ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

STB-ul, luat la ‘puricat’ de comisarii ANPC! Horia Constantinescu: Pare desprins din reclamele la detergenți

23 November 2022 at 07:45
image

Societatea de Transport Bucureşti (STB) a primit miercuri dimineața vizita Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC). Comisarii desfășoară acţiuni de verificare a mijloacelor de transport în comun ale Societăţii, acţiunea fiind în desfăşurare, conform reprezentanţilor ANPC.

„Începând cu ora 4:00 în această dimineaţă, 14 comisari ai structurii Bucureşti-Ilfov, au desfăşurat acţiuni de verificare a activităţii STB.
Au fost evaluate mijloacele de transport în comun din mai multe baze/depouri. Acţiunea este în desfăşurare. S-au lăsat invitaţii pentru mâine. Constatările şi informaţiile primite le vom comunica ulterior. Să cureţi 43 de tramvaie cu doar două persoane, în trei ore, pare desprins din reclamele la detergenţi”, a transmis şeful ANPC, Horia Constantinescu, conform AGERPRES

ANPC urmează să prezinte în cursul zilei concluziile controalelor.

articolul original.

VIDEO – Comisarii de la Protecţia Consumatorilor fac controale în mijloacele de transport în comun din Capitală. Au găsit scaune rupte și multă mizerie

23 November 2022 at 08:08
image

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au descins, miercuri dimineața, la Societatea de Transport București (STB) pentru a verifica mijloacele de transport în comun din mai multe baze / depouri.

Miercuri dimineața, de la ora 4:00, 14 comisari ai structurii București-Ilfov au început să facă verificări la STB, a transmis ANPC.

În cadrul controlului au fost evaluate mijloacele de transport în comun din mai multe baze/depouri.

Comisarii au găsit scaune rupte și murdare, elemente de susținere deteriorate și multă mizerie, în urma primelor verificări.

De asemenea, unele elemente metalice sunt afectate de rugină, iar podelele nu sunt spălate, în timp ce mânerele de susţinere sunt deteriorate.

„Să cureţi 43 de tramvaie cu doar două persoane, în trei ore, pare desprins din reclamele la detergenţi”, a comentat preşedintele ANPC Horia Constantinescu.

Acțiunea de control este încă în desfășurare.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

ANPC face controale în mijloacele de transport în comun din Capitală: Mizerie, rugină, scaune deteriorate (Foto & Video)

23 November 2022 at 06:39
By: -

Comisari ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) fac miercuri dimineaţă controale în mijloacele de transport în comun din baze şi depourile Societăţii de Transport Bucureşti.

”Începând cu ora 4, în această dimineaţă, 14 comisari ai structurii Bucureşti -Ilfov, au desfăşurat acţiuni de verificare a activiăţii STB. Au fost evaluate mijloacele de transport în comun din mai multe baze/depouri”, au anunţat reprezentanţii ANPC.

Aceştia au precizat că acţiunea este în desfăşurare.

Inspectorii ANPC au găsit mijloace de transport murdare și scaune cu capitonajul deteriorat. De asemenea, unele elemente metalice sunt afectate de rugină, iar podelele nu sunt spălate, în timp ce mânerele de susţinere sunt deteriorate.

Foto: ANPC

”Să cureţi 43 de tramvaie cu doar două persoane, în trei ore, pare desprins din reclamele la detergenţi”, a comentat preşedintele ANPC Horia Constantinescu.
 
ANPC urmează să prezinte în cursul zilei concluziile controalelor.

articolul original.

Agenţi economici verificaţi de poliţişti. S-au confiscat mii de lei şi s-au aplicat amenzi uriaşe

21 November 2022 at 11:45

Mai mulţi antreprenori botoşăneni s-au ales cu sancţiuni din cauza caselor de marcat.

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, împreună cu reprezentanți ai Ispectoratului Teritorial de Muncă și Gărzii de Mediu Botoșani au organizat, în municipiul Botoșani, o acțiune pentru prevenirea și combaterea activităților ilicite de natură economico-financiară.

În cadrul activităților desfășurate au fost verificați 21 de agenți economici, iar în urma neregulilor constatate au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, pentru nerespectarea prevederilor legale privind obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, nerespectarea legii privind paza obiectivelor și pentru nerespectarea legislației privind registrul unic de control.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de peste 74.000 de lei, totodată fiind dispusă și confiscarea a aproximativ 8.000 de lei, reprezetând numerar nefiscalizat.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Mai multe cluburi închise de pompieri pentru 60 de zile ”pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu”

20 November 2022 at 10:58
image

Inspectorii de prevenire au continuat și în acest weekend verificările inopinate la operatori economici controalele au fost extinse la nivel național.

Pentru siguranța celor care aleg să își petreacă timpul liber în locații destinate divertismentului, prin dispoziția secretarului de stat, Sef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, în acest sfârșit de săptămâna (18-20 noiembrie a.c.), inspectorii de prevenire au desfășurat acțiuni de control inopinat la 301 operatori economici din toate județele țării și municipiul București. Acțiunile au fost coordonate de la nivel central, de către IGSU.

Misiunile au vizat obiective cu aglomerări de persoane, iar scopul principal urmărit a fost verificarea respectării numărului maxim de utilizatori și accesibilitatea căilor de evacuare.

În urma acțiunilor de control derulate în perioada de referință, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, prin depășirea numărului maxim de utilizatori, la 6 dintre obiectivele verificate, 1 din municipiul București,1 din municipiul Brașov, 1 din municipiul Iași, 1 din municipiul Baia Mare, 1 din municipiul Deva și 1 din județul Bacău, a fost aplicată amendă în valoare de 100.000 lei (ca sancțiune principală) și sancțiunea complementară de oprire a funcționării pentru o perioadă de 60 de zile. Sancțiunile sunt prevăzute de Legea nr.307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Totodată, verificările efectuate la operatorul economic din Baia Mare au relevat faptul că acesta funcționa fără a deține autorizația de securitate la incendiu.

La alte două dintre obiectivele verificate în județul Sibiu și municipiul București s-a constatat depășirea numărului de utilizatori, fără însă a fi atins pragul de 10% care să impună oprirea funcționării, fiind aplicate amenzi în cuantum de 50.000 lei, respectiv 30.000 lei pentru nerespectarea cerințelor care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu.

Pe lângă aspectele menționate mai sus, verificate cu preponderență de inspectorii de prevenire, colegii noștri au constatat și alte 766 neconformități pe linia securității la incendiu (75 dintre deficiențe fiind soluționate pe timpul controalelor),sancționate cu 387 de avertismente și 281 de amenzi, în cuantum de 1.539.000 lei.

Astfel, pe timpul verificărilor, colegii noștri au identificat 46 de obiective care nu dețineau autorizația de securitate la incendiu sau alte încălcări care țin de exploatarea necorespunzătoare a căilor de evacuare, a mijloacelor tehnice de apărare împotriva incendiilor, inclusiv nerespectarea interdicției privind fumatul în spații publice închise.

Întrucât securitatea celor care aleg să își petreacă timpul liber în astfel de locații este primordială, aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare și vor viza inclusiv obiective existente în municipii, orașe și comune din țară.

Caracterul permanent al activității de apărare împotriva incendiilor, stabilit de lege, poate fi asigurat doar prin implicarea reprezentanților obiectivelor existente la nivel național în respectarea, în fiecare moment, a măsurilor de siguranță, inclusiv a celor care vizează numărul maxim de utilizatori prevăzuți de lege.

Nu urmărim sancționarea încălcărilor, ci constatarea modului în care sunt respectate măsurile de securitate, care să ofere un plus de siguranță pentru fiecare dintre noi.

În urma acțiunilor de control care au debutat la finalul săptămânii trecute, pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu, prin depășirea numărului maxim de utilizatori, la 4 dintre obiectivele verificate, 3 din muncipiul Iasi si 1 din municipiul București, a fost aplicată amendă în valoare de 100.000 lei (ca sancțiune principală) și sancțiunea complementară de oprire a funcționării pentru o perioadă de 60 de zile.

Tot pentru depășirea numărului maxim de utilizatori, la un alt obiectiv din judetul Cluj, care nu se încadrează în criteriile stabilite pentru oprirea funcționării, a fost aplicată amenda de 50.000 lei pentru nerespectarea condițiilor care au stat la baza emiterii autorizației de securitate la incendiu și constatarea pierderii valabilității acestui act de autoritate.

Într-un alt caz, la unul dintre operatorii economici verificați în municipiul București, la care, de asemenea, s-a constatat depășirea numărului maxim de utilizatori, dar fără atingerea pragului pentru încălcarea gravă a cerinței de securitate la incendiu (până la 10% din numărul maxim stabilit, conform legii), a fost aplicată amenda în cuantum de 30.000 lei.

articolul original.

Controale în trafic în București: cei mai mulți șoferi, sancționați pentru că au trecut pe roșu

20 November 2022 at 10:21
By: -
image

Treisprezece permise de conducere au fost reţinute în noaptea de sâmbătă spre duminică, mai mult de jumătate pentru nerespectarea culorii roşii a semaforului, în urma unui control al Brigăzii de Poliţie Rutieră a Capitalei.

Controalele în trafic au avut loc în noaptea de 19/20 noiembrie, în mai multe zone din București, și s-au soldat cu 64 de sancțiuni contravenționale, iar 13 permise de conducere au fost reținute.

Din cele 13 permise de conducere, 7 au fost reținute pentru trecerea pe roșu, 3 pentru viteză prea mare, 2 pentru conducere sub influența alcoolului. Totodată, au fost reţinute 8 certificate de înmatriculare pentru deficienţele tehnice constatate.

Conform poliţiştilor, un bărbat în vârstă de 29 de ani a condus un autovehicul pe o stradă din sectorul 6 sub influenţa alcoolului. El a fost testat cu aparatul Alcooltest care a indicat o concentraţie de 1.13 mg/l alcool pur în aerul expirat. Bărbatul a fost condus la sediul I.N.M.L. în vederea prelevării de  mostre biologice și a fost întocmit un dosar de cercetare penală.

De asemenea, un bărbat în vârstă de 27 de ani a condus un autovehicul pe o stradă din sectorul 3 având o concentraţie de 0.17 mg/l alcool pur în aerul expirat. El a fost sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.305 lei şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile.

articolul original.

Controale ITM la transportatorii rutieri. Amenzi în valoare de 155.000 lei doar în județul Dâmbovița

18 November 2022 at 09:25

În aceste zile de noiembrie, la Moreni se sărbătoresc 100 de ani de existență a Clubului Sportiv Flacăra, cea mai veche instituție cu profil fotbalistic din județul Dâmbovița.

La evenimentul dedicat acestui centenar reprezentativ pentru întregul județ au fost prezenți, alături de primarul Constantin Dinu: președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, vicepreședinții Luciana Cristea și Antonel Jîjîie, administratorul public Cristian Avanu, prefectul Claudia Gilia, subprefectul Corneliu Sălișteanu, deputatul Ionuț Vulpescu, consilierul județean Liviu Vasilescu, directorul Parcului Industrial Moreni – Gabriel Purcaru și, bineînțeles, sportivi de la Clubul Flacăra din Moreni.

Cei 100 de ani de existență au fost marcați prin simpozioane, organizarea unor competiții sportive, fotbalistice și de alte genuri, între elevii școlilor din municipiu, între pasionații sportului cu balon rotund din cartierele morenare. De asemenea, pe stadionul orașului s-au disputat fouă partide demonstrative de fotbal. Totodată, fostele glorii ale clubului s-au întâlnit cu iubitorii de fotbal. Mâine, sărbătoarea se va încheia cu un spectacol muzical-artistic, iar la final cerul municipiului Moreni va fi luminat de un foc de artificii.

Primarul Constantin Dinu a făcut o scurtă incursiune în istoria clubului morenar înființat în 1922. Atunci a apărut prima echipă de fotbal a orașului: „Izvorul”. Denumirea „Flacăra” a venit de la un incident al vremii, când, în urma unei erupții la o sondă, petrolul s-a aprins, iar vâlvătaia deosebit de puternică, cu o înălțime considerabilă, a ars continuu aproape 3 ani. Din 1929 până în 1931.

A povestit edilul despre trecerea prin timp a celebrei echipe de fotbal, ajungând, din aproape în aproape, la anii de glorie ai Clubului Flacăra, când formația morenară a activat în prima divizie națională.

Apogeul succesului și imaginii l-a atins în 1989 când, pe stadionul din Moreni, s-a disputat partida dintre FC Porto și Flacăra. Meciul a fost pierdut, dar mândria și onoarea de a participa într-o competiție fotbalistică de talie europeană au rămas până astăzi. Flacăra Moreni a intrat în istorie. A fost singura echipă dâmbovițeană care a jucat într-un campionat european!

„Sunt lucruri cu care ne mândrim. Administrația actuala a făcut eforturi considerabile pentru a duce mai departe activitatea fotbalistică. În momentul în care am venit la Primărie, Flacăra se zbătea undeva prin eșalonul 4. Am luat inițiativa și am înființat un club sportiv municipal. Am înregistrat la OSIM brandul <Flacăra>. Mai mult, în urma demersurilor noastre, sprijinite de conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, OMV Petrom ne-a redat baza sportivă care se află astăzi în administrarea municipalității. De anul acesta, alături de noi a venit și Consiliul Județean pentru a ne susține activitatea sportivă. Sperăm ca acest început, această colaborare, să se deruleze pe o perioadă mai lungă de timp. Dacă vom reuși în etapa următoare să mai atragem lângă noi și alți sponsori, ne vom propune să promovăm într-o divizie superioară”, a precizat Constantin Dinu.

Cu un talent narativ deosebit, deputatul Ionuț Vulpescu a povestit cu lux de amănunte lucruri inedite din activitatea Clubului Flacăra. Parlamentarul, el însuși un iubitor de fotbal, a portretizat marii jucători de la Flacăra, stilul de joc, tehnica. A descris, ca un adevărat martor ocular, marile momente ale fotbalului morenar. Un club care are în spate o istorie.

„100 de ani înseamnă continuitate. 100 de ani înseamnă tradiție, înseamnă pasiune, înseamnă oameni care se strâng și cred în ceva, fiindcă o echipă de fotbal nu există în afara suporterilor. Flacăra Moreni a fost un club muncitoresc, un club care a dăinuit pe fondul unei pasiuni colective a unei zone care avea nevoie de ceva care să-i lege, de o formă de coeziune. Fotbalul, sportul, îi leagă pe oameni, îi adună. Este o formă de a evada dintr-o realitate cotidiană”, a spus Ionuț Vulpescu.

Parlamentarul avea în față caietul program, document ce ține acum de un trecut fascinant al meciului dintre FC Porto și Flacăra Moreni. O partidă disputată în septembrie 1989 pe un stadion făcut peste noapte, fiindcă nu era conceput să primească zeci de mii de suporteri.

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, a mărturisit că acest centenar reprezintă o sărbătoare nu numai pentru Moreni, ci pentru întreg județul Dâmbovița.

„Când vorbim de sport, vorbim de sănătate și, nu în ultimul rând, vorbim de dezvoltarea județului nostru. Îi felicit pe toți cei care au dus Flacăra vie timp de 100 de ani, pe cei care îi avem astăzi în viață și aduc un pios omagiu pentru cei care nu mai sunt. Felicit administrația locală pentru că a înțeles foarte bine că trebuie să ducă mai departe domeniul sportiv la Moreni”, a declarat Corneliu Ștefan.

A mai vorbit președintele Consiliului Județean Dâmbovița despre marile proiecte implementate, care au avut ca rezultantă realizarea în ultimii ani a unor baze sportive în 26 de localități dâmbovițene. 8 dintre acestea se găsesc în zona municipiului Moreni.

„Am promis dâmbovițenilor că ne vom lupta pentru finanțarea noului stadion de la Târgoviște. Astăzi vă pot da o veste bună. În maximum două luni, vom declara câștigătorul noului stadion de la Târgoviște. Este vorba despre o investiție de 70 milioane de euro. Consiliul Județean a predat către Compania Națională de Investiții amplasamentul noului stadion. 25 milioane de lei din suma totală reprezintă cofinanțarea asigurată de Consiliul Județean. Vorbim despre un complex sportiv cu terenuri de joc, de antrenament, cu pistă de atletism, cu parcări subterane, cu toate amenajările necesare”, a mai adăugat președintele Corneliu Ștefan.

articolul original.

Activitate de prevenire a corupției la Centrul Național de Management al Apei Grele

17 November 2022 at 12:11
image

Specialiștii din cadrul Direcției Antifraudă, Integritate și Inspecție au desfășurat miercuri, 16 noiembrie, o activitate de prevenire a corupției la la Centrul Național de Management al Apei Grele, instituție aflată sub autoritatea Ministerului Energiei.

În cadrul activității au fost prezentate, Strategia Națională Anticorupție 2021-2025, termenul de funcționar public conform Legii nr.286/2009 privind codul penal, consolidată, cu modificările și completările ulterioare, prezentarea legislației privind infracțiunile de corupție și celor asimilate infracțiunilor de corupție, noțiuni generale despre corupție, obligația de sesizare, avertizorul de integritate, etica și deontologia profesională, precum și prezentarea de cazuri concrete în care au fost săvârșite fapte de corupție.

La această activitate a participat personalul de conducere și de execuție din cadrul Societății.

articolul original.

Jale pe drumuri si in randul angajarilor la multe firme. Peste 30 de amenzi pe ora date de politisti la o razie de amploare in Timis

16 November 2022 at 09:41
image

TIMIS. Sanctiuni pe banda rulanta date in numai 6 ore, dupa controale facute de echipe formate din politisti, jandarmi si reprezentanti ai Garzii de Mediu, ai Directiei Sanitar-Veterinare si ITM Timis.

Razia a avut loc marti, intre orele 7 si 13, in Lugoj, dar si in localitatile din apropiere.

Au fost controlati 583 de oameni, oprite 415 masini si s-au facut si 24 de verificari cu aparatul etilotest.

In total au fost aplicate 211 amenzi, cu o valoare totala de 75.485 de lei, majoritatea, 196, fiind aplicate soferilor care au incalcat diferite reguli de circulatie. Trei dintre conducatorii auto au fost lasati fara permis pentru diferite perioade de timp.

De asemenea, au fost verificate 29 de firme si au fost aplicate doua amenzi, cu o valoare totala de 40.000 de lei, unor firme pentru care lucrau doi oameni fara contracte de munca.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Transportatorii de persoane, verificați de polițiști

15 November 2022 at 09:31
image

Luni, 14 noiembrie, în intervalele orare 06:00 – 09:00 și 16:00 – 19:00, poliţiştii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț au desfăşurat, pe drumurile publice din județ, acţiuni pentru verificarea modului în care se efectuează transporturile publice de persoane, informează IPJ Neamț.

Acțiunea a vizat verificarea legalității transporturilor rutiere publice de persoane, prin verificarea deţinerii documentelor necesare efectuării transportului public de persoane de către operatorul de transport şi de conducătorul auto, verificarea respectării traseului şi a graficului de circulaţie cu opririle aferente și verificarea valabilității inspecţiei tehnice periodice a autovehiculului.

Polițiștii au testat cu aparatul etilotest conducătorii de autovehicule care efectuează acest gen de transport, în vederea identificării conducătorilor care au consumat băuturi alcoolice. Pe timpul desfășurării acțiunii nu au fost identificați conducători auto care să se afle sub influența băuturilor alcoolice. Au fost verificate aproximativ 60 de vehicule transport persoane, pe timpul acțiunii fiind aplicate 15 sancțiuni contravenționale.

Pentru a evita implicarea în evenimente rutiere, polițiștii le recomandă participanților la trafic să respecte cu strictețe regulile de circulație, să păstreze permanent distanta de siguranță în mers, să adapteze viteza de deplasare la condițiile meteo și de trafic și să nu se angajeze în efectuarea de manevre riscante, au mai transmis reprezentanții IPJ Neamț.

articolul original.

Românii cu fose septice riscă amenzi

15 November 2022 at 08:50
image

Persoanele fizice şi juridice care deţin fose septice trebuie să se înscrie într-un registru de evidenţă până la data de 26 noiembrie 2022, dacă fosele sunt deja construite şi conectate.

Românii cu fose septice riscă amenzi de până la 10.000 lei  în cazul în care aceștia nu s-au înscris în registrul de evidență. Termenul pentru înscrierea în registru este de 120 de zile de la conectarea la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate, potrivit Gărzii Naţionale de Mediu.

„Pe 26 mai 2022, a intrat în vigoare un act normativ (HG 714/2002) prin care persoanele fizice şi juridice care deţin fose septice sunt obligate să se înscrie în Registrul de Evidenţă a Sistemelor Individuale Adecvate pentru Colectarea şi Epurarea Apelor Uzate. Conform HG 714/2002, deţinătorii foselor septice sunt obligaţi să se înscrie în registrul de evidenţă în termen de 120 zile de la conectarea incintei la sistemul de colectare şi/sau epurare a apelor uzate, sau în termen de 180 zile de la intrarea în vigoare a legii, pentru cele deja construite şi conectate (adică până pe 26 noiembrie 2022). Obligaţia se aplică atât pentru fosele/bazine vidanjabile existente, cât şi în cazul celor care sunt în curs de construire”

Unităţile Administrativ Teritoriale , respectiv primăriile localităţilor, au avut termen 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii să înfiinţeze aceste registre care pot fi organizate şi întreţinute şi în format on-line şi au obligaţia de a le pune la dispoziţia autorităţii de gospodărire a apelor. Scopul final al acestei legi este să se ajungă la diminuarea semnificativă a poluării pânzei freatice şi/sau a apelor de suprafaţă, subliniază sursa citată.

Totodată, Garda Națională de Mediu  avertizează că se vor aplica amenzi de până la 10.000 de lei în cazul în care, în urma sesizării de alterare a calităţii unor corpuri de apă (venită din partea ANAR), vor fi depistate persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează o fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidenţă.

„Controalele Gărzii Naţionale de Mediu vor viza conformarea sistemelor individuale adecvate, potrivit unei programări stabilite anual cu reprezentanţi ai primăriilor şi cu Administraţia Naţională Apele Române, pe baza monitorizării corpurilor de apă care evidenţiază deteriorări ale stării acestora. În concluzie, dacă în urma sesizării de alterare a calităţii unor corpuri de apă (venită din partea ANAR) vor fi depistate persoane fizice sau juridice care deţin şi utilizează o fosă septică, însă nu s-au înscris în registrul de evidenţă, Garda Naţionala de Mediu va putea aplica amenzi cu valori cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei”, precizează , Garda Națională de Mediu  . 

Înscrierea în registrul de evidenţă se face printr-un formular pus la dispoziţie de primărie, care va fi completat fie online – pe site-urile instituţiilor, fie fizic – la sediile acestora. Garda de Mediu explică, de asemenea, că sisteme individuale adecvate de colectare şi epurare ape uzate sunt acelea care asigură un nivel de protecţie a mediului corespunzător, similar cu cel al sistemelor publice centralizate de canalizare şi epurare, şi care îndeplinesc condiţiile tehnice, de mediu şi de reglementare conform standardizării şi legislaţiei specifice din domeniul apelor uzate şi gospodăririi apelor.

articolul original.

Amenzi uriașe pentru angajatorii din județ

15 November 2022 at 07:03

Angajatorii botoşăneni nu au scăpat de sancţiuni şi controale nici luna trecută. Astfel, în domeniul Relaţii de Muncă inspectorii au controlat 100 de angajatori, verificându-se totodată și cazurile de muncă nedeclarată. 

Aici au fost constatate 85 deficienţe, pentru care au fost dispuse 85 de măsuri şi au fost aplicate șase sancţiuni contravenționale. Dintre acestea, unul a fost avertisment și cinci au fost amenzi în valoare de 95.000 lei.

Cele mai frecvente deficiențe întâlnite sunt în domeniul securității în muncă

Și de această dată, în urma controalelor efectuate de ITM, s-a constatat că la Botoșani nu se respectă securitatea și sănătatea în muncă. Mai exact, inspectorii de muncă au verificat 66 de agenți economici, fiind constatate 99 de neconformităţi pentru care au fost dispuse 110 de măsuri. În aceste cazuri au fost aplicate trei amenzi în valoare de 19.000
de lei și 96 avertismente. De asemenea, au fost înregistrate cinci persoane accidentate, cu incapacitate temporară de muncă.

Printre cele mai des întâlnite deficiențe în cadrul acţiunilor de control se numără necomunicarea, de îndată, a unui eveniment în care a fost implicat un lucrător angajat; neinformarea lucrătorilor despre riscurile de accidentare și de îmbolnăvire profesională
precum și măsurile de prevenire, lipsa modificărilor tehnice în utilizare pentru echipamente de muncă sub incidența ISCIR, neinstruirea lucrătorilor cu informații concrete privind modul corect de manipulare a maselor, neasigurarea verificării de către angajator a aplicării prevederilor legale SSM, inclusiv la utilizarea echipamentului individual de protecție.

Valoarea totală a amenzilor aplicate de ITM Botoşani este de 114.000 lei.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Amenzi uriașe la cluburi unde erau înghesuiți prea mulți oameni

13 November 2022 at 13:11
By: -
image

Patru amenzi de peste 100.000 de lei fiecare și închiderea unor cluburi, discoteci sau săli de evenimente, dar și alte amenzi mai mici au fost aplicate de IGSU în urma unor controale inopinare organizate în ultimele două zile în București, Cluj și Iași.

Controalele au fost realizate de IGSU cu scopul de a verifica dacă se respectă numărul de persoane maxim admis, dar și cerințele de securitate la incendiu, iar sancțiunile au fost aplicate pentru „încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu prin depăşirea numărului de utilizatori”.

„Am solicitat colegilor din cadrul ISGU să organizeze ample acţiuni de verificare în ce priveşte zonele cu aglomerări mari de persoane, cum ar fi discoteci, cluburi, săli de evenimente.

Am urmărit două aspecte principale, fără să ne limităm la ele, primul fiind excederea numărului persoane aflate în interior comparativ cu numărul permis în documentele amplasamentului, al doilea fiind accesibilitatea neîngrădită la ieşirile de urgenţă”, a anunţat, duminică după amiază, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. 

În cele două zile au fost controlate 40 de obiective.

La patru dintre aceste obiective (trei din Iași și unul din București), a fost aplicată amendă în valoare de 100.000 de lei ca sancţiune principală şi sancţiunea complementară de oprire a funcţionării pentru o perioadă de 60 de zile, pentru încălcarea gravă a cerinţei de securitate la incendiu prin depăşirea numărului de utilizatori și asigurarea căilor de evacuare în caz de urgență.

Un al cincilea club cu suprafaţă mai mică de 200 de metri pătraţi a primit amendă de 50.000 de lei pentru că avea autorizaţia de securitate la incendiu expirată, dar şi pentru că administratorul a permis accesul, într-un spaţiu situat la subsol, cu o singură ieşire, al unui număr aproape dublu de persoane faţă de cel avizat. Clubul nu poate fi închis, având suprafaţă de sub 200 de metri pătraţi, legea prevăzând suspendarea activităţii pentru spaţiile care depăşesc această suprafaţă. 

Un alt club din Capitală a fost amendat cu 30.000 de lei pentru depăşirea numărului de utilizatori, însă acesta nu era cu peste 10% mai mare decât cel avizat.

articolul original.

Șeful ANAF, cu lupa pe stomatologi: „80% dintre cabinete nu declară integral veniturile”

13 November 2022 at 08:25
image

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a declarat că aproximativ 80% dintre cabinetele stomatologice nu declară integral veniturile obţinute.

„Am încheiat un proiect pe fonduri europene de conformare voluntară la declarare la persoane fizice şi de acolo s-au pornit acele acţiuni de prevenţie pentru cei care lucrează în domeniul înfrumuseţării, pentru profesorii care dau meditaţii şi pentru cei care închiriază locuinţe. Şi din analizele pe care le-am făcut, repet ieri fiind finalizarea acelui proiect, am constatat că lucrurile s-au îmbunătăţit. A crescut practic conformarea pe aceste domenii şi am luat decizia să extindem acest mecanism. În sensul în care s-au făcut nişte ghiduri pentru aceste profesii, s-au trimis scrisori ţintite în anumite judeţe.

Vom trimite anul viitor scrisori pe acele trei domenii de activitate care au fost prinse în acest program şi în alte judeţe şi vom extinde şi la alte categorii de profesii. Iar din analizele noastre, da, a reieşit că există un mare grad de neconformare la declarare în cazul medicilor stomatologi”, a spus Heiuș, conform Adevărul.

Şeful Fiscului a adăugat că, că în cazul în care ulterior campaniei de informare nu se va observa o creştere a gradului de conformare voluntară, există posibilitatea ca instituţia să meargă în controale.

Pe lângă medicii stomatologi, ANAF vrea să determine o creştere a gradului de conformare voluntară şi în cazul cabinetelor de înfrumuseţare.

articolul original.

Șeful ANAF, supărat pe 2 inspectori. Au amendat 4 persoane cu câte 30.000 de lei pentru că vindeau fructe pe marginea drumului

11 November 2022 at 12:06
image

Șeful Fiscului se declară supărat pentru că vânzătorii de legume de la marginea drumului au rămas „marii infractori” pe care îi vânează unii inspectori ANAF . Doi inspectori din vestul țării au amendat 4 persoane care vindeau legume,fructe și țuică fără să aibă certificate de producător, cu sume pe care președintele ANAF le consideră exagerate.

Acum, ANAF îi caută pe cei amendați: le recomandă să depună contestații și amenzile le vor fi anulate.

Povestea, atât de reprezentativă pentru felul în care autoritățile române obișnuiesc să meargă în control, începe așa:

„Doi inspectori de la Antifrauda 5 Deva, deci din vestul țării, au considerat că în partea de vest a României evaziunea fiscală s-a terminat”, spune Lucian Heiuș.

Președintele Fiscului a spus că inspectorii au vânat vânzătorii de fructe, de fapt, mere, pere și puțină țuică:

„S-au dus în luna octombrie și au dat 4 amenzi în valoare de 30.000 lei, acelor oameni, acelor țărani care stau pe marginea drumului. Acești indivizi, nu pot fi numiți inspectori fiscali, inspectori antifraudă, le-au dat la 4 asemenea persoane câte 30.000 lei amendă. Aici au considerat ei că este marea evaziune fiscală. Poate că nu-i corect, poate că merele alea care le-a vândut nu erau din grădina lui, dar să dai 30.000 lei amendă că l-ai găsit cu 3 litri de țuică? N-au avut curaj să meargă într-un club din Timișoara, n-au avut curaj să meargă pe graniță în Serbia, de unde intră alcoolul și țigările de contrabandă.”

Marii evazioniști stau bine merci, mai spune șeful Fiscului, în timp ce inspectorii antifraudă au treabă cu oamenii de pe marginea drumului:

„Îi rog pe cei 4 oameni care au fost amendați să facă o plângere contravențională împotriva procesului verbal iar juriștii care vor reprezenta ANAF-ul vor solicita și vor fi de acord ca această amendă extraordinar de uriașă pentru fapta pe care au încălcat-o să fie transformată în avertisment.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/11nov-13-Iorgu-Sandw-Fiscul-si-legumele.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto: Inquam Photos George Călin

Citește și: Bunuri ce au aparținut Elenei Udrea, scoase la licitație de către ANAF pentru a recupera prejudiciul din dosarul Gala Bute

articolul original.

Amenda de 10.000 de lei pentru un nesimtit prins in timp ce descarca gunoaie pe un camp, langa Timisoara. Foto

11 November 2022 at 10:12

TIMISOARA. Sofer nesimtit prins de politisti in timp ce arunca din remorca masinii, la margine de Timisoara, saci cu gunoaie

Barbatul in varsta de 68 de ani conducea o autoutilitara si mergea catre casa, iar in apropiere de drumul care leaga Timisoara de Arad, a tras pe dreapta, a deschis remorca, iar de acolo a aruncat pe camp mai multi saci cu deseuri.

In timp ce descarca de zor resturile, barbatul a fost vazut de un echipaj al politistilor locali aflat in patrulare. Oamenii legii l-au intrerupt si i-au dat o amenda de 10.000 de lei. Mai mult, soferul a fost pus sa ridice deseurile aruncate si sa le predea unui operator autorizat.

In ultimele doua zile, politistii locali din Timisoara si Dumbravita au patrulat prin cele doua localitati si in apropierea acestora pentru a depista rampele clandestine de gunoi. Deseurile vor fi ridicate de echipele RETIM, iar oamenii legii vor continua acest tip de controale pentru a-i gasi si amenda pe toti cei care arunca gunoaie pe unde ii taie capul.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu: Se impune să avem o instituție cu valențe europene pentru a putea cerceta abaterile operatorilor economici în raport cu cetățenii europeni

10 November 2022 at 12:45
image

Se impune ca la nivel european să existe o instituţie operativă, care să cerceteze, în cel mai scurt timp, abaterile operatorilor economici în raport cu cetăţenii europeni, a transmis joi pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu.

„Spuneam noi la un moment dat Comisiei Europene că ne-am dori o instituţie operativă, nu numai una care să mute hârtiile dintr-o ţară într-alta. Credem şi astăzi cu tărie că (e nevoie n.r) de o instituţie europeană de anvergura cel puţin a autorităţii noastre, pentru că suntem una dintre cele mai operative autorităţi la nivel european. Cred că se impune să avem o instituţie cu valenţe europene pentru a putea cerceta în cel mai scurt timp abaterii operatorilor economici în raport cu cetăţenii europeni”, a declarat, pentru AGERPRES, Horia Constantinescu, la Târgul de Turism al României.

El a subliniat că ANPC participă la TTR cu „standul Centrului European al Consumatorilor” varianta România, unde se preiau sesizările legate de activitatea operatorilor economici din spaţiul european, altul decât teritoriul României, urmând ca prin transmiterea acestora către structura centrală să fie gestionate şi evaluate de către autorităţile competente din ţara respectivă.

„Aşa cum ştiţi, în ultima perioadă s-au anulat foarte multe curse aeriene. Corespondenţa cetăţenilor români este cu Centrul European al Consumatorilor, după care Centrul European al Consumatorilor transmite în altă ţară şi tot aşa. Ar putea fi mult mai bine gestionată dacă această ramură ar deveni şi operativă, adică să poată desfăşura acele controale împreună cu colegii din alte ţări acolo unde apar situaţii de anvergura celor de care vă spuneam, anulările de curse, întârzierile, cele care au supărat şi au generat probleme consumatorilor români aflaţi în alte ţări din Europa”, a explicat el.

Întrebat dacă sunt mulţi consumatori cu probleme transfrontaliere, Constantinescu a subliniat că în opinia sa este o latură mai puţin cunoscută şi tocmai de aceea nu vorbim de o avalanşă de sesizări.

„Totuşi, vorbim de o creştere anuală, în sensul că cei care probabil au apelat la serviciile acestui Centru European al Consumatorilor, înţelegând că este util, au transmis şi altora. Şi, da, se vede o creştere şi se capătă mai multă încredere în această zonă”, a punctat el.

Preşedintele ANPC a precizat că cei cu astfel de probleme trebuie să se adreseze direct acestui departament, prin email, mai ales în cazul centrului european.

„Noi încercăm să cultivăm în ultima perioadă digitalizarea, în sensul transmiterii şi primirii de răspunsuri în variantă online, pentru a salva din timpul preţios al consumatorilor şi a evita deplasările aproape inutile. Ne dorim ca dosarul cu şină să rămână o istorie. Ne dorim ca toate documentele să fie eventual doar fotografiate acolo unde nu există posibilitatea scanării acestora. Iar mai ales dacă vorbim de un centru european, varianta online este cu siguranţă cea pe care o recomandăm”, a spus el, conform AGERPRES

articolul original.

După profesorii care dau meditații și saloanele de înfrumusețare, ANAF a pus ochii și pe stomatologi

10 November 2022 at 12:13
image

După profesorii care dau meditaţii şi saloane de înfrumuseţare, ANAF a mai găsit două categorii de contribuabili unde ar putea să mai aplice taxe. Astfel, Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat că va extinde şi la nivelul cabinetelor medicilor stomatologi campania de informare pe care a derulat-o în rândul profesorilor pentru veniturile din meditaţii, precum şi a celor care obţin venituri din cedarea folosinţei bunurilor si din activităţi de înfrumuseţare.

Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş a transmis că, în perioada următoare, Fiscul ar putea declanşa verificări mai eficiente şi în privinţa veniturilor obţinute din închiriere pe platforme precum Booking şi Airbnb.Potrivit acestuia, ANAF a identificat o zonă de neconformare fiscală în rândul medicilor stomatologi. „Ţinem foarte mult la prevenţie. În urma analizelor de risc făcute la nivelul ANAF, a rezultat un risc de neconformare ridicat pe acest segment de activitate. Vom trimite scrisori personalizate, vom face ghiduri, vom încerca să mediatizam ce au de făcut. Dar este normal ca şi beneficiarii acestor servicii să solicite bon fiscal, aşa cum este normal când plătesc sumele de bani”, a spus Heiuş referitor la cabinetele stomatologice, conform Profit.ro.

ANAF vrea totodată mai mulţi bani de la cei cu venituri obţinute pe platforme precum Airbnb şi Booking. Heiuş a afirmat că o zonă de neconformare a fost identificată şi în privinţa veniturilor obţinute prin platforme de închiriere pe perioade scurte, cum sunt Airbnb sau Booking. Dacă în prezent obţinerea de informaţii de la aceste platforme decurge mai greoi decât are nevoie Fiscul, în perioada următoare o directivă europeană va da ANAF instrumentele necesare pentru a accesa facil aceste informatii, susţine şeful ANAF.

articolul original.

Consiliul Concurenței, în control la distribuitorii de medicamente. Farmaciile mici se plâng că nu reușesc să se aprovizioneze precum cele mari

9 November 2022 at 11:14
image
articolul original.
❌