ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 February 2023Ultimele Stiri

MINAC: Tezaurul numismatic descoperit la Ciobănița ar putea fi expus la finalul acestui an

8 February 2023 at 08:50

Povestea Tezaurului descoperit la Ciobănița a început pe data de 20 ianuarie 2023, pe raza localității amintite, parte a comunei Mereni din județul Constanța. Cu ajutorul unui detector de metale, un grup de trei persoane a descoperit un tezaur monetar depus într-un vas ceramic. Așa cum se impune în astfel de cazuri, persoanele în cauză au solicitat imediat sprijinul autorităților abilitate iar la fața locului s-au deplasat imediat doi dintre specialiștii MINAC, care au preluat artefactul, acesta ajungând temporar în custodia muzeului din Constanța.

A fost demarată cercetarea temeinică și riguros științifică a vasului, aceasta fiind efectuată în perioada 25 ianuarie – 2 februarie 2023 de o echipă compusă din specialiștii Oana Grigoruță, Ingrid Petcu-Levei, Dan Vasilescu și Gabriel Mircea Talmațchi. Arheologii au desfășurat o amplă procedură de prelevare a pieselor depuse în vas, cu scopul de a analiza etapizat structura internă a acestuia.
Procedura a presupus stabilizarea vasului, fotografierea lui și a fiecărui strat de monede identificat, numerotarea și extragerea pieselor într-o ordine relevantă științific, fotografierea fiecărui obiect, prelucrarea preliminară a pieselor (înregistrarea datelor tehnice, identificarea sumară) și luarea măsurilor de conservare preventivă.
La finalizarea procedurii, s-a constatat faptul că tezaurul este alcătuit din 610 monede romane provinciale de bronz și cinci obiecte realizate din fier, întregi sau fragmentare. Majoritatea monedelor aflată în partea superioară a vasului se păstrează într-o stare de conservare relativ bună, pe când cele surprinse în partea inferioară au fost afectate mai mult sau mai puțin de prezența pieselor de fier. î

Conform datelor preliminare, monedele se înșiră cronologic pe o perioadă de aproximativ 60 de ani, începând cu emisiuni ale împăratului Commodus (180-192) și încheindu-se cu emisiuni de la împăratul Gordian III (238-244). Cele mai multe dintre monede au fost bătute la Tomis (cca. 90%), fiind însă înregistrate și emisiuni ale monetăriilor de la Histria, Callatis, Dionysopolis, Odessus, Marcianopolis, Nicopolis ad Istrum, Anchialus, Deultum și Hadrianopolis. De asemenea, se remarcă prezența aproape exclusivă a nominalelor de modul mare (pentassaria, tetrassaria).

Specialiștii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) au parte de un început de an 2023 plin de activități menite să contribuie la promovarea patrimoniului cultural istoric dobrogean. Cercetările efectuate zilnic de către arheologii instituției au scos la iveală, în diverse locații ale județului Constanța, numeroase vestigii ale epocilor trecute, artefacte ce urmează a fi analizate, restaurate și publicate în viitorul apropiat. În același timp, specialiștii MINAC au fost chemați să efectueze expertize și în cazul unor descoperiri întâmplătoare, făcute de către diverse persoane în variate zone ale județului.
Tezaurul numismatic de la Ciobănița reprezintă o nouă dovadă a bogăției patrimoniale dobrogene, ținutul dintre Dunăre și Mare fiind presărat de vestigii antice deosebite. Cu ajutorul acestor dovezi ale trecutului, descoperite pe șantiere arheologice sau întâmplător (de către civili), specialiștii pot obține informații deosebite cu ajutorul cărora recompun fragmente din istoria acestui teritoriu.


articolul original.

Avarie RAJA în centrul municipiului Constanța

8 February 2023 at 08:11
image

Echipele RAJA intervin astăzi, 08 februarie 2023, pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 200 mm, de la intersecția str. Ștefan Mihăileanu cu Tudor Vladimirescu din municipiul Constanța.

Astfel, în intervalul orar 10:00 – 15:00, sunt afectați de lipsa apei consumatorii aflați în perimetrul delimitat de străzile: Călărași – I.Gh. Duca – Avram Iancu – bd. Ferdinand – Mihai Viteazu – Traian – Sulmona – bd. Tomis – Călărași.

Tot în același interval orar se va furniza apă cu presiune redusă în următoarele zone:
aleea Garofiței – tronsonul delimitat de str. I. L. Caragiale și București;
perimetrul delimitat de str. Ion Lahovari – Poporului – Mihai Viteazu – Nicolae Iorga – Ștefan Mihăileanu – Gheorghe Murea – I.Gh. Duca – Călărași – Ion Lahovari;
zona Piața Ovidiu – Peninsula, iar la etajele superioare ale imobilelor se poate înregistra lipsa totală a acesteia.

RAJA SA: Ne cerem scuze pentru disconfortul creat abonaților din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție deplasate la fața locului vor face tot posibilul pentru remedierea avariei și reluarea furnizării apei potabile în parametrii optimi cel mai scurt timp.

articolul original.

JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE la Sala Studio a Teatrului de Stat Constanța

7 February 2023 at 21:52
image

Teatrul de Stat Constanța vă invită, la finalul acestei săptămâni, la două reprezentații ale spectacolului JOCURI ÎN CURTEA DIN SPATE, de Edna Mazya, pentru care regizoarea Diana Mititelu a obținut, în 2021, premiul UNITER pentru Debut. Spectacolul este programat sâmbătă, 11 februarie și duminică, 12 februarie, de la ora 19.00.

Pe scena înconjurată din trei laturi de public se vor afla actorii Cristiana Luca, Andrei Bibire, Cătălin Bucur, Theodor Șoptelea și Ștefan Mihai, fiecare dintre ei interpretând câte două roluri. Scenografia este semnată de Răzvan Bordoș, lighting design-ul, de Cristian Niculescu, iar traducerea piesei, de Ada-Maria Ichim.
În montarea inițială, pentru că regizoarea a urmărit să obțină o mai mare apropiere între actori și spectatori, publicul era așezat chiar pe scenă. Sala Studio a TSC, din strada Ion Lahovari nr. 2A, oferă un spațiu mult mai potrivit pentru acest gen de teatru.

Spectacolul nu este recomandat adolescenților sub 14 ani, dar este cu siguranță recomandat adolescenților și tinerilor peste această vârstă, pentru că tratează teme sensibile, care îi interesează și care, într-un fel sau altul, fac parte din viețile lor. Un spectacol dur, incomod, dar unul pe care ar trebui să-l vadă orice adolescent, orice părinte de adolescent și orice profesor, diriginte, educator.

Piesa scriitoarei israeliene are la bază un caz real, un viol asupra unei adolescente de 14 ani , întâmplat într-o comunitate rurală din nordul țării. Cazul i-a șocat pe israelieni, iar achitarea inițială a făptașilor a declanșat proteste masive în toată țara. Publicitatea din jurul procesului a determinat mai multe femei să capete curaj și să raporteze diverse forme de agresiune ținute sub tăcere.

”Poate că, dintre toate spectacolele TSC acesta îndeplinește cel mai deplin rolul teatrului de a pune în discuție, în societate, subiecte importante, cum este cel al violenței în rândul adolescenților și tinerilor” susțin reprezentanții Teatrului de Stat Constanța.

Biletele pot fi cumpărate online, pe platforma Mystage.ro, de la agenția de bilete a TSC din bulevardul Tomis nr. 97 sau, cu o oră înainte de spectacol, de la Sala Studio.

articolul original.

Cum să transcrii CERTIFICATELE DE STARE CIVILĂ emise de autoritățile străine

7 February 2023 at 21:17
image

Conform reglementărilor în vigoare, cetăţenii români au obligația ca, în termen de 6 luni, să solicite transcrierea certificatelor emise de autoritățile străine la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau la primăria unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază domiciliaz, au informat reprezentanții Direcției Generale de Evidență a Persoanelor Constanța.
Actele de stare civilă ale cetăţenilor români, întocmite de autorităţile străine, au putere doveditoare în ţară numai dacă sunt transcrise în registrele de stare civilă române.

Transcrierea certificatelor şi a extraselor de stare civilă se efectuează cu aprobarea primarului unităţii administrativ-teritoriale de la locul de domiciliu al solicitantului, cu avizul conform al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanei.

Transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă/extraselor multilingve ale actelor de stare civilă privind cetăţenii români care nu au avut niciodată domiciliul în România, cu excepţia celor care au redobândit sau cărora li s-a acordat cetăţenia română, în temeiul art. 10 şi 11 din Legea cetăţeniei române nr. 21/1991, se face cu aprobarea primarului sectorului 1 al municipiului Bucureşti şi cu avizul conform al şefului Direcţiei Publice de Evidenţă a Persoanelor şi Stare Civilă a Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti.

Transcrierea certificatelor/extraselor de stare civilă/extraselor multilingve ale actelor de stare civilă privind cetăţenii care au redobândit sau cărora li s-a acordat cetăţenia română în temeiul art. 10 şi 11 din Legea nr. 21/1991 şi care nu au avut niciodată domiciliul în România se face cu aprobarea primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ şi cu avizul conform al şefilor serviciilor publice comunitare judeţene de evidenţă a persoanelor.

Unde se poate solicita transcrierea certificatelor de stare civilă eliberate cetățenilor români, de către autoritățile străine

DGEP Constanța pune la dispoziția cetățenilor români interesați, pe site-ul propriu, https://www.dgep-constanta.ro/stare-civila/servicii-stare-civila, lista compartimentelor stare civilă din cadrul UAT-urilor județului Constanța, unde se poate solicita transcrierea certificatelor de stare civilă eliberate cetățenilor români, de către autoritățile străine. Accesând adresa web menționată mai sus, cetățenii vor găsi datele de contact necesare, respectiv adresele fizice ale acestor compartimente din localitățile căutate, precum și adrese email și numere de telefon pentru obținerea de informații suplimentare.

În cazul în care cetățenii interesați doresc să procedeze la aceste schimbări în țările unde se află, pot apela pentru aceasta la misiunile diplomatice ale României din străinătate, unde se poate solicita înscrierea certificatelor de stare civilă eliberate cetățenilor români, de către autoritățile străine, în condiții asemănătoare celor prezentate mai sus: https://www.mae.ro/romanian-missions#798. Este bine de știut că preschimbarea certificatelor de stare civilă eliberate cetățenilor români, de către autoritățile străine prin intermediul misiunilor diplomatice presupune o perioadă de timp mai îndelungată decât preschimbarea prin intermediul serviciilor de pe teritoriul României.

articolul original.
Ieri — 7 February 2023Ultimele Stiri

Farul Constanța a avut câștig de cauză la TAS. Liderul din superligă poate participa în cupele europene

7 February 2023 at 09:48
image

Farul Constanţa a câştigat procesul intentat celor de la UEFA la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), cu privire la dreptul de a participa în cupele europene.

Clubul nu a primit anul trecut licenţa de participare în cupele europene, după realizarea fuziunii dintre Farul şi Viitorul, iar echipa lui Gheorghe Hagi a contestat decizia.

Farul Constanta a câștigat procesul intentat celor de la UEFA

„Tribunalul Arbitral al Sportului a emis în cursul zilei de luni, 6 februarie, decizia în cazul privind licenţa de pariticipare în competiţiile europene a clubului Farul Constanţa, iar în urma analizei argumentelor clubului şi ale FRF a constatat validitatea acestora dispunând anularea deciziei CFCB.

În ceea ce priveşte licenţa de participare a Farului Constanţa în competiţiile europene, UEFA o va reanaliza ţinând însă cont de prevederile deciziei TAS”, scrie primasport.ro.

Comisia UEFA a considerat că a existat o fuziune Viitorul-Farul din care a rezultat un club nou

Clubul nu a primit anul trecut licenţa de participare în cupele europene, după realizarea fuziunii dintre Farul şi Viitorul, iar echipa lui Gheorghe Hagi a contestat decizia.

Farul a făcut apel la TAS, după ce comisia UEFA a considerat că a existat o fuziune Viitorul-Farul din care a rezultat un club nou, iar acesta nu are dreptul să participe în cupele europene în primii trei ani.

articolul original.

Academicianul Răzvan Theodorescu a fost Doctor Honoris Causa al Universităţii Ovidius din Constanţa

6 February 2023 at 21:15
image

Universitatea Ovidius din Constanța (UOC) aduce un omagiu la trecerea în eternitate a acad. prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu, istoric de artă, doctor în ştiinţe istorice, vicepreședinte al Academiei Române, preşedintele Secţiei de Arte, Arhitectură şi Audiovizual a Academiei Române, secretar general al Asociaţiei Internaţionale de Studii Sud-Est Europene, profesor la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

Născut la 22 mai 1939, în Bucureşti, este absolvent al Colegiului Naţional „Cantemir-Vodă“ și licenţiat al Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti (1963), unde a obținut și titlul de doctor în ştiinţe istorice, în anul 1972. Acad. prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu și-a început cariera ştiinţifică în 1963, în cadrul Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“ al Academiei Române, unde a fost cercetător până în anul 1990 şi unde a deținut funcția de director adjunct ştiinţific timp de șapte ani. În 1987 a devenit conferenţiar asociat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ (astăzi Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti) unde, începând din anul 1990 a devenit profesor și a ocupat funcția de rector al instituției.
În decursul carierei sale, acad. prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu a fost: preşedinte al Radio Televiziunii Române (1990-1992); membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (1992-2000); preşedinte al Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice (1993-1995); șeful Catedrei UNESCO de Studii Sud-Est Europene din Universitatea de Arte (din 1997); ministru al Culturii şi Cultelor (2000-2004); senator (2000-2008); Ambasador Naţional al programului ONU „Alianţa Civilizaţiilor“ (din 2009).
În întreaga activitate profesională, acad. prof. univ. dr. Răzvan Theodorescu a publicat peste 15 lucrări de istorie, artă românească și europeană și peste 600 de studii şi articole științifice dedicate artei şi civilizaţiei vechi româneşti şi sud-est europene.

Dumnezeu să îl odihnească în pace!

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Mircea Solcanu, despre perioada prin care trece: „Trist și nervos și strivit de viață, dar respir”

6 February 2023 at 13:26
image

Mircea Solcanu a renunțat la televiziune în urmă cu 8 ani și s-a mutat în Constanța. Fostul prezentator TV a avut mari probleme de sănătate, iar acum trăiește dintr-o pensie de handicap foarte mică.

În anul 2012, Mircea Solcanu a fost operat în Viena, după ce i-a fost descoperită o tumoră

A dispărut complet din lumina reflectoarelor și s-a întors acasă, în Constanța, unde preferă să își trăiască în liniște viața. Mircea Solcanu a fost operat pe creier, iar acum trăiește dintr-o pensie de handicap, în valoare de 780 de lei.

Într-un interviu pentru ciao.ro, fostul prezentator a vorbit despre cum este în prezent. Întrebat ce mai face, Mircea Solcanu a răspuns: „Trăiește, învață și își vede de sufletul lui cum poate și încearcă să se descurce mai bine. De foarte multe ori nu face și nu se descurcă, dar se străduiește.”

Cât despre perioada pe care o traversează, el spune că este „trist și nervos și strivit de viață, dar respir”. Fostul coleg al lui Cabral studiază să termine Facultatea de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța, pentru că în vara acestui an va susține lucrarea de licență.

Pe lângă facultate, Mircea Solcanu nu mai are altă ocupație: „În afara studiilor, cu nimic. Nu mai găsesc plăcerea în lucrurile care odată îmi plăceau.

Încerc să îmi definesc alte lucruri de care să mă bucur. Însă până acum, în afară de credință și sufletul meu, nu am găsit.”

Chiar dacă fizic a trecut prin mai multe transformări, oamenii încă îl recunosc și îl opresc pe stradă. „M-am reîntors la Constanța care e orașul meu natal, mi-am lăsat părul lung, l-am mai tăiat de curând. Însă oamenii cred că îmi recunosc ochii și vocea, deși nu îmi mai doresc.

Singurul lucru care contează este că atunci când oamenii mă recunosc, zâmbesc, iar asta îmi este suficient. Trăiesc într-un oraș și o țară cu tristețea în ADN. Iar faptul că ei zâmbesc când mă văd e mica mea victorie din ziua respectivă.”

În cadrul interviului, el a vorbit și despre problemele de sănătate cu care s-a confruntat. În anul 2012, Mircea Solcanu a fost operat în Viena, după ce i-a fost descoperită o tumoră. „Slavă Domnului, binișor.
Nu mă mai mișc ca la 20 de ani, dar probleme majore din cauza tumorii nu am.

Doar frustrarea care vine la pachet cu pierderea auzului. Tumoarea pe care am avut-o mi-a spart timpanul de la urechea dreaptă. Și, în timp, am rămas fără auz deloc la urechea dreaptă.”

Mircea Solcanu susține că i-a fost luată mașina de către Primăria Constanța, o mașină pe care nu o mai folosea, însă spera să o vândă pentru a plăti niște facturi.

„Nu m-am reinventat. Poate doar m-am transformat, duc lipsa mașinii pe care mi-a luat-o Primăria Constanța și nu vrea să mi-o mai returneze. Poate se sesizează Poliția, cine știe?!?!? Oricum nu o mai foloseam dar poate o vindeam să îmi plătesc niște facturi.”

articolul original.

Test de cultură generală. Ce vârstă are Universul?

6 February 2023 at 09:00
image

Cea mai bună estimare a oamenilor de știință este că Universul are o vechime de aproximativ 13,8 miliarde de ani. Dar, la fel ca multe dintre proprietățile la scară mare ale Universului, nu suntem pe deplin siguri de vârsta sa.

Există două estimări concurente, bazate pe două măsurători concurente ale ratei de expansiune a Cosmosului, ceea ce înseamnă că ar putea avea o vechime de doar 11,4 miliarde de ani.

Cel mai simplu mod de a ajunge ar fi să găsim cea mai veche stea și apoi să lucrăm înapoi cu ceea ce știm despre modul în care se formează stelele.

Cu toate acestea, găsirea vârstei exacte a unei stele poate fi dificilă – unele stele i-au derutat pe astronomi, părând a fi mai vechi chiar decât Universul.

Astronomii nu știu exact cât de vechi este Universul

Așadar, în loc să determinăm vârsta Universului în funcție de vârsta obiectelor din el, folosim expansiunea cosmosului însuși, întorcându-ne înapoi până la Big Bang, când toată materia și energia care există acum a explodat dintr-un punct minuscul.

Problema este că nu este constantă. Observând mișcările obiectelor îndepărtate, ne putem da seama că, în timp, această expansiune s-a accelerat.

Prin urmare, pentru a înțelege cât de vechi este Universul, trebuie să ne dăm seama de rata acestei accelerări, care este reprezentată de un număr numit constanta lui Hubble. Aici apar problemele. Există două moduri de a măsura constanta Hubble.

Una dintre ele folosește fondul cosmic de microunde (CMB), o relicvă a primei lumini care a strălucit după Big Bang, ca un fel de imagine cosmică a copilului.

Expansiunea Universului nu este constantă

Putem lua această lumină și folosi modelele noastre de pentru a calcula cum ar trebui să arate acum, ceea ce oferă o măsurătoare a constantei Hubble.

Cealaltă metodă, numită măsurare locală, este mai simplă. Aceasta utilizează observații ale galaxiilor și supernovelor relativ apropiate pentru a măsura rata de expansiune a Universului și modul în care aceasta se schimbă între aceste obiecte.

Dar aceste două măsurători nu sunt de acord cu privire la cât de repede se accelerează expansiunea Universului.

Dacă măsurătorile CMB se confirmă, Universul are o vechime de aproximativ 13,8 miliarde de ani. Dacă măsurătorile locale se adeveresc, ar putea avea în jur de 11,4 miliarde de ani, scrie NewScientist.

Cosmologii din întreaga lume se ocupă de această problemă, dar până în prezent nu se întrevede nicio soluție – în mod ironic, doar timpul va spune cât de vechi este cu adevărat Cosmosul.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Containerele POLARIS pentru deșeuri voluminoase, amplasate în cartierul CET

6 February 2023 at 07:12
image

Polaris M Holding vă reamintește că benele pentru colectarea deșeurilor voluminoase sunt amplasate lângă platformele pentru colectarea deșeurilor menajere. În aceste bene puteți depune prin aport voluntar și gratuit deșeuri voluminoase de care nu mai aveți nevoie, precum: mobilier, canapele, saltele, usi, obiect de uz sanitar, mochete, calorifere etc.

În săptămâna 06 – 12 februarie 2023, benele sunt amplasate în CET: Platforma 089 – Prel. Caraiman / Ion Ursu Platforma 110 – Aleea Egretei, parcare.

Pe lângă aceste locații, amplasate temporar, constanțenii pot duce deșeurile voluminoase la centrul de colectare deșeuri, al cărui sediu se află pe bulevardul Aurel Vlaicu, nr. 290 A.

articolul original.

Primarul unei comune din Constanța a murit într-un accident rutier (VIDEO)

5 February 2023 at 12:18
image

Primarul comunei constănțene Albești a murit duminică, într-un accident rutier. Potrivit reprezentanților IPJ Constanța, bărbatul ar fi intrat cu maşina într-un copac, la intrarea în stațiunea Neptun, scrie ziarulamprenta.ro Accidentul ar fi fost produs de o creangă care a căzut pe mașina aflată în trafic. Șoferul în vârstă de 60 de ani ar fi pierdut controlul volanului, intrând în liziera de pe marginea drumului, potrivit sursei citate.

La faţa locului s-a deplasat şi un elicopter SMURD, însă pacientul nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

Poliţiştii au constatat că bărbatul conducea un autoturism pe DN39, din direcţia Mangalia către Constanţa. Gheorghe Moldovan, avea 67 de ani şi era primarul comunei Albeşti din 2008, fiind membru al Partidului Naţional Liberal. În cauză a fost deschis un dosar penal de cercetare pentru a stabili împrejurările exacte în care a avut loc accidentul.

articolul original.

Portul Constanța, în continuare blocat de criza cerealelor din Ucraina. Fermier: „Se găsește marfă așa zis contaminată, produse modificate genetic, care se dau deoparte” (VIDEO)

4 February 2023 at 19:57
image

Portul Constanța este în continuare blocat de navele ucrainene încărcate cu cereale, a precizat fermierul Ștefan Năstase în emisiunea Politica zilei, moderată de Ioana Constantin. Acesta a spus că este un adevărat haos în port unde se face o selecție la sânge a cerealelor ucrainene, pentru a tria marfa modificată genetic, de cea care nu este contaminată:

„În aceste zile sunt cozi uriașe, acolo se realizează o selecție pe baza analizelor de la intrarea în silozuri, se găsește marfă așa zis contaminată, produse modificate genetic care se dau deoparte, produse non-OMG se dau în altă parte, este o întreagă bulibășeală, oamenii stau și așteaptă.

Cele modificate genetic au anumite piețe, America de Sud sau altele unde se pot duce, celelalte, Arabia Saudită, care dau prețul bun, cei care își doresc calitate, chiar și Egiptul care este unul dintre marii importatori și care selectează la sânge loturile de marfă și le respinge chiar din momentul în care sunt receptate, înainte de a fi încărcate în nave sau unele chiar refuzate la destinație”.

articolul original.

Fizicienii au descoperit un fenomen necunoscut până acum în Universul timpuriu

4 February 2023 at 18:00
image

Gândiți-vă că o oală cu apă fierbe. Pe măsură ce temperatura atinge punctul de fierbere, în apă se formează bule, care se sparg și se evaporă pe măsură ce apa fierbe. Acest lucru continuă până când nu mai există apă care își schimbă faza din lichid în abur.

Aceasta este, în linii mari, ideea a ceea ce s-a întâmplat în Universul foarte timpuriu, imediat după Big Bang, acum 13,7 miliarde de ani.

Ideea provine de la fizicienii de particule Martin S. Sloth de la Centrul pentru Cosmologie și Fenomenologia Fizicii Particulelor de la Universitatea din Danemarca de Sud și Florian Niedermann de la Institutul Nordic de Fizică Teoretică (NORDITA) din Stockholm. Niedermann este un fost postdoctorand în grupul de cercetare al lui Sloth. În acest nou articol științific, ei prezintă o bază și mai solidă pentru ideea lor.

Trebuie să ne imaginăm că bulele au apărut în diverse . Acestea au devenit mai mari și au început să se ciocnească între ele. În cele din urmă, a existat o stare complicată de bule care se ciocneau, care au eliberat energie și în cele din urmă s-au evaporat, a declarat Martin S. Sloth.

Ce s-a întâmplat în Universul foarte timpuriu, imediat după Big Bang?

Contextul teoriei lor privind schimbările de fază într-un Univers cu bule este o problemă extrem de interesantă în ceea ce privește calcularea așa-numitei constante Hubble – o valoare care indică viteza de Sloth și Niedermann cred că Universul cu bule joacă un rol în acest caz.

Constanta Hubble poate fi calculată foarte fiabil, de exemplu, prin analiza radiației cosmice de fond sau prin măsurarea vitezei cu care o galaxie sau o stea care explodează se îndepărtează de noi. Potrivit lui Sloth și Niedermann, ambele metode sunt nu numai fiabile, ci și recunoscute științific. Problema este că cele două metode nu conduc la aceeași constantă Hubble. Fizicienii numesc această problemă „tensiunea Hubble”, potrivit EurekAlert.

Sloth și Niedermann cred că au găsit o modalitate de a obține aceeași constantă Hubble, indiferent de metoda folosită. Calea începe cu o tranziție de fază și un Univers bulversat – și astfel un Univers timpuriu, bulversat, este conectat la ,,tensiunea Hubble”.

O energie întunecată necunoscută

Baza metodelor este așa-numitul Model Standard, care presupune că multe radiații și materie, atât normală, cât și întunecată, și că acestea erau formele dominante de energie. Radiațiile și materia normală erau comprimate într-o plasmă întunecată, fierbinte și densă, ceea ce reprezintă starea Universului în primii 380.000 de ani de la Big Bang.

Atunci când calculele sunt bazate pe modelul standard, se ajunge la rezultate diferite în ceea ce privește viteza de expansiune a Universului – și, prin urmare, la constante Hubble diferite.

Dar poate că o nouă formă de energie întunecată a fost prezentă în Universul timpuriu. Sloth și Niedermann cred că aceasta ar fi explicația.

Așadar, într-un nou studiu, publicat în Physics Letters B, ei denumesc această idee – Noua energie întunecată timpurie – NEDE.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Apel disperat la 112! O bătrână a cerut ajutor ca să nu moară de frig

4 February 2023 at 07:28
image

Apel disperat la 112! O bătrână din Constanța i-a impresionat pe cei din dispeceratul de urgență. Femeia în vârstă de 85 de ani a cerut ajutor, spunând că suferă de frig și singurătate. Echipajul de ambulanță care a ajuns la adresa indicată a constatat că bătrâna locuiește într-un bloc vechi, într-o cameră mică, cu pereții scorojiți, fără apă și căldură. Deși a muncit 33 de ani ca inginer agronom, pensia nu este suficient de mare pentru a acoperi costurile unui trai decent. Ulterior, femeia a fost transportată la spital pentru mai multe investigații medicale, potrivit romaniatv.net.

Bătrâna a rămas singură pe lume, după ce fiul și soțul ei au murit în urmă cu mai bine de zece ani.

Pensioara a fost agresată de două angajate de la Asistenţă Socială

Femeia a povestit că avut nevoie de îngrijiri medicale după vizita a două angajate de la Serviciul de Asistenţă Socială al Primăriei Constanța, care ar fi țipat la ea și i-ar fi vorbit pe un ton dur, potrivit Observator de Constanța. Ulterior, starea ei de sănătate s-a înrăutățit. Femeia s-a confruntat cu un episod de insomnie și i-a crescut tensiunea.

„Stau și mă gândesc de multe ori. Azi noapte mi-a fost cam rău. Nu ne-am certat, dar față de o zi înainte cu totul schimbat. În rău. Domnul Gabriel mi-a zis că dacă nu era acolo mă luau. Ce m-a deranjat este că încă cu o zi înainte am întrebat: merg la azil, dar casa îmi rămâne? Și mi-au spus că da. Ieri mi-au zis că odată ce plec, nu mă mai leagă nimic. Ieri chiar sincer vă spun, nu m-am putut abține și am început să plâng.  M-am speriat, azi-noapte n-am dormit deloc, am fost foarte agitată. Și acum nu mă simt bine”, a mărturisit Elena Bocioagă.

Conducerea Primăriei Constanța a aflat despre comportamentul celor două angajate de la Asistență Socială.

„Îmi cere eu scuze public și anticipat dacă a fost un comportament neadecvat, nu pot să promit că nu se va mai întâmpla. Eu am să socotesc că astăzi mi-ați adus la cunoștință cazul. Cu acordul domnului primar, o să fac verificări suplimentare. Și o să luăm măsurile necesare, în limita în care legea ne permite”,  a declarat astăzi, city managerul Constanței, Felicia Ovanesian.

articolul original.

Peste 1,5 milioane de euro cheltuiți în proiecte cu scop filantropic în județul Constanța

3 February 2023 at 09:18
image

Arhiepiscopia Tomisului, prin Departamentul Misionar-Social, a cheltuit, în scop social-filantropic și educațional, 7.995.686 lei – aproximativ 1.600.000 euro, care au ajutat 27.866 persoane:

– suma de 4.283.608 lei a fost folosită în scop filantropic pentru un număr de 1.195 persoane, din cele 28 de servicii sociale ale eparhiei (14 cantine parohiale, 3 centre de zi pentru copii, un centru de zi pentru vârstnici – închis în vară, un centru rezidențial pentru copii, un centru rezidențial pentru vârstnici, un centru de urgență
– victime ale violenței, o casă protejată, 2 campus de tabără, un birou de consiliere, un cabinet medical, un birou Pro-Vita și un after-school);

– suma de 1.245.300 lei a fost folosită pentru 13.320 de persoane ca ajutor material (alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, mobilă, lemne, etc.), iar alte 4.509 de persoane au fost susținute financiar cu suma de 1.234.440 lei (intervenții chirurgicale, tratamente medicale, renovat locuințe, plată facturi, etc);

– peste 13 instituții, însumând 1.070 de persoane, s-au bucurat de produsele alimentare primite din partea S.C. Selgros Constanța, prin proiectul Social-Filantropic „Masa bucuriei”, inițiat de către Patriarhia Română. Valoare – 422.469 lei;

– suma de 448.869 lei a fost folosită pentru cei 902 refugiați, care au primit cazare și masă completă în așezămintele bisericești din eparhie precum și organizarea a 9 transporturi umanitare pentru Ucraina;

– peste 7.000 de copii din mediul rural din eparhia noastră au primit, din partea Arhiepiscopiei Tomisului, ghiozdane complet echipate, dulciuri, alimente, încălțăminte și jucării prin proiectele desfășurate la nivelul eparhiei (Campania umanitară „De Crăciun, fii bun”, ediția a IV-a , „Daruri mici din suflet mare!”- campania de ghiozdane, 1 Iunie, „Foamea nu are sărbătoare” și „Hrănește, rogu-te, de Paști o familie săracă”) cu o valoare de peste 361.000 lei.

În decursul anului 2022, Arhiepiscopia Tomisului a desfășurat 29 de programe sociale care au acordat hrană, îmbrăcăminte și medicamente, au sprijinit educaţia copiilor, au inițiat campanii de sprijinire a vârstnicilor și a persoanelor cu diverse afecțiuni, au oferit consiliere și ajutor familiilor cu mulți copii, ori celor aflate în situații de risc social, persoanelor cu dizabilități, victimelor violenței domestice și persoanelor dependente de alcool.

Prezenta informare nu constituie o „trâmbițare” a binelui făcut, ci un îndemn la filantropie adresat și celorlalți credincioși.

articolul original.

Se organizează târg de mărțișoare ORIGINALE la Muzeul de Artă Populară Constanța

31 January 2023 at 21:18
image

În perioada 27 februarie- 2 martie 2023, Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează cea de-a XVIII-a ediţie a Târgului de Mărţişoare, care se va desfăşura pe platoul din faţa muzeului.

Condiţii de participare: se acceptă doar creaţii originale, mărţişoare lucrate manual (modelate, pictate, pirogravate, cusute, brodate sau tricotate etc.), realizate din materiale diverse (lemn, fibre şi ţesături textile, ceramică, hârtie, mărgele, scoici, plante uscate, sticlă etc.).

Deoarece Târgul îşi propune să promoveze tradiţia purtării mărţişorului ca simbol al primăverii şi amuletă aducătoare de noroc, organizatorii îşi rezervă dreptul de a respinge obiectele care se îndepărtează de ideea de „mărţişor”, apropiindu-se mai mult de cea de „cadou handmade”, acest fapt fiind valabil atât la selecţia pentru înscriere, cât şi pe durata desfăşurării evenimentului.

Cei interesaţi sunt aşteptaţi la muzeu de luni până vineri, în intervalul orar 10-15, pentru selecţia mărţişoarelor şi înscrierea în vederea participării.

articolul original.

Haos la intrarea în portul Constanța / Cozi uriașe de tiruri pe A2

31 January 2023 at 16:25
image

La intrarea în portul Constanța s-a creat o coadă de tiruri, marți, 31 ianuarie. Aglomerația este din cauza mașinilor de mare tonaj, potrivit șoferilor. Aceștia spun că tirurile nu au voie pe A2 în weekend, motiv pentru care se creează cozile de așteptare la început de săptămână.

Cozi uriașe de tiruri pe A2. Camioanele au creat un haos la intrarea în portul Constanța.

Tirurile încărcate cu orz care urmează să intre la operațiuni de încărcare într-una din danele portului, acolo unde trebuie să sosească o navă de mare capacitate, potrivit unui operator portuar.

Așa se explică faptul că, în acest moment, coada se întinde atât pe breteaua care leagă Poarta 9 de A4, dar și pe A4, de asemenea, aproximativ trei kilometri. Autoritățile portuare menționează că ce se întâmplă este normal și că au parte de o performanță istorică a Portului Constanța, potrivit antenta3.ro.

Volumul de mărfuri operate în porturile românești au înregistrat o creștere de peste 12% față de anul 2021, fiind considerat cel mai mare trafic de marfă.

Autoritățile portuare au anunțat că haosul va mai dura încă o zi sau două.

articolul original.

Avarie RAJA la intersecția bulevardelor Alexandru Lăpușneanu cu Tomis

31 January 2023 at 07:52
image

Echipele RAJA intervin pentru remedierea unei avarii survenite pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 100 mm, de la intersecția bulevardelor Alexandru Lăpușneanu cu Tomis din municipiul Constanța. În vederea executării acestor lucrări, se sistează furnizarea apei potabile, astăzi, marți, 31 ianuarie 2023, în intervalul orar 09:00 – 14:00.

Sunt afectați de lipsa apei consumatorii aflați în perimetrul delimitat de străzile: B.P. Hașdeu – Farului – Ion Păun Pincio – Ciocârliei – bd. Al. Lăpușneanu – B.P. Hașdeu precum și cei arondați punctului termic 101.

RAJA SA: Ne cerem scuze pentru disconfortul creat abonaților din zonă, pe care îi asigurăm că echipele de intervenție deplasate la fața locului vor face tot posibilul pentru remedierea avariei și reluarea furnizării apei potabile în cel mai scurt timp.

articolul original.

Rareș Trif și Paul Coza au semnat cu aceeași echipă după despărțirea de Unirea Constanța. Clubul din Liga 2 a mai pierdut patru jucători la comisii

30 January 2023 at 16:11

Unirea Constanța e o echipă cu transformări radicale în această iarnă, iar seria plecărilor se mărește de la o zi la alta. Pe lângă rezilierile cu jucătorii, formația clasată în zona inferioară a ierarhiei de Liga 2 este și în căutarea unui nou investitor.

Unirea Constanța pierde jucători de la o zi la alta. Rareș Trif și Paul Coza, în Liga 3, la Unirea Ungheni

Referitor la lucrurile concrete, la jucătorii care tot pleacă de la Unirea Constanța, încă doi au fost prezentați la alte echipe, Rareș Trif și Paul Coza, care au ajuns la aceeași formație, în Liga 3, la Unirea Ungheni. Clubul din Seria 9, clasat pe locul 3, a anunțat că aceștia au fost aduși sub formă de împrumut de la FCSB.

De altfel, Trif și Coza, la fel ca majoritatea jucătorilor care au evoluat în prima parte a stagiunii la Unirea Constanța, au fost luați pe perioadă determinată de timp de la FCSB, iar în Liga 2, în prima parte a campionatului, au prins șase, respectiv cinci partide.

Până acum, la nivel oficial, de la Unirea Constanța au mai plecat și și-au găsit, deja, noi echipe și următorii jucători: Andreas Chirițoiu s-a înțeles cu SC Oțelul, Alexandru Șuteu și Andrei Pandele au ajuns la Gloria Buzău, Ștefan Cană a fost prezentat la Foresta Suceava, iar Aurelian Ciuciulete a ajuns la acord cu Metaloglobus.

Unirea Constanța a mai pierdut patru jucători la comisii!

În plus, pe lângă cei amintiți, alți jucători au reziliat contractele cu Unirea Constanța, conform Federației Române de Fotbal, după ce cazurile lor au ajuns la comisii. Răzvan Udrea (foto articol), Mihai Tudose, Adrian Niță, care s-a prezentat sub comanda lui Eugen Trică la Concordia Chiajna însă ulterior părțile nu s-au înțeles, și Mario Popescu nu mai sunt nici ei sub acorduri cu Unirea Constanța.

Unirea Constanța riscă să se desființeze!

Unirea Constanța este pe locul 20 din 20 de echipe în Liga 2, cu 12 puncte, la egalitate cu echipa de deasupra, Politehnica Timișoara. În prima rundă din 2023 trebuie să evolueze, teoretic, pe terenul lui Dinamo, dar viitorul clubului e în acest moment incert.

Au fost recunoscute anumite discuții pentru preluarea pachetului majoritar de către alți oameni de afaceri, dar dacă nu se ajunge la un acord, sunt șanse mari ca Unirea Constanța să se retragă, să nu reia campionatul și să se desființeze.

Foto: CSM Slatina și Răzvan Păsărică (Sport Pictures)

articolul original.

Portul Constanța a înregistrat cel mai mare volum de mărfuri din istoria porturilor maritime românești

30 January 2023 at 12:21
image

Traficul total de mărfuri în porturile maritime românești a înregistrat 𝟳𝟱,𝟱𝟱 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗼𝗮𝗻𝗲 𝘁𝗼𝗻𝗲 în anul 2022, o creștere de 12% față de 67,5 milioane tone în 2021, fiind cel mai mare trafic de mărfuri din istoria porturilor maritime românești și menținându-se, astfel, trendul ascendent din ultimii ani, au anunțat reprezentanții Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime Constanța (CN APM SA).

”Cereale reprezintă și în acest an grupa de mărfuri cu cea mai mare pondere în traficul total, Portul Constanța devenind cel mai important din Europa din acest punct de vedere, mai ales în contextul actual, cu un trafic anual de 𝟮𝟰,𝟭 𝗺𝗶𝗹𝗶𝗼𝗮𝗻𝗲 𝘁𝗼𝗻𝗲“ a declarat Florin Vizan, directorul general al CN APM SA Constanța.

În traficul total, cerealele reprezintă 31,7%, urmate de petrol brut 12,57%, articole diverse 10,4%, produse petroliere 9,6%, minereuri de fier, deșeuri de fier 9,26%.

Războiul din Ucraina a avut o mare influență în privința evoluției pozitive a traficului de mărfuri, traficul de mărfuri pe relația Ucraina totalizând, de la începutul războiului, 11,85 milioane tone, din care 5,4 milioane tone trafic fluvial și 6,4 milioane tone, pe maritim. Cele mai mari cantități de mărfuri sunt cereale, dar au mai sosit în port și echipamente, fosfat, laminate, minereuri de fier, containere.

Cifre totale ale traficului pe zonele portuare, Constanța, Midia, Mangalia sunt:

  • în portul Constanța zona Constanța, traficul de mărfuri înregistrat în 2022 a fost de 68,24 milioane tone, o creștere cu 11,5%.
  • în portul Constanța zona Midia, traficul de mărfuri înregistrat în 2022 a fost de 7,02 milioane tone, comparativ cu 2021, când s-au înregistrat 5,93 milioane tone, prezentând o creștere de 18%.
  • în portul Constanța zona Mangalia, traficul de mărfuri înregistrat în 2022 a fost de 278.442 tone, față de 338.472 tone în 2021.
articolul original.
❌