ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Ce-i mai lipsea României și i se pregătește

1 December 2022 at 16:27
By: (C.T.)

Comisia Europeană (CE) a anunţat joi că oferă 8 milioane de euro pentru înfiinţarea a şase noi centre de combatere a dezinformării, care vor face parte din Observatorul european al mass-media digitale (EDMO), platforma independentă pentru verificatori de fapte, cercetători universitari şi alte părţi interesate care contribuie la combaterea dezinformării în Europa. Un centru antidezinformare româno-bulgar urmează să fie înfiinţat şi să înceapă să funcţioneze în 2023.

Alte astfel de hub-uri vor funcţiona în Croaţia şi Slovenia; Estonia, Letonia şi Lituania; Germania şi Austria; Ungaria, Grecia, Malta şi Cipru. În 2020, au fost deschise hub-uri antidezinformare în Belgia şi Ţările de Jos; Spania; Luxemburg; Franţa; Italia.

Cercetători universitari, verificatori independenţi de fapte, ofiţeri de presă vor fi implicaţi în activitatea noilor organizaţii. Acestea vor încerca să detecteze şi să evalueze campaniile de dezinformare şi vor organiza cursuri de educaţie mediatică.

CE menţionează că, începând de anul viitor, centrele de combatere a dezinformării din UE se vor extinde la toate ţările UE. Se preconizează că, în cadrul acestei activităţi, participanţii vor face schimb continuu de date privind actele de dezinformare detectate.

Ştire selectată de BTA pentru promovare şi publicare de către AGERPRES, fără intervenţie pe text, conform acordului de colaborare dintre agenţii.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Festivalul Adrian Păunescu, de Ziua Națională, la Craiova! Cei mai îndrăgiți artiști folk urcă pe scena din Centrul Vechi

29 November 2022 at 14:07
image

Muzica și poezia își dau, din nou, întâlnire la Craiova, la început de decembrie. Cei mai îndrăgiți artiști folk din țară deschid joi, 1 decembrie 2022,  cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Internațional Adrian Păunescu.

Organizat de Fundația Culturală Iubirea și Primăria Craiova, festivalul îi readuce, în fața publicului, pe Ducu Bertzi, Mircea Vintilă, Mircea Baniciu, Andrei Păunescu și trupa TOTUȘI, Mădălina Amon, Magda Pușkaș, Cristian Buică, Valentin Moldovan, Emeric Imre, Cătălin Stepa, George Nicolescu, Dinu Olărașu, Vanghele Gogu, Walter Ghicolescu și Generația Folk.

Spectacolul  începe  la  ora  18.00  și  se  desfășoară  pe  scena  din Piața  Frații  Buzești, în atmosfera de poveste a Târgului de Crăciun de la Craiova.

Festivalul continuă, și în acest an, tradiția organizării Concursului Internațional de Poezie și a Concursului de Muzică Folk, ambele premiate în bani, diplome și cărți/CD-uri.

Festivalul Internațional Adrian Păunescu este organizat de Fundația Culturală Iubirea și Primăria Municipiului Craiova, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și al revistei „Flacăra lui Adrian Păunescu”. Cei care petrec primele zile de decembrie în Craiova au, însă, la dispoziție, mai multe variante de petrecere a timpului liber.

Joi, 1 decembrie 2022, începând cu ora 09:00, pot fi admirate peste 40 de vehicule și echipamente de tehnică militară ce vor fi expuse, pe strada A.I. Cuza, de la Universitate spre English Park.

Momentul ceremonialului și al paradei militare de Ziua Națională va fi unul impresionant ca număr de militari și echipamente, asigurate de   Ministerul Apărării Naționale, Jandarmeria  Română, ISU, Administrația  Națională a Penitenciarelor și Poliția  Locală Craiova. Pentru prima dată, vor fi prezenți la defilarea din Craiova, de pe strada A.I. Cuza,militari polonezi și portughezi, iar ceremonialul va fi urmat de un spectacol realizat de artiștii de la Ansamblul Folcloric Maria Tănase – Manuela Motocu, Aneta Sişu, Lavinia Bîrsoghe, Liliana Popa și Liviu Dică.

Weekendul continuă cu seara de vineri, 2 decembrie, când sunt invitații, în Piața Frații Buzești, artiștii de la trupa Dance Beat, între orele 19:00 – 20:00, iar sâmbătă și duminică poposește, la Craiova, în Piața Mihai Viteazul, între orele 15.00 – 21.00, Caravana de Crăciun Coca Cola.

articolul original.

16.400 de români vor construi o casă familială pentru copii, la Rupea! Au donat aproape 500.000 de euro în 6 zile!

29 November 2022 at 11:52
By: M.Ex.

Fundația ”Hope and Homes for Children” ( Speranțe și case pentru copii) a reușit, în 6 zile, să rezolve situația copiilor din orfelinatul de la Rupea! Copiii vor avea , foarte curând, o casă de familială ! Iată ce spun reprezentanții fundației despre acest efort extraordinar :
”Derulată pe parcursul a șase zile, campania umanitară #ÎnchideCercul a strâns de la părinți peste 487.000 de euro. Această sumă-record îi permite Fundației Hope and Homes for Children să pună lacătul pe poarta orfelinatului din Rupea, județul Brașov, și să construiască pentru copiii de acolo o casă familială așa cum fiecare copil merită, în siguranța lui ACASĂ. Mai mult decât atât, suma adunată asigură și achiziționarea terenului în cazul în care situația o va impune, precum și mobilarea și dotarea completă a altor trei case familiale construite de Fundație.
„Un părinte poate muta munții din loc. Iar atunci când mii de părinți simt cât de puternică este trauma abandonului și își unesc forțele pentru a vindeca durerea, ei pot închide cercul unei existențe lipsite de culoare, afecțiune și normalitate”, afirmă Atena Boca, fondatoarea comunității LaPrimulBebe.
Prima casă oferită de părinți, copiilor din orfelinate
„Suntem fericiți ca, după aproape 25 de ani de activitate și 121 de case familiale construite cu sprijinul companiilor, să ridicăm prima casă alături de donatori individuali – prima casă de la părinți pentru copii. O casă a cărei temelie va conține straturi solide de dragoste, emoție, grijă, de la fiecare din cei peste 16.000 de donatori. Iar bucuria ne-a fost și mai mare văzând cât de puternic bat inimile părinților: contribuțiile lor au depășit pragul necesar construirii unei case familiale, permițând atât achiziționarea terenului pentru construcție, cât și mobilarea și dotarea altor trei case familiale pe care le avem în acest moment în construcție”, declară Robert Ion, Director General Hope and Homes for Children.
Pentru acest scop, mii de părinți din comunitatea LaPrimulBebe au scos la licitație obiecte, experințe, întâlniri cu personalități ori oameni care au de spus o poveste, pentru a aduna suma necesară construirii casei familiale. Multe alte mii au licitat, marcați de durerea abandonului, pe care l-au trăit sub o formă sau alta la un moment dat și au pus, astfel, o cărămidă la temelia casei menite să aducă normalitatea în viețile copiilor singuri.
Datorită acestor părinți, copiii din Rupea se vor putea întoarce acasă atunci când vor termina orele de școală și nu la centru. Și tot datorită lor, alte trei case familiale vor fi mobilate și complet utilate pentru a-și primi cum se cuvine copiii, Acasă.
„În cea de-a doua și ultima campanie umanitară a acestui an, am ales să ne unim forțele pentru a susține misiunea Hope and Homes for Children și a pune comunitatea LaPrimulBebe în slujba acesteia. Am simțit nevoia ca dincolo de fondurile strânse, să deschidem în mii de case subiectul abandonului, o rană colectivă grea, pe care România încă o are de conștientizat și vindecat. În cele șase zile de campanie am fost martorii a mii de povești impresionante, emoționante, vulnerabile despre abandon, în toate formele lui”, susține Atena Boca, fondatoarea comunității LaPrimulBebe.
„Fiecare dintre noi are în jurul său astfel de povești, trebuie doar să ne dorim să ascultăm, să trăim emoția, să vindecăm împreună. Fiecare dintre campaniile noastre umanitare are un mesaj de transmis, o problemă de conștientizat, o rană colectivă de vindecat pentru părinții din România”, adaugă Atena Boca.

3300 de copii se află în prezent în centrele de plasament din România

În România, peste 3.300 de copii trăiesc încă în centrele de plasament, instituții-mamut ce le răpesc identitatea și îi aruncă aproape nepregătiți în viața de adult. Conform ultimelor date publicate de Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție* (30 iunie 2022), 2.766 de copii se află în centrele de plasament din subordinea instituțiilor statului: 1.738 de copii în cele 62 de centre de plasament clasice, iar 1.028 în cele 42 de centre de plasament modulate. Acestora li se adaugă cei 573 de copii din centre de plasament clasice și modulate, aflate în subordinea organismelor private acreditate.
#ÎnchideCercul este prima campanie LaPrimulBebe dedicată copiilor din orfelinatele din România. Până acum, Comunitatea LaPrimulBebe a dotat și a renovat 18 maternități și secții de Pediatrie, Terapie intensiva neonatală și Neonatologie din toată țara, investind 3.800.000 euro prin proiectele sale în sistemul de sănătate, în beneficiul direct al mamelor și copiilor din România.

articolul original.

Tusea la copii şi adulţi. Când să te prezinţi la medic

28 November 2022 at 22:25

Afecțiunile respiratorii sunt în plină ascensiune în această perioadă, afectând atât copii, cât și adulți. Specialiștii au avertizat că în acest sezon numărul cazurilor este foarte crescut, iar persistența simptomelor le dă bătăi de cap pacienților, care se confruntă adesea cu o tuse de durată. Când e cazul să intervenim cu antibiotic și cum tratăm tusea sugarilor, în condițiile în care produsele antitusive nu sunt, în general, recomandate la vârste foarte mici?

„În ultima perioadă foarte mulți dintre pacienții noștri se prezintă cu acuze respiratorii, tusea fiind principala sursă de disconfort. Cu toate acestea, etiologia (viral versus bacterian) diferă. Iar în privința preocupării majore a mamelor – e sau nu de antibiotic? –, boala, azi mai mult ca în alte sezoane, poate fi înșelătoare”, precizează medicul pediatru Diana Belu, de la Centrul Medical Speranța.

„De aceea, pentru a evita folosirea excesivă a antibioticelor, în această perioadă recomandăm reevaluarea periodică și supravegherea evoluției. Aceasta ne ajută să nu amânăm, dar nici să nu administrăm excesiv antibioticele”, adaugă dr. Bianca Vlădulescu, pediatru în cadrul aceleiași clinici.

Dr. Bianca Vladulescu, medic pediatru

Revenirea la control este esenţială

Medicii semnalează și că produsele pentru combaterea tusei nu trebuie administrate cu ușurință la copiii sub 2 ani. Deși pot fi folosite în situații concrete, specialiștii le recomandă mămicilor de sugari să caute avizul medical în detrimentul sfaturilor celor din jur.

Revenirea la controalele programate este esențială, mai transmit pediatrii: „Credem că atunci când o mămică face echipă cu noi, satisfacția crește de ambele părți și cel mai mult de câștigat are copilul. Urmărind îndeaproape evoluția bolii, ne adaptăm recomandările atât pentru micuțul în cauză, cât și pentru cei care îi vor urma. Pentru că de la un sezon la altul nu doar boala se poate schimba, ci și recomandările medicale”.

Mergeţi la medic dacă tusea persistă mai mult de trei săptămâni

Și în cazul adulților, problemele de tract respirator sunt foarte frecvente și, uneori, dificil de gestionat. Medicul pneumolog Aurel Buzatu le transmite pacienților să nu neglijeze vizita la specialist atunci când tusea persistă mai mult de trei săptămâni.

Dr. Aurel Buzatu

“Este nevoie de investigaţii, pentru că natura patologiei poate fi foarte diferită şi pot fi şi patologii grave. Pacientul trebuie să se prezinte la medicul de familie, iar dacă tratamentul prescris nu dă rezultate, el trebuie îndrumat către pneumolog”, spune dr. Buzatu, specialist al clinicii Speranţa.

“Specialistul îşi dă seama dacă este vorba despre o afecţiune virală sau bacteriană, poate cere anumite analize, antibiogramă, radiografie, acolo unde este cazul. Trebuie acţionat sistematic, ţintit, iar autoadministrarea tratamentelor este un lucru complet nerecomandat. Pacienţii au tendinţa să recurgă la anumite tratamente recomandate de persoane apropiate, însă ce funcţionează la un pacient nu funcţionează automat şi la altul. Simptomele pot fi similare, dar patologiile diferite!”, adaugă medicul pneumolog.

Pentru programări la Centrul Medical Speranţa puteţi apela numărul  0771 493 887. Clinica oferă consultaţii decontate de CAS la cabinetele de pediatrie şi pneumologie, în baza biletului de trimitere.

articolul original.

Câștigătorii celei de-a IX-a ediții a Festivalului Județean de Teatru pentru Elevi

28 November 2022 at 07:23

În sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS) a avut loc vineri, sâmbătă și duminică, 25, 26 și 27 noiembrie 2022, a IX-a ediție a Festivalului Județean de Teatru pentru Elevi.
Organizatori: Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj.

Vineri, începând cu ora 10, a avut loc secțiunea dedicată teatrului popular. Sâmbătă, de la ora 9.30, s-a desfășurat secțiunea teatru dramatic pentru clasele V-VIII, iar duminică, tot de la ora 9.30, a avut loc secțiunea teatru dramatic pentru elevi din colegii și licee.
La festival s-au înscris 22 de trupe de teatru din unități de învățământ din tot județul Sălaj, participând peste 200 de elevi și profesori.

Juriile, formate din Ileana Grațiana Pop, Gabriel Boticaș, inspector școlar, prof. dr. Mădălina Ioana Rus (teatru popular); Alice Valeria Micu, prof. Ion Pițoiu – Dragomir, inspector școlar prof. Petre Ianc (teatru dramatic clasele V-VIII); Adrian Tăut, Ancuța Mărieș, inspector școlar prof. Marcel Lucaciu (teatru dramatic clasele IX-XII), au acordat premii și mențiuni în valoare netă la fiecare secțiune, precum și premii speciale. Toate trupele au primit diplome de participare.

Teatru popular
Premiul I – Trupa „Dor strămoșesc”, Școala Gimnazială Stârciu;
Premiul al II-lea – Trupa „Hăbașii”, Școala Gimnazială Preoteasa;
Premiul al III-lea – Trupa „Victoria”, Liceul Tehnologic nr. 1 Surduc;
Mențiune – Trupa „Duo Act”, Liceul Tehnologic nr. 1 Surduc.

Teatru dramatic clasele V-VIII
Premiul I – Trupa „Intermezzo”, Școala Gimnazială Stârciu;
Premiul al II-lea, Trupa „Puștoaicele”, Liceul Tehnologic nr. 1 Gâlgău;
Premiul al III-lea, Trupa „Em-Drama”, Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Zalău;
Mențiuni: Trupa „Victoria”, Liceul Tehnologic nr. 1 Surduc; Trupa „R.E.D.”, Școala Gimnazială „Porolissum” Zalău; Trupa „Fhandrama”, Școala Gimnazială „Gyulaffy László” Cehu Silvaniei.
Premii speciale: Trupei „Zglobii”, Școala Gimnazială nr. 1 Lozna; Elevei Paul Miriam, Gâlgău; Elevului Neagotă Sorin, Surduc; Elevului Rus Cristian, Cehu Silvaniei.

Teatru dramatic clasele IX-XII
Premiul I – Trupa „Dionysos”, Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău;
Premiul al II-lea – Trupa „Amis”, Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău;
Premiul al III-lea – Trupa „Predania”, Liceul Ortodox „Sfântul Nicolae” Zalău;
Mențiune – Trupa „Mimesis”, Colegiul Național „Silvania” Zalău.
Premii speciale: Elevei Pop Denisa, Liceul de Artă „Ioan Sima” Zalău; Elevei Bota Iulia, Liceul Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău; Elevului Alexuțan Fabian, Colegiul Național „Silvania” Zalău.

www.culturasalaj.ro

articolul original.

Reducere de 5% la serviciile de radiografie pentru pacienții Centrului Medical Phoenix Medicover care au card de fidelitate!

28 November 2022 at 08:00
image

Pacienții Centrului Medical Phoenix Medicover care au card de fidelitate beneficiază de 5% reducere la efectuarea oricărui tip de radiografie, în cadrul Centrului de Imagistică deschis pe strada Dimitrie Gerota, nr. 18B.

Radiografiile sunt investigații rapide, nedureroase și ajută la diagnosticarea exactă a afecțiunii de care suferă pacientul. Aparatura disponibilă în cadrul Centrului de imagistică Phoenix Medicover este una performantă, de ultimă generație, tocmai de aceea și lista de servicii medicale Radiologie este cât se poate de diversificată.

Radiografii de oase, la Centrul Medical Phoenix

În cadrul Centrului Medical Phoenix Medicover – Centrul de Imagistică de pe strada Dimitrie Gerota, nr. 18B, pot fi efectuate, printre altele, radiografii de: mână și picior, genunchi, femur, gambă, articulație, bazin, calcaneu.
Scopul unei radiografii efectuate asupra oaselor este de a depista multiple afecțiuni, care țin în principal de ortopedie, dar nu numai.
Programează-te acum pentru efectuarea unei radiografii, la Centrul de Imagistică Phoenix Medicover, printr-un simplu telefon la numărul 0217 967 399.

Radiografii de torace cu discount, la Centrul Medical Phoenix

O radiografie de torace poate oferi imagini detaliate asupra inimii, plămânului, precum și a zonelor învecinate, implicit asupra vaselor de sânge. Cu ajutorul acestei radiografii, pot fi diagnosticate afecțiuni precum: cancer mamar, inimă mărită și prezența unor vase de sânge blocate, precum și afecțiuni pneumologice.

Radiografiile de abdomen, recomandate pentru problemele tractului digestiv și urinar

În cadrul Centrului de Imagistică Phoenix Medicover pot fi efectuate inclusiv radiografii de abdomen, care pot ajuta la diagnosticarea unor probleme ale tractului digestiv, precum și la vizualizarea unor posibile obiecte înghițite de un copil. În unele cazuri, în funcție de patologie, aceste radiografii se efectuează cu ajutorul unei substanțe de contrast.
Din echipa Phoenix Medicover D. Gerota fac parte cinci medici radiologi, iar pacienții au posibilitatea de a solicita și a doua opinie printr-o colaborare directă a clinicii cu medici recunoscuți din Bucureşti.

Investigații RMN si Dexa cu preț redus, la Centrele Phoenix Medicover

Și investigațiile RMN au preț redus pentru pacienții care au card de fidelitate. Aceștia plătesc cu 5% mai puțin pentru efectuarea oricărui tip de investigație RMN. De asemenea, pacientii Dexa beneficiază de reducere de 20% la investigatii.

Testare gratuită Babeș Papanicolau, la Centrul Medical Phoenix

Recent, Centrul Medical Phoenix Medicover s-a alăturat programului național pentru prevenirea cancerului de col, iar pacientele Phoenix Medicover care au între 25 și 64 de ani impliniti, care nu sunt în monitorizare cu histerectomie totală sau cancer de col uterin și nu au recoltat în ultimii 5 ani în cadrul programului, pot beneficia de consultație ginecologică gratuită în baza bileteului de trimitere de la medicul de familie. De asemenea, pot beneficia de testare gratuită Babeș Papanicolau, principala metodă de screening și prevenție în ceea ce privește cancerul de col.

articolul original.

Reducere de 5% la serviciile de radiografie pentru pacienții Centrului Medical Phoenix Medicover care au card de fidelitate!

27 November 2022 at 22:30
image

Pacienții Centrului Medical Phoenix Medicover care au card de fidelitate beneficiază de 5% reducere la efectuarea oricărui tip de radiografie, în cadrul Centrului de Imagistică deschis pe strada Dimitrie Gerota, nr. 18B.

Radiografiile sunt investigații rapide, nedureroase și ajută la diagnosticarea exactă a afecțiunii de care suferă pacientul. Aparatura disponibilă în cadrul Centrului de imagistică Phoenix Medicover este una performantă, de ultimă generație, tocmai de aceea și lista de servicii medicale Radiologie este cât se poate de diversificată.

Radiografii de oase, la Centrul Medical Phoenix

În cadrul Centrului Medical Phoenix Medicover – Centrul de Imagistică de pe strada Dimitrie Gerota, nr. 18B, pot fi efectuate, printre altele, radiografii de: mână și picior, genunchi, femur, gambă, articulație, bazin, calcaneu.

Scopul unei radiografii efectuate asupra oaselor este de a depista multiple afecțiuni, care țin în principal de ortopedie, dar nu numai.

Programează-te acum pentru efectuarea unei radiografii, la Centrul de Imagistică Phoenix Medicover, printr-un simplu telefon la numărul 0217 967 399.

Radiografii de torace cu discount, la Centrul Medical Phoenix

O radiografie de torace poate oferi imagini detaliate asupra inimii, plămânului, precum și a zonelor învecinate, implicit asupra vaselor de sânge. Cu ajutorul acestei radiografii, pot fi diagnosticate afecțiuni precum: cancer mamar, inimă mărită și prezența unor vase de sânge blocate, precum și afecțiuni pneumologice.

Radiografiile de abdomen, recomandate pentru problemele tractului digestiv și urinar

În cadrul Centrului de Imagistică Phoenix Medicover pot fi efectuate inclusiv radiografii de abdomen, care pot ajuta la diagnosticarea unor probleme ale tractului digestiv, precum și la vizualizarea unor posibile obiecte înghițite de un copil. În unele cazuri, în funcție de patologie, aceste radiografii se efectuează cu ajutorul unei substanțe de contrast.

Din echipa Phoenix Medicover D. Gerota fac parte cinci medici radiologi, iar pacienții au posibilitatea de a solicita și a doua opinie printr-o colaborare directă a clinicii cu medici recunoscuți din Bucureşti. 

Investigații RMN si Dexa cu preț redus, la Centrele Phoenix Medicover

Și investigațiile RMN au preț redus pentru pacienții care au card de fidelitate. Aceștia plătesc cu 5% mai puțin pentru efectuarea oricărui tip de investigație RMN. De asemenea, pacientii Dexa beneficiază de reducere de 20% la investigatii.

Testare gratuită Babeș Papanicolau, la Centrul Medical Phoenix

Recent, Centrul Medical Phoenix Medicover s-a alăturat programului național pentru prevenirea cancerului de col, iar pacientele Phoenix Medicover care au între 25 și 64 de ani impliniti, care nu sunt în monitorizare cu histerectomie totală sau cancer de col uterin și nu au recoltat în ultimii 5 ani în cadrul programului, pot beneficia de consultație ginecologică gratuită în baza bileteului de trimitere de la medicul de familie. De asemenea, pot beneficia de testare gratuită Babeș Papanicolau, principala metodă de screening și prevenție în ceea ce privește cancerul de col.

articolul original.

Finanțări ilegale anti-Orban de 3 miliarde de forinți din partea unor entități apropiate de CIA, Casa Albă și complexul militar-industrial

27 November 2022 at 11:20

Înainte de alegeri, coaliția formată din extrema stângă (liberală) și extrema dreaptă a Ungariei a păstrat tăcerea în privința banilor pentru campanie din finanțări străine interzise de lege, iar mai târziu chiar a negat că acești bani au fost vreodată livrați din străinătate.

Bani ilegali în campania electorală din Ungaria

Un raport oficial publicat de serviciul secret maghiar leagă plățile efectuate de o organizație nonprofit din SUA, care are strânse legături cu Partidul Democrat și cu criticii guvernului maghiar, de  mișcarea fondată de politicianul de opoziție maghiar Péter Márki-Zay, cel pe care opoziția din Ungaria speră să-l înscăuneze ca prim-ministru.

Liderul grupului parlamentar al Fidesz, Kocsis Máté, a inițiat declasificarea raportului întocmit de Centrul Național pentru Informații despre care a spus că prezintă dovezi „șocante” și „grave” ale ingerințelor străine în alegerile naționale din Ungaria.

Odată ce s-a dezvăluit că opoziția a primit bani din străinătate, eforturile politicienilor și presei care sprijină opoziția au mers în direcția „acoperirii” a cel puțin unei jumătăți a sumelor livrate. Adevărul a ieșit însă la iveală și e pe cale să devină cel mai mare scandal de finanțare a unei campanii din Ungaria de la căderea comunismului încoace!

Raportul serviciului de informații a dezvăluit că 3 miliarde HUF (7,3 milioane EUR) în finanțare externă ilegală s-a aflat în spatele campaniei electorale a opoziției unite din Ungaria.

Ideea unei opoziții unite anti-Orbán a venit dinspre Fundația pentru o Societate Deschisă (Soros), mergând pe ideea, altminteri păguboasă, că strângând laolaltă absolut toate formațiunile politice din Ungaria, inclusiv formațiunile politice care nu ar reuși să treacă singure pragul electoral spre Parlament, ar putea genera o majoritate capabilă să învingă Fidesz în alegeri.

Primele măsurători sociologice au indicat că opțiunea ar putea fi câștigătoare, că există șanse ca Orbán să fie învins la urne! Diferența dintre Fidesz și coaliție era de doar 2 puncte procentuale, adică numai bine în marja de eroare!

Numai că, odată ce lucrurile s-au mai așezat, au urmat alte două măsurători. Prima, arăta fără dubiu că Fidesz ar obține majoritatea fără probleme, mai exact 55% din voturi, în timp ce coaliția „Soros” nu ar reuși să adune decât 43%. Datele au fost prezentate de Nézöpont Poll, sondajul fiind efectuat între 13 și 15 decembrie 2021 pe un eșantion de 1000 de respondenți, având o marjă de eroare de 3,16%.

Slide al sondajului prezentat de Nezopont Poll

Cea de a doua variantă evaluată a fost cea în care partidele participă individual în alegeri. Surpriză! Tot cu Fidesz pe primul loc, însă abia cu 47%! Abia două sau trei din partidele presupusei coaliții, în schimb, ar fi atins pragul electoral. Datele provin de la IDEA Poll, sondajul fiind realizat între 29 noiembrie și 13 decembrie 2021, pe un eșantion de 2000 de respondenți, având o marjă de eroare de 2,2%.

Ungaria și Polonia reprezintă probabil singurele și ultimele cazuri de țări în care un partid mai poate câștiga singur alegerile pentru a guverna fără a intra în coaliții fragile și lipsite de consens ideologic, la cheremul unor forțe externe apte să dărâme oricând guvernarea sau cel puțin să abată coaliția de guvernare de la scopurile propuse! Cum se întâmplă deja în restul țărilor reprezentante ale „democrației occidentale”.

Nu este lipsit de semnificație nici faptul că așa-zisul Parlament European s-a străduit în fel și chip să demonstreze că Ungaria este o dictatură. Nereușind să obțină un consens în această chestiune, s-a ajuns la desemnarea Ungariei drept „autocrație electorală”.

Parlamentul European / Foto: QMagazine

Termenul este perfect idiot, noțiunea de autocrație referindu-se la o formă de guvernare centrată pe un singur individ, care își exercită puterea fără restricții. Alăturarea sintagmei „electorală” transformă expresia într-o struțo-cămilă ce ar vrea să spună că „autocratul”, liderul unic, care domnește după propriile pofte, se sprijină pe un suport al electoratului, dar că acest electorat este păcălit sau cel puțin spălat pe creier. Ori că, electoratul e pur și simplu tâmpit și nu are discernământ atunci când se prezintă la urne. Ca atare, orice mijloc pentru a scăpa o țară de această formă de guvernare și reinstituirea „democrației liberale” ar fi un câștig evident.

De remarcat, din nou, că nu se vorbește despre democrație, ci despre o democrație care se bazează strict pe un așa-zis liberalism, toate celelalte curente politice fiind excluse din bun start din sfera democratică! Iar cheia o reprezintă pleiada de ONG-uri (National Endowment for Democracy, Konrad Adenauer, Gates, Soros, Aspen, Clinton, Albright etc.) și de instituții occidentale gata să finanțeze o înlăturare „justificată” de la putere a indezirabililor din Ungaria, Polonia, Brazilia, Turcia, Italia.

„Suntem recunoscători pentru sprijinul de sute de milioane [de forinți] venit din partea Statelor Unite”, a declarat fostul candidat al opoziției și candidatul pentru funcția de prim-ministru, Péter Márki-Zay, în iunie 2022, recunoscând public pe atunci că a primit 1,8 miliarde HUF ca sprijin din partea „Action for Democracy” din SUA.

Dar descoperirile ulterioare și desecretizarea datelor arată că a fost vorba și despre fonduri externe suplimentare de 1,2 miliarde HUF. Centrul Național de Informare a Ungariei a publicat pe 17 noiembrie 2022 întreaga schemă de finanțare, cu sumele exacte și actorii implicați.

În Ungaria, legea privind funcționarea și managementul financiar al partidelor politice interzice partidelor să accepte contribuții financiare de la organizații străine și cetățeni non-maghiari și, de asemenea, interzice donațiile anonime.

Astfel de legi nu sunt exclusiv ungurești, desigur. Reguli similare se aplică finanțării externe a partidelor politice în majoritatea democrațiilor occidentale, inclusiv în Statele Unite, unde subiectul intervenției străine (rusești) în alegeri a reprezentat o poveste majoră. Și încă reprezintă!

Pentru a avea o imagine de perspectivă, suma de peste 3 miliarde HUF (7,3 milioane EUR) primite de coaliția „Soros” este de aproape patru ori mai mare decât întreaga alocare de cheltuieli de campanie de la bugetul de stat al Ungariei! Chiar și acest fapt indică o încălcare a suveranității statale.

O bază de date cu peste un milion de cetățeni maghiari, la dispoziția actorilor străini

Grupul austriac Datadat a fost un jucător cheie în campania opoziției, deoarece Márki-Zay însuși a spus că MMM, la fel ca cele șase partide din opoziție, și-au predat baza de date către Datadat.

„Partidele au avut acces la o bază de date de aproape un milion și au folosit-o în campanie printr-o decizie comună a celor șase partide”, a spus el.

Datadat nu a negat că a primit bazele de date ale părților. Cu toate acestea, ei au subliniat că nu au deținut niciodată datele, care au fost doar stocate și procesate.

Rețeaua DataDat, potrivit serviciului de informații ungar

Au existat, în esență, două campanii electorale ale opoziției: una condusă de partide și cealaltă de mișcarea lui Péter Márki-Zay, care nu este reglementată de legea partidelor.

Legea maghiară actuală presupune că partidele plătesc pentru campanii, iar reglementările pentru acestea sunt destul de stricte. Legea stabilește în detaliu și în termeni stricți de la cine și în ce valoare se pot accepta donații: din străinătate, de exemplu, este interzis, dar și de la companiile autohtone.

Cu toate acestea, regulile pentru ONG-uri sunt destul de largi și nu sunt supuse acelorași controale stricte ca și organizațiile politice care primesc finanțare de la stat. Ceea ce nu înseamnă că acestea pot încălca legislația electorală, ori că reglementările privind ONG-urile s-ar putea suprapune legislației electorale în vigoare!

Péter Márki-Zay mai spune că nu se simte vinovat pentru cele întâmplate, întrucât MMM (Mișcarea Ungaria Tuturor) nu este un partid politic, ci o mișcare, după cum îi spune și numele. În martie, Mișcarea Ungaria Tuturor, condusă de Péter Márki-Zay, candidatul comun al opoziției la funcția de prim-ministru, a semnat un contract cu Datadat Gmb, cu sediul la Viena. Compania este deținută în minoritate de o companie legată de foști politicieni liberali maghiari influenți, în timp ce pachetul majoritar este deținut de Higher Ground Labs Fund III LP, care este legat de Partidul Democrat din SUA.

Acțiunea pentru Democrație

Printre multele detalii suspecte ale poveștii se numără faptul că, deși Action for Democracy a fost înființată pe 24 februarie 2022, primul transfer – de 684.672 USD – a fost canalizat către Oraculum 2020 Kft., o firmă strâns asociată cu Coaliția Democratică a lui Ferenc Gyurcsány, liderul informal al opoziției, deja la 1 martie.

Raportul marchează doar începutul examinării privind la tranzacțiile financiare ale partidelor din opoziție! Așadar, e extrem de posibil ca pe parcurs să se mai ivească detalii interesante.

În mod ironic, Ungaria a găzduit o armată de observatori electorali (inclusiv OSCE și o mână de alte organizații proeminente) pentru votul din 4 aprilie 2022, iar observatorii au considerat procesul electoral în bună ordine și conform regulilor. Numai că, toți observatorii au privit exclusiv către Fidesz! Se pare, însă, că au căutat în locul nepotrivit. Dacă ar fi căutat încălcări ale regulilor electorale, probabil că ar fi trebuit să acorde mai multă atenție finanțelor suspecte ale coaliției „colorate”.

Rețeaua persoanelor implicate și identificate în acțiunile Action For Democracy cf. Centrului Național pentru Informații

Action for Democracy, care a fost lansată în februarie 2021, se descrie ca fiind o „mișcare internațională de solidaritate pro-democrație” care urmărește „respingerea amenințării crescânde a autocrației în întreaga lume”. Organizația a oferit, de asemenea, o sumă suplimentară de 1,15 miliarde (2,8 milioane de euro) pentru „trei companii maghiare în primăvara și vara trecută”, a declarat agenției de presă MTI, generalul de brigadă Zoltán Andras Kovács, directorul general al Centrului Național de Informații (NIK).

Kovács a scris pe Twitter că tranzacțiile declasificate „încalcă grav suveranitatea Ungariei” și a insistat că „publicul maghiar are dreptul de a ști” despre organizațiile legate de partidele de opoziție din Ungaria care primesc finanțe străine.

Directorul executiv al Action for Democracy, Dávid Korányi – un consilier al primarului stângist al Budapestei, Gergely Karácsony – a declarat că eforturile lor nu vizează doar Ungaria, ci confruntarea „riscului sistemic” din întreaga lume generat de cei care caută să imite „modelul populist naționalist” al lui Viktor Orbán. Pe lângă Ungaria, se face referire și la Polonia, Turcia și Brazilia, despre care se susține că s-ar afla „sub asediu” și riscă să cadă în „dictaturi precum China și Rusia”. De asemenea, Italia și Turcia sunt descrise drept „state cheie ale câmpului de luptă”.

Ce mai spune documentul?

Serviciile maghiare de informații mai prezintă succint și câteva date despre actorii implicați, în special organizații americane, conexiunile și rolul lor în recentul scandal.

National Endowment for Democracy și-a încheiat activitățile active în Ungaria la sfârșitul anilor 1990, când aderarea Ungariei la NATO a devenit sigură. În 2014, conducerea NED a reevaluat situația politică internă din Ungaria, calificând-o îngrijorătoare în raport cu interesele „progresismului” și a demarat un proces pentru reluarea activităților din Ungaria. Doar că, de data aceasta, fără să-și deschidă un birou în Ungaria, ci urmând să-și realizeze obiectivele prin intermediul unor parteneri maghiari. NED beneficiază de o alocație anuală de la bugetul SUA, inclusă în capitolul de cheltuieli ale Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) al Departamentului de Stat și se află sub supravegherea Congresului.

Grupul Albright Stonebridge a fost înființată în 2009 prin fuziunea firmelor internaționale de consultanță The Albright Group și Stonebridge International, fondate în 2001. În 2021, mulți dintre angajații de top ai companiei s-au alăturat administrației prezidențiale a lui Joe Biden. Impactul grupului asupra administrației este semnificativ.

Între iunie 2014 și iulie 2020, Albright Stonebridge Group a avut sarcina  să se ocupe de Ungaria, mai exact de chestiunea „statului de drept” și alte probleme controversate. ASG a lucrat împreună cu Atlantic Council la diverse articole care criticau guvernarea din Ungaria. Tot ei au finanțat și călătoria lui Péter Márki-Zay în America, chiar înainte de campania electorală.

Traseul banilor urmează să fie elucidat în detaliu. Ceea ce se știe în prezent este doar că în stufoasa schemă de finanțare apar nume sonore, Comisia Trilaterală, Globsec, Raytheon, Reporteri Fără Frontiere, Bill And Melinda Gates Foundation, Clinton Global Initiative, Fundația pentru o Societate Deschisă, Aspen Strategy Group, Departamentul de Stat al SUA etc.

articolul original.

Noi echipamente medicale de ultimă generație, la Centrul de Sănătate Năvodari

27 November 2022 at 09:06

Primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, anunță că Centrul de Sănătate Multifuncțional a fost dotat cu aparatură medicală de ultimă generație. E vorba de echipamente donate de către compania Rompetrol, pentru dotarea unui cabinet de Obstetrică-Ginecologie.

Împreună cu partenerul nostru Rompetrol, continuăm să dezvoltăm Centrul de Sănătate Multifuncțional Năvodari! Au ajuns la Năvodari cele mai performante echipamente medicale pentru dotarea unui Cabinet de Obstetrică-Ginecologie, pe care l-ați solicitat de nenumărate ori!

Mulțumesc managerului Spitalului Județean Constanța, dl Ionuț Ionescu, pentru sprijin și prietenului nostru Rompetrol – KMG International!”, a transmis Chelaru.

Investiţia, în valoare 410 000 lei, cuprinde:

– ecograf SAMSUNG HS60 dotat cu sonde de ultimă generație/de top,

– videocolposcop – Full HD sistem complet cu zoom optic integrat și sistem video,

– cardiograf – monitor fetal,

– aparat de măsurat tensiunea arterială,

– sterilizator/autoclav superior B cu osmoză,

– doppler fetal,

– masă ginecologică,

– reflector cu picior, pat tratament, suport perfuzii, instrumentar medical, dulap instrumentar și întreg mobilierul necesar desfășurării în bune condiții a actului medical din cadrul Cabinetului de Obstetrică–Ginecologie.

articolul original.

La Flamma – un altfel de restaurant: meniu internațional gătit chiar în fața ta!

26 November 2022 at 07:15
image

Domnul Răzvan Fodor, de profesie arhitect, a redeschis restaurantul din clădirea de la stația de plecare a telegondolei într-un format rebranduit și îmbunătățit. Fostul “Crêpes d‘art” închis în urmă cu doi ani din cauza pandemiei, a fost transformat în restaurantul “La Flamma” – un restaurant inovator, în care diferite preparate din meniurile local şi internațional sunt gătite chiar în fața clienților de către chefi cu experiență în domeniu, din ingrediente proaspete și de calitate.

Îmbinând experiența de 30 de ani în domeniul HORECA a familiei sale (care a făcut un adevărat brand turistic din Pensiunea Troian) cu sfaturile prietenului său chef Giovanni, antreprenorul a avut ideea de a extinde activitatea speculând o nișă a pieței: un restaurant modern, cu produse din toate colțurile lumii, gătite chiar în fața clienților. În urma cu cca. 8 ani, a preluat de la zero un spațiu pur și simplu carbonizat, după un incendiu care a distrus totul în interior, cu pereți degradați, fără instalații și l-a făcut să arate modern și confortabil, cu dotări de ultimă generație. Ideea unei extinderi a afacerii de familie s-a materializat mai întâi în două restaurante “Crêpes d‘art”, unul în parcul din centrul orașului și cel de la stația de plecare a telegondolei.

Plierea pe cererile clienților, cea mai bună strategie de marketing!

“Crêpes d‘art” a fost cumva un precursor al restaurantului “La Flamma”. Clienții au fost cei care au cerut transformarea din specificul primului în cel de-al doilea.

“La un moment dat clienții au început să solicite tot mai multe produse gătite pe grătar și uneori se vindeau mai bine acestea decât clătitele și acesta a fost semnalul că trebuie să ne axăm pe așa ceva și să rămânem cu clătitele doar pe restaurantul din parc. În prezent, toate produsele sunt gătite într-un cuptor cu jar din mangal obținut din lemn exotic, care în același timp le coace, dar le și prăjește, oferindu-le un gust aparte. Oriunde în zonă, dacă vrei să mănânci un banal burger sau mic, vei fi servit cu un produs preparat  la un grătar fie electric, fie cu rocă vulcanică încălzită cu flacără cu gaz metan. Aici îl facem chiar pe jăratec! Produsele sunt toate proaspete și sunt ușor diferite de cele din alte restaurante similare. De exemplu, micii noștri sunt preparați din carne maturată de vită în amestec cu mangaliță (carne de porc de Mangalița-n.r.). Produsele cele mai solicitate sunt cele din carne din vită maturată, dar la fel de căutate sunt si fructele de mare, peștele, supa de ardei copți ș.a.m.d. Meniul este conceput chiar pe cererile clienților noștri, practic ei ne-au ghidat în tot ceea ce am făcut”, ne mărturisește antreprenorul pentru care clientul chiar are un cuvânt greu de spus.

Fructele de mare la cuptor, salatele calde din legume cu brânzeturi, tăieturile speciale de vită maturată, salata de pere cu nuci, salata de portocale cu piept de pui, humusul cu tarhon, recunoscuta supă de ceapă sunt la mare cerere în restaurantul “La Flamma”.

Numele restaurantului (de la latinescul flamma), specializat pe griller-uri, vine chiar de la acest cuptor aflat în centrul bucătăriei deschise, zona de gătit aflându-se chiar în vecinătatea meselor clienților, iar procesul de transformare a ingredientelor în ceva delicios se petrece chiar sub ochii celui care a făcut comanda – ceva original pentru orașul nostru. Marea majoritate a clienților sunt încântați să poată asista la acest spectacol culinar, mai ales când vine vorba despre produse flambate, chiar dacă, inevitabil, sunt și nemulțumiți – miroase a mâncare în restaurant.

Nu au fost uitați nici clienții vegani, aceștia având o secțiune în meniu. Şi aceste produse sunt gătite în cea mai mare parte în cuptorul cu jăratec.

Meniul este modificat periodic în funcție de produsele cele mai proaspete găsite în piață și, bineînțeles, pliat pe solicitările clienților. Nu este un meniu rigid și se intervine ori de câte ori este nevoie, adaptabilitatea fiind cheia succesului acestei afaceri.

La fel ca și produsele, prețurile sunt pentru toate categoriile de clienți. Găsești și produse mai simple și mai ieftine, dar și produse mai sofisticate cu prețuri pe măsură.

 Un alt mod de a consuma vinurile

O altă noutate care scoate restaurantul din linia banalului îl constituie schimbarea modului în care sunt consumate vinurile. Vinul îmbuteliat, este păstrat într-un enomat (un dispenser cu două trepte de temperatură, ce funcţionează pe bază de gaz de azot) pentru menținerea calității și proprietăților vinului, chiar și după ce o sticlă este desfăcută. Păstrată în enomat licoarea își va păstra savoarea și calitatea. Și din acest punct de vedere, restaurantul „La Flamma” este unic în oraș. Un client poate consuma trei-patru vinuri diferite în aceeași seară, fără să fie nevoit să cumpere câte o sticlă din fiecare. Furnizorii sunt preponderent din țară, dar se regăsesc și din podgorii din Republica Moldova, antreprenorul dorindu-și să aducă mai multe podgorii mai puțin cunoscute, pe care să le promoveze.

După sărbători vor reîncepe concertele de muzică folk și rock, cu degustări de vinuri.

 Chef Cristi de „La Flama” despre proprietățile cărnii maturate

Cu o experiență de peste 20 de ani, dobândită și în străinătate, dar și în diferite localități din România, chefii Virgil Bursuc şi Cristi Lungu sunt în prezent bucătarii de bază ai restaurantului, pe care am avut ocazia să-i vedem în plin spectacol culinar. Pentru că în România beneficiile cărnii maturate nu sunt destul de bine cunoscute l-am rugat pe chef Cristi Lungu să ne explice mai multe.

“Maturarea cărnii, în special la carnea de vită, presupune «învechirea» controlată a cărnii pentru a asigura o carne fragedă după gătire. În speţă, după sacrificare, carnea este lăsată să se relaxeze pentru a depăși starea de rigor mortis în urma transformării glicogenului din mușchi. Acest proces durează la carnea de vită între 12-24 de ore și depășirea acestei condiţii se rezolvă prin maturarea cărnii timp de mai multe zile în funcţie de temperatura la care se face maturarea: 10-13 zile la 0°C, 4-5 zile la 10°C sau 30-40 ore la 20°C. În acest timp, mușchii își recapătă gradual extensibilitatea și carnea devine mai fragedă prin descompunerea enzimatică parţială a fibrelor musculare. Astfel, carnea maturată de vită este mai fragedă, mai suculentă și cu un profil de gust superior și este unul din motivele pentru care la noi nu se consumă carne de vită și lumea reclamă că e tare și că nu o pot găti. Cel mai probabil, carnea cumpărată nu a fost maturată suficient. Din carne maturată se gătesc pe grill delicioase steak-uri precum T-Bone, Tomahawk steak, Striploin, Rib Eye sau Marinate Grill Farbenmix, dar și frigărui, mici sau chiar cârnați”.

În loc de epilog

Antreprenorul își dorește independență fața de actualul proprietar și administrator al clădirii – ar vrea să poată cumpăra spațiul în care a investit foarte mulți bani, de când l-a preluat până acum, spațiu cu multe probleme ce trebuiesc rezolvate de către proprietar. Deocamdată, însă, administratorul judiciar al Perla Invest nu a luat în calcul și faptul că ar trebui să respecte dreptul de preemțiune al chiriașilor când a scos la licitație clădirea.

Angela CROITORU

Foto: Marius BARNA

articolul original.

De ,,Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”, primăria Brașov a deschis primul centru de primire în regim de urgență pentru protecția victimelor violenței domestice !

25 November 2022 at 09:30
By: M.Ex.

Municipalitatea a deschis astăzi primul centru de primire în regim de urgență pentru protecția victimelor violenței domestice care funcționează în Brașov. Aici se vor oferi servicii sociale în vederea prevenirii și combaterii violenței domestice și de sprijinire a victimelor pentru depășirea situației de criză și reluarea unei vieți independente. Centrul este administrat de Direcția de Asistență Socială, iar adresa în care îşi desfăşoară activitatea va rămâne secretă pentru publicul larg, cu scopul de a asigura protecţie totală beneficiarilor.
Deschiderea acestui centru în data de 25 noiembrie are și un rol simbolic, de a marca ,,Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor”, care a fost stabilită în această dată, conform deciziei Adunării Generale a ONU, din data de 7 februarie 2000.
,,Brașovul deschide primul și singurul adăpost pentru femeile abuzate, pentru victimele violenței domestice. Acest adăpost este un centru de primire în regim de urgență pentru femeile care au nevoie să plece de acasă deoarece fie suportă violențe fizice, fie altfel de abuzuri. Ne-am dorit ca acest centru să fie în primul rând un loc primitor, un loc sigur, un loc pentru femeile și copiii care au nevoie să fie ajutați, care fug de acasă. Acest adăpost va putea primi femei și copii din municipiu, dar și din întreg județul Brașov, unde atât victimele, cât și copiii acestora se vor putea simți în siguranță, vor putea participa la activități și vor putea să scape sau să încercăm să-i ajutăm să scape de trauma prin care au trecut”, a precizat Flavia Boghiu, viceprimar al municipiului Brașov.
Beneficiarii acestui centru sunt adulți, victime ale violenței domestice, și cupluri părinte/reprezentant legal – copii. Cuplul părinte/reprezentant legal-copii se referă la părintele victimă împreună cu copilul sau copiii săi, care pot fi victime la rândul lor și/sau martori. Beneficiarii sunt admiși în centru indiferent de domiciliul acestora.
Perioada de acordare a serviciilor sociale este între 5 și 60 zile, în funcție de situația particulară a fiecărui beneficiar și în raport cu nevoile individuale ale acestuia. Contractul poate fi reînnoit, în funcție de nevoile individuale. Serviciile sunt acordate gratuit.
Centrul de primire în regim de urgenţă pentru protecţia victimelor violenţei domestice dispune de 9 camere cu destinaţia de dormitor. Fiecare dormitor este prevăzut cu 2 sau 3 paturi. Dormitoarele sunt amenajate şi dotate astfel încât oferă condiţii de viaţă sigură și confort. Accesul la grupul sanitar se face din dormitor.
Centrul dispune de o bucătărie și o sală de mese complet utilate şi dotate cu toate cele necesare unei gospodării, pentru a încuraja beneficiarii să ducă o viaţă independentă, într-un climat familial.
Totodată, conform viceprimarului Flavia Boghiu, beneficiarii vor avea și o cameră de socializare, pentru a facilita cunoașterea și socializarea, iar copiii au la dispoziție propriul spațiu în care se pot juca, dotat cu măsuțe și scăunele, jucării și decor specific.
,,Am amenajat în acest centru și o cameră de socializare, un spațiu în care beneficiarele acestui adăpost vor putea petrece timp împreună, vor putea citi, vor putea socializa, se vor putea cunoaște. Am căutat să facem un spațiu cald, un spațiu care să invite la socializare și care să le ajute să se deschidă și poate chiar să devină grup de sprijin unele pentru celelalte. Așa cum spuneam, de cele mai multe ori femeile care fug dintr-o relație abuzivă sau dintr-o căsnicie abuzivă, fug împreună cu copiii lor. Fug pentru a fi în siguranță, pentru a se proteja. Tocmai de aceea am considerat că este foarte important să avem amenajată o cameră pentru cei mici, un spațiu de joacă, un spațiu unde să poată fugi de ceea ce s-a întâmplat acasă, să poată fugi de amintirile neplăcute, unde să se poată recupera, unde să se poată juca și cu alți copii. Tocmai de aceea acest spațiu, care a fost amenajat cu ajutorul voluntarilor – desenele de pe pereți, picturile murale sunt făcute de către artiști voluntari – le va permite celor mici să petreacă timpul împreună, să facă activități împreună cu personalul centrului și să-i ajutăm să își revină după experiența traumatizantă pe care au trăit-o”, a completat viceprimarul Flavia Boghiu.
De asemenea, activitățile de integrare/reintegrare socială a beneficiarilor se desfășoară într-o cameră de terapie, atent amenajată cu mobilier și materiale adecvate.
Beneficiarii dispun de un spațiu administrativ dotat cu mașină de spălat rufe și uscător de rufe automat, masă și aparat de călcat.
Prin intermediul acestrui centru, victimele violenţei domestice beneficiază de:
– cazare;
– asigurarea hranei;
– informare și consiliere socială, reluarea contactelor sociale;
– consiliere psihologică, terapii de specialitate;
– educație extracurriculară privind un stil de viață sănătos, pentru dezvoltarea abilităților pentru o viață independentă, educație parentală;
– consiliere/orientare vocaţională, facilitarea accesului la cursuri de formare/reconversie profesională, facilitarea accesului la un loc de muncă;
– facilitarea accesului la servicii medicale;
– suport pentru întocmirea actelor de identitate, dacă este cazul;
– alte activități care contribuie la reinserţia în familie și în comunitate a beneficiarilor;
– consiliere juridică.
Viceprimarul a explicat și modul în care va funcționa acest centru și cum o victimă a violenței domestice poate apela aceste servicii.
,,Cele care vor avea nevoie de serviciile noastre vor putea să apeleze la Direcția de Asistență Socială, iar dacă se află într-o situație de pericol iminent, pot apela numărul de urgență 112, iar echipa mobilă, împreună cu poliția, se va deplasa la domiciliul acestora și le va acorda sprijinul necesar pentru a se muta în centru”, a explicat viceprimarul.
Dotările pentru acest adăpost au fost asigurate prin finanțare în cadrul programului PNRR, iar amenajarea s-a făcut cu sprijinul și contribuția comunității, a organizațiilor private care și-au dorit să ne ajute în acest demers de a face din acest loc un loc frumos și primitor, un loc care să vindece.

articolul original.

Compozitor brașovean, omagiat luni la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov !

24 November 2022 at 17:48
By: M.Ex.

Seara zilei de luni, 28 noiembrie oferă publicului meloman un moment muzical ce-și dorește să omagieze nașterea compozitorului brașovean Tudor Ciortea (1903-1982), Maestru Emerit al Artei, predilect al folclorului românesc care s-a bucurat ȋn timpul vieții de diferite distincții precum premiul George Enescu al Academiei Române (1964), Mențiunea I la Premiul de compoziție George Enescu (1946), titlul de Maestru Emerit al Artei (1964), precum și Ordinul meritul Cultural cl. II (1966).

În ambientul Centrului Multicultural al Universității Transilvania Brașov, ȋncepând cu orele 19, evenimentul ȋl aduce pe scenă pe Ștefan Rus, elev al Liceului Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea”. Tânărul pianist, născut în aceeași zi cu marele compozitor, a început să studieze pianul la vârsta de 7 ani la clasa Profesor Dr. Mihaela Itigan, „remarcându-se prin aptitudini muzicale deosebite ce-i valorifică discursul muzical atât tehnic cât și interpretativ”, tabloul calităților, precum cadrul didactic afirma, fiind ȋntregit de „fondul calitativ al muzicalității lui, simțul înnăscut al frazei și naturalețea sa motrică“.

În decursul anilor, talentatul elev a obținut numeroase premii la concursuri de pian naționale și internaționale, completându-și formarea muzicală cu participări la cursuri de masterclass cu pianiști și profesori de renume precum William Fong, Graeme McNaught, Eduard Kunz, Maurizio Moretti, Florian Mitrea sau Anna Hajduk-Rynkowicz. Totodată acesta a susținut o serie de recitaluri din care menționăm recitalul la „Chopin Birthday Concerts Festival”, Varșovia, Polonia, sau recitalurile în cadrul Pianostar la Filarmonica Brașov, la ARCUB București sau la Goethe-Institut București, prestația lui aducându-i aprecierea audienței. În acest sens, directorul artistic al „Chopin Birthday Concerts Festival”, Anna Hajduk-Rynkowicz, îl numește pe Ștefan Rus „un poet al pianului”, iar muzicologul Prof. dr. Mădălin Alexandru Stănescu spune despre tânărul muzician că este „în mod clar un posibil viitor virtuoz al pianului… Curajul abordării unor partituri de o certă dificultate tehnică, așa cum sunt cele ale lui Liszt, fiind dublat de stăpânirea unei tehnici remarcabile.”
Debutând ȋn armoniile „Jocului țigănesc” de Tudor Ciortea, interpretate de Anca Toke, recitalul de pian de luni, 28 noiembrie vă invită să vă bucurați alături de Ștefan Rus de fascinanta creație a redutabililor compozitori Frederich Chopin și Franz Liszt.

articolul original.

Tribunalul Bucureşti a anulat detaşarea Gabrielei Szabo la Centrul Dalles

24 November 2022 at 12:07
image

Fosta campioană mondială şi olimpică la atletism Gabriela Szabo a anunţat că Tribunalul Bucureşti a anulat detaşarea emisă de primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi a decis reîncadrarea sa în funcţia de director general al Clubului Sportiv Municipal Bucureşti. Totodată, Primarul General a fost obligat la plata a 10.000 lei daune morale şi cheltuieli de judecată.

„La data de 23.11.2022 a fost pronunţată de Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a Contencios Administrativ şi fiscal hotărârea în primă instanţă prin care a fost anulată dispoziţia de detaşare nr. 1245 emisă de Primarul Dan Nicuşor Daniel la data de 03.06.2022, ulterior anunţării acesteia pe o reţea de socializare. Suplimentar obligaţiei stabilită de instanţă, în sensul încadrării Gabrielei Szabo în funcţia de director general al Clubului Sportiv Municipal Bucureşti, pârâtul Primarul General al Municipiului Bucureşti a fost obligat la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de daune morale şi la plata cheltuielilor de judecată”, menţionează Gabriela Szabo în mesajul postat pe un site de socializare.

Nicuşor Dan a anunțat că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie pentru nereguli depistate la CSM Bucureşti, ca urmare a unei verificări a Corpului de Control.

La 3 iunie 2022, Nicuşor Dan anunţa că Gabriela Szabo, directorul general al Clubului Sportiv Municipal Bucureşti, va fi detaşată la conducerea Centrului Dalles, iar în locul ei va fi numit interimar unul dintre directorii adjuncţi. El a susţinut la momentul respectiv că staff-ul de conducere al clubului a ratat obiective competiţionale, a determinat plecarea unor oameni valoroşi şi a avut un management „defectuos”.

De altfel, la 21 noiembrie 2022, Nicuşor Dan a informat într-un mesaj publicat pe un site de socializare că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru nereguli depistate la CSM Bucureşti, ca urmare a unei verificări a Corpului de Control care a vizat activitatea clubului în perioada 2017-2022. Potrivit edilului, CSM a plătit, în 2018, prime în valoare totală de 1.076.330 de lei unor angajaţi care nu aveau dreptul la aceşti bani, respectiv personalului administrativ.

El susţine că 190.965 de lei au fost încasaţi în mai multe tranşe de directorul general al CSM, Gabriela Szabo, tot sub formă de primă. „Totodată, Corpul de Control a identificat şi un posibil conflict de interese generat de un contract încheiat de conducerea clubului în 2018 cu o firmă cu care Gabriela Szabo a încheiat ulterior, în acelaşi an, un contract de cesiune de drepturi de autor. Pe lângă aceste probleme, s-a constatat şi faptul că reorganizările succesive făcute în instituție, în 2017-2019, au fost deficitare, neducând la o îmbunătăţire a activităţii”, a explicat primarul pe Facebook.

articolul original.

Burse de merit şi sociale pentru elevii din învăţământul special

24 November 2022 at 11:35
image

Consilierii judeţeni vor decide cuantumul şi numărul burselor ce vor fi acordate elevilor cu dizabilităţi care învaţă în centrele speciale din Piatra-Neamţ, Târgu-Neamţ şi Roman. Potrivit proiectului, ar putea fi acordate burse de merit  în valoare de 200 de lei, burse de studiu – 150 de lei şi burse sociale cu un cuantum de 200 de lei fiecare.

La Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă “Alexandru Roşca” din Piatra-Neamţ se solicită 9 burse de merit şi 105 burse sociale, La centrul din Târgu-Neamţ, se cer 10 burse de merit şi 111 de ajutor social, iar la centrul similar din Roman 2 burse de merit, 2 burse de studiu şi 98 de burse de ajutor social.

Acest tip de burse se acordă din bugetul de stat, din sumele defalcate din TVA, prin intermediul Consiliului Judeţean Neamţ în subordinea căruia se află aceste centre. (Angela Croitoru)

articolul original.

Festivalul Județean de Teatru pentru Elevi

24 November 2022 at 08:32
image

În sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj (CCAJS) va avea loc vineri, sâmbătă și duminică, 25, 26 și 27 noiembrie 2022, a IX-a ediție a Festivalului Județean de Teatru pentru Elevi.

Organizatori: Consiliul Județean Sălaj, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj.

Vineri, începând cu ora 10, va avea loc secțiunea dedicată teatrului popular. Sâmbătă, de la ora 9.30, se va desfășura secțiunea teatru dramatic pentru clasele V-VIII, iar duminică, tot de la ora 9.30, va avea loc secțiunea teatru dramatic pentru elevi din colegii și licee.
Juriile, formate din Ileana Grațiana Pop, Gabriel Boticaș, inspector școlar, prof. dr. Mădălina Ioana Rus (teatru popular); Alice Valeria Micu, prof. Ion Pițoiu – Dragomir, inspector școlar prof. Petru Ianc (teatru dramatic clasele V-VIII); Adrian Tăut, Ancuța Mărieș, inspector școlar prof. Marcel Lucaciu (teatru dramatic clasele IX-XII), vor acorda premii și mențiune în valoare netă la fiecare secțiune. Toate trupele vor primi diplome de participare. La fiecare secțiune, juriul poate decide redistribuirea premiilor și mențiunilor, în funcție de evoluțiile trupelor participante.

La festival s-au înscris 22 de trupe de teatru din unități de învățământ din tot județul Sălaj, urmând să participe peste 200 de elevi și profesori.

articolul original.

Vernisaj expoziție la CCAJS: „Porți și împrejmuiri tradiționale și istorice din Sălaj” Asociația Arhaic/Ambulanța pentru Monumente Sălaj

24 November 2022 at 08:30

Vernisaj expoziție la CCAJS: „Porți și împrejmuiri tradiționale și istorice din Sălaj” Asociația Arhaic/Ambulanța pentru Monumente Sălaj — Sălăjeanul

Vernisaj expoziție la CCAJS: „Porți și împrejmuiri tradiționale și istorice din Sălaj” Asociația Arhaic/Ambulanța pentru Monumente Sălaj

5

VIZUALIZARI

În urma unei veri lungi în care am făcut cercetare de teren, a venit momentul să împărtășim rezultatele muncii noastre în cadrul unei prime expoziții.

Prin intermediul proiectului „Porți și împrejmuiri tradiționale și istorice din Sălaj” am străbătut satele sălăjene pentru a documenta o categorie aparte de patrimoniu construit: porțile vechi. Nu ne-am limitat la sate ci am străbătut și orașele în contextul în care, în zona urbană, evoluția spațiului construit este una mai dinamică iar presiunea înnoirii porților este chiar mai mare decât în zona rurală.

Scopul: conștientizarea publicului larg în legătură cu valoarea, importanța și frumusețea acestei categorii de patrimoniu construit din lemn și piatră, anume porțile și gardurile vechi – elemente funcționale ale oricărei gospodării și care înglobează elemente de artă și meșteșug.

Vernisajul primei expoziții va avea loc în data de 29.11.2022 la ora 19:00 și va fi găzduită de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în sala Porolissum, Piața 1 Decembrie 1918, nr.12.

Acest proiect cultural este susținut financiar de Ordinul Arhitecților din România din Timbrul de arhitectură. Parteneri în cadrul acestui proiect sunt: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie și Artă – Zalău, Muzeul Județean Satu Mare, Tarnat – Kalotaszeg Durabil.

Echipa proiectului este formată din: Cornelia-Florina Fechete, Mădălina Varga și Bogdan Ilieș.

Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Politica de cookie-uri.
articolul original.

Avaria de la conducta de apă din Centrul vechi a fost remediată. Beciurile istorice continuă să fie inundate

24 November 2022 at 07:13

Avaria survenită în conducta de apă din Centrul istoric al municipiului, care a dus la inundarea mai multor beciuri de la subsolurilor clădirilor declarate monument istoric, a fost remediată în cursul zilei de miercuri. În urma articolului publicat în „Monitorul de Botoșani”, o echipă de intervenție de la Nova Apaserv a ajuns ieri în Piața 1 Decembrie 1918 și a reparat conducta spartă.

„Da, au remediat-o ieri în patru ore, după o lună și jumătate aproape în care nimeni nu a intervenit. I-am rugat să aducă o pompa la fața locului pentru a evacua apa rămasă în beciuri, dar m-am izbit de un refuz categoric. Am sunat la pompieri dar aceștia, în mod normal, mi-au spus că nu intră în atribuțiunile lor evacuarea apei provenită de la o avarie. Oricum, mulțumim pentru că v-ați implicat. Fără dumneavoastră nu se rezolva nimic”, a spus Cornel Simiriuc, botoșăneanul care sesizat problema.

Joi dimineaţă au fost refăcute şi pavajele acolo unde a fost avaria. Asta deoarece în această zonă urmează să fie organizate manifestări pentru 1 decembrie.

Avaria ar fi survenit la începutul lunii octombrie și, cu toate că oamenii au sesizat situația, nimeni nu a intervenit pentru a remedia problema. Din acest motiv, apa a curs zile în șir și a inundat beciurile clădirilor din zonă. Din cauza umezelii, câțiva stâlpi de susținere riscau să se prăbușească. Cornel Simiriuc a făcut sesizări peste tot – la Locativa, la Primărie, la Nova Apaserv, dar cu toate acestea nu s-a intervenit. Situația era scandaloasă cu atât mai mult cu cât avaria punea în pericol și un proiect cu fonduri europene în valoare de aproape un milion de euro, care ar trebui să pună în valoare tunelurile care legau odinioară clădirile din Centrul Istoric.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Din bancă săsească, în centru cultural! ,,Magia iernii la Brașov” în încăperile Băncii de Cultură Apollonia

24 November 2022 at 06:58
By: M.Ex.

Banca de cultură Apollonia, fosta Bancă săsească de pe str. Republicii, intersecție cu Michael Weiss devine, din 16 decembrie, cel mai mare centru cultural din Brașov. Deși în planurile din 2019, clădirea ar fi trebuit să se transforme, după renovare, într-o cârciumă la parter și spații cu altă destinație la etaj, iată că au fost găsite alte destinații acestui spațiu: centru cultural!
Pentru a marca deschiderea imobilului recent renovat, Primăria Brașov, în parteneriat cu Filarmonica, organizează, în cadrul evenimentului ,,Magia iernii la Brașov”, în perioada 16 decembrie – 15 ianuarie, o serie de evenimente pentru brașoveni și cei care ne vizitează orașul. Banca de cultură Apollonia va găzdui expoziții de artă, serate cu muzică clasică, un spațiu dedicat artiștilor locali contemporani, momente artistice oferite de actori, seri literare, și va fi suportul unui spectacol de video mapping.
,,Călătoria” este tema seriei de evenimente și expoziții, care pleacă de la povestea pe care a trăit-o această clădire până să devină centru cultural și ajunge la faptul că Brașovul este una dintre destinațiile principale de călătorie din țară.
Nu întâmplător, una dintre expozițiile prezentate îi este dedicată lui Ștefan Popescu, unul dintre principalii pictori-călători ai artei românești , iar o alta invită vizitatorii la o călătorie în Șcheii Brașovului, prin lucrările pictorului Ștefan Mironescu.
Prin această temă, general abordată de mulți artiști brașoveni, municipalitatea dorește să aducă în fața publicului și călătoriile personale și spirituale ale artiștilor expozanți.
,,După cei mai provocatori ani din istoria recentă, Brașovul este gata să înceapă o nouă călătorie, de această dată o călătorie culturală. Banca de cultură Apollonia, cel mai nou și amplu hub cultural al orașului, își va deschide porțile în data de 16 decembrie 2022. Acest spațiu își propune să devină locul în care artiștii locali, naționali și internaționali să își găsească modul de exprimare. Ne îndeplinim astfel promisiunea de a susține arta contemporană și cultura urbană, dar și misiunea de a susține artiștii brașoveni. Tocmai de aceea, acum, la prima expoziție a noii Bănci de cultură, îi invităm să își înscrie lucrările în această «Călătorie»“, a declarat primarul Allen Coliban.
Ca urmare, municipalitatea lansează invitația către artiștii brașoveni să participe la această călătorie culturală, prin înscrierea lucrărilor lor în cadrul expoziției colective destinate prezentării creației de artă vizuală locală ,,Călătoria”, până pe 4 decembrie 2022, ora 24:00. Înscrierea se va realiza online, prin acest formular: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfXYeaKEQIbThpM-KAmJemH_epSh_RGg3AVnZiAqj_YaCSL0g/viewform.
Juriul care va selecta lucrările este format din: Ioana Ciocan, CEO Art Safari; Mihai Zgondoiu – artist, curator, manager cultural independent, Lect. Univ. Dr. UVT Arte; Radu Popica, doctor în istorie (2020), curator a numeroase expoziții dedicate evoluției artei din sud-estul Transilvaniei în secolele XVIII-XX, autor al mai multor studii despre istoria artei brașovene și expert în artă modernă românească acreditat de Ministerul Culturii.
Perioada de expunere a lucrărilor, în intervalul 16 decembrie 2022 -15 ianuarie 2023, va fi stabilită în funcție de numărul lucrărilor selectate.

articolul original.

Punerea pietrei de temelie a viitorului Centru Rezidențial pentru copii și bătrâni „Sfinții Părinți Ioachim și Ana”

23 November 2022 at 16:12
image

În după-amiaza zilei în care este prăznuită Intrarea în biserică a Maicii Domnului, 21 noiembrie 2022, a fost săvârșită slujba de binecuvântare a locului în care va fi ridicată biserica Centrului Rezidențial „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din comuna Mănăstirea Humorului. Proiectul, demarat de Sectorul de Asistență Socială și Medicală al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prin Fundația „Anastasie Crimca”, își propune să vină în întâmpinarea copiilor cu nevoi speciale, a bătrânilor părăsiți sau a celor aflați în nevoie.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic, slujba de sfințire a locului în care va fi construit centrul a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte și reprezentanți ai Centrului Eparhial, între care Pr. Viorel Ilișoi, consilier al Sectorului Economic-Financiar, pr. Dan Gheorghiță, consilier eparhial – Serviciul Intern de Prevenire și Protecție, și pr. Tiberiu Bardan, director al Fundației „Anastasie Crimca”.

La eveniment au participat numeroși credincioși din țară și din străinătate, reprezentanți ai autorităților locale, precum și maici de la Mănăstirea Humorului.

Inițiativa se bucură și de susținerea credincioșilor din diaspora, Parohia „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” din Hoogstraten, Belgia, fiind aproape de pr. Gheorghiță Macovei, paroh și coordonator al proiectului social filantropic.

La finalul slujbei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul le-a vorbit celor prezenți despre faptul că Dumnezeu a rânduit ca de sărbătoarea închinată Maicii Domnului să fie sfințit un locaș așezat sub ocrotirea părinților acesteia, Sfinții Ioachim și Ana. Totodată, ierarhul a rostit un cuvânt de încurajare pentru toți cei care se implică în ridicarea așezământului.

„Ne rugăm lui Dumnezeu ca începutul să fie binecuvântat. Ne-am rugat lui Dumnezeu să-i binecuvânteze pe lucrători, să binecuvânteze pe ctitori, iar părintele Gheorghe și cu doamna preoteasă Maria, care au primit ascultare și s-au angajat la această biserică, dimpreună cu toți care veți dori să le fiți alături, să se bucure și să ne bucurăm cu toții, s-o vedem ridicată, frumoasă și gata ca o mireasă pentru a I-o da lui Dumnezeu. Și să fim și atunci, poate nu chiar în iarnă, dar cu sufletele pline de dragoste față de Dumnezeu, să fim și atunci la sfințire, când Dumnezeu le va așeza. Dar eu am credință în Dumnezeu că nu peste foarte mult timp va fi gata și biserica aceasta în care să se slăvească Dumnezeu, Maica Lui cea Preacurată și iată Sfinții și Dumnezeieștii Părinți Ioachim și Ana, cărora le este închinată această sfântă biserică.”

Părintele Gheorghiță Macovei le-a mulțumit tuturor celor care s-au alăturat acestui proiect a cărui idee a luat naștere în urmă cu 12 ani.

Prin punerea pietrei de temelie și binecuvântarea locului a fost pus început bun unui demers menit să vină în sprijinul celor aflați în nevoie. Se dorește construirea unui centru rezidențial care să cuprindă biserică, spații de cazare pentru copii abandonați și pentru copii cu dizabilități, camere de zi dotate cu masă pentru servirea hranei, bucătărie dotată corespunzător pentru prepararea și conservarea hranei, bibliotecă, sală de lectură și arte plastice, cabinete dotate corespunzător și pregătite pentru terapie.

Potrivit coordonatorilor proiectului, Centrul „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” va fi „un serviciu de protecție de tip rezidențial pentru copii cu dizabilități și bătrâni având o capacitate de 24 locuri, care asigură copiilor pe o perioadă găzduire, îngrijire, hrană, reabilitare, educație nonformală și informală, sprijin emoțional, consiliere și pregătire în vederea integrării sociale (centrul va derula diferite programe privind includerea socială a copiilor cu dizabilități în parteneriat cu școli din învățământul de masă). În cadrul centrului, copiii vor beneficia de asistență socială, medicală, religioasă, consiliere psihologică. În sprijinul educației, al formării și consolidării deprinderilor de viață independentă vor fi organizate diferite activități: culturale, de cunoaștere, de socializare etc. Centrul va asigura oportunități multiple de recreere, activități ludice, inițiere în folosirea computerului, exerciții fizice, dezvoltarea creativității și abilităților manuale și terapie logopedică care contribuie la dezvoltarea fizică, cognitivă, emoțională și socială a copiilor.”

Cei care doresc să sprijine această lucrare prin care vor primi alinare copii și vârstnici o pot face prin donații în contul Fundației Anastasie Crimca: RO60 RNCB 0234 1704 5677 0001 RNCBROBU.

Irina Ursachi

articolul original.
❌