ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Industria, Educația și Cercetarea, domenii de interes pentru Emiratele Arabe Unite și România

7 December 2022 at 21:04
image

Preşedintele Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), Iuliu Stocklosa, s-a întâlnit azi cu noul ambasador extraordinar și plenipotential al Emiratelor Arabe Unite, E.S. Sultan Mohamed Majed Alali. Oaspetele a fost însoţit de adjunctul misiunii, Mahrah Alshaya Al-Ali.

Obiectivul principal al întâlnirii l-a constituit identificarea de modalităţi concrete de colaborare, cu scopul de a promova potenţialul celor două economii şi de a impulsiona cooperarea bilaterală- se precizează într-un comunicat de presă.

Iuliu Stocklosa i-a prezentat succint E.S. Sultan Mohamed Majed Alali potenţialul economic al Capitalei, în context national, şi oportunităţile de afaceri şi investiţionale oferite de România, atât ca ţară membră a Uniunii Europene, cât şi prin prisma poziţiei sale geostrategice.

Primul birou de reprezentare al CCIB și expoziția permanentă

Cu acest prilej, președintele CCIB a vorbit și despre strategia instituției sale în domeniul relaţiilor externe și a subliniat importanţa acordată dezvoltării relaţiilor economice şi comerciale cu ţările din Orientul Mijlociu. Iuliu Stocklosa a punctat relaţiile solide construite de CCIB cu parteneri din EAU, în special din Emiratul Sharjah, în care a funcţionat primul nostru birou de reprezentare, dar și o expoziţie permanentă, proiect care s-a bucurat de succes din partea ambelor comunităţi de afaceri. Totodată, oficialul român a evidenţiat evoluţia schimburilor comerciale bilaterale, din ultimii doi ani, precum şi a investiţiilor făcute de firmele din EAU în ţara noastră.

Iuliu Stocklosa a apreciat că organizarea, în curând, a ,,Zilei Oportunităţilor de Afaceri”, dedicată E.A.U., dar și a unei miniexpoziţii va fi un bun prilej pentru ca cele două comunităţi de business să se cunoască şi va constitui un excelent punct de plecare pentru identificarea şi operaţionalizarea unor proiecte de cooperare în beneficiul ambelor părţi.

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România consideră că relaţiile economice româno-emirateze, deşi vechi şi puternice, au încă potenţial semnificativ de amplificare.

E.S. Sultan Mohamed Majed Alali a fost foarte deschis în a susţine toate demersurile care vizează dezvoltarea cooperării economice şi comerciale bilaterale şi a subliniat importanţa pe care o acordă deschiderii unor linii directe de dialog cu reprezentanţii comunităţii de afaceri din ţara noastră. Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în România a apreciat că energia, transportul, agricultura, tehnologia informaţiei şi domeniul logistic sunt domenii cheie care oferă oportunităţi semnificative, se mai precizează în comunicat.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Oportunități de afaceri rezultate la întâlnirea de la CCIB cu reprezentanții Primariei Municipiului Chișinău

5 December 2022 at 13:57

În marja evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României, Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a găzduit o întâlnire de lucru cu participarea reprezentanților Primăriei Municipiului Chișinău, Olga Ursu – Viceprimar și Natalia Ixari – Consilier la Cabinetul Primarului General. La întâlnirea organizată de CCIB în colaborare cu ANEIR (Agenția Națională a Exportatorilor și Importatorilor din România) și moderată de dr. Mihai Ionescu, președinte executiv ANEIR, co-președinte al Consiliului de Export al României, au participat reprezentanți ai mediului de afaceri bucureștean, membri ai ANEIR și CCIR, consiliera economică și comercială a Ambasadei Republicii Moldova în România, Lucia Mursa, și Clementina Ion, director în Departamentul de Comerț Exterior din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului.

Principalele obiective ale evenimentului au vizat: promovarea relaţiilor economice și comerciale dintre România și Republica Moldova, în mod special la nivelul capitalelor celor două state, identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele și asociațiile participante, precum și implicarea și sprijinul pe care îl poate oferi Primăria Municipiului Chișinău în acest proces.

În calitate de gazdă a evenimentului, președintele CCIB, Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a Camerei bucureștene, subliniind potenţialul Capitalei, oraş care asigură circa 25% din PIB-ul țării, concentrează aproape un sfert din firmele înregistrate în ţara noastră, 30% din suprafața de vânzare, 19% din valoarea exporturilor și 31% din valoarea importurilor. Prezentând oaspeților activitatea și serviciile instituției pe care o conduce, președintele Stocklosa a subliniat disponibilitatea CCIB de a colabora cu Primăria Municipiului Chișinău, cu instituții și firme din statul vecin  pentru îndeplinirea obiectivelor rezultate din decizia Consiliului European din 23 iunie a.c. de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la Uniunea Europeană.

Mulțumind pentru invitația la întâlnirea de lucru, viceprimarul Olga Ursu a făcut o interesantă prezentare a programelor de dezvoltare economică a Chișinăului, inclusiv a proiectelor investiționale gestionate de Primăria Generală, invitând firmele prezente, precum și altele potențial interesate să fie active pe piața Republicii Moldova, asigurându-le de sprijinul care poate fi acordat atât de instituția pe care o reprezintă, cât și de alte organizații și oficii implicate în realizarea programelor existente și viitoare.

În acest context a prezentat “Harta investițională a Municipiului Chișinau 2022” cu oportunități de investiții în capitala Republicii Moldova, în diferite domenii, care se actualizează permanent și poate fi descărcată de pe site-ul gestionat de Primăria Generală.

În continuare, reprezentanții firmelor și asociațiilor participante la întâlnire, activând în domenii cum ar fi: IT, industria chimică, construcții, prelucrarea lemnului, confecții textile, creații de modă, echipamente de încălzire și aer condiționat, transporturi internaționale de mărfuri și călători, turism internațional au prezentat propuneri de cooperare cu parteneri din Republica Moldova, exprimând și interesul pentru participarea la proiecte de investiții. Totodată, evenimentul a fost un excelent prilej pentru oamenii de afaceri români de a intra în dialog cu reprezentanţii Primăriei Municipiului Chișinău.

În cazul în care reprezentanți ai mediului de afaceri din București, dar și din alte zone ale țării sunt interesați să acceseze “Harta investițională a Municipiului Chișinau 2022” sunt invitați să contacteze Serviciul Relații Internaționale al CCIB.

 

Informații de background

În primele nouă luni ale acestui an, volumul schimburilor comerciale bilaterale s-a cifrat la 2,6 miliarde USD (+46,8% față de perioada similară a anului 2021), din care exportul a fost în valoare de 1,7 miliarde USD (+43,6%), iar importul 0,9 miliarde USD (55,9%).

Biroul de Presă al CCIB

 

articolul original.

Forum de afaceri România-Croația la CCIB

23 October 2022 at 08:15
image

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) și Lifestyle Check IN din Split au organizat în Aula Carol I a Palatului CCIB Forumul de afaceri România-Croația, cu ocazia aniversării a 30 de ani de relații diplomatice între cele două state.

Principalele obiective ale evenimentului au vizat promovarea relaţiilor economice și comerciale bilaterale şi identificarea unor oportunităţi de afaceri şi investiţionale de către firmele participante. Forumul, deschis de președintele Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, a fost onorat de prezența E.S. Maria Kapitanovič, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Croate în România.

Din delegaţia croată, condusă de Monica Ioanițescu, fondatoarea Lifestyle Check IN, au făcut parte oameni de afaceri ce activează în: construcții, turism, industria ușoară, distribuție FMCG, produse de lux, cercetare-dezvoltare-inovare, consultanță în domeniul proiectelor europene, consiliere, servicii și comerț în domeniul infrastructurii, media, educație, precum și reprezentanți ai unor organizații de afaceri și ai unor unități administrativteritoriale, inclusiv reprezentanți ai diasporei române din Republica Croația.

În deschiderea evenimentului, președintele Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a economiei româneşti, subliniind potenţialul Capitalei, oraş care concentrează aproape un sfert din firmele înregistrate în ţara noastră, 30% din suprafața de vânzare, 19% din valoarea exporturilor și 31% din valoarea importurilor. De asemenea, a vorbit oaspeţilor despre activitatea și serviciile CCIB, dar şi despre relațiile deosebit de bune dezvoltate de Camera bucureșteană cu membrii corpului diplomatic și cu organizațiile similare de pe toate continentele.

E.S. Maria Kapitanovič, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Croate în România, a subliniat atenția acordată de țara sa dezvoltării relațiilor diplomatice, economice, culturale și politice cu România și a punctat interesul oamenilor de afaceri croați pentru piața țării noastre. În opinia înaltului diplomat, agricultura, tehnologia informației, logistica și turismul sunt domenii în care antreprenorii din cele două țări pot dezvolta proiecte reciproc avantajoase. În a doua parte a evenimentului, oaspeţii și-au prezentat activitatea și au intrat în dialog cu reprezentanţii firmelor româneşti care au răspuns invitaţiei CCIB.

Atât în timpul Forumului, cât și în convorbirile B2B au rezultat oportunități de afaceri care ar putea să contribuie la internaționalizarea afacerilor firmelor românești interesate.

Un accent deosebit s-a pus în cadrul Forumului de afaceri pe colaborarea între asociațiile de antreprenori femei din cele două țări. În context, s-a semnat un Acord de cooperare între Organizația femeilor antreprenor (OFA) UGIR și Asociția Femina din Split.

În marja Forumului și în baza cooperării existente cu parteneri din Croația, Daciana Ungureanu din Novaci-Gorj a prezentat o parte din colecția sa etnografică.

În cazul în care reprezentanți ai mediului de afaceri din București, dar și din alte zone ale țării sunt interesați să-și internaționalizeze afacerile cu parteneri din Croația sunt invitați să contacteze Serviciul Relații Internaționale al CCIB.

articolul original.

Delegație MUSIAD, la sediul CCIB

8 September 2022 at 13:12

La sediul Camerei de Comerţ si Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a avut loc o întâlnire a președintelui Camerei bucureștene, Iuliu Stocklosa, cu o delegație economică din Turcia, condusă de Abdurrahman Rüzgar, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri și Industriașilor Independenți Turci (MUSIAD), din provincia Manisa. Din delegaţia turcă, au făcut parte reprezentanţii unor firme ce activează în: industria metalurgică (producție de plăci din oțel), industria alimentară (producție de dulciuri), reciclarea deșeurilor, precum și oameni de afaceri turci care activează deja în România în media și în domeniul sportiv.

În deschiderea evenimentului, președintele CCIB, Iuliu Stocklosa, a făcut o prezentare succintă a economiei Capitalei, în structură şi dinamică, și a vorbit despre strategia de relaţii externe a Camerei bucureştene, punctând orientarea către dezvoltarea relațiilor economice și comerciale cu țările din afara spațiului comunitar. În acest context, președintele CCIB a subliniat faptul că dezvoltarea relațiilor de cooperare cu Republica Turcia constituie o componentă importantă în strategia Camerei bucureștene, o dovadă în acest sens fiind cele şapte acorduri de cooperare încheiate cu organizații similare din această țară, la care se adaugă acordul semnat cu Asociația Oamenilor de Afaceri Turci din Romania (TIAD).

La rândul său, Abdurrahman Rüzgar a punctat interesul membrilor Asociației pe care o conduce pentru piața țării noastre, atât în ceea ce privește investițiile, cât și activitatea de import-export. Cu acest prilej, președintele MUSIAD a făcut o prezentare amplă a regiunii Manisa, cu accent pe potenţialul economic al acesteia și a apreciat că există oportunităţi importante de cooperare pentru companiile din ambele țări îndeosebi în domeniile industrial și agricol.

În cazul în care reprezentanți ai mediului de afaceri din București, dar și din alte zone ale țării sunt interesați să-și internaționalizeze afacerile cu parteneri din MUSIAD, provincia Manisa, dar și din alte regiuni ale Turciei sunt invitați să contacteze Serviciul Relații Internaționale al CCIB.

Informații de background

Republica Turcia este principalul partener comercial al României între statele din afara Uniunii Europene. La export, Turcia reprezintă principala piață de absorbție a mărfurilor trimise din România în spațiul extracomunitar, iar la import a doua piață de provieniență a mărfurilor intrate în țara noastră din afara UE (după R. P. Chineză). La 30 iunie 2022, volumul total al schimburilor comerciale româno-turce (date disponibile) a fost de 4,9 miliarde USD (+24,5% comparativ cu primul semestru al anului trecut), din care 1,6 mld. USD export (+4,7%) și 3,3 mld.USD import (+36,9%). La 31 iulie 2022, în România erau înregistrate 17.723 firme/companii cu capital turcesc (locul 3 după Italia și Germania), cu un capital social subscris în valoare de 0,9 mld. USD, care plasează Turcia pe locul 15 între statele investitoare în țara noastră.

articolul original.

Timp de trei zile, diplomații cu sarcini economice și comerciale din Ambasadele și Consulatele generale ale României, în dialog cu oamenii de afaceri, la Palatul CCIB

29 June 2022 at 13:12

„Suntem onorați ca timp de trei zile să găzduim aceste reuniuni la Palatul Camerei bucureștene. După cum subliniam și ieri, în cadrul sesiunii oficiale a Săptămânii diplomației comerciale, se impune susţinerea prin toate mijloacele şi pe termen lung a exporturilor, îndeosebi a celor cu valoare adăugată mare. Pentru a realiza acest obiectiv este nevoie de o colaborare strânsă între mediul privat şi administraţia publică şi de corelarea liniilor strategice ale acestora. În ceea ce ne privește, vom avea întotdeauna ușa deschisă pentru evenimente dedicate sprijinirii internaționalizării afacerilor companiilor românești, îndeosebi a IMM-urilor”, a declarat Iuliu Stocklosa, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Municipiului București (CCIB), în deschiderea primei serii de întâlniri B2B ale consilierilor economici din ambasadele și consulatele generale ale României cu reprezentanți ai comunității de afaceri românești.

Evenimentul, organizat de Ministerul pentru Antreprenoriat și Turism (MAT) în parteneriat cu CCIB, face parte din programul „Săptămânii diplomației comerciale”, care se desfășoară la București, în perioada 28 iunie – 1 iulie 2022.

„Recentele evoluții externe au deteriorat mediul de afaceri. Noi, conducerea MAT și reprezentanții din străinătate ai Ministerului, dorim să sprijinim companiile să intre pe noi piețe de desfacere, care să le compenseze pe cele pierdute. Situația actuală ne obligă să fim proactivi. Sunt convins că întâlnirile bilaterale din aceste trei zile vor contribui la stimularea exporturilor firmelor autohtone”, a afirmat Corneliu Cîrstea, secretar general adjunct în cadrul MAT, subliniind colaborarea foarte bună cu echipa Camerei bucureștene.

Despre mecesitatea unei colaborări eficiente și constructive între mediul public și privat, în beneficiul comunității de afaceri, a vorbit și dr. Mihai Ionescu, președintele executiv al Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România, co-președinte al Consiliului de Export al României.

Timp de trei zile, până vineri, inclusiv, oamenii de afaceri interesați să-și internaționalizeze afacerile – indiferent de domeniul în care își desfășoară activitatea, au oportunitatea de a obține informații valoroase de la conducerea Departamentului de Comerț Exterior și de la cei 54 diplomați și consilieri economici/comerciali prezenți. De exemplu, astăzi, principalele subiecte abordate în cadrul întâlnirilor B2B au vizat: oportunități de intrare a companiilor autohtone pe piețele țărilor de reședință, tendințe internaționale în aceste domenii, exemple de bune practici, posibilități concrete de investiții oferite de țările în care România are reprezentare economică, zone în care pot fi derulate investiții și parteneriate comerciale, cadrul juridic și fiscal, caracteristici economice și politice ale fiecărui stat de reședință.

Până la această dată și-au anunțat participarea circa 200 de firme (aproximativ 450 de oameni de afaceri), însă sunt bineveniți la Palatul CCIB (Str. Ion Ghica nr. 4) și cei care nu au apucat încă să confirme prezența la sesiunile B2B de mâine și poimâine, desfășurate între orele 9,00 și 13,00.

Biroul de Presă al CCIB

articolul original.
  • There are no more articles
❌