ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei

4 October 2022 at 04:45
image

O rachetă balistică, despre care se presupune că are rază medie de acţiune, a fost lansată de nord-coreeni deasupra unor zone din nordul Japoniei, relatează BBC.

Autoritățile statului nipon au transmis avertizări pentru locuitorii de pe insula Hokkaido, cerându-le să rămână la adăpost.

“Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să intraţi în clădiri sau în subteran”, se precizează într-o alertă transmisă de guvernul japonez.

Premierul Fumio Kishida a condamnat gestul, descriind lansarea drept “comportament violent”.

Racheta nord-coreeeană a căzut în Oceanul Pacific, la circa 3.000 de kilometri de Japonia.

Recent, Coreea de Nord s-a autodeclarat drept stat care deține arme nucleare, dictatorul Kim Jong-un respingând ideea unor negocieri pentru denuclearizarea Peninsulei.

Cele 6 teste nucleare realizate între 2006 şi 2017 au atras izolarea internațională a Phenianului.

articolul original.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică deasupra Japoniei. A fost emisă o alertă pentru locuitori

4 October 2022 at 04:38
By: -
image

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică, despre care se presupune că are rază medie de acţiune, deasupra unor zone din nordul Japoniei.

Acest lucru a dus la emiterea, de către Guvernul Japoniei, a unei avertizări pentru locuitorii de pe insula Hokkaido să rămână la adăpost pe timpul zborului acestei rachete şi la suspendarea temporară a unor operaţiuni feroviare, relatează BBC.

Aceasta este prima lansare de rachete asupra Japoniei de către Coreea de Nord din 2017 încoace. Naţiunile Unite au interzis Coreei de Nord să facă teste cu arme balistice şi nucleare.

”Coreea de Nord pare să fi lansat o rachetă. Vă rugăm să intraţi în clădiri sau în subteran”, a transmis Guvernul japonez, într-o alertă rară emisă, marţi, la ora locală 7.29.

Oficialii au spus că racheta a căzut în Oceanul Pacific la circa 3.000 de kilometri de Japonia şi că nu au fost raportate persoane rănite în legătură cu acest incident.

Premierul Japoniei, Fumio Kishida, a condamnat ferm acţiunile, descriind lansarea ca un ”comportament violent”, iar Guvernul japonez a convocat o reuniune a Consiliului de Securitate Naţională.

Lansarea pare a fi o escaladare intenţionată, cu scopul de a obţine atenţia Japoniei şi a SUA, care l-au ignorat pe liderul nord-coreean Kim Jong-un.

Zborul unor rachete către sau pe deasupra altor ţări fără o avertizare prealabilă sau consultare contravine total normelor internaţionale.

Cele mai multe ţări evită complet să facă acest lucru, întrucât poate fi confundat cu uşurinţă cu un atac şi, deşi nu este atât de important ca un test nuclear – care ar putea urma –, este totuşi o provocare uriaşă.

Această lansare vine în contextul în care Japonia, SUA şi Coreea de Sud au organizat exerciţii militare trilaterale, la începutul săptămânii trecute, despre care se ştie că provoacă Phenianul.

articolul original.

Coreea de Nord, prima țară care susține rezultatele „referendumurilor” din teritoriile ocupate ale Ucrainei

4 October 2022 at 06:41
image

Ministerul de Externe al Coreei de Nord a susținut rezultatele „referendumurilor privind aderarea la Rusia”, care au avut loc în autoproclamatele Republica Populară Donețk, Republica Populară Lugansk și pe teritoriile ocupate din regiunile Zaporojie și Herson din Ucraina, informează Agenția Centrală de Știri din Coreea.

Kim Jong-un sprijină Rusia

„Arătăm respect față de voința locuitorilor din Republicile Populare Donețk și Lugansk, regiunile Herson și Zaporojie, care aspirau să devină parte a Rusiei și sprijinim poziția guvernului rus privind acceptarea regiunilor de mai sus în componența sa”, a declarat reprezentatul MAE.

Coreea de Nord a fost singura țară care a susținut rezultatele „referendumurilor privind aderarea la Rusia”. Organizația Națiunilor Unite, Statele Unite și multe țări ale UE s-au opus anexării teritoriilor ucrainene.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată, a anunţat marţi, 4 octombrie, armata sud-coreeană. Tirul acestei rachete, care se înscrie într-o campanie intensivă de teste lansate de Phenian, a avut loc în „est”, a indicat înaltul comandament al armatei sud-coreene într-un comunicat, fără alte detalii. Paza de coastă japoneză a confirmat, de asemenea, lansarea unei rachete nord-coreene, informează agerpres.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Kim Jong-un: Comandantul suprem, liderul partidului, armatei și al poporului

1 October 2022 at 12:00
image

Atunci când documentezi un articol despre o figură dictatorială precum a liderului Nord Coreean Kim Jong-un, și atunci când citești despre contradicțiile dintre stilul său de viață și cel al poporului de rând pe care-l conduce, atunci când afli ce restricții, legi, limitări și pedepse domnesc pe teritoriul Coreei de Nord, dar mai ales atunci când știi că dintr-o populație de 24 de milioane de locuitori doar câteva mii au acces (preferențial) la Internet, te uiți spre cer și îl mulțumești Celui de Sus pentru că nu te-ai născut în Coreea de Nord și că nu trăiești într-un regim condus de un lider suprem pe nume Kim Jong-un.

Kim Jong-un nu este președintele Coreei de Nord. Teoretic nu este, practic… da. Titulatura „de președinte” a dispărut în 1994, într-o zi de iulie (8), odată cu trecerea în neființă a bunicului său, Kim Il-sung care a devenit din acel moment președinte etern al Coreei de Nord.

Liderul suprem al Republicii Populare Democtratice Coreene (RPDC), Kim Jong-un, deține această funcție din 2011.

Partidul Muncii din Coreea de Nord este la putere din anul 1948

Fondat în 1948, Partidul Muncii este la putere din anul 1948. RPDC este o republică socialistă bazată pe doctrina juche care are ca principii de bază suveranitate politică, independență economică, autonomie militară.

Această doctrină a înlocuit marxism-leninismul ca ideologie oficială de stat în constituția nord-coreeană. În ochii occidentului, însă, doctrina nefiind nimic altceva decât cea mai pură și mai evidentă formă de totalitarism. Partidul a restricționat încă de la început accesul la informațiile care intră și ies din țară, dar cu toate acestea viața lui Kim Jong-un nu a fost chiar un mister total.

Ce se știe despre Kim Jong-un?

Liderul Coreei de Nord și-a petrecut copilăria în Elveția, atât cât a putut departe de ochii publicului, ducând un stil de viață occidental, deși acest concept îl detestă în fața compatrioților săi, promulgând neîncetat legi care interzic apropierea de orice are legătură cu capitalismul. Așadar, cum îi mergea lui Kim în Elveția? Foarte bine. Îi plăceau îmbrăcămintea sport marca Adidas și pantofii sport Nike, era obsedat de basket și-l admira mult pe fostul jucător NBA Denis Rodman.

Nu se știe care este data lui de naștere exactă, dar se presupune că s-ar fi născut pe la începutul anilor 80, acest secret este oarecum un paradox având în vedere că foștii lideri supremi ai Coreei de Nord (tatăl lui Kim, Kim Jong-il și bunicul său Kim Il-sung) își celebrau zilele de naștere transformându-le în zile de sărbătoare naționale.

Căsătorit cu o fostă majoretă

se mai știe că s-a căsătorit în 2019 cu „șefa majoretelor”, nord coreeanca Ri Sol-ju (cu care se presupune că ar avea trei copii, nefiind confirmate sexul și vârsta acestora) și că are o relație ”specială” cu fostul președinte american Donald Trump (despre acest aspect, puțin mai jos, în text)

În Berna, capital Elveției, familia lui Kim a trăit în lux, în apartamente scumpe cumpărate de guvernul Nord Coreean, de asemenea, în albumul de fotografii al familiei au fost văzute imagini cu tânărul Kim la Paris, la Disneyland și skiind în alpii Elvețieni. Tot la Berna, Kim a fost înscris la o școală privată cu predare în limba engleză pentru care familia lui plătea 20.000 de dolari pe an.

Viața lui Kim Jong-un în Elveția a luat sfârșit în 2001, chemat de urgență în patria mamă de către tatăl său. Odată ajuns în Coreea de Nord, tânărul Kim a intrat la Universitatea Militară Kim Il sung și, încet încet, a intrat în viața politică și cea militară a țarii, primind funcții importante, în ciuda lipsei sale de experiență în aceste domenii.

În 2011, după moartea tatălui său (ocazie cu care a fost introdusă o perioadă de 11 zile de doliu, timp în care oamenii nu aveau voie să fie fericiți, să bea alcool, ori să se distreze) Kim a devenit a treia generație de lider suprem al Republicii Democratice Coreea.

Își execută unchiul

În 2013, Kim Jong-un ordonă execuția propriului său unchi, pe care-l acuză de înaltă trădare împotriva guvernului Nord Coreean, după ce ar fi aflat că acesta îi propusese Chinei să susțină o lovitură de stat în Coreea de Nord, în urma căreia Kim ar fi fost înlocuit de la putere cu fratele său vitreg Kim Jong-nam.

Tot în 2013, Kim Jong dă drumul unui test nuclear (era cel de-al treila din istoria Coreei de Nord).

În anul 2017, surpriză (sau nu), Kim Jong-nam, fratele vitreg al liderului suprem este atacat în aeroportul internațional din Kuala Lumpur (Malaezia), acesta murind în drum spre spital. Speculațiile s-au învârtit în jurul ideei că însuși Kim Jong-un fratelui său vitreg.

Kim Jong-un răspunde cu lansări de rachete nucleare

Tot în anul 2017, în cadrul unui discurs ținut la Seul, Coreea de Sud, Donald Trump transmite un mesaj liderului nord coreean „Mesajul meu către Nord. Nu ne subestimați și nu ne provocați”, moment care a dus la ruperea lanțului în ceea ce privește tactica diplomatică de apropiere în relațiile Americii cu Coreea de Nord.

Discursul era un îndemn la denuclearizare peninsulei coreene, Kim Jong-un răspunzând liderului american imediat printr-un nou test – o rachetă nucleară.

Kim Jong-un a declarat că are o relație „specială” cu Donald Trump

În 2018, comandantul suprem efectuează o vizită secretă în Beijing, marcând prima ieșire a sa din Coreea de Nord de la preluarea puterii. O lună după aceea, Kim a punctat un moment istoric, întâlnindu-se cu președintele Coreei de Sud, devenind astfel primul lider de stat Nord Coreean care a pus piciorul în Coreea de Sud, după 65 de ani.

În vara aceluiași an, Kim se întâlnește cu Trump în Singapore, fiind prima întâlnire dintre un lider Nord Coreean și un președinte american aflat în funcție, acela fiind momentul în care Kim Jong-un a declarat că are o relație „specială” cu Donald Trump. Kim se angajează să lucreze la denuclearizarea peninsulei coreene, în urma unui acord semnat cu Trump. La rândul lor, SUA se angajează la ajutarea menținerii păcii și prosperității în Coreea.

Prieteni și nu prea

În iunie 2020, la doi ani după istoricul summit din Singapore, ministrul de externe nord-coreean, Ri Son Gwon, declara printr-un comunicat de presă că „speranța de a ameliora tensiunile dintre cele două țări, care atinsese un nivel ridicat în urmă cu doi ani, s-a transformat acum în disperare”, caracterizând relațiile ca fiind de ”o deteriorare foarte rapidă”.

Ministrul de externe nord-coreean acuza SUA că în ciuda declarațiilor prin care își exprimă dorința de a ameliora tensiunile dintre cele două state, nu vin cu dovezi clare și nu acționează conform. „Nu există nimic mai ipocrit decât o promisiune goală”.

Starea de sănătate a lui Kim Jong-un nu este în cea mai bună condiție

În aprilie 2020, publicația Independent notează că starea de sănătate a lui Kim Jong-un nu este în cea mai bună condiție, asta după ce niște zvonuri apărute în aprilie 2020 făceau referire la faptul că liderul ar fi suferit o operație pe cord. De altfel, se crede că problemele de sănătate ale acestuia ar fi început încă din 2014, an în care, la un moment dat, a dispărut din viața publică timp de 40 de zile.

În iulie, anul acesta, Kim Jong-un a venit cu noi amenințări cu arme nucleare pe fondul tensiunilor avute cu SUA și Coreea de Sud, acuzând SUA că „demonizează” Coreea de Nord cu scopul de a-și justifica politicile ostile, iar exercițiile militare dintre SUA și Coreea de Sud arată „standard duble” cu aspecte „de tip gangster” din partea SUA.

Averi fabuloase pentru el, restricții numeroase pentru popor

Presa internațională a scris, în repetate rânduri, despre averile fabuloase pe care le deține Kim Jong-un – avioane private, iahturi, jet sky-uri și numeroase vile. Într-una dintre vilele sale fusese găzduit și Denis Rodman, în 2013. Fostul baschetbalist spunea că viața dictatorului este „ca o petrecere de șapte stele, cu cocktail-uri, jet-ski-uri și insule private”.

De asemenea, inspirat de perioada în care a trăit în Elveția, liderul Nord Coreean și-a făcut și un resort de ski, estimat la 21 milioane de dolari. Toate astea, în vreme ce în Coreea de Nord doar câteva mii de oameni au dreptul la internet (ambasadori, oameni ai guvernului, organizații non-guvernamentale, unele instituții educaționale), locuitorii nu au voie să călătorească intern sau internațional fără acord special, în țară nu sunt acceptate de guvern decât 28 de tunsori, se încearcă eliminarea oricărei influențe capitaliste, nu sunt premise hainele și încălțămintea străine, blugii skinny, piercingurile pentru nas și buze, filmele și muzica străină, filmele în care apar picioare de femei dezgolite 10 cm de la genunchi în sus sunt considerate pornografice, la televizor putând fi urmărite doar emisiuni aprobade de liderul suprem.

Bibliografie:

https://www.theguardian.com/fashion/2021/may/26/north-korea-bans-skinny-jeans

https://www.bbc.com/news/world-asia-57225936

https://www.britannica.com/biography/Kim-Jong-Eun

https://nypost.com/article/kim-jong-un-crazy-outrageous-facts-rumors/

articolul original.

Coreea de Nord a lansat încă două rachete balistice

1 October 2022 at 06:30
image

Coreea de Nord a lansat recent două rachete balistice în largul coastei de est, susține Coreea de Sud. În ultimele zile, Nordul a mai lansat încă două rachete în aceeași direcție.

Coreea de Nord a lansat recent două rachete balistice în largul coastei sale estice, a anunțat armata sud-coreeană. Asta după ce zilele trecute, tot din Coreea de Nord au fost lansate alte două rachete.

„Armata sud-coreeană a detectat cu rază scurtă de acțiune lansate din Sunchon, provincia Pyongan de Sud, spre coasta de est între orele 20:48 și 20:57 … Pe fondul unei supravegheri și vigilențe consolidate, armata noastră își menține pregătirea deplină, în timp ce colaborează îndeaproape cu SUA”, a declarat Statul Major Întrunit, potrivit Reuters.

Lansare de rachete balistice în timp ce vicepreședintele american se afla în Coreea de Sud

Lansarea recentă a avut loc în momentul în care vicepreședintele american Kamala Harris încheia o vizită în Coreea de Sud, în timpul căreia a criticat vehement .

Armata nu a oferit detalii despre raza de deplasare, înălțimea și viteza rachetelor.

Coreea de Sud și aliații săi sunt îngrijorați de faptul că Nordul este pe cale să efectueze un test nuclear care ar fi al șaptelea din 2006 și primul din 2017. Specialiștii estimează că Nordul a finalizat pregătirile pentru un test nuclear și că o posibilă fereastră pentru efectuarea acestuia ar putea fi între 16 octombrie și 7 noiembrie.

articolul original.

Coreea de Nord: Număr record de teste de armament

1 October 2022 at 07:27
By: (R.C.)

Coreea de Nord a tras sâmbătă ceea ce par a fi rachete balistice, a indicat paza de coastă japoneză, citând Ministerul Apărării de la Tokyo, scrie AFP.

Cel puţin două proiectile au fost trase dinspre Coreea de Nord, a precizat paza de coastă.

Potrivit postului naţional de televiziune NHK, referindu-se la „multiple surse din cadrul guvernului”, proiectilele par să-şi fi încheiat zborul în afara zonei economice exclusive a Japoniei.

Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste de armament în acest an, în special rachete balistice.

Dacă se confirmă, ar fi a patra lansare de acest fel în ultima săptămână.

Phenianul a tras joi două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, potrivit armatei sud-coreene, la câteva ore după ce vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, a părăsit Coreea de Sud.

În cursul vizitei sale, Kamala Harris s-a deplasat la frontiera puternic militarizată cu Coreea de Nord, în cadrul unei călătorii destinate să consolideze angajamentele în domeniul apărării dintre Washington şi Seul.

Statele Unite au aproximativ 28.500 de militari în Coreea de Sud pentru a ajuta această ţară în faţa ameninţării unui atac din partea vecinului său de la nord.

Seulul şi-a anunţat joi participarea la manevre antisubmarine cu Japonia şi Statele Unite, pentru prima dată din 2017.

Oficialii sud-coreeni au declarat săptămâna aceasta că au indicii că Phenianul ar putea pregăti o lansare de rachete balistice dintr-un submarin.

Responsabili sud-coreeni şi americani avertizează de luni de zile că Coreea de Nord se pregăteşte să efectueze un alt test nuclear, mai scrie AFP.

articolul original.

Coreea de Nord: Al patrulea exercițiu cu rachete balistice din ultima săptămână

1 October 2022 at 05:16
image

Cel puţin două rachete balistice ar fi fost trase din Coreea de Nord spre Japonia sâmbătă dimineață, anunță paza de coastă japoneză, scrie aljazeera.com.

Televiziunea națională din Japonia a declarat că mai multe rachetele au aterizat în Marea Japoniei, deși în afara zonei economice exclusive a Japoniei.

Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste de armament în acest an, în special rachete balistice.

Aceasta esta a patra lansare de acest fel în ultima săptămână. Regimul a ordonat lansarea a două rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, joi, la câteva ore după ce vicepreşedinta Statelor Unite, Kamala Harris, a părăsit Coreea de Sud. În cursul vizitei sale, Kamala Harris s-a deplasat la frontiera puternic militarizată cu Coreea de Nord, în cadrul unei călătorii destinate să consolideze angajamentele în domeniul apărării dintre Washington şi Seul.

North Korea has fired two short-range ballistic missiles towards the country’s east coast, according to South Korean and Japanese officials https://t.co/goNCYx8620 pic.twitter.com/mD7JUnhGuO

— Al Jazeera English (@AJEnglish) October 1, 2022

Oficialii sud-coreeni se tem că aceste exerciții indică faptul că Phenianul ar putea pregăti o lansare de rachete balistice dintr-un submarin. Responsabili sud-coreeni şi americani avertizează că se pregătește să un alt test nuclear, mai scrie AFP.

Viceministrul japonez al Apărării, Toshiro Ino, a declarat că acțiunile militare a  Coreei de Nord sunt „provocări în continuă escaladare”.

„Acțiunile Coreei de Nord amenință pacea și siguranța nu numai pentru Japonia, ci și pentru regiune și comunitatea internațională și sunt absolut inadmisibile”, a spus Ino.

Rachetele au urcat la o altitudine maximă de 50 km și au zburat până la 400 km înainte de a ateriza în Marea Japoniei.

articolul original.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. „Este un act de provocare gravă”

26 September 2022 at 21:00
image

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică spre marea din largul coastei sale estice, înaintea unor exerciții militare planificate de forțele sud-coreene și americane care implică un portavion și a unei vizite în regiune a vicepreședintelui american Kamala Harris, scrie Reuters.

Armata sud-coreeană a declarat că a fost vorba de o singură rachetă balistică cu rază scurtă de acțiune, lansată din apropierea zonei Taechon din provincia Pyongyan din nord, cu puțin înainte de ora locală 7 dimineața, care a zburat aproximativ 600 km la o altitudine de 60 km și o viteză de Mach 5.

„Lansarea de către a unei rachete balistice este un act de provocare gravă care amenință pacea și securitatea peninsulei coreene și a comunității internaționale”, a declarat Statul Major al armatei sud-coreene într-o declarație.

Reuniune de urgență pentru a discuta măsurile de răspuns

După lansare, președintele Statului Major Întrunit, Kim Seung-kyum, și comandantul forțelor americane din Coreea, Paul LaCamera, au discutat situația și și-au reafirmat disponibilitatea de a răspunde la orice amenințare sau provocare din partea Coreei de Nord, a adăugat acesta.

Consiliul Național de Securitate al Coreei de Sud a organizat o reuniune de urgență pentru a discuta măsurile de răspuns și a condamnat lansarea ca fiind o încălcare evidentă a rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU și un act de provocare nejustificat.

Președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol, care a sosit la Seul după o călătorie în Marea Britanie, Statele Unite și Canada, a fost informat cu privire la lansare, a precizat biroul prezidențial.

Racheta a atins altitudinea maximă de 50 km

Ministrul japonez al Apărării, Yasukazu Hamada, a declarat că Japonia a estimat că racheta a atins altitudinea maximă de 50 km și este posibil să fi zburat pe o traiectorie neregulată. Hamada a precizat că a căzut în afara zonei economice exclusive a Japoniei și că nu au fost raportate probleme legate de traficul maritim sau aerian.

Multe dintre rachetele cu rază scurtă de acțiune testate de Coreea de Nord în ultimii ani au fost concepute pentru a evita apărarea antirachetă prin manevre în timpul zborului și prin zborul pe o traiectorie mai joasă.

„Dacă includem și lansările de , aceasta este cea de-a 19-a lansare, ceea ce reprezintă un ritm fără precedent”, a declarat Hamada.

Lansarea are loc după sosirea portavionului american cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan în Coreea de Sud pentru a participa la exerciții comune cu forțele sud-coreene timp de patru zile, între 26 și 29 septembrie, și înaintea unei vizite planificate la Seul în această săptămână de către Harris.

Coreea de Nord s-ar putea să testeze o rachetă balistică lansată de pe submarin

A fost pentru prima dată când Nordul a efectuat o astfel de lansare după ce a tras opt rachete balistice cu rază scurtă de acțiune într-o singură zi la începutul lunii iunie, ceea ce a determinat Statele Unite să ceară mai multe sancțiuni pentru încălcarea rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Agenția de știri sud-coreeană Yonhap a relatat recent că Coreea de Nord s-ar putea, de asemenea, să se pregătească să testeze o rachetă balistică lansată de pe submarin (SLBM), citând armata sud-coreeană.

articolul original.

Anunțul care înfioară mapamondul! ‘Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată’

25 September 2022 at 11:47
image

Statul major interarme din Coreea de Sud a anunțat că oficialii Coreei de Nord au dispus lansarea unei rachete balistice neidentificate.

Coreea de Nord a lansat, duminică, o rachetă balistică neidentificată în apele din largul coastei sale de est, la câteva zile după ce un portavion american cu propulsie nucleară a sosit în regiune pentru exerciţii, informează AFP, citată de Agerpres.

„Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată”, a anunţat statul major interarme din Coreea de Sud, fără a oferi mai multe detalii, conform sursei citate.

Lansarea, una din multele efectuate de regimul de la Phenian în acest an, are loc, de asemenea, în contextul informaţiilor care circulă despre intenţia Coreei de Nord de a testa o rachetă balistică subacvatică.

Vineri, nava americană cu propulsie nucleară USS Ronald Reagan şi vasele care îi sunt ataşate au acostat în oraşul-port Busan, pe coasta de sud a Coreei de Sud. Această prezenţă răspunde dorinţei Seulului şi Washingtonului de a creşte numărul activelor strategice americane care operează în regiune. USS Ronald Reagan va desfăşura în curând exerciţii comune cu armata sud-coreeană în largul coastei de est a ţării.

În luna mai, Phenianul a testat o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune de la Sinpo, un important şantier naval nord-coreean.

Regimul nord-coreean a testat de şase ori arme nucleare din 2006. Cel mai recent şi mai important a avut loc în 2017.

articolul original.

Coreea de Nord neagă că sprijină cu tehnică militară forțele armate ruse: ‘Nu am exportat niciodată arme sau muniții în Rusia și nu avem de gând să exportăm’

23 September 2022 at 13:31
image

Republica Populară Democrată Coreeană neagă că sprijină cu tehnică militară forțele armate ruse în Ucraina. Informația a fost publicată de presa de stat, după ce Statele Unite au precizat că Moscova caută sprijinul Coreei de Nord pentru a face rost de arme și muniție.

Nu am exportat niciodată arme sau muniţii în Rusia şi nu avem de gând să exportăm”, a declarat un responsabil de la Biroul general de echipamente al Ministerului Apărării într-un comunicat publicat de agenţia oficială de presă KCNA, relatează AFP, citată de Agerpres.ro.

Această declaraţie a fost făcută după ce Casa Albă a declarat mai devreme în septembrie că Rusia cumpără obuze de artilerie şi rachete din Coreea de Nord comunistă pentru a fi folosite în războiul său din Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby, a declarat că Statele Unite consideră că achiziţiile „ar putea include literalmente milioane de cartuşe, rachete şi obuze de artilerie”.

Cu toate acestea, citând informaţii americane desecretizate, el a subliniat la acea dată că achiziţiile nu au fost încă finalizate şi că nu exista niciun indiciu că aceste arme ar fi fost folosite în Ucraina. Aliat al Moscovei, Phenianul a afirmat în comunicat că Washingtonul şi „alte forţe ostile răspândesc un zvon de trafic de arme” între Coreea de Nord şi Rusia.

Avertizăm Statele Unite să înceteze să mai facă remarci imprudente”, a continuat documentul, subliniind în acelaşi timp că Phenianul îşi rezervă dreptul de a exporta echipamente militare.

articolul original.

SCANDAL provocat de președinte! Cum a ajuns cuvântul „fuckers” cel mai popular hashtag pe Twitter în Coreea de Sud 

23 September 2022 at 11:45
image

Preşedintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, se află în centrul unui scandal în ţara sa, care s-a amplificat după ce a negat că ar fi rostit cuvinte jignitoare la adresa SUA, principalul său aliat în materie de securitate.

O cameră de televiziune l-a surprins pe Yoon Suk-yeol în timp ce făcea, în privat, remarci denigratoare la adresa congresmenilor americani, după o întâlnire de miercuri cu preşedintele SUA, Joe Biden, la o conferinţă a Fondului Global (de combatere a SIDA, tuberculozei şi malariei) la New York.

“Cum ar putea Biden să nu se facă de râs dacă ticăloşii ăştia nu o vor trece prin Congres?”, pare să fi spus Yoon în această înregistrare difuzată de canalul sud-coreean MBC în legătură cu propunerea preşedintelui american de a creşte ajutorul financiar pentru Fondul Global, care necesită aprobarea Congresului, relatează France Presse.

Deşi înregistrarea nu a fost clară, mulţi au crezut că Yoon vorbea despre Congresul SUA şi preşedintele american Joe Biden, scrie şi Yonhap.

Explicațiile oficiale

Biroul lui Yoon a respins ulterior afirmaţia, explicând că președintele voia să spună, de fapt, că ar fi jenat dacă Adunarea Naţională a Coreei de Sud, controlată de opoziţie, ar respinge cele 100 de milioane de dolari americani cu care s-a angajat să contribuie la Fondul Global.

Purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei de la Seul, Kim Eun-hye, a afirmat că preşedintele “nu avea niciun motiv să vorbească despre SUA sau să pronunţe cuvântul ‘Biden'”. În cursul unei conferinţe de presă joi la New York, Kim a susţinut că Yoon Suk-yeol nu a menţionat “Biden”, ci a pronunţat în realitate un cuvânt coreean cu o consonanţă similară şi că se referea la parlamentari sud-coreeni, şi nu americani.

“Fuckers” hashtag-ul cel mai popular pe Twitter, joi, în Coreea de Sud

Difuzată pe YouTube, înregistrarea video a fost vizionată de peste 5 milioane de ori în mai puţin de o zi, iar cuvântul “fuckers” era joi cel mai popular hashtag pe Twitter în Coreea de Sud.

Mulţi internauţi au exprimat îndoieli cu privire la modul în care a reacţionat guvernul. “Este absolut ruşinos şi deranjant pentru copiii noştri că preşedinţia a găsit o astfel de scuză”, a scris un internaut pe YouTube, în timp ce altul a postat: “Am ascultat de zece ori. A spus +Biden+, cu siguranţă”.

Canalul de televiziune care a relatat primul despre aceste cuvinte ar trebui urmărit în justiţie pentru că “a adus atingere alianţei de neînlocuit dintre SUA şi Coreea de Sud”, a apreciat un parlamentar din partidul de guvernământ.

Însă principalul partid de opoziţie, Partidul Democrat (PD) a reacţionat dur.

”Este o ruşine pentru oameni, care trebuie să se fi simţit profund umiliţi şi au fost lezaţi în demnitatea lor”, a declarat vineri Lee Jae-myung, preşedintele PD, în timpul reuniunii Consiliului Suprem al formaţiunii. ”Gândul de a da vina pe 169 de parlamentari PD pentru dezastrul diplomatic este atât de vulgar încât nu pot să ridic faţa de jenă”, a mai spus Lee, citat de Yonhap.

Dezminţirea oficială a lui Yoon este totuna cu a le spune sud-coreenilor că ”sunt tari de urechi”, a apreciat şi parlamentarul PD Chun Jae-soon.

PD i-a cerut lui Yoon să îşi ceară scuze şi să înlocuiască toţi consilierii prezidenţiali implicaţi în incident. De asemenea, a solicitat o reuniune de urgenţă a comisiilor parlamentare.

Washingtonul are circa 27.000 de soldaţi staţionaţi în Coreea de Sud pentru a face față ameninţării pe care o reprezintă Coreea de Nord, dotată cu armă nucleară.

Yoon, fost procuror, se confruntă cu o cotă de popularitate la cel mai scăzut nivel, de numai 28%, potrivit unui ultim sondaj apărut vineri. (Sursa: Agerpres)

articolul original.

Ce ne-o mai aduce Dîncu și din Coreea

22 September 2022 at 13:39
By: (G.D.)

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, va efectua, între 22 și 25 septembrie, o vizită oficială în Republica Coreea, anunță MApN.

„În program sunt incluse discuții bilaterale cu omologul sud-coreean, prilej cu care va fi semnată o Scrisoare de intenție prin care vor fi stabilite reperele încheierii unui Acord-cadru de cooperare în domeniul apărării între cele două țări. Cei doi miniștri vor aborda tematici referitoare la situația internațională de securitate, la perspectivele consolidării cooperării în cadrul organizațiilor internaționale, cadru asigurat de statutul Republicii Coreea de partener al Alianței Nord-Atlantice, și la sprijinul acordat Ucrainei”, potrivit comunicatului de presă.

De asemenea, ministrul Dîncu va avea întâlniri cu ministrul Administrației Programului de Achiziții pentru Apărare, cu președintele Comisiei pentru Apărare Națională și va vizita expoziția de tehnică şi armament DefExpo Korea 2022.

Pe agenda oficială figurează, de asemenea, o întâlnire cu reprezentanți ai comunității de români din Republica Coreea și vizitarea „War Memorial of Korea”.

După vizita lui Dîncu în Israel,

România, prima țară din Europa care ar putea cumpăra Iron Dome

articolul original.

Ministrul apărării naționale, în vizită oficială în Republica Coreea

22 September 2022 at 08:51

Ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, va efectua, între 22 și 25 septembrie, o vizită oficială în Republica Coreea.

În program sunt incluse discuții bilaterale cu omologul sud-coreean, prilej cu care va fi semnată o Scrisoare de intenție prin care vor fi stabilite reperele încheierii unui Acord-cadru de cooperare în domeniul apărării între cele două țări.

Cei doi miniștri vor aborda tematici referitoare la situația internațională de securitate, la perspectivele consolidării cooperării în cadrul organizațiilor internaționale, cadru asigurat de statutul Republicii Coreea de partener al Alianței Nord-Atlantice, și la sprijinul acordat Ucrainei.

De asemenea, ministrul Dîncu va avea întâlniri cu ministrul Administrației Programului de Achiziții pentru Apărare, cu președintele Comisiei pentru Apărare Națională și va vizita expoziția de tehnică şi armament DefExpo Korea 2022.

Pe agenda oficială figurează, de asemenea, o întâlnire cu reprezentanți ai comunității de români din Republica Coreea și vizitarea „War Memorial of Korea”.

MApN – Biroul presă

articolul original.

Coreea de Nord neagă că a vândut armament către Rusia

22 September 2022 at 05:37

Coreea de Nord spune că nu a vândut niciodată armament către Rusia și că nu are de gând să facă acest lucru în viitor, în urma rapoartelor americane conform cărora Moscova se îndrepta către Phenian pentru a-și reface stocurile.

Coreea de Nord este un aliat de încredere a Rusiei și a luat apărarea Kremlinului de la începutul războiului din Ucraina. Liderul Kim Jong-Un a condamnat SUA pentru invazie.

Coreea de Nord nu a vândut armament către Rusia

Oficialii americani au declarat mai devreme că Coreea de Nord ar fi vândut către Rusia armament cum ar fi rachete și obuze de artilerie. Ei au spus că astfel de mișcări, împreună cu presupusele achiziții de arme iraniene, au arătat că sancțiunile occidentale împiedică eforturile Rusiei în războiul din Ucraina. Moscova a negat informațiile la acea vreme. Orice mișcare de arme între cele două țări ar încălca sancțiunile Națiunilor Unite.

Joi, într-o declarație transmisă de mass-media de stat nord-coreeană KCNA, un oficial anonim de la Ministerul Apărării din Coreea de Nord a declarat: „Nu am mai exportat niciodată arme sau muniții în Rusia și nu vom plănui să le exportăm”.

Acesta a acuzat SUA și alte „forțe ostile” că răspândesc zvonuri pentru „a-și urmări scopurile politice și militare de bază”.  La începutul lunii septembrie, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că achizițiile din Coreea de Nord ale Rusiei „ar putea include literalmente milioane de cartușe, rachete și obuze de artilerie”.

Dar purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a părut mai târziu să avertizeze această declarație, spunând că achizițiile nu au fost încă finalizate și că nu există dovezi care să sugereze că armele vor fi folosite în războiul din Ucraina.

Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia

În altă ordine de idei, cu toate că Coreea de Nord susține că nu a vândut arme către Rusia, Vladimir Putin a explicat faptul că țara a decis mobilizarea parțială și alocarea mai multor resurse militare tehnice în Ucraina. Putin a mai explicat faptul că mobilizare parțială cuprinde rezerviștii, ministrul Apărării rus subliniind faptul că studenții nu vor fi chemați la arme. Vladimir Putin a mai arătat că Rusia este o forță nucleară și că nu va da înapoi de la folosirea acestui tip de armă dacă teritoriile sale îi sunt amenințate:

Trebuie acordată o atenție deosebită organizării aprovizionării cu echipament militar și de altă natură pentru unitățile de voluntari și milițiile populare din Donbas. În timp ce acționau pentru atingerea obiectivelor principale de apărare a Donbasului, în conformitate cu planurile și deciziile Ministerului Apărării și ale Statului Major General, trupele noastre au eliberat zone considerabile din regiunile Herson și Zaporojie și o serie de alte zone. Acest lucru a creat o linie de contact prelungită care are o lungime de peste 1.000 de kilometri. a menționat Vladimir Putin.

În contextul în care Coreea de Nord neagă că a vândut arme către Rusia, sunt și alte țări care ar avea contracte de livrare armament. De exemplu Turcia a cumpărat mai mult armament din Rusia, în pofida faptului că țara este membră NATO.

articolul original.

Vasile Dîncu va face o vizită oficială în Coreea de Sud

22 September 2022 at 08:07

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, va efectua între 22 și 25 septembrie o vizită oficială în Coreea de Sud.

 Potrivit MApN, în program sunt incluse discuţii bilaterale cu omologul sud-coreean, prilej cu care va fi semnată o Scrisoare de intenţie prin care vor fi stabilite reperele încheierii unui Acord-cadru de cooperare în domeniul apărării între cele două ţări.

  Cei doi miniştri vor aborda tematici referitoare la situaţia internaţională de securitate, la perspectivele consolidării cooperării în cadrul organizaţiilor internaţionale, cadru asigurat de statutul Republicii Coreea de partener al Alianţei Nord-Atlantice, şi la sprijinul acordat Ucrainei.

De asemenea, ministrul Dîncu va avea întâlniri cu ministrul Administraţiei Programului de Achiziţii pentru Apărare, cu preşedintele Comisiei pentru Apărare Naţională şi va vizita expoziţia de tehnică şi armament DefExpo Korea 2022.

Pe agenda oficială figurează, de asemenea, o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Republica Coreea şi vizitarea „War Memorial of Korea”.

Citește și: Centrul Militar Județean Bistrița-Năsăud: Au început înscrierile pentru SOLDAŢI GRADAŢI PROFESIONIŞTI

articolul original.

Coreea de Nord dezminte că exportă arme în Rusia

22 September 2022 at 05:57
By: -

Coreea de Nord a negat că ar fi furnizat arme Rusiei, a informat presa de stat, la câteva săptămâni după ce Statele Unite au declarat că Moscova se îndreaptă spre Phenian pentru a-şi reface stocurile epuizate de invazia Ucrainei.

„Nu am exportat niciodată arme sau muniţii în Rusia şi nu avem de gând să le exportăm”, a declarat un responsabil de la Biroul general de echipamente al Ministerului Apărării, într-un comunicat publicat de agenţia oficială de presă KCNA.

Această declaraţie a fost făcută după ce Casa Albă a declarat mai devreme în septembrie că Rusia cumpără obuze de artilerie şi rachete din Coreea de Nord, pentru a fi folosite în războiul său din Ucraina, transmite AFP.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby, a declarat că Statele Unite consideră că achiziţiile „ar putea include literalmente milioane de cartuşe, rachete şi obuze de artilerie”.

Cu toate acestea, citând informaţii americane desecretizate, el a subliniat la acea dată că achiziţiile nu au fost încă finalizate şi că nu exista niciun indiciu că aceste arme ar fi fost folosite în Ucraina.

Aliat al Moscovei, Phenianul a afirmat în comunicat că Washingtonul şi „alte forţe ostile răspândesc un zvon de trafic de arme” între Coreea de Nord şi Rusia.

„Avertizăm Statele Unite să înceteze să mai facă remarci imprudente”, a continuat documentul, subliniind în acelaşi timp că Phenianul îşi rezervă dreptul de a exporta echipamente militare.

Casa Albă a indicat că achiziţionarea de muniţie de artilerie de la guvernul nord-coreean izolat, precum şi un acord pentru a cumpăra drone militare din Iran, arată că Rusia se află într-o situaţie disperată după luni de sancţiuni economice şi tehnologice occidentale menite să-i paralizeze maşinăria de război.

citizencitizen
articolul original.

Elicopterul inarmat usor sud-coreean (LAH) intra in productie

20 September 2022 at 03:00

Noul elicopter din clasa LAH (Light Armed Helicopter) de 5 tone al Korea Aerospace Industries se afla in ultima etapa de testare inaintea certificarii de la sfarsitul acestui an.

LAH va inlocui vechile modele AH-1J/S Cobra si MD-500 Defender din dotarea fortelor armate sud-coreene.

Proiectul LAH (Light Armed Helicopter) a inceput in 2015, in comun cu proiectul civil LCH (Light Civil Helicopter), pentru a reduce costurile de dezvoltare si exploatare prin procentajul ridicat de piese si componente comune. Platforma comuna celor 2 proiecte este o varianta a Airbus H-155 (fost Eurocopter EC-155, evolutie a AS365 Dauphin/AS565 Panther – din care deriva si Harbin Z-9 chinezesc), adaptata cerintelor sud-coreene, cu principalele diferente: designul cabinei, transmisia si palele rotorului principal.

H-155 adauga la randul sau o cabina mai mare cu 30% si un spatiu de bagaje cu 130% mai mare fata de variantele anterioare de AS-365 Dauphin, precum si un nou rotor Spheriflex compozit cu 5 pale cu incastrare flexibila, cuplat cu un fenestron anticuplu imbunatatit si motoare mai puternice (935 Cp fata de doar 852 Cp ale Dauphin) Turbomeca Arriel 2C2.

Greutatea maxima la decolare a LAH este de 4,92 tone iar cea gol de doar 2,62 tone, fiind fabricat din materiale compozite si aliaje ușoare. Propulsia este asigurata de doua motoare Safran Arriel 2L2 cu o putere maxima de 1032 Cp (770 KW) fiecare, ele fiind controlate prin intermediul unui sistem electronic digital (FADEC). Motoarele sunt dezvoltate si fabricate in Coreea printr-un acord intre Safran si Hanwha Techwin.

Echipamentul cabinei este „full-glass”, toti parametrii tehnici, tactici si de navigatie fiind afisati pe ecrane LCD de mari dimensiuni. In bot se afla un cap optoelectronic dotat cu camera de vedere pe timp de zi si infrarosu.

LAH integreaza ca armament principal un tun rotativ M197 cu 3 tevi de calibrul 20 mm montat sub bot, iar pe pilonii laterali poate agata containere de rachete nedirijate calibrul 70 mm si rachete antitanc , in curs de testare fiind si solutii de lansare a munitiilor ratacitoare si colaborarea cu drone (MUM-T), solutii dezvoltate in parteneriat cu Israel Aircraft Industries .

Noul elicopter este multirol, putand sa lupte cu tancurile si vehiculele blindate inamice, sa efectueze misiuni de recunoastere sau de sprijin pentru fortele terestre, si sa transporte trupe ale fortelor terestre.

In martie 2015 KAI și Airbus au semnat un memorandum de cooperare pentru vanzarea și sprijinul tehnic al ambelor elicoptere aflate în dezvoltare iar 3 luni mai tarziu,  s-a inceput proiectarea, care a durat pana in luna august 2016. Primul prototip, finalizat in decembrie 2018, a avut zborul inaugural pe 4 iulie 2019.

Daca cei de la KAI reusesc sa finalizeze faza de testare a LAH pana la sfarsitul lui noiembrie si se obtine certificatul, chiar de anul viitor ar putea fi livrate primele elicoptere catre armata sud-coreeana.

Previziunile de productie, includ pe langa cele 170 elicoptere LAH si aproximativ 100 de exemplare LCH, precum si un potential de export de 300-400 unitati. Deja oficialitatile din Emiratele Arabe Unite si-au exprimat interesul pentru elicopterul coreean in luna martie.

LAH/LCH este probabil ultimul descendent direct al familiei AS-365Dauphin/H155M, familie care va fi inlocuita in inventarul militar francez de H-160M.

Iata si un tabel cu  cateva date comparative intre acesta si alte cateva elicoptere de pe aceeasi nisa (am pastrat H145 ca si referinta pentru multirolul care ne este oferit si noua, H135 nefiind nici el departe, dar amandoua situate in liga inferioara fata de familia Dauphin):

Model AS365 Panther LCH/LAH H145/ BK117 AW159 H160 AW169
Pasageri 10 10 9 8 12 10
Lungime (m) 13,68 14,6 13,03 15,24 13,96 14,64
D. rotor (m) 11,94 12,6 11 12,8 13,4 12,12
Inaltime (m) 4,06 4,35 3,45 3,73 4,91 4,5
S. disc rotor (mp) 111,98 124,7 95 128,7
Masa gol, (kg) 2389 2620 1792 3300 4240 2850
Masa utila (kg) 1600 1793 1361 1760 1800
Masa maxima (kg) 4077 4756 3585 5330 5670 4600
Masa sarcina max.(kg) 4300 4920 3350 6000 6050 4800
Viteza croaziera (km/h) 243 243 246 256 296 268
Viteza max (km/h) 324 325 268 324 337 306
Raza actiune (km) 827 857 680 528 850 820
Plafon de serviciu (m) 5865 4572 5240 5900 4500
Viteza de urcare (m/s) 8,9 8,9 8,1 11 8,9
Motoare: 2 × Turbomeca Arriel C2 852 Cp 2 × Safran Arriel 2L2
1032 Cp
2 × Turbomeca Arriel 1E2 740 Cp 2 × LHTEC CTS800-4N 1361 Cp 2x Turbomeca Arrano 1A 1280 Cp 2× Pratt & Whitney PW210A 1000 Cp

Ideea de elicopter inarmat usor se regaseste si in familiile H135M/H145M, OH-58 Kiowa si MD/OH-6/AH-6, acestea putand desfasura misiuni de recunoastere si acompaniere a elicopterelor de atac dedicate, dupa cum se vede mai jos:

Inca asteptam cu sufletul la gura ce va rezulta din competitia americana pentru elicopterul de recunoastere si atac usor…

Marius Zgureanu

Surse:

https://www-altair-com-pl/news/view?news_id=37891

.

articolul original.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski: Este devreme să vorbim despre un sfârșit al acestui război

17 September 2022 at 05:45
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a transmis într-un interviu că este devreme să vorbim despre un sfârşit al acestui război, și că rezultatul depinde de livrarea rapidă a armelor străine către ţara sa, scrie news.ro

Preşedintele ucrainean a mai declarat, în cadrul interviului, că rezultatul războiului cu Rusia, aflat acum în a şaptea lună, depinde de livrarea rapidă a armelor străine către ţara sa.

El a comparat situaţia din zonele nou-eliberate din nord-est cu ”serialul sângeros de după Bucea”, un oraş din apropiere de Kiev unde a acuzat forţele ruse de comiterea a numeroase crime de război, în prima fază a războiului. Moscova a negat acuzaţiile.

”Începând de azi, sunt 450 de morţi, îngropaţi (în nord-estul regiunii Harkov). Dar sunt şi alţii, mulţi oameni îngropaţi separat. Oameni torturaţi. Familii întregi în unele teritorii”, a spus Zelenski.

Întrebat dacă sunt dovezi privind crime de război, el a afirmat: ”Totul este acolo… Sunt dovezi, sunt făcute evaluări, ucrainene şi internaţionale, şi asta este foarte important pentru noi, ca lumea să recunoască acest lucru”.

Kremlinul nu a răspuns imediat solicitării de a comenta noile acuzaţii ale lui Zelenski.

În mod obişnuit, Rusia neagă că ar ţinti civili în timpul a ceea ce numeşte ”operaţiune militară specială” în Ucraina şi a afirmat în trecut că acuzaţiile legate de încălcarea drepturilor omului sunt o campanie de defăimare.

Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat jurnaliştilor, vineri, la locul unei gropi comune din oraşul Izium că unele trupuri exhumate au fost găsite cu mâinile legate la spate.

Moscova nu a comentat subiectul gropii comune din Izium, oraş care a fost un bastion al ruşilor pe linia frontului, înainte ca trupele ruseşti să fie obligate de contraofensiva ucraineană să fugă.

Interviul de vineri a avut loc în biroul preşedintelui, în districtul guvernamental bine păzit, care este acum o cetate pentru Zelenski şi consilierii săi. Saci cu nisip erau aşezaţi la ferestrele clădirii cu coridoare ca un labirint.

O alarmă aeriană – folisită pentru a avertiza despre pericolul unor rachete – a sunat la Kiev cu puţin timp înainte de interviu.

Zelenski, care a vizitat oraşul Izium miercuri, a reiterat apelul la ţările europene şi la alte state să accelereze livrările de arme către Ucraina.

”Am vrea mai mult ajutor de la Turcia. Am vrea mai mult ajutor de la Coreea de Sud. Mai mult ajutor de la lumea arabă. De la Asia”, a spus el.

Zelenski a vorbit despre ”anumite bariere psihologice” în Germania în ceea ce priveşte asigurarea de echipament militar din cauza trecutului nazist, dar a afirmat că astfel de livrări sunt vitale pentru ca Ucraina să se apere de ceea ce a numit ”fascismul” rusesc. El a acuzat des Berlinul că întârzie să asigure arme, scrie news.ro

articolul original.

Sud-coreenii par a renunta la ideea de portavion

16 September 2022 at 03:00

Propunerea celor de la DSME

Deocamdata cel putin dar lucrurile par sa fie inclinate mai spre definitiv decat spre amanare.

Ca sa luam lucrurile de la inceput, Coreea de Sud si-a propus sa aiba cel putin un portavion, cel mai probabil doua, si pe acest criteriu au anuntat programul: LPX-II” mai apoi CV-X.

In 2020 totul a fost confirmat oficial si s-au alocat fonduri, planul de a construi  portavioane fiind prins in cincinalul 2021- 2025. Doua companii locale, Daewoo Shipbuilding si Marine Engineering [DSME] si Hyundai Heavy Industries [HHI] au venit cu propuneri si parneteri straini, cu experienta in constructia de portavioane.

Babcock si Fincantieri au fost alese, lucrurile indicand un usor avantaj pentru britanici, doar ca odata cu schimbarea guvernului de la Seul lucrurile au degenerat. Mai intai a fost confirmata comanda pentru inca 20 de aparate F 35A, dar nimic despre F 35B, avioane cu care viitorul portavion coreean ar fi fost sa fie echipat. Mai apoi, in planul bugetului de aparare pentru 2023 programul CV-X nu mai apare absolut deloc, in schimb se aloca fonduri suplimentare (bugetul pentru 2023 al Coreei de Sud intru aparare este de 42,5 miliarde de euro) pentru alte programe.

Submarinul “Dosan Ahn Changho” (clasa KSS-III) primeste bani in plus (submarin capabil sa lanseze rachete balistice din imersiune), ca si achizitia suplimentara de rachete anti-racheta Patriot PAC 3MSE, drone de supraveghere si rachete tactice (sol-sol) de calibrul 230mm.

O apreciere speciala, 5 miliarde de euro primeste programul de productie al tancului K2 care intra in productia de masa (sa traiasca polonezii).

Dar cel mai probabil ca sud-coreenii au ales in mod intelept, ce sa faca ei cu 1-2 portavioane?! Cu atat mai mult cu cat apararea tarii are la baza un razboi prezumtiv cu Coreea de Nord, nu cu China, Japonia sau cine stie cu cine si in cadrul unui razboi cu nordul, trei sunt aspectele principal luate in considerare de Seul:

  1. “Ruperea Lantului”, capacitatea operationala a Sudului de a distruge capacitatile de lansare a rachetelor din nord. Si aici intra atat informatiile necesare cunoasterii locurile unde sunt amplasate aceste rachete cat si posibilitatea Sudului de a le distruge rapid, poate chiar preventiv:
  2. „Korea Air and Missile Defense System” [KAMD], sisteme de rachete anti-rachete;
  3. “Korea Massive Punishment end Retaliation” [KMPR], adica promisiunea ferma ca Nordul va fi facut una cu pamantul in cazul unui atac neprovocat asupra sudului.

Si intr-adevar, daca privim  problema prin prisma celor trei “stalpi” ai apararii sud-coreene, portavionul iti pare ca nuca-n perete, fara sens si fara absolut nicio utilitate reala, bani aruncati pe geam.

Cu toate acestea programul nu a fost total abandonat, sau macar coreenii incerca sa renunte la el intr-un mod foarte elegant, asa ca au anuntat ca fac un studio de fezabilitate, idee preluata probabil de la Bucuresti, care atunci cand nu face absolut nimic, face studii de fezabilitate ani si ani de zile…

PS La Seul, unul dintre argumentele in favoarea portavionului a fost si faptul ca acesta este greu de distrus in caz de conflict, are o mare mobilitate, iar pe de alta parte americanii poate nu vor avea mereu un portavion disponibil in zona.

Dar nu este chiar un argument foarte valabil, ori cu 20 de F 35B ori fara cam tot un drac in caz de conflict cu nordul, adevarat ca portavionul ca “baza aeriana mobila” face sens, doar ca deocamdata fondurile vor fi cheltuite cu un mai mare profit pe alte zone.

In acelasi timp, contra-balansarea puterii navale japoneze pare sa fi trecut in plan secund.

GeorgeGMT

articolul original.
❌