ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Astronomii au creat cea mai detaliată hartă a Universului de până acum

26 November 2022 at 16:00
image

Universul este extrem de vast și are atât de mulți ani de existență încât nu îl putem înțelege pe deplin. Acum, astronomii de la Universitatea Johns Hopkins din SUA au creat o hartă extrem de detaliată, care prezintă întregul Univers cunoscut în toată splendoarea sa.

Această nouă hartă uimitoare, realizată de astronomii de la Universitatea Johns Hopkins din SUA, prezintă întregul Univers cunoscut. Harta cuprinde aproximativ 200.000 de galaxii sub forma unor puncte mici care se întind până la limitele observabile ale cosmosului.

Utilizând date colectate de-a lungul a 20 de ani de către programul de cercetare și de supraveghere a obiectelor cerești Sloan Digital Sky Survey, noua hartă Universului arată pozițiile și culorile reale ale galaxiilor într-o „felie cerească densă”, care permite curioșilor să parcurgă cu ușurință miliarde de ani, potrivit Futurism.

Cea mai cuprinzătoare hartă a Universului de până acum

Probabil ai văzut alte hărți ale Universului până acum, dar cu siguranță niciuna nu a fost atât de impresionantă. Interesant este că harta actuală folosește date care nu au fost făcute publice până acum, ceea ce o face cea mai cuprinzătoare realizată până acum pentru oamenii de rând.

„Astrofizicienii au analizat timp de mai mulți ani datele, ajungând la mii de cercetări și descoperiri. Dar nimeni nu și-a rupt din puținul timp să creeze o hartă care este frumoasă, precisă din punct de vedere științific și accesibilă oamenilor care nu sunt neapărat specialiști”, a spus creatorul hărții, profesor la Universitatea Johns Hopkins, Brice Ménard.

Cel mai îngust punct al hărții provine de la „casa noastră”, , înconjurată de puncte în nuanțe de albastru deschis ale galaxiilor spirale aflate la o distanță de până la două miliarde de ani-lumină de Pământ. Mai departe, nuanțele de galben arată galaxiile eliptice care le eclipsează pe cele spiralate, mai puțin luminoase.

Cel mai îngust punct al hărții provine de la Calea Lactee

Harta Universului ajunge într-un punct gradient vibrant de roșu. Există, totodată, galaxii eliptice, dar mulțumită fenomenului numit „deplasarea spre roșu”, lumina lor galbenă se transformă în roșu.

În spate se ascunde un imens ocean de albastru, acolo unde punctele reprezintă quasari, adică supermasive și luminoase din centrul galaxiilor îndepărtate.

În cele din urmă, harta ia sfârșit la 13,7 miliarde de ani-lumină distanță, sau cu ani în urmă, acolo unde tot ce se poate distinge este radiație cosmică de fond.

articolul original.

Cercetătorii se pregătesc pentru primul contact cu o civilizație extraterestră inteligentă

19 November 2022 at 16:00
image

Universitatea St. Andrews din Scoția a anunțat formarea unui nou centru de cercetare, care reunește cele mai strălucite minți pentru a pregăti omenirea pentru ziua în care am putea avea primul contact cu o civilizație extraterestră inteligentă.

Search for Extraterrestrial Intelligence Post Detection-Hub (SETI) – institutul de cercetare care caută în Cosmos semnale ce ar putea proveni de la civilizații extraterestre inteligente – se dorește a fi un punct de întâlnire pentru experți care să conceapă un mod unificat de a răspunde extratereștrilor – în cazul în care aceștia cu noi sau viceversa.

„Literatura științifico-fantastică este plină de explorări ale impactului asupra societății umane în eventualitatea descoperirii și chiar a întâlnirilor cu viața sau inteligența din altă parte. Dar trebuie să gândim mai departe de impactul asupra umanității. Trebuie să ne coordonăm cunoștințele de specialitate nu doar pentru a evalua dovezile, ci și pentru a lua în considerare răspunsul social uman, pe măsură ce înțelegerea noastră progresează și ceea ce știm și ceea ce nu știm este comunicat”, a declarat John Elliott, coordonatorul centrului de cercetare de la Universitatea St. Andrews, într-un comunicat de presă.

NASA încearcă să comunice cu posibilele forme de viață inteligente din Univers

La începutul acestui an, oamenii de știință de la NASA au actualizat un nou mesaj pe care îl vor transmite către orice formă de viață potențial inteligentă din . Totuși, ce am putea face dacă cineva sau ceva ne-ar răspunde?

Scopul noului centru de cercetare scoțian este de a încuraja elaborarea unor proceduri convenite la nivel internațional, în cazul în care vom stabili vreodată un contact cu o civilizația extraterestră.

Până în prezent, singurele reguli convenite au fost stabilite de comunitatea SETI, așa cum sunt prezentate în „Declarația de principii privind desfășurarea căutării de ” a Institutului SETI.

„Știm că nu ne putem permite să fim prost pregătiți”

Dar aceste reguli sunt foarte vagi. SETI Post-Detection Hub plănuiește să le revizuiască și să le extindă semnificativ, potrivit Futurism.

„Știm că nu ne putem permite să fim prost pregătiți – fără cârmă din punct de vedere științific, social și politic – pentru un eveniment care s-ar putea transforma în realitate chiar mâine și pe care nu ne putem permite să îl gestionăm greșit”, a adăugat John Elliott, coordonatorul centrului de cercetare de la Universitatea St Andrews.

articolul original.

Neil Armstrong, primul om care a pășit pe lună

12 November 2022 at 13:00
image

Născut pe 5 august 1930 în Ohio, Neil Armstrong a fost primul dintre cei trei copii ai Violei și Stephen Armstrong. În copilărie, era pasionat de tot ceea ce înseamnă aviație, construind aparate de zbor de jucărie și participând la cursuri de zbor. La doar 16 ani, a reușit să obțină brevetul de pilot.

Ani mai târziu, Armstrong a fost omul care a făcut primii pași pe Lună, devenind simbolul posibilităților de explorare și descoperire umană în era călătoriilor în spațiu. De-a lungul carierei sale, a petrecut un total de 8 zile și 14 ore în spațiu și a zburat cu peste 200 de tipuri diferite de aeronave.

Neil Armstrong a murit în Cincinnati pe 25 august 2012, după complicații apărute în urma unei intervenții chirurgicale la inimă. În discursul său comemorativ, președintele SUA de atunci, Barack Obama, l-a descris pe Armstrong ca fiind „printre cei mai mari eroi americani – nu doar ai timpului său, ci ai tuturor timpurilor”.

Primul civil care a zburat în spațiu

După absolvirea liceului, Armstrong s-a înscris la Academia de Marină a Universității Purdue (Indiana), iar în 1949 și-a efectuat stagiul militar la baza Pensacola din Florida, în cadrul unităților de parașutiști ale forțelor navale. În această perioadă, a fost detașat în Coreea, unde a participat la 78 de campanii. În 1952 își încheie studiile și devine profesor de matematică. În 1955, Neil Armstrong devine pilot de încercare și membru NACA (National Committee for Aeronautics), iar mai târziu activează tot ca pilot de încercare la NASA.

După un număr acumulat de 2600 de ore de zbor, Armstrong aplică pentru un program de astronauți al SUA. În 1962 este acceptat, iar în 1966 devine pilot șef pe nava spațială Gemini 8, care a efectuat primele manevre de andocare cu o rachetă AGENA, reușind să redreseze nava după ce aceasta, în urma unei defecțiuni, fusese pe punctul de a scăpa de sub control. Cu ocazia misiunii Gemini 8, lansată pe 16 martie 1966, Armstrong a devenit primul civil american care , performanță atinsă cu trei ani înaintea lui de rusoaica Valentina Tereshkova, prima civilă și femeie care ajunsese în spațiu.

Pregătirile pentru vizita pe Lună

Pentru a le facilita astronauților să exerseze aselenizarea, NASA a comandat companiei Bell Aircraft două vehicule de cercetare a aselenizării, completate ulterior cu trei vehicule de antrenament de aselenizare. Vehiculele de antrenament, supranumite „Flying Bedsteads”, erau create pentru a simula gravitația redusă pe care astronauții ar experimenta-o pe Lună și foloseau un motor turboventilator pentru a susține cinci șesimi din greutatea navei.

La 6 mai 1968, în timp ce se afla la aproximativ 30 de metri deasupra solului, vehiculul lui Armstrong nu a mai răspuns la comenzi, moment în care pilotul s-a aruncat din vehicul, înainte ca acesta să se prăbușească pe pământ și să explodeze. Jumătate de secundă a făcut diferența între viață și moarte. Dacă nu ar fi sărit la timp din vehicul, parașuta lui nu ar mai fi avut timp să se deschidă.

Un pas mic pentru om sau pentru un om? Dezbaterea continuă…

Misiunea Apollo 11 a fost lansată pe 16 iulie 1969, iar pe 20 iulie a avut loc aselenizarea. În momentul lansării, ritmul cardiac al lui Armstrong a atins 110 bătăi ale inimii pe minut. care a pășit cu stângul (la propriu) pe suprafața lunară, la 02:56 UTC (Ora Coordonată Universală). I s-a alăturat, 19 minute mai târziu, astronautul Buzz Aldrin, testând și experimentând împreună, două ore și jumătate, suprafața Lunii, în timp ce Michael Collins, colegul lor, se afla pe orbită.

Neil Armstrong care a rostit celebrele cuvinte „Un pas mic pentru (un) om, un salt uriaş pentru omenire” (cuvinte care spune că i-au venit în minte spontan), purta un costum spațial realizat de Playtex, o companie cunoscută pentru confecționarea de sutiene și corsete. Momentul istoric a fost atunci urmărit în direct de peste 400 de milioane de oameni, Armstrong devenind cu acea ocazie una dintre cele mai cunoscute persoane de pe planeta Pământ.

Ce au făcut Armstrong și Aldrin înainte să plece de pe Lună?

Înaintea revenirii la bordul navei spațiale, Armstrong și Aldrin au lăsat pe Lună câteva suveniruri: un mesaj din partea a 73 de state, o ramură de măslin aurită și câteva monede. La final, astronauții au dezvelit o placă pe care scria „Aici omul a pus pentru prima dată piciorul de pe planeta Pamânt. Venim în pace în numele întregii omeniri”. După 2 ore, 36 de minute și 40 de secunde, cei trei astronauți se pregăteau să revină pe Pământ. Apollo 11 s-a prăbușit în Oceanul Pacific, la ora 16:50:35, pe 24 Iulie 1969, de unde au fost preluați de Nava USS Hornet.

Referitor la cuvintele pe care le-a rostit odată ce a pășit pe Lună, Armstrong a ținut mai târziu să menționeze că acel „un” lipsă fie a fost pierdut în timpul transmisiei, neauzindu-se, fie nu a fost clar din cauza felului în care a vorbit. „Într-o transmisie prin cască se poate întâmpla să nu se audă toate silabele, iar o silabă scurtă precum un posibil să nu fie transmisă, dar se subînțelege, așa că sunt mulțumit și dacă pun această silabă doar între paranteze”.

Profesor de inginerie aeronautică și explorator la Polul Nord

După enorma realizare numită Apollo 11, Armstrong în 1971 și a preluat un post de profesor la Universitatea din Cincinnati, predând, timp de 8 ani, inginerie aeronautică, proiectare de aeronave și mecanică de zbor experimental. După ce a părăsit catedra, Neil Armstrong a avut apariții publice tot mai puține, iar în 2003, când a participat la o conferință despre aparatele de zbor, astronautul a ținut un discurs foarte scurt, de câteva secunde, însă nu a menționat nimic despre experiența sa în Cosmos.

În 1985, a participat în cadrul unei expediții organizate la Polul Nord de către alpinistul Michael Dunn, care a avut ideea de a-i duce acolo pe cei mai mari exploratori în viață. În expediție au fost incluși Armstrong, Sir Edmund Hillary, unul dintre primii oameni care au ajuns pe vârful Muntelui Everest, Steve Fossett, un aviator renumit și Patrick Morrow, primul din lume care a escaladat cei mai înalți munți de pe toate cele șapte continente.

Pentru performanța istorică atinsă, Armstrong a fost decorat de 17 țări și a primit mai multe premii speciale, printre care Medalia Prezidențială a Libertății, Medalia de Onoare a Congresului Spațial, Trofeul Memorial Robert H. Goddard, Premiul Chanute Octave, Premiul John J. Montgomery.

Neil Armstrong a fost căsătorit de două ori și are doi copii. Primul om care a pășit pe lună a murit la 82 de ani, pe 25.08.2012. Armstrong suferea de inimă și fusese supus unei operații pe cord, cu câteva săptămâni înainte să moară.

Surse:

https://www.historyhit.com/facts-about-neil-armstrong/

https://www.britannica.com/biography/Neil-Armstrong

articolul original.

Astronomii au stabilit limitele energiei și ale materiei întunecate din Univers

24 October 2022 at 14:00
image

Astrofizicienii au efectuat o nouă analiză puternică care stabilește cele mai precise limite de până acum în ceea ce privește compoziția și evoluția Universului. Cu această analiză, denumită Pantheon+, cosmologii se află la o răscruce de drumuri.

Pantheon+ constată în mod convingător că, de fapt, cosmosul este compus din aproximativ două treimi energie întunecată și o treime materie – în principal sub formă de materie întunecată – și că se extinde într-un ritm accelerat în ultimele câteva miliarde de ani. Cu toate acestea, Pantheon+ cimentează, de asemenea, un dezacord major cu privire la ritmul acestei expansiuni care nu a fost încă rezolvat.

Punând teoriile cosmologice moderne predominante, cunoscute sub numele de Modelul Standard al Cosmologiei, pe o bază probatorie și statistică și mai solidă, Pantheon+ închide și mai mult ușa în ceea ce privește cadrele alternative care explică

Ambele sunt fundamentele modelului standard al cosmologiei, dar nu au fost încă detectate direct și se numără printre cele mai mari mistere ale modelului. În urma rezultatelor obținute de Pantheon+, cercetătorii pot acum să efectueze teste observaționale mai precise și să perfecționeze explicațiile pentru cosmosul aparent.

Noi perspective asupra naturii enigmatice a energiei întunecate

„Cu aceste rezultate Pantheon+, suntem în măsură să punem cele mai precise constrângeri asupra dinamicii și ”, spune Dillon Brout, bursier Einstein la Centrul de Astrofizică Harvard & Smithsonian. ,,Am analizat datele și acum putem spune cu mai multă încredere decât oricând cum a evoluat Universul de-a lungul eonilor și că cele mai bune teorii actuale privind energia întunecată și materia întunecată sunt solide.”

Brout este autorul principal al unei serii de articole care descriu noua analiză Pantheon+, publicate într-un număr special al revistei The Astrophysical Journal.

Pantheon+ se bazează pe cel mai mare set de date de acest tip, cuprinzând peste 1.500 de explozii stelare numite supernove de tip Ia. Aceste explozii luminoase au loc atunci când stelele pitice albe – rămășițe ale unor stele precum Soarele nostru – acumulează prea multă masă și suferă o reacție termonucleară de fugă.

Deoarece supernovele de tip Ia eclipsează galaxii întregi, detonările stelare pot fi observate la distanțe de peste 10 miliarde de ani-lumină, sau în urmă cu aproximativ trei sferturi din vârsta totală a Universului.

Cele mai precise limite în ceea ce privește compoziția și evoluția Universului

Având în vedere că supernovele strălucesc cu luminozități intrinseci aproape uniforme, oamenii de știință pot folosi luminozitatea aparentă a exploziilor, care scade odată cu distanța, împreună cu măsurătorile de deplasare spre roșu, ca markeri ai timpului și spațiului. Aceste informații, la rândul lor, dezvăluie cât de repede se extinde Universul în diferite epoci, ceea ce este apoi folosit pentru a testa teoriile privind componentele

Descoperirea revoluționară din 1998 a creșterii accelerate a Universului s-a datorat unui studiu al supernovelor de tip Ia în acest mod. Oamenii de știință atribuie expansiunea unei energii invizibile, denumită de aceea energie întunecată, inerentă țesăturii Universului însuși.

Decenii de muncă ulterioare au continuat să compileze seturi de date din ce în ce mai mari, dezvăluind supernove pe o gamă și mai largă de spațiu și timp, iar Pantheon+ le-a reunit acum în cea mai solidă analiză statistică de până acum.

„În multe privințe, această ultimă analiză Pantheon+ este o culme a mai mult de două decenii de eforturi asidue depuse de observatori și teoreticieni din întreaga lume pentru a descifra esența Cosmosului”, spune Adam Riess, unul dintre laureații Premiului Nobel pentru Fizică din 2011 pentru descoperirea expansiunii accelerate a Universului.

Universul se extinde într-un mod accelerat

Acum, echipa Pantheon+ a adăugat cu aproximativ 50% mai multe puncte de date de supernove în Pantheon+, împreună cu îmbunătățiri ale tehnicilor de analiză și abordarea surselor potențiale de eroare, ceea ce a dus în cele din urmă la o precizie dublă față de Pantheon original.

Luând datele în ansamblu, noua analiză susține că 66,2% din Univers se manifestă sub formă de energie întunecată, iar restul de 33,8% reprezintă o combinație de materie întunecată și materie.

Pentru a ajunge la o înțelegere și mai cuprinzătoare a componentelor constitutive ale Universului la diferite epoci, Brout și colegii săi au combinat Pantheon+ cu alte măsuri independente și complementare, puternic evidențiate, ale structurii la scară largă a Universului și cu măsurători din cea mai timpurie lumină din Univers, fondul cosmic de microunde.

Un alt rezultat cheie al Pantheon+ se referă la unul dintre obiectivele primordiale ale cosmologiei moderne: stabilirea ratei actuale de expansiune, cunoscută sub numele de constanta lui Hubble. Reunind eșantionul Pantheon+ cu datele provenite din colaborarea SH0ES (Supernova H0 for the Equation of State), condusă de Riess, se obține cea mai riguroasă măsurătoare locală a ratei actuale de expansiune a Universului.

Cosmosul, compus din aproximativ două treimi energie întunecată și o treime materie

În general, Pantheon+ oferă oamenilor de știință o privire retrospectivă cuprinzătoare asupra unei mari părți din istoria cosmică. Cele mai timpurii și mai îndepărtate supernove din setul de date strălucesc de la o distanță de 10,7 miliarde de ani lumină, adică de când Universul avea aproximativ un sfert din vârsta sa actuală.

În acea epocă anterioară, materia întunecată și gravitația asociată acesteia țineau sub control rata de expansiune. Această stare de lucruri s-a schimbat dramatic în următoarele câteva miliarde de ani, pe măsură ce influența energiei întunecate a copleșit-o pe cea a materiei întunecate. De atunci, energia întunecată a aruncat conținutul cosmosului tot mai departe unul de celălalt și la o rată tot mai mare.

„Cu acest set combinat de date Pantheon+, obținem o imagine precisă a Universului din momentul în care acesta era dominat de materia întunecată până când a devenit dominat de energia întunecată”, spune Brout, potrivit EurekAlert. „Acest set de date reprezintă o oportunitate unică de a vedea cum energia întunecată se activează și conduce evoluția cosmosului la cele mai mari scări până în prezent”.

Studierea acestei schimbări acum, cu dovezi statistice și mai puternice, ar putea duce la noi perspective asupra naturii enigmatice a energiei întunecate.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Cele mai precise măsurători cu Universul de până acum arată că ceva ciudat se întâmplă

22 October 2022 at 07:00
image

Cercetătorii au ajuns la concluzia că Universul se extinde la o rată cu totul diferită față de ceea ce se credea până acum, aceasta fiind o descoperire fără precedent care ar putea pune sub semnul întrebării înțelegerea noastră actuală despre cosmos.

În cadrul unui nou studiu publicat în The Astrophysics Journal, o echipă internațională de cercetători a studiat lumina emisă de la 1.550 de supernove diferite, unele în apropiere de Calea Lactee și altele aflate în cele mai îndepărtate colțuri ale Universului, la milioane de ani-lumină depărtare, pentru a analiza compoziția și rata de expansiunea a Universului.

Astfel, analizele echipei, denumite Pantheon+, include făcute vreodată cu Universul.

Universul este alcătuit din două-treimi energie întunecată și o treime materie

„Cu aceste rezultate de la  Pantheon+, noi am putut să impunem limite precise asupra dinamicii și istoriei Universului până la data actuală”, a spus Dillon Brout, unul dintre autorii studiului și cercetător la Centrul Harvard pentru Astrofizică.

În mod interesant, descoperirile lor confirmă unele teorii existente cu privire la materia întunecată, o substanță misterioasă și abundență pe care oamenii de știință nu au reușit încă să o observe în mod direct, dar și cu privire la energia întunecată, o formă ipotetică de energie care se comportă precum opusul gravitației.

Cercetările lor teoretizează că întregul Univers este alcătuit din două-treimi energie întunecată și o treime materie, cea din urmă fiind alcătuită aproape în totalitate din materie întunecată.

Care ar fi, de fapt, rata de expansiune a Universului?

Am revizuit datele și putem spune acum cu certitudine că Universul a evoluat de-a lungul eonilor și că cele mai bune teorii actuale pentru materia întunecată și energia întunecată sunt menținute”, a adăugat Brout.

Însă, studiul nu a reușit să remedieze una dintre cele mai mari discrepanțe din domeniul astronomiei, anume tensiunea Hubble, sau aparenta nepotrivire dintre estimările anterioare măsurate la nivel local cu rata de expansiune a Universului și măsurătorile derivate din radiația cosmică de fond, rămășițele electromagnetice ale celor mai timpurii stadii ale Universului.

Noua cercetare sugerează că cu aproximativ 257.000 de kilometri pe oră, în timp ce măsurătorile anterioare care iau în considerare radiația cosmică de fond au concluzionat că se extinde mult mai încet de atât.

„Ceva nu este în regulă cu înțelegerea noastră a Universului”

Deși Pantheon+ ar fi confirmat discrepanța, rezultatele nu au oferit și răspunsuri concrete, arată Futurism.

„Am crezut că ar fi posibil să găsim indicii pentru o soluție nouă la aceste probleme din bazele noastre de date. În schimb am descoperit că datele noastre exclude multe dintre opțiuni și că discrepanțe profunde persistă mai puternic ca niciodată”, a mai explicat Brout.

„Fără îndoială, asta indică faptul că cu înțelegerea noastră a Universului”, a subliniat cercetătorul.

În mod clar, cercetările Pantheon+ au scos la iveală multe necunoscute. Însă, asta este, de fapt, frumusețea procesului științific. Studiul făcut de Brout și echipa sa ar putea pune bazele pentru noi descoperiri în viitor.

articolul original.

Astronomii dezvăluie noi indicii despre misterioasele explozii radio din Univers

28 September 2022 at 14:00
image

Exploziile rapide de unde radio (FRB) sunt explozii cosmice de milisecunde care produc fiecare o energie echivalentă cu producția anuală a Soarelui.

La mai bine de 15 ani de la prima descoperire a impulsurilor de unde radio electromagnetice din spațiul cosmic, natura lor perplexă continuă să surprindă oamenii de știință – iar cercetările publicate recent nu fac decât să adâncească misterul din jurul lor.

Publicate în Nature, noile observații neașteptate ale unei cosmice, realizate de o echipă internațională de oameni de știință – inclusiv de astrofizicianul Bing Zhang de la UNLV – pun la îndoială înțelegerea predominantă a naturii fizice și a motorului central al FRB-urilor.

Observațiile FRB cosmice au fost realizate la sfârșitul primăverii 2021, folosind masivul telescop radio sferic cu deschidere de cinci sute de metri (FAST) din China.

Echipa, condusă de Heng Xu, Kejia Lee, Subo Dong de la Universitatea Peking și Weiwei Zhu de la Observatoarele Astronomice Naționale din China, împreună cu Zhang, a detectat 1.863 de explozii în 82 de ore pe parcursul a 54 de zile de la o rapide numită FRB 20201124A.

Originea exploziilor de unde radio rapide rămâne necunoscută

„Acesta este cel mai mare eșantion de date FRB cu informații despre polarizare de la o singură sursă”, a declarat Lee.

rapide din galaxia noastră Calea Lactee sugerează că aceasta a provenit de la un magnetar, care este o stea neutronică densă, de mărimea unui oraș, cu un câmp magnetic incredibil de puternic.

Pe de altă parte, originea exploziilor radio rapide cosmologice foarte îndepărtate rămâne necunoscută. Iar cele mai recente observații îi fac pe oamenii de știință să pună la îndoială ceea ce credeau că știu despre ele.

Ceea ce face ca cele mai recente observații să fie surprinzătoare pentru oamenii de știință sunt variațiile neregulate, de scurtă durată, ale așa-numitei ,,măsuri de rotație Faraday”, care reprezintă puterea câmpului magnetic și densitatea particulelor din vecinătatea sursei FRB.

Variațiile au urcat și coborât în primele 36 de zile de observație și s-au oprit brusc în ultimele 18 zile înainte ca sursa să se stingă.

Observațiile i-au nedumerit pe astronomi

„Un astfel de mediu nu este așteptat în mod direct pentru un magnetar izolat. Altceva ar putea fi în vecinătatea motorului FRB, posibil un companion binar”, a adăugat Zhang, potrivit Phys.org.

Pentru a observa galaxia gazdă a FRB-ului, echipa s-a folosit, de asemenea, de telescoapele Keck de 10 m situate la Mauna Kea, în Hawaii. Zhang spune că se crede că magnetarii tineri locuiesc în regiunile active de formare a stelelor dintr-o galaxie cu formare de stele, dar imaginea optică a galaxiei gazdă arată că – în mod neașteptat – galaxia gazdă este o galaxie spirală, bogată în metale, precum Calea noastră Lactee. Locația FRB se află într-o regiune în care nu există o activitate semnificativă de formare a stelelor.

„Această locație nu este în concordanță cu un motor central magnetar tânăr format în timpul unei explozii extreme, cum ar fi o explozie lungă de raze gamma sau o supernovă superluminoasă, progenitori speculați pe scară largă ai motoarelor FRB active”, a declarat Dong.

Studiul a fost publicat în revista Nature.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Rusia lansează cu succes un satelit spion iranian. Statele Unite, îngrijorate

10 August 2022 at 08:32

O rachetă rusă a lansat cu succes, marți, 9 august, un satelit iranian în spațiu. Operațiunea vine la câteva săptămâni după vizita oficială pe care Vladimir Putin a făcut-o la Teheran. În fundal, se aud multe supoziții potrivit cărora Moscova ar putea folosi acest satelit pentru a-și îmbunătăți supravegherea țintelor militare din Ucraina.

Satelitul de teledetecție, numit Khayyam, a fost lansat de o rachetă rusă Soyuz din Cosmodromul Baikonur din sudul Kazahstanului, la ora 08:52, ora Moscovei, așa cum arată un videoclip difuzat de agenția spațială rusă pe YouTube.

Împreună cu satelitul iranian, 16 vehicule rusești mici au fost lansate pe orbită, potrivit unui comunicat al agenției Roscosmos.

Agenția Spațială Iraniană a declarat duminică, 7 august, că Republica Islamică va controla satelitul Khayyam „din prima zi”.

„Nici o țară terță nu poate accesa informațiile” trimise de satelit datorită „algoritmului său criptat”, a informat agenția. Foto Profimedia

Iuri Borisov, șeful corporației spațiale de stat ruse Roscosmos, a salutat lansarea drept un „reper important” în cooperarea dintre Moscova și Teheran.

Scopul lui Khayyam este „monitorizarea granițelor țării”, creșterea productivității agricole și monitorizarea resurselor de apă și a dezastrelor naturale, a spus agenția spațială. Satelitul va oferi imagini de supraveghere de înaltă rezoluție cu o definiție de un metru per pixel. Sateliții civili occidentali oferă aproximativ jumătate de metru per pixel.

Într-o declarație de pre-lansare,, ISA a lăudat „factorul de înaltă fiabilitate al lansatorului Soyuz”.

„Din cauza greutății de peste jumătate de tonă a satelitului Khayyam și a ratei foarte mari de succes a lansatorului Soyuz, lansarea satelitului Khayyam a fost încredințată Rusiei”, se menționează în declarația de pe site-ul agenției spațiale.

Președintele Roscosmos, Yuri Borisov, (în centru), în fața lansatorului Soyuz-2.1b cu câteva momente înainte de lansarea satelitului Khayyam de la Baikonur Cosmodrome, Kazakhstan. Foto Profimedia

Washington Post a raportat săptămâna trecută că oficialii americani sunt îngrijorați de cooperarea spațială dintre Rusia și Iran și se tem că satelitul nu numai că va ajuta Rusia în Ucraina, ci va oferi Iranului „capacități fără precedent” de a monitoriza potențiale ținte militare în Israel și Orientul Mijlociu.

Iranul spune că satelitul este proiectat pentru cercetarea științifică, inclusiv monitorizarea radiațiilor și a mediului în scopuri agricole, și că nicio altă țară nu va avea acces la informațiile pe care le adună.

Rusia a încercat să-și aprofundeze legăturile cu Iranul de când a invadat Ucraina, în februarie.

Luna trecută, președintele rus Vladimir Putin a vizitat Iranul în prima sa călătorie internațională după începerea „operațiunii speciale” în Ucraina.

Khayyam, numit după eruditul persan din secolul al XI-lea Omar Khayyam, nu este primul satelit iranian pe care Rusia l-a introdus în spațiu. În 2005, satelitul iranian Sina-1 a fost dislocat din cosmodromul rus Plesetsk.

Iranul negociază în prezent cu puterile mondiale, inclusiv Moscova, pentru a valorifica un acord din 2015 care vizează controlul ambițiilor nucleare ale Teheranului.

Statele Unite, care au renunțat în 2018 la planul de acțiune comun, JCPOA, sub președintele de atunci Donald Trump, au acuzat Iranul că sprijină războiul Rusiei împotriva Ucrainei, adoptând în același timp un „văl de neutralitate”.

În timpul întâlnirii sale cu Putin luna trecută, Khamenei, liderul suprem al Iranului, a cerut „cooperare pe termen lung” cu Rusia.

Teheranul a refuzat să se alăture condamnării internaționale a invaziei Moscovei asupra vecinului său pro-occidental.

Iranul insistă că programul său spațial este doar în scopuri civile și de apărare și nu încalcă acordul nuclear din 2015 sau orice alt acord internațional.

Guvernele occidentale își fac griji că sistemele de lansare prin satelit încorporează tehnologii interschimbabile cu cele utilizate în rachetele balistice capabile să livreze un focos nuclear, ceea ce Iranul a negat întotdeauna că ar dori să construiască.

Iranul a pus cu succes primul său satelit militar pe orbită în aprilie 2020, atragând critici din partea Statelor Unite.

articolul original.

Cine este Borisov, omul pe care pariază Putin pentru lupta în spațiu

17 July 2022 at 06:00
image

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a ordonat o reorganizare a agenției spațiale Roscosmos, numindu-l în fruntea acesteia pe Yury Borisov, fost vicepremier și ministru adjunct al Apărării, în locul lui Dmitri Rogozin.

Schimbarea a fost anunțată cu puțin timp înainte ca Roscosmos să semneze un acord de referință cu NASA privind zborurile integrate și echipajele de pe Stația Spațială Internațională, un exemplu rar de cooperare între Rusia și Statele Unite, într-un moment de tensiune acută, pe fondul războiului din Ucraina.

În același timp, ministrul Industriei și Comerțului, Denis Manturov, a fost aprobat în funcția de viceprim-ministru, la propunerea prim-ministrului Mihail Mișustin. Duma de Stat a susținut inițiativa într-o ședință extraordinară.

„Atribuțiile lui Borisov vor fi transferate lui Manturov.”, a declarat un oficial guvernamental.

Responsabilitățile care au fost transferate către Manturov includ cooperarea tehnico-militară cu statele străine, asigurarea apărării naționale, antrenarea autorităților responsabile pentru aplicarea legii, apărarea civilă și dezvoltarea frontierei de stat.

Evenimentul a creat o explozie majoră în mass-media rusă, iar oamenii au început imediat să speculeze că programul spațial rus va începe să se concentreze mai mult pe aplicații militare.

Borisov, în vârstă de 65 de ani, are pregătire militară și a fost implicat în industria rusă de apărare de la sfârșitul anilor 1990. El este una dintre forțele motrice majore din spatele modernizării și reînarmării Forțelor Armate Ruse.

În calitate de viceprim-ministru, a supravegheat afacerile militare și spațiale, inclusiv producția de echipamente și armament, rolul său fiind unul uriaș în acest domeniu.

Preluarea Roscosmos de către Yury Borisov poate însemna foarte multe lucruri și toate bune pentru Rusia, dacă luăm în calcul faptul că sub îndrumarea sa, Forțele Armate Ruse au început să dezvolte o serie de arme extrem de avansate, multe dintre ele neavând analogi în Occident.

Printre rezultatele îndrumării sale se regăsesc cel mai nou laser de luptă, Peresvet și RS-28 Sarmat, racheta balistică intercontinentală cunoscută și sub numele de „Satan II”, iar vocile spun că a fost numit în conducerea Roscosmos pentru a introduce în producție completă câteva tehnologii spațiale revoluționare, precum remorcherul spațial nuclear Zevs (Zeus).

Roscosmos, agenția spațială rusă, supraveghează programul spațial al țării și include fabrici de rachete, facilități de lansare și numeroase alte active.

articolul original.
  • There are no more articles
❌