ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Amenințările fostei nore a lui Niculae Bădălău cu dezvăluiri ale unor presupuse fapte necurate din familia politicanului arestat: ”Sacoșe cu bani, amante, cămătari”

28 November 2022 at 12:15

În timpul procesului de divorț pe care l-a avut cu fiul politicianului Niculae Bădălau, solista Claudia Pătrășcanu a tunat în mediul online amenințând că va face dezvăluiri ale unor presupuse fapte grave petrecute în casa din Bolintini a fostului său socru.

În 2020, în perioada procesului pentru custodia copiilor săi și ai lui Gabi Bădălău, Claudia Pătrășcanu a răbufnit în mediul online, amenințând cu dezvăluiri periculoase din interiorul familia Bădălău.

”Voi detalia tot ce am trăit în acea casă, ce am văzut, ce trăiesc în continuare fără temeri și voi dezvălui ceea ce am depus la dosar în tot acest timp, căci până acum mi-au fost respinse probele audio, video”, au fost amenințările grave ale Claudiei la adresa familiei fostului său socru, senatorul Niculae Bădălau și fiului acestuia, fostul soț al artistei.

Claudia Pătrășcanu l-a mustrat și pe Niculae Bădălău, fostul său socru: ”I-ați plătit zeci de mii euro la CĂMĂTARI în procese penale cu furt de mașini”

”Unde vă fi trimis băiatul (Gabi Bădălău-n.r.) să-și facă testul drogurilor, bunicule? Tot la relațiile de baza pe care vi le ați format datorită sacoșelor de bani pe care fiul dumneavoastră le aducea în casa și pentru care tremuram de frică? Unde îl veți trimite pe odorul pentru care i-ați plătit zeci de mii euro la CĂMĂTARI în procese penale cu furt de mășini, în loc să-l duceți pe un drum bun?! (…) Stiu foarte bine cu cine am intrat într-o luptă, cu oameni care au sufletele pierdute, care au doar bani și nimic mai mult”, a scris Claudia Pătrășcanu despre familia Bădălău.

Amenințările fostei nore a lui Niculae Bădălău cu dezvăluiri ale unor presupuse fapte necurate din familia politicanului arestat Suflet vândut banilor pentru “lux”

”Casa în care copiii locuiesc acum este o casa plină de iubire și liniște ci nu goală cu suflet vândut banilor pentru “lux”, nu cu petreceri de “lux” cu amantele domnului B și ale fiului (…) Pe bunicul B l-a interesat cum să-și aducă amantă la nunta fiului, la masă cu soția, să-și angajeze pe “puterea” lui amantele luând locul unor fete care învață și muncesc pe brânci. Nu vreau să cred încă că totul se rezuma la banii acestei familii, voi merge cât de sus pot pentru copiii aceștia, că ei să fie în siguranța și să crească frumos”, a mai scris Claudia pe când se lupta pentru custodia copiilor săi.

articolul original.

Niculae Bădălău, reținut de DNA într-un dosar de corupție

27 November 2022 at 19:20

 Social-democrat Niculae Bădălău a fost reținut, pentru 24 de ore, de procurorii DNA, într-un dosar de coruptie.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 noiembrie 2022, a inculpaților:

BĂDĂLĂU NICULAE, la data faptelor consilier de conturi în cadrul Curții de Conturi a României și vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul aceleiași instituții, pentru comiterea infracțiunilor de:
– dare de mită, în formă continuată,
– trafic de influență,

Persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, inculpatul Bădălău Niculae, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract privind „Reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă…,”, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrată de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.
În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.
În total, inculpatul Bădălău Niculae i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.” 

articolul original.

Niculae Bădălău, reţinut de DNA 

27 November 2022 at 17:41
image

Fostul senator PSD  este acuzat de săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, potrivit unor surse judiciare.
Mai devreme, el a fost  audiat de procurorii anticorupție.

Potrivit informațiilor G4Media, procurorii ar investiga un presupus lobby pentru companiile pe care le dețin copiii săi.

Niculae Bădălău este în prezent vicepreşedinte al Autorităţii de Audit din cadrul Curţii de Conturi.

A fost deputat, senator și prefect de Giurgiu, ministru al Economiei , iar în septembrie 2019 a fost propus de fostul premier Viorica Dăncilă ministru interimar la Energie.

În 2013, Bădălău a mai fost pus sub învinuire tot pentru trafic de influență.

Potrivit DNA, el că ar fi apărat interesele unei societăți implicate ”în circuitul financiar fraudulos prin demersuri făcute atât la nivelul conducerii Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), cât şi pe lângă persoane cu funcții în instituțiile de stat din județul Giurgiu (prefectură, conducerea Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA)”.

Dosarul a fost clasat de procurori.

articolul original.

Lumea Europa FM: „Oameni de treabă”, o comedie neagră cum rar se întâmplă în cinematografia românească | REPORTAJ

27 November 2022 at 08:10
image

În Lumea Europa FM vă invităm acum la film. A intrat în cinematografe producția „Oameni de treabă”, o comedie neagră la care veți râde cu lacrimi în timp ce veți recunoaște cu amărăciune realitate multor zone din țară.

Acțiunea se petrece într-un sat din nordul Moldovei, unde personajul principal, polițistul Ilie, închide ochii la corupție și violențe în timp ce se luptă cu dramele personale.

Povestea tristă la lui Ilie spusă cu un umor autentic, a făcut-o pe colega mea Viorica Ștefan să se întrebe: ce înseamnă de fapt să fim oameni de treabă?

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/LEFM-2-Oameni-de-treaba-Vio-27-nov-2022-cu-fond-NSM179-Silent-Movies-Full_37sec.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursă foto: Facebook „Oameni de treabă”

articolul original.

Consemnări la domiciliu în dosarul şefului Biroului Vamal Iaşi

24 November 2022 at 21:07
image

Reținut de procurorii anticorupție sub acuzația de luate de mită, șeful Biroului Vamal de Frontieră Iaşi a fost consemnat la domiciliu. Judecătorii au considerat că nu se impune trimiterea lui Dănuț Bolohan în arest preventiv.

În aceeași situație sunt doi subalterni de-ai acestuia, cercetați pentru complicitare.

Potrivit rechizitoriului, gruparea cerea câte 300 de dolari pentru fiecare camion cu textile și parfumuri contrafăcute, importate din Turcia. În schimbul șpăgilor, cei 3 închideau ochii la trecerea mărfii de contrabandă.

Prejudiciul depășește 58 de milioane de lei.

Administratorul unei firme este anchetat pentru dare de mită.

articolul original.

Operațiune anticorupție în vămile din România

23 November 2022 at 16:16
image

Operațiune masivă a DNA în vămile din România. Procurorii au făcut percheziții în peste 160 de adrese din toată țara, inclusiv la sediul Biroului Vamal Iași.

Anchetatorii vorbesc de fapte de evaziune fiscală săvârșite în ultimul an. Angajații din vămi ar fi importat din Turcia articole textile contrafăcute, încălțăminte și parfumuri pe care le-au subevaluat sau nu le-au declarat la vamă, conform stirileprotv.ro.

Prejudiciul ar fi de 58 de milioane de lei

Prejudiciul, în acest caz, ar fi de 58 de milioane de lei. Nouă persoane suspectate de faptele de corupție sunt audiate la această oră. Autoritatea Vamală Română vrea să recupereze prejudiciul de la cei care vor fi găsiți vinovați.

articolul original.

Prejudiciu uriaș produs de o grupare acuzată de corupție și infracțiuni la regimul vamal. 162 de percheziții la Suceava și în țară

23 November 2022 at 09:53

Polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice și procurorii DNA din Iași fac, miercuri, percheziții în județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și municipiul București, pentru fapte de corupție și infracțiuni la regimul vamal, cu un prejudiciu estimat de 58 de milioane de lei.

Poliția Română a anunțat că polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași, fac cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, infracțiuni la regimul vamal (cu un prejudiciu estimat la acest moment de aproximativ 58 de milioane de lei) și evaziune fiscală, comise în perioada ianuarie 2022 – prezent.

Ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 162 de locații, dintre care una la o instituție publică. Restul perchezițiilor se fac la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale situate în județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și municipiul București.

Surse judiciare au declarat pentru HotNews.ro că au fost făcute percheziții la Biroul vamal de frontieră Iași, urmând să fie duse la audieri șase persoane, între care șefi ai instituției și vameși. Sunt vizate importuri de haine provenite din Turcia, pentru care la vamă a fost declarată o valoare mai mică, astfel încât și taxele să fie mai mici.

Anchetatorii au beneficiat de sprijin în anchetă din partea Inspectoratului General al Poliției Române (Direcția de Investigare a Criminalității Economice și structurile teritoriale aflate în coordonare, Direcția Operațiuni Speciale, Unitatea Centrală de Analiză a Informației), Autoritatea Vamală Română, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, precum și din partea lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Iași, Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei București și Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău.

articolul original.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu: ‘Nu există lucru mai urât în politică decât să furi de la cei sărmani. Partidul Social Democrat, acum doi ani de zile, a plătit o notă de plată’

20 November 2022 at 14:45
image

Peşedintele PSD Marcel Ciolacu a transmis un mesaj la congresul extraordinar al Partidului Democrat din Republica Moldova, în care a precizat că nu este de acord cu mitinguri plătite, că aceştia trebuie să fie partea curată a opoziţiei şi că oamenii aşteaptă de la ei nu circ şi strigături, ci soluţii.

Marcel Ciolacu a transmis şi un mesaj de unitate în cadrul discursului său.

„Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru este ca astăzi să spuneţi tot ce aveţi de spus în interiorul partidului, iar de mâine să fiţi uniţi şi să creaţi o perspectivă stîngii din Republica Moldova. Împreună cu colegii mei de câteva luni mergem ţară, în organizaţiile social democrate şi există o evidenţă foarte clară. Acolo unde este linişte în vestiar, acolo unde colegii au înţeles momentul dificil prin care trece şi România, şi Republica Moldova. Acolo există performanţă, respect şi, nu în ultimul rând,  sentimentul datoriei împlinite. Nu veţi putea avea un nou început decât dacă astăzi dumneavoastră veţi termina acest congres prin unitate”, a declarat liderul PSD.

El a afirmat că nu este de acord cu mitinguri plătite.

„Nu am venit la dumneavoastră ca un frate mai mare sau mai mic, poate mai bătrân. Am venit astăzi împreună cu colegii mei pentru că şi dumneavoastră, şi noi cu toţii suntem români. Nu există nicio diferenţă între dintre românii din România şi românii din Republica Moldova. Cred că o perioadă prea lungă ne-am lăsat antrenaţi în discursul altor. Dacă cei din actuala putere nu vă lasă să fiţi ascultaţi, nu vă lasă să le duceţi proiectele, cred că este cazul atunci uniţi să vă faceţi auziţi. Nu sunt de acord cu mitinguri plătite.

M-am săturat, şi noi am trăit în România aceste lucruri, anumite interese să plătească mitinguri împotriva puterii sau a opoziţiei. Dumneavoastră trebuie să fiţi partea curată a opoziţiei, partea constructivă a opoziţiei. Oamenii aşteaptă de la dumneavoastră nu circ, nu strigături, aşteaptă de la dumneavoastră soluţii. Aţi avut cel mai performant guvern din istoria Republicii Moldova. Acolo este resursa cea mai importantă, care face puntea dintre dumneavoastră şi români”, a precizat Marcel Ciolacu.

Acesta a subliniat că atât PSD, cât şi Partidul Democrat din Republica Moldova au făcut greşeli.

„Partidul Social Democrat, acum doi ani de zile, a plătit o notă de plată. La fel ca şi dumneavoastră, fiindcă şi dumneavoastră aţi făcut greşeli şi noi am făcut greşeli. De asta suntem români. Noi ştim cel mai bine să greşim. Dar printr-o echipă unită, printr-o muncă susţinută, eu când am preluat Partidul Social Democrat, împreună cu colegii mei, nu mă ridicam la valoarea discursului doamnei preşedinte a dumneavoastră.

Încet, printr-o colaborare cu echipele economice, fiindcă erau pandemia, se întrevedea o criză energetică, nu i-a trecut nimănui prin cap că o să vină şi un nebun care să atace un alt stat suveran, fără un dialog consistent în ceea ce priveşte Ucraina şi viitorul Europei, ne-am pus la muncă. Şi nu vă supăraţi, la fel ca la dumneavoastră am fost supuşi unui tir politic de a ne desfiinţa. Au vrut să schimbe legile electorale, să atace coloana vertebrală a partidului, respectiv aleşii locali.

Faptul că am fost uniţi în Parlament, faptul că ştiam foarte bine ce ne dorim, am reuşit să depăşim acel moment. Şi nu mai puţin de doi ani de zile, de data aceasta li s-a întors lor nota de plată şi am câştigat şi alegerile locale şi alegerile generale”, a explicat preşedintele PSD.

El le-a mai transmis membrilor Partidului Democrat din Republica Moldova că în partidul lor nu are ce căuta corupţia.

„Nu există şi nu s-a inventat o reţetă de succes. în politică. Există doar muncă, unitate. Şi nişte principii doctrinare pe care nu avem dreptul să le încălcăm. Trebuie să ieşiţi cu o voce foarte clară, corupţia nu are ce căuta în partidul dumneavoastră.

Nu există lucru mai urât în politică decât să furi de la cei sărmani. Trebuie să spuneţi foarte clar şi să vă delimitaţi total de acest fenomen. Veţi vedea că cei care s-au bătut cu cărămida în piept că sunt mari, incoruptibili, marii oameni noi, salvatorii dumneavoastră, încet,încet, se va dovedi că nu a fost chiar aşa. Dar asta nu înseamnă că dumneavoastră nu trebuie să vă faceţi curăţenie în ograda proprie.

Reconstrucţia sau construcţia, cum spunea doamna preşedinte a partidului dumneavoastră, trebuie să pornească de la coloana vertebrală, de la aleşii locali pe care în acest moment o să vă să rog  să-I aplaudaţi ca au rămas alături de dumneavoastră. Ei nu vor rămâne alături de dumneavoastră necondiţionat. Au făcut o o dată. A venit rândul dumneavoastră de data aceasta, să fiţi determinaţi şi să-i ajutaţi”, a conchis Ciolacu, conform news.ro
articolul original.

O vloggeriță olandeză cere scuze României pentru că țara ei refuză intrarea noastră în Schengen: „Olanda are destulă corupție, numai că acolo se maschează bine” (VIDEO)

10 November 2022 at 17:43
image

Claire, o vloggeriță olandeză stabilită în România, a ținut să ceară scuze pentru opoziția pe care țara sa o manifestă față de intrarea noastră în Spațiul Schengen. Tânăra a mai afirmat că-i este rușine pentru că românii mereu s-au purtat frumos cu olandezii, dar olandezii au fost mereu răi cu românii.

„În Olanda e mai multă corupție decât în România”

„Clipul ăsta nu e o parodie, glumă sau ceva, chiar simt o rușine pentru ce s-a întâmplat cu intrarea României în Schengen. Simt multă rușine. Am văzut ce face Olanda cu România”, a spus fata într-un vlog.

Ea a mai zis că România e o țară cu adevărat extraordinară, pe când Olanda nu este așa cum e portretizată.

„Olanda s-a folosit România pentru atât de multe lucruri, dar ei au atitudinea că sunt superiori României.

Mi-e rușine și vreau să vă spun că sunt foarte mulțumită de cum mă tratează românii pe mine. În schimb ei au zis despre crime, corupție și alte lucruri negative despre România. Dar și Olanda are destulă corupție, numai că acolo se maschează bine. Asta nu e corect”, a mai afirmat Claire.

„În România ești mai în siguranță decât în Olanda”

Tânăra a mai susținut că guvernul condus de Mark Rutte a făcut mai multe greșeli grave, de au ajuns multe familii olandeze să nu mai aibă bani pentru energie și gaze. În plus, a continuat ea, în România nu e criminalitatea de care se vorbește, ba chiar e o țară mai sigură decât Olanda.

„Acolo e mai rău decât aici, avem familii care au spus că nu mai folosesc gaze și energia că nu au bani. Și vreau să zic că m-am simțit mai sigură aici, în București, decât în satele din Olanda și nu sunt singura olandeză care spune asta”, a continuat Claire.

Ea a insistat apoi că-i pare rău și-i e rușine pentru atitudinea țării sale: „Am vrut să zic doar că îmi pare rău și mi-e rușine. Și am vrut să vă mulțumesc că tratați așa de frumos olandezii, deși ei nu vă tratează la fel. În toată istoria Olanda a avut ceva cu românii”.

articolul original.

Kovesi dă de pământ cu europenii: „Nu există țară curată în Uniunea Europeană, corupție este peste tot”

6 November 2022 at 09:50

Kovesi dă de pământ cu europenii: „Nu există țară curată în Uniunea Europeană, corupție este peste tot”

Corupţia este prezentă peste tot şi nu există nicio ţară membră a Uniunii Europene ”fără corupţie”, a susţinut vineri, la Zagreb, şefa Biroului procurorului public european (EPPO, Parchetul european), Laura Codruţa Kovesi, transmite HINA, potrivit Agerpres.

”Există un mit pe care aş dori să îl risipesc astăzi. Dacă Croaţia sau Bulgaria sau România are mai multe cazuri decât alte state membre ale UE, aceasta nu înseamnă că aceste ţări sunt mai corupte decât celelalte. Nu există nicio ţară curată în Europa, corupţia este prezentă pretutindeni”, a declarat Kovesi într-o conferinţă de presă desfăşurată în timpul vizitei sale din această săptămână în Croaţia.

”Pot vedea că în Croaţia există o dorinţă de a descoperi acele infracţiuni şi de a le investiga. Cred că acest lucru este foarte important, atunci când vorbim despre corupţie şi lupta împotriva fraudei financiare, despre cum se comportă autorităţile. Dacă ele încearcă să ascundă sub covor acele probleme şi să descopere zero cazuri, aceasta nu înseamnă că nu există corupţie. Cred că numărul de cazuri reflectă existenţa voinţei politice şi că toată lumea face o muncă formidabilă”, a continuat ea.

Procurorul-şef european a adăugat că toate cazurile expuse sunt importante în egală măsură, indiferent dacă ele implică miniştri sau oameni obişnuiţi. ”Toţi sunt egali în faţa legii şi investigaţiile ar trebui să fie desfăşurate în acelaşi fel”, a explicat Laura Codruţa Kovesi.

În prezent, EPPO tratează peste 1.200 de cazuri, a spus Kovesi, fără a oferi alte detalii.

”Croaţia va intra în zona euro în două luni şi sunteţi deja în zona EPPO, ceea ce aduce avantaje şi responsabilităţi. Avantajele înseamnă o protecţie mai bună a bugetului şi a supremaţiei legii şi instrumente mai bune pentru descurajarea bandelor infracţionale. Responsabilităţile încep cu descoperirea fraudei. Descoperirea este primul pas înaintea anchetelor, punerii sub acuzare, deciziilor, confiscărilor”, a adăugat şefa EPPO.

EPPO, la care participă 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Fiecare stat participant are un procuror european în cadrul Colegiului EPPO la Luxemburg, care este prezidat de procurorul-şef european, funcţie deţinută în prezent de procurorul român Laura Codruţa Kovesi. Fiecare ţară participantă are cel puţin doi procurori europeni delegaţi, care conduc investigaţii în ţara lor. Patru state membre ale UE – Polonia, Suedia, Ungaria şi Irlanda – au ales să nu participe la EPPO, iar Danemarca are un opt-out de la spaţiul european de libertate, securitate şi justiţie.

În primul an al operaţiunilor sale EPPO a confiscat active în valoare de 250 de milioane de euro. Bugetul anual al instituţiei este de 44 de milioane de euro.

articolul original.

Kovesi distruge mitul României corupte: „Nu există țară curată în UE, corupție este peste tot”

4 November 2022 at 19:41
image

Corupţia este prezentă peste tot şi nu există nicio ţară membră a Uniunii Europene „fără corupţie”, a susţinut vineri, la Zagreb, şefa Biroului procurorului public european (EPPO, Parchetul european), Laura Codruţa Kovesi, transmite HINA, potrivit Agerpres.

„Există un mit pe care aş dori să îl risipesc astăzi. Dacă Croaţia sau Bulgaria sau România are mai multe cazuri decât alte state membre ale UE, aceasta nu înseamnă că aceste ţări sunt mai corupte decât celelalte. Nu există nicio ţară curată în Europa, corupţia este prezentă pretutindeni”, a declarat Kovesi într-o conferinţă de presă desfăşurată în timpul vizitei sale din această săptămână în Croaţia.

Kovesi: „Este foarte important, atunci când vorbim despre corupţie şi lupta împotriva fraudei financiare”

Laura Codruţa Kovesi susține că în Croația există o dorinţă de a descoperi acele infracţiuni şi de a le investiga în ceea ce privește corupția, iar acest lucru este foarte important, mai ales că este o luptă împotriva fraudei financiare, a corupției.

„Pot vedea că în Croaţia există o dorinţă de a descoperi acele infracţiuni şi de a le investiga. Cred că acest lucru este foarte important, atunci când vorbim despre corupţie şi lupta împotriva fraudei financiare, despre cum se comportă autorităţile. Dacă ele încearcă să ascundă sub covor acele probleme şi să descopere zero cazuri, aceasta nu înseamnă că nu există corupţie. Cred că numărul de cazuri reflectă existenţa voinţei politice şi că toată lumea face o muncă formidabilă”, a continuat ea.

Procurorul-şef european a adăugat că toate statele sunt egale în fața legii, iar investigațiile trebuie făcute în același fel, fără excepții.

„Toţi sunt egali în faţa legii şi investigaţiile ar trebui să fie desfăşurate în acelaşi fel”, a explicat Laura Codruţa Kovesi.

EPPO este o instituţie însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE

EPPO, la care participă 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Fiecare stat participant are un procuror european în cadrul Colegiului EPPO la Luxemburg, care este prezidat de procurorul-şef european, funcţie deţinută în prezent de procurorul român Laura Codruţa Kovesi. Fiecare ţară participantă are cel puţin doi procurori europeni delegaţi, care conduc investigaţii în ţara lor. Patru state membre ale UE – Polonia, Suedia, Ungaria şi Irlanda – au ales să nu participe la EPPO, iar Danemarca are un opt-out de la spaţiul european de libertate, securitate şi justiţie.

În primul an al operaţiunilor sale EPPO a confiscat active în valoare de 250 de milioane de euro. Bugetul anual al instituţiei este de 44 de milioane de euro.

articolul original.

Șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi: ‘Nu există nicio țară curată în Europa, corupția este prezentă pretutindeni’

4 November 2022 at 18:45
image

Corupţia este prezentă peste tot şi nu există nicio ţară membră a Uniunii Europene ”fără corupţie”, a susţinut vineri, la Zagreb, şefa Biroului procurorului public european (EPPO, Parchetul european), Laura Codruţa Kovesi, transmite HINA.

”Există un mit pe care aş dori să îl risipesc astăzi. Dacă Croaţia sau Bulgaria sau România are mai multe cazuri decât alte state membre ale UE, aceasta nu înseamnă că aceste ţări sunt mai corupte decât celelalte. Nu există nicio ţară curată în Europa, corupţia este prezentă pretutindeni”, a declarat Kovesi într-o conferinţă de presă desfăşurată în timpul vizitei sale din această săptămână în Croaţia.

”Pot vedea că în Croaţia există o dorinţă de a descoperi acele infracţiuni şi de a le investiga. Cred că acest lucru este foarte important, atunci când vorbim despre corupţie şi lupta împotriva fraudei financiare, despre cum se comportă autorităţile. Dacă ele încearcă să ascundă sub covor acele probleme şi să descopere zero cazuri, aceasta nu înseamnă că nu există corupţie. Cred că numărul de cazuri reflectă existenţa voinţei politice şi că toată lumea face o muncă formidabilă”, a continuat ea.

Procurorul-şef european a adăugat că toate cazurile expuse sunt importante în egală măsură, indiferent dacă ele implică miniştri sau oameni obişnuiţi. ”Toţi sunt egali în faţa legii şi investigaţiile ar trebui să fie desfăşurate în acelaşi fel”, a explicat Laura Codruţa Kovesi.

În prezent, EPPO tratează peste 1.200 de cazuri, a spus Kovesi, fără a oferi alte detalii.

”Croaţia va intra în zona euro în două luni şi sunteţi deja în zona EPPO, ceea ce aduce avantaje şi responsabilităţi. Avantajele înseamnă o protecţie mai bună a bugetului şi a supremaţiei legii şi instrumente mai bune pentru descurajarea bandelor infracţionale. Responsabilităţile încep cu descoperirea fraudei. Descoperirea este primul pas înaintea anchetelor, punerii sub acuzare, deciziilor, confiscărilor”, a adăugat şefa EPPO.

EPPO, la care participă 22 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Fiecare stat participant are un procuror european în cadrul Colegiului EPPO la Luxemburg, care este prezidat de procurorul-şef european, funcţie deţinută în prezent de procurorul român Laura Codruţa Kovesi. Fiecare ţară participantă are cel puţin doi procurori europeni delegaţi, care conduc investigaţii în ţara lor. Patru state membre ale UE – Polonia, Suedia, Ungaria şi Irlanda – au ales să nu participe la EPPO, iar Danemarca are un opt-out de la spaţiul european de libertate, securitate şi justiţie.

În primul an al operaţiunilor sale EPPO a confiscat active în valoare de 250 de milioane de euro. Bugetul anual al instituţiei este de 44 de milioane de euro, informează agerpres.ro

articolul original.

Deputatul Emanuel Ungureanu: ‘La Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie din București avem un focar de corupție, mai multe fapte de abuz în serviciu și veritabile clanuri care conduc acest spital’

2 November 2022 at 12:45
image

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a anunţat, miercuri, că a depus un denunţ la DNA cu privire la fapte de abuz în serviciu care ar fi fost comise la Institutul Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie din Bucureşti, acuzând că în cadrul acestei instituţii există „un focar de corupţie”.

„Vă anunţ că la Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie din Bucureşti avem un focar de corupţie, mai multe fapte de abuz în serviciu şi veritabile clanuri care conduc acest spital. Acum câteva zile am depus la DNA, mai exact în 26 octombrie, un denunţ cu privire la fapte de abuz în serviciu care ar fi fost comise de fostul manager Augustin Dima în legătură cu angajarea şi promovarea fostului şef la auditul din Ministerul Sănătăţii pe nume Mihai Constantinescu.

Acest domn Constantinescu a fost şef Birou audit public până ce a fost declarat incompatibil de către ANI printr-o hotărâre din 26 ianuarie 2022. Deşi, conform acestei decizii, acesta nu mai avea voie să ocupe nicio funcţie într-o instituţie medicală din România a fost adus la acest institut din Bucureşti cu încălcarea legii. Mai mult decât atât, acesta a fost încadrat într-un compartiment care nu există în regulamentul de organizare şi funcţionare”, a afirmat Ungureanu, într-o conferinţă de presă, la Parlament.

Potrivit deputatului USR, în institut există „o încrengătură de rudenii”, dând ca exemplu un şofer care şi-a angajat soţia, cumnata şi fiul.

„Toate aceste informaţii pe care le-am depus eu la DNA în 26 octombrie ar fi trebuit să fie depuse de ministrul Sănătăţii, de domnul Rafila. Marea întrebare pentru mine este de ce nu a depus domnul Rafila la DNA denunţ cu privire la aceste fapte grave de corupţie şi de conflicte interese, în condiţiile în care era abilitat să facă asta şi fusese informat direct din spital că acolo se produc fapte grave de corupţie”, a completat Emanuel Ungureanu, informează agerpres.ro

articolul original.

Percheziții la ISU Cluj, la domiciliile unor militari și la sediile unor firme, suspiciuni privind fapte de corupție

1 November 2022 at 16:27
image

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2021-2022.

În cursul zilei de 31 octombrie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, s-au efectuat percheziții în șase locații, dintre care una la sediul unei instituții publice din municipiul Cluj, iar restul la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale de pe raza județului Cluj.

ISU Cluj a precizat că DNA Cluj a efectuat luni „activități de control ce vizează un angajat din cadrul unității noastre”.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, DNA precizează că, atunci când împrejurările vor permite, se vor oferi detalii suplimentare.

foto: arhiva

articolul original.

7 ani de la COLECTIV

30 October 2022 at 09:01

Coruptia ucide in continuare

Doliul real al societăţii şi mirajul îmbunătăţirilor promise de clasa politică. România nu are încă nici măcar un singur centru pentru tratarea marilor arşi:

https://www.mediafax.ro/social/7-ani-de-la-colectiv-doliul-real-al-societatii-si-mirajul-imbunatatirilor-promise-de-clasa-politica-romania-nu-are-inca-nici-macar-un-singur-centru-pentru-tratarea-marilor-arsi-21281114

articolul original.

Bobby Păunescu: ‘România se află astăzi în vârful țărilor cu corupție la nivel înalt și acest lucru se vede prin tot ce se întâmplă’

29 October 2022 at 19:45
image

„Această țară nu ar trebui să sufere atât de puternic, având în vedere că suntem o țară bogată, bogată prin ce ne-a lăsat Dumnezeu, pe lângă asta avem capital uman care e deosebit de important. Chiar discutam de curând cu un mare inventator care face parte din echipa imensă de inventatori recunoscuți la nivel mondial.

Putem să încercăm să susținem inventatorii români. Chestiunea asta sigur că enervează pe foarte multă lume, suntem în primele 3 țări la nivel de invenții folosite de lumea întreagă.

Prima țară care a extras petrol la 150m adâncime a fost România. Suntem prima țară care a folosit produse petroliere rafinate, apoi America și Canada și alte țări. Suntem prima țară din lume care a extras petrol”, a declarat Bobby Păunescu la Realitatea FM.

El este de părere că rezervele de gaze nu vor fi suficiente pentru perioada rece, iar un alt impediment pentru o bună administrare a țării o reprezintă și corupția.

„România se află astăzi în vârful țărilor cu corupție la nivel înalt și acest lucru se vede prin tot ce se întâmplă: bani aruncați pe vaccinuri, lucruri făcute fără cap. E nevoie de o echipa pregătită care să fie lângă primul ministru. Fiind o echipa pregătită putem avea grijă de cetățeanul român”, a mai spus Păunescu, conform realitatea.net

articolul original.

David Muniz (Ambasada SUA): ‘Îndemnăm Guvernul României să continue să combată corupția. Colaborarea cu România și cu aliații noștri din NATO îmi dă speranțe’

27 October 2022 at 15:46
image

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, David Muniz, a declarat la Forumul Investitorilor Străini organizat de Business Review, că SUA îndeamnă Guvernul României să continue să combată corupţia, pentru „a îmbunătăţi” mediul general de afaceri şi „a-şi consolida” poziţia în rândul statelor UE care încearcă să atragă investitori americani.

Îndemnăm Guvernul României să continue să combată corupţia, să organizeze consultări cu părţile implicate şi să desfăşoare consecvent evaluări ale impactului înainte de adoptarea legislaţiei, pentru a îmbunătăţi mediul general de afaceri şi a-şi consolida poziţia în rândul statelor UE care încearcă să atragă investitori americani„, a transmis Muniz, potrivit site-ului misiunii SUA în România.

Potrivit acestuia, „România îmbină în mod fericit energia nucleară, hidroelectrică, petrolul, gazele naturale, energia eoliană şi multe alte resurse„. Cu toate acestea, a adăugat David Muniz, „Raportul de ţară al Comisiei Europene din anul 2020 cu privire la România a menţionat instabilitatea legislativă persistentă, procesul decizional imprevizibil, capacitatea instituţională redusă şi corupţia drept factori care erodează încrederea investitorilor„.

Companiile americane repetă aceste îngrijorări şi menţionează şi deficitul de infrastructură energetică şi de transporturi care reduc eficienţa operaţiunilor şi cresc costurile„, a menţionat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

SUA apreciază candidatura României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), a completat Muniz. „În calitate de partener apropiat şi prieten, SUA vor susţine eforturile României de a ajunge să aibă climatul de investiţii şi statul de drept la standardele cerute în cursa de a deveni membră a OCDE„, a afirmat el.

David Muniz a vorbit şi despre cooperarea româno-americană în domeniul militar. „Colaborarea cu România şi cu aliaţii noştri din NATO îmi dă speranţe, deoarece am făcut faţă provocărilor majore pe care le-a adus invazia Rusiei din Ucraina asupra securităţii şi bunăstării de pe continent. Când mă uit la dumneavoastră, văd aliaţi şi parteneri„, a mai spus însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, conform agerpres.ro.

articolul original.

25 octombrie – Ziua Armatei României

24 October 2022 at 23:05

Ziua Armatei României, 25 octombrie, va fi sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din țară, în bazele militare din teatrele de operaţii unde sunt dislocaţi militarii români și în statele în care România are acreditaţi ataşaţi ai apărării și în capitalele statelor unde țara noastră are reprezentanțe permanente.

 Programul principalelor activități este următorul:

În Bucureşti:

– Ora 10.00, la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I – ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane de flori, ceremonie de schimbare a gărzii și survol al unor aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

–  Ora 12.00, la Monumentul Eroilor Patriei din cel de-Al Doilea Război Mondial (Universitatea Națională de Apărare „Carol I”) – ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori.

–  Ora 13.00, la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” va fi vernisată expoziția temporară „Drumul către Încoronarea din anul 1922”, care marchează Centenarul acestui eveniment, ce a încheiat simbolic procesul de întregire a statului român după sfârșitul Primului Război Mondial și, prin care, suveranii Românei deveneau Regele și Regina tuturor românilor.

–  Ora 19.00, retragere cu torțe pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional, Calea Victoriei, B-dul Regina Elisabeta, B-dul Mihail Kogălniceanu, Splaiul Independenţei,B-dul Eroilor Sanitari, Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu, Şoseaua Cotroceni, B-dul Iuliu Maniu, B-dul General Paul Teodorescu, B-dul Timișoara, sediul  Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

          În țară:

– Ora 10.00, Satu Mare, și 12.30, Păuliș, la Monumente ale Ostașului Român vor avea loc ceremonii de depuneri de coroane și jerbe de flori.

– Ora 14.00, Carei, la Ansamblul Monumental „Glorie Ostașului Român” va avea loc o ceremonie de depuneri de coroane și jerbe de flori. Voluntarii Invictus, alergători și cicliști, militari și civili, care au parcurs aproximativ 3800 de kilometri în cadrul Ștafetei Veteranilor, pe trei trasee, vor prezenta onorul, în mod simbolic, tuturor celor care s-au jertfit pentru România.

Ceremonii similare vor avea loc în principalele garnizoane din țară, la Monumentele eroilor, precum și la cimitire și la monumente ale ostașilor români din Austria, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cehia, Federația Rusă, Polonia, Republica Moldova și Ungaria.

* * *

În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.

* * *

În atenția jurnaliștilor care vor să ia parte la ceremonia organizată în Parcul Carol I:

– Accesul în zonă se va face pe baza cărții de identitate și a legitimației de presă, între orele 8.30 și 9.00.

– Pentru limitarea numărului de participanți la activitate, vă rugăm ca echipele să fie compuse din maxim doi reprezentanți pentru fiecare instituție media.
– Pe cât posibil, rugăm ca eventualele transmisii live să fie realizate cu echipamente portabile (de tip rucsac).

– Ceremonia va fi transmisă în direct de Televiziunea Română și pe pagina de facebook a MApN.

Menționăm că pentru această activitate Televiziunea Română va asigura, în calitate de „official broadcaster”, semnal de televiziune tuturor posturilor interesate, în mod gratuit, cu condiția menționării, pe parcursul întregii transmisiuni, într-un loc vizibil, a textului „Preluare TVR”. Persoană de contact pentru detalii tehnice: Laura Neagu, telefon 0723.200.878 și 0747.069.955, adresă de e-mail: laura.neagu@tvr.ro.

 MApN – Biroul presă

articolul original.

Directorul Florea Dascalu, arestat preventiv dupa ce a fost prins de DNA Timisoara cu spaga, suspendat din CNAIR

24 October 2022 at 07:02
image

TIMISOARA. Prins cu mita in buzunar dupa o partida de vanatoare, Florea Dascalu, director de intretinere drumuri in CNAIR a fost suspendat de la job.

Conducerea Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere din Romania a anuntat ca in acest moment contractul de munca a fost suspendat.

Decizia a fost luata luni, dupa ce cu o zi inainte Florea Dascalu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de procurorii DNA Timisoara de luare de mita, trafic de influenta si divulgarea de informatii secrete, nedestinate publicului, intr-un dosar de coruptie in care au adunat deja probe pentru 12 acte materiale.

Am toleranță zero pentru orice faptă de corupție, iar legea trebuie aplicată indiferent de funcția și de calitatea persoanelor vizate. Prezumția de nevinovăție trebuie, de asemenea, respectată, însă în situații în care dovezile sunt evidente, voi lua toate măsurile ce se impun.” a transmis luni directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.

Va reamintim, sambata, procurorii DNA Timisoara au organizat o operatiune in judetul Arad, la Chisineu Cris, la incheierea unei partide de vanatoare la care participase Florea Dascalu impreuna cu un om de afaceri. Fostul director in CNAIR avea in buzunar 10.000 de lei, reprezentand o a treia transa dintr-o spaga.

Procurorii anticoruptie sustin ca Florea Dascalu a intervenit pentru incredintarea mai multor contracte cu dedicatie pentru lucrari de mentenanta rutiera si deszapezire, pentru care ar fi incasat sume insemnate de bani drept spaga, dar si cadouri constand in achitarea partidelor de vanatoare. Omul de afaceri care il insotea a incheiat cu ajutorul lui Florea Dascalu contracte pentru taiat iarba de pe marginea drumurilor, respectiv pentru curatat zapada, in Brasov, Cluj, Timis si Bucuresti.

VIDEO: George Stefanita

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus începerea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 octombrie 2022, a suspectului DASCĂLU FLOREA, director al Direcției de Întreținere Drumuri Naționale și Autostrăzi din cadrul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– luare de mită;
– trafic de influență, în formă continuată (7 acte materiale);
– permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (5 acte materiale).

În perioada mai – 22 octombrie 2022, suspectul Dascălu Florea, în calitatea sa de director anterior menționată, ar fi primit de la un administrator de societate comercială (martor), în mod repetat, sume de bani și alte foloase (toate în valoare totală de 37.060 lei), pentru ca în schimb să își exercite influența pe care o avea asupra unor funcționari publici și privați, promițând (promisiuni materializate ulterior) că îi va determina să îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu pentru sprijinirea activității comerciale a administratorului respectiv (câștigarea de contracte și lucrări de estetică rutieră și deszăpezire). Tot în contul sumei menționate și al foloaselor necuvenite, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, suspectul ar fi pus la dispoziția aceluiași administrator mai multe date nedestinate publicității, informații menite să îi asigure câștigarea unor licitații organizate de CNAIR.

Astfel, pentru demersurile descrise, suspectul Dascălu Florea ar fi primit, în data de 07.05.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 2.060 lei, în data de 12.07.2022 suma de 10.000 lei, iar în data de 22.10.2022 suma de 10.000 lei și foloase necuvenite în cuantum de 5.000 lei, în ultima împrejurare procurorii constatând săvârșirea infracțiunii flagrante” „, transmiteau duminica procurorii DNA.

Livia Saplacan de la DNA despre prinderea in flagrant cu spaga a directorului in CNAIR Florea Dascalu!

Florea Dascalu lucra in structura care gestioneaza drumurile nationale si autostrazile din Romania inca din 1999. A avut functii de conducere la nivelul diferitelor departamente si directii peste 20 de ani.

In ultimii ani, Floarea Dascalu a fost sef la intretinerea DN-urilor si Autostrazilor din Romania, pozitie din care coordoneaza activitatea de intretinere curenta, intretinere periodica si reparatii a retelei de drumuri natonale si autostrazi, asigurarea desfasurarii in conditii de siguranta a traficului si a transporturilor speciale.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.
❌