ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Tendințe în evoluția activității economice în perioada noiembrie 2022 – ianuarie 2023

28 November 2022 at 20:13
image

Activitatea în comerțul cu amănuntul va crește, va exista o relativă stabilitate a numărului de salariați în industria prelucrătoare și servicii iar prețurile în comerțul cu amănuntul vor crește accentuat- transmite Institutul Național de Statistică într-un comunicat de presă.

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care NU trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS.

Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Industrie prelucrătoare

În cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2022, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -2%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +37%).

Construcţii

Potrivit estimărilor din luna noiembrie 2022, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -17%).

Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -8%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +38 %).

Comerţ cu amănuntul

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creștere a activităţii economice (sold conjunctural +18%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere (sold conjunctural +16%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, creștere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +50%).

Servicii

Conform estimărilor din luna noiembrie 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +25%).

Precizări metodologice

Rezultatele prezentate în acest comunicat au fost obţinute prin intermediul anchetelor de conjunctură, reflectând estimările făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendinţele în evoluţia activităţii economice.

Anchetele de conjunctură sunt anchete calitative, al căror scop este analiza tendinţei de evoluţie a indicatorilor economici pe termen scurt şi mediu. Aceste anchete sunt complementare anchetelor statistice cantitative, de care diferă prin metodă şi utilizare. Specificitatea anchetelor de conjunctură este că în loc de cifre exacte, răspunsul obişnuit îl constituie o apreciere a repondentului faţă de nivelul ,,peste normal/ normal/ sub normal”, în cazul întrebărilor de nivel, sau de genul: ,,a crescut/ la fel/ a scăzut” sau ,,va creşte/ la fel/ va scădea”, în cazul întrebărilor care indică o evoluţie în timp a unui fenomen.

Răspunsurile primite (managerii întreprinderilor din eşantionul supus cercetării statistice aleg o singură variantă de răspuns la acest tip de întrebări) sunt apoi prelucrate, iar rezultatul final se obţine sub forma unui sold conjunctural procentual, obţinut ca diferenţă între procentajul celor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Următoarele praguri de interpretare a soldurilor conjuncturale au fost convenite (stabilite):

până la ± 5% relativă stabilitate;

de la ± 6% până la ±15% creştere moderată, respectiv scădere moderată;

de la ±16% până la ± 40% creştere, respectiv scădere;

peste ±40% creştere accentuată, respectiv scădere accentuată.

Soldurile conjuncturale sunt calculate pe baza datelor prelucrate şi agregate conform  CAEN. Rev2.

Anchetele s-au efectuat pe baza unor eşantioane reprezentative în domeniul industriei prelucrătoare (2296 agenţi economici), construcţiilor (1359), comerţului cu amănuntul (2575) şi serviciilor (2912). Mărimea eşantioanelor a fost stabilită astfel încât eroarea de estimare maxim admisă să fie de ±5% la nivel total sector.

S-a utilizat sondajul stratificat simplu aleator, iar variabilele de stratificare sunt activitatea principală şi mărimea întreprinderii.

Anchetele de conjunctură sunt realizate în cofinanţare, cu contribuţia Comisiei Europene –      DGECFIN (Bruxelles).

articolul original.

Salariul minim va fi de 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023. 200 de lei vor fi scutiți de taxe

25 November 2022 at 05:07
By: Geo
image

De la 1 ianuarie, salariul minim va fi 3.000 de lei brut, iar, în mână, un angajat ar urma să primească, 1.863 de lei.

Guvernul, sindicatele și patronatele s-au pus de acord ca 200 de lei din noul salariu să fie scutiți de taxe. În acest caz, angajații ar urma să încaseze, cu 339 de lei în plus față de acum.

Potrivit Ministerului Muncii, în prezent sunt 1,2 milioane de români plătiți cu salariul minim.

Cei din construcții vor putea beneficia și ei de o majorare a lefii minime, la 4.000 de lei brut, adică 3.150 de lei net, scrie stirileprotv.ro.

articolul original.

În căutarea echilibrului. Șantierele, afectate de valul creșterilor de prețuri

23 November 2022 at 08:47
image

Creșterea prețurilor la materialele de construcții și la utilități, exacerbate și de o criză forței de muncă, au dus în 2022 la scumpiri mari pe piața imobiliară și la întârzieri ale șantierelor.

Sunt alte efecte ale pandemiei, care și-au găsit o nefericită continuitate în urma războiului de la graniță, iar impactul puternic se simte deja pe piața imobiliară.

Virusul SARS-CoV-2 a generat nu doar o criză globală de sănătate, ci și una economică, socială și umanitară fără precedent. În acest context, au apărut tensiuni cu consecințe profunde și pe termen lung pentru relațiile internaționale, care afectează, printre altele, și aspecte esențiale ale aprovizionării cu materiale, atât între statele membre din Uniunea Europeană, precum și deficiențe în relațiile cu China, India sau SUA.

Lanțurile terestre de aprovizionare au fost grav afectate de introducerea interdicțiilor de la granițe, rezultând întârzieri considerabile în aprovizionarea cu materii prime, materiale de construcții și echipamente de lucru.

Apoi, când lucrurile ar fi trebuit să se normalizeze după ce pandemia a intrat într-o etapă mai domoală, problema forței de muncă a început să se acutizeze. De la sfârșitul anului 2021 s-a înregistrat un nou val de plecări masive ale muncitorilor români pe piețele vestice. Tendința se păstrează și în momentul actual.

România importă aproximativ 70% din materialele de construcții 

Invazia rușilor în Ucraina la sfârșitul lunii februarie 2022 a accentuat criza deja existentă. Dincolo de blocajul la nivel psihologic și de creșterea accelerată a prețului la energie, exporturile s-au realizat cu mare întârziere sau chiar au fost anulate. Multe lucrări au fost blocate. Ucraina a ieșit temporar de pe harta țărilor exportatoare de cărămidă, țeavă, oțel-beton, minereu de fier pentru fabricarea produselor siderurgice, lemn și produse de dulgherie pentru construcții, plăci ceramice și nisip fin pentru producția acestora în fabricile din Spania și Italia. Acest dezechilibru a condus la o penurie de produse și a forțat constructorii să se reorienteze către alte piețe, precum Germania, Italia sau Elveția.

România importă circa 70% din materialele de construcții folosite pe șantiere, iar cele fabricate în România folosesc materie primă tot de import. Astfel, asistăm în anul 2022 la apariția unor prețuri record. 

Fierul, metal „prețios”

Dacă în luna aprilie prețul fierului ajunsese la 8 lei/kg odată cu ieșirea unor jucători mari de pe piață, în momentul actual acesta se tranzacționează cu 3,8 – 4 lei/kg, în funcție de cantitate. 

Prețul OSB-ului a cunoscut o evoluție spectaculoasă. Acesta s-a dublat și chiar s-a triplat în acest an, comparativ cu 2021, dar în momentul actual dă semne de scădere.

La mijlocul anului, asistam la o creștere a volumului construcțiilor, însă în prezent această tendință s-a temperat pe fondul celor menționate mai sus, dar şi din cauza inflației galopante, pe care Banca Centrală încearcă să o țină în frâu limitând cererea.  

Ce ne așteaptă în viitor? Prognozele pentru piața construcțiilor și a tranzacțiilor imobiliare sunt încă reținute, dar momentan alegem perspectiva optimistă, cea a stabilizării prețurilor și a reintrării în echilibru.

Articol sponsorizat de INSIDE DESIGN

articolul original.

Meșeriașii, tot mai puțini și mai scumpi. Ce soluții au românii care construiesc sau renovează?

20 November 2022 at 09:47

Românii care plănuiesc să își construiască o locuință sau să renoveze au o mulțime de provocări de înfruntat. Pe lângă materialele de construcție care și-au dublat prețurile în ultimul an, problemele apar și când vine vorba de forța de lucru. Muncitorii cu calificare și experiență au plecat în străinătate, iar cei care au rămas fie au prețuri foarte mari, fie nu sunt profesioniști.

Aceste probleme sunt acutizate de faptul că extrem de puțini tineri aleg să practice meserii tradiționale, iar piața muncii are un  deficit de specialiști precum coșari, sobari, dulgheri, instalatori, electricieni sau tâmplari.

Oamenii se plâng tot mai des pe grupurile de Facebook că nu găsesc specialiști și sunt nevoiți să învețe singuri cum să își îmbunătățească confortul în locuință sau să aștepte luni întregi pentru un meseriaș.

„Vă rog din suflet, învățați-mă. Din cauza ca nu găsesc oameni disponibil si pricepuți m-am decis sa îmi fac totul singur. Mă uit pe net , pe video , mai întreb în stânga și în dreapta. Vreau să îmi chituiesc ușa de exterior din termopan. Am tăiat spuma. Vreau să chituiesc. Cu ce? Am cumpărat plasă ca să pun pentru a nu crapă, dar nu știu cu ce kit sau adeziv. Vreau sa reziste la umiditate, îngheț și dezgheț”, scrie un utilizator pe un grup de Facebook.

Asupra problemei forței de muncă a atras atenția în repetate rânduri și deputatul USR Marius Bodea.

„Nu mai avem meseriași. Cei care au existat au plecat în țări unde firmele își plătesc și tratează angajații mult mai bine. Iar din urmă nu au mai venit tineri profesioniști, pentru că nu a mai avut cine să îi pregătească.
Cum statul român nu găsește soluții pentru a crește numărul de meseriași sau pentru a opri exodul celor care aleg să-și ducă priceperea în altă țară, în viitorul imediat aceștia vor fi înlocuiți de tot mai mulți angajați din statele non-UE.
În construcții, în domeniul HORECA (unde patronii de pe litoral se plâng constant că nu mai găsesc angajați), în zona de service auto și în multe alte domenii, soluția este, deja, angajarea unor persoane din statele non-UE, din Asia sau Africa.

Desigur, nu e o problemă că acești oameni vin în România pentru a-și găsi un trai mai bun. Din contră, vorbește despre evoluția extraordinară a țării noastre, a cărei economie a explodat de la intrarea în Uniunea Europeană și iată, este atractivă nu doar pentru investitori, ci și pentru cei care vor un loc bun de muncă”, a scris Marius Bodea pe Facebook.

articolul original.

Domeniul construcțiilor, invadat de pretențiile meseriașilor fără experiență: „Nu lucrez la înălțimi, nu mă urc pe schelă, nu mă apropii de margini de unde poate există riscul de a cădea”

17 November 2022 at 07:08
image

Domeniul construcțiilor este grav afectat de lipsa forței de muncă după ce majoritatea meseriașilor au ales să plece în alte țări unde primesc mai mulți bani. Tinerii fără experiență nu sunt atrași de această meserie, dar nici nu sunt dornici să învețe.

Totuși, cei car vor să se angajeze pe șantier, chiar dacă nu au mai făcut-o înainte, pun foarte multe condiții la angajare. Este și cazul unui tânăr care își caută un loc de muncă ca ajutor, pe Facebook.

Ce a postat bărbatul pe rețelele de socializare

„Caut ceva de lucru, ca ajutor. Nu sunt meseriaș, dar mai ales pentru meseriașii care lucrează singuri, știm că încă o pereche de mâini e binevenită. Din păcate, aș prefera să dau o mâna de ajutor pe lucrări la interior. Nu lucrez la înălțimi, nu mă urc pe schelă, nu mă apropii de margini de unde poate există riscul de a cădea.

De asemenea, bineînțeles, că în rolul de ajutor, mă voi ocupa de curățenie, ordine, mutarea, prepararea materialelor, dar, să nu uităm că sunt om. Nu am nici o problemă în a manipula niște saci de glet/adeziv 20-25 kg, dar sub nici o formă nu mă voi chinui să car singur cine știe ce saci de ciment de 40-50 kg.

În atenția celor amuzați care vor avea tentația de a râde, aș vrea să va aduc la cunoștință că nu toți s-au născut forțoși sau nu au putut deveni forțoși datorită constituției fizice. De asemenea, aș mai vrea să precizez că integritatea mea fizică e mai importantă. Sunt din București, iar dacă considerați că mă pot încadra în nevoile dvs, aștept un mesaj pentru a primi sau a oferi mai multe detalii”, a scris bărbatul într-un grup dedicat de pe Facebook, potrivit RomâniaTV.

Reacțiile internauților nu au întârziat să apară

Bineînțeles, reacțiile internauțior nu au întârziat să apară în secțiunea de comentarii. O parte dintre cei care au văzut anunțul l-au apreciat pentru sinceritate, iar alții l-au criticat dur.

„Și atunci vine întrebarea de ce în construcții??? Și nu la pază că acolo nu faci efort și stai și liniștit în baracă, la căldură”, „Îmi place că ai specificat în detalii ce poți să faci. Bravo! Prin asta nu va trebui să apară probleme cu cine dorește să te preia la muncă”,au scris unii internauți în comemtarii.

După ceva timp, bărbatul a anunțat că și-a găsit un loc de muncă, chiar și fără experiență.

„Am găsit ceva, dar o să mai las postarea asta activă, în ideea în care au fost oameni raționali, de apreciat, tot respectul, dar au fost și unii pentru care ipocrizia este „icoană”. Poate unii pun accent și pe mentalitatea celorlalți înainte de a începe o colaborare, și vor reuși mai ușor să aleagă sau să evite un posibil colaborator”, a adăugat acesta.

articolul original.

Câți lei primesc salariu Bui, Tinh și Xuan – trei vietnamezi care lucrează în construcții, în Cluj. Românii cer de 2 ori mai mulți bani!

8 November 2022 at 08:50

În România găsim din ce în ce mai mulți muncitori veniți din țările asiatice. Aceștia au venit în țara noastră pentru un câștig mai bun sau ca să scape de problemele de acasă, de la atentate la recesiune. Așa se întâmplă și în cazul Bui Van Thang (34 de ani), Tinh (52) și Xuan (33), trei vietnamezi care nu se plâng deloc de prea multă muncă.

Cei trei bărbați lucrează în cadrul unei companii de producție de mobilier metalic, exclusiv pentru export, care numără aproximativ 100 de angajați. Grosul muncitorilor în producție e reprezentat de vietnamezi.

În hala imensă, localizată în Cluj-Napoca și compartimentată sumar, sar scântei la aproape fiecare banc de lucru, cea mai mare parte a muncitorilor fiind sudori. Alții șlefuiesc produsele, dar nimeni nu stă.

”Am adus primul grup de muncitori vietnamezi, aproximativ 50, în urmă cu 3 ani. Nu găseam nicicum forță de muncă aici și nici acum nu găsim. Am luat legătura cu o agenție de recrutare direct din Vietnam, au mers acolo și reprezentanți ai noștri și am făcut selecția”, spune patronul firmei, Adrian Kun.

Chiar dacă muncitorii străini beneficiază de cazare inclusă, în spații amenajate în apropierea halei, nu sunt avantajați față de cei români, susține Adrian Kun.

Contrar păsurilor exprimate informal de alți muncitori, români, deranjați fie că lucrătorii străini ar câștiga mai bine, asta și numai dacă se ia în calcul faptul că beneficiază de cazare și chiar masă gratuit.

Un anumit dram de neseriozitate și pretențiile puse înaintea competențelor dovedite sunt invocate și de alți patroni drept argument în plus pentru a recurge la forță de muncă „de afară”.

Mai mult, patronul spune că și pe posturi precum cel de contabil găsește greu personal. Adrian Kun s-a gândit să apeleze la cetățeni indieni pentru implementarea unui soft în producție.

Cât câștigă un muncitor vietnamez în România

În firma din Cluj, un muncitor din Vietnam ar câștiga aproximativ 560 de dolari – de 2-3 ori mai mult decât în țara natală. Potrivit lui Adrian, dacă îi oferă unui român suma de 4.000 de lei (aproape 1.000 de dolari), nu acceptă acest job.

Bui Van Thang, Tinh și Xuan au plecat din țara natală pentru un trai mai bun și nu se plâng de prea multă muncă. Așadar, muncitorii vietnamezi câștigă aproximativ 600 de dolari, sumă care poate însă crește în funcție de seriozitatea, priceperea, dar și de volumul de muncă. Românii sunt însă greu de găsit.

”Am venit să câștigăm bani, nu ne plângem de muncă”, spune Bui, într-un dialog facilitat de Google Translate dar și de inginerul Silviu Grigore, care de 1 an doi lucrează în special cu echipe de muncitori. Se înțeleg mai mult prin indicații, schițe și cuvinte esențiale.

Minh Van (41 de ani) lucrează deja de trei ani în firmă și e controlor de calitate. Nu a fost în tot acest timp acasă și abia în toamnă și-ar putea face concediul acolo.

Minh Van Sursă foto: Ovidiu Cornea (Courtesy Photo)

”Aveam un salariu destul de mic în Vietnam, aici e un salariu bun. Muncim să putem trimite bani și acasă familiilor, fie că vorbim de copii, soție, sau părinți”, povestește el.

Ce beneficii au vietnamezii la locul de muncă din România

Adrian Kun a luat decizia de a le amenaja muncitorilor vietnamezi în locuințe modulare și știe că pe durata contractelor, întocmite de regulă pe 2 ani, are pe cine se baza.

”Unii aveau alte calificări, i-am instruit și calificat noi, sunt dintre ei și sudori, știu să lucreze cu scule electrice. Ca și în cazul românilor, unii sunt muncitori, alții mai leneși, depinde cum îi formezi. Și după un român verifici la fel de mult ca după un vietnamez.

Nu vin oamenii la lucru, cea mai bună dovadă este că avem și acum anunț, cu salariu între 3.000 și 5.000 de lei și nu vine nimeni”, a declarat patronul firmei din Cluj.

articolul original.

Două companii din Bistrița au fost trimise în judecată de DNA pentru că au folosit materiale prin exploatare minieră fără licență

4 November 2022 at 08:32

Două companii din Bistrița care se ocupă de construcții au fost trimise în judecată de către DNA deoarece ar fi folosit materiale obținute prin exploatare minieră fără licență. Este vorba despre un drum forestier, amenajat acum 7-8 ani.

Direcția Națională Anticorupție informează într-un comunicat de presă că au fost trimiși în judecată SC Frasinul SRL, SC Dimex 2000 Company SRL și administratorii lor, respectiv Traian Larionesi și Ioan Scurtu. Vizată ar fi o lucrare de acum 7-8 ani de modernizare a drumurilor forestiere din Prundu Bârgăului și Josenii Bărgăului.

Problema ar fi materialele folosite, care ar fi fost obținute prin exploatare minieră fără licență, de la mina Valea Corbului din Prundu Bârgăului, care nu ar deține o licență de exploatare. De asemenea, cei doi constructori sunt acuzați că ar fi apelat la subcontractori fără a anunța beneficiarul lucrării.

Ce spun anchetatorii:

„În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: În perioada 2014-2015, în contextul implementării a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile ce vizau modernizarea infrastructurii rutiere forestiere în comunele Josenii Bârgăului și Prundu Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, administratorii celor două societăți ar fi pus la dispoziția reprezentanților celor două comune mai multe documente nereale pe care aceștia din urmă le-ar fi depus fără vinovăție la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.).

Documentele respective cuprindeau informații nereale referitoare la:

– proveniența pietrei sparte ce a fost utilizată la construcția unora dintre drumurile forestiere (o parte din acest produs de carieră ar fi fost exploatat fără drept de la fosta mină Colbu, situată pe raza comunei Prundu Bârgăului),

– constructorul care ar fi efectuat în realitate majoritatea lucrărilor de construcție a unuia dintre drumuri (această activitate ar fi fost subcontractată fără drept unei societății comerciale, fără a fi anunțat beneficiarul lucrării).

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat prejudicierea, de către cei doi oameni de afaceri, a bugetului UE cu suma de 4.156.577 lei și a bugetului Agenției Naționale pentru Resurse Minerale în sumă de 34.122 lei. În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii asupra mai multor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor două societăți comerciale.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția Națională pentru Resurse Minerale au comunicat că se constituie părți civile în cauză”.

Contactați pentru a comenta acuzațiile aduse, reprezentanții DIMEX 2000 și Frasinul SRL precizează:

„Este un dosar vechi și cu acuzații neîntemeiate – din punctul nostru de vedere. Noi am depus două expertize la dosar, independente fiecare dintre ele, care arată că piatra la care se face referire nu a fost luată din cariera Valea Corbului. Rămâne ca justiția să stabilească adevărul, avem toată încrederea” – au declarat reprezentanții companiei DIMEX, pentru Bistrițeanul.ro.

„Este vorba de un drum realizat la Josenii Bârgăului, executat la timp, cu o garanție a lucrării de 60 de luni, așa am câștigat licitația, oferind cea mai mare garanție a lucrării. Nu am emoții niciodată, știu cum și la ce calitate lucrăm. Ce e cu acest dosar? O gravă și regretabilă eroare, din punctul nostru de vedere. Un furnizor de materiale a fost catalogat drept subcontractor în lucrare, iar aceasta ar fi fost nelegal, nefiind declarat. Doar că a fost vorba de un furnizor de materiale toată ziua, noi neavând balastieră din care să asigurăm balastrul pentru acel drum. Valoarea lucrării a fost luată cea din contract, nu partea executată din contract, când s-a stabilit prejudiciul. E un dosar la care s-a lucrat mulți ani. Sincer, am crezut că nu va ajunge în instanță, acuzațiile sunt nefondate din punctul nostru de vedere. Dar, dacă se va ajunge în fața instanței, sunt convins că justiția va face dreptate și în aceast caz. Sunt o mare și profundă nedreptate acuzațiile care ni se aduc” – a declarat Traian Larionesi pentru Bistrițeanul.ro.

Citește și: Un bistrițean și un clujean, arestați preventiv pentru trafic de droguri

articolul original.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu: ‘Acest mod de a face activități portuare la Constanța se termină. Dacă ei au considerat că aici avem un El Dorado și suntem ca în Vestul Sălbatic, îi anunț că perioada romantică s-a încheiat’

1 November 2022 at 15:15
image

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că Administraţia Porturilor Maritime Constanţa avea de încasat, în luna august, creanţe în valoare de 110 milioane de lei de la agenţii economici. ”Dacă ei au considerat că aici avem un El Dorado şi suntem ca în Vestul Sălbatic, îi anunţ că perioada «romantică» s-a încheiat”, a susţinut el.

Sorin Grindeanu a fost întrebat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, care sunt datoriile agenţilor economici către Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa.

“În 15 august anul acesta Portul Constanţa avea de încasat creanţe totale în valoare de 110 milioane lei. Vreo 10 milioane, de la cei care au considerat necesar că nu trebuie să-şi plătească apa, curentul, ce ţine de utilităţi, vreo 30 de milioane de la cei care au considerat că, dacă au concesionat un teren, nu mai trebuie să plătească chiria. Pentru neplata utilităţilor au fost notificate în această perioadă 104 societăţi. Pentru neplata chiriilor şi a penalităţilor aferente au fost notificate 70 de societăţi”, a declarat Sorin Grindeanu.

El a anunţat că acest mod de a face afaceri portuare se încheie. 

“Eu vreau să transmit un mesaj. Înţeleg că de astăzi, sper să nu greşesc, pentru cei care nu au plătit, deşi marea majoritate a celor care au fost notificaţi, de exemplu, pentru utilităţi au venit şi au plătit, marea majoritate, de asemenea, a companiilor care au fost notificate pentru chirii au venit şi au plătit, dar mai sunt unii care nu au făcut acest lucru. Înţeleg că de astăzi, cel puţin pe ceea ce înseamnă utilităţi se întrerup. Eu nu înţeleg acest mod de a face afaceri.

E ca şi când mă duc şi vin în chirie la dumneavoastră acasă, facem un contract de închiriere, dar nu vă plătesc nici apa, nici curentul, nici gazul şi nu vă plătesc nici chiria. Acest mod de a face activităţi portuare la Constanţa se termină. Dacă ei au considerat că aici avem un El Dorado şi suntem ca în Vestul Sălbatic, îi anunţ că perioada «romantică» s-a încheiat. Au fost trimise aceste notificări, se intră în decizii care ţin de executor judecătoresc. Nu mă interesează numele companiilor, mă interesează un singur lucru să fie respectată legea”, a arătat Grindeanu.

Întrebat dacă cel mai mare datornic este Grup Servicii Petroliere, ministrul Transporturilor a răspuns râzând: “Altă întrebare, ca să citez dintr-un clasic în viaţă”.

Rugat să dea un top trei al datornicilor, Grindeanu a afirmat: “Prima e cea de care spuneţi dumneavoastră. Pentru utilităţi, valoarea totală a datoriilor era de 9 milioane şapte sute de mii şi ceva, dintre care compania de care aminteaţi avea datorii de opt milioane o sută şi ceva. Celelalte 102 societăţi, că v-am spus că erau 104, toate împreună, 1,6 milioane. Şi mare parte dintre aceste societăţi au plătit. Pentru chirii totalul este de 20 de milioane, chirii şi penalităţi, totalul pe care trebuia să îl aibă compania de încasat este de 29,9 milioane de lei, din care….20,5 milioane de lei”.

El a precizat că o altă situaţie este a construcţiilor fără autorizaţie realizate în port, iar acestea vor fi demolate. 

“Au fost transmise prin executor judecătoresc 14 notificări de reziliere pe contractele de care aminteam mai devreme, şi anume cele de închiriere teren domeniu public. Au produs efecte imediate de reziliere opt contracte deja de închiriere teren. Suprafaţa totală pe aceste opt contracte este undeva de 13,5 hectare. S-a decis sistarea furnizării de energie electrică. Au fost executate garanţii contractuale în valoare de aproximativ două milioane de lei. Mai avem o situaţie în care s-au făcut construcţii fără autorizaţii de construcţie şi care au fost ridicate nici măcar pe terenul pe care îl aveau în chirie. E peste tot această situaţie şi nu mă interesează compania. Una dintre ele a fost deja demolată, a doua e în curs, a treia va fi demolată”, a mai declarat Sorin Grindeanu, conform news.ro
articolul original.

Românii nu mai au apetit pentru renovări

31 October 2022 at 09:57
Foto: reformex.ro

În această perioadă, 1 din 2 români care locuiesc la casă au în plan lucrări de îmbunătățire, renovare și amenajări exterioare a proprietății, arată unui sondaj online comandat de STAR STONE, cel mai mare producător român de pavaje premium destinate sectorului rezidențial.

Românii nu mai au apetit pentru renovări. 10% ar aloca peste 5.000 de lei pentru un astfel de proiect

În prezent, aproape 60% dintre aceștia vor aloca până la 1.500 de euro pentru un astfel de proiect, 20% iau în calcul un buget de până la 3.000 de euro, 12% – de până la 5.000 de euro, iar 10% vor aloca peste 5.000 de euro.

Deși românii sunt, în continuare, interesați de îmbunătățirea spațiului în care locuiesc, cifrele sunt mai mici decât anul trecut, aceștia apreciind că prețurile în creștere ale materialelor de construcții, împreună cu majorarea costurilor la utilități și războiul de la graniță sunt principalii factori care influențează negativ evoluția pieței rezidențiale de construcții.

Concret, peste jumătate dintre cei care vor face renovări exterioare în următorii 2 ani se vor axa pe lucrări de tâmplărie, de renovare a acoperișului și de termoizolații, 35% sunt interesați de montaje de pervazuri pentru ferestre, 42% de amenajări peisagistice, iar 25% dintre aceștia iau în calcul să monteze pavaje în curțile locuințelor. Mai mult de o treime vor monta pavaj premium cu aspect de piatră naturală, iar un sfert vor opta pentru pavaj premium vibropresat (25,22%).

În opinia sa, „Montarea de pavaje a devenit un lucru tot mai obișnuit în proiectele de amenajări exterioare. Din ce în ce mai populare, modelele de dale de pavaj sunt o opțiune foarte utilă și de durată pentru personalizarea spațiului. Statistic, în Europa sunt montați, anual, 100 de metri pătrați de dale de pavaje de persoană în fiecare an. În România, deși departe de aceste statistici, vorbim de o piață în creștere” spune Cristian Pop, Director General STAR STONE.

40% dintre români preferă materialele de construcții produse în România

Cât privește locul de achiziție a materialelor de construcții, peste 3 sferturi dintre români își cumpără materiale de construcții pentru amenajările interioare și exterioare de la magazine de tip DIY (Dedeman, Leroy Merlin, BricoDepot etc.). Deși peste jumătate dintre respondenți nu au vreo preferință legată de proveniența materialelor de construcții folosite, 40% preferă să fie produse în România.

Atunci când cumpără materiale de construcții, românii țin cont de următoarele lucruri:

 • calitate (82%);
 • aspect (46%);
 • ușurința în montaj (39%);
 • preț – preferând produsele mai ieftine (36%).

În plus, „În cei 14 ani de existență pe piață, am pus foarte mult accent pe calitatea produselor noastre, inovând și investind permanent, astfel încât să oferim clienților ce își doresc. Avem, în prezent, 11 modele de pavaje premium și am obținut locul întâi la cel mai recent studiu QUDAL – QUALITY MEDAL România Construction 2022/2023, fiind desemnați producătorul de produse din beton și bunuri din beton care oferă cel mai înalt nivel al calității în România, loc deținut încă din 2017”, mai spune Cristian Pop.

În ceea ce privește periodicitatea cu care românii fac lucrări de amenajări interioare sau exterioare, 25% aleg să facă asta anual, îmbunătățind gradual locul în care trăiesc. Totodată, circa 15% dintre români schimbă câte ceva prin casă și prin curte în fiecare sezon, iar 23% la fiecare 2 – 3 ani.

Sondajul a fost realizat în mediul online, pe un eșantion reprezentativ de 1.189 de respondenți și are o marjă de eroare de +/- 2%.

articolul original.

La ce salariu visează un meseriaș în construcții care vrea să se întoarcă în România: „Găsesc de muncă cu contract permanent?”

13 October 2022 at 05:34
image

Vom fi nevoiţi să învăţăm să reparăm singuri lucrurile care se strică prin casă. Meşterii care se pricepeau la toate încep să fie un lux. Iar în construcţii nu mai vrea nimeni să lucreze, în ciuda salariilor care concurează cu cele din Occident.

Cu toate că sunt mulți români plecați din țară să lucreze în străinătate pentru salarii mai mari, se pare că sunt situații în care unii vor să revină în România.

Dilema unui român care vrea să se întoarcă în țară

Este cazul unui meseriaș în construcții care vrea să se întoarcă în România, dar nu înainte de a afla care sunt condițiile. Bărbatul s-a interesat pe un grup dedicat constructorilor dacă ar putea câștiga 1.500 de euro pe lună.

„Sunt meseriaș de prima categorie, cu 20 de ani de experiență pe șantierele din Spania și vreau să vin în România să muncesc. Am 50 de ani, găsesc de muncă cu contract permanent la 1500 de euro pe lună?”, a întrebat românul pe grupul Constructori și meseriași în construcții.

„În Spania am salariu mai mare, dar vreau să mă retrag în România”, a mai scris autorul postării într-un comentariu.

Mulți i-au confirmat că ar putea avea venitul pe care îl dorește lunar și în România

„Da, e posibil, dar cred că ar trebui să fii un super meseriaș, să muncești peste program și să tragi de tine cam vreo jumate de an la ceva firmă, poate să ai și scule, să mai aduci de acasă, mașină, să ai răbdare, să găsești firma potrivită, trebuie să te readaptezi la condițiile de muncă din România.”

„Dacă te încadrează la 3200 lei brut, primești 2520 lei net. Asta oficial. Majoritatea plătesc pe lângă, așa că poți obține 1500 €, dacă ești ok ca meșter. În Cluj primești banii ăștia.”

„O să găsești, dar tot ce e nevoie e să cauți persoana potrivită si firma corespunzătoare, dar cel mai simplu e să te faci PFA si să iei lucrări pe cont propriu, poți face bani frumoși dacă nu îți vinzi meseria pe 2-3 lei.”

„Dacă nu cunoști prețurile si ești pe cont propriu, cel mai bine e să-ți calculezi lucrarea pe zi, adică, de exemplu e de renovat o baie care va dura 5 zile, îți calculezi cam cât ai vrea pe zi, de exemplu un minim de 400 ron/zi ca persoană fizică. Oricum, prețurile se fac după mâna de lucru a omului, după profesionalism și seriozitate, eu când fac un preț la m2 nu mă interesează cât ia altul, ce prețuri are altul, eu îmi fac singur prețul.”

„Exact așa procedez în Spania și la mine la muncă și în particular, eu la muncă lucrez la metru și fiecare lucrare este diferită, mai complexă sau mai ușoară si trebuie să negociez prețul cu șeful meu ca să ies la 200 euro pe zi”, a răspuns autorul postării.

„În București un meseriaș bun ia de la 1200 euro în sus. Ai toate șansele.”

„Un om de calitate, cu experiență în domeniu, îi un avantaj foarte mare într-o echipă, (firmă), chiar și la privați, nu ai nevoie de control, chiar și sprijină restul grupei, îndrumare, nu sunt probleme la lucrări.”

„Poți veni acasă, da să-ți iei lucrări particular, cu siguranță vei ieși mult mai bine ca în Spania, așa am făcut și eu.”

„Când cunoști meserie nu ai cum să lucrezi cu salariul minim pe economie. Este salariul pentru necalificați sau începători.”

Alți români l-au descurajat: „România nu mai e ce era”

„Ai toate șansele să rămâi șomer, rămâi în Spania.”

„Pe cont propriu da, ca angajat nu îți dă nimeni.”

„Stai mai bine acolo. După 15 ani, România nu mai e ce era.”

„Depinde cum vrei să trăiești, dacă vrei în țara ta vino acasă, și trăiești decent, dacă vrei sa trăiești mai bine, stai acolo.”

„La așa salariu nu o să îți dea în România niciun angajator. Îți spun din experiența de zi cu zi. Cât ai fi de meseriaș își bat joc de tine. Îți promit, îi faci treabă de calitate, dar nu îți dau banul pe care îl meriți. Stai acolo, dacă este într-adevăr bine, nu îți strica rostul. Ai sa regreți pentru totdeauna. Îți dau acest sfat părintește. Ceea ce ți-am menționat, îți spun prin ce am trecut.”

articolul original.

În Europa sunt peste 700.000 de români care lucrează în construcţii

11 October 2022 at 15:13
image

Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), informează că în România sunt peste 400.000 de lucrători în construcţii, în timp ce în Europa sunt peste 700.000 de români care activează în acest domeniu.

„Noi reprezentăm Federaţia şi interesele dezvoltatorilor imobiliari în Federaţia Europeană şi a constructorilor. Suntem câteodată în situaţia când sunt interese divergente. Constructorii dau faliment acum din alte două situaţii: n-au oameni şi semnează contracte pe care nu le pot duce la finalizare. N-au de unde. Noi învârtim aceeaşi oameni.

O altă problemă majoră, vizavi de finanţare. În România sunt peste 400.000 de lucrători în construcţii, dar în Europa sunt peste 700.000 de români care lucrează în construcţii. Gândiţi-vă dacă se dă drumul la reconstrucţia Ucrainei, ce se va întâmpla”, a afirmat Cristian Erbaşu, la conferinţa ”Cum (NU) construim în România. Soluţii la provocările momentului”, organizată de DC Media Group, relatează Agerpres.

În România, ceea ce se construieşte cu 700 de euro, acum vreo 2 ani se construia cu 500 de euro, spune preşedintele FPSC. Acesta a precizat că, anul viitor, va solicita câteva dezbateri serioase, în numele constructorilor.

„Colegilor de la investiţii private le aduc aminte un singur lucru: n-au cultivat, au stors tot ce au putut din constructor, n-au cultivat dezvoltarea acestei bresle, din dorinţa de a face profit. Şi eu sunt investitor, să ştiţi, şi vă dau doar trei cifre: în România, ceea ce se construieşte cu 700 de euro, de vreun an-doi pentru că înainte să construia cu 500 de euro, în Polonia se construieşte cu 1.200 – 1.300 euro, iar în Belgia se construieşte cu 2.500 euro. Acelaşi lucru, spaţiu locativ, se vinde în România 1.000, 1.200, 1.500 euro, în Polonia cu 2.500 euro, în Belgia cu 5.000 – 6.000 euro. Nu sunt în centrul oraşelor mari, mai pe la margine.

Vă spun acum profiturile. Profiturile medii, în România, sunt undeva spre 40%, scad deja spre 30%, în Polonia sunt în jur de 20%, în Polonia sunt în jur de 20%, iar în Belgia 12%. Deci lucrurile sunt invers. Deci, să nu ne surprindă faptul că lucrurile nu merg bine, n-au o direcţie sănătoasă”, a mai spus preşedintele FPSC.

Tudorașcu Ioana a urmat cursurile Facultății de Litere din cadrul Universității București (2016-2019) și a intrat în presă în anul 2019. De atunci, Ioana activează la GÂNDUL.RO, având funcția de redactor. Este pasionată de sport, citit, citeste mai mult
articolul original.

Angajatori din domeniul construcţiilor, sancționați de ITM Neamţ

11 October 2022 at 10:35

În perioada 5 – 7 octombrie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamț a efectuat verificări în cadrul unei campanii naționale de identificare a cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor, informează ITM Neamț.

Obiectivele campaniei au fost de identificare şi combatere a muncii nedeclarate, luarea măsurilor care se impun pentru determinarea respectării prevederilor legale de către angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor, dar și determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în registrul general de evidenţă a salariaţilor în format electronic şi de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială angajatorul îşi are sediul social.

Inspectorii de muncă au mai urmărit creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a angajaţilor din domeniul verificat în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă, precum și diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăşoară activitate în acest domeniu, a prevederilor legale din domeniul relaţiilor de muncă.

Au fost verificaţi 42 de angajatori. Deficienţele constatate în acţiunile de control au fost următoarele: primirea la muncă a unei persoane fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, cel târziu în ziua anterioară începerii activităţii; nu era stabilit salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în cuantum de 3.000 de lei lunar, pentru salariaţii care desfăşoară activitate în domeniul construcţiilor; nu era respectată obligația de a păstra la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariaţii care prestează activitate în acel loc; dosarele de personal erau incomplete; nu era respectată obligaţia de a ţine evidenţa orelor lucrate de salariaţi.

Pentru deficienţele constatate cu ocazia controalelor au fost dispuse 46 de măsuri de remediere şi au fost aplicate 24 de sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 100.900 de lei. La cinci angajatori, inspectorii de muncă au identificat cinci persoane care prestau muncă fără a avea încheiat contract individual de muncă în formă scrisă, au mai precizat reprezentanții ITM Neamț.

articolul original.

Anunț Angajare – Ialomița

25 October 2022 at 08:49
image

Firmă de construcții cu vechime angajează (pentru zona Ialomița):

 • șofer autobasculantă 8×4 cu atestat
 • șofer cifă beton cu atestat

Relații la telefon 0721 221 264 sau CV-ul pe WhatsApp.

articolul original.

Care sunt principalele haine de protecție pe care ar trebui să le pui la dispoziție angajaților tăi dacă activezi în domeniul construcțiilor

28 September 2022 at 19:35
image

Orice firmă care se respectă își dozează echilibrat bugetul astfel încât să dispună mereu de un fond de investiții pentru echipamentul de protecție și pentru consumabile. Dacă te numeri printre persoanele care dețin sau administrează o firmă, probabil ești familiarizat deja cu regulile ce țin de protecția muncii și cu toate echipamentele necesare pe care ar trebui să le pui la dispoziție angajaților din domeniul unde activează firma ta. Dacă nu ești pe deplin lămurit în acest aspect, în rândurile următoare vei găsi un scurt ghid despre cele mai importante echipamente de protecție și cum te pot ajuta acestea să-ți menții echipa, constant, sănătoasă și în siguranță.

     În majoritatea domeniilor de pe piața muncii, echipamentele de protecție sunt extrem de importante, însă, în domeniul construcțiilor acestea devin cu adevărat indispensabile. De asemenea, în acest domeniu extrem de complicat este important și nivelul calitativ al echipamentelor pe care le pui la dispoziția angajaților deoarece calitatea echipamentului poate face diferența într-un accident de lucru.

Iată care sunt principalele haine de protecție pe care ar trebui să le pui la dispoziție angajaților tăi dacă activezi în domeniul construcțiilor!

 • Pantalon de lucru

Pantalonii de lucru sunt extrem de importanți în domeniul construcțiilor datorită formei lor ergonomice și  rezistenței extrem de mare la rupere. În general, aceștia sunt de culoarea verde neon sau au în componența lor culori apropiate de culoarea verde neon pentru a putea fi sesizați ușor din depărtare, acest lucru ajutând la evitarea accidentelor de lucru.. De asemenea majoritatea modelelor de pe piață dispun de buzunar cu protectie pentru telefonul mobil și buzunare pentru atașarea de genunchiere. Găsești la Husdago.ro pantalon de lucru aici – iar despre design, ar trebui să știi că majoritatea sunt de tip cargo, având un număr destul de mare de buzunare.

 • Mănuși de protecție

Mănușile de protecție sunt de extrem de multe tipuri și pentru foarte multe utilizări. Dacă vorbim strict despre domeniul construcțiilor trebuie să știi că există mănuși de protecție din piele, mănuși de protecție imersate în latex, mănuși de protecție textile, mănuși de protecție antichimice sau mănuși imersate total. Ar fi indicat să dispui de toate tipurile de mănuși existente pe piață în inventarul firmei tale deoarece anumite mănuși nu se pot folosi în anumite operațiuni. De exemplu, nu poți folosi mănuși de piele dacă lucrezi cu chimice. Dacă totuși bugetul nu-ți permite achiziționarea unei game variate de mănuși, apelează la un tip de mănuși universal care să se plieze în mai multe operațiuni. 

 • Accesorii pentru protecția capului

La accesorii pentru protecția capului putem include ochelarii de protecție, viziera, căștile de protecție și șepcile. Considerate a fi cele mai importante accesorii pentru protecție, aceste elemente nu trebuie să lipsească din recuzita angajaților tăi. Este bine să știi că atunci când există inspecții ale angajaților de la protecția muncii, primul lucru la care aceștia se uită este protecția corespunzătoare a capului și mai apoi protecția corpului. 

     Așadar, protecția angajaților tăi, indiferent de natura firmei tale și cu atât mai mult într-o firmă de construcții, ar trebui să fie o prioritate pentru tine iar acest lucru îl poți realiza asigurându-te că firma ta este echipată cu un stoc vast de pantaloni de lucru, mănuși de protecție și accesorii pentru protecția capului.

sursa foto: unsplash.com

articolul original.

Percheziţii într-un dosar de evaziune fiscală în domeniul construcţiilor

28 September 2022 at 12:45
image

Poliţiştii şi procurorii au făcut, miercuri, trei percheziţii în Bucureşti, într-un dosar de evaziune fiscală, în domeniul construcţiilor.

”În cursul acestei dimineţi, poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice – Sector 1, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, au pus în aplicare 3 mandate de percheziţie domiciliară şi 14 mandate de aducere, emise pe numele unor persoane, la mai multe adrese din Capitală şi judeţul Ilfov, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală”, a transmis Poliţia Capitalei, conform G4Media.ro.

Sursa citată a precizat că, din datele şi probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că, în perioada septembrie 2014 – ianuarie 2015, administratorul unei societăţi comerciale, cu sprijinul unui bărbat, ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii şi ar fi declarat organelor fiscale, în mod repetat, mai multe achiziţii.

”Din cercetări, s-a stabilit că achiziţiile, ce au constat în prestarea unor servicii de lucrări construcţie interioară, în cuantum total de 153.975 lei, nu reflectă operaţiuni comerciale reale, scopul fiind sustragerea de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Prejudiciul cauzat bugetului de stat este de 49.670 de lei”, au mai transmis poliţiştii.

articolul original.

Se modifică taxele și impozitele. Propunerile Ministerului de Finanțe

5 July 2022 at 12:19
image

Ministerul Finanțelor a publicat proiectul de modificare a Codului Fiscal. Noul cod, care va deveni aplicabil de la 1 ianuarie 2023, prevede scăderea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere, creșterea taxei pe valoare adăugată pentru băuturi care conțin adaos de zahăr, precum și majorarea accizelor pentru țigarete.

Modificările aduse Codului fiscal urmează să rămână în transparenţă decizională până vineri, 8 iulie, iar săptămâna viitoare ar urma să fie adoptate de Parlament.

Printre măsuri se numără modificarea impozitelor la jocurile de noroc. Astfel, câştigurile de până în 3.000 de lei ar urma să fie impozitate cu 10%, cele între 3.000 şi 10.000 de lei – cu 20%, iar cele peste 10.000 de lei – 40%.

O altă măsură se referă la TVA de 5% pentru locuinţele cumpărate cu o valoare maximă de 600.000 de lei şi o suprafaţă de cel mult 120 de metri pătraţi.

În privința impozitării microîntreprinderilor, se propune reducerea plafonului veniturilor obţinute anul anterior, de la un milion de euro la 500.000 euro și se condiționează ca acestea să aibă minimum un salariat. Modificarea atrage de la sine eliminarea cotei de impozitare de 3%, aplicabilă în cazul în care salariații sunt inexistenți.

„Modificările sistemului de impozit pe veniturile microîntreprinderilor promovate prin proiectul de ordonanță sunt: reducerea plafonului veniturilor obținute în anul precedent, de la 1 000 000 euro la 500 000 euro; instituirea condiției ca microîntreprinderea să aibă cel puțin un salariat, situație în care este necesară eliminarea cotei de impozitare de 3%; […]”, conform notei de fundamentare a proiectului de ordonanță.

Proiectul descurajează, de asemenea, consumul de produse care au un impact negativ asupra sănătății. Astfel, vor fi majorate atât cota pentru băuturile care conțin adaos de zahăr cât și accizele pentru țigarete, de la 563,97 lei la 594,97 lei/1000 țigarete.

„Se propune ca, începând cu data de 1 ianuarie 2023, să se excludă din sfera de aplicare a facilității cotei reduse de TVA de 9%, pe lângă excepția prevăzută deja pentru băuturi alcoolice, impusă de Directiva 2006/112/CE privind sistemul comun al TVA, și băuturile nealcoolice care se încadrează la codul NC 2202 10 00 și 2202 99, respectiv a băuturilor nealcoolice care conțin adaos de zahăr sau alți îndulcitori sau aromatizate. Această măsură are în vedere descurajarea consumul de băuturi racoritoare îndulcite cu zahăr, băuturi energizante etc., cu impact important asupra sănătăţii consumatorilor. Față de alimentele cu adaos mare de zaharuri, produsele lichide, precum băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr, ar avea un impact mai mare asupra sănătăţii, deoarece consumatorul nu are imaginea concretă a cantităţii de calorii ingerate, spre deosebire de produsele zaharoase solide asupra cărora percepţia calorică este bine cunoscută. În plus, caloriile lichide nu au proprietati puternice de saţietate şi nu suprimă foamea, astfel ca ele sunt consumate în cantităţi mult mai mari, aportul caloric fiind în ansamblu mai mare. […]

Conform art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/UE, acciza totală pentru țigarete trebuie să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, iar statele membre care percep o acciză de cel puțin 115 euro pentru 1.000 de țigarete, nu li se aplică cerința de 60%.

Începând cu 1 ianuarie 2022, nivelul accizei totale pentru țigarete aplicabil în România este de 563,97 lei/1.000 țigarete, respectiv 114 euro/1.000 țigarete, astfel că România nu respectă cerința prevăzută la art. 10 alin. (2) din Directiva 2011/64/ UE, respectiv acciza globală pe țigarete să reprezinte cel puțin 60% din prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum.”, se mai arată în nota de fundamentare.

Proiectul mai propune și revizuirea reglementării privind acordarea facilităţilor fiscale în sectorul construcţii, precum şi în sectorul agricol şi în industria alimentară.

„Se propune revizuirea reglementării privind acordarea facilităților fiscale în sectorul construcții, precum și în sectorul agricol și în industria alimentară în sensul în care vor beneficia de facilitățile fiscale, numai persoanele fizice care obţin venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 5 și pct. 7 din Codul fiscal. Prevederea intră în vigoare la data 1 ianuarie 2023 și se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2023.”, potrivit Ministerului Finanțelor.

Textul integral al Proiectului de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, poate fi consultat aici.

articolul original.

Ucraina si perspectiva unui Holodomor…international

2 July 2022 at 18:38
image

Politica de Confidențialitate și de Cookies

Obligatoriu

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăti experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și intelege conținutul Politicii de Confidențialitate si de Cookies. Prin continuarea navigării pe website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie; nu uita totuși că poti modifica setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Confidențialitate și de Cookies.

articolul original.

Anunț angajare – zona județului Ialomița

24 June 2022 at 06:41
image

Firmă de construcții cu vechime angajează (pentru zona județului Ialomița):

 • deservent buldo, certificare tip C
 • șofer basculantă profesionist, toate categoriile. 

 Relații la telefon 0721 221 264 sau CV-ul pe WhatsApp.

articolul original.
 • There are no more articles
❌