ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

PSD dorește o nouă formulă privind compensarea facturilor la energie

26 August 2022 at 09:06

Marius Budăi a precizat că ministerul este la zi cu plata către furnizori pentru perioada noiembrie 2021 – martie 2022. În ceea ce privește schema de compensare, oficialul a declarat că social-democrații doresc „o altă formulă de compensare”.

Astfel, Ministrul Muncii, afirmă că ministerul pe care îl conduce, a achitat furnizorilor de energie toate facturile aferente compensărilor pentru perioada noiembrie 2021-martie 2022. „Ne dorim să venim cu o altă formulă de compensare, nu o compensare a unor profituri exorbitante”, adaugă el.

PSD dorește o nouă formulă privind compensarea facturilor

În informaţiile sale, „Ce ţine de Ministerul Muncii, şi anume plata compensării preţurilor la energie către furnizori şi către toţi cei care livrează energie electrică şi gaze naturale către populaţie, suntem cu plata la zi pentru perioada noiembrie 2021-martie 2022. Nu avem niciun impas. Le mulţumesc colegilor mei, am avut un efort mare de făcut”, a afirmat ministrul Muncii, joi seară, la Antena 3.

Marius Budăi a subliniat că partidul PSD susţine o nouă formulă privind compensarea facturilor la energie.

Astfel, „Ne dorim să venim cu o altă formulă de compensare, nu o compensare a unor profituri exorbitante. Am spus foarte clar că ne dorim noi, PSD, în coaliţie să discutăm (…) că ne dorim să venim şi cu reglementare, specialiştii vor stabili formula cea mai corectă”, a adăugat ministrul Muncii.

Schema de plafonare și compensare nu va fi modificat până la 31 martie 2023

Anterior, ministrul Energiei, Virgil Popescu, declara că schema de plafonare şi compensare a facturilor va rămâne în vigoare până la 31 martie, iar supraimpozitarea va fi aplicată pe întregul lanţ din energie, nu doar pentru producători.

„Acum sunt supraimpozitaţi producătorii, dar este normal să fie impozitat tot lanţul. Nu văd de ce un intermediar ar trebui să câştige mai mult de câteva procente, că doar ia şi vinde, nu face altceva. Nu văd de ce să câştige dublu, triplu. Nu e normal ca unii să facă profituri foarte mari şi alţii să le plătească. Preţul care este acum în PZU este foarte mare”, a spus ministrul.

El a evitat să spună concret dacă supraimpozitarea întregului lanţ se va aplica de la 1 septembrie: „Nu Ministerul Energiei trebuie să stabilească acest lucru, nu noi stabilim taxele şi impozitele, împreună cu Ministerul Finanţelor şi ANRE. Haideţi să finalizăm calculele din interior şi vom ieşi public. Îmi cereţi un dead-line pe o măsură care nu este de competenţa mea”.

Întrebat de ce suprataxarea nu s-a aplicat mai devreme, întrucât PSD a cerut acest lucru de la începutul anului, Popescu a răspuns: „PNL a susţinut mereu acest lucru şi probabil că atunci nu s-a putut pune în practică. Vă asigur că Ministerul Energiei ştie ce are de făcut”.

Ministrul a mai arătat că mecanismul de plafonare şi compensare nu va fi modificat până la 31 martie 2023, aşa cum prevede legislaţia actuală.

articolul original.

Avertisment dat de furnizorii de energie din România. Ce se întâmplă cu rectificarea bugetară?

16 August 2022 at 11:00
image

Furnizorii de energie din România și-au dat întâlnire la Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE). Au discutat despre principalele probleme cu privire la rectificarea bugetara. Veștile nu sunt deloc bune.

Rectificarea bugetară pentru energie, cu 25% mai puțin din necesarul de finanțare estimat

Mai precis, furnizorii de energie susțin că rectificarea bugetară are în vedere mai puțin de 25% din necesarul de finanțare estimat pentru acoperirea schemei de plafonare și compensare a facturilor la energie. Se referă atât la consumatori casnici, cât și la cei industriali. Există un risc major privind capacitatea de a mai funcționa a întregului sector energetic.

În urmă cu scurt timp, mai precis când s-a făcut rectificarea bugetară, ministerul Energiei a cerut o suplimentare a bugetului de 31 de miliarde lei. Acești bani încă nu au fost primiți deocamdată. Numai o parte, respectiv 2,5 miliarde lei, conform proiectului pus în dezbatere publică.

ACUE afirmă că suma prevăzută prin actuala rectificare bugetară, cea de 2,5 miliarde de lei, însumează numai 7,7% din necesarul de finanțare estimat de minister pentru acoperirea angajamentelor asumate de Guvern doar prin OUG 27/2022, până la finalul anului în curs.

Suma prevăzută prin actuala rectificare bugetară este de de 7,3 miliarde. Federația este de părere că aceasta este cu mult sub necesarul de finanțare estimat de Federația ACUE la solicitarea autorităților.

„În contextul local și internațional, marcat de o creștere abruptă a prețului la energie și de foarte multe incertitudini în ceea ce privește securitatea în aprovizionare, decizia de a „sub-bugeta” o schemă de sprijin asumată de statul român, de care beneficiază aproximativ 90% din clienții casnici și noncasnici, reprezintă un risc major suplimentar care afectează grav reziliența întregului sector energetic”, a notat Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), potrivit economedia.ro.

Sursa: Impact.ro

articolul original.

Nu mai sunt bani pentru compensarea facturilor la energie. Românii ar putea avea un şoc

10 August 2022 at 07:18
image

Conform datelor existente, statul român nu mai are bani pentru compensarea facturilor la energie, iar românii putea avea un şoc la următoarele plăți. Încă nu se cunosc cu exactitate modalitățile prin care autoritățile centrale vor interveni în piață.

Asta în condiţiile în care Marcel Ciolacu anunța faptul că sunt mai multe variante pe care coaliția le discută în contextul în care prețul energiei este unul mare. Unele surse arată faptul că sunt multe contre în coaliție pe această temă pentru că există o mare diferență de viziune dintre liberali și social democrați. Asta în condițiile în care, tot pe surse, se vorbește despre remanierea ministrului Energiei, Virgil Popescu.

Nu sunt bani pentru compensarea facturilor la energie

Schema de compensare a facturilor la energie rămâne fără bani, iar românii vor plăti mai mult pentru același consum. Asta în condiţiile în care prețul mediu la energie în iulie a fost cel mai mare din Uniunea Europeană, iar salariile conaționalilor nici nu se compară cu cele din vest. Marcel Ciolacu, liderul PSD a dat primul semnal spunând faptul că nu se mai poate continua cu compensarea pentru că nu este corect ca statul român să aloce procente importante din PIB pentru așa spusa speculă. Pe masa Executivului se află, conform declarațiilor, mai multe variante care sunt luate în calcul pentru venirea în sprijinul românilor

„Nu se mai poate continua o perioadă lungă pe această ordonanță de urgență și în acest moment există două-trei variante pe care o să le discutăm în coaliție. Nu putem aloca 3% din PIB speculei, fiindcă e o speculă în energie”, spune Marcel Ciolacu.

Una peste alta, situația este tot mai critică pentru că România și-a vândut energie pentru anul 2022, dar social democratul dă asigurări că toți consumatorii casnici vor beneficia de o măsură de ajutor din partea statului român.

Mugur Isărescu laudă compensarea facturilor

Mugur Isărescu a afirmat recent faptul că inflația a fost ţinută în frâu datorită compensațiilor facturilor la energie. Guvernatorul BNR a explicat faptul că, dacă nu exista o asemenea măsură, inflația putea ajunge la 20%. În altă ordine de idei, Isărescu a precizat că principala cauză pentru care facturile românilor arată dezastruos este războiul din Ucraina:

„Inflația este un fenomen global, nu e prezent doar în România. Cea mai scăzută inflație din Europa depășește 5%. România e pe locul al 7-lea va nivel al inflației. În România inflația s-a datorat energiei, utilităților, dar și bunurilor alimentare. Dacă nu intervenea schema de plafonare, am fi avut o inflație de 20%. În Ungaria inflația e mai mică pentru că și schema de plafonare a fost mai generoasă”, a spus Mugur Isărescu.

Isărescu a mai precizat faptul că inflația din România este rezultatul războiului din Ucraina și a situația se regăsește în toată Uniunea Europeană. Așadar, faptul că nu mai sunt bani pentru compensarea facturilor la energie va duce, cel mai probabil, la o reacție negativă în spaţiul public mai ales în momentul în care românii vor trebui să plătească sume considerabil mai mari decât cele de până acum.

articolul original.

Rectificarea bugetară arată dezastrul economic al României

8 August 2022 at 13:35
image

Proiectul următoarei rectificări bugetare spulberă tot optimismul și festivismul guvernanților, scoțînd la lumină realitatea dramatică: România se îndreaptă spre cataclism economic.

Cifrele sunt prezentate azi, în exclusivitate, de siteul economedia.ro, și sunt terifiante. Situația e atît de dramatică, încît nici măcar răsfățatele tuturor rectificărilor, serviciile secrete, nu mai primesc bani, ci, dimpotrivă, pierd. Dar loviturile cele mai cumplite vin de la Energie, Dezvoltare și Investiții, acolo unde sumele alocate sunt infime în raport cu cele solicitate. Ceea ce nu dovedește decît un fapt: adio bani pentru compensări de facturi la energie, adio mărețe investiții, deci creștere economică sustenabilă.

Singurul răsfățat rămîne Iohannis, care primește pentru Cotroceni cîteva milioane de euro, în timp ce Sănătatea, Educația ori Cultura pierd bani.

Prima rectificare bugetară din acest an este pozitivă, iar cele mai mari sume în plus le primesc Ministerul Muncii (6,77 miliarde lei), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (2,7 miliarde lei), Ministerul Energiei (2,4 miliarde lei) și Ministerul Transporturilor (2 miliarde lei), conform documentelor obținute de Economedia. Ministerul Energiei este cel care a cerut cea mai mare sumă, de 31 de miliarde lei, în contextul schemei de plafonare și compensare a facturilor. Și bugetele pentru bunuri și servicii vor fi reduse cu un total de 540 milioane lei, conform propunerii Finanțelor.

 • Administrația Prezidențială a cerut 16,46 milioane lei, dar primește doar 15,45 milioane lei.
 • Senatul a cerut 19,77 milioane lei, dar primește doar 3,79 milioane lei.
 • Camera Deputaților a cerut 20 de milioane lei în plus, însă Ministerul Finanțelor a decis, din contră, să îi scadă bugetul, cu 2,86 milioane lei.
 • Înalta Curte a cerut 15,24 milioane lei, dar îi vor fi tăiate 3,28 milioane lei.
 • Curtea Constituțională nu a cerut sume în plus, însă Finanțele îi taie bugetul cu 564 mii lei.
 • Curtea de Conturi a propus o scădere de 17,5 milioane lei, însă Finanțele au decis o scădere de 23,7 milioane lei.
 • Bugetul Consiliului Concurenței va fi redus cu 12,27 milioane lei, față de propunerea ordonantorului de credite de 7,1 milioane lei.
 • Secretariatul General al Guvernului a cerut o majorare de buget de 2,066 miliarde lei, însă primește numai 231 milioane lei în plus.
 • Ministerul Afacerilor Externe a cerut o majorare de 159 milioane lei, însă bugetul îi va fi tăiat cu 67 milioane lei.
 • Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice a cerut o majorare de buget de 6,67 miliarde lei, însă primește doar 649 milioane lei în plus.
 • Bugetul Ministerului Finanțelor va scădea cu 144 milioane lei.
 • Ministerul Justiției a cerut o majorare de 1,3 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor propune doar 864 milioane de lei în plus.
 • Bugetul Ministerului Apărării Naționale rămâne neschimbat.
 • Ministerul Afacerilor Interne a cerut o creștere de 1,14 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor a propus reducerea bugetului cu 625 milioane lei.
 • Ministerul Muncii și Protecției sociale primește, conform propunerii Finanțelor, cea mai mare majorare de buget, de 6,77 miliarde lei, deși a cerut chiar mai mult, 8,48 miliarde lei.
 • Ministerul Sportului primește o majorare de 33 milioane lei, după ce a cerut o suplimentare de buget de 169 milioane lei.
 • Ministerul Agriculturii a cerut un plus de 1,6 miliarde lei, dar primește doar 716 milioane lei.
 • Ministerul Mediului a cerut suplimentare de 416 milioane lei, dar îi va scădea bugetul cu cu 484 milioane lei.
 • Ministerul Transporturilor a cerut și a primit o suplimentare de buget de două miliarde lei.
 • Bugetul Ministerului Educației va fi scăzut cu 542 milioane lei, deși a cerut o suplimentare de 668 milioane lei.
 • Ministerul Sănătății a cerut un plus de 1,3 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor a propus o scădere de 634 milioane lei.
 • Bugetul Ministerului Culturii va scădea cu 290 milioane lei.
 • Și bugetul Ministerului Public va scădea cu 200 milioane lei.
 • Bugetul SRI va fi redus cu 438 mii lei, deși instituția a cerut o suplimentare de 4,2 milioane lei.
 • Bugetul SIE va rămâne nemodificat.
 • Bugetul SPP va scădea cu 500 mii lei.
 • Bugetul STS scade cu 150 milioane lei.
 • Ministerul Economiei primește o suplimentare de 125 milioane lei, deși a cerut 973 milioane lei.
 • Ministerul Energiei a cerut cea mai mare sumă la rectificare, 31,66 miliarde lei, în contextul schemei de plafonare și compensare a facturilor, însă Ministerul Finanțelor a decis că va primi doar 2,4 miliarde lei.
 • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a cerut o suplimentare de 17,2 miliarde lei, însă va primi doar 2,7 miliarde lei.
 • Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a cerut o suplimentare de 1,55 miliarde lei, dar va primi doar 648 milioane lei.
 • Ministerul Cercetării și Digitalizării a cerut 497 milioane lei, dar Finanțele propun o suplimentare de numai 203 milioane lei.
 • Ministerul Familiei și Tineretului primește o suplimentare de 13 milioane lei, deși nu a cerut sume în plus.
 • Totodată, Ministerul Finanțelor propune suplimentarea bugetului Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate cu 3,89 miliarde lei, arată cei de la economedia.ro.
articolul original.

Nicolae Ciucă: O reducere a prețului energiei, mai mult decât e acum, nu e posibilă

3 August 2022 at 05:40
By: M.Ex.

Românii nu trebuie să plătească facturi duble la electricitate și gaze, pentru că prețurile acestora sunt stabilite prin OUG, spune premierul Nicolae Ciucă. El adaugă că o reducere mai mare a prețurilor la energie nu este posibilă în acest moment.
„Oamenii nu trebuie să primească facturi duble, pentru că nu s-a schimbat nimic în conținutul ordonanței de urgență care stabilește clar prețul care e plătit de consumatorul casnic, ca de altfel și de consumatorii economici. Ca atare, acest lucru nu trebuie să se întâmple. Dacă s-a întâmplat, e absolut o greșeală și ea trebuie verificată”, a spus Ciucă, după reuniunea de aseară a Biroului Național Permanent al PNL.
Premierul a adăugat că la ANRE și la ministerele care decontează compensarea prețurilor la energie și gaze s-au primit facturile pentru perioada noiembrie-martie, dar că trebuie să vină și facturile pe aprilie, pe noua formulă de calcul.
Facem analiza și venim cu o decizie și în ceea ce privește posibilitatea de ajustare a compensării la prețul la energie. În funcție de impact putem să aducem modificări inclusiv la ordonanță. Românii nu vor fi afectați de măsurile pe care le vom lua în acest sens”, a spus Ciucă. „O reducere a prețului, mai mult decât e acum, nu e posibilă, pentru că trebuie să fim onești și să spunem oamenilor adevărul: bugetul e cel pe care l-am făcut public și aceștia sunt banii din care putem să facem compensarea prețului la energie și gaze”, a adăugat el.

articolul original.
 • There are no more articles
❌