ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ninsori abundente în toată țara: Drumuri închise, mașini blocate în zăpadă, întârzieri la trenuri și avioane. În Vrancea e stare de alertă

28 January 2023 at 19:56
By: -
image

Ninsorile abundente care au pus stăpânire pe aproape întreaga țară au creat deja mari probleme pe drumuri, unde avem mașini blocate, autoturisme avariate și copaci căzuți.

Multe drumuri au fost închise, trenurile au întârzieri. De asemenea, pe mai multe sectoare de drum, sunt restricții de tonaj. Porturile erau închise sâmbătă dimineața, dar acum a rămas doar Midia închis. Pe autostrăzile A1, A2 și A3 ninge. Pe Aeroportul Henri Coandă nu sunt curse anulate, dar pot apărea întârzieri la decolare de până la o oră.

Angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au avut sâmbătă intervenții în 60 de localități din 16 județe și în București, afectate de vremea severă. Patru femei gravide, care au rămas blocate în mașini, au fost preluate și duse la spital.

Prefectul Județului Vrancea a cerut instituirea stării de alertă în județ, astfel încât să poată fi înlăturate efectele vremii nefavorabile. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat solicitarea.

CNAIR face apel către şoferi să nu mai circule pe drumurile unde este necesară intervenţia utilajelor de deszăpezire, precizând că, din cauza maşinilor blocate pe carosabil în anumite sectoare, nu se poate interveni.

Drumuri închise, situația la ora 15:00

Polițiștii anunță că, începând cu ora 15:00, s-a redeschis circulația rutieră pe DN 2, în totalitate, cu precizarea că este permis accesul autovehiculelor doar cu masa totală maximă mai mică de 3,5 tone.

Zece drumuri naționale sunt închise:

 • DN 22 Brăila, județul Brăila – Râmnicu Sărat, județul Buzău;
 • DN 2C Costești – Padina, județul Buzău;
 • DN 23B Măicănești, județul Vrancea – limita județul Buzău;
 • DN 2N Bogza – Jitia, județul Vrancea;
 • DN 23A Milcovul – Ciorăști, județul Vrancea;
 • DN 23 Brăila, județul Brăila – Focșani, județul Vrancea;
 • DN 2R Jitia – Vintileasca, județul Vrancea;
 • DN 2L Tișița – Soveja, județul Vrancea;
 • DN 2M Odobești – Butucoasa, județul Vrancea;
 • DN 25 Șendreni – Hanu Conachi, județul Galați.

De asemenea, pe alte drumuri traficul este restricționat pentru mașinile cu masa mai mare de 7,5 tone:

 • DN 2 Obrejița - Adjud/VN;
 • DN 2D Focșani - Greșu/VN;
 • toate drumurile naționale din județul Brăila, cu excepția DN 22B, unde restricția este permanentă, de 3,5 tone;
 • în județul Galați, pe următoarele drumuri naționale: DN 24D, DN 25 și DN 26;

Drumuri cu trafic restricționat pentru mașini cu masa mai mare de 4,5 tone:

 • DN 24 Tișița/VN – Cosmești/GL;
 • DN 11A Adjud-Vechi - Podu Turcului/VN;

Drumuri cu trafic restricționat pentru mașini cu masa mai mare de 3,5 tone:

 • DN 2 în județul Buzău, de la limita jud. Ialomița – limită jud. Vrancea.

Portul Midia rămâne închis atât pentru transportul maritim, cât și pentru cel fluvial, celelalte porturi fiind redeschise.

Traficul pe DN 2, în județul Buzău, este din nou blocat sâmbătă seara, după ce la ieșirea din localitatea Oreavul către municipiul Buzău, un TIR a derapat sâmbătă seara pe suprafața carosabilă, blocând ambele sensuri de mers. În acesta se afla doar șoferul, un cetățean turc, care a ieșit singur din cabină și a suferit diferite leziuni, la prima vedere ușoare.

Circulația camioanelor prin punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene din oraşul tulcean Isaccea este restricţionată pentru 24 de ore, din cauza ninsorii abundente, se arată în informarea Gărzii de Coastă. Instituţia le recomandă conducătorilor autovehiculelor care vor să ajungă în Ucraina să consulte aplicaţia traficonline.

Intervenții și incidente sâmbătă

Ambulanță blocată - O ambulanță care transporta sâmbătă dimineața femeie însărcinată a rămas blocată în trafic între Mărășești și Teșița, din județul Vrancea. Salvatorii din cadrul ISU Vrancea au fost solicitați în jur de 6:20, câte un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Focșani și SAJ Vrancea au intervenit, iar femeia a fost preluată și transportată în siguranță la UPU Focșani.

Autostrăzi - Sunt semnalate precipitații sub formă de ninsoare, cu depunere de zăpadă pe partea carosabilă pe autostrăzile A1 București – Pitești (km 10 - 64), A2 București – Constanța (km 10 - 105), A3 București – Ploiești (43 - 68), în județele aflate sub atenționările cod galben și portocaliu, precum și în municipiul București. La ora transmiterii știrii se acționează constant cu utilaje de deszăpezire și material antiderapant.

Porturile - Portul Midia rămâne închis atât pentru transportul maritim, cât și pentru cel fluvial, celelalte porturi fiind redeschise.

Aeroportul Henri Coandă - Pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” Bucureşti, traficul aerian se desfăşoară în condiții de iarnă, sâmbătă, dar în parametri normali, conform planului de zbor. Aeronavele aterizează şi decolează în siguranţă, transmit reprezentanții Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB). Nicio cursă nu este anulată din motive meteo, dar unele curse pot avea întârzieri de până la o oră la decolare, din cauza degivrării aeronavelor. Informaţii în timp real despre situaţia zborurilor pot fi găsite pe pagina de web www.cnab.ro.

București - Ilfov - ISU Bucureşti - Ilfov a anunţat, sâmbătă dimineaţă, că de vineri, ora 10:00, până sâmbătă, ora 05:00, pe perioada codului galben, ISUBIF a gestionat 59 de intervenţii (51 în Bucureşti şi opt în Ilfov) pentru îndepărtarea a 49 de copaci, patru elemente de construcţie, patru stâlpi şi a unui panou publicitar căzut. De asemenea, 38 de autoturisme au fost avariate și o curte a fost inundată.

Harghita - 11 localităţi din judeţul Harghita au rămas parţial nealimentate cu energie electrică, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce ninsoarea abundentă a afectat posturile de transformare. Este vorba de localităţile Bodogaia, Şoimuşu Mare, Şoimuşu Mic, Vidacut, Aluniş, Dejuţiu, Porumbenii Mari, Porumbenii Mici, Goagiu, Cristuru Secuiesc şi Avrămeşti. Sunt afectați circa 3000 de utilizatori.

Buzău - Mai multe echipaje de jandarmi și militari ai a Diviziei 2 Infanferie Getica acționează sâmbătă pe DN 85, în Buzău. Au fost deszăpezite 11 autovehicule și 3 tiruri care rămăseseră de ore întregi blocate în zăpadă. S-a început scoaterea primelor mașini, de pe sensul Râmnicu Sărat - Buzău. De asemenea, se acționează în zona Comișoaia. Pompierii din cadrul ISU Buzău au salvat două femei gravide aflate în două mașini blocate în trafic. Ele au fost duse la spital.

24 de localităţi din judeţul Buzău au rămas sâmbătă seară fără curent electric în urma unor defecţiuni provocate de ninsoare şi viscol. Sunt afectați circa 4.690 de abonaţi.

Vrancea - Prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici, a solicitat, sâmbătă, instituirea stării de alertă în judeţ, pentru înlăturarea efectelor vremii nefavorabile. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat solicitarea și a fost decretată stare de alertă în Vrancea. În acest fel, se pot suplimenta resursele necesare pentru gestionarea efectelor cauzate de vremea rea din aceste zile.

Brăila - Prefectul Brăilei, Iulian Timofei, a declarat, sâmbătă, pentru AGERPRES că în judeţ există în continuare trei drumuri judeţene blocate încă de la primele ore ale dimineţii, având în vedere că ninge continuu de vineri noapte, iar zăpada înlăturată de utilaje este viscolită înapoi pe carosabil. În ceea ce priveşte drumurile naţionale, DN 22 Brăila - limită cu judeţul Buzău şi DN 23 Brăila - limită cu judeţul Vrancea sunt închise circulaţiei rutiere încă de sâmbătă de la ore 9:30, iar pe celelalte drumuri naţionale se circulă în condiţii de iarnă. Se menţine restricţia traficul rutier cu masa totală maxim admisă peste 7,5 tone pe celelalte drumurile naţionale din judeţ. Localitatea Mărtăceşti nu este alimentată cu energie electrică.

Brăila - 50 de persoane care nu şi-au mai putut continua deplasarea către casă din cauza ninsorii abundente din judeţul Brăila sunt cazate, de vineri seară, în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile din comunele Galbenu şi Gradiştea, potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila, Ştefan Stoian.

Vaslui - O ambulanţă cu doi pacienţi transportaţi pentru dializă a rămas blocată în zăpadă pe DC 37, între localităţile Hoceni şi Urlaţi, potrivit unui apel înregistrat la numărul de urgenţă 112, au informat autorităţile din Vaslui. Din cauza ninsorii abundente şi a viscolului puternic, circulaţia pe mai multe drumuri a fost îngreunată, iar două drumuri judeţene au fost închise circulaţiei.

Cluj - 12 mașini au rămas sâmbătă seara blocate, din cauza zăpezii, pe un drum închis circulației publice din comuna Măguri-Răcătău, județul Cluj. Polițiștii susțin că drumul era marcat ca fiind închis circulației publice. La fața locului intervin echipaje de voluntari cu autovehicule de teren.

Intervenții vineri

 • Circa 100 de autovehicule au rămas blocate, vineri seara, pe DN 24, între Tişiţa şi limita cu judeţul Galaţi, din cauza ninsorii şi viscolului, pentru deblocarea acestora fiind necesară intervenţia Serviciului Drumuri Naţionale cu utilajele din dotare, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vrancea.
 • Alte zeci de autovehicule, printre care şi trei microbuze de transport călători, au rămas înzăpezite, în cursul serii, la Jitia, Ciorăşti, Dumbrăveni, Suraia, Măicăneşti sau Corbiţa, iar două tiruri au derapat şi s-au răsturnat pe carosabil, la Slobozia Bradului şi la ieşirea din Mândreşti, blocând traficul în zonă pentru mai multe ore.
 • În București și Ilfov, ISU a avut, vineri, până la ora 19:00, 33 de intervenţii. Pompierii au intervenit pentru îndepărtarea a 25 de copaci, 4 elemente de construcţie, 3 stâlpi şi o inundaţie la o curte. Au fost avariate 19 autoturisme.
 • Traficul rutier este blocat, vineri seară, pe DN 1, la Azuga, din cauza unui TIR care a rămas în pană, anunţă Inspectoratul de Poliţie Judeţean Prahova. Conform sursei citate, ansamblul TIR se află pe podul renovat de la Azuga, iar circulaţia rutieră este blocată.
Video: Cititor SpotMedia.ro
 • De asemenea, pe DN 1, la km 118+700, la ieşire din Sinaia, pe sensul Braşov către Ploieşti, se află un ansamblu TIR care nu mai poate înainta. Traficul în zonă este restricţionat şi se circulă alternativ pe sensul Bucureşti-Braşov.
 • În judeţul Buzău, mai multe microbuze cu muncitori, un autobuz şi mai multe maşini sunt blocate. Echipele de drumari intervin pe mai multe tronsoane, dar Consiliul Judeţean a cerut închiderea circulaţiei pe mai multe sectoare, potrivit News.ro. Potrivit autorităţilor din judeţul Buzău, în zona Vadu Paşii - Robeasca este, vineri seară, coloană de autoturisme, după ce două microbuze cu muncitori s-au blocat în zonă din cauza zăpezii.
 • De asemenea, pe DJ 102 H -Amara -Vadu Paşii traficul este blocat, fiind coloană de maşini în zonă. În plus, la aproximativ 5 kilometri de la Hanul Ovidiu spre Urziceni, un TIR a derapat şi a blocat traficul pe DN2 E85.
 • Pe DJ 102 F, între localităţile Berca şi Chiliile, drumul este blocat pe ambele sensuri. Şi pe DC 10- Costeşti-Ziduri drumul este înzăpezit, în zonă ninge viscolit.
 • Viscolul și vizibilitatea redusă au închis circulația pe DN 23B între localitățile Măicănești și Ciorăști, în județul Vrancea, potrivit Mediafax. Totodată, în satul Cerbu, pe DN 2R, 15 autoturisme sunt blocate într-un strat de zăpadă de aproximativ 100 de centimetri. Autoritățile încearcă să elibereze carosabilul.
 • În Prahova, un bărbat în vârstă de 78 de ani, din Buștenari, dependent de concentratorul de oxigen, a avut nevoie de intervenție medicală, vineri, însă drumul era blocat din cauza ninsorii aundente. O ambulanță 4x4 a reușit să ajungă la pacient.
 • Iar o persoană a fost rănită în localitatea Vulcan, judeţul Hunedoara, după ce acoperişul unei anexe s-a prăbuşit sub greutatea zăpezii.
 • De asemenea, CFR anunţă că mai multe trenuri au întârzieri semnificative, din cauza condiţiilor meteorologice, care au dus la apariţia de defecţiuni sau căderi ale tensiunii.
articolul original.

Elefanții ar putea salva Pământul de la încălzirea globală. „Acum, avem de ales”

27 January 2023 at 00:00
image

Elefanții sunt „războinici ecologici” care captează carbonul, astfel că, protejarea populațiilor este vitală atât pentru mediu, cât și pentru specia lor. Capacitatea de compensare a emisiilor de dioxid de carbon a elefanților a fost mult timp neglijată ca instrument în arsenalul nostru împotriva crizei climatice. Noi cercetări raportează influența crucială a elefanților africani asupra ecosistemelor forestiere.

Elefanții contribuie în mod natural la captarea carbonului, un lucru extrem de important pentru a preveni încălzirea Pământului. Totuși, numărul elefanților a scăzut cu peste 80% în ultimii 30 de ani, astfel că am putea pierde în curând acest stabilizator vital al mediului, potrivit IFL Science.

Mulți oameni nu-și doresc ca , dar, după cum a dovedit istoria, simpla bucurie a existenței lor și demonstrarea importanței acestora pentru menținerea unei lumi biodiverse nu a fost suficientă ca să determine luarea de acțiuni.

Dispariția elefanților, asociată cu un deserviciu climatic global

„Am ajuns la concluzia că, dacă pierdem elefanții, vom face un deserviciu global în ce privește atenuarea schimbărilor climatice. Importanța elefanților pentru atenuarea climatică trebuie să fie luată în serios de către factorii de decizie pentru a genera susținerea de care este nevoie pentru conservarea speciei elefantului”, a spus autorul principal al unei noi lucrări și profesor asistent de biologie la Universitatea Saint Louis, din SUA, dr. Stephen Blake.

Elefanții sunt destul de pretențioși atunci când vine vorba de căutarea hranei, alegând plante și copaci mai mici. În mod curios, aceste specii de plante de mărimi modeste au o densitate scăzută de carbon, ceea ce înseamnă că acestea cresc rapid și concurează pentru resurse, dar, de fapt, nu stochează prea mult carbon. Copacii bogați în densitate de carbon sunt mai mari, cresc mai greu și stochează mai mult carbon din mediu, luând și transformându-l în biomasă prin fotosinteză.

Consumând în mod selectiv plantele și copacii mai mici care nu aduc o contribuție imensă pentru planetă și care concurează cu specii mai benefice pentru mediu, elefanții subțiază pădurea în același mod în care o fac silvicultorii umani, promovând creșterea unor copaci în detrimentul altora. Acest lucru duce la înflorirea arborilor cu cel mai mare nivel de carbon.

Ce s-ar întâmpla dacă am pierde elefanții?

În cadrul unei conferințe organizate recent de Fundația Born Free, un grup de experți a discutat despre numeroasele moduri prin care tehnologiile Pământului, cum ar fi potențialul de stocare a carbonului de către elefanți, sunt sub amenințarea uciderii ilegale și a vânătorilor de trofee.

„Zece milioane de elefanți cutreierau cândva Africa, iar acum sunt mai puțin de 500.000, cu populații majoritare care trăiesc în grupuri izolate. Acești elefanți sunt pe cale de dispariție sau în pericol critic de dispariție, numărul lor scăzând cu mai bine de 80% în ultimele trei decenii. Acum, avem de ales. Ca societate globală, putem continua să vânăm aceste animale foarte sociale și inteligente și să asistăm la dispariția lor sau putem să oprim această activitate ilegală. Salvăm elefanții și putem ajuta la , atât de simplu este”, a continuat Blake.

Studiul a fost publicat în jurnalul The Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

articolul original.

Test de cultură generală. Care este diferența dintre smirnă și tămâie?

25 January 2023 at 09:00
image

Probabil că ați auzit că tămâia și smirna au fost două dintre darurile aduse Pruncului Iisus de către cei trei magi, alături de aur. Dar ce sunt acestea? 

Tămâia și smirna sunt cunoscute drept darurile prețioase oferite Pruncului Iisus de către cei trei magi, alături de aur. Dar v-ați întrebat vreodată de ce au ales înțelepții aceste obiecte ca daruri? Ce sunt acestea și sunt ele cu adevărat atât de valoroase?

Atât tămâia, cât și smirna erau mărfuri valoroase care erau exportate de caravanele de cămile în întreaga lume cunoscută. Doar regalitatea sau cei bogați își puteau permite oricare dintre ele, ceea ce le făcea un cadou potrivit pentru Regele Regilor.

Aceste mărfuri scumpe erau folosite nu numai de vechii evrei, ci și de egipteni și romani. Ambele erau folosite la îmbălsămare și erau arse pentru parfumare, purificare și în ritualuri religioase.

Tămâia era folosită ca medicament – rășina era mestecată pentru probleme digestive. Reginele și faraonii Egiptului antic foloseau tămâia și smirna la nivel topic pentru îngrijirea și întinerirea pielii, în cosmetice și măști faciale. Creionul de ochi închis la culoare pe care regalitatea egipteană îl purta gros în jurul ochilor, denumit kohl, era făcut din pulbere carbonizată

Ambele sunt derivate din rășina copacilor

Smirna provine dintr-un arbore cunoscut sub numele de Balsamodendron myrrh. Iar tămâia este derivată din arborele Boswellia. A devenit cunoscută sub numele de tămâie datorită mirosului proeminent și a flăcării constante și de lungă durată pe care o dă atunci când este arsă, scrie FarmersAlmanac.

Pentru a extrage tămâia și smirna, se fac incizii în scoarța copacului, iar seva care se scurge din tăieturi se întărește în perle de rășină. Rășina este recoltată și utilizată într-o varietate de aplicații.

Din fericire, nu avem nevoie de caravane de cămile pentru a livra aceste rășini și uleiuri benefice.

sunt vândute de obicei de către companiile de plante medicinale sub formă de uleiuri esențiale, rășină și pulberi. Ele pot fi arse și compuse și folosite pentru a face tămâie, parfumuri și tincturi medicinale.

Cum sunt folosite în zilele noastre tămâia și smirna?

Uleiul esențial de tămâie poate fi difuzat pentru a ameliora problemele respiratorii, cum ar fi răceala și astmul, sau pentru aroma sa relaxantă, care îmbunătățește concentrarea. Adăugat la unguente sau uleiuri suport, este folosit pentru a trata pielea uscată și pentru a îmbunătăți vindecarea escoriațiilor pielii.

S-a constatat că ajută la digestie, tratează eficient astmul, artrita, ucide celulele canceroase și previne creșterea tumorilor. În studiile clinice, s-a raportat că reduce umflarea cerebrală la pacienții cu cancer cerebral.

Smirna este utilizată în diverse aplicații cosmetice și de îngrijire a pielii, dar și pentru promovarea sănătății orale, în apa de gură, în pastilile pentru gât și în pasta de dinți.

Este folosit pentru a ameliora durerile de gât, durerile de dinți, aftele bucale și este un odorizant eficient pentru împrospătarea respirației.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Vântul puternic în județul Brașov ! Au căzut copaci pe carosabil !

18 January 2023 at 13:07
By: M.Ex.

Rafale puternice de vânt au dărâmat copaci în județul Brașov și au dus la blocarea circulației rutiere.
Este vorba de DN 73 A. ”DN 73A este blocat, zona Poiana Mărului din cauza copacilor doborați de vânt”, au transmis reprezentanții IPJ Brașov. La această oră, angajații de la drumuri naționale acționează pentru eliberarea șoselei.
Reamintim că Brașovul se află sub un cod galben de vânt și cantități însemnate de precipitații, până mâine la ora 18.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Sute de arbori din oraș, toaletați în această perioadă

16 January 2023 at 12:20
image

În această perioadă, Primăria municipiului Roman continuă programul de toaletări de arbori din oraș, început la finalul anului trecut, în urma solicitărilor primite de la reprezentanții asociațiilor de proprietari din oraș.

Până în acest moment, conform oficialilor municipalității, copacii din mai multe zone din municipiul Roman au fost toaletați, inclusiv pe aliniamente stradale, zone din asociații sau de la școli și instituții din oraș – la Liceul Tehnologic „Vasile Sav”, Asociațiile 13, 14, Umbreluța, pe bulevardul Republicii, bulevardul Roman Mușat, Asociația 12, pe strada Bradului, Sucedava, Ștefan cel Mare, Miron Costin, Victor Hugo, Ion Creangă, Roman Vodă, Doctor Koch, 22 Decembrie, Ecaterina Teodoroiu, Libertății, Smirodava, în parcul Zăvoi, în strada Mihai Viteazul, la Colegiul Tehnic „Danubiana”, la Grădinița „Danubiana”, la Școala „Calistrat Hogaș” sau fostul Liceu nr. 1.

„Având în vedere că este sezonul pentru activități de toaletare, continuăm acest demers, început de la finalul anului trecut, pe întreg arealul municipiului Roman. Așa cum știți, anul trecut am solicitat la toate asociațiile de proprietari să ne trimită un centralizator cu necesarul pentru toaletări. Am preluat acest necesar, iar în această perioadă continuăm ceea ce avem de făcut. În total, circa 700 de arbori au fost toaletați până acum, urmând ca, în etapa următoare, din acest moment, să se continue aceste activități, la fel, urmare a solicitărilor pe care le-am primit și conform programului stabilit de Direcția de Servicii Edilitare”, a precizat primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei.

articolul original.

Plantarea de copaci pe străzi poate salva vieți, arată un studiu

15 January 2023 at 10:00
image

Un studiu efectuat în Portland, Oregon, SUA, a constatat că plantarea copacilor pe străzi poate să reducă rata mortalității, iar impactul este și mai resimțit pe măsură ce copacii cresc.

Cercetătorii de la Institutul pentru Sănătate Globală din Barcelona, Spania și de la Serviciul Forestier al Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii (USDA) au ajuns la concluzia că o campanie de plantare de copaci a organizației non-profit Friends of Trees, care se desfășoară de 30 de ani, a fost asociată cu scăderi semnificative ale mortalității accidentale și cardiovasculare (20% și, respectiv, 6%, pentru copacii plantați în ultimii 15-30 de ani), conform SciTechDaily.

Cercetarea, publicată în revista Environment International, estimează, de asemenea, că beneficiile economice anuale ale plantării de copaci depășesc cu mult costurile de întreținere a acestora.

O rată de mortalitate mai mică acolo unde au fost plantați mai mulți copaci

Dovezile care indică o asociere între expunerea la natură și scăderea mortalității se acumulează.

„Cu toate acestea, majoritatea studiilor utilizează imagini din satelit pentru a estima indicele de vegetație, care nu distinge diferitele tipuri de vegetație și nu poate fi tradus direct în intervenții tangibile”, spune Payam Dadvand, cercetător ISGlobal și autor principal al studiului.

Astfel, autorii au profitat de un experiment natural care a avut loc în orașul Portland. Între 1990 și 2019, Friends of Trees a plantat 49.250 de copaci pe străzi. Astfel, echipa de cercetare a analizat numărul de într-o anumită zonă în ultimii cinci, zece sau 15 ani. Cercetătorii au asociat aceste informații cu mortalitatea datorată unor cauze cardiovasculare, respiratorii sau non-accidentale în aceeași zonă, folosind date de la Autoritatea de Sănătate din Oregon.

Rezultatele arată că în cartierele în care au fost plantați mai mulți copaci, ratele de mortalitate (decese la 100.000 de persoane) au fost mai mici. Această asociere negativă a fost semnificativă pentru mortalitatea cardiovasculară și non-accidentală (adică toate cauzele, cu excepția accidentelor), în special în cazul bărbaților și al persoanelor de peste 65 de ani.

Vârsta arborelui, relevantă pentru sănătatea publică

În plus, asocierea a devenit mai puternică pe măsură ce arborii îmbătrânesc și cresc. Astfel, reducerea ratei mortalității asociată cu arborii plantați cu 11-15 ani înainte a fost dublă față de cea observată în cazul arborilor plantați în perioada anterioară, cu unu până la cinci ani înainte.

Acest lucru înseamnă că arborii mai bătrâni sunt asociați cu și că păstrarea arborilor maturi existenți poate fi deosebit de importantă pentru sănătatea publică.

Arborii mai mari absorb mai bine poluarea aerului

Acest studiu nu oferă o perspectivă directă asupra modului în care . Cu toate acestea, constatarea că arborii mari au un impact mai mare asupra sănătății decât cei mai mici este revelatoare, deoarece arborii mai mari absorb mai bine poluarea aerului, echilibrează temperaturile și reduc zgomotul (trei factori legați de creșterea mortalității).

„Am observat acest efect atât în cartierele verzi, cât și în cele mai puțin verzi, ceea ce sugerează că plantarea de arbori pe stradă aduce beneficii ambelor categorii”, spune Geoffrey H. Donovan, de la Serviciul Forestier al USDA și primul autor al studiului. Analiza a luat în considerare și alți factori care pot influența mortalitatea, cum ar fi venitul, educația și compoziția rasială a cartierelor.

Beneficiile plantării de copaci depășesc cu mult costurile unei astfel de acțiuni

În cele din urmă, conform estimărilor autorilor, beneficiile plantării de copaci depășesc cu mult costurile. Costul anual al plantării și întreținerii unui copac urban în fiecare dintre cele 140 de zone de recensământ din Portland ar fi cuprins între 3.000 și 13.000 de dolari, în timp ce ar genera aproximativ 14,2 milioane de dolari anual în vieți salvate.

„Rezultatele noastre oferă o bază importantă de dovezi pentru intervenții tangibile (de exemplu, plantarea de copaci) în vederea creșterii longevității locuitorilor din mediul urban”, conchide Dadvand.

articolul original.

Animalele joacă un rol-cheie în refacerea naturală a pădurilor

8 January 2023 at 14:00
image

Eforturile de refacere a pădurilor s-au concentrat adesea pe copaci, dar un studiu arată că animalele joacă un rol-cheie în refacerea speciilor de copaci, transportând o mare varietate de semințe în zonele defrișate anterior. 

Studiul a fost publicat în jurnalul Philosophical Transactions of the Royal Society B și arată rolul unic și vital pe care în procesul de reîmpădurire.

Studiul a fost realizat de o echipă internațională condusă de Sergio Estrada-Villegas, asociat postdoctoral la Școala de Mediu din Yale, SUA, care lucrează împreună cu Liza Comita, profesor de ecologie a pădurilor tropicale. Proiectul a analizat o serie de păduri în regenerare din centrul Panama pe o perioadă cuprinsă între 20 și 100 de ani după abandon, conform EurekAlert.

Regenerarea naturală a pădurilor, asigurată de fauna din proximitate

Cercetătorii au analizat un set unic de date din pădurea Barro Colorado, monument natural, din Panama. Echipa s-a concentrat pe proporția de plante împrăștiate de patru grupuri de animale: mamifere care nu zboară, păsări mari, păsări mici și lilieci. Potrivit studiului, rezultatele oferă cele mai detaliate date privind dispersia semințelor de către animale în cel mai lung interval de timp al unei refaceri naturale.

„Atunci când vorbim de , oamenii se gândesc de obicei să planteze răsaduri. Acesta nu este, de fapt, un mod foarte eficient sau rentabil de a reface pădurile naturale. Dacă ai în apropiere o pădure naturală și, în plus, animale care să împrăștie semințele în jur, poți obține o regenerare naturală, care este mai puțin costisitoare și mai puțin laborioasă”, spune Comita.

80% din speciile de copaci din pădurile tropicale pot fi dispersate de animale

Rolul mamiferelor care nu zboară în împrăștierea semințelor în toate zonele pădurilor, de la cele tinere și până la cele mai bătrâne, precum și varietatea speciilor de animale implicate au fost printre cele mai importante constatări ale studiului și punctează importanța regenerării naturale a pădurilor, au spus Comita și Estrada-Villegas. În pădurile tropicale, mai bine de 80% din speciile de copaci pot fi dispersate de animale.

Cercetătorii spun că descoperirile pot folosi drept o hartă care schițează drumul spre regenerarea naturală a pădurilor, care păstrează biodiversitatea și stochează carbonul. Pădurile absorb dioxidul de carbon din atmosferă și îl stochează în biomasă și în soluri. , în special, joacă un rol important în reglarea climei globale și susținerea unei mari diversități a plantelor și animalelor, conform cercetătorilor.

Cercetările au fost publicate în Philosophical Transactions of the Royal Society B.

articolul original.

Lucrările de tăiere și corecție a copacilor continuă în cartierele Constanței

4 January 2023 at 15:17
image

În aceste zile, echipele Direcției Generale de Gestionare Servicii Publice intervin în cartierul Tomis Nord, pe aleea Mărgăritarelor și în cartierul Poarta 6, pe aleea Arcașului. Lucrările vor fi efectuate în aceste cartiere până când toate solicitările primite de la locuitorii din Constanța, persoane fizice, persoane juridice sau asociații de proprietari vor fi rezolvate. Solicitările de tăiere a copacilor depuse în timpul anului care nu au reprezentat o urgență au fost programate pentru perioada în care astfel de intervenții asupra coroanelor copacilor sunt recomandate.

Activitățile de tăiere și corecție a copacilor sunt necesare atât pentru a elimina ramurile uscate, bătrâne sau atacate de carii, evitând astfel prăbușirea copacilor, cât și pentru a elimina riscul de accidente, în cazul crengilor care afectează siguranța traficului pietonal și rutier și integritatea imobilelor aflate în apropiere.

Pentru a facilita intervenția echipelor și accesul utilajelor, conducătorii auto sunt sfătuiți să nu parcheze autoturismele în zonele în care se efectuează lucrări.

În cazul unor situații de urgență, cetățenii pot semnala problemele din teren apelând Dispeceratul Primăriei Municipiului Constanța la numărul de telefon 0241/550055. Dispeceratul este disponibil 24/24 de ore. Ulterior, o echipă de intervenție se va deplasa la fața locului pentru verificarea și rezolvarea sesizării.

articolul original.

Vâscul este, de fapt, un parazit. Cât de periculos poate fi?

30 December 2022 at 12:30
image

Vâscul preferat de sărbători, cunoscut și ca „planta sărutului”, ascunde un secret în ciuda aparențelor sale romantice. Este, de fapt, un hemiparazit (plantă care-și obține o parte din hrană prin parazitism) care atacă copacii vii.

Phoradendron, un gen de vâsc folosit adesea pentru a decora locuințele, se traduce în mod potrivit în greacă prin „hoțul de copaci”.

Descendent din lemnul de santal, vâscul s-a diversificat în peste o mie de specii globale. În timp ce lemnul de santal își înfige propriile rădăcini în rădăcinile altor copaci pentru a se hrăni, vâscul ia parazitismul într-o direcție diferită, infiltrându-se în ramurile copacilor.

Ajungând până la cer, acesta își trage energia din seva arborelui său gazdă și din Soare.

pentru a produce semințe lipicioase, împachetate în fructe de pădure gustoase care sunt devorate de păsări – până la 100 de fructe de pădure pe zi.

Cum atacă vâscul copacii?

copacilor, făcându-i mai sensibili la insecte și boli, explică horticultorul Allison Watkins de la AgriLife Extension.

Deși este puțin probabil să ucidă un copac sănătos, vâscul poate provoca moartea membrelor acestuia.

Vâscul obține apă și substanțe nutritive din xilem – care duce apa și mineralele de la rădăcini la frunzele unei plante – dar poate, de asemenea, să evite pe furiș stresul unui copac deteriorat, consumând în schimb din floem, care transformă nutriția din frunzele copacului.

Vâscul poate fi toxic pentru oameni și animale de companie, deși Watkins spune că o cantitate mică în grădinile bine îngrijite nu ar trebui să provoace îngrijorare.

Vâscul are și efecte pozitive

fotosinteza pentru nutrienți, provocând mai puține daune copacilor.

În multe ecosisteme, florile sale sunt nectar pentru albinele de miere și este o plantă gazdă pentru omizi. Iar copacii deteriorați oferă cavități de cuibărit pentru creaturi precum păsări, lilieci, insecte și chiar mamifere mici.

Vâscul australian face parte din managementul speciei pe cale de dispariție Regent Honeyeater (Anthochaera phrygia), care are nevoie de el pentru hrană și adăpost. În plus, frunzișul dens este o umbră binevenită pentru multe specii de animale, în special în regiunile aride, scrie ScienceAlert.

Poate cel mai bun dintre toate, vâscul ne oferă, de asemenea, o modalitate veselă de a ne conecta cu cei dragi de Crăciun.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Gorj: Accident cu trei mașini la Copăcioasa

29 December 2022 at 19:41
image

Secția 6 Poliție Rurală Târgu Cărbunești a fost sesizată joi despre un eveniment rutier cu victime, produs în satul Copăcioasa.

În accident au fost implicate trei autovehicule, urmând ca după efectuarea cercetărilor să se stabilească cauzele și împrejurările producerii acestuia.

În urma evenimentului rutier a rezultat rănirea unui conducător auto, de 72 de ani, din orașul Târgu Cărbunești, fiind transportat la spital, în vederea acordării de îngrijiri medicale.

Testarea cu aparatul etilotest a indicat valori negative pentru toți conducătorii auto implicați.

În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de vătămare corporală din culpă.

articolul original.

Momentul în care au mers pentru prima dată oamenii în picioare

27 December 2022 at 17:00
image

Este posibil ca bipedismul uman – mersul în poziție verticală pe două picioare – să fi evoluat în copaci, și nu pe sol, așa cum se credea anterior, potrivit unui nou studiu la care au participat cercetători de la London’s Global University (UCL) din Marea Britanie.

În cadrul studiului, cercetătorii de la UCL, de la Universitatea din Kent și de la Universitatea Duke, SUA, au explorat comportamentele cimpanzeilor sălbatici – cea mai apropiată rudă a noastră în viață – care trăiesc în Valea Issa din vestul Tanzaniei, în cadrul regiunii East African Rift Valley, scrie EurekAlert.

Cunoscut sub numele de „savană-mosaic” – un amestec de teren deschis uscat cu puțini copaci și petice de pădure densă – habitatul cimpanzeilor este foarte asemănător cu cel al primilor noștri strămoși umani și a fost ales pentru a permite oamenilor de știință să exploreze dacă deschiderea acestui tip de peisaj ar fi putut încuraja bipedismul la hominini.

Studiul, publicat în revista Science Advances, este primul de acest gen care analizează dacă habitatele de savană-mosaic ar putea explica timpul mai mare petrecut la sol de cimpanzeii din Issa și compară comportamentul lor cu alte studii efectuate pe verii lor care trăiesc exclusiv în păduri din alte părți ale Africii.

Ce a dezvăluit comportamentul cimpanzeilor?

În general, studiul Issa au petrecut la fel de mult timp în copaci ca și alți cimpanzei care trăiesc în păduri dense, în ciuda habitatului lor mai deschis, și nu au fost mai mult terestre, așa cum era de așteptat.

Mai mult, deși cercetătorii se așteptau ca cimpanzeii să meargă mai mult în poziție verticală în vegetația deschisă de savană, unde nu se pot deplasa cu ușurință prin coronamentul copacilor, peste 85% din aparițiile de bipedism au avut loc în copaci.

Autorii spun că descoperirile lor contrazic teoriile larg acceptate care sugerează că mediul deschis și uscat de savană a fost cel care a încurajat rudele noastre umane preistorice să meargă în poziție verticală – și sugerează, în schimb, că este posibil ca acestea să fi evoluat pentru a merge

Mersul în două picioare, o caracteristică definitorie a oamenilor

Pentru a-și stabili concluziile, cercetătorii au înregistrat peste 13.700 de observații ale comportamentului pozițional de la 13 cimpanzei adulți (șase femele și șapte masculi), inclusiv aproape 2.850 de observații ale evenimentelor locomotorii individuale (de exemplu, cățărare, mers, agățare etc.), pe parcursul celor 15 luni de studiu.

Ei au folosit apoi relația dintre comportamentul bazat pe arbori/teren și vegetație, pentru a investiga modelele de asociere. În mod similar, au notat fiecare caz de bipedism și dacă acesta a fost asociat cu faptul că se afla pe sol sau în copaci.

Autorii notează că este o caracteristică definitorie a oamenilor în comparație cu alte maimuțe mari. Cu toate acestea, în ciuda studiului lor, cercetătorii spun că motivul pentru care oamenii, singurii dintre maimuțe, au început pentru prima dată să meargă în două picioare rămâne încă un mister.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Educație ecologică prin fapte, cu elevii clasei a III-a A de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”

29 November 2022 at 16:05
image

În cadrul acțiunii „Formarea caracterului prin educație ecologică”, elevii clasei a III-a A de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, împreună cu învățătorul Alexandru Bacter, au dorit să arate că educația poate și trebuie să aducă un folos comunității nu numai prin rezultatele obținute la învățătură, ci și prin fapte care să aibă ecou în viitor.

Astfel, cu sprijinul și îndrumarea celor de la Ocolul Silvic „Iuliu Moldovan” din Arad, în data de 29.11.2022, copiii au participat la o acțiune de reîmpădurire a unei zone din proximitatea municipiului.

„Este o acțiune care dorește să sublinieze faptul că, indiferent de vârstă, toți putem să ne implicăm activ în protejarea mediului și îmbunătățirea aerului pe care îl respirăm. Elevii au învățat de la specialiștii ocolului silvic arădean etapele necesare plantării corecte a pomișorilor precum și perioadele favorabile în care se pot realiza aceste lucrări, pentru a obține rezultate optime. Această acțiune se dorește a fi un punct de plecare și un exemplu pentru toți cei care doresc să se implice în îmbunătățirea calității aerului pe care îl respirăm. Bunele intenții fără a se materializa sub forma faptelor rămân doar… simple vorbe în vânt”, spune învățătorul Alexandru Bacter.

Copiilor li s-a explicat de ce pădurile sunt numite „plămânii planetei” și de ce ele sunt indispensabile unei vieți sănătoase.

De menționat este și faptul că transportul elevilor a fost efectuat gratuit, prin bunăvoința SC Assist Auto SRL.

articolul original.

Copaci doborâţi de zăpadă. Pompierii voluntari au intervenit în mai multe zone

21 November 2022 at 20:20

Prima ninsoare produce deja pagube în județ. Astfel, în ultimele două zile reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) au intervenit pentru a înlătura copacii rupți din cauza zăpezii. S-a intervenit pe strada Victoriei, pe Săvenilor lângă secția de psihiatrie, Parcul Tineretului, Împărat Traian și în fața Școlii nr. 11.

Intervenția s-a făcut cu Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență și muncitorii de la spații verzi, de la fosta DSPSA.

„Deocamdată nu sunt artere rutiere blocate. Nu au fost înregistrate pagube materiale. Copacii care au căzut ca și ieri pe mașini s-au lăsat ușor. Nu a fost brusc, să spargă, să strice mașina. A fost secetă, copacii atrag apa, zăpada asta e foarte grea, în cantități mari când se acumulează este grea”, a declarat Sorin Curcă, șeful SVSU Botoșani.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Un milionar englez a fost amendat cu 80.000 de lire sterline pentru că a tăiat stejarii vecinului, ca să vadă mai bine râul din apropiere

19 November 2022 at 19:49
By: -
image

Un om de afaceri milionar englez a fost amendat cu suma de 80.000 de lire sterline pentru că a tăiat stejarii vecinului său, pentru a avea o vedere mai bună la râul din apropiere.

Nick Baker, șeful unei firme de 100 de milioane de lire sterline, și-a pus lucrătorii să taie 16 copaci protejați din grădina marinarului David Hunt, în vârstă de 88 de ani, câștigător al medaliei de argint la Olimpiadă, conform publicației Daily Mail.

Omul de afaceri, în vârstă de 37 de ani, deține un conac care valorează mai mult de 5 milioane de lire sterline. Acesta susține că a cerut permisiunea vecinului său de a curăța unele ramuri neîngrijite și i s-a spus că le poate tăia cât de mult vrea. După ce muncitorii lui au terminat, copacii au fost reduși la cioturi, astfel că va dura aproximativ un secol pentru refacerea acestora.

Instanța de judecată a dispus amendarea omului de afaceri cu suma de 80.000 de lire sterline (92.000 de euro), plus costuri de 1.415 de lire sterline.

Citește mai mult pe Adevărul.ro.

articolul original.

Au tăiat fără aprobare ( furat) 572 de metri cubi de lemn de gorun din județ

15 November 2022 at 16:35
By: M.Ex.

Polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală Hoghiz efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”tăiere ilegală de arbori”.
Din cercetările efectuate în cauză, polițiști au stabilit faptul că angajați ai unei societăți comerciale ar fi tăiat, fără drept, din fondul forestier situat pe raza localității Jibert, județul Brașov, cantitatea de peste 572 m3 material lemnos, specia gorun, în valoare de peste 435.100 lei.
Material lemnos a fost predat reprezentantului Ocolului Silvic competent, polițiștii continuând cercetările în cadrul dosarului penal constituit, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Rupea, în care se va propune soluție legală la finalizarea anchetei.

articolul original.

Echipa Fereastra 1 lansează o nouă campanie de plantare de puieți în Roman – „Verde pentru viitor 5.0”

1 November 2022 at 10:29

Sâmbătă, 5 noiembrie, în două zone din oraș va fi organizată o nouă campanie de plantare de puieți de arbori, prin intermediul ediției a cincea a proiectului „Verde pentru viitor”, inițiativă a echipei companiei Fereastra 1 – Metropolis din municipiul Roman. Acțiunile de plantare vor fi organizate în vecinătatea Podului de Fier și în cartierul Nicolae Bălcescu, pe strada Salciei. La acțiune sunt așteptați, de asemenea, toți voluntarii care doresc să se implice în această campanie.

„Acțiunea de plantare Verde pentru Viitor 5.0 va avea loc în Roman, sâmbătă, 5 noiembrie, și se va desfășura în două etape. De la ora 9.00, plantăm împreună 600 de copăcei în vecinătatea Podului de Fier, pentru ca, mai apoi, la ora 11.00, să continuăm fabricarea de oxigen plantând 400 de copăcei în cartierul Nicolae Bălcescu, strada Salciei. Ca de obicei, noi venim cu hârlețe și copăcei. Voluntarii trebuie să aducă voie bună, pentru un viitor mai verde. Totodată, dorim să anunțăm că avem aproape 10.000 de copăcei disponibili, pe care îi vom distribui în toate orașele Moldovei, în care avem show-room de preluare comenzi termopane”, a afirmat consilierul local IPM Bogdan Roman, managerul companiei Metropolis – Fereastra 1 și inițiatorul acțiunii.

În anii anteriori, echipa Fereastra 1 – Metropolis și voluntarii romașcani au mai efectuat astfel de acțiuni, plantând mii de puieți de arbori, în mai multe zone din Roman, dar și în comuna Cordun.

articolul original.

Copaci cazuti pe sosea si o curte inundata de ploaie, in Timis. Au intervenit pompierii

23 August 2022 at 16:48
image

TIMIS. Pompierii de la Faget au intervenit marti, dupa ce ploaia abundenta a inundat o curte, iar vantul puternic a pus la pamant doi copaci, chiar pe sosea, blocand traficul rutier.

Zona de est a judetului Timis s-a aflat sub avertizare Cod Portocaliu de fenomene meteorologice periculoase. Au fost vizate localitatile: Faget, Bethausen, Dumbrava, Margina, Traian Vuia, Fardea, Manastiur, Ohaba Lunga, Brestovat, Bara si Secas.

image
image
image
image
articolul original.
 • There are no more articles
❌