ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Prețul carburanților a scăzut semnificativ! Cu cât s-a vândut, astăzi, un litru de benzină și de motorină

30 November 2022 at 15:49
By: R.M.

După scumpirile din ultima perioadă, carburanții s-au vândut mai ieftin, astăzi, 30 noiembrie. Care a fost prețul la pompă pentru benzină și motorină, în municipiul București.

Ieftinire record la carburanți! În cursul zilei de astăzi, 30 noiembrie, prețul benzinei și al motorinei a scăzut considerabil în toată țara. Astfel, în majoritatea stațiilor Petrom și OMV, prețul motorinei a coborât sub 8 lei/ L. Tot în cursul zilei de miercuri, 30 noiembrie, liderul pieței distribuitoare de carburanți a decis ca atât benzina să se ieftinească, cât și diesel-ul cu 15 bani/l. O ieftinire record, mai ales că, în ultimul an, reducerea maximă de preț a fost de cel mult 10 bani/L, conform informațiilor furnizate de Profit.ro.

Ultima dată, astfel de prețuri sub opt lei pe litru la motorină au fost înregistrate la finalul primei săptămâni din octombrie. Această scădere s-a datorat coborârii prețurilor produselor petroliere pe fondul ieftinirii țițeiului.

Prețul motorinei și al benzinei a scăzut considerabil, în cursul zilei de 30 noiembrie / (sursă foto: Facebook)

Prețul carburanților în municipiul București, miercuri, 30 noiembrie

Conform informațiilor care se regăsesc pe Monitorul Prețurilor, cel mai mic preț la benzină a fost 6,85 lei/L, preț care include reducerea de 50 de bani/ L.

PETROM: benzină standard – 6.71-6.77 lei/l, benzină premium – 7.17-7.23 lei/l, motorină standard – 7.91-7.94 lei/l, motorină premium – 8.27-8.30 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 6.95-7.01 lei/l, benzină premium – 7.60-7.65 lei/l, motorină standard – 8.12-8.17 lei/l, motorină premium – 8.44-8.68 lei/l

OMV: benzină standard – 6.84 lei/l, benzină premium – 7.48 lei/l, motorină standard – 8.02 lei/l, motorină premium – 8.52 lei/l

MOL: benzină standard – 6.96-7.01 lei/l, benzină premium – 7.60-7.66 lei/l, motorină standard – 8.13-8.17 lei/l, motorină premium – 8.64-8.68 lei/l

SOCAR: benzină standard – 6.94 lei/l, benzină premium – 7.54 lei/l, motorină standard – 8.09-8.14 lei/l, motorină premium – 8.49-8.54 lei/l

LUKOIL: benzină standard – 6.85-6.90 lei/l, benzină premium – 7.04-7.60 lei/l, motorină standard – 8.07-8.10 lei/l, motorină premium – 8.43-8.46 lei/l

articolul original.

Ministerul Energiei îi liniștește pe români: ‘Nu am avut o întrerupere a furnizării de combustibili în România și cred că nici în perioada următoare nu există un asemenea risc major’

29 November 2022 at 10:19
image

Dan Drăgan, secretar de stat în Ministerul Energiei, a declarat că embargoul impus de Uniunea Europeană asupra ţiţeiului rusesc adus pe mare începând cu data de 5 decembrie nu va duce la un deficit de carburanţi pe piaţa din România.

Una dintre cele trei rafinării din România, Petrotel, deţinută de Lukoil, importa ţiţei din Rusia adus prin Marea Neagră până în Portul Constanţa.

România este parte a Uniunii Europene şi suntem activi în toate dezbaterile şi comunicările şi toate măsurile pe care UE le implementează. Prin aceste măsuri, nu ne dorim să afectăm piaţa din România şi întotdeauna căutăm alternative la aceste probleme, care sunt cauzate în cea mai mare parte de invazia Rusiei în Ucraina. Cu siguranţă căutăm alternative care să ne asigure necesarul de consum şi căutarea acestor alternative se desfăşoară alături de celelalte state europene„, a arătat Drăgan, în conferinţa „Energia este puterea noastră. Să fim responsabili!”, organizată de InvesTenergy.

Întrebat dacă Ministerul Energiei a discutat cu Lukoil şi dacă au fost găsite soluţii pentru ca rafinăria să nu se închidă, ceea ce ar duce la o lipsă de carburanţi pe piaţa din România, oficialul a răspuns: „Întotdeauna există mesaje care sunt provocatoare, caută lucruri care să atragă atenţia, acelaşi lucru se discuta şi la începutul acestui an. După cum am observat, nu am avut o întrerupere a furnizării de combustibili în România şi cred că nici în perioada următoare nu există un asemenea risc major„.

În ceea ce priveşte intenţia UE de a plafona preţul ţiţeiului rusesc venit prin conducte, el a precizat că discuţiile în acest sens nu au fost finalizate.

Vă pot spune că există discuţii, chiar la ultima reuniune a Consiliului miniştrilor energiei au existat discuţii în acest sens şi va exista un nou Consiliu la începutul lunii decembrie. Toate statele transmit şi colaborează pentru găsirea unei soluţii, unei alternative, care să ofere predictibilitate şi să nu creeze panică sau întreruperi în furnizarea de combustibil pentru piaţa europeană„, a completat Drăgan, informează agerpres.ro.

articolul original.

Carburanții s-au ieftinit din nou, azi

29 November 2022 at 10:05
image

Carburanții s-au ieftinit din nou, azi.

Motorina coboară din nou spre pragul de opt lei pe litru.

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a continuat și azi seria de ieftiniri ale carburanților auto, începută la jumătatea lunii.În aplicația Petrom este afișat un preț al benzinei standard de 7,41 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,58 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 6,91 lei pe litru la benzină și 8,08 lei pe litru la motorină.

Astfel, comparativ cu prețurile de ieri, la Petrom, benzina este mai ieftină cu patru bani pe litru, și motorina cu opt bani pe litru.

Precedenta ieftinire a avut loc vinerea trecută, pe 25 noiembrie, când prețurile au scăzut cu cinci bani pe litru.

Foto descriptiv

articolul original.

Prețurile carburanților continuă să crească: Ce se va întâmpla cu măsura de compensare cu 50 de bani

22 November 2022 at 14:35

Prețurile carburanților continuă să crească: Ce se va întâmpla cu măsura de compensare cu 50 de bani

Prețurile la benzină și motorină continuă să crească pe piața din România spre disperarea conducătorilor auto.

Premierul Nicolae Ciucă spune că guvernul nu a luat încă în calcul o prelungire a măsurii de compensare cu 50 de bani per litru de carburant, însă spune că la momentul la care va expira măsura, subiectul va fi discutat punctual.

„Nu am luat în discuție acest subiect, însă la momentul oportun, așa cum a fost și data trecută, el va fi analizat în funcție de evoluția pieței”, a declarat Nicolae Ciucă.

articolul original.

Virgil Popescu, despre prelungirea subvenției la carburanți: Dacă va fi necesar, Guvernul va lua această decizie

19 November 2022 at 17:15
image

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a transmis sâmbătă, la emisiunea Insider Politic, de la postul de televiziune Prima TV, referitor la prelungirea subvenției la carburanți de la 1 ianuarie, că în a doua parte a lunii decembrie se va discuta și se va lua această decizie.

“Să vedem în decembrie. În a doua parte a lui decembrie cred că va fi luată această decizie. Vom discuta şi vom vedea. Să ştiţi că avem semnale din piaţă că nu e chiar aşa corectitudine, totuşi. Dacă la prima variantă nu s-a permis revânzarea, acum Ministerul de Finanţe a venit cu ordonanţa şi noi am fost de acord să permitem şi revânzarea către companii şi există suspiciuni că se cere de două ori pentru acelaşi litru, se cer de două ori aceşti 25 de bani. S-a intervenit în Parlament. Noi vrem bună credinţă, dar vrem şi cerem bună credinţă, dar vrem să fie şi respectată. Hai să fim oameni si să respectăm acest lucru. Sigur, am văzut aceste lucruri şi revenim la normal. Dacă va fi nevoie sigur, sunt convins că decizia va fi luată. Haideţi să vedem cum vor evolua preţurile. Deocamdată a fost o scădere de preţuri, după care a urmat, după decizia OPEC de scădere a producţiei, a urmat o uşoară creştere a preţului barilului. Este stabilizat în momentul de faţă”, a explicat ministrul Energiei.

Întrebat dacă în perioada sărbătorilor de iarnă va mai creşte sau va mai scădea preţul carburanţilor, Virgil Popescu a răspuns: “E greu de făcut predicţii pentru că o declaraţie a cuiva poate să creeze o inflamaţie în preţuri. Aşa că tot anul m-am ferit să mai fac predicţii de preţuri”.

El nu crede că preţul carburanţilor va mai ajunge la 9 lei.

“Nu cred că vom mai ajunge la… Sincer să fiu, nu cred că vom mai ajunge. Nu au ajuns la 10 lei, haideţi să fim serioşi, era aproape de 9 lei. Cotaţia barilului de petrol ajunsese la 120 de dolari. Acum vorbim de 90-95”.

Întrebat ce se va întâmpla când nu va mai exista această subvenţie, Virgil Popescu a răspuns: “Dacă nu ar exista subvenţia, preţul creşte cu 50 de bani. Dar să nu facem supoziţii, să vedem ce se întâmplă în decembrie şi cred că dacă va fi necesar, Guvernul va lua această decizie”, scrie news.ro

articolul original.

Deputații au votat reducerea preţului la carburanţi cu 50 de bani până la 31 decembrie 2022

16 November 2022 at 14:38
benzina

Deputaţii au aprobat, miercuri, cu 157 de voturi ”pentru”, 91 ”împotrivă” şi cinci abţineri, reducerea preţului la carburanţi cu 50 de bani până la 31 decembrie 2022.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare extinderea, până la 31 decembrie 2022, a posibilităţii acordării unei reduceri de preţ în cuantum de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, de către operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice care achiziţionează carburanţii pentru consumul propriu, precum şi instituirea unui mecanism de sprijin de la bugetul de stat, de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, pentru operatorii economici care acordă această reducere, potrivit Agerpres.

În perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii de aprobare a OUG nr. 131/2022 şi data de 31 decembrie 2022, operatorii economici autorizaţi care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice – şi care acordă o reducere de preţ de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Se interzice revânzarea produselor achiziţionate în proiectului de lege.

Deputaţii au admis, cu majoritate de voturi (210) şi o abţinere, un amendament al PSD, respins iniţial, potrivit căruia în perioada cuprinsă între 1 octombrie 2022 şi data intrării în vigoare a legii de aprobare a OUG nr. 131/2022, operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice, precum şi către operatorii economici autorizaţi care achiziţionează carburanţii din depozite şi/sau staţii de distribuţie pentru consumul propriu sau pentru revânzare şi care acordă o reducere de preţ de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate.

În perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii de aprobare a OUG nr. 131/2022 şi data de 31 decembrie 2022, operatorii economici autorizaţi care comercializează benzină şi motorină către clienţii finali – persoane fizice şi juridice – şi care acordă o reducere de preţ de 0.5 lei/litru, inclusiv TVA, la preţul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0,25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate. Pentru fracţiuni dintr-un litru, reducerea de preţ şi, respectiv, compensarea se vor acorda proporţional. Operatorii economici care acordă reducerea de preţ de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, beneficiază de compensarea de 0,25 lei/litru,inclusiv TVA, numai pentru cantităţile de benzină şi motorină comercializate pentru care nu a fost aplicată anterior reducerea de 0.5 lei/litru de către producător/ furnizor/ importator.

articolul original.

Ungaria plafonează prețurile la ouă și cartofi în magazine! Rata inflației a ajuns la 21,1%

9 November 2022 at 15:43
image

Guvernul ungar a decis să plafoneze prețurile la ouă şi cartofi, a anunţat miercuri Gergely Gulyas, directorul de cabinet al premierului ungar, după ce datele oficiale privind inflaţia arată că preţurile la alimente au explodat în luna octombrie.

Ungaria plafonează prețurile la ouă și cartofi în magazine, a anunțat directorul de cabinet al premierului ungar.

În luna februarie a acestui an, Executivul de la Budapesta a impus un preţ maximal la lapte, zahăr, făină, ulei, carne de porc şi de pui, în încercarea de a proteja gospodăriile de creşterea costurilor.

Mai mult, au fost plafonate preţurile și la carburanţi, cât și la ratele creditelor ipotecare.

Miercuri, Gergely Gulyas a precizat că în cazul ouălor şi cartofilor, preţurile de vânzare în magazine şi supermarketuri vor fi plafonate la nivelul la care erau la data de 30 septembrie.

Anunţul Executivului de la Budapesta vine în aceeaşi zi în care au fost publicate o serie de date oficiale care arată că rata anuală a inflaţiei în luna octombrie a crescut cu un punct procentual, până la 21,1%.

Conform acestor cifre, Ungaria se apropie de cele trei state baltice, care sunt primele la creşterea preţurilor în UE.

Inflația, cea mai mare problemă din prezent

Inflaţia este „cea mai mare problemă” în Ungaria, a spus miercuri Gergely Gulyas.

Explozia preţurilor la alimente şi cea a facturilor la utilităţi stau la baza inflaţiei accelerate din Ungaria.

Totodată, preţurile la energie pentru gospodării au crescut cu 64%, în timp ce preţurile la alimente au crescut cu 40%, mai mult decât dublu faţă de media din UE.

Preţurile la pâine, brânză şi ouă aproape s-au dublat în ultimul an, în cazul ouălor preţurile fiind mai mari cu 92% comparativ cu luna octombrie a anului trecut, potrivit Reuters.com.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Scumpirile mărunte și dese: Deși prețurile au o compensare de 50 de bani, carburanții sunt tot mai scumpi

22 October 2022 at 19:03

Scumpirile mărunte și dese: Deși prețurile au o compensare de 50 de bani, carburanții sunt tot mai scumpi

Scumpiririle mărunte și dese duc iar prețurile afișate la pompă la aproape 7 lei litrul de benzină și chiar la 8,5 lei pentru motorină în București, dar și în alte orașe din țară.

Plătim acum carburanți mai scumpi față de vară, chiar dacă prețurile au o compensare de 50 de bani. Specialiștii spun că sunt posibile noi creșteri și în perioada următoare, pe fondul războiului din Ucraina, mai ales că din decembrie intră în vigoare și embargoul asupra țițeiului rusesc.

La o benzinărie din Cluj-Napoca, prețul afișat pentru un litru de benzină a sărit de 7 lei, iar motorina este aproape 8,50 lei.

Șofer: „Am alimentat de 200 de lei. Nu ne permitem să facem plinul. Prețuri mari”.

Șofer: „Am băgat de 50 de lei, tot așa bag”.

Reporter: „Băgați cât consumați?”.

Șofer: „Da. Miercuri o să mai bag de 50 de lei”.

Cât costă litrul de benzină și de motorină în București
În Capitală, litrul de benzină standard afișat la unele stații ajunge și la 7,05 lei. Iar pentru motorină la 8,51 lei.

Față de luna trecută, la nivel național, prețurile la benzină s-au majorat cu 2%, pe când la motorină cu 3%, potrivit monitorizării platformei peco-online.ro.

Creșterele dese ajung practic să anuleze compensarea cu 50 de bani oferită de companii și de stat, valabilă până la finele anului.

Ne uităm la evoluția prețului carburanților din ultimele luni și vedem că motorina este mult mai scumpă decât benzina. Prețul mediu al motorinei este aproape 1 leu și jumătate peste cel al benzinei. S-a meținut acest decalaj pentru că a fost cerere mare pentru motorină în sectorul agricol, pentru lucrările de toamnă, dar și pentru că avem un război la granițe.

O presiune în plus pe preț apare din faptul că, pe 5 decembrie, intră în vigoare embargoul Uniunii Europene asupra țițeiului importat din Rusia. Asta în vreme ce petrolul a urcat pe piețele internaționale.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: „Când variază prețul materiei prime, prețul internațional al barilului, vedem impactul în prețuri, atât în sus, cât și în jos, îl vedem într-o săptămână, în două săptămâni. După decizia Opec Plus de a reduce producția, de a anunța o viitoare reducere a producției de combustibil, ați văzut că a fost, mai ales o anumită creștere a prețului barilului”.

Barilul de petrol se apropie de 100 de dolari. Specialiștii spun că ar putea urca și peste acest nivel cu 10%-15% până la finele anului.

articolul original.

Cât au ajuns să coste benzina şi motorina în România în ziua de joi 13 octombrie

13 October 2022 at 10:54
Foto: playtech.ro

Prețul carburanților în ziua de joi, 13 octombrie, chiar dacă Guvernul a ales să păstreze compensarea de 50 de bani a carburanților, aceste prețuri la pompă au continuat să crească. Cât a ajuns să coste un litru de benzină standard sau un litru de motorină?

Guvernul României a luat recent decizia de a păstra compensarea cu 50 de bani a prețurilor la pompă până la finalul anului. Cu toate acestea, prețurile la motorină și benzină au început să crească din nou. Astfel, motorina a trecut iar pragul de 8 lei pe litru, iar benzina este aproape de 7 lei pe liru.

Prețul carburanților joi, 13 octombrie

În conrextul datelor transmise de Peco-online.ro, principalele 5 mari lanțuri de benzinării, Petrom, Lukoil, OMV, MOL, Rompetrol aveau joi, 13 octombrie 2022, următoarele prețuri:

Benzina standard:

Petrom: între 6,68 lei și 6,75 lei
Lukoil: între 6,66 lei și 6,71 lei
Mol: între 6,77 lei și 6,81 lei
OMV: între 6,80 lei și 6,83 lei
Rompetrol: între 6,77 lei și 6,81 lei

Motorina standard:

Petrom: între 8,11 lei și 8,14 lei
Lukoil: între 8,11 lei și 8,14 lei
Mol: între 8,16 lei și 8,20 lei
OMV: între 8,19 lei și 8,22 lei
Rompetrol: între 8,16 lei și 8,20 lei

Opinia unui expert un energie despre creșterea prețurilor

Expertul în energie, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, susține că principala cauză este decizia luată recent de OPEC de a reduce producția de țiței.

Astfel, „Timp de circa 2 luni am asistat la o stabilizare a prețului petrolului la 450 de lei pe baril și această liniște pe piața țițeiului a determinat o scădere a prețurilor, atât la benzină, cât și la motorină. În ultima săptpmână însă, prețul barilului de petrol a crescut cu 12% și acest fapt s-a văzut imediat în prețul benzinei, în condițiile în care benzina este făcută din țiței.

Crescând prețul materiei de bază a crescut și prețul benzinei. Mă aștept ca această tendință de creștere să se mențină în perioada următoare. De ce a crescut prețul barilului de petrol? Principala cauză este decizia OPEC de a limita oferta prin reducerea producției de țiței.

Prețul țițeiului a scăzut la început de august cu circa 14% la 450 de lei pe baril, fapt ce a determinat o scădere și la motorină, dar nu atât de mare ca la benzină. Creșterea prețului la motorină este cauzată de cererea mare de motorină în special în Ucraina, unde nu mai este acum nicio capacitate de producție.

În plus, România este tributară unor importuri importante de motorină și intră în competiție cu cererea din celelalte țări din regiune – Ucraina, Bulgarie etc.

Măsura Guvernului de a compensa cu 50 de bani prețul carburanților a fost benefică și a contribuit la scăderea prețurilor, fapt care s-a văzut într-o scădere bruscă la începutul lunii iulie, când a intrat în vigoare ordonanța de urgență. Ulterior evoluțiile de preț s-au datorat pe de o parte evoluției prețului petrolului și apoi evoluției prețului motorinei tranzacționate în Europa de Est”, a declarat Dumitru Chisăliță miercuri, 12 octombrie, pentru HotNews.ro

articolul original.

Prețuri exorbitante la motorină! Litrul de carburant s-a scumpit din nou

10 October 2022 at 09:29
image

De la o zi la alta, prețul carburanților crește alarmant. Doar în 10 zile, plinul de motorină s-a scumpit cu 55 de lei. Iată cât plătești acum pentru un litru de benzină, unul de motorină, dar și GPL. Vei rămâne surprins!

Se pare că, în ultimele 10 zile, doar prețul la motorină ”a sărit calul”. În timp ce românii care au mașini cu motorizare diesel, plătesc cu 55 de lei mai mult la un plin, cei care au mașini pe benzină vor plăti doar cu 4 bani în plus la litru de carburant.

Pentru cei care nu știau, potrivit statisticilor, ân prezent este cea mai mare diferenţă, din istorie, între preţul benzinei şi cel al motorinei.

Evoluţie preţ mediu motorină

  • 9 octombrie: 9,04 lei
  • 1 octombrie: 7,95 lei

Evoluţie preţ mediu benzină

  • 9 octombrie: 6,64 lei
  • 1 octombrie: 6,60 lei

Diferenţă-record între preţul benzinei şi al motorinei

  • motorină: 9,04 lei/ litru
  • benzină: 6,64 lei/ litru

Cu cât s-a scumpit plinul de motorină (50 de litri) în 10 zile

  • 1 octombrie: 397,5 lei
  • 9 octombrie: 452 lei

Cât costă un litru de combustibil, luni, 10 octombrie 2022

Luni, 10 octombrie 2022, carburanţii standard se comercializează în România cu preţuri cuprinse între 6.57 lei/l și 8.15 lei/l. Tarifele practicate de stațiile de alimentare din București și din țară pot fi verificate online de șoferi pe Monitorul Preţurilor.

De reținut! Preţurile carburanţilor afişate din benzinării includ reducerea de 50 de bani/litru, reducere evidențiată pe bonul fiscal aferent tranzacţiei.

Prețurile la motorină, benzină și GPL din București, luni, 10 octombrie 2022

OMV: benzină standard – 6.70-6.73 lei/l, benzină premium – 7.34-7.39 lei/l, motorină standard – 8.09-8.12 lei/l, motorină premium – 8.60-8.63 lei/l, GPL – 3.99 lei/l

PETROM: benzină standard – 6.58-6.65 lei/l, benzină premium – 7.04-7.11 lei/l, motorină standard – 8.01-8.04 lei/l, motorină premium – 8.37-8.40 lei/l, GPL-3.99 lei/l

MOL: benzină standard – 6.67-6.71 lei/l, benzină premium – 7.32-7.37 lei/l, motorină standard – 8.06-8.10 lei/l, motorină premium – 8.60-8.61 lei/l, GPL-3.99 lei/l

ROMPETROL: benzină standard – 6.65-6.69 lei/l, benzină premium – 7.29-7.34 lei/l, motorină standard – 8.04-8.08 lei/l, motorină premium – 8.37-8.58 lei/l

LUKOIL: benzină standard – 6.57-6.62 lei/l, benzină premium – 6.74-7.32 lei/l, motorină standard – 8.00-8.03 lei/l, motorină premium – 8.36-8.39 lei/l, GPL-3.99 lei/l

SOCAR: benzină standard – 6.64 lei/l, benzină standard – 7.24 lei/l, motorină standard – 8.04-8.06 lei/l, motorină premium – 8.39-8.46 lei/l.

articolul original.

Lovitură pentru buzunarele românilor! Iar se scumpesc carburanții. Cât costă un litru de benzină și motorină în București, Timișoara și Cluj

9 October 2022 at 09:37
image

Buzunarele românilor sunt „lovite”, din nou, de scumpiri. Prețurile carburanților se află pe o pantă ascendentă. Stațiile de alimentare din țară au majorat, iar, cu cel puțin 10 bani prețurile, în ultimele zile. Iată cât a ajuns să coste un litru de benzină și motorină în marile orașe din țară.

În vara acestui an, oamenii au ieșit în stradă, după ce prețurile de la pompă au crescut. În mai multe benzinării din țară, șoferii au format cozi mari la pompe, au protestat alimentând cu, doar, câțiva bănuți și, și-au arătat indignarea. După revolta cetățenilor din stradă, s-a luat în calcul măsura compensării cu 50 de bani la carburanți. Apoi, prețurile au început să scadă.

Cât a ajuns să coste un litru de benzină, motorină și gaz în marile orașe din țară

În data de 9 octombrie 2022, prețurile de la pompă au crescut. Diferența de preț poate fi sesizată între motorină și benzină. În ultimele trei săptămâni, un litru de motorină a ajuns să fie mai scump cu 1,4 lei, față de un litru de benzină. Una dintre cauze ar fi legată de scumpirea sortimentului petrol Brent. În urma deciziei OPEC+, s-a scumpit din nou, arată realitatea.net.

Cât costă un litru de benzină, motorină și gaz în București

Un litru de benzină standard costă 7,06 lei – 7,13 lei (Petrom), 7,12 lei (Lukoil), 7,18 lei (MOL), 7,18 lei (OMV).
Un litru de benzină premium costă 7,26 lei – 7,82 lei (Lukoil), 7,52 lei – 7, 59 lei (Petrom), 7,82 lei (OMV), 7,84 lei (MOL).
Un litru de motorină standard costă 8,49 lei – 8,52 lei (Petrom), 8,53 lei (Lukoil), 8,56 lei (MOL), 8,57 lei – 8,87 lei (OMV).
Un litru de motorină premium costă 8,85 lei (Petrom), 8,88 lei (Lukoil), 9,07 lei (MOL), 9,08 (OMV).
În cazul GPL, prețurile se situează între 3,99 lei (Lukoil) și 4,02 lei/litru (MOL).

Cât costă un litru de benzină, motorină și gaz în Timișoara

Un litru de benzină standard costă 7,08 lei (Lukoil), 7,15 lei (MOL), 7,15 lei (OMV), 7,09 lei (Petrom).
Un litru de benzină premium costă 7,55 lei (Petrom), 7,78 lei (Lukoil), 7,81 lei (MOL), 7, 81 lei (OMV).
Un litru de motorină standard costă 8,52 lei (Petrom), 8,53 lei (Lukoil), 8,58 lei (OMV), 8,58 lei (MOL).
Un litru de motorină premium costă 8,88 (Petrom), 8,89 lei (Lukoil), 9,09 (OMV), 9,09 (MOL).
În cazul GPL, prețurile se situează între 4,03 lei (MOL, Lukoil) și 4,15 lei (Petrom).

Citește și  PREȚUL CARBURANȚILOR ÎN BUCUREȘTI. CÂȚI LEI A AJUNS 1 LITRU DE MOTORINĂ ÎN BENZINĂRIILE PETROM, OMV, MOL ȘI ROMPETROL DIN CAPITALĂ

Cât costă un litru de benzină, motorină și gaz în Cluj

Un litru de benzină standard costă 7,1 lei (Lukoil), 7,11 lei (Petrom), 7,17 lei (MOL), 7,17 lei (OMV).
Un litru de benzină premium costă între 7,25 și 7,8 lei (Lukoil), 7,57 lei (Petrom), 7,83 lei (MOL), 7,83 lei (OMV).
Un litru de motorină standard costă 8,52 lei (Petrom), 8,53 lei (Lukoil), 8,58 lei (MOL), 8,58 lei (OMV).
Un litru de motorină premium costă 8,88 lei (Petrom), 8,89 lei (Lukoil), 9,09 lei (OMV), 9,09 (MOL).
În cazul GPL, prețul este de 4,03 lei/litru.

Sursă foto: Pixabay

articolul original.

(VIDEO) Guvernul prelungește compensarea cu 50 de bani la carburanți

29 September 2022 at 14:47
image

Compensarea preţului la carburanţi va fi prelungită până la sfârşitul anului, a anunţat, joi, premierul Nicolae Ciucă.

„Vom prelungi ordonanţa de urgenţă prin care compensăm preţul la carburanţi. A fost o decizie care a produs efecte. Am reuşit să stabilizăm şi chiar să scadă preţul la combustibil, preţ care produce efecte în întreg lanţul. În felul acesta, până la sfârşitul anului vom beneficia de acceaşi măsură de compensare”, a spus premierul în debutul şedinţei de Guvern, conform Agerpres.

Executivul a anunţat miercuri că pe ordinea de zi a şedinţei se află analiza proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea OUG 106/2022 pentru susţinerea acordării de reduceri ale preţurilor la benzină şi motorină şi pentru modificarea art. 18 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.

articolul original.

Dolarul mai scump înseamnă vești proaste. Economist: Prețurile carburanților ar putea crește

23 September 2022 at 03:56

Dolarul mai scump înseamnă vești proaste. Economist: Prețurile carburanților ar putea crește

Creșterea dolarului american peste pragul de 5 lei, un record al ultimilor 20 de ani, a fost dezbătută de către analistul economic Adrian Negrescu.

Economistul a făcut o scurtă radiografie a situației pornind din SUA unde: ”Creșterea dolarului vine să confirme aversiunea investitorilor față de război și consecințele sale. Moneda americană este privită ca o investiție mai stabilă decât euro, în contextul războiului economic tot mai dur dintre Rusia și Europa”.

Negrescu merge mai departe spunând despre creșterea dobânzii cheie din SUA că ”vine să atragă și mai mult interesul către moneda americană, plasamentele investitorilor în titlurile de stat americane oferind un randament mai mare și mai sigur decât cele în euro”.

”E un calcul simplu pe care investitorii și-l fac, în vremuri tulburi precum cele în care ne aflăm. Unde câștig cel mai bine și mai sigur, iar America răspunde pozitiv la cele mai multe ținte căutate de piețele financiare”, spune economistul.

Despre ce se întâmplă la nivel european, Adrian Negrescu afirmă că ”Moneda europeană, zdruncinată de criza energetică, de efectele războiului, trece printr-o perioadă tulbure care tinde să se extindă urmare a anunțului războinic făcut de Putin care pune gaz pe focul războiului” constată expertul și a continuat explicând că: ”Chiar dacă BCE va crește dobânzile, în tentativa de a lupta cu inflația record din zona euro, sunt puține șansele ca, cel puțin în perioada următoare, moneda europeană să revină la nivelul avut înainte de criză, să fie mai puternică decât dolarul”.

Consultantul economic a mai apreciat că: ”Nu este exclus ca dolarul să se aprecieze și mai mult în următoarea perioadă și nu ne rămâne decât să sperăm că va fi o apreciere temporară, în contextul războiului și a inflației”.

Despre la ce să se aștepte românii, specialistul a apreciat că: ”Pentru noi, un dolar în creștere înseamnă, din păcate, numai vești proaste. Prețurile carburanților ar putea crește, petrolul fiind calculat în dolari, iar importurile de haine, încălțăminte și alte produse, inclusiv materii prime din China, ar urma să coste mai mult” a explicat economistul și a continuat spunând că: ”Chinezii fac comerț în special în dolari, iar cum noi importăm foarte multe produse din această țară, aprecierea dolarului va pune și mai multă presiune pe inflația și așa foarte mare din România”, a conchis Adrian Negrescu pentru DCBusiness.

articolul original.

Veste „mare” pentru șoferi. Se prelungește!

20 September 2022 at 06:36
image

Veste „mare” pentru șoferi. Se prelungește!

Se prelungește cu trei luni cu trei luni măsura compensării preţului la carburanţi Coaliţia de guvernare a decis, în şedinţa de luni seară, ca măsura compensării preţului carburanţilor cu 50 de bani să mai rămână în vigoare încă trei luni.

Liderii politici au decis ca preţurile la carburanţi – benzină şi motorină – să fie in continuare compensate cu 50 de bani pe litru încă trei luni, au relatat aceleaşi surse, impactul prelungirii măsurii fiind estimat la 175 de milioane de lei pe lună.

Benzina standard a coborât luni sub pragul de 7 lei pe litru în toate staţiile din capitală în urma deciziei Lukoil, MOL şi Rompetrol de a prelua exemplul liderului pieţei, OMV Petrom, de sâmbătă şi de a reduce în acest weekend preţul carburanţilor cu 15 bani/l. În prezent, cea mai scumpă benzină poate fi achiziţionată cu 6,98 lei/l în câteva staţii OMV, MOL şi Rompetrol, iar cea mai ieftină poate fi cumpărată cu 6,83 lei/l într-o staţie Petrom şi 3 staţii Lukoil.

Astfel de preţuri nu au mai fost înregistrate din luna februarie, de dinaintea începerii invaziei Rusiei în Ucraina.

Foto descriptiv

articolul original.

Subvenția de 50 bani/litru de carburanți, prelungită până la 31 decembrie. SURSE

20 September 2022 at 04:31

În cursul serii de luni, coaliția PSD-PNL-UDMR a stabilit prelungirea schemei de ajutor pentru combustibili, au precizat surse politice pentru stiripesurse.ro, fiind vorba despre cei 50 de bani/litru de carburanți, măsură care a fost luată inițial pentru o perioadă de trei luni, începând de la 1 iulie 2022.

Potrivit surselor din coaliție, măsura se prelungește cu încă trei luni, până la 31 decembrie 2022.

Propunerea PNL privind menținerea compensării doar pentru motorină a fost respinsă.

Impactul măsurii este de 175 de milioane de lei/ lună.

Măsura actuală era valabilă până la 1 octombrie 2022 și a fost luată de Guvern la începutul sfârșitul lunii iunie, când a aprobată ordonanța de urgență pentru aplicarea reducerii de 50 de bani la prețurile la carburanți – 25 de bani de la bugetul de stat, iar 25 de bani o reducere comercială opțională.

articolul original.

Preţurile carburanţilor la staţiile din municipiul Iaşi au scăzut în acest sfârşit de săptămână sub 7 lei

18 September 2022 at 15:55

Preţurile carburanţilor la staţiile din municipiul Iaşi au scăzut în acest sfârşit de săptămână sub 7 lei. 

Este vorba despre benzină, iar preţurile includ şi reducerea de 50 de bani acordată de Guvern până la sfârşitul acestei luni. La staţiile OMV preţul era de 6,94 lei la benzină şi 8,18 lei la motorină. La Petrom, benzina se vinde cu 6,88 lei, iar motorina cu 8,12 lei. La Rompetrol, un litru de benzină este de 6,94, iar unul de motorină de 8,18 lei. Preţurile se referă la sortimentul de carburanţi obişnuiţi, preţurile pentru categoriile superioare fiind mai ridicate.

ZDI: ZDI

articolul original.

Ieftinire masivă a carburanților azi

15 September 2022 at 07:25

Ieftinire masivă a carburanților azi.

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a ieftinit azi puternic benzina și motorina, la două zile după precedenta modificare de preț.

Stațiile Petrom afișează un preț al benzinei standard de 7,54 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,76 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,04 lei pe litru la benzină și 8,26 lei pe litru la motorină.

Așadar, liderul pieței a scăzut prețurile cu 15 bani pe litru, și la benzină și la motorină, o mișcare masivă a prețului, în condițiile în care Petrom modifică prețurile în gneral cu cpatru-cinci bani pe litru sau, foarte rar, cu 10 bani pe litru.

Precedenta modificare de preț a avut loc acum două zile, pe 13 septembrie, când compania a scumpit doar motorina cu patru bani pe litru, lăsând neschimbat prețul benzinei. O alta a avut loc la 10 septembrie, când benzina s-a ieftinit cu patru bani pe litru, iar cea anterioară la 6 septembrie, când prețul motorinei a crescut cu 4 bani pe litru.

Și după modificarea de preț de azi, se menține diferența de preț dintre motorină și benzină, motorina rămânând cu peste 1,2 lei mai scumpă decât benzina, o diferență record.

Foto descriptiv

articolul original.

Veste proastă pentru șoferi. Mai e puțin!

13 September 2022 at 12:03
image

Veste proastă pentru șoferi. Mai e puțin!

Mai sunt aproximativ două săptămâni până când expiră termenul de sprijin acordat de stat pentru carburanți.

Este vorba despre reducerea de 50 de bani, acordată la casieriile peco, după alimentare.

Totodată, astăzi a fost raportată o nouă creștere a prețurilor la motorină. Litrul, în medie, este acum de 8,5 lei, iar fără reducerea aplicată ar însemna să plătim, efectiv, 9 lei.

Astfel, după data de 1 octombrie am putea să revenim în zona prețurilor de peste 9 lei, adică la momentul când s-a declanșat seria de proteste naționale împotriva acestor scumpiri.

30 septembrie este ultima zi cu „discount” de la Guvern, dacă în coaliție nu se decide altceva. Semnalele sunt că autoritățile se gândesc să renunțe la acest sprijin.

Foto descriptiv

articolul original.

Benzina s-a ieftinit ușor azi

1 September 2022 at 11:57
image

Benzina s-a ieftinit ușor azi.

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a ieftinit azi ușor benzina. Prețul motorinei a rămas nemodificat.

Astfel, de dimineață, Petrom afișa azi, 1 septembrie 2022, în aplicația Petrom, un preț al benzinei standard de 7,93 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 8,83 lei/litrul.

Prețurile reale pe care le plătiți la pompă sunt cu 50 de bani mai mici însă, adică 7,43 lei pe litru la benzină și 8,33 lei pe litru la motorină.

Ultima modificare de preț a avut loc la data de 30 august, când compania a crescut cu patru bani pe litru prețul motorinei și a ieftinit benzina marginal, cu câte un ban pe litru în acea zi și în precedenta.

Foto descriptiv

articolul original.
❌