ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Klaus Iohannis: România a facilitat exportul a 60% din cantitatea de cereale exportate de Ucraina, prin porturile noastre de la Dunăre și Marea Neagră, de la începutul crizei (VIDEO)

20 September 2022 at 21:15
image

România a facilitat exportul a peste 4 milioane de tone de cereale ucrainene, ceea ce reprezintă 60% din cantitatea de cereale exportate de Ucraina, prin porturile noastre de la Dunăre și Marea Neagră, de la începutul crizei, a declarat președintele Klaus Iohannis, marți seară, la New York, în intervenția națională în cadrul dezbaterilor generale de la cea de 77-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

Klaus Iohannis, precizări despre eforturile României pentru facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina

În intervenția sa, șeful statului a precizat că România a facilitat exportul a peste 4 milioane de cereale ucrainene de la începutul războiului lansat de Rusia în 24 februarie.

„Utilizarea accesului la alimente ca armă și restricționarea accesului la hrană pe plan global sunt inacceptabile. Pentru a sprijini economia Ucrainei și a ajuta la gestionarea crizei alimentare globale, România a acționat de o manieră responsabilă prin facilitarea exportului a peste 4 milioane de tone de cereale ucrainene, ceea ce reprezintă 60% din cantitatea de cereale exportate de Ucraina, prin porturile noastre de la Dunăre și Marea Neagră, de la începutul crizei”, a declarat Klaus Iohannis.

În declarațiile de presă pe care le-a susținut ulterior, Președintele a exclus posibilitatea unei crize alimentare în țara noastră.

„Faptul că ne implicăm pentru a preveni o criză alimentară este un semn de solidaritate cu lumea care încă nu își permite de toate, este un semn de solidaritate cu cei care încearcă să prevină o nouă criză globală, însă pentru români nu trebuie să apară așa semne de întrebare. Nu vom avea în România o criză alimentară, nu vom raționaliza alimentele, dar Guvernul va trebui să se străduie foarte mult pentru a ține prețurile la un nivel pe care românii și-l pot permite”, a spus Klaus Iohannis.

articolul original.

Ucraina: O navă a ONU, încărcată cu 30.000 de tone de grâu, trece prin „coridorul cerealelor”

17 September 2022 at 11:46
image

O navă ONU, încărcată cu grâu a plecat din Ucraina spre Etiopia prin „coridorul cerealelor”, a raportat administrația militară regională din Odesa.

Cargo-ul IKARIA ANGEL, închiriat de Programul Alimentar Mondial al ONU, care navighează sub pavilionul Panama, transportând 30.000 de tone de grâu, a plecat în această dimineață din portul Chornomorsk către portul din Djibouti, prin care mărfurile umanitare ajung în regiunile africane”, se arată în raport, potrivit ukrinform.net.

Potrivit ministrului ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, cerealele fi distribuite în Etiopia, care se confruntă cu o secetă acută de patru ani.

De la intrarea în vigoare a acordului de cereale dintre Ucraina, Turcia, Rusia și ONU, 149 de nave, având la bord 3,4 milioane de tone de produse agricole au părăsit porturile Ucrainei de la Marea Neagră.

articolul original.

Ieșire a lui Vladimir Putin: ‘S-a dovedit că terenul din Ucraina a fost, de mult timp, vândut companiilor americane, sunt cerealele lor, își exportă cerealele’

17 September 2022 at 07:45

sursa foto:  blacknews.ro

Vladimir Putin susține că Statelor Unite ale Americii au interese directe să faciliteze exportul de cereale din Ucraina, chiar și în condiții de război. Principalul motiv ar fi că producția le aparține, spune liderul rus. Majoritatea terenurilor agricole ar fi deținute de companii americane.

„Când vorbim despre exportul de cereale din Ucraina, știți cine îl exportă? Companiile americane, dețin aceste cereale în principal, în mare parte. S-a dovedit că terenul din Ucraina a fost, de mult timp, vândut companiilor americane, sunt cerealele lor, își exportă cerealele”, a explicat liderul rus, potrivit tass.com.

Mai puțin de 5% din cerealele exportate din Ucraina au ajuns în cele mai sărace țări ale lumii, a mai declarat vineri președintele rus Vladimir Putin reporterilor, după vizita sa la Samarkand.

„Ieri, 121 de nave au părăsit porturile ucrainene. Din 120 de nave, doar 3 au fost trimise în cele mai sărace țări, incluse în cadrul programului alimentar al ONU. Aproximativ 35% din cerealele exportate din Ucraina au ajuns în țările europene. Doar 4,5% au fost trimise în cele mai sărace țări”, a spus Putin, conform b1tv.ro
COMENTEAZĂ
articolul original.

Vladimir Putin: Terenurile agricole din Ucraina aparțin SUA. Unde ar ajunge, de fapt, cerealele exportate?

17 September 2022 at 05:27
image

Vladimir Putin susține că Statelor Unite ale Americii au interese directe să faciliteze exportul de cereale din Ucraina, chiar și în condiții de război. Principalul motiv ar fi că producția le aparține, spune liderul rus. Majoritatea terenurilor agricole ar fi deținute de companii americane.

„Când vorbim despre exportul de cereale din Ucraina, știți cine îl exportă? Companiile americane, dețin aceste cereale în principal, în mare parte. S-a dovedit că terenul din Ucraina a fost, de mult timp, vândut companiilor americane, sunt cerealele lor, își exportă cerealele”, a explicat liderul rus, potrivit tass.com.
Mai puțin de 5% din cerealele exportate din Ucraina au ajuns în cele mai sărace țări ale lumii, a mai declarat vineri președintele rus Vladimir Putin reporterilor, după vizita sa la Samarkand.
„Ieri, 121 de nave au părăsit porturile ucrainene. Din 120 de nave, doar 3 au fost trimise în cele mai sărace țări, incluse în cadrul programului alimentar al ONU. Aproximativ 35% din cerealele exportate din Ucraina au ajuns în țările europene. Doar 4,5% au fost trimise în cele mai sărace țări”, a spus Putin.
articolul original.

Tradițiile culinare din Neolitic au fost descoperite. Ce mâncau oamenii?

13 September 2022 at 16:00
image

O echipă de oameni de știință, condusă de Universitatea din Bristol, a descoperit noi informații despre dieta oamenilor care trăiau în Marea Britanie neolitică și a găsit dovezi că cerealele, inclusiv grâul, erau gătite în oale.

Cu ajutorul analizei chimice a ceramicii antice și incredibil de bine conservate găsite în apele din jurul unor mici insule artificiale din Scoția, echipa a putut discerne că cerealele erau gătite în vase și amestecate cu produse lactate și, ocazional, cu carne, probabil pentru a crea forme timpurii de terci și tocană.

De asemenea, au descoperit că oamenii care vizitau aceste insule foloseau vase mai mici pentru a găti cereale cu lapte și vase mai mari pentru mâncăruri pe bază de carne. Descoperirile sunt prezentate în revista Nature Communications.

Cultivarea cerealelor în Marea Britanie datează din jurul anului 4000 î.Hr. și a fost probabil introdusă de fermierii migranți din Europa continentală. Acest lucru este evidențiat de unele recuperări, adesea rare și sporadice, de boabe de cereale conservate și alte resturi .

Urme păstrate timp de mii de ani

În această perioadă, ceramica a fost, de asemenea, introdusă în Marea Britanie și există numeroase dovezi ale produselor domestice, cum ar fi produsele lactate, în amprentele moleculare lipidice extrase din țesătura acestor vase.

Cu toate acestea, cu excepția meiului, nu a fost posibilă încă detectarea urmelor moleculare ale cerealelor de însoțire în aceste semnături lipidice, deși acestea au continuat să devină care domină astăzi economia globală de subzistență.

O analiză publicată anterior a ceramicii romane de la Vindolanda -Zidul lui Hadrian- a demonstrat că markerii lipidici specifici pentru cereale pot supraviețui absorbiți în ceramica arheologică conservată în condiții de îmbibare cu apă și pot fi detectați printr-o abordare de înaltă sensibilitate, dar, fapt important, această analiză a avut o vechime de ,,doar” 2 000 de ani și provine din contexte în care se știe că au fost prezente cereale.

Noile descoperiri raportate acum arată că biomarkerii cerealelor se pot păstra timp de mii de ani în condiții favorabile.

Vasele analizate, intacte și decorate

Un alt element fascinant al acestei cercetări a fost faptul că erau intacte și decorate, ceea ce ar putea sugera că acestea ar fi putut avea un anumit scop ceremonial. Având în vedere că funcția reală a insulelor în sine nu este încă pe deplin înțeleasă (unele fiind mult prea mici pentru a fi ocupate permanent), cercetarea oferă noi perspective cu privire la posibilele moduri în care au fost folosite aceste construcții.

În timpul analizei, au fost detectați pe scară largă biomarkeri de cereale (pe o treime din vase), oferind cele mai timpurii dovezi biomoleculare pentru cereale în reziduurile de ceramică absorbită din această regiune.

Constatările indică faptul că grâul era gătit în oale, în ciuda faptului că dovezile limitate din părțile de plante carbonizate din această regiune a Scoției atlantice indică în principal orzul. Acest lucru s-ar putea datora faptului că grâul este subreprezentat în resturile vegetale carbonizate, deoarece poate fi preparat în mod diferit (de exemplu, fiert ca parte a tocănițelor), deci nu este carbonizat în mod regulat sau din cauza unor practici de gătit mai neobișnuite.

O fereastră către tradițiile culinare ale fermierilor timpurii

Markerii cerealelor au fost puternic asociați cu reziduurile lipidice pentru produsele lactate din vase, sugerând că acestea ar fi putut fi gătite împreună ca un terci cu lapte.

Cercetarea a fost condusă de doctorii Simon Hammann și Lucy Cramp de la Departamentul de Antropologie și Arheologie al Universității din Bristol, scrie EurekAlert.

,,Este foarte interesant să vedem că biomarkerii de cereale din vase pot supraviețui în condiții favorabile în eșantioane din perioada în care cerealele (și ceramica) au fost introduse în Marea Britanie. Metoda noastră moleculară bazată pe lipide poate completa metodele utilizate pentru a investiga introducerea și răspândirea agriculturii cerealelor”.

,,Această cercetare ne oferă o fereastră către tradițiile culinare ale fermierilor timpurii care trăiau la marginea nord-vestică a Europei, ale căror moduri de viață sunt puțin cunoscute. Ea ne oferă o primă imagine a tipurilor de practici care au fost asociate cu aceste enigmatice locații”, a adăugat Dr. Cramp.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Vagoane deraiate la un tren cu cereale de la Dej

13 September 2022 at 11:54
tren marfa roata sine

Gherla INFO marți 13 septembrie 2022 14:54 1,715 accesări

Un tren de marfă care transporta cereale și-a întrerupt cursa, după ce două vagoane au deraiat.

Incidentul s-a produs marți după-amiază și a blocat magistrala 400 Brașov – Satu Mare, în județul Mureș.

Trenul marfar 76014 se deplasa pe relația Dej-Constanța.

Se estimează ca traficul feroviar să fie reluat în jurul orei 15.30.

foto: arhiva

Dacă ți-a plăcut, anunță un prieten, distribuie!
articolul original.

România va contribui și mai mult la tranzitul cerealelor din Ucraina. Premierul Nicolae Ciucă: ‘Accelerăm eforturile noastre pentru securitatea alimentară globală’

12 September 2022 at 15:04
image

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a salutat semnarea acordului între Ministerele Transporturilor din România şi Franţa în scopul facilitării tranzitului cerealelor din Ucraina, subliniind că demersul contribuie la accelerarea eforturilor pentru securitatea alimentară globală.

Salut semnarea acordului între Ministerele Transporturilor din România şi Franţa pentru facilitarea tranzitului cerealelor din Ucraina. Una dintre priorităţi este creşterea capacităţilor portului Galaţi. Accelerăm eforturile noastre pentru securitatea alimentară globală„, a afirmat Nicolae Ciucă, luni, într-o postare pe pagina de Twitter a Guvernului.

Ministrul Transporturilor din Franţa, Clement Beaune, a declarat duminica trecută că va semna un acord cu România pentru a creşte exporturile de grâne ucrainene către ţările în curs de dezvoltare, îndeosebi în zona Mediteranei, a transmis Reuters.

Mâine, voi semna un acord cu România care va permite Ucrainei să scoată şi mai multe cereale… către Europa şi ţările în curs de dezvoltare, în special în (ţările din) Mediterană, care au nevoie (de grâne) pentru hrană„, a declarat Clement Beaune la postul de televiziune LCI, informează agerpres.ro.

articolul original.

Marea Britanie îl acuză pe Putin că minte despre exportul de cereale din Ucraina

11 September 2022 at 15:05
image

Marea Britanie a respins afirmaţia lui Vladimir Putin conform căreia doar o mică parte din cerealele exportate din Ucraina în cadrul unui acord internaţional vor fi destinate ţărilor sărace, relatează Reuters, potrivit News.ro.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, miercuri că din cele 87 de nave, doar două nave care transportau 60.000 de tone de produse au plecat spre ţări sărace.

Ministerul britanic al Apărării a anunţat, citând cifre oferite de Naţiunile Unite, că aproximativ 30% din cerealele exportate în cadrul acordului au fost furnizate ţărilor cu venituri mici şi medii din Africa, Orientul Mijlociu şi Asia.

Rusia urmăreşte o strategie de dezinformare deliberată, deoarece încearcă să nu îşi asume responsabilitatea pentru problemele legate de insecuritatea alimentară, să discrediteze Ucraina şi să minimizeze opoziţia faţă de invazia sa, a mai precizat ministerul în raportul zilnic de informaţii cu privire la războiul din Ucraina, pe Twitter.

articolul original.

Lavrov aruncă vina pe Kiev pentru necooperarea cu Rusia: „Cu cât amână mai mult, cu atât mai dificil le va fi să negocieze cu noi”

11 September 2022 at 14:53
image

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, dă vina pe Kiev că refuză să coopereze cu Rusia, motiv pentru care acesta consideră că ucrainenii complică lucrurile, nu le ușurează. Lavrov a amintit că poziția Rusiei a fost precizată de președintele Vladimir Putin la o întâlnire cu conducerea Dumei de Stat.

„Adresându-se participanților, președintele a spus despre «istoria» Ucrainei că noi nu refuzăm negocieri, dar cei care le refuză trebuie să înțeleagă că, cu cât amână mai mult acest proces, cu atât mai dificil le va fi să negocieze cu noi”, a subliniat Lavrov, citat de agenția TASS.

Potrivit ministrului rus, autoritățile de la Kiev spun că negocierile pot avea loc doar după victoria Ucrainei.

„Și apoi, când „Rusia va părăsi teritoriul Ucrainei”, vor fi gata pentru discuții, impunându-ne condițiile lor. Ei sunt sprijiniți activ în acest demers de Londra, Washington, Bruxelles. Dacă aceasta este alegerea lor, atunci noi știm cum ne putem atinge obiectivele stabilite de președintele rus Vladimir Putin ca parte a operațiunii militare speciale”, a mai afirmat șeful diplomației de la Moscova.

Declarațiile ministrului rus vin în contextul în care Ucraina a recucerit aproximativ 3.000 de kilometri de teritoriu în timpul contraofensivei din septembrie, trupele sale ajungând la 50 de kilometri de granița cu Rusia în regiunea Harkov.

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că negocierile cu Rusia vor fi demarate doar după ce victoriile de pe front vor permite Ucrainei să aibă o poziție de forță la masa tratativelor, potrivit Digi24.ro.

În urmă cu două luni, Lavrov acuza Ucraina pentru criza cerealelor din Egipt

În luna Iulie, Lavrov a vizitat Cairo, unde ministrul rus a acuzat Ucraina pentru criza cerealelor din Egipt.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a oferit asigurări cu privire la livrările de cereale ruseşti către Egipt în timpul unei vizite la Cairo, în luna iulie, pe fondul incertitudinii legate de un acord de reluare a exporturilor ucrainene din Marea Neagră.
„Cu siguranţă, vom ajuta poporul ucrainean să se elibereze de regimul care este absolut antipopular şi antiistoric”, a declarat Lavrov.Poporul rus şi ucrainean vor trăi împreună în viitor.”, a susţinut el atunci.
articolul original.

Criza alimentară din Europa şi din lume, este în mâinile lui Putin și Erdogan

9 September 2022 at 09:49
Foto: adevărul.ro

Preşedintele Federaţiei Ruse,Vladimir Putin, a subliniat că majoritatea cerealelor din Ucraina ajung în ţările Uniunii Europene şi nu în ţările sărace, motiv pentru care se impune schimbarea rutelor.

Aceste cantităţi reprezintă doar o treime din cantităţile care trebuie livrate către ţările în curs de dezvoltare” a spus Putin şi a subliniat că punctele în care ajung cerealele trebuie limitate, subiect pe care-l va discuta cu preşedintele Tayyip Erdogan.

De asemenea, Putin a declarat că există posibilitatea ca problema alimentară la nivel global să se acutizeze şi că se apropie o catastrofă umanitară.

După energie, acum Rusia pune pe masă şi atuul alimentar. Europa nu a găsit încă o cale pentru a face faţă frigului, dar se confruntă acum şi cu o criză alimentară. În luna noiembrie expiră acordul privind coridorul pentru cereale, intermediat de Turcia şi ONU.

Se aşteaptă ca la summit-ul Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, care va fi organizat în Uzbekistan, Tayyip Erdogan şi Putin să reevalueze condiţiile acordului privind transportul cerealelor. Printre cererile lui Vladimir Putin este şi cea legată de vânzarea cerealelor ruseşti. Nu contează ce se va discuta la summit, pentru că putem spune încă de pe acum că aceste condiţii nu vor fi în favoarea Europei. Hrana Europei se află în mâinile lui Erdogan şi Putin, transmite într-un editorial publicația Sabah.

SUA şi-au mai slăbit susţinerea faţă de Grecia

O reacţie la declaraţia preşedintelui Erdogan privind Grecia „Putem veni, pe neşteptate, într-o noapte” a venit, în mod natural, din partea SUA, care susţin Grecia. Departamentul de Stat al SUA, care susţine Grecia, noua favorită după PKK/YPG (YPG-Unităţile de Apărare a Poporului, aripa militară a PYD-n.trad.) a transmis că „Trebuie respectată şi apărată suveranitatea şi întegritatea teritorială a fiecărei ţări. Suveranitatea Greciei asupra acestor insule este inconstestabilă.”

Noi avem un singur lucru de spus Americii: „Ţineţi Grecia din scurt. S-ar putea să se producă un accident nedorit.”

Pe de altă parte, în politica internă se dezbate dacă extensiile politice ale PKK, care a căzut în dizgraţia Statelor Unite, vor primi sau nu un minister, precum şi candidatura lui Kılıçdaroğlu. Situaţia s-a complicat atât de tare la masa celor şase încât sunt unii care spun că dezbaterile vor continua până în ultimul moment, atunci când va fi anunţat numele candidatului la Instanţa Electorală Supremă. Iar motivul este foarte dramatic.

„Dacă vom anunţa devreme, candidatul nostru se va eroda” spun ei. Este oare atât de greu să ai curaj pentru a ieşi în faţa lui Recep Tayyip Erdogan, care şi-a anunţat candidatura acum aproprope 5 ani de zile, după alegerile din 24 iunie 2018, şi să spui „Eu sunt candidat.”

Însemnătatea turneului balcanic

Marţi, preşedintele Erdogan a început un turneu în Balcani. Ieri s-a aflat în Serbia, a doua etapă a acestei vizite importante care a început în Bosnia-Herţegovina. S-au făcut declaraţii importante privind volumul schimburilor comerciale reciproce. Iar cea mai importantă se referă la călătoria cu buletinul şi în Serbia, după Bosnia-Herţegovina.

Erdogan a dat răspunsuri surprinzătoare şi la întrebările legate de războiul dintre Rusia şi Ucraina. Mai mult, a spus că ceea ce s-a decis pentru a pune Rusia la colţ a generat o criză energetică şi de aprovizionare în întreaga lume. Şi a adus şi o critică Occidentului: „Trimiteţi Ucrainei rebuturi, nu arme.”

„Balcanii sunt un spaţiu geopgrafic foarte important pentru noi.” Este moştenirea lăsată de otomani Republicii Turcia. A avea grijă de acest spaţiu geografic este responsabilitatea noastră istorică. Menţinând bune relaţiile cu Bosnia-Herţegovina şi Serbia, preşedintele Erdogan încearcă să prevină naşterea unui conflict care ar putea izbucni în regiune.

Aşa cum s-a întâmplat şi în relaţiile dintre Rusia şi Ucraina, aceşti paşi din politica externă sunt foarte sensibili. Liderii din întreaga lume au multe de învăţat de la Erdogan în privinţa diplomaţiei.

articolul original.

Permisele pe care marinarii ucrainieni le vor primi ca să poată să părăsească țara sunt cruciale pentru exporturile de cereale

7 September 2022 at 16:37
image

Decizia Ucrainei de a le permite navigatorilor săi să părăsească țara, în ciuda faptului că bărbații ucraineni apți de muncă, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, sunt obligați să rămână să lupte, va elibera forță de muncă vitală atât pentru exporturile de cereale ucrainene, cât și pentru industria maritimă globală mai largă, anunță Reuters.

Până acum, marinarii ucrainieni nu puteau să părărsească țara

Măsura, confirmată oficial în această săptămână, face parte din eforturile Ucrainei de a-și maximiza transporturile de cereale prin intermediul unui coridor intermediat de ONU prin Marea Neagră.

„Înțelegem că acest coridor pentru cereale depinde de ei (navigatorii) și lumea logisticii internaționale depinde, de asemenea, de ei”, a declarat pentru Reuters Viktor Vyshnov, șeful adjunct al Administrației de Transport Naval din Ucraina.

Personalități din industrie au declarat la sfârșitul lunii iulie, la scurt timp după ce s-a convenit asupra acordului de export de cereale, că găsirea unui număr suficient de navigatori pentru a echipa cele aproximativ 80 de nave blocate în porturile ucrainene de la începutul invaziei rusești din februarie va fi o provocare.

Chiar dacă bărbații ucraineni apți de muncă, cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, nu au voie să părăsească țara din cauza războiului, guvernul ucrainean a renunțat la această interdicție pentru navigatorii calificați și pentru cei care studiază pentru obținerea unei calificări de marinar.

Marinarii ucraineni reprezintă 4% din totalul forței de muncă de 1,89 milioane de marinari la nivel mondial

Măsura, anunțată pentru prima dată la sfârșitul lunii august de către premierul Denys Shmyhal, a fost decretată drept lege de către cabinetul său vinerea trecută, potrivit unei copii a ordinului publicat luni seara.

„Conform decretului, toți navigatorii, fie că pleacă din porturile ucrainene, fie că merg în străinătate pentru a-și îndeplini contractele, pot obține posibilitatea de a părăsi Ucraina”, a declarat Vîșnov.

Marinarii ucraineni reprezintă 4% din totalul forței de muncă de 1,89 milioane de marinari la nivel mondial, potrivit unei analize a asociațiilor profesionale Camera Internațională de Navigație și BIMCO.

Revenirea marinarilor ucraineni pe piața maritimă globală va fi importantă pentru a acoperi cererea de marinari calificați în următorii patru ani, a declarat pentru Reuters Natalie Shaw, director pentru probleme de ocupare a forței de muncă la Camera Internațională a Transporturilor Maritime.

„Raportul (ICS/BIMCO) prevede că va fi nevoie de 89.510 ofițeri suplimentari până în 2026 pentru a opera flota comercială mondială, iar Ucraina furnizează peste 76.000 din forța de muncă actuală”, a spus ea.

articolul original.

Producția de grâu din acest an este una bună. Avem și pentru export, spune Petre Daea. O recoltă mai scăzută va fi însă la porumb | AUDIO

7 September 2022 at 09:22
image

Noi asigurări de la ministrul Agriculturii privind necesarul de cereale: avem grâu și pentru export, spune Petre Daea. În acest moment încă se recoltează floarea soarelui, dar nu vor fi probleme cu producția de ulei, mai spune oficialul din Guvern.

„Am înmagazinat până la această 9 milioane de tone de grâu ceea ce asigură consumul intern și disponibilitățile pentru export. Evident că am trecut la recoltatul culturilor prășitoare, în primul rând de la floarea soarelui, care la această dată este în procent de 45% adunată din teren și înmagazinată. Situațiile pe care noi le avem noi culese de la fața locului rezultă faptul că vom avea cantitatea necesară de sămânță de floarea soarelui pentru a asigura prin procesare necesarul de consum pentru țară.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/07sept-12-Daea-despre-grau-si-floarea-soarelui.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O recoltă mai scazută va fi la porumb, cel mai afectat de seceta din ultimele luni:

„Suntem la început la recoltatul porumbului, suntem numai la 7%, producțiile sunt diferite de la un județ la altul. Aici această cultură a fost mai puternic afectată și vom putea trage o concluzie atunci când vom trece de 50%. Cu toate acestea, avem posibilitatea să ne asigurăm consumul intern, vom fi mai puțin prezenți cu această cereală la export.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/07sept-12-Daea-despre-porumb.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Fermierii au început deja însămânțarea pentru anul agricol 2022 – 2023.

Veștile din teren sunt bune, mai ales în urma ploilor care au căzut săptămâna trecută, mai spune ministrul Agriculturii Petre Daea:

„Spre bucuria noatră, pentru că este o bucurie, am putut să beneficiem în ultima perioadă de ploi aproape întreg teritoriul țării, mai sunt câteva insule, și cantitățile de precipitații ne-au permis nouă să pornim lucrarea în câmp și să începem la însămânțatul culturilor care se așează în epoca optimă acum, vorbesc de rapiță.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/07sept-12-Daea-despre-viitorul-sezon-agricol.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Plajele de la Eforie Sud urmează a fi lărgite, anunță ministrul Mediului. Investiția se ridică la 600 de milioane de lei, anunță ministrul Mediului | AUDIO

Foto: Shutterstock

articolul original.

Vladimir Putin: „Occidentul este pe cale de a eșua, viitorul este în Asia”

7 September 2022 at 09:29
image

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că a subminat economia mondială, cu ceea ce el a prezentat drept o tentativă zadarnică şi agresivă a Vestului de a-şi impune hegemonia.

El a susţinut că puterile în ascensiune din Asia reprezintă viitorul.

SUA şi aliaţii lor au impus Rusiei cele mai severe sancţiuni din istoria modernă pentru ceea ce Putin prezintă drept o ‘operaţiune militară specială’ în Ucraina, răspuns care – potrivit Kremlinului – echivalează cu o declaraţie de război.

Adresându-se Forumului Economic Estic de la Vladivostok, în Extremul Orient, Putin a declarat că sancţiunile împotriva Rusiei au înlocuit pandemia de COVID-19 ca principală ameninţare pentru economia mondială.

„Vorbesc despre febra sancţiunilor occidentale, cu tentativa sa impertinentă şi agresivă de a impune modele de comportament altor ţări, de a le priva de suveranitatea lor şi de a le subordona voinţei lor”, a declarat Putin.

Putin susține că cerealele din Ucraina nu ajung în țările sărace, ci în Europa

De asemenea, Putin a spus că va discuta cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, despre limitarea destinaţiilor navelor care exportă cereale ucrainene, întrucât ‘cele mai sărace ţări’ nu au acces la ele.

‘Excluzând Turcia ca mediator, practic toate cerealele care pleacă din Ucraina nu merg în cele mai sărace ţări, ci în Europa. Doar două din 87 de nave merg în ţările în curs de dezvoltare. 60.000 de tone din 2 milioane de tone”, a declarat Putin în cadrul sesiunii Forumului Economic Estic de la Vladivostok, oraş-port pe coasta rusă a Pacificului, potrivit EFE.

„Merită să ne gândim cum să limităm destinaţiile exporturilor de cereale şi altor produse alimentare de-a lungul acestui traseu. Negreşit, voi vorbi despre asta cu preşedintele Turciei, Erdogan”, a spus el.

Printre invitaţii la forum se află cel mai înalt legislator chinez Li Zhanshu, actualmente nr.3 în Partidul Comunist chinez, potrivit Agerpres.ro.

articolul original.

Prima navă încărcată cu cereale din Ucraina a pornit din Portul Galați spre Grecia

6 September 2022 at 10:24
image

Prima navă încărcată cu cereale din Ucraina a plecat, marți dimineață, din Portul Galați cu destinația Grecia. Grâul ucrainean a ajuns în urmă cu două săptămâni în Galați, pe calea ferată cu ecartament larg, reabilitată în această vară.

Nava care a plecat spre Grecia a fost încărcată cu 4.200 de tone de grâu aduse din Ucraina, în a doua jumătate a lunii august.

Grânele au fost depozitate, până acum, în silozul ”Anghel Saligny”, aflat în Portul Galați, care are o capacitate de stocare de circa 25.000 de tone.

90 de vagoane pline cu cereale din Ucraina au ajuns în ultimele două săptămâni în Portul Galați. Grâul ucrainean a fost transportat pe calea ferată și a intrat în România, prin vama Galați – Giurgiulești, pe linia ferată cu ecartament larg, reabilitată în această vară.

CFR Infrastructură și-a asumat reabilitarea și operaționalizarea în regie proprie a celor aproape 5 kilometri de cale ferată, care leagă frontiera dintre România și Republica Moldova de Portul din Galați, segment ce nu mai fusese exploatat de peste 25 de ani.

Peste 3,5 kilometri din acest tronson de cale ferată are ecartament larg, specific țărilor din spațiul ex-sovietic.

Lucrările au durat aproximativ o lună, au costat 1,3 milioane de lei și au fost finanțate de Ministerul Transporturilor.

Citește și: Rusia: Livrarea de gaze prin Nord Stream 1 se reia dacă Occidentul ridică sancțiunile impuse. Anatol Țăranu: „Cred că UE nu acceptă o asemenea soluție” | AUDIO

articolul original.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: ‘Fenomenul acesta de secetă este un fenomen evolutiv, care, evident, afectează în țară. Situația cea mai dificilă se află în partea de est și nord-est a țării’

2 September 2022 at 05:15

Ministrul Agriculturii, Petre Daea: 'Fenomenul acesta de secetă este un fenomen evolutiv, care, evident, afectează în țară. Situația cea mai dificilă se află în partea de est și nord-est a țării' - Bugetul.ro

image

NEWS ALERT

  • 02.09.2022

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, a precizat că seceta pedologică a pus stăpânire pe întreaga țară, cu excepția suprafețelor aflate în perimetre irigabile.

COMENTEAZĂ

articole similareimage
articolul original.

Alertă în Turcia. Navă ucraineană răsturnată în strâmtoarea Bosfor

1 September 2022 at 20:39
image

Strâmtoarea Bosfor din Turcia este închisă navigației! Totul după ce o navă care se îndrepta din Ucraina spre Istanbul s-a răsturnat, informează garda de coastă din Turcia.

„Remorcherele KURTARMA-5, KURTARMA-6, KURTARMA-9, KURTARMA-12, NAZIM TUR și bărcile KEGM-3, KEGM-5 au fost trimise la locul incidentului pe nava de marfă de 173 de metri LADY ZEHMA, care s-a răsturnat din cauza defecțiunii cârmei în timpul călătoriei din Ucraina la Istanbul. Circulația navelor în strâmtoarea Istanbul (Bosfor) este suspendată”, a precizat serviciul pe Twitter.

Nava de marfă transporta 3.000 de tone de porumb din Ucraina

Nava de marfă transporta 3.000 de tone de porumb din Ucraina în cadrul unui acord de export negociat de ONU.

Biroul guvernatorului din Istanbul a declarat că nava „Lady Zehma”, de 173 de metri, a „eșuat” și a ancorat în siguranță în cele din urmă după o defecțiune la cârmă în jurul orei 18. 00. Nimeni nu a fost rănit.

La începutul acestei săptămâni, Centrul Comun de Coordonare – condus de Națiunile Unite, Ucraina, Rusia și Turcia după ce s-a ajuns la un acord de export de cereale – a declarat că nava Lady Zehma a fost autorizată să părăsească portul ucrainean Chornomorsk pentru Ravenna, Italia, cu 3.000 de tone de porumb.

#UPDATE: A Cargo Ship Sailing from Ukraine to Instanbul has been stranded after running aground due to rudder failure in a Strait leading to the temporary suspension of traffic.

Several tugs and boats have been sent to aid the 173-meter cargo ship LADY ZEHMA pic.twitter.com/BK8Sum4dmK

— Insider News (@InsiderNewsKe) September 1, 2022

ONU și Turcia au intermediat un acord de transport luna trecut

ONU și Turcia au intermediat acordul luna trecută, după ce au avertizat că oprirea transporturilor de cereale ucrainene cauzată de invazia Rusiei în Ucraina ar putea duce la lipsuri grave de alimente și chiar la foamete în anumite părți ale lumii.

Până acum, aproximativ 243.000 de tone de porumb au fost exportate din Ucraina pe șapte nave, de la 1 august, conform datelor furnizate Reuters de Ministerul Apărării din Turcia.

articolul original.

Ucraina: 11 nave au ajuns sâmbătă în porturile Ismail, Reni şi Ust-Dunaisk de la Dunăre şi au încărcat 45.000 de tone de cereale

28 August 2022 at 12:41
image

Autorităţile ucrainene au spus că în prezent sunt transportate mai multe cereale pe Dunăre decât în orice alt moment de la începutul războiului în urmă cu şase luni, relatează Agerpres conform DPA.

Numai sâmbătă, 11 nave au ajuns în porturile Ismail, Reni şi Ust-Dunaisk de la Dunăre. Acestea au încărcat de 45.000 de tone de cereale, a anunţat duminică Ministerul ucrainean al Infrastructurii, potrivit G4Media.

Începând din martie, peste patru milioane de tone de cereale au fost transportate deja în străinătate prin porturile ucrainene de la Dunăre, conform ministerului.

După izbucnirea atacului rusesc, atenţia s-a concentrat pe marile porturi ucrainene de la Marea Neagră. Acestea au fost blocate mai multe luni, ceea ce a dus la imposibilitatea de a exporta milioane de tone de cereale.

Acord cu Turcia pentru permiterea exporturilor

La 22 iulie, Ucraina şi Rusia, sub medierea ONU, au semnat un acord cu Turcia pentru a permite exporturile din Ucraina prin trei porturi de la Marea Neagră. Acest lucru a redus presiunea asupra pieţelor alimentare globale.

Centrul de Coordonare de la Istanbul, care a fost creat pe baza acordului, a precizat în weekend că un milion de tone de cereale şi de alte resurse alimentare au fost exportate până acum pe ruta din Marea Neagră. Un număr total de 103 nave au intrat sau au plecat din Ucraina.

articolul original.

VIDEO | Primele trenuri cu cereale din Ucraina au ajuns în Portul Constanța. Calea ferată a fost modernizată

19 August 2022 at 15:52
image

Primele trenuri cu cereale provenite din Ucraina au ajuns vineri după-amiază în Portul Constanța, anunță CFR Infrastructură.

Procesul de modernizare a infrastructurii de transport din Portul Constanța a fost demarat în urmă cu două luni, iar până acum au fost redeschise liniile 1, 5 și 6 din zona Siloz 2, potrivit CFR Infrastructură.

Astfel, lucrările la Lotul 1 au fost executate în proporție de 51% la 65 de zile de la emiterea ordinului de începere.

”Pe LOTUL I (PRIORITATEA I) din Portul Constanța (Port Zona A și Port Zona B), progresul fizic al lucrărilor executate de WIEBE ROMANIA a ajuns la 51%, după 65 de zile de la emiterea ordinului de începere!”, scrie instituția într-o postare pe Facebook.

Totodată, pe Lotul 1 de transport din Portul Constanța s-a montat suprastructură de cale ferată nouă, pe o lungime de 2.425 metri, reprezentând 37% din cantitatea necesară și 16 aparate de cale noi, tip S49E1-300-1:9 și S49E1-190-1:9, reprezentând 47% din cantitatea necesară.

articolul original.

Primul tren cu cereale din Ucraina a ajuns în portul Galaţi

19 August 2022 at 10:22
image

Primul tren cu cereale din Ucraina, tractat de o locomotivă a căilor ferate din Republica Moldova, a ajuns joi seară în portul Galați, pe o linie cu ecartament larg, a anunțat CFR Infrastructură. Trenul are 15 vagoane și este primul care circulă după 22 de ani pe linia cu ecartament larg din portul Galați, linie redeschisă pe 7 iulie, scrie Hotnews.

Primul tren cu cereale a intrat în Complexul Galați, pe linia cu ecartament larg, redeschisă după 22 de ani. Primul transport de cereale din Ucraina, care a tranzitat Republica Moldova, a intrat aseară, în jurul orei 22.45, în complexul Galați, stația Galați Largă, grupa A.

După finalizarea formalităților de vamă, trenul va ajunge vineri direct în Portul Galați, pe linia de cale ferată cu ecartament larg 706 J Galați Largă Ana – Galați Bazin – Galați Mărfuri – Port Docuri.

Este prima garnitură, formată din 15 vagoane încărcate de cereale, care circulă, după 22 de ani, pe linia de cale ferată cu ecartament larg 706 J, de unde marfa poate fi încărcată direct pe nave.

SRCF Galați a redeschis linia cu ecartament larg pe 7 iulie 2022, lucrările de reparații fiind executate în regie proprie, cu personal de specialitate, și finalizate în 30 de zile.

Redeschiderea celor două linii de cale ferată 706 J Galați și 706 I Siloz Port Docuri – Galați Mărfuri – Galați Călători (ecartament normal – 22 iulie 2022) contribuie la revigorarea activității din Portul Galați, prin operaționalizarea transporturilor de cereale care ajung acum direct în Siloz, fără manevre de transpunere a vagoanelor de pe linia cu ecartament larg, pe linia cu ecartament normal.

Vagoanele cu cereale din Ucraina intră direct în Siloz pe linia cu ecartament larg, iar din Siloz pleacă garniturile încărcate cu cereale, pe linia cu ecartament normal.

articolul original.
❌