ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

La loc comanda pentru viitorii recruți din Armata rusă

1 October 2022 at 10:53
By: (R.C.)

Preşedintele rus Vladimir Putin a amânat cu o lună efectuarea stagiului militar în această toamnă din cauza saturaţiei centrelor de recrutare ca urmare a mobilizării parţiale pentru campania militară din Ucraina, a explicat sâmbătă Kremlinul, transmite EFE.

„Acum centrele de înrolare sunt foarte saturate ca urmare a mobilizării parţiale. Pentru a nu agrava şi mai mult această congestie, s-a luat această decizie”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru agenţia RIA Novosti.

Peskov s-a declarat convins că decizia va permite combinarea atât a fluxului bărbaţilor mobilizaţi, cât şi a recruţilor care trebuie să-şi efectueze serviciul militar obligatoriu.

Circa 120.000 de persoane cu vârste între 18 şi 27 de ani, care au fost chemaţi să se încorporeze, urmează să-şi înceapă serviciul militar obligatoriu la 1 noiembrie, în loc de 1 octombrie, aşa cum este tradiţia, scrie EFE.

Este vorba de 7.000 de ruşi mai puţin decât acum un an, deşi nimeni nu a explicat până acum motivul acestei reduceri, comentează EFE.

Militarii însărcinaţi cu mobilizarea parţială au explicat că aceşti recruţi nu vor participa la „operaţiunea militară specială” din Ucraina.

Totuşi, această promisiune a fost încălcată deja încă de la începerea campaniei şi, potrivit presei, nimeni nu poate exclude posibilitatea ca, odată încheiat serviciul militar obligatoriu, aceşti recruţi, care vor fi trecuţi în rezervă, nu vor fi trimişi automat pe front în ţara vecină.

Potrivit legii, recruţii nu pot fi desfăşuraţi într-o ţară străină decât dacă Kremlinul declară legea marţială.

Putin a admis că s-au făcut erori în cadrul mobilizării parţiale şi a ordonat întoarcerea imediată acasă a acelor ruşi mobilizaţi din greşeală.

Mii de ruşi şi-au părăsit ţara de când preşedintele Putin a semnat la 21 septembrie decretul de mobilizare parţială, aminteşte EFE.

Autorităţile ruse au avertizat totodată că pedeapsa pentru cei care încearcă să incendieze centrele de recrutare, ţinte a numeroase atacuri în ultimele săptămâni, este de până la 15 ani de închisoare.

articolul original.

Clubul Moto Mușatinii RC Roman vă invită la a VI-a ediție a evenimentului Alege Viața

26 September 2022 at 11:49
image

Clubul  Moto Mușatinii RC Roman în colaborare cu Roman Value Centre organizează duminică,  2 octombrie  evenimentul Alege Viața- ediția a VI- a. Manifestările incluse  se vor desfășura în parcarea Roman Value Centre începând cu orele 10, după cum urmează:

 • expoziție moto și expoziție mașini de epocă,
 • simulare accident moto cu victimă încarcerată,
 • spectacol incendiar oferit de trupa de cascadori din Ungaria Madmen Ricsy Joker Motor Show

O paradă moto va încheia evenimentul.

Membrii clubului Moto Mușatinii RC Roman vă invită să participați în număr cât mai mare, duminică, 2 octombrie la a șasea ediție Alege Viața!

sursa comunicat organizatori

articolul original.

Rușii își atacă propriile centre de recrutare cu cocktailuri Molotov

23 September 2022 at 11:26

Încă două centre de recrutare din Rusia au fost ținta unor atacuri cu cocktailuri Molotov, în noaptea de joi spre vineri, după ce Vladimir Putin a decretat mobilizarea parțială a armatei ruse. De la declanșarea invaziei militare în Ucraina, cel puțin 12 astfel de atacuri au fost înregistrate pe întreg teritoriul întregii Federații Ruse, conform publicației Meduza.

O persoană neidentificată a aruncat cu un cocktail Molotov în clădirea centrului militar de recrutare din orașul Svobodnîi, din regiunea Amur din estul Federației Ruse. Fațada clădirii a fost „ușor deteriorată de incendiu”. Incindentul s-a produs la miezul nopții de joi spre vineri.

Vineri dimineața, în jurul orei 06.00, s-a înregistrat un alt atac similar asupra comisariatului militar din Habarovsk, centrul administrativ al regiunii cu același nume din sud-estul Rusiei. O persoană necunoscută a aruncat cu cocktailuri Molotov în geamurile „biroului șefului compartimentului de mobilizare și biroului de depozitare al documentației statistice”, conform Nexta.

Poliția rusă a raportat că „la fața locului au fost găsite două sticle de bere (de 0,7 litri) și nouă chibrituri”. Un birou de recrutare al armatei ruse din Nijnîi Novorod (la 440 kilometri est de Moscova) a fost de asemenea atacat cu un cocktail Molotov în cursul nopții de miercuri spre joi.

Autoritățile au spus că, în acest caz, atacul a provocat „daune minore” la un cabinet stomatologic aflat în clădirea în care se afla și centrul de recrutare. Un al centru de recrutare din Sankt Petersburg a fost de asemenea incendiat.

Pe lângă centrele de recrutare, a fost incendiată și o clădire administrativă din orașul Toliatti, aflat la 1.000 kilometri est de Moscova. Intrarea clădirii a fost cuprinsă de flăcări, în urma unui atac similar cu un cocktail Molotov.

articolul original.

”Haidaț pă la noi! Deschideți lada cu zestre sălăjeană!”

7 September 2022 at 09:55
By: Regie
image

Evenimentul ”Haidaț pă la noi! Deschideți lada cu zestre sălăjeană!” ajunge anul acesta la cea de-a șaptea ediţie. Sunteţi invitaţi în acest weekend, în Amfiteatrul Parcului Central Municipal pentru a sărbători Ziua Mondială a Turismului.

Haidaţ’ pă la noi și deschideți lada cu zestre sălăjeană, într-un decor de început de toamnă, în 10 și 11 septembrie, în Amfiteatrul Parcului Central Municipal.

În acest weekend, aducem în Zalău zestre locală, tradiții de Gust, pe care noi, cei pasionați de bogăția tradițiilor noastre, nu vrem să le lăsăm în uitare. Hărnicia și priceperea sălăjenilor, de ieri și de azi, este ceea ce ne străduim să le facem cunoscute și apreciate.

În colaborare cu centrele de informare turistică din comunele Hereclean, Letca, Nușfalău, Plopiș, Sălățig și Șamșud vă așteptăm cu masa plină de bunătăți din gastronomia tradițională sălăjeană.

Apreciem timpul petrecut în aer liber, împreună cu cei dragi, și ne distrăm și învățăm valoarea lucrurilor făcute de mână la atelierele interactive pentru copii și adulți și ne încercăm norocul la tombola cu premii oferite de meșteri populari și producători locali. Ne încântăm de spectacolul oferit de profesioniștii folclorului sălăjean.

Cea de-a VII-a ediție a evenimentului „Haidaț’ pă la noi! Deschideți lada cu zestre sălăjeană” este organizată de Primăria Municipiului Zalău, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică și Casa Municipală de Cultură, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Țara Silvaniei, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Primăriile comunelor Hereclean, Letca, Nușfalău, Plopiș, Sălățig și Șamșud.

Colaboratori: Centrul de Cultură și Artă a Județului Sălaj, Liceul de Artă „Ioan Sima”, Tehno-Print SRL.

Urmăriți pagina evenimentului (bifând „particip” sau „interesat/ă”) pentru a fi la curent cu informațiile privind programul detaliat și update-urile!

articolul original.

Centrele de evaluare COVID s-ar putea transforma în Centre de permanență

1 September 2022 at 04:44

Ministrul Sănătăţii spune că modificările se vor face în următorii doi ani. La ora actuală, la nivel național sunt în funcțiune 186 de centre de evaluare covid.

Centrele de evaluare pentru Covid s-ar putea transforma în centre de permanenţă, iar pacienţii cu probleme medicale care nu reprezintă o urgenţă majoră se vor putea adresa medicilor dinn aceste unități medicale, care îi vor îngriji. După mai bine de doi ani de pandemie în care mulți români au evitat spitalele de teama COVID, acum încearcă să-şi rezolve multe dintre problemele de sănătate neglijate sau amânate, precum și pe cele care apar pe parcurs, iar mulți dintre medg direct la spital, la Unitățile de Primire Urgențe, aglomerându-le.

Prin transformarea centrelor de evaluare în unități medicale de permanență se dorește degrevarea Unităților de Primire Urgențe. Medicii spun că cel puţin jumătate dintre pacienții care ajung aici şi-ar putea rezolva problemele în ambulatoriul de specialitate sau la medicii de familie.

Un centru de permanență în fiecare orășel

Unitățile de Primire Urgențe ale spitalelor sunt adevărate furnicare, iar pentru a le degreva, ministerul Sănătăţii vrea să transforme centrele de evaluare covid în cabinete pentru urgenţe medii şi minore.

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, consideră că „în fiecare localitate, mai ales în oraşele mici, e bine să existe un centru de permanență, unde pacienții vor putea fi investigați, li se va pune diagnosticul și li se va oferi tratamentul necesar, fără să fie nevoie ca aceştia să fie spitalizaţi. Mai mult, există şi posibilitatea spitalizărilor de zi într-un astfel de centru ambulatoriu”, dar spune că modificările se vor face în următorii doi ani. Acum, în ţară sunt 186 de centre de evaluare covid, 13 dintre ele doar în Bucureşti.

Medicii spun că, din păcate, mulți românii se duc în continuare la camera de gardă pentru aproape orice, cu şi fără rost, fie din cauză că nu au asigurări de sănătate și nu pot accesa multe dintre serviciile medicale, fie pentru că știu că în urgență li se fac mai multe analize și investigații pentru care altfel ar trebui să se programeze.

Planuri bune. De unde medici?

Deocamdată, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dorește să înmulțească centrele de permanență cu banii din PNRR, în special în localitățile cu deficit de medici. „Avem centre de permanenţă care asigură servicii de medicină de familie şi încercăm să extindem şi să stabilizăm această reţea de centre de permanenţă, mai ales în zonele rurale sau în localităţi mici, în care accesul la alte servicii de sănătate nu este posibil”, a declarat, la începutul lunii august, ministrul Sănătății.

Președintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Daniel Coriu, atrăgea însă atenția că în 424 de localități din țară nu există niciun medic de familie, iar la nivel național este nevoie urgentă de peste 2000 de medici de familie. În plus, mulți medici care mai sunt în activitate sunt în prag de pensionare sau deja pensionari, și sunt împărțiți disproporționat, cei mai mulți regăsindu-se în marile centre universitare, în timp ce în unele zone rurale lipsesc cu desăvârșire, de zeci de ani.

În acest context, dacă ideea pare bună, problema deficitului de personal rămâne nerezolvată și, așa cum sublinia dr. Coriu, ne întoarcem „la situaţia anterioară pandemiei, cu lipsa personalului pentru zonele defavorizate, oraşele mici și mai ales în rural vorbim nu doar de lipsa medicilor, ci de tot personalul medical”, iar în aceste condiții, pacienţii vor ajunge tot la camerele de gardă sau la UPU, ca și pacienții critici.

Sunt necesare modificări legislative 

Dr Angela Mazdrag

Și medicii de familie consideră că înmulțirea centrelor de permanență este o idee bună, dar spun că „în primul rând trebuie să se țină cont că există o deficiență majoră de specialiști în Medicina de familie. Pe de altă parte, este nevoie de câteva modificări legislative, atât în ceea ce privește organizarea, cât și teritorializarea acestor unități medicale, pentru că există zone în țară în care sunt mai multe centre de permanență decât ar fi necesar și zone în care abia funcționează câteva, cum este județul Buzău, unde avem doar 3 astfel de centre. Sunt necesare, de asemenea, noi norme privind activitatea Centrelor de permenență, a Unităților de Primiri Urgențe și a serviciilor de Ambulanță, pentru că acum, spre exemplu, dacă ambulanța este solicitată de un pacient, este obligată să-l transporte la UPU, nu la Centrul de permanență, chiar dacă acest centru există. În plus, poate ar trebui o mai mare implicare și din partea autorităților locale, pentru că un medic, chiar dacă ar vrea să deservească mai multe localități, are nevoie de cabinete medicale în fiecare dintre acestea, iar din banii cabinetului nu poate suporta cheltuielile din mai multe puncte de lucru”, a explicat dr. Angela Mazdrag, președintele filialei Buzău a Patronatului Medicilor de Familie.

Paliative guvernamentale

Prof Dr Daniel Coriu

Executivul spune că a găsit o soluție la lipsa medicilor de familie, prin aprobarea unei Ordonanțe care prevede că Centrele de permanență vor putea funcționa și cu 5 medici, în loc de 7, cum este acum, iar în cazul în care „spaţiul şi dotarea centrelor respective sunt asigurate de către echipa medicală” s-a eliminat și obligativitatea acordului consiliilor locale  la înființarea centrului de permanență.

În plus, prin excepţie, se pot înfiinţa centre de permanenţă „cu prioritate în orice localitate rurală izolată, greu accesibilă, în care nu există acces la servicii de asistenţă medicală pentru populaţia din zonă”, iar asta ar putea asigura „serviciile medicale „ambulatorii la care cetăţenii să aibă acces în permanenţă, ceea ce duce, pe de o parte la uşurarea accesului şi, pe de altă parte, la evitarea supraaglomerării unităţilor de primiri urgenţe şi a spitalelor”, potrivit ministrului Rafila.

Problema deficitului de specialiști rămâne însă la fel de acută și a fost din nou subliniată de prof. dr. Daniel Coriu, medicii tineri nu vor opta pentru orașele mici sau pentru mediul rural dacă nu for fi convinși de autoritățile locale că li se vor pune la dispoziție cabinetele dotate și toate facilitățile de care au nevoie.


articolul original.

5 sfaturi pentru operatorii centrelor de date pentru a rezista valurilor globale de căldură

24 August 2022 at 15:28
image

Valurile de căldură record pun în dificultate economiile de pe tot globul, fără semne de ameliorare în viitorul imediat. Dincolo de impactul asupra vieții, căldura extremă are un impact major asupra operațiunilor și infrastructurii centrelor de date, de la întreruperi la centrele de date din Regatul Unit, la producție redusă la centralele electrice din Franța și până la îngrijorările legate de utilizarea apei în perioadele de secetă în zonele afectate din întreaga lume.

Dacă un lucru este clar, este că trebuie să fim pregătiți ca aceste condiții meteorologice extreme să devină obișnuite, așa că adaptarea la această inevitabilitate este crucială”, a declarat Karsten Winther, președintele Vertiv pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA). „Clienții devin din ce în ce mai conștienți de provocările pe care le aduce căldura extremă, de exemplu, și se preocupă pe bună dreptate de modul în care pot atenua riscurile rezultate atunci când vine vorba de operațiunile centrelor lor de date.”

Acțiuni imediate

Pentru a menține sistemele reci și pentru a asigura disponibilitatea centrului de date, experții Vertiv recomandă o serie de acțiuni imediate:

 • În funcție de încărcarea centrului de date, rulați cât mai multe unități posibil pentru a reduce sarcina pe fiecare unitate de răcire. De obicei, o organizație ar rula toate unitățile redundante, dar dacă sarcina IT nu este de 100%, ar trebui să ruleze suficiente unități pentru a ajunge cât mai aproape posibil de unitatea de răcire. Acest lucru menține presiunile agentului frigorific mai scăzute, astfel încât să nu existe riscul unei presiuni ridicate la o temperatura ambientală mare. De asemenea, oferă un punct de operare mai eficient.
 • Programați un plan de întreținere regulat. Lipsa curățării adecvate și regulate a bateriei condensatorului poate provoca o reducere a capacității de climatizare a unității termice. În plus, menținerea corectă a nivelului de încărcare a agentului frigorific ajută la funcționarea fără probleme la capacitatea proiectată și eficiență în operare. O încărcătură de agent frigorific prea scăzută sau prea mare poate cauza ineficiențe operaționale.
 • Luați în considerare diferite tipuri de sisteme de răcire, inclusiv sisteme de răcire prin imersie, răcire fără apă și sisteme de răcire freecooling prin evaporare concepute pentru a oferi fiabilitate și eficiență în medii cu temperaturi ridicate.
 • Dacă vă bazați pe celulele solare ca sursă de energie, luați în considerare reducerea eficacității celulelor solare pe măsură ce temperaturile ambientale cresc.
 • În loc să vă bazați doar pe datele istorice pentru a determina capacitatea centrului de date – date care nu țin cont de temperaturile extreme de astăzi – folosiți modelarea predictivă.

Criza se va amplifica

Pe măsură ce planeta continuă să se încălzească și criza climatică se intensifică, valurile de căldură extremă vor deveni și mai comune. Acțiunile pe termen scurt vor trebui să fie însoțite de schimbări sistemice pe termen mai lung în industrie.

Ca industrie, ar trebui să ne uităm și să învățăm de la regiuni precum Orientul Mijlociu, Africa și Australia, care s-au adaptat deja la temperaturi ridicate pentru o mare parte a anului”, a precizat Steve Madara, vicepreședinte pentru vânzări termice la Vertiv.Când facem acest lucru, este clar că status quo-ul nu ne ajută să evoluăm. Trebuie să reevaluăm planificarea spațiului de pe acoperiș și să ne proiectăm infrastructurile centrelor de date pentru a rezista la sarcini termice mai mari, regândind amplasarea sistemelor de infrastructură în plus de capacitatea centrului.”

articolul original.

Din centrul de plasament, în viața de afară

24 August 2022 at 10:17

Peste 1.000 de copii şi tineri din centrele de plasament sunt implicaţi, de un an de zile, în proiectul Great Future, menit să îi ajute să îşi îmbunătăţească abilităţile sociale, dar şi să dezvolte deprinderi de viaţă independentă, esenţiale pentru viaţa de după ieşirea din sistemul de protecție. Participă la cursuri vocaţionale, merg la şedinţe de psihoterapie sau de consiliere vocaţională, merg în tabere de viaţă independentă şi au parte de ieşiri educative şi ateliere interactive.

Great Future este un proiect ce se va desfăşura pe parcursul a 3 ani, la iniţiativa Ajungem MARI şi sprijinit de PEPCO România. Rezultatele obţinute în primele 12 luni arată cât de multe lucruri poate schimba implicarea activă în vieţile acestor tineri.

Dovadă stă şi admiterea la Liceul de Arte, cu 10 pe linie, a unui copil din Braşov care a beneficiat pe parcursul acestui an de cursuri vocaţionale în domeniul său de interes. În total, 20 de tineri au participat de-a lungul acestui an, în cadrul Great Future, la cursuri vocaţionale de teatru, desen, chitară şi multe altele, cursuri care îi ajută nu doar să-şi împlinească visurile, ci şi să-şi dezvolte talentele şi interesele în diverse domenii, să lucreze în grup şi să se integreze cu uşurinţă în societate.

În timpul pandemiei le-am dat lui G. şi A. o misiune: să pună în scenă o piesă de teatru şi să joace în ea. Au decis, după lungi discuţii, să joace un fragment din Moara cu noroc a lui Ioan Slavici. Au fost extrem de fericite să facă rolurile respective şi s-au implicat mult şi în organizarea piesei, aşa că mi-am dat seama că erau foarte interesate de acest domeniu.

La scurt timp am văzut un anunţ prin care se căutau tineri actori pentru o piesă ce urma să fie pusă în scenă la teatrul din oraş. Le-am povestit şi au mers la casting. Surorile şi M. au luat proba, iar când a sunat G. să-mi dea veştile bune, vocea ei tremura de încântare: Am ajuns la teatru şi erau o mulţime de adolescenţi. Eram super stresate, dar am reuşit să ne liniştim şi să ne concentrăm pe ceea ce ni s-a dat de făcut. Am fost alese şi o să avem roluri în mai multe piese ce vor fi puse în scenă anul acesta.” spune Elena-Mirela Panait, voluntar Ajungem MARI.

„Am început să-mi recunosc propria valoare”

Alţi 80 de tineri au participat în ultimul an la cursurile susţinute de voluntarii Ajungem MARI pe baza suporturilor oferite, realizate de specialişti în educaţie, pe teme extrem de necesare şi interesante, în acelaşi timp, precum educaţia pentru sănătate, educaţia financiară, civică, siguranţă online, viaţă independentă şi relaţii interumane.

Proiectul Great Future înseamnă un ajutor semnificativ şi pentru 15 tineri care au intrat de anul trecut în procesul de terapie, esenţial pentru ca ei să poată învăţa cum să gestioneze traumele care le-au marcat vieţile şi emoţiile provocate de acestea.

Terapia m-a ajutat cu adevărat şi mi-ar plăcea tare mult să continui până când voi avea încredere în mine şi până când mă voi simţi pregătit să-mi controlez gândurile şi emoţiile.

Am început toamna trecută să învăţ mai multe despre cum să-mi stăpânesc emoţiile precum tristeţea, frica şi anxietatea, cum să mă înţeleg pe mine mai bine, să-mi cresc încrederea în propria persoană şi să mă apreciez mai mult.

În doar câteva luni am reuşit să îmi schimb felul de a privi lucrurile. Am început să-mi recunosc propria valoare pentru că fiecare om merită compasiune şi ca să fii iubit trebuie mai întâi să te iubeşti pe tine. Am făcut multe progrese şi sunt tare mândru de mine” mărturisește M., beneficiar al programului Great Future.

Tabere pentru dezvoltare personală și deprinderi de viață independentă

Încă 188 dintre tinerii aflaţi în centrele de plasament şi apartamente de tip familial au beneficiat în acest timp de ieşiri şi excursii care le-au oferit atât conţinut educativ de calitate, cât şi ocazia de a descoperi lumea din afara locurilor în care trăiesc şi de a observa lucrurile cu care vor lua contact odată ce vor deveni adulţi. Au mers la muzee, la film şi au petrecut timp în natură, învăţând lucruri şi jocuri care să-i ajute să se deschidă şi să se descopere.

50 de tineri descoperă vara aceasta taberele pentru dezvoltare personală şi deprinderi de viaţă independentă. Timp de o săptămână, aceştia sunt implicaţi în activităţi diverse, menite să îi ajute să se gospodărească singuri, să gătească, să se organizeze, dar şi jocuri de echipă educative şi distractive şi drumeţii în natură.

Iar pentru 769 de copii din 14 judeţe, Ziua Copilului a fost unică datorită Carnavalului de 1 iunie organizat fie la centrele în care aceştia locuiesc, fie la picnicuri sau prin ieşiri de o zi.

8 ani de fapte bune

„Sunt deja 8 ani de zile de când am pornit în această misiune atât de dragă, de a le fi alături copiilor ajunşi în centrele de plasament. Credem cu tărie că, în ciuda greutăţilor şi traumelor cu care se confruntă, aceştia îşi pot clădi o viaţă mai bună. Şi ne bucurăm tare mult că partenerul nostru în acest proiect, PEPCO România, simte la fel şi ne sprijină să le oferim cât mai multe oportunităţi de dezvoltare şi învăţare”– declară Emilia Mocan, director program național Ajungem MARI.

Proiectul Great Future, dezvoltat de Ajungem MARI în parteneriat cu PEPCO România, se desfăşoară în Bucureşti şi 20 de judeţe din ţară şi va include, în fiecare an, cel puţin 60 de noi tineri care vor fi sprijiniţi să se cunoască mai bine, să-şi dezvolte talentele şi abilităţile şi să plece cu încredere în noua viaţă, după ieşirea din sistemul de protecţie.

Sunt peste 45.000 de copii şi tineri aflaţi în sistemul de protecţie în România. Aproximativ 9.000 de copii intră în sistem în fiecare an, ca urmare a abandonului sau a diverselor tragedii care le lovesc familiile, iar cei mai mulţi dintre ei au suferit traume emoţionale ce au nevoie de multă muncă și ajutor pentru a putea fi depăşite. Din cauza acestora, copiii instituționalizați nu mai au puterea să-şi observe şi să-şi atingă potenţialul.

Ajungem MARI este unicul program naţional care susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor instituţionalizaţi şi din medii defavorizate. Sunt peste 3.000 de copii sprijiniţi de voluntarii organizaţiei, în Bucureşti şi 24 de judeţe din ţară. Mai multe informații despre organizație și proiectele desfășurate puteți citi aici

PEPCO este un lanț european de retail care oferă clienților săi acces ușor și rapid la toate produsele dorite sau necesare, pentru a-și îmbrăca familia și pentru a-și îngriji sau decora casele, la prețuri mici. Brand-ul a fost lansat în 2004 în Polonia și de atunci a captat interesul unui număr tot mai mare de clienți, extinzându-și ulterior operațiunile în Europa Centrală și de Est. PEPCO operează peste 2800 de magazine în Europa.

În domeniul responsabilității sociale, PEPCO se concentrează pe sprijinirea copiilor, implicându-se în principal în activități care vizează îmbunătățirea calității timpului liber. Există în derulare zeci de programe CSR la locul de muncă în fiecare țară în care PEPCO este prezent. În toate aceste țări cooperăm cu organizații neguvernamentale care ajută copiii din familiile sau comunitățile defavorizate. Aceste organizații se concentrează pe dezvoltarea personală și emoțională a copiilor, pe consolidarea abilităților și competențelor acestora și pe sprijinirea accesului la educație. De asemenea, întreprind activități care vizează creșterea interesului lor pentru artă, cultură și sport. 

articolul original.

În Dolj, bacalaureatul de toamnă se restrânge în două centre

22 August 2022 at 02:15
image

Bacalaureatul de toamnă continuă în această săptămână cu probele de evaluare a competenţelor digitale şi de comunicare. În Dolj, examenul se va desfăşura doar în douăp din cele trei centre care au fost la probele scrise. Motivul reducerii numărului de centre este că la aceste probe sunt mai puţini candidaţi.

În acest an, la sesiune de toamnă a examenului de bacalaureat sunt cei mai puţini candidaţi. Din datele ISJ Dolj, s-au înscris 944 de candidaţi, dintre care 565 sunt absolvenţi de liceu din seria curentă şi 379 sunt absolvenţi din seriile anterioare. Cei mai mulţi candidaţi au fost aşteptaţi la probele scrise, unde au fost înregistrate şi incidente, doi candidaţi fiind eliminaţi pentru tentativă de fraudă. Unul dintre cei eliminaţi susţinea examenul în centrul de la Liceul „Ştefan Milcu” Calafat, fiind surprins de comisie cu căşti asupra sa.

Pe surse, se pare că respectivul candidat a fost descoperit de profesori că încerca să fraudeze examenul pentru că s-ar fi făcut microfonie în sala de examen. Şi cel de al doilea candidat eliminat a fost suprins tot cu căşti asupra sa şi susţinea examenul la Liceul „Constatin Brâncuşi” din Craiova. Cei doi candidaţi nu mai au dreptul să participe la următoarele două sesiuni de examen şi li se anulează şi notele de la toate probele susţinute anterior.

Puţin peste 20 de candidaţi în centrul de examen din judeţ

Dacă la probele scrise au fost trei centre de examen, pentru evaluarea competenţelor lingvistice şi digitale vor rămâne doar două centre de examen. „Centrele pentru evaluarea competenţelor vor fi la Colegiul „Ştefan Odobleja” din Craiova unde se vor prezenta şi candidaţii care sunt înscrişi la centrul de examen de la Liceul „Constantin Brâncuşi” din Craiova. Candidaţii din judeţ vor susţine probele de competenţe la Liceul Tehnologic „Ştefan Milcu” din Calafat”, a precizat inspectorul şcolar Nicoleta Liţoiu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj.


La Colegiul „Ştefan Odobleja” din Craiova vor fi 107 candidaţi la proba A, 119 candidaţi la proba C şi 110 la proba D. La Liceul Tehnologic „Ştefan Milcu” Calafat sunt aşteptaţi câte 28 de candidaţi la probele A şi C şi 27 de candidaţi la proba D.
Conform calendarului, pe 22 – 23 august va fi evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română pe 25 august se va desfăşura evaluarea competențelor digitale, iar pe 26 și 29 august va fi evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională. Primele rezultate se vor afişa pe 31 august.

Minimum media 6 pentru promovare

Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de bacalaureat sunt să-și fi echivalat sau recunoscut toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 cel puțin la fiecare dintre acestea, să obţină media generală minimum 6 la probele scrise.
Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

articolul original.

În județul Sălaj, peste 400 de candidați sunt așteptați la Examenul Național de Bacalaureat (sesiunea august-septembrie 2022)

16 August 2022 at 06:44
By: Regie
image

Examenul Național de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2022, începe marți, 16 august 2022, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Miercuri, 17 august 2022, se va desfășura proba obligatorie a profilului, iar joi, 18 august 2022, va avea loc proba la alegere a profilului și a specializării. Ultima probă scrisă, proba la Limba și literatura maternă, este programată, joi, 19 august 2022. De asemenea, probele orale se vor desfășura după următorul calendar: Proba A – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (22-23 august 2022); Proba B – Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (24 august 2022); Proba D – Evaluarea competențelor digitale (25 august 2022); Proba C – Evaluarea competențelor lingvistice  într-o limbă de circulație internațională (26 și 29 august 2022).

În județul Sălaj, probele scrise se vor desfășura în două Centre de Examen: Liceul Tehnologic „Voievodul Gelu” Zalău și Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău.

Pentru această sesiune, s-au înscris 433 candidați dintre care 282 din promoția curentă, respectiv 151 din promoțiile anterioare.

Lucrările absolvenţilor sălăjeni vor fi transportate şi evaluate în alt  judeţ. La rândul său, judeţul Sălaj va prelua şi corecta lucrări, dintr-un judeţ învecinat, în Centrul Zonal de Evaluare Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău.

Afișarea primelor rezultate, în Centrele de Examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 31 august 2022 (până la ora 12:00). Reamintim faptul că, în conformitate cu prevederile art. 5 și ale art. 6 din Regulamentul UE 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date de abrogare a Directivei 95/46/CE (Regulamentul general privind protecția datelor – RGPD), afișarea rezultatelor se va face prin anonimizarea numelui și a prenumelui candidatului.

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. În această situație, candidații completează, semnează și depun/transmit prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale, după soluționarea contestațiilor, vor fi făcute publice, în data de 3 septembrie 2022.

Toate probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor în sala de examen. Beneficiază de prelungirea timpului de lucru, cu maximum două ore, candidații pentru care s-a aprobat această solicitare de către Comisia Județeană de Organizare a Examenului de Bacalaureat, în baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea condițiilor de egalizare a șanselor pentru elevii cu deficiențe de vedere, deficiențe de auz și tulburări de neurodezvoltare.

Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio.

Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică și la Geografie, candidații pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.

Pentru elevii care solicită și primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naționale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susținerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfășurare a Bacalaureatului.

Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.

Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

 • recunoașterea/echivalarea/ susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;
 • susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
 • obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise

Biroul de presă al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj

articolul original.

Alianța Națională pentru Boli Rare România a împlinit 15 ani

9 August 2022 at 10:40

La ceas aniversar, le urăm membrilor celor 52 de asociații care fac parte din această Alianță și tuturor pacienților cu boli rare din România, multă sănătate, putere de muncă, realizări pe măsura eforturilor depuse și „La mulți ani!”  

Se împlinesc astăzi, 15 ani de când Alianța Națională pentru Boli Rare din România ANBRaRo și-a început activitatea, iar de atunci desfășoară neîntrerupt, proiecte prin care susține pacienții cu boli rare, le susține drepturile în relația cu autoriățile și diseminează în rândul populației generale informații despre bolile rare (orfane).

Înființată la inițiativa Asociației Prader Willi din România, printr-un proiect finanțat de CEE Trust, Alianța pentru Boli Rare s-a înființat la 8 august 2007, prin reunirea eforturilor a 32 de membri fondatori, între care 9 organizații de boli rare și grupuri de pacienți pentru care boala era atât de rară încât nu exista o asociație.

Cu timpul, ANBRaRo a fost sprijin pentru tot mai mulți pacienți, astfel că la ora actuală reunește 52 de asociații de pacienți cu boli rare la nivel național.

Scopul nostru comun este acela de stimulare a creșterii responsabilității comunității față de pacienții afectați de boli rare prin implicarea actorilor sociali din acest domeniu: pacienți, familii, specialiști, colaboratori și reprezentanți ai autorităților”, spune Dorica Dan, președinte ANBRaRo.

ANBRaRo este membră a Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) din România, iar la nivel internațional „suntem membri activi în EURORDIS – Rare Diseases Europe și în RDI – Rare Diseases International.

În acest moment aniversar, dorim să evidențiem realizările și succesele majore din cei 15 ani de existență. Datorită efortului colectiv al celor 52 de organizații membre, specialiști, parteneri, sponsori și finanțatori am reușit împreună să transformăm bolile rare într-un domeniu prioritar de sănătate la nivel național, european și global”, subliniză Dorica Dan.

ANBRaRo  menționează că profilul de țară pentru bolile rare din România arată că avem: Program național de boli rare din anul 2008, Consiliu Național de Boli Rare din 2013, Plan Național de Boli Rare integrat în Strategia Națională de Sănătate din 2014, 32 de Centre de Expertiză acreditate din 2017, 1 rețea națională pentru anomalii congenitale cu sau fără dizabilități intelectuale, Centrul NoRo – centru de expertiză acreditat, membru în ERN ITHACA, dar și centru resursă de boli rare membru în RareResourceNet – Rețeaua Europeană a Centrelor Resursă pentru Boli Rare, 19 Centre de Expertiză prezente în 11 Rețelele Europene de Referință.

Împreună, organizațiile din ANBRaRo au organizat 7 conferințe internaționale de boli rare, 15 campanii de Ziua Bolilor Rare, 10 Școli de Boli Rare pentru Jurnaliști, 12 conferințe Europlan pentru monitorizarea implementării Planului Național de Boli Rare și multe alte activități pentru pacienți.

Chiar și în anul 2022 au fost inițiate mai multe grupuri de lucru pe domeniul bolilor rare la nivelul Ministerului Sănătății, iar lista de medicamente orfane a fost actualizată. Aceste progrese se datorează solidarității și implicării asociațiilor membre, experților, sponsorilor și tuturor partenerilor. Mulțumim! Mai sunt multe de făcut (registru național de boli rare, extinderea screeningului neonatal, rambursarea mai rapidă a terapiilor, Legea bolilor rare – ca să menționăm doar câteva provocări). Suntem conștienți că doar împreună putem reuși să reducem inegalitățile și să îmbunătățim calitatea vieții pacienților cu boli rare din România. Vă mulțumim!”, transmite Dorica Dan – președinte ANBRaRo.

Sursă foto: ANBRaRo


articolul original.

Lista actualizată cu a Centrelor de evaluare ambulatorie a pacienților cu COVID-19 a fost actualizată

1 August 2022 at 07:34

Ministerul Sănătății a publicat lista actalizată cu Centrele de evaluare COVID-19 din cele 41 de județe și Minicipiul București funcționale, în care pacienții depistați pozitiv cu SARS-CoV-2 trebuie să meargă pentru a primi tratament antiviral.

Centrele de evaluare ambulatorie Covid-19, înființate la începutul acestui an, pentru a scădea presiunea pe Unitățile de Primiri Urgențe și ambulatoriile din spitale, sunt funcționale, iar lista cu acestea a fost actualizată, pentru a veni în sprijinul pacienților infectați cu noul coronavirus, anunță Ministerul Sănătății.

Pacienții testați pozitiv pentru SARS-CoV2 trebuie să ajungă la un centru de evaluare în ziua în care au primit rezultatul testului sau într-un timp cât mai scurt, iar aici are loc evaluarea clinică și evaluarea antecedentelor pacientului confirmat oficial pozitiv pentru SARS-CoV-2. Acesta se prezintă la Centru doar cu actul de identitate, nu are nevoie de bilet de trimitere, pentru că este deja înregistrat în CoronaForms. Aici va fi consultat, iar după caz, i se fac analize de sânge, examen radiologic pulmonar sau RMN, iar după ce este întrebat de medici despre absolut toate medicamentele pe care acesta le ia pentru alte afecţiuni pe care le are, i se va recomanda conduita terapeutică și, după caz, tratament antiviral care i se eliberează chiar în centru, pacientul nu trebuie să meargă cu rețeta în mână la farmacie.

Detalii despre datele de contact şi programul de funcţionare al acestor centre pot fi găsite pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Lista centrelor de evaluare Covid-19 din București și Ilfov

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila”;

Spitalul Clinic „Sf. Maria”;

Spitalul de Urgenţă „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”;

Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu”;

Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”;

Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Ştefan”;

Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof.Dr. Matei Balş”;

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr.Victor Babeş”;

Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”;

Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”;

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti;

Spitalul Clinic Judeţean Ilfov;

Spitalul de Obstretică Ginecologie Buftea.

În Județul Buzău funcționează 4 Centre de testare la Spitalul Județean de Urgență (secția de Boli infecțioase Gărlași), la Spitalul Municipal Rm Sărat, la Spitalul Orășenesc Nehoiu și la Spitalul de Boli cronice Smeeni. 

Alexandru Rafila

În ceea ce privește evoluția pandemiei de COVOD-19 pe teritoriul României, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila a declarat, într-o cnferință de presă, că valul 6 ar trebui să se diminueze în a doua jumătate a lunii august, iar valul 7 ar putea începe în octombrie – noiembrie, dacă va apărea o nouă variantă a Omicron care să fie cel puțin la fel de transmisibilă ca BA.5.

Cu peste 2000 de infectări în ultimele 24 de ore, „menţinem acelaşi procent de 20% de persoane care se reinfectează într-un interval de timp mai mare de 90 de zile. În ceea ce priveşte gradul de ocupare al secţiilor de spital – al paturilor alocate infecţiilor cu noul coronavirus – am ajuns la un procent de 17,18 la sută, iar la terapie intensivă sunt internate 263 de persoane, reprezentând un procent de 14,69 la sută. Creşterea este mai rapidă la numărul de persoane internate, puţin mai lentă la cazurile internate în secţiile de terapie intensivă, ceea ce indică mai degrabă o severitate mai redusă a tulpinilor circulante”, a spus Rafila, care a admis însă că numărul deceselor ar putea să mai crească, în contextul în care în ultimele 24 de ore au fost raportate 149 de decese ale pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, de aproape de trei ori mai mult decât cu o săptămână în urmă. În acest context, ministrul a recomandat „purtarea măștii în spațiile aglomerate”.


articolul original.

Lista națională a centrelor de evaluare COVID-19. Ce trebuie să faci dacă ai simptome ale bolii

29 July 2022 at 17:57
image

Ministerul Sănătății a actualizat lista centrelor de evaluare COVID din România. Ministerul Sănătății a publicat la începutul anului și ghidul pentru persoanele care au simptome de COVID, astfel că cei confirmați cu COVID, care au simptome ușoare sau medii cu 2 sau mai mult de 2 factori de risc, trebuie să meargă pentru consultație și tratament într-un centru de evaluare.

Ce trebuie să faci dacă ai simptome de COVID

 • 1. Dacă prezinți simptome de COVID precum: febră, tuse, oboseală, pierdere miros sau gust, dureri de gât sau cap și dureri musculare, trebuie să mergi să te testezi;

Testarea pentru COVID se poate face la un laborator avizat, la medicul de familie sau la farmacie.

Dacă testul antigen este negativ, se va face restestare cu test COVID RT-PCR.

 • 2. Dacă rezultatul testului este pozitiv și ai simptome ușoare cu cel mult un factor de risc, mergi sub observație la medicul de familie – Aici primești tratament ambulatoriu până la însănătoșire;
 • 3 – Dacă rezultatul testului este pozitiv și ai simptome ușoare sau medii, cu 2 sau mai mult de 2 factori de risc, mergi în centru de evaluare pentru consultație și tratament – Aici primești tratament ambulatoriu până la însănătoșire;
 • 4 – Dacă rezultatul testului este pozitiv și simptomele sunt agravate, mergi la spital – unde primești tratament până te însănătoșești.

Ce trebuie să faci dacă ai simptome de COVID

Lista națională a centrelor de evaluare COVID-19

În funcție de județul în care locuiești, vezi unde poți merge la un centru de evaluare COVID.

Alba – 7 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Arad – 4 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Argeș – 5 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Bacău – 8 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Bihor – 6 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Bistrița-Năsăud – 3 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Botoșani – 1 centru de evaluare la data de 29 iulie 2022

Brașov – 6 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Brăila – 2 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Buzău – 4 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Caraș-Severin – 3 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Călărași – 2 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Cluj – 4 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Constanța – 4 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Covasna – 4 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Dâmbovița – 1 centru de evaluare la data de 29 iulie 2022

Dolj – 9 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Galați – 3 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Giurgiu – 1 centru de evaluare la data de 29 iulie 2022

Gorj – 5 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Harghita – 4 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Hunedoara – 7 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Ialomița – 4 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Iași – 6 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Ilfov – 2 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Maramureș – 4 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Mehedinți – 3 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Mureș – 4 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Neamț – 3 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Olt – 4 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Prahova – 8 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Satu Mare – 1 centru de evaluare la data de 29 iulie 2022

Sălaj – 3 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Sibiu – 5 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Suceava – 4 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Teleorman – 4 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Timiș – 8 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Tulcea – 4 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Vaslui – 3 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Vâlcea – 3 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Vrancea – 4 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Municipiul București – 11 centre de evaluare la data de 29 iulie 2022

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Avertismentul lui Andrei Baciu pentru români: „Mesajele recente despre certificatul COVID sunt un fake news sofisticat. Documentul se poate genera oricând”

articolul original.

Prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor din centrele sociale

28 July 2022 at 10:11
By: Regie
image

În perioada 19-26 iulie a.c., polițiștii Biroului Siguranță Școlară și cei ai Serviciului Rutier Sălaj, împreună cu specialiștii antidrog Sălaj au desfășurat activități preventive în centrele sociale din județ.

Consumul de droguri și alcool rămân în continuare în atenția structurilor de prevenire, scopul fiind acela de a preveni și combate faptele comise sub influența unor astfel de substanțe.

Știm cu toți efectele nocive ale consumului de droguri și alcool în exces, dar și modul în care este efectată capacitatea de concentrare și reacție a celor aflați sub influența acestora.

De asemenea, am auzit de multe ori, despre comiterea unor fapte grave de către persoane aflate sub infuența alcoolului sau a substanțelor psihoactive. De aceea, sfatul nostru este să rămâneți lucizi și conștienți de pericolele la care vă expuneți.

Prin activitățile preventive desfășurate, tinerii au fost informați și li s-au explicat vulnerabilitățile și riscurile la care se expun atunci când intră în anturajul nepotrivit și se lasă pradă curiozităților specifice vârstei.

Vom continua activitățile preventive și în perioada următoare și vă recomandăm tuturor să nu consumați astfel de substanțe, care creează dependență și nu aduc nimic bun în viața dumneavoastră.

articolul original.

Alexandru Rafila, anunț pentru românii testați pozitiv cu COVID! Mai trebuie sau nu să stea în izolare?

26 July 2022 at 12:49
image

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat într-o conferință de presă privind evoluția pandemiei COVID, că spitalele sunt ocupate în proporție mult mai mică față de valurile anterioare. Ceea ce arată o severitate redusă a virusului.

Rafila a fost întrebat și dacă cei care au COVID trebui să rămână în izolare, iar răspunsul acestuia a fost „absolut”. Ministrul Sănătății susține cetățenii care sunt dispuși să se testeze din grijă, nu neapărat din cauza simptomelor.

Dacă rezultatele sunt pozitive, cetățenii trebuie să se izoleze de societate, iar medicul de familie poate oferi concediu medical pe 5 zile.

„Încercăm să mărim numărul de centre de evaluare, precum și programul de lucru. Important e să le facem funcționale inclusiv sâmbăta și duminică.”, a declarat Alexandru Rafila.

Masca de protecție, la alegerea fiecăruia

Alexandru Rafila a menționat și că reintroducerea obligativității măștii de protecție, nu este una dintre soluții.

”Introducerea obligativității s-ar putea să nu dea rezultatele scontate dintr-un motiv foarte simplu: masca, chiar dacă este purtată, dacă este purtată incorect este inutilă. Important nu este să porți masca, ci să o porți și corect. E greu să stabilești puncte de control din 5 în 5 metri ca să verifice cineva chestiunea asta.”  a precizat Rafila, potrivit Antena3.

„Este important ca populația să înțeleagă și să participe de bună voie la acest efort de oprire sau reducere a transmiterii”, a declarat ministrul.

articolul original.

Medicii din Timișoara, despre valul 6 de COVID: „Este al copiilor” | AUDIO

26 July 2022 at 10:08
image

Valul 6 este al copiilor. Asta spun medicii Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. Astăzi, erau internați în unitatea sanitara 9 copii cu vârstele cuprinse între 2 luni și 9 ani. Din fericire, niciunul nu are o formă severă de boală, dar toți necesită supraveghere medicală.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/07/26iul-13-Coresp-TM-Dan-Turcu-–copii-cu-COVID-in-spital.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În weekend, la UPU Spitalului de Copii au fost consultați 50 de pacienți

În fiecare zi, în Unitățile de Primiri Urgențe din Timișoara vin părinți cu copilași de vârstă fragedă, infectați cu SARS-CoV-2. În weekend la UPU Spitalului de Copii au fost consultați 50 de pacienți. Majoritatea au forme ușoare de Covid-19, dar sunt și cazuri care necesită internare.

Din serviciile de urgență sunt transferați la Spitalul „Victor Babeș” unde rămân câteva zile internați pentru tratament și supraveghere medicală. În acesta dimineață erau 9 copii internați, dar medicii spun că se așteaptă spre după-amiaza ca numărul lor să crească.

Majoritatea au febră înalta, fenomene digestive, durere în gât și cefalee. Ei sunt internați în zona roșie împreună cu părinții.

Medicii spun că valul 6 de COVID este valul copiilor

Atunci când fac comparația cu celelalte valuri, medicii spun că acesta este al copiilor. Infecționiștii spun că este necesară o monitorizare a acestora atunci când apar primele simptome și, dacă ele persistă, trebuie făcută o evaluare într-un centru specializat.

Centrul de evaluare de la Spitalul „Victor Babeș” și-a prelungit programul

De altfel, centrul de evaluare de la Spitalul „Victor Babeș” și-a prelungit programul de lucru. Pacienților care vin pentru evaluare Covid-19 li se recoltează probe biologice, le este măsurată saturația de oxigen, tensiunea și le sunt făcute analize imagistice, CT sau radiografie.

În funcție de rezultatul acestora se stabilește dacă este sau nu necesară internarea în spital. În acestă dimineață, în Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara erau internați în total 38 de pacienți cu Covid-19, 2 fiind în terapie intensiva.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Comisarul european pentru sănătate îndeamnă statele din UE să se pregătească pentru un val de Covid

articolul original.

P3 Logistic Parks preia terenul unor foste magazii pentru a dezvolta un campus sustenabil de centre de date în Hanau, Germania

21 July 2022 at 13:18

 

Frankfurt Main| 21 iulie 2022. P3 Logistic Parks, un dezvoltator de top și proprietar pe termen lung de proprietăți logistice în Europa, a preluat fostele magazii Großauheim din Hanau de la Bundesanstalt für Immobilienaufgaben (Institutul pentru Imobiliare Federale). P3 va dezvolta un campus de centre de date la scară largă, P3 Datacenter Hanau, pe o suprafață de 250.000 m². Protecția climatică și eficiența energetică joacă un rol central în proiectarea noului amplasament. Campusul va fi construit și operat în mod durabil și va fi alimentat cu energie electrică 100% verde.

 

Construcția campusului va avea loc în mai multe etape, cel puțin opt module de centre de date urmând a fi ridicate în următorii zece ani pe o suprafață construită de aproximativ 200.000 de metri pătrați. Proiectul reprezintă o dezvoltare de tip brownfield, ceea ce înseamnă că P3 va decontamina spațiul, care a fost abandonat din anul 2008, va efectua procesul de dezmembrare totală a construcției, va recicla stocul existent și va folosi materialele pentru lucrări la fundație.

Capacitatea planificată la nivelul întregului campus este de 180 de megawați. Pentru o funcționare durabilă, P3 a stabilit o serie de obiective de sustenabilitate cu autoritățile orașului Hanau și s-a angajat să le implementeze. Acestea includ faptul că P3 Datacenter va fi complet alimentat cu energie electrică din surse regenerabile, odată cu punerea în funcțiune a primului modul. În plus, o atenție deosebită va fi acordată eficienței energetice, echilibrării și reducerii emisiilor de CO2. În acest sens, datele corespunzătoare vor fi comunicate anual către oraș și consumul tuturor resurselor va fi monitorizat printr-un sistem de management al energiei.

Pentru a proteja flora și fauna locală, P3 va implementa măsuri de protecție a speciilor. Acestea includ stabilirea unor zone de compensare și de relocare a animalelor care au nevoie de protecție. În plus, va crea alte habitate adecvate, cum ar fi turnuri pentru păsări și adăposturi pentru lilieci și va ecologiza zona în care va fi dezvoltat proiectul.

 

Soenke Kewitz, Managing Director P3 Logistic Parks Germania, spune: „Boom-ul comerțului electronic și adoptarea modului de lucru de la distanță sunt o dovadă a importanței tot mai mari a centrelor de date pentru noi toți. Fără acestea, digitalizarea avansată nu este posibilă, iar necesitatea de a răspunde acestei cerințe printr-o alternativă ecologică este enormă. Suntem foarte încântați să putem dezvolta o astfel de soluție de viitor printr-o cooperare între P3 Datacenter Hanau și autoritățile locale.”

Claus Kaminsky, primarul orașului Hanau, spune: „Transformarea fostelor magazii Großauheim într-un campus de centre de date foarte mare raportat la standardele internaționale, reprezintă pentru noi elementul esențial în implementarea strategiei noastre privind centrele de date. Dezvoltarea în comun și asumarea obligatorie a unor obiective de sustenabilitate, dincolo de nivelul general acceptat – de exemplu, jumătate din energie va fi alimentată din surse regenerabile locale – a fost deosebit de importantă pentru noi, având în vedere amploarea finală a construcției.”

 

Campusul prevede și construcția unei centrale termice și electrice de către Gemeinschaftskraftwerk Hanau GmbH und Co. KG. Acest lucru va asigura furnizarea de încălzire în mod ecologic pentru orașul Hanau începând cu anul 2024, după expirarea contractului cu centrala electrică Staudinger. Proiectul va cuprinde și construcția unei stații de transformare de către operatorul local de rețea Hanau Netz GmbH.

Semir Selcukoglu, Manager al P3 Logistic Parks Datacenter, spune: „Proiectul nostru din Hanau va reprezenta unul dintre cele mai mari campusuri de centre de date din Europa. Întrebarea pe care ne-am adresat-o în acest timp a fost: cum putem alinia nevoile unui centru de date la scară largă cu provocările schimbărilor climatice? Sunt deosebit de mândru că în dialogul nostru cu autoritățile locale din orașul Hanau am găsit o soluție inovatoare. Aștept în continuare, cu nerăbdare, dezvoltarea proiectului, care echivalează cu suprafața a 35 de terenuri de fotbal, ce va fi alimentat în întregime cu energie electrică verde. În plus, proiectul nu va avea un impact negativ asupra echilibrului funciar al zonei Rin-Main, fiind o zonă deja exploatată, folosită anterior în scopuri militare.”

 

Claus Niebelschuetz, Manager de vânzări la Institutul pentru Imobiliare Federale, comentează: „Construirea centrului de date P3 Hanau pe locul fostelor magazii Großauheim este rezultatul unei colaborări dintre P3 Logistic Parks, Institutul pentru Imobiliare Federale și orașul Hanau și, în același timp, reprezintă un alt pas important în procesul de conversie din oraș, în care fostele proprietăți americane sunt folosite ulterior în scopuri civile, cu utilitate în viitor.”

Dezvoltarea campusului centrului de date este speculativă. Conceptul este proiectat pentru a fi utilizat de operatorii de centre de date în calitate de chiriași. Orașul Hanau este o locație deosebit de atractivă datorită proximității cu hub-ul DE-CIX din Frankfurt.

P3 a fost sprijinit în procesul de intermediere a proprietății de către consultantul internațional imobiliar CBRE, divizia A&T Industrial & Logistics, condusă de Rainer Koepke, și a fost consiliat juridic cu privire la achiziție de către firma de avocatură Noerr, condusă de Dr. Alexander Jänecke și Dr. Tim Behrens.

Contact Media

 

Despre P3 Logistic Parks

P3 este un investitor, proprietar, dezvoltator și manager pe termen lung de proprietăți logistice europene 6,6 milioane m² de active în administrare și un portofoliu extins de terenuri de 1,6 milioane m² pentru dezvoltare ulterioară. P3 are activități comerciale în 11 țări și investește și se dezvoltă pe piețele europene de aproape două decenii. Cu sediul central la Praga, P3 are peste 230 de angajați în 11 birouri din orașe europene cheie, oferind servicii integrate de dezvoltare, active și management al proprietății. Pentru mai multe informații despre P3, vă rugăm să vizitați www.p3parks.com.

 

Cu privire la declarațiile anterioare

Acest comunicat de presă include declarații prospective. Declarațiile prospective pot fi identificate prin utilizarea terminologiei prospective, cum ar fi cuvintele „așteaptă”, „estima”, „proiectează”, „anticipează”, „crede”, „ar trebui”, „ar putea”, „intenționa”, „plan”, „probabilitate”, „risc”, „țintă”, „obiectiv”, „obiectiv”, „poate”, „voi”, „efort”, „perspectivă”, „optimist”, „perspective” sau prin utilizarea unor expresii similare sau variații asupra unor astfel de expresii sau prin discutarea strategiei sau a obiectivelor. Declarațiile prospective se bazează pe planuri, estimări și previziuni curente și sunt supuse riscurilor inerente, incertitudinilor și altor factori care ar putea determina ca rezultatele reale să difere semnificativ de rezultatele viitoare exprimate sau implicate de astfel de declarații prospective. Orice declarații prospective făcute în acest comunicat de presă vorbesc numai de la data prezentului. Compania nu intenționează să actualizeze sau să revizuiască public aceste declarații anticipative pentru a reflecta evenimente sau circumstanțe după data acestui comunicat de presă și nu își asumă nicio responsabilitate pentru a face acest lucru.

articolul original.
 • There are no more articles
❌