ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Polițiștii și specialiștii antidrog continuă campania de prevenire a consumului de droguri

1 August 2022 at 08:35
By: Regie

Săptămâna 25-31 iulie, polițiștii rutieri sălăjeni și cei de siguranță școlară, împreună cu specialiștii antidrog Sălaj au fost prezenți în mijlocul tinerilor pentru a-i face să conștientizeze riscurile consumului de droguri, dar și cele rutiere, cauzate de nerespectarea regulilor.

O astfel de activitate a avut loc și în localitatea Ciglean, comuna Creaca, într-un cadru de poveste, amenajat special pentru tinerii din comună. Colegii noștri au desfășurat activități interactive împreună cu tinerii, pentru a-i face să înțeleagă, într-un mod plăcut și adecvat vârstei lor, efectele consumului de droguri, alcool și tutun.

De asemenea, polițiștii rutieri le-au prezentat tinerilor laboratorul de siguranță rutieră, regulile de circulație în imagini, dar și pistolul de măsurare a vitezei de deplasare a vehiculelor.

Colegii de la antidrog au pus la dispoziția tinerilor ochelarii speciali ce simulează starea de ebrietate și consumul de droguri, cu scopul de a informa și conștientiza riscurile pe care le presupun consumul de alcool și substanțe psihoactive, precum lipsa atenției și concentrării în cazuri în care se impune a avea mintea limpede, cum ar fi conducerea unui vehicul.

Riscul de a comite infracțiuni, dar și de a fi victima unor fapte ilegale crește proporțional cu cantitatea de alcool și/sau droguri consumată.

Astfel, tinerii de toate vârstele au fost îndemnați să stea deoparte de astfel de riscuri și să își petreacă timpul liber în alte moduri care nu le pun în pericol viața, sănătatea, dezvoltarea, dar și libertatea.

Acțiunile polițiștilor sălăjeni împreună cu specialiștii antidrog, în zone de agrement, școli de vară, tabere, dar și la evenimentele publice din județ, vor continua pe tot parcursul vacanței de vară, pentru a reduce, pe cât posibil, consumul de substanțe interzise, dar și faptele asociate consumului de alcool.

articolul original.

La 3 ani de la reabilitare, un drum din Iași are cratere uriaşe. „Au trecut ruşii pe aici”

30 June 2022 at 10:05
By: Geo
image

Un drum reabilitat cu milioane de lei s-a făcut ţandări la propriu după doar trei ani. Şoseaua care leagă două sate din Iaşi se surpă pe zi ce trece, iar asfaltul e brăzdat de şleauri adânci în care îţi încape roata de la maşină.

Culmea, edilii ştiau că în zonă sunt alunecări de teren şi drumul nu va rezista, dar spun că nu aveau bani pentru consolidare. Şoferii îşi fac cruce şi se roagă ca pământul să nu o ia la vale fix când trec ei pe acolo, scrie observatornews.ro.  

7 milioane de lei a costat reabilitarea celor 8 kilometri de drum. Nici trei ani mai târziu, şoferii fac slalom printre şanţuri adânci căscate în asfalt. 

Reporter: Aţi mai văzut așa ceva?

Şofer: Nu. Doar în satul ăsta aici și circul mult. Doar aici. (…) M-a surprins, am oprit acolo în spate și m-am riscat. Cu mașina joasă aici nu treci.

Arată ca după bombardament în zonă de conflict, deși e timp de pace, spune un şofer.  

Cratere adânci de 10-20 cm în asfalt 

In unele zone, craterele formate în asfalt sunt lungi de câţiva metri şi adânci de cel puțin 10-20 de centimetri. Intră lejer piciorul în acestea, spre exemplu, iar situația este de atât de mult timp, așa încât, au apărut și diverse plante în aceste cratere. 

Au venit rușii pe-aici, glumeşte un şofer. 

Dar nu ruşii sunt de vină, ci nepăsarea autorităţilor. De problemele cu alunecarea de teren, actualul primar ştie din copilărie. 

Grigore Corciova, primar Schitu Duca: E o zonă unde alunecările de teren sunt frecvente. Din anii 70-80 au fost semnalate. Soluția tehnică e consolidarea versantului. (…) Se știa de această poveste, dar nu s-a ținut cont de ea, fiindcă singura soluție, consolidarea versantului, costă mult. Undeva la 5 milioane de euro, bugetul comunei pe 5 ani.

Şoferii sunt nevoiţi să ocolească pentru a nu-şi strica maşinile 

Drumul rupt e calea spre civilizaţie pentru sute de oameni. Tot pe aici circulă şi transportul local şi microbuzul şcolar care îi duce pe copiii din Pocreaca la şcoala din Schitu Duca.  

Ocolim 3 sate să ajungem în oraş. Aveam riscul să stricam mașinile, să ne accidentăm, spune un localnic.  

Când trece autobuzul, microbuzul, zic că e sfârșitul lumii. Aici s-a sfârşit viața, nu m-am spovedit, nu m-am împărtășit, aici mor! (…) Așa face autobuzul. Nu doar mie mi-e teamă, la toată lumea îi e, mai spune un alt localnic. 

Reporter: Vă e frică să treceţi pe acolo cu maşina?

Localnic: Trecem, da mai circulăm mai mult pe partea astalantă. Ocoliţi? Da.   

Singura soluție pe care o are la dispoziţie Primăria e să radă asfaltul, să îndrepte drumul şi să pietruiască bucata care a luat-o la vale. Pentru aceste lucrări sunt necesari alți 200.000 de lei, bani care ar putea să vină abia la rectificarea bugetară din Iulie.

articolul original.
  • There are no more articles
❌