ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Liderul AUR, George Simion: ‘România nu mai trebuie să finanțeze nici măcar cu un leu Guvernul de la Chișinău’

2 December 2022 at 14:45
image

Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a susţinut, vineri, la Alba Iulia, că România nu mai trebuie să finanţeze „nici măcar cu un leu” Guvernul de la Chişinău, el afirmând, de asemenea, că s-au alocat „prea multe fonduri” pentru refugiaţii ucraineni.

În discursul susţinut în faţa delegaţilor la Congresul extraordinar al AUR, George Simion a declarat că „Basarabia e România” şi că acest lucru este un „adevăr” care trebuie spus „tare şi răspicat”.

„Un alt adevăr pe care tot noi trebuie să îl spunem este că România nu mai trebuie să finanţeze nici măcar cu un leu Guvernul de la Chişinău. Mi-e drag de unii miniştri de peste Prut, dar mai drag îmi este adevărul. Nu facem decât să finanţăm separatism antiromânesc finanţând acea guvernare. Sau finanţându-l pe primarul Chişinăului, antiromânul Ion Ceban. Asta fac, din păcate, cei care au pe mână banii noştri. Niciun leu pentru Guvernul de la Chişinău, după cum tot un adevăr pe care trebuie să îl spunem este că s-au alocat prea multe fonduri pentru refugiaţii care au venit din Ucraina”, a spus Simion.

El a adăugat că milioane de români au plecat din ţară şi că avem „mai mult de jumătate din ţară în sărăcie lucie”.

George Simion a declarat că membrii AUR sunt „unionişti” şi îi vor pe toţi românii împreună.

„Şi din puţinul nostru, din pâinea noastră, ştim să dăm, inclusiv celor care s-au retras din faţa agresiunii ruse şi din faţa războiului. Toţi suntem oameni şi toţi trebuie să vedem durerea celui de lângă noi, dar cum guvernanţii noştri de 30 de ani nu văd durerea noastră, te revolţi, nu?”, a afirmat liderul AUR, informează agerpres.ro

articolul original.

Opinia Mesagerului / Kremlin, în formă continuată

24 November 2022 at 11:00
image

Deși este o manoperă nerecomandată ambelor sexe, de a te ușura de lichidele trecute prin rărunchii personali într‐un spațiu aflat sub incidența codului galben pai de vânt, aceasta pare a fi prezentă în vârful politicii dâmbovițene. Un exemplu ni‐l oferă, gratuit, distinsul lider al partidoiului, care aflat peste Prut s‐a proptit în poză cu actualul primar al Chișinăului, recunoscut de cei din Basarabia ca urmaș în cuget și simțiri al fostului președinte Dodon, actualmente pus să dea socoteală despre o seamă de „biznisuri“ bărboase, dar și un suporter fidel al lui FC Putin din liga Kremlinului. S‐o recunoaștem, Dodon a fost onest. „Mie îmi plac rușii. Care‐I problema? Oamenii m‐au votat? M‐au votat. Pa, la revedere“. Pe de altă parte, curentul momentului din regiune nu este unul favorabil președintelui rus, orice asociere cu numitul, cât de mică ar fi ea, duce la importante prejudicii de imagine, pentru că cel mai simplu lucru pe lumea asta este să judeci fără a cunoaște. A fi putinist e o chestiune de câteva minute. Ai scăpat porumbelul? Să fii sănătos. Ți‐o iei de la vorbitorii de romgleză prin toate orificiile din dotare.

Ne putem imagina însă, că domnul Ciolacu a discutat felurite chestiuni de strictă actualitate, de la o axă Buzău-Chișinău, până la un viitor tunel din Bucegi până în Bălți, cu actualul primărete din capitala vecină, dar nu pricepem în ruptul capului de ce. A te expune de bună voie „biciului“ opiniei publice, opoziției pusă pe arțag, ca să nu mai vorbim de partenerii de coaliție care deja evită aparițiile comune, înseamnă că vorbim de un „masochism politic“. S‐ar putea avansa o viitoare schimbare de calimeră în care, poate nu știm noi, deja se lucrează cu aprindere la o nouă aliniere a planetelor, menită să‐l scoată pe Vladimir basma curată și pe Zelenski din subteranele Kiev‐ului, dar nu credem că omul în discuție are nasul atât de lung și de fin. Dacă‐n viitoarele zile poza cu primarul Ceban va inunda spațiul public de la Nistru pân` la Tisa, procentele câștigate cu truda frunții din laboratoarele partidului se vor duce pe Dâmbovița cenușie până în traista AUR‐ului, aflat în poziția puilor de vrabie care așteaptă tainul.

Dar cum presa noastră cea de toate zilele acționează la primul telefon, sunt convins că faptul discutat aici va fi băgat repede sub preș, mai cu seamă că armata de postaci este într‐o permanentă alarmă „Radu cel Frumos“, eventualele „agitații“ fiind anihilate în conformitate cu un ordin de zi pe unitate lesne de anticipat. Să mai admitem că, atunci când este vorba de un conflict de magnitudinea și tematica celui în derulare la nord de noi, a te poziționa lângă una din părți nu este opțiunea care să bucure, știută fiind soarta celui ce se bagă intr‐o ceartă hetero, de unde iese de obicei prost. Dacă vreți o comparație mai plastică, acțiunea lui Ciolacu aduce și cu un „hai Steaua!“ în mijlocul peluzei de lângă Podul Grant sau în „Ștefan cel Mare“, numai că, să nu uităm, galeria Rapidului era ornată și de spiritul lui Fănuș, pletele lui Pitiș, ochelarii lui Nicu Constantin și mulți contemporani cândva, dar nu la paritate cu gașca lui Corsicanu. În fine, în cazul în care aveați dubii, acum avem și noi un Viktor Orban al nostru, în vreme ce al ungurilor flutură fulare cu harta Ungariei mari la vest. Bravo, domnule Ciolacu, ne place! În rest „tăt normal“! Pe mai încolo. (GD Patraucean)

articolul original.

Marcel Ciolacu: ”Cu toţii vom consolida o forţă politică profesionistă în Republica Moldova”

20 November 2022 at 11:09
image

Aflat la Congresul al X-lea extraordinar al Partidului Democrat din Moldova, de la Chişinău, Marcel Ciolacu a vorbit duminică despre consolidarea unei ”forţe politice profesioniste în Republica Moldova, care în perioada următoare va avea foarte multe de spus, atât în Republica Moldova cât şi în România, dar şi în Europa”.

În cadrul delegației din Republica Moldova, Marcel Ciolacu a pus accentul în discursul său pe o linie politică social-democrată comună între România și Republica Moldova, ca punct de apropiere față de Uniunea Europeană:

”Republica Moldova are nevoie de social-democraţi. Este un moment în care contează mai puţin doctrinele de dreapta sau de stânga, Republica Moldova are nevoie de un partid social-democrat proeuropean şi, din câte ştiu eu, e aici şi domnul prim-ministru din 2009, dumneavoastră aţi fost primii care aţi declanşat parcursul european al Republicii Moldova. Cred că românii trebuie să ştie acest lucru şi trebuie să ne ridicăm la aşteptările lor şi sunt ferm convins că după acest congres care cred că va fi sub egida unităţii social-democraţiei, cu toţii vom consolida o forţă politică profesionistă în Republica Moldova, care în perioada următoare va avea foarte multe de spus, atât în Republica Moldova cât şi în România, dar şi în Europa”, a declarat Marcel Ciolacu.

Vulnerabilitatea Republicii Moldova în apropierea de UE

Liderul PSD a reiterat în cadrul Congresului de la Chișinău responsabilitatea cu care trebuie abordată apropierea Republicii Moldova față de Uniunea Europeană, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei:

”Este evident că de astăzi Partidul Democrat o să aibă un nou început, este un restart din punctul meu de vedere, pe care îl aştepta toată lumea. Nu este o situaţie plăcută, nu numai în Republica Moldova, ci şi în România şi în întreagă Europă, cu adevărat faptul că Republica Moldova abia a început drumul către Uniunea Europeană şi nu este membru NATO, creează o vulnerabilitate în acest moment, în contextul agresiunii Rusiei asupra unui stat suveran.”

articolul original.

Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova! Ajutor financiar în valoare de 250 de milioane de euro pentru depășirea crizei energetice

10 November 2022 at 13:15
image

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a transmis joi într-o conferinţă de presă susţinută la Chişinău alături de preşedinta republicii, Maia Sandu, că Uniunea Europeană va oferi Republicii Moldova 250 de milioane de euro pentru depăşirea crizei energetice.

Potrivit oficialului european, banii fac parte dintr-un pachet de sprijin suplimentar şi urmează a fi alocaţi începând cu 1 ianuarie 2023. „Uniunea Europeană este alături de Republica Moldova, vizita mea de astăzi demonstrează acest fapt. Rusia atacă Ucraina şi obiectivele energetice ale acestei ţări. În acest mod, creează haos, foloseşte resursele energetice drept armă. UE o să vă ajute să faceţi faţă crizei”, a declarat Ursula von der Leyen.

Preşedinta Comisiei Europene a detaliat că UE a pregătit un ajutor suplimentar în sumă totală de 250 milioane de euro, din care 100 de milioane vor fi oferiţi în calitate de grant, iar 100 de milioane sub formă de credit. „Banii sunt acordaţi pentru a putea diversifica sursele de gaze. Totodată, 50 de milioane de euro reprezintă un suport bugetar pentru susţinerea celor mai vulnerabile persoane. Acest ajutor este oferit pentru a permite procurarea resurselor energetice, astfel încât Moldova să poată trece de această iarnă”, a spus Ursula von der Leyen.

Uniunea Europeană a oferit deja Republicii Moldova, în luna august, 75 de milioane de euro pentru resurse energetice

La rândul său, Maia Sandu a mulţumit UE pentru suportul acordat în perioada crizei pandemice, crizei refugiaţilor şi celei energetice. „Suntem recunoscători pentru ajutorul oferit. Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele trei decenii. Autorităţile de la Chişinău fac eforturi mari pentru a asigura ţara cu energie şi pentru a uşura povara preţurilor. Oamenii ne susţin în acest efort prin faptul că economisesc. Putem face faţă crizei doar împreună pentru a trece de această iarnă”, a afirmat Maia Sandu.

De asemenea, Maia Sandu a subliniat că Republica Moldova este determinată să avanseze pe calea integrării europene. „Uniunea Europeană ne-a fost mereu alături. Suntem ferm angajaţi în procesul de realizare a reformelor. Contăm pe o evaluare rapidă în anul 2023 pentru a lansa ulterior negocierile de aderare. Vom continua să implementăm Acordul de Asociere pentru a duce ţara în UE”, a subliniat Maia Sandu, conform AGERPRES

articolul original.

MAIA SANDU:”Mulţumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”

10 November 2022 at 11:19
image

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a mulţumit României pentru ajutorul dat în aprovizionarea ţării cu energie electrică, la declaraţiile comune de presă pe care le-a susţinut, joi, alături de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău.

„Suntem recunoscători Comisiei Europene şi statelor membre pentru alocarea, la 1 august, a primei tranşe de 50 de milioane de euro din noul pachet de asistenţă macrofinanciară. Mulţumim pentru sprijinul bugetar adiţional de 75 de milioane de euro oferit în luna august pentru a face faţă cheltuielilor tot mai mari cu resursele energetice. Conectarea Republicii Moldova la sursele de energie electrică din Uniunea Europeană prin reţeaua electrică continentală ENTSO-E este un adevărat colac de salvare în situaţia actuală, când nu mai putem cumpăra electricitate din Ucraina şi de la Cuciurgan. Mulţumim tuturor ţărilor membre ale Uniunii Europene care ne-au oferit ajutor în această perioadă. Şi mulţumim României, datorită căreia astăzi avem curent electric în casele noastre”, a spus Maia Sandu.

La rândul său, Ursula von der Leyen a dat asigurări că solidaritatea europeană cu Republica Moldova este de neclintit şi a anunţat că Bruxelles-ul a pregătit un pachet suplimentar de susţinere energetică pentru Republica Moldova. Astfel, 200 de milioane de euro vor fi acordaţi în caz de necesitate pentru ca Republica Moldova să-şi acopere nevoile de gaz de la 1 ianuarie 2023, iar pe lângă aceasta, 50 de milioane de euro suplimentari vor fi acordaţi ca suport bugetar pentru Republica Moldova pentru a acorda susţinere celor mai vulnerabile persoane.

Preşedinta Comisiei Europene a mai spus că la 24 noiembrie va avea loc la Paris o nouă conferinţă a donatorilor pentru Republica Moldova.

„Moldova este parte din familia noastră europeană, iar familile se unesc atunci când timpurile sunt grele şi de aceea sunt azi aici”, a spus Ursula von der Leyen. „Moldova este o ţară care îşi apără cu curaj democraţia şi valorile noastre comune. Facem tot posibilul să acordăm gaze în flux invers pentru Republica Moldova de la alţi furnizori. Cele 200 de milioane de euro sunt pentru a diversifica aprovizionarea cu gaz, iar cei 50 de milioane pot fi folosiţi pentru a susţine gospodăriile casnice şi companiile, este decizia dvs”, a arătat preşedinta Comisiei Europene.

articolul original.

SIS: Există tentative de destabilizare în Republica Moldova

8 November 2022 at 17:13
By: (R.C.)

Analizele efectuate de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) constată existenţa unor indicii privind tentative de destabilizare în Republica Moldova, a declarat şeful instituţiei, Alexandru Musteaţă, într-o emisiune la Radio Moldova, transmite marţi NewMaker.md.

Cu toate acestea, a precizat el, nu există temei de a întrerupe protestele antiguvernamentale care au loc în ultimele săptămâni, întrucât dreptul cetăţeanului de a protesta trebuie respectat.

„Sesizăm că avem tentative de destabilizare a situaţiei pe plan politic. Se încearcă tot mai mult promovarea anumitor idei şi entităţi care au scopul de a distorsiona situaţia social-politică din ţară, de a schimba guvernarea”, a menţionat luni seara Musteaţă, subliniind că instituţia pe care o conduce, împreună cu poliţia, monitorizează situaţia pentru a nu permite o eventuală lovitură de stat sau o destabilizare ce ar putea duce la „schimbarea prin violenţă a guvernării”.

Şeful SIS a spus că la începutul protestelor în Chişinău, oamenii manifestau paşnic, însă în ultima perioadă în posesia manifestanţilor au fost descoperite obiecte periculoase.

„Este dreptul cetăţeanului să protesteze, acesta trebuie respectat. Dacă ne uităm în retrospectivă, în primele săptămâni oamenii protestau şi plecau acasă. Apoi am început să vedem şi noi, şi poliţia mai multe tentative de destabilizare, de altercaţii cu poliţia, de provocare la adresa poliţiei”, a declarat directorul SIS.

Printre riscurile de securitate, Alexandru Musteaţă a subliniat problema dezinformării, indicând că sunt diseminate tot mai multe ştiri false.

„Spaţiul informaţional este invadat de informaţii false care au ca scop să distragă atenţia, să informeze greşit, să creeze panică în societate”, a spus el.

Din 18 septembrie, Partidul Şor desfăşoară proteste în centrul Chişinăului. Formaţiunea condusă de deputatul cercetat penal pentru acte de corupţie Ilan Şor cere demisia preşedintei Maia Sandu şi guvernului său. Anterior, manifestaţiei i s-au alăturat atât reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, cât şi liderul Partidului ‘Acasă Construim Europa’, Gheorghe Cavcaliuc.

La 6 noiembrie, la Chişinău a avut loc a opta duminică de proteste. În urma manifestaţiei, poliţia a anunţat că au fost înregistrate numeroase provocări la adresa structurilor de forţă şi acţiuni cu scop de destabilizare.

Oamenii legii au declarat că, în mulţime, au fost depistate persoane care instigau la dezordine şi periclitarea securităţii publice, persoane sub influenţa alcoolului, cu comportament dubios, cu antecedente penale şi cu obiecte periculoase la ele. Prin urmare, 65 dintre acestea au fost conduse la sediile poliţiei pentru identificare şi documentare, printre care patru minori.

La sfârşitul lunii octombrie, în cadrul unei investigaţii efectuate de RISE Moldova se menţiona că protestele din centrul oraşului Chişinău, organizate de partidul Şor, sunt de fapt gestionate de un grup de ofiţeri din cadrul Serviciului Federal de Securitate din Rusia (FSB). Reprezentanţi ai formaţiunii susţin încă că „singurii lor stăpâni sunt cetăţeni ai Republicii Moldova”, iar investigaţia jurnalistică se bazează pe insinuări, potrivit NewsMaker.md.

Ministrul de interne moldovean Ana Revenco nu a exclus recent că provocările ar putea creşte în intensitate în perioada următoare în Republica Moldova.

La 4 noiembrie, poliţia moldoveană a întreprins percheziţii la reprezentanţi ai Partidului Şor. Procurorii au declarat că percheziţiile au avut loc într-un dosar privind pregătirea unor dezordini în masă, în perioada 18 septembrie-16 octombrie. Potrivit lor, mai multe persoane, între care tineri cu alură atletică, având şi cazier, au fost aduşi la Chişinău din diferite colţuri ale republicii la proteste pentru a instiga la violenţe şi comiterea de infracţiuni şi ilegalităţi.

articolul original.

După von der Leyen, președinta Parlamentului European merge la Chișinău pentru a ajuta Moldova în criza energetică provocată de Rusia

8 November 2022 at 09:23
image

La o zi după vizita președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, liderul Parlamentului European, Roberta Metsola, se va deplasa vineri, la Chișinău, unde se va întâlni cu președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. În cadrul acestui eveniment, înaltul oficial de la Bruxelles se va adresa Parlamentului moldovean.

Vizita a fost anunțată pe site-ul Parlamentului European și, potrivit Calea Europeană.

Potrivit agendei, după întâlnirea cu Maia Sandu alături de care va susține o conferință de presă, va discuta cu premierul Natalia Gavriliță, președintele Legislativului, Igor Grosu, și va ține un discurs în ședința plenară specială a Parlamentului de la Chișinău.

Programul include totodată și discuții cu reprezentanții administrației locale din Chișinău și cu tinerii la Europa Cafe.

Vizitele sunt în contextul crizei energetice cu care se confruntă Republica Moldova

Ultima întâlnire cu dintre Metsola și Maia Sandu a fost la Bruxelles, când șefa statului de peste Prut a susținut un discurs în Parlamentul European în care a pledat pentru statutul de țară candidată la UE.

Deplasarea liderilor europeni au loc după o discuție telefonică, duminică, realizată cu Maia Sandu pe tema problemelor energetice care afectează Republica Moldova.

Potrivit unui mesaj pe Twitter, von der Leyen a anunțat măsuri de sprijin adiționale pentru nevoile energetice ale Republicii Moldova.

articolul original.

Legionarii moldoveni, care luptă în Ucraina, despre protestele de la Chișinău: Asta e mâna Moscovei și sunt finanțați de Moscova

6 November 2022 at 08:16
image

Cetățenii Republicii Moldova, care se află în Ucraina și luptă împotriva soldaților ruși, trag un semnal de alarmă cu privire la protestele de la Chișinău.

Luptătorii de pe frontul ucrainean le-au transmis concetățenilor lor să nu participe la manifestațiile organizate de Partidul Politic „Șor”, PSRM și de liderul Partidului PACE, Gheorghe Cavcaliuc.

Ei susțin că manifestațiile sunt organizate și finanțate de Moscova.

„Salutare pentru toată Moldova, mai ales veteranilor de pe Nistru din 1991-1992 avem o adresare. Noi legionarii moldoveni, cetățeni ai Republicii Moldova care ne aflăm în regiunea ucraineană pe câmpul de luptă. Vrem să ne adresăm către dvs., în primul rând ceea ce se întâmplă azi în Moldova, toate protestele acestea și care sunt organizate de așa numiții veterani de război, cum sunt domnul Severin și alții vrem să le aducem aminte că în 1992 pe câmpul de luptă ei nu erau, am fost noi și știm tare bine ce s-a petrecut acolo.

La moment ei iarăși îndeamnă veteranii de război ca să se răscoale contra actualei guvernări, dar să știți, băieți, că asta e mâna Moscovei și sunt finanțați de Moscova. Uitați-vă atent ce se petrece aici, în Ucraina și dați-vă seama ce se va petrece în Moldova în curând dacă o să susțineți acest protest și îndemnurile acestor veterani falși”, a spus un militar, pentru Tv8.md.

„Oameni buni, nu vă lăsați manipulați de hoții aceștia alde Șor, Cavcaliuc, Dodon și alții, nu vă dați că ei au furat țara, din cauza lor suntem în așa gaură financiară mare”, au mai spus ei.

articolul original.

Eugen Tomac, vizită oficială în Republica Moldova: Având în vedere șantajul brutal al Moscovei asupra Chișinăului, am discutat în primul rând despre criza energetică. Urmează o iarnă grea, plină provocări, dar vom rămâne uniți

2 November 2022 at 10:17

Liderul Partidul Mișcarea Populară (PMP), Eugen Tomac, a fost într-o vizită oficială în Republica Moldova. „Având în vedere șantajul brutal al Moscovei asupra Chișinăului, am discutat în primul rând despre criza energetică. Urmează o iarnă grea, plină provocări, dar vom rămâne uniți”, afirmă el.

„De mai bine de 25 de ani, vin constant la Chișinău. Mai întâi ca student, apoi în calitate de jurnalist, apoi consilier al Președintelui României, secretar de stat, deputat în Parlamentul României. De data aceasta, am revenit în capitala R. Moldova în calitate de oficial european. Fac parte, zilele acestea, din Delegația Parlamentului European ce s-a reunit la Chișinău în cadrul Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – R. Moldova”, a scris Eugen Tomac, pe Facebook.

Aceasta este prima reuniune după ce Republica Moldova a primit statut de stat candidat la Uniunea Europeană.

Eugen Tomac, la Chișinău: Urmează o iarnă grea, dar vom rămâne uniți / Sursa foto: Facebook Eugen Tomac
Eugen Tomac, la Chișinău: Urmează o iarnă grea, dar vom rămâne uniți / Sursa foto: Facebook Eugen Tomac

„Urmează o iarnă grea, plină provocări, dar vom rămâne uniți”

„Având în vedere șantajul brutal al Moscovei asupra Chișinăului, am discutat în primul rând despre criza energetică și modul în care Uniunea Europeană și statele membre pot ajuta R. Moldova. România are deja un rol foarte important, oferind sprijin direct în fiecare zi cetățenilor R.Moldova.

Urmează o iarnă grea, plină provocări, dar vom rămâne uniți și vom face tot ce este necesar pentru a contracara atacurile directe ale Rusiei la adresa tuturor națiunilor libere din Europa, a mai spus liderul PMP.

Conform sursei citate, Republica Moldova „trebuie să rămână ferm angajată pe calea integrării europene, este singurul drum care merită parcurs”.

„Doar împreună, în Europa, putem avea un destin comun și prosper”, a conchis Tomac.

Maia Sandu: Republica Moldova riscă să rămână fără gaze și electricitate. Preţul e dublu faţă de România. Cheltuielile pentru facturi ale unei familii s-au ridicat la 70-75% din veniturile ei

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Preşedinta Republicii Moldova: Tariful la gaze a crescut de 6 ori în ultimul an și este de 2 ori mai mare decât în România | VIDEO

1 November 2022 at 13:36
image

Preşedinta Republicii Moldova – Maia Sandu – a relevat rolul important al femeilor din țara sa, care creează și conduc afaceri de success. 40% din deputați și 22% din primarii Republicii Moldova sunt femei, a spus Maia Sandu. Apoi, lidera de la Chișinău le-a vorbit parlamentarilor români despre provocările cu care se confruntă Republica Moldova, din cauza războiului din Ucraina:

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/01nov-13-Maia-Sandu-–-gaze-si-electricitate.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

„Trecem printr-o criză energetică majoră și riscăm să rămânem fără gaze și electricitate în această iarnă. Pentru consumatorii moldoveni, tariful la gaze a crescut de șase ori în ultimul an și este de două ori mai mare decât în România”, a spus Maia Sandu luni.

„La fel de gravă este situația în ce privește electricitatea. Furnizarea de electricitate din stânga Nistrului pentru luna viitoare a devenit incertă. Asigurarea țării cu energie electrică este o provocare zilnică”, a adăugat Maia Sandu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Maia Sandu în Parlamentul României: Gruparea hoților din Republica Moldova este gata să dea foc la țară pentru a scăpa de închisoare | AUDIO

articolul original.

Moscova limitează livrările de gaze către Transnistria. Gazprom va reduce cantitatea cu 40%

1 November 2022 at 09:23
image

Transnistria va primi în luna noiembrie cu 40% mai puține gaze faţă de luna ​​octombrie din cauza reducerii livrărilor de gaze ruseşti de la Gazprom, a declarat viceprim-ministrul moldovean Andrei Spînu pe rețelele de socializare. Spînu a precizat totodată că, în luna noiembrie, Gazprom a confirmat livrarea a doar 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi către Republica Moldova, această cantitate reprezentând 51% din volumele stabilite în cadrul contractului stabilit inițial.

„Acest volum va fi distribuit astfel: 3,4 milioane de metri cubi de gaze pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane de metri cubi de gaze zilnic, pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu peste 40% mai puțin, comparativ cu luna ​​octombrie”, a precizat viceprim-ministrul.

Moscova limitează livrările de gaze către Transnistria

Despre reducerea livrării de gaze de către Gazprom cu o treime, la 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi a livrărilor de gaze către Republica Moldova, informația a devenit cunoscută pe la începutul lunii octombrie. Surse din cadrul companiei ruse au explicat reducerea volumului de gaze livrate, invocând refuzul Ucrainei de a accepta livrarea gazelor ruseşti pe la staţia de pompare GIS Sohranivka și încălcarea condițiilor de plată pentru gazele furnizate de către autorităţile de la Chișinău.

În acest context, în Transnistria, din cauza lipsei de gaze, cele mai mari fabrici din regiune, respectiv Uzina Metalurgică din Moldova și Uzina de Ciment Râbnița și-au suspendat activitatea.

La începutul lunii octombrie, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, fostul director al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, Victor Parlicov a spus că cele 5,7 milioane de metri cubi de gaze naturale, care sunt livrate în octombrie de Gazprom, vor fi suficiente în sezonul rece pentru malul drept al Nistrului.

„Gazprom împinge autoritățile de la Chișinău să ia o decizie dificilă: să ia tot gazul pentru malul drept și să lase Transnistria fără gaze”, a spus Parlicov, menționând că, din punct de vedere tehnic, acest lucru este posibil de realizat.

Expertul a precizat de altfel că în calculele Rusiei se află o narațiune conform căreia, vor putea să spună că „băieții răi de la Chișinău” au comis „un genocid” împotriva Transnistriei.

Victor Parlicov consideră că acest comportament al Gazprom-ului, care a încălcat practic prevederile contractuale față de Republica Moldova, ar fi parte a unei strategii adoptate la Kremlin pentru a pune în șah Chișinăul.

„[Kremlinul] …ne-a făcut o furcă din care trebuie să alegem între două opțiuni proaste”, opinează expertul.

Proteste de amploare la Chișinău

Într-un context asemănător, amintim că la Chișinău au loc proteste încă din luna septembrie, vis-a-vis de facturile uriașe și prețurile mari la alimente. Totodată, amenii au cerut și demisia președintelui Maia Sandu.

”În Republica Moldova, după cum știm, nivelul de trai era oricum printre cele mai scăzute din toată regiunea. Ca urmare, impactul acestor majorări de prețuri, de la energie la alimente e unul cu adevărat cumplit. Și probabil că lucrurile nu se opresc aici. Să nu uităm că acolo și condițiile meteo, mai ales în sezonul de iarnă, sunt mult mai severe decât în alte țări.

Ca urmare, inclusiv felul în care se va putea lupta cu o iarnă grea înseamnă costuri mari atât pentru Guvern, care își va secătui bugetul, cât și pentru bugetele individuale ale cetățenilor din Republica Moldova. Probabil manifestația de astăzi se va prelungi”, a declarat Adrian Ursu.

Totodată, Republica Moldova și-a manifestat intenția de a vinde gaze românești către Transnistria, dacă regiunea va rămâne fără resurse. Singura condiție ar fi cea în care oficialii regiunii separatiste achită prețul corect. Declarațiile sunt însă destul de bizare, având în vedere că Transnistria este o regiune care este controlată aproape în totalitate de către Rusia.

Cu toate acestea, viceprim-ministrul moldovean a anunțat că Moscova limitează livrările de gaze către Transnistria.

articolul original.

Campioni în fotolii rulante premiați la Chișinău

1 November 2022 at 09:14
image

În perioada 13-16 octombrie s-au oferit medalii şi diplome de onoare pentru zeci de participanți la o competiţie internaţională de excepție, organizată la Chişinău, capitala Republicii Moldova.

Dizabilitatea nu împiedică pe nimeni din a-și urma visul de a deveni un campion, iar cei prezenți aici ne-au prezentat modul lor de a trăi și a crede că nimic nu e imposibil, dacă au încredere în propriile forțe, ambiție și perseverență.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Invalizilor din Republica Moldova, ediţia din acest an a fost organizată pentru solidaritate cu poporul ucrainean, având în vedere situația critică.

„După Semimaratonul Craiovei, unde am participat cu mare drag, m-am dus și la competiția de la Chișinău, într-o țară care nu poate să renunțe la persoanele cu dizabilități și organizatorii au luptat să aducă persoane România și chiar și din Ucraina. Eu, Lupașcu Leonard, am avut trei persoane în grupa mea, alături de care m-am simțit ca la o competiție foarte strânsă, cu toate că eu nu am fost pentru a câștiga, ci pentru a cunoaște oameni frumoși noi. Mult respect pentru cei din Ucraina care au luptat pentru un loc pe podium.”, a declarat unul dintre participanți, care și-a pierdut ambele picioare în 2001, în urma unui accident feroviar.

Sportivii au participat la şapte probe, printre care tenis de masă și șah, iar la final, aceștia au primit cupe, medalii şi diplome de onoare. Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și al autorităţilor publice locale şi centrale.

articolul original.

Alertă în Republica Moldova! O rachetă rusească deviată de Ucraina a căzut pe teritoriul moldovean

31 October 2022 at 11:45
image

O rachetă care a căzut pe teritoriul Republicii Moldova a creat tensiune în administrația de la Chișinău. Aceasta a fost doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean în cursul dimineţii de luni și a căzut în extremitatea de nord a localităţii Naslavcea din R. Moldova, aflată la graniţa cu Ucraina, scrie agerpres.ro

Autorităţile ucrainene au informat că luni dimineaţa a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc, de pe teritoriul Ucrainei, care se află la o distanţă de 10 km de barajul Naslavcea, conform aceleiaşi media.

Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, fiind vizate transformatoarele electrice.

În acest context, autorităţile ucrainene susţin că nu există pericol de inundaţii.

La ora actuală, efective ale Ministerului moldovean de Interne au încercuit zona în care a căzut racheta, pentru a evita posibile pericole, iar un grup de documentare se află la faţa locului.

În cursul unui atac masiv cu rachete asupra Ucrainei luni dimineaţă, o rachetă inamică a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Mai multe case au fost avariate, a relatat la rândul său postul de televiziune ucrainean Kanal24.

Printre ţintele atacului rusesc din această dimineaţă a fost şi centrala hidroelectrică de la Novodnestrovsk, aflată la doar 15 km de Republica Moldova, relatează portalul Deschide.md.

Ca urmare, Poliţia de Frontieră a Republicii Moldova a anunţat sistarea activităţii a cinci puncte de trecere a frontierei. Este vorba în primul rând de Giurgiuleşti-Reni care nu funcţionează din cauza deconectării energiei electrice pe partea ucraineană.

Şi-au întrerupt activitatea şi punctele de trecere a frontierei din Otaci, Larga, Unguri, Briceni din motive de securitate, după ce autorităţile ucrainene au interzis trecerea frontierei în contextul riscurilor de atac aerian asupra Ucrainei.

‘Recomandăm călătorilor să opteze din timp pentru punctele de trecere din proximitate sau să amâne, în măsura posibilităţilor, deplasările în Ucraina’, recomandă Poliţia de frontieră moldoveană, conform AGERPRES

articolul original.

Situația din Republica Moldova ar putea degenera! Semnal fără precedent de la Moscova: ‘Declarațiile antirusești nu vor rămâne fără răspuns!’

27 October 2022 at 15:17
image

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunțat că Federația Rusă consemnează declaraţiile antiruseşti ale oficialităţilor din Republica Moldova şi nu le va lăsa fără reacţie.

Urmărim cu îngrijorare cum evoluează situaţia din Republica Moldova, care ne este apropiată din punct de vedere istoric, şi unde continuă acţiuni de protest la care participă mii de locuitori nemulţumiţi de politica conducerii ţării„, a afirmat Maria Zaharova, citată – în pagina sa electronică – de agenţia de stat rusă TASS.

Potrivit ei, aceste evenimente sunt însoţite de o escaladare a retoricii antiruseşti – „la limita rusofobiei”- din partea oficialităţilor ţării.

S-a ajuns până în punctul în care unii parlamentari ai partidului de guvernământ ‘Acţiune şi Solidaritate’ (PAS) lansează apeluri în parlament pentru a recunoaşte Rusia – aşa cum spun ei – drept regim terorist. Noi desigur înregistrăm aceste declaraţii antiruseşti şi evident ele nu vor rămâne fără răspuns„, a avertizat ea.

Potrivit ei, nu Rusia reprezintă o ameninţare la adresa neutralităţii Republicii Moldova, ci Occidentul, notează TASS.

Aş vrea să repet, aşa cum arată experienţa, nu Rusia este o ameninţare la adresa neutralităţii Republicii Moldova, ci asistenţa militară şi tehnico-militară (occidentală), al cărui scop real este de a asigura interesele Occidentului însuşi, şi nu securitatea Moldovei„, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

Scopul este evident: pregătirea populaţiei pentru majorarea cheltuielilor pentru apărare, justificarea dezvoltării colaborării cu NATO, UE sub pretextul de a-şi apăra neutralitatea„, a afirmat Zaharova, citată de portalul Deschide.md.

O dovadă suplimentară în acest sens, susţine ea, sunt „manevrele militarilor americani în vecinătatea imediată a Republicii Moldova„.

În acest context, Deschide.md evocă declaraţiile din vară ale mai multor oficiali ruşi, printre care şi generali în armata rusă, care au vorbit despre declanşarea celei de-a doua faze a „operaţiunii militare speciale” din Ucraina, vizând între altele crearea unui coridor terestru până în regiunea transnistreană (din estul Republicii Moldova).

Totodată, jurnaliştii de la Deschide.md menţionează că statutul de neutralitate al Republicii Moldova, evocat de Maria Zaharova, nu interzice colaborarea tehnico-militară cu alte state sau organizaţii.

De asemenea, Rusia continuă să-şi menţină trupele în Transnistria, deşi Chişinăul a solicitat în repetate rânduri retragerea Grupului Operativ al Trupelor Ruse din Transnistria (GOTR) care staţionează separat de forţele ruse de menţinere a păcii în regiunea transnistreană, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Oamenii lui Vladimir Putin din R. Moldova, luați la ‘țintă’ de Statele Unite! Acuzații de amestec din partea Rusiei

articolul original.

Chișinău: Măsurile stabilite de autorități pentru a reduce consumul electric | AUDIO

27 October 2022 at 10:48
image

La Chișinău, iluminatul public se va opri cu o oră mai devreme decât până acum, adică de la 06:00 dimineața, iar seara, luminile pe stradă se vor aprinde cu o oră mai târziu. În plus, nu va mai fi permis iluminatul vitrinelor. Sunt doar câteva dintre măsurile luate de autorități pentru a reduce consumul de curent electric.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/27oct-14-Flori-–-rel-–-masuri-Chisinau-pentru-a-reduce-consumul-de-curent.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Iluminatul stradal începe de la 20:00, nu de la 19:00

În Capitala Republicii Moldova, iluminatul stradal va porni abia de la 20:00 și nu de la 19:00, așa cum era până acum. Dimineața, luminile vor fi oprite de la ora 06:00, adică cu o oră mai devreme, a decis Comisia pentru Situații Excepționale din Chișinău, potrivit postului de televiziune TV8.

De asemenea, în situații speciale, ar putea fi deconectat iluminatul pe timp de noapte sau la sfârșit de săptămână.

Firmele și instituțiile publice își fac propriile planuri de optimizare a consumului

În plus, firmele și instituțiile publice trebuie să-și facă propriile planuri de optimizare a consumului de energie electrică la orele de vârf, adică între 07:00 și 11:00, iar seara, între 18:00 și 23:00.

Temperatura maximă de 19 grade Celsius în instituții publice

Măsurile fac parte dintr-un pachet mai amplu stabilit de autoritățile de la Chișinău care au impus o temperatură maximă de 19 grade Celsius în instituții publice și unități comerciale, iar în afara orelor de lucru de 15 grade Celsius.

Iluminatul interior al clădirilor, redus cu 30%

Iluminatul interior al clădirilor trebuie redus cu cel puțin 30% acolo unde se poate, nu vor mai fi permise fântâni arteziene cu lumini, iluminatul vitrinelor și nici alt iluminat decorativ sau publicitar, cu excepția iluminatului firmelor.

La fel ca multe alte state europene, Republica Moldova e afectată de sistarea livrărilor de energie electrică din Ucraina și reducerea cantității de gaze naturale de la compania rusească Gazprom.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Republica Moldova: Separatiștii din Tiraspol se întâlnesc cu liderii de la Chișinău pentru a discuta despre livările de curent

articolul original.

A trăit pentru semeni şi a ajuns la mâna lor

27 October 2022 at 11:28
By: (R.C.)
Dar din dar se face Rai. Este proverbul după care pare că se ghidează o bătrînică din Chişinău. Cu toate că acum a ajuns să trăiască într-o cameră de cămin alături de fiul său cu nevoi speciale, femeia oferă  celor pe care îi consideră mai amărâţi decât ea din puţinul ei. Şi, cu toate că are 78 de ani, bătrânica încă iese pe stradă pentru a vinde şosetele din lână pe care le împleteşte zi de zi. În fiecare pereche pune o părticică din suflet aşa că unele şosete au motive tradiționale care atrag atenția trecătorilor. Şosetele sale ajung şi în Ucraina, la alţi oameni năpăstuiţi. De data aceasta în urma războiului. Întreaga poveste o aflați în reportajul ce urmează
articolul original.

Criza energetică din Republica Moldova se accentuează. Populația este îndemnată să reducă consumul, iar Guvernul a dat un exemplu: A ținut ședința cu luminile stinse | VIDEO

26 October 2022 at 15:02
image

În Republica Moldova criza energetică se accentuează pe zi ce trece. „Luăm în calcul toate scenariile, inclusiv deconectări în lanţ”, avertizează autoritățile de la Chișinău, care spun că orașe sau sate întregi ar putea rămâne fără energie în anumite ore pentru a reduce consumul. Cum rezistă țara vecină și cum este afectată populația? A încercat să afle Liliana Nicolae.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/26oct-18-LILI-SANDW-Criza-energetica-din-Republica-Moldova.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Până acum, Republica Moldova lua energie electrică din Transnistria și Ucraina, la un preț foarte mic. Acum, ambele surse sunt puternic limitate.

„La moment, în special seara, de la 18:00 până la 23:00 când toată lumea este acasă, activă și crește consumul de energie, noi avem în jur de 80-100 de megawatti de energie neacoperiți contractual”, spune Sergiu Tofilat, analist în energie la Chișinu.

„Și rezistăm, nu avem deconectări, doar datorită faptului că România și țările învecinate din UE ne acoperă acest deficit în regim de urgență”, a adăugat Sergiu Tofilat.

Problema este prețul. De la 70 de dolari pe megawatt / oră la 350 dolari pe megawatt / oră.

„Totuși, să procurăm deficitul de energie la un preț de cinci ori mai mare, nu este tocmai fezabil”, a mai spus Sergiu Tofilat.

Pețurile mari nu sunt în facturile oamenilor, dar se vor regăsi curând

Deocamdată, prețurile mari nu se regăsesc în facturile populației. Dar se vor regăsi curând – spune Victor Parlicov, expert în Energie, fost președinte al ANRE Moldova.

„Oamenii vor începe a economisi și business-ul va începe a economisi atunci când va simți o motivație directă financiară”, a explicat Victor Parlicov.

Guvernul de la Chișinău a încercat să dea un exemplu și a ținut ședința cu luminile stinse

Până atunci, economiile la consumul de energie sunt modeste. Guvernul încearcă să dea un exemplu și a ținut ședința cu luminile stinse.

Jurnaliștii ne roagă 5 minute să aprindem luminile pentru poze și filmări protocolare. Eu zic să aprindem, dar după ce jurnaliștii își termină treaba, atunci putem să deconectăm”, a spus Natalia Gavrilița.

Analiștii sunt de părere că Republica Moldova nu poate trece singură de criza energetică și spun că e nevoie de o asistență financiară externă.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Republica Moldova: Speriați de criza energetică, oamenii cumpără lumânări, lanterne și candele. Prețul produselor a crescut brusc | AUDIO

articolul original.

Propunere pentru reducerea consumului de electricitate: Vicepremierul Rep. Moldova cere stingerea beculețelor de Crăciun și a altor instații care ‘ard fără noimă’

24 October 2022 at 11:35
image

Din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, Republica Moldova se confruntă cu mare criză de electricitate. Astfel, vicepremierul Republicii Moldova, Andrei Spînu, cere stingerea beculețelor de Crăciun și a altor instalații care „ard fără noimă pe străzile Chișinăului”.

Spînu face apel la primarul Chișinăului, Ion Ceban, să aplice această măsură.

„Toate troleibuzele trebuie să meargă în continuare în Chișinău. Economiile de electricitate ale municipiului nu trebuie făcute din contul spitalelor, școlilor și al unor condiții normale de transport pentru locuitori. Existe multiple metode de a reduce consumul de energie electrică în oraș care să nu afecteze dramatic viața cetățenilor.

Din păcate, orice chișinuian poate vedea strălucirea de lumini, beculețe de Crăciun și alte instalații care ard fără noimă pe străzile Chișinăului. Îl rog pe domnul Ion Ceban să acționeze rațional, ca un primar responsabil și nu ca un politician egoist care profită de nenorocirea oamenilor pentru a-și face capital politic.

Nu m-aș mira ca domnul Ceban să vrea ca Moldova să rămână în întuneric, doar ca să-și poată împlini poftele politice. Scopul lui este identic cu cel al Grupării Hoție și Război conduse de Șor, Cavcaliuc, Platon și alți fugari – ca oamenii să o ducă cât mai greu și în țara noastră să fie haos. În contextul în care fiecare familie face ce poate acasă pentru a economisi, un primar care consumă în exces, cu intenția de a arunca apoi vina pe alții, arată lipsă de respect și cinism față de cetățeni.

Săptămâna trecută am avut o discuție cu primari din localitățile Republicii Moldova, unde am vorbit despre faptul că suntem într-o situație mai grea din cauza războiului, dar și a faptului că Gazprom a redus livrările de gaz. Primarii înțeleg cât este de important să acționăm ca o țară unită și că economisirea nu este acum în beneficiul unui partid, ci este pentru toți moldovenii.

Regret că domnul primar Ion Ceban nu a venit la ședința organizată de minister pe 20 octombrie. Poate ar fi văzut exemple bune la ceilalți primari care acționează în interesul locuitorilor. Ar fi aflat că toată țara economisește și că doar așa, îndeplinindu-ne fiecare datoria de cetățean, putem ajuta toată Moldova să treacă de greutăți”, este mesajul lui Spînu.

articolul original.

Rachetele ruseşti au adus din nou la Iaşi avioanele Wizz de la Chişinău

12 October 2022 at 09:10
By: Geo
image

Wizz Air aduce mai repede avioane noi la Iaşi decât a planificat iniţial. Amintim că, în luna decembrie, compania maghiară low-cost urma să aloce Iaşului cea de-a patra aeronavă care va avea ca bază Aeroportul din Dealul Ciricului.

Ultimele evenimente din Ucraina, survolarea teritoriului Republicii Moldova de către rachetele de croazieră ruseşti, au determinat mutarea luni noapte a două dintre avioanele companiei care îşi au baza la Chişină, scire ziaruldeiasi.ro.

Directorul general al aerogării ieşene, Romeo Vatră, a spus că aparatele respective nu au adus şi destinaţii aşa cum s-a întâmplat în februarie, când spaţiul aerian al Republicii Moldova a fost închis odată cu invadarea Ucrainei de către soldaţii lui Putin. Amintim că, o lună mai târziu, Aeroportul Chişinău a început din nou să opereze, ultimele curse ale Wizz Air transferate la Iaşi revenind în capitala Moldovei odată cu sosirea toamnei.

De la Chişinău, Wizz Air acoperă 18 destinaţii, la fel de multe ca pe Aeroportul Iaşi, iar baza de acolo are – sau avea până luni – tot trei avioane, ca şi la Iaşi. 

articolul original.
❌