ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Curtea Veche, prima curte domnească din București. Află lucruri neştiute despre istoria acestui loc fascinant

5 August 2022 at 18:00
image

Curtea Veche este prima curte domnească din București. Aceasta însă a devenit nefuncțională după incendiul din 1718, care a distrus întregul București. Curtea veche era formată din Palatul Voievodal, Biserica Buna Vestire, cunoscută apoi sub numele de Biserica Curtea Veche, case cu saloane de recepție, cancelarii domnești, grajduri și grădini. Se spune că această Curte a fost construită de către Mircea cel Bătrân, însă nu există multe date care să ateste că informația este adevărată sută la sută. După cele două calamități din secolul al XVIII-lea, care au distrus curtea și clădirile din jurul ei, a fost construită o nouă curte domnească, Curtea Nouă. În prezent, ruinele Palatului Voievodal au devenit sit arheologic protejat, fiind amenajat și un muzeu, Muzeul Curtea Veche.

Înainte să fie construită Curtea Domnească, pe același loc a fost ridicată o cetate. În secolul al XV-lea, Vlad Țepeș, domnul Țării Românești, consolidează cetatea construită de Mircea cel Bătrân și o ridică la rangul de reședință domnească.

Curtea Veche a suferit diverse rezidiri și refaceri de-a lungul timpului, începând cu a doua jumătate a secolului al XIV-lea până la Vlad Țepeș, de la Basarab cel Tânăr și până la Mircea Ciobanul, de la Matei Basarab până la Constantin Brâncoveanu.

Documente arată că încă din 1458 Vlad Țepeș le scria brașovenilor cerându-le meșteri în zidirea cetăților. Deși nu s-au păstrat dovezi concludente, istoricii au considerat că cetatea construită de Vlad Țepeș între 1458-1459 a fost ridicată pe vechea cetățuie de pe malul Dâmboviței. Nu sunt cunoscute date despre importanța cetății pentru apărarea Țării Românești, în campania lui Mahomed al II-lea, din 1462, dar cetatea avea un rol de apărare.

În anul 1473 fratele lui Vlad Țepeș, Radu cel Frumos, se refugiază în cetatea din București, numită în cronica lui Ștefan cel Mare descoperită de Oligierd Gorka,’’cetatea de scaun Dâmbovița’’. Timp de câteva zile însă cetatea s-a aflat sub asediu și ulterior a fost cucerită. Apoi, moldovenii au pătruns în cetate, iar conform letopisețului lui Grigore Ureche, Ștefan a dobândit Cetatea Dâmboviței și a rămas cu toata averea lui Radu cel Frumos chiar și cu fiica acestuia Voichița. Ștefan îl urcă pe scaunul domnesc pe Basarab Laiotă, dar după puțin timp acesta se închină la sultan.

După câțiva ani, Ștefan cel Mare atacă cetatea Bucureștilor și o cucerește. Astfel, l-a ajutat pe Vlad Țepeș să revină pe tron. Vlad Țepeș a vrut să-l atace pe sultan și a vorbit cu brașovenii pentru a-l ajuta să reconstruiască cetatea din București. Doar că domnitorul cade victima unui complot, iar pe scaun urcă din nou Basarab Laiotă. Chiar și așa, nu a rezistat mult, iar pe tron urcă Basarab cel Tânăr, poreclit Țepeluș.

Și acesta apelează la meșterii brașoveni și reconstruiește cetatea Bucureștiilor. Conform documentelor, cetății i se aduc ample modificări. Și urmele arheologice descoperite în strada Soarelui de astăzi arată că cetatea a fost transformată în acea perioadă. Din păcate, foarte multe informații despre construcție nu au fost păstrate. Conform unui document din 1480 aflăm că cetatea purta numele Cetatea nouă de scaun București, iar alt document emis de vornicul Neagu amintește de castro Bokorestch.

De-a lungul timpului, descoperirile arheologice au scosla iveală ruinele unei cetăți din bolovani de râu pe o suprafață de aproape 1000 de metri pătrați. Parterul castelului era foarte înalt și era situat pe pivnițe și hrube foarte încăpătoare și curtea interioară a palatului întinsă pe o suprafață de peste 100 mp.

În prezent, Palatul Voievodal Curtea Veche a devenit muzeu. Astfel că, aici sunt păstrate cele mai vechi mărturii istorice din București, care datează din secolul al 13-lea.

Documentarea acestui material a fost realizată de Gândul.ro

articolul original.

Un bărbat și o femeie din Teiuș sunt cercetați de polițiști, după ce au sustras din poșeta unei cunoștințe suma de 11.500 de franci elvețieni

13 July 2022 at 09:58

Agresiunile asupra femeilor rămân deseori nepedepsite pentru că multe dintre victime îşi retrag plângerile formulate împotriva agresorilor. Un astfel de caz şocant s-a finalizat cu încetarea procesului penal faţă de un bărbat de 35 de ani din oraşul Teiuş.

Bărbatul a mai avut probleme penale, în 2011 fiind arestat preventiv sub acuzaţia de viol. În urmă cu circa un an de zile, Aurel A. a decis să se răzbune pe concubina sa pentru că aceasta nu a mai dorit să continue relaţia cu el.

Femeia a luat decizia de a se despărţi de acesta, în urma unei agresiuni fizice comise de către asupra ei, în luna ianuarie 2021. Bărbatul nu s-a resemnat cu despărţirea şi a continuat să o contacteze. Pe data de 7 mai 2021 a convins-o pe victimă să meargă la domiciliul lui din oraşul Teiuş.

Pentru că, iniţial, a fost refuzat, Aurel A. i-a spus că va merge în Sebeş şi „va băga cuţitul în fratele ei”, considerând că din cauza acestuia nu mai doreşte continuarea relaţiei. Un incident între bărbat şi fratele victimei a avut loc în seara respectivă, iar, în final, femeia a fost de acord să se deplaseze în Teiuş, după ce, în prealabil, îi fusese sustras telefonul mobil.

„Pe drum, între staţiile de carburanţi (…), persoana vătămată a reuşit să îşi recupereze telefonul mobil, moment în care inculpatul s-a enervat, a scos din buzunar un cuţit şi i-a aplicat o tăietură în zona feţei şi patru tăieturi cu cuţitul în zona antebraţului stâng şi în zona palmei drepte. De frică, femeia i-a restituit telefonul mobil şi şi-a continuat deplasarea cu acesta, până în staţia de carburant (…), de unde inculpatul a solicitat telefonic un taxi, care i-a transportat până în oraşul Teiuş.

Când au intrat în locuinţa inculpatului, acesta i-a dat telefonul mobil pentru ca aceasta să îi sune pe membrii familiei sale şi a-i anunţa că este bine, după care i-a adus apă pentru a se spăla de petele de sânge. I-a solicitat inculpatului să o lase să meargă la WC-ul din curtea locuinţei, şi, profitând de neatenţia acestuia, a alergat spre sediul Poliţiei Oraşului Teiuş, care se afla în apropiere. Când a ajuns pe scări şi a observat că sediul era închis, bărbatul a ajuns-o din urmă şi a convins-o să îl însoţească în locuinţa lui, trăgând-o de mână”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud.

În acea noapte, de frică, femeia a rămas la louinţa agresorului, ia a doua zi a revenit cu un taxi la domiciliul său din Sebeş. Femeia a depus plângere la poliţie şi apoi a mers la Serviciul de Medicină Legală Alba, unde i-a fost eliberat un certificat medical care a atestat că are nevoie de 8 – 9 zile de îngrijiri medicale. De asemenea, a solicitat un ordin de protecţie, care a fost admis de instanţa de jduecată. Aurel A. a fost obligat să nu se apropie la mai puţin de 100 de metri de victima sa şi de fratele femeii pe o perioadă de trei luni.

Dosarul penal a avansat astfel încât, în martie 2022 bărbatul a fost trimis în judecată pentru infracţiunea de loviri şi alte violenţe. Fapte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă. Surpriza a venit la primul termen al procesului, în 20 iunie 2022. Victima a anunţat că îşi retrage plângerea formulată împotriva bărbatului, astfel încât instanţa nu a avut decât să constate încetarea procesului penal.

articolul original.

Deschiderea oficială a Zilelor Cetății Neamț- cu mulțumiri pentru Ionel Arsene, marele absent

1 July 2022 at 17:39
image

Prima zi a manifestărilor dedicate Zilelor Cetății Neamț a fost dominată de deschiderea oficială, unde scena a fost ocupată de oficiali de tot felul, invitații lui Daniel Harpa, primarul orașului Târgu-Neamț. Au fost acolo  primari din comunele din vecinătatea orașului, directori ai unor instituții din subordinea Consiliului Județean și, dacă tot este rost de sedințe foto gratuite cu oameni în jur, parlamentari social-democrați ai județului. Marele absent a fost, fără îndoială, Ionel Arsene, încă președintele Consiliului Județean Neamț. Asta nu a oprit pe toți vorbitorii să-i mulțumească, în lipsă, pentru finanțare, implicare și susținere.

Cel care a deschis oficial manifestările a fost primarul Daniel Harpa:

După care prefectul de Neamț, Adrian Niță a ținut să felicite administrația locală pentru organizarea acestui eveniment nu înainte de a-i mulțumi și el lui Ionel Arsene. Vicepreședintele Consiliului Județean, Mădălina Ciubotaru, nu a rămas mai prejos și a  mulțumit marelui absent Ionel Arsene, pentru grija față de județ și comunități.

La final, elevii olimpici de la școlile din oraș au fost premiați de către parlamentarii județului, la propunerea primarului Daniel Harpa. Nu înainte ca și Florentina Luca-Moise, inspector general la ISJ să mulțumească și ea lui Ionel Arsene: „Mă bucur că domnul primar Harpa a reușit să ne aducă pe toți (?) laolaltă, suntem mulți, frumoși și deștepți. Investiția în educație nu este o noutate în Târgu Neamț. Primarul Harpa este un primar strașnic, pentru că investește mult în educație. Reprezentanți un exemplu și pentru celelalte comunități. Vreau să felicit organizatorii acestui eveniment și să-i mulțumesc încă o dată domnului președinte al Consiliului Județean, Ionel Arsene, că de fiecare dată demonstrează că este alături de comunitățile din județ”.

După mesajele venite dinspre scenă, cei care au poposit printre păstrătorii de tradiții și meșterii populari prezenți în Parcul Cetate au putut admira taberele cavalerești, târgul de meșteșuguri, produse și obiecte tradiționale, expoziții de produse locale și au putut degusta produse tradiționale. Sus, în Cetate, spectacolul oferit de „Străjerii Cetății Neamțu” și dansuri medievale puse în scenă de către Școala de dans „Domnița Ruxandra” au atras atenția audienței.

C.T.S

articolul original.
  • There are no more articles
❌