ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 6 October 2022Ultimele Stiri

Un nou val de COVID-19 lovește Franța. „Trebuie neapărat să purtăm măști”

6 October 2022 at 23:00
image

În fața celui de-al optulea val de COVID-19 care a lovit Franța, autoritățile sanitare nu exclud revenirea la purtarea obligatorie a măștilor, în special în mijloacele de transport în comun, potrivit CNews.

În timp ce un al optulea val al epidemiei de, Comitetul pentru monitorizarea și anticiparea riscurilor pentru sănătate, care a succedat Consiliului Științific a indicat că se studiază revenirea obligativității purtării măștilor în transporturi și spații închise.

„Trebuie neapărat să purtăm măști. Ne aflăm cu adevărat într-un val ascendent. Se recomandă în continuare purtarea foarte frecventă a măștilor, de îndată ce vă aflați într-un mediu în care nu se respectă distanța socială”, a declarat miercuri, la RMC, profesorul Brigitte Autran, președintele Covars.

45.390 de cazuri noi de COVID-19 în șapte zile

Intervievat recent în Matinale de CNEWS, Philippe Amouyel, profesor la Spitalul Universitar din Lille, a declarat că „este necesar să-i convingem pe francezi , în special în transporturi și în locuri închise și slab ventilate, cu un număr relativ mare de persoane”.

Potrivit celor mai recente cifre ale Santé Publique France, țara a înregistrat 45.390 de cazuri noi în șapte zile, iar numărul internărilor în spitale a crescut cu 39,4% în aceeași perioadă.

articolul original.

Analistul economic Adrian Negrescu: ‘România arată ca o victimă de serviciu. Plătim, din păcate, cu vârf și îndesat, factura crizei COVID, cei doi ani în care ni s-a spus să stăm acasă și statele lumii au tipărit bani fără acoperire’

6 October 2022 at 19:15
image

Parlamentul European a adoptat Rezoluția privind prețurile la energie, în cadrul căreia se cer țărilor europene, prin altele, măsuri imediate pentru ca oamenii să nu ajungă în situația să aleagă între mâncare și încălzire. Analistul financiar Adrian Negrescu susține că deși măsurile propuse de Parlamentul European sunt salutare, ele sunt tardive, pentru că acum, în al 13-lea ceas, este greu ca UE ”să mai plafoneze preţurile gazului importat din Norvegia, Azerbaidjan, SUA şi din alte ţări”.

Rezoluția Parlamentului European referitoare la răspunsul UE la creșterea prețurilor la energie este importantă pentru oameni în perspectiva iernii care urmează și despre care analiștii economici susțin că va fi cea mai costisitoare din ultimii 60 de ani.

Iniţiativa europeană este salutară, dar vine prea târziu. Ideea de a-ţi coordona măsurile din zona de energie la nivel european reprezenta o măsură eficientă în primăvară, indiferent de război, atunci când ştiam deja că producătorii de energie vor da drumul creşterilor de preţuri pentru a-şi recupera banii pierduţi în pandemie.

Acum, în al 13-lea ceas, nu văd cum va putea de exemplu UE să plafoneze preţurile gazului importat din Norvegia, Azerbaidjan, SUA şi alte ţări. De gazul rusesc nici nu se mai pune vorba. Nu cred că va fi producător internațional care să vrea să vândă în Europa la un preţ sub cel al pieţei”, a spus, pentru Gândul, analistul financiar Adrian Negrescu.

„Populația și firmele pierd, iar producătorii de gaze îşi văd veniturile crescând până la cer„

Analistul financiar a nominalizat marii câștigători și marii perdanți ai acestei crize energetice care a resetat și a repoziționat pe harta lumii economiile marilor puteri, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.

”Câştigătorii sunt producătorii de gaze, care îşi văd veniturile crescând până la cer. Şi statele au de câştigat, din taxele şi impozitele aferente. De pierdut, pierdem noi, populaţia şi firmele.

Plătim, din păcate, cu vârf şi îndesat, factura crizei COVID, cei doi ani în care ni s-a spus să stăm acasă şi statele lumii au tipărit bani fără acoperire. Acum, aceşti bani se scot din piaţă prin inflaţie, prin aceste preţuri tot mai mari, mai ales la energie, pe care suntem nevoiţi să le plătim”, a spus Adrian Negrescu.

„Am liberalizat piaţa de energie în cel mai prost moment”

În acest peisaj al crizelor – de la cea economică până la cea a gazelor și a energiei  -, România arată ca o ”victimă de serviciu”, care, prin deciziile de creștere a prețurilor la energie, și-a tăiat ”craca de sub picioare”.

România este victima propriilor sale decizii economice eronate. Am liberalizat piaţa de energie în cel mai prost moment, am venit cu tot felul de ordonanţe care mai de care mai proaste, ne-am tăiat singuri craca de sub picioare din punct de vedere economic prin creşterea artificială a preţurilor la energie şi gaze, în condiţiile în care ne producem mare parte din gaze şi energie în ţară, cu producători de stat.

Suntem victime de serviciu într-un război economic global în care, în absenţa unei strategii coerente de protejare a economiei, de susţinere a puterii de cumpărare, ne-am săpat singuri groapa. Statul a câştigat mai mulţi bani, dar a fost un câştig de etapă, pentru că recesiunea îl va afecta semnificativ”, susține analistul Adrian Negrescu, pentru gândul.ro

Parlamentul European a adoptat Rezoluția privind prețurile la energie

Dimensiunea socială, protecția consumatorului, transparența prețurilor de achiziție și consolidarea capacității fiscale se numără printre pilonii acestei Rezoluției privind prețurile la energie, adoptată de PE  în contextul războiului din Ucraina, situație care a și determinat Comisia Europeană, dar și statele membre să ia în considerare noi opțiuni, cum ar fi plafonarea prețurilor sau prețuri separate la gaze și energie electrică.

În ultimele luni, Parlamentul European și Consiliul au adoptat un plan de urgență pentru alimentarea rezervelor de gaze. De asemenea, Comisia Europeană a lansat planul RepowerEU, precum și măsuri la nivelul UE de reducere a consumului de gaze.

PE: Accesul la încălzire și energie la un preț accesibil, un drept fundamental care trebuie apărat

Parlamentul European solicită luarea de măsuri imediate pentru a apăra dreptul fundamental de a avea încălzire și energie electrică mai curată și la prețuri accesibile, pentru ca oamenii să nu trebuiască să aleagă între mâncare si încălzire.

PE consideră că gospodăriile și consumatorii vulnerabili nu ar trebui în niciun caz să fie privați de aprovizionarea cu gaze pe care o utilizează pentru încălzire și subliniază că nimeni nu ar trebui să poată profita în mod nejustificat și excesiv de pe urma unei situații de urgență în detrimentul oamenilor obișnuiți, punând totodată în pericol securitatea energetică, arată Corina Crețu.

Parlamentul European avertizează asupra faptului că gospodăriile vulnerabile care se află în pericol de sărăcie sau sub pragul sărăciei trebuie să fie protejate de sărăcia energetică. În acest sens, PE invită Comisia Europeană să prezinte o directivă privind sistemele de venit minim cu scopul de a proteja dreptul la o viață decentă și de a eradica sărăcia.

Europarlamentarii subliniază că fiecare persoană din UE ar trebui să fie acoperită de un sistem de venituri minime și că pensiile ar trebui să asigure un venit superior pragului de sărăcie.

Parlamentul European este preocupat că actuala criză va exacerba și mai mult situația copiilor care trăiesc în sărăcie sau sunt expuși riscului de sărăcie și invită Comisia și statele membre să accelereze punerea în aplicare a Garanției europene pentru copii, astfel încât fiecare copil din UE să aibă acces deplin la servicii medicale, educație și servicii de îngrijire gratuite și de calitate, să trăiască într-o locuință decentă și să aibă o alimentație adecvată.

Prin urmare, Parlamentul își reiterează apelul pentru o majorare urgentă a finanțării Garanției europene pentru copii, inclusiv o linie de finanțare specifică de cel puțin 20 de miliarde de euro, pentru a se asigura, printre altele, că niciun copil nu se confruntă cu sărăcia energetică în UE.

Von der Leyen: „Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară”

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, miercuri, că Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare temporară a preţului la gaze naturale, până când va putea fi adoptat un nou index al preţurilor, precum și să folosească un sistem comun de achiziţie a energiei.

Ursula von der Leyen a mai afirmat că va explica într-o scrisoare adresată liderilor europeni, care se reunesc de joi la Praga, faptul că UE ar trebui să introducă un sistem comun de achiziţie a energiei.

Şefa CE a atras atenţia totodată că ţările din UE trebuie să îşi intensifice protecţia infrastructurii esenţiale, prin realizarea de teste de stres şi prin supravegherea prin satelit pentru a detecta potenţiale ameninţări.

„Introducerea unei plafonări generale a preţului la gaz este o soluţie temporară până când vom dezvolta un nou index al preţurilor în UE care să asigure o mai bună funcţionare a pieţei, iar Comisia a început să lucreze deja la asta”, a spus șefa Comisiei Europene în plenul Parlamentului European, conform gândul.ro

articolul original.

Numărul botoşănenilor internaţi din cauza Covid este în scădere. Două persoane sunt la ATI

6 October 2022 at 08:11

În ultimele 24 de ore autorităţile au raportat 12 cazuri noi de Covid19. În prezent pe secţia ATI sunt internați doi pacienți. Pe celelalte secții sunt internați 33 de pacienți confirmați cu Covid, faţă de 35 cât erau ieri. De asemenea,  sunt internați și zece suspecți, dintre care șapte copii, care așteaptă rezultatul testelor PCR.

Rata de infectare, la nivel judeţean, a ajuns la 0,67 cazuri la mia de locuitori. La nivelul municipiului Botoşani, indicele este de 1,11 cazuri la mie. În prezent cea mai mare rată de infectare este la Rădăuți-Prut, unde indicele este de 3,28 cazuri la mie.

articolul original.

Ministrul Sănătății: „O analiză a pandemiei de COVID este utilă. Dacă vor fi oameni capabili să-și asume, inclusiv eu, poziții sau decizii care nu au fost potrivite” | VIDEO

5 October 2022 at 17:44
image

Achiziția de vaccinuri este doar una dintre chestiunile discutabile ale gestionării pandemiei de coronavirus. Întrebat dacă ar fi necesară o analiză serioasă și obiectivă a felului în care a fost gestionată pandemia la nivelul României, Alexandru Rafila – ministrul Sănătății – a spus la Europa FM că: „Noi avem o problemă în România, veche, nu de acum, legată de asumare. Este utilă o astfel de analiză dacă vor fi oameni capabili să-și asume, inclusiv eu, poziții sau decizii care nu au fost potrivite, dar să și le asume public. Dacă analizăm de dragul analizei, nu știu ce efect va avea. O să vedem aceleași persoane care nu-și asumă nimic și cred că sunt perfecți”.

„Eu cred că avem multe lucruri de învățat. Eu am mai participat inclusiv la scrierea unui articol științific în această perioadă – legat de partea de decese, de exemplu. Ne preocupă acest lucru și trebuie să vedem, pe viitor, cum acționăm ca să limităm efectele pentru că limitarea efectelor trebuie să aibă în vedere trei elemente:

  • Să reduci suferința și decesele;
  • Să reduci impactul social;
  • Partea economică.

Dacă am face o analiză serioasă, ar exista un grup de lucru independent – eu pot să-l inițiez, dar nu ar trebui să-l fac eu pentru că eu poate sunt subiectiv și ar trebui să fie un soi de expertiză, poate să fie și oameni din alte țări. Iar cei care au mai greșit în timpul pandemiei sau au greșit grav în timpul pandemiei nu trebuie condamnați, dar ei trebuie să recunoască și să-și asume lucrul acesta și să aibă grijă ca în activitate lor ulterioară să evite aceste lucruri”, a explicat Alexandru Rafila.

„Cred că deciziile discreționare care sunt bazate pe foarte multă demagogie sau pe jumătăți de adevăr pentru că de foarte multe ori au fost utilizate, care fundamentează, între ghilimele, anumite decizii nu cred că sunt sănătoase pentru că scad încrederea populației în clasa politică și zona de administrație și lucrul acesta este îngrijorător inclusiv în zona de sănătate”, a mai spus ministrul sănătății la Europa FM.

Ioana Ene Dogioiu: Au existat decizii discreționare, bazate pe jumătăți de realitate?

Alexandru Rafila: „Dacă am făcut mențiunea, au existat, dar eu sunt subiect și aceste lucruri trebuie să le stabilească cineva… […] Eu am gestionat valurile 5 și 6. Nu vreau să fiu subiectiv și cred că este corect ca acest lucru să fie judecat”.

Pot să inițiez așa ceva, dar trebuie să fie o decizie care trebuie să fie asumată la nivelul Guvernului României pentru că nu sunt studii de caz pe care le face Ministerul Sănătății pentru că implicațiile sunt multiple, nu sunt doar în domeniul sanitar”, a mai spus Alexandru Rafila.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Aproape 300.000 de mii de români au apelat la medicul de familie pentru pastilele de iod în septembrie” | VIDEO

articolul original.

Ministrul Sănătății: „Suntem mai aproape de sfârșitul pandemiei pentru că virulența acestui microorganism a scăzut mult” | VIDEO

5 October 2022 at 17:40
image

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. Peste 25.000 de victime au fost anul trecut în pandemie în valul patru, victime cauzate de infecția cu coronavirus, a explicat ministrul Sănătății la Europa FM.

Peste Ocean, președintele Biden anunța acum câteva zile că pandemia s-a încheiat. S-a încheiat pandemia?

„Depinde din ce punct de vedere. Pandemia nu se ncheie decât atunci când, practic, transmiterea comunitară care se întâmplă simultan pe mai multe continente încetează. Acesta este momentul în care Organizația Mondială a Sănătății poate să declare pandemia închisă. Eu cred că, mai degrabă, domnul președinte Biden s-a referit la efectul asupra sistemelor de sănătate și asupra viecii sociale și economice în general. Pentru că, în mod evident, marea majoritate a țărilor și a cetățenilor din aceste țări au un stil de viață foarte apropiat de normalitate și sunt destul de puține situațiile în care mai apar restricții sau chiar utilizarea măștii a fost foarte mult restrânsă – rămânând în câteva țări exclusiv în mijloacele de transport sau în zonele interioare aglomerate”, a explicat ministrul Sănătății la Europa FM.

Cât de aproape suntem de finalul pandemiei de coronavirus?

„Știți care este problema? Suntem mai aproape de sfârșitul pandemiei… Eu o să vă spun lucrul acesta, nu știu dacă neapărat foarte multă lume o să fie bucuroasă de ceea ce spun eu acum, suntem mai aproape de sfârșitul pandemiei pentru că virulența acestui microorganism a scăzut mult. Și, pe de altă parte, populația are un grad de imunitate datorat vaccinării, datorat trecerii prin boală sau unei combinații pentru că mulți dintre noi am trecut și prin boală și am fost și vaccinați”, a explicat ministrul Sănătății la Europa FM.

„Problema de sănătate publică, din punctul acesta de vedere, este sub control. Vedem ce se întâmplă în România, unde avem în jur de 1000 de cazuri pe zi sau chiar mai puțin. Numărul de cazuri internate în spital în momentul de față este în jur de 1200, la nivel național. Și doar 120-130 de cazuri la Terapie Intensivă. Mai mult, incidența înregistrată în localitățile din România, cu 3-4 excepții între care și Bucureștiul, este sub 1 la mie, ceea ce reprezintă o incidență foarte mică – incidența cumulată în ultimele două săptămâni”, a mai spus Alexandru Rafila la Europa FM.

Pandemia sau efectele pandemiei – cred că aceasta este o definiție corectă – au încetat datorită unei evoluții naturale a unui virus emergent și faptului că după o evoluție de trei ani de zile lumea are o rezistență la infecție sau se infectează și face forme de boală banale, nu forme de boală care să pună probleme deosebite”, a mai spus ministrul Sănătății.

Iarna nu ne pregătește niște surprize periculoase?

„Ceea ce poate să ne pună în dificultate este o combinație între continuarea evoluției cu SARS-CoV-2 și o combinație cu virusul gripal care este posibil să circule în acest an mai intens. Avem exemplul emisferei sudice: iarna care tocmai s-a încheiat în emisfera sudică a adus un număr mult mai mare de cazuri.

Virusurile gripale nu au mai circulat datorită măsurilor luate pentru COVID. După o peiroadă de 2-3 ani de lipsă de circulație, imunitatea oamenilor este ceva mai mică. Nu am făcut gripă în ultimii ani și interesul pentru vaccinarea antigripală a scăzut și din punctul acesta de vedere pot apărea surprize. Eu sper să avem o protecție cât mai bună la nivelul categoriilor la risc, iar restul populației să se vaccineze în mod obișnuit”, a mai spus Alexandru Rafila.

Când ajung în România noile vaccinuri anti-COVID updatate la noile tulpini?

„Nu am un răspuns extrem de precis pentru că noi trebuie să decidem la nivelul Guvernului României și împreună cu Comisia Europeană și cu furnizorii de vaccin cu care avem contract o formulă care să permită să sosească aceste vaccinuri adaptate tulpinilor circulante”, a explicat ministrul Sănătății la Europa FM.

„Pe de altă parte, trebuie să găsim soluția să reducem drastic cantitățile de vaccin pe care le-am contractat pentru că să dăm sute de milioane de euro pe vaccinuri pe care nu le vom mai folosi mi se pare imoral. Lucrul acesta este inacceptabil într-o perioadă de criză economică majoră.

Dacă ajungem să distrugem milioane de doze de vaccin pe care nu le utilizăm , pe care le plătim – și le plătim consistent – atunci încrederea oamenilor în vaccinare poate să fie afectată foarte serios”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Noile vaccinuri adaptate la noie tulpini vin în locul celor contractate?

„Ar trebui să vină în locul celor contractate, însă cantitatea contractată este așa de mare încât nu avem ce să facem cu ea. Vă dau două exemple: vaccinul de la Pfizer a trebuit să vină în acest an, fără contractul de anul viitor, într-o cantitate de peste 11 milioane și noi încercăm să ne limităm la 3 din 11. Și ar mai trebui să vină și 4,5 milioane de doze de Moderna. Aici iar avem o problemă pentru că Moderna a fost destul de puțin folosit în România – doar un milion de doze, adică 400 de mii de persoane s-au vaccinat cu doza 1 și doza 2 și încă vreo 200 de mii și cu doza a treia”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Aproape 300.000 de mii de români au apelat la medicul de familie pentru pastilele de iod în septembrie” | VIDEO

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ministrul Alexandru Rafila, îngrijorat. „O combinație între SARS-CoV-2 și virusul gripal este posibil să circule”

5 October 2022 at 19:21
image

După spusele ministrului Sănătății, în perioada următoare ne-am putea confrunta cu o evoluție a virusului SARS-CoV-2 împreună cu virusul gripal, doar că într-o formă mai intensă.

Alexandru Rafila a susținut astăzi un interviu în care a vorbit despre aspectele care ar trebui să ne îngrijoreze. Mai precis, ministrul Sănătății susține că în perioada următoare ne-am putea confrunta cu o evoluție a virusului SARS-CoV-2 împreună cu virusul gripal, dar de data acesta într-o formă mai riscantă.

„Ceea ce poate să ne pună în dificultate este o combinație între continuarea evoluției cu SARS-CoV-2 și o combinație cu virusul gripal care e posibil să circule în acest an mai intens, avem exemplul emisferei sudice, iarna care tocmai s-a încheiat în emisfera sudică a adus un număr mult mai mare de cazuri.

Virusurile gripale nu au mai circulat datorită măsurilor luate pentru covid, ori după o perioadă de doi-trei ani de lipsă de circulație imunitatea oamenilor e ceva mai mică, – nu au făcut gripă în ultimii ani -, și atunci interesul pentru vaccinarea anti-gripală a scăzut și din punctul ăsta de vedere s-ar putea să apară surprize. Sper să avem o protecție cât mai bună la nivelul categoriilor de risc în special iar restul populației să se vaccineze în mod obișnuit”, a afirmat ministrul Sănătății.

Când vor veni noile vaccinuri anti-COVID

Întrebat când vor veni în țară noile vaccinuri anti-COVID,  Alexandru Rafila a afirmat că autoritățile naționale urmează să decidă împreună cu Comisia Europeană și cu furnizorii de vaccin, cu care există contracte, o formulă care să permită aducerea dozelor în țară dar și găsirea unei soluții pentru a reduce drastic cantitățile de vaccin contractate.

De asemenea, Rafila a fost întrebat despre bolile cronice ale sistemului sanitar. „Una dintre ele este deficitul de medici. Cât de mare este deficitul și care sunt specialitățile cele mai vulnerabile?”, l-a întrebat Ioana Ene pe ministrul Sănătății, potrivit EuropaFm.ro.

 „Problema de deficit este legată în momentul de față de distribuție. Problema este distribuția, nu deficitul. Aglomerație în centrele universitare puternice, foarte puține în centrele mici și în zonele rurale”.

„Se poate remedia doar astfel: să spunem că avem o politică salarială echilibrată și suficientă. Trendul pe care l-ați observat de încetinire a emigrației a fost influențat categoric de salarii. PSD a luat această decizie și s-a oprit exodul.

Cel de-al doilea este legat de confortul profesional care se referă la echipamente, disponibilitatea medicamentelor. Și un lucru pe care-l constat este implicarea autorității locale”, a mai precizat Alexandru Rafila.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Focar de Covid la Pediatrie (video)

5 October 2022 at 15:58

Laboratorul de analize medicale de la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean ”Mavromati” Botoșani s-a transformat în focar de Covid19. Asta după ce trei cadre medicale au fost depistate ca fiind infectate cu SARS-CoV-2. Cei trei angajaţi vor trebui să stea cinci zile în izolare, aşa cum prevăd normele sanitare. Din acest motiv activitatea laboratorului a fost redusă.

”Avem un focar COVID la Pediatrie, care ne-a blocat un pic activitatea. Sunt cel puțin trei persoane pozitive acolo cu SARS CoV 2, iar din acest motiv s-a redus volumul de activitate al laboratorului respectiv și s-a preluat de celelalte laboratoare a spitalului”, a declarat medicul Ștefan Bercea, director medical al Spitalului Județean ”Mavromati”.

articolul original.

Covid-19, Brașov-24 de ore : încă un deces, niciun pacient rămas la terapie intensivă !

5 October 2022 at 10:36
By: M.Ex.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Brașov se prezintă astfel:
■ Număr de cazuri confirmate de la începutul pandemiei: 123.924, dintre care 62 cazuri de la raportarea de ieri
■ În ultimele 24 de ore au fost raportate 585 teste efectuate, dintre care 171 teste RT-PCR și 414 teste rapide antigen
■ 59 pacienți internați în spitale; nici o persoană nu este internată la ATI COVID
■ 2.057 persoane decedate de la începutul pandemiei; 1 persoană decedată de la raportarea de ieri
■ Incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în județul Brașov este de 1,01/1.000 de locuitori, iar în municipiul Brașov de 1,43/1.000 de locuitori
■ La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.059 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 360 mai puține față de ziua anterioară. 234 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

articolul original.

Covid-19, Brașov-24 de ore : un deces, incidența în municipiul Brașov a ajuns la 1.42/1000

4 October 2022 at 13:21
By: M.Ex.

Potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Brașov se prezintă astfel:
■ Număr de cazuri confirmate de la începutul pandemiei: 123.862, dintre care 71 cazuri de la raportarea de ieri
■ În ultimele 24 de ore au fost raportate 960 teste efectuate, dintre care 208 teste RT-PCR și 752 teste rapide antigen
■ 65 pacienți internați în spitale, dintre care 5 persoane internate la ATI
■ 2.056 persoane decedate de la începutul pandemiei; o persoană decedată de la raportarea de ieri
■ Incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în județul Brașov este de 1,00/1.000 de locuitori, iar în municipiul Brașov de 1,42/1.000 de locuitori
■ La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.419 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 770 mai multe față de ziua anterioară. 335 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

articolul original.

Ucraina, afectată de un nou val de Covid

3 October 2022 at 17:52
image

Autorităţile de la Kiev au recomandat luni reintroducerea purtării obligatorii a măştilor de protecţie în locuri publice – împotriva unui nou val Covid-19 -, în contextul în care sistemul ucrainean de sănătate se află sub presiune din cauza invaziei ruse, relatează AFP, citată de News.ro.

”Autorităţile oraşului îndeamnă locuitorii Kievului să poarte din nou măşti de protecţie în transportul public, în locurile de primire a clientelei şi în locuri de învăţământ”, din cauza creşterii numărului cazurilor de Covid-19, a anunţat Primăria Kievului într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram.

În ultima săptămână, la Kiev s-au înregistrat 2.515 de cazuri de Covid-19, 242 de spitalizări şi 22 de morţi, potrivit unui bilanţ oficial.

În perioada 19-25 septembrie, în Ucraina s-au înregistrat 44.137 de cazuri de Covid-19, iar 161 de persoane au murit din cauza acestei boli, potrivit Ministerului ucrainean al Sănătăţii.

Adjunctul ministrului ucrainean al Sănătăţii, Igor Kuzin şi-a exprimat săptămâna trecută îngrijorarea faţă de o creştere a numărului cazurilor de Covid-19, la postul german Deutsche Welle.

Sistemul de sănătate ”înregistrează pierderi zilnic”, din cauza războiului, a subliniat el.

Igor Kuzin i-a îndemnat pe ucraineni să se vaccineze, apreciind că restricţiile în vederea unei încetniri a răspândirii Covid-19 ar fi dificil de pus în practică, în contextul în care populaţia se ”concentrează asupra altui inamic”.

Vârful noului val era aşteptat în perioada de la sfârşitul lui septembrie şi începutul lui octombrie, potrivit lui Igor Kuzin.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sublinia în august că, odată cu apropierea iernii, sistemul de sănătate al Ucrainei urmează să se confrunte cu provocări fără precedent.

articolul original.

Spitalul Municipal Săcele deschide Camera de Gardă

3 October 2022 at 14:04
By: M.Ex.

Începând de astăzi, Spitalul Municipal Săcele se reorganizează pentru a putea oferi servicii medicale tuturor categoriilor de pacienți, altele decât pentru pacienții infectați cu COVID.
Astfel, la Spitalul Municipal Săcele se deschide Camera de Gardă pentru adulți și copii cu program NONSTOP și se deschid cabinetele de ambulatoriu Medicină internă și Pediatrie.

Cum se fac internările
Cu acordul Direcției Județene de Sănătate Publică Brașov se vor efectua internări continue în următoarele condiții:

-Pentru pacienții care se adresează cu bilet de trimitere sau prin Camera de Gardă, sunt posibile internări continue în Compartimentul de Medicină Internă NONCOVID, situat la etajul al doilea al instituției.
-Pentru pacienții cu boli cronice, se deschid internările continue la etajul întâi al spitalului. Internarea în Compartimentul de Boli Cronice se va face doar în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, și numai cu programare prealabilă la medicul curant din cadrul spitalului.
-Pacienții copii se pot interna continuu cu însoțitor (de preferat mama) sau nu, în cadrul Compartimentului de Pediatrie Non-Covid
-Pacienții cu Covid 19 se pot interna continuu și pot beneficia de tratament de specialitate în cadrul Spitalului Municipal Săcele, la mezaninul acestuia; pentru a nu exista interacționări între pacienții pozitivi și cei negativi la infecția Covid-19, unitatea și-a organizat noi circuite.
-Pentru pacienții care necesită servicii medicale în spitalizare de zi pe specialități medicale sau chirurgicale, aceștia se pot adresa în baza biletului de trimitere de la medicul de familie și cu cardul de sănătate, conform programului pe specialități afișat pe site www.spitalulmunicipalsacele.ro

E bine de știut că, în curând, în funcție de emiterea autorizației CNCAN, la Spitalul Municipal Săcele pacienții vor putea face și tomografii computerizate la parterul unității.

articolul original.

Australia renunță la măsurile împotriva COVID-19, însă medicii sunt îngrijorați

2 October 2022 at 05:00
image

Australia va renunța din octombrie la carantina obligatorie de cinci zile la domiciliu pentru persoanele infectate cu COVID-19, a anunțat recent premierul Anthony Albanese, chiar dacă unii medici au avertizat că măsura va pune în pericol populația.

Decizia de a-i lăsa pe australienii infectați cu COVID-19 să decidă dacă trebuie să se izoleze sau nu elimină una dintre ultimele restricții rămase în țară din perioada pandemiei și vine la aproximativ o lună după ce perioada de carantină a fost redusă de la șapte la cinci zile.

„Ne dorim o politică care să promoveze reziliența și consolidarea capacităților și să reducă dependența de intervenția guvernului”, a declarat Albanese, potrivit Reuters.

Medicii australieni au avertizat că încetarea regulilor pune în pericol populația

Plățile pentru concediul de pandemie pentru lucrătorii ocazionali vor înceta atunci când regulile de izolare se vor încheia, deoarece Albanese a declarat că „nu este sustenabil ca guvernul să plătească salariile oamenilor la nesfârșit”.

Campioană a măsurilor anti-COVID-19, Australia renunțat treptat la restricții pe parcursul acestui an.

Totuși, că încetarea regulilor de carantină obligatorie pune în pericol populația.

„Este dezamăgitor, o zi destul de neagră de fapt”

„Este dezamăgitor, o zi destul de neagră de fapt. Știți, este ilogic, pentru mine este dezolant”, a declarat, pentru ABC, profesorul Brendan Crabb, microbiolog și director executiv al Institutului Burnet.

Președintele Asociației Medicale Australiene, Steve Robson, l-a completat.

„Cred că oamenii care fac presiuni pentru ca perioadele de izolare să fie reduse nu au cunoștințe științifice”, a spus Robson.

În perioada pandemiei, în Australia au fost 10,2 milioane de și peste 15.000 de decese.

articolul original.

Germania impune masuri anti-Covid

1 October 2022 at 11:52
By: (R.C.)

Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, în condiţiile în care ţara se pregăteşte pentru o creştere a cazurilor de coronavirus în lunile mai reci, relatează dpa.

Măştile de tip FFP2 sunt obligatorii în trenurile de lungă distanţă pentru persoanele cu vârsta peste 14 ani, în timp ce măştile chirurgicale fuseseră anterior suficiente. Pe pe de altă parte, obligativitatea purtării măştii a fost ridicată în cazul călătoriilor cu avionul, la fel ca în alte ţări din UE începând din vara acestui an.

Măştile FFP2 sunt de acum obligatorii în spitale, căminele de bătrâni şi cabinetele medicilor. Pentru accesul în căminele de bătrâni şi în spitale este necesară prezentarea unui test negativ COVID. Angajaţii acestor instituţii trebuie testaţi de mai multe ori pe săptămână.

Începând de sâmbătă, autorităţile locale vor putea introduce obligativitatea purtării măştilor în trenurile şi autobuzele locale, precum şi în spaţiile interioare, precum magazine, restaurante şi săli de evenimente.

În şcoli şi grădiniţe, testele COVID pot deveni obligatorii, în timp ce se poate introduce şi obligativitatea măştii, însă numai din clasa a cincea (de la 11 ani), dacă este necesară menţinerea cursurilor cu prezenţă fizică.

Dacă se înregistrează o creştere a cazurilor de COVID, landurile pot impune măsuri suplimentare.

Ministrul sănătăţii, Karl Lauterbach, a declarat vineri că Germania se confruntă deja cu începutul unui nou val de COVID-19 de toamnă şi a cerut aplicarea de măsuri pentru evitarea ”unei situaţii suplimentare de stres”.

”Ne aflăm în mod clar la începutul unui val de toamnă şi iarnă, nu doar în Germania, ci şi la nivel internaţional”, a spus ministrul german la o conferinţă de presă dedicată analizei evoluţiei pandemiei COVID-19.

El a precizat că practic în lumea întreagă varianta problematică a coronavirusului SARS-CoV-2 în prezent este Omicron BA.5.

articolul original.

Germania: Noi măsuri anti-COVID, în vigoare de astăzi

1 October 2022 at 11:39
image

Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, în condiţiile în care ţara se pregăteşte pentru o creştere a numărului cazurilor de coronavirus în lunile reci, conform dpa.

Care sunt noile reguli anti-COVID în Germania:

Măştile de tip FFP2 sunt obligatorii în trenurile de lungă distanţă pentru persoanele cu vârsta peste 14 ani, în timp ce măştile chirurgicale fuseseră anterior suficiente.

Obligativitatea purtării măştii a fost ridicată însă în cazul călătoriilor cu avionul, la fel ca în alte ţări din UE, începând din vara acestui an.

Măştile FFP2 sunt de acum obligatorii în spitale, căminele de bătrâni şi cabinetele medicilor.

Pentru accesul în căminele de bătrâni şi în spitale este necesară prezentarea unui test negativ COVID. Angajaţii acestor instituţii trebuie testaţi de mai multe ori pe săptămână.

Începând de sâmbătă, autorităţile locale vor putea introduce obligativitatea purtării măştilor în trenurile şi autobuzele locale, precum şi în spaţiile interioare, precum magazine, restaurante şi săli de evenimente.

În şcoli şi grădiniţe, testele COVID pot deveni obligatorii

În şcoli şi grădiniţe, testele COVID pot deveni obligatorii, în timp ce se poate introduce şi obligativitatea măştii, însă numai din clasa a cincea (de la 11 ani), dacă este necesară menţinerea cursurilor cu prezenţă fizică.

Landurile pot impune măsuri suplimentare

Dacă se înregistrează o creştere a cazurilor de COVID, landurile pot impune măsuri suplimentare.

Ministrul Sănătăţii, Karl Lauterbach, a declarat vineri că Germania se confruntă deja cu începutul unui nou val de COVID-19 de toamnă şi a cerut aplicarea de măsuri pentru evitarea ”unei situaţii suplimentare de stres”.

”Ne aflăm în mod clar la începutul unui val de toamnă şi iarnă, nu doar în Germania, ci şi la nivel internaţional”, a spus ministrul german la o conferinţă de presă dedicată analizei evoluţiei pandemiei COVID-19. El a precizat că practic în lumea întreagă varianta problematică a coronavirusului SARS-CoV-2 în prezent este Omicron BA.5

articolul original.

Germania se pregătește de un nou val de COVID-19: Ce măsuri au intrat în vigoare

1 October 2022 at 11:15
By: -

Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, în condiţiile în care ţara se pregăteşte pentru o creştere a cazurilor de coronavirus în lunile mai reci, relatează dpa.

Măştile de tip FFP2 sunt obligatorii în trenurile de lungă distanţă pentru persoanele cu vârsta peste 14 ani, în timp ce măştile chirurgicale fuseseră anterior suficiente. Pe pe de altă parte, obligativitatea purtării măştii a fost ridicată în cazul călătoriilor cu avionul, la fel ca în alte ţări din UE începând din vara acestui an.

Măştile FFP2 sunt de acum obligatorii în spitale, căminele de bătrâni şi cabinetele medicilor. Pentru accesul în căminele de bătrâni şi în spitale este necesară prezentarea unui test negativ COVID. Angajaţii acestor instituţii trebuie testaţi de mai multe ori pe săptămână.

Începând de sâmbătă, autorităţile locale vor putea introduce obligativitatea purtării măştilor în trenurile şi autobuzele locale, precum şi în spaţiile interioare, precum magazine, restaurante şi săli de evenimente.

În şcoli şi grădiniţe, testele COVID pot deveni obligatorii, în timp ce se poate introduce şi obligativitatea măştii, însă numai din clasa a cincea (de la 11 ani), dacă este necesară menţinerea cursurilor cu prezenţă fizică.

Dacă se înregistrează o creştere a cazurilor de COVID, landurile pot impune măsuri suplimentare.

Sursa: worldometers.info

Ministrul Sănătăţii, Karl Lauterbach, a declarat vineri că Germania se confruntă deja cu începutul unui nou val de COVID-19 de toamnă şi a cerut aplicarea de măsuri pentru evitarea ''unei situaţii suplimentare de stres''.

''Ne aflăm în mod clar la începutul unui val de toamnă şi iarnă, nu doar în Germania, ci şi la nivel internaţional'', a spus ministrul german la o conferinţă de presă dedicată analizei evoluţiei pandemiei COVID-19.

El a precizat că practic în lumea întreagă varianta problematică a coronavirusului SARS-CoV-2 în prezent este Omicron BA.5.

articolul original.

Informarea de la ora 13:00. Scădere a cazurilor de corovirus! Sub 1000 de cazuri, raportate în ultimele 24 de ore

1 October 2022 at 10:39
image

Ministerul Sănătății (MS) vine cu noi informații referitoare la cazurile de coronavirus din România.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 935 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 256 mai puţine faţă de ziua anterioară.

Potrivit MS, 192 dintre cazurile înregistrate în ultimele 24 de ore sunt la pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.

Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 sunt în Bucureşti – 260 şi câte 44 în judeţele Timiş, Sibiu şi Bihor.

Cea mai mare incidenţă este în judeţul Timiş – 1,59 şi în Bucureşti – 1,43.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.460 de teste RT-PCR (1.681 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 779 la cerere) şi 8.626 de teste rapide antigenice.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 13.510.689 teste RT-PCR şi 11.609.620 teste rapide antigenice.

În total, pe teritoriul României au fost înregistrate, până în prezent, 3.269.498 de cazuri de infectare cu noul coronavirus de la începutul pandemiei.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 72 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.

articolul original.

Patriarhul Kiril al Rusiei are Covid

30 September 2022 at 14:09
image

Patriarhul Kiril, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a fost testat pozitiv pentru COVID-19, a anunțat vineri serviciul de presă al Bisericii, scrie agenția Reuters, citată de Digi24.

Biserica a comunicat că patriarhul Kiril, în vârstă de 75 de ani, și-a anulat toate călătoriile și evenimentele planificate, deoarece manifestă „simptome severe” care necesită repaus la pat și izolare. Potrivit sursei citate, starea lui este stabilă.

Kirill este un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și susținător al războiului din Ucraina, context în care Biserica Ortodoxă Rusă a devenit un actor politic puternic, susținând întoarcerea Rusiei către valorile sociale conservatoare.

După ce președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizare parțială, Patriarhul Kirill i-a îndemnat pe cetățenii Rusiei să meargă să lupte în războiul din Ucraina.

Patriarhul Kirill al Rusiei i-a încurajat pe ruși să nu le fie frică de moarte și să meargă la război. „Mergeți cu curaj să vă îndepliniți datoria militară. și nu uitați că, dacă veți muri pentru țara voastră, veți fi cu Dumnezeu în împărăția Sa, în glorie și în viața veșnică”, a spus Kirill.

articolul original.

Covid-19, Brașov-24 de ore: Incidență de 1,12/1.000 în județul Brașov

30 September 2022 at 10:57
By: M.Ex.

Instituția Prefectului informează că, potrivit datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică, situația epidemiologică privind COVID-19 în județul Brașov se prezintă astfel:
■ Număr de cazuri confirmate de la începutul pandemiei: 123.707, dintre care 69 cazuri de la raportarea de ieri
■ În ultimele 24 de ore au fost raportate 517 teste efectuate, dintre care 136 teste RT-PCR și 381 teste rapide antigen
■ 56 pacienți internați în spitale, dintre care 5 persoane internate la ATI
■ 2.055 persoane decedate de la începutul pandemiei; nici o persoană decedată de la raportarea de ieri
■ Incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în județul Brașov este de 1,12/1.000 de locuitori, iar în municipiul Brașov de 1,61/1.000 de locuitori
■ La nivel național, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.192 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, cu 18 mai multe față de ziua anterioară. 260 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.

articolul original.

1.174 de cazuri noi de COVID, în ultima zi

29 September 2022 at 13:13
image

1.174 de cazuri noi de COVID și 13 decese au fost raportate în ultima zi, potrivit buletinului publicat joi de Ministerul Sănătății.

În total, 1.445 de pacienți cu COVID sunt internați: 1.322 în secții (110 minori) și 123 la ATI (niciun copil). Până astăzi, 67.016 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

Au fost raportate 13 decese

În intervalul 28.09.2022 (10:00) – 29.09.2022 (10:00) au fost raportate de către INSP 13 decese (9 bărbați și 4 femei), dintre care 3 decese raportate anterior intervalului de referință. Dintre cele 13 decese, 4 au fost înregistrate la categoria de vârstă 60-69 de ani, 2 la categoria de vârstă 70-79 de ani și 7 la categoria de vârstă peste 80 de ani. Dintre cei 13 pacienți decedați, 3 erau vaccinați și 12 prezentau comorbidități.

Au fost efectuate 2.924 teste RT-PCR

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 2.924 teste RT-PCR (1.918 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.006 la cerere) și 13.409 teste rapide antigenice.

articolul original.
❌