ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Rareș Bogdan, despre planul UE pentru iarnă: ‘Eu, personal, nu o să vă tai gazul. Noi avem energie, spre deosebire de alte state’

22 September 2022 at 20:23
image

„Consumatorul standard mediu este interesat de următoarea întrebare: ne tăiați gazul la iarnă sau nu?”, l-a întrebat Bogdan Chirieac pe Rareș Bogdan.

Eu, personal, nu o să vă tai gazul. Eu sper din tot sufletul ca România să nu fie nevoită să închidă nici măcar capacități industriale, pentru că există o ierarhizare la intervenție. Ce faci? Ultima în ierarhie este locuința umană, locuința cetățenilor români”, a spus Rareș Bogdan.

Dacă se închide o capacitate de tip Azomureș sau Transavia, dacă ei sunt nevoiți să-și închidă porțile, în momentul respectiv ai o problemă dublă, fiind și o problemă socială, pentru că oamenii respectivi degeaba merg acasă să se încălzească pentru că trebuie să plătească facturile și nu vor avea bani. Deci nu este o situație simplă. Ce vă pot spune este că situația nu e la nivelul altor țări europene care au dependență de 98 la sută de gazul rusesc sau de energie de 80 la sută. Noi avem energie, spre deosebire de alte state”, a declarat Rareș Bogdan, conform dcnews.ro.

Vezi și:

Europarlamentarul Victor Negrescu: ‘Nu sunt de acord cu ce a spus domnul Rareș Bogdan, că nu trebuie să închizi apa când te speli pe dinți. Ori, este fals, noi trebuie să fim coerenți și să apărăm dreptul și interesele României’

articolul original.

Cartoful, alimentul săracului, s-a scumpit cu peste 50% față de anul trecut

12 September 2022 at 09:53
image

Gazele s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, în condiţiile în care tarifele au fost mai mari cu 70,64% în luna august a acestui an faţă de august 2021, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică.

În topul mărfurilor nealimentare care au consemnat cele mai mari creşteri de preţ s-au aflat şi combustibilii, cu un avans al preţurilor de 31,48% în august 2022 faţă de august 2021, şi energia termică – plus 22,98%.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în intervalul de referinţă au fost cartofii, cu creşteri de preţ de 54,34%, uleiul comestibil – 49,68% şi făina – 34,28%.

În sectorul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit transportul aerian – 33,91%, apă, canal salubritate – 21% şi transportul CFR – 20,92%. Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,94%, aceasta fiind şi sigura ieftinire în luna august din acest an faţă de august 2021.

De la lună la lună, în august cele mai importante creşteri ale preţurilor au fost consemnate la transportul aerian – 23,89%, zahăr cu 9,90%, untul cu 6,81% şi laptele de vacă – 5,56%.

Luna trecută au fost şi produse alimentare care s-au ieftinit: fructele proaspete cel mai mult, cu 1,32%, alte legume şi conserve de legume, cu 1,18% şi mălaiul, cu 0,02%. De asemenea, datele INS arată că tarifele la combustibili au fost mai mici cu 2,28%, la servicii de telefonie cu 0,9%, la transportul rutier cu 0,15% şi la abonamentele de televiziune cu 0,06%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,32% în luna august a acestui an, de la 14,96% în iulie, în condiţiile în care preţurile mărfurilor alimentare au urcat cu 18,22%, cele ale mărfurilor nealimentare au fost mai mari cu 15,98%, iar serviciile au fost mai scumpe cu 8,26%, conform datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

articolul original.

Economistul Mircea Coșea, despre scăderea prețului barilului de petrol: ‘În România, întotdeauna s-a întâmplat așa. Atunci când a scăzut prețul la brut, prețul la pompă nu a scăzut imediat sau nu a scăzut deloc’

10 September 2022 at 05:15
image

NEWS ALERT

articolul original.

California va interzice vânzările de vehicule pe benzină până în 2035

31 August 2022 at 05:00
image

California urmează să interzică vânzarea de vehicule noi ce folosesc doar benzină până în 2035.

Noile reguli au scopul de a forța producătorii de automobile să accelereze introducerea pe piață a unor vehicule care să polueze mai puțin.

Decizia vine după ce guvernatorul Gavin Newsom și-a stabilit ca obiectiv în 2020 accelerarea procesului de renuțare la combustibilii fosili, potrivit BBC.

California, cel mai populat stat al SUA

Decizia este importantă, este cel mai populat stat din SUA și una dintre cele mai mari economii din lume.

Conform regulilor emise de California Air Resources Board (CARB), 35% din vehiculele noi vândute în stat trebuie să fie electrice, hibride sau alimentate cu hidrogen până în 2026.

Reglementările s-ar aplica la 68% din vânzările de vehicule până în 2030 și la 100% până în 2035.

Anunțul este doar cel mai recent pas făcute de statul american în acest sens, deoarece continuă să se miște mai repede decât guvernul federal al SUA pentru a .

Cu peste 39 de milioane de locuitori, California este cel mai mare stat din SUA ca populație. Dacă ar fi o țară de sine stătătoare, ar fi a cincea cea mai mare economie din lume după produsul intern brut, punându-o înaintea Regatului Unit.

Reacția producătorilor de automobile

Joseph Mendelson, consilier principal la producătorul de , a declarat că planul CARB ,,este realizabil’’.

Cu toate acestea, Alianța pentru Inovație Auto, care reprezintă producătorii de automobile, inclusiv General Motors, Volkswagen și Toyota, susține că trebuie crescută cererea de vehicule electrice întâi.

„Ceea ce am spus către CARB și altora este că obținerea mai multor vehicule electrice pe drum trebuie să meargă mână în mână cu alte politici care împreună vor determina în cele din urmă succesul acestei tranziții”, a spus președintele și directorul executiv al alianței, John Bozzella.

Asociația comercială a producătorilor americani de combustibili și produse petrochimice i-a solicitat președintelui Biden și Agenției pentru Protecția Mediului să respingă inițiativa Californiei.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Producătorii de făină și de ulei vor primi un ajutor din partea statului

24 August 2022 at 06:46
image

Producătorii de făină și de ulei vor primi un ajutor din partea statului. Cum mâncarea a devenit tot mai scumpă, statul vrea să le ofere sprijin producătorilor de făină, mălai şi ulei de floarea-soarelui. Aceştia vor primi bani pentru a-şi acoperi din cheltuielile tot mai mari cu materia primă, energia şi combustibilii. Schema de ajutor ar trebui să aducă, într-un final, preţuri mai mici la raft. 

În ultimul an, preţurile alimentelor de bază au tot crescut. O confirmă datele oficiale. Uleiul e pe primul loc în topul scumpirilor, dar nici mălaiul sau făina nu s-au lăsat mai prejos. 

„Cât mai costă acum un litru de ulei? Depinde de fabrica care îl face. De la 9 lei până la 16-17 lei.” 

„Au crescut foarte mult preţurile. Şi cresc, de la o săptămâna la alta găsesc alte preţuri la raft.” Producătorii spun că n-au avut încotro. Şi ei au intrat în spirala scumpirilor. Ionuţ Grama are o mică fabrică de ulei în Vrancea. În ultimul an, a crescut preţul la ulei cu 20%.

Ionuţ Grama, reprezentantul unei fabrici de ulei: „A fost un an foarte dificil. Preţul materiei prime la recoltare a fost dublu faţă de 2020. Iar când a început războiul în Ucraina s-a mai dublat încă o dată. A ajuns aproape de 4 lei şi am fost într-un impas de producţie.” 

Costuri mult mai mari le-au avut şi brutăriile. Maria Acristei, proprietară„Anul trecut, luam făina la jumătate de preţ, faţă de acum. În general, noi am folosit făină românească pentru produsele noastre. Atunci o cumpăram cu 1,7 lei, iar acum o cumpărăm cu 4 lei.”

Statul promite ajutoare pentru producători

În ultimul ceas şi cu preţurile de la raft tot mai mari, statul s-a gândit să intervină. Vrea să ofere sprijin producătorilor din industria de procesare a cerealelor și de fabricare a uleiurilor. Schema de ajutor constă în compensarea parţială a creșterii costurilor cu materia primă, energia şi combustibilii, suportate de operatorii economici. 

Mădălina Chițac, reporter Observator: ” Pentru a primi bani de la stat, operatorii economici trebuie să făcă stocuri de cereale, adică de grâu, porumb sau floarea soarelui. Prin acest program, statul vrea să dea 200 de milioane de euro. Cei mai mulţi bani îi vor primi fabricile de morărit – 124 de milioane de euro, pentru cei care produc mălai bugetul e de 10 milioane de euro, iar pentru producătorii de ulei 66 de milioane de euro.” 

Cezar Gheoorghe: „Acest proiect ar trebui să vină cu condiţia ca procesatorul să cumpere marfă românească. Ar trebui să fie făcută o evaluare a fiecărui procesator care accesează aceste fonduri, pentru a vedea cât a procesat el în ultimii 3 ani şi dacă activitatea lui e bazată pe procesare sau mai mult pe vânzarea acestor stocuri.” 

Măsura ar trebui să ducă la ieftinirea alimentelor. Ionuţ Grama, reprezentantul unei fabrici de ulei„Aceste măsuri se vor reflecta în preţul uleiului.” 

Maria Acristei, proprietara unei brutării: „Ar fi binevenit şi pentru producătorii de făină şi, automat, pentru noi, dar şi pentru consumatorul final care ar putea să plătească un preţ mai mic pentru produsele de bază.”

Pentru ca producătorii să primească aceste granturi, proiectul de ordonanţă de urgenţă trebuie mai întâi să fie adoptat de Guvern. 

Sursa: Observator

articolul original.

Modalitatea optimă pentru producția de biocombustibili, propusă de cercetători

20 August 2022 at 15:00
image

Oamenii de știință din Rusia, China, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Egipt au propus cel mai eficient model matematic de până acum al procesului pentru producția de biocombustibili.

Simularea procesului de producție a biodieselului din ulei de soia și metanol a fost realizată folosind învățarea automată. Studiul a fost publicat în Environmental Technology & Innovation.

Afrasyab Khan, cercetător principal la Centrul SUSU de Testare a Vibrațiilor și Monitorizare a Stării Structurale, din Rusia, a participat la studiu ca parte a unei echipe internaționale de oameni de știință.

Cum poate fi eficientizată producția de biocombustibili?

Biodieselul este o motorină regenerabilă produsă din materii prime naturale. Deoarece încă este destul de costisitoare, oamenii de știință au folosit învățarea automată pentru a modela și optimiza procesul de producție.

„Principala unicitate a cercetării noastre constă în dezvoltarea unei metode de calcul hibrid pentru a optimiza simularea unei reacții chimice în sinteza biocombustibililor. Am determinat în ce procentaje este necesar să amestecăm cu metanolul și cât catalizator să adăugăm pentru ca reacția chimică să fie cât mai eficientă”, spune Afrasyab Khan.

„Rezultatul reprezintă un model matematic care a ajutat la determinarea celei mai bune temperaturi și compoziție a materiei prime pentru producerea cantității maxime de biocombustibili și minimizarea deșeurilor. Astfel, oferim producția unui tip de combustibil mai prietenos cu mediul și creștem eficiența procesului de producție”, spune cercetătorul, citat de Tech Xplore.

Biodiesel prietenos cu mediul

Biocombustibilii au devenit recent mai populari în întreaga lume datorita beneficiilor lor și a reducerii resurselor de combustibili fosili, care pot avea un impact negativ asupra mediului.

Diverse resurse regenerabile, incluzând uleiurile vegetale și grăsimile animale, pot fi utilizate ca materiale esențiale pentru producerea de biocombustibili prin procese catalitice. Metodologia dezvoltată în studiu poate fi utilă pentru creșterea capacității de producție a biocombustibililor, ceea ce permite utilizarea de mai puțină energie, în același timp producând mai puțin poluare.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Schimbările climatice, în mâinile lor. Cine sunt cei 10 actori financiari care dețin cheia?

3 August 2022 at 13:00
image

Un nou raport punctează cei 10 actori financiari cu cea mai mare influență asupra economiei combustibililor fosili și subliniază rolul decisiv pe care aceștia îl pot juca în a ajuta la decarbonizarea viitorului nostru și combaterea schimbărilor climatice.

Studiul a constatat că primii 10 cei mai influenți actori, inclusiv consilieri de investiții, guverne și fonduri suverane din întreaga lume, dețin 49,5% din emisiile potențiale de la cele mai mari firme energetice din lume.

„Acest lucru ne arată că atât investitorii, cât și guvernele pot fi în fruntea schimbării dacă cetățenii și clienții îi îndeamnă să decarbonizeze”, a spus Truzaar Dordi, cercetător principal de la Universitatea din Waterloo, indică EurekAlert.

„Un număr concentrat de investitori cu potențialul de a influența traiectoria industriei combustibililor fosili este fie o problemă, fie o oportunitate, în funcție de modul în care vedeți lucrurile”.

Influența asupra procesului de decarbonizare

Pentru a ajunge la lista lor, cercetătorii au folosit un nou mecanism de notare, care combină deținerile ale actorului financiar și investițiile în cele mai mari 200 de firme de combustibili fosili din lume.

„Dacă sunt serioase, piețele de capital pot permite o tranziție cu emisii scăzute de carbon în rândul celor mai mari proprietari de rezerve de cărbune, petrol și gaze din lume”, a spus Dordi. „Angajamentele recente de reducere a expunerii la carbon în portofoliile de investiții și implicarea cu industria combustibililor fosili indică faptul că este posibil să ne îndreptăm deja în această direcție”.

Lucrarea prezintă modalități specifice prin care aceste 10 guverne și consilieri de investiții privați pot face schimbări care vor avea un impact transformator în lupta împotriva efectelor . Unele recomandări includ dezvăluirea publică a unei renunțări programate a finanțării combustibililor fosili, o evaluare a alinierii a portofoliilor de investiții cu un scenariu de 1,5°C.

Reducerea combustibililor fosili

„În mod individual, reducerea cererii de combustibili fosili prin reducerea șofatului și zborurilor, precum și oprirea aparatului de aer condiționat este o idee grozavă. Ar trebui să continuăm să facem asta. Dar trebuie să ne reducem și producția de combustibili fosili, pe o pot determina. Fără asta, pur și simplu nu vom avea ceea ce este necesar pentru a ne atinge obiectivele de emisii și a evita catastrofa”, au subliniat cercetătorii.

Studiul, realizat de Dordi și Olaf Weber de la Universitatea Waterloo, împreună cu cercetătorii Sebastian Gehricke de la Universitatea Otago din Noua Zeelandă și Alain Naef de la Banque de France, a fost publicat recent în revista Environmental Innovation and Societal Transitions.

articolul original.

Prințul saudit îi dă lecții lui Biden: Politicile nerealiste de reducere a emisiilor vor duce la agravarea problemelor sociale

16 July 2022 at 15:26
image

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a criticat politicile de mediu promovate de UE și S.U.A în cadrul unui summit americano-arab la care a participat și președintele Joe Biden.

Mohammed bin Salman este de părere că sunt necesare mai multe investiții în combustibili fosili și tehnologii de energie curată pentru a satisface cererea globală. Potrivit acestuia, politicile nerealiste prin care Uniunea Europeană și S.U.A. urmăresc reducerea emisiilor poluante vor duce la niveluri fără precedent de inflație.

Liderul saudit a criticat politicile de mediu promovate de UE și S.U.A., menționând că excluderea din ecuație a principalelor surse de energie va atrage de la sine o serie de evenimente neplăcute pe plan global.

„Adoptarea unor politici nerealiste de reducere a emisiilor, prin excluderea principalelor surse de energie, va duce în următorii ani la o inflație fără precedent, la o creștere a prețurilor la energie, la creșterea șomajului și la agravarea problemelor sociale și de securitate, plus creşterea sărăciei, a foametei, extremismului şi terorismului.”, a spus prințul Mohammed.

Prinţul moştenitor a subliniat, de asemenea, necesitatea transmiterii unui mesaj de încredere către investitorii din sectorul petrolier, pentru a-i asigura pe aceștia asupra faptului că tranziţia spre energia curată nu le va ameninţa afacerile.

Mohammed bin Salman consideră că procesul de tranziţie trebuie să aibă loc treptat, prin investiții substanţiale în următoarele două decenii, fără a elimina sursele fundamentale de energie, precum petrolul şi gazul natural, pentru ca demersul să fie sustenabil.

Summitul liderilor arabi l-a reunit pe Biden cu alți șase șefi de stat din Golful Persic, Egipt, Iordania și Irak. Președintele Statelor Unite ale Americii este nerăbdător să vadă Arabia Saudită și partenerii săi din Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) pompând mai mult petrol, pentru a ajuta la reducerea costului ridicat al benzinei și la atenuarea celei mai mari inflații din S.U.A. din ultimele patru decenii.

articolul original.
  • There are no more articles
❌