ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Povestea marelui frig cu zăpezi abundente din 1985, când se spărgeau conductele de apă. Românii îndemnați să stingă becurile pentru economie

31 January 2023 at 19:53

Cei mai tineri ar putea fi uimiți să afle că pe vremuri, iernile erau adevărate și țineau câte trei luni sau chiar mai mult.

Timpurile s-au schimbat, iar în 2023, până la final de ianuarie, a nins puțin în zonă. La mijloc de iarnă domneau încă ploile și erau 15 grade în aer.

foto: iarna la Gherla în parcul mare, 1935

1935 gherla iarna parc

Altădată era zapadă de aproape o jumătate de metru, iar frigurile erau mari, ca-n povești, de crăpau pietrele.

gherla iarna parc 1969

Abia în ultimele zile s-a mai răcit puțin și a nins ușor.

Din statisticile meteo se evidențiază anii cu cele mai friguroase ierni: 1942, 1963, 1985 și 1987.

1942

În 1940, o parte din Ardeal a fost anexată Ungariei, până în 1944, astfel că multe știri despre ce se întâmpla în zonă apăreau în ziarele de limbă maghiară.  Cotidienele de la Cluj, Budapesta sau București au scris despre temperaturile scăzute și efectele iernii grele din 1942.

  • 6 ianuarie: Valea Someșului tremură de frig de mai multe zile. Străzile sunt pustii, iar la piețele săptămânale nu vine aproape nimeni. Trei firme din Dej au vândut 960 de acoperitoare pentru protecția urechilor. Așa frig nu a mai fost de 8 ani (Keleti Ujsag) 
  • 20 ianuarie: Trenurile ajung cu mare întârziere la destinație, din cauza furtunii mari de zăpadă. Trenul expres care a plecat sâmbătă din Budapesta, încă nu a ajuns luni dimineața la București: a fost îngropat de furtuna de zăpadă dintre Ploiești și București. Viscolul a ridicat troiene de zăpadă de cinci sau șase metri în multe locuri.
  • Din cauza frigului neobișnuit de puternic, taierile și furturile de copaci s-au înmulțit foarte mult la Cluj. Pomii din livezile de la marginea orașului sunt tăiați de persoane necunoscute, ca să aibă cu ce să se încălzească. La poliție au fost făcute mai multe sesizări (Reggeli Magyarorszag)
  • 24 ianuarie: Ninsoare, viscol şi geruri mari în Ungaria – Mari întreruperi de circulaţie şi dificultăţi serioase în aprovizionarea populaţiei cu alimente şi cărbuni au fost pricinuite în toată Ungaria de ninsorile extrem de abundente, viscolele şi gerurile ce au bântuit zilele acestea. Corespondentul agenţiei DNR precizează că în magazine nu se mai găsesc demult cărbuni şi că în apartamentele marilor blocuri, prevăzute cu încălzire centrală, nu se mai dă apă caldă decât dimineaţa. Tot din cauza lipsei de cărbuni, mai multe şcoli din Budapesta au fost închise pentru câteva zile. De curând căile ferate ungare au trebuit să restrângă simţitor traficul. Pe de altă parte, sosirile de lapte şi de legume în capitală au devenit neregulate, din cauză că şoselele sunt în cea mai mare parte blocate de troiene (Universul)
  • 25 ianuarie: Au fost între -17 și -23 de grade zile întregi în zona Clujului. Recoltele sunt acoperite peste tot de o pătură groasă de zăpadă. Plugurile de zăpadă curăță în permanență drumurile (Reggeli Magyarorszag)
  • 25 ianuarie: Viscole aspre însoţite de un val intens de frig s-au abătut asupra Ungariei, unde s-au înregistrat temperaturi de -35 grade, în regiunea de şes. Într-un sat din Transilvania, urşii au omorât mai mult de 30 de vite. S-au organizat vânători de lupi, după ce aceștia au început să atace în haite (Curentul)
  • Pe 25 ianuarie 1942 s-a înregistrat recordul de temperatura minimă absolută din România, care nu a mai fost depășit: -38,5 grade Celsius, la Bod, în judeţul Braşov
1963

În ianuarie 1963, un val de frig puternic a cuprins întreaga Europă, inclusiv țările sudice, unde de obicei, iernile erau calde. În România frigul a lovit începând cu data de 11 ianuarie și nu s-a lăsat dus până la sfârșitul lunii. Ziarele comuniste au scris mai mult despre frigul de pe continent și mai puțin despre ce se întâmpla în țară.

1963 zapada lopata curatat copii sanie

 • 18 ianuarieDin Oceanul Arctic pînă la Marea Mediterană, întregul continent european este cuprins de un val puternic de frig care a provocat îngheţuri ale căilor navigabile şi a paralizat circulaţia în regiuni întinse din numeroase ţări. În nordul Franţei, în Belgia şi Olanda, unde termometrul indică multe grade sub 0, şoselele sunt acoperite cu gheaţă şi navigaţia fluvială este practic întreruptă. În Germania occidentală s-au înregistrat temperaturi pînă la –32 de grade, iar fluviul Rin este acoperit de gheţuri. În Spania, la Cadix, termometrul a indicat –10 grade, iar în nordul Angliei au fost înregistrate temperaturi record pentru această regiune de –18 grade.
 • 1985 spania ninsoare san sebastian
 • Sute de camioane şi automobile sunt abandonate pe şosele, cu carburatoarele îngheţate. În Danemarca, între insulele Ferroe şi Polonia, în locul traficului care se efectua cu vasele pe mare, au fost înfiinţate curse regulate de autobuze, întrucât marea a îngheţat. Turcia suferă de asemenea din cauza frigului, termometrul coborând la –16 grade la Istanbul, iar lacul Buyückcekmece, situat în apropierea orașului, este înghețat (Informația Bucureștiului)
 • 1963 macara iarna zapada bloc
 • Asupra Greciei s-a abătut un val de frig, regiunile muntoase din nordul ţării au fost acoperite de zăpadă, în timp ce la șes cad ploi torențiale. Traficul rutier și feroviar a fost în mare parte perturbat. (Munca)
 • Gerurile cumplite care au cuprins Europa au ajuns zilele acestea şi în Rusia. Termometrele acoperite de promoroacă de pe străzile Moscovei indică –30 de grade. Pomii acoperiţi de zăpadă trosnesc de frig. În magazine a fost vândut tot stocul de căciuli de blană cu urechi, iar femeile au înlocuit pantofii cu pâslarii (valenki) – încălţămintea tradiţională a ţăranilor ruşi (Drum nou)
 • La Joseni se înregistrează -38 de grade; la Cluj sunt -32,1 grade dimineața, iar ziua -20,4 grade 1963 zapada ninsoare masina curata
 • 23 ianuarie: Pentru zilele de 24, 25 şi 26 ianuarie se anunţă vreme geroasă, cu cer variabil și ninsori locale. Minimele vor fi cuprinse între –18 şi –28 de grade, local mai coborâte, iar maximele între –10 și –20 de grade. (România Liberă)
 • la Cluj se înregistrează -34,2 grade dimineața, iar ziua -19,4 grade
1985

Frigul mare din luna ianuarie 1985 a dat peste cap viața normală în toată România. Au fost probleme mari în circulația mașinilor, a trenurilor, la centralele termoelectrice, care nu mai făceau față. Toate au adâncit și mai tarecriza economică în care se afla țara.

Iarna 1984-1985 începuse bine. Ninsorile au început să cadă chiar înainte de Crăciun și au ținut câteva zile, timp în care la Cluj-Napoca stratul de zăpadă a ajuns la 20 cm. Era mare fericire pe copii: pe 22 decembrie începuse vacanța pentru clasele I-VIII.  Era o vacanță lungă, care ținea mult mai mult decât acum: cinci săptămâni, până pe 1 februarie. Elevii de liceu începeau trimestrul al II-lea cu o săptămână mai devreme.

iarna zapada copii sanie sanius 1985

Din 1 ianuarie 1985 a nins la Cluj în fiecare zi, până pe 12 ianuarie, când stratul de zăpadă atingea în oraș aproape o jumătate de metru. Era o iarnă de vis, dar nu pentru toată lumea, pentru că au început problemele pe drumurile publice – transport călători, aprovizionare etc., dar și la sistemul energetic, care nu mai făcea față.

Vremea s-a răcit cumplit, de la o zi la alta, iar temperaturile au scăzut noaptea sub -20 de grade. În noaptea de 12/13 ianuarie, la Cluj-Napoca au fost -25,8 grade. Frig mare a fost și pe timpul zilei de 13 ianuarie 1985, o zi de duminică, când mercurul din termometre nu a urcat mai sus de -15,5 grade Celsius.

La Dej, la 15 km de Gherla, a fost și mai frig. Pe 13 ianuarie dimineața au fost -28,5 grade, iar pe 14 ianuarie și mai rece: -32,2 grade. Locuitorii din oraș nici nu știau cât de mare e frigul: termometrele aveau gradații doar până la -30 de grade.

În ziarele românești din acele zile nu apăreau titluri bombastice cum sunt azi, gen „Frigul de pe lume!”, „Bomba meteo!”, nici măcar „Ger năpraznic peste România!”. Ziarele comuniste erau pline însă de titluri cu îndemuri la acțiune: „Oamenii muncii să contribuie la curățirea zăpezii!”, „Datoria fiecăruia, acțiune pentru degajarea drumurilor”, iar pentru cei din energie „Mai mult cărbune de calitate!”

Știrile despre ninsorile abundente au început să apară în primele ziare după Anul Nou, pe 3 și 4 ianuarie 1985, când se pomenea de iarna grea ce lovise multe țări din Europa, înainte să ajungă în România.

 • 4 ianuarie – Deţinătorii de autoturisme proprietate personală sunt informaţi că în duminicile lunii ianuarie 1985 pot să circule după cum urmează: 6 şi 20 ianuarie, autoturismele cu număr de înmatriculare cu soţ; 13 şi 27 ianuarie, autoturismele avînd număr de înmatriculare fără soţ. Ţinând seama de condiţiile meteo-rutiere care fac deosebit de dificilă deplasarea pe drumurile publice afectate de ninsori, se recomandă automobiliştilor amatori ca, până la ameliorarea vremii şi degajarea şoselelor de zăpadă, să renunţe la deplasările în localităţi, dar mai ales în afara acestora, pentru a preveni riscul derapării şi chiar al înzăpezirii lor.
 • 5 ianuarie – Sub titlul „Ninsoare la comandă”, ziarul Informația Bucureștiului publica un articol care părea să aibă legătură cu ceea ce avea să urmeze. „O echipă interdisciplinară de specialişti a izbutit recent să provoace o ninsoare care a dus la epuizarea norilor acumulaţi deasupra Moscovei. Fenomenul a fost obţinut cu ajutorul unor substanţe chimice pulverizate din avion. Fapt este că, în felul acesta se deschide perspectiva evitării, într-un anumit perimetru, a căderilor masive de zăpadă, acestea putând fi „reglate“. După cum arată statisticile meteorologice, din cauza efectului „de seră”, determinat de aerosolii industriali, în capitala Uniunii Sovietice cade cu 20 la sută mai multă zăpadă decit in zonele limitrofe. Dat fiind că inlăturarea unui strat de zăpadă de 8 cm costă municipalitatea circa 1 milion de ruble, autorii noii metode speră să „regleze“ în aşa fel ninsorile incit cantităţile de zăpadă căzute să se menţină în limite mai… economice.”
 • Prognoza meteorologică – Vremea va fi friguroasă, geroasă noaptea şi dimineaţă, în cea mai mare parte a ţârii. Cerul va fi variabil, cu înnourări mai accentuate în vestul, nordul şi centrul ţării, unde vor cădea ninsori locale. În celelalte regiuni ninsorile vor fi izolate. Maximele vor fi cuprinse între -10 și 0 grade, iar minimele de la noapte între -16 și -6 grade, local mai coborâte.  (România liberă)
 • 7 ianuarie – În numeroase regiuni ale R. D. Germane au avut loc ninsori puternice, iar temperatura a scăzut pînă la -18 grade. Stratul gros de zăpadă a determinat oprirea circulaţiei automobilelor pe o serie de căi rutiere (Informația Bucureștiului)
 • Prognoza meteo – vreme în general rece şi umedă, cu cerul mai mult acoperit. Ninsori temporare în majoritatea regiunilor, iar în sudul şi sudestul ţarii, izolat, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ploaie, favorizînd producerea poleiului. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări în sudul ţării, cu viteze de pînă la 60 km pe ora, viscolind zăpada. La munte, viteza vântului va depăşi 100 km pe oră. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -8 şi 2 grade, iar minimele de la noapte între -10 şi 0 grade, mai scăzute pînă la -16 şi -18 grade în nordul şi centrul ţârii.
 • 8 ianuarie – Un frig polar s-a abătut începînd de vineri seară asupra unei părţi din Europa, acoperind-o cu un strat gros de zăpadă, determinând scăderea termometrului la -14 grade, în Jura elveţian şi -5 la Roma, unde pentru prima dată a nins în ultimii 14 ani. Noaptea de vineri spre sîmbâtă a fost cea mai friguroasă din Elveţia ultimilor 15 ani. La Brevin – 1 000 metri altitudine – în Jura, a fost înregistrat un record de -40 grade, în timp ce termometrul a coborât până la -22 grade la Zürich şi -12 la Geneva. Pompierii nu au putut acţiona eficient împotriva unui incendiu izbucnit în Jura, deoarece conductele cu apă erau îngheţate. În R.F. Germania, deja acoperită de două zile de o mantie groasă albă, temperatura a coborât în noaptea de vineri spre sâmbătă la -24 de grade, pentru a se stabiliza apoi la -10 grade. Numeroase căi rutiere din Bavaria au devenit dificil de străbătut şi cei plecaţi în vacanţă şi care au vrut să se reîntoarcă în nord au fost obligaţi să ruleze la pas, în aglomeraţii din care cea mai lungă atingea sâmbătă la prânz 55 de kilometri. Zăpada a permis poliţiei din Frankfurt să obţină un succes mai deosebit. Investigând furtul unui aparat de radio dintr-un automobil, poliţia l-a descoperit imediat pe făptaş urmărind urmele pe zăpadă lăsate de paşii acestuia
  Valul de frig care s-a abătut asupra Belgiei a făcut să coboare temperatura la -17 grade în Ardeni, determinând, între altele, anularea meciurilor din campionatul de fotbal, programate sâmbătă şi duminică. Întreaga Belgie este acoperită de un strat de zăpadă gros de 15-20 centimetri şi prognozele meteo arată că frigul şi ninsoarea se vor menţine până la mijlocul săptămînii. Circulaţia este practic blocată pe cei 1.400 km de autostrăzi din ţară.
  La Roma, servicile municipale au intrat în panică. Duminică dimineaţa, locuitorii capitalei italiene au descoperit cu uimire că pe clădirile oraşului, ca şi pe palmieri şi pe întreaga vegetaţie romană s-a aşternut zăpada – eveniment meteorologic excepţional. Dacă ninsoarea i-a bucurat pe copii, pentru edilii romani surprinşi nepregătiţi ea a creat probleme dificile. Aeroporturile au fost închise timp de câteva ore, trenuri au fost blocate la 30 de kilometri de capitală, neexistând personal îndestulător pentru a dezgheţa acele macazelor. Luni, şcolile au fost închise iar primarul Ugo Vetere a organizat o conferinţă de presă în cadrul căreia a declarat: „Zăpada la Roma nu echivalează cu un cutremur de pămînt, totuşi noi am mobilizat aceleaşi echipe pe care le-am mobilizat cu prilejul cutremurului din Napoli din 1980“. Roma nu cunoaşte iarna albă decît o dată la 14 ani, în medie.
  Un important val de frig, prevăzut să dureze încă cîteva zile, s-a instalat începînd de vineri seara în Franţa, care dârdâie la fel ca alte ţări din Europa. Aproape pretutindeni localităţile sunt private de apă şi electricitate, în timp ce circulaţia rutieră, aeriană şi căile ferate erau luni puternic perturbate. Până şi Coasta de Azur a fost afectată de zăpezi: pentru prima dată din 1963 au fost înregistrate temperaturi de -4…-5 grade, mai ales la Cannes. La Nisa, o imagine insolită: palmierii de pe celebra promenadă au fost acoperiţi de zăpadă sâmbătă după amiază, în timp ce câteva manechine, dârdâind de frig, prezentau ultimele modele japoneze pentru moda viitoarei… veri. Zece persoane au murit de frig, în Franţa.
  În Uniunea Sovietică, la Murmansk a fost consemnat, duminică, cea mai scăzută temperatură (-39 de grade Celsius) din istoria acestui port nordic al URSS. În regiunea Murmansk, tot duminică, s-au înregistrat și valori ale temperaturii de -50 de grade Celsius. Din cauza gerului puternic, lucrările portuare au fost întrerupte.
  Puternice ninsori au fost semnalate în Iugoslavia, ducând la izolarea mai multor localităţi din estul ţării. Pe autostrada Belgrad-Nis, înrăutăţirea timpului a dus la blocarea unei coloane de maşini lungă de câţiva kilometri. Mai multe aeroporturi din ţară au fost închise timp de câteva ore.
  În Finlanda, frigul a bătut „recordul secolului“, cu o temperatură de -50,1 grade în nordul ţării.
  Actuala iarnă în Europa este una dintre cele mai severe din secolul nostru (România liberă)
 • 9 ianuarie – Ninsorile căzute în ultimul timp au făcut ca stratul de zăpadă să ajungă la 70 cm în localitatea Târgu Jiu, 48 cm în localităţile Craiova şi Rîmnicu Vâlcea, 32 cm la Iaşi şi Cluj-Napoca, 56 cm la Băile Herculane. În condiţiile în care a nins din nou în aproape întreaga ţară, oamenii muncii de la oraşe şi sate, tineri şi vârstnici au iniţiat acţiuni energice pentru asigurarea condiţiilor desfăşurării normale a activităţii economice şi sociale, precum şi a circulaţiei pe drumurile publice şi în localităţi. (România liberă)
 • DE LA SERVICIUL CIRCULAŢIE – Condiţiile meteo-rutiere actuale impun cu necesitate ca posesorii de autoturisme proprietate personală să renunţe total, în aceste zile, la folosirea acestora. De asemenea, este necesar ca partea carosabilă a străzilor, cu precădere a celor pe care circulă mijloacele de transport în comun, să fie eliberată de autoturismele parcate, pentru a nu împiedica intervenţia utilajelor de deszăpezire.
 • STAREA VREMII – În ţara noastră au căzut ninsori care au determinat un strat de zăpadă de peste 25 cm în majoritatea localităţilor, cu excepţia celor din sud-estul extrem, unde grosimea stratului este de pînă la 15 cm. Vântul a suflat temporar în multe zone ale ţării, îndeosebi însă în regiunile sud-estice unde, local, a troienit zăpada. În următorul interval de prognoză, 24-36 ore, este de aşteptat o vreme umedă în cea mai mare parte a ţării; va ninge întâi în nord-estul ţării, apoi şi în sud, în centrul şi din nou în nord-estul teritoriului. În sud-estul extrem se vor semnala şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ploaie, favorizând izolat producerea poleiului. Vântul va prezenta intensificări în unele zone din regiunile extracarpatice din sud şi est, viscolind zăpada. În general, temperaturile maxime vor fi cuprinse ziua între -10 şi -4 grade, fiind mai ridicate în sud-est, noaptea, cele minime, vor varia între -15 şi -5 grade, mai coborâte în nord.
 • Valul de frig care s-a abătut asupra FRANŢEI a pricinuit moartea a 16 persoane. La Paris, frigul a creat probleme deosebite municipalităţii. În mai multe localităţi din partea sudică a ţării, aprovizionarea cu apă şi energie electrică a fost întreruptă. Stratul de zăpadă a ajunsă la Nisa, pe Coasta de Azur, la 20 cm, iar temperaturi de până la -20 de grade Celsius au fost consemnate la Grenoble și Lyon.
 • După căderile masive de zăpadă din ultimele zile, în IUGOSLAVIA s-au înregistrat, ieri, geruri puternice, în mai multe zone din RS Bosnia şi Herţegovina, mercurul termometrelor a coborât sub -30 de grade Celsius, iar în Voivodina se semnalau temperaturi de -24 de grade Celsius. La Zagreb, cu 20 de grade sub zero, a fost egalat recordul de frig consemnat în acest oraş in urmă cu 56 de ani.
  Cea mai scăzută temperatură înregistrată în FINLANDA, de la începutul acestui secol, a fost semnalată, duminică, la Salla, în Laponia, -50,7 grade Celsius. Cea mai scăzută temperatură cunoscută până acum în Finlanda a fost de minus 51,3 grade Celsius şi a fost înregistrată, de asemenea, în Laponia, la Sodakylae.
  Ca urmare a valului de frig care s-a abătut asupra UNGARIEI, mercurul termometrelor a coborît pînă la -15 grade Celsius. Dunărea a îngheţat, iar nivelul apelor a scăzut simţitor. Pe sectorul cehoslovac al Dunării, acoperit de gheaţă în proporţie de 40-50 la sută, navigaţia a fost întreruptă. (Informația Bucureștiului)
 • 10 ianuarie – AMPLĂ ȘI ENERGICĂ MOBILIZARE pentru înlăturarea efectelor NINSORILOR ABUNDENTE și ale viscolului – Condiţiile meteorologice deosebite, manifestate prin ninsori abundente, viscole de intensitate mare, temperaturi foarte scăzute, care au afectat, pătrunzând din Europa Centrală, şi țara noastră în ultimele zile, au determinat luarea promptă a unor măsuri ferme pentru a asigura desfăşurarea normală a activităţii economice din industrie, agricultură, transporturi, telecomunicaţii, comerţ şi din toate celelalte sectoare de muncă. În toate zonele ţarii s-au luat măsuri şi se lucrează, în continuare, cu mare intensitate, pentru deblocarea căilor de acces, a drumurilor naţionale şi a căilor ferate, pentru asigurarea aprovizionării corespunzătoare cu materii prime şi materiale a unităţilor productive din industrie şi agricultură, pentru buna funcţionare a instalaţiilor de alimentare cu apă şi energie, pentru aprovizionarea populaţiei şi asigurarea transportului la locurile de muncă. Populaţia a răspuns prompt şi activ la chemarea comandamentelor locale şi, foarte adesea, din proprie iniţiativă, contribuie la înlăturarea efectelor viscolelor, pentru a debloca drumurile publice. Trebuie să se dea maximum de atenţie economisirii consumului de energie electrică, a combustibililor şi a apei, limitându-se folosirea acestora la strictul necesar.
 • Din cele 35 de drumuri cu circulaţie întreruptă ieri dimineaţă s-a reuşit ca, până la ora prânzului, sâ fie deschise 16 trasee, dar alte 10 drumuri din nord-estul ţării au fost închise, datorită viscolului ajuns în zonele respective.
 • De la TAROM – Din cauza zăpezii şi gheţii au fost închise traficului aeroporturile Bacău, Iaşi, Constanţa, Tulcea, Craiova; aeroportul Suceava funcţionează parţial pentru avioanele de tip ADN. Pe celelalte aeroporturi se respectă orarul în vigoare, condiţionat de eventualele perturbări atmosferice.
 • Cantităţile de apă căzute pînă ieri dimineaţă au totalizat valori semnificative in jumătatea sud-estică a ţării: 27 litri/mp la Bucureşti, 20 la Pătirlagele (Buzău), 19 la Câmpina, 28 la Gorgova (Tulcea), 18 la Galaţi şi Bârlad, 17 în Câmpia Română şi Braşov. În cursul zilei de ieri, aria precipitaţiilor s-a restrâns, aşa încât la ora prânzului mai ningea doar în nord-estul ţârii. Vântul a continuat, însă, să sufle tare şi în rafale, în regiunile estice, spulberând local zăpada. Vremea s-a menţinut rece în vest, centru şi nord, unde, atât ziua, cât şi noaptea, s-au înregistrat valori sub -10 grade. Vântul a troienit zăpada în unele zone, înălţimea nămeţilor atingând uneori şi 2 metri. În zona de munte, stratul de zăpadă atinge valori spectaculoase, chiar 235 cm, pe platoul Bucegilor.
  Pentru următorul interval de prognoză se apreciază că o nouă perturbaţie frontală va afecta teritoriul tării, determinând ninsori în regiunile sudice şi estice și cu caracter local în rest. Temperaturile maxime de astăzi vor fi cuprinse între -15 și -5 grade, iar cele minime de la noapte între -25 și -15 grade.
 • 11 ianuarie – Şi în judeţul CLUJ a nins abundent. Datorită măsurilor prompte, iniţiate de organele locale, au fost mobilizate un mare număr de forţe umane şi mijloace materiale pentru ca întreaga activitate economică şi socială, cea de aprovizionare cu mărfuri, de alimentare a localităţilor cu apă potabilă etc., să decurgă normal. Pe cei 3.200 km cât însumează pe raza judeţului drumurile naţionale, judeţene, locale şi forestiere au acţionat şi acţionează permanent 420 echipe, cuprinzând peste 12.000 oameni din satele, oraşele şi municipiile judeţului, peste 850 de utilaje de deszăpezire şi mijloace de transport, astfel încât, la ora actuală, toate traseele sunt circulabile pentru condiţiile de iarnă. S-a acţionat cu răspundere, în special în zonele cu pante grele de pe Feleac, Turda, Piatra Craiului, Mociu, Cămăraş şi Frata unde, în urma acţiunilor întreprinse, circulaţia decurge normal.
 • 1985 ninsoare iarna tractor
 • S-au degajat toate drumurile din fermele zootehnice, aprovizionarea lor cu furaje decurgând normal. Se desfăşoară, raportat la condiţiile de iarnă, în condiţii bune, întreaga activitate economico-socială din unităţi, alimentarea cu apă potabilă, cu energie termică, transportul feroviar etc. Pe drumurile naţionale şi judeţene din cuprinsul judeţului acţionează permanent utilaje speciale, circulaţia fiind, practic, restabilită (România Liberă)
 • DIN PARTEA INSPECTORATULUI GENERAI AL MILIŢIEI, DIRECŢIA CIRCULAŢIE – Pentru degajarea cât mai rapidă a şoselelor afectate de ninsorile abundente din ultimele zile, asigurarea circulaţiei autovehiculelor destinate aprovizionării populaţiei şi a mijloacelor de transport in comun, precum şi pentru prevenirea blocării autovehiculelor pe drumurile publice, se interzice cu desăvârşire deplasarea autoturismelor proprietate personală în toată ţara, atât în localităţi, cât şi în afara acestora. Unităţile socialiste pot folosi numai un singur autoturism pentru nevoi operative de maximă urgenţă.
 • De la Comandamentul central al M.T.Tc. – Circulaţia trenurilor este asigurată pe toate magistralele feroviare ale ţării. Un număr de trenuri rămân încă suspendate. Se acţionează în continuare pentru degajarea totală a staţiilor şi liniilor, a instalaţiilor de zăpadă.
 • Din cele 20 de drumuri ce se aflau închise in ziua de 9 ianuarie, în jurul orelor 14, s-a reușit ca ieri, la ora prânzului, să fie redate traficului 15 artere. Datorită căderilor de zăpadă şi viscolului din ultimele 24 de ore, alte drumuri au fost închise traficului. Situaţia curselor auto: au fost suspendate 1.802 trasee cu 8.543 curse; prescurtate 482 trasee cu 2298 curse; deviate 44 trasee cu 212 curse. Pentru restabilirea circulaţiei pe întreaga reţea de drumuri naţionale, se acţionează cu peste 2 000 de utilaje, dispozitive şi echipamente, precum şi cu un efectiv de peste .7300 de oameni.
 • Circulaţia pe căile ferate –  în pofida straturilor groase de zăpadă ce au atins inălţimea de 1,35 m la Buşteni şi 1,10 metri la Musculeşti, a ninsorilor ce au continuat să cadă în toate zonele regionalelor de căi ferate, a vântului ce a bătut puternic în Bărăgan şi sudul Munteniei, reţeaua feroviară a ţării, ca şi instalaţiile de dirijare şi urmărire a circulaţiei se află in stare de funcţiune, datorită eforturilor depuse fără întrerupere, în tot timpul zilei şi nopţii. Cantităţile mari de zăpadă continuă să afecteze considerabil activitatea staţiilor de triaje Bucureşti-Nord, Mărăşeşti, Ploieşti, Adjud, Bărboşi, instalaţiile mecanizate şi semiautomatizate de dirijare a trenurilor fiind utilizate în condiţii manuale, ceea ce majorează de la 15-30 secunde la 30-70 minute durata medie a schimbării macazelor pentru parcursul unui tren. Așa se explică, în mare măsură, întârzierile ce continuă să se înregistreze în circulaţia unor trenuri de călători, ca şi anularea unor plecări în cursă. Astfel, în seara zilei de 9 ianuarie nu au putut intra în Gara de Nord patru trenuri din cele 44 programate, 38 dintre trenuri sosind cu întârzieri; de asemenea, nu au putut fi expediate două din cele 52 de trenuri programate, în cazul a 48 de plecări inregistrându-se întârzieri.
 • Vremea – Pe un fond de nebulozitate accentuată a nins in majoritatea regiunilor, iar în sud-est vântul a prezentat intensificări cu viteze până la 55 km/oră, spulberând sau viscolind zăpada. Solul este acoperit cu un strat de zăpadă, exceptând Dobrogea, unde este parţial.
  În următorul interval de prognoză vremea va fi friguroasă, geroasă chiar, în cea mai mare parte a ţării. Treptat, precipitaţiile se vor restringe ca arie, va mai ninge local în sudul şi estul ţării, îndeosebi în prima parte a intervalului, iar in celelalte regiuni ninsorile vor fi izolate. Temperaturile maxime de astăzi vor fi cuprinse între -15 şi -5 grade, iar minimele de la noapte, între -25 şi -15, în jumătatea de nord a ţării, mai scăzute în depresiuni şi între -18 şi -8 în restul teritoriului.
 • 12 ianuarie – Frigul din ultima vreme a făcut ca o serie de instalaţii din imobile să se spargă.
 • starea vremii –  Vremea a fost geroasă în cea mai mare parte a ţârii. La mai mult de jumătate dintre staţiile meteorologice de pe teritoriul ţarii temperatura aerului a coborît ieri noapte sub -15 grade, ajungînd până la -27.6 grade la Întorsura Buzăului, -23 de grade la Sfîntu Gheorghe (Covasna), -22 de grade la Joseni şi Topliţa, -21 de grade la Târgu Logreşti şi Bâlceşti în Oltenia, -21 de grade la Bacău, -20 de grade la Miercurea Ciuc şi Rădăuţi, şi doar în două localități din ţară, Bucureşti-Băneasa și la Olteniţa temperatura aerului a ajuns doar pînă la -9 grade. Pentru următorul interval vremea se va mneține deosebit de rece, iar temperaturile nocturne se vor situa între -25 și -15 grade.
 • Valul de frig care s-a abătut, zilele acestea, asupra Franţei continuă să provoace victime şi mari daune materiale. Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa din pricina frigului se ridică la 50. O vreme neobișnuit de friguroasă s-a abătut asupra litoralului mediteranean al Tunisiei. După ce, timp de aproape două săptămini, au căzut ploi torenţiale, în zonele de nord ale ţării a început să ningă, stratul de zăpadă atingând, în unele locuri, peste 40 cm. În multe localităţi şcolile au fost închise şi activităţile agricole au încetat. Ca urmare a temperaturilor scazute, în sectorul zootehnic s-au înregistrat pagube. Au fost luate măsuri pentru refacerea comunicaţiilor şi asigurarea activităţilor economice. Temperaturi neobişnuit de scăzute şi vânturi puternice s-au abătut, în ultimele zile, asupra zonelor din nordul şi estul Indiei, soldându-se cu moartea a peste 310 persoane. Numai în statul Bihar şi-au pierdut viaţa 19 persoane. Căderi masive de zăpadă s-au înregistrat în special în statul Hymachal-Pradesh, unde căile de comunicație au fost blocate. Multe localități sunt izolate de restul țării. (Informația Bucureștiului)
 • 13 ianuarie – Situația tot mai gravă din țară și problemele apărute din cauza frigului și ninsorilor au căzut cât se poate de prost pentru români. Țara care era deja supusă la frig în case, pauze de curent, magazine tot mai goale, avea să afle că se poate și mai rău. Ceaușescu a convocat în acea zi de duminică, dimineață la prima oră, o ședință de urgență, prin care se luau noi măsuri de austeritate. Despre ce era vorba, românii aveau să afle chiar din acea zi.
 • Programul de la televiziune, care în nod normal începea la ora 10 dimineața și se încheia la 22.00, a început abia la ora 12.30, iar la ora 15 s-a încheiat, fiind reluat abia la ora 20. Măsura nu era singulară în România: și Ungaria a anunțat scurtarea programului la TV.
 • Începând din acea zi, programul TVR din timpul săptămânii a fost scurtat la doar două ore pe zi. Canalul 2 al Televiziunii Române și-a întrerupt total emisia.  Programul 1 de la radio, care emitea înainte non-stop, a introdus o pauză între orele 24-06. Sâmbătă, pe 12 ianuarie, au fost închise studiourile teritoriale de radio din țară – Cluj, Timișoara, Craiova, Tg. Mureș, Iași.
 • 14 ianuarie –  Condiţii deosebit de grele survenite în urma ninsorilor masive şi a gerului aspru s-au abătut asupra ţării, provocând îngheţarea fluviului şi a râurilor interioare, afectând desfăşurarea activităţilor economico-sociale, producerea energiei electrice în hidrocentrale şi termocentrale. Sub preşedinţia tovarăşului Nicolae Ceauşescu, Comitetul Politic Executiv al C.C. al P.C.R., în şedinţa din 13 ianuarie, a stabilit măsuri ferme la nivelul întregii economii, a tuturor sectoarelor de activitate, de asigurare a livrării de energie, pentru satisfacerea necesităţilor producţiei, funcţionării transporturilor, desfăşurării normale a activităţilor, aprovizionării populaţiei, consumului public. Totodată s-au stabilit măsuri de reorganizare a regimului de lucru în unităţile productive pentru a se reduce consumul mare de energie în perioadele de vârf, reglementări privind desfăşurarea activităţii numai pe timp de lumină în sectoarele de cultură, comerţ şi servicii.
 • 1985 economisire kilowatt
 • NOI MĂSURI – Întreprinderile industriale care lucrează în două schimburi de câte 8 ore şi au sectoare calde, vor trece la regim de lucru de două schimburi de câte 6 ore, organizate continuu, astfel încît să se realizeze o perioadă de lucru de 12 ore pe zi, timp de 7 zile pe săptâmină, respectiv 42 de ore de lucru sâptămânal.
  Programul de lucru al întreprinderilor care vor lucra în regim de două schimburi a câte 6 ore va fi organizat, alternativ cu alte întreprinderi, astfel încât să se asigure un consum energetic uniform în cele 24 de ore ale fiecărei zile. Pentru activitatea de comerţ şi din servicii, în general, se va stabili un program de lucru numai pe timp de lumină. S-a stabilit, de asemenea, ca toate restaurantele şi alte unităţi de acest fel să se închidă cel mai târziu la ora 21. Unităţile cultural-artistice vor trebui să-şi reorganizeze în aşa fel programul încât să reducă consumul de energie în perioadele de vîrf.
 • 1985 reducere consum energie
 • În ceea ce priveşte consumul de energie electrică, termică şi gaze naturale pentru populaţie, se va avea în vedere respectarea strictă a programului stabilit pe fiecare judeţ şi localitate. Programele de distribuire a energiei electrice şi termice vor fi aduse din timp la cunoştinţa populaţiei şi a celorlalţi consumatori. Iluminatul public, inclusiv în magazine, şi iluminatul casnic urmează să fie reduse cu 50% faţă de consumul stabilit pentru iarna anului anterior.
 • 1985 economisire energie ziar
 • METEO – În ultimul interval de prognoză vremea a fost geroasă în toate regiunile tării. Stratul de zăpadă continui să acopere întreaga tară, cu grosimi de peste 25 cm, în cea mai mare parte a teritoriului. Pentru următorul interval de prognoză se apreciază că vremea va fi geroasă. În continuare, în majoritatea regiunilor tării vor cădea ninsori slabe locale, în regiunile vestice, apoi și în cele sudice, în rest, ninsori izolate. Valorile termice maxime de astăzi vor fi cuprinse, in general, între -15 şi -5 grade, iar cele minime de la noapte între -25 şi -15 grade, mai scăzute pe alocuri, în centrul şi nordul țării.
 • Temperaturile scăzute de pe continentul european, care s-au instalat ca urmare a noului val de ninsori din numeroase ţări, au făcut ca numărul persoanelor decedate din cauza gerului să ajungă la peste 150, majoritatea deceselor fiind consemnate în Franţa. În acelaşi timp, vremea nefavorabilă a creat mari dificultăţi în viaţa economică, în special in transporturi. Cel mai puternic viscol din acest sezon rece din Statele Unite s-a înregistrat sâmbătă în sudul Californiei şi în Texas, precum şi în New Mexico. Vântul a avut o viteză de 130 km/h, rupând arbori, spărgând geamurile de la vitrinele magazinelor şi avariind autoturismele parcate.
  O puternică furtună, în care vântul a atins o viteză de 90 km/h, s-a abătut duminică asupra zonei nordice a insulei Hokkaido, din Japonia. Valurile uriașe au izbit de cheiul portului Muroran un cargou sub pavilion panamez, care s-a scufundat. Cei 23 de membri ai echipajului au fost salvaţi de echipele de intervenţie cu ajutorul elicopterelor. În Albania, zăpezile abundente, de o intensitate fără precedent, temperaturile foarte scăzute, furtunile puternice şi avalanşele, soldate cu morţi, răniţi şi daune importante în economie, au creat o situaţie extraordinară şi numeroase dificultăţi în multe regiuni ale ţării, în special în cele din nord – Puka, Kukes, Tropoje, Diber, Shkodres şi Malesia. În unele regiuni, între care Diber, ninge fără întrerupere de mai multe zile.
 • 15 ianuarie – Noaptea de 13-14 ianuarie a fost cea mai geroasă pentru unele localităţi din jumătatea de nord a ţării, în care temperaturile minime s-au apropiat, au fost egale sau chiar au depăşit minimele absolute înregistrate de-a lungul celor 100 de ani de observaţie meteorologică. La Topliţa temperatura de -34 grade a fost egală cu minima absolută înregistrată în 1940, iar la Sfântu Gheorghe (Covasna) s-au înregistrat -31 grade, la fel ca minima absolută din 1942. Au fost şi localităţi în care minima absolută a fost depăşită. Astfel, la Braşov s-au înregistrat -33 grade faţă de -29 grade în 1963, iar la Miercurea Ciuc -38,2 grade, cu 4 grade mai scăzută faţă de minima absolută de minus 34,2 grade din 1963. De fapt, valoarea de -38,2 grade de la Miercurea Ciuc a fost doar cu 0,3 grade mai mică decât recordul absolut pe ţară de -38,5 grade realizat la Bod în 1942 (Informația Bucureștiului)
 • 1985 scanteia tineretului iarna economie energie
 • DE LA DIRECŢIA COMERCIALĂ – în cursul lunii ianuarie 1985, unităţile comerciale vor funcţiona după următorul program:
  Unităţile comerciale alimentare, nealimentare, de legume-fructe precum şi cele prestatoare de servicii cu program de lucru în două schimburi îşi vor desfăşura activitatea zilnic între orele 8-18, iar cele cu un singur schimb, între orele 9-16.
  Unităţile de alimentaţie publică îşi vor adapta programul de funcţionare zilnic între orele 8-21.
  Cantinele-restaurant şi bufetele de incintă îşi vor organiza programul conform solicitărilor întreprinderilor pe care le servesc, atât ziua, cât şi noaptea.
  Farmaciile vor funcţiona conform programului obişnuit.
 • Situaţia drumurilor şi căilor ferate – Un vânt foarte puternic (50—70 km/oră) a declanşat în zona defileului Oltului un număr de circa 20 de avalanşe, cu înălţimi de 4-6 metri şi lungimi de 20-30 metri, care au acoperit în totalitate porţiunea de şosea cuprinsă între Râul Vadului şi Tămaciu, respectiv DN 7 km. 239—243. Deszăpezirea acestei artere pune o serie de probleme complicate, putându-se interveni doar cu buldozerele şi, parţial, cu autofrezele.
  Zăpada viscolită în suluri, cu înălţimi de 40-60 cm, a determinat, de asemenea, închiderea unor artere.
  În ce priveşte circulaţia auto, 765 trasee sunt suspendate, 450 prescurtate şi 33 deviate.
  Datorită măsurilor energice întreprinse in întreaga ţară, toata liniile de cale ferată sunt în prezent circulabile, instalaţiile de îndrumare şi urmărire a trenurilor, aflându-se, de asemenea, în funcţiune.
 • 1985 tren iarna zapada
  Aproape 12.000 de oameni au continuat, ieri, acţiunea de curăţire şi evacuare a zăpezii din complexele feroviare, staţii, triaje, fiind utilizate în scopul acesta 33 de trenuri de lucru şi trenuri specializate, precum şi 5 pluguri de zăpadă
 • Ninsorile şi-au făcut din nou apariţia, la sfârşitul săptămînii trecute, aproape pe întreg continentul european, după o scurtă perioadă de pauză, agravând problemele de comunicaţii.  Din cauza rigorilor iernii şi-au pierdut viaţa până acum peste 170 de persoane. În FRANŢA, unde zăpada a reînceput să cadă duminică, în zona întregii Coaste de Azur, numărul morţilor a ajuns la 113. Ministrul pentru problemele urbanismului, locuinţelor şi transportului a recomandat să nu se mai circule cu maşini particulare, deşi circulaţia acestora s-a redus apreciabil. Pe teritoriul R.F. GERMANIA, accidentele de circulaţie au provocat moartea a 14 persoane şi rănirea a 76. Pe o autostradă din regiunea Köln-Bonn, apariţia bruscă a unei cețe dense a dus la ciocniri şi tamponări soldate cu moartea a 13 persoane, unele arse de vii. Începând de sâmbătă ninge din nou fără întrerupere în AUSTRIA de est şi la Viena, unde circulaţia rutieră se desfăşoară cu deosebită dificultate. Circulaţia feroviară este de asemenea perturbată. Valul de frig care s-a abătut asupra GRECIEI a provocat moartea a două persoane, iar zăpada, căzută din abundenţă, a paralizat transporturile rutiere si feroviare. Circa 100 de localităţi rurale din zonele de munte sunt izolate. În OLANDA se înregistrează temperaturi scăzute, îngheţul perturbînd mai ales traficul fluvial. În ITALIA, şapte dintre principalele aeroporturi ale tării au fost închise luni dimineaţa.
 • 1985 venetia ninsoare zapada
  În regiunile agricole, îngheţul continuă să provoace pagube materiale deosebit de ridicate, în special în Italia și Spania. Astfel, horticultorii de pe coasta Liguriei au înregistrat pagube evaluate la 49 miliarde lire. Majoritatea şcolilor primare şi secundare din Italia sunt închise încă de săptămina trecută. Un mare număr de şcoli au fost închise şi în Franţa, precum şi în alte ţări. Animalele domestice şi chiar cele sălbatice sunt grav afectate de iarna excesivă din Europa. Efectele aspre ale iernii se resimt și peste Atlantic. În sudul Californiei, vântul, care a suflat cu o intensitate de 80 km/h, a smuls copacii din rădăcini si a răsturnat numeroase autoturisme. Din cauza puternicei furtuni, în unele localităţi s-a întrerupt aprovizionarea cu curent electric. Asupra statului New Mexico s-au abătut viscole, frigul ameninţând recoltele de citrice. Și în alte state din sudul SUA, cum ar fi Louisiana, se înregistrează temperaturi deosebit de scăzute pentru aceste regiuni. (Informația Bucureștiului)
 • 16 ianuarie – Ninsorile căzute, ca și vântul care a viscolit zăpada, au afectat transporturile auto de călători şi mărfuri în majoritatea judeţelor. Ca urmare, numărul traseelor suspendate şi prescurtate a crescut la 827 şi, respectiv, la 400. Se acţionează intens pentru deblocarea a 322 autobuze imobilizate la capetele de linii.

1985 iluminat reducere

ACȚIUNI, MODALITĂȚI LA ÎNDEMÂNA NOASTRĂ!

• SĂ FIE FOLOSITE CU PRECĂDERE SURSELE LOCALE DE ILUMINAT – LĂMPI DE MASA, VEIOZE,  LAMPADARE – SAU UN SINGUR BEC LA FIECARE LUSTRĂ. BECURILE CARE NU SUNT ABSOLUT NECESARE SĂ FIE SCOASE DIN FUNCȚIUNE
• BECURILE CU PUTERI MARI SĂ FIE ÎNLOCUITE CU ALTELE DE PUTERE REDUSĂ – CHIAR 15 W ÎN HOLURI ŞI ALTE ANEXE
• SPAŢIUL ILUMINAT ÎN FIECARE APARTAMENT SĂ FIE REDUS LA STRICTUL NECESAR
• SĂ SE RENUNŢE ÎN TOTALITATE LA APARATELE ELECTROCASNICE
• SĂ FIE SCOASE DIN FUNCŢIUNE BECURILE DIN FAŢA INTRĂRILOR LOCUINŢELOR ŞI MAGAZINELOR, DIN CURTI, BALCOANE, GARAJE
• SA FIE ASIGURATĂ FUNCŢIONAREA NORMALĂ A AUTOMATELOR DE SCARĂ ÎN BLOCURI ŞI SĂ FIE REDUSE LA MINIMUL NECESAR NUMĂRUL ȘI PUTEREA BECURILOR DE PE PALIERE
• ESTE INTERZISĂ FUNCŢIONAREA SPAŢIILOR FRIGORIFICE NEÎNCĂRCATE, A APARATELOR ELECTRICE DE ÎNCĂLZIT ÎN BIROURI ȘI MAGAZINE
• ILUMINATUL GENERAL IN MAGAZINE ȘI ALTE LOCURI DE INTERES PUBLIC SĂ FIE REDUS LA JUMĂTATE

CETĂŢENI ! Să acţionăm cu deplină răspundere pentru a reduce cu 50 la sută iluminatul casnic, pentru a utiliza cât mai judicios energia electrică

1985 iarna zapada curatat cetateni

 • METEO – Pentru următorul interval este de aşteptat ca o nouă masă de aer rece de origine arctică să afecteze cea mai mare parte a ţării. Vremea va fi rece, geroasă dimineaţa şi noaptea, îndeosebi în zonele nord-estice şi centrale ale ţării, unde temperaturile minime vor fi cuprinse între -25 şi -15 grade, local chiar mai scăzute, până la -30 de grade. În celelalte regiuni, valorile respective se vor situa doar între -16 şi -6 grade. Scăderi se vor înregistra şi în privinţa temperaturilor maxime, care în cursul zilei de astăzi vor fi cuprinse între -15 şi -5 grade, izolat mai ridicate în sud-vestul ţării. Ieri, grosimea stratului de zăpadă măsura între 16 şi 50 cm în Maramureş, între 15 şi 58 cm în Transilvania.
 • Mai multe fabrici şi uzine din Franţa au concediat o parte din personal datorită lipsei de piese, iar fermierii din Franţa, Spania şi Portugalia evaluează pagubele produse recoltelor de legume şi fructe la zeci de milioane de dolari • IUGOSLAVIA este confruntată cu o serioasă penurie de electricitate, îndeosebi ca urmare a avariilor suferite din cauza gerurilor puternice de centralele electrice şi liniile de transmisie a curentului electric. Situaţia este deosebit de gravă în provincia Kosovo. Zăpada creează, de asemenea, importante dificultăți pe coasta Adriatică, cunoscută pentru clima sa, în genere, blândă în timpul iernii. Numeroase întreprinderi industriale și-au încetat activitatea din cauza întreruperii curentului electric • În scopul realizării unor economii severe la consumul de energie, Consiliul de Miniştri al R. P. UNGARE a hotărât să impună respectarea strictă a limitelor prevăzute pentru încălzitul instituţiilor şi locuinţelor, scurtarea programelor televiziunii şi încheierea lor la ora 22. Alte măsuri determinate de condiţiile climaterice deosebite provocate de scăderea accentuată a temperaturii au în vedere situaţia existentă in domeniile minier, petrolier, al energiei electrice şi gazelor naturale. Instituţiile şi populaţia sunt chemate să acţioneze pentru economisirea severă a energiei, pentru a se face faţă dificultăţilor în producţia de energie. Ca urmare a gerului puternic, Dunărea a Îngheţat pe mai multe porţiuni ale sectorului ei din R.P. Ungară, relatează agenţia M.T.I. Pentru degajarea navelor surprinse de gheţuri şi pentru evitarea eventualelor inundaţii acţionează nave spărgătoare de gheaţă. Nivelul scăzut al Dunării — precizează agenţia — provoacă greutăţi în buna funcţionare a centralei termoelectrice Szazhalombata. De asemenea, unii afluenţi ai Dunării au îngheţat, grosimea stratului de gheaţă ajungind la 25—30 cm. Din cauza gerului, la Budapesta s-au înregistrat dificultăţi în furnizarea gazelor.  (Informația Bucureștiului)

Temperaturi înregistrate la Cluj-Napoca, ianuarie 1985 – nicio zi cu temperatura peste 0 grade

ziua minima maxima
01.01.1985 -8.1 -4.8
02.01.1985 -8.4 -4.4
03.01.1985 -8.7 -6.5
04.01.1985 -12.0 -6.3
05.01.1985 -17.9 -9.4
06.01.1985 -11.4 -4.0
07.01.1985 -11.2 -8.7
08.01.1985 -14.3 -8.8
09.01.1985 -11.9 -6.6
10.01.1985 -13.8 -6.2
11.01.1985 -15.3 -9.6
12.01.1985 -18.8 -13.4
13.01.1985 -25.8 -15.5
14.01.1985 -25.0 -12.1
15.01.1985 -14.8 -3.8
16.01.1985 -17.5 -7.2
17.01.1985 -18.3 -8.0
18.01.1985 -18.2 -9.7
19.01.1985 -17.3 -9.5
20.01.1985 -11.5 -3.5

sursa: data.gov.ro

Temperaturile înregistrate la Dej, ianuarie 1985

ziua minima maxima
01.01.1985 -13.0 -4.2
02.01.1985 -12.2 -4.0
03.01.1985 -12.2 -6.5
04.01.1985 -8.5 -5.9
05.01.1985 -24.0 -10.0
06.01.1985 -12.4 -7.6
07.01.1985 -11.0 -7.8
08.01.1985 -16.2 -9.6
09.01.1985 -13.0 -7.8
10.01.1985 -21.4 -6.8
11.01.1985 -13.5 -9.8
12.01.1985 -17.0 -14.8
13.01.1985 -28.5 -18.2
14.01.1985 -32.2 -19.0

sursa: infoclimat.fr

În ianuarie 2023, cea mai rece noapte a adus abia -5 grade la Gherla. Au fost mai multe zile cu peste 10 grade în aer, cu un vârf de 15 grade, pe 23 ianuarie.

Temperaturile înregistrate la Gherla, ianuarie 2023

data temp. min °C temp. max °C
01.01.23 4 10
02.01.23 2 5
03.01.23 0 4
04.01.23 4 10
05.01.23 -1 8
06.01.23 5 8
07.01.23 1 3
08.01.23 0 4
09.01.23 2 9
10.01.23 5 7
11.01.23 4 11
12.01.23 0 7
13.01.23 3 9
14.01.23 -2 5
15.01.23 3 6
16.01.23 -2 5
17.01.23 2 11
18.01.23 5 13
19.01.23 4 13
20.01.23 4 8
21.01.23 0 5
22.01.23 0 7
23.01.23 2 15
24.01.23 -3 8
25.01.23 -5 3
26.01.23 0 3
27.01.23 -2 1
28.01.23 0 3
29.01.23 -2 0
30.01.23 -2 0
31.01.23 -2 2

sursa: meteoromania.ro

Ierni calde și fără zăpadă au mai fost în ultimul secol, chiar și după 2000, astfel că anomaliile meteo înregistrate în ultima perioadă nu sunt neapărat noutăți. Dar este evident că ciclul de luni ianuarie geroase, care era valabil o dată la 21-22 de ani, s-a rupt.

Prognoza meteo pentru ultima săptămână din ianuarie și prima din februarie arată că totuși, iarna își intră în drepturi. Sunt anunțate valuri de ninsori iar în scurt timp ar putea veni și frigul, cu temperaturi în unele dimineți apropiate de -10 grade.

articolul original.

Tânărul din Gherla dispărut în Cluj a fost găsit

31 January 2023 at 17:01
politie noapte

Gherla INFO marți 31 ianuarie 2023 19:01 4,583 accesări

Un tânăr în vârstă de 20 de ani din Gherla care a fost dat dispărut pe 29 ianuarie 2023 dintr-un spital din Cluj-Napoca a fost găsit.

După dispariția din spital, unitatea medicală a sesizat poliția, iar aceasta a solicitat ajutorul comunității pentru găsirea tânărului.

Acesta s-ar fi aflat în Cluj-Napoca și a revenit la domiciliul din Gherla în cursul zilei de 31 ianuarie, fără să fi fost victima vreunei infracțiuni.

foto: arhiva

Tânăr dispărut dintr-un spital din Cluj

Dacă ți-a plăcut, anunță un prieten, distribuie!
articolul original.

Profesorul universitar Daniel David la BZI LIVE: „Nu era normal să crească stresul în pandemie, în preajma unui război? Păi asta înseamnă o minte umană sănătoasă”

31 January 2023 at 15:10

[unable to retrieve full-text content]

Rectorul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Daniel David, a vorbit în cadrul ediției BZI LIVE de marți, 31 ianuarie 2023, despre consecințele la nivel mental și psiho-emoțional asupra indivizilor, a pandemiei și multiplelor crize, respectiv a […]

Articolul Profesorul universitar Daniel David la BZI LIVE: „Nu era normal să crească stresul în pandemie, în preajma unui război? Păi asta înseamnă o minte umană sănătoasă” apare prima dată în BZI.ro.

articolul original.

Un muncitor din Cluj-Napoca a fost la un pas de moarte după ce a căzut de la înălțime

31 January 2023 at 16:20
image

Un bărbat ce lucra pe șantierul de la Academia de Muzică din Mănăștur a căzut de la înălțime, informează Știri de Cluj.

O ambulanță a intervenit rapid pentru a acorda prim ajutor muncitorului de 35 de ani.

A scăpat cu viață

ISU Cluj a precizat că bărbatul este conștient și a fost transportat la spital.

”Am intervenit cu o ambulanță și o autospecială pentru a acorda prim ajutor unei persoane căzute de la înălțime. Mai exact, e vorba despre un bărbat de aproximativ 35 de ani, conștient și cooperant, care va fi transportat la spital”, a fost declarația dată de purtătorul de cuvânt al ISU Cluj, Andrei Biriș, potrivit ziare.com.

articolul original.

Țepari în imobiliare arestați în Cluj, promiteau apratamente și garsoniere, ce făceau cu 7000 de cartele telefonice – VIDEO

31 January 2023 at 16:06

Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale – Combaterea Infracțiunilor Informatice din Cluj, sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, au pus în executare pe 30 ianuarie patru mandate de percheziție, în municipiul Cluj-Napoca, trei dintre acestea domiciliare, iar una într-un spațiu utilizat ca birou.

Activitățile au fost organizate în cadrul cercetărilor efectuate sub aspectul comiterii infracțiunilor de înșelăciune în formă continuată și complicitate la înșelăciune în formă continuată.

Investigațiile derulate până în prezent au condus la stabilirea faptului că, în perioada 2021-2022, trei bărbați, cu vârste cuprinse între 36 și 63 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, ar fi indus în eroare mai multe persoane, determinându-le să remită anumite sume, cu titlu de avans sau plată integrală, în scopul achiziționării unor garsoniere sau imobile aflate în construcție în municipiul Cluj-Napoca, fără deținerea unor autorizații de construcție valabile.

De asemenea, actele prevăzute de lege în scopul încheierii unor astfel de înțelegeri nu erau întocmite în fața notarilor publici sau autentificate de către notari publici, conform normelor legale, iar imobilele nu erau predate în termenele menționate în respectivele documente, încheiate în mod ilicit.

Cu sprijinul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 3 Poliție, pe 30 ianuarie, polițiștii de investigații criminale au efectuat patru percheziții, la imobilele celor bănuiți, precum și într-un spațiu care era utilizat de aceștia drept birou.

Au fost descoperite și ridicate zeci de sisteme informatice, printre care laptopuri și tablete, telefoane mobile, dar și peste 7.000 de cartele telefonice, despre care există bănuiala că ar fi fost sau urmau să fie utilizate la comiterea unor fapte de înșelăciune similare. De asemenea, au fost ridicate sume și înscrisuri de interes pentru soluționarea cauzei.

În baza probatoriului administrat, doi dintre bărbați, având vârsta de 36, respectiv 63 de ani, au fost reținuți pentru 24 de ore, iar ulterior, față de aceștia, instanța de judecată a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Cercetările sunt continuate sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca.

Unul dintre bărbați este cercetat în mai multe cauze aflate pe rolul unității de parchet menționate, pentru infracțiuni similare, cu prejudiciu estimat până în acest moment la aproximativ 5 milioane de euro.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Activitățile au beneficiat de sprijinul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 3 și 6 Poliție, Serviciului Criminalistic și Serviciului pentru Acțiuni Speciale.

video gherla info

articolul original.

Stop violenței în școli – campanie cu poliția în rândul elevilor

31 January 2023 at 13:13

30 ianuarie este declarata Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală. Pentru marcarea acestei zile, polițiștii din cadrul inspectoratului au desfășurat o serie de activități informativ – preventive în unități de învățământ preuniversitar (ciclul primar, gimnazial și liceal), sub sloganul „Ia atitudine, spune STOP violenței!”.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiza și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii de proximitate din cadrul celorlalte unități de poliție din județ, urbane și rurale, au organizat sesiuni de informare și dezbatere în compania elevilor, pentru cunoașterea și prevenirea fenomenului de bullying și violență fizică în mediul școlar și conștientizarea urmărilor unui comportament violent.

Activitățile au fost desfășurate în 43 unități de învățământ de pe raza județului Cluj, atât din mediul urban, cât și rural, participând peste 3.000 de elevi.

scoala elevi politie

Întâlnirile polițiștilor cu aceștia au vizat cunoașterea noţiunii de violenţă în şcoală, formele de manifestare ale acesteia, dar și modalitățile de soluționare a conflictelor și promovare a respectului în cazul dezvoltării unor divergențe de opinii, printr-o comunicare nonviolentă.

Totodată, elevii au fost informați asupra aspectelor legislative din domeniu.

articolul original.

Un bărbat din Alba a închiriat o cabană unor bucureșteni. Ireal ce s-a întâmplat imediat după

31 January 2023 at 15:07
image

Luni, 30 ianuarie, un bărbat din Câmpeni, Alba, a fost reținut de către polițiști, după ce a dat o „țeapă” de 4.000 de lei. Individul de 31 de ani a fost pârât, după ce a escrocat doi bucureșteni. Faptele care l-au adus în fața anchetatorilor s-au petrecut în finalul lunii decembrie, dar au ieșit la iveală recent. 

Potrivit unui comunicat de presă emis de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba, un bărbat din Alba a încasat 4.000 de lei în luna decembrie de la un cuplu din București. Cu titlul de „avans” pentru o cabană în Beliș, Cluj, a reușit să-i facă buni de plată. Schema lui nu mers la infinit, fiind prins de oamenii legii.

„Se pare că, în luna decembrie a anului 2022, bărbatul ar fi postat, pe un site de internet, un anunţ mincinos prin care oferea, spre închiriere, pe perioada Crăciunului, o cabană situată în localitatea Beliş, judeţul Cluj”, extras din comunicat.

Înșelătorie cu acte „în regulă”!

Conform investigațiilor făcute de către anchetatori, se pare că bărbatul din Alba Iulia le dăduse și factură bucureștenilor, pentru a-i convinge că oferă seriozitate. Mai mult decât atât, a folosit și semnătura unei firme pe care o administrează ca să fie cât mai credibil.

„La data de 30 ianuarie 2023, poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, au efectuat două percheziţii, una la domiciliul unui bărbat de 31 de ani, din Câmpeni, bănuit de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi una la sediul unei societăţi comerciale administrată de acesta”, se arată în comunicatul de presă.

articolul original.

Rezultate recensământ 2021: Clujul a pierdut 12000 de locuitori, Cătina fără un sfert din locuitori – populația pe orașe și comune

31 January 2023 at 12:47

Rezultatele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL2021) arată o populație rezidentă a județului Cluj de 679.141 persoane, în scădere cu 11.965 persoane față de recensământul precedent (octombrie 2011).

Populația rezidentă de sex feminin (351.827 persoane) deține o pondere de 51,8%. Majoritatea populației rezidente trăiește în mediul urban (409.924 persoane, reprezentând 60,4%). Din punctul de vedere al mărimii populaţiei rezidente, judeţul Cluj se situează pe locul 4 în ierarhia judeţelor (după municipiul București, județele Iași și  Prahova).

Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populației rezidente pentru județul Cluj crescând la 42,2 ani față de 40,7 ani la RPL2011. Față de vârsta medie pe țară de 42,4 ani, vârsta medie în județul nostru este mai mică cu 0,2 ani. În ierarhizarea județelor după vârsta medie la RPL2021, județul Cluj se plasează pe locul 17.

În cadrul Regiunii de Nord-Vest din care face parte și județul nostru, vârsta medie este de 41,6 ani.

Indicele de îmbătrânire demografică (numărul persoanelor vârstnice de 65 ani şi peste care revine la 100 de persoane tinere, sub 15 ani) în județul Cluj este 125,6 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, mai mare decât media națională de 121,2 cu 4,4 persoane vârstnice la 100 persoane tinere.

Față de RPL2011 indicele de îmbătrânire demografică s-a depreciat cu 6,1 puncte procentuale.

Fenomenul de îmbătrânire demografică este relevant și prin prisma raportului de dependență demografică care, pentru județul nostru are valoarea de 53,3 persoane tinere și vârstnice la 100 persoane adulte, mai mic decât raportul de dependență demografică la nivel național de 55,5 persoane tinere și vârstnice la 100 persoane adulte, dar mai mare față de RPL2011 când a fost de 41,6 persoane tinere și vârstnice la 100 persoane adulte.

În ultimii zece ani, între cele două recensăminte, majoritatea județelor au scăzut ca dimensiune sub aspectul numărului de locuitori (39 din 42 de județe, inclusiv municipiul București). În aceeași categorie se încadrează și județul Cluj.

Referitor la municipii, orașe și comune, în cadrul județului Cluj, localitățile care au câștigat cel mai mare număr de locuitori între cele două recensăminte sunt: comuna Florești, care a ajuns la o populație de 52.735 persoane (cu 29.922 persoane mai mult decât în 2011), comuna Apahida, cu o populație rezidentă de 17.239 persoane (cu 6.554 persoane mai mult decât în 2011) și comuna Baciu, cu o populație rezidentă de 13.922 persoane (cu 3.605 persoane mai mult decât în 2011).

Ierarhia se modifică puțin dacă ne referim la creșteri în valori relative. Comunele Florești și Apahida ocupă primele două poziții înregistrând creșteri de 231,2%, respectiv de 161,3% față de 2011. Pe pozițiile 3 și 4 se situează comuna Chinteni, cu o creștere de 147,9% față de 2011, ajungând la o populație de 4.533 locuitori și comuna Feleacu cu o creștere de 145,1%, ajungând la o populație de 5.693 locuitori.

Localitățile din județul nostru cu cele mai mari scăderi în valori relative înregistrate în decursul ultimului deceniu sunt comuna Ploscoș (540 locuitori, 76,9% față de populația din 2011) și comuna Cătina (1.567 locuitori, 78,6% față de populația din 2011).

Comunele cele mai mici din județ sunt Ploscoș cu numai 540 locuitori și Valea Ierii cu 871 locuitori (în scădere față de RPL2011, când s-au înregistrat 888 locuitori).

Cea mai mare comună din județ, dar și din țară este comuna Florești, care și-a menținut această poziție fruntașă la ambele recensăminte.

Orașul Huedin, singurul oraș din cadrul județului, a înregistrat o scădere cu 13,7% față de RPL2011 (de la 9.346 locuitori în 2011, la 8.069 locuitori în 2021, mai puțin cu 1.277 persoane).

Exceptând municipiul București, cel mai mare municipiu din România este Cluj-Napoca, care și-a păstrat această poziție în ultimii zece ani deși și-a redus populația cu 37.978 de persoane, coborând la o populație de 286.598 locuitori. Dar această reducere trebuie privită dintr-o perspectivă mai amplă, luând în considerare și localitățile limitrofe, învecinate, unde populația urbană a optat să se mute la casă. Astfel, dacă municipiul Cluj-Napoca, singur, fără vecinătăți, a scăzut la 88,3% din populația de acum zece ani, măsurat împreună cu localitățile învecinate, conform datelor din tabelul de mai jos, a avut o creștere ușoară (101,8%).

Se mai remarcă o mobilitate a populației județului din mediul urban către mediul rural. Astfel, dacă în 2011 aveam 66,3% din populație în mediul urban, acum procentul este de 60,4%, iar populația din mediul rural a crescut de la 33,7% în 2011 la 39,6% în 2021.

Structura etnică și confesională a populației rezidente a județului Cluj

La RPL2021, înregistrarea etniei, limbii materne și a religiei s-a făcut pe baza liberei declarații a persoanelor recenzate. Pentru persoanele care au refuzat să declare aceste trei caracteristici, precum și pentru persoanele pentru care informațiile au fost colectate indirect din surse administrative, informația nu este disponibilă pentru aceste trei caracteristici. Ca urmare, structurile prezentate în continuare pentru cele 3 caracteristici etno-culturale sunt
calculate în funcție de numărul total de persoane care și-au declarat etnia, limba maternă și respectiv religia și nu în funcție de numărul total al populației rezidente.

Informația privind etnia a fost disponibilă pentru 587.422 persoane. S-au declarat români 488.212 persoane (83,1%). Populația de etnie maghiară a județului este de 78.455 persoane (13,4%) și cea de etnie romă 17.802 persoane (3,0%).

Potrivit liberei declarații a celor 586.471 persoane care au declarat limba maternă, structura populației din județul Cluj după limba maternă se prezintă astfel: pentru 84,7% limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie în perioada copilăriei, 13,4% limba maghiară, iar 1,5% limba romani.

Structura confesională a fost declarată de 577.264 persoane din totalul populației rezidente a județului Cluj și arată că 72,9% dintre persoanele care au declarat religia sunt de religie ortodoxă, 9,9% de religie reformată, 3,7% au religia penticostală, 3,2% sunt romano-catolici, 3,1% sunt greco-catolici, în timp ce alte confesiuni reprezintă 7,2% din totalul celor care au declarat structura confesională.

Din populația rezidentă a județului Cluj, 46,9% reprezintă persoane care au starea civilă legală de căsătorit(ă). Sunt căsătoriți 156.842 bărbați și 161.715 femei. Persoanele necăsătorite reprezintă 38% din populația județului, 10% divorțate și 5,1% văduv(ă).

Structura populației rezidente a județului Cluj după nivelul de instruire absolvit

Din totalul populației rezidente a județului Cluj, 41,6% are nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 33,8% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 24,6% nivel superior.

Din punctul de vedere al ponderii populaţiei rezidente cu nivel superior de educație, judeţul Cluj se situează pe locul 3 în ierarhia judeţelor, după municipiul București și județul Ilfov.

Structura populației după nivelul de educație absolvit diferă pe cele două sexe. Astfel, femeile dețin ponderi mai mari decât bărbații pentru nivelul de instruire ridicat (55,9%) și nivel de instruire scăzut (53,9%), iar bărbații predomină la nivelul de instruire mediu (52,3%).

Structura populației rezidente a județului Cluj după statutul activității curente

Populația activă1 a județului Cluj este de 321.982 persoane, fiind compusă din 313.280 persoane ocupate și din 8.702 șomeri, iar populația inactivă este de 357.159 persoane. Din totalul populației rezidente, 18,8% sunt elevi/studenți, 22,4% pensionari, 3,1% persoane casnice și 8,3% sunt persoane întreținute sau cu altă situație economică.

Din punctul de vedere al ponderii populației ocupate în populaţia rezidentă a județului, judeţul Cluj se situează pe locul 3 în clasamentul descrescător al județelor, după Ilfov și București.

Din punctul de vedere al ponderii populației șomere în populaţia rezidentă a județului, judeţul Cluj se situează pe locul 4 în clasamentul crescător al județelor (București, Ilfov, Timiș).

Datele complete și finale vor fi făcute publice, etapizat, în perioada mai-decembrie 2023. RPL2021 a fost al 13-lea recensământ din istorie și primul din România organizat integral în format digital. Întregul proces al colectării datelor s-a desfășurat cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor.

Recensământul la Gherla

Potrivit datelor provizorii, municipiul Gherla a înregistrat o scădere a populației cu 1.109 de persoane, până la 19.873 de locuitori, față de 20.982 la recensământul din 2011.

recensamant cluj gherla dej localitati comune orase 2021

recensamant cluj gherla dej localitati comune orase 2021

foto: arhiva

articolul original.

Tânăr dispărut dintr-un spital din Cluj

31 January 2023 at 08:40
image

Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că la data de 29 ianuarie, în jurul orei 22.30, CRIȘAN GABRIEL IACOB, în vârstă de 20 de ani, a părăsit unitatea medicală situată în municipiul Cluj-Napoca, unde se afla internat, iar până în prezent nu a revenit.

Tânărul are înălțimea de 1.90 m, 80 kg, constituție atletică, păr șaten, ochi verzi. Avea o cicatrice bandajată pe degetul mijlociu al mâinii drepte.

La momentul plecării era îmbrăcat cu o bluză sport de culoare albastră, pantaloni de trening gri și șlapi.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre tânărul plecat voluntar, sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

articolul original.

Chiriile în marile orașe vor crește și în acest an | AUDIO

31 January 2023 at 06:44
image

În 2022, prețurile plătite pentru chirii în marile orașe au crescut cu aproape 7%, compartiv cu 2021, arată o analiză a platformei imobiliare.ro.

Specialiștii susțin că trendul se va menține și anul acesta: chiriile pentru locuințele din marile orașe vor crește.

Care a fost chiria medie în marile orașe anul trecut?

În București, chiria pentru o garnosieră a crescut cu aproape 9% anul trecut, în comparație cu 2021. De la 270 de euro, la aproape 300 de euro pe lună. În cazul unui apartament cu două camere – chiria a ajuns la 450 de euro.

Cluj Napoca rămâne orașul cu ce

le mai mari chirii la apartamentele mici, potrivit analizei realizate de platforma imobiliare.ro. Este orașul unde chiriile pentru apartamentele cu 3 camere au crescut cu aproape 15 procente. În medie, se situează la 550 de euro.

În Timișoara, chiriile nu au crescut atât de mult anul trecut. Pentru un apartament cu două camere, prețul a ajuns la 350 de euro. În schimb, în Brașov, media este de 390 de euro.
Specialiștii consultați de această platformă de imobiliare susțin că inflația și modificările fiscale se vor simți și în chirii, prin noi creșteri de preț în acest an.

Citește și: Programul „Noua Casă” continuă. Plafonul pentru 2023 va fi de peste 1 miliard de lei | AUDIO

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/30ian-15-Mihai-rel-analiza-imobiliare-despre-chirii.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
articolul original.

Magazinul fermierului ofera o gama larga de freze de zapada

30 January 2023 at 16:29

Conform celor spuse de ANM vine iarna, asa ca vom avea de curatat multa zapada. Problema o putem rezolva usor cu o freza de zapada.

Freze de zapada

Cand dorim sa cumparam o freza de zapada trebuie sa stabilim, mai intai, cat de mare si de puternica trebuie sa fie freza noastra de zapada. Detalii de care trebuie sa tinem cont cand vrem sa cumparam o freza de zapada:

 • spatiul pe care trebuie sa il deszapezim: in functie de cat de mare este spatiul pe care il avem de deszapezit putem sa alegem intre o freza usoara, cu latime de lucru de 25-30 cm pentru spatii de pana la 200 m, si intre o freza cu capacitate mai mare de degajare folositoare in deszapezirea unui spatiu vast
 • grosimea (volumul) stratului de zapada: pentru indepartatea unor cantitati mari de zapada vom avea nevoie de o freza mai mare si mai puternica alimentata cu benzina, in timp ce o freza electrica ne ajuta sa indepartam un strat de zapada de pana la 20 cm grosime
 • cum se intretine o freza de zapada: freza cu benzina trebuie intretinuta. Trebuie sa folosim benzina cu aditiv special cumparat de la producator, sa verificam starea bujiilor si sa schimbam bujia cel putin o data pe an iar daca, freza nu este dotata cu sistem electric de pornire, trebuie sa facem schimbul de ulei.
 • o caracteristica importanta de care trebuie sa tine cont cand alegem o freza este tipul de alimentare, care poate fi de doua feluri:
 • alimentata cu benzina – functioneaza cu ajutorul combustibilului, cu rezervoare de pana la 5 litri si putere mare de pana la 20 CP; recomandata pentru deszapezirea suprafetelor intinse
 • electrica – este propulsata de curent electric printr-un cablu rezistent la ger; aceasta are motor cu putere mai mica si capacitate de deszapezire mai scazuta
 • latimea de lucru: un alt detaliu pe care trebuie sa il luam in calcul este latimea de lucru, adica suprafata maxima pe care o poate curata la o trecere. Frezele electrice au o latime de lucru de 25-30 cm. Utilajele cu putere mai mare care pot fi folosite in spatii deschise pot curata suprafete chiar mai late de 60 cm.
 • distanta de degajare a zapezii si unghiul de rotire a topoganului: sunt caracteristici importante in procesul de deszapazire. Pentru a facilita deszapezirea, chiar si in conditii meteo dificile, unghiul de rotire al toboganului, trebuie sa fie de cel putin 190 de grade.

Sfaturi de siguranta

Cand folosim o freza de zapada, fie ea electrica sau alimentata cu combustibil trebuie sa respectam cateva masuri minime de protectie:

 •  nu purtam haine largi, fulare sau esarfe care pot fi prinse in partile miscatoare ale frezei;
 • trebuie sa folosim casti antifonice sau dopuri de urechi
 • daca freza se blocheaza cu zapada, trebuie oprit motorul si sa folosim uneltele oferite de distribuitor pentru al debloca, niciodata nu folosim mainile!
 • realimentarea modelelor pe combustibil se face dupa racirea motorului;
 • trebuie sa folosim o priza cu impamantare pentru modelele electrice.

Te asteptam in vizita

Magazinul Fermierului pune la dispozitia dumneavoastra freze de zapada fiabile si usor de manevrat, concepute pentru iernile grele si geroase.

Va stam la dispozitie cu o gama variata de freze de zapada si fizic in magazinul nostru nostru din Baia Mare, str. Electrolizei, nr.1 este deschis intre orele 8.00 – 17.00. De asemenea ne poti vizita la adresele din Baia Mare bulevardul bucuresti numarul 55, Baia Mare bulevardul Traian numarul 31 sau in magazinul din Dej de pe strada I.P. Rreteganu, numarul 11,  judetul Cluj.

articolul original.

Calmul ardelenesc se duce în fața hoției: cum a reacționat un clujean amenințat care a sesizat cum era să fie înșelat la casa de marcat (VIDEO)

30 January 2023 at 22:04
image

Sunt și români care nu se resemnează în fața unor escrocherii: un clujean cu spirit civic nu s-a lăsat intimidat de amenințările și intimidările angajaților unui magazin unde a sesizat că era furat cu prețuri false la raft. A continuat să filmeze, mai ales că, în loc să remedieze situația, a primt amenințări din partea celor care înșelau clienții, conform presei locale.

Pentru a stopa astfel de practici ilegale dar și pentru a da un exemplu celor care se resemnează în fața acestor fapte, bărbatul nu a acceptat sub nicio formă să șteargă înregistrarea de pe telefon sau să iasă din magazin așa cum încercau să-l convingă, sub diverse forme, reprezentanții unității comerciale.

Clientul a făcul cumpărături la un magazin Carrefour, din Gherogheni, de pe strada Lăcrămioarelor, unde a cumpărat ardei, iar la raft prețul era 4,99 lei pe kilogram, iar la casa de marcat s-a ajuns la 6,99 lei – relatează Știrile de Cluj iar filmarea o puteți urmări AICI.

Pentru că s-a încercat intimidarea sa de către reprezentanții unității, ardeleanul a fost chemat la poliție pentru a depune plângere, în urma amenințărilor.

Clientul a sesizat diferențele dintre prețuri și factura finală chiar în timp ce era furat la casa de marcat

Nu a tăcut și s-a enervat și mai tare când angajatul de la casa de marcat i-a întărit suspiciunile că are de-a face cu o practică premeditată: casierul l-a ofensat spunându-i că îi „dă diferența înapoi” fără a-l convinge că ceea ce a sesizat ar putea fi o greșeală; fiind nevoit să se justifice chiar și în fața agentului de pază că nu face scandal nemotivat ci a fost furat, a izbucnit un schimb de replici tăioase cu angajații necinstiți.

”M-a atenționat o femeie că a pățit și ea și a intrat la bănuieli să mă uit. A intervenit agentul agentul de pază și l-am dus la raft să îi arăt prețul. 

A venit prin spate când am mers la legume și m-a lovit în spate de ce filmez. Mi-a cerut să șterg. A început circul. 

Am sunat poliție. Efectiv mi-a fost frică să ies că mi-a spus hai afară, te aștept afară și discutam altfel”, a relatat clientul curajos.

articolul original.

No Mercy, 3 Sud Est, Direcția 5 și Trupa Hara cântă la Sala Polivalentă din Cluj în 10 martie

30 January 2023 at 17:46
image

Clujul sărbătorește Ziua Femeii cu muzica live și o petrecere de zile mari, Retro Party România – Pentru EA! Hiturile românești care se ascultau în anii ’90- 2000 vor răsuna în Sala Polivalentă BT Arena în 10 martie.

Pe scenă vor urca trupele 3 Sud Est, Direcția 5, Trupa Hara și NO MERCY, formație reprezentată de solistul și chitaristul Marty Cintron. În plus, îndrăgitul DJ Antenna va mixa cele mai cunoscute hituri retro și va menține atmosfera de petrecere.

Biletele sunt disponibile pe platforma bilet.ro, la preț special early bird la toate categoriile de bilete. În plus, sunt disponibile bilete la prețuri speciale pentru grupuri de prieteni.

Primul eveniment Retro Party România din noiembrie 2022 a fost un succes, iar mii de oameni au făcut atunci o atmosferă extraordinară. Organizatorii revin acum cu cel mai mare retro party dedicat femeilor.

„Facem cel mai mare retro party din România pentru doamnele și domnișoarele noastre! Vrem să dăm înapoi măcar o parte din energia și frumusețea pe care ele le aduc în viețile noastre. Și nimic nu se compara cu energia a  mii de voci care cântă împreună. La ediția din noiembrie a fost de vis, acum sunt convins că va fi de-a dreptul magic”, spune Flavius Buzilă, solistul trupei Hara și organizator al evenimentului.

Amintirile ne chinuiesc cu 3 Sud Est

Trupa 3 Sud Est, una dintre cele mai cunoscute formații românești, urcă pe scena Sălii Polivalente BT Arena în 10 martie. Regii muzicii dance au avut un succes fulminant, au câștigat multe premii și au fost în toate topurile din România. Din păcate pentru public, cei 3 muzicieni au mers pe drumuri separate în 2008.

În anul 2014 formația 3 Sud Est s-a reunit și a revenit în forță cu un nou single – „Emoții”. Conform Media Forest Romania, hitul „Emoții” a fost piesa anului în România și a cucerit topurile muzicale.

Membrii trupei 3 Sud Est au demonstrat că muzica de suflet nu moare niciodată, iar publicul îi apreciază în continuare și abia așteaptă să-i vadă la concertele din țară și străinătate.

„Dacă ai ști” ce mult înseamnă să vii la Direcția 5 

Direcția 5 este una dintre cele mai longevive formații românești. Direcția 5 s-a înființat în anul 1991 la București și continuă să se reinventeze după 32 de ani de prezență muzicală în România, având peste 20 de albume și colaborări frumoase cu artiști români.

Trupa va cânta pe scena de la Sala Polivalentă BT Arena Cluj-Napoca în 10 martie cele mai îndrăgite melodii, printre care „O fată ca ea”, „Dacă ai ști”, „Am nevoie de tine”, „Te iubesc”, „Îți mulțumesc”.

Ne vedem la Cluj, oioioi cu trupa Hara

De 23 de ani, trupa Hara ne încântă cu stilul lor inconfundabil, cu melodiile „Totaya Ye”, „Ce ți-aș face”, „Cine”, „Ne vedem la Cluj” sau „Muro Shavo”.

Trupa Hara s-a înființat în Cluj-Napoca în 2000. Membrii actuali ai formației sunt Flavius Buzilă (voce, chitară), Nunu Racris (tobe), Andrei Bălașa (chitară), Mihai Andrițcu (vioară), Andrei Stoi (percuții, bass).

Două dintre cele mai cunoscute melodii ale trupei Hara au fost declarate câștigătoare în cadrul AKADEMIA MUSIC AWARDS, unul dintre cele mai importante concursuri muzicale internaționale din Statele Unite.

No Mercy, una dintre cele mai așteptate prezențe de la Retro Party România

No Mercy este o trupă americană care s-a înființat în 1995 și a fost formată din trei muzicieni: Marty Cintron și frații gemeni Ariel Hernández și Gabriel Hernández.

În 15 ani de activitate, trupa americană No Mercy a lansat patru albume, îmbinând stilul pop cu muzica latino. Formaţia a lansat piese de succes, printre care “When I Die’”, “Missing”, “Kiss You All Over” şi “Please don’t go”. Printre cele mai cunoscute hituri este melodia “Where Do You Go”, care este un cover după melodia formației La Bouche.

Acum trupa este reprezentată de Marty Cintron, chitaristul și solistul trupei. Pop starul anilor ’90, solistul, chitaristul și actorul american Marty Cintron, revine în România și va cânta hiturile celebre „Where Do You Go”, „My Promise” sau „Please Don’t Go”.

 Mixuri de piese retro cu DJ Antenna, un adevărat „party rocker”

În deschidere și după fiecare trupă care urcă pe scenă, DJ Antenna va menține atmosfera pe ringul de dans cu cele mai cunoscute hituri românești, pentru un retro party perfect.

DJ-ul mixează muzică retro din toate timpurile și are o energie molipsitoare. Susține show-uri la cele mai mari festivaluri din țară, în cluburi, pub-uri şi în locuri neconvenţionale (autobuz, tramvai, tren sau vapor).

Retro Party România – Pentru EA are loc în 10 martie 2023 la Sala Polivalentă BT Arena din Cluj.

Biletele sunt disponibile online pe platforma Bilet.ro, iar acum tichetele sunt la preț special Early Bird. În plus, există pachete special gândite pentru grupuri de minim 4 persoane.

Mai multe detalii găsiți pe bilet.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Superliga | FC Voluntari – CFR Cluj 0-1. N-au marcat, dar au câștigat

30 January 2023 at 20:07

CFR Cluj și-a adjudecat toate cele trei puncte puse în jocul de luni seară, pe stadionul „Anghel Iordănescu“, după ce s-a impus la limită, scor 1-0, în fața echipei FC Voluntari. Campioana a făcut diferența grație unui autogol al lui Cristian Paz, după un corner (’69).

Aceasta a fost partida care a încheiat etapa 23 din Superliga. Succesul din această seară a readus-o pe CFR Cluj pe prima poziție în Superligă.

FC Voluntari: M. Popa – Paz, Matricardi, Armaș – Ricardinho (’76, C. Costin), Veiga Lopes (’80, Merloi), Rață, Sigurjonsson (’80, Răduț), Aliji – Dumiter (’80, D. Florea), Damașcan. Antrenor: Liviu Ciubotariu.

CFR Cluj: Sava – Manea, Yuri Matias, Burcă, Camora – Boateng, Muhar, Cvek (’46, Deac) – Yeboah (’78, Janga), Malele (’83, Hoban), Krasniqi (’90+1, Petrila). Antrenor: Dan Petrescu.

Cartonașe galbene: Rață ’90+3, Aliji ’90+4 / Camora ’42.
Au marcat:
Adrian Cojocaru – Mircea Grigoriu, Radu Ghinguleac; George Găman.
VAR:
Sebastian Colțescu, Mihai Marica.
Observatori:
Costin Toma (CCA), Marcel Vasile (LPF).

În etapa viitoare, FC Voluntari va juca în Giulești, contra Rapidului (4 februarie, ora 20.00), în timp ce CFR Cluj va primi vizita FCSB-ului (5 februarie, ora 21.00).

Superliga, etapa 23

Vineri, 27 ianuarie:
U Cluj – Rapid 0-0
Sâmbătă, 28 ianuarie:
UTA – Mioveni 1-2
Petrolul – Chindia 1-1
„U“ Craiova – Hermannstadt 2-0
Duminică, 29 ianuarie:
Argeş – Botoșani 0-2
Sepsi – FCU suspendat
FCSB – Farul 2-3
Luni, 30 ianuarie:
Voluntari – CFR Cluj 0-1

articolul original.

Firmă din Cluj amendată scump pentru că lucra cu străini fără contract de muncă

30 January 2023 at 16:05
image

Reprezentanții unei societăți comerciale din județul Cluj au fost sancționați la sfârșitul săptămânii trecute pentru primirea la muncă fără forme legale a trei cetăţeni străini. Pe numele a doi străini au fost emise decizii de returnare cu termen de plecare voluntară în 30 de zile.

Activitatea de prevenire și combatere a muncii nedeclarate a străinilor reprezintă o prioritate a polițiștilor de imigrări din Cluj, în vederea creșterii gradului de siguranță a cetățeanului, printr-un control permanent asupra respectării legislației în domeniul migrației.

La data de 28 ianuarie, politiștii de imigrări din Cluj, în urma acțiunilor întreprinse, au identificat fără forme legale la o societate comercială de pe raza de competență trei persoane (două femei și un bărbat), cu vârste cuprinse între 25 și 36 de ani, din Camerun, care nu aveau aviz de muncă.

În cauză a fost luată măsura sancționării societății cu amendă în valoare totală de 45.000 lei, iar ca urmare a acestei sancțiuni, societatea nu va mai putea obține avize de muncă pentru străini în următoarele 6 luni.

De asemenea în cazul a doi dintre străini a fost luată măsura revocării dreptului de ședere, fiind emise decizii de returnare cu termen de plecare voluntară în 30 de zile.

Astfel de acțiuni vor continua și în perioada următoare, a precizat Serviciul Pentru Imigrări al Județului Cluj.

foto: arhiva

articolul original.

Mai multe grupe, clase pregătitoare și clase a IX-a în Cluj, în proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2023-2024

30 January 2023 at 15:59
image

Proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2023-2024 a fost elaborat în conformitate cu „Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat pentru anul școlar 2023-2024”, aprobată prin O.M.E. 6217/9.11.2022, în urma analizării propunerilor venite din partea unităților de învățământ preuniversitar din județ, a solicitărilor agenților economici pentru clasele de învățământ tehnologic, profesional și dual, a promovabilității la examenul de bacalaureat și a datelor rezultate din chestionarea opțiunilor elevilor din clasele a VIII-a, privind continuarea studiilor în învățământul liceal sau profesional.

În privința fundamentării proiectului planului de școlarizare pentru anul școlar 2023-2024 s-a ținut cont de criteriile generale, precum și de criteriile cu specific legislativ, demografic, geografic, socio-economic și al relevanței.
Potrivit criteriului demografic, datele statistice furnizate de Institutul de statistică privind evoluția demografică a populației cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, a densității acesteia, a componenței etnice, au constituit principalele referințe, iar, potrivit criteriului geografic, s-a urmărit accesul la educație al tuturor copiilor și elevilor, atât din mediul rural, cât și din mediul urban al județului, cu ofertă educațională pentru toate nivelele.

Raportat la criteriul socio-economic, s-a urmărit ca specializările pentru nivel liceal, precum și calificările pentru învățământul profesional și dual să valorifice tradiția locală și potențialul de dezvoltare socio-economică din zonă, în scopul de a crește potențialul inserției socio-profesionale a absolvenților, în concordanță cu solicitările agenților economici, țintele de ocupare a pieței muncii și a acreditărilor pe care unitățile de învățământ le dețin.
Potrivit criteriului relevanței, având în vedere specificitatea județului s-au asigurat forme de învățământ și niveluri corespunzătoare și pentru învățământul copiilor cu cerințe educaționale speciale, pentru asigurarea solicitărilor unităților de învățământ liceal vocațional teologic, artistic și sportiv, precum și a solicitărilor pentru învățământul în limbile minorităților naționale maghiară și germană.

În vederea reducerii fenomenului de părăsire timpurie a școlii au fost prevăzute clase pentru învățământul seral, fără frecvență și organizarea programului ”A doua șansă”, precum și clase pentru învățământul postliceal și școala de maiștri.

În egală măsură, ținând cont de numărul solicitărilor absolvenților de zece clase de liceu din promoțiile anterioare, absolvenților de stagii de practică și a absolvenților învățământului profesional din seria curentă și din seriile anterioare, s-au realizat propunerile pentru clasele de început de ciclu superior al liceului, clasa a XI-a seral, filiera tehnologică.

Cumulând toți acești indicatori, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Cluj a aprobat pentru anul școlar 2023-2024 următoarele cifre de școlarizare:
1. Învățământul antepreșcolar: 114 grupe, cu 90 de grupe mai multe, față de anul școlar în curs;
2. Învățământul preșcolar: 301 grupe cu Program Normal, 511 grupe cu Program Prelungit;
3. Învățământul primar: 1496 clase, din care 340,25 clase pregătitoare, cu 69,23 mai multe clase pregătitoare față de anul școlar în curs;
4. Învățământul gimnazial: 1086 clase, din care 266,33 clase a V-a și 6 clase cu Frecvență redusă, din care 1,5 clase a V-a;
5. Pentru învățământ liceal au fost alocate 232 clase a IX-a, cu 23 de clase mai mult față de anul școlar în curs, având în vedere numărul, în creștere, al elevilor din clasa a VIII-a, înscriși în anul școlar 2022-2023, respectiv 5.661, conform datelor înregistrate în SIIIR, la nivelul județului Cluj, la care se adaugă, în medie, 150 de elevi veniți din județele limitrofe, având în vedere anumite specializări existente doar în liceele vocaționale clujene și liniile de predare, inclusiv în limbile minorităților naționale. Aceste clase sunt repartizate astfel: 205 clase a IX-a cu predare în limba română, 2 clase a IX-a cu predare în limba germană, 25 clase a IX-a cu predare în limba maghiară. Din punctul de vedere al distribuției pe filiere, profiluri și specializări, ponderea claselor se prezintă astfel: 93,5 de clase învățământ liceal teoretic; 25,5 de clase învățământ liceal vocațional; 57 de clase învățământ liceal tehnologic; 56 de clase învățământ învățământ profesional și dual.
6. Învățământ seral și învățământ cu Frecvență redusă: 54 de clase seral, din care 2 clase a IX-a și 13 clase a XI-a; 11 clase cu Frecvență redusă, din care 1 clasă a IX-a;
7. Învățământ postliceal și de maiști: 48 de clase învățământ postliceal, din care anul I-27 de clase (21 de clase la zi și 6 clase la seral); 10 clase de maiștri, din care anul I-5 clase ( 2 clase la zi și 3 clase la seral);
8. Învățământul special: 204 clase;
9. Cluburile sportive, cluburi și Palatul Copiilor Cluj: 8488 locuri;
10. Pentru învățământul particular, unitățile de învățământ au propus 607 clase.

Au fost aprobate, de asemenea, clase pentru funcționarea sub efectivul minimum legal, în localitățile în care unitățile de învățământ preuniversitar sunt unice la nivelul UAT-urilor, iar copiii și elevii nu au alte posibilități de școlarizare:
1. Cu predare în limba română: 13 clase, din care 7 clase de învățământ gimnazial și 6 clase de învățământ primar;
2. Cu predare în limba maghiară: 10 clase, din care 6 clase de învățământ gimnazial și 4 clase de învățământ primar.

„Elaborarea Proiectului planului de școlarizare este cea mai importantă activitate de pregătire a anului școlar următor. În funcție de numărul claselor aprobate pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar, se realizează proiectul de încadrare cu personal didactic și se publică lista posturilor vacante ce urmează a fi ocupate în cadrul etapelor de mișcare a personalului didactic, de asemenea, se comandă manuale școlare și se iau decizii organizatorice la nivelul unităților de învățământ. Județul Cluj are o rețea de unități de învățământ care acoperă specializări și calificările de la toate filierele și profilurile, iar în învățământul vocațional teologic, de artă și sportiv, precum și în școlile în care învață copii cu cerințe educaționale speciale vin, în fiecare an, copii și din județele limitrofe, având în vedere calitatea serviciilor educaționale și infrastructura la standarde ridicate. Este îmbucurător faptul că numărul prognozat al copiilor și al elevilor pentru anul școlar viitor este în creștere semnificativă, la toate clasele de început de ciclu, dar asta presupune și o reașezare a infrastructurii educaționale a unităților de învățământ preuniversitar pentru ca, în parteneriat cu noi și cu autoritățile publice locale, să se găsească cele mai bune soluții de organizare a programului școlar, astfel încât să menținem standardele de calitate pe care beneficiarii sistemului de educație din județul Cluj le așteaptă”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

foto: arhiva

articolul original.

Elevi ai școlilor de poliție, în practică la IPJ Neamț

30 January 2023 at 12:24
image

40 de elevi ai Școlilor de Agenți de Poliție “Vasile Lascăr” Câmpina și “Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca desfășoară al doilea stagiu de practică în cadrul structurilor operative ale Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.

Este vorba de 34 de băieți și 6 fete care au parcurs modulul de pregătire teoretică. 11 dintre aceștia vor face practica la polițiile municipale și orășenești iar 29 la posturile de poliție comunale. Viitorii polițiști au fost instruiți cu privire la activitățile ce urmează să le desfășoare, precum și la conduita pe care trebuie să o adopte pe parcursul stagiului de practică.

Fiecare elev a fost repartizat unui tutore profesional, un polițist cu experiență, care are rolul de a îl supraveghea și îndruma pe întreaga perioadă, pentru ca odată cu examenul final să-și pună în valoare cunoștințele teoretice și practice acumulate.

Printre elevii Școlii de Poliție “Vasile Lascăr“ din Câmpina ce se află acum în Neamț este și Vlăduț. Acesta a povestit despre clipele mai puțin plăcute, prin care a trecut în timpul celor 12 ani petrecuți alături de părinți, ca elev în afara țării.

El a ales să nu lase copleșit de experiențele copilăriei și să aducă o schimbare. Revenit în țară alături de părinți, a finalizat liceul și intrat la școala de agenți de poliție unde acum este elev

Profesia de polițist este pentru el o ocazie perfectă pentru a-i ajuta și pe alți copii care devin victime ale bullying-ului…și nu doar pe ei, pe toți membrii comunității unde va fi polițist“, anunță Poliția Neamț. FOTO: Poliția Neamț

(G.S.)

articolul original.

Andronesi, spălat și parfumat încă o dată de procurori! (2) De vină sunt mortul, păgubitul și martorii

30 January 2023 at 05:00

Așa cum am arătat în ediția precedentă a Gazeta de Bistrița, executorul judecătoresc Valerian Dorin Andronesi a fost spălat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel de acuzațiile de abuz în serviciu și luare de mită, în urma plângerii depuse, în 2015, de cel pe care l-a executat silit, omul de afaceri Mircea Sângeorzan. În dosarul deschis pe numele lui Andronesi, procurorii au dispus de 3 ori clasarea cauzei, ultima în ianuarie anul acesta, în timp ce judecătorii de la Curtea de Apel Cluj a întors de două ori dosarul la Parchet pentru completarea urmăririi penale.

Reamintim că, ultima dată, în 2020, judecătorul de cameră preliminară l-a taxat dur pe procurorul de caz, care l-a spălat pur și simplu pe Andronesi, spunând că fapta sa de abuz în serviciu nu prezintă gradul necesar de pericol social care să justifice trimiterea acestuia în judecată, iar mai apoi a susținut că lipsește tipicitatea infracțiunii. În acest punct, judecătorul Curții subliniază că procurorul nu a adus nicio probă în acest sens.

“Față de aceste argumente s-a constatat că fapta nu prezintă gradul de pericol social al unei infracțiuni fiind suficientă aplicarea unei sancțiuni cu caracter administrativ.

Nu poate fi astfel explicat în mod plauzibil cum procurorul şi-a schimbat radical optica, în sensul că de la o soluţie de vinovăţie a inculpatului Andronesi, pentru infracţiunea de abuz în serviciu, cu reţinerea lipsei de pericol social care să justifice trimiterea în judecată, a ajuns la un raţionament diametral opus, acela al lipsei de tipicitate a infracţiunii. Aceasta, în condiţiile în care, aşa cum s-a subliniat, nu s-a administrat nicio probă după redeschiderea urmăririi penale care să fi determinat o atare concluzie. Ca atare, nu s-a lămurit existenţa sau nu a vreunei fapte penale, cu referire la evaluarea bunului anterior licitaţiei şi la mărirea artificială a valorii creanţei pe care a reclamat-o petentul. Nu s-a efectuat o expertiză cu privire la valoarea de piaţă a utilajului în cauză, singura în măsură să ofere răspuns cu privire la acuzaţia de subevaluare. Nu s-a stabilit cu certitudine realitatea operaţiunilor facturate de firma de pază către bancă, necesitatea acestor cheltuieli şi în primul rând, necesitatea şi realitatea cuantumului sumelor facturate.

Apoi, în al doilea rând, ceea ce trebuie să intereseze, de vreme ce s-a reţinut totuşi că a existat o neregulă în procedura de evaluare a bunului vândut la licitaţie, imputabilă evaluatorului şi apoi în conduita executorului, aşa cum s-a reţinut iniţial, este în ce măsură se poate remedia acest neajuns cauzat persoanei vătămate, dacă acesta derivă din comiterea unor fapte penale.

În al treilea rând, nu pot fi primite argumentele procurorului, ca o justificare a soluţiei de clasare, în sensul că actele executorului judecătoresc şi procedura de executare sunt supuse controlului judecătoresc, pe calea contestaţiei la executare, iar calea de urmat de către cel vătămat este solicitarea anulării formelor de executare. Nimic mai adevărat, dar controlul exercitat de judecător în procedura executării silite, în limitele legii, nu exclude de plano o posibilă răspundere penală a executorului judecătoresc sau a oricăror persoane implicate în procedura licitaţiei”, a arătat judecătorul de cameră preliminară, în august 2020, când a dispus reîntoarcerea dosarului la Parchet pentru completarea urmăririi penale.

Mortul și păgubitul, „vinovați”

Urmărire penală a fost completată cu audierea unor martori, cei găsiți, fiindcă unii au părăsit țara între timp, iar alții au decedat. În final însă, procurorul a ajuns la aceeași concluzie ca și în 2020, că nu există probe pentru fapta de abuz în serviciu de care Andronesi a fost acuzat. De fapt, ca și în 2020, procurorul a preferat să pună în cârca expertului judiciar subevaluarea bunului executat, în cazul acesta autogrederul lui Sângeorzan. Deși de data aceasta cel care a efectuat evaluarea bunului a fost expertul Ceuca George, care a decedat între timp, procurorul nu a avut semne de întrebare asupra subevaluărilor din cazurile executărilor silite ale bunurilor lui Cristian Duca, Tino Stern ori Ioan Sigartău, chiar dacă au fost efectuate de alți experți, cele mai multe aparținându-i lui Ieronim Pavelea. Adică tu, procuror, nu te întrebi cum mama naibii ajunge același executor să scoată la licitație, încă de la prima strigare, bunuri subevaluate? Sau cum de la licitațiile organizate de același executor participă, de obicei, aceiași licitatori?

Dar nu, procurorul se limitează la aceeași poezie, ca și la clasarea din 2020: Andronesi nu a acționat cu intenție, de vină sunt mortul și păgubitul care nu a contestat raportul de expertiză imediat după ce a fost întocmit.

“Probatoriul administrat ulterior în cauză nu a relevat faptul că executorul judecătoresc Andronesi Valerian Dorin a acționat cu intenție, cu ocazia desfășurării activităților de executare silită, în sensul de a ști despre folosirea de date nereale de către evaluatorul Ceuca George cu ocazia întocmirii raportului de evaluare, sau de a cunoaște caracterul nereal al facturilor depuse de SC Deutsche Leasing Romania IFN SA. De asemenea, în ceea ce privește desfășurarea procedurii ce s-a finalizat cu vânzarea utilajului, acesta ni avea nicio interdicție în acesta sens din partea vreunei instanțe de judecată, instanță care să fi fost sesizată de partea civilă sau de reprezentantul acesteia cu o contestație la executare.

Conform celor dispuse de judecătorul de cameră preliminară, în cauză au fost audiați numiții grozav Pavel Ilie, Stern Tino și Rus Otniel, însă din declarațiile acestora nu au rezultat aspecte suplimentare în ceea ce privește conduita executorului judecătoresc Andronesi Valerian Dorin, primii doi relatând experiențele și interacțiunea lor personală cu acest executor, raportat la executări silite anterioare. Aceștia au confirmat însă faptul că ar cunoaște că numitul Rob Bogdan era însă un intermediar pentru o altă persoană, numitul Kaizer Cornel, care l-ar fi vândut ulterior. (…)

În urma realizării Raportului de expertiză nr. 110/22.11.2021, expertul Potolea Alexandru Dragoș, a concluzionat faptul că, în urma aplicării variantei de evaluare «abordare prin cost», valoarea de piață a bunului Autogreder Terex Model TG 190 A6x6, evaluat la data de 25.02.2013, este de 978.483 lei echivalent a 223.500 euro, valoare neafectată de TVA. În final s-a mai precizat faptul că numitul Ceuca George a întocmit un Raport de evaluare tehnică și nu un Raport de evaluare conform standardelor ANEVAR în vigoare la data de 25.02.2013.

Deși rezultă că aparent valoarea stabilită de evaluatorul Ceuca George la data de 25.02.2013, de 110.749 euro echivalent 484.959 lei este la aprox. 50% din valoarea rezultată în urma raportului de expertiză efectuat la data de 22.11.2021, apreciem că impunerea unei sarcini executorului judecătoresc, în sensul obligării de a verifica și face aprecieri asupra obligativității sau realității raportului de evaluare, nu poate fi reținută ca și obligație de serviciu nerespectată, în condițiile în care evaluarea este realizată de persoane cărora autoritățile statului le-au încredințat acest drept tocmai prin prisma pregătirii profesionale de specialitate, altfel le-ar fi lăsat posibilitatea realizării unei asemenea evaluări la îndemâna executorului judecătoresc. Pe de altă parte, în cazul în care vreuna dintre persoane este nemulțumită de concluziile raportului de evaluare, prevederile legale în materia executării silite prevăd în mod expres posibilitatea ca acea persoană să se adreseze instanței de judecată pe calea contestației la executare, dincolo de orice apreciere ar fi fost făcută de executorul judecătoresc asupra raportului de evaluare.

Pentru aceste motive apreciem că nu există probe care să plaseze conduita executorului judecătoresc Andronesi Valerian Dorin în sfera ilicitului penal, cu ocazia desfășurării activităților de executare silită sesizate de partea civilă și reprezentantul acesteia, motiv pentru care în temeiul art. 16 lin. 1 lit.b tz. I C. proc. pen.,urmează a se dispune clasarea în prezenta cauză față de inculpatul Andronesi Valerian Dorin pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu”, a arătat procurorul în ordonanța de clasare.

„Vinovați” sunt și martorii

Nici în cazul acuzației de luare de mită, înregistrarea depusă la dosar și declarațiile martorilor nu au fost suficiente. Cel despre care se spune că ar fi dat mită 10.000 de euro lui Andronesi, a uzat de dreptul la tăcere, iar despre înregistrare procurorul spune că a fost efectuată clandestin (oare cine ar vorbi cu reportofonul în față, să spună că a dat mită?) și că presupusul mituitor ar fi fost provocat. Și tot provocat ar fi fost și expertul Ioan Cristurean, care în fața procurorilor a susținut că era bolnav și beat când i-ar fi spus lui Cristian Duca despre modul în care se fac expertizele de evaluare ale bunurilor executate de Andronesi.

“Întregul probatoriu se bazează pe declarația martorilor Duca Cristian, Moldovan Costică, Ungur Lucian, care în cursul anului 2015, în cadrul unei întâlniri la care au participat și numiții Tino Stern, Sigartău Ioan și Sângeorzan Mircea, toți fiind așa zise «victime ale abuzurilor comise de executorul judecătoresc Andronesi Valerian Dorin», unde participanții s-au înțeles să strângă probe împotriva susnumitului executor judecătoresc.

Martorii Duca Cristian Constantin și Moldovan Costică, în vederea punerii în aplicare a planului de mai sus, l-au invitat pe suspectul Rob Bogdan la Motelul Codrișor din Bistrița, unde la o masă de restaurant i-au prezentat un caz fictiv de executare silită pentru a vedea dacă executorul judecătoresc Andronesi Valerian Dorin poate fi mituit. În cursul discuției purtate la masă, Rob Bogdan a dat de înțeles că ar fi dat mită executorului judecătoresc Andronesi Valerian Dorin echivalentul în lei a sumei de 10.000 de euro, după ce a reușit să adjudece la licitația publică organizată de acesta autogrederul marca Terex.

Având în vedere că, Moldovan Costică a înregistrat discuția de mai sus, ulterior, martorii Duca Cristian și Ungur Lucian l-au invitat pe suspectul Rob Bogdan la o nouă întâlnire în incinta Hotelului Metropolis din Bistrița, unde, după ce i-au prezentat înregistrările, l-au îndemnat să facă autodenunț la DNA. Mai mult decât atât, l-au urcat pe Rob Bogdan într-un autoturism cu scopul de a-l duce la sediul DNA din Cluj-Napoca. Așa cum rezultă din declarațiile martorului Ungur Lucian, în timpul acestei călătorii Rob Bogdan și-a sunat avocatul, care l-a sfătuit să nu se autodenunțe și să nege faptul că a dat mită. Martorul a arătat că știe aceste aspecte datorită faptului că telefonul lui Rob Bogdan, în timp ce purta discuția cu avocatul, a fost pus pe speaker.

Loialitatea administrării acestui probatoriu de către susnumitele persoane și credibilitatea acestor probe este pusă sub semnul întrebării dacă luăm în considerare:

 • provocarea lui Rob Bogdan a de vorbi despre «combinațiile» ce se pot face la licitații;
 • înregistrarea clandestină a lui Rob Bogdan după 2 ani de la comiterea așa-zisei dări de mită;
 • șantajarea (n. r. – ???!!!) lui Rob Bogdan cu perspectiva condamnării sale la pedeapsa închisorii, prin prezentarea înregistrărilor;
 • încercarea martorilor Duca Cristian și Ungur Lucian de a-l duce cu un autoturism pe suspectul Rob Bogdan la DNA Cluj pentru ca acesta să facă un autodenunț și obligarea acestuia să vorbească la telefon prin activarea speaker-ului.

Față de cele de mai sus, este de menționat că în cursul urmăririi penale suspectul Rob Bogdan a uzat de dreptul la tăcere și nu a confirmat sau infirmat veridicitatea susținerilor sale înregistrate de persoanele de mai sus.

S-a reținut că este relevant de amintit faptul că martorul Duca Cristian a înregistrat în mod clandestin anumite convorbiri purtate și cu evaluatorul Cristurean Ioan, care în declarația sa trimisă la prezentul dosar, a arătat că a fost provocat în timp ce era bolnav și a consumat băuturi alcoolice, să facă afirmații denigratoare la adresa executorului judecătoresc Andronesi Valerian Dorin.

Față de cele de mai sus, s-a concluzionat că în cauză nu se impune punerea în mișcare a acțiunii penale față de suspecții Andronesi Valerian Dorin pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită și Rob Bogdan pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită, deoarece faptele nu există. Mai precis, pe de o parte nu există probe că suspectul Andronesi Valerian Dorin ar fi pretins sau primit suma de 10.000 de euro în lei de la suspectul Rob Bogdan, iar pe de altă parte nu există probe nici în ceea ce privește scopul pentru care ar fi primit acesta această sumă de bani, din moment ce la cele 6 licitații publice organizate de executorul judecătoresc putea să participe oricine pentru a adjudeca bunul ridicat de la SC Terasamente Agrieș SRL, la un preț cât mai mic, având în vedere că organizarea acestor licitații a fost publicată inclusiv pe portalul electronic de specialitate.

Pe de altă parte, s-a reținut că, spre deosebire de martorii indirecți care susțin varianta acordării mitei, spunând că au aflat acest lucru de la Rob Bogdan, cel din urmă nu a depus vreo plângere sau denunț în acest sens, și nici nu a confirmat comiterea acestei fapte. Astfel, practic suntem în situația în care în lipsa unor probe directe, persoane terțe susțin despre alte persoane că ar fi comis infracțiuni de corupție cu trei ani anterior depunerii plângerii penale în prezenta cauză”, precizează procurorul în ordonanța de clasare.

Totul e ok

Basma curată au fost scoasă și firmele care au întocmit facturile nelegale în baza cărora Andronesi i-a mai pus după cap lui Mircea Sângeorzan alte câteva zeci de mii de lei pentru depozitarea și paza bunului executat silit.

În acest punct procurorul de caz spune că facturile au fost înregistrate în evidența contabilă, astfel că nu sunt documente false. Concluzia care se desprinde este că poți întocmi orice factură pentru servicii neprestate, doar să fie evidențiată în evidențele contabile și totul e ok.

articolul original.

Incendii de horn la case din Bonțida și Răscruci

29 January 2023 at 20:22
image

Hornurile necurățate au dat bătăi de cap unor proprietari, după ce limbile de foc ieșite i-au pus în alertă. 

Pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit duminică  la trei incendii de horn în localitățile Răscruci, Bonțida și Feleacu.

Alertarea prin numărul de urgență 112 privind incendiul de la Răscruci a avut loc în jurul orei 17.50, iar pentru cel de la Bonțida, la ora 19.

Din fericire, nu au fost intervenții de amploare, iar pagubele produse nu sunt mari. În urma incendiilor nu au fost persoane care să solicite sprijin medical.

Pompierii le reamintesc tuturor cetățenilor măsurile de prevenire care trebuie respectate pentru a preveni incendiile cauzate de coșurile de fum:
– coșurile de fum trebuie reparate și verificate înainte de utilizare;
– izolați corespunzător coșurile de fum față de materialele combustibile din jur;
– coșurile de fum trebuie curățate de cel puțin două ori pe an.

foto: arhiva

articolul original.
❌