ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului

23 September 2022 at 09:05
Foto: doctorulzilei.ro

În caz de urgență nucleară sau radiologică România, ca și orice altă țară, are un plan național de răspuns. Este vorba despre accidentele de la centrale nucleare din țara noastră sau de la vecini, inclusiv din Ucraina.

În România, nivelul radiaţiilor este monitorizat permanent prin Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului (RNSRM), din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM).

Specialiştii din Laboratorul Naţional de Referinţă Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 şi le transmit Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naţionali şi internaţionali, precum şi a populaţiei.

Cine se ocupă de aceste situații?

Instituția din România care are rolul principal într-un astfel de caz este Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN). Aceasta este anunțată printr-un sistem de senzori și Centrul Național de Coordonare și Intervenție al Ministerului de Interne și autoritățile județene sunt alertate la rândul lor.

Ulterior, în cel mai scurt timp, populația este atenționată în cadrul unei conferințe de presă a CNCAN.

În opinia sa, „În planul actual avem scenarii care includ centralele Kozloduy, Paks, Cernavodă, Rivne, Melinski sau South Ucrain, scenarii care în trecut nu erau incluse în planul nostru național”, a declarat președintele CNCAN, Cantemir Ciurea-Ercău, potrivit stirileprotv.ro.

Orice incident este analizat și există o clasificare pe șapte nivele. Cel mai mic fiind acela care poate fi gestionat local și care nu afectează populația sau mediul.

La rândul său, „Dacă ajungem la o clasificare pe scara INES 7, aceasta e o condiție de evacuare. Sigur că sistemul RO-Alert face parte din sistemul de avertizare a populației”, explică șeful departamentului de gestionarea urgențelor nucleare al CNCAN, Petre Min.

Ce se întâmplă cu pastilele de iod?

De asemenea, în ceea ce privește pastilele cu iod, acestea sunt administrate doar în cazul unei concentrații mari, periculoase, de radiații în aer.

Aşadar, „Pentru un eveniment în afara României, evacuarea și administrarea pastilelor cu iod e puțin probabilă și nu recomandăm asemenea măsuri. Există totuși situația în care la Kozloduy ar avea loc un eveniment, aceasta fiind o centrală de graniță, să existe necesitatea ca în zona imediat apropiată acestei centrale să se recomande evacuarea, eventual adăpostirea populației”, a explicat Cantemir Ciurea-Ercău.

În ceea ce privește un posibil atac nuclear în Ucraina, specialiștii CNCAN spun că un astfel de incident nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare pentru populație.

Concret, „Din ce știu, și aici e mai mult o supoziție, utilizarea armelor nucleare nu produce efecte radiologice pe distanțe lungi ci doar locale. Dacă s-ar folosi pe teritoriul Ucrainei, efectele radiologice ar fi pe teritoriul Ucrainei”, spune Petre Min.

articolul original.

CNCAN a făcut anunțul! Care sunt valorile nivelului de radiații din România

8 August 2022 at 20:45
image

Au fost efectuate noi măsurători ale nivelului de radiații din România. În cursul zilei de luni, 8 august 2022, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) a anunțat faptul că valorile nivelului de radiații sunt normale. Măsurătorile au fost efectuate, după ce rușii au bombardat Centrala Nucleară Zoporojie, iar trei senzori de radiații au fost afectați.

În cursul zilei de duminică, 7 august 2022, Centrala Nucleară Zoporojie a fost bombardată de militarii ruși. În urma atacului, trei senzori de radiații au fost afectați. Evoluția situației radiologice este urmărită, în permanență, prin intermediul Centrului Operativ pentru Situații de Urgență. În acest sens, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare – CNCAN a transmis faptul că în Ucraina nu au fost înregistrate depășiri ale valorilor normale.

De asemenea, și în România este monitorizat nivelul de radiații prin RNSRM – Reţeaua Naţională de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului. Aceasta face parte din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului. Valorile sunt normale în România.

3 senzori ai centralei nucleare Zaporojie au fost afectați în urma atacurilor

Nu este prima oară când centrala nucleară din Zaporojie a fost țintuită de soldații ruși. În cursul zilei de duminică, 7 august, trei senzori de radiații au fost afectați, în urma atacurilor. În ziua când s-a produs bombardamentul, potrivit informațiilor, ar fi avut loc explozii la rețeaua electrică ce conectează gridul național ucrainian electric de rețeaua electrică de amplasament.

„Informațiile oficiale pe care CNCAN le are despre situația de la centrala de la Zaporojie arată că, într-adevăr, se pare că au fost niște explozii, dar la rețeaua electrică din afara amplasamentului. Aceste explozii au afectat ceea ce înseamnă rețeaua electrică ce conectează grid-ul național ucrainian electric cu tot ceea ce înseamnă rețeaua electrică de pe amplasament. Dar aceste lucruri au afectat doar transformatoarele de la Unitatea 1 de pe acest amplasament. Unitatea 1 a fost oprită imediat și alimentată cu generatoare, astfel încât în niciun moment nu s-a pus problema emisiei de radiații pe amplasament”, a explicat la Digi24, Petre Min, consilier la CNCAN.

„Aș vrea să precizez că a fost într-adevăr o situație la stația de producție oxigen și azot, dar, la fel, au reușit să stingă focul care a urmat unei explozii. Și nu sunt probleme. Acestea sunt date oficiale, primite atât din partea oficialilor ucrainieni, cât și de la agenția de la Viena”, a adăugat oficialul român.

Citește și MOTIVUL PENTRU CARE UN TANCHIST RUS A FOST CONDAMNAT LA 10 ANI DE ÎNCHISOARE. CE A PUTUT SĂ FACĂ ÎN FAȚA UNUI BLOC DIN CERNIHIV

Sursă foto: Pixabay

articolul original.

Românii pot sta fără grijă: Valorile nivelului de radiații din Ucraina sunt normale

8 August 2022 at 18:25
image

Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționează normal și nu indică depășiri peste valorile normale, transmite CNACAN, la scurt timp după ce bombardamentele rusești de sâmbătă au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor la Zaporojia.

Măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații, a anunțat CNCAN.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă, urmăreşte în permanenţă evoluţia situaţiei din punct vedere al monitorizării radiologice, mai transmite instituţia.

De asemenea, în România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului, din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului.

Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei nucleare

Antonio Guterres, secretarul gneral al ONU, a cerut luni ca inspectorii internaționali să aibă acces la centrala nucleară de la Zaporojie după ce Rusia și Ucraina au dat vina una pe cealaltă de bombardarea celui mai mare obiectiv atomic din Europa.

„Orice atac la o centrală nucleară este un lucru sinucigaş”, a declarat Guterres într-o conferinţă de presă în Japonia, unde a participat sâmbătă la Ceremonia Memorială a Păcii de la Hiroshima pentru a comemora 77 de ani de la primul bombardament atomic din lume.

Volodimir Zelenski a avertizat că, dacă rușii produc ceva „ireparabil” la centrala de la Zaporojie, radiațiile se vor răspândi în lume.

„Doamne fereşte, dacă se întâmplă ceva ireparabil, nimeni nu va opri vântul care va împrăştia contaminarea radioactivă. Drept urmare, este necesar chiar acum un răspuns principial al comunităţii internaţionale după aceste atacuri ale Rusiei asupra centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa”, a spus preşedintele ucrainean.

articolul original.
  • There are no more articles
❌