ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Putin i s-a plâns lui Macron

11 September 2022 at 16:24
By: (G.Z.)

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său francez Emmanuel Macron au discutat despre situaţia de securitate de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, a anunţat duminică Kremlinul, transmit Reuters şi AFP.

Cei doi lideri, care au avut o convorbire telefonică, s-au declarat pregătiţi pentru o „interacţiune nepolitizată” în această problemă, cu participarea Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), conform unui comunicat postat pe site-ul Kremlinului.

Vladimir Putin a denunţat din nou cu această ocazie livrările de arme occidentale către regimul de la Kiev, utilizate, potrivit lui, la „bombardamente masive asupra unor infrastructuri civile din oraşele din Donbas”, a consemnat AFP.

Putin şi Macron au mai discutat la telefon pe 19 august în legătură cu acest subiect.

Discuţia de duminică a avut loc la iniţiativa preşedintelui francez, conform Kremlinului.

Emmanuel Macron i-a declarat lui Putin că „ocupaţia rusă se află la originea riscurilor” la care este expusă centrala nucleară ucraineană Zaporojie şi i-a cerut să retragă „armele grele şi uşoare”, a anunţat palatul Elysee.

Macron „va rămâne în contact” cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, precum şi cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, „şi va rediscuta” cu Putin „în zilele următoare pentru găsirea unui acord care să garanteze securitatea centralei”, a adăugat preşedinţia franceză într-un comunicat.

El a condamnat de asemenea „continuare operaţiunilor militare ruse din Ucraina şi a reamintit cerinţa ca acestea să înceteze cât mai curând, să se lanseze negocieri şi să fie restabilite suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei”, conform aceluiaşi comunicat

Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), a anunţat duminică, într-un comunicat de presă, că operaţiunile la centrală au fost oprite complet ca măsură de siguranţă.

Centrala „este oprită complet”, după ce Energoatom a deconectat unitatea şase de la reţeaua de alimentare cu energie electrică la ora 3:41 (00:41 GMT). „Se fac pregătiri pentru răcirea sa şi transferul în starea de răcire”, a adăugat Energoatom.

Compania a menţionat că sâmbătă a readus la capacitate operaţională conexiunea la sistemul electric, despre care a spus că a fost afectată de bombardamentele ruse, permiţând centralei să fie alimentată de la sistemul energetic ucrainean.

Pe de alt[ parte, a circulat și o altă infotmație. O linie electrică de rezervă a centralei nucleare Zaporjie a fost restabilită, se arăta într-un mesaj postat duminică pe Twitter de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Linia de rezervă va furniza centralei „energia electrică externă de care are nevoie pentru răcirea reactoarelor și alte funcții de siguranță”.

articolul original.

Centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul armatei lui Vladimir Putin, a fost oprită complet! A fost deconectată de la rețeaua de alimentare cu energie electrică

11 September 2022 at 06:19
image

Centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul armatei lui Vladimir Putin, a fost oprită complet, a anunța operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), Energoatom.

Operaţiunile la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată sub controlul forţelor ruse, au fost oprite complet, a anunţat duminică Energoatom, operatorul ucrainean al centralei (ZNPP), transmite Reuters, citată de Agerpres.

Potrivit Energoatom, unitatea şase a fost deconectată de la reţeaua de alimentare cu energie electrică.

Miercuri, Ucraina a anunțt că ar putea să fie nevoită să închidă centrala nucleară Zaporojie şi le-a cerut locuitorilor din zonele adiacente să se evacueze pentru propria lor siguranţă.

Iar vineri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat în legătură cu o „întrerupere totală a energiei electrice” în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care „pune în pericol siguranţa operaţiunilor” centralei.

Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de bombardarea centralei, riscând un dezastru nuclear. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut demilitarizarea zonei din jurul centralei.

articolul original.

AIEA avertizează: S-a întrerupt total energia în Energodar, pericol la centrala nucleară de la Zaporojie

9 September 2022 at 17:39
By: -
image

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a informat vineri în legătură cu o „întrerupere totală a energiei electrice” în oraşul ucrainean Energodar, unde se află centrala nucleară Zaporojie, situaţie care „pune în pericol siguranţa operaţiunilor” centralei, relatează AFP.

Publicitate

"Este complet inacceptabil. Această situaţie nu poate continua", a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi, într-un comunicat, cerând "încetarea imediată a bombardamentelor în zonă".

De câteva săptămâni, domneşte confuzia în jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, ocupată de ruşi, care a fost ţinta mai multor bombardamente de care Kievul şi Moscova se acuză reciproc.

"Infrastructura electrică care alimentează oraşul a fost distrusă de loviturile la nivelul termocentralei, provocând o întrerupere totală a furnizării apei şi energiei electrice", a explicat Grossi, informat de cei doi experţi ai AIEA prezenţi la faţa locului.

Publicitate

"Având în vedere intensificarea bombardamentelor care continuă, este puţin probabil că va fi posibilă restabilirea alimentării cu energie electrică necesară centralei", a adăugat şeful AIEA, care s-a deplasat la centrala Zaporojie la începutul lunii septembrie.

În aceste condiţii, operatorul ucrainean Energoatom "plănuieşte să închidă singurul reactor aflat în funcţiune", care produce în prezent energia electrică necesară pentru răcirea combustibilului nuclear şi siguranţa centralei.

Publicitate

Dacă este necesar, toate sistemele centralei vor trebui să se bazeze pe generatoare de urgenţă care funcţionează pe motorină, avertizează AIEA.

Mai mult, din cauza acestor circumstanţe "dramatice cu care se confruntă locuitorii din Energodar", personalul necesar pentru menţinerea securităţii centralei nucleare ar putea să nu mai fie disponibil.

Rafael Grossi a cerut din nou, în comunicat, instituirea unei zone de securitate în jurul centralei.

articolul original.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut, instituirea unei „zone de securitate”

7 September 2022 at 16:18
Foto: g4media.ro

În Ucraina, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) este din ce în ce mai îngrijorată în legătură cu situația din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. În acest sens, se cere instituirea unei „zone de securitate”.

În ultima perioadă, centrala nucleară de la Zaporojie, a fost bombardată în repetate rânduri, iar temerile privind un posibil accident nuclear s-au amplificat.

În acest sens, într-un raport publicat în cursul zilei de marți, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut, instituirea unei „zone de securitate”.

În contextul nuclear,  această zonă este una esențială și are ca scop prevenirea unui accident la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, care este ocupată de trupele ruse încă din luna martie. Raportul publicat de AIEA are 52 de pagini și a fost publicat de AFP.

Specialiștii din cadrul agenției susțin că actuala situație din regiunea Zaporojie este una ”nesustenabilă”.

AIEA cere zone de protecție la Zaporojie

„Situaţia actuală este nesustenabilă”, a scris AIEA în raportul publicat de AFP. La rândul său, agenția ONU intervine și ea în raport și spune că este nevoie de măsuri provizorii urgente.

Astfel, „Este urgent să fie luate măsuri provizorii. Este nevoie de instituirea imediată a unei zone de protecţie şi de siguranţă nucleară”, arată sursa citată.

Mai mult, AIEA mai menționează faptul că bombardamentele care au loc asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina trebuie și ele să fie oprite, astfel încât să nu fie provocate noi daune asupra instalațiilor ce pot avea efecte devastatoare.

În prezent, „Bombardamentele asupra complexului și în jurul acestuia trebuie să înceteze imediat, pentru a se evita provocarea de noi daune asupra instalațiilor”, insistă AIEA. Agenția mai adaugă că este „pregatită să înceapă consultările” în acest sens.

Angajații ucraineni de la Zaporojie activează în condiții stresante

În contextul psihologic, un alt aspectat punctat de AIEA în raportul publicat îl reprezintă mediul în care angajații ucraineni de la Zaporojie lucrează. Mai exact, sursa citată susține că personalul ucrainean activează în „condițiile extrem de stresante”, sub controlul trupelor ruse.

Menționăm faptul că în ultimele luni de zile, centrală nucleară de la Zaporojie a fost bombardată în repetate rânduri. În tot acest timp, atât Rusia cât și Ucraina s-au acuzat reciproc, iar până în prezent nu este clar cine a fost autorul bombardamentelor.

În tot acest timp, AIEA caută soluții astfel încât situația de la Zaporojie să poată să fie sub control, iar riscul unui posibil incident nuclear să poată să fie diminuat.

articolul original.

Primele concluzii ale AIEA la Zaporojie: E nevoie de măsuri urgente pentru a preveni un accident nuclear

6 September 2022 at 14:44
By: -
image

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a publicat marți raportul său privind centrala nucleară Zaporojie, după inspecția de săptămâna trecută.

Publicitate

În evaluarea sa, Agenția a constatat că există o „nevoie urgentă" de măsuri provizorii pentru a preveni un accident nuclear la centrală.

În document, specialiștii AIEA solicită crearea unei zone de protecție în jurul instalației și își exprimă temerile cu privire la deteriorarea fizică a instalațiilor nucleare din cauza bombardamentelor.

Echipa a declarat că a văzut la fața locului pagube la suprafața drumului, la pereții și ferestrele diferitelor clădiri, precum și la pasajul suprateran care leagă unitățile reactorului.

Publicitate

Bombardamentele ar fi putut provoca „lovituri semnificative asupra siguranței, pierderi de vieți omenești și răniri ale personalului", se arată în raport.

Acesta a avertizat că situația a reprezentat o „amenințare constantă la adresa siguranței și securității nucleare", deoarece funcțiile critice ar putea fi afectate. Cu toate acestea, nivelul de radiații din zonă este normal.

Rusia a ocupat centrala la începutul războiului și a fost acuzată că a depozitat echipamente militare în interiorul instalației.

Publicitate

De asemenea, atât Rusia, cât și Ucraina s-au acuzat reciproc în ceea ce privește bombardamentele care au avariat centrala în ultimele săptămâni.

Ziua 195 de război. Comisia Europeană propune suspendarea totală a acordului de facilitare a eliberării vizelor cu Rusia

articolul original.

Centrala nucleară de la Zaporojie a fost din nou deconectată de la rețeaua electrică

3 September 2022 at 18:21
By: -
image

Centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, ocupată de forţele ruse, „a pierdut din nou conexiunea” cu reţeaua electrică, a anunţat sâmbătă printr-un comunicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), ai cărei experţi se află la faţa locului, potrivit AFP.

Publicitate

Ultima linie încă funcţională "a fost avariată", a explicat AIEA, reamintind că celelalte trei "au fost pierdute anterior în timpul conflictului".

Incidentul a survenit "după noi bombardamente în zonă", conform informaţiilor furnizate de autorităţile ucrainene acestei agenţii a ONU.

Centrala continuă totuşi să funcţioneze "datorită unei linii de rezervă", precizează AIEA.

La 25 august, centrala, cea mai mare din Europa, a fost deconectată total de la reţeaua electrică ucraineană pentru prima dată în istoria sa, fiind apoi reconectată.

Publicitate

Situaţia de la centrala Zaporojie, în sudul Ucrainei, stârneşte îngrijorarea multor lideri internaţionali. Cele două părţi aflate în război se acuză reciproc că au desfăşurat bombardamente care au vizat zona şi că riscă să declanşeze o catastrofă nucleară.

AIEA este acum informată aproape în timp real datorită echipei sale ajunsă în această săptămână împreună cu directorul general Rafael Grossi, care s-a declarat "foarte îngrijorat" de riscul unui accident nuclear major.

Publicitate

Grossi a plecat după câteva ore, însă şase experţi ai agenţiei se află în continuare la faţa locului, dintre care doi vor rămâne "în permanenţă", "o prezenţă de o importanţă capitală pentru a ajuta la stabilizarea situaţiei", potrivit şefului AIEA.

După ce a inspectat instalaţiile, Grossi a spus că a constatat că "integritatea fizică" a centralei "a fost încălcată de mai multe ori", spunând că situaţia este "inacceptabilă".

El nu a numit însă partea vinovată, în contextul în care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de mai multe săptămâni de bombardamente asupra centralei.

Anunţul survine în contextul în care Ucraina a transmis vineri că a lovit o bază rusă la Energodar (sud), nu departe de centrală.

articolul original.

Șeful AIEA, după vizita la Zaporojie: Integritatea fizică a centralei nucleare a fost încălcată

1 September 2022 at 19:21
By: -
image

‘Integritatea fizică a centralei’ nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse, ‘a fost încălcată de mai multe ori’, a declarat joi directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, după ce a inspectat această instalaţie, transmite AFP.

Publicitate

'Integritatea fizică a centralei a fost încălcată de mai multe ori', a declarat Grossi presei la revenirea sa, împreună cu o parte a misiunii AIEA, în teritoriul controlat de Kiev.

'Nu avem elemente pentru a evalua acest lucru', însă 'este ceva ce nu poate continua să se producă', a adăugat el.

Grossi a mai spus că mai mulţi membri ai misiunii AIEA vor rămâne până 'duminică sau luni' pentru a studia în amănunţime situaţia de la această centrală, cea mai mare din Europa şi al cărei sit a fost bombardat în mai multe rânduri, provocând temeri legate de o catastrofă nucleară.

Publicitate

'Avem mult de lucru aici pentru a analiza anumite aspecte tehnice', a arătat el.

De asemenea, AIEA contează pe 'stabilirea unei prezenţe continue' la centrală dincolo de această dată, a spus Grossi, fără alte precizări.

Sosit la centrală mai devreme în cursul zilei, venind din oraşul Zaporojie, după un traseu de circa 120 km, Grossi a afirmat că a văzut 'multe lucruri' în cele 'patru sau cinci ore' petrecute la faţa locului.

'Am putut să vizităm tot situl. Eu am fost în unităţile (reactoarelor, n.red.), am văzut sistemul de urgenţă şi alte încăperi, sălile de control', a enumerat el, lăudând personalul ucrainean care continuă să lucreze la centrală de la ocuparea acesteia în martie de armata rusă.

Publicitate

'Bineînţeles, ei sunt într-o situaţie dificilă, dar au un grad de profesionalism incredibil', a remarcat Grossi.

În fine, el descris 'situaţia destul de dificilă' a echipei sale, care a auzit tiruri intense în timpul călătoriei spre centrală şi traversând linia frontului.

'Au fost momente în care erau evidente tiruri, de mitraliere grele, de artilerie, de mortiere de două sau trei ori, am fost foarte neliniştiţi', a recunoscut Rafael Grossi.

Cele mai importante evenimente din Ziua 190 de război în Ucraina, când Putin le-a explicat elevilor istoria alternativă a războiului

articolul original.

Rusia bombardează încontinuu centrala nucleară Zaporojie, dar îi face pe ucraineni sinucigași

30 August 2022 at 05:40
image

”Dacă vor să supraviețuiască, să fugă!” – este mesajul președintelui Volodimir Zelenski pentru invadatorii ruși. Armata Ucrainei a anunțat luni că a început lupta pentru recucerirea teritoriilor ocupate din sudul țării.

Între timp, o echipă a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică e așteptată la Zaporojie, unde rușii și ucrainenii se acuză reciproc de bombardamente în zona centralei nucleare.

Noi imagini din satelit arată că acoperișul uneia dintre clădiri ar fi fost lovit de rachete, iar în apropiere au fost surprinse cel puțin trei transportoare blindate rusești.

Cei nevoiți să rămână în Sloviansk trăiesc într-o teroare continuă. Rușii încearcă să cucerească de săptămâni bune orașul din estul regiunii Donețk.

Bărbat: ”Locuim într-un sat (de lângă Sloviansk), nu locuim aici. Aici este apartamentul fiicei noastre. Dacă e departe, nu prea auzi, dar astăzi au bombardat grav”.

Femeie: ”Este deja a șaptea lună și războiul continuă. Oare când se va termina?”.

Mai multe case au ars după tirul de luni al rachetelor. Așa că mulți dintre cei care se ascund în buncăre nu vor mai avea unde să se întoarcă.

Zakharova: ”Comportamentul Kievului este imposibil să nu fie numit sinucigaș”

De câteva zile este bombardat fără pauză și Harkovul, al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Oamenii de acolo spun că rușii au folosit în zone rezidențiale muniții cu dispersie.

Bărbat: ”Acest district a fost lovit de cel puțin cinci ori. Locuiesc în apropiere, casa mea este aproape complet distrusă, școala fiicei mele este parțial distrusă, garajele la fel, magazinele sunt toate închise”.

Între timp, Ucraina susține că a recuperat patru sate din apropierea orașului Herson, ocupat de ruși încă de la începutul invaziei. Surse de la Kiev spun că armata ucraineană a început în acestă zonă o puternică contraofensivă, pe care rușii susțin că deja au respins-o.

Sam Kiley, corespondent CNN: ”Ministerul ucrainean al Apărării a confirmat că în prezent se desfășoară o ofensivă în sud, de-a lungul liniilor frontului sudic, în special în provinciile Nikolaev și Herson. În mod clar, ținta ucrainenilor va fi orașul Herson, care nu numai că se află pe Nipru, dar este situat și la punctul unui canal de alimentare cu apă a Crimeei, pe care ucrainenii l-au oprit în 2014”.

Centrala nucleară de la Zaporojie rămâne în centrul tensiunilor, după ce în ultimele săptămâni a fost ținta unor atacuri care au pus în pericol integritatea reactoarelor.

Dmytro Kuleba, Ukrainian Foreign Minister: ”Ar trebui să fim unanimi cerând un lucru: retragerea forțelor ruse de la centrala nucleară Zaporojie. Rusia încearcă să-și legitimeze prezența și să se înrădăcineze acolo, dar atentează la siguranța nucleară și împotriva securității energetice din Europa, în ansamblu”.

Maria Zakharova, purtatoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe: ”Concluziile lor (celor de la AIEA) ar trebui să se bazeze pe profesionalismul lor, pe ceea ce văd acolo, pe modul în care evaluează această situație. Înțelegem că mai mulți jucători occidentali s-au opus vehement acestei misiuni. Ei bine, cât despre comportamentul regimului de la Kiev, este imposibil să nu-l numim cu adevărat sinucigaș”.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică a anunțat că o echipă de specialiști va inspecta centrala săptămâna aceasta.

John Kirby, purtător de cuvânt al consiliului național de securitate al SUA: ”Susținem pe deplin misiunea de experți a directorului general Grossi și a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică. Rusia ar trebui să asigure un acces sigur și neîngrădit pentru acești inspectori independenți. De asemenea, credem că Rusia ar trebui să fie de acord cu o zonă demilitarizată în jurul centralei”.

Imagini recente din satelit arată acoperișul centralei găurit în mai multe locuri, cel mai probabil în urma bombardamentelor. În tot acest timp, televiziunea de stat din Rusia prezintă imagini în care centrala nu pare să fie afectată în vreun fel. Deși tot ei îi acuză pe ucraineni de bombardarea centralei.

Rușii spun că mașina unui general de-al lor a fost incendiată de o pensionară hipnotizată de ucraineni

Între timp, FSB – Serviciul Federal de Securitate al Rusiei – susține că ar fi identificat un al doilea participant la asasinarea Dariei Dughina.

Ar fi un cetățean ucrainean care a sosit în Rusia din Estonia pe 30 iulie și ar fi părăsit teritoriul Rusiei cu o zi înainte de explozia mașinii în care a murit fiica ideologului Aleksandr Dughin.

Respectivul – susține FSB – i-ar fi furnizat plăcuțe de înmatriculare și documente false Nataliei Vovk, ucraineanca identificată drept persoana responsabilă pentru atentat. Și aceasta ar fi părăsit țara, trecând granița cu Estonia.

Ucraina a negat în mod repetat că ar fi fost implicată în asasinat. Consiliul de Securitate Națională de la Kiev afirmă că Daria Dughina a fost executată de fapt de serviciile secrete rusești.

Pe de altă parte, presa rusă a mai venit cu un scenariu aiuritor. Susține că mașina șefului adjunct al Statului Major al Forțelor Armate din Rusia ar fi fost incendiată de o pensionară de 65 de ani, pe nume Elena.

Femeia ar fi fost răpită și hipnotizată de serviciile speciale ale Ucrainei. Scenariul apare într-o publicație online, cunoscută pe vremuri ca unul dintre site-urile oarecum independente de la Moscova.

articolul original.

Radiațiile nu au crescut după bombardamentul de la Zaporojie

28 August 2022 at 13:12
image

Artileria rusă a bombardat duminică localităţi din apropierea centralei nucleare de la Zaporojie, aflate pe celălalt mal al Niprului, informează Agerpres citând Reuters.

Pe de altă parte, ministerul apărării de la Moscova a comunicat că ucrainenii bombardează zona. Purtătorul de cuvânt al ministerului, generalul Igor Konaşenkov, a declarat că două atacuri au lovit pe terenul centralei, însă nivelul radiaţiilor se menţine normal.

Compania ucraineană Enerhoatom a confirmat că radiaţiile nu au crescut şi a transmis că nu are informaţii despre noi atacuri.

Centrala a fost ocupată de forţele ruse încă din martie, la începutul invaziei în Ucraina, iar ulterior Moscova şi Kievul s-au acuzat reciproc în repetate rânduri de bombardamente care periclitează cea mai mare instalaţie energetică nucleară din Europa. 

articolul original.

Solicitare urgentă a Chinei către Vladimir Putin: ‘Să pună capăt ruletei rusești’

27 August 2022 at 17:10
image

China îi cere lui Vladimir Putin să pună capăt ruletei rusești de la centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina. Un oficial chinez, Geng Shuang, a făcut această solicitare către Rusia, în contextul temerilor tot mai mari legate de un posibil accident nuclear.

În prezent, centrala este controlată de invadatorii ruși, însă angajații sunt ucraineni și lucrează sub amenințare.

Avertismentul Chinei cântărește semnificativ în contextul în care aceasta e poate singura putere cu influență reală asupra lui Vladimir Putin, notează inews.co.uk, scrie b1tv.ro.

Geng Shuang, adjunctul reprezentantului permanent al Chinei la ONU, a făcut un apel la toate părțile „să dea dovadă de maximă reținere, să respecte strict legislația internațională și să reducă la minimum riscul de accidente”.

Nu trebuie să permitem ca tragediile de la Cernobîl și Fukushima să se repete”, a punctat oficialul chinez.

El a avertizat că un singur incident poate declanșa un accident nuclear „cu consecințe ireversibile pentru ecosistemul și sănătatea publică din Ucraina și din țările din jur”. Astfel, Geng Shuang i-a cerut lui Putin să pună capăt „ruletei rusești”.

articolul original.

Noul risc de la centrala nucleară Zaporojie

27 August 2022 at 13:17
By: (A.T.)

Operatorul nuclear ucrainean Energoatom a avertizat sâmbătă că există un risc de ”pulverizare de substanţe radioactive” la centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, transmit AFP şi Reuters.

Potrivit Energoatom, forţele ruse ”au bombardat locul în mai multe rânduri în ultima zi”.

”Infrastructura centralei a fost afectată şi există riscul de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive”, a indicat Energoatom pe Telegram, adăugând că există şi ”un risc ridicat de incendiu”.

De partea sa, Ministerul Apărării rus a acuzat armata ucraineană că a bombardat centrala Zaporojie de trei ori în ultimele 24 de ore.

Situată în sudul Ucrainei, centrala Zaporojie a fost deconectată de la reţeaua electrică joi, pentru prima dată în istoria sa, ca urmare a unui incendiu cauzat de un bombardament ce a produs pagube asupra unei linii electrice.

Având şase reactoare cu o capacitate de 1.000 de megawaţi fiecare, centrala Zaporojie se află din luna martie în mâinile forţelor ruse.

În ultimele săptămâni, Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de bombardamente care au vizat locul acestei centrale, ceea ce a sporit temerile privind producerea unei catastrofe de tipul celei din 1986 de la Cernobîl.

articolul original.

Rușii au dezlănțuit teroarea la centrala nucleară din Zaporojie: „Le place atât de mult să spună că ne vor distruge și deja au ordine pentru asta”

26 August 2022 at 13:35
By: -
image

Ucrainenii susțin că trupele ruse folosesc centrala ca scut, riscând avarii serioase sau un potențial dezastru. Kremlinul a acuzat de mai multe ori forțele ucrainene că bombardează împrejurimile centralei. În acest timp, mii de oamenii lucrează zilnic acolo în condiții de război. Fără ei, catastrofa nucleară ar fi inevitabilă.

Publicitate

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus în cadrul Consiliului de Securitate ONU de miercuri că Rusia „a adus lumea în pragul unei catastrofe nucleară", transformând centrala în teatru de război, și a făcut apel la demilitarizarea acesteia.

Temerile despre consecințele acțiunilor trupelor ruse din zona centralei au provocat un exod al muncitorilor din această unitate, relatează CNN.

Sunt și oameni care au rămas, însă, acolo, înfruntând condițiile cumplite de lucru. Pe lângă bombardamentele din zonă care pot lovi oricând centrala, ei trebuie să reziste și terorii pe care au instituit-o ocupanții.

Publicitate

Trei muncitori au fost uciși de trupele ruse din martie, după ce au fost bătuți sau loviți de bombe, iar cel puțin 26 au fost arestați sub acuzația de scurgere de informații, a anunțat miercuri comisarul pentru drepturile omului Dmitro Lubineț.

Camioane cu explozibil, lângă reactor

Pentru cei care au rămas să lucreze în uzină, în fiecare zi e din ce în ce mai rău, a declarat Petro Kotin, președintele companiei de energie nucleară a Ucrainei, Energoatom. „E o situație foarte grea. Ei sunt niște eroi întrucât continuă să lucreze în aceste condiții la centrală".

Publicitate

Acesta a spus că rușii au parcat 20 de camioane în două hale ale turbinei, lucru dovedit de o înregistrare video verificată de CNN. Și e convins că n-au făcut-o întâmplător: „Credem că în ele sunt materiale explozive. Iar asta e foarte periculos", a declarat el.

Kotin avertizează că un eventual incendiu s-ar putea extinde spre reactorul din apropiere, întrucât intrarea în hale este blocată, iar pompierii nu ar putea interveni.

Oficialul crede că rușii vor încerca să decupleze centrala de la sistemul energetic al Ucrainei pentru a o trece la rețeaua lor, proces care va necesita închiderea completă a instalațiilor și folosirea generatoarelor diesel pentru răcirea reactoarelor. Această operațiune este extrem de periculoasă, arată Kotin.

Joi, ultimele două reactoare aflate în funcțiune la Zaporojie s-au închis, după ce incendiile din apropiere au avariat liniile electrice, a anunțat Energoatom, menționând că „acțiunile invadatorilor" sunt de vină.

Guvernatorul regiunii instalat de forțele ruse a declarat ulterior că se lucrează la repornirea centralei și a acuzat acțiunile militare ale Ucrainei pentru această situație. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) a anunțat joi că toate cele șase reactoare au rămas deconectate de la rețeaua ucraineană.

„Lumea habar n-are cât de grav este totul"

Pericolul tot mai mare și presiunea psihologică au făcut ca o parte din structura de bază a personalului să părăsească centrala. O femeie care lucrează acolo, Daria, spune că doar 10-15% din angajați au rămas în departamentul său. „În ultimele două săptămâni a fost o întreagă nebunie cu plecările angajaților. Oamenii pleacă în masă, cu zecile, în grupuri", a spus ea.

Situația tensionată îi provoacă „furie de neputință". „Mental era oricum foarte greu. Dar nu știu când și cum vom ieși din asta", a spus ea, adăugând că tehnicienii fac imposibilul pentru desfășurarea fără incidente a activității.

„Lumea habar n-are cât de grav este totul, cât de mult atârnă totul de un fir de ață. Presiunea psihologică poate duce la accidente. La o centrală ca a noastră, nu echipamentul e problema. Ceea ce contează aici sunt oamenii, deciziile lor, reacțiile lor la alerte, la orice încălcare, orice avarie", a explicat ea.

IAEA duce negocieri cu Moscova pentru a inspecta urgent centrala nucleară și a se asigura că transferul acesteia la rețeaua Rusiei se poate face în siguranță. Însă Daria crede că nu se va schimba nimic, chiar dacă Ucraina va rămâne fără această unitate. „Singura mea speranță a armata Ucrainei", a punctat ea.

Femeia se teme, însă, de ceea ce vor face rușii dacă forțele ucrainene ajung acolo: „Le place atât de mult să spună 'O să vă distrugem' și deja au ordine pentru asta. De asta pleacă oamenii."

T.D.

articolul original.

Rușii se joacă cu focul la Zaporojie: Planul riscant al Moscovei de a prelua cea mai mare centrală nucleară a Europei

25 August 2022 at 16:22
image

Rusia a pus la cale o strategie amănunțită pentru a deconecta centrala nucleară de la Zaporojie de la sistemul energetic ucrainean, cu riscul blocării catastrofale a sistemelor de răcire.

Publicitate

În ciuda apelului comunității internaționale pentru demilitarizarea centralei nucleare ucrainene, Moscova nu dă semne că renunță la intenția de a o trece în rețeaua Rusiei. Strategia le-a fost prezentată angajaților uzinei, a declarat Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de egergie atomică, pentru The Guardian.

Acesta a spus că inginerii ruși au întocmit deja un plan pentru funcționarea centralei în cazul unei situații de urgență și se teme că armata rusă țintește acum rețeaua de alimentare pentru a face posibil acest scenariu și a avea un pretext ca să decupleze unitatea de la sistemul ucrainean.

Publicitate

De altfel, centrala nucleară Zaporojie a fost ”total deconectată” joi de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria sa.

Autoritățile ruse de la Zaporojie acuză ucrainenii că au provocat un incendiu cu bombardamente, iar asta a dus la un scurtcircuit care a lăsat fără curent Energodar-ul. Anterior, ucrainenii îi acuzaseră pe ruși de același lucru.

Mașini parcate lângă turbină și reactor, muncitori terorizați

Kotin, care a lucrat la centrala din Zaporojie și o cunoaște bine, spune că există și alte pericole la adresa siguranței acesteia. El a menționat mașinile parcate foarte aproape de hala turbinei care ar îngreuna intervenția pompierilor în cazul izbucnirii unui incendiu.

Surse din centrală i-au spus că înăuntru se află 14 camioane, din care cel puțin șase sunt parcate unul lângă altul.

"În cazul unui incendiu în hala turbinei, n-ai nicio posibilitate să-l stingi sau să atenuezi consecințele, fiindcă pompierii nu pot pătrunde înăuntru, fiecare intrare fiind blocată de camioanele care au fost lăsate acolo", a explicat el.

Flăcările care s-ar răspândi spre clădirile reactorului ar putea avea consecințe dezastruoase nu doar pentru regiunea învecinată. "Situația e foarte periculoasă nu doar pentru uzină, pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume, fiindcă niciodată nu poți să spui cum va fi vremea și care va fi direcția vântului", a spus șeful companiei ucrainene de energie atomică.

Alte vehicule militare sunt parcate pe sub pasarelele pe care se sprijină conductele și pe culoarele dintre reactor și complexul turbinei, spune Kotin. Acesta crede că rușii s-au gândit că astfel își protejează vehiculele de atacurile dronelor.

Cel mai mare pericol al trecerii de la o rețea la alta

Kotin a mai spus că există și riscul ca instalațiile să fie lovite de rachete. Unele au căzut la doar câțiva metri de containerele de combustibil. Spre deosebire de reactoare, proiectate pentru a rezista la impactul cu un avion de pasageri, acestea sunt mai vulnerabile la loviturile aeriene. "Probabil că ar rezista la exploziile a două rachete pe un container și apoi va fi spart. De fapt, am avut o rachetă care a venit la doar 10-20 de metri de locul în care sunt containerele", a spus el.

Trei din cele patru linii de legătură cu sistemul energetic al Ucrainei au fost distruse în timpul luptelor, la fel și două din cele trei linii de rezervă care leagă centrala de o uzină electrică normală.

Planul rușilor de a deconecta definitiv centrala ar crește riscul unei defecțiuni catastrofale, pentru că ar lăsa unitatea dependentă de o singură sursă de electricitate pentru răcirea reactoarelor. "Nu poți să treci de la un sistem la altul imediat, trebuie să închizi totul într-o parte și apoi să începi operațiunea de trecere în cealaltă parte", a explicat Petro Kotin.

În timpul unei schimbări de rețea, centrala se bazează doar pe un generator de rezervă alimentat cu motorină, iar dacă acesta cedează, nu mai există alte soluții. După numai 90 de minute fără alimentare cu energie, reactoarele ar ajunge la o temperatură periculoasă.

"În timpul deconectării, centrala nu ar fi legată la nicio altă sursă de curent, de aceea este periculos. Dacă nu reușești să-i asiguri răcirea timp de o oră și jumătate, atunci miezul radioactiv se topește", a spus Kotin.

Speranțe în ONU și încredere în sacrificiul angajaților

Cum pe rațiunea ocupanților nu se poate baza, Kotin își pune speranța în inspectorii ONU care ar putea vizita centrala într-o săptămână sau două. Dacă procesul de negociere cu Rusia se va încheia cu succes, o delegație a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (IAEA) ar urma să vină la Zaporojie.

Și mai e ceva care îi dă speranțe mari oficialului ucrainean: devotamentul angajaților ucraineni care lucrează în fiecare zi, sub ocupație, pentru a păstra în siguranță cea mai mare centrală nucleară din Europa.

Kotin le-a mulțumit celor 9.000 de angajați care lucrează în centrală. Înainte de război, acolo munceau 11.000 de oameni. Mulți și-au evacuat familiile, dar au rămas la posturi, conștienți că e nevoie de oameni care cunosc cum trebuie operată centrala.

Nici măcar teroarea dezlănțuită de invadatori nu i-a făcut să renunțe. Un muncitor a fost bătut până a murit, iar altul a fost internat trei luni în spital după ce a fost lovit cu bestialitate. Peste 200 de angajați au fost închiși.

articolul original.

Centrala nucleară Zaporojie, „total deconectată” de la rețeaua electrică, pentru prima dată în istorie

25 August 2022 at 14:21
image

Centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, aflată sub controlul armatei ruse şi vizată de mai multe bombardamente, este „complet deconectată” de la reţea, după avarierea liniilor de comunicaţie, a anunţat joi operatorul ucrainean Energoatom, informează Reuters.

„Cele două reactoarele ale centralei aflate în funcţiune au fost deconectate de la reţea. În consecinţă, acţiunile agresorilor au provocat o deconectare totală a centralei nucleare Zaporojie de la reţeaua electrică, pentru prima dată în istoria ei”, a subliniat grupul de stat Energoatom pe Telegram.

Ultimele două reactoare aflate în funcțiune de la centrala nucleară Zaporojie s-au închis joi, după ce incendiile din apropiere au deteriorat liniile electrice. Sistemele de securitate ale centralei funcționau normal și se lucrează la reconectarea unuia dintre blocurile reactoare la rețea, a mai declarat compania Energoatom.

Incendiile au izbucnit în gropile de cenușă ale unei centrale de cărbune situate în apropierea centralei nucleare și au deteriorat liniile electrice care leagă centrala nucleară la rețeaua Ucrainei, a mai transmis compania. Ucrainenii au acuzat că deconectarea centralei face parte din planul rușilor de a întrerupe complet centrala nucleară Zaporojie de la rețeaua de electricitate a Ucrainei.

După doar 90 de minute fără electricitate, în cazul în care generatorul de rezervă se defectează, temperatura în reactoare va ajunge la un nivel foarte periculos, avertiza Petro Kotin, șeful companiei ucrainene de energie atomică. „Situația este foarte periculoasă nu doar pentru centrală, pentru Ucraina, dar pentru întreaga lume”, a mai avertizat Kotin.

articolul original.

Avertisment din Ucraina: Dacă centrala de la Zaporojie explodează, va fi o catastrofă nucleară mult mai mare decât la Cernobîl și Fukushima

21 August 2022 at 16:15
By: -
image

Fostul campion mondial la box la categoria grea Vladimir Kliciko a atenţionat că luptele de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina ar putea duce la o catastrofă mult mai mare decât cele care au avut loc la Fukushima şi Cernobîl, informează duminică dpa.

Publicitate

Vladimir Kliciko, fratele mai tânăr al primarului Kievului, Vitali Kliciko, şi el fost boxer profesionist, a spus că nu este clar cum rezistă personalul ucrainean în interiorul centralei ocupate de forţele ruse.

"Lumea trebuie să înţeleagă că dacă (centrala Zaporojie) explodează, aceasta va avea efectul (catastrofei de la) Fukushima şi Cernobîl înmulţit de mai multe ori", a spus Vladimir Kliciko pentru postul britanic Times Radio.

Potrivit lui Vladimir Kliciko, centrala şi specialiştii în domeniul fizicii nucleare care lucrează acolo sunt ţinuţi "ostatici" de Moscova.

Publicitate

Centrala Zaporojie, cea mai mare centrală nucleară din Europa, cu şase reactoare, este ocupată de trupele ruse de la începutul lui martie. Ea are o importanţă strategică în ceea ce priveşte alimentarea Ucrainei cu energie electrică.

Prezent vineri în această ţară, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut Rusiei să nu deconecteze centrala Zaporojie de la reţeaua ucraineană de electricitate, după ce operatorul ucrainean Energoatom a evocat o astfel de intenţie a Rusiei.

Centrala Zaporojie, o țintă încă de la începutul războiului

Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii soldaţi în Ucraina. Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear. Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

Rusia a respins apelurile internaţionale de a-şi retrage trupele de la centrală, însă a spus că va permite accesul unui grup de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrală.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi că o misiunea a AIEA va trebui să fie prezentă doar în teritoriile care nu sunt ocupate de Rusia, cerând aşadar ca mai întâi trupele ruse să se retragă din zona centralei înainte ca o misiune AIEA să vină la faţa locului. Kievul insistă asupra creării unei zone demilitarizate în jurul centralei, solicitare considerată inacceptabilă de către Moscova.

articolul original.

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac despre războiul ruso-ucrainean: ”amenință viețile a sute de milioane de europeni”

20 August 2022 at 08:07
Eugen Tomac (PMP) cere Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene să mobilizeze ” mai energic” comunitatea internațională pentru a determina Rusia să se retragă de la Centrală Nucleară din Zaporojie.

Europarlamentarul PMP a postat pe Facebook solicitarea adresată astăzi lui Josep Borrell-Fontelles, Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate al Uniunii Europene. Eugen Tomac menționează faptul că războiul ruso-ucrainean amenință la acest moment viețile europenilor din cauza pericolului nuclear generat de ocuparea de către ruși a Centralei Zaporojie:

”Un război absurd amenință viețile a sute de milioane de cetățeni ai UE, iar instituțiile Uniunii Europene au obligația să acționeze, acum mai mult ca oricând, pentru a evita o catastrofă ce ne poate distruge viețile.
Butonul roșu pe care îl folosește Rusia la Centrala de la Zaporojie ne arată în fiecare zi că devine tot mai mare amenințarea nucleară. De aceea, vă cerem ca, împreună cu statele membre, să mobilizați mai energic întreaga comunitate internațională pentru a înțelege că războiul ruso-ucrainean nu mai este despre nedreptate și atacul unui stat care nu a provocat cu nimic, ci s-a transformat într-un război care amenință viețile a sute de milioane de europeni” atrage atenția Tomac.

România este una dintre țările la care europarlamentarul face referire în mod direct atunci când vorbește despre amenințarea nucleară:

” Țările de pe flancul estic al Uniunii Europene sunt vizate direct, la fel ca Ucraina sau R. Moldova. Inclusiv cetățenii Federației Ruse vor avea de suferit dacă Moscova nu este constrânsă să înceteze de îndată acest război și să se retragă de la Centrală Nucleară ocupată în Zaporojie.
Aveți de gestionat una dintre cele mai grave crize de securitate din ultimii 80 ani și este esențial ca în următoarele ore și zile europenii să vadă demersuri consistente din partea diplomației pentru a evita o catastrofă.

Ne-am convins de mult că pentru Putin, la fel ca și pentru predecesorul său Stalin, viața oamenilor nu valorează nimic. Este crucial să se facă tot ce este necesar pentru a opri aceasta amenințare ce poate avea consecințe apocaliptice” concluzionează liderul PMP.

Eugen Tomac - PE

Centrala Nucleară din Zaporojie a fost ocupată de ruși încă din luna martie a acestui an.
articolul original.

Șeful ONU avertizează că orice avarie la centrala Zaporojie ar fi o “sinucidere”. Erdogan este îngrijorat de “un nou Cernobîl”

19 August 2022 at 05:26
image

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat că orice avarie la centrala nucleară de la Zaporojie ar fi o “sinucidere”, în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea sitului, scrie BBC.

“Trebuie să spunem lucrurile aşa cum sunt: orice pagubă potenţială la Zaporojie ar fi o sinucidere”, a declarat Guterres, făcând apel încă o dată la “demilitarizarea” centralei, ocupată de armata rusă. Șeful ONU a făcut aceste declarații într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și preşedintele turc Recep Erdogan.

Declarându-se “grav preocupat” de situaţia din cea mai mare centrală nucleară din Europa, el a făcut apel ca aceasta să nu fie utilizată “pentru indiferent care operaţiune militară”. “Un acord este necesar de urgenţă pentru a restabili Zaporojie ca infrastructură pur civilă şi pentru a asigura securitatea regiunii”, a mai afirmat Guterres.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că a convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Zaporojie. El a mai declarat că Rusia trebuie să-şi retragă imediat forţele şi să înceteze bombardamentele din perimetrul centralei din sudul Ucrainei.

Volodimir Zelenski a exclus orice negociere de pace cu Moscova fără retragerea prealabilă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei. “Oameni care ucid, violează, lovesc oraşele noastre civile cu rachete de croazieră în fiecare zi nu pot să dorească pacea. Ei ar trebui mai întâi să plece de pe teritoriul nostru, pe urmă vom vedea”, a declarat Zelenski.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a afirmat că țara sa susține Ucraina şi s-a arătat îngrijorat de pericolul unui “nou Cernobîl”, referindu-se la situaţia tensionată de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de Rusia. “În contextul în care ne continuăm eforturile pentru identificarea unei soluţii, am fost şi continuăm să fim alături de prietenii noştri ucraineni”, a afirmat Recep Erdogan.

“Ne-am exprimat preocupările privind luptele în desfăşurare din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Nu vrem să trecem printr-un nou Cernobîl”, a mai spus Erdogan, potrivit unor extrase postate pe Twitter de echipa sa de comunicare. Agenția rusă TASS susține că ucrainenii au început să bombardeze, joi seara, orașul Energodar, la periferia căruia se află centrala de la Zaporojie. Vladimir Rogov, membru al administrației instalate de ruși în regiunea Zaporojie, a anunțat pe Telegram că armata ucraineană folosește “masiv” artileria la Energodar.

El a precizat că bombardamentul de la Energodar a început la ora locală 22:50. “Au fost cel puțin șapte lovituri asupra orașului și a zonelor învecinate. Focul provine de la artilerie”, a precizat el pentru corespondentul TASS. Rusia ar putea pregăti o provocare pentru vineri la centrala nucleară din Zaporojie, situată în oraşul Energodar, în sudul Ucrainei, după ce joi Ministerul rus al Apărării a anunţat că Ucraina este cea care intenţionează să comită provocări la această centrală, vizată de numeroase bombardamente în ultima vreme, au relatat agenţiile de presă Unian şi Reuters, citând Direcţia principală de informaţii (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării.

“Ocupanţii au anunţat pe neaşteptate ‘zi liberă’ (pentru vineri) la centrala nucleară din Zaporojie. Astfel, la 19 august aici se va afla doar personalul operaţional. Intrarea va fi închisă pentru toţi ceilalţi angajaţi”, susține serviciul de informaţii al armatei ucrainene într-o postare pe aplicaţia Telegram. Aceeași sursă susține că din informaţiile de care dispune, reprezentanţi ai Rosatom (agenţia nucleară rusă), care s-au aflat în ultimul timp permanent la centrală, au părăsit “urgent” teritoriul obiectivului.

Joi, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina ar pregăti o “provocare răsunătoare” la centrală cu ocazia vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în Ucraina. Potrivit Moscovei, unităţi de artilerie ucrainene plănuiesc să tragă asupra centralei şi apoi să acuze Rusia că a provocat un accident nuclear.

În acelaşi timp, responsabilii GUR nu exclud ca, după un bombardament puternic asupra centralei, inamicul să ridice miza şi să organizeze un adevărat atac terorist la cea mai mare centrală nucleară din Europa, chiar dacă acesta ar coincide cu vizita lui Guterres în Ucraina.

articolul original.

Scandalul nuclear: Rușii se jură

18 August 2022 at 07:43
By: (A.T.)

Armata rusă a dat asigurări joi că nu a desfăşurat arme grele la şi lângă centrala nucleară Zaporojie, aflată sub controlul Moscovei în sudul Ucrainei şi vizată recent de lovituri cu obuze, transmit agențiile de presă străine.

„Subliniem că trupele ruse nu au arme grele în incinta centralei şi în zonele învecinate. Doar unităţi ce asigură securitatea se află acolo”, a anunţat Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse într-un comunicat.

De asemenea, potrivit Reuters care citează agenţia RIA Novosti, ministerul rus a acuzat Ucraina că ar plănui o „provocare” la centrala nucleară Zaporojie pe 19 august, în timpul vizitei secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Antonio Guterres.

Forţele ruse au ocupat zona din jurul centralei Zaporojie în martie, la scurt timp după ce Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina. Centrala, încă operată de personal ucrainean, rămâne aproape de linia frontului şi a fost lovită de obuze de mai multe ori în ultimele săptămâni, stârnind temeri asupra unui dezastru nuclear.

Ucraina şi Rusia s-au învinuit reciproc pentru bombardamentele din şi în jurul complexului de reactoare nucleare din sudul Ucrainei.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut stabilirea unei zone demilitarizate în jurul centralei.

Guterres se va afla joi la Lvov pentru a participa la o întâlnire trilaterală cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi liderul ucrainean Volodimir Zelenski, apoi va merge la Odesa şi după aceea în Turcia.

articolul original.

Ar putea urma ceva cumplit? Ministrul ucrainean de Interne: ‘Nimeni nu putea să prevadă că trupele ruse vor trage asupra unor reactoare nucleare cu tancuri. Așa ceva nu se mai văzuse’

17 August 2022 at 19:15
image

Ministrul Afacerilor Interne al Ucrainei, Denis Monastârski, a avertizat că Ucraina trebuie să se pregătească pentru „toate scenariile” referitoare la centrala nucleară din Zaporojie, ocupată de trupele ruse şi vizată de bombardamente repetate.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de aceste bombardamente, care au ţintit cea mai mare centrală nucleară din Europa, aflată sub controlul armatei ruse din martie, provocând îngrijorări cu privire la posibilitatea unei catastrofe majore în Europa, citat de AFP.

„Nimeni nu putea să prevadă că trupele ruse vor trage asupra unor reactoare nucleare cu tancuri. Aşa ceva nu se mai văzuse”, a denunţat Monastârski în cursul unei vizite în oraşul Zaporojie, centrul administrativ al regiunii cu acelaşi nume din sudul ţării, situat la circa 50 km de această instalaţie.

După ce a asistat la exerciţii de prim ajutor în caz de accident nuclear, el a declarat: „Trebuie să ne pregătim pentru toate scenariile posibile”, acuzând Rusia că este un „stat terorist”. „Atât timp cât Rusia controlează centrala nucleară din Zaporojie, există riscuri mari”, a adăugat Monastârski.

Zeci de salvatori ucraineni au participat la acest exerciţiu sub o temperatură toridă, au constatat jurnalişti de la AFP miercuri. Echipe dotate cu măşti împotriva gazelor şi îmbrăcăminte de protecţie cu dozimetre s-au antrenat în evacuarea răniţilor şi curăţarea vehiculelor contaminate.

Şeful operatorului nuclear ucrainean Energoatom, Petro Kotin, a estimat că circa „500 de soldaţi ruşi, precum şi 50 de vehicule militare, între care blindate şi tancuri se află la centrală”.

„Cel mai rău este că în aceste două sau trei săptămâni ei au plasat aceste vehicule în sala maşinilor unităţilor 1 şi 2”, unde se produce electricitatea, a afirmat Kotin, fost director al centralei.

Ucraina acuză de săptămâni în şir Moscova că stochează arme grele în centrala din Zaporojie şi că o utilizează ca bază de lansare a loviturilor asupra poziţiilor ucrainene. Ea asigură şi că forţele ruse trag asupra centralei pe care o ocupă cu scopul de a acuza Kievul de aceste bombardamente.

Rusia afirmă la rândul său că Kievul a vizat în mai multe rânduri, inclusiv cu ajutorul dronelor, centrala nucleară, provocând incendii.

Deocamdată este imposibil ca aceste informaţii să fie verificate în mod independent, notează AFP, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Armata lui Vladimir Putin e pe cale să piardă războiul? Forțele militare ucrainene au distrus cu ajutorul HIMARS o bază militară rusă în regiunea ocupată Herson

articolul original.
❌