ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 28 January 2023Ultimele Stiri

Specialiștii trag un semnal de alarmă! Părinții nu trebuie să sărute bebelușul pe buze

28 January 2023 at 13:22

Atunci când este mic, părinții au tendința de a-și săruta copilul pe gură. Din dorința de a acorda cât mai multă atenție și afecțiune, mamele nu știu care sunt riscurile la care îl expun pe bebeluș, când aleg să recurgă la acest gest.

Chiar dacă pare banal, atunci când părinții aleg să-l sărute pe cel mic pe gură, riscurile sunt mult mai mari decât pare. Bebelușul este copleșit de afecțiune, încă din primele luni din viață, iar părinții își arată dragostea prin diferite gesturi.

Cu toate acestea, specialiștii trag un semnal de alarmă. Aceștia le recomandă părinților să nu facă acest gest, pentru că pun în pericol sănătatea copilului.

Părinții trebuie să aibă grijă la modul în care își exprimă afecțiunea față de copiii lor / Sursă foto: Pixabay

De ce nu e bine ca bebelușul să fie sărutat pe gură

Totul constă în răspândirea bacteriilor prin transferul de salivă, iar copiii pot fi mai predispuși la dezvoltarea unor infecții sau chiar boli. Mai mult decât, faptul că cei mici nu au încă dinții dezvoltați, acest lucru le poate dăuna gingiilor.

Richard Marques, un stomatolog de renume din Londra, susține că prin sărutul pe buze, bebelușul poate primi de la saliva părinților diverse bacterii. Acestea pot afecta fie gingiile, fie pot dezvolta carii, relatează bzi.

Și nu e vorba doar de carii. Bebelușii pot dezvolta infecții grave în corp. Potrivit rezultatelor unui studiu, în timpul unui sărut pe gură de 10 secunde, sunt transferate până la 80 de milioane de bacterii.

articolul original.

Părinții români din Danemarca care au stat la închisoare pentru că și-ar fi maltratat bebelușul au fost declarați nevinovați

28 January 2023 at 06:47

Românii din Danemarca acuzați că și-ar fi maltratat bebelușul au fost declarați nevinovați. Anunțul a fost făcut de deputatul Robert Sighiartău, într-o postare pe Facebook. Acesta a scris că statul danez a trimis familiei o scrisoare în care îi anunță că sunt nevinovați. Informația a fost confirmată și de procurorul principal al poliției daneze, care a spus că dosarul este închis definitiv.

Potrivit Digi24, Ionuț și Sorana Rotundu au primit vineri, 27 ianuarie, o scrisoare din partea statului danez prin care se confirmă faptul că nu au fost găsite probe care să arate că micuțul lor a fost maltratat.

Anul trecut, cuplul a fost arestat timp de două luni pentru că și-ar fi agresat fiul. Potrivit dosarului, bebelușul ar fi suferit fracturi osoase la cap, hemoragii la nivelul creierului și în spatele ochilor. Mathias, născut pe 26 decembrie, a fost internat pe 31 ianuarie, la Spitalul Universitar Odense.

După sesizarea făcută de spital, cei doi părinți au fost ținuți în arest timp de două luni, fiind eliberați pe 29 martie. În această perioadă, copilul a fost supravegheat de o persoană desemnată de municipalitate, iar apoi a fost încredințat unei familii maternale.

După intervenția autorităților române, bebelușul a fost repatriat și lăsat în grija bunicilor materni din Vaslui.

articolul original.
Ieri — 27 January 2023Ultimele Stiri

Drogat la volan, un tânăr a reușit să provoace un accident cu mai multe victime, printre care și un copil de doi ani

27 January 2023 at 17:38
image

Reprezentanța Comisiei Europene în România a fost gazda evenimentului „Holocaust – România își aduce aminte”, având ca scop comemorarea Holocaustului în Europa și în România, dar și cunoașterea adevărului istoric, cel care este esențial pentru dezvoltarea unei societăți favorabile incluziunii, egalității și respectului.

În spiritul rememorării acestei tragedii din istoria Europei, invitatul special al evenimentului organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România a fost Octavian Fulop, unul dintre puținii supraviețuitori ai Holocaustului, încă rămași în viață în România.

Octavian Fulop (92 de ani) a fost internat în lagăr la vârsta de 13 ani și jumătate, în aprilie 1944, împreună cu întreaga familie. A fost închis în următoarele lagăre de concentrare: Melk, Mauthausen și Gunskirchen (toate în Austria), și în lagărul morții de la Auschwitz-Birkenau. A fost eliberat de armata americană din lagărul de la Gunskirchen.

Octavian Fulop a povestit audienței succesiunea de evenimente în urma cărora a ajuns în lagărul Auschwitz-Birkenau împreună cu întreaga sa familie, dar și ultimele momente petrecute alături de tatăl și de mama sa pe care i-a pierdut acolo. În ianuarie 1945, Octavian Fulop a fost eliberat de armata americană.

„Într-o seară, am auzit niște împușcături. Paza a fugit, lagărul a rămas liber. Dimineața, zona a fost eliberată de trupele americane. Am ieșit patru copii, plini de păduchi, fără acte, în șosea. Armata americană arunca cu ciocolată și țigări.  Nu pot să descriu, nu am cuvinte să descriu ce a însemnat libertatea. Am luat-o după lume, nu știam unde mă duc. De atunci spun că pentru libertate merită dat orice, chiar și viața.

Am sosit în România. Am găsit o mătușă. Din familia mea întreagă, formată din 50-60 de persoane, nu a supraviețuit niciunul. Am supraviețuit singur. Ce am găsit acasă? Din toată averea, toată bunăstarea? Am găsit o poză. A părinților”, a povestit Octavian Fulop.

Pe 27 ianuarie marcăm Ziua Internațională a Comemorării Holocaustului, ziua eliberării lagărului morții de la Auschwitz.

Curentele naționaliste și populiste care iau amploare în Europa ne determină să subliniem importanța cunoașterii adevărului istoric în ce privește Holocaustul și să continuăm promovarea asiduă a democrației și valorilor Uniunii Europene care sunt astăzi puse tot mai des sub semnul întrebării, din interiorul și din afara Uniunii.

articolul original.

Tim Burton, un regizor cu filme de milioane și două Oscaruri. „Monștrii sunt domeniul meu”

27 January 2023 at 07:30
image

„Niciodată nu am avut coșmaruri după vizionarea unui film de groază. Îmi amintesc de tata care-mi tot spunea că o să visez urât – aveam trei ani – dar chiar n-am avut niciodată coșmaruri. Mai degrabă eram înspăimântat de propria familie și de viața reală. Pentru mine coșmar era să mi se spună să merg la școală ori să-mi mănânc micul dejun. Mă treceau fiorii și transpirația numai gândindu-mă la asta. Cred că filmele te ajută, de fapt, să te relaxezi. Să te simți mai confortabil. Atunci când am văzut pentru prima dată The Exorcist, în 1973, m-am speriat. Dar asta a fost tot. Senzațiile pe care ți le lasă unele filme uneori sunt de necomparat. Iar unele imagini rămân cu tine”. (Tim Burton) 

Americanul , născut în 25 august 1958, și-a început cariera de regizor încă de mic, când platourile de filmare erau reprezentate de curtea din spatele casei părintești, iar filmările erau realizate cu un aparat de filmat de 8mm, fără sunet.

A realizat primul film, „Insula doctorului Agor”, când avea 13 ani, din distribuția lui făcând parte colegii de clasă. După ce a terminat liceul, a urmat cursurile Institutului de Arte din California, unde a studiat animația personajelor.

Marile talente își au rădăcinile în copilărie

În timpul facultății, Burton a realizat scurtmetrajul „Stalk of the Celery Monster” pe care l-a folosit pentru a se angaja ca animator la Studiourile Walt Disney. Azi, Tim Burton este una dintre figurile de marcă de la Hollywood. Regizor, producător, scenarist și actor.

Și, cu toate că Studiourile l-au concediat la un moment dat (își începuse cariera acolo ca animator), determinarea și talentul său incontestabile l-au făcut să meargă mai departe și să lucreze la proiectele în care a crezut.

Dar, ce s-a întâmplat la Disney? De ce l-au dat afară de acolo?

Nu am amintiri prea plăcute. Viziunea lor față de desen nu era deloc a mea. Mă simțeam închis într-o schemă care nu se potrivea deloc cu ceea ce eram eu. Dar aici am putut să lucrez la primele mele scurtmetraje”, spunea Burton despre perioada din tinerețe când s-a angajat la Disney.

Burton avea propriile ambiții și ideile sale de scenarii de film. Compania a investit în două dintre proiectele lui  – Vincent (1982) și Frankenweenie (1984)  – (ambele scurt metraje) dar care nu au satisfăcut gusturile șefilor lui în materie de film, considerându-le mult prea macabre pentru copii – astfel că n-au mai avut încredere în conceptele lui Burton și l-au scos de tot din schemă, dar un an mai târziu avea să-și facă intrarea destul de fastuoasă în lumea cinematografiei americane prin filmul său „Aventurile lui Pee-Wee” (1985), o producție cu un buget de 6 milioane de dolari și încasări de aproape 41 milioane de dolari.

La „Pee-wee’s Big Adventure”, Burton a lucrat cu unul dintre foștii lui colegi de facultate, iar filmul a fost primit cu succes de public, ocazie care i-a adus și reputația de regizor și producător de filme cu buget mic și încasări mari. Au urmat faimoasele  „Batman” (1989), „Batman Returns” (1992) și „The Nightmare Before Christmas” (1993). După care a mai creat câteva producții cinematografice, dar pe care nu le-a și regizat „Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street” (2007) și „Alice in Wonderland” (2010). „Alice în țara minunilor”, distribuit de compania care-l concediase cu ani în urmă, Studiourile Walt Disney, a avut un buget cuprins între 120 – 150 de milioane de dolari și profituri de peste 1 miliard de dolari. Lansat pe 25 februarie 2010 în UK, filmul a avut o distribuție mai mult decât tentantă – Johnny Depp, Mia Wasikowska, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Alan Rickman și alții. Alice in wonderland a fost recompensat cu două Oscaruri – pentru cea mai bună scenografie și pentru cele mai bune costume.

Tim Burton este unul dintre cei mai faimoși regizori la nivel internațional, iar stilul său unic, cu influențe gotice și i-a adus profituri de milioane și fani dedicați în toată lumea.

Burton a fost căsătorit timp de patru ani cu Lena Gieseke și este tatăl a doi copii. De-a lungul timpului, a susținut multe campanii de conștientizare a diabetului. Burton suferă de dislexie – dizabilitate de învățare manifestată prin dificultatea unei persoane de a citi, a scrie și uneori chiar de a vorbi. Este observată în principal în rândul copiilor, această afecțiune putând fi prezentă, însă, și la adulți, deoarece ea persistă de-a lungul întregii vieți. Deși are o fobie declarată – se teme de maimuțe – a regizat „Planet of the Apes” (în 2001), un film cu Mark Wahlberg, Tim Roth, Helena Bonham Carter, Estella Warren, Michael Clarke Duncan și Paul Giamatti.

Tim Burton a regizat cel puțin 41 de filme (inclusiv animații), printre ele, în afară de cele menționate mai sus în articol, se mai numără și Corpse Bride (2005), Beetlejuice (1988), Edward Scissorhands (1990), Charile and the chocolate Factory (2005), Sleepy Hollow (1999), Dumbo (2019), Mars Attacks (1996), Abraham Lincoln (2012), The Death of Superman (2015), The Muppet Movie (1979). În top 5 cele mai bune filme ale lui Burton se află Alice in Wonderland, Batman, Charlie and the Chocolate Factory, Planet of the Apes și Batman Returns.

Surse:

https://www.romacinephilia.com/post/tim-burton-interview

https://nationaltoday.com/birthday/tim-burton/

https://www.britannica.com/biography/Tim-Burton

articolul original.

Cum a ajuns un băiat să călătorească 3.000 de kilometri într-un container?

27 January 2023 at 07:00
image

Un copil care se juca cu prietenii lui a călătorit 3.000 de kilometri, timp de cinci zile, din Bangladesh în Malaezia, după ce a adormit într-un container.

Băiatul a fost găsit într-un container de pe o navă ce a plecat din Chittagong, Bangladesh, pe 12 ianuarie, și a parcurs , până în Malaezia.

Nava a ajuns în port pe 15 ianuarie și a început să descarce pe 17 ianuarie. Astfel, băiatul a stat cinci zile închis în container, înainte de a fi eliberat.

Dintr-o joacă, într-o călătorie propriu-zisă

Inițial, autoritățile au bănuit că este victima unei rețele de trafic de persoane, apoi însă băiatul a povestit că se juca cu prietenii săi și s-a ascuns într-un container gol. A adormit, iar când s-a trezit, a găsit ușa încuiată, conform marineinsight.com.

Un docher din Malaezia l-a găsit după ce a auzit bătăi în ușa descărcate de pe o navă.

Băiatul este cunoscut doar sub numele de „Fahim”.

„Nu mai facem anchetă cu privire la traficul de persoane, deoarece investigațiile au arătat că băiatul a intrat în container, a adormit și a ajuns mai târziu aici”, a declarat ministrul de interne Datuk Serif Saifuddin Nasution Ismail Saifud, potrivit nst.com.

Băiatul a fost examinat de medici și trimis acasă

Saifuddin a declarat că băiatul a fost examinat de medici, deoarece avea febră, și a primit tratament, apoi a fost retrimis în Bangladesh.

Pe rețelele de socializare a devenit viral un videoclip care îl arăta pe copilul din Bangladesh găsit într-un container din Portul Klang, Malaezia.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Învățătorul violent din Vaslui a fost pedepsit! Dascălul a bătut un copil cu bățul peste mâni pentru că nu știa tabla înmulțirii

26 January 2023 at 21:09
image

În urmă cu o săptămâna o anchetă a fost deschisă la o școală din Vaslui, unde un copil de 7 ani ar fi fost lovit cu băţul peste mâini chiar de către învăţătorul său, pe motiv că nu ar fi știut tabla înmulțirii.

Comisia de disciplină i-a scăzut salariul dascălului, dar și calificativul pentru următoarea evaluare.

Se pare că bărbatul va fi reevaluat de un medic pentru a se stabili dacă mai este apt să predea.

Incidentul a avut loc la Școala Protopopești, comuna Tăcuta, din județul Vaslui și a fost făcut public chiar de mama copilului implicat.

„Să vă arăt cum arată bietul copil de 7 ani care a fost bătut cu bățul la mânuțe de domnul învățator de la școala Protopopești, comuna Tăcuta pentru ca nu știa tabla înmulțirii.

Acești învățători, profesori, care după atâția ani de la Revoluție nu au învățat nimic despre educarea copiilor într-un mod normal. Vrem în școala noastră profesori și învățatori care au răbdare cu copiii. Acest copil este traumatizat, nu vrea sa meargă la școala de frică!”, a scris mama băiatului în postarea care însoțea fotografia cu palmele copilului său, notează stiriest.ro.

Comisia de disciplină și Consiliul de Administrație al Protopopești din comuna vasluiană Tăcuta a stabilit ca învățătorul să fie sancționat cu diminuarea salariului cu 15% timp de șase luni și cu scăderea calificativului la următoarea evaluare.

De asemenea, polițiștii au deschis o anchetă în acest caz pentru purtare abuzivă, cercetările fiind în curs de desfășurare, conform Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.

„Bătaia e ruptă din rai”

Se pare că de o parte sunt cei care iau apărarea dascălilor exigenți care nu ezită să folosească metode agresive pentru a-și disciplina elevii, iar de cealaltă parte sunt cei care sunt de părere că profesorii violenți nu mai au ce căuta la catedră.

„Bătaia e ruptă din rai, bun-simț nu mai există”, a spus cineva.

„Tot ce a fost frumos odată s-a dus cu timpul, nimeni și nimic nu ne întoarce în trecut, au rămas doar amintiri de povești cu dascăli minunați de la care am avut ce învăța. Azi nu mai există”, a spus altcineva.

„Îmi pare rău să spun, suntem în goana numai după bogății. Atât a rămas, nu mai e respect”, a fost părerea altei persoane.

„Un pic de educație nu strică! Chiar și cu mică lovitură la palmă! Dar să nu uităm: oamenii onești, deștepți sunt cei crescuți și educați cu aceste maniere”, a mai comentat cineva, potrivit Adevărul.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Paris Hilton, mamă pentru prima dată!

25 January 2023 at 14:26
By: Vedeta
image

În vărstă de 41 de ani, Paris Hilton a reușit să nască un fiu făcut prin surogat. Ea este căsătorită cu Carter Reum, un afacerist din Chicago, din noiembrie 2021.

Cunoscuta moștenitoare a lanțului hotelier „Hilton” a declarat, într-un interviu acordat revistei People în decembrie, că a început procesul de fertilizare in vitro în vârful pandemiei de COVID-19.

„Am știut că vrem să întemeiem o familie și m-am gândit ‘Acesta este momentul perfect. În mod obișnuit sunt într-un avion 250 de zile dintr-un an, așa că hai să pregătim toate ovulele astea”.

Paris Hilton a anunțat fericitul eveniment pe Twitter

Paris Hilton a postat o imagine pe Twitter cu mesajul „Deja ești iubit dincolo de cuvinte”. Ea nu a dezvăluit cine este mama surogat a copilului.

articolul original.

Bucurie mare în Familia Regală Britanică! Prințesa Eugenie este însărcinată pentru a doua oară

25 January 2023 at 09:43

Prințesa Eugenie a Marii Britanii este însărcinată pentru a doua oară și urmează să devină mamă în vara acestui an. Palatul Buckingham a făcut o declarație oficială despre vestea minunată, menționând că Familia Regală este foarte încântată.

Prinţesa Eugenie, una dintre nepoatele regelui Charles al III-lea al Marii Britanii, a anunţat marţi că este din nou însărcinată. Ea împreună cu soțul său, Jack Brooksbank, așteaptă un al doilea copil.

Prinţesa Eugenie s-a căsătorit cu Jack Brooksbank la Castelul Windsor în anul 2018, iar primul copil al cuplului, un băiat pe nume August s-a născut în februarie 2021.

„Suntem foarte încântaţi să vă anunţăm că familia noastră se va mări cu încă un membru în vara acestui an”, a anunţat prinţesa Eugenie printr-un mesaj publicat pe contul ei de Instagram.

Mesajul transmis de Palatul Buckingham

Prinţesa Eugenie, care ocupă locul al 11-lea în ordinea de succesiune la tronul Regatului Unit, este cea mai tânără dintre cele două fiice pe care prinţul Andrew le are cu fosta lui soţie, Sarah Ferguson, ducesă de York.

„Familia regală este încântată, iar August aşteaptă cu nerăbdare să devină un frate mai mare”, a transmis biroul de presă de la Palatul Buckingham într-o declaraţie oficială.

Prințesa a publicat și pe contul său personal de Instagram o fotografie emoționantă care a strâns într-un timp scurt foarte multe aprecieri din partea internauților. Nepoata regelui Charles al III-lea se afla pe un câmp alături de fiul său cel mare care o cuprinde în brațe și îi sărută burtica.

Prinţesa Eugenie este însărcinată pentru a doua oară
articolul original.

Paris Hilton anunță nașterea primului său copil

25 January 2023 at 06:29
image

Paris Hilton a anunţat naşterea primului ei copil, transmite Le Figaro, citată de News.ro.

„Nu există cuvinte pentru a exprima cât de mult eşti deja iubit”, a afirmat ea, într-o postare pe reţelele de socializare însoţită de o fotografie şi de un emoji cu o inimă albastră.

Bebeluşul, născut de o mamă surogat

Presa americană celebră a relatat că bebeluşul, născut de o mamă surogat, este băiat.

Starleta, în vârstă de 41 de ani, a dezvăluit luna trecută că ea şi soţul ei, antreprenorul Carter Reum, au încercat o fertilizare in vitro în timpul pandemiei.

A fost „momentul potrivit”, deoarece lumea era „în impas” la începutul crizei Covid-19, a declarat ea pentru revista People.

Într-o declaraţie publicată marţi de revistă, Paris Hilton a spus că cei dragi ei sunt „copleşiţi de dragoste pentru băieţel”.

articolul original.

Teleorman: Un băiat de 13 ani, atacat de 6 câini comunitari | AUDIO

24 January 2023 at 18:47
image

Un copil de 13 ani din București a fost atacat în județul Teleorman de 6 câini comunitari. Acesta se afla în vizită la bunicii săi, iar acum este internat în spital cu răni grave.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/24ian-21-CORESP-TR-Carmen-Dumitrescu-Copil-muscat-de-caini.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Atacul s-a petrecut în jurul prânzului, când copilul, în vârstă de 13 ani, se deplasa pe un moped în extravilanul comunei Contești. Copilul se afla în vizită la bunicii lui din Teleorman.

În timpul plimbării, acesta a fost atacat de 6 câini comunitari și numai norocul l-a ajutat să se refugieze la timp în curtea unor oameni din zonă.

În urma atacului, însă, copilul a suferit răni pe corp, fiind transportat de tatăl său la o unitate medicală pentru acordarea de îngrijiri medicale la un spital din București.

Polițistii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neluarea de către proprietarul sau deținătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, urmând a se propune o soluție de către Parchet.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Autoritățile își pasează responsabilitatea în cazul femeii ucise de o haită de câini în apropiere de Lacul Morii din București

articolul original.

Încă un atac al câinilor: Un copil de 13 ani a ajuns la spital

24 January 2023 at 18:51
By: -
image

Un copil de 13 ani din București, aflat pe un moped, a fost atacat, într-o comună din Teleorman, de 6 câini de pe stradă.

Incidentul a avut loc marţi, când băiatul se afla în vizită la bunici, în comuna Conţeşti.

Când a fost atacat de 6 câini, a reuşit să se refugieze în curtea unei persoane.

Copilul a suferit răni pe corp, fiind transportat de tatăl său la spital.

”Tatăl minorului în timp ce se deplasa în municipiul Alexandria cu autoturismul având semnalele de avarii în funcţiune şi cu viteză a fost oprit de un echipaj de poliţie din cadrul Poliţiei municipiului Alexandria. În urma discuţiilor purtate cu tatăl minorului şi evaluând situaţia de pericol în care se afla minorul, au asigurat deplasarea în condiţii de siguranţă la unitatea medicală”, a transmis Poliţia Judeţeană Teleorman.

Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru neluarea de către proprietarul sau deţinătorul temporar al acestuia a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane, urmând a se propune soluţie legală prin Parchetul competent.

articolul original.

Copilă de nici doi ani, abandonată într-o clădire din Iași. Fetița era în grija unei persoane fără adăpost

24 January 2023 at 16:54
image

O fetiță în vârstă de nici doi ani de zile a fost abandonată în clădirea dezafectată a unei foste fabrici din Iaşi. Copila a fost lăsată într-un adăpost improvizat şi a fost găsită de către poliţiştii ieşeni în urma unui apel telefonic.

În seara de 23 ianuarie, poliţiştii locali din Iaşi au fost anunţaţi prin telefon despre faptul că o minoră a fost găsită în clădirea fostei fabrici de ţigarete din oraş.

Polițiștii au mers imediat la locul menţionat şi au luat măsurile necesare.

Din primele informaţii, se pare că minora se afla în grija unei persoane fără adăpost.

„În jurul orei 18.20, la Dispeceratul Poliţiei Locale Iaşi a apelat un cetăţean care sesiza că, într-un adopost improvizat din clădirea fostei fabrici de ţigarete se afla o persoană fără adăpost, căreia i-a fost încredinţată spre îngrijire o minoră în vârstă de doar doi ani”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Locale Iaşi.

Cazul, preluat de către autorităţile responsabile

Autorităţile care au ajuns la faţa locului au constatat că fetiţa nu se afla în grija părinţilor.

Astfel, aceasta a fost luată din incinta clădirii abandonate şi a fost dusă într-un centru de plasament din oraş.

„La faţa locului s-au deplasat poliţiştii locali din cadrul Serviciului 1, împreună cu poliţiştii din cadrul Secţiei 1 Iaşi şi Secţiei 6 Iaşi. Aceştia au constatat că cele sesizate se confirmă.

Astfel prin dispeceraţul Poliţiei Locale Iaşi a fost informată D.G.A.S.P.C. Iaşi, care a dirijat un asistent social la faţa locului şi a prelut cazul.

În urma verificării de situaţie, a fost necesară extragerea minorei, în vârstă de un an şi patru luni, din mediul în care locuia, fără nici unul dintre părinţi. Copilul a fost transportat la Centrul de Plasament Veniamin Costache Iaşi”, adaugă reprezentanţii Poliţiei Locale Iaşi.

Clădirea fostei fabrici de ţigarete din Iaşi este dezafectată şi este cunoscut faptul că, de multe ori, în acest loc îşi găsesc adăpost oamenii străzii.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Siropul de tuse, cauza deceselor a peste 300 de copii?

24 January 2023 at 10:15
Siropul de tuse, cauza deceselor a peste 300 de copii?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) investighează dacă există vreo legătură între producătorii cu siropuri de tuse contaminate și decesele a peste 300 de copii din trei țări, a declarat pentru Reuters o persoană familiarizată cu această chestiune.

Invocând "niveluri inacceptabile" de toxine în produse, OMS caută mai multe informații despre materiile prime specifice folosite de șase producători din India și Indonezia pentru a produce medicamentele legate de decesele recente, precum și dacă firmele le-au obținut de la aceiași furnizori, a spus persoana respectivă. OMS nu a numit niciun furnizor.

De asemenea, OMS se gândește dacă să sfătuiască familiile din întreaga lume să reevalueze utilizarea siropurilor de tuse pentru copii în general. Experții OMS evaluează dovezile pentru a stabili dacă, sau când, astfel de produse sunt necesare din punct de vedere medical pentru copii, a precizat persoana în cauză.

Decesele copiilor din cauza leziunilor renale acute au început în iulie 2022 în Gambia, urmate de cazuri în Indonezia și Uzbekistan. OMS a declarat că decesele sunt legate de siropurile de tuse eliberate fără prescripție medicală pe care copiii le-au luat pentru boli comune și care conțineau o toxină cunoscută, fie dietilenglicol, fie etilenglicol.

Până în prezent, OMS a identificat șase producători de medicamente din India și Indonezia care au produs siropurile respective. Acești producători fie au refuzat să comenteze ancheta, fie au negat că au folosit materiale contaminate.

"Acest lucru este de cea mai mare prioritate pentru noi, pentru a nu mai vedea decese de copii din cauza a ceva ce poate fi atât de ușor de prevenit", a declarat purtătorul de cuvânt al OMS, Margaret Harris, fără a face alte comentarii.

Agenția de sănătate a Națiunilor Unite a declarat luni că și-a extins investigația privind posibila contaminare cu dietilenglicol și etilenglicol în siropurile pentru tuse la alte patru țări în care este posibil ca aceleași produse să fi fost comercializate: Cambodgia, Filipine, Timorul de Est și Senegal. A făcut apel la alte guverne și la industria farmaceutică mondială să lanseze controale urgente pentru a elimina medicamentele de calitate inferioară și pentru a îmbunătăți reglementările.

Se așteaptă ca OMS să comenteze situația siropului de tuse în cadrul unei conferințe de presă care va avea loc în cursul zilei de marți.

OMS a emis deja alerte specifice pentru siropurile pentru tuse fabricate de doi producători indieni, Maiden Pharmaceuticals și Marion Biotech, în octombrie 2022 și la începutul acestei luni. Aceasta a declarat că siropurile lor au fost legate de decese în Gambia și, respectiv, Uzbekistan, iar alertele au cerut oamenilor să nu le mai folosească.

Uzinele de producție ale Maiden și Marion au fost amândouă închise. Maiden încearcă acum să redeschidă, după ce guvernul indian a declarat în decembrie că testele sale nu au descoperit nicio problemă cu produsele Maiden.

Maiden a declarat în repetate rânduri pentru Reuters, inclusiv în decembrie, că nu a făcut nimic greșit, iar directorul general Naresh Kumar Goyal a declarat marți că nu are niciun comentariu cu privire la acțiunea OMS.

OMS, în colaborare cu autoritatea indoneziană de reglementare a medicamentelor, a emis, de asemenea, o alertă în octombrie cu privire la siropurile pentru tuse fabricate de patru producători indonezieni și vândute pe piața internă. Producătorii sunt: PT Yarindo Farmatama, PT Universal Pharmaceutical, PT Konimex, PT AFI Farma.

OMS a declarat că siropurile au fost contaminate cu dietilenglicol și etilenglicol, pe care le-a numit " substanțe chimice toxice folosite ca solvenți industriali și agenți antigel care pot fi fatale chiar și luate în cantități mici". Efectele lor toxice includ incapacitatea de a elimina urina, leziuni renale și moartea.

Decesele au evidențiat potențiale lacune în reglementarea globală a medicamentelor utilizate în mod obișnuit, inclusiv supravegherea fabricilor și a lanțurilor de aprovizionare, în special a celor care produc produse pentru țările în curs de dezvoltare, care nu dispun de resursele necesare pentru a monitoriza siguranța medicamentelor.

articolul original.

Prințul Harry, dezvăluiri incredibile! A spus adevărul: „Am săpat groapa cu mâinile mele!”

22 January 2023 at 17:39
image

Prințul Harry a făcut o serie de declarații care i-a șocat pe toți cei care i-au citit cartea. Fostul Duce de Sussex a mărturisit ce a făcut în momentul în care a aflat că soția sa a pierdut cel de-al doilea copil, precum și detalii despre durerea care îl macină și în prezent.

În autobiografia scrisă de Prințul Harry apar detalii cutremurătoare despre Familia Regală, despre copilăria sa plină de momente tensionate, dar și despre viața pe care a ales să o ducă alături de Meghan Markle. Fiul regelui Charles al III-lea a fost mai sincer ca niciodată, ceea ce a dus la un întreg scandal în Marea Britanie.

Ce a făcut prințul Harry când a aflat că Meghan a pierdut sarcina

În  urmă cu câțiva ani, Meghan și Harry au trecut printr-un moment de-a dreptul dureros, în momentul în care fosta actriță a pierdut cel de-al doilea copil. Aceasta se afla singură acasă, iar când a ajuns la spital medicii nu au putut decât să declare avortul spontan.

Prințul Harry a fost devastat de situație ți nu a ratat ocazia să precizeze asta în cartea pe care a lansat-o chiar la începutul acestui an. Ba mai mult decât atât, fostul duce de Sussex a mărturisit că el a fost cel care i-a săpat mormântul copilului pe care soția sa l-a pierdut.

„Sub un copac, Meghan plângea, iar eu am săpat o groapă cu mâinile mele, după care am pus pachețelul mic în pământ”, a scris în cartea sa, prințul Harry.

Meghan a avut grijă să vorbească și ea la rândul ei despre ceea ce i s-a întâmplat, din dorința de a le ajuta pe celelalte femei care trec printr-o experiență similară. Fosta actriță a mărturisit că durerea pe care a simțit-o a fost de-a dreptul insuportabilă, însă trebuia să dea un exemplu celor din jur.

„Pierderea unui copil înseamnă să porți cu tine o durere aproape insuportabilă, simțită de mulți, dar povestită doar de câțiva. Puteam să aleg să nu vorbesc niciodată despre acest lucru sau puteam să aleg să spun că, în ciuda a tot ceea ce este rău în această experiență, există și o parte bună, care îi poate ajuta pe alții”, a citat-o Us Weekly pe fosta ducesă de Sussex.

articolul original.

Arheologii au descoperit un copil îngropat cu 142 de câini, într-o necropolă egipteană antică

22 January 2023 at 17:00
image

Arheologii au găsit mormântul unui copil, îngropat împreună cu 142 de câini, în timpul săpăturilor din necropola din Oaza Faiyum.

Oaza Faiyum este o depresiune în deșert, la vest de râul Nil, sau la sud de Cairo, Egipt. Faiyum era cunoscută de vechii egipteni ca fiind al douăzeci și unulea nume al Egiptului Superior, Atef-Pehu („Sicomorul de Nord”).

În jurul oazei se află ruinele multor sate antice, iar în apropiere se află orașul egiptean antic Crocodilopolis/Arsinoe, care era dedicat zeului crocodililor Sobek, scrie HeritageDaily.

În jurul oazei se află ruinele multor sate antice

Arheologii de la CEI RAS au săpat o necropolă la Faiyum timp de mai mulți ani, dezvăluind înmormântări care datează din secolul al IV-lea î.Hr. până în secolul al VII-lea d.Hr.

În cadrul unor săpături recente, cercetătorii au descoperit în vârstă de opt ani, aflat pe rămășițele de la 142 de câini.

Zoologul, Galina Belova, a examinat câinii, concluzionând că toți au murit în același timp, fără urme de violență.

Pe urme de argilă albastră, care este comună în rezervoarele din Egiptul Antic, ceea ce sugerează că este posibil ca aceștia să se fi aflat în apropierea unei surse de apă care a fost inundată, ceea ce i-a făcut să se înece.

Pe rămășițele câinilor au fost găsite urme de argilă albastră

În ceea ce privește motivul pentru care este încă un mister.

Este posibil ca acesta să fi avut grijă de animale, dar și mai derutant este faptul că a fost găsit cu un sac de pânză pus pe cap.

O altă înmormântare a fost găsită anterior în necropolă cu un sac de lenjerie asemănător, plasat pe capul decedatului, însă această înmormântare a fost probabil executată și a fost găsită cu o săgeată în piept.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Tenismanul arădean Marius Copil, convocat pentru întâlnirea cu Thailanda din cadrul Cupei Davis

21 January 2023 at 19:41
image

România a anunțat lotul pentru meciul din deplasare, din februarie, cu Thailanda, din Davis Cup, arădeanul Marius Copil fiind, încă, printre „rachetele” tricolore.

Echipa masculină de tenis a României va juca cu Thailanda, în deplasare, în play off-ul Grupei 1 Mondiale a Cupei Davis, partida urmând a avea loc în perioada 3-4 februarie 2023, în orașul Nonthaburi, care are o populație de 1.276.745 de locuitori.

Întâlnirea va fi găzduită de The Lawn Tennis Association of Thailand, o arenă cu o capacitate de 1.500 de locuri.

Pentru acest meci, căpitanul nejucător Gabriel Trifu și antrenorul Andrei Mlendea au convocat următorii jucători: Marius Copil, Victor Vlad Cornea, Nicholas David Ionel, Filip Jianu și Cezar Crețu. Echipa va fi însoțită de Dan Cristea, care se ocupă de pregătirea fizică și de fizioterapeutul Dragoș Rusu.

Echipa care va câștiga această dispută va juca în luna septembrie 2023 în Grupa Mondială I.

articolul original.

Un copil de 2 ani, dispărut de acasă, a fost găsit de un jandarm și un polițist pe un câmp de la marginea orașului Țăndărei

21 January 2023 at 15:23

Apelul la 112 a fost făcut vineri, 20 ianuarie, în jurul orei 18.00. O mamă speriată sesiza dispariția fiului său de numai 2 ani.

Copil Disparut Tandarei

Femeia a explicat că acesta se juca în curtea locuinței din orașul Țăndărei, împreună cu alți copii. La un moment dat, ieșind din casă pentru a-l verifica, a observat ca acesta dispăruse. A încercat să îl găsească, însă fără rezultat.

Costi Si AlexO patrulă formată dintr-un jandarm și un polițist a pornit în căutarea acestuia. Fiind întuneric, căutările au fost îngreunate, însă după doar 20 de minute copilul a fost găsit în apropierea locuinței. Acesta se afla într-o zonă cu vegetație uscată de pe un teren extravilan, ascuns pe burtă, speriat, dar teafăr.

La vederea luminilor de la lanternele echipajului, acesta a început să plângă, fiind preluat ulterior de familie.

Felicitări Costi și Alex!

sursa: IJJ Ialomița

articolul original.

Cei mai influenți copii din toate timpurile

21 January 2023 at 07:30

Copiii, la fel ca adulții, au demonstrat deseori abilități demne de admirat, unii dintre ei, prin acțiunile și existența lor, reușind să inspire lumea și să aducă schimbări semnificative în viețile noastre.

Actrița Shirley Temple, copilul minune de la Hollywood care făcea furori în anii 30, a fost numită de Franklin D. Roosevelt „Micul Miracol” datorită impactului benefic pe care l-a avut asupra americanilor în perioada Marii Depresiuni. Temple era percepută ca o rază de soare în vremuri tulburi și problematice.

Apoi, micuțul sud-african Nkosi Johnson (1989 – 2001), o victimă a SIDA, a atras atenția pe plan internațional asupra problemelor legate de HIV, călătorind prin lume, spunându-și povestea și punând bazele unui centru de adăpostire și îngrijire a mamelor și copiilor bolnavi de SIDA. De altfel, manualele de istorie și literatură au cuprins în paginile lor povești inspiraționale despre tineri care au modelat ori schimbat, într-un fel sau altul, societatea.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

Născut în Austria în 1756, Mozart a fost considerat clasice. Cânta la clavecin încă de la 3 ani și compunea de la 5, vârstă la care deja stăpânea cu măiestrie vioara și pianul, începând să concerteze în fața unui public ales, în mare parte format din familiile regale ale Europei, uimind și fascinând auditoriul prin talentul de care dădea dovadă.

La vârsta adolescenței, Mozart avea în palmares mai multe concerte, sonate, opere și simfonii, urmând ca până la moartea sa, în 1791, să desăvârșească peste 600 de lucrări muzicale.

Shirley Temple (1928 – 2014)

Shirley Temple a fost copilul minune, micuța vedetă care a adus zâmbete pe chipurile oamenilor în timpul Marii Depresiuni. A devenit actriță la vârsta de 3 ani, iar la 6 ani a primit un rol important într-o producție cinematografică hollywoodiană. Carisma ei, drăgălășenia, felul în care se exprima pe scenă au propulsat-o rapid în topul celor mai îndrăgite persoane din SUA.

Până în 1940, Shirley Temple jucase deja în 43 de filme, iar în 1963, atunci când avea 6 ani, a fost recompensată cu un Oscar, devenind astfel cea mai tânără deținătoatre a trofeului oferit de Academia Americană de Film. După succesul pe care l-a înregistrat în lumea filmului în copilărie și adolescență, la maturitate Shirley Temple a renunțat la actorie dedicându-se vieții politice.

Ruby Bridges (1954 – Prezent)

Ruby Bridges este primul copil afro-american care de albi (Școala Elementară William Frantz din Louisiana). Era singura persoană de culoare din clasă și mergea la ore însoțită de șerifi.

Întreaga viață s-a dedicat luptei pentru drepturile civile, a scris două cărți „Prin ochii mei” (1999) și „Eu sunt Ruby Bridges” (2009), a fost decorată de statul american și recompensată cu mai multe titluri onorifice drept răsplată pentru acțiunile sale în sfera drepturilor civile, iar în curtea școlii în care a pășit pentru prima dată în calitate de copil afro-american i-a fost ridicată o statuie.

Hector Pieterson (1964 – 1976)

În iunie 1976, elevii liceului din Soweto (Africa de Sud) au organizat un protest pașnic împotriva deciziei de a se renunța la engleza ca limbă de predare în favoarea limbii afrikaans. Protestul a fost înnăbușit de forțele de ordine, iar în momentul în care elevii au ripostat cu pietre, polițiștii au deschis focul asupra lor.

Au urmat confruntări violente care s-au soldat cu moartea câtorva dintre tinerii protestatari, ceea ce a aprins spiritele întregului oraș, mulți oameni alăturându-se atunci protestului în care au căzut victime peste 500 de persoane, dintre care 20 de elevi. Printre cei uciși s-a aflat și Hector Pieterson, în vârstă de numai 12 ani.

Momentul în care acesta este dus pe brațe la spital de activistul anti-aparheid  Mbuyisa Makhubu a fost imortalizat de un fotograf, imaginea având un impact puternic asupra opiniei publice, Pieterson devenind, din acel moment, simbolul luptei împotriva inegalității rasiale.

Samantha Smith (1872 – 1985)

Cunoscută ca fiind copilul activist pentru pace în timpul Războiului Rece, Samantha Smith a devenit celebră la vârsta de 10 ani odată cu scrisoarea pe care i-a trimis-o secretarului general al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Yuri Andropov, în care scria că Rusia și Statele Unite ale Americii ar trebui să renunțe la animozități și conflicte și să coexiste pașnic. Andropov a fost impresionat de gestul fetiței și, prin urmare, a invitat-o la Moscova împreună cu familia ei. Momentul a fost extrem de mediatizat, Samantha devenind atunci Cel mai tânăr ambasador al Americii.
Scrisoarea Samanthei fost publicată în ziarul Pravda, în 1983.

Samantha Smith (centru). Credit foto: CC BY-SA 3.0/RIA Novosti

„Dragă domnule Andropov, mă numesc Samantha Smith și am 10 ani. Felicitări pentru noua dvs. slujbă. Mi-am tot făcut griji că Rusia și Statele Unite vor începe un război nuclear. Veți vota să fie război sau nu? Dacă nu, spuneți-mi cum veți interveni ca să nu fie război. Nu trebuie să răspundeți la această întrebare, dar aș vrea să știu de ce vreți să cuceriți lumea sau cel puțin țara noastră. Dumnezeu a creat lumea ca noi să trăim împreună în pace, nu să ne luptăm între noi.”

Samantha Smith a murit la 13 ani, în 1985, într-un accident de avion. În ciuda vieții sale scurte, ea a avut un impact uriaș în reducerea. Pe lângă scrisoarea ei publicată în ziarul rus Pravda, în cinstea ei a fost construit un monument la Moscova.

Iqbal Masih (1983 – 1995)

Pakistanezul Iqbal Masih avea doar patru ani când tatăl său l-a vândut ca sclav pentru a munci într-o fabrică de covoare în schimbul unor bani de care avea nevoie pentru nunta fiului cel mare. Masih, alături de alți copii exploatați, lucra mai bine de 12 ore zilnic.

Sursa foto: Profimedia

La vârsta de 10 ani a reușit să evadeze din acel mediu și a început să militeze împotriva sclavagismului modern, condamnând exploatarea copiilor și luptând pentru dreptul acestora la educație. Prin acțiunile și discursurile sale, se estimează că a ajutat să scape din robia muncii și exploatării peste 3000 de copii. La 12 ani a primit Premiul Reebok pentru Drepturile Omului, iar la 13 ani a fost împușcat în cap. Deși nu a fost prins niciodată, se presupune că ucigașul său făcea parte din mafia afacerilor cu covoare. La înmormântarea lui Masih au participat 800 de persoane, printre care numeroși activiști și politicieni din Pakistan.

Nkosi Johnson (1989 – 2001)

Sud-africanul Nkosi Johnson, pe numele real Xolani Nkosi – s-a născut seropozitiv într-un sat din apropierea orașului Dannhauser. Copilul, care nu-și cunoscuse niciodată tatăl, a fost adoptat de Gail Johnson, specialist în Relații Publice în Johannesburg, în momentul în care mama lui naturală nu a mai putut avea grijă de el din cauza bolii. În 1997, la vârsta de opt ani, băiatul și-a exprimat pentru prima oară stigmatizarea în public, după ce a fost refuzat ca elev de o școală primară dintr-o suburbie a Johannesburgului, pe motiv că era seropozitiv. Incidentul a avut impact până la cel mai înalt nivel, Constituția Africii de Sud interzicând discriminarea pe baze medicale, iar școala a revenit asupra deciziei.

Mama biologică a lui Nkosi a murit în același an în care băiatul a început școala. În 2000, la vârsta de 11 ani, acesta a fost speaker-ul principal al celei de-a XIII-a Conferințe Internaționale despre SIDA, de unde i-a încurajat pe seropozitivi să vorbească deschis despre boala lor și să se lupte pentru tratament egal, scrie Direcția Generală Pentru Protecția Drepturilor Copiilor.

Sursa:

https://www.worldatlas.com/articles/the-most-influencial-children-in-all-of-history.html

articolul original.

Abia acum s a aflat! De ce a divortat Carmen Tanase dupa 3 ani de casnicie

20 January 2023 at 20:47
image

Carmen Tănase, în vârstă de 62 de ani, a fost căsătorită cu regretatul critic de teatru Victor Parhon. Cei doi au împreună și un băiat, cu care celebra actriță are o relație specială. Deși nu vorbește prea des despre viața sa personală, în cadrul unui interviu recent, vedeta a dat câteva detalii despre căsnicia ei.

Între Carmen Tănase și soțul său a fost dragoste la prima vedere. Actrița a mărturisit faptul că, atunci când l-a văzut pe criticul de teatru Victor Parhon a știut că el este bărbatul cu care avea să întemeieze o familie. Diferența de vârstă dintre ei, de 17 ani nu a fost niciodată un obstacol în relația lor.

„Era clar alesul, era clar omul cu care mi-am dorit să fac un copil, dar actul acela, da, era cumva prea mare insistența. Ca să scap de mama și de ce spuneau alții, ne-am căsătorit. Lui i-a fost teamă că la Starea Civilă o să zic NU”, a mărturisit actrița în cadrul unui podcast.

Cu toate acestea, după trei ani de mariaj, cei doi au divorțat, însă au continuat să aibă o relație apropiată: “În clipa în care am început să ne râcâim, să ne certăm erau discuții și în fața copilului și am zis ‘gata, stop!, până aici’. Noi ne iubim, ne apreciem, hai să rămânem prieteni, fiecare cu treaba lui. Ne întâlnim, ne parfumăm, îmi aduci flori”.

Cei doi nu au avut parte de o cununie religioasă, au plănuit să facă acest pas la un moment dat, însă din păcate Victor Parhon s-a stins din viață.

„El era credincios și a vrut să ne cununăm religios. Nu am făcut-o atunci când ne-am căsătorit, am vrut să o facem la finalul vieții lui, dar nu am mai avut timp. Regret enorm. De-aia fiecare lucru trebuie făcut la timpul lui, ca să nu regreți după aia”, a declarat vedeta.

Ce vicii are Carmen Tănase

Se pare că pasiunea ei nu e doar teatrul, ci are și alte plăceri „vinovate”. Invitată în cadrul podcast-ului susținut de Măruță, actrița a vorbit despre unul dintre viciile sale. Ei bine, filmulețul a devenit viral destul de repede pe TikTok, căci nu degeaba este îndrăgită. Carmen Tănase spune că îi place foarte mult cafeaua. Aceasta bea mai multe pe zi, însă doar una cu cofeină.

„Flăcărica” a dezvăluit că își cumpără de fiecare dată un pahar imens cu cafea pe care îl savurează pe tot parcursul zilei.

„Eu sunt cu cafeaua lipită de mână. Acum n-am venit cu ea pentru că era închis. Să știi că beau una cu cofeină și în rest fără cofeină. Îmi place gustul, dar beau! De câte ori mi se oferă o cafea, eu beau. Eu îmi iau o cafea….uite atât e paharul!”, a mărturisit Carmen Tănase.

articolul original.
❌