ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Controale la furnizorii de energie electrică. ANPC verifică dacă modul de calcul al facturilor este corect, în urma mai multor plângeri primite de la consumatori

20 September 2022 at 12:10

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a demarat, în toată țara, controale la furnizorii de energie electrică pentru a verifica modul de calcul al facturilor emise către consumatori. Această acțiune vine pe fondul mai multor reclamații pe care cetățenii le-au făcut către instituție.

„În contextul creşterii numărului de reclamaţii înregistrate de la consumatori în ceea ce priveşte modul de calculare a facturilor la energie electrică, din ultima perioadă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a demarat deja o serie de acţiuni de control, la nivelul întregii ţări, în acest domeniu, ca urmare a unei tematici naţionale, în acest sens. Controalele comisarilor ANPC se derulează la furnizorii de energie electrică şi verifică modul în care sunt respectate prevederile legale în vigoare, în ceea ce priveşte calcularea facturilor emise de aceştia către consumatorul-persoană fizică, în ultima perioadă. Menţionăm că, pentru a putea stabili dacă reclamaţiile sunt fondate sau nu, comisarii ANPC analizează cu mare atenţie toate documentele necesare, în fiecare caz în parte”, se arată în comunicatul de presă transmis de ANPC.

Reprezentanţii ANPC precizează că acei consumatori nemulţumiţi de modul în care a fost realizată factura de consum vor trebui să ia, mai întâi, legătura cu operatorul economic care furnizează acest serviciu, iar dacă acest dialog sau informaţiile primite nu sunt satisfăcătoare, să completeze formularul de sesizare de pe site-ul www.anpc.ro.

De asemenea, consumatorii care au aviz de deconectare şi se consideră nedreptăţiţi pot completa formularul de sesizare de pe pagina de Internet a ANPC, cu caracter urgent, informează AGERPRES.

articolul original.

ANPC a amendat, cu peste 3,5 milioane lei, 256 de magazine Penny, din toată țara

6 September 2022 at 08:39
By: M.Ex.

În ultima săptămână, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a realizat o serie de controale, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, în magazinele lanțului de supermarketuri Penny, la nivelul întregii țări.
“Bright as a new penny”, așa spun englezii cu referire la ceva strălucitor, excepțional.
Noi nu putem asocia Penny-ul nostru cu ceva de excepție, nou, bine întreținut. Alte sancțiuni, aceleași abateri!
A trecut prea mult timp de când nimeni nu a evaluat corespunzător activitatea acestui retailer. Iar el a uitat să mai fie suficient de atent cu dumneavoastră, consumatorii.
Ne vom vedea curând cu conducerea celor de la Penny. Sunt convins că au scuze, justificări, explicații și alte zeci de variante, altele decât acelea de a pune mâna pe mop sau de a o băga în buzunarul companiei pentru a înlocui echipamentele prea vechi.
Strig eu în numele consumatorilor: RESPECTAȚI-NE!”
a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Ca atare, au fost controlate 256 de magazine, aparținând lanțului Penny, dintre cele 306 pe care compania Rewe România SA le administrează în țara noastră. Pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat următoarele sancțiuni:
– 333 amenzi contravenționale, în valoare totală de 3,5 milioane de lei
– 110 avertismente
– oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, în valore de peste 100.000 lei
– oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 29 de unități
– închiderea unității pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru 6 magazine, din județele Bacău (4 unități), Prahova (o unitate), Giurgiu (o unitate).
Neregulile constatate de comisarii ANPC, în timpul controalelor, s-au referit la:
– comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită
– comercializarea unor legume și fructe necurățate corespunzător, depreciate calitativ, cu mucegai, modificate organoleptic, de calibre diferite
– comercializarea unor produse congelate cu exces de gheață și modificări organoleptice
– comercializarea unor băuturi alcoolice cu deficiențe de etichetare (lipsa unor ingrediente de pe etichetă)
– comercializarea unor ouă sparte, în cofraj
– depozitarea unor produse alimentare direct pe paviment
– utilizarea unor vitrine frigorifice insalubre, cu insecte, resturi alimentare, praf
– utilizarea unor cuptoare, la raioanele de panificație-patiserie, neigienizate corespunzător și a unor tăvi arse
– folosirea unor condiții de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar
– deficiențe de etichetare a produselor alimentare și nealimentare (lipsa unor mențiuni obligatorii, conform legii, lipsa traducerii în limba română etc.)
– comercializarea unor produse alimentare cu ambalajele deteriorate
– nerespectarea regimului promoțiilor (nu se menționează perioada în care se derulează promoția, nu există la vânzare produsul de referință pentru pachetele multi pack)
– folosirea unui spațiu de depozitare neigienizat corespunzător, cu paviment deteriorate
– nerespectarea regimului de temperatură de păstrare a produselor alimentare recomandat de producători
– neafișarea ingredientelor cu potential allergen al produselor care se vindeau vrac
– lipsa afișării prețului unor produse, la raft
– existența unor neconcordante între prețul produsului de la casa de marcat și cel de la raft.

articolul original.

Inspectorii ANPC au închis peste jumătate din magazinele unui oraș din România. Care au fost neregulile și despre ce oraș este vorba

28 August 2022 at 15:51
image

În urma unor controale masive făcute de către inspectorii Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) în orașul Giurgiu, dintr-un total de 88 de magazine, 44 au fost închise. Una dintre locații nu mai fusese verificată de peste 27 de ani. Iată ce nereguli au fost găsite.

După trei zile de verificări făcute la nivelul orașului Giurgiu, specialiștii din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului au dat 150 de amenzi în valoare de peste 1.5 milioane de lei. Jumătate din magazine, mai exact, 44 dintr-un total de 89 de magazine, au fost închise, după ce s-au descoperit nereguli mari.

Neregulile găsite de inspectorii ANPC în magazinele din Giurgiu

Inspectorii ANPC au găsit în cele 44 de magazine din orașul Giurgiu, alimente ținute în condiții insalubre și nereguli grave la unele dintre produsele puse la vânzare, care multe dintre ele erau expirate și depozitate la temperaturi ridicate, cu mult peste temperaturile prevăzute de producător.

Mai mult, una dintre locații nu mai fusese verificată de aproape 27 de ani. Iată ce a declarat Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.

”Cele mai multe sunt închise până la remedierea deficienţelor, ceea ce înseamnă, pentru cel puţin câteva dintre ele, o perioadă destul de lungă, având în vedere că întregul ansamblu ar necesita renovări substanţiale şi dotări corespunzătoare, pentru că vitrinele cred că au fost achiziţionate undeva la începutul anilor ’90, conform aspectului şi stării de degradare pe care noi am constat-o acolo.

Cred că cel mai important lucru este acela că noi am primit aceste informaţii, în mediul online, de la cetăţenii din judeţul Giurgiu. Ne-am dat seama că acolo ceva nu funcţionează aşa cum ar trebui, inclusiv colectivul nostru de acolo trece printr-o fază de reevaluare.

Am înlocuit conducerea comisariatului, pentru că una dintre locaţii nu fusese verificată de aproape 27 de ani, cu toate că era una dintre locaţiile principale. Şi aici mă refer la o unitate de alimentaţie publică”, a declarat șeful ANPC, la Antena 3.

articolul original.

ANPC, controale în 265 de magazine Lidl. Amenzi de peste 3,5 milioane lei, pentru mizerie, produse expirate, insecte și alte nereguli depistate

24 August 2022 at 17:08
image

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a anunțat miercuri că în luna august a controlat 265 de magazine Lidl și a aplicat 347 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 3,5 milioane lei, dar și alte sancțiuni.

Amenzi de peste 3,5 milioane lei după controalele ANPC în 265 de magazine Lidl

ANPC spune că a efectuat o serie de controale în august „pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare, în domeniu, în magazinele lanțului de supermarketuri Lidl, la nivelul întregii țări”.

„Nu știu suficientă germană pentru a traduce ce spuneam și în trecut: NU SUNTEM PELICANII EUROPEI! Consumatorul român, cel care vă asigură veniturile, TREBUIE RESPECTAT! Renovați, curățați, aduceți produse de calitate, nu mai căutați variante să ne determinați să «o luăm mai ușor»! Dacă la voi acasă este ordine și curățenie, considerați și această țară și pe cetățenii ei, ca parte din Europa! Merităm să fim tratați onorabil! Ce părere aveți?”, a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu, citat în comunicatul instituției.

Potrivit ANPC, au fost controlate 265 de magazine, iar, pentru neregulile constatate, comisarii instituției au aplicat următoarele sancțiuni:

 • 347 amenzi contravenționale, în valoare totală de 3,5 milioane de lei
 • 144 avertismente
 • prirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, în valore de aproximativ 75.000 lei
 • oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor, pentru 24 de unități
 • închiderea unității pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru 4 magazine
 • închiderea unității pentru o perioadă cuprinsă între 6-12 luni, pentru o unitate.

ANPC susține că abaterile de la legislație pe care le-au constatat comisarii în timpul controalelor s-au referit la:

 • comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită
 • comercializarea unor produse de patiserie care prezentau, pe suprafață, insecte
 • comercializarea unor băuturi alcoolice cu deficiențe de etichetare (lipsa unor ingredient de pe etichetă)
 • neconcordanțe între valoarea prețului înscrisă pe etichetă și cea afișată pe produs, precum și între prețul de la raft comparative cu cel de la casa de marcat
 • comercializarea unor legume și fructe necurățate corespunzător, depreciate calitativ, cu mucegai, modificate organoleptic, de calibre diferite
 • comercializarea unor ouă neigienizate
 • comercializarea unor produse de brutărie-patiserie cu informare incompletă privind mențiunea “produse din produse congelate”, cu ambalaj deteriorat, fără a exista mănuși de unică folosință la servire
 • utilizarea unor vitrine de expunere la comercializare, a produselor de panificație-patiserie, insalubre
 • utilizarea unor cuptoare, la raioanele de panificație-patiserie, neigienizate corespunzător și a unor tăvi arse
 • existența unor insecte vii în spațiul de preparare și coacere
 • folosirea unor condiții de păstrare a produselor alimentare necorespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar
 • deficiențe de etichetare a produselor alimentare (lipsa unor mențiuni obligatorii, conform legii, lipsa traducerii în limba română)
 • utilizarea unor vitrine frigorifice neigienizate corespunzător, cu chedere murdare, strat de praf, mâzgă, cu scurgeri de lichide și rugină și a unor lăzi frigorifice cu acumulări masive, excesive de gheață, praf, impurități, resturi alimentare și păr
 • comercializarea unor băuturi răcoritoare cu ambalajul deformat, deteriorate
 • comercializarea unor produse alimentare cu ambalajele deteriorate
 • nerespectarea regimului promoțiilor (neafișarea perioadei de desfășurare a promoției, neafișarea prețului nou și a prețului vechi de comercializare a produsului aflat în promoție, calcul eronat al procentului de reducere)
 • folosirea unui spațiu de depozitare neigienizat corespunzător, cu pavement deteriorate
 • existența pavimentului neigienizat și a unor rafturi murdare, în zona de comercializare
 • comercializarea unor produse cosmetice fără eticheta tradusă în limba română
 • utilizarea unor cântare care înregistrau erori
 • nerespectarea regimului de temperature de păstrare a produselor alimentare recomandat de producători
 • existența unor neconcordante între denumirea dată de producător produsului și cea de pe eticheta de la raft.
articolul original.

ANPC a suspendat activitatea mai multor multe magazine Lidl din Iași. Horia Constantinescu, pe B1 TV: Pare-se că în ultimii ani operatorii economici au crezut că lucrurile pot fi făcute de mântuială (VIDEO)

23 August 2022 at 16:04
image

Mai multe magazine au fost închise de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor din cauza unor nereguli grave. În doar 24 de ore, în Iași, a fost suspendată activitatea a patru magazine Lidl și au fost date amenzi usturătoare pentru proprietarii acestor unități, a relatat Aneta Sângeorzan, marți, la Știrile B1 TV.

Ce a spus Horia Constantinescu, pe B1 TV, despre controalele ANPC și despre acțiunea din zona Moldovei

Președintele ANPC a vorbit, pe B1 TV, despre controalele efectuate de ANPC și despre neregulile depistate.

„Avem mai multe comandamente, cea mai mare parte dintre ele se vor încheia în cursul acestei săptămâni, vorbim de zona Bucovina, Maramureș, Clisura Dunării, litoral, Dobrogea, în sensul Deltei Dunării, și comandamentul de la munte, din Valea Prahovei, Brașov, până în Sibiu. Acțiunea vizează în primul rând dorința de a reașeza pe piață operatorii economici, pare-se că în ultimii ani aceștia au crezut că lucrurile pot fi făcute și de mântuială sau superficial, or noi vrem să transmitem un mesaj de fermitate. Ne dorim să îi putem corija în așa fel încât, totuși, turismul să nu aibă de suferit”, a spus oficialul.

„Iată că în absolut aproape toate în stațiunile, astăzi, întâlnim magazine aparținând marilor lanțuri comerciale, ceea ce înseamnă că și acestea ar trebui evaluate într-o manieră similară cu cea pe care o administrăm, să spunem, celor din turism”, a continuat el.

Întrebat despre controalele din zona Moldovei, președintele ANPC a precizat: „Este vorba de o acțiune ce s-a întins pe mai multe zile, centralizată și comunicată în cursul acestei zile. Vorbim de magazine aparținând celor mai mari lanțuri comerciale din țara noastră. Ne așteptam ca, fie că vorbim de Iași sau de oricare altă regiune, învățând din experiența colegilor sancționați în zona București sau Prahova, aceștia să aibă un rol activ și să elimine deficiențele constatate la colegii lor, dar iată că acest lucru nu s-a întâmplat și din nou am fost nevoiți să oprim temporar prestarea de servicii, să aplicăm sancțiuni”.

„Ne așteptăm la un moment dat aceștia să înțeleagă că exigențele, indiferent de dimensiunea mărcii, totuși, trebuie respectate”, a adăugat Horia Constantinescu.

Referitor la neregulile constatate, șeful ANPC a spus: „În primul rând, ca de obicei, iată că rafturile frigorifice prezintă o urmă de rugină și lipsă de igienă. Vitrinele de congelare aveau temperaturi cu mult peste temperatura recomandată de producători și inscripționată pe ambalajele produselor. În afară de această situație, și aici mă refer de zona de contact direct consumator, spațiile de depozitare ale magazinelor, lucruri care nu sunt văzute de consumator, de asemenea, trebuiau să fie reevaluate”.

articolul original.

Românii, deranjați de controalele ANPC din supermarketurile de pe Litoral! Șeful ANPC: ‘Mulți dintre ei vin mai des în magazine pentru a evita preșurile mari din restaurante’

14 August 2022 at 09:17
image

Mai mulți clienți ai unor supermarketuri s-au plâns de controalele ANPC, desfășurate în supermarketurile de pe Litoral.

În replică, șeful ANPC, Horia Constantinescu, a afirmat că aceștia merge la supermarket pentru a evita prețurile mari din restaurante. El a precizat că respectivii n-ar trebui să fie deranjați, dat fiind că ANPC-ul le apără interesele și, astfel, rămân sănătoși.

„Din păcate, unii consumatori îi tratează cu lipsă de respect pe cei care controlează calitatea produselor, cu toate că misiunea noastră este tocmai să le apărăm interesele. Unii s-au supărat, noi sperăm să le treacă când vor realiza că poate, astfel, au rămas sănătoși și nu și-au stricat concediul”, a declarat Constantinescu, la Realitatea Plus.

Întrebat dacă nu cumva turiștii au luat cu asalt supermarketurile de pe litoral pentru a evita prețurile mari din restaurante, șeful ANPC a confirmat acest lucru, dar a precizat că oamenii trebuie să înțeleagă faptul că astfel de controale, chiar dacă le încurcă un pic programul, îi protejează pe viitor.

Alimentele, mai ales în această perioadă a anului, pot reprezenta un pericol uriaș pentru sănătate dacă nu sunt depozitate cum trebuie, mai ales dacă vorbim de carne, mezeluri sau fructe. Noi suntem acolo pentru a fi alături de consumatori, nu împotriva lor. (…) Da, este adevărat că mulți dintre ei vin mai des în magazine pentru a evita preșurile mari din restaurante”, a afirmat Constantinescu.

articolul original.

”Peştele trebuie să stea la FRIG, nu la PLAJĂ”. Controale ANPC la “cârciumi” de lux de pe litoral

6 July 2022 at 14:23
image

Ca în fiecare an, inspectorii ANPC din cadrul Comandamentului Litoral 2022 au purces la controale ale unităților de alimentație publică și cazare. Și tot ca în fiecare an, unii dintre cei controlați se plâng de abuzuri. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, respinge acuzațiile și îi invită pe operatorii economici să își facă treaba în loc să se plângă:

”Astăzi este depre <cârciumi de lux>, nu depre restaurante, fiind o distanță mare între cele două noțiuni. Peștele trebuie să stea la frig, nu la plajă! Când le oprim activitatea, e abuz! Și încep să se tânguiască și să sune în stânga și-n dreapta. Mai bine ar suna la o firmă de curațenie și ar învăța să facă treaba așa cum trebuie!

Hotelurile Ambasador SA, Novotel si încă unele structuri de cazare la fel de celebre au primit vizita colegilor noștri mai tineri. Amenzi, suspendări de activitate, deci multe nereguli! Facem niște <abuzuri>… de ți-e mai mare dragul!

Felicitări colegilor! Suntem aici să ordonăm piața, indiferent de presiuni, indiferent de dimensiunea brandului și indiferent de cei care sunt absolut disperați că s-a dus mica înțelegere!”.

Iată ce declara șeful ANPC la începutul sezonului:

Vom verifica cazierul comercial al fiecăruia dintre cei evaluaţi, vom şti dacă şi în anii trecuţi l-am povăţuit, iar dacă lucrurile, în schimb, au încremenit în timp din perspectiva operatorului economic, cu siguranţă vom aplica sancţiuni, fie şi cea cu avertisment, cu menţiunea că odată aplicată o sancţiune şi neasumată de operatorii economici, repetat, în mai puţin de 6 luni, poate conduce la suspendarea activităţii acestuia. Nu ne dorim aşa ceva, dar cu siguranţă nu ne dorim ca turiştii să plece de aici nemulţumiţi”.

articolul original.
 • There are no more articles
❌