ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Noi specii de șerpi, descoperite sub cimitire și biserici din Ecuador

24 September 2022 at 13:00
image

Un grup de oameni de știință condus de Alejandro Arteaga, bursier al The Explorers Club Discovery Expeditions și cercetător la Fundația Khamai, a descoperit trei noi șerpi criptozoici (care trăiesc sub pământ) ascunși sub cimitire și biserici în orașe izolate din Anzii din Ecuador.

Descoperirea a fost oficializată într-un studiu publicat în revista ZooKeys. Noii șerpi, care sunt mici, cilindrici și au un aspect mai degrabă arhaic, au fost numiți în onoarea unor instituții sau persoane care sprijină explorarea și conservarea pădurilor îndepărtate de la tropice.

În Anzii din Ecuador, cimitirele sunt locuite de un grup fosil de șerpi aparținând genului Atractus. Acești șerpi fac parte din genul care prezintă cele mai multe specii din lume (în prezent sunt cunoscute 150 de specii la nivel global), dar puțini oameni au văzut unul sau au auzit de existența lor.

Acest lucru se datorează, probabil, faptului că și rămân ascunși în cea mai mare parte a vieții lor.

În plus, cei mai mulți dintre ei locuiesc în păduri îndepărtate și trăiesc îngropați sub pământ sau în crăpături adânci. În acest caz particular, însă, noii șerpi de pământ au fost găsiți trăind printre cripte.

Cum arată noua specie de șerpi?

ascuns sub pământ într-un mic cimitir dintr-un oraș izolat din pădurea de nori din sud-estul Ecuadorului, în timp ce celelalte două specii noi au fost găsite lângă o biserică veche și într-o școală mică. Toate acestea par să sugereze că, cel puțin în Anzi, noi specii de șerpi ar putea fi la pândă chiar după colț.

Din păcate, coexistența șerpilor de pământ și a sătenilor în același oraș este, în general, o veste proastă pentru șerpi. Studiul realizat de Arteaga raportează că cea mai mare parte a habitatului nativ al noilor șerpi a fost deja distrus. Ca urmare a retragerii liniei pădurii, șerpii de pământ se văd nevoiți să se refugieze în spațiile folosite de oameni, unde sunt de obicei uciși pe loc.

Descoperirea Atractus a fost numită în onoarea inițiativei The Explorers Club Discovery Expedition Grants, un program care urmărește să încurajeze înțelegerea științifică pentru îmbunătățirea umanității și a tuturor formelor de viață pe Pământ și dincolo de acesta, scrie EurekAlert.

O descoperire unică

,,Denumirea speciilor se află în centrul biologiei”, spune Dr. Juan M. Guayasamin, co-autor al studiului și profesor la Universidad San Francisco de Quito. ,,Niciun studiu nu este cu adevărat complet dacă nu este atașat numelui speciei, iar majoritatea speciilor care împart planeta cu noi nu sunt descrise.”

este doar primul pas către un proiect de conservare mult mai mare”, spune Arteaga.

,,Am început deja procesul de înființare a unei rezervații naturale pentru a proteja șerpii de pământ. Această acțiune nu ar fi fost posibilă fără a dezvălui mai întâi existența acestor reptile unice, chiar dacă asta a însemnat să deranjăm momentan liniștea morților din cimitirul în care aceștia trăiau.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Consilierul liberal Aurelian Cotinescu solicită extinderea Cimitirului Central din Târgoviște

22 September 2022 at 06:40
image

Veștile triste despre trecerea în nevăzut a unei rude, prieten, cunoștințe, chiar și a unei persoane pe care nu am întâlnit-o niciodată ne copleșesc. Ne fac să realizăm ce mici și trecători suntem în această lume. Sunt momente în care încercăm să ne descărcăm mintea și sufletele de amăgitoare poveri. Ieri, spre seară, am primit, ca o săgeată în inimă, vestea că primarul comunei Potlogi, Nicolae Catrina, a plecat la cele veșnice. Cine s-ar fi gândit că un om de un optimism debordant, plin de viață, care mai avea multe de dat familiei, comunității, prietenilor, trage linie și pune subit punct vieții?

L-am cunoscut pe Nicolae Catrina în urmă cu 22 de ani. De atunci încoace, ne-a legat o prietenie adevărată. Am rezonat cu Nicolae Catrina. M-am simțit întotdeauna bine în preajma dumnealui. I-am admirat capacitatea de a construi, de a se dedica comunității. Tot timpul era angrenat în idei și proiecte noi. Era răbdător. Spunea că trebuie să fii perseverent, dar și să știi să aștepți. Toate se fac la rândul lor. Și a făcut destule! Nu este momentul să le inventariem acum. Realizările sale rămân să fie folosite de localnici, ca o aducere aminte despre omul Catrina.

Când ne-am întâlnit, prin primăvară, mi-a spus, cu o lumină imensă întinsă pe față, că anul acesta este pentru el unul cum nu a mai fost vreodată. Că va duce la bun sfârșit multe obiective pe care le-a dorit pentru comunitate. A vrut să fie la Potlogi o primărie nouă, o copie a celebrului Palat Brâncovenesc și a făcut-o. Cu câteva luni în urmă, a avut loc inaugurarea. S-a întâmplat pe 22 mai. A doua zi, Nicolae Catrina și-a sărbătorit ziua de naștere. „Nu o iau cu mine. Rămâne pentru comună, pentru cei care vor veni după mine. Nu este nimeni veșnic”, mi-a spus, atunci, prietenul Nicolae Catrina.

Ne-am văzut și la „Zilele comunei Potlogi”, pe 15 august. Era în vervă. Chiar fericit. Deși era extrem de ocupat, am schimbat totuși câteva vorbe. Mi-a mărturisit că se simite cam obosit și că are de gând să se ducă la un control medical. Să termine cu sărbătoarea și se duce. Ne-am revăzut la începutul lunii septembrie, la Corbii Mari. Era un pic schimbat. Părea obosit, ușor palid, dar nu își pierduse zâmbetul și optimismul. Din nou, mi-a spus că nu se simte bine… „Am avut ceva probleme, dar acum sunt spre bine. Vă povestesc când o să ajungeți pe la mine…”. Și nu am mai ajuns… Dumnezeu să-l odihnească în pace!

articolul original.

Relativizarea istoriei prin „eroizarea” torționarilor

16 September 2022 at 17:09

Cimitirul Eroilor din Pitești a devenit scena unui scandal de proporții din cauza unui gest sfidător, indecent și lipsit de orice bună-cuviință al unui ONG, Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul Român de Informaţii.

Din dorința de a-și onora înaintașii, rezerviștii din SRI au inaugurat un monument dedicat „eroilor” fostei Securități. Cel mai bun loc găsit de inițiatori a fost Pitești, orașul în care s-a desfășurat unul dintre cele mai sinistre abuzuri ale politice, unul dintre cele mai înfricoșătoare experimente, cunoscut sub numele de Fenomenul Pitești.

Pentru cei care nu știu ce a însemnat Fenomenul Pitești, care s-a desfășurat în perioada 1949-1952, le spunem că deținuții politici închiși aici au fost siliți să se tortureze reciproc, cu scopul de a descuraja loialitățile dinaintea încarcerării.  Obiectivul era ca victima să cedeze psihic, transformându-se într-un supus total, dedicat regimului.

Umilirea publică era de asemenea aplicată, deținuții fiind siliți să denunțe toate convingerile, ideile și valorile personale. Ba chiar unii erau îmbrăcați precum Iisus, iar ceilalți erau siliți să-i insulte, erau forțați să blasfemieze simboluri religioase și texte sfinte.

Crucea de piatră dedicată securiștilor „căzuți în luptă” ne transmite un mesaj clar că eroii au au fost oamenii care au torturat și executat pe cei închiși în gulagul românesc, nu invers.

Securitatea a fost brațul armat al Partidului Comunist

Deputatul Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei, a făcut apel la autorități să retragă monumentul dedicat „eroilor” fostei Securități, subliniind că aceasta a fost „brațul înarmat al Partidului Comunist”.

Deputatul Alexandru Muraru consideră că amplasarea monumentului dedicat fostei Securități contravine angajamentelor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene

Fac apel la autorități  să retragă monumentul dedicat „eroilor” fostei Securităţi din Cimitirul Eroilor din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist.

Totalitarismul comunist a fost condamnat în Parlamentul European în 2009. Astfel, au fost condamnate crimele împotriva umanităţii şi a nenumăratelor violări ale drepturilor omului comise de regimurile comuniste. Parlamentul României, în 2006, prin Raportul Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, a statuat clar și fără echivoc faptul că Securitatea a fost o instituţie esenţială în susţinerea statului totalitar comunist, ilegitim și criminal. Condamnând acest regim, statul democratic român condamnă instrumentele acestuia, în primul rând Partidul Comunist Român și Securitatea.

Securitatea a fost brațul armat al Partidului Comunist care a menținut la putere o elită cleptocratică, abuzivă, dictatorială și criminală.Orice încercare de relativizare a rolului jucat de Securitate este un afront adus victimelor regimului comunist și ne scoate de pe orbita europeană, unde prezervarea și consolidarea unei culturi a memoriei față de cei care au suferit de pe urma regimurilor totalitare este sacrosanctă.

Este un fapt documentat istoric că ofiţerii de securitate și din alte unităţi ale Ministerului de Interne erau cei care acţionau direct pentru supravegherea și intimidarea populaţiei.

De aceea, ridicarea unui monument funerar în onoarea foștilor ofițeri de Securitate și amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Pitești este o acțiune care contravine angajamentelor asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene. Mai mult, România a fost printre statele din Estul Europei care a cerut la nivel european interzicerea negării si banalizării crimelor comuniste, cât și apologia lor.

Adevărații eroi ai României sunt tocmai victimele care s-au opus unui regim de persecuție instrumentat de Partidul Comunist și pus în practică de Securitate.

Fac apel la autorități să retragă monumentul dedicat „eroilor” fostei Securităţi din Cimitirul Eroilor din Piteşti, oraşul în care s-au petrecut cele mai mari abuzuri ale Poliţiei Politice din regimul comunist.

Un act revoltător, de o crasă impietate la adresa adevăraților eroi ai României

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) și-a exprimat regretul și consternarea în legătură cu acest eveniment. Comunicatul IICMER consideră gestul de a amplasa în incinta Cimitirului Eroilor din Pitești un astfel de monument ca fiind un „act revoltător, de o crasă impietate la adresa adevăraților eroi ai României”.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICMER) solicită îndepărtarea monumentului din Cimitirul Eroilor de la Pitești

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc își exprimă consternarea și regretul în legătură cu încercarea de eroizare a foștilor lucrători ai Securității. Solicităm îndepărtarea monumentului dedicat „eroilor” fostei Securități, care a fost ridicat în Cimitirul Eroilor din Pitești și delimitarea Instituțiilor Statului de această manifestare cu caracter totalitar.

Ridicarea unui monument funerar în onoarea foștilor ofițeri de Securitate și amplasarea sa în incinta Cimitirului Eroilor din Pitești este un act revoltător, de o crasă impietate la adresa adevăraților eroi ai României. Pitești este orașul în care a funcționat una dintre cele mai cumplite închisori comuniste, locul în care s-au pus în practică o serie de procedee de dezumanizare și exterminare a celor pe care regimul îi considera dușmanii săi. Cele mai multe decese ale „luptătorilor frontului nevăzut” din Departamentul Securității Statului au avut loc în timpul confruntărilor cu adevărații eroi ai României, ofițerii, profesorii, muncitorii, țăranii, preoții și studenții, care s-au împotrivit cu arma în mână comunismului, impus în România de Armata Roșie și Partidul Comunist Român. Securitatea nu a fost un serviciu de informații ci „brațul armat al partidului”, cu care acesta îi ucidea pe cei care se opuneau comunismului. Ulterior, deși și-a drapat abuzurile în discursuri sforăitoare legate de „interesele naționale” și „suveranitate”, în perioada în care țara a fost condusă de Nicolae Ceaușescu, Securitatea a rămas un instrument de represiune și de intimidare a tuturor celor care au dorit să fie liberi și demni. Toate activitățile desfășurate de Securitate în anii ’70-’80 au avut drept scop apărarea și întărirea național comunismului românesc, protejarea familiei Ceaușescu și a altor demnitari ai regimului, precum și furtul de informații și tehnologie în beneficiul regimului Ceaușescu și al „lagărului comunist”, de care Securitatea a rămas profund atașată pe tot parcursul existenței sale.

Consider că este absolut inadmisibil!

,,Uman vorbind, pot să înțeleg că este vorba despre sensibilități personale ale foștilor colegi și că toți cei decedați au dreptul la oficierea serviciului religios, însă, pentru buna informare a publicului și în onoarea și memoria celor care au suferit în închisorile Securității (în special în cea de la Pitești), unde a fost lichidată elita României, trebuie subliniat faptul că inclusiv activitatea de informații internă sau externă a Securității a avut o puternică amprentă represivă.

Dacă prin înscrisurile de pe acest monument nu s-ar fi încercat reabilitarea implicită a Securității, ci doar evocarea privată a unor decedați, IICCMER nu s-ar fi simțit obligat să ia poziție față de acest demers absolut inadmisibil. Așa-zisul „front nevăzut” este o expresie calchiată din limba rusă, folosită de propaganda sovietică. În realitate, reprezintă doar unul dintre modurile de apărare și întărire a statului totalitar și represiv”- a declarat Președintele executiv IICCMER, Prof. univ. dr. Daniel Șandru.

,,Fundația Culturală Memoria, filiala Argeș, își exprimă consternarea privind actul de transformare în eroi a foștilor lucrători ai securității, care, în realitatea, nu au fost nimic altceva decât autorii suferințelor și chinurilor îndurate de adevărații eroi ai României, eroi care s-au opus instaurării dictaturii comuniste de către ocupantul străin, bolșevic. Considerăm că acest act constituie o profanare a memoriei adevăraților eroi și, în consecință, ne alăturăm inițiativei IICCMER prin care solicităm delimitarea tuturor instituțiilor statului față de acest act și înlăturarea monumentului – a declarat și Prof.univ.dr.ing. Ilie Popa, Președinte al Fundației Culturale Memoria – filiala Argeș.

articolul original.

Povestea doctorului care ar fi creat elixirul longevității și a trăit 148 de ani

12 September 2022 at 16:00
image

O piatră funerară interesantă poate fi găsită într-un cimitir din Hertfordshire, Anglia. Pe acest monument funerar scrie „În memoria lui William Mead, doctor în medicină, care a părăsit această viață la 28 octombrie 1652, la vârsta de 148 de ani, 9 luni, 3 săptămâni și 4 zile”. Măsura în care îi detaliază vârsta ar putea părea ciudată, asta până când aflăm povestea din spatele ei.

Se spune că, în timpul vieții, Mead a realizat medicamente care erau vândute în mai multe magazine. Printre aceste produse farmaceutice de casă se număra un care, se pare, a fost într-adevăr foarte eficient pentru Mead.

Piatra sa funerară poate fi găsită într-un cimitir din Ware, un oraș situat la 24 de kilometri de Londra. Aici, Mead a devenit un fel de legendă locală, scrie IFL Science.

Ce semnifică, de fapt, piatra de mormânt?

Povestea spune că, după moartea sa, soția lui Mead a văzut o oportunitate în inscripționarea pietrei sale funerare. Cum ar fi mai bine să comercializeze un elixir pentru viață lungă decât să se laude cu vârsta de un secol și jumătate la care a ajuns creatorul său?

Într-o carte care conține toate mențiunile despre Hertfordshire, un pasaj indică faptul că investigațiile unui scriitor au dezvăluit că inscripția de pe piatra funerară a fost reînnoită.

Lespedea originală, aparent atât de uzată de vreme încât era vizibilă, fusese în schimb mutată pe treptele ușii de nord a bisericii.

Se pare că și ale familiei Mead au fost mutate „la marginea vechii curți a bisericii”, dar celebra piatră a doctorului Mead ar fi rămas, „așezată la același nivel cu iarba, la sud de biserică”.

O dorință a doctorului sau o idee ingenioasă de afaceri?

Articolul face, de asemenea, aluzie la faptul că Mead era probabil legat de „medicamentele brevetate ale doctorului Mead”, care erau vândute de farmaciștii de pe strada mare din Ware în secolul al XIX-lea, și că acest lucru ar putea explica aparenta reaprovizionare a pietrei sale funerare, deoarece a continuat să fie cooptată ca reclamă pentru

Potrivit înregistrărilor bisericii, aceasta a fost refăcută în ianuarie 1797 de către un pietrar din Hertford, David Cock, și finanțată de „administratorii bisericii din Ware”.

Este greu de stabilit cu certitudine dacă această abordare unică a marketingului a fost o cerere postumă a misteriosului Dr. Mead sau o mișcare ingenioasă de afaceri din partea soției sale și a viitorilor chimiști, dar cu siguranță este o piatră de mormânt interesantă.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Eroii nu se uită, se cinstesc

7 September 2022 at 17:07

Marți, 6 septembrie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor căzuți la datorie în anul 1916 (1-6 septembrie), înmormântați în Cimitirul de onoare de la Șumenți (nord de Tutrakan, ex-Turtucaia), Bulgaria.

Numele de parastas provine din limba greacă, parastasis, care înseamnă a sta în rând cu cineva, a sta alături de cineva, a mijloci pentru cineva. Foto Vali Vădănoiu

Micuțul cimitir închinat ostașilor români, bulgari, sârbi, germani, care au căzut în cumplita bătălie de la Turtucaia s-a umplut marți dimineață de un alai de preoti, un grup de pelerini români veniți din Periș, pelerini veniți de la Mănăstirea Dervent și membrii ai Asociației Cultului Eroilor.
Ips Teodosie a oficiat parastasul, momentul a fost înălțător, iar membrii ai Coralei Armonia au dat „răspunsurile”. Rugăciunea s-a înalțat la cer, ca la fiecare slujire a arhiereului, printre preoți numărându-se și părintele exarh Andrei, starețul Mănăstirii Dervent.


Părintele exarh Andrei, starețul Mănăstirii Dervent, a venit alături de IPS Teodosie împreună cu un grup de pelerini. Foto Vali Vădănoiu

Crucile așezate pe mormintele soldaților bulgari au inscripționate nume de oameni, însă mormintele soldaților români au cruci, pe care nu scrie nimic. Un singur ofițer român are numele scris pe mormânt.
Gardul ce străjuiește cimitirul este placat pe jumătate cu numele tuturor soldaților bulgari căzuți pe câmpul de luptă.

Cimitirul de la Turtucaia a fost construit în 1926 de Asociația Cultul Eroilor. Foto Vali Vădănoiu

Conducătorii uită trecutul cu ușurință

Autoritățile române nu au fost interesate până acum într-o minimă investiție de a afla numele compatrioților noștri, apoi de a le scrie pe jumătatea de gard rămasă liberă și care așteaptă să poarte aceste nume.

Din anul 2009, Asociația Cultul Eroilor comemorează anual eroii căzuți în bătălie. Foto Vali Vădănoiu


Col. Remus Macovei, președintele Asociației Cultul Eroilor, presupune că acest fapt s-a întâmplat pentru că locul marchează o înfrângere și nu o victorie. Tot el, însă, explică că lucrurile nu au fost chiar așa și dacă acum întâlnim adesea persoane incapabile printre autorități, care produc dezastre, și apoi rămân în funcții de conducere, la fel s-a întâmplat și atunci. Înfrângerea nu a aparținut soldaților, ei au fost insuficient înarmați și învinși de armamentul german, cu care erau echipate trupele rivale. Așa cum la începutul anilor 1900 nu s-a investit în armament, astfel se întâmplă și astăzi, a explicat în discursul său col. Macovei.

39.000 de soldați români 

Armata română a pierdut în luptele de la apărarea capului de pod Turtucaia 7.000 de soldați care au fost uciși sau răniți grav și 28.500 luați prizonieri. Înfrângerea s-a datorat strategiei greșite a Marelui Stat Major român, care a încercat să aibă o defensivă înaintată pe linia Dunării, dar fără a înarma corespunzător trupele.

România dobândise Cadrilaterul (sudul Dobrogei), în urma victoriei din cel de-al doilea război balcanic, în 1913 și autoritățile vremii doreau păstrarea a două puncte întărite în sudul Dunării: Turtucaia și Silistra. Dar fiind slabi strategi, comandanții armatei noastre au minimalizat rolul artileriei, care se dovedise foarte eficientă  primii ani de război.

În timp ce generalul MacKenzie, comandantul forțelor bulgare, aliate cu germanii și turcii, punea la cap planul strategic, generalul român Aslan își petrecea timpul în București, fiind văzut zilnic la Capșa și în alte restaurante de bon ton ale vremii. În timp ce bulgarii erau bine conduși și înarmați modern, românii aveau lipsuri în privința instruiției, armamentului și muniției. Deși superiori ca număr și entuziaști, românii erau înarmați cu puști Mannlicher, arme de proastă calitate, vechi și cu multe defecte.

Slujba de comemorare a eroilor căzuţi la Turtucaia se ţine anual, în ziua de marţi după prima duminică a lunii septembrie. Foto Vali Vădănoiu


Poetul George Topârceanu a căzut prizonier în urma luptei și a lăsat mărturie: „Tot vălmăşagul acela de oameni grămădiţi acolo fu cuprins deodată, fără o pricină aparentă, de o panică nebună. Ca nişte fiare speriate se repeziră pe punte, pe ponton, inundară bacul, împingându-se sălbatec, făcând loc cu pumnii şi călcând în picioare răniţii, apucaţi fără veste şi striviţi din toate părţile. Era un ţipăt sfâşietor, vaiete de oameni în agonie, gemete de piepturi strivite sub cizme, de oameni cu capul zdrobit sub călcâie, de schilozi cu rana sângerândă, în neputinţă de a se apăra. …Niciodată nu am simţit mai adânc ca atunci că omul e mai rău decât fiara. “

Românii au pierdut la Turtucaia 160 de ofițeri și 6000 de soldați, iar 480 de ofițeri și 28.000 de soldați au ajuns prizonieri. Foto Vali Vădănoiu

Datoria de a recunoaște jertfa înaintașilor

Constantin Argentoianu, fost prim ministru al României în 1939 a spus că „Turtucaia a pus în plină lumină goliciunea oamenilor cărora țara le încredințase soarta ei, aproape fără niciun control.” Foto Vali Vădănoiu

În predica sa, IPS Teodosie a evocat bucuria ostașilor căzuți pe front, care așteptau pomenirea și „îmbrățișarea” produsă astfel între biserica triumfătoare, a lor, a celor din cer, și biserica luptătoare, noi, cei de pe pământ.
Eroii noștri au căzut pentru libertatea noastră de azi, pentru libertatea credinței și a fiecăruia dintre noi.

La final, Corala Armonia a intonat Imnul Eroilor, Sus inima români și Trăiască România, ultima piesă făcând parte din piesele compuse special pentru ei. Acest moment a făcut ca întregul eveniment să devină și mai emoționant.

În locul autorităților, care nu sunt interesate în a cinsti eroii căzuți la Turtucaia, arhiereul tomitean a promis că se va ocupa și va ajuta la aflarea numelor ostașilor căzuți și amplasarea plăcilor ce le vor purta numele.

La final pe mormintele eroilor noștri, dar și pe dealul ce adăpostea cadavrele comune au rămas sute de garoafe roșii, trandafiri purpurii și margarete albe. 

Ioana Maria Lupaşcu este pianist concertist şi solistă a Filarmonicii Paul Constantinescu Ploieşti. Foto Vali Vădănoiu

articolul original.

Târgoviște: Milionul de la Primărie pentru cimitirul de pe Șoseaua Găești nu a fost atribuit Arhiepiscopiei

30 August 2022 at 18:16
image

Astăzi – 30 august 2022, în cadrul ședinței Consiliului Local Municipal Târgoviște, la un moment dat, unul dintre aleși, consilierul liberal Aurelian Cotinescu, a solicitat Executivului să comunice dacă Arhiepiscopia Târgoviștei a primit banii care au fost aprobați anul trecut pentru înființarea unui cimitir nou. Era vorba despre un sprijin financiar de 1.000.000 de lei. Terenul, în suprafață de circa 5,45 ha, pe care ar fi trebuit să se amenajeze cimitirul se află pe Șoseaua Găești, în imediata apropiere a societății Oţelinox SA.

Investiția nu a mai fost materializată din cauza unor norme nepermisive. Arhiepiscopia nu a renunțat însă la înființarea unui nou cimitir, acest obiectiv fiind absolut necesar ținând cont de faptul că celelalte cimitire de pe teritoriul municipiului Târgoviște sunt supraaglomerate.

Preotul vicar Ionuț Ghibanu, atent la toate detaliile și dispus să clarifice toate situațiile apărute, fără a lăsa să se întrevadă suspiciuni, speculații sau firave unde de îndoială, a prezentat obiectiv, bine documentat, procesul derulat pentru înființarea noului cimitir de pe Șoseaua Găești și de ce s-au împotmolit lucrurile.

„Anul trecut a fost aprobată suma de 1.000.000 lei prin credit de angajament, drept sprijin financiar pentru înființarea noului cimitir pe șoseaua Găești, pe un teren de 5.45 hectare, având în vedere faptul că Arhiepiscopia Târgoviştei a primit numeroase solicitări din partea locuitorilor municipiului Târgovişte în acest sens, deoarece numărul locurilor noi de înmormântare, în cimitirele existente, este foarte redus (cca. 100, în condițiile în care sunt peste 500 de inmormântări pe an).

Arhiepiscopia Târgoviştei şi-a asumat înfiinţarea unui nou cimitir în municipiul Târgovişte, care să includă circa 15.000 locuri de înmormântare, suma necesară realizării acestui proiect fiind de circa 15 milioane lei, ceea ce înseamnă că banii aprobați de primărie reprezintă aproape 7% din investiție.

Primăria, astfel, ar avea o contribuție financiară minimă la înființarea cimitirului, putând direcționa banii pe care i-ar fi folosit aici (pentru tot cimitirul) către alte proiecte importante ale urbei noastre.

Pentru realizarea acestui obiectiv, Arhiepiscopia Târgoviştei a depus toate eforturile în vederea obţinerii avizelor prevăzute de Certificatul de urbanism nr. 112/12.02.2020, emis de Primăria Municipiului Târgovişte cu scopul introducerii terenului în intravilan pentru înfiinţarea unui cimitir uman.

Astfel, s-au întocmit numeroase studii, întinse pe sute de pagini, şi s-au depus cereri şi documentaţii specifice la instituţiile avizatoare. Au fost dobândite avize favorabile de la CTATU Târgovişte, Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Administrația Bazinală de Apă Argeș-Vedea, Serviciul Rutier al IPJ Dâmboviţa, Direcţia de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat, Compania de Apă Târgovişte, Distrigaz Sud Reţele, Transgaz Mediaş, Conpet Ploieşti, COS Târgovişte, SDEE Muntenia Nord, Agenţia Naţională de îmbunătăţiri funciare, Telekom, STS Bucureşti, precum şi puncte de vedere favorabile de la Direcţia Sanitar Veterinară Dâmboviţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al Judeţului Dâmboviţa, Garda de Mediu Dâmboviţa şi Sistemul Hidrologic Independent Văcăreşti.

Din nefericire, eforturile de mai sus s-au dovedit a fi de prisos întrucât terenul situat în imediata vecinătate a unui obiectiv Seveso (SC Oţelinox SA), nu era reglementat urbanistic, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 3710/1212/2017, emis de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administraţiei”, a scris, pe pagina sa de Facebook, vicarul eparhial Ionuț Ghibanu.

În concluzie, Arhiepiscopia Târgoviştei a cheltuit o mulțime de bani pentru realizarea documentaţiei obligatorii prevăzute în Certificatul de urbanism, care, din păcate, a devenit inutilă. Conform studiului întocmit de SC Eco Green Consulting SRL, depus de SC Oţelinox SA, la Primăria Municipiului Târgovişte, cimitirul nu poate fi înfiinţat la o distanţă mai mică de 490 m faţă de obiectivul Seveso.

„Ţinând cont de cele de mai sus, am comunicat, în ianuarie 2022, Primăriei Municipiului Târgoviște, decizia de a renunţa la dreptul de folosinţă gratuită asupra terenului situat în municipiul Târgovişte, str. Şoseaua Găeşti şi, totodată, având în vedere că numărul locurilor noi de înmormântare disponibile în cimitirele târgoviştene este extrem de redus, am adresat rugămintea de a ne atribui un alt amplasament pentru înfiinţarea unui cimitir uman, stringent necesar la asigurarea de noi locuri de înmormântare pentru locuitorii municipiului Târgovişte, lucru care nu s-a realizat până azi”, a mai menționat preotul Ionuț Ghibanu, care a vrut să lămurească lucrurile înainte de a se porni, așa cum este obiceiul în târgul nostru, mulțime de speculații și de povești.

Așadar, milionul de lei aprobat anul trecut de către Consiliul Local Municipal Târgoviște ca sprijin financiar pentru edificarea cimitirului nu a mai fost acordat Arhiepiscopiei Târgoviștei.

articolul original.

Un preot din Vrancea a turnat beton peste mormintele din cimitir ca să facă „pietonală”.

26 August 2022 at 10:52
image

Un preot din Vrancea a turnat beton peste mormintele din cimitir ca să facă „pietonală”. Scandal monstru într-o localitate din Vrancea! Zeci de morminte au fost îngropate în beton şi transformate în alee pietonală, la îndrumarea preotului. Urmaşii decedaţilor s-au revoltat şi au cerut explicaţii. Cum slujitorul Domnului nu a fost de găsit, au dat explicaţii susţinătorii acestuia, printre care şi muncitorul care a executat lucrarea. Discuţiile s-au aprins repede şi a fost nevoie de intervenţia poliţiei.  

„Să vă arăt cum a pus ciment pe zece morminte, preotul şi oamenii lui. Jumătate de alee a pus-o pe morminte la oameni. A rămas mormântul de jumătate de metru”. Localnicii din Mirceştii Noi au fost şocaţi când au ajuns în cimitir. Oamenii din imagine și-au îngropat mama în urmă cu mai puțin de 40 de zile. Nu au apucat să facă parastasul, că s-au trezit cu mormântul pe jumătate cimentat. 

Scandal în Vrancea. Preot acuzat de profanare de morminte

„Muncitorul care a asfaltat a zis că a pus o sfoară, a pornit de la 40 şi a ajuns la noi la 77 cm lăţimea aleii. Peste mormânt, dar nu numai al nostru”, povesteşte Gabriela Dumitrache„Depun plângere, dar de ieri am fost la poliţie cu numărul de înregistrare. Pentru profanare de morminte. S-a turnat la jumatea mormântului beton”, spune Ilie Dumitrache.

Bărbatul care ar fi turnat aleea, un om apropiat al bisericii, a susținut inițial că nu are nicio legătură. A încercat apoi să justifice lucrarea. „Unde stai aici, nu stai pe mormânt? Omul asta daca vine la mormânt, unde calcă? Calcă pe mormânt”.

Aparţinătorii decedaţilor nu au fost mulţumiţi de explicaţii şi au cerut intervenţia poliţiei. Spiritele s-au încins şi nici reporterul Observator nu a scăpat neapostrofat: „Aici sunt părinţii mei. Nu ai dreptul să mă dai tu afară. Tu ieşi afară. Eu nu ies afară”.

Localnicii spun că preotul vrea să facă legea printre ei

Sâmbătă a fost turnată aleea peste aceste morminte, după care a fost decupată deasupra unui singur mormânt, iar miercuri dimineaţă a fost spartă complet. Preotul, care ar fi comandat lucrarea, nu a putut fi contactat pentru a lămuri lucrurile. Şi-ar fi luat concendiu spun oamenii, care mai au şi alte lucruri să îi reproşeze. 

„Lăsăm aleea, dar avem comportamentul părintelui. Ne şicanează tot timpul. Ne-a blamat în slujba de biserică, suntem nişte copii needucaţi”, susţine Ionica Stancu„M-a ameninţat doamna preoteasa la firmă că mă dă afară”, zice Ilie Dumitrache.

Sursa: Observator

articolul original.

Şi moartea e o scumpă! Tarife mai mari în cimitirele din Piatra-Neamţ

22 August 2022 at 10:03
image

Firma M&D, concesionarul cimitirelor Eternitatea şi Pietricica din Piatra –Neamţ, a solicitat majorarea tarifelor practicate, în principal pentru locurile de veci, tarife care, ce-i drept, nu au mai fost modificate de 9 ani, după cum reiese din documentaţia din spatele proiectului de hotărâre.

Aşadar, în şedinţa de joi, 25 august, consilierii locali sunt chemaţi să se pronunţe asupra acestor majorări, prin vot.

Preţul de înhumare adică banii pe care trebuie să îi dăm groparilor la o înmormântare ar ajunge astfel la 302,52 de lei, adică cu vreo 80 de lei mai mult decât până acum. Asta în zilele obişnuite. În zilele de sărbătoare tariful creşte exponenţial, până la 479 de lei. Pentru gropile săpate pentru înhumarea copiilor, preţurile sunt mai …omeneşti, respectiv 99,37 lei în zilele obişnuite şi 149,06 lei în cele de sărbătoare.

În cimitirul Eternitatea concesionarea pentru o perioadă de 7 ani a unui loc de veci, de aproximativ 3 mp, va costa 323,55 lei, cu aproximativ 100 de lei mai mult decât acum 9 ani. Dacă optaţi pentru o perioadă de 25 de ani, costurile se ridică la 1130, 25 de lei.

În Pietricica costurile sunt ceva mai mici, adică 96,64 de lei, pentru 7 ani şi 134,45 lei pentru reconcesiune adică prelungirea cu alţi 7 ani ai contractului iniţial.

Cele mai mari tarife sunt cele de înhumare şi deschumare pe acelaşi loc în zilele de sărbătoare care ajunge la 705,88 lei.

Tarifele integrale aşa cum apar ele în Anexa nr. 1 a proiectului  de HCL le puteţi consulta mai jos.

Angela Croitoru

articolul original.

Un cimitir unic la Litohoro, în Grecia

19 August 2022 at 04:42

Ei bine, în orășelul Litohoro de 7000 de locuitori de la poalele Muntelui Olimp, un orășel așezat pe terase, începând de la altitudinea de 0 metri până pe la 400, se află un cimitir aflat la extrema cealaltă față de Săpânța. Agios Athanasios se numește și datează de la anul 1200. În afară de faptul că e cel mai îngrijit cimitir din lume (v. foto), este unic pentru modelul de trecere în moarte, de cult al înmormântării.

Astfel, toate mormintele au cripte de marmură umplute cu spărtură de asemenea de marmură. Mortul, gol, e învelit într-un giulgiu, ca Isus acum două mii de ani, și dus într-un sicriu închiriat până la mormânt. Acolo este înmormântat doar în giulgiu, astfel încât partea lui de sus să fie exact la suprafața pământului. După cinci ani, este deshumat, iar osemintele îi sunt puse într-o cutie, iar aceasta e așezată cu doar partea de jos la suprafața pământului, restul fiind deasupra și acoperită cu stratul de piatră de marmură. Cine nu are loc de veci, beneficiază de o „groapă” comună, unde sunt așezate toate cutiile cu oasele decedaților, toate de aceeași mărime, cu numele și datele de naștere și moarte scrise pe ele.

Mii de turiști traversează pe jos Litohoro, mergând vreo trei-patru kilometri până la Cascada lui Zeus din burta Muntelui Olimp, unde ghizii îți arată câte o prăpastie unde, cică, Alexandru Macedon își fixa strategiile războaielor și unde sărbătorea victoriile. Dar, astea sunt povești nemuritoare ale unor greci care știu să facă turism.

De altfel, mergi trei kilometri prin interiorul muntelui să vezi o cascadă de câțiva metri. Dacă ar știi grecii cascada Pișătoarea Caprei de pe Transfăgărășan (unde nu se oprește nimeni s-o admire) sau Cascada Cailor de la Poiana Borșa, s-ar rușina cu cascada lor amenajată și înaltă de șase-șapte metri.

articolul original.

Comori impresionante din Epoca Bronzului, descoperite într-un sit funerar

8 August 2022 at 16:00
image

Arheologii de la Muzeul Szent István Király au excavat comori din Epoca Bronzului într-un cimitir din apropierea orașului Mány din Ungaria.

Săpăturile au fost efectuate în pregătirea pentru construcția autostrăzii M100, scoțând la iveală un cimitir care conține un număr mic de care datează din această perioadă.

Echipa a descoperit 8 înmormântări, dintre care una notabilă conținea rămășițele unei femei tinere cu vârsta de cel mult 20 de ani.

Aceasta a fost îngropată cu 38 de obiecte decorative , cum ar fi inele de aur, torțe, brățări spiralate, un inel de păr din aur, pe lângă câteva vase mici de ceramică.

Săpăturile au scos la iveală un cimitir din Epoca Bronzului

Cercetătorii cred că femeia a fost îngropată cu inele pe fiecare dintre degete, ceea ce indică faptul că era o persoană bogată care deținea un statut social ridicat în comunitatea sa.

Obiectele reprezintă, de asemenea, o cunoaștere avansată a prelucrării metalelor, dezvăluind noi informații despre hainele și accesoriile purtate de din regiune cu mii de ani în urmă.

După identificarea sitului, un sondaj de detectare a metalelor efectuat de un grup de arheologie local a fost folosit pentru a marca și înregistra locația obiectelor metalice, dar echipa crede că mai sunt încă multe alte obiecte care așteaptă să fie descoperite.

,,Nu putem ști niciodată ce se ascunde sub pământ”

Echipa a găsit, de asemenea, urme ale unei așezări din această perioadă și așezări din perioada Árpád care datează din secolele IX și X d.Hr.

,,Nu putem ști niciodată ce se ascunde sub pământ. Tehnologia există astfel încât să putem identifica anumite lucruri, dar astfel de descoperiri sunt scoase la suprafață doar în timpul săpăturilor arheologice sau în timpul unei anchete de detectare a metalelor. Dacă nu ar fi existat săpături arheologice înainte de investițiile majore, atunci cu siguranță multe astfel de obiecte ar fi fost distruse sau nu ar fi ieșit niciodată la lumină”, a declarat Krisztián Pokrovenszki, directorul Muzeului Szent István Király, potrivit Heritage Daily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Domnul Gabriel, un paznic de cimitir din Pomet, Cluj Napoca, a uimit pe toată lumea. Ce făcea bărbatul în maşină, în fiecare noapte

5 August 2022 at 13:32
image

Domnul Gabriel, un paznic de cimitir din Pomet, Cluj Napoca, a uimit pe toată lumea. Bărbatul și-a amenajat în mașină un dormitor şi chiar dacă nu are parte de confortul de acasă, se odihnește atunci când activitatea sa devine prea stresantă.

Domnul Gabriel a fost surprins în timpul programului. În momnetul respectiv, paznicul completa câteva hârtii, însă oamenii care au trecut pe lângă maşina sa au observat că pe bancheta din spate era amenajat un pat, cu saltea şi perne.

Mai în glumă, mai în serios, bărbatul a spus că şi-a amenajat spaţiul pentru a avea unde să se odihnească atunci când soţia nu îl primeşte acasă.

Superstiții despre vizitele la cimitir

Toată lumea trebuie să știe că există niște reguli stricte, atunci când vine vorba de vizita noastră într-un cimitir ortodox. Respectă-le pentru a nu avea ghinion și pentru a nu strica energia din aceste locuri.

Una dintre cele mai mari superstiții este aceea că nu poți merge la cimitir pe întuneric după apusul soarelui. Se crede că ziua este timpul celor vii, iar noaptea este timpul morților, iar vizitând cimitirele la amurg poţi deranja sau chiar supăra defunctul.

O altă superstiție este aceea că nu trebuie să vizitezi cimitirele în marile sărbători bisericești, există date mai bune pentru a face acest lucru. În calendarul bisericii, ele sunt numite sâmbăta Morţilor.

Mai mult, tot o credință mistică este că nu este bine să mergi la mormânt iarna și, dacă este cazul, ia aminte la urma pe care ai lăsat-o în urmă și ocolește cimitirul de trei ori. Altfel, riști să „aduci” sufletul defunctului acasă.

articolul original.

Donald Trump și-a înmormântat fosta soție pe un teren de golf, ca să scape de taxe

1 August 2022 at 10:17
image

Ivana Trump, prima soție a fostului președinte al SUA Donald Trump, a fost înmormântată lângă prima gaură a clubului național de golf Trump din New Jersey.

Publicitate

Locația mormântului Ivanei Trump poate avea implicații fiscale pentru afacerea deținută de fostul președinte, potrivit Business Insider.

Asta pentru că, potrivit codului fiscal din New Jersey, terenul care este dedicat unui cimitir este scutit de taxe, impozite, rate și evaluări. Mai exact, cimitirele nu plătesc taxe imobiliare, rate și evaluări sau impozite pe proprietatea personală pe terenurile lor, impozite pe afaceri, impozite pe vânzări, impozite pe venit și impozite pe moștenire.

Publicitate

Ivana Trump, fosta soție a fostului președinte Donald Trump, este prima persoană despre care se știe că a fost înmormântată pe terenul de golf.

Donald Trump a plănuit de cel puțin un deceniu să construiască un cimitir pe acest teren. NPR a relatat în 2012 că intenția sa a fost să construiască un mausoleu pentru a fi îngropată acolo toată familia sa.

Ulterior, și-a modificat propunerea pentru a construi pe proprietatea respectivă un cimitir cu peste 1.000 de morminte.

Apoi și-a schimbat iar planurile și a vrut să creeze un „cimitir privat de familie cu 10 parcele” în aceeași locație, a raportat The Washington Post în 2017.

Trump a modificat iar propunerea, pentru a include un cimitir cu 284 de parcele, cu morminte disponibile pentru vânzare.

Ivana Trump a murit pe 14 iulie, în casa ei din Upper East Side, la 73 de ani.

articolul original.

FOTO VIDEO| NESIMȚIRE într-un cimitir: Groparii și-au făcut piscină dintr-un mormânt proaspăt săpat

1 August 2022 at 09:10

NESIMȚIRE într-un cimitir: Groparii și-au făcut piscină dintr-un mormânt proaspăt săpat

O piscină amenajată într-un cimitir, într-o groapă proaspăt săpată, a ajuns virală pe rețelele de socializare, informează Realitatea.

Trei bărbați din județul Constanța au săpat o groapă, au umplut-o cu apă și s-au scăldat.

Cei trei tineri au fost localizați ca fiind din comuna Mircea Vodă.

”Și când mor am valoare”, a scris persoana care a publicat imaginile sinistre. Deși bărbații au fost întrebați în secțiunea de comentarii de unde sunt, aceștia nu au oferit niciun răspuns curioșilor.

articolul original.

Primăria Suceava construiește un sediu administrativ în Cimitirul ”Pacea”. Vor fi alocați aproape 330.000 de lei de la buget

24 July 2022 at 14:41
image

Primăria municipiului Suceava construiește un sediu adminstrativ în Cimitirul ”Pacea”. Investiția va costa aproape 330.000 de lei iar studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico economici vor fi aprobați în ședința Consiliului Local de săptămâna viitoare.

”În acest moment este necesară construirea unui sediu administrativ pentru derularea activitătilor legate de funcționarea cimitirului Pacea-extindere. Necesitatea  construirii acestui sediu vine din faptul ca acum pe amplasamentul cimitirului nu există o construcție care să îndeplinească cerintele de admnistrare, gestionare și întreținere a acestuia mai ales in condițiile în care a apărut o rapida extindere a capacității cimitirului. Lipsa unei magazii ingreunează sarcina administației de depozitare și păstrare a echipamentelor, uneltelor și materialelor utilizate la prestarea activităților edilitar gospodarești specifice într-un loc de veci. De asemenea lipsa unui birou in care personalul compartimentului sa-și desfășoare activitatea, îngreunează procesul de administrare și gestionare a cimitirului dar și menținerea la standarde ridicate a serviciilor oferite cetățenilor municipiului Suceava. Lipsa unui vestiar diminuează randamentul muncitorilor, aceștia sunt nevoiți să vină de la domiciliu echipați de serviciu, condițiile de igienă fiind precare. Pentru eliminarea deficiențelor prezentate succint mai sus se propune amplasarea pe o platformă betonată a unor containere de tip modular care vor costitui un sediu administrativ format din casierie, magazie, sala de mese, vestiar, arhivă și hol. Locul de amplasare se află în intravilanul municipiului Suceava, pe un teren liber de sarcini, parcela cadastrală nr. 57256 in incinta cimitirului Pacea-extindere. Platforma betonată care va susține sediul va fi costruită adiacent cabinei – poarta existentă. Sediul administrativ, cu regim de înăltime parter va avea o suprafața utilă de 53,48 mp. Accesul la obiectiv se va face carosabil și pietonal din strada Parcului. Din punct de vedere al instalației electrice interioare s-a stabilit pentru iluminat soluția cu lămpi cu surse ecologie iar instalatia de prize va fi impartită pe circuite monofazate cu maxim 8 prize pe circuit. Încălzire se va face utilizându-se o centrală termică cu combustibil gazos ce se va instala intr-o incintă special amenajată”, se mențioenază în expunerea de motive.

articolul original.

Accident rutier soldat cu trei victime pe o alee din cimitirul Petru și Pavel din municipiul Iași

9 July 2022 at 14:01
image

Un accident rutier cu trei victime s-a produs sâmbătă dimineaţă pe o alee din cimitirul “Petru şi Pavel”.

Într-un BMW se afla un tânăr care nu a oferit prioritate unui Volkswagen condus de către un șofer începător. Coliziunea dintre cele două autovehicule a fost violență, trei persoane având nevoie de îngrijiri.

După impact, BMW-ul a dărâmat două cavouri și apoi s-a înfipt intr-un copac. Polițiștii au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Cei doi șoferi nu condumaseră alcool.

Sursa stire ZDI.

articolul original.

FOTO – VIDEO | Regretatul om de afaceri Peter Imre, condus pe ultimul drum. Trupul neînsuflețit a fost înhumat în Cimitirul Calvin

4 July 2022 at 12:15

Omul de afaceri și analistul financiar Peter Imre a încetat din viață vineri, 1 iulie, la un spital din București. Avea 60 de ani și suferea de o boală incurabilă, iar trupul său, în cele din urmă, a pierdut această luptă necruțătoare.

Luni, Peter Imre a fost condus pe ultimul drum de mulți dintre cei care l-au cunoscut, l-au apreciat și au lucrat, de-a lungul timpului, alături de el.

Slujba de înmormântare a avut loc la Cimitirul Calvin din București, în cartierul Giulești, acolo unde a fost înhumat trupul neînsuflețit al omului de afaceri.

Omul de afaceri și analistul financiar Peter Imre a încetat din viață la vârsta de 60 de ani

Născut pe data de pe data de 27 februarie 1962 la Zalău, județul Sălaj, regretatul om de afaceri a absolvit Facultatea de Agronomie, fiind – după cum a dezvăluit chiar el – unul dintre cei mai buni la materia ”Mecanizare agricolă”.

După facultate, destinul lui Peter Imre s-a intersectat cu cel al unui client al companiei Marlboro și a devenit – pentru 3 ani de zile – responsabilul pentru Formula 1 din partea acestei firme.

Omul de afaceri Peter Imre, înmormântat în Cimitirul Calvin din București

”Părinţii nu m-au forţat să fac ceva, dar, cum m-am născut într-o casă cu multe cărti, e normal că am fost îndrumat aşa un pic. Dacă mă năşteam într-un atelier de fierărie, probabil că-mi plăcea cleştele sau mai ştiu eu ce. Nu că ar fi ceva deranjant în asta, dar mediul întotdeauna te influenţează. Mama m-a învăţat un lucru fără de care viaţa mea ar fi mult mai lipsită de culoare: simţul umorului“

Peter Imre

Peter Imre a studiat Istoria Artelor la Budapesta, Agronomia la Cluj-Napoca şi Comerţul & Managementul Hotelier. Omul de afaceri s-a perfectionat în Finanţe, Marketing ş Managementul Comunicaţiilor.

Omul de afaceri și-a început cariera în anul 1989

Omul de afaceri și-a început cariera în anul 1989, la filiala Philip Morris din Ungaria, iar apoi a ocupat poziția de consultant pentru Philip Morris Romania (1990-1994), director de vânzări Kraft Jacobs Suchard și director de vânzări & marketing în cadrul aceleași companii, pe atunci parte din Philip Morris Romania (1994-1997).

  • Din 1997 și până în 2006, Peter Imre a fost director Corporate Affairs Philip Morris Romania, iar din 2006 a ocupat funcția de director Corporate Affairs Philip Morris în Romania și în Bulgaria.
  • În anul 2005, Peter Imre a publicat cartea ”La restaurant cu Peter Imre”. 

Era căsătorit cu Marina Meleșcanu, fiica fostului ministru de Externe, Teodor Meleșcanu, cea despre care spunea, la un moment dat, că ”a fost prima femeie mai interesată să mă facă pe mine fericit, decât să fie ea fericită”.

”A cunoscut toți oamenii importanți ai României din ultimii 30 de ani, pe majoritatea i-a ajutat în momente decisive”

Unul dintre cei care a deplâns trecerea în neființă a lui Peter Imre a fost analistul politic Cozmin Gușă, acesta caracterizându-l pe omul de afaceri drept ”un om cum nu sunt mulți”, care ”a trăit o viață ca un roman de aventuri, a cunoscut lumea și oamenii cu o mare profunzime” și ”a avut prieteni buni pe toată planeta”.

Celor care l-ați cunoscut pe Peter nu are rost să vă spun lucruri în plus despre el, ceilalți trebuie să știți că era un om cum nu sunt mulți, a trăit o viață ca un roman de aventuri, a cunoscut lumea și oamenii cu o mare profunzime, a avut prieteni buni pe toată planeta, fapt care i-a permis să facă lucruri și legături excepționale. A cunoscut toți oamenii importanți ai României din ultimii 30 de ani, pe majoritatea i-a ajutat în momente decisive…

Peter a fost singurul corporatist pe care-l cunosc și care și-a folosit influența mereu ca să facă lucruri pentru România sau prieteni… (…) De vreo 15 ani îi ziceam Petrică, iar el a primit cu plăcere faptul că i-am românizat numele, o să-mi lipsească mult de tot sfaturile sau glumele lui, la fel ca tuturor celor care l-au cunoscut bine”, a scris Cozmin Gușă în mediul online.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult
articolul original.
  • There are no more articles
❌