ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cum ne ajută ceaiul negru să fim mai sănătoși?

29 November 2022 at 11:00
image

O ceașcă de ceai pe zi te poate ajuta să te bucuri de o stare de sănătate mai bună mai târziu, în viață, însă, dacă nu ești un băutor de ceai, există alte lucruri pe care le poți adăuga în alimentația ta pentru a te simți bine.

Cheia este reprezentată de flavonoide, care sunt substanțe ce se găsesc în mod natural în multe alimente și băuturi comune, cum ar fi ceaiul negru și verde, merele, nucile, citricele, fructele de pădure și multe altele.

Acestea au fost mult timp cunoscute pentru numeroasele beneficii asupra sănătății. Cu toate acestea, un nou studiu al Universității Edith Cowan (ECU) din Australia arată că flavonoidele ar putea fi chiar mai bune pentru noi decât se credea până acum, potrivit Science Daily.

Ce alimente conțin cantități ridicate de flavonoide?

Ben Parmenter, cercetător al Institutului de Cercetare pentru Nutriție și Inovare în Sănătate din cadrul ECU și coordonator al studiului, a declarat că, deși există multe , unele au cantități deosebit de mari.

„În majoritatea populațiilor, un mic grup de alimente și băuturi – cu un conținut unic de flavonoide – contribuie la cea mai mare parte a aportului total de flavonoide din alimentație. Principalii factori care contribuie la acest aport sunt, de obicei, ceaiul negru sau verde, afinele, căpșunile, portocalele, vinul roșu, merele, stafidele și ciocolata neagră”, a spus Parmenter.

Calcifierea aortei abdominale (CAA) – cea mai mare arteră care furnizează sânge oxigenat de la inimă către organele abdominale și membrele inferioare – este un factor de predicție al riscului cardiovascular, cum ar fi infarctul și accidentul vascular cerebral.

Nu doar ceaiul negru este recomandat

Deși ceaiul negru a fost principala sursă de flavonoide în cadrul studiului – probabil din cauza vârstelor înaintate ale participanților, cercetătorul Ben Parmenter a spus că oamenii pot beneficia de flavonoide și fără a pune ceainicul pe foc.

„Dintre femeile [din studiu] care, un aport total mai mare de flavonoide din afara ceaiului pare, de asemenea, să protejeze împotriva calcifierii extinse a arterelor. CAA este un predictor major al evenimentelor de boală vasculară, iar acest studiu arată că aportul de flavonoide, care ar putea proteja împotriva CAA, este ușor de realizat în dieta majorității oamenilor”, a mai spus Parmenter.

articolul original.

Peste 60.000 de români au beneficiat de screening pentru boli cardiovasculare în cadrul proiectului „Totul pentru inima ta”

28 November 2022 at 14:43

Cele mai multe persoane examinate sunt din județele Dolj, Constanța și Galați, iar până la finalul proiectului se estimează că vor fi beneficia de screening pentru boli cardiovasculare peste 165.000 de români. 

La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. România ocupă locul 1 în Europa la mortalitatea prin boli cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional sunt cauzate de bolile cardiovasculare și complicațiile acestora. În cadrul primului proiect național de screening „Totul pentru inima ta – Program de screening pentru identificarea pacienților cu factori de risc cardiovascular – POCU/805/4/9/137424”, medici de familie din toată țară s-au înrolat în depistarea bolilor cardiovasculare, astfel încât și persoanele cu venituri reduse sau aflate în diverse situații critice să-și poată verifica, gratuit, starea de sănătate și să poată preveni evoluția unor boli de inimă care pot fi fatale.

Peste 60.000 de români cu vârste peste 40 de ani, care nu au avut anterior probleme cardiovasculare, au fost consultați de medicul de familie, iar pentru 49.000 dintre aceștia s-au realizat și analize de laborator, în cadrul proiectului, demarat pe 29 iulie 2020, iar dintre care 61% provin din mediul rural, iar 39% din mediul urban.

Cele mai multe persoane examinate de medicul de familie sunt din județele Dolj (10139 persoane), Constanța (6863 persoane) și Galați (4322 persoane). Cei mai mulți dintre cei examinați fac parte din categosria de vârstă 40-49 ani (27%), urmați de cei între 50-54 ani (19%), 65-70 ani (16%), 55-60 ani (13%) și cei de 61-64 ani (11%). Aproximativ 14% dintre cei examinați au vârste de peste 71 ani.

Până acum, 226 de medici de familie au consultat pacienții, iar până la finalul proiectului, în decembrie 2023, vor fi implicați în derularea proiectului 900 de medici de familie. Prima etapă a proiectului s-a derulat în regiunile VEST, SUD-VEST, și SUD-EST, cu centrele regionale de screening la Timișoara, Craiova, Constanța și s-a încheiat la 30 septembrie, în care s-au înrolat și 10 medici de familie din județul Buzău.

Au fost vizate în special persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, inclusiv cele aparținând grupurilor vulnerabile (persoane neasigurate, persoane din mediul rural, persoane cu dizabilități, persoane fără adăpost, persoane care trăiesc în condiții precare), care accesează cu greu astfel de servicii medicale și care nu au în antecedente infarct de miocard, accident vascular-cerebral, fibrilație atrială sau alte afecțiuni cardiovasculare cronice. La început, pacienții eligibili care vor fi incluși în proiect, sunt evaluați, li se face anamneza (istoricul bolilor de care suferă și eventualele tratamente pe care le urmează), se identifică factorii de risc li se fac investigațiile specifice (EKG, holter, electrocardiogramă etc.) și li se recomandă un set de analize de laborator. Ulterior, dacă se constată că pacientul are risc înalt de boală cardiacă i se recomandă investigații suplimentare în cadrul unui cabinet/clinică de cardiologie unde medicul specialist va stabili ce trebuie făcut în continuare, iar dacă riscul este scăzut sau mediu, îi recomandăm noi, tratamentul adecvat”, a explicat dr. Gina Cîmpeanu, unul dintre medicii de familie buzoieni implicați în proiect.

În prezent, persoanele din în regiunile Nord-Est, Sud Muntenia și București-Ilfov se pot testa la medicii de familie.

„Bolile cardiovasculare reprezintă prima cauză de deces în țara noastră. O mare parte a acestor decese ar putea fi evitate prin controlul unor factori de risc modificabili. Proiectul «Totul pentru inima ta» urmărește identificarea acestor factori de risc și reducerea lor pentru a evita apariția bolilor cardiovasculare. Din perspectiva rezultatelor obținute până acum, subliniez faptul că medicii de familie au înțeles demersul preventiv și s-au alăturat proiectului într-un număr semnificativ. Medicii au beneficiat în proiect de instrumentele necesare pentru a convinge inclusiv persoane cu vârste începând de la 40 de ani, care în general nu consideră că ar putea fi la risc pentru boli cardiovasculare, să efectueze aceste examinări medicale și să urmeze un plan de prevenție individualizat. Pe de altă parte, proiectul a reprezentat o oportunitate de testare a persoanelor vulnerabile din mediul rural”, spune conf. univ. dr. Alexandra Cucu, manager al proiectului „Totul pentru inima ta”, director al Centrului Naţional de Evaluare şi Promovare a Stării de Sănătate (CNEPSS).

Până la finalul proiectului, în decembrie 2023, vor fi consultate 165.001 persoane. Medicii de familie înrolați în proiect cheamă la o primă consultație persoane care anterior nu au avut probleme cardiace. Persoanele identificate cu factori de risc sunt trimise la medici specialiști sau la unul dintre cele 8 centre regionale de screening, pentru investigații de specialitate. În acest traseu, ei sunt acompaniați telefonic de către reprezentanții COPAC și cei ai  Asociației Pentru Promovarea Sănătății, care le oferă informații și suport pentru a ajunge la medicul specialist.

«Totul pentru inima ta» este un proiect de screening național realizat la un nivel nemaintâlnit până acum în România, care își propune să aducă la medicul de familie pentru consultații peste 165.000 de persoane. Ne dorim să încurajăm o practică în rândul medicilor de familie, și anume prevenția bolilor cardiace la pacienții lor, începând cu vârsta de 40 de ani”, subliniază Sorin Grădinaru, coordonator proiect, reprezentant COPAC.

Proiectul „Totul pentru inima ta” se desfășoară în perioada iulie 2020-decembrie 2023, este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și beneficiază de un buget total de 96.544.958,23 lei.

Programul este inițiat și implementat de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP – lider), împreună cu Societatea Română de Cardiologie (SRC), Asociația Română pentru Promovarea Sănătății (ARPS), Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara (IBCTM), Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu-Mureș (IUBCvT) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).


articolul original.

Vaccinurile antigripale i-ar putea proteja de moarte pe pacienții cu insuficiență cardiacă

20 November 2022 at 10:00
image

Vaccinurile antigripale pot salva viețile persoanelor cu boli cardiovasculare prin reducerea complicațiilor cardiace, precum și prin prevenirea gripei.

Un studiu internațional condus de cercetătorii de la Universitatea McMaster, din Canada, și publicat în The Lancet Global Health a constatat că vaccinul antigripal reduce foarte mult atât pneumonia, cât și complicațiile cardiovasculare la persoanele cu insuficiență cardiacă.

„Dacă aveți insuficiență cardiacă, ar trebui să vă vaccinați împotriva gripei, deoarece vă poate salva viața, asta am descoperit cu acest studiu”, a spus cercetătorul principal al studiului, Mark Loeb, profesor de patologie și medicină moleculară McMaster și medic în boli infecțioase și microbiolog.

„Este subestimat faptul că pot salva oamenii de la moartea cardiovasculară”, a spus el.

Vaccinurile antigripale îi mențin vii pe cei cu boli de inimă

Studiul a arătat că, pe parcursul întregului an, vaccinul antigripal a redus pneumonia cu 40% și spitalizarea cu 15% la pacienții cu insuficiență cardiacă. În timpul sezonului gripal, toamna și iarna, vaccinul antigripal a redus cu 20% decesele la acești pacienți.

Datele culese în timpul sezonului gripal au arătat, de asemenea, că vaccinul a ajutat la protejarea împotriva complicațiilor cardiovasculare, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale, notează Medical Xpress.

Acest studiu clinic a urmărit peste 5.000 de pacienți cu insuficiență cardiacă din 10 țări din Africa, Asia și Orientul Mijlociu, unde puțini oameni sunt vaccinați regulat împotriva gripei. Aceștia au primit fie un vaccin antigripal, fie un placebo anual, între iunie 2015 și noiembrie 2021.

Vaccinul împotriva gripei are un impact pozitiv asupra sănătății publice

În timp ce gripa a fost pentru mult timp asociată cu un risc crescut de care pun viața în pericol, Loeb a spus că persoanele cu insuficiență cardiacă sunt deja vulnerabile la rezultate precare în sănătate. Pacienții cu această afecțiune au șanse de 50% de a muri în 5 ani, în timp ce 20% sunt internați pentru complicații cardiovasculare în fiecare an.

„Important, ne-am uitat la țările cu venituri mici și medii în care apar 80% dintre bolile cardiovasculare și unde ratele de vaccinare împotriva gripei sunt scăzute”, a spus Loeb.

„Vaccinurile antigripale ar trebui să facă parte din practica standard la persoanele cu insuficiență cardiacă, având în vedere cât de simplu, ieftin și sigur este. Faptul că duc la evitarea unei șesimi dintre decesele cauzate de boli cardiovasculare și previn spitalizarea face ca acestea să fie foarte eficiente din punct de vedere al costurilor și pot avea un impact important asupra ”, a spus Salim Yusuf, autor al studiului.

Acesta este primul studiu clinic al eficacității vaccinului antigripal la pacienții cu insuficiență cardiacă.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Care este cea mai „mortală” lună a anului?

20 November 2022 at 07:30
image

Oamenii mor în fiecare zi din diferite cauze, de la boli sau afecțiuni comune precum cele cardiovasculare, până la întâmplări rare și bizare, cum ar fi lovitura unui fulger. Însă care ar fi luna în care se înregistrează cele mai multe decese?

Specialiștii din Statele Unite ale Americii au fost cei care au încercat să afle răspunsul. Iar statisticile subliniază că cea mai „mortală lună” este cea cu care începe noul an: ianuarie.

În America, o medie de peste 250.000 (media exactă: 252.699) de oameni au murit în ianuarie, în fiecare an din 2010 și până în 2020, arată LiveScience, care citează un raport al Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor. Cifra este mare, în comparație cu celelalte luni ale anului. De exemplu, în aceeași perioadă, în august au murit aproape 220.000 de oameni, iar în decembrie, puțin peste 242.000 de cetățeni americani au decedat.

Un alt studiu arată că din anul 1999 și până în 2014, în ianuarie au fost înregistrate între 40.000 și 60.000 de accidente soldate cu moartea oamenilor.

Una dintre explicații? Inima este mai solicitată iarna

Și totuși, de ce este luna ianuarie atât de periculoasă? Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vinovatul pentru această situație ar putea fi cel mai răspândit și prolific ucigaș: afecțiunea cardiovasculară. Iar un studiu publicat în anul 1999 în revista Circulation, arată că devin mai periculoase și fatale în timpul lunilor de iarnă, în special în ianuarie și februarie. Explicația ar fi aceea că în sezonul rece, organismul pierde mai multă căldură, drept urmare, inima trebuie să depună și mai mult efort pentru a îndeplini toate funcțiile necesare. Asta presupune o presiune suplimentară pe pacienții care deja suferă de boli ale inimii.

Pe de altă parte, teoria nu explică fenomenul prezent și în zonele unde clima este caldă și în ianuarie, precum California sau Florida. Și aici, în prima lună a anului sunt înregistrate mai multe decese.

Potrivit dr. Robert Glatter, specialist în medicină de urgență la Spitalul Lenox Hill din New York, în continuare există o dezbatere cu privire la care sezon e cel mai dăunător: vara sau iarna.

Copiii, bătrânii și persoanele cu imunitate scăzută sunt categoriile cele mai vulnerabile la temperaturile ridicate și la umiditatea din atmosferă.

Virusul gripal, principalul vinovat

Totuși, în ciuda riscului ridicat de infarct în timpul verii, lunile de iarnă sunt . Iată de ce: gripa și alți viruși care atacă sistemul respirator tind să provoace daune mai mari în timpul sezonului rece.

„În timpul iernii, gripa, alături de pneumonie și alte infecții respiratorii comune sunt cele îngrijorătoare”, a spus dr. Glatter.

Iar patogenii care cauzează aceste afecțiuni ale aparatului respirator se află aproape peste tot în timpul iernii. Mai mult decât atât, devine mai puternic, deoarece își dezvoltă un înveliș cu lipide și mai rezistent în această perioadă. Astfel, nu este de mirare că mulți oameni cu imunitatea scăzută se îmbolnăvesc foarte ușor atunci când vremea se răcește.

Cifrele confirmă aceste teorii: gripa ucide, anual, între 12.000 și 52.000 de oameni în Statele Unite ale Americii. Infecțiile respiratorii, precum bronșita sau pneumonia, sunt pe locul 4 în privința cauzelor deceselor la nivel mondial.

Important de menționat este că și virusul SARS-Cov2 a cauzat mai multe decese în anotimpul rece, iar începând cu luna martie, curba a înregistrat o scădere.

articolul original.

Se lucrează intens la extinderea Secției Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Târgoviște

17 November 2022 at 11:23

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, supraveghează atent modul în care constructorul se achită de obligațiile contractuale. Șeful administrației publice județene dorește ca execuția să fie finalizată la termen, ba chiar mai repede decât este prevăzut. Aseară, muncitorii erau încă pe șantier. Se profită la maximum de vremea încă prielnică desfășurării unor activități de construcții.

„Placa peste parter a fost turnată, operațiune care finalizează structura de rezistență a noii clădiri. Atât timp cât vremea ne va permite, vom lucra la foc continuu”, a precizat președintele Corneliu Ștefan.

Noul corp de clădire care va adăposti Cardiologia va avea o suprafață de 450 mp. În componența acestuia va intra sala în care va fi montat angiograful, un aparat de investigații medicale deosebit de important, camera de control și cameră tehnică, un spațiu pentru echiparea medicilor, cabinet pentru medici și asistente, un depozit materiale sterile și instrumentar steril. De asemenea, vor fi edificate grupuri sanitare și vestiare, spații preoperator și postoperator și grup sanitar destinat pacienților.

Pentru Secția de Cardiologie, angiograful reprezintă un aparat indispensabil în procesul de prevenirea a infarctului miocardic acut și pentru tratarea unor afecțiuni grave cu care se confruntă cetățeni județului Dâmbovița.

„Odată pus în funcțiune aparatul angiograf, pacienții nu vor mai fi transferați, cu ambulanța sau elicopterul, către spitale din București. În acest fel, intervențiile se vor face mult mai rapid, aici, la Târgoviște. În momentul de față, un astfel de echipament nu există în nicio unitate sanitară din județul Dâmbovița, iar Secția Cardiologie a Spitalului Județean este singura de acest gen ce deservește cetățenii din județul nostru și nu numai”, a mai spus președintele Corneliu Ștefan.

Valoarea întregului proiect se ridică la 2.000.000 de euro, sumă susținută în totalitate de Consiliul Județean Dâmbovița.

articolul original.

Particulele minuscule din aer pot declanșa atacuri de cord subite

16 November 2022 at 12:00
image

Aproape un deceniu de date colectate în Singapore sugerează că, de fapt, concentrațiile crescute de particule minuscule din aer pot declanșa stopuri cardiace, făcând nevoia de a reduce nivelurile de poluare a aerului din întreaga lume și mai urgentă.

Cercetătorii au căutat de cel puțin 25 de ori mai mici decât lățimea unui fir de păr uman, cunoscute sub numele de particule PM2,5 (pentru că au 2,5 micrometri în diametru). Dimensiunea lor mică înseamnă că pot fi inhalate cu ușurință și au fost legate de o serie de probleme de sănătate, inclusiv boli autoimune.

Nivelurile de poluare din Singapore au fost urmărite de-a lungul a peste 18.000 de cazuri raportate de stop cardiac în afara spitalului între iulie 2010 și decembrie 2018. Prin analiză statistică, 492 dintre cazuri ar putea fi atribuite creșterii concentrațiilor de PM2,5.

„Am adus dovezi clare ale unei asocieri pe termen scurt ale PM2,5 cu stopul cardiac în afara spitalului, care este un care duce adesea la moarte subită”, spune epidemiologul Joel Aik, de la Duke-NUS Medical School din cadrul Universității Naționale din Singapore.

Particulele minuscule din aer, responsabile pentru unele probleme de sănătate

Acesta este un studiu observațional, ceea ce înseamnă că putem doar specula asupra relației dintre nivelurile de poluare și stopurile cardiace. În plus, nu se poate presupune că măsurătorile poluării aerului efectuate la stațiile de calitate a aerului reflectă expunerea individuală, notează Science Alert.

Cu toate acestea, datele sunt suficiente pentru a indica că există o asociere care merită explorată în continuare. Datele au arătat că concentrațiile zilnice avute de particulele minuscule din aer au fost în medie de 18,44 micrograme pe metru cub.

Testând reduceri ipotetice ale poluării aerului, cercetătorii au descoperit că o scădere de 1 microgram pe metru cub este corelată cu o reducere cu 8% a evenimentelor de atac de cord, în timp ce o scădere de 3 micrograme pe metru cub a înregistrat o reducere cu 30%. Ipotetic, aceste reduceri se traduc în cu 39, respectiv cu 149 de atacuri de cord mai puține.

A existat, de asemenea, o scădere clară a riscului de a avea un atac de cord la 3-5 zile după expunerea la niveluri mai ridicate de poluare, ceea ce sugerează că efectele sunt pe termen scurt. Cercetătorii spun că curățarea aerului orașului ar putea salva vieți și ar reduce presiunea asupra spitalelor.

Motive pentru a reduce poluarea aerului

„Aceste rezultate arată clar că eforturile de reducere a nivelurilor de particule de poluare a aerului în intervalul de 2,5 micrograme sau mai mici, precum și măsurile de protecție împotriva expunerii la aceste particule, ar putea avea un rol în reducerea în populația din Singapore, reducând în același timp povara serviciilor de sănătate”, spune Aik.

Atacurile de cord bruște au o rată tipică de supraviețuire de aproximativ 10%, mult mai mică decât șansele de a supraviețui unui atac de cord în spital. Deci nu este exagerat să spunem că reducerea numărului acestor cazuri salvează vieți. O putem adăuga la lunga listă de motive pentru care ar trebui să ne curățăm aerul.

Deși această legătură a fost observată și înainte, în orașe precum New York și Melbourne, din Australia, rezultatele au fost inconsecvente cu datele colectate în alte locuri, cum ar fi Danemarca. Aceste inconsecvențe tind să apară la concentrații de poluare sub valorile orientative ale Organizației Mondiale a Sănătății pentru calitatea aerului, dar cercetările arată că nu există un nivel „sigur” de expunere pentru sănătatea inimii.

Ceea ce este clar este că majoritatea oamenilor respiră aer de proastă calitate, despre care se crede că este responsabil pentru milioane de decese premature atât în zonele urbane, cât și în cele rurale în fiecare an.

Este nevoie de intervenții politice

Echipa din spatele noului studiu vrea să se facă mai multe lucruri pentru a controla calitatea aerului în locuri precum Singapore. Cu totul, de la congestionarea traficului până la incendiile de vegetație, există o mulțime de locuri în care se pot face progrese, inclusiv în interior.

„Acest studiu oferă dovezi puternice pentru impactul calității aerului asupra sănătății și ar trebui să stimuleze politicile și eforturile de la sol pentru a gestiona emisiile din surse cheie care pot duce la creșteri ale PM2,5 și pot preveni daune potențiale asupra sănătății publice”, spune Marcus Ong, clinician la Duke–NUS Medical School.

„Noi intervenții politice, cum ar fi eliminarea treptată a vehiculelor cu motor cu ardere internă, pot ajuta la reducerea pericolelor”, a adăugat el.

Cercetarea a fost publicată în The Lancet Public Health.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Consultul cardiologic la copii şi tineri. Ce boli pot fi depistate şi când este necesar

7 November 2022 at 22:10
image

România este fruntaşă la mortalitatea prin boli cardiovasculare, iar încă mai îngrijorător decât atât este că numărul tinerilor care suferă de afecţiuni cardiace şi al celor care ajung să facă infarct este în creştere. Stilul de viaţă contemporan poate conduce la probleme serioase, care erau, cu ani în urmă, excepţii de la regulă.

“Semnele şi simptome cardiace la adultul tânăr sunt sincopa, amețelile, palpitaţiile, durerea în piept, suflul cardiac, lipsa de aer, dispnee (dificultăţi de respiraţie – n.r.), oboseala la efort”, transmite dr. Radu Popa, cardiolog în cadrul centrului medical. “Atunci când experimentaţi astfel de simptome, nu le neglijaţi. Dacă ne adresăm din timp problemelor cardiace, le putem ţine sub control”, explică medicul.

Medicii insistă pe importanţa consultului cardiologic de rutină după vârsta de 35 de ani. Aflăm tot mai frecvent despre cazuri de infarct la persoane cu vârste sub 40 de ani, uneori chiar sub 30 de ani, deşi infarctul este asociat, de regulă, vârstelor mai înaintate. Medicii spun că obezitatea, fumatul, colesterolul crescut încă din copilărie pot conduce către aceste probleme.

Consulturile cardiace la copii, esenţiale pentru depistarea bolilor congenitale

Echipa Clinicii Speranţa le atrage atenţia şi părinţilor să îi ducă pe micuţi la consult atunci când observă manifestări care pot semnala afecţiuni ale inimii, pentru că este foarte important ca bolile cardiace congenitale să fie depistate din copilărie. “Dacă este nevoie să fie efectuate intervenţii chirurgicale, contează enorm ca acestea să fie efectuate la momentul oportun şi nu când inima şi plămânii au suferit deja modificări structurale iremediabile. Un exemplu este defectul septal ventricular, cunoscut drept o “gaură la inimioară”. Dacă nu e operat în copilărie, la vârsta adultă riscă să afecteze iremediabil cordul”, spun specialiştii din echipa centrului medical.

La Clinica Speranţa, se efectuează investigaţii cardiologice şi monitorizare ambulatorie pentru pacienţi de toate vârstele, de la nou născuţi până la persoane vârstnice. Medicii beneficiază şi de suportul celor mai performante echipamente pentru investigarea bolilor cardiace. Clinica deţine cel mai performant ecograf cardiac 4D, cu tehnologie bazată pe inteligenţa artificială şi acurateţe de vârf.

Ecografue cardiaca 4D

Centrul Medical Speranța se află pe str. Înfrățirii, nr. 16, iar programări se pot face la numărul de telefon 0771.493.887.
Echipa de cardiologi a centrului este formată din medicii Radu Popa, Adrian Coandă, Diana Dragu Cherata.

articolul original.

SANADOR a inaugurat primul Bloc operator complet digitalizat și prima sală hibridă mobilă din România

1 November 2022 at 12:14

A fost deschisă, totodată, prima secție digitalizată de Terapie Intensivă pentru Chirurgia cardiovasculară, în care fiecare pat are o autonomie de 100%. Investiția totală a costat 6 milioane de euro. 

În cadrul unui proiect amplu de integrare digitală completă a întregului Bloc operator, Spitalul Clinic SANADOR a inaugurat marți, 1 noiembrie, primul Bloc operator complet digitalizat și prima sală hibridă mobilă din România.

Inaugurăm astăzi cel mai avansat bloc operator dintr-un spital din România, complet digitalizat, care beneficiază de cele mai avansate echipamente şi tehnologii disponibile în prezent în lume, toate integrate pentru a face posibile cele mai performante intervenţii chirurgicale, în condiţii de maximă siguranţă pentru pacienţi. Am creat prima sală hibridă mobilă din România pentru a susţine desfăşurarea unor intervenţii complexe de chirurgie cardiacă, oferindu-le pacienţilor toate opţiunile de tratament disponibile, în acelaşi timp operator. Se adaugă şi noua terapie intensivă pentru chirurgia cardiacă, în care pacienţii se vor recupera rapid şi în deplină siguranţă”, a declarat dr. Doris Andronescu, director general al SANADOR, într-o conferință de presă, susținută la Centrul de Conferințe al Spitalului Clinic Sanador.

Noul Bloc operator, cu două săli de operație ultramoderne, și noua secție de ATI, cu 8 paturi, se adaugă celor deja existente la Sanador, astfel că numărul sălilor de operație a ajuns la 12, iar numărul paturilor de terapie intensivă a crescut la 49, potrivit conducerii operatorului privat de sănătate.

Doris Andronescu

Dotările cu echipamente și tehnologii de ultimă generație pentru noul bloc operator și noua secție ATI marchează premiere absolute pentru România, inclusiv prin conceptul integrator de digitalizare. Blocul operator dispune de echipamente de ultimă generație, achiziționate de la principalii producători de tehnologii medicale din lume, iar cele două săli de operație din cadrul acestuia sunt dotate cu monitoare mobile de mari dimensiuni, pe care chirurgii pot cere să fie proiectate informaţii din dosarul pacientului, integrarea digitală a tuturor surselor de informații permițând accesul facil al echipei operatorii la detaliile necesare desfășurării optime a intervenției. Fiecare pat este monitorizat video printr-un sistem inteligent, care poate fi accesat de medic și de la distanță, permițând observarea oricăror detalii privind evoluția pacientului.

Prin inaugurarea de astăzi, aducem noi repere despre ce înseamnă chirurgie și bloc operator în România. Este vorba despre o investiție de 6 milioane de euro, prin care reconfirmăm că Sanador este o referință de seamă pentru sistemul medical românesc, iar pentru noi, calitatea rămâne principalul obiectiv în furnizarea serviciilor medicale. Investim în tehnologia de ultimă generație și în oameni, cea mai importantă resursă”, a mai spus dr. Doris Andronescu, care a menționat că noile spații au fost construite, amenajate, echipate și date în folosință în doar 8 luni.

Doru Herghelegiu

În acest moment, Sanador este cel mai dotat centru medical din România, având aparatură de ultimă generație și medicii foarte bine pregătiți, care salvează mii de vieți, susțin reprezentanții companiei medicale, care spun că „secretul” pentru această performanță constă în reinvestirea profitului în cele mai noi tehnologii.

Excelența este, pentru noi, un pilon de bază care a stat la baza conceptului acestui spital. Nu putem răzbi pe piața serviciilor medicale decât dacă suntem în top și oferim servicii medicale de excelență. În acești 11 ani, am reinvestit în mod permanent, tot profitul, pentru modernizarea tuturor secțiilor și ne-am concentrat pe tot ce este mai nou și mai modern în ceea ce privește echipamentele medicale. Vom încerca să ne implicăm cât de curând și în cardiochirurgia pediatrică și am vorbit deja cu echipe de specialiști în domeniu, pentru a oferi posibilitatea pacienților să se opereze în țară, să nu fie nevoiți să meargă în străinătate. Este însă un proiect de viitor, mai anevoios, aflat în orizontul nostru de așteptare”, a punctat conf. dr. Doru Herghelegiu, directorul spitalului SANADOR, care este convins că dotările unității medicale vor atrage și medici din străinătate.

Tot astăzi, la Sanador, unde funcționează deja cel mai performant centru de excelență în Chirurgia cardiovasculară minim invazivă din România, a fost și deschisă și prima secție digitalizată de Terapie Intensivă pentru Chirurgia cardiovasculară, în care fiecare pat are o autonomie de 100%.

În cadrul investiţiei, SANADOR a achiziționat şi un angiograf mobil Ziehm Vision RFD Hybrid Edition, cel mai avansat model de braţ C mobil disponibil la acest moment în lume, care permite efectuarea unor intervenţii hibride complexe, cu echipe chirurgicale extinse. Intervenţiile hibride presupun realizarea unor intervenţii de chirurgie cardiacă şi a unor proceduri de cardiologie intervenţională la acelaşi pacient, de aceeaşi echipă operatorie, în acelaşi timp operator, ceea ce aduce beneficii pacientului. Noul angiograf ocupă puțin spațiu și poate fi mutat în funcție de nevoi, ceea ce permite efectuarea unor intervenții hibride complexe cu echipe chirurgicale extinse, în condițiile de bloc operator cu grad maxim de asepsie. Imaginea radiologică obținută de angiograful mobil poate fi preluată de un alt echipament avansat, Endonaut, care realizează fuziunea imaginilor cu cele obținute anterior prin angio-CT, reușind în felul acesta să reducă semnificativ doza de radiație necesară în cursul unei intervenții.

Bogdan Martian

Pentru cazurile grave, medicii ATI de la SANADOR dispun și de un dispozitiv de oxigenare extracorporală cu membrană (ECMO), așa-numitul „plămân artificial”.

Radiologia intervențională, angiografele noastre permit montarea unor valve și a unor proteze ale aortei toracice minim invaziv. Acestea permit ca o serie de pacienți să beneficieze de tratamente care să-i plaseze într-o zonă de siguranță. Se pot rezolva anevrisme cerebrale sau se pot distruge tumori hepatice. Avem, de asemenea, transplantul, o intervenție complexă, care presupune o logistică deosebită, personal bine antrenat și o bună colaborare înterdisciplinară între echipele medicale, astfel încât pacienții să fie feriți de complicații. Transplantul hepatic de la donator viu presupune și prelevarea de la o persoană în viață, care trebuie și ea ferită de complicații. Ne dorim ca tot ce facem să fie în beneficiul pacienților, astfel încât aceștia să primească cele mai bune tratamente, în condiții de maximă siguranță, cu riscuri minime și în condiții de confort”, a completat dr. Bogdan Marțian, directorul medical.

Planurile Sanador urmăresc însă o integrare digitală completă a întregului Bloc operator al spitalui, proiect care este în desfăşurare.

Victor Costache

Odată cu inaugurarea noilor săli de operație și a noii secții de terapie intensivă cardiovasculară va crește numărul de intervenții și complexitatea acestora. Fostul ministru al Sănătății, prof. dr. Victor Costache, director al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, a subliniat că Sanador asigură pacienților cele mai moderne tratamente de chirurgie cardiacă minim invazivă, realizate de medici cu o vastă experiență și stagii de formare și perfecționare în importante centre de excelență internaționale.

Boala cardiacă ischemică este principala cauză de mortalitate în România. Se vorbește mult despre prevenție, dar se face puțin. Noul centru Sanador are capacitatea de a crește de peste 15% numărul intervențiilor pe cord deschis în România, unde se practică în jur de 5.000 de intervenții pe an, dar avem nevoie de aproximativ 17.000 de astfel intervenții. Ceea ce trebuie înțeles este că spitalele private sunt spitale cu vocație publică. Aici lucrează medici și asistenți din România. Mulți ar fi plecat din țară fără aceste spitale private unde se se tratează mii de pacienți. Dacă s-ar comunica acest lucru pe scară largă, ar putea fi tratați mult mai mult pacienți. Să nu uităm că bolile cardiovasculare costă foarte mult. 1,3 miliarde de euro sunt costurile la nivelul economiei României pentru bolile cardiovasculare. Sper ca decidenții actuali din sănătate să înțeleagă cât de important este să salvăm vieți. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci noul centru Sanador își va atinge rapid vocația, de a salva vieți”, a subliniat dr. Victor Costache.

Stanislav Rurac

Spitalul Clinic Sanador este singurul centru de excelență în chirurgia cardiacă din România în care este implementat sistemul fast-track de îngrijire postoperatorie, prin care pacientul poate fi detubat în primele 8 ore de la intervenția chirurgicală și este transferat rapid din secția de Terapie Intensivă către secția de specialitate, permițând reluarea rapidă a activității, în condiții de confort maxim. „Suntem la nivelul de top în România. Facilitățile oferite de acest bloc operator îmbunătățesc modalitățile de tratament pentru pacienți și sunt efectuate în condiții de siguranță. Sistemele 4 K, 3D, aparatura de ultima generație, radiologia mobilă pentru proceduri hibride ne permit și transmiterea live din sala de operație. Tot timpul există tendința să faci mai mult, mai nou și mai bine. Sunt onorat să lucrez în asemenea loc, cu dotări de ultimă generație pentru intervenții minim invazive și echipamente pentru transmisiuni live cu alte echipe de medici din lume. Nu trebuie să uităm că chirurgia cardiovasculară este o muncă de echipă, multidisciplinară”, a menționat dr. Stanislav Rurac, șeful secției Chirurgie Cardiovasculară, spitalul clinic Sanador, care a precizat că anul acesta, la Sanador au fost realizate până cum peste 300 de intervenții cardiochirurgicale.

Mihaela Craciun

Dincolo de tehnologie și de toate echipamentele medicale nu trebuie uitat însă că se află „spiritul omenesc”… „Noul Bloc operator îmi oferă instrumentele cu ajutorul cărora să văd mai clar, în timp real, ce se întâmplă cu pacientul. Vezi transformarea din pacient. Pacientului o să-i ofere încredere, prețuire și angajament din partea semenilor lui. Aceasta tehnologie a presupus un efort logistic, este facil de accesat, integrativă, dă informațiile în timp real. Dincolo de tehnologie, este spiritul omenesc, cu resursele pe care nu le putem evalua decât când suntem în situații limită. Și când spun asta mă refer la toți colegii mei – medici chirurgi, anesteziști, tot personalul medical care salvează vieți”, a completat dr. Mihaela Crăciun, șefa secției ATI Cardiovasculară.

Înfiinţat în anul 2001, SANADOR a avut o continuă dezvoltare organică, în prezent deţinând cel mai mare spital clinic privat din ţară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale şi puncte de recoltare, radiologie şi imagistică medicală de înaltă performanţă, situate în Bucureşti. Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care asigură o gamă complexă de servicii medicale, având şi compartiment de primiri urgenţe adulţi şi copii, 21 linii de gardă şi flotă proprie de ambulanţe, se menţionează în comunicat.

Sursă FOTO: Sanador


articolul original.

Premieră în România. Spitalul SANADOR inaugurează primul bloc operator complet digitalizat și prima sală hibridă mobilă

1 November 2022 at 13:06

Tot în premieră pentru România, a fost deschisă prima secție digitalizată de terapie intensivă pentru chirurgia cardiovasculară, în care fiecare pat are autonomie completă. Atât blocul operator, cu două săli de operație, cât și secția de terapie intensivă sunt dotate cu echipamente de ultimă generație. Ambele săli operatorii inaugurate la Spitalul Clinic SANADOR sunt dotate cu mese operatorii radiotransparente, dintre care una este echipată cu blat de carbon, ceea ce-i asigură o radiotransparență totală, de 360 de grade. Prima sală hibridă mobilă din România susține desfășurarea unor intervenții complexe de chirurgie cardiacă, oferindu-le pacienților toate opțiunile de tratament disponibile, în același timp operator.

Noua secție de terapie intensivă pentru chirurgia cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR este o reală premieră pentru România și se remarcă prin echipamentele de ultimă generație, integrate informatic într-o platformă digitală. Pentru cazurile grave, medicii intensiviști de la SANADOR dispun și de un dispozitiv de oxigenare extracorporală cu membrană (ECMO), așa-numitul „plămân artificial”.

„Inaugurăm astăzi cel mai avansat bloc operator dintr-un spital din România, complet digitalizat, care beneficiază de cele mai avansate echipamente și tehnologii disponibile în prezent în lume, toate integrate pentru a face posibile cele mai performante intervenții chirurgicale, în condiții de maximă siguranță pentru pacienți. Am creat prima sală hibridă mobilă din România pentru a susține desfășurarea unor intervenții complexe de chirurgie cardiacă, oferindu-le pacienților toate opțiunile de tratament disponibile, în același timp operator. Se adaugă și noua terapie intensivă pentru chirurgia cardiacă, în care pacienții se vor recupera rapid și în deplină siguranță. Reconfirmăm, prin această investiție, faptul că SANADOR este o referință de seamă pentru sistemul medical din România, iar pentru noi calitatea rămâne principalul obiectiv în furnizarea serviciilor medicale. Din pasiune pentru excelență, investim în tehnologia de ultimă generație, dar și în oameni, cea mai importantă resursă, pentru a continua să oferim pacienților noștri accesul la cele mai bune servicii medicale, la ei acasă”, a declarat Dr. Doris Andronescu, director general SANADOR.

Noul bloc operator, cu două săli de operație ultramoderne, și noua secție de terapie intensivă, cu 8 paturi, se adaugă celor deja existente la Spitalul Clinic SANADOR, numărul sălilor de operație ajungând astfel la 12, în vreme ce numărul paturilor de terapie intensivă a crescut la 49. Totodată, inaugurarea de astăzi este parte dintr-un proiect mult mai amplu, unic în România, de integrare digitală completă a întregului bloc operator, deja în plină desfășurare.

Noile spații au fost construite, amenajate, echipate și date în folosință în doar 8 luni, pe baza unei investiții totale de peste 6 milioane de euro.

Ce înseamnă un bloc operator complet digitalizat

Primul bloc operator complet digitalizat din România dispune de echipamente de ultimă generație, de la principalii producători de tehnologii medicale pe plan internațional. Fiecare din cele două săli de operație inaugurate este dotată cu mai multe monitoare mobile de mari dimensiuni, o consolă de control aflată în apropierea mesei de operație și un sistem central fix, cu monitor de mari dimensiuni. Pe fiecare ecran poate fi proiectată oricare din imaginile cerute de chirurg: imaginea 4K filmată de camera de pe lampa principală, cea de pe camera din tavan sau camera 4K a videoendoscopului operator. Pe lângă acestea, pot fi proiectate pe oricare dintre monitoare informații din dosarul electronic al pacientului, inclusiv rezultatele unor investigații imagistice anterioare, dar și imagini oferite de surse auxiliare, precum angiograful mobil, ecocardiograful, monitorul de terapie intensivă cu semnele vitale. Mai mult, oricare din aceste imagini poate fi transmisă la distanță în timp real, cu posibilitatea adnotării și marcării direct pe ecran, iar echipa operatorie poate primi feedback audio și video, de asemenea pe ecran și în timp real, de la distanță. Este astfel posibilă interacțiunea cu specialiști aflați oriunde în lume, cu streaming video 4K.

Integrarea digitală a tuturor surselor de informații permite accesul facil al echipei operatorii la detaliile necesare desfășurării optime a intervenției. În plus, pe lângă monitorizarea continuă a parametrilor vitali ai pacientului, există și o monitorizare a parametrilor sălii de operație, pe care sistemul integrat îi face ușor de controlat: temperatura, presiunea, iluminarea. Fiecare nouă sală de operație de la Spitalul Clinic SANADOR primește aerul purificat și sterilizat de propria centrală de tratare a aerului, care este introdus cu suprapresiune, ceea ce înseamnă că doar aerul curat poate intra în sală. În plus, aerul din sălile de operație este complet schimbat cu aer purificat într-un ritm de 80 de cicluri pe oră, ceea ce asigură gradul maxim de asepsie și reduce foarte mult riscul de infecții nosocomiale. Presiunile sunt controlate automat în toate spațiile, cu senzori inteligenți, pentru a asigura diferențele de presiune necesare fluxurilor de aer.

Și ergonomia sălilor de operație contribuie la reducerea riscurilor pentru pacient, prin faptul că niciunul dintre echipamente nu are contact cu podeaua, iar firele au fost eliminate, în cele mai multe cazuri, prin transmisiuni wireless.

Prima sală hibridă mobilă din România

Ambele săli operatorii inaugurate la Spitalul Clinic SANADOR sunt dotate cu mese operatorii radiotransparente, dintre care una este echipată cu blat de carbon, ceea ce-i asigură o radiotransparență totală, de 360 de grade. Astfel, fiecare dintre cele două săli poate deveni o sală hibridă mobilă atunci când se folosește angiograful mobil Ziehm Vision RFD Hybrid Edition, cel mai avansat model de braț C mobil disponibil la acest moment în lume, introdus în premieră în România la Spitalul Clinic SANADOR.

Spre deosebire de sălile hibride fixe, în care angiograful tradițional ocupă locul principal și echipa operatorie trebuie să-și găsească locul în jurul acestui echipament, angiograful mobil achiziționat de SANADOR, ultraperformant, ocupă puțin spațiu și poate fi mutat în funcție de nevoi, ceea ce permite efectuarea unor intervenții hibride complexe cu echipe chirurgicale extinse, în condițiile de bloc operator cu grad maxim de asepsie.

Intervențiile hibride presupun realizarea unor intervenții de chirurgie cardiacă și a unor proceduri de cardiologie intervențională, la același pacient, de aceeași echipă operatorie, în același timp operator, cu beneficii foarte mari pentru pacient.

La SANADOR, imaginea radiologică obținută de angiograful mobil poate fi preluată de un alt echipament avansat, Endonaut, care realizează fuziunea imaginilor cu cele obținute anterior prin angio-CT, reușind în felul acesta să reducă semnificativ doza de radiație necesară în cursul unei intervenții.

Pentru planificarea operațiilor care presupun protezarea valvulară sau vasculară, cu ajutorul sistemului Endosize, se poate selecta și dimensiona proteza necesară, iar intervenția propriu-zisă va necesita doze mai mici de radiații.

Cea mai avansată secție de terapie intensivă cardiovasculară

Și noua secție de terapie intensivă pentru chirurgia cardiovasculară de la Spitalul Clinic SANADOR este o reală premieră pentru România și se remarcă prin echipamentele de ultimă generație, integrate informatic într-o platformă digitală. Pentru cazurile grave, medicii intensiviști de la SANADOR dispun și de un dispozitiv de oxigenare extracorporală cu membrană (ECMO), așa-numitul „plămân artificial”.

Fiecare pat dispune de toate dotările necesare pentru o autonomie completă și integrează toate echipamentele necesare unui pacient în stare critică: sisteme de monitorizare avansată, saltele antiescară cu senzori de greutate, sistem de ventilație automată, infuzomate, injectomate, stație de lucru conectată la dosarul electronic al pacientului. Paturile sunt multifuncționale, programabile și versatile și facilitează începerea programului de recuperare la foarte scurt timp după operație. În plus, prin bateria cu care sunt echipate, paturile au autonomie completă și pot fi transportate cu ușurința cu care se conduce o mașină electrică.

Fiecare pat este monitorizat video printr-un sistem inteligent, care poate fi accesat de medic și de la distanță, permițând observarea oricăror detalii privind evoluția pacientului.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul centru de excelență în chirurgia cardiacă din România în care este implementat sistemul fast-track de îngrijire postoperatorie. Prin acest sistem, pacientul poate fi detubat în primele 8 ore de la intervenția chirurgicală și este transferat rapid din secția de terapie intensivă către secția de specialitate, permițând reluarea rapidă a activității, în condiții de confort maxim.

Centrul de excelență în chirurgia cardiacă de la SANADOR

La Spitalul Clinic SANADOR funcționează deja cel mai performant centru de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă din România. Odată cu inaugurarea noilor săli de operație și a noii terapii intensive cardiovasculare, vor deveni posibile creșterea numărului de intervenții, dar și creșterea complexității acestor intervenții.

Spitalul Clinic SANADOR asigură pacienților cele mai moderne tratamente de chirurgie cardiacă minim invazivă, realizate de medici cu o vastă experiență și cu stagii de formare și perfecționare în importante centre de excelență internaționale.

Înființat în anul 2001, SANADOR a cunoscut o continuă dezvoltare organică, în prezent deținând cel mai mare spital clinic privat din țară, un centru oncologic complex, clinici, laboratoare de analize medicale și puncte de recoltare, radiologie și imagistică medicală de înaltă performanță, situate în București.

Spitalul Clinic SANADOR este singurul spital privat care asigură o gamă complexă de servicii medicale, având și compartiment de primiri urgențe adulți și copii, 21 linii de gardă și flotă proprie de ambulanțe.

articolul original.

Dr. Laura Bogdan, Cardio Help: „Împlinirea profesională are în spate oameni”. Drumul de la mentor la pacient

1 November 2022 at 09:56

Dacă în primii ani de liceu s-ar fi văzut lucrând cu numere și ecuații, fiind pasionată de matematică, astăzi nu s-ar mai putea privi în oglindă fără a purta halatul de medic. Dr. Laura Bogdan a descoperit calea către medicină în clasa a XI-a, iar în spatele carierei sale se află inspirația insuflată de oameni. Primul dintre ei a fost profesoara de biologie. A urmat un alt dascăl. Nu e de mirare că oamenii sunt cei care stau în culisele poveștii sale de succes.

Pentru dr. Laura Bogdan, empatia este firul călăuzitor. Vorbește despre pacienții săi cu pasiune, iar în registrul său nu adună consultații, ci povești. A înființat Cardio Help în 2015, din dorința de a oferi servicii medicale care pun în centrul actului medical sănătatea pacientului și pacientul cu totul. Prima specialitate a fost cardiologia. În 2018, echipa s-a extins prin adăugarea unei noi specialități – medicina internă. Doi ani mai târziu, la acestea s-au adăugat pneumologia și endocrinologia. Iar drumul continuă.

În medicină, business-ul cade pe plan secund, pentru că ideea de business nu poate exista în lipsa pacientului fidel. Și un pacient fidel nu se câștigă prin promoții și prin mesaje de marketing, ci clădind încredere. Cum? Ne povestește chiar Laura Bogdan, fondator și medic cardiolog la Cardio Help.

Oltenia Business: Când vorbim despre succes profesional, începem, de regulă, cu un istoric. Ceea ce ne duce mereu la momentul zero. Care a fost acesta pentru povestea Cardio Help?

Dr. Laura Bogdan, Cardio Help: Se întâmpla în liceu. Eu am fost întotdeauna foarte pasionată de matematică, mergeam la concursuri… Până când am descoperit biologia, în clasa a XI-a, datorită unei profesoare extraordinare, Gabriela Țăcălău, care m-a făcut să mă îndrăgostesc de această disciplină. Matematica a rămas ușor, ușor în urmă și nu regret nicio clipă. La un moment dat, doamna profesoară m-a întrebat ce gânduri am, pentru că a văzut cum creștea pasiunea mea pentru biologie. Și i-am spus: „Păi, știți, aș vrea să dau la medicină”.

Așa a început totul. Uneori, calea o descoperi călăuzit de mari dascăli, care îți devin mentori. Și cu cardiologia a fost la fel. Tot un dascăl-mentor m-a făcut să aleg această specialitate, deși prima opțiune fusese endocrinologia. În spatele reușitelor, se află oameni care, uneori, nici nu știu câtă importanță au în viața noastră.

Oltenia Business: Ce înseamnă cardiologia pentru fondatorul Cardio Help?

Dr. Laura Bogdan: Meseria asta vine la pachet cu multe. Când un pacient îți calcă pragul, el nu vine la tine doar cu boala lui, el vine cu toată povestea lui. Sunt atâtea povești care s-au adunat în acești ani, încât aș putea scoate cu ușurință o carte. Sunt povești care rămân cu tine.

Oltenia Business: Care a fost cea mai mare provocare de până acum pe plan profesional?

Dr. Laura Bogdan: Cea mai mare provocare a fost atunci când am decis să iau frâiele în mâini și să pornesc un centru medical pe cont propriu. Anterior, lucrasem la o clinică privată importantă, însă am ajuns la acel moment în care am simțit nevoia să fac ceva mai mult pentru mine și pentru pacienți. Opțiunile pentru pacienți erau destul de limitate, îmi doream o complexitate mai mare a investigațiilor. Mi-am dorit mai mult. În primul rând, mi-am dorit să nu fiu limitată de politica unei clinici sau a alteia și să pot lua decizii de la un capăt la celălalt.

Am avut emoții când am plecat dintr-un capăt al orașului la celălalt capăt, iar pacienții nu mai erau arondați, practic, zonei. Dar, spre surprinderea și bucuria mea, pacienții pe care i-am monitorizat de-a lungul timpului m-au urmat și mi-au făcut drumul mult mai ușor. Am pornit cu un cabinet în care eram doar eu și asistenta mea și apoi am crescut treptat.

Oltenia Business: Cum arată portretul cardiologului ideal sau, în definitiv, al medicului ideal?

Dr. Laura Bogdan: O, cred că la întrebarea aceasta cel mai bun răspuns îl are pacientul! Dar, din perspectiva mea, cea mai mare calitate a unui medic bun este empatia. E un handicap să îți lipsească empatia. Dacă pacientul nu simte legătura cu medicul, există riscul să ratezi informații valoroase despre starea sa de sănătate, pentru că poate fi inhibat și nu se mai deschide. Când există o conexiune și pacientul începe să povestească, poți afla lucruri care să te ajute. Despre alte afecțiuni, despre istoricul familial. Lucruri care, altfel, ar putea să-ți scape. Și, câteodată, aceste detalii au o importanță foarte mare.

Sigur, dincolo de asta trebuie să ai pregătire, să fii pus la punct constant cu ultimele noutăți, pentru că medicina este un teren mereu în schimbare și tratamentele, investigațiile evoluează de la zi la zi. Și mai trebuie să ai aparatură modernă, care să îți permită să practici medicina la nivel înalt.

Echipa Cardio Help

Oltenia Business: Cum sună planurile voastre de viitor?

Dr. Laura Bogdan: Ne dorim mai multe specialități. Numărul pacienților a crescut foarte mult și automat și patologiile adiacente sunt mai numeroase și variate. Din ce am observat la cabinet, predomină afecțiunile neurologice, în contextul pandemiei au crescut mult și cazurile de anxietate și depresie și resimțim nevoia unei colaborări și cu un medic psihiatru. Bolile de nutriție, diabetul, obezitatea sunt și ele în obiectivul nostru. Simțim nevoia să colaborăm cu mai mulți colegi pentru a oferi o abordare interdisciplinară completă.

Oltenia Business: Ce ați căutat în colegii cu care colaborați pe alte specialități?

Dr. Laura Bogdan: Pe lângă empatie, despre care deja am vorbit, caut în colegii mei pasiunea pentru meserie. Pentru că e mai mult decât o meserie, îți trebuie puțin har…

Oltenia Business: Și cum vă dați seama că există pasiune?

Dr. Laura Bogdan: Pasiunea e în felul în care vorbesc despre ce fac, despre pacienții pe care i-au întâlnit. Îți dai seama. O simți.

Oltenia Business: Ne puteți împărtăși una dintre poveștile care v-au rămas în minte în acești ani?

Dr. Laura Bogdan: Aș putea împărtăși multe! Dar o să menționez una. Am avut un pacient de 18 ani care a venit la consultație după ce mama sa murise la 40 de ani…. Familia bănuia că ar fi fost o afecțiune cardiacă, iar bunica a suspectat că băiatul ar putea să fi moștenit afecțiunea. Și a avut dreptate. Băiatul are acum montat un defibrilator și își dorește să facă medicina. M-a impresionat foarte mult optimismul cu care privește viața, tăria cu care înfruntă toate aceste lucruri și determinarea sa.

Am întâlnit multe povești absolut incredibile și pentru mine e extraordinar că oamenii se deschid. E și greu să ai în față de multe ori tragedii, dar faptul că pacienții simt nevoia să le împărtășească este un feedback extrem de important pentru un medic. Așa cum spuneam la început, oamenii nici nu știu cât de mult pot influența calea altora. Fie că este un dascăl devenit mentor, fie că este un pacient care îți oferă o lecție de viață, oamenii stau, de multe ori, în spatele împlinirii profesionale.

articolul original.

Durerea toracică – între atac de panică și boală cardiovasculară

17 October 2022 at 16:53

Ți s-a întâmplat să te doară în piept? De fapt, poate te doare chiar acum. Recunoști că te-ai panicat puțin când durerea nu a cedat imediat și te-ai gândit să cauți pe internet ce ascunde acest simptom?

În primul rând, trebuie să știi că durerea toracică apare sub mai multe forme, pe care pacienții uneori nu știu să le descrie și astfel apare „verdictul”: „durere în piept”. Cum descrie un medic felurile de durere toracică? Ne răspunde Dr. Diana Mihalcea, Medic Primar Cardiolog la Clinica Vascularte. „Durerea toracică poate avea caracter constrictiv (resimțită ca o apăsare/gheară), poate fi punctiformă (resimțită într-un punct fix), transfixiantă (merge din față în spate), poate fi localizată precordial (în dreptul inimii) sau retrosternal (în spatele sternului), poate fi influențată de mișcările toracelui, de respirație sau de tuse și exemplele pot continua. Durerea toracică poate fi resimțită de pacient în diverse feluri și cu diverse grade de intensitate. În aceste momente devine esențială o anamneză completă. Adică „un interviu” al pacientului, din punct de vedere medical, făcut cu multă răbdare și empatie pentru a identifica o posibilă cauză a acestei dureri. O anamneză completă și un examen clinic corect conturează cel puțin 80% din diagnosticul final.

Dr. Medic Primar Cardiolog

Cauzele durerii toracice sunt multiple. Uneori, poate fi un banal junghi intercostal, alteori un atac de panică. În cazurile în care durerea nu dispare după 15-20 de minute, puteți lua în considereare prezentarea la camera de gardă, pentru investigații. „Durerea poate fi secundară unei boli cardiace (infarct miocardic, pericardită – inflamarea foițelor care înconjoară inima), unei boli vasculare („ruperea” arterei principale din corp – disecție de aorta – boală foarte gravă cu mortalitate foarte mare), unei boli pulmonare (pneumonie sau pleurezie – inflamarea foițelor care înconjoară plămînii). De asemenea, afecțiunile coloanei vertebrale toracice sau ale articulațiilor dintre stern și coaste pot determina durere toracică. În plus, bolile organelor din abdomen pot determina simptome variate, inclusiv cu iradiere a durerii în zona toracică. Deci, durerea toracică poate ascunde multe boli, unele cu risc vital”, apreciază medicul.

Pentru că durerea toracică este un subiect de mare interes în căutările pe internet, am aflat pentru voi răspunsurile specialistului.  

Cum facem o autoevaluare a stării de sănătate, ca să ne dăm seama când e cazul să intervenim rapid și când nu reprezintă un factor de risc?


Din punctul meu de vedere, un control anual la medicul de familie și un set de analize de laborator pentru fiecare dintre pacienții trecuți de 40-45 de ani previne apariția unor boli grave sau diagostichează patologii pe care pacietul nu le știa și care pot fi complet asimptomatice (de exemplu – diabet zaharat, hipertensiune arterială etc). La pacientii cu factori de risc cardiovasculari prezenti (fumat, diabet zaharat, hipertensiune arterială, dislipidemie – nivel crescut de grăsimi în sange), controlul cardiologic anual este salutar. Dacă pacientul are deja simptome, printre care și durere toracică, din nou cred că „triajul” îl poate face cu ușurință medicul de familie; în funcție de caracterele durerii și simptomele asociate, el poate îndruma pacientul către un consult cardiologic, pneumologic, gastroenterologic sau de recuperare medicală. Evaluarea medicului specialist din cabinet sau policlinică va stabili etiologia (cauza) durerii și va stratifica riscul; dacă pacientul are criterii de internare, el va fi îndrumat către spital. Când însă simptomele sunt severe, acute, de intensitate mare, apărute brusc, pacientul trebuie să se prezinte de urgență direct la camera de gardă.

Atacurile de panicĂ se asociazĂ frecvent cu dureri toracice, palpitaȚii, senzaȚie de moarte iminentă

Durerea toracică în combinație cu o căutare la întâmplare” pe Google, duce la adevărate atacuri de panică. Poate un atac de panică să agraveze simptomele?

Google nu a absolvit Facultatatea de Medicină, deci mai bine nu îl întrebăm… Atacurile de panica se asociaza frecvent cu dureri toracice, palpitatii, senzatie de „moarte iminentă” mai ales la persoane tinere, fără factori de risc cardiovasculari, dar nu e obligatoriu. Anamneza ajută la conturarea diagnosticului, însă o evaluare cardiologică este necesara pentru a exclude asociarea unei probleme reale cardiace peste care se suprapune o boala psihiatrică. Evident, un atac de panica poate „exacerba” orice boala structurală. De exemplu, un pacient cu hipertensiune arterială bine controlată medicamentos, poate dezvolta un puseu de hipertensiune în timpul unui atac de panică. Se tratează starea de anxietate și valorea tensiunii va ajunge la normal; degeaba vom trata doar criza de hipertensiune, dacă anxietatea nu este înlaturată.

Măsurarea tensiunii arteriale poate să ne indice dacă durerea are legătură cu inima?

Din păcate, nu… Sunt pacienți care fac infarct miocardic și valoarea tensiunii arteriale e normală (adică sub 140/90mmHg), așa cum există și cazuri de infarct miocardic cu valori tensionale foarte mari sau reduse. Durerea toracică anterioara intensă, eventual cu iradiere in spate (interscapulo-vertebral, cum îi spunem noi), însoțită însă de valori tensionale foarte mari poate sugera prezența disecției de aortă, al cărei diagnostic trebuie făcut cât mai repede, deoarece mortalitatea acestei boli este foarte mare. Dar, pacientul poate face și pneumonie, cu tuse și durere toracică, el fiind de fond hipertensiv, iar în context de stres, prezentându-se cu valori tensionale crescute. Deci, lucrurile sunt destul de amestecate, însă „judecate” medical ele se limpezesc repede.

O legendă spune că inima nu doare. E adevărată? Totuși, în caz de infarct miocardic, pacienții acuză anumite senzații în zona toracică și a brațelor…


Inima doare, atât fizic cât și „sufletește”, uneori. Durerea toracică de origine cardiacă este localizată de obicei în spatele sternului sau în dreptul inimii; uneori, într-adevăr, iradiază pe brațe, spre mandibulă sau spre abdomen, are caracter constrictiv (strânge ca o „gheară”), poate fi însoțită de respirație mai grea, greață, vărsături, amețeală sau chiar leșin – în forme grave de infarct. Astfel de simptome, care apar brusc, în repaus, nu cedează după 15-20 minute pot sugera apariția unui infarct miocardic și trebuie să alerteze pacientul. Acesta se va prezenta de urgență la spital, la camera de gardă, cu ambulanța, nu cu automobilul propriu (pot apărea complicații acute ale infarctului cât timp pacientul conduce, inclusiv tulburări de ritm cardiac cu stop cardiorespirator). În plus, aparția unor astfel de dureri, însă de intensitate mai mică, la efort, la frig, la stres, eventual cu agravare în timp, de asemenea necesită efectuarea rapidă a unui consult cardiologic. Ca sa complicăm și mai tare lucrurile, pacienții cu diabet pot face infarct fără să îi doară în piept, din cauza unei complicații a diabetului care se numește neuropatie diabetică (sunt afectați nervii care inervează cordul). De aici, recomandarea mult mai fermă pentru aceștia de a fi evaluați cel puțin anual din punct de vedere cardiovascular. 

Palpitațiile cauzate uneori de execsul de cafea sau energizante se transformă în durere toracică?

Palpitatii și durerea toracică sunt simptome complet diferite, ele pot apărea singure sau asociate. Consumul excesiv de energizante și cofeină poate „biciui” cordul, în sensul în care îl obligă să fie în alertă, să pompeze mai repede sânge, deci să creeze tahicardie. Când inima bate repede, arterele ei (artere coronare) nu mai primesc suficient sânge și atunci, secundar, poate să apară durerea toracică. Lucrurile pot fi blânde dacă vorbim despre un cord sănătos; totul se exacerbează la o inimă deja bolnavă sau în prezența altor patologii (de exemplu hipertiroidie).

Când este cazul să programăm un consult la cardiolog?

Așa cum am punctat anterior, un pacient cu factori de risc cardiovasculari ar trebui să meargă la un consult cardiologic anual. Un pacient care prezintă durere toracică cu caractere cardiace (amintite anterior), apărută la repaus, la frig, la stres, la efort – și nu exista până atunci, trebuie să fie văzut de un cardiolog. Palpitațiile, oboseala, respirația grea – și ele sunt simptome care pot sugera o boală cardiacă. Există evident și situații în care, în urma consultului cardiologic, se descoperă că simptomatologia pacientului nu are origine cardiacă; pacientul va fi îndrumat către alte specialități pentru a elucida cauza durerii toracice.

Pacientul cu durere toracică reprezintă o urgență medicală?

Raspunsul nu poate fi „da” sau „nu”, ci… „depinde”. Depinde de caracterele durerii, de simoptomele care o însoțesc, de vârsta pacientului, de patologiile asociate etc. O durere intensă, apărută brusc, care nu cedează după 15 minute, cu sau fără simptome de însoțire, ar trebui să alarmeze pacientul și să îl trimită la spital. O durere sâcâitoare, de câteva zile, care tot apare și dispare, care nu cedează la niciun medicament, de asemenea poate reprezenta o urgență medicală. O durere toracică însoțită de leșin poate ascunde o boală cardiacă gravă. Durerile punctiforme, cu durata scurtă (secunde), care se accentueazî la inspir sau la mișcările toracelui sugerează mai degrabă un junghi toracic și se pot trata la domiciliu cu un antialgic.

În ce constă concret consultul la cardiolog pentru un pacient cu „durere toracică”?

La camera de gardă, consultul cardiologic confirmă sau infirmă prezența unui infarct, a anginei instabile (așa-numitul „preinfarct”) sau a altei patologii cardiovasculare acute (disecție de aortă, trombembolism pulmonar, etc) prin utilizarea de ECG (electrocardiogramă), ecografie cardiacă, analize de sânge specifice cardiace (troponină, CKMB etc) sau, în funcție de pacient, utilizarea de radiografie pulmonară sau tomografie computerizată toracică. O patologie acută cardiovasculară va necesita spitalizare. În ambulator, consultul cardiologic necesită, pe lângă anamenză și examen clinic, efectuarea cel putin a unui ECG și a unei ecografii cardiace. În funcție de rezultat, medicul decide dacă va continua cu un test ECG de efort, angioCT coronarian (tomografie computerizată a arterelor inimii), RMN cardiac (rezonanță magnetică), holter de ritm sau de tensiune/24 de ore etc. Evident, dacă are indicație, pacientul este îndrumat către coronarografie (procedura prin care se vizualizează arterele inimii și prin care se pot stenta – dilata arterele stenozate). Nu există un șablon care se aplică tuturor pacientilor; din paleta de investigații se aleg cele „potrivite” pacientului pentru stabilirea diagnosticului complet și a stratificării riscului cardiovascular al acestuia.

La ce formă de tratament ar trebui să se aștepte un pacient care vine la medicul cardiolog acuzând o durere toracică?

Dacă durerea toracică e secundară unei boli de artere coronare, pacientul va necesita tratament medicamentos (antiagregante, beta blocante, statine, inhibitori de enzimă de conversie, etc) – medicamente care să „subțieze” sângele, să reducă valorile colesterolului, ale tensiunii arteriale, să „vindece” cât mai frumos cicatricea post infarct miocardic asociat sau nu cu tratament intervențional (necesitare de stentare de artere coronare sau chiar bypass aortocoronarian). Tratamentul se menține pe termen lung, pentru a preveni eventualele complicații. Dacă durerea este secundară unei pericardite, ea necesita de obicei antiinflamator pe o perioadă scurtă – 7-14 zile. Dacă durerea apare în contextul unor tulburari de ritm, frecvent asociată cu palpitații, evident că tratamentul aritmiei este obligatoriu.

articolul original.

De ce a murit, de fapt, Nosfe de la Șatra Benz. Ar fi vorba despre o boală îngrijorătoare în rândul tinerilor

17 October 2022 at 07:33

La doar 37 de ani, artistul cunoscut sub numele de Nosfe a murit în noaptea de sâmbătă spre duminică, la doare câteva ore de la încheirea unui concert. Medicii spun că motivul decesului este destul de îngrijorător în rândul tinerilor.

Cântărețul Nosfe ar fi murit în urma unui infarct miocardic, doctorii susțin că afecțiunea aceasta este din ce în ce mai întâlnită în rândul tinerilor, iar numărul persoanelor afectate devine din ce în ce mai mare.

„Acum ne confruntăm cu o mare problemă: infarctul la tineri. Dacă veniți acum la noi pe secție, sigur găsiți trei-patru oameni tineri, cu infarct miocardic, sub 40-45 de ani. În urmă cu 25 de ani, se făceau lucrări de doctorat, studiam acest subiect pentru că era foarte interesant. Acum este o regulă ca un tânăr să facă infarct. Tinerii fac infarct. Punct. Fac infarct mai des decât alte vârste.

Principalul motiv pe care noi îl identificăm printre factorii de risc pe care îl evaluăm este asocierea între fumat, stres cronic, sedentarism, obezitate, un mod de viață neconform cu ceea ce știm la ora actuală că reprezintă un mod de viață corect”, a declarat la DC News prof. Dr. Dragoș Vinereanu, medic cardiolog.

Trupa Șatra Benz a postat pe internet un mesaj pentru ca speculațiile despre moartea artistului să nu mai fie luate în considerare.

Sursă Foto – Instagram

„La data de 16 octombrie a.c., în jurul orei 3:26, Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov a fost sesizat de către o femeie, cu privire la faptul că, soțul acesteia a căzut în imobilul de domiciliu, din Balotești, și nu mai reacționează. Imediat, polițiștii orașului Otopeni s-au deplasat la fața locului, pentru efectuarea activităților din competență, unde au identificat persoana în cauză, respectiv un bărbat în vârstă de 37 de ani.

De asemenea, la fața locului s-a deplasat și un echipaj medical, care a constatat decesul bărbatului respectiv. S-a relaționat cu medicul legist, care s-a deplasat la fața locului, iar după examinarea medico legală externă, trupul neînsuflețit a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Ilfov, pentru efectuarea necropsiei.”

Cazul a fost preluat de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, în cauză a fost deschis dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, urmărirea penală fiind efectuată sub coordonarea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.

Artiştii din România, șocați de vestea tragică

Tot ,mai mulţi artiști români s-au declarat șocați de vestea tragică şi au postat mesaje de condoleanțe pe reţelele sociale, pentru a-și lua rămas bun de la colegul și prietenul lor.

„Sunt în lacrimi. Nu îmi vine să cred… Darius nu mai e cu noi? Imposibil. Avea doar 37 de ani și toată viața în față și energia cât zece oameni. Unul dintre cei mai muncitori și ambițioși artiști pe care i-am cunoscut. Un suflet imens, mereu deschis și recunoscător. Ultima mea discuție cu el pe WhatsApp…Odihnește-te în pace, Unchiule NOSFE”, spune Florin Grozea.

„În situații de genul acesta se termina cuvintele. Multă putere familiei! Condoleanțe! Nosfe, ne vedem dincolo”, a scris si Chef Florin Dumitrescu.

„Ne-am văzut acu 2 seri, şi ieri ți-am cerut piesa aia de o aveam împreună, ca trăseseși strofă la ea şi m-a spart când am auzit-o. nu mai apucăm să o scoatem. Arata-le la îngeri cine i cel mare G. Te iubesc”, a scris şi Liviu Teodorescu, potrivit Antena3.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Bărbat în stop cardio-respirator la meciul CFR Cluj – Slavia Praga – VIDEO

13 October 2022 at 18:48

Un echipaj SMURD care asigura măsuri specifice pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca, unde se desfășura joi seara meciul de fotbal dintre echipele CFR Cluj și Slavia Praga, a fost solicitat să acorde asistență medicală de urgență unui bărbat care a intrat în stop cardio-respirator, în timp ce asista la meci.

Câteva persoane cu pregătire medicală ce se aflau în apropierea bărbatului, în vârstă de aproximativ 60 de ani, au început manevrele de resuscitare de bază, până la sosirea salvatorilor SMURD.

Echipajul a preluat imediat aplicarea manevrelor de resuscitare și a început suportul vital avansat pentru victimă.

Din fericire, acestea au reușit să readucă semnalele vitale pentru bărbat fiind transportat la institutul inimii pentru îngrijiri de specialitate. Acesta era conștient și cooperant în momentul predării.

Meciul din cadrul Europe Conference League s-a încheiat cu scorul de 2-0 pentru CFR Cluj, după golurile lui Ciprian Deac (11) și Yuri Matias (84).

video gherla info

articolul original.

VIDEO. Preot adus cu elicopterul SMURD la Iași. I s-a făcut rău în timpul slujbei

10 October 2022 at 03:16
By: Geo
image

Un preot în vârstă de 38 de ani de la o biserică din municipiul Vaslui a fost adus cu elicopterul SMURD la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași după ce i s-a făcut rău în timpul slujbei.

A fost stabilizat de către medici după ce a fost resuscitat de două ori, însă starea sa este gravă, scrie ziaruldeiasi.ro.

„Ambulanța tip C1 (terapie intensivă mobilă) a fost solicitată pentru acordarea de îngrijiri medicale unui bărbat din municipiul Vaslui. La sosirea echipajului de intervenție, victima a fost găsită în stare de inconștiență și cu probleme cardiace. Au fost începute manevrele de resuscitare. În sprijin a fost solicitat elicopterul SMURD. O autospecială de stingere cu apă și spumă a fost deplasată la fața locului pentru asigurarea măsurilor PSI la aterizarea/decolarea elicopterului”, au precizat cei de la ISU Vaslui.

articolul original.

De Ziua Mondială a Inimii, SRC atrage atenția că informarea corectă va schimba realitatea „sumbră” despre bolile de inimă

29 September 2022 at 04:00

Peste 17 milioane de oameni mor anual în lume din cauza afecțiunilor inimii, iar potrivit datelor din 57 de țări membre ale Societății Europene de Cardiologie, lipsa educației este asociată unui risc cardiovascular crescut. 

Ziua Mondială a Inimii este sărbătorită în fiecare an, pe 29 septembrie și face parte dintr-o campanie internațională de sensibilizare cu privire la factorii de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determine treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de adoptarea unui stil de viaţă sănătos.

În lume se înregistrează, anual, 17,3 milioane de decese care au drept cauză o afecțiune a inimii – mai mult decât victimele cancerului, HIV și SIDA și malaria la un loc, iar acest număr este în continuă creştere. Mâncatul în exces, lipsa exercițiilor fizice, dietele nesănătoase și tensiunea arterială ridicată, nivelul colesterolului și al glucozei sunt factori care pot declanșa boli de inimă și care amenință viața. Dacă nu se vor adopta măsuri imediate, este de aşteptat ca, până în 2030, aproximativ 23 de milioane de oameni să moară în fiecar an, din cauza afecţiunilor cardiovasculare, avertizează Fundaţia Română a Inimii.

Ziua Mondială a Inimii a fost inițiată în anul 2000, de Federația Mondială a Inimii – World Heart Organization, având ca scop informarea și conștientizarea populaţiei din întreaga lume cu privire la bolile cardiovasculare – principala cauză de deces în lume. Încă  de la prima ediție, România s-a alăturat acestui demers, din primul an fiind organizat un cros prin care se urmărește promovarea mișcării ca principal mijloc de prevenție a bolilor cardiovasculare.

Ziua Mondială a Inimii este marcată, anual, de Fundația Română a Inimii, în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie (SRC) care, începând cu anul 2005, este membră cu drepturi depline a World Heart Federation. În România, în luna mai se celebrează Ziua Națională a Inimii. Cele două organizații profesionale, împreună cu autoritățile și cu societatea civilă, organizează atât în mai cât și în septembrie, evenimente menite să atragă atenţia asupra factorilor de risc cardiovascular.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Inimi, Societatea Română de Cradilogie (SRC) atrage atenția asupra importanței informării corecte a populației privind prevenția și depistarea precoce a bolilor cardiovasculare (BCV), principala cauză de mortalitate atât în România cât și în lume. „Un nivel mai scăzut de educație a fost asociat, conform datelor din 57 de țări membre ale Societății Europene de Cardiologie, unui risc cardiovascular mai mare”, transmite SRC.

Și analiza ESC Cardiovascular Realities 2022 menționează nivelul scăzut de educație al populației între principalii factori care scad semnificativ riscul cardiovascular, nu numai în țările cu venituri mari, ci și în cele cu venituri medii, cum este România, sau în cele mici.

Un gest simplu cum este măsurarea corectă a tensiunii arteriale se poate constitui în cea mai simplă și eficientă intervenție pentru sănătate, mesaj promovat de campania «Mergi și măsoară-ți tensiunea arterială! #PentruCăAșaSpunEu!» încă din 2019. Ne bucurăm că și anul acesta le putem aminti românilor, prin iluminarea în culoarea inimii a clădirii Bibliotecii Centrale Universitare București, un simbol al științei și al valorilor culturale românești, că este important, la orice vârstă, să ne măsurăm tensiunea arterială și să ne informăm din surse validate științific”, subliniază prof. univ. dr. Bogdan Alexandru Popescu, președintele Societății Române de Cardiologie.

Dr Bogdan A Popescu

Potrivit SRC, în pofida uriașelor progrese medicale, bolile cardiovasculare (CVD) rămân cel mai mare ucigaș din lume, reprezentând 46% și respectiv 38% din totalul deceselor la bărbați, respectiv femei, în lume.

Resursele financiare de care dispune România, o țară cu venituri medii și un sistem de sănătate puternic birocratizat și subfinanțat, sunt asociate cu un deficit procedural semnificativ în comparație cu țările cu venituri mari în ceea ce privește intervențiile coronariene, procedurile de ablație, implantarea dispozitivelor și intervențiile de chirurgie cardiacă. Salutăm, în aceste condiții, prioritizarea pe agenda autorităților a dezvoltării unei Strategii Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare, elaborată prin contribuția unor experți din cadrul societăților profesionale medicale naționale în colaborare cu societăți internaționale”, mai spune președintele Societății Române de Cardiologie.

Hipertensiunea arterială reprezintă cel mai important contributor la mortalitatea cardiovasculară. „În condițiile în care aproape jumătate din adulții din România au hipertensiune arterială, iar 2 din 10 dintre aceștia nu știu că au afecțiunea, nu se tratează și se expun riscurilor unor evenimente severe precum accidentul vascular cerebral, infarctul de miocard, insuficiența cardiacă, insuficiența renală, etc, informarea corectă a populației are o importanță strategică. Astfel, este tot mai acută nevoia de a aduce informația medicală corectă aproape de populația generală, într-un limbaj accesibil, adaptat canalelor moderne de comunicare, arată SRC.

Prevalența HTA în România a fost estimată la aproximativ 45% ca procent general din populația adultă, fiind mai mare la bărbați (50% sau chiar peste) comparativ cu femeile și fiind mai mare în mediul rural comparativ cu mediul urban. Peste 20% din pacienții hipertensivi nu știu că au hipertensiune, așa că pot deja să aibă complicații ale acesteia fără ca măcar să conștientizeze și să ia măsuri (studiu SEPHAR III, 2016).

Dr Ana-Maria Vintila

SRC atrage atenția, totodată, că Hipertensiunea arterială (HTA) este înconjurată de mituri care îndepărtează populația de obiceiurile bune prin care valorile tensionale pot fi ținute sub control. „Ne confruntăm cu un «ucigaș tăcut», de cele mai multe ori fără semne sau simptome, iar atitudinea românilor față de această afecțiune face practic imposibilă atingerea țintei propuse de Organizația Mondială a Sănătății – reducerea cu 25% până în 2025 a prevalenței hipertensiunii. În țara noastră mor în fiecare an 30.000 de români din cauza urmărilor severe ale hipertensiunii arteriale. Condițiile socioeconomice, îmbătrânirea populației, poluarea, urbanizarea și dezinformarea medicală, în special din mediul online, nu ne ajută să atingem obiectivul propus de OMS. Atitudinea românilor față de hipertensiunea arterială este îngrijorător de relaxată mai ales la adulții tineri, 35-55 de ani, unde remarcăm o creștere a cazurilor de hipertensiune” atrage atenția dr. Ana-Maria Vintilă, președintele Grupului de Lucru Hipertensiune Arterială din cadrul Societății Române de Cardiologie.

Medicul cardiolog subliniază că mai puțin de 1% dintre români știu că hipertensiunea poate apărea fără să prezinte vreun semn sau simptom, 36% dintre subiecții de 35-55 ani cred că tratamentul antihipertensiv poate fi oprit după ce valorile tensionale revin la normal, iar 22% dintre dintre românii de aceeași vârstă ca mai sus consideră că poți trăi cu hipertensiune fără să o tratezi. În plus, trebuie știut că Hipertensiunea nu mai este o boală a vârstnicilor și că 1 din 7 români între 18-24 de ani, 1 din 5 între 25-34 ani, 1 din 3 între 35-44 de ani au hipertensiune arterială.

Dr. Ana-Maria Vintilă spune însă că, din fericire, hipertensiunea arterială este cea mai simplu de diagnosticat boală cardiovasculară, iar adoptarea din timp a unui regim de viață echilibrat și respectarea întocmai a tratamentului prescris de medic pentru menținerea sub control a valorilor tensionale dau șansa unei vieți mai lungi, ferită de evenimente cardiovasculare severe, chiar letale”.

SRC Congres

Ziua Mondială a Inimii a fost marcată și la cel de-al 61-lea Congres Național de Cardiologie, care a avut loc la Sinaia, în perioada 21-24 septembrie 2022, și la care s-au înscris 2.800 de participanți, medici cardiologi și din specialități conexe, studenți și rezidenți. Timp de 4 zile, aceștia au participat la conferințe și cazuri clinice comentate și la sesiunile comune organizate de SRC împreună cuSocietatea Europeană de Cardiologie – ESC, cu Asociația Europeană de Imagistică Cardiovasculară – EACVI sau cu Academia Română, un adevărat regal științific susținut de 257 de lectori, dintre care 33 de invitați străini, precum și la diferite worksop-uri tematice.

Cu aceeași ocazie a fost publicat și Suplimentul Revistei Romane de Cardiologie

Boala cardiovasculară este situată pe locul I în ceea ce priveşte cauzele de mortalitate în Europa, atât la femei, cât şi la bărbaţi, potrivit Cartei europene a sănătăţii cardiovasculare. Este responsabilă de aproximativ o jumătate din totalul deceselor, în Europa provocând peste 4,35 milioane de decese în fiecare an, în statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii – Regiunea Europeană şi peste 1,9 milioane de decese în fiecare an, în Uniunea Europeană.

Conform cardioportal.ro, „grija faţă de propria sănătate şi promisiunea pe care fiecare român şi-o poate face reprezintă un element important în prevenţia bolilor cardiovasculare”. Medicii cardiologi recomandă controlul medical anual de specialitate pentru prevenţia bolilor cardiovasculare începând cu vârsta de 30 de ani la bărbaţi şi 40 de ani la femei. „Prin control medical şi o schimbare a stilului de viaţă, putem reduce riscul apariţiei şi al agravării bolilor cardiovasculare sau riscul de atac cerebral, în acelaşi timp putem îmbunătăţi calitatea vieţii atât a noastră, cât şi a celor dragi”.

Între factorii de risc pentru Hipertensiunea arterială și alte boli ale inimii medicii cardiologi enumeră: vârsta, istoricul familial, obezitatea/supraponderabilitatea, lipsa activității fizice, fumatul, alcoolul, consumul excesiv de sare, stresul, anumite afecțiuni cronice.

În perioada 21-22 mai, la a şaptea ediţie a Summit-ului Mondial al InimiiWorld Heart Summit de la Geneva, având ca temă „Cardiovascular Health for Everyone” (Sănătatea Cardiovasculară pentru Toți), s-a subliniat necesitatea implicării factorilor de decizie politică, a diplomaților, a cercetătorilor și susținătorilor sănătății din sectorul privat în crearea unor punți de legătură cu liderii inovației din comunitatea cardiovasculară globală, pentru a consolida răspunsul global la bolile cardiovasculare și pentru a ajuta oamenii să trăiască mai mult, mai sănătoși.


articolul original.

Șeful secției de Cardiochirurgie de la Institutul Inimii din Timișoara, prins în flagrant când lua mită 1000 de euro

26 September 2022 at 08:28

Ofiţerii DGA au descins luni, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timişoara, unde au percheziționat biroul medicului Marian Gașpar, șeful secției de Chirurgie Cardiovasculară.

Sursă foto: Opinia Timisoarei

Unul dintre cei mai cunoscuți medici chirurgi din Timișoara este acuzat că ar fi cerut unui pacient 1.000 de euro pentru a-l opera, iar în această dimineață, politiștii Direcției Generale Anticorupție au descins în biroul doctorului, pe care l-ar fi prins în flagrant.

Percheziția a fost confirmată și de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, care a transmis că „în dimineața zilei de 26 septembrie 2022, procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, cu sprijinul ofiterilor DGA București și cei ai Serviciului Județean Anticoruptie Arad, au organizat un flagrant pentru depistarea comiterii unei infracțiuni de corupție la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara. În prezent se desfășoară percheziții, în vederea stabilirii situației de fapt și a lămuririi împrejurărilor cauzei, urmând ca persoana vizată să fie condusă la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș pentru a fi audiată în legătură cu presupusa faptă cercetată.

În urma percheziției, medicul Marinică Gașpar, în vârstă de 63 de ani, unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi cardiologi din Timișoara, a fost dus la audieri, urmând ca procurorii să decidă dacă și ce măsuri vor dispune în cazul său.

Conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara a transmis că „se pronunță ferm împotriva oricărei forme de infracțiune sau corupție și susține permanent și necondiționat orice demers al instituțiilor abilitate ale statului ce vizează derapaje, ilegalități, nereguli referitoare la activitatea instituției. De asemenea suntem deschiși oricăror solicitări adresate nouă din partea instituțiilor statului român pentru identificarea și combaterea oricarei forme de acțiuni ilegale. IBCV Timișoara își va continua misiunea de a se îngriji de sănătatea cetățenilor și de a se dedica pemanent salvării vieții pacienților cu afecțiuni cardiovasculare, așa cum face de aproape 30 de ani”, se arată între-un comunicat semnat de dr. Luca Constantin Tudor, managerul IBCV.

Potrivit jurnașiștilor de la Opinia Timișoarei, prof. univ. dr. Marinică Gașpar, șef de secție chirurgie cardiovasculară, din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare Timișoara activează de ani buni în cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timișoara unde, din 2003, conduce Secția de Chirurgie Cardiovasculară.

În martie, anul acesta, la redeschiderea Compartimentului de Chirurgie Pediatrică de la Institut, medicul s-a aflat în echipa care a realizat primele intervenții pe inimă la copii, proceduri reluate după mai bine de 20 de ani în cadrul unității medicale.

UPDATE, 27 septembrie: La finalul audierilor de luni, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș au anunțat că au pus în mișcare acțiunea penală asupra medicului chirurg Marian Gașpar, care a fost reținut pentru 24 de ore și este cercetat penal pentru luare de mită în formă continuată, fiind acuzat că ar fi primit de la șase pacienți sume cuprinse între 100 și 2.000 de euro.

Marți, acesta a fost prezentat magistraților, care au decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Inculpatul a fost reținut pentru 24 de ore și prezentat cu propunere de arestare preventivă judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Timiș, care în data de 27.09.2022 a admis cererea şi a dispus emiterea unui mandat de arestare preventivă pe numele acestuia, pentru o perioadă de 30 de zile”, transmite Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.


articolul original.

Reactia Institutului de Boli Cardiovasculare Timisoara, dupa flagrantul facut de politistii DGA si procurori care il acuza pe medicul Marian Gaspar ca ar fi luat spaga de la pacienti. Video

26 September 2022 at 12:29
image

TIMISOARA. Conducerea Institutului de Boli Cardiovasculare Timisoara a reactionat in urma perchezitiilor pe care Directia Generala Anticoruptie le face luni la spital si in cabinetul medicului Marian Gaspar, dupa un flagrant. Doctorul e acuzat ca ar fi primit 1.000 de euro mita de la un pacient.

Astazi 26 septembrie 2022, in baza unui mandat emis de Sectia penala a Tribunalului Timis catre Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara, am fost informati despre inceperea perchezitiei biroului domnului profesor universitar doctor Marinica Gaspar sef sectie chirurgie cardiovasculara, aflat in incinta Institutului de Boli Cardiovasculare Timisoara (IBCV). Perchezitia a avut ca obiect identificarea mijloacelor materiale ce fac obiectul infractiunii de luare de mita”, transmit reprezentantii IBCV.

Conducerea Institutului s-a pronuntat ferm impotriva coruptiei.

Conducerea IBCV Timisoara se pronunta ferm impotriva oricarei forme de infractiune sau coruptie si sustine permanent si neconditionat orice demers al institutiilor abilitate ale statului ce vizeaza derapaje, ilegalitati , nereguli referitoare la activitatea institutiei. De asemenea, suntem deschisi oricaror solicitari adresate noua din partea institutiilor statului roman pentru identificarea si combaterea oricarei forme de actiuni ilegale. IBCV Timisoara isi va continua misiunea de a se ingriji de sanatatea cetatenilor si de a se dedica pemanent salvarii vietii pacientilor cu afectiuni cardiovasculare, asa cum face de aproape 30 de ani”, precizeaza IBCV.

Seful Sectiei de Chirurgie Cardiovasculara de la la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara, Marian Gaspar, este cercetat pentru luare de mita. Medicul ar fi fost prins in flagrant, in timp ce lua 1.000 de euro, biroul sau fiind perchezitionat in cursul zilei de luni de procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis, cu sprijinul ofiterilor D.G.A. Bucuresti si cei ai Serviciului Judetean Anticoruptie Arad.

Totodata a fost cercetata si masina medicului.

UPDATE: Medicul Marian Gaspar a luat de 6 ori spaga intr-o saptamana de la pacienti si apartinatori, intre 100 si 2000 de euro. Anuntul procurorilor la Timisoara 

image
image
image
image
articolul original.

Flagrant la Timişoara. Cunoscut chirurg, reţinut în timp ce primea mită

26 September 2022 at 10:20
image

Unul dintre cei mai cunoscuți chirurgi din Timișoara a fost reținut după un flagrant al procurorilor. Medicul ar fi cerut șpagă de 1000 de euro pentru o operație.

Chiar în aceste momente, polițiștii de la Direcția Generală Anticorupție se află la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, în biroul șefului secției de Chirurgie Cardiovasculară.

Surse din rândul anchetei susțin faptul că Marian Gașpar, unul dintre cei mai faimoși medici din Timișoara și din România, ar fi fost prins în flagrant în timp ce încasa de la un pacient suma de 1000 de euro pentru o intervenție chirurgicală.

Cel mai probabil medicul va fi dus la Direcția Generală Anticorupție unde va fi audiat.

Marian Gașpar, în vârstă de 63 de ani, se află la conducerea secției de Chirurgie Cardiovasculară încă din anul 2003. Acesta a fost o figură constantă în ceea ce privește inovația intervențiilor chirurgicale cardiovasculare.

articolul original.

Unul dintre cei mai cunoscuti medici din Timisoara, ridicat de politistii anticoruptie, dupa un flagrant. E acuzat ca a luat spaga de la pacienti. Video

26 September 2022 at 07:16
image

TIMISOARA. Actiune a ofiterilor DGA, luni dimineata, la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara.

In urma unui flagrant, politistii, de la Bucuresti si Timisoara, l-au ridicat pe chirurgul Marian Gaspar, unul dintre cei mai cunoscuti medici din Timisoara.

Politistii de la Directia Generala Anticoruptie au descins direct in biroul doctorului.

Surse apropiate anchetatorilor sustin ca medicul ar fi cerut 1000 de euro unui pacient pentru o operatie si ca nu ar fi pentru prima oara cand doctorul ar fi luat mita pentru interventii.

Chirurgul Marian Gaspar este dus la audieri.

UPDATE: „In dimineata zilei de 26 septembrie 2022, ofiteri de politie judiciară din cadrul Directiei Generale Anticoruptie – Structura centrala si Serviciul Judetean Anticoruptie Arad, sub coordonarea procurorilor de caz din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis, au organizat un flagrant pentru depistarea comiterii unei infractiuni de coruptie la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara.
In prezent se desfasoară perchezitii, in vederea stabilirii situatiei de fapt si a lamuririi imprejurarilor cauzei, urmand ca persoana vizata sa fie condusa la sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis pentru a fi audiata in legatura cu presupusa fapta cercetata„, transmit reprezentantii Directiei Generale Anticoruptie.

UPDATE:  „In dimineata zilei de 26 septembrie 2022, procurori din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis, cu sprijinul ofiterilor DGA. Bucuresti si cei ai Serviciului Judetean Anticoruptie Arad, au organizat un flagrant pentru depistarea comiterii unei infractiuni de coruptie la Institutul de Boli Cardiovasculare din Timisoara.

In prezent se desfasoara perchezitii, in vederea stabilirii situatiei de fapt si a lamuririi imprejurarilor cauzei, urmand ca persoana vizata sa fie condusa la sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Timis pentru a fi audiata in legatura cu presupusa fapta cercetata„, transmit reprezentantii Parchetului de pe langa Tribunalul Timis.

Vom reveni cu amanunte si imagini!

UPDATE: Politistii anticoruptie au cercetat si masina doctorului.

UPDATE: Reactia Institutului de Boli Cardiovasculare Timisoara, dupa ce medicul Marian Gaspar a fost ridicat de politistii DGA, prins in flagrant cu spaga de la pacienti 

Marian Gaspar are 63 de ani si este unul dintre cei mai cunoscuti chirurgi cardiologi din Timisoara. Activeaza de ani buni in cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare din Timisoara unde, din 2003, conduce Sectia de Chirurgie Cardiovasculara.

In martie, la redeschiderea Compartimentului de Chirurgie Pediatrica de la Institut, doctorul s-a aflat in echipa care a realizat primele interventii pe inima la copii, proceduri reluate dupa mai bine de 20 de ani in cadrul spitalului.

In imaginile de mai jos, il regasiti pe doctorul Marian Gaspar in sala de operatie.

Va reamintim, in luna mai, un alt medic faimos din Timisoara acuzat de spaga a fost retinut de politisti si procurori. Octavian Mazilu, fost manager al Spitalului Municipal, se afla sub control judiciar, ancheta in cazul sau fiind in desfasurare.

image
image
image
articolul original.
❌