ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Nicușor Dan: Un nou tronson de conducte de termoficare va fi dat în funcțiune după finalizarea probelor de presiune

6 December 2022 at 14:12
image

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, a anunțat că un nou tronson de magistrală de termoficare va fi dat în funcțiune după finalizarea probelor de presiune. Tronsonul, modernizat de Compania Municipală Energetica Servicii București, are 1.000 de metri și se află pe Calea Dorobanți, între Piața Lahovari și Institutul Goethe.

Nicușor Dan, precizări despre investițiile în rețeaua de termoficare

„Întregul obiectiv are o lungime totală a conductelor de 11 kilometri, dintre care 7 km de conductă magistrală și 4 kilometri de conducte aferente racordurilor în punctele termice.

Lucrările de modernizare presupun înlocuirea completă a conductelor vechi cu conducte noi, preizolate, dotate cu fir de detecție a avariilor.

Până în prezent, Compania Municipală Energetica Servicii București a modernizat 2,5 km din cei 11 km.

Acesta este un obiectiv important al sistemului de termoficare, ce asigură furnizarea apei calde si a căldurii pentru 15 puncte termice, respectiv pentru 66 blocuri de locuințe din Sectorul 1”, a explicat primarul general, pe Facebook.

Acesta a precizat că astfel se va îmbunătăți distribuția energiei termice către cartierul Aviației.

Dan a punctat că lucrările vor continua și pe parcursul iernii: vor fi modernizate racordurile, conducte de dimensiuni mai mici, care asigură legătura între conductele magistrale și punctele termice. Furnizarea de agent termic în zonele în care se fac lucrări nu va fi afectată.

Au fost atribuite contractele pentru reabilitarea a 210 kilometri de reţea de termoficare

Amintim că, în luna octombrie, primarul general al Capitalei a anunțat că a fost încheiată achiziţia pentru reabilitarea a peste 210 kilometri de reţea de termoficare.

„E vorba de o lucrare cu o valoare de 260 de milioane de euro, dintre care 200 de milioane de euro sunt bani europeni. Pentru restul o să mergem pentru un împrumut, dar e posibil ca pentru o parte din rest să avem, de asemenea, bani europeni. Termenul de finalizare e de patru ani”, a declarat Nicușor Dan, la vremea respectivă.

articolul original.

Avertisment de ultim moment al medicilor: Cel mai agresiv val de viroze respiratorii din ultimii ani

3 December 2022 at 20:45
image

La acest moment, țara noastră se confruntă cu cel mai agresiv val de viroze respiratorii din ultimii ani. Numai la Spitalul Marie Curie din Capitală, medicii consultă zilnic aproape 300 de pacienți, scrie antena3.ro

Mulți părinți se tem că nu își vor putea duce copiii la școală de luni sau la grădiniță. Și asta pentru că spitalele de pediatrie sunt pline și în această minivacanță.

De pildă, la Spitalul Marie Curie din Capitală se prezintă zilnic aproximativ 300 de pacienți, iar cei mai mulți ajung la spital cu infecții respiratorii severe, cu bronșolită dacă vorbim de copiii care au mai puțin de un an și au nevoie de oxigen.

Cel mai agresiv val de viroze respiratorii din ultimii ani este acum în România
La fel se întâmplă și în celelalte spitale de pediatrie din Capitală, precum Spitalul Grigore Alexandrescu, Spitalul Victor Gomoiu sau Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilul, însă și în celelalte spitale din marile orașe să știți că se prezintă zilnic sute de copii cu infecții respiratorii, cu viroze sau cu pneumonii.

În ultima săptămână infecțiile respiratorii severe acute au crescut de 6 ori

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, în ultima săptămână infecțiile respiratorii severe acute au crescut de 6 ori, iar principala cauză este dată de virusul sincițial respirator, care provoacă bronșolite în cazul sugarilor.

Val de viroze. Situaţie gravă în toată Europa

Acest virus a umplut spitalele de pediatrie din mai multe zone ale Europei, inclusiv în Statele Unite ale Americii.

Acolo, unele spitale au fost nevoite să instaleze corturi, pentru că nu mai aveau suficiente locuri în secțiile de terapie intensivă pentru a-i îngriji pe copii în momentu ăsta.

„În prezent, situaţia este mult mai intensă decât ceea ce am experimentat în ultimii ani. Ştim că virusul sinciţial face probleme. Îl experimentăm în fiecare an, dar nu îmi amintesc de un val similar cu cel de anul acesta.

Bănuim că măsurile de distanțare în contextul pandemiei COVID au contribuit la asta pentru că cei mici nu au putut să-şi dezvolte imunitatea şi de aici o intensificare a valului care vine spre noi”, spun medicii germani, conform antena3.ro

articolul original.

Situație politică tensionată în Ucraina! Primarul Kievului, Vitali Klitschko, replică pentru Volodimir Zelenski: ‘Este fără sens. Am lucruri de făcut în oraș’

27 November 2022 at 20:45
image

Tensiuni politice în Ucraina! Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a respins ferm criticile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Primarul Kievului, fostul boxer profesionist Vitali Klitschko, a răspuns duminică la criticile președintelui Ucrainei cu privire la măsurile de ajutor pentru locuitorii capitalei astfel încât aceștia să reziste întreruperilor de curent. Primarul a calificat disputa drept un „nonsens” pe fondul campaniei militare a Rusiei.

Klitschko a spus că 430 de „centre de încălzire” îi ajută pe rezidenți să facă față efectelor atacurilor Rusiei asupra centralelor electrice și mai mult de 100 au fost planificate în caz de condiții extreme. Președintele Zelenski a remarcat săptămâna trecută că au existat o mulțime de plângeri cu privire la măsurile adoptate în capitală.

Nu vreau să mă implic în bătălii politice, în special în situația actuală”, a declarat Vitali Klitschko într-un videoclip postat pe Telegram.

Este fără sens. Am lucruri de făcut în oraș.”, a mai declarat primarul Kievului, potrivit Al Jazeera.

articolul original.

Ion Cristoiu, despre Clotilde Armand: ‘Eram convins și eu că o fi cum o fi, nu e prost administrator, dar am crezut că e cinstit. Mulți români au bun simț, nu reacționează, nu vor să se bage’

13 November 2022 at 11:45
image

Jurnalistul și publicistul Ion Cristoiu este de părere că primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, nu a făcut nimic și este și ”șmecheră”. În plus, scriitorul consideră că românii au talentul de a nu ține minte nimic. 

Despre alegerile din 2024, Ion Cristoiu spune că o caracteristică de care trebuie să ții cont este capacitatea românilor de a arde emoțional ca focul de paie și de a se stinge brusc. „În decembrie 89 ziceau: gata, să-l spânzurăm pe Ceaușescu, iar în ianuarie zicea Ceaușescu să îl iertăm, că în decembrie am fost beți. Românii mai au caracteristica de a nu ține minte nimic.”

Cristoiu este de părere că primarul Sectorului 1Clotilde Armand, nu a făcut nimic, dar nu se aștepta ca ea să fie și șmecheră. „Mi-am dat seama ce înseamnă imagine. Eram convins și eu că o fi cum o fi, nu e prost administrator, dar am crezut că e cinstit.”

Mulți români au bun simț, nu reacționează, nu vor să se bage. Bunul simț la jurnaliști și politicieni este o mare fisură”, a mai spus acesta, conform gândul.ro.

Vezi și:

Ion Cristoiu: ‘Ce face PNL e o prostie pentru că partidul care are imaginea de om de treabă cu pensionarii e PSD, și dacă le taie toată pensia. Poate să dea PNL 80% că pensionarul zice bă tot PSD-ul mi-a dat’

articolul original.

Președintele ANPC, Horia Constantinescu: Unii confundă țara noastră cu lada de gunoi a Europei

11 November 2022 at 16:45
image

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis vineri printr-un comunicat de presă că a descoperit importante cantităţi de deşeuri care sunt vândute ca produse second hand. Preşedintele Autorității, Horia Constantinescu, a afirmat faptul că unii confundă ţara noastră cu lada de gunoi a Europei.

ANPC a transmis, vineri, printr-un comunicat de presă, că în urma unor sesizări sosite de la consumatori, referitoare la modul în care sunt comercializate diverse produse second hand, din import, pe piaţa din România, echipe de control ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, coordonate de preşedintele instituţiei, Horia Constantinescu au început o amplă serie de acţiuni, pornind din Capitală.

ANPC a precizat că verificările au demonstrat existenţa unor importante cantităţi de deşeuri, în fapt, importate de Austria şi Elveţia, care sunt comercializate apoi, în România, ca produse second hand.

Aşa cum am mai spus, unii confundă ţara noastră cu lada de gunoi a Europei. Doar că scormonitul cu care erau obişnuiţi, în tomberoanele din occident, l-au mutat acasă, unde ne încarcă cu tot ceea ce aruncă expeditorii. Printre hainele aparent încă bune de purtat, vin şi lucruri de care vor să scape austriecii şi elveţienii. Lenjerie intimă murdară, imposibil de transmis de la unul la celălalt, din perspectiva restricţiilor de sănătate, aflate în acelaşi balot cu încălţămintea plină de noroi şi alte deşeuri, ajung pe teritoriul ţării noastre, unde cea mai mare parte şi rămân să murdărească mediul înconjurător. Trebuie condamnată cu fermitate întreaga acţiune, pentru a transmite un mesaj puternic şi celor care ne expediază murdăria lor, protejându-şi doar mediul propriu”, a declarat Horia Constantinescu.

Conform legii, aceste produse, pentru a fi comercializate ca mărfuri second hand, ar trebui să sosească în ţara noastră igienizate, dezinfectate şi sortate, ceea ce de fapt nu se întâmplă, în cazul baloţilor de obiecte identificate în depozite.

“Urmând trasabilitatea acestor importuri, echipele de control au ajuns la Satu Mare, unde au fost depistate sute de tone de astfel de baloţi, cărora urma să li se schimbe destinaţia.

La acţiunile de la Bucureşti şi la cele extinse din ţara, participă, alături de comisarii ANPC şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu şi ai Inspectoratului General al Poliţiei”, a mai precizat sursa citată, conform news.ro

articolul original.

Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. ANM a anunțat care sunt zonele în care va ninge și va ploua

11 November 2022 at 10:22
image

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru perioada 14 noiembrie – 12 decembrie 2022. Începând de săptămâna viitoare, vremea din România se va răci consistent, iar în zonele de munte vor apărea ninsoarea și lapovița.

Vineri, 11 noiembrie 2022, ANM a emis prognoza meteo din România pentru următoarele 4 săptămâni și a anunțat că temperaturile vor ajunge la normalul acestei perioade. Așadar, vremea se va răci considerent, iar la altitudini de peste 1800 de metri vor exista şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

Vremea în perioada 21 – 28 noiembrie 2022

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, excepție făcând nordul extrem, unde vor fi local deficitare.

Vremea în perioada 28 noiembrie – 5 decembrie 2022

Temperaturile medii vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în regiunile estice și sud-estice, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice perioadei. Regimul pluviometric va fi deficitar în vest, nord-vest și centru, dar mai ales la munte, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Vremea în perioada 5 – 12 decembrie 2022

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Vremea la munte vineri, 11 noiembrie

Cerul va avea înnorări şi va ploua local în masivele sudice şi izolat în rest. La altitudini de peste 1800 m vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviță şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri în zona montană înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură. Valorile termice vor fi în scădere față de intervalul anterior.

Vremea în București vineri, 11 noiembrie

Vremea se va răci, cerul va fi mai mult noros şi temporar va ploua, cu o probabilitate mai mare pe parcursul zilei. Vântul va sufla în general moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 12 grade, iar cea minimă va fi de 6…9 grade.

Vremea în toată țara vineri, 11 noiembrie

Vremea se va răci în sudul şi estul tarii, unde cerul va fi mai mult noros şi local va ploua. În celelalte regiuni valorile termice vor scădea uşor, înnorãrile vor fi temporare, iar ploile se vor semnala doar izolat, în prima parte a intervalului.
La altitudini de peste 1800 m vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviță şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în zona montană înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură, iar pe parcursul zilei, pe alocuri şi la viteze mai mici şi în Moldova, Muntenia şi Dobrogea.

Temperaturile maxime se vor încadra între 9 şi 18 grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -3 grade în estul Transilvaniei şi 11 grade pe litoral. Dimineaţa şi mai ales noaptea, pe suprafeţe mici va fi ceață.

articolul original.

Când se aprind luminițele de Crăciun în București?

6 November 2022 at 22:00
image

Primăria Capitalei a început recent montarea instalațiilor pentru iluminatul festiv de sărbători, acesta urmând să fie aprins la 1 decembrie.

Primăria Capitalei, prin Compania Municipală de Iluminat Public București, a început recent montarea instalațiilor pentru iluminatul festiv de sărbători din Capitală.

Potrivit Primăriei Generale , luminițele vor fi aprinse în seara zilei de 1 decembrie, odată cu iluminatul public.

Ce zone vor avea luminițe de Crăciun în București?

Aproape 3.000 de, care utilizează tehnologia LED pentru un consum eficient, vor împodobi zone precum bd. Magheru, Piața Universității, Piața Romană, bd. Lascăr Catargiu, bd Kiseleff, bd. Unirii și Piața Presei Libere.

„Instalațiile luminoase sunt aceleași din anii trecuți, nu au mai fost cumpărate sau închiriate alte echipamente”, anunță, vineri, Primăria Capitalei.

articolul original.

Un militar din Grupul de Luptă NATO din România a fost găsit mort astăzi, cu o foarfecă înfiptă în gât! Camerista unui hotel a fost care l-a găsit

6 November 2022 at 12:33
image

Duminică, 6 noiembrie, un militar francez a fost găsit mort într-o cameră de hotel din Capitală. Este vorba despre Hotelul Pullman din București. Trebuie precizat că Franța conduce Grupul de Luptă al NATO din România, grup constituit începând cu luna mai a acestui an.

Militar a fost găsit de una dintre cameristele hotelului. El avea o foarfecă înfiptă în gât.

Militarul francez a fost găsit de cameristă cu o foarfecă în gât, potrivit surselor citate. Din primele informații, bărbatul a fost găsit în pat și nu s-au identificat urme care să arate că ușa camerei a fost forțată. Totodată, lucrurile nu erau răvășite în camera respectivă, au precizat surse judiciare pentru Libertatea.

Conform informațiilor transmise de televiziunea Digi24, militarul s-a cazat la hotel pe 3 noiembrie. Cazul va fi preluat de Parchetul militar.

articolul original.

O călătorie la Novi Sad, Capitala Culturală Europeană 2022

5 November 2022 at 12:09
image

Una din principalele atracții pentru turiștii care vizitează în această perioadă Serbia este Novi Sad, Capitala Culturală Europeană a anului 2022.

Oameni din toate colțurile lumii participă la evenimente locale, concerte, expoziții, umplu muzeele precum și cetățile medievale care, in urmă cu sute de ani, au blocat năvălirea Europei de către Imperiul Otoman. Un reportaj de Feri Predescu.

Bătrânul care cântă la ceteră în piața centrală din Novi Sad mulțumește fiecărui trecător care il omenește cu câțiva dinari. Primește și euro. Pentru că Novi Sad este, în acest an, capitală culturală europeană și a fost năpădit de turiști. Peste 140.000 au ajuns aici în primele opt luni ale anului.

Printre ei, și turiști români care vizitează periodic Serbia pentru că:

Este o țară foarte verde, este o țară care își păstrează istoria, are oameni frumoși. De unde sunteți? Din București”.

Nu lipsesc românii care fac din capitalele culturale adevărate destinații turistice:

Am venit la Novi Sad pentru că este capitală culturală europeană. Am mai fost la o capitală culturală eurpeană inainte de pandemie, la Plovdiv. Și având în vedere că sunt în Balcani și mie îmi plac Balcanii, o să le vizitez de câte opri am posibilitatea”, ne-a declarat un turist român.

Novi Sad este capitala regiunii Voivodina, care are peste două milioane de locuitori, reprezentanți a numai puțin de 38 de comunități etnice, și cinci limbi oficiale. Sârba, ungara, slovacă, limba croată și română:

Avem aici românii noștri. Au școli în limba română, au ansambluri folclorice, posturi de radio, ziare, cărți în limba română. Trăiesc, de secole, alături de noi”, a explicat ghidul turistic Biljiana Milosevic.

Ea este cea care ghidează turiștii in fortăreața Petrovaradin, singura fortăreață de pe malul Dunării, a doua ca mărime din Europa și care nu a fost niciodată cucerită de otomani.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/05nov-15-CORESP-SANDW-CT-Feri-Predescu-in-Serbia.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Foto Giulfer Predescu

articolul original.

Mirosuri de nedescris în Capitală. Octavian Berceanu: „Pute nefiresc de tare a ouă stricate”

22 October 2022 at 16:06
image

Un site conectat la Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului raportează sâmbătă niveluri ridicate de poluare în mai multe zone din Capitală.

Fostul șef al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Berceanu, are și o explicație: „Se ard din nou cantități uriașe de deșeuri în Ilfov”.

„Senzația de aer înecăcios care ustură pe gât e generată de funinginea abundentă din aer. Nu e praful câmpurilor, e mizeria ridicată de arderile de deșeuri, cabluri, plastice, anvelope și resturi din dezmembrări auto”, a scris acesta pe Facebook.

Fostul şef al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu ridică din nou problema arderilor ilegale de deșeuri, într-o postare pe internet în care acuză lipsa de implicare a autorităților și „vortexul financiar din centrul Bucureștiului”.

„Pute de rupe aerul în sudul Bucureștiului. Pute nefiresc de tare a ouă stricate, plus ocazional și strident spre seară, a ceva chimic.Din experiență personală de comisar general al GNM va pot spune că mirosul de ouă stricate e mirosul care provine de pe gropile active de gunoi, acolo unde gazul de groapă în loc să fie captat și neutralizat prin ardere e lăsat liber în aer sau e simulată o neutralizare a gazului. Senzația de aer înecăcios care ustură pe gât e generată de funinginea abundentă din aer.

Nu e praful câmpurilor, e mizeria ridicată de arderile de deșeuri, cabluri, plastice, anvelope și resturi din dezmembrări auto. Oriunde ieși pe Centura București sau pe A1, A2, A3 ori alt drum național poți să vezi zeci de fumuri negre care au drept sursă arderi ilegale.

Culmea e faptul că acestea sunt infracțiuni, conform legii, pot fi sesizate la 112, sunt vizibile de oricine de la 3-5 km, dar nicio instituție nu pune probleme infractorilor”, a detaliat acesta pe internet.

„Bucureștiul după ora 19.00 este mult mai cald decât zona Ilfov. Căldura se ridică din betoanele calde și formează un vortex. Un fel de mică tornadă termică scoate vertical aerul cald din centrul orașului și trage că un aspirator aerul rece din jurul orașului. Dar tocmai acest aer mai rece absorbit spre centru e plin de poluarea și mirosul infracțiunilor de mediu.

Centrul Bucureștiului funcționează și ca un vortex financiar al crimei organizate. Tot în centrul Bucureștiului sunt atrași și banii murdari făcuți în capitala infracționalității de mediu și nu numai, Ilfov!”, a scris pe Facebook fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

Aplicație pentru calitatea aerului, la dispoziția internauților

Totodată, la începutul acestei luni a fost lansată aplicația mobilă CalitateAer, singura din România care conține date în timp real despre calitatea aerului, monitorizat în acord cu cerințele Comisiei Europene.

Aceasta se poate instala pe smartphone, iar utilizatorii pot primi notificări cu privire la calitatea aerului în zonele selectate ca favorite.

„Toate stațiile care monitorizează calitatea aerului sunt legate la această aplicație și oferă real-time toate datele privitoare la calitatea aerului în orașul respectiv, în intersecția respectivă, dacă vrem.

În funcție de calitatea aerului apare acel smiley sau non-smiley roșu, care arată că e o poluare semnificativă în locația respectivă. Creștem rețeaua de monitorizare, suplimentăm numărul de stații, am cumpărat inclusiv laboratoare mobile”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Oficialul a precizat că, la acest moment, există 162 de stații de monitorizare, dintre care periodic unele intră în revizie.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

UNTOLD și Neversea vor să organizeze cel mai mare parc tematic de Crăciun din Capitală

21 October 2022 at 11:30
image

UNTOLD Universe aduce magia sărbătorilor de iarnă în București. Organizatorii festivalurilor Neversea și UNTOLD pregătesc, în colaborare cu Primăria Sectorului 6, în parcul Drumul Taberei, cel mai mare parc tematic de Crăciun din Capitală.

Timp de o lună, vizitatorii se vor putea bucura de o experiență unică, ce îmbină magia din festival cu spiritul sărbătorilor de iarnă, anunță organizatorii UNTOLD și Neversea.

UNTOLD Universe aduce magia sărbătorilor de iarnă în București.

Cel mai mare parc tematic de Crăciun din Capitală

Organizatorii celor mai mari festivaluri din țară pregătesc, în colaborare cu Primăria Sectorului 6, în parcul Drumul Taberei, cel mai mare din Capitală.

„În perioada 25 noiembrie – 27 decembrie, parcul se va trasforma într-un loc de poveste, ideal pentru momentele unice trăite alături de prieteni și familie și va oferi o experiență magică, în spiritul sărbătorilor de iarnă. Pe lângă activitățile tradiționale de Crăciun, organizatorii pregătesc workshop-uri și ateliere pentru copii și adulți, spectacole de lumini, activități și experiențe magice în premieră pentru București, care vor întreține spiritul sărbătorilor”, spun organizatorii.

Cel mai îndrăgit și vizitat loc dedicat sărbătorilor

Reprezentanții Primăriei spun că anul acesta, prin colaborarea cu , parcul tematic din Drumul Taberei va deveni cel mai îndrăgit și vizitat loc dedicat sărbătorilor, din țară.

Proiectul este organizat de grupul UNTOLD Universe și este finanțat în totalitate din fonduri private.

Târgul de Crăciun va activa în Parcul Drumul Taberei, în baza unui contract de închiriere de spațiu semnat cu Primăria Sectorului 6.

Accesul va fi gratuit, iar programul complet urmează să fie publicat în perioada următoare.

articolul original.

Marşul antisărăcire: Peste 5.000 de oameni sunt aşteptaţi la protestele organizate azi de CNS Cartel Alfa în București

20 October 2022 at 08:35
HOSU, PENSII, IGHETARE, NOUA LEGE

Circa 5.000 de oameni sunt aşteptaţi la protestele organizate joi de CNS Cartel Alfa în Piaţa Victoriei şi Piaţa Revoluţiei, care urmăresc sensibilizarea decidenţilor politici, în contextul creșterii prețurilor, a declarat Bogdan Iuliu Hossu, preşedintele confederaţiei, citat de Agerpres.

„Încă nu ne-am propus căderea Guvernului, am făcut acţiunea pentru sensibilizarea decidenţilor politici, indiferent că sunt Parlament sau Guvern, legată de faptul că lipsa lor de reacţie la problematicile cu care suntem confruntaţi, lipsa de dialog, fac ca la ora actuală populaţia în general să sărăcească. De aceea i-am şi spus „Marşul antisărăcire”. Nepropunându-ne să facem căderea Guvernului, la miting noi sperăm să fie cam 5.000 de oameni”, a spus Hossu.

Potrivit acestuia, sindicaliştii sunt nemulţumiţi de lipsa de decizie a guvernanţilor pe probleme majore, precum criza energetică, care în România a început înainte de războiul cu Ucraina.

„Au fost caravanele care să sensibilizeze, inclusiv în teritoriu, oamenii, pentru că reacţia trebuie să fie generală, nu neapărat de manifestare în stradă, dar de manifestare împotriva lipsei de decizie a guvernanţilor pe probleme majore. Pentru că, practic, suntem confruntaţi cu o criză energetică care în România a pornit înainte de războiul cu Ucraina, care a venit ca o mănuşă ca să justifice incompetenţa, aş putea spune, deciziilor luate de-a lungul timpului atât în liberalizarea energiei, cât şi în reglementările acesteia. Guvernul trebuie să stopeze această chestiune şi să rezolve problema. Faptul că deja avem preţurile de trei ori mai mari decât preţurile de dinainte, fără să existe investiţii în sistemul energetic, fără să fie o modernizare în sistemul energetic…. Iau cel mai banal lucru, faptul că nu se citeşte şi nu primim valoarea exactă a consumului energetic, ci se merge pe un estimat şi după aia se face corecţia şi recalcularea periodică, arată de fapt o lipsă de respect faţă de consumatori, indiferent că vorbim de consumatorii casnici sau industrial”, a subliniat preşedintele CNS Cartel Alfa.

El a adăugat că sunt şi alte probleme, precum faptul că mecanismul nu permite la ora actuală şi nu există interes de corecţie la negocieri colective, în principal pentru sectorul economic, „care este confruntat cu o lipsă de instrumente normale de funcţionare în raporturile de muncă”.

articolul original.

Au fost contactate autorităţile române pentru a transporta doi nou-născuţi din capitala Ucrainei, Kiev. Micuţii se află în stare gravă

13 October 2022 at 09:55
image

Autorităţile române au fost contactate pentru a transporta doi nou-născuţi din capitala Ucrainei, Kiev. Nu este clar până în momentul de faţă de ce a fost solicitat acest transport şi când va avea loc, dar mecanismele pentru a asigura transportul pe teritoriul României au fost puse în mişcare, iar copiii sunt aşteptaţi la Iaşi.

Starea acestora este una gravă: surse vorbesc despre faptul că ambii se recuperează după meningită, iar unul dintre ei se află în comă. Fiindcă informaţiile disponibile la acest moment arată că micuţii au peste o lună de viaţă, ei vor fi preluaţi de către specialiştii de la Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi. De altfel, în ultimele două zile au fost purtate discuţii cu reprezentanţii Maternităţii „Cuza Vodă” şi ai Spitalului de Copii printr-un traseu neobişnuit: au fost contactaţi de către Ambasada Argentinei în România, care a încercat să faciliteze transferul celor doi micuţi.

Au fost contactate autorităţile române pentru a transporta doi nou-născuţi din capitala Ucrainei

„Cineva din Ambasada Argentinei a luat legătura iniţial cu Clinica de Neonatologie de la Cuza Vodă, s-a discutat cu dr. Anca Bivoleanu (n.red. şefa clinicii), am transmis numărul ei şi informaţia către Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Urma să ne spună dacă face transportul doar cu ambulanţa de la Cuza Vodă sau dacă are nevoie şi de a doua maşină de neonatologie de la SMURD, dar nu am mai fost contactaţi între timp. Din ce ştiam, un copil era stabil, unul în stare gravă”, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, şefa UPU-SMURD Iaşi, pentru „Ziarul de Iaşi”.

Din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina este prea riscant ca micuţii să fie aduşi în zbor, chiar şi de către ucraineni, către una dintre graniţele României. Astfel că transportul se va face, cel mai probabil, pe cale rutieră, iar cei doi copii vor fi preluaţi de către echipajele SMURD România de la unul dintre punctele de trecere ale frontierei. „Ziarul de Iaşi” a confirmat că în momentul de faţă se duc discuţii între părţile române şi ucrainene pentru a stabili cum anume se va desfăşura transferul, dar o solicitare oficială pe canalele recunoscute ale Uniunii Europene nu a fost făcută încă de medicii care îi au în grijă pe cei doi copii.

Citetşe mai departe pe ZIARUL DE IASI.

articolul original.

Prețuri ireale! Cu câți lei se vinde un kilogram de roșii în Piața Mihalache din București

12 October 2022 at 07:27

În ultimele luni, prețurile la majoritatea alimentelor au crescut considerabil, astfel încât, românii ajung să-și calculeze fiecare ban pentru a putea face cumpărăturile necesare. Nici măcar legumele nu și le mai poate permite oricine, de exemplu, roșiile, care au ajuns să coste mai mult ca niciodată! Iată ce prețuri sunt în Piața Mihalache din Capitală.

Dacă nu ai mai trecut prin piețele din București, poate ar trebui să te pregătești pentru ce prețuri vei găsi la legume și la fructe.

Un kilogram de roșii românești a ajuns să coste 20 de lei, mai mult decât un kilogram de carne de pui. Teoretic, cu 50 de lei, în prezent nu ai putea cumpăra prea multe pentru a găti cel puțin pentru două persoane.

Legumele românești, un lux pentru bucureșteni

De la seră la supermarket, chiar și preţul verdeţurilor creşte considerabil. O salată se vindea la seră cu preţul de 1,5 lei, iar acum cu cel puțin 2,5 lei.

Însă la magazine ajungem să plătim un preţ de 3 ori mai mare. Adică ajungem să scoatem din buzunar şi 7 lei pentru o salată, în unele locuri.

În urmă cu doi ani, un kilogram de roșii în piețele din București costa în jur de 8.5 lei, în condițiile prețurilor de astăzi, românii vor mai simți gustul roșiilor românești doar la salariu.

E adevărat că găsești și legume sau fructe mai ieftine, dar de cele mai mule ori nu au nici gust și nici miros.

Iar astăzi, de exemplu, dacă treci prin piață, pentru un kilogram de roșii, câteva pulpe de pui, două sticle de apă și o pâine, va trebui să scoți din buzunar în jur de 56 de lei.

În noiembrie 2019, fructele au fost vândute consumatorului final cu un preț mai mare cu 17% decât în 2018, potrivit datelor furnizate lunar de Comisia Europeană.

Creșteri mari au mai fost înregistrate în Cehia, cu 16,4%, în Polonia, cu 16,1% și în Bulgaria, cu 12%, iar în prezent, prețurile au crescut de 3 ori mai mult decât în anii trecuți, iar salariile au rămas cam aceleași, motiv pentru care românii sunt nevoiți să drămuiască fiecare leu pentru a trăi până la finalul lunii.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Verificări după incendiul din Cartierul Francez. Pompierii au descoperit că hidranții nu funcționează. Pagubele sunt uriașe

12 October 2022 at 05:39
image

Incendiu de proporţii, seara trecută, la fostul hotel Persepolis, din Capitală, transformat acum într-un bloc de apartamente de lux. Apartamentul a luat foc, dar din fericire nu au fost victime, însă pagubele sunt uriaşe. Intervenţia pompierilor a fost extrem de grea, străzile fiind înguste, iar apa din hidranţi prea puţină. 

În urma incendiului din Cartierul Francez, pompierii nu au mai avut loc să ajungă la foc.

Abia când au reușit să se strecoare printre clădirile construite prea aproape unele de altele, dar din nefericire, nu au găsit surse de apă. La faţa locului a ajuns şi edilul Sectorului 1 care a declarat că va cere verificări privind felul în care s-a construit în zonă.

Flăcările au cuprins în doar câteva minute acoperișul unui bloc dintr-un cartier din Cartierul Francez. Fumul gros i-a alarmat pe vecini, care au sunat imediat la pompieri.

Pompierii au trimis inițial 8 echipaje, dar pentru că flăcările au continuat să se extindă, a fost nevoie de ajutoare suplimentare.

Peste 100 de pompieri în urma incendiului de pe Șoseaua Nordului

În total, peste 100 de pompieri și 20 de autospeciale au intervenit. Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU București: „Alimentarea autospecialelor noastre cele care au refulat la înălțime s-a făcut din resurse proprii, adică autospeciale de pompieri cu rezervă mare de apă, dar și din rețeaua din hidranți atât cât a fost posibil. Străzile sunt înguste sau îngustate de autoturismele care sunt staționate. E o problemă specifică în București, de fiecare dată sunt aceleași probleme.”

Intervenția pompierilor a fost cu atât mai dificilă cu cât clădirile din cartier sunt construite foarte aproape una de cealaltă.

Primăria sectorului 1 anunță că va verifica modul în care au fost autorizate construcțiile, dar și documentele care au permis transformarea clădirii arse.

„Vedem consecințele unui urbanism prost. Va trebui să verificăm fiecare autorizație de construcție, de cine a fost dată și cei care au emis aceste autorizații să plătească pentru ce se întâmplă acum.”, a spus Clotilde Armand, primarul sectorului 1, potrivit Digi24.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Impozitul pentru apartament ar putea crește în București dacă s-ar aplica amendamentul depus la Ordonanța ce privește taxele | AUDIO

6 October 2022 at 12:28
image

Impozitul pentru apartament ar putea crește în Capitală și cu 100 de lei – dacă s-ar aplica amendamentul depus la Ordonața privind taxele, aflată acum la Senat. Acest amendament prevede ca valorile impozabile să crească cu aproape 50 de procente.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/10/06oct-13-Mihai-SNDW-cum-ar-arata-impozitul.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Au fost făcute mai multe simulări în urma amendamentului care va fi dezbătut la Senat. Am ales exemplele publicate de fostul președinte al Asociației Naționale a Evaluatorilor Autorizați din România – Adrian Vascu.

Cât crește impozitul pentru un apartament de 99 de metri pătrați, în București, zona A, în bloc construit în 1950

Acesta susține că pentru un apartament din București, zona A, etajul trei – construit în 1950 cu o suprafață de 99 de metri pătrați – impozitul anual este acum de 204 lei.
Odată cu creșterea valorii impozabile și dacă se menține cota de impozitare de 0,1% – proprietarul va plăti un impozit de 307 lei.

Cât crește impozitul pentru o casă din Cluj Napoca de 295 de metri pătrați

Un alt exemplu: o casă din Cluj Napoca, de 295 de metri pătrați – aici impozitul plătit ar urma să crească de la 958 de lei la 1437 de lei. Ar putea crește impozitul și pentru spațiile comerciale aflate la parterul blocurilor.

Gabriel Biriș: „Impozitul se calculează în funcție de tipul clădirii, de suprafață și de rangul localității și zona în cadrul localității”

L-am rugat pe analistul economic – Gabriel Biriș să explice calcul impozitului pe proprietate plătit de români și cum influențează această creștere a valorii impozabile.

„Impozitul se calculează în funcție de tipul clădirii, de suprafață și de rangul localității și zona în cadrul localității. Sunt niște coeficienți de ajustare. Creșterea cu 50% a valorilor impozabile pe metrul pătrat înseamnă că impozitele vor crește cu 50% pentru toți proprietarii de locuințe în România. Valoarea impozabilă este înmulțită cu cota de impunere ca să obținem impozitul”, a explicat Gabriel Biriș.

Gabriel Biriș: „Aveau posibilitatea să strângă mai mulți bani la bugetele locale aprobând o cotă mai mare”

Autoritățile locale au nevoie de bani – dar puteau să aleagă o altă variantă, prin creșterea cotei de impozitare, care poate fi între 0,08 la sută 0,2 la sută.

„Aveau posibilitatea să strângă mai mulți bani la bugetele locale aprobând o cotă mai mare. Numai că de ce să-și asume ei răspunderea, primarii, și să nu dea vina pe cei de la București”, a mai spus Gabriel Biriș.

Inițial – prin ordonanța de urgență aprobată de guvern – se lua în calcul grila notarială. Guvernanții și-au dat seama că acest lucru este greu de aplicat. Dezbtarerile vor continua la Senat, iar apoi vor trece la Camera Deputaților.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Premierul Ciucă, despre majorarea impozitelor locale cu 50%: Decizia a fost luată în coaliţie

articolul original.

Motivul halucinant pentru care cei doi bătrâni din Capitală și-au pus capăt zilelor. Un bilet de adio descoperit în buzunarul bărbatului le-a dat fiori anchetatorilor

24 September 2022 at 14:40
image

O tragedie a avut loc vineri pe o stradă din Sectorul 2 al Capitalei. Doi soți, în vârstă de 89 de ani, au decis să-și încheie socotelile cu viața  într-un mod cumplit.

Bătrânii s-au aruncat împreună de la etajul al șaptelea al blocului în care locuiau, ținându-se de mână. Ulterior, anchetatorii au descoperit că bărbatul lăsase un bilet de adio, în care explica de ce a recurs la gestul extrem.

Motivul dureros pentru care bătrânii și-au pus capăt zilelor

Gestul soților de 89 de ani i-a șocat pe vecini. Trupurile neînsuflețite ale celor doi au fost găsite de către un trecător, pe strada Barbu Văcărescu din Capitală, care a alertat de urgență autoritățile și echipajele de salvare. Din nefericire, medicii nu au mai putut face nimic când au ajuns la fața locului. Impactul le-a fost fatal bărbatului și soției lui.

Anchetatorii au descoperit ulterior în buzunarul bătrânului și un bilet de adio adresat fiului său din prima căsătorie, care locuia în Belgia. Din primele ipoteze reiese că cei doi nu ar fi dorit să fie o povară pentru acesta.

Bărbatul decedat a fost secretar de stat

În urma tragediei, polițiștii au aflat și că bătrânul de 89 de ani era fost secretar de stat. Bărbatul a lucrat în cadrul Ministerului Apelor, Pădurilor și Protecției Mediului, în perioada 17 decembrie 1992 – 11 decembrie 1996.

El și soția lui se confruntau cu probleme serioase de sănătate. De altfel, cei doi erau îngrijiți de o femeie, care nu se afla în apartament în momentul în care au decis să recurgă la gestul extrem.

articolul original.

Doliu în Partidul Social Democrat. Un primar a murit fulgerător

22 September 2022 at 07:35
image

Primarul comunei Potlogi, profesorul Nicolae Catrina, s-a stins fulgerător, miercuri, la un spital din Capitală. PSD Dâmbovița a făcut anunțul trist.

Primarul Nicolae Catrina, s-a stins din viață brusc, fără ca cineva să se aștepte la tragedia aceasta. Profesor, dar și primar, Nicolae Catrina a fost internat la un spital din Capitală, iar ulterior, acesta a murit.

„Catrina Nicolae, un om special prin tot ceea ce a făcut! PSD Dâmboviţa regretă despărțirea atât de devreme de cel care, înainte de toate, a investit suflet în comuna Potlogi. Sincere condoleanțe familiei, iar Dumnezeu să-l aibă în grijă.” au transmis colegii din PSD Dâmbovița.

Un viceprimar din Olt a murit fulgerător luna trecută

Viceprimarul comunei Grădinari, Ionică Stanciu, a încetat din viață luna trecută. Acesta făcea parte din PSD Olt.

Organizația Olt a Partidului Social Democrat a făcut tristul anunț pe rețelele de socializare.

„Cu profundă tristețe, am aflat astăzi dispariția fulgerătoare a colegului și prietenului nostru Ionică Stanciu, viceprimarul comunei Grădinari, un om dedicat comunității locale și aproape de nevoile și problemele cetățenilor săi. Condoleanțe familiei și putere în această grea încercare! Dumnezeu să îl odihnească!”, a transmis conducerea PSD Olt.

Primaria Gradinari Olt a scris un mesaj de condoleanțe pe pagina de Facebook, potrivit Antena3.ro.

”Ne exprimăm regretele sincere in fața dispariției celui care a fost Stanciu Ionica, un om desăvârșit, care și-a dovedit din plin calitățile în perioada în care ne-a fost coleg, in calitate de Viceprimar al Comunei. Gradinari, judetul Olt, și transmitem condoleanțe familiei și celor care l-au cunoscut. Primarul Ioana Mihai, Consiliul Local Grădinari, judetul Olt și tot colectivul Primăriei Grădinari, judetul Olt, sunt alături de familia îndurerată și greu încercată în aceste momente.”

articolul original.

LOVITURĂ pentru șoferii cu mașini electrice din capitală: Gigantul IKEA a închis stațiile de încărcare

18 September 2022 at 18:46

LOVITURĂ pentru șoferii cu mașini electrice din capitală: Gigantul IKEA a închis stațiile de încărcare

IKEA România, parte din INGKA Group, retailer suedez de mobilă și decorațiuni interioare, a închis cele 5 stații de încărcare mașini electrice și hibride din București pentru cel mult 6 luni. Anul viitor, în martie – aprilie, stațiile ar putea fi din nou funcționale.

În octombrie 2017, IKEA România a deschis două stații de încărcare pentru mașini electrice și hibride la magazinul IKEA Băneasa din București, disponibile gratuit, fără carduri. Aici puteau fi încărcate în același timp 4 mașini plug-in. Anul acesta, una dintre stații a fost desființată.

IKEA a intrat în România în 2007, prin deschiderea magazinului din zona comercială Băneasa. Până în luna martie 2010, acesta a fost operat în sistem de franciză locală, iar după aceea IKEA România a devenit parte din INGKA Group.

În iunie 2019, retailerul anunța deschiderea magazinului Pallady, al doilea magazin al companiei în România și cel mai mare din Sud-Estul Europei. Și IKEA Pallady oferea posesorilor de mașini electrice și hibride încărcări gratuite la cele 4 stații, în orele de funcționare a magazinului.

Anunțul făcut de IKEA luna aceasta:

„Stațiile de încărcare destinate mașinilor electrice sunt închise temporar pentru clienți începând cu 15/09/2022 pentru maximum 6 luni. Grija față de mediul înconjurător rămâne în continuare unul dintre angajamentele noastre. În acest moment lucrăm la implementarea unui nou sistem pentru stațiile de încărcare destinate clienților. Îți mulțumim pentru înțelegere!”, este anunțul pe care compania îl afișează pe stația de încărcare mașini electrice a magazinului din Băneasa.

Compania din România va deschide un al treilea magazin IKEA la Timișoara.

Cererea pentru mașini “verzi” a crescut anul acesta în România, la 17.018 unităţi. Achizițiile din această categorie aproape s-au dublat (+89,3%) comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Interesul pentru mașini electrice este în continuare foarte mare, creșterea este de 309,8% după primele 8 luni din 2022 (6.421 unităţi), comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

articolul original.
❌