ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Se va construi în sfârșit un sens giratoriu la intrarea în Costinești

27 September 2022 at 07:45
image

Viceprimarul Comunei Costinești, Gheorghe Mechenici, a primit asigurări că până la începutul sezonului estival următor se va amenaja un sens giratoriu pe DN 39, Constanța – Mangalia. Acest sens giratoriu va rezolva problema blocajelor ce se crează vara la intrarea din DN spre Costinești și ar urma să ducă și la scăderea numărul accidentelor rutiere ce se produc în acest loc.

Mechenici a anunțat că pe 26 septembrie a mers la Ministerul Transporturilor, unde a discutat cu secretarul de stat Ionel Scrioșteanu, care l-a asigurat că se vor aloca 4.600.000 lei prin ordin de ministru, pentru realizarea acestui proiect.

Domnul Ionel Scrioșteanu a sunat mai multe persoane implicate în acest proiect și am fost asigurat că până la începutul sezonului estival sensul giratoriu va fi finalizat.

Discuția de ieri a fost continuarea unei alte întâlniri, din urmă cu două săptămâni, la care au mai participat domnul senator Septimiu Bourceanu și primarul Comunei 23 August, Mugurel Mitrana.
La întâlnirea de ieri am discutat și despre situația stațiilor CFR din Costinești (Gară Veche și Halta Tabăra Costinești), având în vedere noul OUG privind modernizarea stațiilor CFR. Am fost îndrumat către domnul Ștefan Roșeanu, președinte ARF Feroviar, pentru a demara semnarea unui parteneriat între CFR și UAT Costinești, privind accesarea de fonduri pentru modernizarea celor două stații CFR din Costinești”, a transmis Gheorghe Mechenici.

articolul original.

Gabriela Firea anunță noile programe pentru tineri, Student Invest și Family Start. Ce prevedere importantă se pregătește pentru femei

9 September 2022 at 16:14

Școala de vară a Tinerertului Social Democrat, desfășurată în aceste zile la Costinești, s-a încheiat cu anunțarea unor măsuri pe care Gabriela Firea le va lua din postura sa de ministru al Tineretului și Familiei, dar și cu anticiparea viitorului făcută de Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Am să vă spun un singur lucru. Deja nu mai este un secret, Gabriela Firea îl va bate pe Nicuşor Dan de o să-i sune apa în cap”. Ceea ce devine, practic, oficializarea candidaturii fostului Primar General al Capitalei pentru reîntoarcerea la vechiul său loc de muncă.

Sigur, cu diplomația sa politică proverbială deja, Firea a declarat că va merge acolo „unde o trimite echipa PSD”. „Nu vreau să mă aduc într-un loc anume şi, de fapt, acesta este spiritul nostru, să ştii să fii aproape de colegii tăi, aproape de prietenii tăi şi să avem un singur motto şi o singură dorinţă: să punem întotdeauna oamenii pe primul loc”, a spus ministrul, vehiculat deseori chiar și pentru o potențială candidatură la prezidențiale din partea PSD.

M-au emoționat cuvintele de susținere din partea președintelui PSD, Marcel Ciolacu. Îi mulțumesc pentru prietenie și colegialitate. Le mulțumesc și colegilor din conducerea PSD, din Guvern și din Parlament – ministrul Muncii, Marius Constantin Budăi, președintele PSD Constanța, Felix Stroe, senatorul Gabriel Mutu, alături de care am stat în fața tinerilor la Costinești.

Ministrul a anunțat că România va adera la Acordul parțial pentru mobilitatea tinerilor prin intermediul cardului european pentru tineret.

„Orice tânăr din România, cu vârsta între 14 și 30 de ani, va putea avea un Card European de Tineret care să-i ofere beneficii și reduceri așa cum au majoritatea tinerilor din Europa. Vom colabora cu Asociația Pentru Mobilitate Europeană, organizația națională membră a Asociației Cardului European pentru Tineret, pentru a dezvolta și mai mult acest instrument util.”, a explicat Firea.

Legea Tinerilor este un proiect major deblocat și aprobat în Parlament, urmând ca în perioada următoare să fie finalizat și proiectul Strategiei Naționale pentru Tineret, un alt document esențial pentru dezvoltarea tinerilor din România.

„În paralel, ne pregătim să dăm startul celor două programe guvernamentale de sprijin a tinerilor: Student Invest și Family Start. Mă bucur că au fost finalizate discuțiile tehnice, foarte complexe, pe normele de aplicare ale acestor două programe. Le mulțumesc specialiștilor din Ministerul de Finanțe și Fondul Român de Contragarantare. Este important de știut că beneficiile celor două programe de creditare sunt esențiale: perioadă lungă de rambursare, până la 10 ani, iar dobânda este plătită aproape integral de Ministerul Familiei și tinerii vor da înapoi băncilor aproape tot atât cât au împrumutat.

Prin programul Family Start, familiile la început de drum pot obține un credit garantat de stat de maximum 75.000 de lei pentru plata cheltuielilor legate de căsătorie, botez, educația copiilor sau achiziția de mașini de familie.

Programul Student Invest vine ca un ajutor pentru tinerii înscriși în învățământul superior din România. Studenții pot obține credite garantate de stat de maximum 50.000 de lei pentru plata cheltuielilor legate de studii.

Am finalizat împreună cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și ministrul Economiei, Florin Spătaru, proiectul care echilibrează cotele de gen și asigură o mai bună reprezentare a femeilor în conducerea companiilor de stat. Astfel, 2 din 5 membri ai consiliilor de administrație ale companiilor de stat vor fi femei.”, a anunțat Gabriela Firea.

articolul original.

Grădiniţa din Costineşti va avea o grupă cu orar prelungit. Mechenici: Mulțumim conducerii Inspectoratului Școlar Județean

2 September 2022 at 15:31
image

Viceprimarul comunei Costinești, Gheorghe Mechenici, a anunțat pe contul de Facebook că începând cu 1 noiembrie grădinița din Costinești va avea o grupă cu orar prelungit.

În urma solicitărilor primite din partea mai multor părinți, aceștia exprimându-și dorința de a se înființa o astfel de grupă în cadrul Grădiniței Pinocchio Costinești, pentru a veni în sprijinul lor, am inițiat o hotărâre de consiliu local, aceasta fiind aprobată de către toți consilierii locali, fapt pentru care le mulțumesc.

Având în vedere că aprobarea de la Inspectoratul Școlar Județean a venit săptămâna aceasta, proiectul va fi implementat începând cu data de 01.11.2022, deoarece mai avem câțiva pași de urmat (acreditare ARACIP, DSP, achiziționarea mobilierului, contract cu firmă de catering, hotărâre de consiliu pentru rectificare bugetară). Mulțumim conducerii Inspectoratului Școlar Județean pentru sprijinul acordat! Vă doresc multă sănătate și un an școlar cu rezultate bune la învățătură!”, a transmis Mechenici.

articolul original.

Prețuri de weekend pe litoralul românesc. Cât costă cazarea pentru o noapte în Mamaia

20 August 2022 at 17:56
image

Chiar dacă sezonul estival este pe sfârșite, turiștii au umplut litoralul românesc și weekendul acesta. Prețurile nu par să scadă, după cum hotelierii de la Marea Neagră. 

Românii au ieșit în număr mare pe plajă. Aproape 170.000 de turiști vor își vor petrece aceste zile la Marea Neagră. Printre cele mai dorite stațiuni, se numără: Costinești, Eforie și Neptun, unde prețurile sunt mai accesibile. Nici Mamaia nu iese din top, după cum sâmbătă, la prânz, plajele erau pline. 

Pentru Mamaia și Năvodari, cazarea poate ajunge și până la 700 de lei pentru o singură noapte. La acest preț, se găsesc apartamente cu două camere, în care pot sta până la patru persoane. 

Ce se va întâmpla până pe 15 septembrie pe litoral. Cum vor fi prețurile în perioada următoare

Specialiștii estimează că prețurile de pe litoral vor scădea cu până la 20% în perioada următoare. Cu toate acestea, plajele ar putea fi pline chiar până la data de 15 septembrie, după cum se anunță o vreme bună de vacanță. 

„Tarifele mici şi vremea foarte bună care se anunţă în următoarea perioadă ne fac să credem că în următoarea lună litoralul va avea în continuare turişti. Sunt mulţi care au aşteptat aceste reduceri. Din anii trecuţi am observat că până pe data de 15 septembrie turiştii au considerat că este sezon estival şi litoralul a fost plin. 

articolul original.

Cei doi tineri dispăruți în mare, la Costinești, ar fi fost trimiși pe plajă pentru că urma un control la terasa unde lucrau

17 August 2022 at 02:17
By: Geo

Au apărut secvențe tulburătoare cu cei doi tineri din Huși, dispăruți acum o săptămână la Costinești, în timpul uneia dintre cele mai puternice furtuni din Marea Neagră.

Valuri de peste doi metri îi loveau cu putere, dar tinerii au continuat să se distreze în apă, în loc să iasă la mal. Pe unul dintre cei doi băieți de 21 de ani, scafandrii l-au căutat și marți. Prietenul său a fost deja înmormântat.

Acestea sunt ultimele imagini cu Lucian în viață, surprinse cu puțin timp înainte de tragedie.

Student în anul III, în Iași, la Ingineria mediului, băiatul de 21 de ani, era pe litoral împreună cu cel mai bun prieten. Se angajaseră, pe timpul verii, la o terasă și acum 7 zile, spre seară – când în larg era furtună și la mal se ridicau valuri înalte – amândoi au intrat în apă, scrie stirileprotv.ro.

În marea agitată, izbiți de valuri, tinerii reușeau cu greu să iasă la suprafață după ce apa îi acoperea. La un moment dat însă curenții l-au tras în larg pe prietenul lui Lucian, care nu știa să înoate, iar el a încercat să îl salveze. Marea i-a înghițit pe amândoi.

Gabriela, sora lui Lucian: „Aveau o relație strânsă de prietenie. De asta nici nu a renunțat Lucian să îl caute. S-au băgat amândoi dar i s-a făcut rău lui Aurel și l-au luat valurile.”

Rudele băieților susțin că cei doi ar fi fost în timpul programului, la terasa unde erau angajați, când au intrat în mare – dar ar fi fost trimiși pe plajă pentru că urma un control al Inspectoratului de Muncă.

Poliția nu a confirmat informația, iar controlul ar fi avut loc după incident.

Prietenul lui Lucian a fost găsit înecat după 2 zile de la teribila întâmplare. Mama lui Lucian speră ca el să fie găsit în viață.

Daniela Arion, mama lui Lucian: „Chiar dacă s-a lovit, o lovitură mai puternică, speram să îl găsim chiar dacă nu e conștient și nu ne cunoaște. Am insistat căutările să nu se oprească.”

16 scafandri risipiți în mare pe mai mulți kilometri încearcă să îl găsească pe Lucian.

Marian Ciulei, șef grupă scafandri ISU Dobrogea: „Am reverificat toate digurile din zona localității Costinești și am mărit raza de căutare până la Olimp. Cu verificarea și celor 7 diguri de la Olimp.”

De la începutul sezonului estival, 11 turiști și-au pierdut viața pe litoral. Lucian este încă trecut pe lista celor dispăruți.

articolul original.

Incident grav în Costineşti. Un turist s-a ales cu răni la cap și la coloană în timpul unei sărituri de pe mal. Intervine elicopterul SMURD

13 August 2022 at 14:40

Un turist s-a rănit grav la cap şi la coloană în timpul unei sărituri de pe mal, pe plaja de la Costinești. Un elicopter SMURD a ajuns la faţa locului.

Din primele informaţii, tânărul turist nu a apreciat bine adâncimea apei şi s-a ales cu răni la cap şi coloană în timpul unei sărituri de pe mal, pe plaja de la Costinești.

La faţa locului a intervenit un echipaj SMURD care îi acordă îngrijiri medicale turistului.

El urmează să fie adus la elicopterul SMURD şi transportat la spitalul de urgenţă din Constanţa.

articolul original.

Marea nu stă pe loc şi continuă numărătoarea victimelor. A fost găsit trupul unui tânăr de 21 de ani între stabilopozii de la Costineşti

11 August 2022 at 13:02

Joi după-amiază, 11 august, între stabilopozii de la Costineşti a fost găsit trupul unui tânăr dispărut în mare. Se pare că este vorba despre un bărbat de 21 de ani din judeţul Vaslui.

Precizăm că în dimineaţa acestei zile, a mai fost găsit un tânăr înecat în apele mării. Acesta avea 25 de ani şi era din Suceava.

colaj salvamari Marea Neagra
Autorităţile au stabilit că este unul dintre cei doi tineri dispăruţi în mare, marţi seara, 9 august

Între stabilopozii de la Costineşti a fost găsit trupul unui tânăr de 21 de ani

În după-amiaza aceasta, salvatorii au găsit trupul unui tânăr de 21 de ani dat dispărut, intre stabilopozii de la Costineşti.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea a anunţat că, joi dimineaţa, 11 august, au fost reluate căutările celor două persoane dispărute în mare la Costineşti. La faţa locului s-au deplasat ambarcaţiunea Maia de la Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), elicopterul SMURD, dar şi un echipaj SMURD B.

La un moment dat în timpul căutărilor, trupul unui bărbat a fost găsit între stabilopozi, tot la Costineşti.

În urma efectuării cercetărilor, autorităţile au stabilit că este unul dintre cei doi tineri dispăruţi în mare, marţi seara, 9 august. Bărbatul are 21 de ani şi este din judeţul Vaslui.

Bilanţul victimelor continuă să crească

În baza aceluiași plan de idei, amintim că după ce trei turişti şi un salvamar s-au înecat zilele acestea în Marea Neagră, astăzi istoria se repetă, din nefericire. În ciuda recomandărilor, un tânăr de doar 25 de ani s-a avântat în apele învolburate ale mării. Menționăm că săptămâna aceasta a fost arborat steagul roșu, ce interzice aventurarea în mare. Corpul bărbatului a fost scos la mal, victima fiind inconştientă. În ciuda aplicării manevrelor de resuscitare de către echipajul SMURD sosit la fața locului, medicii au declarat decesul, acesta nu a mai putut fi salvat.

Tragedia vine la doar câteva ore după ce un alt sucevean şi-a găsit sfârşitul în Marea Neagră, într-o zi de concediu. Tânărul de 23 de ani a fost luat de ape și a murit înecat. Totodată, alţi doi turiști și un salvamar s-au înecat luni, 8 august 2022, în Marea Neagră.

Având în vedere că tot mai mulţi turişti au fost scoşi din valurile mării şi salvaţi de la înec, unii dintre ei chiar în ultimul moment, reprezentanții ISU Constanța au transmis un mesaj:

„Încercați să nu vă puneți viața în pericol! Trei persoane au murit, în mare, în foarte puține ore! Salvamarii au arborat, încă de ieri (duminică – n.r.), steagul roșu, ceea ce înseamnă că scăldatul este absolut interzis din cauza valurilor mari și a curenților puternici! Marea și-a luat tributul: trei persoane au decedat, iar alte patru au fost scoase din valuri de turiști și de salvamari. Aceștia au primit îngrijiri medicale de la echipajele noastre care s-au deplasat la fața locului. Vă rugăm, respectați indicațiile salvamarilor! Nu intrați în mare dacă steagul roșu este arborat, indiferent cât de buni înotători considerați că sunteți”, a transmis ISU Constanța.

În acest sens, amintim că în după-amiaza zilei de 11 august, a fost găsit trupul unui tânăr de 21 de ani între stabilopozii de la Costineşti.

articolul original.

Tânărul de 21 de ani din Vaslui, care era dispărut de două zile, a fost găsit înecat / Salvatorii caută încă o persoană care a intrat cu el în mare

11 August 2022 at 11:41
image

Un tânăr de 21 de ani din Vaslui, care era dispărut de două zile, a fost găsit înecat în Costinești. El a fost depistat la capătul digului din stațiunea de la Malul Mării, în zona Obelisc.

A fost nevoie ca un elicopter să survoleze zona, pentru a-i găsi trupul tânărului.

În urmă cu două zile, pe 9 august, două persoane din Vaslui au dispărut în largul Mării Negre.

Salvatorii au reușit joi să îi găsească trupul neînsuflețit al unei dintre ele.

„Persoana a fost identificată ca fiind una dintre cele două dispărute în Marea Neagră în data de 9 august. Este un bărbat de 21 de ani din judeţul Vaslui”, a transmis, joi, ISU Dobrogea.

La fața locului se află salvatorii ISU şi cei ai Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM).

Marți, 9 august, un apel la 112 anunţa că, în Costineşti, doi turişti au intrat în apă şi nu s-au mai întors la mal. Curenţii puternici i-ar fi tras în larg.

Doi tineri au fost înghițiți de marea agitată

„Căutările nu au avut niciun rezultat, iar la ora 22.45, ambarcaţiunile s-au retras”, a declarat, marți, Oana Manoilă, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.

Căutările celor doi tineri, în vârstă de 18, respectiv 21 de ani, au fost reluate miercuri și joi, dar marea agitată îi pune la grea încercare şi pe salvatori.

„Vizibilitatea este la 10 centimetri. Dai cu capul în stâncă şi nu îţi dai seama. Ce să găseşti? Cel puţin în ultimii 10 ani nu am mai văzut aşa ceva. Acum s-a mai lăsat un pic. Dimineaţă era groaznic. Nu se mai vedeau stabilopozii”, spune atunci Serafim Nicolae, coordonator salvamari Costineşti.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Cei doi tineri înecaţi marţi la Costineşti sunt căutaţi cu o navă

10 August 2022 at 16:06
image

Căutarea celor doi tineri care s-au înecat, marţi seară, la Costineşti a fost reluată miercuri cu o navă, din cauza furtunii de pe mare. 11 oameni au murit până cum înecați în mare de la începutul sezonului estival, informează Antena3.

În cea de-a treia zi de steag roșu pe litoral, la Costinești doi tineri sunt dați dispăruți, după ce marţi seară au intrat în apă ca să facă baie și nu au mai ieșit.

Vremea nefavorabilă și furtuna de pe mare fac aproape imposibilă misiunea de căutare a salvatorilor. Iar salvamarii spun ca un vânt atât de puternic nu a mai fost pe litoral de ani de zile. 

Cei doi au intrat în apă după lăsarea întunericului și retragerea salvamarilor de pe plajă. În câteva minute, însă, valurile i-au tras în larg și au dispărut. O femeie a sunat la 112 și a anunțat autoritățile.

ISU Dobrogea spune că au foat solicitați marţi seară și au căutat cu o ambarcațiune.

Dimineață, căutările au fost reluate însă s-au derulat cu dificultate, din cauza vântului și a valurilor.

Scafandrii nu au putut intra în mare, iar singurele care au participat la căutări au fost ambarcațiunile ISU și ARSVOM.

Steag roşu pe tot litoralul

Între timp, turiștilor care au ajuns miercuri pe plajă li s-a interzis cu desăvârșire să intre în mare. Steagul roșu este arborat pe tot litoralul și, în ciuda tragediile din ultima vreme, încă sunt turiști care ignoră avertismentele salvamarilor. 

Potrivit meteorologilor, vântul va suflă cu intensificãri temporare, rafale în general de peste 50-60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 29 şi 31 de grade, iar cele minime între 16 şi 20 de grade.

Temperatura apei mãrii va avea valori cuprinse între 25 şi 27 de grade.

articolul original.

Dovadă de inconştientă a turiştilor. Un tânăr din Suceava a murit înecat, în Costineşti

9 August 2022 at 07:15

În această dimineaţă, 9 august, un alt tânăr a murit înecat pe litoral, la Costineşti. Bărbatul era din Suceava şi avea doar 25 de ani.

Aceasta este deja a patra persoană care se aventurează în mare fără a ţine cont de avertismentul salvamarilor.

valuri involburate Marea Neagra
Tânărul de doar 25 de ani, nu a ținut cont de steagul roșu care rămăsese ancorat încă de ieri și s-a aventurat în apă

Un tânăr din Suceava a murit înecat, în Costineşti

O nouă tragedie a avut loc în această dimineaţă în jur de 6.30, după ce un alt tânăr, din Suceava, a murit înecat în mare, în Costineşti. Bărbatul s-a aventurat în apă înainte de începerea activităţii salvamarilor, care îşi încep programul dimineaţa la ora 8.00 şi îl încheie la ora 20.00.

Tânărul de doar 25 de ani, nu a ținut cont de steagul roșu care rămăsese ancorat încă de ieri și s-a aventurat în apă.

Din păcate, valurile au fost prea puternice şi a fost tras în larg. În momentul în care salvamarii au reuşit să îl aducă la mal, medicii sosiţi la faţa locului au început de îndată manevrele de resuscitare. Cu toate acestea, în ciuda asistenţei medicale, după aproximativ 50 de minute, medicii au fost nevoiţi să declare decesul.

Reiteram faptul că aceasta este deja a patra victimă pe care marea o face în doar 2 zile.

Cu toate că s-au făcut nenumărate campanii şi eforturi pentru că oamenii să înţeleagă pericolul, se pare că turiștii nu înțeles nimic din tragediile petrecute ieri, când trei oameni și-au pierdut viața la Eforie Nord și Saturn.

peisaj mare
Aceasta este deja a patra victimă pe care marea o face în doar 2 zile

Trei persoane și-au pierdut viața la Eforie Nord şi Saturn

Într-un context similar, amintim că luni, 8 august, în Eforie Nord, un salvamar şi-a pierdut viaţa în timp ce încerca să salveze viaţa unui tânăr care s-a aventurat în larg, în ciuda steagului roşu abordat.

Sorin Georgian Olariu era din Târgovişte, Dâmboviţa, şi avea doar 48 de ani. De ani de zile, bărbatul obișnuia ca vara să vină la mare pentru a lucra ca salvamar. De data aceasta însă, încercând să salveze un tânăr, curenţii prea puternici au făcut ca aceasta să fie ultima lui misiune. Astfel, tânărul imprudent şi salvamarul au fost aduşi la mal şi resuscitaţi minute în şir de către medici.

De asemenea, luni dimineață, 8 august, un alt tânăr a murit, după ce, împreună cu un prieten, s-a aruncat în mare, cu toate că autoritățile competente au arborat steagul roșu pe litoral. Un echipaj SMURD l-a resuscitat pe tânărul în vârstă de 23 de ani care a fost scos de salvamari din valurile învolburate ale mării.

Vasile Borteș, șeful salvamarilor din Neptun, a afirmat faptul că bărbatul, care oricum nu știa foarte bine să înoate, nu a ținut cont de pericolul de înec ce îl reprezintă arborarea steagului roșu.

 „Colegul lui a reușit să ajungă la mal. A fost recuperat și el, a venit și SMURD. Se pare că e o mică șansă să supraviețuiască. Turiștii au venit la mare să se distreze, să se relaxeze. Nu mai țin cont de steagul roșu, nici de avertizări”, a spus Vasile Borteș.

Șeful salvamarilor a precizat că, având în vedere prognoza meteo pentru următoarele zile, steagul roșu va fi arborat pe litoral probabil pentru încă zece zile, însă turiștii nu țin cont de avertizări.

„Nu cred că vreți să auziți ce cuvinte ne aruncă. Ce să mai dai sfaturi când de ani de zile batem monedă?”, a menționat șeful salvamarilor.

Cu toate aceste avertismente, azi dimineață, 9 august, un tânăr din Suceava a murit înecat, în Costineşti.

articolul original.

Un tânăr în vârstă de 25 de ani din Suceava a murit înecat la Costinești

9 August 2022 at 05:22
image

Un tânăr în vârstă de 25 de ani din Suceava s-a înecat în Marea Neagră, la Costinești. Potrivit Ziua de Constanța, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al Județului Constanța au fost solicitați să intervină în această dimineață în jurul orei 6.20 pe plaja din Costinești. Potrivit ISU Dobrogea, corpul tânărului de 25 de ani din Suceava a fost scos din mare de către alți turiști. Tânărul era inconștient și din nefericire acesta nu a răspuns la manevrele de resuscitare, fiind declarat decesul.

Un tânăr în vârstă de 25 de ani din Suceava a murit înecat la Costinești, 5.0 out of 10 based on 2 ratings
articolul original.

Șase tone de produse alimentare expirate, găsite la un operator economic din Costineşti

8 August 2022 at 17:54
image

Peste șase tone de produse alimentare expirate din anul 2019 au fost descoperite în acest weekend în punctele de lucru ale operatorului economic SC Complex Tineretului SRL din Costineşti, marfa neconformă urmând să fie distrusă, a anunţat, luni, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), scrie Agerpres.

Controlul desfăşurat la acest operator economic s-a desfăşurat în cadrul unui dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanţa – Biroul de Investigarea Fraudelor, în condiţiile în care acesta a fost amendat în ultimii cinci ani de comisarii ANPC pentru abateri repetate, existând chiar şi procese în instanţă câştigate de Autoritate împotriva sa.

„În urma unor sesizări primite de Secţia Regională de Poliţie Transporturi (SRPT) Constanţa şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), echipe de control mixte aflate sub coordoarea SRPT Constanţa, din care au mai făcut parte ANPC – comisarii Comandamentului Litoral 2022, ANAF, Jandarmeria Română şi ITM, au descins la 5 puncte de lucru şi o curte interioară ale operatorului economic SC Complex Tineretului SRL, din Costineşti.

În curtea interioară – punctul central de depozitare şi aprovizionare al societăţii – se aflau mai multe structuri de tip depozit, unele având camere de frig şi o brutărie care aproviziona toate locaţiile din Costineşti ale operatorului economic”, menţionează ANPC.

Amendat pentru abateri repetate în ultimii cinci ani

Potrivit sursei citate, activităţile menţionate s-au desfăşurat în cadrul unui dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanţa – Biroul de Investigarea Fraudelor.

„În ultimii patru ani de zile am încercat să pătrundem în curtea interioară administrată de acest operator economic, rămânând de fiecare dată în afară.

Iată că anul acesta, într-un dosar de cercetare penală, instrumentat de SRPT Constanţa – Biroul de Investigarea Fraudelor, s-a emis un mandat de percheziţie ce a putut sparge, la propriu, toate uşile şi porţile ce până acum ne-au ţinut departe de adevăr. Aveam informaţii, dar nu le-am putut fructifica!

Iată că, umăr la umăr cu alte structuri ale statului, am reuşit să dovedim că informaţiile primite sunt adevărate. Se cumpără marfă imediat înainte de expirare sau chiar după, se scoate din ambalaj şi se distribuie către punctele de lucru, fiind folosită la prepararea mâncării, ce se serveşte consumatorilor.

Tone de carne şi sute de kilograme din alte materii prime au fost identificate şi scoase de la consum! Eu cred că legile trebuie modificate în funcţie de aceste situaţii. Mult mai aspre, amenzi şi condamnări mai mari. Aici vorbim de o situaţie ce trebuia să conducă la reţinerea celor vinovaţi!”, a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC.

În conformitate cu competenţele ANPC, comisarii din cadrul comandamentului Litoral 2022 au întocmit un proces-verbal de constatare al neregulilor întâlnite, menţionând cantitatea mare de produse neconforme, neaplicând nicio sancţiune, dat fiind că acest caz nu mai reprezintă o contravenţie, ci este unul cercetat penal, iar eventualele sancţiuni cad în sarcina altor instituţii ale statului, cu atribuţii în acest sens, precizează ANPC în comunicat.

De altfel, acest operator economic a fost controlat în mai multe rânduri de ANPC şi amendat pentru abateri repetate, în ultimii 5 ani, existând chiar şi procese în instanţă câştigate de instituţie împotriva sa.

„Niciodată, însă, ANPC nu a avut acces în această curte interioară, până la emiterea mandatului de percheziţie şi intrarea prin forţă a instituţiilor statului, în acest spaţiu”, susţin reprezentanţii ANPC.

Tone de mărfuri expirate de trei ani

Potrivit sursei citate, cele mai importante deficienţe constatate de comisarii pentru Protecţia Consumatorilor au fost: existenţa a peste 6 tone de materii prime (carne, produse din carne, condimente) expirate încă din 2019, iar la această cantitates-au mai adăugat condimente, esenţe sau arome, pastă de ardei, orez expirate din anul 2021, produse aflate în două camere pline.

De asemenea, comisarii au mai găsit sute de borcane de murături fără elemente de identificare şi mii de tuburi de frişcă expirate.

Alte nereguli au vizat: depozitarea neconformă, în condiţii insalubre, a materiei prime; schimbarea stării termice a produselor alimentare; existenţa pereţilor şi a pavimentului neigenizate şi cu plăci de gresie sau faianţă sparte, cu acumulări de apă şi mizerie, care emanau un puternic miros înţepător; folosirea unor spaţii frigorifice şi a altor aggregate neigienizate şi deteriorare, cu strat gros de praf, sânge închegat şi insecte, precum şi a unor recipiente şi ustensile de bucătărie neprofesionale; camera de curăţare a legumelor impropie, alături de materiile prime folosite aflându-se paturi, mătura si făraşul.

„Marfa neconformă a rămas în custodia operatorului economic, după sigilarea spaţiilor în care era depozitată, aceasta fiind destinată distrugerii”, precizează reprezentanţii ANPC. Autoritatea urmează să fie anunţată care va fi momentul stabilit de Protan (operatorul care va gestiona distrugerea produselor), pentru ridicarea acestora, astfel încât inspectorii să fie prezenţi pentru a rupe sigiliile.

„Menţionăm că, în cadrul acestei operaţiuni, reprezentanţii ANPC şi ai celorlalte instituţii au fost ameninţaţi şi s-a încercat intimidarea acestora de către reprezentanţii operatorului economic, fiind necesară intervenţia Jandarmeriei şi a altor structuri speciale ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) pentru calmarea spiritelor.

Acţiunea a început sâmbătă, 6 iunie 2022, ora 17:30, percheziţia efectivă, realizată prin spargerea uşilor de către forţele MAI, în prezenţa reprezentanţilor legali şi ai avocatului operatorului economic, având loc la 19.30 şi încheindu-se 12 ore mai târziu”, au mai transmis reprezentanţii ANPC.

articolul original.

Imagini incredibile pe plajă la Costinești! A venit cu șunca afumată și a atârnat-o de umbrelă. „Anul trecut au chemat lăutarii”

20 July 2022 at 13:38
image

Costinești, locul unde orice este posibil! Un bărbat și-a etalat hălcile de șuncă afumată pe care le-a atârnat de umbrela de soare.

În plin sezon estival, turiștii sunt copleșiti de scumpiri și vin cu soluții inovatoare. Câtiva dintre ei s-au gândit să vină cu mâncare de acasă. Acesta este cazul unui bărbat care a venit în Costinești cu mai multe hălci de șuncă afumată pe care le-a agățat de umbrelă.

Bărbatul aproape că a venit cu toate lucrurile necesare pentru a supraviețui unei crize alimentare. Lângă hălcile de carne afumată puteai observa și sticlele de băuturi alcoolice.

În vreme ce unii îl condamnă pentru nesimțire și inadecvare, alții îl aplaudă, mai mult sau mai puțin sarcastic.

Videoclipul a fost postat de un alt petrecăreț pe TikTok, unde a strâns câteva sute de mii de vizualizări și comentarii, în doar câteva ore.

„Păi la ce preţuri sunt pe litoralul Romanesc..bravo felicitări”, spune un internaut.

Unii oameni laudă decizia turistului

O astfel de întâmplare reprezintă teama turiștilor referitor la prețurile uriașe de pe litoral. Odată ajuns viral filmulețul pe internet, mai mulți oameni au asaltat secția de comentarii.

„Şi cât e de frumos!!!! avem farmecul nostru și o libertate și o bucurie de a trăi în prezent de neprețuit. Iubesc poporul ăsta! bravo”, mai spune cineva.

Mai mult, se pare că nu este prima oară când grupul de turiști a petrecut în moduri dubioase. În trecut, aceștia ar fi chemat chiar și lăutari și au încins adevărate dansuri, spre amuzamentul celor prezenți.

„Anul trecut, tot la Costinești pe plajă au chemat lăutari să le cânte”, au spus oamenii.

articolul original.

Un tânăr din Iași s-a sinucis la Costinești! Băiatul a lăsat și un bilet de adio

13 July 2022 at 11:22
By: Xenia
image

Un tânăr din Iași s-a sinucis la Costinești! În urma apelului 112, în Gara CFR Costinești au intervenit echipaje medicale.

O persoană a decedat în Gara CFR Costineşti în urma unui accident feroviar. În urma apelului 112 în jurul orei 20.00, la faţa locului au intervenit echipaje medicale ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean şi SMURD.

Din nefericire, cadrele medicale nu au mai putut face nimic pentru a salva viaţa victimei. Este vorba de un tânăr în vârstă de 33 de ani din Iaşi care, potrivit martorilor s-a sinucis aruncându-se în faţa trenului. Poliţiştii ajunşi la faţa locului au deschis o anchetă şi fac cercetări la faţa locului.

Sursă: aloiasi.ro

articolul original.
  • There are no more articles
❌