ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Amendă pentru minorii care sunt prinși fumând în spațiile publice

28 September 2022 at 13:50

Un proiect depus în Parlament de mai mulți parlamentari PSD, PNL și minorități prevede o amendă de 500 de lei pentru minorii care sunt prinși fumând în spațiile publice, conform Agerpres. Prin această inițiativă legislativă, se dorește interzicerea consumului de tutun de către minori pe stradă drumuri, parcuri, stadioane, unităţi de învăţământ, gări şi aeroporturi, mijloace de transport.

„Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”, prevede proiectul.

Inițiatorii proiectului au subliniat, în proiectul depus, și faptul că datele Agenției Naţionale Antidrog ne arată că există motive de îngrijorare cu privire la consumul de tutun, alcool şi droguri în rândul tinerilor.

„De asemenea, văzând legislaţia naţională în domeniul ordini publice, constatăm că legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţional consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor). Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, menţionează iniţiatorii.

Proiectul urmează să intre în dezbaterea Senatului şi apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

articolul original.
  • There are no more articles
❌