ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 November 2022Ultimele Stiri

Conducerea Colegiului Medicilor din România vine la Buzău pentru a identifica soluții de atragere a medicilor în județ

27 November 2022 at 10:19

În contextul în care județul Buzău se confruntă cu o criză acută de medici de familie, iar spitalele au dificultăți în asigurarea serviciilor medicale în anumite specialități, conducerea CMR se va întâlni cu reprezentanții medicilor, cu cei ai autorităților locale, dar și cu presa locală. 

Colegiul Medicilor din România (CMR) continuă organizarea în teritoriu de întâlniri cu autoritățile și comunitatea medicală de la nivel local, pentru a identifica soluții și oportunități de dezvoltare a resursei umane din domeniul sanitar în concordanță cu nevoile populației și ale  pacienților de la nivelul fiecărui județ.

Luni, 28 noiembrie, reprezentanții Colegiului Medicilor din România, alături de reprezentanți ai autorităților județene și ai comunității medicale din Buzău, vor discuta pe baza problematicii resursei umane, transmite Biroul de presă al CMR.

Acțiunile vor debuta la ora 10:30, la Sala Mare a Consiliului Județean, unde reprezentanții CMR se vor întâlni cu membri ai comunității medicale din județul Buzău și vor continua cu o întâlnire cu autorități de la nivel județean și local, la ora 12.00, la Sala Filipescu, după care, de la ora 13:30 se va organiza o întâlnire cu reprezentanții mass-media.

Prof. Dr. Daniel Coriu

Numărul resursei umane din sănătate la nivel local este o problemă generală a sistemului medical în România! Numeroase județe din țară se confruntă cu aceeași problemă: număr insuficient de medici pe anumite specialități. Adesea, personalul medical face alegerea de a-și desfășura activitatea cu precădere în marile orașe – de multe ori aceste localități sunt și importante centre universitare în medicină – sau să profeseze în sistemul privat ori chiar de a se muta în străinătate. Ca urmare, mai ales în teritoriu, apar scăderi ale resursei umane – medici –  în special în localitățile administrative de tipul satelor și comunelor, dar sunt situații când și la nivelul reședințelor de județ sunt probleme cu numărul insuficient de medici pe anumite specialități medicale. Pacienții nu ar trebui să fie nevoiți să caute diverse alternative de unități medicale în care să se trateze și diagnosticheze pentru problemele de sănătate la distanțe foarte mari și în afara județelor din care provin. Tocmai de aceea, unul din obiectivele CMR este reprezentat de implicarea în creșterea numărului de medici proporțional la nivel național pentru a gestiona cât mai eficient populația”, subliniază președintele CMR, prof. univ. dr. Daniel Coriu.

Președintele CMR consideră că întâlnirile, precum cea de la Buzău, au rolul de a explora alături de factorii locali posibilitățile aflate la îndemână pentru a asigura existența unui sistem sanitar calitativ și cât mai complet la nivel județean. De asemenea se va discuta și despre situația centrelor de permanență.


articolul original.

“Din familie am primit drept cuvinte și învățăminte de urmat: cinstea, corectitudinea, munca, bunătatea și generozitatea!” * interviu cu prof. Gheorghe Apetrei, director al Colegiului Tehnic “Ion Creangă”

28 November 2022 at 05:40
image

Profesorul Gheorghe Apetrei sau Genuțu, cum îl știu apropiații, este cunoscut opiniei publice din postura de dascăl și director al Colegiului Tehnic “Ion Creangă”, dar și un renumit stupar al zonei. Are o poveste de viață în care fiecare moment este raportat la moștenirea pe care i-a lăsat-o familia.

– De când sunteți în învățământ ?

Sunt profesor de 24 ani, septembrie 1998 fiind data la care mi-am început cariera didactică. După 10 ani la catedră, adică numai la catedră, deoarece și acum am și normă didactică de predare, redusă evident, ocup funcția de director al Colegiului Tehnic “Ion Creangă” – mai precis începând cu luna iunie a anului 2008.

– De ce ați ales să fiți profesor? Și de ce biologia?

Primele modele în viața unui copil sunt părinții. Mi-am trăit copilăria printre cărțile părinților, printre caietele cu planificări și proiecte de lecție, printre planșele desenate de tatăl meu cu tuș și penița REDIS, printre teancurile cu lucrări de control. Am ales să fiu profesor având drept modele pe părinții mei. Am ales biologia, deoarece am avut ocazia ca de copil mic să îmi petrec mare parte din timp în natură, fie la țară în gospodăria părinților și a bunicilor, fie în pădurile de salcâm, tei sau brad, fie în lanurile de floarea soarelui din Bărăgan sau Insula Mare a Brăilei unde îmi petreceam mare parte din  vacanțe – la albine, – în stupăritul pastoral practicat de tatăl meu. 

Cu părinții

Mai mult decât atât am avut parte de o impresionantă bibliotecă, plină cu cărți de specialitate care la acea vreme însemna foarte mult, informația se găsea doar în cărți iar acestea nu erau foarte ieftine. Aș mai putea spune că opțiunea de a studia biologia a venit și ca urmare a faptului că tatăl meu a fost profesor de biologie, iar faptul că el a plecat dintre noi foarte devreme, înainte ca eu să-mi încep studiile universitare, m-au făcut practic să aleg a-i continua într-un fel munca, cariera, atât ca profesor, cât și ca apicultor. Mi-am dat seama mai târziu că de fapt acest lucru a fost dorit și de el.

– Ce ne puteți spune despre familia în care ați crescut și ați fost educat?

Am crescut într-o familie de profesori, de cadre didactice la o școală de la țară în satul Topolița, comuna Grumăzești, în aceeași curte cu bunicii paterni. A fost un privilegiu pentru mine să cresc într-o curte plină de viață: răsadniță, găini, vacă cu vițel, purcei, curcani, grădină, vie la streașina casei, pisici, pârâu cu pește în fundul grădinii. Am avut un program zilnic destul de strict și riguros întocmit pe care, recunosc, nu prea puteam să îl respect, deoarece am fost suficient de zburdalnic. Tatăl meu a fost un om foarte calculat, precis în acțiuni și sever în același timp. Beneficiam însă de “ajutorul” celorlalți din familie și de multe ori eram acoperit de aceștia dacă nu-mi îndeplineam sarcinile trasate. Bunicul meu era foarte religios, de la el am învățat să fiu un om cu credință în Dumnezeu, să-mi respect înaintașii și să le cinstesc memoria. De la el am învățat să fac Acatistul pentru morți și știu inclusiv numele bunicilor bunicilor mei.

– Cum era copilul Gheorghe Apetrei? Ce fel de elev erați?

Copilul Gheorghe Apetrei, – de fapt Genuțu așa cum mă știe toată lumea după alintul mamei – nu era nici pe departe cel mai cuminte copil din lume. Am fost un copil normal spun eu, un copil care îşi făcea și temele, dar care și fugea la fotbal cu copiii din sat ori de câte ori se ivea ocazia. Pentru părinți cred că am fost suficient de zburdalnic încât să le fac viața frumoasă. Recunosc însă că i-am făcut și supărați și fericiți. Per total i-am făcut să se simtă părinți și să nu le fie foarte ușor în această ipostază. Ca elev nu aș putea spune că am fost întotdeauna primul din clasă, nu, dar am fost printre primii, am avut materii preferate și materii la care nu am dat o foarte mare importanță. Am luat întotdeauna premiu atât la gimnaziu, cât și la liceu. Îmi aduc aminte că la liceu, la treapta a doua, am luat cea mai mare medie de la profilul meu. Am afectat 3-4 ore în fiecare zi pentru teme. Cel puțin în liceu țin minte că mi se umplea camera de cărăbuși și insecte nocturne, deoarece preferam să învăț noaptea cu geamul deschis. Cel mai mult îmi plăcea să rezolv probleme de fizică. Simțeam o satisfacție mare atunci când după mai multe încercări rezultatul din caietul meu bătea cu  cel de la finalul culegerii. Am și citit foarte multe cărți, foarte multe. Citeam și atunci când mâncam, iar bunica îmi spunea “Închide măi cartea când mănânci, că îți înghiți mintea!”.

– O amintire din copilărie…

Am atât de multe amintiri încât nu știu care să spun că sunt mai importante. Am atâtea amintiri frumoase, cât și mai nefericite, așa că îmi este greu să le spun cumva. De la taberele de vară, ca elev, la Năvodari, Alba-Iulia, Izvoarele Prahovei, Lacul Sărat, partidele de fotbal jucate cu cei de vârsta noastră din satele vecine, făcutul mustului toamna în curte cu toată familia, verișorii și unchii, puiul cu smântână al bunicii, jocul de-a v-ați ascunselea noaptea pe drumul pietruit al satului, mersul cu sania pe deal, până la decesul bunicului și al tatălui sunt încă amintiri foarte vii și pe care nu le pot uita.

– Cum v-ați cunoscut soția ?

Anul I la facultate, prima aplicație practică la Izvorul Muntelui – la Stațiunea de Cercetări Biologice Potoci-Bicaz am urcat muntele separat și l-am coborât împreună. Am fost colegi de facultate 4 ani, am fost și colegi de grupă, am învățat împreună, ne-am distrat împreună și imediat după ce am terminat facultatea ne-am căsătorit.

– Ce ne spuneți spune despre cei doi copii ai dumneavoastră?

Rareș este băiatul nostru mare, are 20 ani împliniți în această toamnă. Este un copil extraordinar de ambițios, are o memorie fantastică, un băiat care știe foarte multe lucruri. Ne mândrim cu performanțele sale școlare, dar și din viața de zi cu zi – a fost olimpic în liceu, la fizică, la istorie, iar acum studiază medicina la Facultatea de Medicină a Universității “Iulius Hațieganu” din Cluj. În timpul liber este cel care adiministrează site-ul “Stupina Apetrei” fiind și un bun cunoscător al tehnicilor de marketing. Este un băiat care ne face să fim bucuroși și mândri în fiecare zi, deși, evident, există și acele dezacorduri legate de așa-zisa luptă dintre generații. Ilinca-Maria este bucuria noastră mică, cea care ne umple acum casa fără de care am fi rămas foarte singuri. Este o fetiță superbă, sensibilă și iubitoare cu o dragoste extraordinar de mare de oferit. Iubește la nebunie animalele și își dorește să devină medic veterinar. Am casa și curtea plină de pisici, căței, găini, peștișori în acvarii. Vrea să îi cumpăr capre, văcuțe și oițe, iar animalul pe care și-l dorește cel mai mult este un cal. Nici nu ştiu ce să fac! Este abia în clasa a III-a și vom vedea ce ne rezervă viitorul. Cert este că suntem o familie unită în care fiecare își cunoaște foarte bine rolul! Din familie au primit drept cuvinte și învățăminte de urmat: cinstea, corectitudinea, munca, bunătatea și generozitatea! Acestea le-am primit și noi ca părinți de la părinții noștri. Sperăm să ne urmeze sfaturile.

– Știu că sunteți un apicultor desăvârșit, iar mierea dumneavoastră de la Stupina Apetrei este foarte căutată și apreciată.

Albinele au făcut parte din viața mea din momentul în care m-am născut. Îmi aduc aminte de la prima albină care m-a înțepat când aveam 3 ani și pe care am înmormântat-o și până la ziua de ieri când am terminat de făcut punerea împachetajului de iarnă. Iubirea față de ele a venit în timp. Să nu credeți ca atunci când colegii de școală jucau fotbal sau v-ați ascunsa în drum, iar eu hrăneam albinele cu tatăl meu, adică munceam și mă simțeam în al nouălea cer! Nu! A fost ceva care a făcut parte din viața mea dintotdeauna, așa că este acum ca un dat sau mai bine zis ca un dar de Sus! Cred că e ceva mai mult și decât o pasiune pentru mine, este de fapt modul meu de viață. Îmi place apicultura și încerc să o fac cât mai bine în fiecare zi. Timpul alocat apiculturii este destul de mult. Aproape tot timpul liber în afara serviciului și al celui obligatoriu destinat familiei.

– Sunteți profesor, director, apicultor dar și politician. Care dintre aceste ocupații vă este cea mai dragă? Și de ce?

M-am pregătit în mod deosebit să fiu profesor și apicultor. Funcția de director o am pentru că mi-am dorit să îmi aduc și eu contribuția la dezvoltarea școlii în care muncesc. Politician chiar nu sunt, chiar dacă am candidat pentru o funcție publică. Dar cine știe! Nimic nu este exclus! Poate voi deveni și politician! Acest  lucru se va întâmpla doar dacă oamenii își vor dori mai multă corectitudine, mai mult respect, mai multă muncă și responsabilitate. Dacă nu, nu!

A consemnat Ciprian Traian STURZU

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Colegiul Medicilor cere suplimentarea locurilor la Rezidențiat

24 November 2022 at 12:40

Prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele CMR, spune că cele doar 321 de locuri scoase anul acesta la concurs pentru medicina de familie sunt insuficiente, având în vedere că, pe lângă deficitul actual, în următorii 5 ani, aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare.

Conducerea CMR

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită, public, Ministerului Sănătății, suplimentarea numărului de locuri la rezidențiat aferente specialității de medicină de familie și atrage atenția că anul acesta au fost scoase la rezidențiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, dar acest număr este insuficient având în vedere datele ce arată necesarul efectiv pentru medicina de familie la nivel național.

Conducerea CMR subliniază că pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialitățile deficitare, din perspectiva actuală a resursei umane, ce ar avea efecte negative atât asupra sistemului de sănătate cât și a populației, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului de medici pe fiecare specialitate și suplimentarea locurilor la rezidențiat, în special pentru medicina de familie.

Daniel Coriu

Pe lângă actualul deficit de aproximativ 400 de specialiști în medicina familiei, cărora li se adaugă alte câteva sute deja pensionați care își continuă activitatea și alte câteva mii afalți în prag de pensionare, conducere CMR atrage atenția că, în următorii 5 ani, aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare și vor ieși din sistem.

Este extrem de important să se identifice și să se pună în practică rapid soluții pentru acoperirirea deficitului de medici implicați în asistența medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenței medicale primare la nivel european. Această situație pe care nimeni nu și-o dorește va reduce accesul pacienților la asistența medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creșterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar și o presiune în plus pe celelalte specialități medicale”, subliniază prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România.


articolul original.

Colegiul Medicilor din România solicită suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat pentru Medicina de familie

27 November 2022 at 11:11
Medic

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită suplimentarea numărului de locuri la Rezidenţiat pentru Medicina de familie.

Colegiul Medicilor din România atrage atenţia că anul acesta au fost scoase la Rezidenţiat doar 321 de locuri pentru Medicina de familie, iar acest număr este insuficient având în vedere datele ce arată necesarul efectiv pentru această specializare la nivel naţional.

Reprezentanţii CMR precizează că în următorii 5 ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare.

„Este extrem de important să se identifice şi să se pună în practică rapid soluţii pentru acoperirea deficitului de medici implicaţi în asistenţa medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenţei medicale primare la nivel european. Această situaţie pe care nimeni nu şi-o doreşte va reduce accesul pacienţilor la asistenţa medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creşterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar şi o presiune în plus pe celelalte specialităţi medicale”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Citește și Profesori la Facultatea de Medicină și Farmacie de la Universitatea ”Dunărea de Jos” Galați, trimiși în judecată de DNA

Reprezentanţii CMR mai precizează că pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialităţile deficitare, din perspectiva actuală a resursei umane, ce ar avea efecte negative atât asupra sistemului de sănătate, cât şi a populaţiei, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului de medici pe fiecare specialitate şi suplimentarea locurilor la Rezidenţiat în special pentru Medicina de familie, se mai arată în comunicat.

articolul original.

Activități cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului de limbă franceză desfășurate de Alianța Franceză Suceava şi Colegiul Tehnic ,,Petru Mușat’’  

26 November 2022 at 20:38

Vineri 25 noiembrie 2022, Alianța Franceză Suceava şi Colegiul Tehnic ,,Petru Mușat’’ Suceava au sărbătorit și împărtășit momente frumoase cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului de limbă franceză, desfăşurată anul acesta sub genericul  ,,Le professeur de français, créateur d’avenir”. Această activitate a reprezentat o bună ocazie pentru comunitatea suceveană de a onora şi a mulţumi profesorilor de la această disciplină pentru dăruirea şi implicarea lor în predarea limbii franceze.

La eveniment au participat Președinta de onoare AFS, prof. univ. DHC, Sanda Maria Ardeleanu, prof. dr. Mariana Ciupu, inspector școlar de limbi străine (franceză, germană, spaniolă, rusă), colaboratori şi membrii ai Alianţei Franceze din Suceava, profesorii din catedra de limbi moderne a colegiului, elevi şi diriginţi.

După cuvinte emoţionante adresate de directorul şcolii prof. dr. Maria Teodoreanu şi Președinta de onoare al Alianţei Franceze, prof. univ. DHC, Sanda Maria Ardeleanu, doamna profesor Daniela Sandu a prezentat exemple de bună practică în colaborarea dintre Colegiul Tehnic ,,Petru Mușat” şi Alianţa Franceză Suceava, proiectele frumoase de mobilitate şi experienţa învăţământului dual susţinut de firma S.C. AMBRO S.A. Un grup de elevi talentaţi, îndrumaţi de prof. Titiana Sevaciuc, au suţinut un mini-récital – „Sur les ailes de l’avenir”.

Evenimentul a continuat cu un interviu online, invitat fiind prof. Guillaume Delhommeau de la Liceul profesional Funay-Hélène Boucher din Le Mans. Tot online a intervenit cu tema, „Des racines et des ailes”, Adelina-Maria  Bocancea, masterandă la Sciences PO Paris. Tema profesorilor – creatori de viitor a fost abordată şi de doamna Alina Mery Hurubean, care a prezentat un proces de coaching transformaţional pentru profesori.

Lansarea numărului 6 al revistei de promovare a limbii franceze, a civilizaţiilor şi culturilor francofone „Rythmes, couleurs et paroles francophones” realizată de doamna prof. univ. DHC – Sanda Maria Ardeleanu a încheiat activitatea dedicată acestei zile, care a evidenţiat contribuţia profesorilor de franceză în cadrul comunităţii sucevene şi a pus în valoare frumusețea și importanța limbii franceze.

Ziua Internaţională a Profesorului de limba franceză este sărbătorită la sfârşitul lunii noiembrie începând din anul 2019 şi se doreşte a fi un moment dedicat valorizării profesorilor de franceză şi a consolidării legăturilor care există între profesori, între profesori şi elevi, dar şi între profesori şi comunitatea locală.

articolul original.

Superliga | Sfârșit de săptămână plin cu acțiuni pentru Universitatea Craiova

26 November 2022 at 12:38

Reprezentanții Universității Craiova au avut și vor avea parte de un weekend plin, fiind foarte preocupați de apropierea față de fani, mici sau mari, și de comunitate.

La doar câteva săptămâni de la participarea unei delegații alb-albastre la CN „Frații Buzești“, cu ocazia împlinirii a 140 de ani existență, astăzi a fost vizitat Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu“ Craiova. Știința a fost reprezentată de fundașul Bogdan Vătăjelu, căpitanul echipei în absența lui Nicușor Bancu. „Vătă“ a vorbit cu micii militari despre visurile copilăriei, despre sacrificii, familie și aspirații. A făcut o sesiune cu autografe și a făcut cadou instituției tricoul său de joc, primind în schimb multă căldură și promisiunea susținerii în viitorul meci de pe stadionul „Ion Oblemenco“, cu FCU, și nu numai.

Bancu trage tare ca să revină

Și pentru că tot i-am pomenit numele lui Nicușor Bancu, oficialii clubului au prezentat pe pagina clubului de Faceook un scurt filmuleț cu acesta. Căpitanul efectuează unul dintre antrenamentele de recuperare după intervenția suferită la genunchiul piciorului stâng.

„Nicușor Bancu ne-a dovedit că este un luptător, revenind de fiecare dată și mai puternic. Așa se va întâmpla și acum! Suntem alături de tine, căpitane!“, a fost mesajul care a însoțit scurta filmare.

Selecții în Calafat

Acțiunile din această săptămână vor lua sfârșit duminică, atunci când o delegație importantă a Universității Craiova, formată din antrenorii CCJ și câțiva dintre conducători, vor merge la Calafat în căutarea unor noi talente.

„Calafat, vine Știința la tine!

Clubul Universitatea Craiova continuă acțiunile de selecție și anunță că duminică, 27 noiembrie 2022, ora 12.00, pe stadionul ’Dunărea’, va organiza un trial cu copii din toată zona de Sud a județului Dolj.

În cadrul acestei acțiuni de selecție vor fi prezenți antrenorii Marius Sava (grupa 2011), Filip Popescu (grupa 2012), Gabriel Velcovici (grupa 2013) și Mădălin Murgan (grupa 2014). Toți copiii sunt așteptați până în ora 11.30, echipați corespunzător.

Avem pregătite multe surprize pentru cei mai mici fotbaliști care vor fi prezenți la această acțiune: magazinul mobil va fi prezent cu cele mai noi produse alb-albastre, în timp ce mascotele Simba și Lionelu vor întreține atmosfera.

Toți puștii sunt așteptați pentru a-și demonstra abilitățile în fața antrenorilor din cadrul Centrului de Copii și Juniori și pentru a avea o șansă să îmbrace în viitor tricoul Campioanei unei Mari Iubiri.

Ne vedem la Calafat!“, se arată într-un comunicat al grupării oltene.

Mirel Rădoi și „leii“ lui, pregătesc meciul cu Chindia

În tot acest timp, echipa mare a Universității Craiova pregătește minuțios partida restantă cu Chindia Târgoviște. Disputa cu dâmbovițenii se va desfășura marți, de la ora 19.00, pe stadionul „Ilie Oană“ din Ploiești, și va conta pentru etapa 6 din Superligă.

articolul original.

Colegiul Medicilor cere suplimentarea locuri la rezidenţiat pentru medicină de familie

26 November 2022 at 12:17
image

Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită suplimentarea numărului de locuri la rezidenţiat aferente specialităţii de medicină de familie, argumentând că acele 321 de locuri scoase la concurs în acest an sunt insuficiente în condiţiile în care, în următorii cinci ani, circa 3.000 de medici ar ajunge la vârsta de pensionare, scrie News.ro.

Colegiul Medicilor din România atrage atenţia, într-un comunicat de presă sâmbătă, că anul acesta au fost scoase la rezidenţiat doar 321 de locuri pentru medicina de familie, dar că acest număr este insuficient având în vedere datele care arată necesarul efectiv pentru medicina de familie la nivel naţional. Reprezentanţii CMR precizează, totodată, că în următorii 5 ani aproximativ 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare.

“Este extrem de important să se identifice şi să se pună în practică rapid soluţii pentru acoperirea deficitului de medici implicaţi în asistenţa medicală primară. Sunt previzionări că în România vor exista unele dintre cele mai mari deficite în resursa umană implicată în acordarea asistenţei medicale primare la nivel european. Această situaţie pe care nimeni nu şi-o doreşte va reduce accesul pacienţilor la asistenţa medicală de prim contact, cu impact ulterior inclusiv pe creşterea costurilor aferente sistemului de sănătate, dar şi o presiune în plus pe celelalte specialităţi medicale”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Reprezentanţii CMR adaugă că, pentru a preîntâmpina o acutizare a lipsei de medici, mai ales în specialităţile deficitare, din perspectiva actuală a resursei umane, ce ar avea efecte negative atât asupra sistemului de sănătate, cât şi a populaţiei, trebuie realizată o analiză riguroasă a necesarului de medici pe fiecare specialitate şi suplimentarea locurilor la rezidenţiat, în special pentru medicina de familie.

articolul original.

Colegiul Medicilor: Polița de malpraxis medical ar trebui să fie similară cu asigurarea RCA

23 November 2022 at 13:17

În cadrul unei noi întâlniri cu medicii din teritoriu, președintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Daniel Coriu, a afirmat că sistemul actual al polițelor de malpraxis nu le oferă medicilor o protecție reală și ar trebui schimbat, după modelul RCA. 

O nouă dezbatere a Biroului Executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR), pe tema reducerii greșelilor medicale și a modului în care sistemul medical românesc se raportează la ele. Dezbatera a avut loc miercuri, 23 noiembrie, în amfiteatrul Facultății de Farmacie din cadrul Universității de Medicină, Farmacie și Științe Tehnologice (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a reunit experți din domeniul medical și juridic alături de asociații de pacienți din județele Sibiu, Bistrița Năsăud, Brașov, Harghita, Covasna și Târgu Mureș. Discuția a fost moderată de dr. Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.

În contextul în care siguranța pacientului este o temă prioritară în întreaga lume, atât pentru profesioniștii din domeniul medical, cât și pentru beneficiarii serviciilor medicale, prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș și gazda evenimentului, a subliniat importanța acestei teme care a ajuns în spațiul public la inițiativa CMR și este abordat atât din perspectiva medicală și din cea a pacientului, cât și din perspectivă socială, întrucât cu cât mai mulțumiți sunt pacienții și personalul medical, cu atât se vor reduce și costurile actului medical.

Prof. univ. dr. Daniel Coriu

La fel ca și în cadrul întâlnirilor de la București și Timișoara, prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele CMR, a declarat, între altele, că „polițele de malpraxis cuprind foarte multe clauze de exonerare și nu acoperă, de exemplu, despăgubirile morale. Medicii plătesc prime de asigurare mici, dar în caz de malpraxis, medicul nu este în mod real protejat de această poliță”, astfel că problema despăgubirilor materiale și morale pentru pacienții care au suferit prejudicii trebuie preluată în mod real și efectiv de asigurători în cadrul poliței de malpraxis.

Printre soluțiile luate în calcul de participanții la eveniment s-a numărat introducerea unor clauze obligatorii în polițele de malpraxis, astfel încât asigurătorii să fie parte în dosarele civile de răspundere a medicilor.

În România, în caz de malpraxis, medicul se găsește de cele mai multe ori singur în fața instanței. De cele mai multe ori, spitalul este parte în dosar doar pentru că pacientul consideră că acesta are un grad mai mare de solvabilitate și solicită să răspundă solidar cu medicul. Aceasta este din păcate în acest moment realitatea din România. Iar acest lucru creează o presiune psihologică enormă asupra medicilor”, a subliniat profesorul Coriu.

Prof. dr. Horatiu Suciu

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că faptul că factorii ce țin de sistemul de Sănătate – precum resursele umane limitate, dotarea insuficientă, circuitele necorespunzătoare din unitățile sanitare sau absența unor protocoale clare de îngrijire medicală – sunt principalii factori responsabili de apariția erorilor medicale.

Dacă în alte țări, precum Franța, clinica, sistemul de asigurări și sistemul medical în ansamblu își asumă responsabilitatea și intervin, din păcate România asistăm la situația în care medicul este pe cont propriu”, a mai spus prof. Daniel Coriu.

Prof. univ. dr. Horațiu Suciu, medic primar de chirurgie cardiovasculară și șeful Clinicii de cardiologie cardiovasculară din Târgu Mureș a subliniat că în chirurgia inimii, care „este un organ vital, marja de eroare este zero, orice greșeală find plătită foarte scump, cu viața, pentru toate celelalte probleme existând soluții”.

Reprezentanții CMR consideră că polița pentru malpraxis ar trebui să fie similară polițelor RCA, astfel încât asigurătorul să fie obligatoriu alături de medic în fața instanței civile, iar polița să acopere cu adevărat riscul în caz de malpraxis. O astfel de schimbare va duce cel mai probabil la creșterea primelor de asigurare pentru polițele de malpraxis, dar este de preferat ca medicii să achite mai mult pentru o poliță care să îi protejeze cu adevărat.

Colegiul Medicilor din România a demarat, pe data de 2 noiembrie o serie de dezbateri publice, cu participarea medicilor, reprezentanților presei, asociațiilor de pacienți, societății civile și sindicatelor în domeniul medical, care aduc în discuție deficiențele sistemului de gestionare a greșelii medicale în România.

În cadrul primei dezbateri, desfășurate la București, participanții au subliniat importanța raportării voluntare și analizei detaliate a greșelilor medicale într-un sistem nepunitiv, pentru a evita repetarea acestora pe viitor și a îmbunătăți calitatea actului medical. Reprezentanții Colegiului Medicilor au declarat că pacientul are un drept incontestabil de a primi, într-un timp rezonabil, compensații financiare în cazul în care o greșeală medicală i-a cauzat o suferință sau un prejudiciu pacientului. În acest sens, sunt necesare modificări legislative care să permită o soluționare mult mai rapidă a dosarelor de răspundere civilă în caz de malpraxis.

În plus, se impune întărirea mecanismelor de răspundere disciplinară astfel încât, în cazul greșelilor grave sau repetate, de exemplu, să intervină ridicarea dreptului de practică a medicului pentru a proteja alți pacienți.

În scopul eficientizării mecanismului de răspundere civilă, reprezentanții Colegiului Medicilor au propus în cadrul dezbaterii din 16 noiembrie, la Timișoara, înființarea unui corp al experților medicali care să realizeze expertiza judiciară. Medici acreditați din toate specialitățile și care cunosc foarte bine practica medicală vor oferi expertiză instanțelor civile astfel încât acestea să poată fi lămurite dacă este vorba despre un caz de malpraxis sau nu.

Spre deosebire de alte domenii, unde expertiza judiciară este realizată de experți independenți acreditați, cea în domeniul malpraxisului medical este realizată acum de către serviciile de medicină legală la nivel teritorial și respectiv Institutul Național de Medicină Legală, dar CMR a arătat că acest sistem nu funcționează și există întârzieri care pot ajunge de la câteva luni la câțiva ani.

În plus, practica CEDO a arătat că sistemul actual nu asigură independența expertizei judiciare în cauzele de malpraxis, sistemul de medicină legală fiind direct subordonat autorităților din domeniul sănătății.

Dezbaterile vor continua în lunile ianuarie și februarie 2023, la Cluj, Iași și Craiova.


articolul original.

Profesorii de la un Colegiu Național din Turda nu vor să aibă coleg un cunoscut interlop din oraș

24 November 2022 at 17:06
image

Protest la un Colegiu Național din Turda, unde profesorii au intrat la ore cu o banderolă albă la braț nemulțumiți că un cunoscut interlop din oraș ar putea să le devină coleg.

Bărbatul a fost condamnat pentru înșelăciune, dar a fost judecat și pentru că ar fi ordonat eliminarea unui rival.

Este vorba de Colegiul Național Mihai Viteazul din Turda, unde profesorii de la au declanșat grevă japoneză din cauza unor nemulțumiri mai vechi față de conducerea instituției.

Vestea că îl vor avea coleg la catedra de matematică pe unul dintre cei mai cunoscuți interlopi din oraș a fost încă o nemulțumire în plus.

Inspectorul general de la Inspectoratul Școlar Cluj, Marinela Marc.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/24nov-19-Inspector-scolar-masura-temporara.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Ulterior, doamna inspector ne-a comunicat, din cauza nemulțumirii profesorilor, noul coleg controversat nu va mai preda la Colegiul Național Mihai Viteazu.

Potrivit presei locale, în 2004, bărbatul – acum profesor de matematică – a stat în arest 22 de luni, pentru că ar fi comandat eliminarea unui rival în afaceri.

Dar a fost achitat în instanță. Peste câțiva ani, însă, potrivit jurnaliștilor de la Turda News, el a fost reținut din nou pentru că a înșelat mai multe depozite de materiale de construcții.

Nemulțumirile profesorilor care au intrat în grevă japoneză o privesc, însă, și pe directoarea Colegiului, căreia îi cer demisia.

articolul original.

FOTO: Balul Bobocilor, organizat pentru două generații la Colegiul Național „Vrănceanu”. Liceenii s-au inspirat din filmele cu James Bond

21 November 2022 at 10:11

Sâmbătă, 19 noiembrie 2022, la Teatrul de Vara “Radu Beligan”, Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu” din Bacău a organizat mult așteptatul Bal al Bobocilor. Pentru prima dată, s-a decis ca balul să vizeze două generații: clasele a IX-a și a X-a, pandemia răpindu-le experiența de boboc multor elevi, se arată într-un comunicat de presă.

Tema aleasă a fost „Casino Royale”, fiind inspirată din faimoasele filme cu James Bond. Opt perechi de boboci au concurat pentru râvnitele premii de miss si mister, iar după un spectacol care a durat aproximativ 5 ore, juriul a decis.

Premiile Miss si Mister Boboc au fost câștigate de Petra Poșa și Cosmin Grapcenco, iar Miss și Mister clasa a X-a au fost adjudecate Ioana Popescu și Traian Stelea.

La clasa a X-a pe locul II s-au clasat Ilinca Stupu și Alex Margasoiu, iar locul III a fost ocupat de Ana Lepădatu. La clasa a IX-a, pe locul II miss și mister sunt Elena Zota și Alexandru Genes, iar miss și mister de pe locul III Cristiana Holtea și Andrei Căsăneanu.

Miss și mister popularitate au fost numiți Petra Poșa și Cosmin Grapcenco, dar copiii au mai avut si alte premii surpriză.

Conform temei Miss și Mister 007 au fost numiți Cristian Chiriac și Alexandra Gornicioiu.

Smart ABC a continuat tradiția și a sponsorizat și balul de la Vrănceanu cu succes, decernând premiile de miss și mister Smart ABC, Ioanei Popescu și lui Traian Stelea.

De asemenea, Antonio Gatti și-a expus spiritul inovativ și viziunea artistică în croiul unui costum deosebit, inspirat din filmele cu agentul 007, pe care prezentatorul, Rircardo Ambărus, l-a purtat cu distincție pe tot parcursul evenimentului.

Spectacolul a fost unul inedit, antrenant, adecvat temei impuse iar veselia, buna dispoziție si tinerețea participantilor si concurenților au dat savoare si dinamism serii vrâncene. (sursa: comunicat de presă)

articolul original.

Colegiul Național ”Gheorghe Asachi” la aniversare / 110 ani de învățământ pedagogic în Neamț

19 November 2022 at 08:00
image

În fiecare an, în luna noiembrie, Colegiul Național ”Gheorghe Asachi” din Piatra-Neamț îmbracă haine de sărbătoare, pentru a-și onora trecutul, reînviind portrete dragi de dascăli și absolvenți ce au făcut ca această școală să vibreze și să dureze. În fiecare an, profesori și elevi își reînnoiesc promisiunea de a spori moștenirea valoroasă lăsată de înaintași.

Colegiul Naţional „Gheorghe Asachi” de astăzi este continuatorul Şcolii Normale de altădată, o instituţie şcolară care a pregătit de-a lungul timpului adevăraţi „apostoli” ai neamului. La 15 noiembrie 1912 se deschideau la Piatra-Neamţ cursurile Şcolii Normale, care, prin decretul regal din 9 martie 1913, va primi numele de Şcoala Normală de Băieţi “Gheorghe Asachi”.

În perioada 1912-1956 au funcţionat ca unităţi de sine stătătoare:

– Şcoala Normală de Băieți (de Învăţători) ”Gh. Asachi” (1912-1956) și care din 1948 poartă numele de Şcoala Pedagogică de Învăţători;

– Şcoala Normală de Fete (de Învăţătoare, 1919-1955), care din 1948 poartă numele de Şcoala Pedagogică de Învăţătoare;

– Şcoala Pedagogică de Educatoare (1949-1954)

Începând din 1969 şi până în prezent au fost şcolarizaţi, într-o instituţie şcolară unică, atât băieţi, cât şi fete, în specialităţile învăţător şi educatoare, în clase de liceu şi în clase postliceale.

Între anii 1969-1983 unitatea şcolară funcţionează sub numele de Liceul Pedagogic din Piatra-Neamţ. După o întrerupere de 7 ani, timp în care a devenit liceu cu profil agro-industrial, este reînfiinţat în 1990 sub vechea denumire de Şcoala Normală ”Gheorghe Asachi” din Piatra-Neamţ, iar din 1998 funcţionează sub denumirea de Liceul Pedagogic ”Gheorghe Asachi” din Piatra-Neamţ. Începând cu 1 septembrie 2010 denumirea școlii este de Colegiul Național ”Gheorghe Asachi” Piatra-Neamț.

Dascăli de ieri și de azi

Istoria încercată a acestei școli poartă amprenta spirituală a oamenilor valoroși, profesori și absolvenți, de care ne amintim cu drag și respect, an de an. Gheorghe Platon, Ioan Drăgan, Boris Alexianu, Paul Vasiliu, Gheorghe Blaga, Traian Cicoare, Olga Chițu, Viorica Hanaru, Gheorghe Grigorescu, Constantin Michiu, Gheorghe Amaicei, Grigore Caraza sunt nume cu rezonanță, repere valorice autentice pentru cei care i-au cunoscut. Istoria recentă a școlii a fost îmbogățită prin contribuția unor profesori remarcabili, dintre care ținem să-i amintim pe Rodica Grigoraș, Nicolae Teiș, Mariana Minuț, Elena Iordăchescu, Viorica Laiu, Mihaela Gherghelescu, oameni și profesioniști desăvârșiți.

A devenit tradiție ca fiecare aniversare să graviteze în jurul unui concept, ultimele două sărbători având ca element central ideea de familie, ca mod de a exprima ceea ce simțim și ceea ce suntem noi, profesorii și elevii de la „Asachi”.

Conceptul aniversării din 2022 este cel de comunitate, o lecție a prezentului pe care omenirea încă o învață. Ca să putem forma tineri sănătoși din punct de vedere moral și spiritual, trebuie să construim comunități educaționale puternice, care să depășească zidurile școlii și să-i învățăm pe tineri să trăiască în comunitate, împărtășind scopuri comune cu semenii lor. Astăzi, mai mult ca oricând, este nevoie să înțelegem că scopul ultim al muncii noastre, cel care ne leagă pe toți, este triumful umanismului, adică creșterea și formarea tinerilor întru protejarea și afirmarea a ceea ce este prin excelență uman: Bine, Adevăr, Frumos, respectul pentru viață și viața în libertate și demnitate, valori ce nu se pot învăța decât în comunitate.

Colegiul Național ”Gheorghe Asachi” și-a asumat de-a lungul timpului misiunea de a construi aceste comunități, prin dascălii pe care i-a format și prin valorile și principiile transmise.

Comunitatea Asachi în sărbătoare

Sărbătoarea celor 110 ani de existență a însemnat încă o ocazie pentru elevi și profesori de a desfășura activități interesante, într-o atmosferă de bucurie și sensibilitate, în spiritul Asachi. Joi, 10 noiembrie 2022, s-au desfășurat activități pe ateliere, la sediul liceului, cu teme diverse, pentru care elevii au optat în funcție de nevoile și interesele proprii de cunoaștere. Au fost organizate nu mai puțin de 24 de ateliere cu tematică din sport, geografie, artă, literatură, istorie, biologie, educație plastică, matematică, public speaking, limbi străine, informatică, dezvoltare personală, fizică, șah, cosmetică. În cadrul acestei părți a sărbătorii, a fost lansat Atelierul de teatru și poezie în sala Stelina – inaugurată cu această ocazie. Susținătorii acestui proiect au fost Stelina Păun Cărpușor, scriitoare și prietenă a colegiului nostru, Claudia Mihăilă, Mirela Marin și Interact Camena Piatra-Neamț.

Sărbătoarea a continuat vineri, 11 noiembrie, în sala ”Calistrat Hogaș” a Consiliului Județean Neamț, prin spectacolul aniversar organizat cu sprijinul Prefecturii Neamț. Coordonatorii acestui spectacol au fost profesoara Daniela Baciu și profesorul Paul Imbrea, iar sponsorul evenimentului a fost firma Merlin`s (vitamin aqua), care a fost alături de noi și joi, la activitățile pe ateliere.

În cadrul spectacolului, momentele minunate create de elevii noștri au fost întregite de darurile muzicale oferite de studenții Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” Cluj – Extensia Piatra-Neamț, partener educațional al colegiului. De asemenea, ne-am bucurat de emoțiile transmise prin dans de elevii doamnei Laura Leșovschi, coordonatoarea Liaart Dance Piatra-Neamț.

La ceas aniversar, privim cu încredere la anii ce vin și ne promitem să fim din ce în ce mai buni, pentru copiii noștri frumoși, sensibili și talentați. La mulți ani, Colegiul Național ”Gheorghe Asachi”!

Director prof. dr. Constanța CHELARU

articolul original.

Primăria Făgăraș reabilitează cu fonduri europene Colegiul Național ,,Doamna Stanca”

18 November 2022 at 07:24
By: M.Ex.

Colegiul Național ”Doamna Stanca” va fi reabilitat și modernizat, după ce echipa Primăriei Făgăraș a depus în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență o cerere de finanțare, care a fost aprobată, valoarea întregului proiect fiind de 6.106.158,43 lei, TVA inclus, informează fagarasultau.ro.
Reabilitarea va include pe lângă lucrări de modernizare și lucrări de creșterea eficienței energetice, prin implementarea unui sistem integrat de monitorizare, control și reducerea consumului de energie. Practic, prin proiectul de refacere și modernizare a clădirilor se vor reface șarpanta, hidroizolația, tencuielile și trotuarele degradate ale clădirilor, se vor efectua lucrări de reabilitare termică a sistemului de încălzire și se vor instala sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile.

articolul original.

Colegiul Național „Nicolae Titulescu” Pucioasa, o perlă a învățământului liceal dâmbovițean

17 November 2022 at 11:13

Președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, s-a întâlnit cu primarii localităților din județ pentru a analiza evoluția Programului Național „Anghel Saligny” și a Programului Județean de Dezvoltare Locală (PJDL). Totodată, a fost luat în discuție și proiectul de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată, unul dintre cele mai mari din țară, ca valoare și desfășurare.

În județul Dâmbovița, așa după cum a precizat Corneliu Ștefan, sunt implementate 137 de proiecte depuse pe „Anghel Saligny” de 82 de unități administrativ-teritoriale și Consiliul Județean, la care se adaugă 107 proiecte prin PJDL și programul mamut privind modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată din județ.

„Atât eu, cât și prefectul județului Dâmbovița, Claudia Gilia, le-am solicitat reprezentanților UAT-urilor dâmbovițene finalizarea rapidă a documentațiilor necesare implementării tuturor proiectelor, iar reprezentanților instituțiilor avizatoare, urgentarea emiterii rezoluțiilor de care depind proiecte importante pentru localitățile noastre. Vom organiza în permanență astfel de întâlniri! Este nevoie de o strânsă colaborare între autoritățile locale și instituțiile statului, toate acestea fiind în interesul dâmbovițenilor”, a precizat președintele Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan.

La discuții au mai fost invitați să participe și reprezentanții instituțiilor cu responsabilitate în avizarea proiectelor de interes public din Dâmbovița, respectiv S.G.A. Dâmbovița, reprezentanți ai A.B.A. Argeș-Vedea și S.G.A. Argeş, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului și ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Dâmbovița.

articolul original.

Se poate? Sală de sport nouă pentru Colegiul Tehnic de Transporturi

17 November 2022 at 06:46
By: M.Ex.

l Parteneriat comunitate-privat-administrație

Miercuri a fost inaugurată sala de sport a Colegiului Tehnic de Transporturi, reabilitată printr-un parteneriat între Fundația Comunitară Brașov, Decathlon România, instituția de învățământ și Primăria Brașov.
Sala de sport este una multifuncțională și a fost reabilitată complet, la interior și exterior. Potrivit Laurei Popeea, director executiv al Fundației Comunitare Brașov, a fost refăcută podeaua și suprafața de joc (pentru handbal, baschet, fotbal, volei), au fost renovați pereții, cu refacerea tencuielii și a zugrăvelii, izolarea termică exterioară, iar municipalitatea a suportat costurile refacerii sistemului de aerisire, izolației exterioare și a ușilor de acces.
„Noi din fericire am câștigat un proiect cu Decathlon pentru reabilitarea sălii de sport, pentru că noi considerăm că sportul este foarte important pentru absolvenții școlii noastre. Nu se poate să realizezi sarcinile unei calificări ca mecanic auto sau electrician auto, calificările pe care noi le pregătim în colegiu, fără să ai condiție fizică. Și atunci e foarte important să punem bazele din școală pentru această condiție necesară pentru a fi un mecanic bun. Școala noastră are 850 de elevi. Toți vor beneficia evident de sala de sport. Investiția este peste 10.000 de euro“, a spus Ramona Daniela Țițeiu, directorul Colegiului Tehnic de Transporturi.
„Ne bucurăm că am avut ocazia să inaugurăm noua sală de sport a Colegiului Tehnic de Transporturi, un model de bune practici în ceea ce înseamnă implicarea privată, implicarea comunității, împreună cu municipalitatea. Este o sală care a fost realizată cu sprijinul și finanțarea obținută de către Fundația Comunitară Brașov, cu sprijinul Decathlon România, prin programul «Sportul pentru toți», iar o parte din investiție a fost realizată de către Primăria Municipiului Brașov. Pe lângă asta, programul «Sportul pentru toți» prevede să dotăm sălile de sport din școlile brașovene cu echipamente sportive. O parte dintre acestea au ajuns chiar de ieri aici, la noua sală de sport a Colegiului Tehnic de Transporturi, și sperăm ca prin acest program tinerii brașoveni, elevii brașoveni, să facă mai mult sport și mai ales să dobândească valorile pe care sportul le insuflă – de la munca în echipă, la disciplină și perseverență“, a declarat viceprimarul Flavia Boghiu.
Programul municipalității prevede dotarea tuturor celor 38 de unități de învățământ – școli și licee din municipiu cu aproximativ 2.000 de mingi de fotbal, baschet, handbal și volei, peste 600 de rachete de tenis și de badminton și aproape 1500 de mingi de tenis și fluturași pentru badminton, peste 240 de saltele de gimnastică și peste 3400 de echipamente de fitness (mingi medicinale de diferite mărimi, maieuri de departajare, conuri de antrenament, seturi de benzi elastice, gantere de diferite greutăți și corzi pentru sărit).
Potrivit Iulie Mitran, lider CSR Decathlon România, programul «Sport pentru Toți» al companiei a luat naștere în contextul în care în România există o problemă reală în ceea ce privește sedentarismul. Scopul programului este crearea unor condiții mai bune de sport în școlile publice din România. La Brașov, Sala de sport a Colegiului Tehnic de Transporturi este doar unul dintre cele patru proiecte puse în practică anul acesta de companie și de Fundația Comunitară, la care se adaugă sălile de sport ale Colegiului Național Aprily Lajos, un teren de sport multifuncțional, exterior, cu gazon artificial, la Școala Gimnazială nr 13, și un teren de handbal la Colegiul Național de Informatică Grigore Moisil.

articolul original.

Alianța Franceză din Suceava și Colegiul Național „Petru Rareș” derulează activitatea ”Multilingvism în cadrul proiectelor europene”

16 November 2022 at 11:32
image

Astăzi, începând cu ora 17.00, Alianța Franceză din Suceava și Colegiul Național „Petru Rareș” vor derula activitatea <Multilingvism în cadrul proiectelor europene>. Se va vorbi despre proiectul <Învățare prin abilități de imersiune și dezvoltare de ajutor reciproc>, pe care Colegiul „Petru Rareș” l-a desfășurat în parteneriat cu Liceul Lingvistic „Gianbatista Vico” din Sulmona – Italia și cu Liceul „Jean Bart” din Dunkerque – Franța. Echipa suceveană a fost coordonată de directorul adjunct Anca Viorica Greculeac. Activitățile din cadrul proiectului au inclus un număr mare de mobilități ale elevilor şi profesorilor în Italia, România și Franța, dar şi ateliere în domeniul învățării integrate a conținutului şi a limbii, hărțuirii școlare și autonomiei la vârste mici. O particularitate a proiectului a fost promovarea multilingvismului. Limbile de comunicare au fost engleza, franceza, italiana și uneori chiar latina și româna.

articolul original.

Colegiul Comisarilor a aprobat comunicarea referitoare la România privind aderarea la Schengen

16 November 2022 at 10:30
image

Colegiul Comisarilor din cadrul Comisiei Europene a aprobat comunicarea referitoare la România privind aderarea la Schengen, au declarat pentru G4Media.ro surse de la Bruxelles.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat, miercuri, că  ”rezultatul este foarte pozitiv și evaluarea este foarte pozitivă, o confirmare încă o dată că România e pregătită, dar și un mesaj foarte puternic din punct de vedere politic”. Comunicarea ar urma să fie prezentată în scurt timp la Bruxelles de comisarul Ylva Johansson.

articolul original.

„Peda” celebrează 210 ani de existență în învățământul românesc

15 November 2022 at 08:57

Cea mai veche școală cu învățământ românesc din Arad a împlinit astăzi 210 ani de existență.

„Pentru că suntem mândri de cei 210 ani de existență în învățământul românesc, astăzi aducem un omagiu dedicat tuturor cadrelor didactice din această școală, care au făcur diferența în viețile unor suflete la început de drum.
Deși timpul a trecut peste zidurile acestei instituții, interiorul, spiritul «PEDA« a rămas cumva același.
Astăzi, Țichindel și Țichindela reprezintă elevul Colegiului Național „Preparandia – Dimitrie Țichindeal” și sărbătoresc o ȘCOALĂ în care, mai presus de toate, sunt valorizate caracterul, tradiția și perseverența.
La mulți ani, școala mea dragă!”
, transmite prof. înv. primar Andreea Moraru.

Istoric

Liceul Pedagogic „Dimitrie Țichindeal” a fost întemeiat în 1812 de către Dimitrie Țichindeal ca Preparandia din Arad. Importanța sa a fost majoră datorită lipsei unei școli în limba română, în întreaga Transilvanie.

La început au fost înscriși 78 de elevi, iar cursurile erau ținute de către 4 profesori: Dimitrie Țichindeal, care era și director, Iosif Iorgovici, Constantin Diaconovici Loga și Ioan Mihuț. Pe lângă dascăli, aici au fost pregătiți și preoți până în 1822 când a fost înființat Institutul Teologic din Arad.


(Primul sediul al școlii – clădirea Preparandiei de pe str.Preparandiei nr. 13 a fost declarată monument istoric. în anul 2008, Primăria Municipiului Arad a cumpărat imobilul monument pe care l-a reabilitat și la ora actuală acesta găzduiește un muzeu tematic dedicat primei școli pedagogice românești).

1812 A fost infiinţată Şcoala Pedagoghicească Greco-Ortodoxă Neunită Românească Arad, de către Dimitrie Ţichindeal

1822 Devine Institutul Preparandial Pedagigic

1869 Este redenumit Institutul Pedagogic Ortodox Român

1886 Funcţionează ca Institut Pedagogic-Teologic Ortodox Român

1919 După Unire, este botezată, după model franacez Şcoala Normală cu 8 Clase

1920 Se completeză denumirea cu Şcoala Normală Greco-Ortodoxă Română

1920 Se transformă în Şcoala Normală de Stat pentru Învăţătoare

1923 Primeşte numele de Şcoala Normală de Stat „Titu Maiorescu” pentru Învăţători

1927 Ajunge la denumirea de Şcoala Normală Ortodoxă Română de Stat „Dimitrie Ţichindeal”

1932 Numele se simplifică în Şcoala Normală de Învăţători „Dimitrie Ţichindeal”

1948 După al II-lea război mondial, se renunţă la numele fondatorului şi devine o simplă Şcoală Pedagogică de Băieţi

1949 Când învăţământul românesc cunoaşte reforma comunistă, după model sovietic, primeşte numele de Şcoala Pedagogică de Educatoare

1954 Când învăţământul românesc devine mixt, ajunge la denumirea de Şcoala Pedagogică Mixtă

1957 Îşi îmbogăţeşte specializările şi denumirea va fi Şcoala Pedagogică de Învăţători (6 ANI) – cu Secţie de Educatoare, în paralel funcţionând şi Institutul Pedagogic de 2 ani

1959 Este ridicat la rangul de Institut Pedagogic de Învăţători

1966 Se simplifică denumirea la Liceul Pedagogic

1981 Înseamnă încercarea de rupere de tradiţie şi transformarea sa în Liceul Industrial Nr.13

1990 După Revoluţia Română, se revine la denumirea de Şcoala Normală „Dimitrie Ţichindeal” Arad

2000 Îl numim din nou Liceul Pedagogic „Dimitrie Ţichindeal” din ARAD

2013 Numele devine Colegiul Naţional “Preparandia – Dimitrie Ţichindeal” Arad

articolul original.

Clădirea microfabricii de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară din Suceava va fi inaugurată în luna ianuarie

14 November 2022 at 19:45

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunțat că în luna ianuarie va fi inaugurată clădirea microfabricii de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, aflată în curs de modernizare printr-un proiect european în valoare de aproximativ 1,3 milioane de euro. El a declarat că stadiul fizic de execuție a lucrărilor este de 99%, iar cel de realizare a dotărilor a ajuns la 55%. Potrivit primarului, clădirea a fost supusă reparațiilor capitale, cu unele recompartimentări adaptate la funcțiunea dorită de liceu și consolidări la structura de rezistență. De asemenea, au fost înlocuite integral instalațiile electrice, termice și sanitare, s-a schimbat învelitoarea acoperișului și au fost refăcute integral finisajele și tîmplăria, interioară și exterioară. Proiectul prevede și dotări pentru laboratoare, cu unități de calcul, mobilier și tehnică specifică profilului de activitate.

articolul original.

Tematică inedită aleasă de elevii Colegiului „Mihai Eminescu”, la Balul Bobocilor (video)

13 November 2022 at 17:02

Sâmbătă seară, Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Botoșani a organizat o nouă ediție a concursului Miss & Mister Boboc, competiție destinată elevilor din clasa a IX-a. Evenimentul a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor.

Tematica concursului din acest an a fost una inedită, tinerii alegând să transmită un mesaj cu această ocazie. Mai exact, la proba specială, tinerii s-au îmbrăcat în costume army, specifice militarilor, dorind să sublinieze ideea că sunt împotriva războiului.

Titlul de Miss Boboc a fost câștigat de eleva Maria Oloeriu, în timp ce trofeul de Miss Boboc a fost cucerit de elevul Tiberiu Mihai Munteanu. Pe locul al doilea s-au situat Ilinca Maria Pușcașu și Cristian Pușcașu, în timp ce locul al treilea a revenit elevei Andra Maria Apostol și elevului Iustin Moloce. În cadrul concursului au participat 10 perechi, doar 9 fiind jurizate. Astfel, 18 participanți au fost elevi din clasa a IX-a al Colegiului Național „Mihai Eminescu”, respectiv doi elevi organizatori pentru a completa cele 10 cupluri.

Coregrafia dansului de deschidere a fost pregătită de Victoria Bucun, coregrafa Teatrului „Mihai Eminescu”.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
❌