada 2016-2021 din tranzacționarea criptomonedelor prin intermediul unor diferite platforme descentralizate, precum Binance, KuCoin, Maiar, BitMart, FTX ș.a., potrivit unui comunicat al instituției.


Într-o primă etapă au fost identificate venituri de peste 131 milioane euro obținute de 63 cetățeni români. Până în prezent, inspectorii DGAF au identificat cca. 48,67 milioane euro omiși de la declarare, parțial sau integral. Până în prezent, pentru recuperarea obligațiilor fiscale nedeclarate au fost emise decizii de impunere pentru o sumă totală de cca. 2,10 milioane euro.


Trebuie menționat că, în aceeași măsură, au fost identificate și venituri de cca. 15 milioane euro obținute din tranzacționarea criptomonedelor, care au fost declarate integral, pentru care au fost achitate impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente.

Inspectorii antifraudă fiscală vor continua să verifice veniturile obținute din activități specifice, precum minarea sau tranzacționarea criptomonedelor sau tokenurilor non-fungibile, pentru asigurarea creșterii gradului de fiscalizare și a conformării voluntare în rândul tuturor categoriilor de contribuabili. Direcția Generală Antifraudă Fiscală recomandă tuturor celor care desfășoară sau intenționează să înceapă o astfel de activitate, să se asigure că declară și achită toate obligațiile fiscale datorate bugetului de stat.

articolul original.
❌