ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Polițiștii verifică dacă mama celor trei copii morți în București era acasă când a pornit incendiul

1 February 2023 at 08:34
image

Au fost audieri până seara târziu în cazul morţii celor trei copii, găsiţi ieri dimineaţă într-o locuinţă din Bucureşti.

Poliţiştii verifică dacă femeia era acasă

Patul în care dormeau a ars mocnit până când n-au mai avut aer. Mama lor le-a spus anchetatorilor că s-a trezit prea târziu ca să îi salveze, dar poliţiştii verifică dacă femeia era acasă.

Declaraţia ei a fost neclară în primă fază, aşa că pe dosar scrie ucidere din culpă. La Poliţia Capitalei a ajuns şi tatăl copiilor, care era plecat la muncă în Germania.

Tatăl copiilor a venit din Germania

Lângă mamă, în taxi a urcat şi tatăl copiilor, venit de urgenţă din Germania, unde era plecat la muncă. A mers de la aeroport direct la Poliţia Capitalei, unde soţia sa a fost audiată mai bine de opt ore.

Vecinii au văzut trupurile celor trei copii întinse în curtea casei. Femeia le-a povestit că s-a trezit brusc, într-o cameră în care nu mai respira – în jur era numai fum, iar patul în care dormeau cele două fete şi băiatul cel mare ardea.

A sărit din fotoliul unde aţipise, a scos copiii din încăpere şi a sunat la 112. Până să vină pompierii, a stins singură flăcările.

Paramedicii de la SMURD au resuscitat copiii aproape o oră

Copiii de 2, 3 şi 6 ani ar fi murit intoxicaţi cu monoxid de carbon, spun surse din anchetă. Unul dintre ei era deja fără viaţă când au ajuns paramedicii.

Mama copiilor crede că unul dintre ei s-ar fi jucat cu o brichetă, ar fi aprins ceva din cameră, iar focul a mocnit până a aprins patul.

Cei care îi cunosc pe părinţi nu înţeleg cum s-a putut întâmpla nenorocirea.
Autopsia pe care o vor face miercuri medicii legişti ar urma să stabilească dacă cei trei copii au murit din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Mara Calista, deputat PNL: „Este foarte important să le transmitem copiilor noștri că VIOLENȚA nu este niciodată o soluție!

31 January 2023 at 16:22
image

Este foarte important să le transmitem copiilor noștri, prin fapte și vorbe, că VIOLENȚA nu este niciodată o soluție!

Este esențial să le oferim copiilor noștri siguranță și să îi învățăm cultura toleranței și a bunătății!

Mă întristează mult raportul publicat de cei de la ”Salvați Copiii” prin care trag un semnal de alarmă: Numărul cazurilor de bullying din școli a crescut cu aproape o treime! În România, fenomenul de bullying are proporții nemaiîntâlnite: 1 elev din 2 este victima actelor de amenințare, de umilire sau de violență fizică, iar 4 copii din 5 asistă la situații de bullying”.

Aceste cifre mi se par devastatoare. Și îmi doresc ca împreună să continuăm să găsim soluții pentru ca cei mici să nu mai fie victime.

Raportul poate fi consultat aici.

Mara Calista, deputat PNL

articolul original.

Consiliul Copiilor Brașoveni și-a prezentat propunerile de completare a proiectului de buget 2023

31 January 2023 at 17:19
By: M.Ex.

Cei 20 de copii, membri ai Consiliului Copiilor Brașoveni, și-au prezentat în fața consilierilor locali cele 8 propuneri care vor face ca Brașovul să fie un oraș mai prietenos cu copii. Consiliul Copiilor Brașoveni este un proiect derulat de municipalitate împreună cu UNICEF pentru ca Brașovul să devină ,,Localitate Prietenă a Copiilor” –

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local de astăzi, 31 ianuarie, reprezentanții Consiliului Copiilor Brașoveni le-au prezentat consilierilor locali propunerile acestei structuri consultative, formate exclusiv din copii, de completare a proiectului de buget, ce va fi dezbătut în ședința din data de 2 februarie 2022. Cele 8 propuneri prezentate astăzi au ca scop transformarea Brașovului într-un model de oraș prietenos cu copiii.

,,Consiliul Local al Copiilor Brașov înseamnă pentru noi implicare, înseamnă reprezentare. Este o șansă să ne facem vocea auzită și să ne implicăm ca și tineri cetățeni ai Brașovului și să facem o diferență. Noi vom fi acum vocea copiilor din Brașov, tuturor copiilor din Brașov și ne vom consulta cu ei, vom merge, vom asista la anumite discuții cu ei și astfel vom reuși să le identificăm problemele și să le aducem aici, la Consiliu, pentru a reuși să le rezolvăm. De exemplu, am venit cu o propunere care vizează locurile de joacă incluzive din Brașov, adică dotarea locurilor de joacă deja existente din Brașov cu echipamente pentru copiii care au dizabilități, echipamente care să le permită să se joace cu copiii tipici și să se simtă în largul lor acolo. Venim, de asemenea, cu propuneri pentru dotarea școlilor din Brașov cu echipamente cum ar fi laboratoare de informatică, săli de sport, pentru a asigura condiții egale de învățământ pentru toți elevii din Brașov. Și mai venim și cu o propunere: să existe un centru stomatologic în Brașov, cel puțin într-o școală unde se identifică mai mulți copii vulnerabili, întrucât aceștia nu își permit să meargă la un cabinet de stomatologie și acolo să aibă cumva un loc unde să se ducă gratuit și să beneficieze de aceste servicii. Toate aceste propuneri și proiecte pe care noi le-am redactat împreună au fost făcute pe baza nevoilor pe care le-am identificat pentru copiii din municipiul Brașov, prin activitățile la care noi am participat ca și consilieri“, au declarat Alexia și Horia, cei doi reprezentanți ai Consiliului Copiilor Brașoveni, prezenți în ședința de astăzi.

Propunerile membrilor Consiliului Copiilor Brașoveni

Propunerile membrilor Consiliului Copiilor Brașoveni, ca urmare a nevoilor identificate în comunitate, sunt:
* Dotarea școlilor din municipiul Brașov cu laboratoare și săli de sport în vederea
asigurării accesului la servicii educaționale în condiții de egalitate pentru toți copiii;
* Înnoirea / creșterea fondului de carte din bibliotecile școlare, astfel încât elevii să fie atrași spre lectură;
* Accesibilizarea și adaptarea mediului fizic al unităților de învățământ și al altor spații cu rol educativ pentru facilitarea accesului elevilor cu dizabilități;
* Locuri de joacă incluzive: dotarea parcurilor existente cu ansambluri de joacă și echipamente adaptate nevoilor copiilor cu dizabilități;
* Înființarea unui loc de joacă pentru copiii care locuiesc pe strada Carierei;
* Înființarea unor cluburi de robotică, cinematografie și finanțarea activităților desfășurate de astea, precum și susținerea copiilor care participă la concursuri naționale și internaționale;
* Înființarea unui Centru Multifuncțional pentru Tineri – o alternativă de petrecere a timpului liber, studiu în echipă, activități cultural – educative etc;
* Înființarea unor cabinete stomatologice școlare, în școlile în care sunt preponderenți, copiii care provin din familii vulnerabile.

„Este pentru prima oară când copiii din municipiul Brașov contribuie activ la întocmirea unui proiect de buget”

„Este pentru prima oară când copiii din municipiul Brașov, tinerii din municipiul Brașov contribuie activ la întocmirea unui proiect de buget. Acest demers este parte din activitățile pe care Consiliul Local al Copiilor brașoveni le desfășoară. Este un proiect care a început deja de anul trecut, iar propunerile pentru bugetul pe anul 2023 cu care au venit copiii astăzi în fața Consiliului Local vin în urma unor analize, vin în urma unor documentări pe teren pe care aceștia le-au făcut, a unor analize privind nevoile copiilor din municipiul Brașov și pe care le aduc către consilierii locali, pentru a fi incluse în proiectul de buget pe 2023. Atunci când discutăm despre felul în care funcționează și se dezvoltă orașul nostru, nu putem să scoatem din discuție generațiile viitoare. Atât acum, pentru ei, din rolul de copii, de tineri, cât și pentru cum va fi orașul pentru ei ca adulți. De aceea este normal să-i includem în procesul de luare a deciziilor. Mă bucur să văd că avem în Brașov tineri implicați, care pot să pună bazele unei comunități incluzive, unei comunități sănătoase și ei să devină la rândul lor cetățeni implicați în funcționarea orașului lor” a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Cei 20 de membri ai Consiliului Copiilor au fost aleși

Reamintim că, începând din 1 septembrie 2022, Consiliul Local are ca structură consultativă acest Consiliu al Copiilor, format din 20 de elevi, cu vârste între 11 și 17 ani (neîmpliniți), din cartiere/zone diferite ale Brașovului, cu o experiență variată în domeniul reprezentării, de etnii diverse, din grupuri vulnerabile (de ex. copii cu dizabilități, copii care trăiesc în sărăcie, copii instituționalizați, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate etc.), care își doresc să fie implicați, care sunt creativi și care sunt conectați cu grupuri mari de alți copii din comunitățile lor.
Acest consiliu a fost constituit ca urmare a parteneriatului dintre municipiul Brașov, Direcția de Asistență Socială Brașov și UNICEF România privind Inițiativa „Localități Prietene ale Copiilor“, și a fost aprobat prin H.C.L. nr. 640/2022.
Cei 20 de membri ai Consiliului Copiilor au fost aleși în urma unui proces de selecție la care au participat 134 de copii, pe baza unor criterii care să asigure atât reprezentarea, cât și capacitatea și dorința lor de implicare și de înțelegere a „treburilor publice“. Ei sunt elevi la următoarele unități de învățământ: școlile gimnaziale nr. 2, 4, 12, 13, 14, 27 și colegiile naționale Andrei Șaguna, Ioan Meșotă, Unirea, Andrei Bârseanu și Liceul Andrei Mureșanu.

Ce sunt „Localitățile Prietene ale Copiilor“

O „Localitate Prietenă a Copiilor” este un municipiu, un oraș, o comunitate sau un sistem de guvernare locală care se angajează să respecte drepturile copilului așa cum sunt exprimate în Convenția ONU cu privire la drepturile copilului. În practică este un oraș sau o comunitate în care vocile, nevoile, prioritățile și drepturile copiilor sunt integrate în politicile, programele și deciziile publice. Viziunea este ca fiecare copil și tânăr să se bucure de copilărie și să își atingă potențialul maxim pe măsură ce cresc. Principiile care ghidează inițiativa sunt: interesul superior al copilului, demnitate, participare și apartenență, viață, nediscriminare și echitate, transparență și responsabilitate, interdependență și indivizibilitate.
Este, de asemenea, o rețea ce reunește autoritățile și alți actori relevanți, precum organizațiile societății civile, sectorul privat, mediul academic, media și, cel mai important, copiii care doresc să transforme orașele și comunitățile lor în localități mai prietenoase pentru ei.
Inițiativa este implementată în prezent în 48 de țări la nivel global (alte 11 țări analizează în prezent posibilitatea implementării ILPC), în peste 5.600 de orașe și comunități și implică peste 30 de milioane de copii și tineri din întreaga lume. Reprezentanța UNICEF în România a decis să se alăture inițiativei globale și să sprijine pilotarea ILPC în cinci localități din România (Bacău, Moinești, Colonești și Corbasca din județul Bacău și municipiul Brașov).
În acest sens s-a semnat, la Brașov, în data de 23 iulie 2021, „Memorandumul de înțelegere între municipiul Brașov și Reprezentanța UNICEF în România“.
Municipiul Brașov și Direcția de Asistență Socială Brașov participă în calitate de parteneri, în colaborare cu UNICEF România, la proiectul “Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, Programul Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor, potrivit HCL nr. 324/2021. Costul total al proiectului este de 3.015.367 lei, fonduri integral nerambursabile.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Daruri de la copiii unei grădinițe, pentru medici, asistenți și pacienți

31 January 2023 at 16:49

Cadrele medicale și auxiliare, dar și pacienții Secțiilor Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu au primit daruri din partea preșcolarilor de la Grădinița „Samariteanul” din Târgu-Jiu.

Micuții participă la un proiect interjudețean denumit „ȘI EU VREAU SĂ AJUT!”, iar în cadrul acestuia, în fiecare lună, copiii, sprijiniți de cadrele didactice și de părinți, ajută anumite persoane prin rugăciuni și mici atenții care arată apreciere, admirație și respect.

„În luna ianuarie, cadrele didactice au discutat cu cei mici despre miracolul venirii lor pe lume și astfel, preșcolarii au aflat despre personalul medical care sprijină viața și ajută mămicile să aducă pe lume bebelușii. Așa că au decis să își arate recunoștința față de medicii și asistentele medicale din Secțiile Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Astfel, ieri, cadrele medicale au primit vizita reprezentanților Grădiniței „Samariteanul” Târgu-Jiu, care le-au înmânat darurile și felicitările preșcolarilor.” a transmis Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu.

Rugăciuni pentru personalul medical

„La grădiniță s-au făcut rugăciuni, împreună cu preșcolarii, pentru personalul medical de la Secțiile Neonatologie și Obstretică-Ginecologie. De asemenea, părinții au fost motivați să discute cu copiii despre personalul care i-a îngrjit atunci când aceștia au venit pe lume și toți părinții care au dorit, au scris o scrisoare de apreciere și mulțumire, la care au adăugat poza copilului, și au adresat-o cadrului medical dorit. Am venit la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu și am adus aceste daruri din suflet, scrisorile de apreciere, desenele create de copii, felicitările, le-am dat fiecărui cadru medical și auxiliar de la aceste două secții-din partea grădiniței. Cu toții am contribuit: cadre didactice, părinți și preșcolari. De asemenea, cadrele didactice împreună cu părinții au pregătit și o mică atenție pentru mamele care vor naște în perioada următoare: jucării confecționate manual, deosebite, cu mesaje de mulțumire și pro-viață și felicitări”, a spus profesorul Tabita Botănel, directorul Grădiniței „Samariteanul” din municipiul Târgu-Jiu.

articolul original.

Medicul ortoped Gheorghe Burnei scapă de acuzații. Dosarul în care era acuzat că a mutilat mai mulți copii s-a prescris

31 January 2023 at 15:25
image

S-a prescris dosarul în care medicul ortoped Gheorghe Burnei era acuzat că a mutilat mai mulți copii prin operații experimentale. Familia uneia dintre victime acuză autoritățile că au întârziat procesul, motiv pentru care va ataca ordonanța de clasare la CEDO.

Procurorii susțin acuzația de vătămare corporală de care era acuzat medicul Gheorghe Burnei s-a prescris în luna iulie 2016, după cum a declarat pentru ziarul Liberatea Iuliana Culachi, avocata uneia dintre victime.

Este vorba despre Amira Hamed, care a fost operată de medicul Burnei când avea un an.

În cazul acesteia, procurorii au spus că prima intervenție, care a dus la vătămarea corporală a fetiței, a avut loc în anul 1998.

Familia fetei acuză autoritățile că au tergiversat cercetările, mai precis eliberarea expertizelor medico-legale pentru declanșarea proceselor.

Avocata Iuliana Culachi spune că ordonanța de clasare va fi contestată și de asemenea va fi sesizată și Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

În același dosar clasat erau reunite cazurile a trei pacienți.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Alexandru Piţurcă a fost reținut pentru 24 de ore în dosarul măștilor neconforme

articolul original.

București: 3 frați din Rahova au murit intoxicați cu fum, în urma unui incendiu. Mama, în stare de șoc | AUDIO

31 January 2023 at 11:00
image

Tragedie în cartierul Rahova din Bucureşti: Trei fraţi, de 2, 3 şi 6 ani, au murit intoxicaţi cu fum, după un incendiu care le-a cuprins casa. Potrivit primelor informații, mama copiilor este cea care ar fi sunat la 112 pentru a semnala că una din camerele locuinței a luat foc.

Apelul a avut loc marți dimineață, în jurul orei 05:35. La această oră, mama copiilor este audiată de polițiști.

Femeia a reușit să stingă focul, până la sosirea primelor echipaje de intervenţie. Din relatările autorităților, incendiul a cuprins patul. Cei 3 copii, care se aflau în camera respectivă, au fost resuscitați, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-i salva.

În scurt timp, rudele celor trei copii au venit la locul tragediei. Unchiul femeii a declarat televiziunilor de știri că cei mici locuiau cu mama lor, tatăl fiind plecat la muncă în Germania:

„Ei stau cu chirie aici, ne-au sunat din rude pe la 7 juamte, nu știu cât era ceasul, și am venit și noi repede să vedem ce a luat foc și acum am aflat și noi că sunt toți 3 copii decedați.”

Se relatează că mama copiilor ar fi improvizat o sursă de căldură pe care a așezat-o chiar lângă patul acestora pentru a-i încălzi. Așa s-ar explica faptul că focul a cuprins doar patul în care dormeau cei 3 frați, mai spune bărbatul:

„E în stare de șoc, nici ea nu știe ce spune. A început să țipe, să urle, să se tăvălească, e plină de funingine.”

„Intervenția din această dimineață ne-a rupt sufletul”, scrie IGSU într-o postare pe pagina de Facebook.

Autoritățile fac apel la părinți să fie prudenți, să nu lase niciodată sobele ori radiatoarele electrice nesupravegheate, să curețe coșurile de fum de două ori pe an, să nu folosească mijloace de încălzire improvizate sau cu defecţiuni.

De asemenea, părinții sunt sfătuiți să apeleze la rude când sunt nevoiți să părăseasca locuința, chiar și pentru o perioadă scurtă.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/31ian-13-Manu-copii-morti-in-incendiu.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Facebook / IGSU

Citește și: Alertă sanitar-veterinară în Bacău: două lebede depistate cu gripă aviară | AUDIO

articolul original.

O maşină care venea spre Iaşi s-a răsturnat. O mamă şi trei copii, în autoturism

28 January 2023 at 11:53

O maşină care venea spre Iaşi s-a răsturnat. O mamă şi trei copii, în autoturism

Poliţiştii rutier vasluieni au fost solicitaţi să intervină, sâmbătă, după ce o maşină în care se aflau trei adulţi şi trei copii, s-a răsturnat pe DE581.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, autoturismul se deplasa în judeţul Iaşi, unde femeia aflată în autoturism mergea cu unul dintre copii la spital.

„IPJ Vaslui a fost sesizat, prin apel 112, despre un eveniment rutier cu un autoturism răsturnat în şanţ, produs pe DE581, la intrarea în satul Sălcioara, comuna Banca. Nu au fost înregistrate victime. În autoturism se aflau şoferul şi un pasager bărbat, iar pe bancheta din spate o mamă de 24 de ani, din Murgeni, cu trei copii, de de 3 ani, 1 an şi 6 luni şi un bebeluş de 4 luni. Mergeau pe direcţia Murgeni – Iaşi, la spital cu copilul de 1 an şi 6 luni”, au precizat reprezentanţii IPJ Vaslui.

Poliţiştii continuă cercetările pentru a stabili împrejurările producerii evenimentului. AGERPRES

articolul original.

Tragedie în București: Trei copii sub 6 ani au murit arși de vii în patul în care dormeau

31 January 2023 at 07:15
By: -
image

Trei copii cu vârste între 2 şi 6 ani au murit după ce patul în care se aflau a luat foc, într-o locuinţă din Sectorul 5 al Capitalei.

„În această dimineaţă, în jurul orei 05:35, am fost solicitaţi să intervenim pentru stingerea unui incendiu produs la o locuinţă din str. Surduc, Sectorul 5. Primele echipaje de intervenţie ajunse la caz au constatat că incendiul era deja stins şi că se manifestase la un pat”, anunţă marţi dimineaţă ISU Bucureşti – Ilfov.

Au fost identificate 3 victime în camera respectivă, copii cu vârstele de 2, 3 şi 6 ani.

„S-au efectuat manevre de resuscitare. Din nefericire, s-a constatat decesul acestora”, precizează ISU.

Au acţionat 4 ambulante SMURD, 3 autospeciale de stingere, 1 echipaj pentru descarcerare.

articolul original.

Situație extrem de ciudată în cazul celor trei frați, care au murit într-un incendiu în sectorul 5. Doar patul copiilor a ars complet

31 January 2023 at 09:13
image

Trei copii au ars de vii în timp ce dormeau în apartamentul lor din București, Sectorul 5, potrivit pompierilor care nu au putut să-i salveze pe micuți.

Conform surselor din anchetă, în acest incendiu a ars doar patul în care se aflau cei mici. În rest, incendiul nu a afectat casa, potrivit stiripesurse.ro.

Doar patul în care cei trei micuți dormeau a ars complet

Pompierii au fost solicitați, în această dimineață, la ora 05:35, să intervină pentru stingerea unui incendiu din Sectorul 5 al Capitalei, însă, în momentul în care au ajuns acolo, incendiul era aproape stins.

„Primele echipaje de intervenție ajunse la caz au constatat că incendiul era deja stins și că se manifestase la un pat. Au fost identificate 3 victime în camera respectivă, copii cu vârstele de 2, 3 și 6 ani. S-au efectuat manevre de resuscitare. Din nefericire s-a constatat decesul acestora”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov.

Ciudat este că doar patul în care cei trei micuți dormeau a ars complet. Mai mult decât atât, anchetatorii au avansat o ipoteză conform căreia unul dintre copii era mort încă dinainte de începerea incendiului.

Mama celor trei copii era cu ei în casă, iar acum se află în stare de șoc

„Durere cât cuprinde. Mama lor este în stare de șoc, vă dați seama, nici ea nu știe ce spune. Acum spune ceva, acum spune altceva, țipă, urlă și au băgat-o în mașina de poliție să nu vadă când sunt copiii scoși pentru a fi duși la INML.

Nu am înțeles nimic de la ea, a început să țipe, să urle, să se tăvălească, e plină de funingine, cum s-o fi chinuit singură acolo. Nu știu să vă spun … Habar nu am … Soțul ei muncea de câteva luni acolo, erau bine. Stau cu chirie, dar se descurcau”, a declarat unchiul copiilor, notează antena3.ro.

articolul original.

Trei copilași de 2, 3 și 6 ani au murit într-un incendiu în București

31 January 2023 at 08:24

 Trei copii cu vârstele de 2, 3 și 6 ani au murit, marți dimineață, în urma unui incendiu izbucnit într-o locuință din Sectorul 5 din București. Mama a sunat la 112 și a cerut ajutor pompierilor, însă nu s-a mai putut face nimic pentru cei trei copii.

Apelul la 112 s-a făcut în jurul orei 5.35, când o femeie a cerut ajutorul pompierilor pentru a stinge un incendiu produs la o locuință în Sectorul 5.

Potrivit Antena 3, focul a cuprins patul în care dormeau. Din primele informații, se pare că mama celor trei a improvizat o sursă de căldură pe care a așezat-o în zona patului, pentru a-i încălzi.

„Primele echipaje de intervenție ajunse la caz au constatat că incendiul era deja stins și că se manifestase la un pat. Au fost identificate 3 victime în camera respectivă, copii cu vârstele de 2, 3 și 6 ani. S-au efectuat manevre de resuscitare. Din nefericire s-a constatat decesul acestora”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov.

Au intervenit 4 ambulanțe SMURD, 3 autospeciale de stingere, 1 echipaj pentru descarcerare.

articolul original.

Persoanele necăsătorite dintr-o provincie chineză pot avea acum copii în mod legal

30 January 2023 at 22:00
image

Locuitorii din provincia chineză Sichuan aflată în sud-vestul țării au primit dreptul de a face copii chiar dacă nu sunt căsătoriți. Măsura are rolul de a sprijini natalitatea în scădere.

Autoritățile din provincia chineză Sichuan vor permite persoanelor necăsătorite să își întemeieze o familie și să se bucure de beneficii rezervate cuplurilor căsătorite.

Conform legii, doar femeile căsătorite au dreptul legal de a da naștere, dar în condițiile în care rata căsătoriei și a natalității a scăzut la minime record în ultimii ani, autoritățile provinciale au revizuit regula.

Persoanele necăsătorite din Sichuan pot avea copii în mod legal

Începând cu 15 februarie, cuplurile căsătorite și orice persoană care își doresc urmași vor putea să se înregistreze, fără a exista un plafon pentru numărul de copii.

Măsura are ca scop „promovarea unei dezvoltări demografice echilibrate și pe termen lung”, au explicat reprezentanții comisiei de sănătate din Sichuan, potrivit Reuters.

Până acum, comisia permitea doar cuplurilor căsătorite să aibă înregistrați în mod oficial.

Populația Chinei scade

s-a redus anul trecut pentru prima dată în șase decenii, o schimbare istorică care pare să fie urmată de o perioadă de declin. Această perspectivă a obligat autoritățile să pună în aplicare stimulente și măsuri de creștere a populației.

Un sistem de înregistrare la nivel național oferă o asigurare de maternitate pentru acoperirea facturilor medicale, permițând în același timp femeilor căsătorite să își păstreze salariul în timpul concediului de maternitate. Aceste beneficii vor fi extinse la femeile și bărbații singuri din Sichuan.

O mare parte din declinul demografic al Chinei provine din politica unicului copil impusă între 1980 și 2015.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Pediatru de la Spitalul de Copii din Timișoara, prins în timp ce curta un minor, noaptea, sub un pod. Modul necurat în care i-au surprins polițiștii

30 January 2023 at 19:31
image

Amendă de 1000 lei pentru un medic pediatru de la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara după ce vigilența oamenilor legii l-au surprins exact în momentul când părea că se pregătește să îi facă ceva necurat, sub un pod, unui tânăr care i-ar fi putut fi pacient prin prisma vârstei fragede.

Incidentul s-a petrecut, duminică seară, în jurul orei 21.oo, pe strada lt. Ovidiu Balea din Timișoara când, un echipaj al Secției 4 Poliție, aflat în patrulare, a observat un autoturism parcat, curios,…chiar sub podul peste calea ferată de la ieșire din oraș spre Săcălaz.

Pentru că cei doi nu păreau să se drogheze dar nici să poarte o discuție pe teme ortodoxe în acel loc întunecat, la o privire mai atentă, un agent a constatat faptul că pasagerul din dreapta(minor, 16 ani) avea șlițul descheiat iar șoferul (41 ani)  nu părea să-i acorde un consult ținându-se cont de circumstanțe.

Polițiștii și-au dat seama imediat că între cei doi se petrecea ceva mai mult – relatează publicația locală tion.ro

Relația necurată a pediatrului cu minorul de sub pod a fost amendată

Conform celor mărturisite la acel cea târziu oamenilor legii, amorezii s-au cunoscut pe aplicația Tinder și și-au dat întâlnire simplu și direct, pentru a se iubi sub protecția întunericului.

Sursa citată menționează că minorul ar fi încercat să ia asupra sa vinovăția și nu i-ar fi spus direct pediatrului de la Spitalul de Copii din Timișoara că nu are sub 18 ani.

Curios, oamenii legii au aflat că mama adolescentului este la curent cu curtoaziile fiului

„În cursul zilei de ieri, 29.01.2023, în jurul orei 21:00, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au depistat pe strada Ovidiu Bâlea, din municipiul Timișoara, un bărbat, în vârstă de 41 de ani și un tânăr, în vârstă de 16 ani, care se aflau într-un autoturism parcat, prezența acestora în acel loc fiind nejustificată.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că cei doi s-au întâlnit cu scopul de a întreține relații sexuale, faptă care nu a fost materializată.

Cei doi bărbați au fost sancționați conform prevederilor Legii nr 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice”, au declarat reprezentanții IPJ Timiș pentru tion.ro.

Minor avertizat, pediatru amendat: au încălcat normele de conviețuire socială

În urma incidentului, medicul a fost sancționat cu 1000 lei în baza legii 61/1991 republicată iar minorul a primit un avertisment scris în baza aceleiași legi.

Astfel, polițiștii timișoreni i-au transmis direct medicului, luni după-masă, că i-au deschis un dosar penal; ancheta este coordonată de un procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara.

„În urma verificărilor suplimentare efectuate, în cursul acestei zile, 30.01.2023, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de tentativă la act sexual cu minor, cercetările fiind continuate sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, în vederea stabilirii situației de fapt și luării măsurilor legale care se impun”, au transmis reprezentanții IPJ Timiș, potrivit presei locale.

Reprezentanții spitalului de copii, puși cu spatele la zid de acest scandal

Medicul Mihai Gafencu, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii ”Louis Ţurcanu” din Timişoara, a reacţionat, după ce a aflat de apucăturile colegului său și a precizat că urmează ca reprezentanţi din conducerea spitalului să aibă o discuţie cu medicul, la sediul instituției:

”Este o stire care ne-a uimit si pe noi. Am incercat sa aflam detalii. Am făcut către Politie o adresa in care solicitam contextul, detaliile si ceea ce s-a intamplat. Vom demara o ancheta interna si vom analiza comportamentul si date despre colegul nostru. Momentan numele vehiculat este al unui medic foarte bine pregatit si o sa incercam intr-o discutie, sa spunem asa, o sedinta formala cu angajatul nostru”, a declarat Mihai Gafencu.

articolul original.

Cine este și cum arată soția lui Victor Pițurcă. Imagine rară cu Maria, alături de copiii ei

30 January 2023 at 17:27

Victor Pițurcă este căsătorit de mai bine de trei decenii cu Maria Pițurcă, dar cei doi se afișează extrem de rar împreună. Soția i-a stat mereu împreună, chiar și după ce fostul fotbalist a înșelat-o timp de 16 ani cu Vica Blochina.

Maria este soția lui Victor Pițurcă de mai bine de 30 de ani. Cei doi au împreună o fiică pe nume Claudia și un fiu pe nume Alexandru. Soția fostului fotbalist are 62 de ani, diferența de vârstă dintre ei fiind de patru ani.

Maria Pițurcă și copiii săi. Sursă foto: Instagram

Fără să se expună, să dea declarații sau să se arate în fața camerelor de filmar, Maria îi este alături lui Victor Pițurcă de dinainte ca fostul sportiv să o cunoască pe Vica Blochina. Nu doar că i-a crescut copiii, dar acum l-a primit în casa lor și pe Edan, fiul născut din relația extraconjugală a soțului.

Maria l-a iertat pe Victor Pițurcă pentru relația cu Vica Blochina

Chiar dacă nu încape îndoială că Victor Pițurcă i-a fost infidel timp de 16 ani, Maria a fost mereu o soție înțelegătoare. Chiar și în 2007, când toate ziarele publicau infidelitatea sportivului și faptul că a lăsat-o pe balerina de la Melody însărcinată, ea nu a ieșit niciodată să vorbească despre acest subiect.

În prezent, Maria are grijă și de copilul Vicăi Blochina, mutat în casa lor, cât timp blondina este la „Survivor România 2023”.

Am lăsat un copil acasă și sper din tot sufletul meu să le arăt tuturor că se poate și la vârsta asta să fii bun, să fii plin de viață și să fii foarte bun pe traseu. Îmi vine să plâng și am foarte mari emoții”, a spus Vica Blochina.

articolul original.

6 copii au fost găsiți într-o pivniță părăsită din Austria

30 January 2023 at 13:42
By: -
image

6 copii trăiau împreună cu părinții lor în adăpostul improvizat. Tatăl este membru al unei grupări extremiste.

Serviciile sociale austriece au fost chemate pe o proprietate din Obritz, o localitate de lângă granița cu Cehia, de localnicii îngrijorați pentru soarta copiilor. Oamenii au încercat să intre în pivnița abandonată în care erau ținuți minorii, însă tatăl acestora i-a atacat cu spray cu piper.

Potrivit poliției, bărbatul, un austriac în vârstă de 54 de ani, este membru al mișcării de extremă dreapta Reichsburger și a scris mai multe cărți în care neagă Holocaustul, relatează Sky News.

Acesta a fost arestat de polițiști și ulterior eliberat pe cauțiune, în timp ce ancheta continuă.

Copiii, cu vârste între șapte luni și cinci ani, au fost internați împreună cu mama lor într-un spital. Aceștia sunt acum într-o stare bună și se află în grija serviciilor sociale, a anunțat un purtător de cuvânt al poliției.

Potrivit autorităților locale, se pare că familia trăia ilegal de mai multe luni în pivnița părăsită, dar au primit de mai multe săptămâni plângeri din cauza acestei situații.

"Camerele video de supraveghere de la intrarea în pivniță erau deosebit de enervante, iar localnicii auzeau de multe ori voci în pivniță, iar când se apropiau se făcea liniște", a declarat viceprimarul Erich Greil.

Polițiștii au spus că deocamdată nu există indicii de abuz sexual asupra copiilor. În timpul descinderii s-au găsit în pivniță "două arme lungi, două arbalete și mai multe arme cu aer comprimat".

articolul original.

China își reconsideră politica asupra familiei tradiționale: Persoanele singure vor putea adopta oricâți copii doresc

30 January 2023 at 15:21
image

Anul 2022 a fost primul în care populația Chinei s-a micșorat, după decenii de creștere demografică; conform specialiștilor, este debutul unei perioade lungi de declin.

Situția forțează autoritățile chineze să ia măsuri pentru a stimula populația în privința natalității.

Până azi, doar femeile căsătorite aveau voie să nască ceea ce determină autoritățile provinciale chineze să reanalizeze această condiție în contextul scăderii căsătoriilor și natalității.

Comuniștii chinezi legalizează adopția de copii de către persoanele singure

Autoritățile din provincia Sichuan vor permite, începând din 15 februarie, și persoanelor necăsătorite care își doresc urmași să se bucure de condițiile rezervate, în mod normal, doar familiilor, a cuplurilor căsătorite.

Astfel, persoanele care doresc să adopte micuți, vor trebui doar să se înregistreze la autoritățile locale.

Politica privind copilul unic într-o familie a fost instituită de guvernul de la Beijing între 1980 și 2015.

O altă măsură acceptată de statul chinez este și faptul că numărul de copii ce pot fi adoptați de cineva nu este limitat

Această măsură va fi extinsă la femeile și bărbații singuri din Sichuan.

Până acum doar cuplurile căsătorite erau considerate apte pentru a crește și educa în mod firesc până la doi copii.

Comisia de sănătate din Sichuan a confirmat pe site-ul său că măsura urmărește „promovarea dezvoltării populației pe termen lung și echilibrată”, precizează Reuters.

articolul original.

Medic pediatru din Timisoara, prins de politisti pe cand se pregatea sa intretina relatii intime cu un baiat de 16 ani in masina

30 January 2023 at 11:34
image

TIMISOARA. Un medic din Timisoara, angajat la Spitalul de Copii Louis Turcanu, a fost amendat, dupa ce a fost surprins de politisti in timp ce intentiona sa intretina relatii sexuale cu un adolescent de 16 ani.

Politistii au observat duminica seara, pe o strada din Timisoara, o masina in care se aflau doua persoane, un barbat de 41 de ani si baiatul de 16 ani.

”In cursul zilei de ieri, 29.01.2023, in jurul orei 21:00, politistii Sectiei 4 Urbane Timisoara, aflati in exercitarea atributiilor de serviciu, au depistat pe strada Ovidiu Balea, din municipiul Timisoara, un barbat, in varsta de 41 de ani si un tanar, in varsta de 16 ani, care se aflau intr-un autoturism parcat, prezenta acestora in acel loc fiind nejustificata. În urma verificarilor efectuate, s-a stabilit ca cei doi s-au intalnit cu scopul de a intretine relatii sexuale, fapta care nu a fost materializata”, a transmis IPJ Timis.

Cei doi si-au dat intalnire dupa ce s-au cunoscut pe o aplicatie de dating. Au fost sanctionati conform prevederilor Legii nr 61/1991, pentru incalcarea unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.

Amenda este de 1.000 de lei.

Conducerea Spitalului de Copii din Timisoara va demara o ancheta interna pentru a analiza cele petrecute.

Este o stire care ne-a uimit si pe noi. Am facut catre Politie o adresa in care solicitam contextul, detaliile si ceea ce s-a intamplat.

Vom demara o ancheta interna si vom analiza comportamentul si date despre colegul nostru. Momentan numele vehiculat este al unui medic foarte bine pregatit si o sa incercam, sa spunem asa, o sedinta formala cu angajatul nostru„, transmite medicul Mihai Gafencu, purtatorul de cuvant al Spitalului de Copii Louis Turcanu din Timisoara.

Doctorul lucreaza la ATI, este casatorit si are doi copii.

UPDATE: Politistii au extins cercetarile in cursul zilei de luni si au decis deschiderea unui dosar penal.

In urma verificarilor suplimentare efectuate, in cursul acestei zile, 30.01.2023, politistii Sectiei 4 Urbane Timisoara s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii de tentativa la act sexual cu minor, cercetarile fiind continuate in vederea stabilirii situatiei de fapt si luarii masurilor legale care se impun„, transmit reprezentantii IPJ Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Nu ne mai facem bine. Copiii din România, amenințați, umiliți și bătuți

30 January 2023 at 11:10

În ultimul an, în țara noastră, numărul cazurilor de bullying din școli a crescut cu aproape o treime, informează Organizația Salvați Copiii. Mai exact, 1 elev din 2 este victima actelor de amenințare, violență fizică și umilire, iar 4 copii din 5 asistă la situații de bullying.

Conform datelor oficiale, în sistemul de educație a fost înregistrată o creștere cu aproape o treime a situațiilor de bullying sesizate, în anul școlar 2021-2022, prin comparație cu anul școlar anterior (10.971 de situații de bullying constatate, față de 7.715). În realitate însă, fenomenul este mult mai grav: analiza recentă a Organizației Salvați Copiii (finalul anului 2022) arată că bullying-ul în școală ori în clasă și perpetuarea lui în mediul online afectează emoțional, an de an, sute de mii de elevi care devin victime ale situațiilor de violență fizică și de amenințare sau ale mesajelor umilitoare transmise online (49%), asistă în calitate de martori (82%) sau recunosc că au comis ei înșiși astfel de fapte (27%), se arată în comunicatul organizației, remis luni G4Media.

Considerând că grupurile de acțiune anti-bullying reprezintă cea mai bună cale de limitare a fenomenului de violență dintre elevi în spațiile școlare, Organizația Salvați Copiii solicită Ministerului Educației o evaluare a stadiului implementării Normelor metodologice privind constituirea acestor grupuri și elaborarea unei strategii naționale de respectare întocmai a dispozițiilor legale.

Tragedii pe termen lung

Semnalul de alarmă al Organizației Salvați Copiii, transmis astăzi cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Nonviolenţă în Școală, vine ca urmare a relatărilor din ce în ce mai numeroase din presă cu privire la acte inacceptabile de violență produse între elevi în România. Una dintre acestea se referă la incidentul petrecut într-un liceu din localitatea Mioveni, în care elevii s-au agresat fizic cu pumnii și picioarele și folosind bucăți de lemn smulse de pe holurile unității de învățământ. În prezent, adolescenții se află în atenția consilierului școlar, iar grupul de acțiune anti-bullying al acestei școli a devenit funcțional imediat după acest eveniment, inițiind un proces de informare și mobilizare a elevilor, cadrelor didactice și părinților pentru a identifica și preveni conflictele ce pot genera astfel de fapte de violență și punerea în pericol a siguranței elevilor și climatului școlar.

Faptele de bullying se petrec pe fondul lipsei de interes din partea sistemului de educație de a elabora o strategie și un plan de acțiune de prevenire și combatere a bullying-ului și cyberbullying-ului, pornind de la reglementările legale în vigoare privind acest fenomen aflat într-o progresie îngrijorătoare. În 27 mai 2020, prin ordin de ministru, propunerile Salvați Copiii România privind prevenirea și reducerea fenomenului de bullying în școli au fost incluse în Normele metodologice de aplicare a Legii împotriva violenței psihologice bullying (Ordin nr. 4.343/2020). Acestea au preluat mecanismul de intervenție conceput integral de Salvați Copiii și testat în zeci de unități școlare. Obiectivul esențial al acelor dispoziții legale este de a crea un climat sigur și pozitiv în fiecare unitate de învățământ preuniversitar, astfel încât dreptul la educație al elevilor să fie respectat prin asigurarea unei stări de bine tuturor elevilor, se arată în comunicat.

În fiecare școală/liceu trebuie înființat un grup de acțiune anti-bullying din care vor face parte directorul unității de învățământ, profesorul consilier școlar, trei cadre didactice formate în problematica violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying, doi sau mai mulți reprezentanți ai elevilor și reprezentanți ai părinților. Rolul acestui grup este de a preveni, de a identifica și soluționa situații de bullying între elevi, prin acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice. În școlile în care există grup de acțiune anti-bullying și este funcțional, se observă o îmbunătățire a climatului educațional, care se traduce într-o mai bună colaborare a cadrelor didactice cu părinții. Astfel, elevii primesc același mesaj la școală și acasă. Se simt sprijiniți pentru a deveni mai toleranți și se îndreaptă cu mai mare încredere către adulți atunci când întâmpină situații dificile.

„Ignorarea de către consiliile de administrație ale școlilor a legii care oferă școlilor o soluție pentru a preveni bullying-ul înseamnă, de fapt, să accepți că siguranța fizică și emoțională a elevilor care depind de tine le va fi amenințată. Întreg procesul educațional, relațiile dintre elevi și cadrele didactice și dorința de a veni la școală vor fi afectate, cu costuri pe care tot elevii le vor plăti, acum sau mai târziu. Pentru a determina școlile și liceele să-și creeze aceste mecanisme, Ministerul Educației și inspectoratele școlare au o mare responsabilitate, iar Salvați Copiii își va oferi, fără îndoială, sprijinul metodologic, așa cum am procedat și în cazul celor peste 80 de școli”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Citește și: Angajatorii pot declara locurile de muncă vacante în Sistemul Electronic de Mediere a Muncii! De când se pot înregistra în platformă

articolul original.

Medic pediatru timișorean, prins de polițiști în timp ce se pregătea să-i facă sex oral unui băiat

30 January 2023 at 12:31
By: -
image

Un medic pediatru din Timișoara a fost surprins de polițiști în timp ce se pregătea să-i facă sex oral unui băiat în vârstă de 16 ani. Totul s-a petrecut duminică seara, pe strada Locotenent Ovidiu Balea din Timișoara la ieșirea din oraș spre Săcălaz. Un echipaj al Secției 4 Poliție, aflat în patrulare, a observat într-un autoturism parcat sub podul peste calea ferată două persoane care le-au trezit suspiciuni.

Polițiștii au verificat mașina, iar în interior au dat peste un bărbat de 41 de ani și un tânăr în vârstă de 16 ani. Minorul avea șlițul desfăcut. Oamenii legii au aflat că cei doi s-au cunoscut pe aplicația Tinder și și-au dat întâlnire pentru a întreține raporturi sexuale. Minorul a susținut că i-ar fi spus bărbatului, medic la Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, că are 18 ani și nu 16.

„În cursul zilei de ieri, 29 ianuarie 2023, în jurul orei 21:00, polițiștii Secției 4 Urbane Timișoara, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au depistat pe strada Ovidiu Bâlea, din municipiul Timișoara, un bărbat, în vârstă de 41 de ani și un tânăr, în vârstă de 16 ani, care se aflau într-un autoturism parcat, prezența acestora în acel loc fiind nejustificată. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că cei doi s-au întâlnit cu scopul de a întreține relații sexuale, faptă care nu a fost materializată. Cei doi bărbați au fost sancționați conform prevederilor Legii nr 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice”, a transmis IPJ Timiș.

Citeste mai mult pe: pressalert.ro

articolul original.

10 copii s-au înecat şi 9 sunt daţi dispăruţi după ce barca lor s-a răsturnat

30 January 2023 at 09:23
image

Zece copii au murit înecați, după ce barca pe care călătoreau s-a răsturnat pe un lac din Pakistan. Toți morții recuperați până acum din lac aveau vârste cuprinse între șapte și 14 ani. 

Barca s-a răsturnat pe Tanda Dam, un lac de lângă Kohat în Khyber Pakhtunkhwa, aproape de granița cu Afganistanul, potrivit BBC.

Oficialul poliției locale Mir Rauf a declarat pentru AFP că, pe lângă cei zece care au murit, au fost salvați 11 copii, dintre care șase sunt în stare critică. Autoritățile cred că alți nouă sunt încă dispăruți. Peste 20 de copiii dintr-o școală islamică se aflau pe barcă în momentul accidentului, într-o excursie.

Furqan Khan, comisarul adjunct al Korat, a declarat pentru Reuters că au mai avut loc incidente în trecut, iar poliția a închis lacul pentru excursii.

Ambarcaţiunea transporta între 25 şi 30 de elevi ai unei şcoli coranice aflaţi într-o excursie.

Astfel de naufragii cu multe victime sunt frecvente în Pakistan, unde nave în stare proastă şi supraîncărcate ajung să-şi piardă echilibrul, pasagerii ajungând în apă. Numeroşi pakistanezi nu ştiu să înoate, în special femeile, descurajate de moravurile conservatoare ale ţării. În iulie, optsprezece femei au murit înecate după ce nava lor s-a scufundat pe fluviul Indus, în provincia Punjab. Pasagerii sărbătoreau o căsătorie.

articolul original.
❌