ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Târgu Jiu va avea o nouă creșă!

4 November 2022 at 18:35
image

În Estul Municipiului Târgu Jiu, în Cartierul Narciselor, cartier în expansiune, se va construi o creșă nouă. Valoarea investiției este de peste 22 milioane lei, asigurați de Compania Națională de Investiții care dorește să ridice 19 creșe la nivel național.

Primăria oferă terenul de 4500 mp, iar suprafața construită a creșei va depăși 2400 mp.

Proiectul va contribui la acoperirea nevoii de creșe la nivelul capitalei Gorjului.

articolul original.

10 creșe, grădinițe, școli și licee din Brașov vor testa sistemul de predare finlandez

26 October 2022 at 05:54
By: M.Ex.

40 de cadre didactice și 10 directori participă, în această săptămână, la un training intensiv cu experți din Finlanda, de la Universitatea de Științe Aplicate Hame. Acest program pilot este implementat de Primăria Municipiului Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Universitatea din Hame.

În perioada 24 – 28 octombrie se derulează la Brașov un program de dezvoltare profesională adresat cadrelor didactice din Brașov, în cadrul căruia experți în educație din Finlanda vor pregăti 40 de cadre didactice și 10 directori de unități de învățământ de la creșe, grădinițe, școli și licee brașovene, în sistemul de predare finlandez, modelul de educație cu cele mai bune rezultate din lume.

În modelul finlandez, educația este structurată astfel încât copiii și tinerii să fie pregătiți atât pe plan școlar, cât și pentru viață, pentru viitor, punându-se accent pe competențe practice și pe dezvoltarea unor aptitudini de care este nevoie în prezent.

,,Astăzi a început la Brașov cursul de pregătire în modelul de educație finlandez pentru cadrele didactice din 10 unități de învățământ din Brașov. Acest curs este ținut de o echipă de experți în educație de la Universitatea de Științe Aplicate din Hame, condusă de domnul profesor Ari Pokka, unul dintre cei mai buni experți în domeniul educației din Finlanda. Când vorbim de învățământul din Finlanda, vorbim de cel mai bine cotat model de educație din toată lumea, de o abordare centrată pe elevi, pe nevoile și capacitatea de dezvoltare a acestora. Vorbim de un sistem fără teme și teste, un sistem în care 93% dintre absolvenții de liceu promovează examenul de bacalaureat, iar peste 65% dintre liceeni ajung la facultate. Obiectivul nostru este de a le oferi copiilor și tinerilor din Brașov posibilitatea de a testa și un alt sistem de educație, în care memorarea să fie înlocuită cu experimentarea ca metodă de învățare. Mă bucur că testăm acest sistem la toate nivelele, de la creșă la liceu și colegiu. Sper ca, după perioada de testare din unitățile de învățământ, să putem extinde acest sistem la nivelul întregului oraș”, a precizat primarul Allen Coliban.

Programul pilot numit ,,Programul de formare continuă a orașului Brașov pentru directori și profesori” este derulat în cadrul parteneriatului încheiat între Primăria Municipiul Brașov, Inspectoratul Școlar Județean Brașov și Universitatea de Științe Aplicate Hame din Finlanda.

Programul de dezvoltare profesională le este destinat educatorilor, profesorilor și directorilor care doresc să dezvolte practici educaționale inovative și transformarea unităților de învățământ în școli moderne. De asemenea, prin acest program pilot se va facilita accesul la instrumente, idei, metode și tehnici pentru dezvoltarea unei educații de înaltă calitate.

Pe parcursul activităților de formare, workshop și mentorat ce vor fi derulate până la finalul proiectului, participanții vor aprofunda teme precum:
Abordare centrată pe copil și pe elev;
Starea de bine la școală;
Digitalizarea și educația media în școală;
Dezvoltare profesională și instituțională.
Unitățile de învățământ beneficiare ale acestui proiect sunt: Creșa nr. 4 Brașov, Creșa nr. 5 Brașov, Grădinița cu program prelungit nr. 2 Brașov, Grădinița cu program prelungit nr. 9 Brașov, Grădinița cu program prelungit Junior nr. 26 Brașov, Școala Gimnaziala nr. 2 Diaconu Coresi Brașov, Școala Gimnazială nr. 5 Brașov, Școala Gimnazială nr. 6 Iacob Mureșianu Brașov, Liceul Vocațional de Arte Plastice Hans Mattis-Teutsch Brașov, Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil Brașov.

Acest eveniment se desfășoară cu sprijinul Asociației Smart City Brasov și cu susținerea grupului educațional Winsedswiss Romania, a Școlii Româno-Finlandeze ERI, a Vissmann România și Lingemann România.

articolul original.

Lucrările de la creșa din Tractorul avansează: poate fi gata în iunie 2023. Au început demersurile pentru cuplarea la utilități

13 October 2022 at 05:42
By: M.Ex.

Conform proiectului, creșa din Coresi va avea trei niveluri (demisol, parter și etaj), clădirea fiind amplasată pe un teren cu suprafața de 3.167 de metri pătrați, (teren donat municipalității de către dezvoltatorul cartierului Coresi) și are ca destinație principală copiii din zona nouă a cartierului Tractorul. Termenul de finalizare a lucrărilor este luna iunie, anul viitor. Este cea de a doua unitate de învățământ destinată celor mici din acest cartier, care este realizată pe un teren donat de un dezvoltator imobiliar. Prima unitate este grădinița de pe str. Ion Popasu, a cărei construcție a început în luna august a anului trecut.
,,Vești bune pentru părinții celor mici din cartierul Tractorul. Lucrările la creșa ce se construiește în cartierul Coresi avansează într-un ritm susținut, astfel că am ajuns deja la al doilea nivel și suntem în grafic pentru finalizarea lucrării în iunie 2023. Sperăm ca de anul viitor să putem da drumul la înscrieri în această nouă creșă, astfel încât părinții din cel mai nou construit cartier din Brașov să poată avea acces la infrastructura educațională”, a precizat viceprimarul Flavia Boghiu. În momentul de față, structura de rezistență și zidăria de cărămidă sunt executate până la planșeul peste etajul 1, iar lucrările se vor finaliza luna aceasta. După turnarea grindei peste etaj, se va putea începe montarea tâmplăriei. Tot luna aceasta vor începe și lucrările de instalații (sanitare, electrice, termice). Pentru a se evita situația de la creșa de pe Apollo, care , după ce a fost gata, a fost cuplată la utilități doar după un an, au fost demarate procedurile pentru obținerea avizelor de racordare încă din această etapă, astfel încât, la finalul lucrărilor, creșa să fie funcțională.
Creșa va avea dotările necesare și va asigura servicii pentru 5 grupe de copii, cu vârste cuprinse între 0 și 3 ani.
Descrierea funcțională a clădirii este următoarea:
La demisol sunt organizate spațiile utilitare pentru funcționarea creșei: bucătărie, depozite pentru alimente, separate pe categorii, spălătorie, vestiare personal, care vor fi dotate cu dușuri și grup sanitar. Bucătăria are parte de preparare/tăiere, zona de bucătărie caldă, bucătărie rece, preparare finală și spălător vase.
La parter sunt sălile pentru cele 5 grupe, holul de acces, care va funcționa ca spațiu de filtrare a copiilor, cabinet medical, izolator și camera de tratament. Copiii vor avea vestiare organizate pe grupe de vârstă, toate luminate și ventilate natural. Fiecare grupă de copii are propriul grup sanitar. Tot la acest nivel este dispus un oficiu de preparare finală hrană, unde mâncarea este aranjată în farfurii și distribuită la mese. Pentru grupa mică, de bebeluși, sunt prevăzute un vestiar și o zonă de schimbat, dotată cu mese de înfășat.
La etaj sunt dispuse spațiile folosite de personalul creșei, educatoare, coordonator personal de specialitate, psiholog/logoped. De asemenea, este prevăzută o sală de întruniri pentru seminarii de pregătire a cadrelor didactice, aceasta putând fi folosită și pentru întâlnirile cu părinții. Copiii nu au acces la etaj. Cabinetul psihologului este dotat cu un spațiu de terapie pentru copii.

articolul original.

Un fost poliţist a deschis focul într-o creșă din Thailanda: Cel puțin 38 de persoane au fost ucise, inclusiv 22 de copii

6 October 2022 at 13:18
By: -
image

Cel puţin 38 de persoane, inclusiv 22 de copii, au fost ucise în atacuri armate comise joi în mai multe locuri din Thailanda.

Un bărbat înarmat, fost agent de poliţie, în vârstă de 34 de ani, a deschis focul într-o creșă din orăşelul Nongbua Lamphu, situat în nord-estul Thailandei. Aproximativ 30 de copii dormeau la ora prânzului când atacatorul a intrat în clădire și a ucis mai întâi patru sau cinci membri ai personalului, inclusiv o educatoare care era însărcinată în opt luni, relatează BBC.

Potrivit unui oficial din districtul în care a avut loc atacul, zgomotul împușcăturilor i-a trezit pe copii, aceștia crezând că sunt artificii. Micuții care au fost uciși aveau vârsta de doi-trei ani.

#Thailand : At least 31 people have been killed in an attack at a childcare facility in Thailand.

Over 20 children are among the dead. The #gunman is reported to be a former police officer, who was dismissed from the police force last year. He took his own life after the attack. pic.twitter.com/fOAoScHngI

— 凤凰欧洲 PhoenixCNE News (@PhoenixCNE_News)
October 6, 2022

Atacatorul era înarmat cu o pușcă, un pistol și un cuțit și a fugit de la locul atacului cu o maşină, trăgând focuri de armă și lovind mai mulţi pietoni. El s-a îndreptat spre casă, unde şi-a omorât soţia şi fiul, după care s-a sinucis.

Conform generalului de poliţie Paisal Luesomboon, în afara creșei au fost ucişi doi copii şi zece adulţi.

Attack on a kindergarten in Thailand: at least 30 people died, 23 of them children.

Deepest condolences to their families. They are living through hell now. pic.twitter.com/W8JsyMJOuB

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en)
October 6, 2022

Un inspector de poliție a declarat că atacatorul a fost dat afară anul trecut.

Rata armelor deținute în Thailanda este ridicată în comparație cu alte țări din regiune, dar cifrele oficiale nu includ numărul mare de arme ilegale, multe dintre acestea fiind procurate de peste granițe, de-a lungul anilor, din conflictele statelor vecine, notează The Guardian.

În schimb, atacurile în masă sunt rare în această țară. Cel mai recent s-a produs în 2020, când un militar furios a ucis 29 de persoane și a rănit 57, în atacuri comise în patru locuri.

T.D.

articolul original.

Promisiuni respectate: Investiții record în infrastructura educațională antepreșcolară

3 October 2022 at 12:00
image

Primarul Andrei Carabelea a susţinut, astăzi, 3 octombrie, o conferinţă de presă la sediul Creşei Piatra-Neamţ din Mărăţei, în cadrul căreia a dat asigurări că toţi copiii din oraş vor avea locuri în învăţământul preşcolar şi în educaţia timpurie (copiii până în 3 ani). Alături de el s-au aflat Ana Berea, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Cristian Zagarin, directorul Serviciului Implementarea Proiectului din primărie.

“Vom vorbi astăzi despre lucruri pozitive, despre îmbunătăţirile pe care le avem în lucru şi asigurarea unui număr suficient de locuri pentru copiii din oraş prin unităţile de învăţământ preşcolar cuprinse în Creşa Piatra-Neamţ. Ne aflăm în fosta creşă Mărăței, care, de miercuri (5 octombrie –n.r.) îşi va redeschide porţile pentru toţi prichindeii din oraş. De altfel, chiar denumirea instituţiei este Creşa Prichindelul. Au fost făcute îmbunătăţiri şi lucrări de amenajare în valoare totală de 3 milioane de lei, din care 2 milioane de lei este valoarea lucrărilor efective, iar restul merge pentru dotări. O parte din dotări au fost achiziţionate deja, o parte din echipamente şi dotări vor fi achiziţionate până la finalul anului. Tot până atunci vor fi realizate şi amenajări exterioare, mai exact va fi amenajat un loc de joacă pentru copii”, a declarat primarul Andrei Carabelea.

În această creşă sunt înscrişi 76 de copii care vor forma patru grupe şi de educaţia cărora se vor ocupa 8 educatoare. Tot aici îşi vor desfăşura activitatea un număr de 20 de îngrijitori, bucătari, muncitori etc. Ana Berea a dat asigurări că, în funcţie de necesităţi, vor mai fi angajaţi şi alţi profesionişti.

La câteva sute de metri distanţă urmează să înceapă, cât de curând, lucrările de transformare a unei centrale termice dezafectate într-o creşă modernă cu etaj, cu toate facilităţile şi dotările necesare. Este vorba despre un proiect social al Primăriei Piatra-Neamţ, Creşa “Primii paşi”, dedicată copiilor ce provin din familii monoparentale, defavorizate, de etnie romă sau ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Inaugurarea acesteia va avea loc peste un an şi jumătate. Aici vor fi amenajate spaţii speciale pentru patru grupe cu un total de 76 de copii.

“Copiii cu vârsta de până în 2 ani care provin din familii monoparentale sau din familii defavorizate vor beneficia de o subvenţie în valoare de 1.800 de lei pentru produse vestimentare şi care vor avea asigurată inclusiv deplasarea la creşă. De aceşti copii se vor ocupa patru educatori specializaţi şi o echipă multidisciplinară, vor fi îngrijitori, bucătari, tot ceea ce este nevoie. Copiii vor avea masa asigurată în mod gratuit”, a precizat Ana Berea, şefa DAS Piatra-Neamţ.

Lucrările de amenajare vor fi realizate din fonduri de la bugetul local, iar subvenţiile, partea de dotări şi salarizare vor fi asigurate prin fonduri europene pe durata de implementare a proiectului în valoare de 7 milioane de lei.

Alte două proiecte privind construcţia unor creşe noi în oraş vor fi realizate prin PNRR. Primăria asigură terenul şi utilităţile necesare pentru construcţia acestora.

Primarul Andrei Carabelea a dat asigurări că promisiunea făcută în campania electorală, aceea de a da în folosinţă cinci creşe în oraş pe parcursul mandatului său va fi respectată, arătând că există şi alte proiecte în acest sens pentru care se caută soluţii de finanţare.

Conferința de presă integrală o puteți urmări mai jos.

Angela Croitoru

articolul original.

Corespondența spre Inspectoratul Școlar în privința Creșei Piatra Neamț- toate problemele au fost semnalate și s-a cerut îndrumare

30 September 2022 at 15:10
image
Primarul Carabelea a cerut demisia inspectorului general pe motiv de neimplicare

În scandalul dintre Primăria Piatra Neamț și Inspectoratul Școlar Neamț un element lămuritor îl constituie corespondența dinspre Primărie și Direcția pentru Asistență Socială a Primăriei, pe de o parte, cu Inspectoratul Școlar Neamț, de cealaltă parte. În mai multe rânduri, cei de la DAS și cei de la Primărie au cerut lămuriri și îndrumare de la Inspectorat în legătură cu modul de funcționare și de finanțare al creșei. Documentele, atâtea câte sunt ajunse la redacție, demonstrează că a existat preocupare în a rezolva problema și că la nivelul Inspectoratului ar fi trebuit să se cunoască aceste lucruri, dacă ne raportăm la numerele de înregistrare.

Nu știm în ce măsură există un răspuns la aceste adrese, Primăria susține că nu există, dar un lucru este extrem de clar, nu a existat o colaborare constructivă pe subiect iar escaladarea conflictului este urmarea lipsei dialogului între instituții.

De exemplu, documentul din 18.08.2022 vorbește despre punerea în aplicare a art. 37 și 39 din lege, de care se împiedică acum autoritățile.

În data de 21 septembrie, Primăria cerea lămuriri cu privire la încadrarea directoarei creșei și întreba cine emite fișa postului pentru ea, adică exact problemele de care ne lovim acum. Și exemplele pot continua, dacă sunt lecturate documentele.

În acest moment este clar, s-a ajuns la blocaj pentru că între cele două instituții nu a existat dialog. Primăria este acoperită cu hârtii și -a  susținut că nu a existat un răspuns din partea Inspectoratului.Din acest punct de vedere lucrurile nu arată prea bine în partea cealaltă, la ISJ Neamț. Un minim efort spre dialog ar fi detensionat și rezolvat întreaga problemă.

În acest moment se așteaptă numirea unui nou director pentru creșă și încadrarea lui pe post pentru ca acesta să poată face demersuri pentru intrarea în legalitate. (M.N.)

articolul original.

Cum a răspuns Florentina Luca-Moise la cererea de demisie a primarului Andrei Carabelea

30 September 2022 at 15:00
image

Câteva precizări despre înțelesul cuvântului „imediat”, pentru domnul primar al Municipiului Piatra-Neamț:

Imediat ce Creșa Piatra-Neamț a obținut statutul de creșă cu personalitate juridică, trebuia să vă preocupați de buna funcționare a instituției: angajarea unui contabil. Dacă nu aveați în statul de funcții, pe lângă cei 107 angajati. Să deschideți apoi contul instituției și să vă cumpărați ștampilă.

Imediat ce s-a numit director, la începutul anului școlar, de către ISJ NEAMȚ, conform metodologiei, cu respectarea prevederilor în vigoare, directorul detașat în interesul învățământului trebuia să beneficieze de toate drepturile salariale prevăzute de lege în cazul unui detașat. După o săptămână, și-a dat demisia, pentru că nu știați exact ce salarizare are și ați spus să aștepte până reveniți din India.

Imediat și pentru al doilea director numit trebuia să faceți același lucru, dar au trecut două săptămâni, ați repetat aceeași greșeală și a demisionat și a doua doamnă.

Imediat, după ședința publică, ISJ Neamț a publicat rezultatele, 14 doamne puiericultor educatoare au fost repartizate pentru creșă și în data de 5 septembrie s-au prezentat la locul de muncă. Așa cum se știe, contractul individual de muncă se încheie de către angajatorul cu personalitate juridică pentru care angajatul prestează o muncă.

Imediat ce veți avea cont, veți face solicitare, iar ISJ Neamț va acorda costul standrad per antepreșcolar conform Hotărârii de Guvern nr. 72/2013.
E trist că imediat se politizează o situație și că se aruncă vina pe alții. E și mai trist că nu cunoașteți legislația!
Îi asigur pe toți cetățenii din Piatra-Neamț că Inspectoratul Școlar Neamț respectă TOATE legile și metodologiile și îi rog să aibă, ca și până acum, încredere în instituția noastră! Imediat și tot timpul!

Având în vedere situația, nu este exclus să vedem o implicare a Ministerului în acest conflict instituțional, mai ales că ministru interimar este Sebastian Burduja, pietrean și un bun cunoscător al realităților locale, inclusiv al celor politice. (M.N.)

articolul original.

Apare prima creșă 100% din mandatul Coliban . În Tractorul!

28 September 2022 at 13:14
By: M.Ex.

Primăria Brașov a semnat astăzi primul contract de finanțare nerambursabilă prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul presupune construirea unei creșe cu o capacitate de 7 grupe, care va face parte din campusul educațional care va fi amenajat în locul fostului depou de tramvaie, campus care mai include și o grădiniță. Conform contractului de finanțare, valoarea eligibilă a investiției este 13.983.421,80 lei fără TVA, finanțare nerambursabilă 100%, și include toate categoriile de cheltuieli necesare dării în folosință a acestei creșe, respectiv:
– lucrări pentru amenajarea terenului, lucrări de demolare pentru eliberarea terenului;
– lucrări de construire și dotare a obiectivului de investiții;
– proiectare și asistență tehnică;
– asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții;
– alte cheltuieli (cote, taxe, avize, diverse și neprevăzute, organizare șantier).
” Municipalitatea a semnat primul proiect de finanțare prin PNRR, iar acesta este într-un domeniu atât de important pentru dezvoltarea Brașovului, cel al educației. Astfel, cu o finanțare nerambursabilă de 100%, primăria va construi o creșă nouă pentru copiii din Tractorul. Este cea de a doua pe care Municipalitatea o construiește în cartier, după cea din Coresi. Sperăm, ca la acest apel să reușim să obținem finanțarea și pentru creșa din zona Avantgarden, iar la următorul apel să asigurăm finanțarea pentru creșa de pe strada Fundăturii. Toate aceste creșe sunt rezultatul evaluării pe care Municipalitatea a făcut-o la nivelul întregului oraș, pe baza căreia am elaborat și aprobat, în acest an, «Strategia privind infrastructura de educație timpurie a municipiului Brașov 2022-2030». În paralel continuăm și programul de construire grădinițe, la care se adaugă proiectele de campusuri școlare, astfel încât să ne atingem obiectivul ca brașovenii să aibă creșă, grădiniță și școală lângă casă“, a declarat primarul Allen Coliban.
Alte proiecte de construire de creșe în Brașov:
-Creșă Avantgarden, str. Lebedei
Este una dintre cele 3 creșe incluse pe lista-sinteză a Companiei Naționale de Investiții, ceea ce asigură un punctaj superior pentru acceptare la finanțare prin PNRR. Se încearcă obținerea finanțării în cadrul acestui apel.
-Creșă Stupini, str. Fundăturii
Este, de asemenea, pe lista-sinteză a CNI și se va depune solicitare de finanțare la următorul apel.

articolul original.
  • There are no more articles
❌