ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 September 2022Ultimele Stiri

Dolarul a atins miercuri un nou maxim

28 September 2022 at 11:46

Dolarul a atins miercuri un nou maxim, fiind cotat la cursul BNR la 5,17 lei, în creștere față de marți.

Luni, cursul afișat de BNR era de 5,1135 lei, vineri – 5,0679 lei, iar joi – 5,0103 lei.

Creşterea vine pe fondul evoluțiilor de pe pieţelor valutare externe.

articolul original.

A crescut darul de nuntă, din nou! Câţi bani trebuie să dai la restaurant în 2022

28 September 2022 at 13:53
image

Creșterea prețurilor din ultima perioadă a afectat toate domeniile. Inclusiv organizarea unui eveniment precum nunta este în prezent cu cel puţin 20% mai scump. Mirii trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar, dar în același timp și invitații trebuie să facă eforturi mai mari atunci când acceptă invitația. Iată câți bani trebuie să dai la restaurant în 2022.

Tinerii nu își doresc să renunțe la cel mai frumos eveniment din viața lor, însă sunt dispuși să facă unele compromisuri pentru ca nunta lor să aibă loc. Mai exact, cei care nu își permit să cheltuiască foarte mulți bani reduc din cheltuieli și fac petreceri mult mai restrânse.

Creșterile de prețuri se reflectă în toate detaliile ce țin de organizarea unui astfel de eveniment. Spre exemplu prețul unui meniu în prezent pornește de la 95 de euro și poate ajunge până la 130. Se pare că, materia primă pentru meniu normal, acum doi ani de zile era cu 60% mai ieftină.

În același timp și partea de servire, suma pe care mirii trebuie să o scoată din buzunar pentru plata ospătarilor este dublă faţă de acum doi ani de zile.

Pe lângă aceste lucruri, mirii trebuie să se asigure că vor avea amintiri frumoase din acea zi, astfel trebuie să plătească fotografiile și filmările. Serviciile foto-video s-au scumpit în medie cu 20-30%, iar preţurile pornesc de la 700 și ajung până la 1.500 de euro, în timp ce o formație care să întrețină atmosfera costă cel puţin 4.000 de euro.

De asemenea, mirele și mireasa plătesc sume uriașe pentru rochie și costum.

Câţi bani trebuie să dai la restaurant în 2022

Ca să nu dai greș la un eveniment de acest gen, trebuie să ții cont de o regulă nescrisă: în plic se pune de două ori preţul mâncării şi băuturii.

Asta înseamnă că un cuplu trebuie să scoată din buzunar minimum 2.000 de lei.

De asemenea, atunci când pui banii în plic, trebuie să mai iei în considerare și locația în care se desfășoară evenimentul și câți bani au investit mirii în organizarea acestuia.

Darul la nuntă poate crește și în funcție de gradul de rudenie al invitaților cu mirii. Astfel, nașii, frații, părinții și verișorii, unchii și mătuțile vor lăsa în plic o sumă mult mai mare decât cea pe care o lasă un invitat obișnuit. Rudele apropiate dau undeva la 600-700 de lei de persoană, în timp ce nașii le oferă finilor minim 3.000 de lei. Părinții sunt mai darnici, dar fiecare în funcție de posibilități.

articolul original.

Economia națională a României va înregistra un avans de 5,4% în 2022

28 September 2022 at 09:45

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) și-a îmbunătățit estimările privind modul în care economia românească va evolua.

În estimările sale, România pare să depășească cu bine actuala criză financiară. În raportul publicat miercuri de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) confirmă faptul că instituția şi-a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2022 şi 2023.

Pe de altă parte, în ţara noastră, BERD estimează că dacă lucrurile merg bine în 2022, în anul viitor se aşteaptă la o încetinire semnificativă a ritmului de creştere.

Astfel, din date celor mai recente estimări publicate de BERD, în 2022, economia României ar urma să înregistreze un avans de 5,4%. De cealaltă parte însă, în 2023, țara noastră ar urma să bifeze un avans de doar 1,9%, cifre revizuite semnificativ în sus faţă de estimările din luna mai.

Referitor la situația din Sud-Estul Europei, BERD arată că Bulgaria, România, dar și Grecia, au reușit să înregistreze o creştere economică solidă în prima jumătate a lui 2022.

Pentru perioada următoare, analiști avertizează însă că deja încep să apară semnale ale unei încetiniri semnificative în a doua jumătate a anului. Inflaţia a ajuns în zona de două cifre, ceea ce a determinat guvernele din regiune să atenueze impactul asupra firmelor şi gospodăriilor, însă incertitudinea cu privire la aprovizionarea cu energie în lunile următoare are efect asupra încrederii şi investiţiilor.

Creșterea PIB-ului României, estimată la 5,4% în 2022

În ceea ce privește ritmurile de creştere a PIB, sursa citată estimează că acestea vor rămâne solide, în special în cazul Greciei şi României, pentru anul 2022, dar toate cele trei economii UE din Europa de Sud-Est ar urma să înregistreze o reducere semnificativă a ritmului de creştere în 2023.

Referitor la situația României, BERD arată că o creștere a PIB este estimată la 5,4%, însă în 2023, cifrele sunt cu mult mai mici, avertizează sura citată.

Astfel, „După o revenire de 5,9% în 2021, stimulată de consumul privat, Produsul Intern Brut a înregistrat un avans surprinzător de 5,8% în prima jumătate a lui 2022. Eliminarea restricţiilor care aveau legătură cu pandemia a stimulat consumul privat, în special de servicii… Pe ansamblul anului 2022, creşterea PIB este estimată la 5,4%… În 2023, deteriorarea veniturilor gospodăriilor, costurile cu finanţarea şi energia care constrâng investiţiile şi cererea externă slabă, în special din Germania, vor duce la o creştere modestă a PIB-ului de 1,9%, dar există în continuare riscuri în scădere în cazul în care va apărea o recesiune mai gravă decât se preconizează în zona euro”, se arată în raportul BERD.

Ce se va întâmpla cu PIB-ul Ucrainei în 2022?

În același timp, sursa citată mai precizează că economiile din regiunea sa de activitate vor înregistra în 2022 o creştere de 2,3% în 2022, cu 120 de punte de bază peste previziunile sale din luna mai, graţie activităţii solide din prima jumătate a anului, când gospodăriile au cheltuit economiile acumulate cu prilejul carantinelor din pandemie, în pofida unei scăderi a salariilor reale.

Pentru această zonă geografică, pe de altă parte, BERD spune că reducerea livrărilor de gaze ruseşti a dus la o diminuare a prognozelor de creştere pentru 2023 până la 3%, de la un avans de 4,7% cât estima anterior.

Astfel, PIB-ul Ucrainei este prognozat să se contracte cu 30% în 2022, în timp ce economia Rusiei ar urma să scadă cu 5%, în loc de un declin de 10% cât estima anterior BERD. Economistul șef de la BERD spune că acest lucru confirmă faptul că sancțiunile impuse energiei nu au avut efectul mult așteptat.

„Nu este niciun secret că sancţiunile impuse energiei nu au fost atât de eficiente”, a spus economistul şef de la BERD, Beata Javorcik.

articolul original.
Ieri — 27 September 2022Ultimele Stiri

Numărul rușilor care au intrat în UE a crescut cu 30% de la mobilizarea ordonată de Putin

27 September 2022 at 17:08

Numărul rușilor care intră în UE a crescut în urma unei mobilizări parțiale ordonate de Moscova, iar trecerile ilegale ar putea crește dacă Rusia decide să închidă granița pentru potențialii recruți, a declarat marți agenția de frontieră a UE Frontex, relatează Reuters.

“În ultima săptămână, aproape 66.000 de cetățeni ruși au intrat în UE, mai mult cu 30% față de săptămâna precedentă. Majoritatea au ajuns în Finlanda și Estonia”, a spus Frontex într-un comunicat.

Numai în ultimele patru zile, 30.000 de cetățeni ruși au sosit în Finlanda, potrivit comunicatului.

„Frontex estimează că trecerile ilegale ale frontierei ar putea crește dacă Federația Rusă decide să închidă granița pentru potențialii recruți”, a spus agenția.

Pentru a scăpa de coloanele de mașini care se întind și pe aproximativ 20 de kilometri, rușii care caută să scape de mobilizarea parțială decisă de Vladimir Putin trec granița spre Georgia pe jos.

Imaginile din satelit oferite de Maxar Technologies arată că duminică erau cozi nesfârşite de maşini pe partea rusă a graniţei cu Georgia, relatează CNN.

Recent, autoritățile de frontieră din țări precum Finlanda, Georgia, Kazahstan sau Mongolia s-au plâns de cozi uriașe la granițe. Imaginile din satelit, făcute publice de compania Maxar Technologies, arată cozi kilometrice de mașini și la granița Rusiei cu Mongolia.

articolul original.

Claudiu Năsui acuză PSD și PNL că sabotează eliminarea măririlor de salarii la parlamentari și primari: Credem că doar parlamentarii vor fi scoși din ecuație, lăsând acolo toate celelalte categorii de bugetari (VIDEO)

27 September 2022 at 10:32
image

Deputatul USR Claudiu Năsui a acuzat PSD și PNL că au lipsit de la ședința în care „trebuiau să elimine mărirea salariilor parlamentarilor și primarilor”. „Este unul dintre tertipurile la care coaliția credem că va apela, anume să scoată numai parlamentarii din ecuație, lăsând acolo toate celelalte categorii de bugetari”, a spus el, marți, pe B1 TV, la „News Pass” cu Laura Chiriac.

Claudiu Năsui acuză PSD și PNL că sabotează eliminarea măririlor de salarii la parlamentari și primari

„După ce au votat pe repede înainte la Senat mărirea cu 25% a propriilor lor salarii plus a foarte multor categorii de bugetari, au promis apoi, s-au bătut cu pumnul în piept dimineața la tribună, în fața plenului, că vor rectifica acest lucru și că a fost o greșeală, după care, în momentul în care trebuiau să facă lucrul acesta efectiv, nu au mai venit la ședință. De la PSD a venit o singură persoană, ei sunt 10, trebuiau să vină 10, a venit unul singur, la PNL din nouă persoane au venit trei”, a declarat deputatul USR.

„Practic, nu a fost cvorum (…). Acum are loc din nou o ședință reunită, de data aceasta, a comisiilor de muncă și de buget, în care să vedem în ce măsură o să facă majoritatea parlamentară lucrul acesta. Noi ceea ce solicităm este să nu fie crescute nici salariile parlamentarilor, nici cele ale primarilor sau viceprimarilor. Motivul pentru care solicităm lucrul acesta este pentru că nu e normal ca într-o perioadă de criză să creștem numai la cei care au putere și influență politică. Ce ar trebui să facă statul român sunt politici care să crească toate salariile (…), dar în niciun caz nu salvarea doar pentru câteva categorii de personal privilegiate prin acccesul pe care îl au la putere”, a continuat Claudiu Năsui.

Întrebat dacă există posibilitatea ca în cele din urmă să fie adoptat amendamentul, el a adăugat: „Este unul dintre tertipurile la care coaliția credem că va apela, anume să scoată numai parlamentarii din ecuație, lăsând acolo toate celelalte categorii de bugetari, în speță primarii, viceprimarii, președinții din consilii județene, vicepreședinții ș.a.m.d”.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Dolarul bate un nou record: A ajuns la 5,11 lei

26 September 2022 at 13:46

Dolarul american bate un nou record în raport cu moneda națională. A urcat luni la 5,11 lei, față de 5,06 lei, nivelul de vineri.

În schimb, euro s-a depreciat ușor la cursul BNR, la 4,94 lei. Moneda americană este considerată o monedă de refugiu în perioade tensionate din punct de vedere geopolitic.

Dollar Index, care măsoară evoluţia monedei americane în raport cu un coş format din alte şase valute, a urcat cu 0,2% până la 113,87 puncte, un nou maxim în raport cu euro, care a ajuns la 1,04 dolari.

În schimb, lira sterlină s-a prăbușit la cel mai scăzut nivel din istorie față de dolar, după ce Guvernul britanic a anunțat noile măsuri legate de reducerea taxelor. A scăzut cu până la 4,9% în fața dolarului, la 1,0327 dolari.

articolul original.

Creștere record a numărului de ruși care trec frontiera în Finlanda

26 September 2022 at 14:59
image

Finlanda a declarat luni că în weekend au intrat în țară mai mulți ruși decât în oricare alt weekend din acest an până acum, după ce anunțul de chemare a militarilor de la Moscova a provocat un val de sosiri, scrie The Moscow Times.

„Weekendul trecut a fost cel mai aglomerat weekend din an în ceea ce privește traficul la frontiera de est”, a declarat pentru AFP Mert Sasioglu, de la poliția de frontieră finlandeză.

Agenția de frontieră a precizat că aproape 8.600 de ruși au intrat sâmbătă în Finlanda prin granița terestră și aproape 4.200 au trecut în cealaltă direcție. Duminică, peste 8.300 de ruși au sosit și aproape 5.100 au plecat.

„Rata de sosire este aproximativ dublă față de cea de acum o săptămână”, a declarat Sasioglu.

„Motivul principal este mobilizarea, dar se explică parțial și prin faptul că atât Finlanda, cât și Rusia au relaxat restricțiile Covid-19 în timpul verii.”

Norvegia a raportat, de asemenea, o ușoară creștere a trecerilor dinspre Rusia

Norvegia vecină, care nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din spațiul Schengen, a raportat, de asemenea, o ușoară creștere a trecerilor dinspre Rusia la punctul său de trecere a frontierei Storskog, în nordul îndepărtat.

Duminică, 243 de persoane au intrat în Norvegia dinspre Rusia, dintre care 167 aveau vize Schengen, în timp ce 91 au plecat spre Rusia, potrivit poliției norvegiene.

De asemenea, poliția a subliniat că aceste cifre sunt încă mai mici decât cele înregistrate înainte de COVID, dar a precizat că se așteaptă la o posibilă creștere în această săptămână.

Georgia și Turcia, au raportat, de asemenea, o creștere a intrărilor de ruși

Alte țări, precum Georgia și Turcia, au raportat, de asemenea, o creștere a intrărilor de ruși în ultimele zile.

Finlanda a anunțat la 23 septembrie că intenționează să „restricționeze semnificativ intrarea cetățenilor ruși” și că va finaliza decizia în „zilele următoare”.

Deși restricția nu este încă în vigoare, serviciul de pază a frontierelor a declarat că este pregătit să aplice noile reguli „în decurs de o zi”.

Sasioglu a declarat că se pregătește pentru „evoluții dificile” pe măsură ce situația evoluează.

„Este posibil ca atunci când călătoriile sunt restricționate, tentativele de trecere ilegală a frontierei să crească”, a explicat el.

Sâmbătă, polițiștii de frontieră au prins patru persoane suspectate de trecerea ilegală a frontierei în regiunea Kuusamo din estul Finlandei. Aceștia au solicitat imediat azil atunci când au fost reținuți.

articolul original.

Budăi: Nu se poate trăi cu salariul minim în România

25 September 2022 at 06:39

Marius Budăi, ministrul Muncii, a spus că ”efectiv nu se poate trăi cu salariul minim în România”, scrie news.ro. Varianta discutată cu partenerii sociali, pentru anul viitor, se referă la o valoare de 3.000 de lei a salariului minim.

„Cred că se impune să luăm măsura de majorare a salariului minim. Repet, impune şi contextul economic şi cel social”, a declarat, sâmbătă seară, la Digi 24, Marius Budăi. 

Acesta a precizat că înţelege temerile medului de afaeri şi ale angajatorilor. Dar ”trebuie să înţeleagă şi dumnealor că şi angajaţii trebuie să îşi plătească utilităţile ca şi ei. Trebuie să îşi ducă copiii la şcoală şi trebuie să îşi hrănească copiii”. 

Ministrul a precizat că au pornit discuţiile în Comisia de Dialog Social de la Ministerul Muncii. Propunerea PSD pentru salariul minim este de 3.000 de lei. „Propunerea Partidului Social Democrat pentru măsurile din această iarnă, pe lângă creşterea pensiilor, este de 3.000 de lei şi cu cei 200 de lei scăzuţi din taxare, adică sub 2.800 taxaţi şi 200, nu. Este clar un impact pozitiv, şi asupra angajaţilor şi chiar asupra angajatorilor, pentru că (…) se plâng de lipsa forţei de muncă. Nu putem să… nu putem, efectiv nu se poate, nu se poate trăi cu salariu minim în România”, a mai afirmat ministrul. 

articolul original.

În Franţa, numărul cazurilor de COVID este în creştere

23 September 2022 at 14:00
image

Numărul cazurilor de COVID-19 este în creştere rapidă în Franţa, au anunţat vineri autorităţile sanitare din Paris, relatează dpa.

Săptămâna trecută, numărul infecţiilor cu coronavirus la 100.000 de persoane a crescut cu 57%, ajungând luni la 308,2. Creşterea poate fi observată la toate grupele de vârstă, dar mai ales la intervalul de vârstă 10-19 ani.

Situaţia în spitale este stabilă

Situaţia în spitale este stabilă, au adăugat autorităţile, care le-au cerut persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani să facă o nouă doză booster a vaccinului anti-COVID-19, conform Agerpres.

Până acum, nu au existat discuţii cu privire la reînnoirea restricţiilor anti-COVID-19 în ţară. Purtarea măştii este obligatorie doar în spitale şi în centrele de bătrâni.

articolul original.

Marcel Ciolacu: Anul viitor nu va exista nicio modificare a Codului Fiscal / Mă bucur că unele dintre cele mai puternice companii care activează în România susțin necesitatea creșterii salariului minim

22 September 2022 at 14:53
image

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că le-a transmis joi reprezentanților mediului de afaceri reuniți în Confederația Patronală Concordia că anul viitor nu va exista nicio modificare a Codului Fiscal.

„Le-am transmis astăzi reprezentanților mediului de afaceri reuniți în Confederatia Patronala Concordia că anul viitor nu va exista nicio modificare a Codului Fiscal. În același timp, mă bucur că unele dintre cele mai puternice companii românești și străine care activează în România susțin necesitatea creșterii #salariului minim”, a scris liderul social-democraților, joi, pe Facebook.

Marcel Ciolacu, despre românii plătiți cu salariul minim: „Avem nevoie ca acești oameni să o ducă mai bine”

Potrivit președintelui PSD, 1,5 milioane de români sunt plătiți cu salariul minim, „majoritatea în mediul privat”.

„Avem nevoie ca acești oameni să o ducă mai bine și să nu mai fie tentați să plece din țară. Iar validarea acestei măsuri vine și din partea Uniunii Europene care a stabilit recent un salariu minim european”, a adăugat Marcel Ciolacu.

El susține că va continua aibă întrevederi periodice cu mediul de afaceri.

„Voi continua să mă întâlnesc periodic cu mediul de afaceri pentru că politicile publice de creștere a veniturilor populației trebuie să meargă concomitent cu măsurile pentru sprijinirea sectorului privat. Am alocat deja 6% din PIB pentru finanțarea economiei, dar este nevoie de măsuri suplimentare mai ales în domeniul energiei pentru a menține competitivitatea mediului de afaceri românesc”, a mai spus Marcel Ciolacu.

articolul original.

Paul Stănescu, ieșire în forță: ‘Nu trebuie să se autocenzureze nici PSD, nici PNL, când sunt propuse soluții pentru o viață mai bună a românilor. Creșterea salariului minim și a pensiilor sunt proiecte comune ale coaliție’

22 September 2022 at 08:15
image

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat joi că salariaţii cu venit minim şi pensionarii sunt printre cei care resimt cel mai mult „povara inflaţiei”, iar creşterea pensiilor şi a salariului minim sunt obiective comune ale coaliţiei.

„Salariaţii cu venit minim şi pensionarii sunt printre cei care resimt cel mai mult povara inflaţiei. Nu trebuie să ne ascundem în spatele unor calcule sofisticate sau să aşteptăm proiecţia bugetară ca să avem o decizie fermă în coaliţie. Inflaţie de 15% înseamnă tot atâţia bani în minus în veniturile celor mai vulnerabili români. Mărturisesc că am înţeles cu greu reacţiile iniţiale furibunde la propunerile PSD. Nu am ajuns în situaţia de a vinde iluzii sau de a crea false aşteptări. Nu suntem într-un context în care să ne permitem jocuri de imagine. Eu cred că oamenii ştiu deja că, atunci când PSD avansează cifre şi propuneri, o face cu responsabilitate. Şi, mai ales, nu am aruncat în spaţiul public cu cine ştie ce promisiuni exotice”, a spus Stănescu.

El a adăugat că PSD „a pus pe masa coaliţiei” soluţii la probleme sociale.

„Cu acest ping-pong al declaraţiilor incerte despre mărirea pensiilor şi a salariului minim riscăm să dăm senzaţia de târguială. De aceea, cred că avem nevoie cât mai repede de un angajament ferm în cadrul coaliţiei că de la 1 ianuarie 2023 românii vor beneficia de aceste creşteri. Mai subliniez un aspect: niciun ministru PSD nu face propuneri cu impact asupra a milioane de români fără acordul partidului. Mai mult, nu trebuie să se autocenzureze nici PSD, nici PNL, când sunt propuse soluţii pentru o viaţă mai bună a românilor. Nu trebuie să ne fie frică să le discutăm public. Să ne fie frică de deciziile pe care nu le luăm sau nu le luăm la timp. Creşterea salariului minim şi a pensiilor sunt proiecte comune ale coaliţiei”, a afirmat acesta.

Paul Stănescu a menţionat că scopul celor trei partide din coaliţia de guvernare este să aibă la îndemână măsuri de menţinere a „unei vieţi demne” pentru români.

„De aceea, eu cred că o decizie fermă pentru creşterea pensiilor şi a salariului minim de la 1 ianuarie, nu mai târziu, trebuie luată în cea mai apropiată şedinţă de coaliţie”, a încheiat acesta.

articolul original.

Dolarul crește la maximul ultimilor 20 de ani, după anunțul de mobilizare militară făcut de Putin

21 September 2022 at 11:54

Moneda naţională scade miercuri, atât în raport cu euro, cât şi cu dolarul american, după cum arată cursul BNR. Dolarul american a ajuns miercuri la 4,9764 de la 4,9303, valoare înregistrată marţi, ceea ce înseamnă o creştere de 0,0461.

Astfel, dolarul a atins miercuri un nou maxim al ultimelor două decenii, în condițiile în care anunțul de mobilizare făcut de președintele rus Vladimir Putin a agitat piețele înainte de o nouă probabilă creștere agresivă a dobânzii de către Rezerva Federală a SUA, scrie Reuters.

Putin a ordonat prima mobilizare din Rusia de la cel de-al Doilea Război Mondial, avertizând Occidentul că, dacă va continua ceea ce el a numit “șantajul nuclear”, Moscova va răspunde cu puterea întregului său arsenal.

Vestea a propulsat indicele dolarului, care măsoară valoarea dolarului verde în raport cu alte monede importante, cu peste 0,5% mai sus, la 110,87 – cel mai ridicat nivel din 2002.

Cursul pentru euro anunţat de Banca Naţională a României (BNR) astăzi este de 4,9436 lei, în creştere faţă de marţi, când ajunsese la 4,9313 lei.

Astfel, euro este în creştere miercuri cu 0,0123 bani, iar moneda naţională a înregistrat o scădere.

articolul original.

Furnizorii de alimente și băuturi măresc prețurile constant. Laptele, uleiul și carnea costă acum chiar și dublu | AUDIO

20 September 2022 at 12:46
image

Reprezentanții centrelor comerciale spun că, de cele mai multe ori, furnizorii pun majorările de preț pe seama războiului, a facturilor la curent, gaze și a scumpirii materiilor prime, dar admit că unii au întrecut măsura.

În Franța, un lanț de supermarketuri a renunțat la produsele pentru care producătorii cereau noi scumpiri exagerate.

Săptămânal, prețurile cresc, puțin câte puțin, și se mai adaugă câte un leu. Între producător și magazin e un întreg lanț de furnizare. Florin administrează un supermarket din București și spune că furnizorii preferă majorări…cu pași mărunți:

„Sunt furnizori care până în prezent nu au spus nimic legat de creșteri, dacă creșterile vor continua, poate și de frica de a nu mai colabora cu ei.”

Rezultatele se văd în scumpirile săptămânale:

„Uleiul care în trecut era 5 lei acum a ajuns să fie dublu, 10 -12 lei, la fel și laptele care costa 4 lei acum costă 7-8 lei.”

Preț mare de la furnizor, și mai mare la raft, mai spune Florin:

„Carnea, pieptul de pui cândva era kilogramul 18 lei acum costă 27-28 de lei.”

Alex administrează două cafenele și un laborator de cofetărie. Scumpirea se face, nu se discută, spune el. E principiul după care funcționează furnizorii:

„Toți furnizorii au scumpit produsele, nu că au anunțat, deja le-au scumpit și cred că este al doilea val de scumpiri anul ăsta cu cel puțin 50 de bani pe produs, chiar și 1 leu sau mai mult. La cafea e un pic diferit, aici nu a crescut prețul încă la cafea dar asta pentru că cei care ne furnizează cafeaua au un stoc deja destul de mare.”

Iar prețul laptelui, un produs esențial în cafenele și cofetării, a explodat:

„Laptele a crescut cel mai mult, îl cumpăram înainte 1 litru undeva la 3 lei și ceva, acum este 4 lei și jumătate plus TVA.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-12-Iorgu-Sandw-Preturi-in-supermarketuri-cafenele.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Schema de plafonare a energiei „produce foarte multe găuri în bugetul statului”, spune profesorul de economie Cristian Păun | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Coaliția ar fi decis să mențină compensarea cu 50 de bani la motorină și la benzină (surse)

19 September 2022 at 18:57
image

Coaliția de guvernare ar fi decis, în ședința de luni, să mențină până la finalul anului compensarea cu 50 de bani pe litru la benzină și la motorină deopotrivă, susțin surse politice pentru G4Media.ro.

Surse: Coaliția ar fi decis să mențină compensarea cu 50 de bani la motorină și la benzină

PNL ar fi dorit să fie păstrată compensarea doar la motorină, având în vedere scăderea prețului la benzină în ultima lună. În schimb, UDMR ar fi propus prelungirea compensării la carburanți până la primăvară, pe motiv că bugetul poate suporta costuri.

Introdusă inițial pentru trei luni, compensarea la carburanți urmează să expire pe 30 septembrie. Sursele G4Media spun că, până acum, impactul măsurii a fost de aproximativ 175 de milioane lei pe lună.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, spunea săptămâna trecută că o decizie în privința compensării va fi anunțată după discuții la nivelul coaliției și al Guvernului.

„Referitor la ce se va întâmpla de la 1 octombrie, cred că trebuie să mai așteptăm un pic. O să avem discuții probabil la nivelul coaliției de guvernare, în interiorul Guvernului, și vom anunța o decizie”, afirma oficialul.

articolul original.

Anunțul care îi vizează pe acești români: Ar putea beneficia de reducerea anumitor taxe

17 September 2022 at 06:45
image

Vești bune pentru sute de mii de români! Potrivit unor propuneri legislative înregistrate la Senat, se urmărește ca românii să rămână cu mai mulți bani în portofele. Mai exact, este vorba de reducerea treptată până la zero a taxelor aplicate pentru salariului brut, scăderea cotei de TVA la 5% pentru energia electrică, precum și un sprijin de 1.000 lei acordat gospodăriilor, direct în factura de energie electrică sau gaze naturale.

Prima dintre cele două propuneri legislative are în vedere transformarea deducerii personale, astfel încât, treptat, românii să ajungă în anii următori să rămână cu mai mulți bani în buzunar după aplicarea taxelor asupra salariului.

Ceea ce propun inițiatorii acestei propuneri legislative este ca deducerea personală să se aplice într-un cuantum mai mare luând ca referință salariul minim brut pe țară. Pentru anul 2023 deducerea personală ar urma să fie o sumă egală cu 25% din salariul minim brut și să poată include și contribuțiile sociale obligatorii și impozitul pe venit. Dacă luăm ca exemplu un salariu minim brut de 2.750 lei în 2023, înseamnă că deducerea personală (respectiv partea a salariului care nu este supusă taxelor salariale) să fie de 687 lei, iar taxarea salariului va fi aplicată restului din salariul brut minus cei 687 lei.

În plus, pentru 2024 deducerea personală propusă este de 50% din salariul minim brut, pentru 2025 de 75% din salariul minim brut, urmând ca din 2026 deducerea personală să fie de 100% din salariul minim brut. Mai exact, în 2026 cei plătiți cu salariul minim pe economie vor primi în mână exact salariul brut trecut în contractul de muncă.

În același timp, celor care primesc salarii mai mari decât salariul minim pe economie care va fi stabilit pentru anul 2026 li se vor aplica taxele salariale sumei rezultate din scăderea salariului minim pe țară din salariul lor brut. De exemplu, pentru un salariat care va avea în 2026 un salariu brut de 5.000 lei, iar salariul minim brut va fi de 3.000 lei (ipotetic, n.red.), taxele salariale se vor aplica doar asupra restului de 2.000 lei rămas după aplicarea deducerii personale ce este dorită a fi implementată.

În prezent, deducerea personală se aplică doar salariilor brute de până în 3.600 lei și are valori diferite în funcție de venitul lunar brut și numărul de persoane aflate în întreținere. Cei care primesc salariul minim pe economie au o deducere personală, în 2022, cuprinsă între 330 lei (fără nicio persoană în întreținere) până la 1.130 lei (patru sau mai multe persoane în întreținere). Această deducere personală se scade din salariul brut primit de angajat, iar impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii se aplică la o bază de calcul mai mică decât salariul brut efectiv.

Cea de-a doua propunere legislativă se adresează atât consumatorilor casnici, cât și firmelor, și vizează o serie de măsuri de reducere a costurilor cu energia electrică și gazele naturale. Printre măsuri se numără reducerea cotei de TVA la 5% de la 19% cât este în prezent, eliminarea accizei și a certificatelor verzi aplicate energiei electrice, precum și eliminarea contribuției de cogenerare.

Inițiatorii propunerii legislative vor să fie implementat și un sprijin financiar acordat fiecărui consumator – casnic sau nonasnic –  în cuantum de maximum 1.000 lei, direct în factura de energie electrică sau gaze naturale.

De asemenea, pentru perioada dintre 1 octombrie 2022 și sfârșitul lui 2024, firmele care datorează impozit pe profit trimestrial să primească un credit fiscal sub forma scăderii din impozitul pe profit sau micro, după caz, a jumătate din cheltuielile suplimentare generate de creșterea prețurilor față de prețul mediu ponderat de tranzacționare din luna ianuarie din 2022 de pe Piața pentru Ziua Următoare pentru energia electrică și gaze naturale până la finalul lui 2024.

Atenție! Propunerile legislative nu sunt încă în vigoare. Ele trebuie să treacă de votul Parlamentului, să primească semnătura președintelui țării și să fie publicate în Monitorul Oficial, conform avocatnet.ro

articolul original.

Moneda a intrat din nou pe un trend ascendent, iar specialiștii spun că acesta se va păstra și în perioada următoare

16 September 2022 at 05:49

În piaţa valutară din România, specialiștii au venit cu vești proaste în ceea ce privește moneda euro. Aceștia sunt de părere că până la finalul anului, moneda europeană va ajunge la 5 lei.

Moneda Euro ar putea ajunge până la 5 lei

În prezent, moneda euro trece din nou prin schimbări. În ultima lună, aceasta a atins minimul ultimilor doi ani. Acum, moneda a intrat din nou pe un trend ascendent, iar specialiștii spun că acesta se va păstra și în perioada următoare.

În opinia sa, „Undeva 1-2 la sută depreciere pe an, ceea ce înseamnă că la final de an tindem către 5 lei pe euro, iar anul următor către 5,05, poate chiar 5,1 lei pe euro la finalul lui 2023”, spune Iancu Guda, realizatorul emisiunii „Banii în mișcare” de la Digi24.

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință

Din cauza intrării pe un trend ascendent al monedei europene, la scurt timp, Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de referință cu 0,75 puncte, considerat un procent istoric. Astfel, încrederea investitorilor în această monedă a crescut.

În opinia analistului economic Claudiu Vrînceanu, acesta spune că românii cei mai afectați sunt cei cu rate în euro și cu chirii în euro. Totuși, el spune că această majorare se va vedea și la raft, al produsele care provin din Uniunea Europeană.

Astfel, „Sunt afectați cei care au ratele în euro, chiriile în euro, de asemenea foarte multe servicii sunt negociate în moneda europeană, dar vom vorbi și despre efecte la raft. Majoritatea bunurilor importate din Uniunea Europeană sunt cele alimentare și vom vedea o presiune în continuare pe inflație și pe creșterea prețurilor”, arată analistul economic Claudiu Vrînceanu.

Nu vor exista efecte negative

Pe de altă parte, Banca Națională a României (BNR) spune că această apreciere nu va veni cu efecte negative în perioada următoare.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt de la Banca Națională a României (BNR) a declarat că aceste evoluții sunt considerate ca fiind mai puțin semnificative.

În viziunea sa,„Evoluțiile de acum, noi le considerăm mai puțin semnificative, au exprimat o situație de piață în luna august, când am avut mai multe intrări de valută în țară și o situație de piață acum, care reflectă noile decizii ale Băncii Centrale Europene de majorare a dobânzii pentru moneda europeană”, a declarat Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR.

Creșterea euro are și o parte bună – exportatorii români vor fi ajutați, pe termen scurt, de această majorare.

articolul original.

Cine o ajută, de fapt, pe Antonia în creșterea copiilor: „Mă bucur de ajutorul și susținerea lui”

14 September 2022 at 15:19

Antonia este una dintre cele mai iubite și apreciate artiste de la noi din țară. Pe lângă talentul muzical și frumusețea orbitoare, Antonia se bucură de o familie fericită și împlinită. Recent, artista a dezvăluit cine o ajută în creșterea copiilor. 

Antonia este iubită și apreciată de mii de fani, datorită talentului muzical și a carismei autentice. A scos piese care au consacrat-o și care i-au adus un succes răsunător. Pe lângă talent, fanii sunt îndrăgostiți și de frumusețea Antoniei. Chiar dacă gurile rele au spus că Antonia a avut succes și datorită faptului că este foarte frumoasă, aceasta dovedește că are și alte calități care o mențin acolo unde e. Însă, pe lângă viața profesională de invidiat, artista are o familie numeroasă care o împlinește și o face fericită. Mai mult decât atât, multă lume s-a întrebat cine este ajutor de nădejde pentru creșterea copiilor.

Antonia a dezvăluit cine o ajută în creșterea copiilor / (foto:Instagram)

Cine o ajută pe Antonia în creșterea copiilor

Artista are o fiică, pe nume Maia, în vârstă de 11 ani, din prima căsnicie cu italianul Vincenzo Castellano. Artista mai are doi băieți cu Alex Velea, Dominic în vârstă de 6 ani și Akim de 5 ani.

Astfel, Antonia a dezvăluit că partenerul ei de viață este cel care o ajută la creșterea copiilor și mai spune că, își dedică timpul educației acestora în aceeași măsură.

„Amândoi petrecem timp cu copiii, pentru că amândoi considerăm că este esențial să ne aibă aproape, să ne jucăm, să povestim, să ne uităm la desene, să ne spună cum le merge la școală și altele. Mă bucur de ajutorul și susținerea lui Alexandru în tot ce înseamnă creșterea copiilor, dar și a părinților noștri care ne sunt alături și ne ajută atunci când avem filmări și concerte”, a declarat Antonia pentru Playtech. 

articolul original.

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru: ‘Salariul minim european e acel salariu care să-ți ajungă să nu mori de foame. Așadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creștere de cel puțin 500 și ceva de lei salariului minim național’

14 September 2022 at 05:45
image

Eurodeputatul REPER Dragoş Pîslaru susţine că directiva privind salariul minim european, care va fi adoptată miercuri de Parlamentul European, ar trebui să aducă o creştere de peste 500 de lei unui angajat cu salariu minim din România. Salariul minim european va fi variabil şi se va calcula în funcţie de salariul mediu pe economie din fiecare stat membru UE.

”Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ţi ajungă să nu mori de foame. Deci trecem de la o decizie arbitrară, în care politicienii spun că mai dau 100 de lei, la un sistem automat. În România, avem aproape 2 milioane de oameni care trăiesc din salariul minim şi abia îşi duc viaţa de la o lună la alta. E important să ştie că dacă va exista inflaţie, deci va fi afectată puterea de cumpărare, datorită directivei europene, salariul minim va creşte cu rata inflaţiei. Iar dacă va exista creştere economică, de asemenea, salariul minim va creşte”, a declarat, pentru News.ro, Dragoş Pîslaru, negociatorul din partea Parlamentului European pe directiva privind salariul minim.

Dragoş Pîslaru explică faptul că salariul minim european va fi unul variabil de la ţară la ţară şi se va calcula în funcţie de salariul mediu pe economie. 

”Ţinta pe care o avem în directivă e ca salariul minim să fie 50% din salariul mediu brut. Aşadar, salariul minim european ar trebui să aducă o creştere de cel puţin 500 şi ceva de lei salariului minim naţional. Evident, a avea o astfel de creştere dintr-o dată, abrupt, ar fi o dificultate destul de mare. Dar a avea o înţelegere clară de a pune nişte indicatori care să permită ajustarea în sensul de a recupera între salariul mediu şi salariul minim, mi se pare un lucru care se poate face. În doi ani de zile, guvernele ar trebui să transpună directiva europeană la nivel naţional”, susţine Pîslaru.

Salariul mediu brut în România este de 6.443 de lei, în timp ce salariul minim brut este 2.550 de lei. Aşadar, prin directiva europeană, salariul minim brut în România ar ajunge la 3.200 de lei brut, deci puţin peste 2.000 de lei net. 

Jumătate din statele membre UE, în special cele din Estul şi Sudul Europei, au salarii minime brute sub 1.000 de euro. Printre acestea: Bulgaria (332 de euro), România (500 de euro), Grecia (774 de euro) şi Portugalia (823 de euro). În Slovenia şi Spania salariile minime depăşesc uşor 1.000 de euro pe lună. Numai şase state membre UE, toate din zona de Vest, au salarii minime de peste 1.500 de euro pe lună: Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Irlanda şi Luxemburg. Alte şase ţări europene lasă piaţa să regleze lefurile şi nu au deloc salariu minim: Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia, conform news.ro
articolul original.

Președintele Joe Biden avertizează: ‘Va fi nevoie de mai mult timp și determinare pentru a face să scadă inflația’

14 September 2022 at 05:15
image

Preşedintele american Joe Biden a recunoscut marţi, într-un comunicat, că ‘va fi nevoie de mai mult timp şi determinare pentru a face să scadă inflaţia’, după publicarea unor statistici mai puţin bune decât se sconta în ce priveşte costul vieţii în Statele Unite, informează AFP.

În SUA, inflaţia pe un an a coborât la 8,3% în august de la 8,5% în iulie, conform indicelui preţurilor de consum (CPI) publicat marţi de Departamentul Muncii. Ea a rămas totuşi peste nivelul de 8% la care se aşteptau analiştii.

Chiar dacă inflaţia a încetinit puţin în august, datorită scăderii preţurilor la carburanţi, preţurile la chirii sau alimente, spre exemplu, continuă să crească, ceea ce constituie o problemă pentru Joe Biden cu două luni înaintea alegerilor de la jumătatea mandatului.

‘Va fi nevoie de mai mult timp şi determinare pentru a face să scadă inflaţia’, a recunoscut Biden în comunicat.

El a salutat totuşi uşoara încetinire, care, potrivit preşedintelui, arată ‘progrese suplimentare în reducerea inflaţiei mondiale în economia americană’.

Opoziţia republicană îi reproşează lui Biden că, prin politicile sale, a contribuit în mare măsură la creşterea inflaţiei.

Preşedintele american va ţine marţi după-amiază la Casa Albă o ceremonie legată de ‘Inflation Reduction Act’, planul său de luptă contra schimbărilor climatice şi pentru a ajuta gospodăriile să facă faţă inflaţiei pe termen mediu, plan pe care a reuşit să-l facă adoptat de Congres în augustm informează agerpres.ro

articolul original.
❌