ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 4 February 2023Ultimele Stiri

Ce sume cer meseriașii pentru construcția UNEI CASE cu un singur nivel. „Cam ăsta e prețul, fomiști sunteți voi care luați pielea de pe om”

4 February 2023 at 11:33
image

Un român a postat pe un grup de Facebook specializat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. 

Bărbatul interesat a explicat în câteva cuvinte ce și-ar dori, pe unul dintre grupurile de Facebook dedicate muncitorilor din domeniul construcțiilor. „Salut, m-ar interesa un preț aproximativ pentru o casă de 80 mp pe un singur nivel. Mulțumesc și aștept păreri!”, a scris acesta pe grupul de Facebook Constructori și Meseriași în construcții, citat de Adevărul.ro.

Întrebarea a provocat o adevărată dezbatere și i-a făcut pe unii să întreacă măsura și să recurgă la ironii. „50 de euro preț manoperă pe metru pătrat amprentă la sol. La roșu bineînțeles”, a răspuns cineva. Imediat, alt membru al grupului l-a ironizat. „Ți-e foame, așa-i?” Ironia nu i-a căzut bine meseriașului, care a contraatacat. „Cam ăsta e prețul, fomiști sunteți voi care luați pielea de pe om.”

„Îmi dau seama ce case faci cu 50 de euro”, a continuat ironia. „Exact cum ai citit și anunțul. Este o casă doar pe parter și fără etaj, cu acoperiș. Pentru așa ceva nu se ia mai mult de 50 de euro pe metru pătrat”, a reacționat din nou cel vizat. Iar disputa lor nu s-a încheiat aici. „Ce faci tu la 50 de euro nu se numesc case, ci grajduri”, a „înțepat” el din nou. „Apropo… e greu iarna sa stai acasă?”, a continuat el.

Au intervenit și alții cu observații. „O faci cu 4.000 ? Vei lua avans și vei fugi”, a scris cineva. „La roșu ce înseamnă?”, a întrebat altcineva. „La roșu înseamnă fundație, temelie, zidărie plus acoperiș fără învelitoare”, a răspuns acesta.

Alții au postat numere de telefon pentru a discuta oferte, în timp ce cineva a postat un link cu oferte de proiecte, modele de casă și prețul lor. În plus, unii dintre membrii grupului au postat propriile oferte. „400 de euro pentru metru pătrat”, moment în care a intervenit în discuție altcineva. „Nu te mai droga, frățică!”.

Între 8.000 și 10.000 de euro ( la roșu ) depinde de proiect. Apoi dacă se vrea se discută de restul în bază la pretenții”, a scris alt meseriaș.
articolul original.
Ieri — 3 February 2023Ultimele Stiri

Muzeul de Istorie Suceava organizează un concurs de desene inspirate din viața și opera compozitorului Ciprian Porumbescu

3 February 2023 at 10:57
image

Muzeul Național al Bucovinei marchează Anul Ciprian Porumbescu printr-o serie de programe culturale dedicate marelui compozitor, aducând mai aproape de publicul nostru viața și opera acestuia.

Proiectul educațional-concurs „Pe urmele Domnișorului Țîprian. CIPRIAN PORUMBESCU – 170 de ani de la naștere”, care se va derula în perioada  februarie –aprilie 2023,  îndeamnă publicul la crearea unor desene inspirate din viața și opera compozitorului Ciprian Porumbescu, inspirate fie din postările de pe pagina Muzeului de Istorie Suceava, sau a Muzeului Memorial „Ciprian Porumbescu”, fie din expozițiile permanente ale Muzeului Memorial și Casei Memoriale „Ciprian Porumbescu”, pe care publicul le-a vizitat sau vizualizat on-line.

Participanții sunt încurajați să redea prin desen, momente inspirate de opera și din viața personală a compozitorului (locul copilăriei, familia, casa părintească, școala, destinul romantic), cât și lucrări inspirate de Ciprian Porumbescu – patriotul, președintele Arboroasei, compozitorul și artistul care la Serbarea de la Putna a cântat Daciei întregi.

Pe parcursul celor trei luni de derulare, participanții la proiectul educațional-concurs vor putea accesa, pe pagina de facebook https://www.facebook.com/Muzeul-de-Istorie-Suceava-History-Museum, informații despre viața compozitorului și se vor familiariza cu obiectele din expozițiile celor două muzee memoriale dedicate inegalabilului Ciprian Porumbescu, vor cunoaște viața, opera și personalitatea marelui compozitor și, mai apoi, inspirați de ceea ce le place, vor reda în desen frânturi din viața și opera lui Ciprian Porumbescu.

TERMEN LIMITĂ DE PREDARE/TRANSMITERE A LUCRĂRILOR – 30 aprilie 2023

Desenele/lucrările realizate vor fi aduse la Muzeul de Istorie Suceava, Biroul Educație, Marketing și Comunicare, sau, pentru cei care nu au posibilitatea să ajungă la noi, pot fi trimise, scanate cu rezoluție foarte bună, pe adresa marketing@muzeulbucovinei.ro Acestea vor fi postate pe pagina de Facebook a Muzeului de Istorie.

IMPORTANT:

Lucrările vor conține numele autorului, vârsta, clasa și școala! De asemenea, pe verso, vor fi înscrise, pentru participanții minori, numele părintelui și numărul de telefon, pentru a transmite contravaloarea premiilor în cazul în care lucrarea este selectată și anunțată ca fiind premiată.

CELE MAI BUNE LUCRĂRI, jurizate de specialiști ai MNB, VOR FI PREMIATE.

Premiile (premiul 1, 2, 3) se vor acorda pe trei categorii de vârstă:

7 – 11 ani

12 – 17 ani

18 ani și peste

Se va acorda și un PREMIU SPECIAL AL JURIULUI, pentru cea mai apreciată lucrare.

Valoarea premiilor:

Premiul I – Diploma și premiul în valoare de 200 lei

Premiul II – Diploma și premiul în valoare de 150 lei

Premiul III – Diploma și premiul în valoare de 100 lei

PREMIUL SPECIAL –  Diploma de Excelență și premiul în valoare de 300 lei

Proiectul educațional-concurs este lansat online, pentru a da  posibilitatea tuturor celor doritori să participe, cât și din dorința de a promova cele două muzee memoriale, Casa și Muzeul „Ciprian porumbescu”, din administrarea Muzeului Național al Bucovinei, oferind publicului informații despre viața și personalitatea marelui compozitor.

articolul original.

Informații de ultimă oră de la BNR! Ce se întâmplă cu ratele românilor

3 February 2023 at 09:11
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scăzut la 7,15%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 5,71%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
3 feb.2023 2 feb.2023 3 feb.2023 2 feb.2023
O/N 5,88 5,94 6,18 6,23
T/N 5,88 5,93 6,17 6,22
1W 5,92 5,97 6,21 6,26
1M 6,03 6,06 6,33 6,35
3M 6,85 6,88 7,15 7,17
6M 7,18 7,19 7,50 7,52
12M 7,54 7,56 7,87 7,88

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T3 5,71

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Analistul financiar Adrian Negrescu: ‘Pentru majoritatea românilor va fi o misiune imposibilă să ia acum un credit. Rata la bancă trebuie să reprezinte 45% din venit’

2 February 2023 at 20:16
image

Analistul financiar Adrian Negrescu afirmă că pentru cei mai mulți dintre români este o ”misiune imposibilă” să ia un credit prin programul ”Prima Casă”.

Pentru majoritatea românilor va fi o misiune imposibilă să ia acum un credit, în condițiile în care mai mult de jumătate din populația țării nu câștigă banii necesari pentru a se încadra în acest program. Gândiți-vă că pentru a lua o garsonieră, să spunem de până în 70 de mii de euro, trebuie să ai un salariu de aproximativ 5.200 de lei pe lună ca să respecți prevederile acestui program, la o rată undeva la 2.300 de lei. Vă dați seama că foarte puțini români câștigă în momentul de față 5.200 de lei net pe lună pentru a-și putea lua o primă casă prin acest program guvernamental.

Mai mult decât atât, dacă vor să își ia un apartament de 2-3 camere de până în 120.000 de euro, vor avea nevoie de un venit minim de 9.400 de lei net pe lună, iar rata va fi undeva la un nivel de 4.200 de lei net pe lună. E o misiune aproape imposibilă pentru români, mai ales că cei care apelează la acest program sunt în general oameni aflați la început de drum, care au salarii foarte mici și nu au posibilități financiare nici măcar să asigure acel avans de 5% necesar pentru locuințele de până în 70 de mii de euro și de 15% până la 120 de mii de euro, în condițiile în care prețurile continuă să crească în piața imobiliară pentru apartamentele noi”, a spus analistul financiar.

Adrian Negrescu se așteaptă ca doar 10-15% dintre cei care se vor înscrie în programul „Prima Casă” să reușească practic să acceseze finanțarea.

„Gândiți-vă că pentru cei care vor să își ia un apartament de peste 120.000 de euro, ceea ce nu este foarte mult raportat la prețurile din marile orașe, mă refer la Cluj și la București, înseamnă că vor plăti undeva la nivel de 19% TVA, pentru că statul a decis de la 1 ianuarie că toate locuințele mai scumpe de 600 de mii de lei să plătească TVA de 19%. În aceste condiții, vă dați seama, piața imobiliară va fi înghețată, iar acest program guvernamental va fi doar încă un punct bifat pe hârtie în programul de guvernare și nimic altceva. De altfel, nici anul trecut din cei 1,5 miliarde de lei cât a fost programul ”Prima Casă”, o treime din bani au rămas nefolosiți pentru că nu au fost clienți.

Singura soluție în momentul de față, având în vedere dobânzile uriașe practicate în România, este să îți amâni practic decizia de a-ți cumpăra o casă. Poate în 2024, atunci când sperăm că dobânzile ușor, ușor să scadă, pe măsură ce și inflația din România se va tempera în 2023.

Este o misiune imposibilă să îți iei credit, pentru că rata la bancă trebuie să reprezinte 45% din venit, iar pentru o garsonieră de până în 70.000 de euro, nu văd cine are 5.200 de lei pe lună venit net ca să poată să respecte programul acesta”, a declarat analistul financiar Adrian Negrescu, conform psnews.ro.

articolul original.

Gest inuman la Vaslui! O femeie imobilizată la pat a fost la un pas de moarte. A fost udată cu apă și lăsată să înghețe de frig în casă

2 February 2023 at 16:47
image

O bãtrânã imobilizatã la pat, în vârstã de 75 de ani, din comuna Tãtãrãni, județul Vaslui, a trecut prin chinuri groaznice, după ce un bărbat a intrat în casă peste ea și a încercat să o omoare.

Individul are 65 de ani și a pãtruns în cocioaba femeii, spunându-i cã vrea s-o omoare. A luat-o de gât, a târât-o, a lovit-o fãrã milã, iar apoi a aruncat peste ea douã gãleti cu apã, udând-o leoarcã. I-a udat inclusiv patul si plapuma. La plecare, individul a lăsat în mod intenționat ușa deschisă pentru ca frigul de afarã sã pătrundă în casă.

Femeia a avut totuși noroc, iar dimineață a fost găsită în viață de oamenii care au ajutat-o în această iarnă cu lemne si mâncare, deși în casă era la fel de frig ca și afară. Aceștia au sunat la 112, iar la fata locului a venit o ambulantã si douã echipaje de Politie.

„Fereascã Dumnezeu cum am gãsit-o! Udã toatã, ud si patul si plapuma, ea era aici, iar usa larg deschisã. Era un frig de nu puteai sta. Fãcuse pe ea de fricã, atunci când individul o strângea de gât si îi spunea cã o omoarã. Vã dati seama cum a stat femeia asta udã leoarcã, pânã dimineatã. Nu stiu cum a trãit pânã dimineatã. Mi-a spus cã a mai bãtut-o, cã e vorba de o bucatã micã de pãmânt, pe care ar vrea el sã i-o ia. Si de asta i-a promis moartea”, a spus Marin Lila, femeia care a găsit-o pe bătrână.

Ambulanta venitã la fata locului a luat-o pe bătrână și a dus-o la spitalul Husi, dar, dupã câteva ore, aceasta a fost trimisă acasă.

Se pare că totul a pronit de la o bucată mică de pământ pe care bărbatul o vrea de la bătrână.

În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de lovire sau alte violente si violare de domiciliu, urmând a fi efectuate cercetări pentru stabilirea împrejurărilor în care s-au produs faptele sesizate si dispunerea măsurilor legale, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Vaslui, potrivit vremeanoua.ro.

articolul original.

Incendiu de proporții în București! O casă a luat foc în zona Muzeului Militar Central! Mai multe echipaje au ajuns la fața locului

2 February 2023 at 16:45
image

Un incendiu puternic a izbucnit azi lângă Muzeul Militar Central. Pompierii au intervenit cu 11 autospeciale. Coloana de fum măsoară peste 50 metri, iar întreaga zonă, inclusiv Str. Ștefan Furtună, este blocată circulației.

O casă a luat foc, în zona Muzeului Militar Central. Mai multe autospeciale au intervenit la fața locului, iar pompierii se luptă pentru stingerea incendiului. Două persoane au făcut atac de panică și au avut nevoie de îngrijiri medicale. Nu se știe cauza exactă a producerii incendiului.
ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE

articolul original.

Selly a făcut o investiție serioasă pentru filmul „Romina VTM”. Incredibil ce profit a obținut până acum: „Am avut ceva emoții”

2 February 2023 at 11:13
image

Andrei Șelaru, cunoscut publicului sub numele de Selly, a devenit milionar cu filmul „Romina VTM”, în care și-a investit economiile.

De curând, tânărul, care e producător al peliculei, a vorbit despre sumele încasate până acum cu acest proiect.

Câți bani a investit Selly în filmul „Romina VTM”

Selly, tânărul care a cunoscut faima de la o vârstă foarte fragedă, a recunoscut că, în calitate de producător, nu a realizat una dintre cele mai bune pelicule. Cu toate acestea, el susține că nu vrea să facă artă, ci bani.

„Pe luna ianuarie am înregistrat 345.000 de spectatori plătitori, ceea ce este o cifră foarte bună. Iar asta mă bucură și fiindcă în acest fel am contribuit și eu, și colegii mei, la revenirea acestui obicei de consum, acela de a ne întoarce în sălile de cinema. Însă filmul poate duce mai departe aceste cifre, fiindcă ele rămân în cinematografe și în următoarele săptămâni”, a explicat tânărul într-un interviu pentru playtech.ro,

„Investiția în acest film s-a ridicat la circa 600.000 de euro. Banii au venit din partea mea și a partenerului meu, Vidra Production. În ceea ce mă privește, investiția mea s-a ridicat între 250.00 și 300.000 de euro. Mărturisesc că am avut ceva emoții, fiindcă noi nu avem în spate o multinațională de resort care să ne susțină financiar, așa că venim cu banii de acasă. Ca atare, cum în orice proiect există o doză de risc, chiar dacă știam bine ce avem de făcut, am avut ceva emoții!”, a mai spus acesta.

Întrebat ce profit au obținut până acum, Selly a dezvăluit că banii pe care i-a investit i-a recuperat, iar profitul total al filmului „Romina VTM” e în valoare de două milioane de dolari.

„Filmul a înregistrat până în prezent încasări de circa nouă milioane de lei, adică vreo două milioane de dolari. Cifrele astea ne asigură și recuperarea investiției, dar și un anume profit. Însă lumea trebuie să știe că nu toată această sumă ne revine nouă, producătorilor.

În fapt, cea mai mare parte merge spre cinematografe, fiindcă ele sunt principalul segment al infrastructurii în domeniu, cu taxele și impozitele pe care le au de plătit, inclusiv cele la energie electrică, majorate în ultima perioadă de timp, așa cum știe mai toată lumea!”, a mai declarat Selly.

Romina VTM, în top 10 mondial privind încasările

„Vreau să vă explic, pentru că este adevărat. Romina este locul 9 la încasări, de fapt, acum cred că a intrat pe 11, la filme lansate în anul 2023. Atenție! În anul 2023. Care e marea șmecherie? Până acum, în anul acesta, nu s-au lansat cine știe ce filme din alea de super mare buget, care să aducă oamenii în cinema.

În continuare filmele care atrag cei mai mulți oameni la cinema sunt cele lansate anul trecut, cum ar fi Avatar 2. De asta noi avem această șansă de a fi atât de sus.

Noi am lansat pe 2 ianuarie, probabil dacă te uitai pe 3 ianuarie, „Romina VTM” ar fi fost pe primul loc la nivel mondial ca încasări, pentru că noi am lansat primii. Informația este cât se poate de reală. Nu e un fake news. E vorba strict de filmele care s-au lansat anul acesta”, a explicat Selly pe Instagram, potrivit libertatea.ro.

articolul original.

Incendiu produs la locuința unui cetățean din localitatea Vlădeni

2 February 2023 at 08:01
image

Două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, din cadrul Stației de pompieri Țăndărei au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu, produs la locuința unui cetățean din localitatea Vlădeni.

La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta prin ardere la nivelul acoperișului, ulterior s-a extins și la o anexă aflată în imediata apropiere a locuinței.

Pentru lichidarea acestuia, dar și pentru îndepărtarea efectelor negative, salvatorii au acționat aproximativ două ore.

Au ars: acoperișul casei pe o suprafață de aproximativ 20 de metri pătrați, obiecte electrocasnice și anexa.

Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost coșul de fum deteriorat sau amplasat necorespunzător față de materialele combustibile.

articolul original.

Informații de ultimă oră de la BNR! Ce se întâmplă cu ratele românilor

2 February 2023 at 09:10
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a scăzut la 7,17%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 5,71%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
2 feb.2023 1 feb.2023 2 feb.2023 1 feb.2023
O/N 5,94 5,97 6,23 6,27
T/N 5,93 5,96 6,22 6,26
1W 5,97 6,01 6,26 6,30
1M 6,06 6,06 6,35 6,35
3M 6,88 6,88 7,17 7,18
6M 7,19 7,19 7,52 7,52
12M 7,56 7,56 7,88 7,89

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T3 5,71

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Locul din România în care o casă se vinde cu doar 2.000 de euro. Unde poți achiziționa locuința

1 February 2023 at 19:06
image

În România există un loc în care o casă se poate vinde chiar și cu 2.000 de euro celor care doresc să o cumpere. Motivul pentru care s-a ajuns la o astfel de decizie i-a uimit pe toți. Iată unde poți să îți achiziționezi un imobil în care nu vei mai avea foarte mult de investit după.

Din ce în ce mai multe persoane aleg să plece de la țară și să se mute la oraș, motiv pentru care o mulțime de case ajung să fie date uitării. Satele și comunele ajung să se golească iar bătrânii care rămân în urmă sunt din ce în ce mai neajutorați, motiv pentru ca autoritățile fac tot posibilul să găsească soluții.

Unde poți cumpăra o casă cu 2.000 de euro

Județul Gorj a devenit cunoscut pentru satele sale care devin din ce în ce mai goale de la un an la altul. Cei care se nasc acolo aleg să se orienteze către orașe mai mari unde au posibilitatea de a duce o viață cât mai decentă, iar bătrânii care rămân în urmă nu mai pot îngriji locul ca în tinerețe.

Acest aspect a fost sesizat și în comuna Săcelu, unde Direcția Județeană de Statistică Gorj a anunțat că au mai rămas numai 1.305 de persoane, după ultimul recensământ realizat. Așa cum era de așteptat, majoritatea sunt vârstnici care încearcă să ducă o viață liniștită în casele care de multe ori mai au puțin și se dărâmă.

Autoritățile din zonă au găsit o soluție destul de bună pentru a-i convinge pe tineri să se mute din nou în Săcelu, oferindu-le posibilitatea să își achiziționeze o casă veche cu numai 2.000 de euro. Dacă la prima vedere pare a fi vorba de o înșelăciune, totul este, de fapt, cât se poate de legal.

articolul original.

Oprescu rămâne cu pedeapsa de 10 ani închisoare

1 February 2023 at 16:15
By: -
image

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, miercuri, ca nefondat, un recurs în casaţie, o cale extraordinară de atac, prin care fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu solicita rejudecarea dosarului în care a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni închisoare pentru corupţie.

Instanţa a respins recursurile în casaţie depuse şi de alţi condamnaţi din acest dosar.

Pe 13 mai 2022, Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani şi 8 luni de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Este vorba despre dosarul în care Oprescu este acuzat că a primit, în septembrie 2015, la locuinţa sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la subalternul său Bogdan Popa, fost director al Administraţiei Cimitirelor, bani care ar proveni din acte de corupţie.

Oprescu a plecat din ţară înainte de a fi pronunţată sentinţa, fiind localizat în Grecia, de unde autorităţile acestei ţări refuză să-l extrădeze.

articolul original.

Percheziție anunțată la casa de vacanță din Delaware a președintelui Biden

1 February 2023 at 15:57

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite desfăşoară o percheziţie programată la casa de vacanţă din Delaware a preşedintelui american Joe Biden, a anunţat miercuri, 1 februarie, avocatul acestuia.

Avocatul a precizat că Biden cooperează cu autorităţile în cauză, transmit Reuters şi AFP. „Am fost de acord să cooperăm”, a declarat avocatul personal al lui Biden, Bob Bauer.

Informaţii suplimentare vor fi făcute publice după încheierea percheziţiei, a adăugat avocatul preşedintelui. Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a percheziţionat recent o altă locuinţă a lui Biden în Delaware, în oraşul Wilmington, în căutarea de documente confidenţiale datând din mandatele de vicepreşedinte şi de senator ale lui Joe Biden.

articolul original.

Înalta Curte spulberă speranțele lui Sorin Oprescu

1 February 2023 at 13:18
image

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins, miercuri, ca nefondat, un recurs în casaţie, o cale extraordinară de atac, prin care fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu solicita rejudecarea dosarului în care a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni închisoare pentru corupţie.

Instanţa a respins recursurile în casaţie depuse şi de alţi condamnaţi din acest dosar.

Pe 13 mai 2022, Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani şi 8 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, constituire a unui grup infracţional organizat şi abuz în serviciu.

Iniţial, Tribunalul Bucureşti (instanţa de fond) îl condamnase pe Oprescu, în mai 2019, la 5 ani şi 4 luni închisoare, pedeapsă dublată de Curtea de Apel Bucureşti, după ce judecătorii au aplicat forma agravantă a infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat.

Potrivit deciziei instanţei, Sorin Oprescu a primit 6 ani şi 6 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracţional organizat în variantă agravată; 6 ani pentru luare de mită, 3 ani închisoare pentru abuz în serviciu şi 3 ani şi 6 luni închisoare pentru spălarea banilor. Pedepse au fost contopite şi, prin adăugarea unui spor, a rezultat 10 ani şi 8 luni închisoare.

Instanţa a mai dispus confiscarea specială de la Oprescu a sumelor de 25.000 euro, 102.400 lei şi de 9.500 euro.

De asemenea, magistraţii au decis confiscarea extinsă a imobilului situat în municipiul Bucureşti, str. Herăstrău, cumpărat de Sorin Oprescu, prin intermediul iubitei sale Adriana-Elena Nica.

În plus, a fost menţinut sechestrul asigurător asupra imobilului situat pe str. Covrigarului, sat Ciolpani, compus din casă, în suprafaţă de 526 mp şi teren în suprafaţă de 895 mp, aparţinând lui Sorin Oprescu.

Fostul primar al Capitalei a plecat în Grecia înainte de a fi pronunţată sentinţa. Autorităţile elene au refuzat să de curs cererii Ministerului Justiției de a-l extrăda pe Oprescu. Motivul principal enunțat de magistrații greci este acela că în penitenciarele noastre nu există condiții care să permită un tratament corespunzător pentru bolile de care suferă Sorin Oprescu.

articolul original.

Casa Verde 2023: Bugetul programului, de patru ori mai mare decât cel de anul trecut

1 February 2023 at 05:34

Casa Verde 2023: Bugetul programului, de patru ori mai mare decât cel de anul trecut

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat că bugetul prevăzut pentru panourile solare, anul acesta, este de trei miliarde lei, bani cu care se vor putea finanţa peste 150.000 proiecte.

Potrivit lui Tanczos, în România sunt peste trei milioane de case intabulate şi înregistrate la Oficiul de Cadastru care ar putea beneficia de un programul Casa Verde Fotovoltaice, interesul este foarte ridicat şi e nevoie de creşterea fondurilor, pentru a finanţa mai multe solicitări.

În România sunt peste trei milioane de case intabulate, locuinţe unifamiliale, teoretic care ar putea avea nevoie de sisteme fotovoltaice pentru a deveni independente sau semi-independente din punct de vedere al energiei electrice.

Anul trecut am aprobat peste 40.000 de cereri de finanţare, interesul a fost unul uriaş şi este clar că trebuie să suplimentăm bugetul pentru a veni în întâmpinarea cererii şi nevoii din partea cetăţenilor.

Pentru a sprijini cetăţenii în instalarea acestor sisteme de producere a energiei electrice, în 2023 continuăm programul, construim acum bugetul AFM (Administraţia Fondului pentru Mediu) şi vom bugeta pentru acest program o sumă de cel puţin patru ori mai mare decât anul trecut.

Trei miliarde lei este bugetul prevăzut pentru fotovoltaice, în 2023, şi vom putea finanţa cel puţin 150.000 de proiecte, faţă de 40.000”, a declarat Ministrul Mediului.

Acesta a menţionat că, în paralel, s-au purtat discuţii cu unităţile administrativ-teritoriale pentru a găsi soluţii de eficientizare şi de reducere a birocraţiei în implementare a programului şi şi-a exprimat convingerea că „anul acesta numărul celor care vor putea aplica va fi de ordinul sutelor de mii”.

În acelaşi timp, analizăm posibilitatea finanţării capacităţilor de stocare, astfel încât independenţa energetică la nivel de gospodărie să fie susţinută şi prin posibilitatea de a stoca energia produsă în timpul zilei şi de a nu fi nevoie de fiecare dată de livrare în sistemul energetic.

Am demarat negocierile şi cu Ministerul Fondurilor Europene pentru a căuta soluţii împreună de finanţare, atât din fondurile care sunt la dispoziţia Ministerului Mediului, cât şi din surse care sunt asigurate de Uniunea Europeană, adică fonduri europene„, a spus Ministrul Mediului.

Acesta a făcut referire şi la limitările legate de capacităţile de producţie şi de instalare a sistemelor fotovoltaice.

Desigur, există şi alte limitări, limitări de ordin economic şi de ordinul capacităţilor de producţie a sistemelor fotovoltaice şi a capacităţilor de instalare. Deci, nu numai partea financiară, de finanţare, este importantă, e important să vedem şi cât pot instala firmele care se ocupă de aşa ceva şi ce cantităţi se pot importa în România„, a mai spus Tanczos Barna.

sursa: antena3.ro

articolul original.

„Eu sunt Șerban Lupu – violonistul călător – în dialog cu Steluța Pestrea Suciu”, lansare de carte la Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov

1 February 2023 at 07:25
By: M.Ex.

Muzeul „Casa Mureșenilor” Brașov, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Brașov, prezintă joi, 2 februarie, de la ora 14.00, lansarea volumului „Eu sunt Șerban Lupu – violonistul călător – în dialog cu Steluța Pestrea Suciu”, o carte care luminează un destin topit în muzică, destinul brașoveanului Șerban Lupu, muzicianul complet de talie internațională.
Cititorul poate descoperi atât omul, cât și violonistul care își trăiește incandescent amintirile, știe să povestească fără patetism despre experiențe și oameni care i-au marcat viața, despre ingredientele succesului, despre misterul muzicii, despre renunțări și efort. Toate având un numitor comun: creativitate, libertate de gândire, cultură, talent. O perspectivă captivantă asupra vieții.
Evenimentul va fi completat cu prezentarea publică a Marelui Arbore Genealogic al Familiei Rațiu de Noșlac realizat de Ioan Gheorghe Rațiu, familie din care face parte și marele violonist.

Articolul precedent
articolul original.

Irina Rimes transformă Sala Palatului în ACASĂ

31 January 2023 at 14:23
image

Pe data de 1 martie 2023, Irina Rimes deschide oficial sezonul concertelor și își sărbătorește cel de-al patrulea album, ,,Acasă”, printr-un concert la Sala Palatului, în parteneriat media cu Kiss FM. Astfel, în prima zi oficială de primăvară, artista va înflori scena cu un performance ce se anunță cel puțin incredibil. O producție vizuală specială, 90 de minute petrecute alături de artistă și invitați precum The Motans, Grasu XXL și mulți alții. 

Biletele sunt deja disponibile:

https://bilete.irinarimes.ro/bilete-irina-rimes-acasa-la-sala-palatului-81158/

Concertul de pe 1 martie le va da ocazia la propriu fanilor să se conecteze cu artista, întrucât vor putea avea parte și de o sesiune de meet and greet:

https://www.iabilet.ro/bilete-meet-and-greet-irina-rimes-acasa-82518/

Până pe 15 februarie biletele au pret earlybird. La minim 4 bilete cumpărate, fanii beneficiază de o reducere de 10%, în timp ce pentru 6 bilete cumpărate reducerea este de 30%. Totodată iaBilet oferă fanilor oportunitatea de a-și cumpăra bilete în 6 rate, folosind toate cardurile de credit existente pe piață, selectând această metodă de plată în zona de checkout.

Albumul ,,Acasă” include 16 piese confesiune, vindecătoare şi sensibile, compuse de artistă cu compozitori şi producători de top din România. Pe album sunt şi cele două colaborări cu Grasu XXL „Pentru totdeauna” şi cea cu Jah Khalib pentru „Навсегда”. Acesta este disponibil pe toate platformele digitale, cât și în format fizic, pe CD și vinil. 

Despre ,,Acasă” și drumul Irinei vorbește și documentarul de 7 episoade pe care artista l-a lansat alături de HBO Max pe data de 3 iunie, „Irina Rimes: Pe drumul meu”, o miniserie prin care artista a ales să îşi spună povestea și să vorbească despre struggle-ul de a fi artist. Irina Rimes rememorează momente importante din viaţa ei, vorbeşte despre versurile pe care le cântă, despre oamenii care au ajutat-o în carieră. În paralel, sunt dezvăluite detalii despre sursele de inspiraţie ale albumelor anterioare, sunt pregătite videoclipuri şi concerte caritabile. 

Irina Rimes este unul dintre artiştii emblematici ai industriei muzicale din România care şi-a pus amprenta asupra publicului şi topurilor radio şi TV prin stilul unic de interpretare, piese statement şi sute de show-uri live intense şi pline de emoţie.

„Despre el”, „Cosmos” şi „Pastila” sunt cele trei albume compuse de Irina care includ hituri precum „Visele”, „Ce s-a întâmplat cu noi”, „Iubirea noastră mută”, „Bandana”, „Bolnavi amândoi”, „Nu ştii tu să fii bărbat”, iar colaborările cu artişti precum Guess Who, Carla’s Dreams, The Motans, INNA, Grasu XXL, Bruja sau Cris Cab, dar şi piesele compuse pentru Andra, Antonia, Nicole Cherry, confirmă versatilitatea sa.

Biletele sunt disponibile pe iabilet.ro, iar concertul este un eveniment BestMusic Live & Global Records.

articolul original.

Rabla 2023: Prima de casare a mașinilor second-hand crește. Peste 250.000 de autoturisme vechi scoase din circulaţie până la sfârșitul anului

31 January 2023 at 12:00

Rabla 2023: Prima de casare a mașinilor second-hand crește. Peste 250.000 de maşini vechi scoase din circulaţie până la sfârșitul anului

Tanczos Barna, Ministrul Mediului, a anunţat marţi, 31 ianuarie, în deschiderea şedinţei de Guvern, că pregăteşte programele Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Local, el afirmând că anul trecut s-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după mulţi ani şi că Guvernul şi-a asumat că va scoate peste 250.000 de maşini vechi din circulaţie, iar ţinta va fi atinsă la finalul acestui an.

Ministrul a mai spus că a crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice, astfel că anul trecut s-au constatat evoluţii absolut pozitive pe piaţa auto din România. Avem bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare, a arătat Tanczos Barna.

”Aveţi posibilitatea ca până săptămâna viitoare, în şedinţa de Guvern, să veniţi cu o informare legată de modul în care putem să continuăm programul Rabla şi dacă existyă, de asemenea, posibilităţi pentru modificarea în bine a acestor programe” a spus premierul Nicolae Ciucă. Ministrul mediului a anunţat că ”a început pregătirea programelor Rabla Clasic, Rabla Plus şi Rabla Local”.

Tanczos Barna a afirmat că în cazul Programului Rabla Clasic, care oferă acel bonus pentru casarea maşinilor vechi şi posibilitatea cumpărării de maşini clasice, noi, au bugetul pentru a asigura o creştere cu 15% a primei de casare.

”Aşa cum şi dvs aţi discutat la Dacia, cu ocazia vizitei pe care aţi efectuat-o, avem bugetul pentru a oferi acest sprijin majorat în 2023. În acelaşi timp, creştem bugetul pentru maşinile electrice. Conform discuţiilor cu producătorii dee mărci auto, am stabilit atunci un program care oferă predictibilitate şi o evoluţie predictibilă în timp. Am stabilit cu dânşii acum doi ani, pe 4 ani, un program care ajută atât sectorul cât şi cetăţenii în mod special, pentru schimbarea autoturismelor vechi.

Anul trecut s-au constatat evoluţii absolut pozitive pe piaţa auto din România, a crescut numărul de maşini noi înmatriculate, a crescut exponenţial numărul de maşini electrice, datorită programelor derulate prin AFM, s-a redus numărul de maşini second-hand pentru prima dată după mulţi ani, deci parcul auto din România se întinereşte”, a spus ministrul Mediului.

Tanczos Barna a arătat că ”am putea spune că la sfârşitul anului 2023 bifăm inclusiv obligaţia din PNRR”. ”Ne-am asumat că vom scoate peste 25.000 de maşini vechi din circulaţie, cred că la sfârşitul anului 2023 deja ţinta pentru 26 va fi atinsă”.

articolul original.

Veste proastă din America pentru Volodimir Zelenski! Președintele Joe Biden a luat decizia: Nu trimitem

31 January 2023 at 07:15
image

Visul lui Volodimir Zelenski de a primi avioane de vânătoare pentru a ajuta la susţinerea efortului său de război împotriva Rusiei se năruie. Preşedintele Joe Biden a susținut luni că nu va trimite avioane de luptă americane în Ucraina.

„Nu”, a spus Biden când a fost întrebat de un reporter dacă ar trimite avioane F16 în Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a căutat avioane de vânătoare pentru a ajuta la susţinerea efortului său de război împotriva Rusiei. Biden a spus în mod constant că avioanele nu sunt pe masă, chiar dacă a acordat ajutor în alte domenii.

Săptămâna trecută, de exemplu, Biden a anunţat că va trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, în ciuda faptului că înalţi oficiali americani au declarat anterior că aceste vehicule grele nu se potrivesc prea bine pentru armata ţării.

Vorbind pe peluza de sud a Casei Albe, Biden a mai spus că nu era sigur dacă va vizita Europa luna viitoare, cu ocazia aniversării unui an de la începutul războiului din Ucraina.

Ca răspuns la o întrebare separată, Biden a spus că plănuieşte să viziteze Polonia, dar nu era sigur când.

CNN a relatat săptămâna trecută că Casa Albă explora posibilitatea unei vizite a lui Biden în Europa pentru a marca 12 luni de când Rusia a invadat Ucraina.

Liderii ucraineni şi-au reînnoit apelurile pentru avioane de luptă occidentale. „Am trimis o listă de dorinţe lui Moş Crăciun anul trecut, iar avioanele de luptă [au fost] de asemenea incluse în această listă de dorinţe”, a declarat ministrul apărării Oleksii Reznikov pentru CNN săptămâna trecută.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a recunoscut vineri că Zelensky a cerut avioane de luptă. „Discutăm în mod constant cu ucrainenii despre nevoile lor şi vrem să ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a le satisface – iar dacă nu putem, că unii dintre aliaţii şi partenerii noştri pot”, a declarat Kirby.

Preşedintele Volodimir Zelenski, care a împlinit recent 45 de ani, a mulţumit în mesajul său zilnic pentru tancurile Leopard 2 şi Abrams pe care chiar în această zi a aflat că le va primi ţara sa, dar a subliniat că „viteza şi volumul” acestui ajutor sunt elementele-cheie în continuare, în timp ce următoarea etapă a sprijinului militar occidental ar trebui să fie rachetele cu rază lungă de acţiune şi avioanele performante, scrie news.ro

articolul original.

Fundația prințului Harry a strâns peste 13 milioane de dolari! Ce face Ducele de Sussex cu acești bani

30 January 2023 at 21:45
image

Conform unui document de 24 de pagini, publicat de Daily Mail, Fundaţia Archewell, lansată de Prinţul Harry şi soţia sa Meghan, a strâns 13 milioane de dolari din care Ducele de Sussex a donat 3 milioane unor organizaţii caritabile.

Potrivit raportului, Fundaţia Archewell a colaborat în special cu organizaţia Global Citizen pentru a cumpăra 12,6 milioane de vaccinuri împotriva Covid-19 şi a finanţat asociaţii specializate în primirea refugiaţilor afgani, după preluarea puterii de către talibani în 2021.

În raportul său, Fundaţia Archewell afirmă, de asemenea, că a ajutat ONG-ul World Central Kitchen să distribuie 50.000 de mese locuitorilor din Puerto Rico şi Republica Dominicană afectaţi de dezastre climatice şi a încheiat un parteneriat cu oraşul Uvalde din Statele Unite cu scopul de a construi o zonă de joacă pentru copii, după atacul armat dramatic de la şcoala primară Robb în care au murit 21 de oameni.

În document se arată că Archwell a ajutat la finanţarea a 13 bursieri de la Institute for Rebooting Social Media Harvard.

Acest bilanţ nu conţine detalii cu privire la sumele exacte plătite de Fundaţia Archewell fiecărei asociaţii. Este primul astfel de raport realizat de fundaţie de la crearea sa în 2020, în urma retragerii prinţului Harry şi a lui Meghan Markle din monarhia britanică, scrie news.ro

articolul original.
❌