ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Care sunt ţările care o ajută pe Rusia să ocolească sancțiunile impuse de Occident?

1 February 2023 at 07:38

Rusia ocolește sancțiunile impuse de Occident, cu ajutorul prietenilor. În acest sens, se poate observa o creștere semnificativă a schimburilor comerciale între vecinii și aliații Rusiei, explicând astfel unul dintre motivele pentru care economia sa rămâne atât de rezistentă după sancțiunile drastice.

Concret, sancţiunile impuse de Occident, Rusiei nu par să aibă efectul scontat, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de dinainte de războiul declanşat împotriva Ucrainei, în principal din cauză că unele dintre ţările ei vecine servesc drept platformă de intrare şi de ieşire pentru multe produse către şi dinspre Rusia, potrivit ediţiei de marţi a publicaţiei The New York Times, citată de EFE.

Rusia ajutată să ocolească sancțiunile comerciale

În ultima perioadă, Rusia a încetat să-şi mai publice datele privind comerţul extern după invazia în Ucraina, dar o analiză a cifrelor din ţări vecine cu ea arată o creştere, ceea ce indică faptul că acestea aprovizionează Moscova cu multe dintre bunurile a căror furnizare trebuia să fie oprită de sancţiuni.

În plus, Moscova profită de alianţa sau neutralitatea unor ţări care nu aplică sancţiunile pentru a redirecţiona o mare parte a comerţului său prin intermediul lor.

În contextul economico-bancar, cei doi indicatori care demonstrează că sancţiunile nu dau rezultat sunt stabilitatea rublei şi cifrele Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a publicat în ajun o previziune potrivit căreia economia rusă va creşte cu 0,3 % în acest an, mult peste contracţia de -2,3% dintr-o prognoză anterioară.

Dacă portul din Sankt Petersburg, cel mai mare din Rusia, a încetat să mai primească bunuri precum telefoane mobile, piese auto sau aparate electrocasnice, aceste produse intră acum pe căi rutiere dinspre ţări care nu aplică sancţiunile, precum Belarus, China, Armenia şi Kazahstan; în unele cazuri, cantitatea lor este într-atât de mare încât nu poate fi explicată decât prin faptul că are un alt destinatar, ca în cazul Armeniei.

În plus, portul Istanbul a devenit, de facto, un port de intrare a multor mărfuri pentru Rusia, de unde transporturile pleacă în portul Novorossiisk.

Schimburi comerciale record între China și Rusia

În plus, traficul comercial între China şi Rusia a atins un nivel record în decembrie, după o perioadă de adaptare imediat după invazie: China – principalul furnizor de semiconductori al Rusiei – a fost întotdeauna foarte critică faţă de aceste sancţiuni.

Ziarul îl citează în acest sens pe Matthew Klein, economist şi coautor al unui volum despre războaiele comerciale, care a calculat că, în noiembrie trecut, exporturile globale către Rusia au fost cu doar 15% sub nivelul de dinaintea invaziei.

De asemenea, Rusia a găsit mai multe căi pentru a eluda condiţiile impuse asupra exporturilor sale de petrol, prima dintre ele vizând utilizarea de intermediari din ţări precum Emiratele Arabe Unite, India, Pakistan, Indonezia sau Malaezia, care cumpără petrol rusesc pe care îl revinde apoi, explică el.

Un alt expert citat de ziar este Ami Daniel, director al Windward, o companie de date maritime. Acesta spune că a observat în mod repetat, în ultimele luni, nave ruseşti transferându-şi încărcăturile de petrol în nave arborând alt pavilion în largul mării, în apele internaţionale sau care îşi închid receptoarele de satelit pentru a nu fi localizate.

articolul original.

Ziua în care un stat a fost condamnat, în premieră, pentru agresiune. FOTO

1 February 2023 at 05:35
S-a întâmplat pentru prima dată de la constituirea ONU, când o naţiune era condamnată drept agresor.
La 1 februarie 1951 Adunarea Generală a ONU adoptă, cu 44 de voturi pentru şi 7 votui împotrivă, o rezoluţie care condamna guvernul Republicii Populare Chineze pentru agresiunea împotriva Coreei.

În ianuarie şi în mai 1950, autorătăţile militare sud-coreene au avertizat autorităţile americane şi Comisia Naţiunilor Unite în privinţa iminenţei unei agresiuni nord-coreene. În zona Paralelei 38, care constituia linia de demarcaţie între cele doua ţări coreene, se produceau constant acţiuni provocatoare.

Pe 25 iunie, forţele nord-coreene au traversat pararela 38 pe toată lungimea sa şi, deşi URSS a declarat mincinos că agresiunea venea din partea sud-coreenilor, amploarea operţiunilor întreprinse de nord-coreeni dovedea indubitabil că masivul atac comunist fusese premeditat şi pregătit cu multă meticulozitate.
Pe 25 iunie (ora New York-ului, era 26 iunie ora Coreei), guvernul american l-a solicitat pe Secretarul general al Naţiunilor Unite, Trygve Halvdan Lie, să convoace imediat Consiliul de Securitate. Acesta s-a reunit, însă reprezentantul sovietic a refuzat să participe la dezbaterile Consiliului, până ce China comunistă nu obţinea un  loc permanent, loc care era ocupat de China naţionalistă.
Sursa foto: U.S . Navy
Reprezentantul sovietic, Malik, declarase cu acest prilej că URSS nu va recunoaşte legalitatea niciunei decizii luate cu participarea reprezentantului Gomindanului (care guverna China nationalista – Taivanul). Graţie absenţei Uniunii Sovietice de la lucrări, Consiliul de Securitate a fost în măsură să ia decizii fără să se lovească de un veşnic veto.
Guvernul american a propus o rezoluţie care să condamne „atacul armat lansat împotriva Republicii Coreea de către forţele nord-coreene”, considerându-l drept o violare a păcii; rezoluţia mai cerea încetarea imediată a ostilităţilor şi retragerea invadatorilor la nord de paralela 38.
De asemenea, se cerea membrilor Naţiunilor Unite să sprijine punerea în aplicare a acestei rezoluţii şi să nu acorde asistenţă autorităţilor nord-coreene. Doar reprezentantul iugoslav s-a opus acestei rezoluţii, în afară de punctul care prevedea încetarea imediată a ostilităţilor. O propunere iugoslavă care viza convocarea unui reprezentant al Coreei de Nord, a fost respinsă cu 6 voturi pentru, 1 vot contra şi 3 abţineri (Egipt, India şi Norvegia).
Trupele din Coreea de Nord, sprijinite de Rusia sovietică şi China comunistă, au atacat puternic sudul, iar Organizaţia Naţiunilor Unite a trimis trupe din 21 de ţări, în principal din Statele Unite şi Marea Britanie, pentru a sprijini Coreea de Sud.
Războiul a durat timp de trei ani, cu înaintări şi retrageri de ambele părţi şi cu numeroase victime .
În Coreea, deşi majoritatea obiectivelor ONU expuse în cadrul negocierilor pentru armistiţiu au fost acceptate, acestea nu au putut fi implementate pe cale paşnică, iar pierderile provocate de război au fost substanţiale: peste 4.000.000 de morţi şi victime dintre care şi civili (1.313.000 de sud-coreeni – 1.000.000 de civili; 2.500.000 de comunişti – 1.000.000 de civili).
SUA au pierdut 37.000 de soldaţi în acţiune, Coreea de Sud – 47.000 şi forţele ONU – 3.194.
Pierderile suferite de China s-au ridicat la 900.000 de oameni, iar cele ale nord-coreenilor – 520.000.
Pe parcursul războiului, 2/5 din facilităţile industriale ale Coreei au fost distruse şi 1/3 din locuinţe, devastate.
Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 30 ianuarie:
1838 – S-a născut scriitorul Nicolae Gane, prozator şi memorialist din cercul „Junimii”
1848 – S-a născut pictorul Sava Henţia, participant la Războiul de Independenţă (1877-1878); a pictat numeroase scene de campanie (m. 21 februarie 1904)
1868 – S-a născut pictorul Ştefan Luchian (m. 1916)
1878 – A fost publicat primul buletin meteo săptămînal
1922 – S-a născut soprana Renata Tebaldi
1931 – S-a născut Boris Elţîn, preşedintele Rusiei (m. 23 aprilie 2007)
1946 – A fost proclamată Republica Ungară.
1979 – Ayatollahul Khomeini se întoarce triumfător în Iran, după 15 ani de exil
1991 – România a obţinut statutul de invitat special în Consiliul Europei
1993 – La Bruxelles, a avut loc ceremonia semnării Acordului de asociere a României la Comunităţile Europene. Partea română a fost reprezentată de premierul Nicolae Văcăroiu, ministrul de externe Teodor Meleşcanu şi de alte personalităţi ale vieţii politice
2002 – Gen.mr.Constantin Rotariu, lt.col. Ioan Păun şi cpt. Gheorghe Constantin, ofiţeri acuzaţi că au dat ordin să se tragă în revoluţionarii timişoreni de pe Calea Lipovei, în decembrie 1989, au fost condamnaţi de magistraţii instanţei supreme, la pedepse cuprinse între 8 şi 12 ani de închisoare, după ce pe parcursul a zece ani instanţele inferioare i-au găsit de patru ori nevinovaţi
2003 – Naveta americană Columbia s-a dezmembrat în timpul reintrării în atmosferă, la încheierea unei misiuni de 16 zile pe orbită, cu şapte astronauţi la bord. Toţi cei şapte astronauţi au murit
2007 – Bill Gates a primit ordinul Steaua României
2009 – Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii a fost întronizat la Catedrala Hristos Mântuitorul, la conducerea unei Biserici ortodoxe aflată în dezvoltare de la sfârşitul regimului sovietic. El a obţinut 508 voturi din totalul de 700 ale Conciliului Bisericii Ortodoxe reunit la Moscova pentru alegerea succesorului patriarhului Aleksei al II-lea, decedat în decembrie 2008
articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Persoanele necăsătorite dintr-o provincie chineză pot avea acum copii în mod legal

30 January 2023 at 22:00
image

Locuitorii din provincia chineză Sichuan aflată în sud-vestul țării au primit dreptul de a face copii chiar dacă nu sunt căsătoriți. Măsura are rolul de a sprijini natalitatea în scădere.

Autoritățile din provincia chineză Sichuan vor permite persoanelor necăsătorite să își întemeieze o familie și să se bucure de beneficii rezervate cuplurilor căsătorite.

Conform legii, doar femeile căsătorite au dreptul legal de a da naștere, dar în condițiile în care rata căsătoriei și a natalității a scăzut la minime record în ultimii ani, autoritățile provinciale au revizuit regula.

Persoanele necăsătorite din Sichuan pot avea copii în mod legal

Începând cu 15 februarie, cuplurile căsătorite și orice persoană care își doresc urmași vor putea să se înregistreze, fără a exista un plafon pentru numărul de copii.

Măsura are ca scop „promovarea unei dezvoltări demografice echilibrate și pe termen lung”, au explicat reprezentanții comisiei de sănătate din Sichuan, potrivit Reuters.

Până acum, comisia permitea doar cuplurilor căsătorite să aibă înregistrați în mod oficial.

Populația Chinei scade

s-a redus anul trecut pentru prima dată în șase decenii, o schimbare istorică care pare să fie urmată de o perioadă de declin. Această perspectivă a obligat autoritățile să pună în aplicare stimulente și măsuri de creștere a populației.

Un sistem de înregistrare la nivel național oferă o asigurare de maternitate pentru acoperirea facturilor medicale, permițând în același timp femeilor căsătorite să își păstreze salariul în timpul concediului de maternitate. Aceste beneficii vor fi extinse la femeile și bărbații singuri din Sichuan.

O mare parte din declinul demografic al Chinei provine din politica unicului copil impusă între 1980 și 2015.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

China acuză SUA că ar fi declanșat războiul din Ucraina

30 January 2023 at 16:39
By: -
image

Administraţia de la Beijing a respins, luni, acuzaţiile Washingtonului privind furnizarea de sprijin Rusiei pentru invazia militară în Ucraina şi a transmis că Statele Unite sunt responsabile de izbucnirea conflictului militar şi de întreţinerea acestuia.

În urmă cu câteva zile, Preşedinţia Statelor Unite a acuzat că unele companii chineze sunt suspectate că furnizează Rusiei asistenţă neletală. „Statele Unite vor continua să comunice Chinei implicaţiile sprijinului material acordat Rusiei”, a afirmat Karine Kean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Beijingul a respins luni acuzaţiile Washingtonului. „China nu va turna niciodată gaz pe foc şi, cu atât mai puţin, nu va exploata criza", a afirmat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului chinez de Externe.

„Statele Unite sunt la originea izbucnirii crizei din Ucraina şi sunt principalul factor care o alimentează", a acuzat oficialul chinez, citat de cotidianul Le Monde şi de postul de televiziune ZDF.

„Respingem acest şantaj fără fundament şi nu vom asista pasivi în timp ce Statele Unite aduc atingere drepturilor şi intereselor legitime ale companiilor chineze", a atras atenţia oficialul chinez.

Relaţiile dintre Statele Unite şi China sunt tensionate de mulţi ani din cauza disputelor politice şi comerciale. În acelaşi timp, preşedinţii Joseph Biden şi Xi Jinping au stabilit să coopereze în domenii în care există interese comune.

China a evitat să condamne direct invazia militară rusă în Ucraina şi nu a aplicat sancţiunile impuse de Occident. În schimb, Beijingul a pledat pentru negocieri, a evidenţiat necesitatea respectării suveranităţii ţărilor, în conformitate cu reglemenările internaţionale, şi a cerut Alianţei Nord-Atlantice să ţină cont de preocupările de securitate semnalate de Rusia înaintea războiul din Ucraina.

Statele Unite, Uniunea Europeană şi Grupul G7 au aplicat sancţiuni masive împotriva Rusiei din cauza invaziei militare în Ucraina şi furnizează sprijin militar, financiar şi umanitar Administraţiei de la Kiev.

articolul original.

Cine este și cum arată soția lui Victor Pițurcă. Imagine rară cu Maria, alături de copiii ei

30 January 2023 at 17:27

Victor Pițurcă este căsătorit de mai bine de trei decenii cu Maria Pițurcă, dar cei doi se afișează extrem de rar împreună. Soția i-a stat mereu împreună, chiar și după ce fostul fotbalist a înșelat-o timp de 16 ani cu Vica Blochina.

Maria este soția lui Victor Pițurcă de mai bine de 30 de ani. Cei doi au împreună o fiică pe nume Claudia și un fiu pe nume Alexandru. Soția fostului fotbalist are 62 de ani, diferența de vârstă dintre ei fiind de patru ani.

Maria Pițurcă și copiii săi. Sursă foto: Instagram

Fără să se expună, să dea declarații sau să se arate în fața camerelor de filmar, Maria îi este alături lui Victor Pițurcă de dinainte ca fostul sportiv să o cunoască pe Vica Blochina. Nu doar că i-a crescut copiii, dar acum l-a primit în casa lor și pe Edan, fiul născut din relația extraconjugală a soțului.

Maria l-a iertat pe Victor Pițurcă pentru relația cu Vica Blochina

Chiar dacă nu încape îndoială că Victor Pițurcă i-a fost infidel timp de 16 ani, Maria a fost mereu o soție înțelegătoare. Chiar și în 2007, când toate ziarele publicau infidelitatea sportivului și faptul că a lăsat-o pe balerina de la Melody însărcinată, ea nu a ieșit niciodată să vorbească despre acest subiect.

În prezent, Maria are grijă și de copilul Vicăi Blochina, mutat în casa lor, cât timp blondina este la „Survivor România 2023”.

Am lăsat un copil acasă și sper din tot sufletul meu să le arăt tuturor că se poate și la vârsta asta să fii bun, să fii plin de viață și să fii foarte bun pe traseu. Îmi vine să plâng și am foarte mari emoții”, a spus Vica Blochina.

articolul original.

China își reconsideră politica asupra familiei tradiționale: Persoanele singure vor putea adopta oricâți copii doresc

30 January 2023 at 15:21
image

Anul 2022 a fost primul în care populația Chinei s-a micșorat, după decenii de creștere demografică; conform specialiștilor, este debutul unei perioade lungi de declin.

Situția forțează autoritățile chineze să ia măsuri pentru a stimula populația în privința natalității.

Până azi, doar femeile căsătorite aveau voie să nască ceea ce determină autoritățile provinciale chineze să reanalizeze această condiție în contextul scăderii căsătoriilor și natalității.

Comuniștii chinezi legalizează adopția de copii de către persoanele singure

Autoritățile din provincia Sichuan vor permite, începând din 15 februarie, și persoanelor necăsătorite care își doresc urmași să se bucure de condițiile rezervate, în mod normal, doar familiilor, a cuplurilor căsătorite.

Astfel, persoanele care doresc să adopte micuți, vor trebui doar să se înregistreze la autoritățile locale.

Politica privind copilul unic într-o familie a fost instituită de guvernul de la Beijing între 1980 și 2015.

O altă măsură acceptată de statul chinez este și faptul că numărul de copii ce pot fi adoptați de cineva nu este limitat

Această măsură va fi extinsă la femeile și bărbații singuri din Sichuan.

Până acum doar cuplurile căsătorite erau considerate apte pentru a crește și educa în mod firesc până la doi copii.

Comisia de sănătate din Sichuan a confirmat pe site-ul său că măsura urmărește „promovarea dezvoltării populației pe termen lung și echilibrată”, precizează Reuters.

articolul original.

Agenția Spațială Europeană nu mai vrea să trimită astronauți pe stația spațială a Chinei

30 January 2023 at 06:00
image

Relația spațială dintre Uniunea Europeană și China s-ar putea dezintegra chiar înainte de a fi lansată oficial. Noi declarații ale Agenției Spațiale Europene (ESA) sugerează că instituția se retrage din înțelegerea de lungă durată de a trimite astronauți pe stația spațială chineză Tiangong, recent finalizată.

„Suntem angajați să susținem și să asigurăm angajamentele și activitățile noastre pe Stația Spațială Internațională. Nu avem nici bugetul, nici unda verde politică și nici intenția de a ne angaja într-o a doua stație spațială, adică participarea la Stația Spațială Chineză”, a declarat , Josef Aschbacher, într-o conferință de presă la Paris.

Parteneriatul aparent eșuat dintre ESA și Administrația Națională Spațială Chineză (CNSA) a început în 2017, atunci când Europa a trimis astronauți în China pentru a se antrena în domeniul zborurilor spațiale cu echipaj uman. Scopul final era acela de a-i trimite pe odată ce aceasta ar fi fost finalizată.

Construirea unui „sat lunar” în echipă, o intenție inițială

Atât de îndrăznețe au fost planurile celor două instituții aparent divizate încât, în 2018, atât ESA, cât și CNSA, alături de agenția spațială rusă Roscosmos și India, au anunțat că intenționează să construiască împreună un „sat lunar” .

Este adevărat că Tiangong a fost afectată de eșecuri repetate care ar fi putut contribui la decizia ESA de a se retrage din înțelegere, dar, în cele din urmă, a fost lansată și a reprezentat un triumf incontestabil pentru programul spațial în ascensiune al Chinei.

O ruptură prevăzută între ESA și CNSA?

Comentariul lui Aschbacher sună ca și cum cineva ar spune că trebuie să se despartă de partenerul său pentru a se concentra asupra propriei persoane, deși, după cum a declarat un om de știință chinez anonim din domeniul spațial, nu este complet surprinzător, potrivit Futurism.

„Este o veste nefericită, dar nu total neașteptată. În ultimii ani, COVID-19 și situația din Ucraina au făcut ca relația noastră cu colegii europeni să fie din ce în ce mai dificilă”, a declarat omul de știință.

Deocamdată nu este clar cât de final este acest divorț, dar având în vedere declarațiile ESA, nu pare a fi o ruptură foarte clară.

articolul original.

China a aprobat două medicamente orale dezvoltate la nivel local pentru pacienţii cu COVID-19

29 January 2023 at 12:15
image

Administraţia Naţională pentru Produse Medicale a transmis duminică că, China a aprobat două medicamente orale dezvoltate la nivel local pentru pacienţii cu COVID-19 cu simptome uşoare.

Medicamentele, utilizate pentru tratarea pacienţilor adulţi cu simptome uşoare până la moderate de COVID-19, au fost dezvoltate de Simcere Pharmaceutical Group şi de o unitate a Shanghai Junshi Biosciences Co Ltd, a precizat administraţia într-o declaraţie pe site-ul său.

China a renunţat la politica sa strictă „zero COVID” la începutul lunii decembrie a anului trecut după proteste împotriva acesteia, permiţând populaţiei să călătorească, iar virusului să se răspândească rapid în întreaga ţară, ceea ce a stimulat cererea pentru tratamente împotriva COVID-19, transmite AGERPRES

articolul original.

SUA a încheiat un acord cu Ţările de Jos şi Japonia pentru a restricţiona exporturile unor echipamente avansate de fabricare a cipurilor în China

29 January 2023 at 08:15
image

Mai mulți oficiali au transmis că Statele Unite ale Americii au încheiat un acord cu Ţările de Jos şi Japonia pentru a restricţiona exporturile unor echipamente avansate de fabricare a cipurilor în China.

Acordul ar extinde unele controale ale exporturilor adoptate de Statele Unite în octombrie la companiile cu sediul în cele două naţiuni aliate, inclusiv ASML Holding NV, Nikon şi Tokyo Electron.

Oficiali din Ţările de Jos şi Japonia s-au aflat la Washington, discutând o gamă largă de probleme în cadrul discuţiilor conduse de consilierul pentru securitate naţională de la Casa Albă, Jake Sullivan.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, a declarat anterior că oficialii vorbesc despre probleme care sunt ”importante pentru noi trei”.

”Şi cu certitudine siguranţa şi securitatea tehnologiilor emergente vor fi pe această agendă”, a spus el reporterilor, scrie news.ro

articolul original.

Un general american cu patru stele profețește un nou război în 2025, între SUA și China, în urma unui atac al lui Xi Jinping asupra Taiwanului

29 January 2023 at 07:28
image

Un general cu patru stele din Forțele Aeriene americane le-a spus ofițerilor săi să se pregătească de un război cu China în următorii doi ani, informează New York Post, care citează NBC News. Este vorba despre generalul Mike Minihan.

„Sper să mă înșel”, a declarat Minihan, conform sursei citate. „Instinctul îmi spune că vom lupta în 2025”, a avertizat generalul american care este șeful celor 50.000 de oameni din cadrul Comandamentului pentru Mobilitate Aeriană.

Departamentul Apărării al SUA a infirmat scenariul. „Aceste comentarii reprezintă punctul de vedere al departamentului”, a transmis un purtător de cuvânt.

Totuși, Minihan pune această problemă pe situația geopolitică din zonă și pe escaladarea conflictului dintre China și Taiwan.

Președintele chinez Xi Jiping și-a asigurat al treilea mandat și și-a fixat consiliul de război în octombrie 2022. Alegerile prezidențiale din Taiwan au loc în 2024 și îi vor oferi lui Xi un motiv.

Alegerile prezidențiale din Statele Unite vor avea loc în 2024 și îi vor oferi lui Xi o americă distrasă (n.r. – de la subiectul conflictului dintre China și Taiwan”, a precizat generalul american.

articolul original.

Risc de război între China și SUA!? Un general american a făcut anunțul îngrijorător

28 January 2023 at 18:25
image

Un general american trage un semnal de alarmă și susține faptul că între SUA și China ar putea izbucni un război, în anul 2025. De aceea, oficialul și-a sfătuit trupele să facă pregătirile de luptă. Iată detaliile mai jos, în articol.

Un general american susține faptul că în anul 2025 ar putea exista riscul ca între Statele Unite ale Americii și China să izbucnească un război. Mai cu seamă, ar fi vorba despre zona Taiwanului, de aceea generalul american și-a îndemnat trupele să se pregătească de o eventuală luptă.

„Sper că mă înșel. Instinctul meu îmi spune că vom lupta în 2025”, se arată, într-o notă internă. Mesajul a fost transmis de Michael Minihan, generalul forțelor aeriene.

Generalul american îndeamnă trupele de militari să se pregătească de un posibil război

Îngrijorarea a apărut, după ce China s-a arătat nemulțumită de apropierea dintre SUA și Taiwan. Generalul american susține că președintele Chinei ar avea „ecuația” perfectă pentru un eventual conflict armat: „Are atât o echipă, un motiv, cât și o oportunitate pentru 2025”.

Având în vedere aceste informații, generalul american îndeamnă, în continuare, trupele de militari să se pregătească din timp, pentru a face față unui posibil atac armat. Încă de anul trecut, China a început să efectueze exerciții militare în apropiere de Taiwan. Insula are 24 de milioane de locuitori, iar statul chinez consideră că aceasta îi aparține, încă după încheierea războiului civil din 1949.

De asemenea, Lloyd Austin, secretarul american al Apărării, a anunțat faptul că până în anul 2025 vor exista forțe de reacție rapidă a pușcașilor marini în Japonia, în Okinawa. Săptămâna aceasta, Japonia și SUA și-au arătat „alinierea strategică”, raportându-se la situația existentă dintre China și Taiwan, arată capital.ro.

Citește și N-AI FI CREZUT! MOTIVUL PENTRU CARE CHINA VA CONSTRUI CLĂDIRI CU 26 DE ETAJE

Sursă foto: Pixabay

articolul original.

Kievul către Occident: ”Voi ne dați sculele, noi terminăm treaba”

27 January 2023 at 09:42

În cursul zilei de joi, Rusia a lovit din nou infrastructura energetică a Ucrainei, imediat după ce Germania și Statele Unite au anunțat că vor trimite tancuri Leopard și Abrams în Ucraina. Serviciile de urgență din Ucraina au anunțat că în urma loviturilor cu drone și rachete au murit cel puțin 11 persoane și alte 11 au fost rănite.

Rusia a lansat asupra sudului Ucrainei circa 25 de drone de fabricație iraniană, iar ministrul ucrainean al Energiei a declarat că Rusia urmărește ”să producă o cădere sistemului energetic ucrainean”. ”S-a recurs la întreruperi de urgență ale sistemului energetic. Cea mai dificilă situație este în regiunile Kiev, Odesa și Vinița”, a spus ministrul, adăugând că situația ar putea dura mai multe zile în zona Odesa, până la repararea facilităților afectate.

De partea cealaltă, Moscova a subliniat că livrările de tancuri occidentale în Ucraina confirmă ca aliații vestici ”sunt implicați direct în conflict”.

În timpul unei întâlniri cu studenții, președintele Vladimir Putin a susținut că Germania este o țară nu numai sub influență, ci chiar sub ocupație americană. ”După Al Doilea Razboi Mondial, Germania a fost împărțită în patru sectoare: american, englez, francez și sovietic. URSS a formalizat încheierea acestei ocupații, însă America nu a făcut acest lucru. Strict formal și legal, pe teritoriul Republicii Federale sunt trupe de ocupație americane, dar sunt și multe altele acolo”, a spus Putin.

Purtătorul de cuvant al Kremlinului a declarat, miercuri, în ziua anunțului făcut de SUA și Germania, că tancurile fabricate în Statele Unite „vor arde”. ”Sunt convins că mulți experți înțeleg absurditatea acestei idei. Planul este dezastruos în termeni de tehnologie. Însă, dincolo de toate, planul acesta supraestimeaza ajutorul pe care tancurile îl vor da armatei ucrainene. Aceste tancuri vor arde la fel ca alte lucruri”, a spus Dmitri Peskov.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, are o cu totul altă viziune. Într-o intervenție la CNN, ministrul de la Kiev a spus: ”Prioritatea numărul unu sunt sistemele antiaeriene. Trebuie să închidem spațiul aerian, pentru că Rusia încă ne terorizează orașele. Avem oameni, însa avem nevoie de arme… Dați-ne instrumentele și noi vom termina treaba”, a spus Reznikov.

Stocurile de muniție ale aliaților se împuținează în mod îngrijorător, iar tot mai multe analize arată că ajutorul pentru Ucraina vine cu riscul ca America să nu poată face față unui potetențial atac al Chinei în regiunea Mării Chinei de Sud.

The New York Times scrie că, „pentru ca obuzierele ucrainene să nu tacă, Pentagonul va spori producția de proiectile de 155 de mm la 90.000 pe săptămână, iar asta va duce producția de muniție a SUA la cel mai înalt nivel începând de la Războiul din Coreea”.

The Washington Post a publicat un editorial despre bugetul de peste 850 de miliarde de dolari al Pentagonului și despre cum Departamentul Apărării adoptă metoda achizițiilor în regim de război, conform unor prevederi care autorizează Armata SUA să încheie acorduri de urgență necompetitive pentru producerea de muniție, rachete, mortiere, urmând ca amortizarea cheltuielilor să se facă prin achiziții masive.

The Washington Post mai scrie că propunerea de budget pentru Pentagon ”pune bazele revitalizării industriei apărării și face asta privind cu atenție la China”. Asta pentru că se vor da în folosință în curând 25 de linii de asamblare care vor produce arme ”mult mai multe decât este necesar acum pentru războiul din Ucraina”. Au fost comandate 700 de sisteme HIMARS, în timp ce în Ucraina au fost trimise doar 20. Vor mai fi produse 3.600 de rachete antinavă care au caracteristici mult mai bine adaptate la operațiuni în Marea Chinei de Sud decât în Marea Neagră.

articolul original.

China: Valul Covid, în scădere

26 January 2023 at 07:51
By: (R.C.)

Numărul zilnic al deceselor asociate COVID-19 a scăzut în China cu aproape 80% de la începutul lunii ianuarie, potrivit autorităţilor locale, un semnal ce arată că cel mai recent val epidemiologic care a lovit această ţară de la începutul lui decembrie a început să scadă în intensitate, informează AFP.

Spitalele chineze au înregistrat luni 896 de decese asociate noului coronavirus, o scădere cu 79% în raport cu bilanţul din 4 ianuarie, a precizat Centrul pentru Prevenirea şi Controlul bolilor (CDC) din China într-un comunicat publicat miercuri.

Numărul cazurilor grave spitalizate s-a diminuat de asemenea cu 72%, de la 128.000 de infectări înregistrate pe 5 ianuarie la 36.000 de infectări înregistrate luni, potrivit CDC.

Această scădere a numărului de decese asociate noului coronavirus survine după ce apogeul valului epidemiologic a fost atins la sfârşitul lui decembrie şi începutul lui ianuarie, potrivit administraţiilor locale şi mass-media chineze.

Autorităţile din China au avertizat însă în legătură cu posibila apariţie a unui nou val de contaminări după Anul Nou Chinezesc, o sărbătoare ce determină deplasări masive de persoane, care călătoresc la familiile lor şi devin susceptibile să răspândească virusul.

După ce Beijingul a abandonat brusc luna trecută politica sa ”zero COVID”, un nou val de infectări COVID-19 s-a abătut asupra ţării.

Săptămâna trecută, CDC a anunţat că aproape 13.000 de persoane au decedat din cauza COVID-19 în perioada 13-19 ianuarie, bilanţ care se adaugă numărului precedent anunţat de circa 60.000 de persoane care au murit în spitalele chinezeşti din cauza virusului într-un interval de aproximativ o lună.

Cu toate acestea, analiştii estimează că aceste cifre reprezintă doar o parte a bilanţului real, având în vedere definiţia strictă pe care China o atribuie deceselor asociate COVID-19, precum şi estimările oficiale, conform cărora segmente întregi din populaţia chineză au fost infectate.

articolul original.

Spiritele se încing la Survivor! Vica Blochina și-a găsit „victima”: „Te ador! Îmi place mult de tine”

26 January 2023 at 06:33
image

„Survivor Romania” ne arată caracterul și părțile ascunse ale concurenților prin luptele care se dau în jungla din Republica Dominicană și foamea pe care o îndură.

Spiritele se încing la Survivor

Provocările îi determină pe concurenți să nu mai țină cont de nimic atunci când vine vorba de supraviețuire și punctele aduse echipei din care fac parte. Ediția din 23 ianuarie 2023 a arătat că Vica și Jorge, care se înțelegeau bine la început, au început să aibă situații de conflict. Vica a susținut că Jorge a încercat să-i „strice imaginea”, cauzându-i supărare.

„Eu am așteptat ca Jorge să vină să-mi ceară scuze și să-mi dea niște explicații. De ce a încercat să mă îmbârlige cu Ionuț? El e creierul”, a afirmat Vica, citată de cancan.

Schimb de replici  între Jorge și Vica

Jorge spune că nu înțelege de ce Vica a ținut morțiș să vină încă o dată să-i spună că s-au încheiat divergențele între ea și Ionuț.

„Vica a ținut să-mi spună că ce era înainte, ea a încheiat cu Ionuț și….nu înțeleg de ce a venit să-mi spună…Ok, am înțeles că s-au certat un pic cât am fost eu la exil, acum a ținut încă o dată să-mi spună că totul este ok și că trebuie să ne spunem pe față tot ce avem de spus. Asta am făcut până acum, nu m-am ascuns de nimic”, a spus Jorge.

Vica si-a recunoscut greșeala și a cerut scuze lui Jorge după ce a realizat că acuzațiile sale erau nejustificate. A afirmat că înțelege că Jorge nu a avut nicio intenție de a-i strica imaginea și că, de fapt, a dezvoltat sentimente pozitive față de el. Acțiunile lor au dus la o împăcare și la rezolvarea conflictului dintre ei.

„-Eu îmi cer scuze din toată inima mea, pentru că te-am făcut șarpe, pentru că eu așa am înțeles, pentru că așa mi s-a spus. Tu nu ești așa, eu chiar te ador îmi place mult de tine, pe bune, din toate punctele de vedere și nu vreau să mă cert cu tine niciodată. Te rog, iartă-mă!”

„-N-am spus eu. El a recunoscut de față cu noi trei. (n.r. Ionuț Iftimoaie)

-Tu înțelegi ce zic eu?

-Eu înțeleg, dar de aia eram și eu că nici nu știam, nu mai găseam cuvintele”, a fost dialogul dintre cei doi, citat de cancan.

articolul original.

Care este misterul celei mai adânci gropi din lume?

25 January 2023 at 12:18
Foto: playtech.ro

A fost descoperită pentru prima dată de specialiști în anul 1994, cea mai adâncă dolină din lume poate fi găsită în provincia Fengjie, municipiul Chongqing, China.

Denumită Xiaozhai Tiankeng sau Groapa Cerească Xiaozhai, aceasta măsoară aproximativ 537 de metri în diametru și se scufundă între 511 și 662 de metri în Pământ.

Are pereții aproape verticali iar volumul acestei caracteristici geologice importante este de 119,349 milioane de metri cubi. În timpul ploilor abundente, uneori o cascadă poate fi văzută pe pereții abrupți ai găurii. Structura este dublu imbricată, ceea ce înseamnă că este compusă din două „boluri” distincte care o disecă în două straturi, fiecare bol măsurând peste 300 de metri adâncime.

Peștera Difeng, pe care se află dolina, a fost formată de un râu subteran puternic. Acest râu poate fi văzut acum în adâncurile gropii unde poartă apă limpede prin sistemele interioare de peșteri.

Râul curge aproximativ 8,5 kilometri de la defileul subteran al fisurilor Tianjing înainte de a ajunge la lumina zilei la stânca verticală a râului Migong, unde sistemul de apă subterană formează o cascadă de 46 de metri.

Un paradis de plante și animale rare

Aici  există 1.285 de specii de plante înregistrate în adâncurile dolinei Xiaozhai, creându-și propriul ecosistem înfloritor, unic și rar. Ginkgo biloba, o specie rară de copac, poate fi găsită trăind în groapă, precum și specii rare de animale precum leopardul înnorat, dintre care se estimează că există mai puțin de 10.000 de exemplare în sălbăticie.

În plus, dolina este compusă din calcar triasic găsit în blocuri pure groase. Se crede că s-a format treptat în ultimii 128.000 de ani, făcându-l relativ tânăr în comparație cu alte doline din zonă.

De fapt, China găzduiește o serie de doline, denumite în general „tiankeng”. Cuvântul tiankeng înseamnă „groapă cerească” sau „gaura cerului” în chineză și se referă la un grup foarte specific de structuri geologice.

Pentru a fi un tiankeng, dolina trebuie să aibă cel puțin 100 de metri adâncime și lățime, cu un râu care curge prin ea. Toate tiankeng-urile sunt compuse din rocă carbonatată, cu excepția a două structuri venezuelene care constau din gresie. Ele sunt formate printr-un proces carstic când compoziția lor este rocă carbonatată și printr-un proces de sufuzie când sunt făcute din gresie.

Condițiile necesare pentru formarea unui tiankeng sunt foarte specifice, ceea ce face formarea lor rară. Roca trebuie să fie deasupra nivelului mării și să fie groasă, fără straturi de impurități. Ploile abundente sunt, de asemenea, necesare pentru a forma aceste structuri, care, la rândul lor, ajută la formarea râurilor lor subterane.

În plan global, deși termenul se referă la orice dolină în cadrul acestor criterii, dintre cele 75 identificate, 50 dintre cele mai mari se găsesc în China, de aceea termenul chinezesc a devenit denumirea comună pentru astfel de structuri.

articolul original.

Scandal la „Survivor România”! Vica Blochina a răbufnit la adresa lui DOC: „E un om super-mega pervers”

24 January 2023 at 20:26
image

Sunt noi disensiuni între concurenții de la „Survivor România”! Vica Blochina și Kamara par să fi format o „alianță” împotriva colegului lor, DOC, din echipa Faimoșilor. Blondina susține că artistul a devenit foarte vocal și că ar fi sabotat-o în timpul unei probe. Iată detaliile mai jos, în articol.

Recent, Kamara a venit la „Survivor România”, pentru a-și testa limitele. Însă, prezența lui l-ar fi determinat pe DOC să devină mai vocal, potrivit spuselor Vicăi Blochina. În plus, blondina susține că ar fi sabotat-o, la una dintre probe, iar lui Kamara i-ar fi teamă de el.

„Este foarte frustrat din cauza faptului că e cineva care îi periclitează locul. Așa e în capul lui. E și bun pe traseu (Kamara – n.r.), se integrează bine în echipă”, a mărturisit Vica Blochina.

Kamara: „Sunt foarte dezamăgit”

Pe de altă parte, și Kamara a făcut o serie de mărturisiri, în cadrul show-ului de la Pro TV care se filmează în Republica Dominicană. Artistul susține că se simte dezamăgit și credea că DOC ar trece, inițial, printr-o perioadă mai grea, motivând astfel comportamentul. În plus, Kamara susține că i-ar fi teamă de concurentul din echipa roșie.

„Mulți oameni se schimbă în funcție de interese. Azi ești aici să le spui o vorbă bună, să-i încurajezi, dar cum prind o ocazie, cum au ridicat un pic capul, îți dau ei în cap. Sunt foarte dezamăgit, chiar nu mă așteptam. Eu tot îl văd cu toporișca aia în mână și aruncând în copac. Eu mă feresc de el, pentru că nu se știe cum poate vreodată mă confundă cu un copac. E sangvin, jur! E sangvin! N-am avut nimic cu el de când am venit. Am și zis tot timpul: e un băiat de treabă, poate trece printr-o perioadă mai grea. Dar e prea mult”, a mărturisit Kamara.

De asemenea, și Vica Blochina susține că i-ar fi frică de colegul său din echipa Faimoșilor: „Mie, câteodată, mi-e frică de el. După două săptămâni la «Survivor», am descoperit adevărata lui față. E un om super-mega-pervers, e mincinos”.

Citește și TOȚI ÎL ȘTIU DE KAMARA, DAR NU ACESTA ESTE PRENUMELE LUI. CUM ÎL CHEAMĂ, DE FAPT, PE „FAIMOSUL” DE LA SURVIVOR ROMÂNIA 2023

Sursă foto: Capturi video Pro TV

articolul original.

Nava de război rusească se va alătura exercițiilor cu marinele Chinei și Africii de Sud | Știri militare

23 January 2023 at 05:06
By: Stiri
image

Fregata rusă înarmată cu rachete hipersonice Zircon va participa la exerciții comune în Africa de Sud în februarie, spune TASS.

O navă de război rusă înarmată cu arme de croazieră hipersonice va participa la exerciții cu marinele chineze și sud-africane în februarie, potrivit agenției de presă de stat ruse TASS.

Raportul de luni a fost prima mențiune oficială a participării fregatei ruse Amiralul Flotei Uniunii Sovietice Gorșkov.

Fregata este înarmată cu rachete Zircon, care zboară de nouă ori viteza sunetului și au o rază de acțiune de peste 1.000 km (620 mile).

Rachetele formează piesa centrală a arsenalului hipersonic al Rusiei, alături de vehiculul de planare Avangard care a intrat în funcțiune în 2019.

„‘Amiralul Gorshkov’… va merge la punctul de sprijin logistic din Tartus în Siria, apoi va lua parte la exerciții navale comune cu marinele chineze și sud-africane”, a spus TASS în raportul său, citând o sursă de apărare neidentificată.

Forța Națională de Apărare a Africii de Sud a declarat că exercițiile vor avea loc în perioada 17-26 februarie în apropierea orașelor-port Durban și Richards Bay de pe coasta de est a Africii de Sud.

Joi, el a spus că exercițiul comun urmărește „să consolideze relațiile deja înfloritoare dintre Africa de Sud, Rusia și China”.

Exercițiul va fi al doilea care implică cele trei țări din Africa de Sud, după un exercițiu din 2019, a adăugat forța de apărare.

Gorshkov a organizat exerciții în Marea Norvegiei la începutul acestei luni, după ce președintele Vladimir Putin l-a trimis în Oceanul Atlantic pentru a semnala Occidentului că Rusia nu va da înapoi în războiul său din Ucraina.

Putin a spus anterior că fregata și rachetele sale Zircon „nu au niciun analog în lume”.

Președintele rus vede armele ca pe o modalitate de a străpunge apărarea antirachetă din ce în ce mai sofisticată a SUA.

Rusia, Statele Unite și China se întrec pentru a dezvolta arme hipersonice, văzute ca o modalitate de a câștiga un avantaj asupra oricărui adversar datorită vitezei și manevrabilității lor, făcându-le mai greu de detectat.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.

Președintele BCE, Christine Lagarde, avertizează: ‘Decizia Chinei de a-și redeschide economia va crește inflația în Europa, deoarece ambele concurează pentru mai multă energie’

22 January 2023 at 08:45
image

Decizia Chinei de a-şi redeschide economia va creşte inflaţia în Europa, deoarece ambele concurează pentru mai multă energie, a declarat vineri preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, transmite Reuters.

Au existat dezbateri ample săptămâna aceasta la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia, despre dacă decizia Beijingului de a pune capăt politicii sale zero-Covid va aduce mai multă sau mai puţină inflaţie.

Pe de o parte, unii susţin că, deoarece lanţurile de aprovizionare sunt restabilite, redeschiderea ar putea atenua unele dintre presiunile inflaţioniste cu care s-a confruntat Europa în ultimele luni.

Pe de altă parte, alţii notează că China va consuma mai multă energie şi acest lucru se va adăuga la presiunile inflaţioniste în curs.

Preşedintele Christine Lagarde, şefa băncii centrale a zonei euro, se află în a doua categorie.

Redeschiderea Chinei este ”ceva care va fi pozitiv pentru China în mare parte, ceva care va fi pozitiv pentru restul lumii, dar vom avea o presiune inflaţionistă asupra multora dintre noi, pur şi simplu pentru că nivelul de energie care a fost consumat de China anul trecut a fost cu siguranţă mai mic decât ceea ce vor consuma în acest an

Cantitatea de GNL [gaz natural lichefiat] pe care [ei] o vor cumpăra din restul lumii va fi mai mare decât ceea ce am văzut şi nu există atât de multă capacitate neutilizată în ceea ce priveşte petrolul şi gazele”, a spus Lagarde vineri, în timpul unui panel la Davos, condus de Geoff Cutmore de la CNBC.

”Deci vor exista constrângeri, vor exista mai multe presiuni inflaţioniste din această cerere suplimentară”, a adăugat ea.

Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat că firmele europene s-ar putea confrunta cu costuri mai mari atunci când caută să achiziţioneze gaze naturale în acest an, deoarece va exista mai multă concurenţă pentru această marfă.

Inflaţia a fost una dintre cele mai mari provocări pentru cetăţenii europeni în ultimul an, în principal cauzată de facturile mai mari ale energiei.

BCE a majorat dobânzile de patru ori pe parcursul anului 2022, ducând dobânda depozitelor la 2%.

Banca centrală a declarat în decembrie că va creşte în continuare dobânzile în 2023, pentru a combate inflaţia ridicată.

Datele recente au arătat o încetinire a inflaţiei totale, chiar dacă aceasta rămâne cu mult peste ţinta de 2% a BCE.

Inflaţia din decembrie a ajuns la 9,2% în zona euro, potrivit cifrelor preliminare. Aceasta a fost a doua ăncetinire lunară consecutivă a creşterilor de preţuri în zona euro, conform news.ro

articolul original.

China spune că focarul de COVID a infectat 80% din populație | Știri despre pandemia de coronavirus

22 January 2023 at 05:20
By: Stiri
image

Un om de știință de frunte spune că goana călătoriilor de Anul Nou Lunar este puțin probabil să ducă la o creștere a cazurilor de COVID, deoarece majoritatea oamenilor sunt deja infectați.

Posibilitatea unei reveniri la scară largă a COVID-19 în China în următoarele luni este îndepărtată, deoarece 80% din populația țării a fost infectată, a spus un om de știință proeminent guvernamental.

Wu Zunyou, epidemiolog-șef la Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, a declarat sâmbătă că mișcarea în masă a oamenilor în perioada vacanței Anului Nou Lunar în curs de desfășurare ar putea răspândi pandemia, crescând infecțiile în unele zone, dar că un al doilea val de COVID este puțin probabil în următoarele două-trei luni.

Acest lucru se datorează faptului că valul în curs de desfășurare al focarului – condus în principal de mai multe subramuri ale tulpinii Omicron – „a infectat deja 80% din populație”, a spus el pe platforma de socializare Weibo.

Declarația lui Wu a venit în timp ce sute de milioane de chinezi au călătorit în toată țara pentru adunări de sărbători care au fost suspendate din cauza COVID-19 recent atenuat.

Cu aproximativ cinci miliarde de călătorii estimate de pasageri, temerile de noi focare au crescut în zonele rurale, care sunt mai puțin echipate pentru a face față unui număr mare de infecții.

Dar guvernul a luat măsuri pentru a atenua îngrijorările, Comisia Națională de Sănătate afirmând joi că China a depășit vârful de pacienți cu COVID-19 în clinicile de febră, în camerele de urgență și în stare critică.

Aproape 60.000 de persoane cu COVID-19 au murit în spitale până pe 12 ianuarie, conform datelor guvernamentale, la aproximativ o lună după ce China și-a abandonat brusc politica de zero COVID.

Dar unii experți au spus că această cifră probabil subestimează cu mult efectul total, deoarece îi exclude pe cei care mor acasă și pentru că mulți medici au spus că au fost descurajați să citeze COVID-19 ca cauză a decesului.

Sursa: www.aljazeera.com

articolul original.
❌