ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 February 2023Ultimele Stiri

Cum se formează cărbunele?

4 February 2023 at 09:00
image

Oamenii au ars cărbune timp de milioane de ani. Odată cu Revoluția Industrială, cărbunele a devenit o sursă majoră, atât de electricitate, cât și de încălzire globală. Dar de unde vine cărbunele? Studiind modul în care se formează această resursă, oamenii de știință pot afla despre trecutul său îndepărtat, dar și la ce să se aștepte atunci când ard cărbuni diferiți.

Cărbunele se formează în momentul în care plantele de mlaștină sunt îngropate, compactate și încălzite astfel încât să devină roci sedimentare printr-un proces numit carbonizare.

„În esență, cărbunele reprezintă plante fosilizate”, a spus expertul în petrologie, James Hower, de la Universitatea Kentucky, SUA. Crearea acestor plante fosile implică „o mulțime de accidente geologice”, a spus Hower, potrivit Live Science.

Cum se formează cărbunele?

a început cu plantele în viață. „Atunci când copacul este încă în viață, nu poate fi distrus prin ardere și nici nu poate să fie invadat de insecte. Toate aceste lucruri vor apărea în înregistrările privind cărbunele”, a explicat Hower.

Urmele de polen, frunzele, rădăcinile și chiar excrementele gândacilor în cărbune, pot fi folosite la reconstruirea ecosistemelor antice. De exemplu, pagubele provocate de incendii oferă indicii despre climatele antice. Ulterior, plantele mor.

„Dacă un cărbune este conservat, asta îți spune ceva despre mediul înconjurător. Dintre toți cărbunii pe care îi vedem acolo, un procent foarte, foarte mare provine din mlaștini”, a spus James Hower.

Carbonizarea, un proces posibil doar în mediile propice turbei

Este puțin probabil ca plantele de pe versanții montani sau din deșerturi să devină cărbune, deoarece aceste medii nu sunt propice pentru formarea turbei.

Asta se întâmplă pentru că, atunci când plantele din zonele umede mor, acestea sunt acoperite de apă și protejate de oxigen. Prin urmare, acestea nu se descompun la fel de repede cum ar face-o pe un teren uscat. În schimb, plantele formează straturi de turbă pe fundul umed al mlaștinii. Această turbă, care este uneori un precursor al cărbunelui, are propria sa istorie îndelungată: găzduiește insecte, ciuperci, bacterii și chiar rădăcini de copaci care sapă, toate acestea contribuind în cadrul unui proces numit formare a turbei.

„Orice strat pe care îl vedem într-un cărbune ar putea fi un produs de zeci, sute sau mii de ani”, a spus Hower.

Rolul și influența mineralelor în formarea cărbunelui

Mineralele care se infiltrează din apă în turbă sau care se formează prin reacții chimice sunt, de asemenea, capturate în cărbune. Cărbunele de argilă de foc din estul statului Kentucky conține elemente de pământ rare, provenite dintr-o erupție vulcanică de acum milioane de ani; Departamentul de Energie al SUA finanțează, în prezent, tehnologii pentru a extrage aceste elemente din deșeurile de cărbune, care să fie utilizate în panouri solare, mori de vânt și baterii.

Dar mineralele din cărbune cauzează, de asemenea, probleme. Turba expusă la apa de mare, de exemplu, conține adesea mai mult sulf. Arderea cărbunelui cu sulf are un cost uman suplimentar. În timp ce exploatarea cărbunelui și inhalarea fumului de cărbune sunt, în general, periculoase, cărbunele cu conținut ridicat de sulf poate fi mai susceptibil să ardă spontan în mine și, de asemenea, poate fi legat de boli de inimă.

Nu toată turba devine cărbune

Nu toată turba se transformă în cărbune; o parte se erodează sau se usucă. Pentru a începe procesul de carbonizare, turba trebuie să fie acoperită de ceva anorganic, cum ar fi nămolul din delta unui râu larg.

De-a lungul timpului geologic, turba este îngropată și mai mult. Munții se erodează și umplu văile râurilor, iar pădurile cresc deasupra. De-a lungul a milioane de ani, noi munți se ridică. În timpul acestor milenii, turba se descompune și se transformă treptat în cărbune datorită a două elemente: presiunea și căldura.

Cărbunele produce de două ori mai mult CO2 decât gazele naturale

Majoritatea cărbunilor au o vechime cuprinsă între 60 de milioane și 300 de milioane de ani.

În general, cărbunele produce de două ori mai mult dioxid de carbon pe kilowatt oră decât gazele naturale și de 90 de ori mai mult , potrivit Departamentului de Energie al SUA.

„Emisiile provenite de la cărbune și de la procesele industriale implicate de cărbune nu au fost, evident, bune pentru climă. Aceasta este realitatea în care trăim”, a declarat Hower.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Femeie din Târgu Cărbunești, dispărută de la domiciliu

3 February 2023 at 10:05
image

Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Târgu Cărbunești au fost sesizați joi, 2 februarie, de un bărbat, de 40 de ani, din comuna Bărbătești, despre faptul că numita SAFTA CARMEN, de 58 de ani, din aceeași localitate, a plecat în mod voluntar de la domiciliu și până în prezent, nu a mai revenit.

Semnalmente: înălţime de circa 1,60 metri, greutate aproximativă de 60 de kilograme, păr tuns scurt, vopsit negru, față rotunda, ochi căprui.

La momentul plecării, persoana purta pantaloni de stofă de culoare neagră cu dungi albe, iar în picioare avea papuci din piele de culoare maro.

Persoanele care dețin informații ce pot duce la identificarea persoanei în cauză sunt rugate să apeleze numărul de urgență 112 sau să meargă la cea mai apropiată unitate de poliție.

articolul original.

Greta Thunberg, după ce a fost reținută în Germania: „Protejarea climei nu este o infracţiune”

19 January 2023 at 19:48
image

Greta Thunberg, activista de mediu cunoscută în toată lumea, şi-a reluat rapid campania miercuri după ce a fost reţinută marţi pentru scurt timp de poliţie în Germania în timpul unui protest împotriva extinderii unei mine de cărbune.

„Protejarea climei nu reprezintă o infracţiune”, a transmis Greta într-o postare pe Twitter.

„Ieri am făcut parte dintr-un grup care a protestat paşnic împotriva extinderii unei mine de cărbune în Germania. Am fost reţinuţi de poliţie, însă am fost eliberaţi mai târziu în aceeaşi seară”, a scris activista suedeză.

„Protejarea climei nu este o infracţiune”, a adăugat Greta Thunberg.

Ea a fost reţinută marţi împreună cu alţi activişti pentru mediu care demonstrau împotriva demolării cătunului Luetzerath din Germania, pentru a face loc extinderii unei mine de cărbune deţinută de grupul german RWE.

Activista a fost ținută în duba poliției câteva ore

Ţinută de un braţ, Greta Thunberg a fost dusă de trei poliţişti la o anumită distanţă de marginea minei unde se aşezase mai devreme împreună cu grupul ei, apoi a fost însoţită înapoi către dubele poliţiei.

Ea a fost eliberată mai târziu în cursul serii, scrie Agerpres.

Activista suedeză a descris extinderea minei drept o trădare a generaţiilor prezente şi viitoare şi a acuzat Germania că este unul dintre cei mai mari poluatori din lume.

Yesterday I was part of a group that peacefully protested the expansion of a coal mine in Germany. We were kettled by police and then detained but were let go later that evening.

Climate protection is not a crime.#LuetziBleibt #LuetziLebt #KeepItInTheGround #ClimateJustice

— Greta Thunberg (@GretaThunberg) January 18, 2023

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Gorj: Femeie dispărută de la domiciliul concubinului

18 January 2023 at 15:59
image

La data de 18 ianuarie a.c., Poliția Orașului Târgu Cărbunești a fost sesizată miercuri despre faptul că numita CHIRU VICA, de 48 de ani, din comuna Fiționești, județul Vrancea, a plecat voluntar de la domiciliul concubinului său din localitatea Crușeț pe 14 ianuarie a.c., iar până în prezent nu a mai revenit.

Semnalmente: înălțimea aproximativă 1,55 metri, greutate circa 80 kilograme, păr scurt, vopsit șaten, fața rotundă, ochi căprui, poartă ochelari.

În momentul plecării de la domiciliu femeia purta o geacă de culoare neagră, pantaloni de culoare neagră, pulover cu imprimeu gri-crem, căciulă de culoare roșie, iar in picioare purta încălțăminte tip sport de culoare roșu cu roz.

Persoanele care pot oferi informații cu privire la persoana în cauză sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

articolul original.

Comerciantă bătută de două femei în piaţa din Târgu Cărbuneşti

17 January 2023 at 10:32
image

Polițiști din cadrul Poliției Orașului Târgu Cărbunești au reținut luni, pentru 24 de ore, o femeie de 53 de ani, din orașul Târgu Cărbunești, bănuită de săvârșirea infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice.
 
Polițiștii au stabilit faptul că femeia, împreună cu fiica sa de 34 de ani, în timp ce se aflau în Piața Agroalimentară din orașul Târgu Cărbunești, pe fondul unui conflict mai vechi, ar fi agresat fizic o altă femeie, de 54 de ani, din aceeași localitate, care desfășura activități comerciale, provocând astfel o stare de indignare cetățenilor.
 
Cercetările sunt continuate de polițiști, pentru documentarea întregii activități infracționale a femeilor, sub supravegherea unității de parchet competente.

articolul original.

”Calendarul de ceapă” și ”Calendarul de cărbuni”, două tradiții străvechi folosite și acum de bătrânii din sate: Ce înseamnă ele și ce le „arată” agricultorilor

30 December 2022 at 14:26

”Calendarul de ceapă” și ”Calendarul de cărbuni”, două tradiții străvechi folosite și acum de bătrânii din sate: Ce înseamnă ele și ce le „arată” agricultorilor

În gospodăriile din Ardeal și Moldova se mai păstrează încă tradiția „calendarului de ceapă” sau a „calendarului din cărbuni”. Obiceiul vechi din străbuni „arată” cum va fi vremea în noul an și ce recolte vor avea agricultorii.

În trecut, când viața depindea de recoltele obținute, de Anul Nou, oamenii de la sat încercau să afle cum va fi vremea în anul următor, ca să știe când este timpul să are și să semene.

Astfel, în noaptea Anului Nou, țăranii apelau la „calendarul din cărbuni”. Alegeau câțiva cărbuni aprinși și le dădeau numele plantelor pe care doreau să le semene – orz, ovăz, grâu, secară -, iar după cantitatea de cenușă rezultată în urmă arderii complete și a stingerii cărbunilor, se vedea cât de bună va fi recolta.

În schimb, cei care voiau să afle cât de ploioase ori secetoase vor fi lunile care urmează, apelau la cea mai veche metodă: „calendarul de ceapă”. Obiceiul se mai păstrează și acum, în unele zone.

În 12 foi de ceapă erau puse cantități egale de sare și erau lăsate pe pervazul ferestrei. Fiecare foaie de ceapă simboliza o luna din anul calendarisitic.

A două zi, se putea observa gradul de umiditate și în funcție de el se știa care luni ale anului vor fi secetoase și care ploioase. Și aceasta era o previziune importantă pentru agricultori.

De asemenea, exista tradiția ca atunci când flăcăii mergeau cu Plugușorul să folosească un plug adevărat. Trăgeau cu el o brazdă prin curtea gospodarului ca să-i meargă bine semănăturile.

Tot în ajunul Anului Nou se mergea și cu semănatul. Aruncau în brazdă proaspătă semințe de grâu, porumb, secară și ovăz. Sau aruncau grâul peste casă, să crească cât casa. Așa sperau să obțină o recoltă bogată în anul următor, potrivit crestinortodox.ro.

articolul original.

Gorj: Peste 100 de tone de produse petroliere furate din conducte, descoperite în timpul unor percheziții

22 December 2022 at 20:53
image

Polițiștii din Târgu-Cărbunești au făcut, joi, 12 percheziții în orașul Târgu-Cărbunești și în localitățile Albeni, Prigoria și Dănești, la locuințele unor persoane bănuite că au furat produse petroliere din conducte. Șase persoane au fost duse la audieri. În timpul descinderilor au fost găsite peste 100 de tone de produse petroliere.

Percheziții la hoți de petrol

„Din cercetări, polițiștii au stabilit că bănuiții ar fi utilizat instalații artizanale, cu ajutorul cărora ar fi sustras produse petroliere din conductele de transport ce aparțin unei societăți comerciale din orașul Țicleni.

În urma activităților desfășurate, au fost descoperiți și ridicați, în vederea continuării cercetărilor, peste 100.000 de litri de produs petrolier”, a transmis Poliția Română, într-un comunicat.

Șase persoane au fost duse la sediul poliției pentru audieri.

Perchezițiie au fost făcute de polițiștii din Târgu-Cărbunești, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Târgu-Cărbunești.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

articolul original.

A crescut cu 1,5% producţia de cărbune în primele 10 luni din 2022

22 December 2022 at 15:30
image

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele zece luni din 2022, 2,565 milioane de tone echivalent petrol, fiind cu 1,5% (38.300 tep) mai mare faţă de cea din perioada similară din 2021, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), relatează Agerpres.

În perioada menţionată, România a importat 350.600 tep cărbune net, cu 30.500 tep (8%) mai puţin faţă de cantitatea importată anul trecut în acelaşi interval.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru 2022 o producţie de cărbune de 3,325 milioane tep, în creştere cu 10,1% faţă de 2021, şi importuri de 420.000 tep, în creştere cu 2,8%. Pentru 2023, CNSP prognozează o producţie de 3,595 milioane tep, în creştere cu 8,1%, şi importuri de 420.000 tep, în scădere cu 0,1%.

articolul original.

Consumul de cărbune la nivel mondial va atinge în acest an cel mai ridicat nivel din istorie, pe fondul crizei energetice

16 December 2022 at 10:26
image

Consumul mondial de cărbune ar urma să atingă cel mai ridicat nivel din istorie în 2022 și va rămâne la acest nivel și în următorii ani. Se întâmplă ca urmare a crizei energetice și în ciuda faptului că se promiteau eforturi globale pentru reducerea utilizării celui mai poluant combustibil fosil.

Preţurile mari la gaze au determinat unele ţări să se îndrepte spre cărbunele mai ieftin.

În plus, valurile de căldură şi seceta au stimulat de asemenea cererea de electricitate şi au redus producţia de electricitate hidro în unele regiuni, în timp ce producţia de energie nucleară a fost la un nivel redus.

Un raport al Agenției Internaționale a Energiei estimează că utilizarea cărbunelui la nivel mondial ar urma să se majoreze cu 1,2% în acest an, depăşind pentru prima dată în istorie pragul de opt miliarde de tone într-un singur an şi peste precedentul record stabilit în 2013.

Agenția apreciază că utilizarea cărbunelui va rămâne la acest nivel record până în 2025.

Cea mai mare creştere a cererii de cărbune ar urma să fie înregistrată în India, cu un avans de 7%, urmată de Uniunea Europeană, creştere de 6%, şi China, cu un avans de 0,4%.

Drept urmare, cărbunele va continua să fie cea mai importantă sursă de emisii de CO2 din sistemul energetic global.

Agenţia Internaţională a Energiei este principalul organism de consiliere în probleme energetice al celor mai dezvoltate 29 de state. A fost înfiinţată ca răspuns la primul şoc petrolier din 1973 – 1974 cu scopul de a coordona eliberarea de petrol din stocurile de rezervă.

Foto: Shutterstock

Citește și: Anca Dragu: Producem energie și gaz, dar plătim mai mult decât alte state. Ceva nu se leagă | VIDEO

articolul original.

Revolte dure în Mongolia din cauza furtului unei cantități uriașe de cărbune. Informații au fost furnizate de China!

5 December 2022 at 18:01

Mongolia clocotește de câteva zile din cauza protestelor care devin tot mai violente. Manifestanții care cer numele și răspunderea celor care au exportat ilegal cărbune au luat cu asalt Casa (Palatul) de Stat – în centrul orașului Ulaanbaatar – și luni au intrat pe poarta principală. Manifestanții s-au adunat și până acum și au încercat fără succes să pătrundă în Palat.

Protestatarii și-au exprimat opiniile pașnic în prima zi, dar ulterior cel puțin unii protestatari au transformat manifestarea într-o luptă acerbă și au atacat de trei ori Casa de Stat și au spart gardul. Cu această ocazie, s-a spart geamul din față a clădirii guvernamentale, iar tinerii care se aflau acolo la acel moment au folosit scutul, echipamentul de protecție al funcționarului guvernamental.

Numeroase medii din Rusia și din Mongolia dădeau cu câteva ore în urmă ca știre de ultimă oră faptul că luni, pe la orele amiezii, a avut loc decapitarea a 4 membri ai serviciului de securitate al Casei de Stat. A fost prima dată când s-a întâmplat acest lucru, comparativ cu demonstrațiile anterioare. Ulterior, se pare că unele medii din Mongolia au revenit cu privire la informație și făceau referire la faptul că „există informații că, în timpul demonstrației, patru ofițeri au fost agresați și starea de sănătate a trei civili s-a deteriorat”.

Potrivit presei locale, forțele de securitate au reușit să înăbușe această tentativă de asalt, dar protestatarii nu se împrăștie și își fac drum spre clădire. De asemenea, din cauza numărului mare de cetățeni care se împingeau unul pe altul, doi cetățeni au fost zdrobiți, iar starea lor s-a înrăutățit, astfel că Poliția a creat un coridor de evacuare de urgență și l-a predat pe un cetățean la spital.

Motivul protestelor a fost un recent scandal de corupție. Astfel, mass-media a relatat despre cărbune furat – însă datele privind valoarea lui oscilează între 1,8 miliarde USD și 12,9 miliarde de dolari – și cu certitudine ar fi trebuit ca milioanele de tone de cărbune furat să fie exportat din Mongolia în China.

Potrivit rapoartelor mass-media, China și-a executat cetățenii acuzați de fraudă și i-a trimis, de asemenea, prim-ministrului Mongoliei Luvsannamsrein Oyuun-Erdene o listă cu persoanele responsabile pentru furtul din partea mongolă, iar acum manifestanții cer pedepsirea acestora. În ce-i privește, oficialii guvernamentali ai Mongoliei apreciază că 90% dintre cei adunați pe piață sunt studenți. Oficialul a spus că în ultimele ore situația încalcă legea și a escaladat în violență. Patru ofițeri de poliție ar fi fost deja răniți.
„Totuși, la ora 21:00, acest incident nu s-a mai repetat, așa că polițiștii nu au folosit metode coercitive și i-au îndemnat pe oameni să se împrăștie. Oricum, până la ora 23:00 (în jurul orei 18.00, ora României – n.r.), majoritatea protestatarilor din piața centrală se împrăștiaseră. Polițiștii au coborât și garda”, se arată într-o știre de pe portalul News Mongolia.
Pe de altă parte, Parlamentul s-a întrunit într-o ședință de urgență și a decis înaintarea propunerii de declarare a stării de urgență Consiliului Național de Securitate. (D.P.)

articolul original.

USR Dolj: În plină criză energetică, PSD și PNL închid minele din România fără să pună alte capacități în loc

8 November 2022 at 10:29

Astăzi în ședința de plen a Camerei Deputaților, coaliția PSD-PNL se pregătește să adopte proiectul de ordonanță a decarbonizării sistemului energetic românesc într-un mod mult mai restrictiv decât a cerut Comisia Europeană și a fost asumat de către România. În timp ce în spațiul public susțin, doar pe vorbe, că își doresc ca România să devină independentă energetic și cu ajutorul cărbunelui, la vot demonstrează exact opusul.

USR a propus o serie de amendamente care respectă acordurile deja încheiate cu reprezentanții Comisiei Europene, dar care presupun ca închiderea minelor și a termocentralelor să se facă doar după ce în sistem au fost introduse noi capacități de producție. Amendamentele USR au fost respinse.

”Așa cum arată legea acum, PSD și PNL închid capacități de producere a energiei electrice înainte să puna ceva în loc și doar ne spun că “vom face”, dar nu vor să își asume asta prin lege, așa cum USR a insistat. Vom reintroduce astăzi la plen amendamentele USR, cu speranța că PSD și PNL vor avea decența să voteze în interesul României, nu doar al calculelor meschine de partid”, explică deputatul USR Radu Miruță.

Nimeni nu ne interzice să închidem ce avem doar după ce punem ceva în loc, dar PSD și PNL exact asta fac și mint că acesta este un jalon PNRR. Putem bifa jalonul și dacă trecem în lege obligativitatea închiderii doar după ce o nouă capacitate de producție a fost pusă în funcțiune.

Mai mult, în contextul crizei energetice, România are la dispoziție fonduri europene în valoare de 1,4 miliarde de euro pentru a deschide noi capacități de producție, bani pe care Guveernul trebuie să se ocupe să îi atragă.

articolul original.

Angajări la Spitalul de Urgență din Târgu Cărbunești

1 October 2022 at 19:13
image

Nu este nevoie de vechime, cei interesați trebuie să aibă studii medii, absolvite cu diplomă de bacalaureat, profil tehnic. 

Se caută un tehnician.

Concursul se va organiza conform calendarului următor:

  • 21 octombrie 2022, ora 09.00: proba scrisă;
  • 25 octombrie 2022, ora 09.00: proba interviu.

Angajarea se va face pe perioadă nedeterminată.

articolul original.
  • There are no more articles
❌