ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Controlorii de trafic aerian au început pregătirile pentru dirijarea aeronavelor la Aeroportul Internaţional Braşov

1 October 2022 at 08:45
By: M.Ex.

Președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea a anunțat pe pagina sa de Facebook că au început pregătirile pentru controlorii de trafic. Un simulator care reproduce fidel infrastructura Aeroportului Internațional Brașov – Ghimbav, cât și formele de relief din apropiere a fost creat pentru a începe formarea controlorilor de trafic aerian care vor opera din turnul virtual de la Arad.

„După cum am anunţat, din Centrul de dirijare Zonal Arad se va asigura dirijarea aeronavelor ce vor decola şi ateriza de la Aeroportul Internaţional Braşov-Ghimbav (AIBG). Controlorii care vor dirija de la Arad aterizările şi decolările de la AIBG au fost selectaţi dintre controlorii cu experienţă care lucrează la această unitate. Controlorii trebuie să fie pregătiţi corespunzător, cu scenarii diverse, pe configuraţia reală a Aeroportului Braşov, cu formele de relief din jurul aeroportului şi din zona în care vor evolua aeronavele în toate fazele de zbor. Pentru pregătirea controlorilor de zbor cu procedurile de zbor de la Braşov şi cu condiţiile specific aferente, este necesară parcurgerea unui program de pregătire special, pe o durată de 3 luni. Pentru aceasta, a fost realizată o simulare ce reproduce fidel atât infrastructura de la Aeroportul Braşov, cât şi formele de relief. Simulatorul pentru controlorii de trafic este realizat în aşa fel încât să reproducă fidel realitatea, să contribuie la instruirea controlorilor de trafic în situaţii complexe. Pregătirea simulatorului a fost finalizată, astfel că pregătirea personalului poate începe pe diferite scenarii privind aeronavele ce sunt în zbor, condiţii meteo deosebite, prezenţa aeronavelor de aviaţie generală în spaţiul aerian controlat etc. Toate aceste ore şi luni de pregătire, cu diferite scenarii, ne dau certitudinea că la începerea operaţiunilor pe aeroport controlorii de trafic vor fi la nivelul corespunzător de pregătire”, a scris Adrian Veștea pe pagina sa de Facebook.
Turnul virtual a fost creat de compania suedeză SAAB, iar costul total al operaționalizării turnului este de 66 de milioane de lei. Turnul digital de control este o soluție relativ nouă folosită de aeroporturi din întreaga lume, iar cel din Brașov este doar al doilea aeroport nou construit care va avea, chiar de la început, acest sistem.
Operațiunile specifice se pot face de la distanță, în acest caz particular, ROMATSA urmând a-l opera din centrul de trafic aerian din Arad. Acest tip de sistem se găsește pe aeroporturi din Suedia, Germania, Olanda, Belgia și SUA, dar este folosit și de Royal Navy din Anglia pentru operațiuni sincron navale-aeriene.

articolul original.
  • There are no more articles
❌