ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 3 February 2023Ultimele Stiri

Transelectrica va avea un Centru Operaţional de Securitate propriu

Transelectrica va avea un Centru Operaţional de Securitate propriu

Transelectrica pune bazele dezvoltării unui Centru Operaţional de Securitate propriu, cu o investiţie americană în valoare totală de 2,7 milioane de dolari, notează Agerpres.

Potrivit unui comunicat, Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice a semnat un Acord de Grant în valoare de circa 1,1 milioane de dolari cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii (USTDA), pentru constituirea unui Centru Operaţional de Securitate.

Proiectul pe care Transelectrica îl va implementa cu sprijinul partenerilor americani presupune realizarea unui studiu de fezabilitate şi a unui proiect-pilot care să testeze şi valideze soluţii de hardware şi software pentru adoptarea unui model eficient de îmbunătăţire a securităţii cibernetice.

Demersurile premergătoare pentru obţinerea finanţării din partea USTDA au fost făcute, în 2021, de compania americană Pythia (în calitate de prestator de servicii) alături de compania americană Fortinet (furnizor de licenţe şi produse software de securitate), care au elaborat împreună cu Transelectrica SA (în calitate de beneficiar), documentaţia de fundamentare a deciziei de acordare a grantului în valoare de circa 1,1 milioane de dolari.

De asemenea, pentru întreaga desfăşurare a acestui proiect, Fortinet, în calitate de subcontractor, va contribui cu circa 1,6 milioane de dolari, sumă ce reprezintă contravaloarea utilizării sistemelor de securitate pe care compania americană le va pune la dispoziţie pentru proiectul-pilot, timp de un an de zile.

Valoarea totală a investiţiei se ridică la aproximativ 2,7 milioane de dolari

Colaborarea româno-americană pentru implementarea acestui proiect a fost marcată în cadrul unei ceremonii oficiale găzduite de Transelectrica, în prezenţa reprezentanţilor de nivel înalt al Guvernului Statelor Unite ale Americii în România, precum şi a firmelor implicate în consorţiu, se spune în comunicat.

"Apreciem susţinerea activă a partenerilor americani în demersurile noastre de consolidare a securităţii cibernetice, o componentă fundamentală a tranziţiei energetice. Avem convingerea că rezultatele colaborării vor aduce un plus considerabil de valoare, atât la nivel de expertiză, cât mai ales la nivel de procese şi eforturi de răspuns la riscurile cibernetice în domeniul energiei. Securitatea cibernetică a sistemului naţional de transport al energiei electrice reprezintă una dintre cele mai importante priorităţi ale Transelectrica. Într-un context al evoluţiei ameninţărilor cibernetice este indispensabilă eficientizarea întregului proces de prevenire şi apărare împotriva potenţialelor pericole şi atacuri cibernetice, prin dezvoltarea unor noi instrumente de securitate şi resurse specializate. De asemenea, în acord cu Directiva NIS care prevede măsuri eficiente pentru un nivel comun ridicat de securitate a reţelelor şi sistemelor informatice în Uniunea Europeană, Transelectrica îşi dezvoltă strategia în domeniul securităţii cibernetice prin demersuri şi soluţii integrate care vor asigura desfăşurarea activităţii Operatorului Naţional de Transport şi Sistem din România în condiţii optime de siguranţă, atât la nivel intern, cât şi în plan extern, în relaţia cu ceilalţi operatori de transport şi de sistem", a declarat Gabriel Andronache, preşedintele Directoratului Transelectrica.

La rândul său, directorul USTDA, Enoh T. Ebong, a apreciat că acest proiect-pilot va contribui la sprijinirea eforturilor Transelectrica de a optimiza implementarea de soluţii inovatoare specifice nevoilor sale.

"România îşi consolidează sectorul energetic prin investiţii strategice în domenii precum securitatea cibernetică. Acest studiu şi acest proiect-pilot vor sprijini eforturile Transelectricade a optimiza implementarea de soluţii inovatoare specifice nevoilor sale. Acest proiect este, de asemenea, un bun exemplu al rolului de catalizator pe care USTDA îl joacă în facilitarea parteneriatelor între industria americană şi sponsorii de proiecte din străinătate", a adăugat oficialul Statelor Unite ale Americii.

Înfiinţarea unui Centru Operaţional de Securitate la nivelul Transelectrica, companie strategică de interes naţional, va fi un mecanism dinamic esenţial de răspuns la ameninţările cibernetice şi va contribui la creşterea nivelului de securitate al companiei, prevenind şi tratând prin sisteme de securitate avansate, potenţialele incidente de securitate cibernetică.

CNTEE Transelectrica este operatorul de transport şi de sistem naţional, îndeplinind un rol fundamental în lanţul valoric al energiei electrice şi în asigurarea schimbului informaţional cu ceilalţi operatori de transport şi de sistem pentru energie electrică din reţeaua europeană.

"În acest sens, prin implementarea proiectului finanţat de Guvernul Statelor Unite ale Americii, reprezentat de Agenţia pentru Comerţ şi Dezvoltare a Statelor Unite ale Americii şi compania americană Pythia International Inc., pentru bazele dezvoltării unui Centru Operaţional de Securitate al Transelectrica urmează parcursul de aliniere la noile concepte şi standarde de securitate cibernetică", se mai spune în comunicat.

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica este unicul operator de transport şi sistem al energiei electrice din România, cu un rol-cheie pe piaţa de energie electrică din România şi din regiune, responsabil de gestionarea şi operarea sistemului de transport al energiei electrice şi de asigurarea schimburilor de energie electrică între ţara noastră şi ţările cu care este interconectată în Europa Centrală şi de Est, în calitate de membru al ENTSO-E.

Transelectrica gestionează şi operează o reţea electrică de transport de circa 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene şi 81 de staţii electrice de transformare.

articolul original.
Ieri — 2 February 2023Ultimele Stiri

Alianță în premieră pentru retailul din România, între Profi și Auchan. Cum ajută această mișcare consumatorii finali

Alianță în premieră pentru retailul din România, între Profi și Auchan. Cum ajută această mișcare consumatorii finali

Lanțurile de retail modern Profi și Auchan au anunțat un parteneriat pentru negocieri al cărui scop este ameliorarea puterii de negociere a celor două rețele, în avantajul consumatorilor finali.

“Pentru a putea obține condiții mai avantajoase pentru clienții noștri, considerăm oportun să folosim volumele noastre cumulate în negocierile cu furnizorii cu cifre de afaceri foarte mari. Este o evoluție normală ca doi retaileri să își pună la un loc volumele de achiziții pentru a crea forme de alianțe care să le permită să concureze și mai eficient marile rețele de retail alimentar și să asigure prețuri mai bune pentru clienți, mai cu seamă în această conjunctură inflaționistă,” a declarat Gaëtan Pacton, directorul general Profi.

Proiectul a fost conceput pornind de la parteneriate similare de pe piețe de retail mai mature și respectă cerințele legale în materie de protejare a concurenței.

Cu excepția negocierii împreună cu un număr limitat de mari furnizori, în cea mai mare parte internaționali, a unor anumite condiții comerciale de achiziție în cadrul parteneriatului, Profi și Auchan vor continua să evolueze separat pe piață, ca doi concurenți redutabili. Totodată, față de toți ceilalți furnizori, cei doi retaileri se vor comporta independent, ca și până acum.

O alianță de negociere este un lucru normal în peisajul comerțului modern”, afirmă Ionuț Ardeleanu, directorul general Auchan. “Miza este una importantă pentru toți, mai ales în această perioadă: protejarea puterii de cumpărare a clienților noștri. Este o miza serioasă și un răspuns pe care clienții noștri se așteptă sa îl avem pregătit, așa cum i-am obișnuit de fiecare dată până acum”, a mai explicat directorul general Profi.

Negocierile în comun descrise mai sus se vor derula pe o perioada de trei luni, începând cu 1 februarie.

Cu 28.000 de angajați în peste 1645 de magazine proprii prezente în mai bine de 790 de localități urbane și rurale, Profi este în acest moment cel mai mare angajator privat din România.

Cât despre Auchan România, retailerul are în portofoliu 327 de magazine, cuprinzând 33 de hipermarketuri, 7 supermarketuri și 287 de magazine de ultra-proximitate MyAuchan, din care peste 270 în stațiile Petrom, cât și magazinul online auchan.ro.

articolul original.

PNL nu susţine majorarea sau introducerea de noi taxe și susține că suprataxarea companiilor va duce la explozie generalizată a preţurilor

PNL nu susţine majorarea sau introducerea de noi taxe și susține că suprataxarea companiilor va duce la explozie generalizată a preţurilor

PNL nu susţine majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite, iar o suprataxare de 1% aplicată tuturor companiilor va duce la "o explozie generalizată" a preţurilor, transmit liberalii, potrivit Agerpres.

"Poziţia Partidului Naţional Liberal în privinţa suprataxării companiilor rămâne una foarte clară şi fermă: nu susţinem majorarea sau introducerea de noi taxe sau impozite care ar aduce o povară pe umerii unui mediu economic care se confruntă deja cu probleme, venite dintr-un context global dificil. O majorare a regimului de taxare ar sufoca economia reală şi ar alunga investitorii, iar PNL nu poate fi de acord cu aşa ceva", se arată în comunicat.

PNL mai menţionează că, "de altfel, coaliţia în ansamblul ei, inclusiv PSD, s-a angajat ca în acest an să nu introducă nicio taxă nouă sau să le majoreze pe cele existente".

"Anul 2023 a început deja cu un Cod fiscal modificat, prin măsuri de echilibrare a taxării şi de eliminare a unor inechităţi din sistem, Cod fiscal pe care l-au agreat toate cele trei partide din coaliţia de guvernare. Partidele ar trebui să evite tentaţia să lanseze măsuri fiscale care dau bine la un anumit tip de alegători, dar care riscă să arunce în aer stabilitatea fiscală", susţin liberalii.

Potrivit PNL, introducerea unui impozit de 1% din cifra de afaceri pentru companiile mari înseamnă "creşterea în cascadă a preţurilor la produse şi servicii care vor afecta toţi românii".

"PNL consideră că sunt necesare analize profesioniste şi serioase, întrucât riscul unor creşteri de preţuri şi mai mari, generate de astfel de măsuri, este unul major. PNL va susţine stabilitatea şi solidaritatea cu categoriile care suferă azi din cauza contextului regional şi mondial economic, dar nu va accepta măsuri luate fără o judecată riguroasă. În prezent, România are un cadru fiscal stabil, predictibil şi atrăgător pentru investitori. O dovedesc cifrele macroeconomice din anul trecut, care arată că am atras investiţii străine directe la un nivel record: 11,3 miliarde euro (potrivit estimării BNR). PIB-ul a avut un avans de 4,9% (potrivit estimării Comisiei Naţionale de Prognoză), economia performând peste aşteptări (estimarea iniţială era de 4,6%). Exporturile româneşti au fost de 85 miliarde euro (în primele 11 luni ale 2022). Aceste valori preliminare vor fi confirmate de cele finale, care urmează să fie publicate de către INS", se precizează în comunicatul citat.

Liberalii menţionează că taxarea profiturilor din energie este un subiect diferit de suprataxarea companiilor.

"Facem clar şi pentru PSD: taxarea profiturilor excepţionale din zona de energie este un subiect total diferit de cel al unei suprataxări de 1% aplicată tuturor companiilor, care va duce la o explozie generalizată a preţurilor", mai transmite PNL.

PSD a solicitat, joi, colegilor de coaliţie de la PNL să-şi definească poziţia faţă de taxa de solidaritate aplicabilă companiilor cu venituri mari şi foarte mari.

"Nu este clar dacă susţin sau se opun acestei taxe. Unii lideri marcanţi ai PNL au cerut cu vehemenţă ca taxa de solidaritate stabilită la nivel european să se aplice asupra unor mari companii din sectorul energetic din România. Alţii, în schimb, critică taxa de solidaritate cu aceeaşi vehemenţă, pe motiv că ar afecta mediul de afaceri şi ar creşte preţurile la clienţii finali. Colegii de la PNL trebuie să explice de ce taxa pe solidaritate e bună când o solicită PNL, dar nu mai e bună când o propune PSD", susţineau social-democraţii, într-un comunicat de presă.

articolul original.

Ensys Renewable Solutions: Crește interesul pentru soluţii fotovoltaice, atât la consumatorii rezidenţiali, cât și la cei industriali

image

Compania mizează pe creşteri în segmentul prosumatorilor rezidenţiali şi pe avansul interesului companiilor de a implementa sisteme fotovoltaice pentru eficientizarea costurilor operaţionale cu energia, notează Agerpres.

"Criza energetică actuală ne arată cât de importantă este diversificarea pe piaţa energiei şi face ca adoptarea soluţiilor regenerabile să fie mai rapidă ca oricând. În România observăm creşterea interesului pentru soluţii fotovoltaice complete, atât la consumatorii rezidenţiali, dar mai ales la cei industriali. Românii sunt dispuşi să aloce un buget consistent pentru asigurarea unui anumit nivel de independenţă energetică, programele guvernamentale de tipul "Casa Verde" şi "Electric-up" fiind un sprijin considerabil, chiar şi în ciuda termenelor lungi de evaluare şi de finanţare. Faţă de perioada similară a anului trecut, numărul cererilor pentru instalarea sistemelor fotovoltaice la consumatori rezidenţiali putem considera că s-a triplat, mulţi dintre ei orientându-se către sisteme de capacitate mică, 3-8 kWp, având inclusiv disponibilitatea finanţării din surse proprii. Această tendinţă ne face să ţintim un număr total de 6000 de proiecte în zona clienţilor rezidenţiali, pe care urmează să le instalăm până la finalul lui 2023. Această estimare include atât programele Casa Verde 2019 si 2021, cât si sisteme instalate din fonduri proprii de până la 27 kWp. Pe de altă parte, ne concentrăm să oferim produse competitive sectorului industrial şi comercial, unde avem capacitatea de a instala sisteme de peste 30 MWp, doar cu echipe proprii", a declarat Sebastian Crişan, CEO interimar Ensys.

Pe segmentul rezidenţial, compania are planificate peste 4.400 de sisteme cu o putere medie de 6 kWp / sistem, reprezentând o putere instalată cumulată de peste 27 MWp şi îşi propune să gestioneze pentru clienţii săi peste 15% din bugetul total al programului "Casa Verde 2023", adică peste 25.000 de contracte şi o putere totală estimată de 125MW.

În ceea ce priveşte segmentul business-to-business cu sisteme de peste 50kWp, are în execuţie 60 de proiecte, cumulând 4.7MW, numărul acestora urmând să crească pe măsură ce proiectele deja contractate vor obţine toate avizele tehnice necesare.

"Dacă anul 2022 a produs multă nelinişte în rândul consumatorilor, pentru România, ne aşteptăm ca anul 2023 să aducă progrese mari în privinţa numărului gospodăriilor şi a companiilor care îşi instalează sisteme fotovoltaice pentru producerea de energie electrică din sursă regenerabilă. Dacă consumatorul rezidenţial este mai preocupat de obţinerea unei soluţii rapide şi la costuri reduse, consumatorul industrial se concentrează pe date de amortizare, investiţie şi rentabilitate, iar în final se loveşte de costul ridicat al finanţării sau de lipsa lichidităţii. Cu toate acestea, marii consumatori de energie electrică sunt pregătiţi să aloce între 10-20% din bugetul de investiţii pentru finanţarea unui proiect de eficientizare energetică. Iar acolo unde achiziţia de sistem nu este o opţiune, venim în ajutorul clienţilor cu servicii de tip OpEx prin produsul revoluţionar "Solar as a Service" pentru "închiriere" de energie verde, la costuri semnificativ reduse faţă de costul mediu de furnizare energie electrică. Ensys fiind probabil primul furnizor privat de servicii complete în segmentul fotovoltaicelor din România care oferă astfel de servicii, fără a condiţiona suplimentar clientul. Datorită experienţei noastre încă din anul 2006 în piaţă, oferim o gamă completă de servicii, de la consultanţă de specialitate, proiectare, avizare şi autorizare, montaj şi mentenanţă, asigurând cele mai înalte standarde de calitate", a mai spus Sebastian Crişan.

Ensys oferă soluţii complete de sisteme fotovoltaice: consultanţă tehnică, legală, proiectare, avizare, instalare, mentenanţă, accesarea de grant-uri cu finanţare din partea statului român şi private. Prezentă din 2006 pe piaţa din România, Ensys Renewable Solutions are o experienţă semnificativă cu proiecte fotovoltaice în aplicaţii rezidenţiale, comerciale, industriale, HoReCa, parcuri solare, etc. şi se bazează exclusiv pe echipe interne de montaj specializate şi know-how în industria energiei electrice produsă din surse regenerabile.

articolul original.

Petrom anunţă cel mai mare profit din istoria vreunei companii din România: 10,3 mld. lei în 2022 şi afaceri de 61 mld. lei

2 February 2023 at 11:01

Pe fondul scumpirilor din economie, în special la pompele de alimentare, OMV Petrom – cea mai mare companie listată la Bursa de la Bucureşti, a avut în 2022 rezultate financiare record. Astfel compania a înregistrat un profit net de 10,3 miliarde de lei, în creştere cu 260% faţă de rezultatul din 2021 de circa 2,9 mld. lei, şi afaceri de 61 miliarde de lei, în creştere cu 136%, informeaza zf.ro.

“Anul 2022 a fost unul fără precedent pentru industria energetică, cu dificultăţi în ceea priveşte aprovizionarea cu produse energetice, preţuri internaţionale record şi volatilitate fiscală. Rezultatele noastre reflectă acest mediu de piaţă şi performanţa operaţională: diversificarea surselor de energie, continuitatea aprovizionării, producţie record de electricitate”, spune Christina Verchere, director general al companiei cu o capitalizare de 29 mld. lei.

“Veniturile OMV Petrom sunt o bază solidă pentru contribuţia la economia României şi la sectorul energetic românesc. Profitul net a fost de 10 miliarde de lei, în timp ce contribuţia la bugetul de stat, prin taxe şi dividende, a atins un nivel record de 20 miliarde de lei. Creşterea taxelor a fost determinată, în principal, de impozitele si contribuţiile specifice industriei, totalizând peste 7 miliarde de lei.”.

articolul original.

Electroaparataj Târgoviște suspendă majoritatea contractelor de muncă din cauza scăderii drastice a comenzilor

Electroaparataj Târgoviște suspendă majoritatea contractelor de muncă din cauza scăderii drastice a comenzilor

Electroaparataj Târgoviște, companie listată la BVB, care produce aparatură și accesorii electronice, a decis suspendarea pentru perioada 01.02.2023 - 28.02.2023 a contractelor individuale de munca pentru cea mai mare parte a salariaților, potrivit unui comunicat.

Acest lucru vine concomitent cu reducerea temporară a unei părți substanțiale a activității Societății începând cu data de 01.02.2023 și până la 28.02.2023.

Măsurile sunt luate din cauza scăderii drastice a comenzilor si a volumului de muncă generate, în principal, de contextul economic european caracterizat de perspectivele unei recesiuni economice în țările din care provin principalii clienți ai Societății (Electroaparataj S.A. vinde aproximativ 95% din producție la export, principalii clienți fiind: ABB Electrification Sweden, ABB Franța si Promodern Franța), care se confruntă la rândul lor cu o lipsă de vânzări, generând incertitudine pentru plasarea de comenzi în luna Februarie 2023.

Activitatea productiva a Societății se va desfășura pe aceasta perioada cu un număr redus de salariați, fiind adaptata la volumul comenzilor. Activitatea indirect productiva este redusa la minim.

Acționarul majoritar al companiei este Broadhurst Investments Limited, cu 55,31%, in vreme ce Metex Big SA deține 14.73% din acțiuni, potrivit ultimei raportari.

articolul original.

Compania mamă austriacă a OMV Petrom ar putea începe să vândă din active

Compania mamă austriacă a OMV Petrom ar putea începe să vândă din active

OMV AG a promis investitorilor dividende peste estimări, după rezultate financiare anuale record, iar conducerea a confirmat că ia în considerare vânzarea unor active pe segmentul Explorare şi Producţie (E&P)

Compania energetică austriacă vrea să se concentreze pe domeniul petrochimiei, angajându-se să-şi reducă producţia de petrol şi gaze cu o cincime în acest deceniu şi să ajungă la neutralitate din punct de vedere al emisiilor de carbon până la mijlocul secolului. Aceste angajamente au determinat OMV să exploreze potenţiala vânzare a unei părţi importante a portofoliului de active E&P, care se întinde în Asia, Europa şi Orientul Mijlociu.

"Vom face o revizuire activă a portofoliului. Vrem să ne asigurăm că avem un portofoliu de active E&P optimizat", a afirmat directorul general Alfred Stern, într-un interviu.

Conducerea OMV a propus dividende obişnuite de 2,80 euro pe acţiune, în creştere cu 22% faţă de anul precedent. În plus, au fost propuse dividende speciale, de 2,25 euro, depăşind previziunile analiştilor.

Anul acesta, acţiunile OMV au scăzut cu aproximativ 5% la Bursa de la Viena, capitalizarea bursieră a companiei situându-se la aproximativ 14,9 miliarde euro.

Separat, într-un comunicat al grupului energetic austriac, se arată că în trimestrul patru din 2022, profitul operaţional înainte de dobânzi şi impozitare şi ajustat cu elemente speciale (Clean CCS) al OMV a urcat la 2,101 miliarde euro, de la 2,001 miliarde euro în perioada similară din 2021, datorită performanţei mai bune pe segmentele Rafinare şi Marketing, precum şi Explorare şi Producţie.

articolul original.

Cifra de afaceri Trencadis, în creștere cu 21%, până la 24,5 milioane de euro

2 February 2023 at 06:09
image

Trencadis, companie de tehnologie specializată în dezvoltarea și implementarea de soluții software complexe pentru sectorul guvernamental și cel de business, a înregistrat o cifră de afaceri de 121 milioane lei (24,5 milioane de euro) în 2022, în creștere cu 21% față de anul precedent.

Transformare digitală

2022 a fost pentru Trencadis anul regândirii filosofiei de business cu obiectivul de a deveni una dintre cele mai bine pregătite companii de IT cu activitate semnificativă în sectorul public pentru a începe în perioada următoare noi proiecte majore de transformare digitală a relației statului cu cetățeanul și cu mediul de afaceri.

Rezultatele estimate la începutul anului trecut au fost depășite și pipeline-ul de proiecte pentru 2023 este unul consistent, în creștere față de 2022 datorită competențelor profesionale ale echipei noastre și livrării în cele mai bune condiții a proiectelor complexe de transformare digitală în care ne implicăm ca integrator. Prin regândirea filosofiei de business, am luat opțiunea de a deveni cel mai mare integrator românesc pe piața IT din sectorul public și lucrăm în acest demers împreună cu parteneri, subcontractori și furnizori”, a declarat Marian Murguleț (foto), CEO Trencadis.

Verticale de business

Cifra de afaceri din 2022 a fost susținută de proiectele complexe de integrare de sisteme, de transformare digitală a unor servicii publice și de livrare infrastructură hardware și software. De asemenea, au contribuit la evoluția cifrei de afaceri investițiile în competențele tehnice ale echipei și în tehnologiile care au produs primele proiecte de anvergură pe soluții de tip Big Data. În acest context, Trencadis caută în continuare specialiști pentru roluri precum Project Manageri, Business Analiști, Arhitecți de sisteme și specialiști Big Data și AI.

Creșterea companiei Trencadis din anul 2022 s-a bazat astfel pe regândirea filosofiei de business, cunoașterea foarte bună a pieței de profil și a partenerilor de business din domeniul IT și pe o nouă strategie de finanțare. În ceea ce privește strategia de finanțare, parteneriatul cu EximBank a avut un rol important în derularea business-ului Trencadis, impactul financiar al unor proiecte precum Edulib de zeci de milioane de euro. Proiectul Edulib presupune crearea unei platforme digitale cu resurse educaționale deschise și integrarea și valorificarea de resurse digitale de tip resursă educațională deschisă.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Companiile românești nu sunt transparente în raportările ESG. OMV Petrom, singura cu rezultate bune în analiza GEM

La nivel mondial, raportul GEM se află la a doua ediție și a ajuns la 350 de companii analizate din întreaga lume. În premieră, companii românești incluse în indicele BET 20 au fost integrate în GEM. Din păcate, GEM arată că transparența în raportarea sustenabilității nu este o prioritate în România. Plecând de la scorurile înregistrate de companiile locale, indicele României s-a clasat pe ultimul loc în ierarhia GEM la nivel global, obținând o medie de doar 41 de puncte dintr-un posibil 100, în urma indicilor din SUA, Asia, Australia și a unor țări europene.

Raportul GEM pentru România, precum și raportul global, pot fi consultate integral AICI.

„O furtună de schimbări sociale și de mediu a creat o nevoie globală pentru companii de a dezvălui transparent modul în care tratează angajații, comunitățile și planeta,” a declarat Alexandra Diniță, partener regional GEM în România și fondator & managing partner al Free Communication. „Dacă marile companii, și nu numai, nu vor reuși să furnizeze informații ESG complete și convingătoare, ipocrizia greenwashing-ului va continua să se extindă.”

FOTO: Free Communication

OMV Petrom, singura companie din România cu transparență foarte mare în datele ESG

O singură companie românească s-a clasat în prima cuartilă de „transparență foarte mare” - compania de petrol și gaze OMV Petrom, care a obținut un total de 75 de puncte. Urmează ALRO, BRD, Banca Transilvania, Romgaz și One United Properties, toate cu mai puțin de 75 de puncte, dar mai mult de 50. Restul companiilor sunt sub 50 de puncte.

Cea mai slabă performanță a fost înregistrată de Fondul Proprietatea SA, care a primit doar 13 puncte și ocupă locul 348 din 350 de companii analizate la nivel global.

Comparând indicii între diverse regiuni, raportul GEM plasează companiile europene în fruntea clasamentului, cu un total mediu de 66 de puncte din 100. S&P 50 Asia a terminat pe locul al doilea cu 56 de puncte, în timp ce indicii majori din Statele Unite și Australia au avut fiecare o medie de 53 de puncte. „Nu este surprinzător faptul că GEM a găsit o diferență atât de mare în raportarea transparenței în diferite țări și regiuni. Încă nu există un standard uniform, recunoscut la nivel internațional, în raportarea ESG și acest lucru ridică provocări pentru companii”, a declarat Ariane Hofstetter, co-fondatorul GEM și șeful departamentului de cercetare.

„Chiar dacă există o utilizare pe scară largă a instrumentelor de evaluare importante, cum ar fi analiza materialității, vedem indicii ale lipsei de validitate și răspundere asupra rezultatelor.”

Companiile românești, la coadă în ce privește raportarea non-financiară

În ceea ce privește companiile românești, lipsa detalierii în raportările de sustenabilitate este evidentă. Cu o medie de 89 de pagini a rapoartelor, companiile din indicele românesc se află la coada celor zece indici globali studiați în ceea ce privește exhaustivitatea rapoartelor non-financiare (S-NFR). Doar rapoartele companiilor care formează indicii ASX50 (Australia), S&P 50 (SUA) și Hang Seng (Hong Kong) sunt în medie mai puțin detaliate.

În plus, proporția companiilor care au obținut o auditare externă pentru raportul de sustenabilitate este relativ scăzută, de 30%. Această situație este deosebit de problematică pe fondul schimbărilor care vor fi solicitate prin Directiva privind raportarea sustenabilității corporative (CSRD).

Mai mult, în categoria „Mediu” a raportului GEM, companiile din BET 20 au obținut un scor mediu de doar 44%, cu 40% mai mic decât companiile incluse în EUROSTOXX. Nivelul scăzut al acestui indicator pentru raportarea sustenabilității este dat de lipsa comunicării privind obiectivele și termenele de implementare, un indicator care plasează România mai slab decât toate celelalte țări, cu excepția Poloniei.

„Transparența companiilor din BET 20 este șocant de scăzută în comparație cu restul lumii, ceea ce înseamnă că firmele românești mai au foarte multe de făcut pentru a se alinia raportărilor globale privind sustenabilitatea”, a declarat Michael Diegelmann, co-fondator al GEM. „Investitorii și clienții doresc să cunoască datele din raportările ESG din motive întemeiate. Practicile de greenwashing înșală cetățenii în privința celor mai mari corporații din lume și a acțiunilor lor și în final asupra situației în care se află planeta”.

Despre Global ESG Monitor

Global ESG Monitor (GEM) este o inițiativă unică menită să analizeze transparența în raportarea non-financiară a celor mai mari companii din lume. GEM monitorizează, analizează și structurează informațiile despre această transparență folosind GEM ASSAYTM, un instrument propriu de cercetare actualizat anual în funcție de dinamica și de evoluțiile piețelor.

La baza modelului de operaționalizare a transparenței folosit de GEM ASSAYTM se află normele de bune practici din Global Reporting Initiative (GRI), ISO Standard 26000, World Economic Forum (WEF) and Accountability.

Global ESG Monitor își are sediul la Wiesbaden (Frankfurt), în Germania, cu birouri partenere în Washington DC, Melbourne, Kuala Lumpur, Hong Kong, Varșovia și București.

articolul original.

Marian Mina (PSD), ironii la adresa lui Dan Motreanu (PNL): El nu nimerește comunele și drumurile prin Giurgiu fără „Waze”, dar a găsit să critice propunerile economice ale PSD

1 February 2023 at 21:56
image

Deputatul PSD Marian Mina, liderul organizației PSD Giurgiu, l-a ironizat pe prim-vicepreşedintele PNL Dan Motreanu, șeful filialei PNL Giurgiu, care criticase propunerile PSD privind modificarea Codului Fiscal. Social-democratul a remarcat apoi că liberalii tot critică propunerile lor, dar nu vin cu nimic în loc.

Ce propunere privind taxarea a făcut PSD

Miercuri, PSD a anunțat oficial că vrea ca marile companii, cele „cu venituri de peste 100 de milioane de euro, care își diminuează artificial profiturile” să plătească o taxă de solidaritate:

Aceste firme cu venituri foarte mari au obligația de a plăti un impozit pe profit echivalent cu măcar 1% din cifra lor de afaceri, așa cum plătesc toate firmele mici din România”.

PSD a mai comunicat faptul că „susține reducerea impozitării muncii și creșterea veniturilor angajaților”.

Motreanu a transmis că PNL nu e de acord cu propunerea PSD privind taxarea

Prim-vicepreşedintele PNL Dan Motreanu a transmis că PNL nu susține creșterea de taxe: „Se încalcă un principiu de bază al Codului Fiscal, acela că mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate. Partidul Naţional Liberal nu va susţine noi modificări ale Codului Fiscal. Astfel de propuneri vor afecta negativ economia şi mediul de afaceri”.

El a mai susținut că nu știe ce fel de analize economice au cei de la PSD, dar liberalii se tem că o astfel de taxă va duce la creşterea preţurilor inclusiv la multe produse de bază: „Orice taxă se regăseşte în preţ și prin urmare vor fi afectaţi tocmai cetăţenii și nu firmele”.

Motreanu s-a arătat apoi sceptic că PSD chiar a discutat cu firmele românești, pe care pretinde că le susține.

Mina (PSD), ironii la adresa lui Motreanu (PNL)

„Domnul Motreanu nu nimerește drumurile prin Giurgiu fără „Waze”, dar a găsit, în schimb, să critice propunerile economice și sociale ale PSD.

Hai să clarificăm ceva: voi, la PNL, aveți vreo propunere pe care s-o discutăm?! Ceva, domnule Motreanu, orice ? Sau viziunea liberală transpiră prin toți porii doar când trimiteți secretarii de stat de la PSD la ascuțit creioane, pentru că și-au exprimat o opinie?!”, a reacționat deputatul PSD Marian Mina.

Acesta a făcut astfel referire la Florin Lixandru, secretar de stat al PSD în Ministerul Educației, care a fost lăsat fără atribuții de către ministrul Ligia Deca, după o postare pe Facebook.

„Am înțeles: nu vreți ca oamenii să fie taxați mai puțin pe munca lor. Nu vreți ca toate firmele să plătească corect. Nu vreți nimic din ceea ce înseamnă echitate și echilibru.

Dar, stați liniștit, domnule Motreanu! N-ați vrut nici reglementare la prețurile la energie și gaze sau taxa de solidaritate pentru companiile din energie.

Și s-au făcut! Și a fost bine pentru România!!!”, a mai scris Marian Mina, într-o postare pe Facebook.

articolul original.

BILANȚ MEDIU DE AFACERI 2022: Cu 8% mai multe insolvențe, cu 21% mai multe suspendări și cu 15% mai multe dizolvări sau radieri de companii față de 2021

1 February 2023 at 15:34

București, 1 februarie 2023 – Numărul de insolvențe a crescut cu 8%, suspendările cu 21%, iar dizolvările sau radierile de companii cu 15% în 2022 față de anul anterior. Numărul de companii nou-înființate a atins însă un nivel record în 2022. Inflația, încetinirea economiilor europene și o eventuală nerespectare a jaloanelor din PNRR reprezintă principalele riscuri macroeconomice din 2023, potrivit ultimei ediții a raportului KeysFin Macro Update.

 

În scenariul de bază estimarea noastră este că economia va crește cu aproximativ 3% în 2023, principalele riscuri macroeconomice din acest an fiind: modul în care vor fi gestionate efectele inflaționiste de runda a doua generate de scumpirea materiilor prime și de creșterea costurilor de împrumut (atât din punct de vedere fiscal cât și monetar), încetinirea economiilor europene, dar și o eventuală nerespectare a jaloanelor din PNRR de care depinde evitarea recesiunii, dar și corecția deficitelor gemene”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin, unul din cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

NIVEL RECORD, DE PESTE 150 DE MII DE ÎNMATRICULĂRI FIRME ÎN 2022

Înmatriculările de entități au depășit pentru prima dată în istorie pragul de 150 de mii, la 152.809 de companii nou-înființate în 2022, cu 3% mai multe decât în 2021 și cu 13,8% peste nivelul pre-pandemie de 134.220 atins în 2019, potrivit ultimelor date, publicate astăzi de Registrul Comerțului.

APETIT PENTRU INDUSTRIA EXTRACTIVĂ, ENERGIE&GAZE ȘI EDUCAȚIE ÎN 2022

Dacă în 2021 Agricultura, Energia&gazele și IT&C înregistrau cele mai mari creșteri procentuale ale numărului de entități nou-înființate, în 2022 pe locul întâi am avut Industria extractivă, sectorul de Energie&gaze s-a menținut pe locul doi, iar Educația a urcat pe trei, cu majorări de 551%, 170% respectiv 47% la 722 societăți, 1.601, respectiv 5.531 de entități nou-înființate în 2022”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

La polul opus, Hotelurile & restaurantele, Imobiliarele, Construcțiile, Comerțul și Agricultura au înregistrat scăderi procentuale anuale cuprinse între 1,1% și 73% în 2022.

Din punct de vedere geografic, cele mai multe entități înființate în 2022 au fost înregistrate în București (29.068, 19% din total), Cluj (9.199, 6% din total) și Ilfov (7.933 companii, respectiv cu 5% din total în 2022). La polul opus, Covasna, Ialomița și Tulcea au avut cele mai puține entități noi înregistrate, între 954 și 1.111 de entități în 2022.

Numărul companiilor care au intrat în insolvență a crescut cu 8,2% la 6.649 companii în 2022, cu 16,8% peste minimului istoric atins în 2020, de 5.694 companii, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

Numărul companiilor suspendate a crescut cu 20,6% față de 2021, la 15.700 companii. Radierile și dizolvările s-au majorat cu 14,6% în 2022 față de 2021, la 112.959 companii însă au rămas cu 17% sub nivelul pre-pandemie atins în 2019.

MAXIM ISTORIC, DE PESTE 1,6 MILIOANE ENTITĂȚI ACTIVE ÎN 2022

Numărul entităților active (PFA și persoane juridice) a continuat tendința de creștere începută în 2011 și a ajuns la cel mai ridicat nivel din istorie, de 1.606.310 la 31 decembrie 2022.

DESPRE KEYSFIN

KeysFin oferă soluții 100% digitalizate pentru verificarea mediului de business, cu date financiare și juridice, rapoarte, grafice și analize actualizate la zi despre companiile din România și din străinătate, în vederea reducerii riscului comercial.

Cu un portofoliu de peste 700 de clienți, KeysFin este unul dintre cei mai importanți furnizori de soluții de business information din România.

KeysFin deține și aplicația KeysFinder, prin intermediul căreia utilizatorii pot accesa ușor și rapid situații financiare, indicatori și informații juridice de la peste 4 milioane de entități economice din România, direct de pe telefonul mobil.

articolul original.

E-acumulatori.ro, vânzări aproape triple de sisteme fotovoltaice și soluții de energii regenerabile în 2022

"Conform situației internaționale, a trebuit să ne adaptăm la noile condiții de piață cu provocări majore. Cele mai mari probleme au fost cu furnizorii, din cauza întreruperilor intervenite în lanțul de aprovizionare în contextul războiului din Ucraina, și a trebuit să găsim variante diferite tot timpul, alte mărci, alți furnizori. Am mărit echipa și am recurs la colaboratori externi, în condițiile în care vânzările au crescut de aproximativ trei ori. În contextul scumpirii energiei, soluțiile oferite de noi creează independență energetică", a declarat Dan Tudose, fondatorul E-acumulatori.ro.

Pentru 2023, antreprenorul Dan Tudose, estimează o creștere de 30% a cifrei de afaceri, pe fondul menținerii cererii la un nivel ridicat, dar și ca efect al inflației. Printre obiectivele stabilite pentru anul care abia a început se află extinderea portofoliului de produse cu sisteme noi, cu eficiență energetică sporită, precum și diversificarea canalelor de distribuție.

Cererea de sisteme fotovoltaice, în continuă creștere

Estimările sunt optimiste și pentru anii următori, deoarece interesul pentru achiziția de sisteme fotovoltaice este tot mai mare, iar programele de finanțare cu fonduri europene pentru producerea de energie verde sunt tot mai aproape de implementare. De exemplu, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) au fost depuse peste 700 de proiecte, cu o valoare ce depășește un miliard de euro, pentru finanțare prin Componenta 6, majoritatea proiectelor solicitând finanțare pentru instalarea de panouri fotovoltaice.

În aceeași direcție, România își propune, prin Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) pentru perioada 2021-2030, să ajungă la o capacitate instalată netă de 5,1 GWh de instalații cu panouri solare până la finalul acestui deceniu.

România are un potențial foarte mare de energie solară

"România are o capacitate de energie solară fotovoltaică de 71,4 W/locuitor și se situează pe locul 21 din 28 în Europa, conform unui studiu EuObserv'ER, desfășurat în 2019. La polul opus, Germania a avut cea mai mare capacitate instalată din Uniunea Europeană, anume 590 W/locuitor. Pe locurile doi și trei, la distanță considerabilă, se află Olanda și Belgia, cu aproximativ 400 W/locuitor. În același timp, Raportul Comisiei Europene pe 2019 privind situația energiei fotovoltaice în Europa, nici măcar nu menționează România printre țările analizate. Cu toate acestea, suntem într-o competiție cu țările europene pe piața comună. În acest sens, România trebuie să beneficieze de programe de încurajare a investiției în energie regenerabil, mai ales că programele naționale se confruntă cu neclarități în modul de finanțare și întârzieri", a explicat Dan Tudose.

În acest moment, sistemele fotovoltaice au o pondere de circa 60% în vânzările firmei. Se remarcă un interes mare din partea clienților fizici, care au o pondere de 50% din totalul instalărilor, incluzându-i aici și pe cei care au accesat programul Casa Verde Fotovoltaice.

"Sistemele fotovoltaice sunt o soluție optimă pentru românii care locuiesc în zone rezidențiale sau izolate și, în ultimul timp, din ce în ce mai multe asociații de proprietari sunt interesate de implementare. Pentru o casă de dimensiuni mici, investiția pleacă de la 3.600 euro și se amortizează într-un interval de trei ani, la preturile actuale ale energiei electrice", susține Dan Tudose.

E-acumulatori oferă facilități financiare în sprijinul celor care doresc să-și instaleze sisteme de energie regenerabilă, credit persoanelor fizice pe o perioadă de până la 120 de luni iar pentru companii, există și posibilitatea finanțării în sistem leasing de 60 de rate egale și cu un avans de 5% pentru o valoare de până la un milion de lei.

Despre E-acumulatori.ro

E-acumulatori.ro este un business de familie, început în 2002 și dezvoltat puternic din anul 2009. În prezent, din portofoliul companiei fac parte peste 30.000 de produse dedicate independenței energetice, atât pentru consumatori individuali, cât și pentru cei industriali. Compania este lider în ceea ce privește gama de soluții disponibile online, comercializând echipamente de la branduri renumite printre care - Panasonic, Enersys, LG, Renusol, Legrand, Eaton etc.

articolul original.

Doi români preiau controlul fabricii de zahăr din Luduș. Angajații își vor păstra locurile de muncă

1 February 2023 at 17:28
image

Grupul cooperativ Tereos a anunțat, miercuri, semnarea preluării activității sale de producere a zahărului din România, de la Luduș, de către doi investitori români independenți. Este vorba de Mihaela Neagu și Mihail-Daniel Matache, investitori în domeniul agroalimentar și alimentar de consum, conform comunicatului transmis de gigantul industrial Tereos. Angajații fabricii din Ardeal au primit asigurări că nu își vor pierde locul de muncă.

Oficialii Tereos au anunțat că se bucură că au găsit un cumpărător pentru fabrica de zahăr de la Luduș, în privința căreia Grupul anunțase că are planuri să o închidă în anul 2021.

Francezii de la Tereos au cumpărat fabrica Zahărul Luduș din România acum aproximativ un deceniu, în 2012. Conform presei locale, Fabrica de zahăr din Luduș a intrat în producție în 1960.

Anul trecut, în mandatul lui Adrian Chesnoiu la conducerea Ministerului Agriculturii, se vehicula chiar varianta ca fabrica de zahăr din Luduș să fie cumpărată de statul român, în parteneriat cu fermierii.

„Este un proiect curajos pe care am vrut să îl demarăm cu scopul de a relansa producția de zahăr din țară în acest an. În 2021, zahărul din sfeclă cultivată în România a asigurat aproximativ 25% din necesarul de consum intern. Vom începe negocierile cu fermierii în următoarele zile, deoarece sfecla de zahăr din campania de toamnă 2023, în regiunea Luduș, trebuie să fie contractată în curând. Vrem să îi asigurăm pe cei aproximativ 300 de producători din regiune că suntem deschiși colaborării și vrem să îi asigurăm pe cei peste 150 de angajați că își vor păstra locurile de muncă”, a transmis Mihaela Neagu, investitor independent.

„Suntem foarte fericiți că am semnat cu acești doi investitori. Acest transfer face posibilă păstrarea locurilor de muncă și menținerea activității de producerea a zahărului în bazinul Ludușului”, spune Gérard Clay, președintele Consiliului de Administrație. Finalizarea tranzacției ar trebui să aibă loc în cursul săptămânii viitoare, potrivit oficialilor.

Tereos este unul dintre liderii mondiali pe piețele zahărului, băuturilor alcoolice și amidonului. Datele oficiale transmise arată că Tereos, grup cooperativ, reunește 12.000 de membri cooperatori și are un know-how recunoscut în prelucrarea sfeclei, trestiei, cerealelor și cartofilor.

„Datorită celor 44 de situri industriale, prezenței în 13 țări și angajamentului celor 19.800 de angajați, Tereos își susține clienții cât mai aproape de piețele lor cu o gamă largă și complementară de produse”, transmit reprezentanții Grupului. În anul 2021/22, Tereos a generat venituri de 5,1 miliarde de euro.

articolul original.

Huțucă, replică pentru PSD: PNL nu susține creșterea taxelor pentru companii 

1 February 2023 at 16:35
image

Bogdan Huțucă (PNL), președintele Comisiei de Buget – Finanțe din Camera Deputaților, a respins miercuri intenția PSD de a propune modificări ale cadrului fiscal.

„Intenția socialiștilor de a crește fiscalitatea prin impunerea unei taxe pe cifra de afaceri și dorința lor de a implementa impozitul progresiv reprezintă o dublă lovitură pentru mediul de afaceri românesc și pentru clasa de mijloc. O astfel de măsură ar avea efecte negative imediate dar mai ales pe termen mediu și lung”, a spus Huțucă într-un comunicat.

Unul dintre scenariile la care lucrează liderii PSD vizează apariția unei taxe de solidaritate pentru marile companii, în anumite condiții, urmând ca fondurile astfel colectate să susțină scăderea treptată a taxării muncii.

„Creșterea impozitării pentru marile companii ar fi o decizie neloială din partea statului român pentru că astfel ar pedepsi companiile care asigură o mare parte din locurile de muncă din România dar și o mare parte din veniturile de la bugetul de stat. Acest impozit nu se justifică și nu are nicio coerență economică, pentru că ar obliga o parte dintre aceste companii să-și comprime activitățile, să-și restrângă programele de investiții și chiar să blocheze angajările. Măsura este una incoerentă deoarece stabilește același impozit pentru toate companiile, fără a ține cont de marja lor de profit”, a spus Huțucă.

„În ultimele trei decenii, în România s-a format o clasă de mijloc formată din oameni care au investit în educația, în pregătirea și în cariera lor. Acești oameni susțin într-o măsură uriașă bugetul de stat, prin taxele și impozitele pe care le plătesc. A diferenția taxarea muncii în funcție de performanță, a-i penaliza pe cei care câștigă mai mult, înseamnă de fapt a penaliza performanța. Or, rolul statului este acela de a încuraja performanța, de a-ai încuraja pe oameni să muncească mai mult și mai bine, de a-i încuraja să-și dezvolte o carieră profesională care să le asigure un nivel de trai cât mai ridicat. Nicio națiune nu s-a dezvoltat penalizându-i pe cei care fac performanță, așa cum vor socialiștii”, arată liberralul”, a mai spus șeful PNL Constanța.

PSD vrea ca scăderea taxării muncii să fie realizată etapizat până în 2030, iar în primă fază, taxarea muncii ar urma să scadă la salariile mici. Practic, ar însemna un impozit progresiv prin care nu cresc taxele actuale, ci sunt scăzute taxele pentru salariile mici.

Huțucă spune însă că taxarea muncii trebuie scăzută pentru toți românii. „Taxarea muncii în România este una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană. Soluția liberală este aceea de a scădea nivelul taxelor pentru toți angajații români, indiferent de munca pe care o prestează și indiferent de veniturile pe care le au”.

articolul original.

PSD vrea ca toate companiile cu venituri peste 100 milioane euro să plătească un impozit pe profit echivalent cu minimum 1% din cifra de afaceri

1 February 2023 at 16:31
image

PSD a anunțat oficial miercuri, printr-un comunicat de presă, că vrea ca toate companiile cu venituri peste 100 milioane euro să plătească un impozit pe profit echivalent cu minimum 1% din cifra de afaceri. ”PSD este de acord cu menținerea impozitului pe profit de 16%, însă valoarea acestuia plătită de marile companii nu trebuie să fie mai mică de 1% din cifra lor de afaceri”, se arată în comunicatul citat.

PSD motivează această măsură prin susținerea ”fără rezerve a principiului unei taxe de solidaritate pe veniturile marilor companii pentru că o astfel de măsură este absolut necesară în contextul actual în care populația și firmele mici se confruntă cu o creștere substanțială a prețurilor. Nu putem rămâne indiferenți când vedem că sunt companii care speculează situația economică actuală și se îmbogățesc pe seama celor care muncesc din greu”.

Social-democrații mai arată că nu a luat în calcul o creștere a impozitului pe dividende.

PSD mai arată că susține reducerea impozitării muncii, începând cu salariile mici și medii.

”Obiectivul PSD este de a sprijini populația vulnerabilă, cu o atenție suplimentară acordată categoriilor active, respectiv salariaților cu venituri mici și medii, care prin muncă contribuie cel mai mult la dezvoltarea economică a țării. Modelul fiscal propus de PSD are în vedere scăderea taxelor pe aceste salarii, astfel încât să rămână mai mulți bani în buzunarele acestor angajați”, se arată în comunicatul citat.

În plus, PSD anunță că statul trebuie să sprijine IMM-urile, fermele agricole și infrastructura critică, în principal școlile și spitalele, astfel încât acestea să își poată instala cât mai rapid sisteme proprii de producere a energiei din surse regenerabile, arătând că România are la dispoziție 12 miliarde euro, bani europeni, din Fondul de Modernizare, pentru atingerea acestui obiectiv.

articolul original.

Răspunsul Europei la proiectul de lege al lui Biden privind clima este încă neclar

1 February 2023 at 16:56
Răspunsul Europei la proiectul de lege al lui Biden privind clima este încă neclar

Uniunea Europeană spune că epoca combustibililor fosili ieftini s-a încheiat și că a început o cursă a subvențiilor în domeniul energiei verzi. Dar planul său de a se alătura luptei nu este la fel de decisiv ca cel al Washingtonului.

Miercuri, Comisia Europeană a lansat Planul său industrial Green Deal, un răspuns foarte așteptat la cele 369 de miliarde de dolari de finanțare a energiei curate în Legea de reducere a inflației a președintelui Biden. Legea, la rândul ei un răspuns la politica industrială chineză, oferă scutiri fiscale generoase care ar trebui să stimuleze producția locală de tehnologie energetică verde și să construiască infrastructura internă pentru sursele regenerabile.

Politicienii din Europa sunt neliniștiți de faptul că aceste ajutoare vor atrage companiile în Statele Unite. De asemenea, Bruxelles-ul nu vrea să piardă o parte din industria în creștere a tehnologiei net-zero, care ar putea valora 650 de miliarde de dolari pe an la sfârșitul deceniului, de peste trei ori mai mult decât dimensiunea sa actuală. Adăugați războiul din Ucraina și pare mai important ca niciodată ca Europa să păstreze acasă campionii energiei verzi, astfel încât să se poată dezlipi de combustibilii fosili.

Dar nu este clar încă dacă noul plan poate egala ceea ce se oferă în America. Comisia va relaxa normele privind ajutoarele de stat care îngreunează acordarea de subvenții de către guverne. Deocamdată, există mai multe fonduri disponibile pentru a finanța tranziția energetică, inclusiv aproape 270 de miliarde de euro (293,4 miliarde de dolari) din fondurile neutilizate pentru redresarea Covid.

Pe termen mai lung, Europa dorește să înființeze un Fond european de suveranitate. Scopul acestui fond de bani este de a împiedica țările cu buzunare adânci, cum ar fi Germania, să cheltuiască mai mult decât vecinii mai puțin bogați, oferind astfel un avantaj companiilor lor naționale. Dar mărimea și finanțarea acestuia trebuie încă stabilite. De asemenea, nu există încă informații dacă întreprinderile vor trebui să producă la nivel local pentru a se califica pentru subvenții, așa cum se întâmplă, de exemplu, în cazul unora dintre subvențiile pentru vehiculele electrice din SUA.

A veni cu un răspuns clar la generozitatea americană este dificil pentru UE, deoarece implică negocieri între 27 de state membre. De asemenea, Europa este înaintea SUA în ceea ce privește unele elemente ale trecerii sale la energie curată. Excluzând hibrizii, vehiculele electrice au reprezentat 12% din vehiculele noi de pasageri vândute în UE anul trecut, față de 5,8% în SUA.

Dar IRA a diminuat avantajul Europei în părți importante ale lanțului de aprovizionare cu energie verde. Chiar înainte de adoptarea legii, capacitatea de producție a bateriilor litiu-ion din Europa era cu 44% mai mare decât cea din SUA. Cinci luni mai târziu, acest decalaj s-a redus la 21% din cauza unei avalanșe de noi investiții în SUA, potrivit datelor Benchmark Mineral Intelligence.

Companiilor europene le este deja greu să concureze la nivel internațional din cauza facturilor energetice ridicate din regiune. Prețul gazului pentru uz industrial în UE este aproape dublu față de nivelurile din SUA, potrivit Goldman Sachs. Dacă se adaugă ajutoarele generoase din partea Washingtonului, pare din ce în ce mai atractiv să faci afaceri în America, mai ales că ratele mai mari ale dobânzilor reduc randamentul investițiilor în anumite proiecte de energie regenerabilă.

Companiile europene au mai fost afectate înainte de subvențiile de peste mări. În mod infamant, Germania avea o cotă de 8,5% din piața mondială a moleculelor solare de siliciu cristalin în funcție de capacitate în 2005, dar aceasta a scăzut la 0,3% până în 2022. Sprijinul din partea Beijingului a ajutat companiile chineze să domine industria globală a energiei solare.

Este puțin probabil ca Bruxelles să lase ca acest lucru să se întâmple, din nou. Dar companiile europene care ar putea beneficia în cele din urmă, cum ar fi Vestas, liderul în domeniul turbinelor eoliene, vor trebui să aștepte pentru detalii.

Drepturi de autor ©2022 Dow Jones & Company, Inc. Toate drepturile rezervate. 87990cbe856818d5eddac44c7b1cdeb8

Sursa – www.wsj.com

articolul original.

Industria feroviară britanică face noi eforturi pentru a pune capăt grevelor prelungite

1 February 2023 at 16:00

Industria feroviară din Marea Britanie și-a intensificat eforturile pentru a pune capăt celor șapte luni de greve, operatorul de infrastructură Network Rail făcând o ofertă „revizuită” privind salariile și practicile de lucru către sindicatul RMT.

Network Rail speră că modificările aduse la propunerea sa de modernizare a practicilor de lucru, inclusiv îmbunătățiri ale indemnizațiilor de concediu anual, vor contribui la împingerea unei înțelegeri cu RMT peste linie. Aceste schimbări sunt oferite împreună cu o creștere salarială de 9% pentru lucrătorii feroviari pe o perioadă de doi ani, care a fost respinsă într-un vot de către membrii sindicatului în decembrie.

Detaliile ofertei revizuite a Network Rail au fost dezvăluite în timp ce mecanicii de tren aparținând sindicatului Aslef s-au alăturat miercuri profesorilor și funcționarilor publici în cea mai mare zi de grevă din Marea Britanie de la 2011.

Lucrătorii din sectorul public și privat cer salarii mai mari pe fondul crizei costului vieții.

Se estimează că 150.000 de profesori reprezentați de sindicatul NEU au ieșit în stradă în Anglia și Țara Galilor, afectând mai mult de opt din 10 școli. Aproximativ 12.500 de șoferi de tren sunt în grevă, lăsând doar o treime din serviciile feroviare să funcționeze.

Mai mult de 100.000 de funcționari publici care sunt membri ai sindicatului PCS sunt implicați în acțiuni sindicale, afectând departamentele de la Whitehall, alte agenții guvernamentale și posturile de frontieră, unde personalul militar a fost recrutat pentru a verifica pașapoartele.

Tim Shoveller, un director general al Network Rail, a scris într-o scrisoare către RMT despre ultima ofertă a operatorului de infrastructură privind salariile și practicile de lucru: „Am ascultat, am reflectat și credem că acest lucru sprijină ambiția RMT pentru îmbunătățiri”.

Conducerea RMT analizează separat o propunere de creștere salarială de 9% pe parcursul a doi ani și o revizuire a practicilor de lucru făcută de companiile de exploatare a trenurilor.

Liderii sindicali vor trebui să supună ofertele angajatorilor la vot pentru membrii, pentru a decide dacă acceptă acordurile propuse și dacă pun capăt acțiunii industriale prelungite.

RMT a declarat ca răspuns la ultima ofertă a Network Rail: „Nu a fost luată nicio decizie cu privire la propuneri și nici la niciunul dintre elementele din cadrul acestora. Vom consulta acum membrii prin intermediul filialelor și al reuniunilor regionale”.

La întrebările primului ministru din Camera Comunelor, Rishi Sunak a declarat că copiii merită să fie în școală „fiind învățați”, adăugând că profesorii au primit „cea mai mare creștere salarială din ultimii 30 ani” și că grevele au fost greșite.

Pentru 2022-23, profesorii au primit o creștere salarială de cel puțin 5%, dar sindicatele doresc creșteri peste inflație. Inflația prețurilor de consum a fost de 10,5% în decembrie.

Sunak a insistat că conservatorii vor „apăra britanicii care muncesc din greu”, după ce a fost presat de laburiști cu privire la istoricul guvernului în ceea ce privește gestionarea acțiunilor industriale, precum și a comportamentului necorespunzător al miniștrilor.

Sunak l-a acuzat pe liderul laburist Sir Keir Starmer de a fi „finanțat” de sindicate și a subliniat modul în care partidul de opoziție a votat împotriva legislației guvernamentale pentru a asigura un nivel minim de servicii în industrii cheie în timpul grevelor.

„Deci, în timp ce el este de partea protestatarilor extremiști și a șefilor de sindicat, noi apărăm britanicii care muncesc din greu și copiii de școală”, a declarat premierul.

Starmer a răspuns: „După 13 ani la putere, încercarea de a da vina pe Partidul Laburist pentru eșecul său de a rezolva grevele este patetică de rang. Dependența Partidului Conservator de sordiditate și scandal a făcut daune uriașe acestei țări, iar costul pentru public continuă să se adune „.

Sursa – www.ft.com

articolul original.

Kaufland își continuă extinderea și deschide magazinul cu numărul 5 din Sibiu

Kaufland continuă extinderea și deschide magazinul cu numărul 5 din Sibiu

Kaufland România continuă investițiile în România, anunțând deschiderea celui de-al 162-lea hipermarket din rețea, la Sibiu. Noul magazin este al 5-lea din oraș și va genera peste 90 de noi locuri de muncă, cu impact direct în economia locală.

Situat pe Calea Cisnădiei nr. 92, noul hipermarket este construit pe o suprafață totală de 6.000 m2, dintre care peste 3.400 m2 sunt alocați spațiului de vânzare.

Hipermarketul este prevăzut cu 14 case de marcat, dintre care 6 case express, de tip self-service, pentru plata rapidă a cumpărăturilor.

Noua locație are o parcare cu 270 de locuri, dintre care 12 pentru persoanele cu dizabilități și 5 pentru părinți. Totodată, clienții au la dispoziție și stații de încărcare pentru mașinile electrice și rastele pentru biciclete.

Noul Kaufland Sibiu dispune de un raion de pește proaspăt, vitrină cu servire asistată – cu o lungime de 24 metri, raioane de fructe și legume, brutărie, produse congelate, alimente de bază, dulciuri, băuturi, produse nealimentare și drogherie.

La punctul Grill din exterior, clienții pot găsi de asemenea și mâncăruri gata preparate.

De asemenea, galeria comercială oferă accesul la diverse magazine și servicii, printre care un magazin de mezeluri și mâncare, plafar, farmacie, un magazin de optică medicală, stație de plăți și puncte de colectare a coletelor eMAG și FAN Courier.

Pentru a încuraja comportamentele ecologice în rândul clienților, noul magazin Kaufland din Sibiu integrează și sisteme de colectare selectivă, precum:

⦁ În interiorul magazinului, clienții vor găsi un automat de tip self-service, unde pot recicla ambalaje în schimbul voucherelor de extra-reducere. Aceștia pot colecta aici trei tipuri de ambalaje: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă și doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru).
⦁ Tot în zona de la intrare, clienții pot depune pentru reciclare ambalaje ale produselor de îngrijire personală sau de curățenie și vor fi recompensați pe loc cu vouchere de 35% reducere la cumpărarea altor produse noi, din oferta lunară. Totodată, clienții pot depune sticle goale din plastic de șampon, balsam, gel de duș, cremă de corp, de față sau de mâini, apă de gură sau de săpun lichid, dar și recipiente goale de produse de curățenie, precum detergenți de haine sau de vase, soluții de curățare a bucătăriei, băii, pardoselii sau geamurilor. Voucherele se ridică de la Biroul de Informații din magazin.

Magazinul își va deschide porțile publicului joi, 2 februarie, și va funcționa între orele 07:00-22:00, de luni până sâmbătă, respectiv între orele 08:00-20:00, duminica.

articolul original.

Policolor investește 2 milioane de euro în extinderea fabricii din București

Policolor investește 2 milioane de euro în extinderea fabricii din București

Grupul Policolor - Orgachim a demarat extinderea fabricii de vopsele din București, un proiect în care va investi circa 2 milioane de euro, iar pentru acest an anticipează o cifră de afaceri de 90 milioane de euro.

Compania de construcții Masterbuild a fost desemnată antreprenor general al proiectului de extindere și va realiza construirea unui spațiu suplimentar de 1.000 de mp, adiționali celor 3.500 mp deja existenți, la fabrica Policolor din Bulevardul Timișoara din București.

Noul spațiu este destinat să găzduiască activități de producție ale Grupului. În prezent, la fabrica din România se desfășoară mai multe tipuri de acțiuni specifice industriei, precum producția de vopsele, emailuri și tencuieli pe baza de apă.

Extinderea răspunde unei nevoi de transformare organizațională, cu scopul de eficientizare și transformare a proceselor interne, pentru a răspunde mai bine nevoilor clienților Grupului - proces demarat încă din 2021 și finalizat pentru organizația din România la finalul anului 2022.

Astfel, compania vizează creșterea și automatizarea capacității locale de producție, într-un context din ce în ce mai competitiv. Grupul Policolor mizează în 2023 pe o cifră de afaceri de peste 90 milioane de euro, în creștere față de nivelul realizat în 2022.

Prin noua investiție, care ste de 2 milioane de euro, fabrica Policolor va putea produce anual o cantitate cu până la 70% mai mare de vopsele și tencuieli decorative.

“Deși perioada pandemică și post-pandemică a reprezentat o provocare pentru majoritatea industriilor, multe dintre probleme datorându-se problemelor de supply chain și fluctuațiilor de prețuri, piața din România rămâne în continuare una foarte competitivă. Acesta este principalul motiv pentru care vedem extinderea și automatizarea fabricii de vopsele ca pe un demers natural pentru acoperirea cererii crescute de pe piața locală și satisfacerea nevoilor clienților noștri,” declara Irina Mandoiu, CEO Policolor-Orgachim.

„Ne onorează colaborarea cu un jucător cu o asemenea dinamică și ne dorim să vedem capacitățile de producție locale multiplicate și modernizate, acolo unde este cazul. Conform datelor INS, România înregistrează o creștere anuală a volumului lucrărilor de construcții, dinamica pe care o vedem și în piață, ceea ce este un semn bun pentru întreagă economie, declară Ștefan Vayna, CEO Masterbuild General Contractor & Property Developer.

Grupul Policolor-Orgachim este activ în domeniul producției și comercializării lacurilor și vopselelor (arhitecturale, auto și industriale), rășinilor și produselor chimice de specialitate. Compania românească Policolor S.A. și subsidiară să din Bulgaria – Orgachim AD, produc și comercializează vopsele în special în România și Bulgaria.

Grupul include de asemenea și compania Orgachim Resins, producător de rășini, și Ruse Chemicals, producător de anhidride, cu piețe de desfacere în Europa Centrală și Sud- Est, dar și în Asia. În acest moment, grupul este lider de piață în Bulgaria, cu o cota de peste 40% potrivit estimărilor interne, iar în România deține aproximativ 9% din piață, în contextul unui mediu local puternic competitiv.

articolul original.
❌