ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Surse: PSD va pune în discuție cazul Predoiu la ședința coaliției. Ministrul Justiției a vorbit despre „achitarea” lui Dan Hosu

31 January 2023 at 17:00

[unable to retrieve full-text content]

Liderii PSD vor pune în discuție cazul Predoiu la ședința coaliției convocată pentru miercuri. Pe agenda coaliției se afla inițial doar problema proiectelor derulate de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE). Cu toate acestea, PSD […]

Articolul Surse: PSD va pune în discuție cazul Predoiu la ședința coaliției. Ministrul Justiției a vorbit despre „achitarea” lui Dan Hosu apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

Lui Vladimir Putin nu-i va plăcea asta! Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba: ‘Forțele armate ucrainene vor primi între 120 și 140 de tancuri occidentale’

31 January 2023 at 14:30
image

 Ucraina va primi un număr de 120-140 de tancuri într-un ‘prim val’ de livrări din partea unei coaliţii de 12 state, a afirmat marţi ministrul de externe Dmitro Kuleba, potrivit Reuters.

‘Coaliţia pentru tancuri are acum 12 membri. Pot menţiona că, în primul val de contribuţii, forţele armate ucrainene vor primi între 120 şi 140 de tancuri occidentale’, a declarat Kuleba într-un briefing de presă online.

Potrivit ministrului ucrainean, Kievul lucrează în spatele uşilor închise pentru a convinge şi alte state să îi furnizeze tancuri, în ceea ce oficiali spun că este un moment crucial al războiului.

‘Continuăm să lucrăm atât pentru extinderea coaliţiei pentru tancuri, cât şi pentru creşterea contribuţiilor statelor care s-au angajat deja’, a spus el.

Kievul plănuieşte să lanseze o contraofensivă majoră pentru a recuceri părţi din teritoriul ocupat de Rusia în sudul şi estul ţării.

Statele Unite i-au cerut Kievului să amâne aceste planuri până când asistenţa militară occidentală va sosi în Ucraina.

Kievul este îngrijorat de asemenea că Rusia ar putea lansa propria sa ofensivă majoră în săptămânile sau lunile următoare, informează agerpres.ro

articolul original.

PNL și PSD susțin că vor să rezolve problema pensiilor speciale „odată pentru totdeauna”. Ce spune USR despre intențiile guvernanților

30 January 2023 at 19:44
image

Atât PSD, cât și PNL au declarat, luni, că prioritatea lor e rezolvarea „odată pentru totdeauna” a problemei pensiilor speciale. Declarațiile au venit de la Marcel Ciolacu, liderul social-democraților, și Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al liberalilor. Din Opoziție, însă, lucrurile se văd altfel. USR acuză că totul e joc de teatru. De precizat că PSD, PNL și UDMR au o majoritate de 70% în Parlament.

PNL și PSD promit rezolvarea problemei pensiilor speciale

„Din punctul nostru de vedere, prioritatea 1 sunt pensiile speciale şi aşteptăm, împreună cu Ministerul Justiţiei, să găsim forma constituţională ca acest capitol cu pensiile speciale să fie închis odată pentru totdeauna”, a declarat, luni, Marcel Ciolacu, președintele PSD.

N-a trecut mult timp și o declarație similară a făcut și purtătorul de cuvânt al PNL.

„Ne dorim să introducem în această sesiune parlamentară problema pensiilor speciale, să terminăm odată pentru totdeauna. Cele mai multe proiecte susțin angajamentul cu condițiile din PNRR”, a afirmat Ionuț Stroe.

Amintim că Guvernul Ciucă a pregătit un proiect de lege privind reforma pensiilor speciale, jalon important în PNRR de a cărui îndeplinire depinde trimiterea la București a noi fonduri europene din Plan. Proiectul urmează să fie dezbătut și votat în Parlament. Termenul limită era de 31 decembrie 2022, numai că Executivul ar fi reușit să obțină o amânare de câteva luni. Între timp, reforma nu trebuie doar discutată, ci și adoptată în Parlament și intrată în vigoare.

Ce spune USR despre intențiile Guvernului PNL – PSD – UDMR privind pensiile speciale

În schimb, USR susține că nici vorbă ca proiectul respectiv să cuprindă o reformă reală sau să îndeplinească principiile din PNRR. Proiectul Guvernului Ciucă nu desființează pensiile speciale și nici măcar nu face referire la pensiile speciale ale parlamentarilor, aflate în plată, sau ale primarilor, amânate un an.

Cătălin Drulă, președintele USR, care a lucrat la PNRR din postura de ministru al Transporturilor, a declarat că USR are deja proiecte de lege depuse în Parlament pentru desființarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și ale primarilor. Numai că ambele sunt blocate chiar de PNL și de PSD, partidele care conduc ambele camere ale Legislativului.

„La coaliția Nicu – Marcel nu există voința politică de a elimina aceste pensii nesimțite, că e baza lor de putere faptul că dau privilegii. E un fel de democrație, dar un pic așa cu sistem feudal: de la centru se dau banii la cine face frumos”, a mai declarat Drulă, pentru B1 TV.

În plus, fostul ministru USR Cristian Ghinea, principalul om care a lucrat la PNRR, a acuzat Guvernul că a scris proiectul în așa fel încât să pice la controlul Curții Constituționale: „Un singur text modifică legi diferite care au camere decizionale diferite. Am avertizat public că trebuie să fie un pachet legislativ (mai multe legi, fiecare schimbând sau abrogând legile anterioare speciale) dar nu vor să țină cont de asta. De ce? Scenariu foarte realist: PSD – PNL modifică printr-o singură lege, oricine se consideră afectat atacă la CCR, judecătorii CCR (ei înșiși afectați) resping de pe scaun pe procedură, pentru că nu respectă bicameralismul. Iată scenariul pregătit intenționat de guvern pentru a pica reforma pensiilor speciale cu mâna CCR”.

articolul original.

Marcel Ciolacu cere PNL să aleagă între PSD și USR. Acesta ar vrea ca actuala coaliție să funcționeze și după 2024 (VIDEO)

20 January 2023 at 21:57
image

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat că PNL ar trebui să se hotărască dacă vrea o coaliție cu PSD pe termen lung, la nivel central, dar și local, pentru că nu consideră că e normal ca PNL să aibă alianțe cu USR la nivel local, iar la București să aibă guvernul cu PSD.

Ciolacu, nemulțumit că PNL are alianțe cu USR la nivel local

„Domnii de la PNL, cu care avem coaliţia de guvernare, ar trebui să se hotărască. Nu putem local să facem coaliţii cu USR, şi la Bucureşti să avem coaliţie şi guvern împreună. (…) Ne dorim ca lucrurile între noi să funcţioneze uniform”, a declarat Ciolacu.

Liderul PSD a spus că același lucru e valabil și la Primăria Capitalei: „Ori şi-l asumă pe Nicuşor Dan, care a fost candidatul PNL şi USR, ori încercăm să menţinem o coaliţie care a funcţionat”.

Ciolacu ar vrea coaliție cu PNL și după 2024

Marcel Ciolacu a repetat apoi că decizia de a constitui coaliția cu PNL a fost una corectă.

„Eu, sincer, şi le transmit şi partenerilor noştri, cred că şi din 2024 putem continua acest format de coaliţie, dar trebuie să ne hotărâm!

Vrem să blocăm proiectele primarului de la Vaslui, cu USR? Vrem să ne asumăm proiectele cu USR din Bucureşti sau ale lui Clotilde Armand sau vrem să constituim o coaliţie adevărată atât local, cât şi central?”, a mai declarat Marcel Ciolacu.

articolul original.

Daniel Fenechiu: ‘Eu cred că sunt toate premisele ca această coaliție să dureze până la finalul anului 2024. Să vii cu șopârle nu este elegant’

19 January 2023 at 17:30
image

Liberalul Daniel Fenechiu declară că ”PNL este un partid corect, care respectă înțelegerile stabilite. Avem un protocol care prevede o rotație în luna mai, în care PSD preia conducerea Guvernului și sunt niște ministere care urmează să se schimbe, așa s-a stabilit la data respectivă. În protocol nu scrie că dacă miniștrii sunt performanți, nu-i schimbăm sau dacă ne răzgândim, nu mai facem o anumită modificare.

Scrie că teoretic, la data când are loc rotația, PSD preia primul-ministru, noi preluăm secretarul general al Guvernului, se schimbă niște ministere și așa mai departe (…). Lucrurile astea nu se fac la modul că iese X și Y în spațiul public și ne anunță ce vrea PSD. Aceste lucruri în mod normal, firesc, în politică, se fac într-o manieră care este cât se poate de clasică, fiecare din partid are un reprezentant la vârf, un președinte, secretari generali, prim-vicepreședinți, echipe de negociere, se întâlnesc, discută și în momentul în care se ajunge la o concluzie, ieșim și informăm opinia publică (…).

În momentul în care mai sunt patru luni până la momentul rotației, ieșim în presă cu diverse șopârle de genul PSD apreciază, noi vrem să, nu vom accepta, vom lua următoarele măsuri, alea sunt niște forțări, care teoretic într-o relație de parteneriat politic, cum avem noi cu PSD-ul în această guvernare, nu sunt admisibile, nu sunt elegante, nu fac bine coaliției”.

În opinia lui Daniel Fenechiu, coaliția PNL-PSD va rezista până la finalul anului 2024:

Eu cred că sunt toate premisele ca această coaliție să dureze până la finalul anului 2024. Deci în situația în care nu apar elemente neprevăzute, aceste artificii care se întâmplă și acum la început de an, se vor întâmpla și când se va face rotația, se vor întâmpla probabil și la bugetul de anul viitor, probabil și în preajma europarlamentarelor, sunt niște artificii prin care fiecare partid încearcă să-și maximizeze un anumit tip de electorat. Nu văd un motiv real pentru spargerea coaliției.

Cred că sunt oameni raționali în ambele partide care susțin ca această coaliție să continue. În ipoteza în care nu apar elemente inedite, ca să mă exprim frumos, această coaliție va rezista. Dacă apar elemente inedite, vă dați seama că n-aduce anul ce aduce ceasul”.

Senatorul PNL explică ce înseamnă elemente inedite:

Păi, nerespectarea unor înțelegeri, eventuale decizii luate, să zic așa, fără consultarea celuilalt. Cât a fost domnul Ciucă prim-ministru, toate deciziile s-au luat prin consens. Domnul Ciucă s-a consultat întotdeauna cu domnul Ciolacu și cu domnul Kelemen Hunor (…). Dacă această chestiune va fi continuată de viitorul prim-ministru PSD, că va fi Marcel Ciolacu, că va fi altcineva, cu siguranță această coaliție va continua. Dacă ne vom trezi cu măsuri luate de genul românii vor să trăiască mai bine și trebuie să facem asta și nu contează ce zice partenerul, noi facem, atunci există posibilitatea ca lucrurile să degenereze.”, conform rfi.ro.

articolul original.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu: ‘Dacă românii, fiindcă ei sunt suverani, vor considera că aceasta este calea, ne vom asuma din nou o astfel de coaliție largă’

14 January 2023 at 07:00
image

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, vineri, la Zalău, că social-democraţii sunt dispuşi să facă parte dintr-o coaliţie de guvernare şi după alegerile din 2024, dacă românii „vor considera că aceasta este calea”.

„Ne-am asumat această coaliţie. Mergem până în 2024. Dacă românii, fiindcă ei sunt suverani, vor considera că aceasta este calea, ne vom asuma din nou o astfel de coaliţie largă. Repet, s-a dus perioada în care România îşi permitea să piardă timp”, a subliniat preşedintele social-democraţilor.

Acesta a adăugat faptul că îşi doreşte ca oamenii politici, indiferent de partidul din care fac parte, să „vorbească” aceeaşi limbă, pentru ca România să fie respectată la nivel european.

„Eu nu vreau să fiu reprezentantul unei ţări care este batjocorită de liderii altei ţări membre, ca şi mine, în Uniunea Europeană. Eu vreau să fiu respectat la fel ca orice cetăţean european şi ca orice stat european, dar pentru acest lucru, noi toţi oamenii politici, indiferent de culoarea politică, trebuie să vorbim aceeaşi limbă”, a afirmat Marcel Ciolacu, informează agerpres.ro

articolul original.

Marcel Boloș afirmă că nu există riscul ca actuala coaliție să se rupă: Eu nu văd o alternativă, la această oră, pentru guvernarea României. Este o coaliţie matură

5 January 2023 at 05:41
image

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă că nu există riscul ca actuala coaliţie de guvernare să se rupă. Demnitarul punctează faptul că, „la această oră, nu există o alternativă pentru guvernarea României”.

„Eu nu văd o alternativă, la această oră, pentru guvernarea României. Este o coaliţie matură totuşi, cu un procent de reprezentare în Parlament, ştim cu toţii majoritatea cunoscută şi, din acest punct de vedere, majoritatea trebuie să meargă mai departe.

S-a văzut că este o coaliţie care dă rezultate”, a afirmat Marcel Boloş, miercuri seară, la Digi 24, citat de News.ro.

În același context, Boloș a amintit că la nivel executiv a fost adoptat „un pachet de măsuri consistent”, măsuri care dau dovada „solidarităţii” Guvernului cu oamenii care se află în dificultate.

Kelemen Hunor: „UDMR nu pleacă de la guvernare. Noi rezistăm la presiuni. Putem să fim dați afară, dar asta e o altă chestiune”

Kelemen Hunor a declarat, în 15 decembrie, că UDMR nu pleacă de la guvernare, iar coaliția actuală va exista până în 2024.

Întrebat despre faptul că Marcel Ciolacu a declarat că nu știe dacă UDMR va mai rămâne în coaliție după data de 23 mai 2023, atunci când se va face rotativa guvernamentală, Kelemen Hunor a spus: „Rotativa nu are legătură cu UDMR. Este o înțelegere între PNL și PSD, care privește funcția de premier și câteva funcții din Guvern. Rotativa se face conform acordului de coaliție și înțelegerii bilaterale dintre ei. Noi nu suntem implicați în rotativa asta.”

Președintele UDMR a mai declarat, la interviurile Digi24.ro, că partidul poate fi dat afară. „Această coaliție nu este făcută doar pe aritmetică. Este o coaliție pe argumente politice și pentru stabilitate în vremuri dificile. Matematic poate fi dat afară, nu este o problemă. Pentru o anumită perioadă ar exista majoritate și fără UDMR. Dar există vreun reproș la adresa colegilor din cabinet sau nu? Nu există nicio intenție de a căuta o altă soluție guvernamentală.

Întrebat despre faptul că Marcel Ciolacu a declarat că nu știe dacă UDMR va mai rămâne în coaliție după data de 23 mai 2023, atunci când se va face rotativa guvernamentală, Kelemen Hunor a spus: „Rotativa nu are legătură cu UDMR. Este o înțelegere între PNL și PSD, care privește funcția de premier și câteva funcții din Guvern. Rotativa se face conform acordului de coaliție și înțelegerii bilaterale dintre ei. Noi nu suntem implicați în rotativa asta.”

Președintele UDMR a mai declarat, la interviurile Digi24.ro, că partidul poate fi dat afară. „Această coaliție nu este făcută doar pe aritmetică. Este o coaliție pe argumente politice și pentru stabilitate în vremuri dificile. Matematic poate fi dat afară, nu este o problemă. Pentru o anumită perioadă ar exista majoritate și fără UDMR. Dar există vreun reproș la adresa colegilor din cabinet sau nu? Nu există nicio intenție de a căuta o altă soluție guvernamentală.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Marcel Boloș: Coaliția nu se va rupe! Eu nu văd o alternativă, la această oră, pentru guvernarea României

4 January 2023 at 21:45
image

Ministrul Investiţiilor Marcel Boloş, a transmis miercuri seară, la Digi 24, că actuala Coaliție nu se va destrăma, precizând faptul că nu vede o alternativă, la această oră, pentru guvernarea României.

”Nu. Eu nu văd o alternativă, la această oră, pentru guvernarea României. Este o coaliţie matură totuşi, cu un procent de reprezentare în Parlament, ştim cu toţii majoritatea cunoscută şi, din acest punct de vedere, majoritatea trebuie să meargă mai departe. S-a văzut că este o coaliţie care dă rezultate”, a afirmat Marcel Boloş, miercuri seară, la Digi 24, răspunzând unei întrebări.

El a amintit că la nivel executiv a fost adoptat ”un pachet de măsuri consistent”, măsuri care dau dovada ”solidarităţii” Guvernului cu oamenii care se află în dificultate, scrie news.ro

articolul original.

Premierul României, mesaj de Anul Nou

31 December 2022 at 13:48
image

Nicolae Ciucă a transmis românilor că, în ciuda provocărilor greu de imaginat, ca popor încercat de istorie, am reușit, uniți fiind, să facem mai mult decât să rezistăm.

El susține că, în calitate de prim-ministru, a avut două linii de efort major: să conducă Guvernul de coaliţie pentru a gestiona crizele şi să intensifice proiectele prin care România să îşi dezvolte economia.

Ciucă: Împreună, am reuşit să salvăm economia

,,Dragi români,

Vremurile grele îi aduc pe oameni mai aproape. Iar anul care se încheie ne-a dat multe motive să ne dovedim solidaritatea. Împreună am trecut prin provocări greu de imaginat. Ca popor încercat de istorie, de data aceasta, am reușit, fiind uniți, să facem mai mult decât să rezistăm. Astăzi, puterea mobilizării noastre este recunoscută și apreciată în întreaga lume. Pentru că românii au devenit un exemplu, iar calitățile lor au trecut dincolo de granițe.

Am traversat, împreună, unul dintre cei mai grei ani din ultima vreme. Anul care ne-a pus gospodăriile și economia sub povara unei crize dificile. Ne-a adus pentru prima oară după multă vreme războiul aproape de granițele noastre. Secetă, prețuri mari la energie și gaze, dar și inflație.

Împreună, am reușit să salvăm economia, care a generat una dintre cele mai mari creșteri la nivel european. Am investit masiv, susținând mediul de afaceri și atrăgând miliardele de euro din fondurile europene, bani necesari dezvoltării noastre. I-am protejat pe cei mai expuși riscurilor economice și sociale, confruntați cu creșteri dureroase de prețuri la utilități, alimente, carburanți.

Intrăm în Noul An cu speranța că va fi unul mai bun. Că noi vom reuși să fim mai buni, mai atenți cu cei din jur, valorificând oportunitățile care vin și gestionând responsabil provocările. Nu vor lipsi nici unele, nici altele.

Guvernul României va continua să protejeze interesele cetățenilor, să sprijine economia și să aibă grijă de cei vulnerabili. Vom consolida poziția noastră alături de partenerii europeni și aliații din NATO, consolidând parteneriatul strategic cu Statele Unite. Investițiile în educație, sănătate, transporturi, digitalizare și mediu vor transforma România, apropiindu-ne și mai mult de modelul de dezvoltare occidental.

Dragi compatrioți,

Ca prim-ministru, am avut două linii de efort major: să conduc Guvernul de coaliție pentru a gestiona crizele și să intensific proiectele prin care țara noastră să își dezvolte economia.

Asigurând acest echilibru, vom putea oferi tinerilor noștri un model de dezvoltare rezilient și performant.

În prag de An Nou, vă doresc tuturor sănătate și bucurii alături de cei dragi!

La mulți ani!“

articolul original.

Politologul Andrei Țăranu: ‘Dacă se va produce schimbarea, înțepăturile vor crește ca intensitate, de data asta din partea PNL-ului înspre PSD’

30 December 2022 at 21:45
image

Andrei Țăranu spune la RFI cum va arăta anul politic 2023:

”Probabil că aceste înțepături vor continua pe parcursul anului 2023, cel puțin până în mai și după asta, dacă se va produce schimbarea, înțepăturile vor crește ca intensitate, de data asta din partea PNL-ului înspre PSD. Așa cum par lucrurile în acest moment, cel mai probabil, ambele partide mari, PNL și PSD și fără discuție și UDMR vor continua să rămână la guvernare pentru perioada 2023-sfârșitul anului 2024 și asta pentru că nici unul dintre cele două partide nu pare a fi dispus să părăsească guvernarea și să intre într-o opoziție în care nu prea știe ce să facă, nu prea are suficient de multe resurse încât să poată duce o campanie pe cont propriu și atunci probabil că cu hâr, cu mâr, vor continua să stea până la sfârșitul lui 2024 în aceeași coaliție”.

Va prelua PSD funcția de premier de la PNL, în luna mai? Politologul declară că:

”Există și posibilitatea să negocieze, să-l lase pe domnul Ciucă în continuare, dar cel mai probabil, după toate aparențele, vor face switch-ul și asta pentru că PNL-ul a înțeles în sfârșit că dacă are un moment de scădere, acum este fără discuție pe un platou, este stabilizat, dar scăderea pe care a avut-o, deși și PSD-ul era la guvernare era pentru că aveau prim-ministrul și senzația tuturor este că PNL-ul este vioara întâi în această guvernare.

Cum PSD-ul și-a construit o narațiune legată de asistența socială, de mărirea pensiilor, de intervenție în diverse elemente, inclusiv cele energetice, a dat senzația că cel care se opune, deși nu totdeauna a fost așa, a fost PNL-ul. Din acest motiv probabil că o parte dintre peneliști și-ar dori să nu mai aibă primul-ministru și să aibă un potențial de creștere sau un potențial de critică la adresa PSD-ului.

Pe de altă parte, însă, nu cred că vor să plece de la guvernare, pentru că toți banii pentru primari, pentru președinții de CJ, PNRR-ul, fondurile de coeziune sunt la nivelul guvernării, sunt niște bani care vor face imagine în 2024. Ăsta e motivul pentru care nimeni nu vrea să părăsească guvernarea”, conform rfi.ro

articolul original.

Liderul PNL, Nicolae Ciucă, garantează rotația premierilor: Se va face așa cum s-a agreat

29 December 2022 at 13:45
image

Liderul Partidului Național Liberal, premierul Nicolae Ciucă a susținut joi, la Vâlcea, că rotaţia premierilor de anul viitor va avea loc așa cum s-a agreat atunci când s-a constituit Coaliţia, ca rotirea să se facă la finele lunii mai şi se va face rotirea aşa cum s-a agreat.

Şeful Executivului a fost întrebat dacă va face rocada cu preşedintele PSD Marcel Ciolacu, în luna martie a anului viitor sau în următoarele luni.

”În acordul pe care l-am agreat atunci când s-a constituit Coaliţia am convenit ca rotirea să se facă la finele lunii mai şi se va face rotirea aşa cum am agreat”, a răspuns premierul Nicolae Ciucă, conform news.ro

articolul original.

Fostul ministru Vlad Voiculescu atacă Coaliția de guvernare: Nu ajunge să dai un porc cu ruj ca să fie frumos

29 December 2022 at 10:15
image

Fostul ministru USR al Sănătății, Vlad Voiculescu, a transmis într-o postare pe pagina sa de facebook că se declară nemulțumit de faptul că Guvernul Ciucă doar a redus cuantumul pensiilor de serviciu acordare unor categorii profesionale, cum ar fi magistrații și militarii, și nu le-a eliminat complet, subliniind faptul că nu ajunge să dai un porc cu ruj ca să fie frumos.

„Nu ajunge să dai un porc cu ruj ca să fie frumos. Guvernul pentru speciali a mai bifat ceva acum, între sărbători. O “reformă” care echivalează cu rujatul unui porc.
Jalonul din PNRR spune clar: pensiile speciale trebuie eliminate și trecute pe contributivitate ca la toți oamenii care muncesc și plătesc taxe.
Coaliția pentru Ciolan (PNL-PSD) îi mai ia un pic peste picior pe români cu o lege care nu schimbă nimic.
Din nou depindem de vigilența Comisiei Europene pentru reforme de bun simț pe care grupurile de interese din țară le blochează”, a transmis Voiculescu

articolul original.

Economistul Florin Cîțu pune tunurile pe social-democrați: ‘Îmi este foarte greu să văd un premier socialist. PSD trebuie să plece acasă, pentru că altfel, nu vom mai avea ce economie să guvernăm în 2024’

28 December 2022 at 09:45
image

Florin Cîțu critică bugetul pe 2023: ”Hârtia suportă multe. Am văzut multe bugete în acești ani. Îmi aduce aminte de perioada în care Dragnea făcea bugetele și scria orice pe hârtie, dar după aceea, în timpul anului, făceau tot felul de șmecherii, pentru a manipula rezultatele. În 2018, la final, Comisia Europeană oficial a spus că Guvernul a manipulat deficitul bugetar. Pentru finalul acestui an a apărut execuția bugetară ieri.

Vă spun că dacă lucrurile continuă în aceeași direcție, întrebarea este cum va manipula Ministerul Finanțelor deficitul bugetar în decembrie, ca să nu depășească ținta de 5,74, deși eu cred că pericolul este foarte mare. Pornind de la această estimare, este clar că deficitul pentru 2023 sau bugetul este suprarealist. Mai mult, când a fost făcut bugetul, existau bani în buget din taxe pe proprietate, după buget, legea a fost promulgată, Ordonanța 16, au fost scoase taxele de proprietate și sunt patru miliarde deja gaură la buget, nici n-a început anul și deja patru miliarde sunt în gaură la bugetul de anul viitor. Deci este un buget care nu reflectă realitatea”.

Senatorul PNL acuză PSD că se opune reformelor din PNRR:

”Problema o reprezintă faptul că nu se face reforma din PNRR, cele trei reforme mari pe care le-am inclus acolo, pentru că acolo avem 30 de miliarde de euro bani gratis pentru investiții. Nu s-a făcut reforma pensiilor speciale, nu se face reforma pensiilor, nu s-a făcut reforma administrației și nici a salarizării (…). Nu există nici un fel de interes al PSD pentru aceste reforme, pentru că ele din punctul de vedere al PSD înseamnă un cost electoral, dar pentru toți românii înseamnă un beneficiu, 30 de miliarde de euro care se duceau în investiții”.

Reporter: Vorbiți de PSD, dar nu spuneți nimic de PNL și UDMR, sunteți totuși într-o coaliție.

Florin Cîțu: Ceea ce am reproșat și voi reproșa în continuare în forurile de conducere ale PNL și am spus și public este că nu am avut curajul, tăria ca partid să ne opunem mai mult anul acesta nebuniilor venite din partea PSD. Pe de o parte, toate taxele și acum, ca să fie clar, ele au fost introduse după ce eu nu am mai fost președinte al PNL, până atunci PSD nu a mișcat în front, nu a introdus nici o taxă, deci toate au fost introduse după.

Cu reforma am tot cerut și am avertizat în conducerea partidului, în aceste întâlniri ale noastre, ședințe ale conducerii partidului, că suntem întârziați cu reformele și asta înseamnă că cei 30 de miliarde de euro nu vor veni. Până la urmă, decizia a fost luată de conducerea partidului, iar rezultatele și ale guvernării și ale faptului că PNRR nu se va face nu trebuie decontate de PNL, din punctul meu de vedere, trebuie decontate de cei care au luat decizia în numele PNL, sper să aibă curajul să-și asume rezultatele acestei guvernări și ale faptului că PNRR nu se va face și să nu dea vina pe PNL, pentru că nu este vina liberalilor.

Reporter: Da, numai că din perspectiva populației, lucrurile nu se văd așa de nuanțat, oamenii știu că la guvernare sunt două partide mari, PNL și PSD, care ar trebui să-și asume la pachet acest PNRR.

Florin Cîțu: Da și de aceea eu le spun colegilor că trebuie să fim foarte transparenți și să spunem ce se întâmplă cu reforma, de ce nu vin proiectele de reformă de la Ministerul Muncii, de exemplu, pentru cele două sisteme de pensii, salarizare la fel și reformei administrației publice de la Ministerul Dezvoltării. Până la urmă, dacă acele proiecte ar fi publice și vedem atunci dacă PNL și le asumă sau nu, deocamdată nu avem ce să ne asumăm. În ceea ce privește taxele introduse până acum, în PNL au fost două voturi împotrivă atunci când au fost propuse, restul bineînțeles au susținut, ceea ce eu cred că este greșit și va fi complicat să le explicăm românilor cum PNL a susținut creșteri de taxe în 2022 și 2023.

Reporter: Vorbeați mai devreme despre pensiile speciale. Guvernul a prezentat un proiect ce ar trebui să reglementeze această problemă. Cum vi se pare documentul?

Florin Cîțu: Nu rezolvă nimic. Cei care cred că vor duce de nas Comisia Europeană se înșeală. Au văzut că acest PNRR a rămas așa cum a fost negociat și eu am spus din momentul în care l-am negociat că vreau ca acest PNRR să includă reforme pe care clasa politică din România nu a vrut să le facă 33 de ani de zile (…). Eu vreau să văd acel politician român care astăzi își permite să arunce la gunoi 30 de miliarde de euro, e ca și cum ar fura 30 de miliarde de euro din buzunarul românilor, doar că nu vrea să-și asume un risc politic (…).

PSD, în special, socialiștii nu vor să-și asume reforme cu cost electoral pentru ei și atunci vor încerca să manipuleze opinia publică. Nu mai au ce să manipuleze aici, PNRR a rămas așa cum a fost negociat, sunt 30 de miliarde de euro, haideți să-i luăm, pentru că dacă-i luam, nu plăteam dobânzi de 10% la împrumuturi, nu aveam cel mai dezastruos an din istorie, să plătim aproape 30 de miliarde de lei doar pe dobânzi.

Reporter: Dar dacă social-democrații creează atâtea probleme, cum spuneți, de ce v-ați mai aliat cu ei la guvernare?

Florin Cîțu: Este o întrebare foarte bună. În acel moment, eu am încercat să fac alianța cu USR, după aceea a fost votul din PNL, eu am doar un vot, eu și câțiva colegi nu am susținut această alianță, dar colegii care m-au susținut la Congres au fost de acord cu această alianță, de fapt, s-a și văzut că nu am susținut-o și singurul motiv pentru care am rămas până la 1 aprilie a fost că vroiam să mă asigur că ceea ce am promis românilor, că nu vom introduce taxe și toate măsurile liberale vor continua (…). În PNL sunt foarte mulți oameni care nu sunt de acord cu această coaliție, care a făcut foarte mult rău românilor și vedem taxe, inflație, dobânzi și veți vedea că lucrurile se vor înrăutăți în perioada următoare.

Reporter: În luna mai a anului viitor, PSD ar urma să preia funcția de premier de la PNL. Ce se va întâmpla apoi?

Florin Cîțu: Mie îmi este foarte greu să văd un premier socialist, având în vedere că președintele României a fost susținut de PNL, având în vedere că PNL are o istorie, îmi este complicat să văd în acest moment un premier socialist, susținut de dreapta. Eu nu cred că este bine pentru români, au votat altceva românii în 2020, trebuie să respectăm votul românilor.

Reporter: Dar există un protocol al coaliției, un acord.

Florin Cîțu: Haideți să vedem ce se va întâmpla atunci, pentru că vor fi mai multe lucruri, trebuie să-și dea demisia actualul premier, apoi trebuie un vot în PNL, trebuie să fie desemnat, să i se dea un mandat premierului socialist, nu știu care va fi el, vom vedea atunci, sunt mai multe etape și eu cred că în al doisprezecelea ceas interesul românilor va prima și nu vom avea un premier socialist.

Reporter: Asta ar însemna să rupeți coaliția.

Florin Cîțu: Eu cred că trebuie să respectăm votul românilor din 2020 și să facem lucruri bune pentru români. Coaliții… să știți că se poate guverna, dacă există interes și dacă ne putem alinia. Da, eu cred că PSD nu trebuie să fie la guvernare, pentru că a arătat în șase luni de zile că a distrus tot ce a construit guvernarea liberală în 2020 și 2021. Din punctul meu de vedere, PSD trebuie să plece acasă, pentru că altfel, nu vom mai avea ce economie să guvernăm în 2024, dacă mergem în ritmul ultimelor șase luni de zile, conform rfi.ro

articolul original.

Daniel Fenechiu: ‘Nu cred că se va rupe această coaliție în 2024. Sunt șanse serioase ca și după alegeri guvernarea să fie o guvernare de largă coaliție’

24 December 2022 at 11:20
image

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, nu exclude o guvernare PNL-PSD și după alegerile din 2024: ”Părerea mea este că sunt șanse serioase ca și după alegeri guvernarea să fie o guvernare de largă coaliție pentru că eu cred că criza economică și criza energetică nu vor fi depășite în 2024 și cred că. în ipoteza care te interesează cu adevărat viitorul României, lași interesele politicianiste mai jos”.

Totuși, acesta admite faptul că liberalii au avut de pierdut în actuala coaliție de guvernare, dat fiind faptul că „au fost foarte multe politici publice pornite din zona PSD, care au fost de sorginte socială”.

Nimeni din Partidul Național Liberal nu și-a dorit să guvernăm cu PSD. Suntem partide care avem doctrine diferite, ideologii diferite, dar de foarte multe ori ce îți dorești nu coincide cu ceea ce vine din zona democrației. Singura variantă de a asigura un Guvern stabil pentru România era o guvernare serioasă, solidă, se stânga-dreapta. O guvernare care a funcționat foarte bine în Germania, Spania. Au fost multe zone unde, în momente complicate, s-au făcut guverne de mare coaliție.

Nici în România nu a fost posibilă o altă soluție, motiv pentru care s-a crea acest Guvern, care n-a fost generat de marea iubire dintre PNL și PSD sau de compatibilități ideologice, ci de o matematică parlamentară, de o situație internațională în care aveam premisele unei crize energetice și ale războiului din Ucraina și care, fără discuție, impunea un anumit tip de responsabilitate. Eu cred că și leadership-ul PNL-ului, dar și leadership-ul PSD-ului au dat dovadă de foarte multă inteligență și maturitate hotărând să guverneze împreună.

Nu cred că se va rupe această coaliție în 2024. Acest Guvern nu a fost un Guvern spectaculos, nici nu aveam cum. Fără discuție, prioritățile noastre erau de dreapta, iar ale lor erau de stânga, dar am încercat pe cât posibil să promovăm acele politici publice care să permită României să meargă înainte și România a mers înainte. România de astăzi este foarte diferită de România de acum 4-5 ani(…).

Părerea mea este că sunt șanse serioase ca și după alegeri guvernarea să fie o guvernare de largă coaliție pentru că eu cred că criza economică și criza energetică nu vor fi depășite în 2024 și cred că, în ipoteza care te interesează cu adevărat viitorul României, lași interesele politicianiste mai jos. E adevărat, noi, ca liberali, am pierdut pentru că au fost foarte multe politici publice pornite din zona PSD, care au fost de sorginte socială. Poate nu au fost suficient de multe din zona de dreapta, de investiții publice, de dezvoltare economică reală”, a declarat Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, conform psnews.ro.

articolul original.

Ludovic Orban iese la rampă: ‘Klaus Iohannis speră să se mențină această alianță și după 2024. El dorește să se întoarcă președinte la PNL și vrea să fie premier’

22 December 2022 at 11:22
image

Preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, fost lider PNL, a declarat că preşedintele Klaus Iohannis a planificat înlăturarea sa de la conducerea Partidului Naţional Liberal pentru că ştia că nu va fi de acord cu numirea lui Nicolae Ciucă în funcţia de premier şi nici cu alianţa cu PSD. Orban a susţinut că Iohannis doreşte să se întoarcă preşedinte la PNL şi vrea să fie premier, după alegerile din 2024.

Ludovic Orban a fost întrebat, joi, la Prima News, cum explică faptul că PNL-ul pe care îl conducea a pierdut şapte procente între alegerile locale şi alegerile parlamentare.

PNL a câştigat alegeri ca PNL, nu parte în alianţe, doar în mandatul meu. Nu am câştigat alegerile parlamentare din două motive: în primul rând din cauza faptului că a trebuit să guvernăm în pandemie şi în criză economică.

În momentul în care am reuşit pentru prima oară în 32 de ani de democraţie să demitem un guvern post-comunist al PSD, al stângii, am  vrut să demarăm alegeri anticipate. Am demarat procedurile pentru convocarea alegerilor anticipate când a venit lebăda neagră pe care nu o putea anticipa nimeni  – pandemia. Normal că ne-am asumat răspunderea să ţinem ţara în picioare, practic cred că cea mai grea perioadă de după Revoluţie pe care a traversat-o România”, a explicat Orban.

El a menţionat că al doilea motiv pentru care nu s-au câştigat alegerile parlamentare a fost strategia lui Klaus Iohannis de a ataca PSD. 

Din cauza strategiei pe care a impus-o Iohannis PNL, pe care eu nu am acceptat-o, şi anume acea strategie de a ataca PSD în condiţiile în care PSD nu mai era la putere şi PSD nu mai era perceput ca un pericol de către votanţii non-PSD. Atacarea PSD impusă de Iohannis – mi-aduc aminte că inclusiv la deschiderea primilor 17 kilometri de autostradă din Moldova Iohannis a participat la eveniment şi a atacat PSD-ul.

El nu a vorbit cu mine, după ce la lansarea programului de guvernare eu nu am atacat PSD-ul. Din cauza asta o săptămână nici nu am vorbit, a trebuit să amânăm lansarea PNRR-ului. În plus, decizia complet neinspirată pe care nu am anunţat-o eu, ci a fost prezent preşedintele Iohannis la şedinţa de Guvern pentru a anunţa măsurile de restricţii, închiderea pieţelor, închiderea şcolilor în condiţiile în care adoptasem o strategie ca măsurile să fie luate local în funcţie de incidenţa locală”, a mai afirmat Ludovic Orban.

El a declarat că Iohannis a decis înlăturarea sa din fruntea PNL pentru că nu ar fi fost de acord cu alianţa cu PSD şi nici ca Nicolae Ciucă să fie premier. 

La 33 de ani de la Revoluţie să dai o asemenea lovitură alegătorilor de centru-dreapta şi să readuci PSD-ul la putere fără niciun motiv. La vremea respectivă exista o majoritate parlamentară de centru-dreapta care s-a materializat în Guvern, se putea face şi după criza guvernamentală ca urmare a demiterii ministrului Justiţiei, se putea reface coaliţia de centru dreapta şi se putea forma o majoritate de centru-dreapta cu care se putea guverna. Nu. Iohannis a planificat înlăturarea mea de la conducerea PNL deşi sunt preşedintele PNL din istorie, pe date, pe cifre, care a avut cele mai bune rezultate pentru partid.

A planificat înlăturarea pentru că ştia sigur că nu voi fi niciodată de acord nici să fie Ciucă premier, nici să facă alianţă cu PSD. Şi de ce a făcut chestiunea asta? Pentru că nu vrea să se pensioneze. El speră să se menţină această alianţă şi după 2024 în care PSD să ia preşedinţia Româniai, iar PNL să primească poziţia de premier în alianţă. Domnul Iohannis care doreşte să se întoarcă preşedintele la PNL şi vrea să fie premier”,  a menţionat fostul lider PNL.

El a adăugat că nu poate să fie partener cu cei care “îi lustruiesc ghetele şi îi curăţă scamele liderului PSD”.

“Iohannis a hărăzit această soartă, cel puţin pe o perioadă cât poate controla decizia, ca ceea ce poartă astăzi în mod nedemn blazonul PNL să fie sluga PSD. Nu pot să fiu parte cu cei care îi lustruiesc ghetele şi îi curăţă scamele liderului PSD. Sunt un om de dreapta”, a mai declarat Ludovic Orban, conform news.ro.
articolul original.

Alegerile locale, comasate cu alegerile parlamentare din 2024: Ideea a revenit pe masa coaliției de guvernare

22 December 2022 at 09:39

Alegerile locale, comasate cu alegerile parlamentare din 2024: Ideea a revenit pe masa coaliției de guvernare

Ideea comasării alegerilor parlamentare cu cele locale din 2024 a reapărut în interiorul coaliției de guvernare, această temă fiind discutată între PNL și PSD, au declarat pentru Ziare.com surse guvernamentale. CCR însă ar putea pune bețe în roată acestui demers.

Liberalii negociază cu cei din PSD o comasare a alegerilor parlamentare cu cele locale, însă social-democrații sunt reticenți. Ideea a fost lansată încă din luna martie a acestui an, de către fostul președinte PNL Florin Cîțu.

Tema a fost readusă în discuție la începutul lunii decembrie după ce fostul președinte PNL Valeriu Stoica a declarat că a observat un compromis între PNL și PSD, cu privire la comasarea alegerilor. ”Dacă ar fi decalate, staful local al partidelor, după ce și-au atins obiectivele locale, nu se mai bate pentru obiectivele naționale, ceea ce nu e bine. Așa că, probabil le vor comasa”, a afirmat Valeriu Stoica.

Cu toate astea, coaliția nu a ajuns încă la o decizie. Reamintim că în 2024 sunt programate patru tipuri de scrutin: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Primul lider politic care a vorbit public despre comasare a fost Florin Cîțu, în martie 2022, când încă era președintele PNL.

În 2011, o propunere similară pentru organizarea concomitentă a alegerilor locale și parlamentare a picat la Curtea Constituțională, fiind vorba atunci despre o lege asumată în Parlament de guvernul Boc și atacată la CCR de USL.

La acea dată, Curtea invoca trei argumente principale:

– legea modifică procedura de desfășurare a alegerilor cu mai puțin de un an înainte de scrutin, ceea ce poate crea dificultăți autorităților

– legea determină dificultăți în exercitarea dreptului constituțional la vot (alegerile comasate presupun exprimarea opțiunii pe șase buletine de vot: Senat, Camera Deputaților, primărie, consiliul local, consiliul județean și președintele consiliului județean)

– legea restrânge dreptul constituțional de a fi ales (legea contestată prevedea că o persoană nu poate candida în același timp pentru funcția de primar și pentru un mandat de deputat sau de senator și nici pentru funcția de președinte al consiliului județean și pentru un mandat de deputat sau de senator).

Astfel, chiar dacă o eventuală lege inițiată de coaliția ar putea rezolva problema modificării cu înainte de un an, dar și permiterea candidaturii atât pentru CJ, cât și în Parlament, tot ar mai avea de rezolvat numărul mare al buletinelor de vot.

”Pentru considerentele arătate, Curtea constată că legea criticată încalcă, în ansamblul său, dispozițiile constituționale ale art. 1 alin. (5) privitoare la obligația de respectare a Constituției, a supremației sale și a legilor și ale art. 37 privind dreptul de a fi ales, interpretate în concordanță cu prevederile art. 21 alin. (3) din Declarația Universală a Drepturilor Omului, art. 25 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice, art. 3 din Protocolul nr. 1 adițional la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale și cu jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului în această materie”, se arăta în decizia Curții Constituționale publicate în Monitorul Oficial din 3 februarie 2012.

sursa: ziare.ro

articolul original.

Decizia Coaliției: Cresc toate pensiile cu 12,5% și românii cu pensii sub 3.000 de lei primesc ajutoare sociale

21 November 2022 at 18:56

Liderii Coalitiei au convenit, luni seara, ca de la 1 ianuarie să crească punctul de pensie cu 12,5%, și ca, de două ori pe an, să se acorde ajutoare sociale pentru pensionarii cu pensiile mai mici de 3.000 de lei, au declarat pentru Digi24 surse din Coaliție. Astfel, vor fi acordați câte 1.000 de lei pentru cei care au pensie sub 1.500 lei, câte 800 de lei pentru cei cu pensie sub 2.000 și câte 600 de lei pentru cei cu pensie sub 3.000 de lei. De asemenea, cei care au pensii de handicap vor primi a treisprezecea pensie.

În plus, pensionarii cu pensii de până la 1.700 de lei vor primi carduri sociale în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului 2023. De asemenea, se va acorda un sprijin de 1.400 de lei în două tranșe semestriale ca ajutor pentru energie pentru pensionarii cu pensii de până la 2.000 de lei.

Creșterea punctului de pensie cu 12.5% a fost propunerea premierului Nicolae Ciuca. PSD a propus în cadrul coaliției o creștere de doar 11.9%, au explicat sursele citate.

Prin urmare, conform surselor, crește punctul de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a punctului de pensie va fi, astfel, de 1.784 de lei sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensiile până la 1.500 de lei, 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei.

Sumele vor fi împărţite în două tranşe care se vor acorda la începutul şi la jumătatea anului 2023. Ppersoanele cu handicap primesc cea de-a treisprezecea indemnizație.

Vor fi actualizate cu rata inflației indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război, începând cu 2018 de când au fost înghețate (creștere de aproximativ 30 la sută).

articolul original.

Liderul senatorilor PNL, despre atacurile din coaliția de guvernare: Toate lucrurile astea nu fac altceva decât să rupă punţi

14 November 2022 at 09:12
Sursa foto: Antena 3 CNN

Daniel Fenechiu, liderul senatorilor PNL, a criticat în termeni duri ultimele atacuri din coaliție, precizând că nu fac bine României și duc la o rupere treptată dintre PNL și PSD. Cu toate acestea, liberalul nu s-a ferit să spună că PSD este vinovat pentru situația din energie pentru că nu a respectat angajamentele europene ale României şi nu a liberalizat piaţa când trebuia liberalizată.

El răspunde atacurilor social-democraţilor la adresa formaţiunii liberale şi comentează propunerile PSD pe tema pensiilor.

Senatorul PNL spune între altele că majorarea diferenţiată a pensiilor contributive nu este un principiu corect.

”În ipoteza în care am merge pe varianta ca la pensiile speciale să majorăm cu procentul stabilit doar partea contributivă, nu ar fi vorba de o majorare diferenţiată, pentru că PNL a fost întotdeauna susţinătorul acordării pensiilor strict după contribuţie. Deci din punctul ăsta de vedere, dacă vom ajunge să decidem să majorăm pensiile cu 15%, iar la pensiile speciale doar partea contributivă, vom fi în cadrul unui principiu pe care PNL l-a susţinut întotdeauna. Mai mult, avem un jalon în PNRR în ceea ce priveşte rezolvarea problemei pensiilor de serviciu şi în momentul de faţă va exista o discuţie transparentă în legătură cu acest aspect. Nu cred că există aici vreo contradicţie între ce spunem noi şi ce spune Ciolacu, Ciolacu doar a explicat puţin mai bine”, a spus senatorul. Daniel Fenechiu răspunde atacurilor repetate ale PSD la adresa PNL.

”Este o abordare care este profund dezavantajoasă pentru România şi care nu face bine nici măcar PSD-ului, pentru că dacă va trebui să conlucrăm în continuare, toate lucrurile astea nu fac altceva decât să rupă punţi, nu ajută colaborarea. PNL nu este într-o competiţie cu PSD nici pe măsuri sociale, nici pe altceva. Noi avem nişte măsuri, nişte politici publice extrem de clare pe care le-am afirmat şi din punctul ăsta de vedere suntem consecvenţi. Vinovatul pe situaţia din energie este în principal Partidul Social Democrat, care nu a respectat angajamentele europene ale României şi nu a liberalizat piaţa când trebuia liberalizată. Lucrurile se vor aşeza mai curând sau mai târziu, românii vor înţelege, PNL nu a fost niciodată un susţinător al măsurilor care să ducă la creşterea preţurilor, creşterea preţurilor a fost un fenomen care s-a manifestat în plan mondial”, a arătat el.

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a reafirmat la Antena 3 că susţine majorarea diferenţiată a pensiilor, în cadrul unui buget al pensiilor mai mare cu 15% comparativ cu cel actual. Liderul social-democrat a explicat că miniştrii Muncii şi Finanţelor Publice vor formula o propunere conform căreia toate pensiile să fie majorate cu un anumit procent, pentru pensiile de serviciu urmând ca acest procent să se aplice doar pentru acea parte a pensiei pentru care a existat contribuţie, nu şi pentru partea considerată ”specială”, scrie News.ro.

Citește și: Percheziții în Bistrița-Năsăud și alte 5 județe la traficanți de droguri, țigări și de migranți

articolul original.

Nicolae Ciucă, precizări privind prețurile la energie: Concluziile au fost stabilite

10 November 2022 at 13:33


Premierul Nicolae Ciucă a declarat că plafonarea prețurilor la energia electrică va fi stabilită pentru un an, începând cu 1 ianuarie. El afirmă că producătorii vor fi impozitați, iar banii obținuți vor fi folosiți pentru compensare.

„Concluziile au fost stabilite nu neapărat ieri. Ieri a fost decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate și date de lucru pe care le-am avut împreună cu instituțiile care lucrează în domeniu și au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din țara noastră. Am convenit că vom continua să asigurăm prețurile de 0.68 de bani pentru cetățenii care consumă până în 100 de kw, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 de kw, același preț va fi și pentru cei care consumă peste 255 de kw, până la acest plafon dar ceea ce depășește va avea un alt nivel de plată și este luată în calcul acea sumă pe care ați vehiculat-o, de 1,3 lei”, spune premierul Nicolae Ciucă.

El precizează că pentru IMM-uri s-a stablit menținerea sumei sumă de un leu/kw, iar pentru marii consumatori, 1,3 lei, urmând ca aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de Ordonanță de Urgență.

„Producătorii sunt cei care beneficiază în acest moment de anumite venituri suplimentare iar la producători, peste anumite niveluri de preț, se va impozita astfel încât banii obținuți din impozitul la producători să putem acoperi sumele pe care le folosim la compensare”, adaugă premierul.

Întrebat dacă măsurile vor fi valabile pânăîn 2025, el a spus: „Este foarte dificil să stabilim un ecart de timp atât de mare, numai anul acesta am venit cu a treia Ordonanță, e nevoie să avem flexibilitatea necesară să putem să ne adaptăm la toată această dinamică. Este important să ne protejăm cetățenii vulnerabili, este important să ne protejăm IMM-urile și este important să ne protejăm inclusiv consumatorii mari. În acest moment, probabil vom merge pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie”.

Liderii partidelor din coaliția de guvernare s-au reunit, miercuri, pentru a stabili modul în care va fi reglementată piața energiei electrice.

Citește și: Campionul la box Ciprian Cherecheș, reținut după ce ar fi încercat să „aplaneze” un conflict dintr-un club

articolul original.
❌