ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Republica Moldova: Populația află dacă beneficiază de compensare la facturi și în ce categorie de ajutor se încadrează | AUDIO

30 November 2022 at 12:01
image

Populația din Republica Moldova este anunțată dacă beneficiază de compensare la facturi și în ce categorie de ajutor se încadrează. 700.000 de familii s-au înregistrat pe  platforma online compensații.gov.ro, pusă la dispoziție de Guvern.

Cei care nu au apucat, vor primi din oficiu o compensare pe care o vor pierde dacă nu se vor înregistra.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari:

„A fost un proces foarte voluminos, multă muncă, 40% din beneficiari sunt înregistrați de asistenți sociali, comunitari și bibliotecari și vor fi emise toate deciziile în sistem. Vom începe să transmitem SMS-uri către toți cei care s-au înregistrat, dar în facturile pe luna următoare deja vor fi compensațiile așa cum le-am promis.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/30nov-13-Spatari-sms-uri-pentru-cei-compensati.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În total, Guvernul a stabilit cinci categorii considerate vulnerabile, în funcție de venituri, de numărul de membri ai familiei și de tipul sistemului de încălzire.

Platforma compensaţii.gov.md a fost lansată în data de 12 octombrie.

Site-ul a costat aproximativ 100.000 de euro. Banii au fost oferiţi de către partenerii externi ai Republicii Moldova.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Klaus Iohannis: „Trebuie realizate interconectări directe între România și Republica Moldova. Mai multe și mai bune” | AUDIO

articolul original.

Legea privind plafonarea prețurilor la energie electrică, adoptată în Parlament

23 November 2022 at 13:51
image

Camera Deputaților a adoptat, cu 177 de voturi pentru, 77 împotrivă și 11 abțineri, Legea privind plafonarea prețurilor la energie electrică.

Clienții casnici vor plăti 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar care este mai mic de 100 KWh inclusiv.

Prețul final facturat, plafonat, de furnizorii de energie electrică va fi, potrivit amendamentelor adoptate, următorul : 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic de 100 KWh inclusiv; același tarif va fi valabil și pentru clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, pentru clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum și pentru familiile monoparentale. 0,80 lei/kWh va fi tariful pentru clienții casnici al căror consum lunar este de maximum 255 kWh ; 1 leu/kWh pentru IMM-uri, spitale, școli, creșe, grădinițe, biserici, instituții publice, Metrorex, industria Pharma, institute de cercetare, aeroporturi ; 1,3 lei/kWh vor plăti clienții casnici al căror consum lunar este de peste 255 kWh și pentru consumatorii industriali;

Prețurile se vor raporta fie la consumul lunar, pentru cei care trimit indexul, fie la media pe 3 luni când se face regularizarea.

Totodată, preţul va fi plafonat la maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale. De asemenea, maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, va fi preţul pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, pentru instituţiile publice, altele decât cele prevăzute anterior, precum şi pentru cele aparţinând cultelor recunoscute oficial în România. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la preţul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus.

“În cazul clientului casnic, dacă în urma regularizării, suma plătită de acesta în plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie clientului suma plătită în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare”, mai prevede proiectul.

Potrivit articolelor adoptate, un client nu va avea plafonat preţul decât pentru un singur loc de consum. “În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, prevede textul adoptat.

Camera Deputaților este for decizional, iar legea va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgate.

articolul original.

Prețurile carburanților continuă să crească: Ce se va întâmpla cu măsura de compensare cu 50 de bani

22 November 2022 at 14:35

Prețurile carburanților continuă să crească: Ce se va întâmpla cu măsura de compensare cu 50 de bani

Prețurile la benzină și motorină continuă să crească pe piața din România spre disperarea conducătorilor auto.

Premierul Nicolae Ciucă spune că guvernul nu a luat încă în calcul o prelungire a măsurii de compensare cu 50 de bani per litru de carburant, însă spune că la momentul la care va expira măsura, subiectul va fi discutat punctual.

„Nu am luat în discuție acest subiect, însă la momentul oportun, așa cum a fost și data trecută, el va fi analizat în funcție de evoluția pieței”, a declarat Nicolae Ciucă.

articolul original.

Cum va fi compensat prețul la energie: Nicolae Ciucă anunță decizia finală

11 November 2022 at 07:45

Cum va fi compensat prețul la energie: Nicolae Ciucă anunță decizia finală

Nicolae Ciucă a anunțat vineri forma finală a ordonanței care reglementează prețul energiei. Documentul a fost prezentat înainte de ședința de Guvern și conține o serie de noutăți.

„Vom menține prețul la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de kw și 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 și 255 de kw. Vom menține prețul de 1 leu pentru IMM-uri și noutatea care apare prin acest mecanism este că vom asigura un preț pentru marii consumatori de 1,3 lei.

De asemenea, consumatorii casnici care consumă peste 255 de kw vor beneficia de același preț cu specificația că diferit față de prevederile anterioare primii 255 de kw vor fi plătiți la valoarea de 0,80 lei”, a explicat premierul Nicolae Ciucă.

„Astfel, protejăm populația și asigurăm competitivitatea produselor românești”, a precizat premierul.

Documentul va fi supus aprobării în ședința de vineri a Guvernului.

articolul original.

S-a stabilit prețul la electricitate pentru iarna care urmează! Coaliția a ajuns la un acord în privința noilor măsuri din domeniul energiei (VIDEO)

10 November 2022 at 07:46
image

Liderii coaliției de guvernare au ajuns în sfârșit la un numitor comun în privința noilor măsuri din domeniul energiei. PSD, PNL și UDMR au convenit să mențină plafoanele pentru electricitate și în anul 2023 și să reglementeze piața printr-o nouă ordonanță de urgență, a relatat Aneta Sângeorzan, joi dimineață, la Știrile B1 TV.

Acord în coaliție în privința măsurilor din domeniul energiei

Pragurile pentru consumatorii casnici vor rămâne neschimbate, și anume 0,68 lei/kWh și 0,8 lei/kWh. Tot ce depășește 255 de kW va fi maxim 1,3 lei/kWh.

Pentru întrerpinderile mici și mijlocii, liberalii au insistat ca prețul să rămână la 1 leu/kWh.

Astfel, cei care vor consuma sub 100 de kWh vor achita în jur de 70 de lei pe lună, iar cei care consumă între 100 kWh și 255 kWh, aproximativ 200 lei pe lună.

Pentru un consum mai mare de 255 kWh și până la 300 de kWh, prețul facturii va ajunge la aproximativ 260 de lei.

Plafonul pentru IMM, industria alimentară, serviciile comunitare și pharma va fi un 1 leu/kWh. Pentru marii consumatori economici, tariful va fi de 1,3 lei/kWh.

Totodată, liderii coaliției au decis să reglementeze piața de energie în proporție de 80%, din 2023, susțin surse politice.

Guvernul urmează să emită o nouă ordonanță de urgență în acest sens, cu aplicare de la 1 ianuarie 2023.

Liderii PSD, PNL și UDMR au decis că prețul maxim cu care producătorii vor putea vinde energia este de 450 lei/MWh.

„Statul are datoria de a compensa eventualele pierderi ale companiilor. Statul nu are datoria de a compensa băieții deștepți din energie, venituri excepționale. Dacă un business a avut un profit de 3% în ultimii 10 ani, iar într-un an vii cu un profit de 300%, e un venit excepțional. Statul trebuie să vină cu o reglementare clară pe o perioadă limitată, pe urmă intri din nou, dar ai un mecansim și când se mai întâmplă, intri pe acest mecanism, să nu mai ai decizii luate pe bucăți”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, miercuri seară, pe B1 TV, la „Sub semnul întrebării” cu Robert Turcescu.

articolul original.

Kelemen Hunor: Am vrea să schimbăm sistemul actual de compensare a facturilor de la 1 ianuarie. Să fie compensare la producător, nu la furnizor | VIDEO

8 November 2022 at 19:09
image

Vicepremierul Kelemen Hunor, președintele UDMR, a fost invitatul lui Tudor Mușat în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. De la 1 ianuarie s-ar putea schimba sistemul de compensare, însă clienții finali, casnici sau non-casnici, nu vor fi afectați, a spus președintele UDMR. Acesta a explicat că schimbarea presupune compensarea la producător în loc de compensarea la furnizor.

„Există în acest moment o soluție în ceea ce privește prețurile și compensarea acestor prețuri este o soluție bună, dar din punct de vedere tehnic este o soluție extrem de complicată. Și cu toții suntem de acord că trebuie să îmbunătățim acest sistem pe de-o parte, pe de altă parte, trebuie să păstrăm sistemul prin care protejăm consumatorii casnici și consumatorii non-casnici sau măcar o parte dintre consumatorii non-casnici”, a explicat președintele UDMR la Europa FM.

Kelemen Hunor: Am discutat în urmă cu 4 săptămâni cu reprezentanții furnizorilor și au venit cu propunerea de piață reglementată în contextul actual dat de războiul din Ucraina

„Am văzut care sunt problemele din actualul sistem și de aceea discutăm despre această corecție. E adevărat că și pentru gustul meu discuția este cam lungă în această chestiune, dar va trebui să luăm o decizie. La un moment dat, cu toții am fost de acord că trebuie să ne întoarcem la o piață reglementată. De ce? Fiindcă piața liberă, în condițiile normale, are această caracteristică de a reglementa prețul prin ofertă și cerere. Nu suntem într-o situație normală. Nu România nu este într-o situație normală, ci toată Europa din cauza războiului împotriva Ucrainei declanșat de Rusia și de aceea trebuie să căutăm o altă abordare. Și această abordare este piața reglementată.

Acum 3-4 săptămâni am avut o întâlnire cu reprezentanții furnizorilor și cu reprezentanții de la E.ON Furnizare și ei au venit cu această propunere spunând că tot timpul au luptat pentru piață liberă, dar acum își dau seama și ei că nu va funcționa și ei au cerut o piață reglementată. Noi, în februarie-aprilie-mai am spus că trebuie să ne întoarcem la piața reglementată. Atunci nu a existat un consens în Coaliție”, a mai spus Kelemen Hunor.

Kelemen Hunor: „Soluția este să plătim către producător, nu către furnizor”

„Stabilești pentru curentul electric un preț maximal peste care nu poate să meargă niciun furnizor și un preț pentru consumatori. Și plătești diferența, dar întrebarea este unde plătești. Soluția este să plătim către producător, nu către furnizor. Este mult mai ușor să compensezi din punct de vedere tehnic și procedural cantitatea cumpărată de la producător decât fiecare factură separată și să verifici milioane de facturi să vezi dacă sunt eligibile.

Și atunci asta a fost soluția fiindcă noi producem cam 54 de terawatti energie electrică, marea majoritate a producătorilor sunt în proprietatea statului și prin OPCOM și Transelectrica se poate face acest comerț bilateral cu furnizorii și poți să compensez la producător ca să simplific și mai mult această ecuație și acest sistem despre care noi am vorbit.

Consumul total al țării – în anul de referință 2021 – a fost de 57,37 de terawatti, aproape 58 și noi producem în jur de 54. Diferența aceasta trebuie să o iei de pe piața liberă, de pe Bursa de la Viena, nu contează de unde iei. Și acolo nu se mai poate interveni în preț. Din acest punct de vedere este într-adevăr doar o piață parțial reglementată.

Cel mai ieftin produce Nuclearelectrica, după care Hidroelectrica și așa mai departe până la centralele pe cărbune. Din acest punct de vedere, tabloul este complet. Decizia trebuie luată și așteptăm în primul rând de la Ministerul Energiei să spună cum crede”, a explicat Kelemen Hunor la Europa FM.

Ce înseamnă semi-reglementarea pieței?

„Semi-reglementarea înseamnă că nu poți să vinzi toată cantitatea de energie electrică produsă pe piața ONCOM. Mai există și contracte semnate, cam 80% ar fi și diferența a ceea ce trebuie cumpărat de pe piața externă crește. Acest lucru înseamnă că într-adevăr o cantitate semnificativă, dar nu foarte mare – mai ales față de alte state – trebuie cumpărată de pe piața liberă, pe care nu o poți reglementa. Și atunci suntem în situația de a spune că este vorba despre semi-reglementare sau reglementare parțială.

În acest moment, există o problemă pe actualul sistem și mai ales prin mecanismul de compensare la furnizor. Au o problemă de cash. Băncile nu mai dau credite și dacă intră în faliment din incapacitate de plată un furnizor mare, nu are cine să preia în ultimă istanță câteva sute sau câteva milioane de clienți de la o zi la alta”, a spus Kelemen Hunor la Europa FM.

Kelemen Hunor: „E mult mai ușor să compensezi tu la producător decât la furnizor”

„E o problemă de interpretare fiindcă ei depun facturile cu două luni întârziere plus verificăile necesare care în orice caz durează cel puțin 30 de zile și atunci te trezești cu o perioadă de 90 de zile când se face plata pentru factura depusă și dacă mai sunt returnate facturi, atunci înseamnă că se dublează această perioadă. Și, de obicei, facturile care au fost returnate pentru verificare sunt din zona non-casnic. Deci o sumă mult mai mare decât în zona casnică și de aceea trebuie să simplificăm această procedură de compensare și e mult mai ușor să compensezi tu la producător decât la furnizor fiindcă acolo ai o cantitate globală și poți să decontezi”, a adăugat președintele UDMR.

Cum funcționează lucrurile în Coaliție într-un astfel de context?

„Am avut întâlniri cu furnizorii, am avut întâlniri cu producătorii, premierul are întâlniri aproape în fiecare săptămână sau în fiecare zi cu actorii de pe piață și ANRE-ul și Ministerul Energiei trebuie să vină cu propuneri noi. Am dat sarcina, acum vreo trei săptămâni, ANRE-ului, ei au prezentat această soluție de compensare pe piață reglementată. Săptămâna trecută am avut o discuție în trei – președinții celor trei partide din Coaliție – pe acest subiect și a rămas să analizeze fiecare și să vină fiecare să vină să spună ce susține. Eu unul, în ceea ce mă privește, susțin această variantă de compensare prin compensare la producător și nu la furnizor. Noi în acest moment producem peste 90% din necesarul intern atât casnic, cât și non-casnic. Din 57 de terawatti, 54 produce România”, a explicat președintele UDMR la Europa FM.

Kelemen Hunor: De la 1 ianuarie vrem să schimbăm sistemul de compensare a facturilor: să se facă compensarea la producător, nu la furnizor

„De la 1 ianuarie vrem să punem această nouă filofosie de compensare, deci până atunci va merge sigur actualul sistem din Ordonanța de Urgență și până la urmă acolo există și banii necesari atât la Ministerul Muncii, cât și la Ministerul Energiei pentru a face compensarea la furnizori.

Dar de ce este important să luăm decizia cât mai repede? Toată lumea trebuie să se pregătească și are nevoie de 30 de zile până când se pregătește pentru acest nou sistem de compensare și de aceea eu aș prefera ca într-o săptămână sau două să existe o decizie și atunci putem modifica Ordonanța din Parlament sau, dacă este cazul, mai dăm o Ordonanță care introduce acest nou sistem.

Dar de la 1 ianuarie, aceasta a fost discuția în Coaliție, am schimba sistemul de compensare. Și aici vorbim de sistemul de compensare prin care și consumatorii casnici – cei de la 0 până la 100 de kilowatti – rămân cu 0,60 de lei, TVA inclus, pentru kilowatt și cei care plătesc 0,85 lei rămân cu 0,85 de lei – consum de la 100 până la 255 de kilowatti. Deci, din acest punct de vedere, consumatorul final, casnic sau non-casnic, nu va simți nimic din această schimbare de calcul și de compensare. Nu va fi nicio problemă la nivel de consumator final, problema va fi la compensarea între furnizor și Ministerul Energiei, Ministerul Muncii cum e azi, între statul român și producător dacă reulim să implementăm această variantă.

România așteaptă permanent ce spune Comisia (n.r. Comisia Europană), dar din când în când eu cred că, mai ales în această situație și în acest segment, trebuie să faci pasul repede fiindcă Comisia lucrează mai lent. Acolo trebuie să găsești un consens dacă vrei să introduci un sistem la nivel european și nici nu cred că se poate fiindcă sunt state diferite cu posibilități diferite, cu sisteme energetice diferite”, a mai explicat Kelemen Hunor.

Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Citește și: Kelemen Hunor: România a îndeplinit criteriile tehnice pentru Schengen. E grav dacă unii au inventat criterii politice. E și mai grav dacă am acceptat 10-11 ani alte criterii decât cele tehnice | VIDEO

articolul original.

Deputatul Eduard Popica: „Prețul lemnelor de foc pentru populație trebuie compensat”

3 November 2022 at 18:05
image

Deputatul Eduard-Andrei Popica susține compensație în loc de plafonare a prețului la metrul cub de lemne de foc pentru populație. Măsura plafonării prețului la lemnele de foc a fost luată deja Guvern.

„Mecanismul de plafonare a prețului lemnelor de foc pentru populația vulnerabilă propus de Ministerul Mediului este total deficitar și amplifică fenomenul furturilor din păduri și comerțul ilegal. O recunoaștere a disfuncționalității acestuia este intenția majorării plafonului cu care se vinde lemnul de foc, de la 400 la 550 de lei/metru cub. De aceea, PSD propune acordarea unui sprijin țintit către consumatorul final, adică un ajutor financiar care să poată fi decontat doar în baza unei chitanțe care să demonstreze achiziția legală a lemnului de foc. Doar în acest fel avem garanția că locuințele populației vor putea fi încălzite în această iarnă la un preț suportabil”, scrie parlamentarul pe contul său de socializare.

Acesta a mai precizat că activiștii de mediu au tras un semnal de alarmă, în baza raportărilor Sistemului informatic integrat de monitorizare a trasabilităţii materialelor lemnoase (SUMAL), că transporturile ilegale au devenit o normalitate la aproape o lună de la intrarea în vigoare a Ordonanţei care plafonează preţul lemnului de foc la 400 lei/mc.

articolul original.

PSD vrea noi reguli la facturile la energie! Cât vor plăti românii, în această iarnă, la curentul electric

31 October 2022 at 17:56
By: R.M.

Românii vor avea parte de noi reguli privind facturile la energie. PSD propune o nouă variantă prin care românii vor putea să facă față facturilor mari la curentul electric. Iată despre ce reguli e vorba.

Partidul Social Democrat (PSD) vrea să introducă noi reguli privind facturile la energie, asta după ce, românii se plâng tot mai mult de prețurile mult prea mari pe care trebuie să le plătească și au cerut ajutor de la stat. În acest sens, PSD propune o variantă care să vină în sprijinul românilor. Mai exact, partidul vrea să introducă un set de reguli prin care românii ar urma să plătească facturile la energie.

Potrivit propunerii, va rămâne doar un procent de 15% piață liberă și 85% să fie reglementată. Totodată, prețul ar fi de 1,2-1,3 lei/kwh, indiferent că e vorba de consumatori casnici sau non-casnici.

Mai mult decât atât, românii ar plăti în funcție de cât consumă și în funcție de salariul fiecăruia, iar în acest caz, vor plăti mai puțin de 0,8 lei/ kWh, dacă au venituri mici.

Cât vor plăti românii la energie, în această iarnă / (sursă foto: Pixabay)

Cât vor plăti românii, în acest caz

În prezent, o factură cu un consum de 255 kW/lună, având un preț de 0,8 lei/kWh, ar însuma un total de 204 lei. Însă, dacă se vor aplica noile reguli, atunci românii vor plăti mai mult pentru aceeași factură. Concret, potrivit noilor reguli, aceeași factură cu același consum, la un preț de 1,3 lei/kWh, consumatorii ar plăti 331 lei.

Ciprian Cherciu a explicat că această ordonanță este strâmbă și statul nu face altceva decât să încerce să nu mai plătească diferența dintre costul pieței și costul plătit de utilizatori.

”Ordonanța de Urgență care nu face referire la consumul pe anul acesta, în continuare este o ordonanță strâmbă, făcută în funcție de niște consumuri înregistrate pe anul trecut, deci, nu este onestă din acest punct de vedere. Adică, dacă anul trecut ai avut un consum de sub 100 kWh/lună, anul acesta poți consuma și 3000 de kWh/lună, pentru că vei avea un preț foarte mic.

Faptul că se introduce o componentă socială este lăudabil pentru că cei care sunt vulnerabili trebuie protejați și nu întotdeauna cei care au un consum mic de energie înseamnă că au și venituri mici. Există anumite cazuri în care se încălzesc cu energie electrică și în situația respectivă este posibil ca familia să aibă într- adevăr venituri mici, dar, pentru că nu este o rețea de gaze în zonă sau nu există o altă modalitate de încălzire, să fie nevoiți să fie folosească curentul electric. Deci acesta este un lucru bun. Doar că această nouă ordonanță este tot o mișcare reactivă la o piață care este în continuă zbatere. Deci nu este o soluție. Să nu ne păcălim. Practic statul încearcă să nu mai plătească diferența între costul pieței și costul plătit de utilizatori, de aceea dorește să reglementeze”, a spus  Ciprian Cherciu, jurnalist specializat în energie, la Antena 3 CNN. 

articolul original.

România va primi 2,2 miliarde de euro din fondurile UE pentru compensarea prețurilor la energie

19 October 2022 at 18:00
By: M.Ex.

​Premierul Ciucă a salutat miercuri decizia luată cu o zi în urmă de Comisia Europeană de a disponibiliza 10% din fondurile de coeziune, respectiv 40 miliarde de euro la nivelul întregii UE, pentru sprijin în criza energetică, pentru asigurarea de capital de lucru, IMM-uri și pentru susținerea cetățenilor vulnerabili.
Prezent la ședința de Guvern, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și proiectelor Europene, a confirmat că România va primi 2,2 miliarde de euro din totalul de 40 miliarde de euro și a dat detalii despre măsurile care pot fi acordate.

Boloș a spus că banii vor putea fi folosiți pentru a sprijini gospodariile vulnerabile în criza energetică, inclusiv pentru compensarea prețurilor la energie. A doua măsură posibilă este pentru granturi pentru capital de lucru, care se vor acorda IMM-urilor pe modelul granturilor din pandemie și a treia măsură este referitoare la ocupare și creare de locuri de muncă.

Premierul Ciucă a mai precizat că toate aceste măsuri vor fi transpuse într-o procedură tehnică care se va stabili la nivel interministerial, posibil în termen de 2 săptămâni, după ce autoritățile vor vedea și celelalte detalii stabilite la nivelul Comisiei Europene.

Noi propuneri la Bruxelles pentru a combate prețurile mari la energie și pentru a asigura securitatea aprovizionării

Comisia Europeană a propus un nou regulament de urgență pentru a aborda prețurile mari ale gazelor în UE și pentru a asigura securitatea aprovizionării în această iarnă.

Aceasta se va realiza prin achiziții în comun de gaze, mecanisme de limitare a prețurilor la bursa de gaze TTF, noi măsuri privind utilizarea transparentă a infrastructurii și exercitarea solidarității între statele membre, precum și prin eforturi continue de reducere a cererii de gaze. Regulamentul conține următoarele patru elemente principale:

-Agregarea cererii și achizițiile în comun de gaze la nivelul UE pentru a negocia prețuri mai bune și pentru a reduce riscul ca statele membre să oferteze în dauna altor state membre pe piața mondială, asigurând în același timp securitatea aprovizionării întregii UE;
-Avansarea lucrărilor de creare a unei noi referințe pentru prețul GNL până în martie 2023; și, pe termen scurt, propunerea unui mecanism de corecție a prețurilor pentru a stabili o limită dinamică a prețurilor în cadrul tranzacțiilor de la bursa de gaze TTF, precum și a unui collar sau a unui interval temporar pentru a preveni creșteri extrem de bruște ale prețurilor pe piețele instrumentelor financiare derivate;
-Norme vizând solidaritatea implicită între statele membre în cazul unor deficite de aprovizionare, extinzând obligația de solidaritate la statele membre care nu au o conexiune directă prin conducte pentru a implica și statele care dețin instalații pentru GNL; și o propunere de creare a unui mecanism de alocare a gazelor pentru statele membre afectate de o situație de urgență în materie de aprovizionare cu gaze la nivel regional sau la nivelul Uniunii.

În combinație cu măsurile deja convenite privind reducerea cererii de gaze și de energie electrică, stocarea gazelor și redistribuirea profiturilor exagerate din sectorul energetic, aceste noi măsuri vor îmbunătăți stabilitatea pe piețele europene ale gazelor naturale în această iarnă și în viitor.

Măsurile vor ajuta și la atenuarea suplimentară a presiunii asupra prețurilor resimțită de cetățenii și industria din Europa, asigurând totodată securitatea aprovizionării și o piață internă funcțională. Comisia își va continua activitatea în alte domenii, inclusiv revizuirea, mai târziu în cursul acestei luni, a Cadrului temporar pentru ajutoare de stat în situații de criză, precum și dezvoltarea în continuare a unor modalități de limitare a impactului prețurilor mari ale gazelor asupra prețurilor energiei electrice.

În plus, Comisia va efectua o evaluare a nevoilor în contextul REPowerEU pentru a accelera tranziția către o energie curată și pentru a evita fragmentarea pieței unice, cu scopul de a face propuneri de sporire a capacității financiare a UE pentru REPowerEU. Comisia propune, de asemenea, o utilizare flexibilă și țintită a fondurilor politicii de coeziune pentru a aborda impactul actualei crize energetice asupra cetățenilor și întreprinderilor, utilizând până la 10% din alocarea națională totală pentru perioada 2014 – 2020, în valoare de aproape 40 miliarde euro, scrie hotnews.ro

articolul original.

Comisia Europeana alocă fonduri pentru compensarea facturilor la energie: Ce sumă va primi țara noastră

19 October 2022 at 15:30

Comisia Europeana alocă fonduri pentru compensarea facturilor la energie: Ce sumă va primi țara noastră

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că la nivelul Comisiei Europene s-a decis alocarea sumei de 40 de miliarde de euro pentru a ajuta țările Uniunii să facă față crizei energetice. Suma care revine României este de 2,2 milioane de euro. Banii vor putea fi utilizați inclusiv pentru a compensa facturile de energie, dar se pot folosi și pentru a ajuta mediul privat.

„Avem o veste foarte bună de la Comisia Europeană, care a disponibilizat 10% din Fondul de Coeziune, care înseamnă aproape 40 de miliarde de euro, bani care pot fi utilizați pentru a lua măsuri în această criză energetică”, a declarat Nicolae Ciucă.

„Trebuie să discutăm modul în care putem să ajustăm pachetul de măsuri astfel încât să putem să aliniem măsurile noastre care au fost, o parte dintre ele, adoptate la nivelul Comisiei Europene cu cele care se află în pregătire.” a mai spus priministrul.

Cu cele 2,2 milioane de euro se pot finanța 3 tipuri de măsuri:
– Compensarea facturilor la enegrie
– Granturi pentru capital de lucru pentru IMM-uri
– Creare și ocupare de locuri de muncă

sursa: stiripesurse.ro

articolul original.

E.ON Energie România atrage atenția asupra unor mesaje false transmise în numele companiei

3 October 2022 at 09:17
image

E.ON Energie România își avertizează clienții să nu ia în considerare și să nu dea curs mesajelor primite, în ultimele zile, prin intermediul Whatsapp/SMS, în numele companiei, privind necesitatea unei deplasări la magazinele E.ON și depunerea unei cereri, până la 1 octombrie, pentru a beneficia de schema de sprijin, informează un comunicat al companiei.

Aceste mesaje NU sunt expediate de E.ON Energie România, iar dacă primiți mesaje care conțin îndemnuri de a completa rapid cereri sau de a accesa link-uri, recomandarea companiei este să NU dați curs acestor invitații!

Specialiștii E.ON în CyberSecurity investighează acest incident pentru a identifica și transmite informații utile către instituțiile specializate ale statului care sunt autorizate să ia măsuri pentru prevenirea unor situații similare.

În legătură cu schema de sprijin stabilită de către statul român, privind plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale pentru perioada 1 septembrie 2022 – 31 august 2023, găsiți informații corecte și complete pe pagina companiei de internet, prin accesarea link-ului: https://www.eon.ro/plafonare-pret.

Totodată, compania face următoarele precizări:
– ca persoane fizice, nu e nevoie să depuneți nicio cerere pentru a beneficia de acest sprijin;
– persoanele juridice, în funcție de domeniul de activitate, pot depune o solicitare online, prin accesarea paginii https://www.eon.ro/clienti-business/cerere-oug119;
– dacă este necesar să veniți în magazinele E.ON, asigurați-vă că v-ați programat vizita care se face exclusiv online, folosind serviciul E.ON eBooking accesând link-ul https://www.eon.ro/programare-online sau la telefon 0265 208 466.

articolul original.

Compensarea prețurilor la motorină și benzină, cu 50 de bani, va fi prelungită: Ce spune premierul

29 September 2022 at 15:09

Compensarea prețurilor la motorină și benzină, cu 50 de bani, va fi prelungită: Ce spune premierul

Pe agenda şedinţei din cursul zilei de joi, 29 septembrie, Executivul are și analiza proiectului de ordonanţă de urgenţă referitoare la susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină.

”Vom prelungi ordonanța de urgență prin care compensăm prețul la carburanți. A fost o decizie care a produs efecte. Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil. În felul acesta, până la sfârșitul anului vom beneficia de aceeași măsură de compensare.” – a anunțat premierul la începutul ședinței de Guvern.

Pe ordinea de zi a şedinţei se află analiza proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 106/2022 pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

Prețurile la benzină și motorină vor fi compensate în continuare

Astfel, Guvernul Ciucă va prelungi compensarea prețurilor la motorină și la benzină, în condițiile în care reducerea de 50 de bani expiră luna aceasta.

Prețurile carburanților au fost compensate timp de trei luni – în iulie, august şi septembrie – iar impactul bugetar este de 900 de milioane de lei.

Ministrul Energiei Virgil Popescu a declarat recent că nu consideră că preţul la motorină va depăşi 9 lei/litru în perioada următoare, deşi cotaţia motorinei a crescut uşor, comparativ cu cea din urmă cu 10 zile.

articolul original.

Decizie la Guvern pentru compensarea de 50 de bani la carburanți

29 September 2022 at 14:45
By: (R.C.)

Compensarea preţului la carburanţi va fi prelungită până la sfârşitul anului, a anunţat, joi, premierul Nicolae Ciucă.

„Vom prelungi ordonanţa de urgenţă prin care compensăm preţul la carburanţi. A fost o decizie care a produs efecte. Am reuşit să stabilizăm şi chiar să scadă preţul la combustibil, preţ care produce efecte în întreg lanţul. În felul acesta, până la sfârşitul anului vom beneficia de acceaşi măsură de compensare”, a spus premierul în debutul şedinţei de Guvern.

articolul original.

(VIDEO) Guvernul prelungește compensarea cu 50 de bani la carburanți

29 September 2022 at 14:47
image

Compensarea preţului la carburanţi va fi prelungită până la sfârşitul anului, a anunţat, joi, premierul Nicolae Ciucă.

„Vom prelungi ordonanţa de urgenţă prin care compensăm preţul la carburanţi. A fost o decizie care a produs efecte. Am reuşit să stabilizăm şi chiar să scadă preţul la combustibil, preţ care produce efecte în întreg lanţul. În felul acesta, până la sfârşitul anului vom beneficia de acceaşi măsură de compensare”, a spus premierul în debutul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

Executivul a anunţat miercuri că pe ordinea de zi a şedinţei se află analiza proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 106/2022 pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

articolul original.

Facturi mai mici la energia electrică pentru familiile cu trei copii

27 September 2022 at 14:43

Familiile cu trei copii înscriși într-o formă de învățământ ar putea plăti un preț mai mic pe kW, respectiv 0,68 de lei pe kilowatt, potrivit unui amendament la ordonanța energiei. Acesta a fost adoptat marți de Comisia economică, industrii și servicii din Senat.

Potrivit Digi24, totodată, au fost introduse și instituții noi în această completare adusă ordonanței pe energie respectiv: parcurile industriale, lăcașurile de cult, producătorii de medicamente și farmaciile. De asemenea, și companiile de apă, transport public, complexurile sportive care au bazine. Pentru toate companiile și instituțiile enumerate plafonul este de un leu pe kW pentru 85% din consum, beneficiind de același regim ca IMM-urile.

„Ar fi absurd să avem asemenea date despre componența familiei”

Ion Lungu, director executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România, a declarat că furnizorii de energie nu au asemenea date despre consumatori – referitor la familiile cu trei copii introduse în schema de compensare.

„Ar fi absurd să avem asemenea date despre componența familiei. Când au avut în vedere aceste modificări privind aceste categorii de consumatori, ar fi trebuit să aibă în vedere și o modalitate de a fi transmise informațiile necesare la furnizorii care trebuie să modifice sistemele de calcul și să introducă aceste noi categorii.

În relația directă cu consumatorul, furnizorii vor fi din nou puși în situații neplăcute, nu au nicio vină pentru aceste noi amendamente. După ce vor fi definitivate și propunerile la nivel european, sigur vor fi și alte modificări. E puțin haos acum”, a spus Lungu, potrivit Digi24.

articolul original.

Radu Popa, deputat: Trebuie găsite soluții de compensare a energiei și pentru marile companii

26 September 2022 at 18:26
image

Au trecut doi ani de când, la conducerea județului Dâmbovița, se află echipa PSD condusă de președintele Corneliu Ștefan. Un nou avânt, o resetare a social-democrației în județ, un nou mod de comunicare, de relaționare, de abordare a problemelor comunității. Un stil de lucru revigorant, care a contat atât pentru organizația PSD cât și pentru administrația publică locală și județeană.

La alegerile locale din 27 septembrie 2020, în ochii cetățenilor dâmbovițeni, au fost apreciate atât coeziunea echipei Corneliu Ștefan, proiectele puse pe tapet, cât și jocul politic electoral, care a fost unul curat, bazat pe inițiative, pe deschidere, comunicare și convingere.

„Pe 27 septembrie 2020, proiectele politice și administrative ale PSD erau confirmate de votul majorității dâmbovițenilor. Fiecare primar, consilier local sau județean, precum și conducerea Consiliului Județean Dâmbovița își onorează promisiunile făcute!

Toate propunerile noastre se regăsesc în proiecte de peste 1 miliard de euro: sunt lucrări demarate, avem contracte de anvergură semnate, dar și protocoale încheiate cu ministere cheie în dezvoltarea județului nostru”, a precizat Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița, la doi ani de la scrutinul electoral din septembrie 2020.

A mai spus liderul PSD Dâmbovița că toate realizările de până acum au fost posibile datorită unui element foarte important: munca în echipă, fără de care, în politică, în administrație, în implementarea unor proiecte de inters comunitar, nu se poate realiza nimic.

„Prioritățile mandatului nostru au fost stabilite de locuitorii acestui județ și de nevoile fiecărei comunități în parte, chiar dacă acestea au avut un fundament politic, scopul fiind acela de elimina decalajele dintre mediul rural și urban și pentru a îmbunătăți viața fiecărui dâmbovițean. Dâmbovița urmează parcursul unui județ care va deveni un motor și un pol de dezvoltare al regiunii noastre”, a mai adăugat Corneliu Ștefan.

Liderul PSD Dâmbovița și președinte al Consiliului Județean Dâmbovița a mulțumit dâmbovițenilor pentru încredere și a promis că pe 29 octombrie va prezenta, în detaliu, tot ceea ce a realizat în județ împreună cu echipa pe care o coordonează la CJD.

articolul original.

Guvernul prelungește cu trei luni compensarea prețului carburanților cu 50 de bani pe litru

20 September 2022 at 09:47
image

Coaliţia de guvernare a decis, în şedinţa de luni seară, 19 septembrie, ca măsura compensării preţului carburanţilor cu 50 de bani să mai rămână în vigoare încă trei luni, afirmă surse politice.

Sursele citate au precizat că măsura va fi aplicată atât pentru benzină, cât şi pentru motorină până la 31 decembrie inclusiv.

Liderii politici au decis ca preţurile la carburanţi – benzină şi motorină – să fie in continuare compensate cu 50 de bani pe litru încă trei luni, au relatat aceleaşi surse, impactul prelungirii măsurii fiind estimat la 175 de milioane de lei pe lună.

articolul original.

Compensarea cu 50 de bani a carburanților se prelungește cu 3 luni

19 September 2022 at 20:00
image

 Coaliția de guvernare a decis, astăzi, ca măsura de compensare a carburanților cu 50 de bani per litru să rămână în vigoare încă trei luni.

Coaliția a decis, în ședința de luni, ca măsura compensării carburanților cu 50 de bani să mai rămână în vigoare încă trei luni. Este vorba atât motorină, cât și de benzină, au declarat surse din coaliția de guvernare.

Compensarea cu 50 de bani a carburanților se prelungește cu 3 luni

Decizia inițială de compensare a prețului la carburanți a fost luată la finalul lunii iunie 2022. Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat și jumătate de distribuitori.

Compensarea este evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil, potrivit Mediafax.

PMP solicită coaliției PNL/PSD/UDMR să mențină compensarea prețului la carburant

PMP solicită coaliției PNL/PSD/UDMR să mențină compensarea prețului la carburant atât pentru benzină, cât și pentru motorină, și să aprobe și alte măsuri, cum ar fi reducerea accizei la carburanți, așa cum au procedat și alte țări din Uniunea Europeană.

Deși compensarea a fost de doar 50 bani/litru de carburant, acoperindu-se o mică parte din scumpirile înregistrate la pompă, totuși această măsură a avut ca efect temperarea creșterii prețurilor la motorină și benzină.

„Guvernul României nu trebuie să invoce impactul bugetar al acestei măsuri, deoarece a fost de doar 800 milioane lei față de 2 miliarde lei cât a fost estimarea inițială. Față de miliardele de euro alocate de celelalte țări din UE, suma este nesemnificativă pentru bugetul de stat”, a declarat fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedinte PMP.

articolul original.

Marcel Ciolacu nu va cere populaţiei să stingă becurile, el crede că economia la electricitate fiind o chestiune care ţine de decizia personală

13 September 2022 at 06:09
Foto: investenergy.ro

Social-democratul, Marcel Ciolacu a declarat luni seară că va face o propunere în Parlament în ceea ce privește consumatorii care depășesc pragul de consum de 255 de kilowați pe lună. Acesta a explicat că după ce a trăit în perioada comunistă nu poate să ceară populației să stingă becul.

În opinia sa, preşedintele PSD afirmă că, după ce a trăit în perioada comunismului, el nu va cere populaţiei, ca demnitar al României, să stingă becurile, economia la electricitate fiind o chestiune care ţine de decizia personală.

În acest sens, va face o propunere în Parlament pentru ca cei care depăşesc plafonul de consum de 255 de kilowaţi lunar să plătească preţul pieţei pentru consumul care depăşeşte acest plafon, iar până în 255 de kilowaţi să se aplice compensarea.

Limitarea consumului populației este „o aberație”

Marcel Ciolacu a catalogat drept „o aberaţie” ideea de a cere populaţiei să limiteze consumul la energie electrică, precizând că politicienii sunt cei care trebuie să găsească soluţii în această privinţă, mai ales că România are o situaţie mult mai bună în ceea ce priveşte producţia de energie prin comparaţie cu alte state.

Astfel, „Am trăit în acea perioadă a comunismului, când s-au făcut, totuşi, nişte investiţii majore în sistemul de distribuţie, de producţie, de furnizare. România, în acest moment, la energie electrică, cât produce, atât consumă. Oamenii nu ne-au trimis în aceste funcţii de demnitari ai statului român ca să aducem iarăşi raţionalizarea şi … În cazul în care cineva doreşte să facă economie, e un lucru foarte bun, dar e o decizie personală, care ţine de bugetul familiei. Eu nu pot să le cer românilor să vină să facă vreo economie, să stingem becuri.

Există şi alte state în Uniunea Europeană care nu sunt la capacitatea României. Nu avem o independenţă energetică, dar nici eu nu i-am pus pe ultimele două guverne să închidem mine şi să venim cu nişte aberaţii … o sarabandă de greşeli. Tot răul care se întâmplă în acest moment – haideţi să fim corecţi, fără să atac pe nimeni personal, coaliţia – este de la o liberalizare a preţurilor în energie total haotică, fără niciun fundament. (…) Eu nu am fost ales de oameni să vin să le schimb modul de viaţă. Dacă doresc şi îşi permit să plătească … ”, a afirmat Marcel Ciolacu, luni seară, la România TV.

Propunere a PSD legată de cei care depășesc pragul de 255 de kilowați

În contextul politic, liderul social-democrat a spus că „anumiţi care au fost implicaţi în această liberalizare se luptă să rămână lucrurile la fel”.

Astfel, Ciolacu a anunţat că va face o propunere în Parlament pentru ca cei care depăşesc plafonul de consum de 255 de kilowaţi lunar să plătească preţul pieţei pentru consumul care depăşeşte acest plafon, iar până în 255 de kilowaţi să se aplice compensarea.

În afirmaţiile sale,„90% dintre consumatorii casnici se încadrează în aceşti 255 (kilowaţi lunar – n.r.). În momentul acesta, o să propunem colegilor din Parlament doar pentru diferenţa între 255 şi 300 să plăteşti preţul întreg. Trebuia o abordare mai corectă din acest punct de vedere şi se poate face”, a mai spus Ciolacu.

Oficialul PSD a dat asigurări că România nu se va confrunta cu lipsa energiei electrice.

În concluzie, „Poveştile că rămâne România fără energie sunt pentru adormit copiii, nu va rămâne România fără energie”, a dat asigurări preşedintele Camerei Deputaţilor.

articolul original.
❌