ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Anunț de ultim moment de la BNR! Toți românii cu credite sunt vizați

28 November 2022 at 09:05
image

Anunț de ultim moment de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scăzut la 7,82 %.

Pe de altă parte, Indicele de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC) este de 4,06 %.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
28 nov.2022 25 nov.2022 28 nov.2022 25 nov.2022
O/N 5,79 5,83 6,08 6,11
T/N 5,79 5,83 6,09 6,12
1W 5,94 5,98 6,23 6,28
1M 6,53 6,56 6,83 6,85
3M 7,53 7,55 7,82 7,85
6M 7,68 7,71 8,02 8,04
12M 7,93 7,93 8,26 8,27

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T2 4,06

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Mii de bătrâni trăiesc din împrumuturi de la CAR Pensionari

24 November 2022 at 17:20

Mii de bătrâni trăiesc din împrumuturi de la CAR Pensionari.

Vin dis-de-dimineață și se așează la rând. În paltoanele lor subțiri purtate ani și ani, cu mâinile înghețate pe vreun baston sau vreo cârjă, își achită ratele împrumuturilor pe care le fac la CAR Pensionari. Îndată ce scapă de datorie, solicită, iarăși, o altă sumă. E modul de supraviețuire al câtorva mii de seniori argeșeni copleșiți de povara vremurilor pe care le trăim.

Trai Guvernul PSD-PNL trâmbițează majorarea pensiilor. E binevenită, însă nu va acoperi nicidecum nevoile seniorilor. Nu ne referim la cei cu pensii mari care, slavă Domnului, își permit haine noi, excursii etc. Marea masă a bătrânilor o duce tot mai greu. După pandemie urmează isteria prețurilor care saltă spectaculos. Cei loviți de scumpiri sunt, din nou, bătrânii. Șansa lor? Ajutorul de la copii ori nepoți. Acolo unde se poate, unde există cazuri de urmași inimoși, care își țin părinții și bătrânii aproape și îi ajută cu mâncare și medicamente. Sunt pensionari care primesc regulat bani de la odraslele plecate prin străinătate. Pentru ei, și o sută de euro, trimisă de departe, poate fi salvatoare. Există, însă, și reversul. Despre el ne-a vorbit Florica Fulger, care de șase ani ocupă funcția de președinte al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Pitești (CARP). În prezent, instituția numără 18.500 de membri.

Doamna lucrează aici din 1979, fiind, ani mulți, contabil-șef. Știe „tot și ceva în plus” despre unitatea pe care o conduce. Și care nu este singura din județ. Există un CAR Pensionari în fiecare oraș argeșean, cinci în total, fiecare de sine stătător. Așadar, radiografia socială pe care o poate face doamna Florica Fulger este doar parțială. Dar ea reflectă, totuși, starea de fapt a acestei categorii sociale oropsite, pensionarii.

Bani Se mai împrumută pensionarii la CARP? Întrebare retorică, se-nțelege. Iată „tabloul” creionat în câteva cuvinte: „În acest an s-au împrumutat 9.500 de persoane. Un număr mai mic, decât în anii precedenți, dar asta pentru că mulți au murit de Covid. Numărul de împrumuturi este mai mic, dar valoarea lor mai mare”. Majoritatea celor care solicită împrumuturi sunt din Pitești, dar se apelează la CARP orice argeșean. Dobânda este extrem de avantajoasă, 9%, comparativ cu CAR București, unde se percepe un procent de 24% sau alte CAR-uri din țară unde, în medie, se practică o dobândă de 15-16%. Perioada anului în care bătrânii dau năvală pentru a cere bani, lesne de intuit, este cea a sezonului rece. Atunci se descurcă ei cel mai greu. Impresionant este că mulți pensionari vin să se împrumute nu pentru ei, ci pentru cei apropiați, după cum afirmă doamna Florica Fulger: „Începând cu luna septembrie, crește numărul cererilor de împrumut. Se apropie școala și avem bătrâni care au nevoie de bani să își ajute nepoții, să cumpere haine și rechizite școlare. Sunt foarte mulți care iau bani de la noi și își mai ajută copiii aflați în dificultate, rămași fără loc de muncă, spre exemplu…”.

Rău-platnici Sumele solicitate, desigur, diferă. Ponderea cea mai mare o au cele între 3.000-5.000 lei, dar sunt împrumutate și sume mai mari. Pot fi obținuți și 20.000 lei, limita maximă. Desigur, pentru sumele considerate mari, în funcție și de vârsta solicitantului se cer între unul și trei giranți. Diferă de la caz la caz, în funcție și de cuantumul cotizației. Spre exemplu, oricine are o pensie de 1.000 lei poate primi 3.000 lei, având doar un girant. Nu există limită de vârstă, practic oricărui pensionar îi este ușa CAR-ului Pitești deschisă, cu condiția de a avea pensia minimă de 1.000 de lei. Nu are nicio importanță dacă cere bani un om apropiat de centenar, dacă nu mai apucă să îl achite, rămân giranții buni de plată. Sunt dese cazurile în care, înainte de a returna sumele în decursul unui an de zile, bătrânii se sting. Se-nțelege, girantul achită, în continuare, împrumutul. Dacă nici girantul nu face asta, se acționează pe cale juridică. „Avem, în prezent, 15 dosare aflate la birourile executorilor judecătorești”, spune Florica Fulger, precizând că giranților rău-platnici li se pun popriri pe salariu.

Beneficii În general, bătrânii sunt cei mai corecți oameni, din câte a constatat actualul președinte al CARP, după atâta amar de vreme petrecută în instituție. Mulți preferă să nu își cumpere alimente și medicamente pentru a achita ratele lunare. Beneficiază și de unele facilități. De Paști și de Crăciun, oamenii cu pensii de 1.000 de lei primesc anumite ajutoare. 100 de lei, spre exemplu, pentru ei este mană cerească! De asemenea, seniorilor care merg în vreo stațiune pentru tratament li se oferă tot 100 de lei. Înainte se organizau și excursii, însă s-a renunțat la ele. Nici carul mortuar de pe vremuri nu mai există, cum de altfel a fost desființat și ajutorul sub forma unui sicriu. Totuși, în caz de deces al unui membru CARP, familiei i se acordă un ajutor financiar de 1.300 de lei, dar acesta este condiționat de vechime și de plata a trei lei/lună, destinați special pentru acest fond.

Zâmbet Tot în sprijinul bătrânilor a venit conducerea CAR Pitești prin înființarea unui cabinet oftalmologic. La sediul instituției de pe Bulevardul Republicii, orice pensionar este consultat în mod gratuit. Dacă este nevoie să-și achiziționeze ochelari, îi poate primi la prețuri mult mai accesibile decât cele de pe piața medicală. Specialistul Adriana Dan îi întâmpină în prag pe solicitanți cu zâmbetul pe buze. Timpul petrecut în micul cabinet, cât durează consultația, este benefic nu doar pentru ochii pensionarilor, ci și pentru inima lor. Surâsul medicului care, la rându-i, poartă ochelari, vocea suavă și cuvintele de încurajare îi fac să revină, chiar dacă nu au urgentă nevoie se le fie testate dioptriile.

articolul original.

Banca Națională, vești bune pentru românii cu Prima Casă! Indicele ROBOR la 3 luni, în scădere!

23 November 2022 at 09:11
image

Banca Națională a României a făcut un anunț care îi vizează pe românii cu credite în lei. 

Potrivit BNR, indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scăzut la 7,89%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este 4,06%.

Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
23 nov.2022 22 nov.2022 23 nov.2022 22 nov.2022
O/N 5,60 5,58 5,89 5,86
T/N 5,69 5,57 5,98 5,85
1W 5,89 5,84 6,19 6,13
1M 6,57 6,58 6,86 6,87
3M 7,59 7,61 7,89 7,90
6M 7,75 7,75 8,08 8,09
12M 7,95 7,96 8,28 8,28

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T2 4,06

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Dan Suciu, BNR: „Aviz amatorilor care spun să facem cum fac ungurii: Nu aș vrea” | VIDEO

21 November 2022 at 18:32
image

Dan Suciu, directorul de comunicare al Băncii Naționale a României, a fost invitatul Adrianei Nedelea în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. „Atâta vreme cât va crește inflația, ratele nu au cum să scadă”, a explicat Dan Suciu. Directorul de comunicare al BNR a atras atenția asupra faptului că împrumutul la bancă „este o decizie personală, nu una de grup. Creditul este și o responsabilitate personală”, iar „oamenii au înțeles asta” și „încearcă să plătească creditul”. Mai mult, Dan Suciu a subliniat că „am ajuns să confundăm creditul cu un ajutor social” – ceea ce nu ar trebui să facem. Cât despre metodele de lucru ale Ungariei în contextul economic dificil, directorul de comunicare al BNR a spus că „e o probemă serioasă în Ungaria. Nu aș vrea să facem cum fac ungurii”.

„Creșterea prețurilor la energie a determinat și creșterile de prețuri la alimente. De aceea, vedem aceste creșteri de prețuri la alimente și de aceea avem senzația, în bună parte corectă, pe baza cumpărăturilor noastre, că inflația este mult mai mare”, a explicat Dan Suciu la Europa FM.

De ce consumul bate investițiile?

„Într-un fel e firesc. Au mai fost resurse financiare și necesități foarte multe de împlinit la nivelul așteptărilor populației. Pentru fiecare, necesarul de consum nu a fost împlinit în ultimii ani și e loc în continuare. Suntem o țară care crește, mai chinuit, dar crește. Nevoile și dorințele trebuie împlinite. Mai ales nevoile”, a spus Dan Suciu.

Dan Suciu, mesaj pentru românii cu rate la bănci: „Atâta vreme cât va crește inflația, ratele nu au cum să scadă”

„E un moment dificil pentru fiecare, nu e comod și nici plăcut să plătești rate mai mari. Înțelegem și avem toată empatia. Din păcate, atâta vreme cât va crește inflația, ratele nu au cum să scadă. Trebuie să înțelegem că inflația este cel mai mare rău. Afectează pe toată lumea, pe cei cu credite, pe cei fără credite și pe cei cu depozite”, a mai spus Dan Suciu.

„Am beneficiat de o perioadă excepțională în privința ratelor, până acum, până anul trecut. Ratele au fost nefiresc de mici, știu că doare când spun asta, dar dintr-o anumită conjunctură economică internațională, care s-a transferat și în România, au fost aceste dobânzi nefiresc de mici. O dobândă trebuie să fie mai mare decât inflația. Nu atunci când ai inflația de 16% – evident că nu e normal să ai dobânzile mai mari acum, dar nici acum nu suntem într-o sitație normală, ci suntem într-o situație de criză energetică ce a determinat un puseu inflaționist global, european. Vedem recorduri de inflație în toate țările europene”, a adăugat Dan Suciu.

Directorul de comunicare al BNR, despre românii cu rate la bănci: Creditul este o decizie personală, nu una de grup. Creditul este și o responsabilitate personală

Adriana Nedelea: Cum faci să nu-ți pară rău că te-ai împrumutat?

Dan Suciu: „E o decizie personală creditul, nu una de grup. Și de aceea și o responsabilitate personală și cred că multă lume a înțeles asta. Știu că e un moment mai greu pentru multe persoane, dar nu vedem deocamdată o creștere a restanțelor la credite. Oamenii au înțeles momentul în bună măsură și încearcă să plătească creditul.

Nu mai suntem în 2008 cand am avut aproape peste 20% din creditare compromisă și creditele au devenit neperformante. Era un efort pentru sistemul bancar să susțină aproape un sfert din credite. Suntem undeva spre 4% acum, ceea ce e o situație excelentă – pentru că la Banca Centrală am luat niște decizii bune și oamenii au înțeles lecția anului 2008.

Decizia pe care am luat-o noi în urmă cu 4-5 ani a fost de a limita expunerea ratelor maximum la 40% din venituri, care acum contează. Sigur că au crescut, dar și salariile au crescut pentru o mare parte din populație cu ani în urmă, deci lucrurile au devenit cumva mai rezonabile, dar știu că sunt situații la limită acum”.

Ce pot face românii dacă au o datorie foarte mare la bancă?

„Sunt mai multe variante. Negocierea directă cu banca și, dacă nu merge, Centrul Alternativ de Soluționare a Litigiilor Bancare – intermediază legătura cu banca și negociază pentru tine. Se pot amâna ratele – e în vigoare o lege cu dezavantajul că vei plati o rată mai mare când vei plăti. Nu le evoc ca recomandări – în special pe ultimele două – dar e o situație care trebuie văzută cu toate aspectele existente și trebuie să înțelegem că există soluții diferite pentru situații diferite”, a explicat Dan Suciu.

Directorul de comunicare al BNR, despre afirmația „Nimeni nu a luat credit cu pistolul la tâmplă” făcută de Mugur Isărescu: „Spunea că nu trebuie să facem confuzie între un proces de creditare și ajutorul social. Am ajuns să confundăm creditul cu un ajutor social”

Adriana Nedelea: Ce facem cu oamenii care se împrumută să cumpere un frigider?

Dan Suciu: „Nu facem nimic, dar tot nu cred ca este o obligație să schimbi frigiderul. Creditul este o decizie personală și o responsabilitate personală. Declarația guvernatorului a fost interpretată puțin forțat. Dacă citiți tot contextul declarației, este mai puțin tare decât la prima citire. Spunea, până la urmă, faptul că nu trebuie să facem confuzie între un proces de creditare și elementele de protecție socială sau ajutor social pentru persoanele care sunt în această situație. Am ajuns să confundăm, de multe ori, creditul cu un ajutor social.

Există instituții și fonduri care trebuie să intervină masiv când e cazul de ajutor social, nu creditul. Creditul trebuie dat înapoi. […] Anii când ROBOR era 0 și ceva sau 1 și ceva nu au mai adus mari discuții legate de creditare, deși și atunci atrăgeam atenția că era o situație excepțională”.

Ce ar fi putut face Guvernul României mai bine?

„Plafonarea prețurilor la energie a ajutat. Odată plafonate, ritmul de creștere al inflației a scăzut semnificativ. […] Asta nu înseamnă că scad prețurile sau că prețurile nu stau la un nivel ridicat, de aceea vorbim despre un plafon, dar ele nu mai cresc în ritmul în care au crescut și aceasta și pentru că am avut această plafonare a prețurilor la energie și acum suntem într-o discuție pentru plafonarea prețurilor la energie până în 2025.

Sigur, plafonarea nu este un element de piață neapărat, dar suntem într-o situație cu totul excepțională în ceea ce privește evoluția prețurilor la energie. Poate că o clarificară mai rapidă a modului de compensare, inclusiv și anul acesta și pentru anii viitori, ar fi fost bine-venită, dar bine că se produce și bine că s-a produs”, explicat Dan Suciu la Europa FM.

Ce poate face BNR sau ce face BNR pentru a reduce inflația?

„Trebuie să înțelegem că deciziile pe care le ia Banca Națională nu pot rezolva creșterile de prețuri la energie, în niciun caz, iar efectele sunt pe termen mediu sau lung. Nu avem alte instrumente la Banca Centrală decât acestea care sunt cu efect întârziat, ca să zic așa. Pentru că așa funcționează politicile monetare, nu pentru că suntem noi altfel. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre o inflație de tip fenomen global, sau cel puțin atlantic-european, prin recorduri în SUA, Germania și multe state europene”, a explicat Dan Suciu.

Dan Suciu: E o problemă serioasă în Ungaria. Nu aș vrea să facem cum fac ungurii

„Ce a făcut Banca Centrală cred că a făcut bine și vreau să vă spun și de ce: am început anul când România avea inflația cea mai mare din Europa. Acum sunt cel puțin 10 state care au inflație mai mare decât noi. Nu consider că e neapărat o fericire că ne-au depășit alții de dragul clasamentului, dar asta înseamnă că creșterile din România puteau fi și mai mari.

În alte state au început să ia măsuri disperate legate de creșterile de dobândă. Nu vreau să evoc aici exemplul maghiar, unde lucrurile au degenerat complet – e o criză valutară acolo cu deprecierea forintului cu peste 30%. Echivalentul dobânzii de politică monetară acolo este 13, echivalentul ROBOR-ului undeva la 16. E o probemă serioasă în Ungaria. Asta pentru că am auzit de multe ori <<Haideți să facem cum fac ungurii>>. Nu aș vrea să facem cum fac ungurii tocmai din aceste cauze.

Există, în consecință, o presiune inflaționistă care vine, totuși, din străinătate pe baza acestui fenomen global. Importăm o anumită cantitate de inflație, să spun direct. În consecință, acțiunile pe care le putem face sunt mult mai greu de implementat”, a adăugat Dan Suciu.

Ce va face BNR în continuare?

„În primul rând, avem o creștere importantă de dobândă cu efecte. Dar ce a făcut Banca Națională? Nu a crescut brusc această dobândă din două motive: a lăsat timp oamenilor să se obișnuiască cu noua politică de dobânzi, cu faptul că dobânzile vor crește, am comunicat – sper eu – intens încercând să spunem că epoca dobânzilor mici s-a închis și începem din nou o perioadă cu dobânzi ridicate. Am lăsat cumva timp oamenilor să se obișnuiască cu asta.

Alte state au crescut mult mai brusc dobânzile. Polonia a ajuns la 7% mult mai repede. Dau aceste exemple pentru că trebuie să evaluăm o acțiune sau alta în termeni comparativi – e un fenomen global”, a mai spus Dan Suciu.

Dan Suciu: „Cred că toate Băncile Centrale și-au ratat prognozele la mare distanță. E o situație cu multiple crize”

„Sunt atâtea elemente care se schimbă de la o zi la alta încât faci foarte greu prognoze pe termen mediu, nu mai zic de cele pe termen lung. Și nu numai la nivelul Băncii Centrale. Cred că toate Băncile Centrale și-au ratat prognozele la mare distanță. E o situație cu multiple crize, cu efecte neașteptate asupra piețelor. Venim dintr-o pandemie care a închis economiile, ne-am dus într-o situație în care lanțurile de aprovizionare la nivel mondial erau complet blocate sau date peste cap, apoi a venit criza energetică, tensiunea geopolitică și războiul din Ucraina”, a explicat Dan Suciu.

Am putea spune că ce a fost mai rău a trecut sau este prematur?

„Cred că afirmația este corectă. Vedem ultimul trimestru, cel puțin la nivelul inflației cu evoluția aceasta de maximum un procent creștere a inflației față de cea din ultima perioadă, din trimestrul doi sau în prima jumătate a anului când creștea cu 10 procente. Arată că s-au așezat lucrurile cumva la un nivel care nu e, într-adevăr, cel pe care ni-l dorim, dar ca să începi să cobori trebuie să ajungi în vârf. Avem elemente care susțin ideea că suntem pe un plafon al creșterilor prețurilor și că nu vor mai urma creșteri semnificative. Pe termen mediu, optăm și avem această speranță că va începe să scadă inflația.

Avem două scenarii:

  • Dacă plafonările la energie vor continua pe baza Ordonanței de acum două săptămâni, s-ar putea ca la finalul trimestrului doi să fim deja bine sub 10% și să închidem anul undeva la 4%. Deci ar fi depășire relativ bună a situației;
  • Dacă nu vom avea plafonări la energie, probabil finalul anului sau întregul an va aduce o inflație de peste două cifre, undeva spre 10%”, a mai explicat Dan Suciu, directorul de comunicare al Băncii Naționale a României, la europa FM.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Italia suplimentează bugetul pentru 2023 cu 30 de miliarde de euro pentru a ajuta populația să facă față creșterilor de prețuri | AUDIO

articolul original.

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională! Sunt vizați toți românii cu rate

21 November 2022 at 09:10
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scăzut la 7,91%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 4,06%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
21 nov.2022 18 nov.2022 21 nov.2022 18 nov.2022
O/N 5,59 5,60 5,88 5,89
T/N 5,59 5,59 5,88 5,88
1W 5,77 5,72 6,07 6,01
1M 6,59 6,61 6,89 6,90
3M 7,62 7,64 7,91 7,94
6M 7,75 7,77 8,08 8,11
12M 7,97 7,97 8,30 8,30

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T2 4,06

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională! Sunt vizați toți românii cu rate

18 November 2022 at 09:09
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a stagnat la 7,94%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 4,06%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
18 nov.2022 17 nov.2022 18 nov.2022 17 nov.2022
O/N 5,60 5,61 5,89 5,90
T/N 5,59 5,60 5,88 5,89
1W 5,72 5,66 6,01 5,95
1M 6,61 6,62 6,90 6,91
3M 7,64 7,65 7,94 7,94
6M 7,77 7,81 8,11 8,13
12M 7,97 7,98 8,30 8,31

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T2 4,06

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională! Sunt vizați toți românii cu rate

17 November 2022 at 09:05
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scazut la 7,94%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 4,06%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
17 nov.2022 16 nov.2022 17 nov.2022 16 nov.2022
O/N 5,61 5,62 5,90 5,91
T/N 5,60 5,61 5,89 5,90
1W 5,66 5,64 5,95 5,94
1M 6,62 6,65 6,91 6,94
3M 7,65 7,67 7,94 7,96
6M 7,81 7,82 8,13 8,15
12M 7,98 8,00 8,31 8,33

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T2 4,06

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională! Sunt vizați toți românii cu rate

16 November 2022 at 09:10
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scazut la 7,96%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 4,06%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
16 nov.2022 15 nov.2022 16 nov.2022 15 nov.2022
O/N 5,62 5,63 5,91 5,91
T/N 5,61 5,61 5,90 5,91
1W 5,64 5,65 5,94 5,94
1M 6,65 6,66 6,94 6,95
3M 7,67 7,68 7,96 7,98
6M 7,82 7,83 8,15 8,16
12M 8,00 8,01 8,33 8,34

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T2 4,06

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

ROBOR la trei luni a scăzut sub pragul de 8%. „Nimeni n-a luat credit cu pistolul la tâmplă”, spune Isărescu | AUDIO

15 November 2022 at 11:54
image

ROBOR la trei luni a scăzut sub pragul de 8%. Este o scădere timidă, dar este a 9-a consecutivă. Se întâmplă în contextul în care Consiliul Concurenței a anunțat că investighează cele mai mari 10 bănci privind modul în care s-a majorat ROBOR anul acesta, deși rezultatele unor asemenea anchete vin, de obicei, la câțiva ani după ce criza a trecut.

ROBOR la trei luni a scăzut la 7,98%, faţă de 8,00%, nivelul de luni. Este cel mai redus nivel din ultima lună. Acest indice a atins cea mai ridicată valoare, de 8,21%, la 26 octombrie. Ce le-a transmis guvernatorul Băncii Naționale celor care au de achitat credite:

„În definitiv, cum a spus un contemporan celebru, nimeni nu a luat credit în România cu pistolul la tâmplă, deci este o opțiune să-ți iei sau să nu-ți iei credit și îți asumi niște riscuri. Asta nu e o declarație cinică, este o realitate și nu avem soluții pentru toată lumea.”

ROBOR la 3 luni a trecut de 8 procente la 1 august. Câteva exemple de creșteri: din ianuarie încoace, unele credite au crescut cu câteva sute de lei. Unele s-au dublat. Pentru un alt credit, luat în 2017, suma plătită a crescut cu 300 de lei în perioada februarie-august.

Un credit nou luat anul acesta, așadar, pentru care se aplică IRCC, a crescut de la a doua rată cu 200 de lei.

Pentru cei care au luat credite după mai 2019 și pentru care se aplică IRCC, creșterea vine după aproximativ câteva luni, având în vedere că indicele se calculează la 3 luni:

„Dacă veți face calcul respectiv, veți vedea că pentru perioada următoarea IRCC-ul nu are șanse să întreacă ROBOR-ul. Este posibil, și am văzut asta, când  inflația vine în jos și când ea va veni în jos și va începe să scadă și ROBOR-ul este posibil, pentru că el este în urmă cu două-trei trimestre, să depășească ROBOR-ul, de aia nici nu sugerăm sau nu formăm pe nimeni să treacă de la ROBOR la IRCC pentru că în perioada următaore ne va trage de urechi, ne va spune ne-ai învățat să facem o prostioară.”

Acum, IRCC este oficial la 4,06%, iar IRCC zilnic, potrivit BNR, a ajuns la 5,82%. Analiștii estimează că ar urma să ajungă la 6% la începutul anului, posibil la 8% după primul trimestru din 2023.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/15nov-12-Iorgu-Sandw-ROBOR-scade-usor-sub-8-la-suta.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Inflația va ajunge 16% la finalul anului, spune Mugur Isărescu. „Dobânzile n-au cum să vină în jos” | AUDIO

articolul original.

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională! Sunt vizați toți românii cu rate

15 November 2022 at 09:08
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scazut la 7,98%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 4,06%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
15 nov.2022 14 nov.2022 15 nov.2022 14 nov.2022
O/N 5,63 5,64 5,91 5,93
T/N 5,61 5,63 5,91 5,92
1W 5,65 5,66 5,94 5,96
1M 6,66 6,68 6,95 6,98
3M 7,68 7,71 7,98 8,00
6M 7,83 7,83 8,16 8,17
12M 8,01 8,02 8,34 8,36

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T2 4,06

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională! Sunt vizați toți românii cu rate

10 November 2022 at 09:10
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scăzut la 8,10%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 4,06%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
10 nov.2022 9 nov.2022 10 nov.2022 9 nov.2022
O/N 5,62 5,66 5,90 5,94
T/N 5,62 5,64 5,91 5,93
1W 5,67 5,68 5,96 5,97
1M 6,75 6,78 7,04 7,07
3M 7,81 7,84 8,10 8,13
6M 7,92 7,94 8,26 8,27
12M 8,09 8,10 8,42 8,43

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T2 4,06

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

BNR scumpeşte împrumuturile în încercarea de a reduce inflaţia

9 November 2022 at 06:38

Banca Națională a României a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75%pe an, de la 6,25%. Decizia a fost luată în Consiliul de Administraţie al BNR. De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 7,25% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75%, de la 5,25% pe an. Măsura se aplică din 9 noiembrie.

Potrivit Digi24, aceasta este a 8-a creștere a dobânzii de politică monetară decisă de BNR anul acesta. Creșterea dobânzii de politică monetară este un mecanism prin care BNR încearcă să reducă rata inflației, care a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Practic, prin creșterea dobânzii de politică monetară, BNR scumpește banii (împrumuturile), descurajând creditarea.

Prima creștere a dobânzii de politică monetară pe anul acesta a avut loc pe 11 ianuarie, când dobânda a crescut de la 1,75% la 2%. Au urmat creșteri în ședințele BNR din februarie, la 2,5%, apoi în aprilie la 3%. Începând cu luna mai, banca centrală a început să majoreze dobânda de politică monetară cu 0,75%, creștere care s-a mai repetat în iulie și august.

La cea mai recentă ședință a Consiliului de Administrație BNR, în octombrie, dobânda de politică monetară a crescut la 6,25%. De asemenea, BNR a majorat atunci rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25% pe an, de la 6,50% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25%, de la 4,50% pe an. Următoarea ședință a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 10 ianuarie 2023.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

S-au scumpit și banii: BNR a urcat dobânda-cheie la 6,75%. Un nou record al ultimilor 12 ani

8 November 2022 at 16:05
By: M.Ex.

BNR a urcat dobânda în ultima ședință de politică monetară din acest an la 6,75% (de la 6,25%),începând cu data de 9 noiembrie 2022. Este un nivel record din martie 2010 încoace. Și este a opta oară anul acesta când BNR urcă dobânda de referință.

Rata anuală a inflației a crescut peste nivelul prognozat, au admis oficialii Băncii Centrale, în principal sub influența continuării scumpirii alimentelor procesate și a energiei electrice.
Rata anuala a inflației este așteptată să mai crească temperat spre finele anului curent, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră în semestrul I 2024 și se accentuează ulterior, rămânând totuși la capătul orizontului proiecției ușor deasupra intervalului țintei.

Ce înseamnă creșterea dobânzii cheie a BNR pentru banii tăi? În primul rând, dacă ai luat de la bancă credite în lei cu dobândă variabilă, legată de ROBOR, așteaptă-te la creșteri. Dacă ai depozite, vei obține un randament mai bun (dar care va rămâne tot mult sub rata inflației). Dacă ai carduri de credit, acestea ar putea fi brusc mai costisitoare. Dar să le luăm pe rând, explică hotnews.ro.
Prin creșterea ratei de referință cu o jumătate de punct procentual, BNR declanșează un efect de domino; direct sau indirect, împrumuturile se scumpesc, ceea ce duce la o scădere a cererii și la o frânare a inflației.
Creșterea dobânzilor de către băncile centrale (pentru că nu e doar cazul BNR) se datorează situației economice globale, mult mai complicate decât era în urmă cu doar doi ani.

Cel mai mare nivel al dobânzii cheie a fost 21,25% și a fost înregistrat în luna noiembrie a anului 2003. Potrivit statisticilor oficiale, aceasta a scăzut treptat până la puțin peste 12% până în luna aprilie 2005, și a continuat să scadă până la 7% în vara anului 2007, înaintea izbucnirii crizei economico-financiare.

În timpul acestei crize, dobânda și-a reluat ascensiunea, ajungând la peste 10% în vara anului 2008, pentru ca apoi să scadă la nivelul de 7% în februarie 2010.

articolul original.

BNR a majorat dobânda de politică monetară la 6,75% pe an. Măsura se aplică de miercuri | AUDIO

8 November 2022 at 14:55
image

Banca Naţionala a României a majorat rata dobânzii de politică monetară cu 0,5%, de la 6,25% la 6,75% pe an. Este un nivel record din martie 2010 încoace. Măsura se aplică începând de mâine, 9 noiembrie.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/08nov-16-ADA-Deciziile-BNR-privind-dobinzile-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ratele dobânzilor de referință sunt utilizate de bănci atunci când acordă împrumuturi clienților persoane fizice sau companii. La începutul acestui an, dobânda cheie se situa la nivelul de 2% pe an. Acum, creșterea ratei de referință cu o jumătate de punct procentual va duce – direct sau indirect – la împrumuturi mai scumpe, ceea ce se va concretiza într-o scădere a cererii și la o frânare a inflației – lucru pe care de fapt îl urmărește BNR.

Cristian Păun: „Dacă Banca Centrală vine cu dobândă de referință zero, ar alimenta inflația”

„Banca Națională transmite niște informații prin această ajustare a dobânzii de referință la contextul actual. Dacă azi Banca Centrală ar veni cu o dobândă de referință zero, ar alimenta inflația, ar pune paie pe foc”, explică analistul economic Cristian Păun.

În aceeași ședință, Banca Centrală a majorat tot cu jumătate de punct procentual rata dobânzii pentru facilitatea de creditare la 7,75% pe an şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75% pe an.

Cristian Păun: „Economisirile sunt stimulate să rămână în bănci”

Sau chiar să se acumuleze în continuare și atunci, oferta de capital rămâne una constantă”, adaugă Cristian Păun.

Potrivit BNR, rata anuală a inflaţiei este aşteptată să mai crească temperat spre sfârșitul anului pentru ca apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare și să ajungă la o singură cifră în semestrul I al anului 2024.

Reprezentanţii Consiliului de Administrație al BNR au decis să mențină controlul ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: BNR, așteptată să crească dobânda de referință. Investițiile și producția vor deveni mai complicate, spune Cristian Păun, profesor de economie | AUDIO

articolul original.

Banca Națională scumpește creditarea

8 November 2022 at 14:20
image

Banca Națională a României a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,75% pe an, de la 6,25%. Decizia a fost luată în Consiliul de Administraţie al BNR. De asemenea, BNR a majorat rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,75% pe an, de la 7,25% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,75%, de la 5,25% pe an. Măsura se aplică din 9 noiembrie.

Este a opta creștere a dobânzii de politică monetară decisă de BNR anul acesta. Creșterea dobânzii de politică monetară este un mecanism prin care Banca Națională încearcă să reducă rata inflației, care a urcat la 15,88% în luna septembrie a acestui an, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Practic, prin creșterea dobânzii de politică monetară, BNR scumpește banii (împrumuturile), descurajând creditarea.

Prima creștere a dobânzii de politică monetară pe anul acesta a avut loc pe 11 ianuarie, când dobânda a crescut de la 1,75% la 2%. Au urmat creșteri în ședințele BNR din februarie, la 2,5%, apoi în aprilie la 3%. Începând cu luna mai, banca centrală a început să majoreze dobânda de politică monetară cu 0,75%, creștere care s-a mai repetat în iulie și august. La cea mai recentă ședință a Consiliului de Administrație BNR, în octombrie, dobânda de politică monetară a crescut la 6,25%. De asemenea, BNR a majorat atunci rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 7,25% pe an, de la 6,50% pe an, şi a crescut rata dobânzii la facilitatea de depozit la 5,25%, de la 4,50% pe an. Următoarea ședință a CA al BNR dedicată politicii monetare va avea loc în data de 10 ianuarie 2023.

articolul original.

CEC Bank oferă credite prin programele Student Invest și Family Start

7 November 2022 at 16:19

București, 07.11.2022 CEC Bank, instituția financiară cu cea mai lungă tradiție și cea mai extinsă rețea teritorială din România, primește de azi cereri pentru credite în cadrul programelor Student Invest și Family Start.

Prin cele două programe guvernamentale se pot obține finanțări de până la 50 000 lei (Student Invest), respectiv 75 000 lei (Family Start) cu garanții de stat și dobânzi și comisioane subvenționate.

După aprobarea creditului, sumele pot fi utilizate pe baza documentelor justificative prezentate de client. Durata maximă a creditelor Family Start și Student Invest este până la 10 ani, cu perioadă de grație până la 5 ani.

Prin Programul Student Invest, tinerii, cu vârste cuprinse între 18 și 31 de ani neîmpliniți, care sunt cuprinși în instituțiile de învățământ pot obține credite de nevoi personale pentru plata taxelor de școlarizare, plata căminului sau a chiriei sau chiar avans pentru locuință. Dobânda și comisioanele de analiză, precum și comisioanele de gestiune a garanțiilor sunt subvenționate integral de către stat. Pentru un credit de 50 000 lei, pe 10 ani, rata lunară se ridică la 417 lei, în condițiile utilizării integrale a sumei de la început. Clientul va rambursa doar suma împrumutată, fără costuri suplimentare. Creditele pot fi accesate și de cei care nu sunt salariați, cu condiția existenței unui codebitor.

Prin Programul Family Start tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 45 de ani neîmpliniți care își intemeiază o familie pot obține credite de nevoi personale pentru evenimentele importante din viața familiei, cum ar fi nunta sau botezul, educația și creșterea copiilor, achitarea avansului pentru o mașină de familie. Comisioanele de analiză a creditului și gestiune a garanțiilor sunt subvenționate de stat, precum și 75% din dobândă, astfel că singurul cost suportat de clienți va fi 25% din dobânda (IRCC +4%/an). În cazul unui credit de 75 000 lei pe 10 ani, utilizat integral la semnarea contractului, rata lunară se ridică la 691 lei, iar costul total al creditului la 82 892 lei.

Despre CEC Bank

CEC Bank este instituția financiară cu cea mai lungă tradiție din România. Fondată în 1864, CEC Bank are în prezent cea mai extinsă rețea națională, cu peste 1.000 de sucursale și unități teritoriale și cu active de peste 53,3 de miliarde lei, la sfârșitul primului semestru din 2022.

CEC Bank este o bancă universală de top pe piața românească și oferă o gamă completă de produse și servicii persoanelor fizice, IMM-urilor și corporațiilor mari, prin multiple canale de distribuție: unități bancare, rețele de ATM și POS, internet banking, mobile banking și magazinul virtual CEC_IN – unde pot fi accesate produse și servicii bancare 100% online.

Mai multe detalii despre produsele și serviciile oferite de CEC Bank pot fi obținute în orice unitate a Băncii, apelând gratuit Serviciul suport clienți la numărul de telefon 0.800.800.848 sau accesând site-ul www.cec.ro.

articolul original.

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională! Sunt vizați toți românii cu rate

7 November 2022 at 09:04
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scazut la 8,15%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 4,06%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
7 nov.2022 4 nov.2022 7 nov.2022 4 nov.2022
O/N 5,26 5,29 5,55 5,58
T/N 5,25 5,33 5,54 5,62
1W 5,62 5,66 5,91 5,95
1M 6,83 6,99 7,12 7,28
3M 7,86 7,86 8,15 8,16
6M 7,96 7,96 8,28 8,28
12M 8,12 8,11 8,44 8,44

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T2 4,06

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Bani cu dobânda subvenționată parțial sau total de stat pentru familii tinere și studenți

4 November 2022 at 16:01

Tinerii pot lua credite cu dobândă subvenționată parțial sau total de la stat pentru taxe școlare, chirie sau avans pentru locuință, chiar de săptămâna viitoare!

Cele două programe, „Family Start” și „Student Invest”, oferă împrumuturi de până la 75.000 de lei familiilor și până la 50.000 studenților. Beneficiarii nu vor primi însă banii în cont, ci banca va efectua plățile în numele lor, relatează protv.ro

În noul program, „Student Invest”, se vor încadra studenții de până la 31 de ani. Cei fără venituri vor avea nevoie de un codebitor, care să garanteze pentru ei.

Împrumutul maxim va fi de 50.000 de lei, bani din care tinerii își pot plăti taxele de școlarizare, căminul sau avansul pentru o locuință. Vor avea la dispoziție zece ani să restituie banii. În acest caz, rata lunară poat fi de 417 lei pe lună.

Dobânda, în cazul lor, va fi subvenționată în întregime de stat.

Ce părere au studenții

Student: „E o idee care, din câte știu eu, a fost și în străinătate, ei le zic student loans”.

Student: „M-am și interesat de acest program și m-ar ajuta foarte mult. În zece ani faci 10.000 până la urmă, nu ar fi imposibil”.

Studentă: „Costurile la facultate sunt foarte costisitoare ca să zic așa. Adică taxa mi se pare că constă într-o sumă foarte mare de bani și nu orice adolescent poate să-și permită de la părinți”.

Programul „Family Start”

Programul „Family Start” este puțin diferit. Împrumutul maxim este de 75.000 de lei, iar cei interesați trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani și un venit lunar pe familie de până la 7.500 de lei.

În acest caz, dobânda va fi subvenționată de stat în proporție de 75%. Așa că pentru un împrumut maxim de 75.000 de lei, în care termenul de rambursare este de 10 ani, rata lunară va ajunge la 690 de lei.

Împrumutații pot folosi banii pentru nuntă, pentru o mașină nouă sau o locuință, plata chiriei sau pentru diverse intervenții chirurgicale.

Andrei Perianu, cofondator al platformei financiare: „Cele două credite sunt o facilitate care mai îndulcesc contextul în care ne aflăm, în care dobânzile sunt foarte mari. Îți oferă niște opțiuni pe masă și oamenii se pot obișnui că au niște posibilități, că pot face ceva. Adică cei care nu-și luau credite, poate se gândesc. E o variantă care ajută pe foarte mulți să ia o decizie în a întemeia o familie. Mai bine decât celelalte variante comerciale existente acum pe piață”.

Cei care acceseaza aceste credite nu vor primi banii în cont, ci tranzacția va fi făcută direct de către bancă în baza actelor doveditoare.

De exemplu, în cazul unei mașini, plata avansului se va face în baza unui document emis de vânzător.

Lista băncilor care oferă asftel de împrumuturi va fi publicată pe site-ul Ministerului Familiei.

articolul original.

Raiffeisen este bună de plată. Banca trebuie să returneze clienților 19 milioane de euro pentru dobânzile recalculate între 2006 și 2009

2 November 2022 at 17:40
image

Raiffeisen Bank este obligată să restituie clienților 19 milioane de euro pentru dobânzile recalculate în perioada 2006-2009, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat definitiv cauza prin care se constatau practici comerciale incorecte ale băncii.

Potrivit ANPC, practicile afectau interesele financiare ale consumatorilor. Oficialii băncii au anunțat că au început să calculeze sumele pentru fiecare client și că vor restitui voluntar și dobânzile pentru banii datorați, calculate pe mai bine de 10 ani.

”Având în vedere pronunțarea sentinței definitive și motivarea acesteia, în Dosar 8763/2/2017, operatorul economic Raiffeisen Bank SA urmează să restituie sumele recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, celor care au contractat credite în RON, EUR și CHF (franc elvețian), în perioada 2006-2009. Caracteristicile creditelor vizate sunt: o dobândă inițială care a fost menținută fixă timp de 1 an și care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă ”în funcție de evoluția pieței financiare”; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanța s-a pronunțat deja cu privire la dobândă.

Indiferent de situația actuală a raportului dintre creditor și debitor (credite închise, ajunse la maturitate, executate, restructurate, aflate în plată etc.), consumatorii persoane fizice și/sau moștenitorul/moștenitorii titularului/titularilor, acolo unde este cazul, au dreptul să primească sume de bani care vor fi calculate, de la caz la caz, în funcție de tipul de credit, suma și perioada de creditare.

Pentru a primi aceste sume, consumatorii trebuie să se adreseze operatorului economic, SC Raiffeisen Bank SA.

ANPC precizează faptul că diferențele de dobânzi care urmează să fie restituite consumatorilor se ridică la un cuantum de aproximativ 19 milioane de euro, fără dobânzile aferente încasării acestor sume pentru perioada mai sus menționată, ceea ce va face subiectul unor discuții separate, la nivel individual, caz cu caz.

În situația descrisă, se încadrează 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank”, informează ANPC într-un comunicat.

EXCLUSIV | O clientă a Raiffeisen Bank a rămas fără 9.300 de euro din cont, deși a sesizat posibile tranzacții suspecte. „Am informat că există o breșă de securitate gravă, nimeni nu a reacționat”. Ce spune banca

EXCLUSIV | Val de sesizări de la clienți Raiffeisen care spun că au rămas fără bani în conturi. Transferuri suspecte pentru site-uri de pariuri și cheltuieli către falși beneficiari din mai multe state: „Sunt foarte îngrijorată pentru siguranța banilor mei”

EXCLUSIV | A luat un credit, dar a rămas și fără bani, și cu suma de rambursat, în urma unei tranzacții frauduloase. Cum răspunde Raiffeisen Bank în fața valului de sesizări – PROCEDURA OFICIALĂ

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.
❌