ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre vaccinarea anti Covid-19: Nu este nimic obligatoriu, nu e nimic impus

20 November 2022 at 21:45
image

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a transmis duminică la postul de televiziune B1 TV, că până la sfârşitul lunii noiembrie, România ar putea primi vaccinul împotriva variantei Omicron a COVID-19, Rafila precizând faptul că nu va fi nimic obligatoriu sau impus.

„Sper să vină şi în România. Noi am rămas ultima ţară în care nu au mai ajuns vaccinurile pentru varianta BA4, BA5 a Omicron şi există destul de multe persoane care vor să se vaccineze şi nu pot să se vaccineze. Procesul a fost îndelungat pentru că am avut această…nu pot să discut detalii legate de negocieri, de contract, dar am reuşit să reducem cu aproape 75% cantitatea de vaccin care era contractată de România şi care ar fi trebuit şi plătită. Dacă nu încheiam contractul în forma pe care v-o spun ne pomeneam cu cantitatea de 11,2 milioane şi cu vaccinul vechi, nu cu vaccinul nou. Avem şase milioane de doze care au expirat anul ăsta, până unde mergem? Am găsit înţelegere pentru că am fost foarte perseverenţi, noi, polonezii, în această discuţie cu Comisia Europeană şi cu producătorii”, a declarat Rafila.

El a afirmat că dacă se vor vaccina unul din patru românii care au cel puţin două doze, atunci vaccinul va fi suficient.

„Sper ca până la sfârşitul lunii să existe vaccin disponibil şi toate persoanele care doresc să se vaccineze fie că au două doze sau au utilizat trei doze să mai facă o doză booster. La noi s-au vaccinat cam opt milioane şi ceva de persoane, deci dacă se vaccinează unul din patru avem suficient vaccin. Nu o să facem decât o campanie de informare şi fiecare să ştie dacă are o persoană vârstnică, peste 60 de ani şi se recomandă vaccinarea sau persoanele cu boli cronice care pot face forme mai grave de boală este recomandată această nouă formă de vaccin.

Nu este nimic obligatoriu, nu e nimic impus, nu o să facem campanii în falset în care apar diverse persoane publice care ne explică că pot să bea cafele dacă se vaccinează. Vom oferi un pachet de informaţii complet populaţiei încât fiecare să facă aşa cum crede. Dacă s-au vaccinat deja un milion şi jumătate cu vaccinul gripal sezonier probabil o să existe opţiune şi pentru acest vaccin”, a mai transmis ministrul Sănătăţii, conform news.ro

articolul original.

Informarea de la ora 13:00. În ultimele 24 de ore au fost raportate 396 de noi cazuri de coronavirus

22 October 2022 at 10:41
image

Ministerul Sănătății (MS) vine cu noi informații referitoare la cazurile de coronavirus din România.

”În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 396 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 131 mai puţine faţă de ziua anterioară. 81 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare”, a transmis sâmbătă MS.

În Bucureşti au fost raportate 116 cazuri noi. Judeţele au sub 50 de cazuri fiecare, iar Bistriţa-Năsăud, Covasna, Gorj, Hunedoara şi Teleorman nu au raportat niciun caz..

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 37 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În unităţile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secţii cu COVID-19 este de 806 cu 66 mai puţine faţă de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 93 persoane, cu 3 mai multe faţă de ziua anterioară. Din cei 93 pacienţi internaţi la ATI, 87 sunt nevaccinaţi.

Din totalul pacienţilor internaţi, 52 sunt minori, toţi fiind internaţi în secţii, cu 3 mai puţini faţă de ziua anterioară şi 0 la ATI, la fel ca în ziua anterioară.

Până sâmbătă, 67.161 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat.

În intervalul 21.10.2022 (10:00) – 22.10.2022 (10:00) nu au fost raportate de către INSP decese.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.012 teste RT-PCR (1.358 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 654 la cerere) şi 7.231 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.559.371 teste RT-PCR şi 11.815.361 teste rapide antigenice, scrie news.ro

articolul original.

Dovezi că date despre criza Covid au fost ascunse americanilor ca să nu iasă Trump prost

18 October 2022 at 19:46
By: -
image

Membri ai echipei lui Donald Trump au împiedicat oficiali sanitari să furnizeze anumite informaţii despre Covid-19, cu scopul de a susţine viziunea optimistă a miliardarului pe când era preşedinte, dezvăluie un raport parlamentar.

Oficiali de rang înalt de la Centrele de Prevenţie şi Luptă împotriva Bolilor (CDC) - principala agenţie sanitară americană a Statelor Unite - le-au spus anchetatorilor că membri ai administraţiei lui Donald Trump au intimidat personalul agenţiei şi au încercat să le rescrie rapoartele, cu scopul de a le „alinia” declaraţiilor şefului statului de atunci - care minimiza criza epidemică.

Anchetatorii au intervievat zece foşti şi actuali lideri din cadrul CDC, dar şi oficiali guvernamentali de rang înalt, în cadrul acestui raport - de 91 de pagini - publicat luni de către o Comisie de anchetă din cadrul Congresului cu privire la criza Covid-19.

Acest panel parlamentar prezintă în raport felul în care oficiali de la Departamentul american al Sănătăţii - desemnaţi de către Donald Trump - au încercat să preia controlul Jurnalului Ştiinţific săptămânal al CDC - „Morbidity and Mortality Weekly Report” - şi cum au editat sau cenzurat articole pe care le considerau nefaste pentru preşedintele republican.

ALTERAREA CONŢINUTULUI

Aceşti oficiali au încercat „să altereze conţinutul, să contrazică sau să întârzie publicarea” a 18 dintre aceste rapoarte săptămânale - dar şi a unei alerte sanitare. În 5 rânduri au și reușit.

Ancheta Comisiei „a arătat că administraţia precedentă s-a lansat într-o campanie fără precedent de amestec politic în reacţia Guvernului federal împotriva pandemiei (Covid-19), ceea ce a subminat sănătatea publică în beneficiul obiectivelor politice ale fostului preşedinte”, acuză într-un comunicat preşedinta Comisiei.

Rapoarte anterioare au subliniat tentative ale administraţiei Trump de a cenzura oficiali sanitari de rang înalt sau de a exercita presiuni asupra Agenţiei americane a medicamentului (FDA), cu scopul de a emite din nou o autorizaţie de urgenţă a hidroclorochinei.

Hidroclorochina - un medicament împotriva malariei - era lăudat de către Trump ca un remediu împotriva Covid-19, în pofida dovezilor contrare.

Republicanii au respins concluziile acestui raport, pe care-l consideră părtinitor, şi s-au angajat să efectueze propria anchetă în cazul în care obţin o majoritate în Congres în alegerile de la jumătate de mandat din noiembrie.

articolul original.

Lista actualizată cu a Centrelor de evaluare ambulatorie a pacienților cu COVID-19 a fost actualizată

1 August 2022 at 07:34

Ministerul Sănătății a publicat lista actalizată cu Centrele de evaluare COVID-19 din cele 41 de județe și Minicipiul București funcționale, în care pacienții depistați pozitiv cu SARS-CoV-2 trebuie să meargă pentru a primi tratament antiviral.

Centrele de evaluare ambulatorie Covid-19, înființate la începutul acestui an, pentru a scădea presiunea pe Unitățile de Primiri Urgențe și ambulatoriile din spitale, sunt funcționale, iar lista cu acestea a fost actualizată, pentru a veni în sprijinul pacienților infectați cu noul coronavirus, anunță Ministerul Sănătății.

Pacienții testați pozitiv pentru SARS-CoV2 trebuie să ajungă la un centru de evaluare în ziua în care au primit rezultatul testului sau într-un timp cât mai scurt, iar aici are loc evaluarea clinică și evaluarea antecedentelor pacientului confirmat oficial pozitiv pentru SARS-CoV-2. Acesta se prezintă la Centru doar cu actul de identitate, nu are nevoie de bilet de trimitere, pentru că este deja înregistrat în CoronaForms. Aici va fi consultat, iar după caz, i se fac analize de sânge, examen radiologic pulmonar sau RMN, iar după ce este întrebat de medici despre absolut toate medicamentele pe care acesta le ia pentru alte afecţiuni pe care le are, i se va recomanda conduita terapeutică și, după caz, tratament antiviral care i se eliberează chiar în centru, pacientul nu trebuie să meargă cu rețeta în mână la farmacie.

Detalii despre datele de contact şi programul de funcţionare al acestor centre pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Lista centrelor de evaluare Covid-19 din București și Ilfov

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”;

Spitalul Clinic „Sf. Maria”;

Spitalul de Urgenţă „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”;

Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”;

Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”;

Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Ştefan”;

Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof.Dr. Matei Balş”;

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr.Victor Babeş”;

Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”;

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”;

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti;

Spitalul Clinic Judeţean Ilfov;

Spitalul de Obstretică Ginecologie Buftea.

În Județul Buzău funcționează 4 Centre de testare la Spitalul Județean de Urgență (secția de Boli infecțioase Gărlași), la Spitalul Municipal Rm Sărat, la Spitalul Orășenesc Nehoiu și la Spitalul de Boli cronice Smeeni. 

Alexandru Rafila

În ceea ce privește evoluția pandemiei de COVOD-19 pe teritoriul României, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat, într-o cnferință de presă, că valul 6 ar trebui să se diminueze în a doua jumătate a lunii august, iar valul 7 ar putea începe în octombrie – noiembrie, dacă va apărea o nouă variantă a Omicron care să fie cel puțin la fel de transmisibilă ca BA.5.

Cu peste 2000 de infectări în ultimele 24 de ore, „menţinem acelaşi procent de 20% de persoane care se reinfectează într-un interval de timp mai mare de 90 de zile. În ceea ce priveşte gradul de ocupare al secţiilor de spital – al paturilor alocate infecţiilor cu noul coronavirus – am ajuns la un procent de 17,18 la sută, iar la terapie intensivă sunt internate 263 de persoane, reprezentând un procent de 14,69 la sută. Creşterea este mai rapidă la numărul de persoane internate, puţin mai lentă la cazurile internate în secţiile de terapie intensivă, ceea ce indică mai degrabă o severitate mai redusă a tulpinilor circulante”, a spus Rafila, care a admis însă că numărul deceselor ar putea să mai crească, în contextul în care în ultimele 24 de ore au fost raportate 149 de decese ale pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, de aproape de trei ori mai mult decât cu o săptămână în urmă. În acest context, ministrul a recomandat „purtarea măștii în spațiile aglomerate”.


articolul original.

Experții avertizează: Urmează presiuni puternice asupra sectorului privat din România

14 July 2022 at 12:30
image

Inflația ridicată, creșterea nivelului fiscalității, precum și probabilitatea ridicată a introducerii unor noi restricții care să afecteze companiile, în contextul pandemiei de Covid-19, se vor constitui în adevărate provocări pentru sectorul privat din România, se arată într-un raport de afaceri întocmit de Public Affairs Solutions.

Crește și mai mult costul creditelor

Creșterile de prețuri au depășit la jumătatea anului pragul de 15%, pe baze anuale, arată datele oficiale, iar majoritatea analiștilor vorbesc de o inflație anuală peste 10% pe final de an.

Prin urmare, este de așteptat ca Banca Națională să opereze noi majorări ale ratei de dobândă monetară, care să atragă în mod automat o scumpire a costului creditelor.

În prezent, dobânda de politică monetară este la nivelul de 4,75%, față de 1,75%, cât era la începutul anului, dar specialiștii din domeniu anticipează o creștere până la 7%, se arată în Raportul de afaceri întocmit în luna iulie de Public Affairs Solutions.

La înrăutățirea situației a contribuit și adâncirea deficitului comercial în primele patru luni ale anului, pe fondului unei creșteri mult mai puternice a importurilor, în comparație cu exporturile, arată sursa citată.

Sarcini fiscale mai mari

Mai mult decât atât, mediul de afaceri se va confrunta cu modificări ale Codului Fiscal menite să aducă mai mulți bani la bugetul de stat, prin creșterea nivelului impozitării.

Pachetul legislativ, așteptat să intre în vigoare la jumătatea lunii iulie, se va constitui într-o adevărată provocare pentru mediul de afaceri, arată raportul citat, deși cele mai multe dintre prevederi se vor aplica efectiv abia începând din ianuarie 2023.

Astfel, guvernanții au anunțat o creștere a unor taxe, cum ar fi TVA pentru băuturile răcoritoare sau pentru afacerile din sectorul HoReCa, precum și scăderea plafonului privind impozitarea micro-întreprinderilor de la 1 milion de euro la jumătate din valoarea actuală.

În plus, vor fi eliminate unele facilități fiscale de care se bucurau până acum cei ce activează în construcții și agricultură, iar accizele la tutun și alcool vor crește începând cu data de 1 august 2022.

Guvernul speră ca prin aceste măsuri să aducă la bugetul de stat un surplus de 2,2 miliarde de lei în 2022, respectiv 13,4 miliarde de lei (0,9% din PIB) în 2023.

Amenințarea pandemiei nu a trecut

Dincolo de presiunile economico-financiare, companiile din România nu au scăpat, așa cum se spera, de amenințarea pandemiei de coronavirus.

Deși autoritățile din domeniul Sănătății nu au anunțat sau anticipat deocamdată introducerea de noi restricții, companiile ar trebui să se pregătească pentru posibilitatea destul de mare ca astfel de măsuri să fie anunțate, arată sursa citată.

Raportul notează că în precedentele valuri ale pandemiei a existat foarte puțin timp între anunțarea restricțiilor și aplicare lor efectivă, deci companiile nu trebuie să se aștepte că vor fi prevenite din timp.

Ultimele evoluții fac ca noul val de Covid-19 să se facă foarte probabil resimțit în lunile august – septembrie 2022, iar mediul de afaceri va trebui să se confrunte cu noi restricții impuse de autorități.
Școlile, activitățile sportive și spitalele se află de asemenea pe lista celor care vor avea de suferit de pe urma acestor posibile restricții.

„Cred că vârful noului val va fi undeva pe la 10.000 – 12.000 de cazuri înregistrate zilnic. Dar nu numărul de cazuri este important, ci modul în care va evolua boala. Dacă vom avea de-a face cu manifestări mai puțin grave, care nu vor necesita spitalizare și tratamentul simptomatic, împreună cu izolarea, vor fi suficiente, atunci nu ar trebui să avem probleme”, a declarat Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Piața imobiliară poate salva economia

Spre deosebire de alte țări din regiune, România poate înregistra un reviriment economic mult mai rapid, grație pieței imobiliare puternice, arată raportul citat.

Deși la nivel internațional imobiliarele reprezintă în acest moment un vector al crizei economice, țara noastră este mult mai puțin afectată, în condițiile în care anul trecut s-au vândut doar în București 15.000 de apartamente noi, la o populație reală de 3,2 milioane de oameni.

Totuși, administrația locală pune piedici în calea dezvoltării pieței imobiliare, prin întârzierea eliberării autorizațiilor de construcții cu mult peste termenul – limită prevăzut de lege, arată sursa citată.

În primul trimestru din 2022 creșterea economică a fost mult peste aștepările analiștilor economici (avans trimestrial de 5,2% și anual de 6,5%), consecință a cererii domestice care a consemnat o revigorare semnificativă.

Trebuie amintit că așteptările analiștilor economici prevedeau pentru primele trei luni din 2022 un avans economic trimestrial în preajma procentului de 2%, jumătate din datele oficiale publicate de Institutul Național de Statistică.

articolul original.

Crește îngrijorător numărul de cazuri COVID. De marți se reia raportarea zilnică

11 July 2022 at 09:12

Aproape 15.000 de români au fost confirmați cu SARS-CoV-2 în ultima săptămână, iar numărul infectărilor va crește, este avertismentul transmis astăzi de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Crește îngrijorător numărul de cazuri COVID și în România, iar medicii infecționiști confirmă deja că suntem în valul 6, al cărui vârf s-ar putea înregistra la jumătatea lunii august. Ministerul Sănătății a transmis că, în ultima săptămână, 14.943 de persoane au fost confirmate cu SARS-COV-2, în timp ce în săptămâna precedentă au fost raportate 7.726 de cazuri noi de persoane infectate.

A crescut și numărul celor persoanelor infectate care au avut nevoie de internare, astfel că în spitalele de profil sunt 1.410 de pacienți infectați (225 dintre ei sunt copii), ceea ce reprezintă 5,84% din numărul de paturi alocate conform planului de rezilienţă. 86 dintre pacienții internați sunt la Terapie Intensivă (68 dintre ei nevaccinați). În aceeași perioadă,  33 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Este a treia săptămână în care numărul infectărilor se dublează, iar aproape o treime dintre cazuri sunt în Capitală, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă.

Cristina Ungureanu

Buzăul înregistrează, de asemenea o creștere a numărului de infectări, iar săptămâna trecută, potrivit directorului DSP, Cristina Ungureanu, cel mai mare număr de pacienți confirmați ca fiind infectați cu SARS-CoV-2 a fost de 30 de persoane, într-o singură zi.

Avem pacienți COVID internați atât în Spitalul Județean de Urgență cât și în Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, dar situația nu este, deocamdată, alarmantă, pentru că cei mai mulți dintre pacienții infectați au prezentat forme ușoare și nu au necesitat internare. În plus, trebuie știut că cele patru centre de evaluare și tratament ambulatoriu funcționează, de luni până vineri, în cadrul Spitalului Județean de Urgență – secția de Boli Infecțioase (Spitalul Gârlași), Spitalului Municipal Râmnicu Sărat, Spitalului Orășenesc Nehoiu și Spitalului de Boli Cronice Smeeni, între orele 8.00-14.00, iar pacienții confirmați cu SARS-CoV-2, pot fi direcționați de către medicii de familie, dacă este cazul, către acestea”, a precizat Cristina Ungureanu, care susține că unitățile medicale sunt pregătite să facă față valului 6 și, dacă va fi cazul, și valului 7 al pandemiei.

Alexandru Rafila

Tulpina Omicron rămâne dominantă în ţara noastră, dar au fost secvenţiate şi primele cazuri cu subvarianta BA5, responsabilă de noua accelerare a pandemiei de COVID-19. „În ultimele trei săptămâni am avut o dublare săptămânală a numărul de cazuri. E un trend așteptat. Opinia noastră e că această creștere va mai dura 4-5 săptămâni. Gradul de pozitivare a testelor a ajuns la 12%”, a precizat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, într-o conferință de presă. Ministrul spune însă că este „un trend așteptat” și că „această creștere va dura circa patru-cinci săptămâni, după care numărul de cazuri se va stabiliza și o să vedem când va începe să se reducă”. 

În acest context, ministrul Sănătăţii a anunţat că, începând de marţi, se reia raportarea zilnică a cazurilor de infecție cu noul coronavirus, după ce în urmă cu o lună s-a decis să se facă săptămânal. Totodată, direcțiile de Sănătate Publică au solicitat spitalelor să reactiveze planurile de reziliență pentru COVID-19, astfel încât să fie pregătite să facă față unui val crescut de infectări.

Ministrul Sănătății atrage atenția că sunt persoane care se testează singure și nu declară acest lucru, dar subliniază că este extrem de important ca acestea să se izoleze măcar 5 zile, pentru că „altfel transmitem mai departe și putem transmite oamenilor care sunt vulnerabili”. Totodată, recomandarea ministrului este de a se purta masca în spațiile aglomerate și de a se păstra pe cât posibil distanța, mai ales față de persoanele necunoscute. În contextul în care în această perioadă mulți români își petrec vacanța în străinătate, iar în unele țări sunt raportate chiar și câteva sute de mii de infectări pe zi, risul transmiterii virusului este crescut.

Alexandru Rafila spune că persoanele simptomatice se pot testa la medicul de familie, în laboratoarele publice sau în farmacii sau pot solicita ambulanța, iar dacă rezultatul este pozitiv la testarea rapidă, pacientul trebuie să se izoleze la domiciliu, să ceară sfatul medicului de familie sau medicilor de la centrele ambulatorii, iar în cazurile mai grave, să meargă la spital.

Vor fi redeschise și centrele de testare din spitale, pe măsură ce va crește numărul persoanelor care vor să se facă teste pentru COVID, dar în acest moment, ministrul Sănătății consideră că prioritară este deschiderea unor centre care să funcționeze în weekend, astfel încât oamenii să nu aștepte două-trei zile până când primesc rezultatul. „Azi am avut o teleconferință cu directorii DSP-urilor. Una dintre concluzii este necesitatea operaționalizării centrelor ambulatorii în weekend. În momentul de față, pe măsură ce serviciile de ambulanță fac față, nu este necesară deschiderea de noi centre de testare. Urgența era când aveam mii de solicitări la ambulanță. Sunt până într-o sută de solicitări la ambulanța București-Ilfov, ceea ce nu este mult””, a spus Rafila.

Ministrul nu crede că va fi o problemă ca școlile să fie deschise în siguranță, în septembrie, „mai ales că, în momentul de faţă, atât cadrele didactice, conducerea şcolilor, inspectoratele şcolare, Ministerul Educaţiei ştiu deja ce trebuie făcut încât să limiteze închiderea şcolilor şi cu atât mai puţin să nu punem sub semnul întrebării începutul noului an şcolar”, a declarat Rafila.

În ceea ce privește vaccinarea, agențiile sanitare ale Uniunii Europene recomandă ca toate persoanele care au peste 60 de ani să facă a doua doză de booster. În ultima săptămână, 3.252 de doze de vaccin Pfizer, Moderna şi Johnson&Johnson au fost administrate în România, prima doză fiind administraă la 457 de persoane, alte 690 au primit doza a doua, 1.206 – a treia doză şi 1.210 – doza a patra, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică. Din numărul total de doze administrate, 35 au fost Pfizer Pediatric, pentru copii cu vârste între 5 şi 11 ani (22 – prima doză şi 13 – doza a doua).

De la începutul campaniei de vaccinare, în 27 decembrie 2020, au fost administrate 16.859.266 doze de vaccin pentru 8.131.803 de persoane. 8.116.711 de români au primit schema completă şi 2.614.383 au fost imunizate cu doza a treia. S-au înregistrat și 20.051 de reacţii adverse la vaccinurile anti-COVID, 2.233 de tip local şi 17.818 de tip general.

În România, vaccinarea se poate face la ora actuală doar în cabinetele medicilor de familie, dar dacă va fi nevoie, vor fi redeschise și unele centre de vaccinare. „Vom menține vaccinarea la medicii de familie și în orașele mari să avem și centre de vaccinare la unitățile medicale. Nu are rost să deschizi centre de vaccinare unde avem 5 angajați care așteaptă două persoane să vină zilnic să se vaccineze. Pentru doza a patra, care protejează mai ales persoanele vulnerabile, punctul meu de vedere e că ar fi bine să fie cu un vaccin care protejează mai bine. Dacă aș pune în balanță doza 4 acum sau doza 4 cu un vaccin specific în septembrie, eu personal aș prefera a doua variantă”, a opinat ministrul Sănătății care a anunțat că începând cu luna septembrie vom primi și noua formulă a vaccinului.

Oficialul a amintit că pe stoc sunt în jur de opt milioane şi jumătate de doze de vaccin anti-COVID-19, iar o cantitate similară va mai veni în cursul acestui an şi încă 19 milioane de doze anul viitor. Și-a exprimat însă speranța ca pentru contractul de anul viitor „să existe o putere de negociere suficientă încât să convingem producătorii să nu livreze decât cantităţile care sunt solicitate de state, nu orice cantitate, care în mod evident riscă să se deprecieze şi să fie distrus”.

Medicii de familie susțin însă că se confruntă cu mari dificultăți în introducrea datelor în Registrul Electronic Național de Vaccinare (RENV), pentru că acesta nu funcționează sau funcționează cu erori.

Ministrul Sănătăţii recunoaște că „au fost anumite greutăţi, ca la orice început”, după implementarea unui nou soft, pilotat timp de o lună, dar este sigur că ele se vor rezolva. Oficialul susține însă că a „văzut diverse exagerări” ale unor medici de familie, potrivit cărora, de exemplu, „toate CNP-urile şi toate datele copiilor vaccinaţi în ultimii 10 ani vor trebuie reintroduse manual – sunt simple speculaţii. Eu aş vrea să avem o abordare constructivă, nu o abordare distructivă. Ştiu că există colegi mai vocali, totdeauna nemulţumiţi de deciziile autorităţilor. Să ştiţi că şi noi încercăm, cel puţin în aceeaşi măsură ca şi dânşii, să ne facem datoria şi dacă apar inconveniente să încercăm să le reparăm”, a afirmat Alexandru Rafila, menționând că mai multe instituţii publice sunt implicate în gestionarea acestuia registrului și speră ca problemele să fie rezolvate „cât mai curând”.

Producătorii de vaccinuri, printre care Moderna Inc şi consorţiul Pfizer Inc/BioNTech, testează versiuni ale vaccinurilor lor modificate pentru a combate varianta BA.1 a Omicron. Deşi aceştia au indicat că vaccinurile respective au generat răspunsuri imune adecvate împotriva tulpinii BA.1 şi variantelor intrate mai recent în circulaţie, s-a constatat un răspuns mai scăzut împotriva BA.4 şi BA.5.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA), care revizuieşte în prezent două vaccinuri adaptate la noile variante, preconizează că va avea primele vaccinuri din noua generaţie aprobate până în septembrie. „Între timp, este important să luăm în considerare folosirea vaccinurilor autorizate în prezent pentru un al doilea booster destinat persoanelor cele mai vulnerabile”, a declarat Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.

Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, a declarat că „este crucial ca toţi cei de peste 60 de ani şi toate persoanele vulnerabile să se prezinte pentru un al doilea booster cât de curând posibil”, întrucât vaccinurile împotriva COVID-19 existente continuă să ofere o protecţie adecvată împotriva spitalizării şi a deceselor, chiar dacă eficienţa vaccinurilor a fost afectată odată cu evoluţia virusului.


articolul original.

COVID-19 revine în forță. Măștile de protecție ar putea redeveni obligatorii

5 July 2022 at 10:24

În Spitalul Județean de Urgență Buzău, personalul medical poartă, obligatoriu, mască de protecție, iar aparținătorii nu mai pot intra în spital decât echipați cu mască, halat și botoși de unică folosință și doar între orele 9.00-10.00 și 14.00-16.00.

Numărul cazurilor de COVID a explodat în ultima săptămână în Europa, dar și în România specialiştii vorbesc deja de începutul valului 6 și anticipează un val 7 la toamnă, cu o nouă variantă/subvariantă a virusului. Numeroase tări din Europa înregistrează o nouă explozie a cazurilor de COVID-19. În luna iunie, în Anglia, s-a înregistrat cel mai mare salt de infectări cu noul coronavirus, din ultimele șase luni. Oficiul pentru Statistică Națională estimează că 1,4 milioane de britanici au avut probleme, adică aproximativ una din 50 de persoane.Creșterea numărului de infectări este determinată de noile variante BA.4 și BA.5, ramuri ale tulpinii dominante Omicron, BA.2. Se crede că sunt mai infecțioase decât versiunea originală și acum reprezintă aproximativ jumătate din cazurile din Marea Britanie.

În Franța, peste 200.000 de cazuri de Covid-19 au fost depistate doar în ultimele 24 de ore, a anunțat, marți, noul ministru al Sănătății, François Braun.

În Spania, guvernul nu exclude ca masca să redevină obligatorie în spații închise „pentru a-i proteja pe cei vulnerabili”, a declarat Amós García Rojas, un oficial de sănătate publică din Insulele Canare, citat de The Sun.

Și Germania ia în calcul revenirea la obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise. În prezent, masca este obligatorie în transportul public și în zone medicale.

Alexandru Rafila

Numărul cazurilor de Covid-19 este în creștere și în România, iar ministrul Sănătății nu exclude ca la afârșitul verii să avem din nou 10.000 de imbolnăviri. Alexandru Rafila a declarat luni, într-o conferință de presă, că numărul de cazuri s-a dublat în ultima sptămână, iar România, la fel ca alte țări din Europa, trece printr-un moment de creștere rapidă a cazurilor de coronavirus, dar asta nu pune probleme asupra sistemului de sănătate. „Rata de pozitivare s-a triplat într-o lună, a ajuns la 7,6%. Când am avut situaţiile cele mai serioase am ajuns la rate de pozitivitate de peste 22 la sută. Tulpina Omicron este în continuare dominantă. Estimăm o creştere a cazurilor în perioada următoare. Avem două scenarii în care vârful acestui val o să fie undeva între 7 și 10 august. A doua variantă este ca la finalul lunii august, început de septembrie să avem undeva la 10.000 de cazuri”, a declarat ministrul, menționând că această creștere este cauzată de subvarianta BA5, foarte contagioasă și care afectează și persoanele vaccinate și pe cele trecute prin boală.

Ultimul bilanţ al Ministerului Sănătăţii indică, în intervalul 27 iunie – 3 iulie, 7.729 de noi cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2, în urma efectuării a aproape 19.000 de teste RT-PCR. În unitățile medicale de profil sunt internaţi 922 de pacienți cu COVID-19, din care 52 la ATI, dintre care 25 sunt nevaccinaţi. În creștere este și numărul minorilor, care a ajuns la 125, din care unul este la ATI. În aceeași perioadă s-au înregistrat şi 16 decese, toate la pacienţi cu vârste peste 60 de ani şi cu boli asociate.

Claudiu Damian

Nici la Buzău lucrurile nu stau mai bine, în ultima perioadă a început să crească numărul pacienților care ajung la UPU și în urma testării specifice sunt confirmați ca fiind înfectați cu SARS-CoV-2.

În Spitalul Județean de Urgență Buzău, la ora actuală sunt internați 11 pacienți, dintre care 8 în Secția de Boli Infecțioase și 3 la ATI. Din cauza creșterii numărului de pacienți COVID-19 la secția UPU, conducerea unității medicale a decis ca „atât personalul medical cât și aparținătorii să poarte obligatoriu mască de protecție în spital. Totodată, aparținătorii au obligativitatea de a purta halat de protecție și boroși de unică folosință atunci când vin în vizită la pacienții internați, în oricare secție s-ar afla aceștia. De asemenea, pentru a avea un mai bun control al persoanlor care intră în spital, vizitatorii au acces doar în intervalele de orare 9.00-10.00 și 14.00-16.00, astfel încât să limităm pe cât posibil răspândirea virusului în secțiile non-COVID, iar în același timp să creștem protecția pacienilor și a personalukui medical”, a precizat managerul SJU Buzău, ec. Claudiu Damian.

Ministrul Rafila a mai spus că se menţin recomandările referitoare la utilizarea măştii în spaţiile închise, igiena mâinilor şi aerisirea spaţiilor publice, dar a subliniat că aceste măsuri nu sunt impuse, ci reprezintă recomandări, pentru a putea „să avem o vară cât mai liniştită, să ne putem face concediile, să nu fim în niciun fel în situaţia de a nu putea să mergem în concediu, pentru că ne îmbolnăvim noi sau membrii familiilor”.

În cazul în care o persoană care are simptome COVID, ministrul Sănătății a atras atenția că „trebuie să se testeze la medicul de familie. Repunem în funcţiune şi acele centre de testare care vor fi accesibile mai ales în weekend, unde persoanele cu simptomatologie specifică se pot duce să preleveze o probă, după care fie rămân în observaţie la medicul de familie, care poate să le prescrie şi un tratament, fie merg la un centru de evaluare. Sau, în cazul unei evoluţii mai grave, se duc la spital”, a mai spus ministrul, care a menționat că centrele de evaluare și tratare ambulatorie din ţară au cantităţi suficiente de antivirale (Favipiravir, Molnupiravir, Remdesivir), dar şi anticorpi monoclonali, pentru tratarea celor infectați.

Rafila a subliniat că managerii de spitale pot dispune purtarea măştii în interiorul unităţilor sanitare, pentru evitarea transmiterii virusului, dar și a infecţiilor nosocomiale, pentru că „nu trebuie afectat în niciun fel accesul la servicii de sănătate pentru populaţia generală”.

Eu cred că abordarea responsabilă şi echilibrată este cheia succesului şi probabil în a doua jumătate a lunii august putem să considerăm că trecem de vârful acestui mini-val, sau val – o să vedem, în funcţie de amplitudine – al pandemiei. Sunt măsuri normale pe care ne dorim să le putem lua ori de câte ori apare vreo ameninţare la adresa sănătăţii publice”, a punctat ministrul Sănătății care a recomandat în continuare vaccinarea persoanelor vulnerabile.

Aşteptăm şi noi cu interes să vedem dacă cei doi producători de vaccin care utilizează tehnologia ARN recombinat reuşesc să îşi valideze produsele pentru tulpina Omicron şi dacă, într-adevăr, aceste produse influnţează transmiterea, pentru că ne interesează extrem de mult reducerea transmiterii, încât în cursul toamnei şi România, alături de alte ţări, să beneficieze de o formulă nouă a vaccinului care să fie adaptată tulpinilor circulante”, a adăugat Rafila.

Adrian Marinescu

La rândul lor, medicii infecționiști consideră că evoluţia pandemiei este cea anticipată. Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase, director medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, spune că în unitatea medicală au fost internate peste 100 de persoane, iar în contextul în care subvariantele BA4 şi BA5 sunt extrem de transmisibile, recomandă persoanelor vulnerabile să fie foarte precaute, pentru a evita forme grave.

În mod clar, pandemia nu s-a terminat. Nu aş numi această fază atipică, ci una de convieţuire cu virusul”, spune specialistul, care menșionează că variantele actuale sunt mai puţin agresive şi, chiar dacă avem un număr mare de infecţii, cazurile grave sunt puţine. „Asta se vede şi la pacienţii de la «Matei Balş» care nu au nevoie de oxigen, nu ajung în ATI. Nu sunt cazuri cu complicaţii, nu sunt cazuri severe, decât prin excepţie”, mai spune dr. Marinescu.

Medicul infecționist remarcă însă că deși există „paturi de ATI, nu se pune problema nicăieri în ţară să fie pline aceste patruri, în schimb, ai nevoie de locuri pentru copii mici, care fac de asemenea forme foarte uşoare, dar au nevoie de supraveghere medicală un anumit interval de timp, iar spitalele de pediatrie trebuie să facă în aşa fel încât să aibă aceste locuri”.

În condiţiile actuale de evoluţie a pandemiei, dr. Adrian Marinescu îndeamnă la prudenţă. Spune că nu crede că  trebuie amânate vacanţele sau planurile făcute și nici că vor exista restricţii ca la începutul pandemiei, dar subliniază că prudența este necesară. Aceasta „poate să însemne că folosim masca în spaţiile închise neaerisite sau aerisite mai puţin, cum sunt mijloacele de transport, acolo unde interacţionăm cu ceilalţi oameni. E o măsură de protecţie, nu este o obligativitate, ci o recomandare. Mai ales pentru cei care sunt vulnerabili”, concluzionează specialistul.

Marius Geanta

La rândul său, dr. Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină InoMed, apreciază că ultimele date arată că am intrat în valul 6, iar faptul că se întâmplă în perioada verii spulberă ideea că virusul SARS-CoV-2 are o evoluţie sezonieră. „Cei care susţineau că virusul e sezonier se aşteptau ca valul să înceapă în septembrie, odată cu terminarea concediilor şi începerea şcolii. Iată că lucrurile nu stau aşa şi ceea ce foarte uşor putem anticipa este că, în toamnă, vom avea un alt val, cu o altă variantă/subvariantă a virusului. Interesant este că amplitudinea acestor valuri, prin numărul total de infectări pe care-l determină este din ce în ce mai mare, în timp ce perioada dintre valuri este din ce în ce mai mică”, a atras atenția dr. Geantă, care menționează că rata redusă a mortalității din cauza variantelor Omicron, comparativ cu Alfa sau Delta, reprezintă partea bună a lucrurilor.

Specialistul crede însă că lipsa unor măsuri minime de protecţie, în primul rând nepurtatul măştii în spaţiile închise şi mai ales în mijloacele de transport va duce la o explozie de cazuri, iar asta „ridică probleme sociale şi economice, întrucât persoanele respective trebuie să rămână acasă timp de câteva zile dacă au semne de infecţie”.

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că a discutat cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, despre faptul că, în ultima perioadă, a început să crească numărul de infectări cu Covid-19 în România și i-a comunicat că, deocamdată, nu se gândește la măsuri restructive, ci doar la recomandări.

Este supărător să vedem că iarăşi creşte un val de infectări. Se pare totuşi că în această etapă, pentru aceste forme de virus, vaccinul existent nu are efectul pe care l-am sperat şi pe care ni l-am dorit. Pe de altă parte, cel puţin statisticile spun că nu se produc forme mai grave decât până acum. Am discutat această chestiune cu ministrul Sănătăţii, care gestionează întreaga paletă de măsuri, şi domnul ministru mi-a spus că nu se gândeşte la măsuri restrictive, ci în continuare la recomandări în acest domeniu. Eu sper să aibă dreptate şi să rămânem la atât. Dar o grijă faţă de propria persoană şi faţă de cei apropiaţi este de bun augur în aceste vremuri”, a precizat președintele Klaus Iohannis într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că „pandemia se transformă, dar nu s-a încheiat și subliniază că deşi vaccinările împotriva noului coronavirus au redus semnificativ numărul spitalizărilor şi pe cel al deceselor, cazurile de COVID-19 sunt din nou în creştere la nivel global. Peste 4,1 milioane de cazuri au fost raportate global săptămâna trecută, în creştere cu 18%, raportează OMS.

Pandemia se transformă, dar nu s-a încheiat, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă. Temerea lui este că anumite state au devenit permisive cu procedura de depistare a cazurilor şi a transmiterii virale, cu toate că grupurile cele mai vulnerabile, în special vârstnicii şi angajaţii sanitari, au rămas nevaccinaţi.

Peste 5,2 miliarde de persoane au fost vaccinat anti-COVID-19 la nivel global, au precizat oficialii OMS, dar, în ţările sărace, rata de imunizare este de doar circa 13%. Dacă ţările bogate vaccinează copiii încă de la vârsta de şase luni şi plănuiesc să organizeze viitoare campanii de vaccinare, este de neînţeles sugestia potrivit căreia state cu venituri mici nu ar trebui să-şi vaccineze populaţiile şi să ofere doze de rapel celor mai vulnerabili”, a subliniat directorul OMS.


articolul original.
  • There are no more articles
❌