ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 December 2022Ultimele Stiri

Chimioterapia ar putea crește susceptibilitatea la boală în rândul generațiilor viitoare

4 December 2022 at 15:00
image

Un medicament obișnuit care are la bază chimioterapia ar putea deveni o moștenire toxică pentru copiii și nepoții adolescenților care au supraviețuit cancerului, arată o cercetare coordonată de Universitatea de Stat din Washington (WSU), SUA.

Studiul, publicat online în iScience, a constatat că șobolanii masculi care au primit medicamentul ifosfamidă în timpul adolescenței au avut urmași și nepoți cu o incidență crescută a bolii.

În timp ce alte cercetări au arătat că tratamentele împotriva cancerului pot crește șansele pacienților de a dezvolta boala mai târziu în viață, acesta este unul dintre primele studii cunoscute care arată că susceptibilitatea poate fi transmisă la o a treia generație de descendenți neexpuși.

„Cercetările sugerează că, dacă un pacient primește tratament pe bază de chimioterapie, iar mai târziu are copii, nepoții și chiar strănepoții lor pot avea o susceptibilitate crescută la boală din cauza expunerii la chimioterapie a strămoșilor lor”, a declarat Michael Skinner, biolog la WSU și autor corespondent al studiului, potrivit Medical Xpress.

Congelarea spermei sau a ovulelor înainte de tratament, o alternativă sugerată de cercetători

Skinner a subliniat că descoperirile nu ar trebui să descurajeze pacienții cu cancer să facă chimioterapie, deoarece acesta poate fi un tratament foarte eficient. Medicamentele de chimioterapie ucid și le împiedică să se înmulțească, dar au multe efecte secundare, deoarece au impact asupra întregului organism, inclusiv asupra sistemului reproducător.

Având în vedere implicațiile acestui studiu, cercetătorii recomandă ca pacienții cu cancer, care intenționează să aibă copii mai târziu, să ia măsuri de precauție, cum ar fi utilizarea criogenării pentru a îngheța sperma sau ovulele înainte de a face chimioterapie.

Cercetările pe șobolani au demonstrat riscul apariției unor boli

În cadrul studiului, cercetătorii au expus un grup de șobolani masculi tineri la ifosfamidă timp de trei zile. Ei au imitat astfel un tratament pe care l-ar putea primi un pacient adolescent. Acei șobolani au fost ulterior împerecheați cu șobolani femele care nu fuseseră expuse la medicament. Descendenții rezultați au fost împerecheați din nou cu un alt set de șobolani neexpuși.

Descendenții din prima generație au fost oarecum expuși la medicamentul chimioterapic, deoarece sperma taților lor a fost expusă, dar cercetătorii au constatat o incidență mai mare a bolii nu numai la prima, ci și la cei din a doua generație, care nu au fost expuși direct la medicament. Deși au existat unele diferențe în funcție de generație și de sex, problemele asociate au inclus o incidență mai mare a bolilor renale și testiculare, precum și întârzierea apariției pubertății și o anxietate anormal de scăzută, ceea ce indică o capacitate scăzută de evaluare a riscului.

Pasul următor: un studiu privind efectele chimioterapiei asupra fertilității la oameni

Rezultatele analizei cercetătorilor au arătat modificări epigenetice la două generații legate de a șobolanilor expuși inițial. Faptul că aceste modificări au putut fi observate și la nepoți, care nu au fost expuși direct la medicamentul chimioterapic, indică faptul că efectele negative au fost transmise prin moștenire epigenetică.

Skinner și colegii de la Seattle Children’s Research Institute, din SUA, lucrează în prezent la un studiu pe oameni cu foști adolescenți bolnavi de cancer pentru a afla mai multe despre efectele pe care expunerea la chimioterapie le are asupra fertilității și a susceptibilității la boli mai târziu în viață.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cancerul renal ar putea fi tratat cu medicamente deja existente

2 December 2022 at 15:00
image

Un studiu privind cancerul renal la nivel monocelular a descoperit un potențial medicament care să trateze carcinomul cu celule renale, o formă cu o rată de mortalitate ridicată, care este greu de detectat.

Cercetătorii de la Institutul Welcome Sanger, din cadrul Universității Cambridge și de la Spitalele Universitare Cambridge din Marea Britanie, au identificat celulele imune cunoscute drept macrofage, care exprimă gena IL1B ca fiind crucială pentru dezvoltarea tumorilor.

Studiul, publicat în Cancer Cell, recomandă macrofagele IL1B drept terapie promițătoare pentru tratarea carcinomului cu celule renale, având în vedere că acest tip de celule a fost deja vizat cu medicamente existente care previn cancerul pulmonar.

Trei din cinci pacienți nu prezintă niciun simptom până când cancerul avansează

(CCR) este al șaptelea cel mai frecvent tip de cancer în Marea Britanie. Boala are o rată de mortalitate de 50%, parțial din cauza faptului că trei din cinci pacienți nu prezintă niciun simptom până când cancerul ajunge într-un stadiu avansat.

Multe tumori de CCR apar atunci când ambele copii ale genei Von Hippel-Lindau (VHL) sunt dezactivate. Un subgrup de pacienți a moștenit , inclusiv boala VHL, care este o afecțiune genetică în care o copie a genei VHL este dezactivată de la naștere. Cea de-a doua copie a VHL este de obicei dezactivată ca urmare a unui eveniment genetic comun care apare adesea la începutul vieții, fapt ce duce la formarea a nenumărate tumori.

Un studiu asupra tumorilor renale

În acest nou studiu, cercetătorii de la Wellcome Sanger Institute și de la Universitatea din Cambridge au analizat celulele a 12 pacienți cu tumori renale. Probele au fost prelevate din diferite părți ale tumorii, precum și din țesut renal normal.

Această analiză a evidențiat un anumit tip de celulă imună, un macrofag care exprimă gena IL1B, ca fiind abundentă la marginea tumorilor, potrivit Medical Xpress.

„Utilizarea, atât a secvențierii unicelulare, cât și a transcriptomicii spațiale ne-a permis să descoperim nu numai tipurile de celule prezente în aceste tumori de carcinom cu celule renale, ci și cum erau organizate. Această abordare a însemnat că am putut localiza macrofagele care exprimă gena IL1B la marginile anterioare ale tumorilor, acționând aproape ca o avangardă pentru dezvoltarea tumorilor”, a explicat dr. Ruoyan Li de la Wellcome Sanger Institute.

Tratarea tumorilor VHL fără intervenție chirurgicală, un pas important pentru pacienți

„Ca urmare a cercetărilor, perspectivele celor care trăiesc cu boala VHL s-au îmbunătățit foarte mult în ultimii ani […]. Ne apropiem de o nouă eră de gestionare a bolii VHL, cu o schimbare majoră de paradigmă care, în cele din urmă, ar putea chiar să elimine aceste operații. O modalitate de a trata tumorile legate de VHL fără ar fi un impuls uriaș pentru cei care suferă de această afecțiune […]”, a precizat Joshua Mann, director de sănătate al VHL Alliance.

Cercetătorii planifică deja studii clinice pentru a testa dacă țintirea macrofagelor IL1B este un tratament eficient pentru CCR. Faptul că medicamentele existente s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea unor cancere pulmonare oferă speranța că aceste teste ar putea duce la rezultate promițătoare.

articolul original.

Noi studii arată direcții promițătoare în lupta împotriva îmbătrânirii

1 December 2022 at 18:00
image

Una dintre marile mistere pe care încearcă să le elucideze în prezent oamenii de știință este cel al opririi sau măcar al încetinirii procesului de îmbătrânire.

Pe scurt, autorii ultimelor studii subliniază, în linii mari, că nu se poate să trăim la nesfârșit, mai ales pentru că pe pământ încă nu sunt cunoscute organisme care să nu moară niciodată. Însă aceștia sunt intrigați de faptul că există un număr surprinzător de vietăți care trăiesc o vreme foarte îndelungată, iar o parte dintre ele au o structură biologică similară cu a oamenilor.

Or, exact aspectul acesta contribuie la convingerea că un om sănătos își mult peste 100 de ani.

Cum putem trăi la fel de mult ca țestoasele de Galapagos?

Uriașele țestoase de Galapagos, de exemplu, la fel ca și anumite specii de reptile și de pești, prezintă ceea ce se numește „senescență neglijabilă”. Prin definiție, senescența este îmbătrânirea biologică a unui organism și transformarea acestuia după ce a trecut de maturitate.

O mostră de țesut de la o țestoasă de Galapagos tânără este surprinzător de asemănătoare cu cea a uneia de 150 de ani. Iar abilitatea lor de a se mișca, hrăni și reproduce nu se modifică foarte mult pe măsură ce trec anii. Un alt exemplu este rechinul de Groenlanda, despre care se crede că trăiește 300 de ani sau chiar mai mult.

Cel mai bătrân om cunoscut a fost Jeanne Calment, care a murit în anul 1997, în Franța, la vârsta de 122 de ani, potrivit Sky News.

„Nu există limite impuse de biologie sau fizică, în ce ne privește, care să ne împiedice să trăim mai bine și mai mult”, a spus Kristen Fortney, CEO la Laboratorul BioAge din San Francisco, potrivit news.sky.com.

Experimentele din laborator pe șoareci arată că unele trăsături specifice îmbătrânirii pot fi încetinite prin medicamente. Iar în cazul oamenilor, acestea ar putea produce diferențe majore.

În aceste condiții, noua teorie exploatată vizează mai degrabă „o viață mai lungă”, decât „nemurirea”. Iar în vreme ce oamenii bogați din țările dezvoltate caută soluții să trăiască mai mult, o mare parte din populația terestră petrece ani întregi în suferință din cauza unor maladii precum cancer, demență sau.

Soluția s-ar putea afla în Silicon Valley

Răspunsul la o astfel de discrepanță ar putea veni din Silicon Valley. Companii de aici, precum Google, au investit masiv în start-up-uri care lucrează la astfel de studii. Promițătoare pare munca echipei de la Altos Labs care are, de anul acesta, patru câștigători ai Premiului Nobel în conducere. Specialiștii de aici vor să afle cum pot fi mai rezistente la îmbătrânire celulele din organismul omului.

„Altos nu se poziționează drept o companie anti-aging, ci mai degrabă se concentrează pe îmbunătățirea rezilienței la condițiile care provoacă îmbătrânirea. De asemenea, noi vrem și să îmbunătățim rezistența la bolile care afectează sănătatea celulelor”, a spus profesorul Horvath, unul dintre cercetătorii echipei.

Pe de altă parte, există voci care rămân sceptici în fața tuturor companiilor care susțin că au găsit un tratament.

„Să nu îi credeți. Și, cel mai important, nu investiți. Nu este nicio evidență, nu avem niciun calendar aici”, a spus Judith Campisi, de la Buck Institute on Aging din California.

Chiar și așa, în prezent există numeroase derulate cu voluntari înscriși în studii clinice. Iar promisiunile lansate de autori sunt uriașe: nu vor fi ajutați 200 de oameni să trăiască o viață lungă și bogată, ci milioane de oameni ar putea trăi ani lungi fără boli.

articolul original.

Bianca Brad, poveste de viață emoționantă: ,,Atunci când ai credință cu adevărat, frica nu are loc. Orice fel de încercări ne sunt date nu ca să-ți dea în cap ci spre binele nostru”

28 November 2022 at 09:43
image

Bianca Brad este o femeie puternică și asta pentru că a reușit să facă față mai multor bătălii pe care viața i le-a oferit. Și-a dat voie să sufere, iar puterea rugăciunii a ajutat-o să meargă mai departe, după cum chiar ea a povestit.

A reușit să se ridice după fiecare încercare și să fie mai puternică, mai ales că viața i-a dat o lovitură foarte grea atunci când fetița ei a murit.

Bianca Brad, încercări repetate în viață

„Am avut mai multe încercări, dar am reușit, nu prea ai de ales, adică ori clachezi, ori te ridici. Eu am și clacat, dar am căzut, m-am ridicat (…) Am căpătat exercițiu. În primul rând, mi-am permis să sufăr, să jelesc, să înfrunt durerea, să o trăiesc, ca să o consum, pentru că am învățat atunci, după ce mi-a murit fetița, că este foarte important să nu ții durerea în tine, pentru că și acea durere pe care o ții în tine poate duce la declanșarea a tot felul de boli, dar nici eu nu știu exact cum am reușit. Pur și simplu ziceam că mai rezist încă puțin, încă puțin, după aceea am cunoscut puterea rugăciunii”, a mărturisit Bianca Brad, potrivit RomâniaTV.

Bianca  susține că fiecare încercare pe care viața ne-o oferă este dată spre binele nostru, nu cu scopul de a ne face rău.

,,Atunci când ai credință cu adevărat, frica nu are loc. Orice fel de încercări ne sunt date nu ca să-ți dea în cap ci spre binele nostru. M-am gândit că întâi mi-a luat fetița. Apoi, în 2013, am avut alt șoc care m-a făcut praf. Și cred că de acolo a început totul cu această boală”, a mai declarat vedeta.

Bianca Brad a fost diagnosticată cu cancer

Nu este singura bătălie pe care aceasta a trebuit să o ducă. În urmă cu ceva timp a fost diagnosticată cu cancer și a trebuit să țină piept acestei grele încercări.

“În anul 2015, în urmă cu 6 ani, am fost diagnosticată cu cancer la sân! A fost un șoc foarte mare pentru mine, inițial am vrut să fac tratamentul convențional dar în urma unei întâmplări m-am răzgândit și am mers și încercat cu medicină alternativă.Nu îndemn pe nimeni să facă ce am făcut eu, nu este imaginația mea, am făcut biopsie, în sală este medicul care m-a operat, am dosare cu RMN-uri și CT-uri.  Șase ani de zile am fost pe terapii. Am trecut prin perfuzii peste perfuzii, milioane de bani, milioane de suplimente, totul făcut în tăcere, am fost singură. De câte ori am crezut că nu mai pot, m-am rugat. Dacă am un rost aici pe pământ, am zis: “Doamne, te rog, ajută-mă!”.Acum sunt foarte bine, am făcut CT-urile, analizele de sânge sunt ok. Dacă am ajuns în acest punct și am reușit să trec prin astea, aș vrea să înfrunt”, a povestit Bianca Brad.

Partea sumbră a vieții Biancăi Brad a început în anul 2008 atunci când fetița acesteia s-a stins din viață înainte să fie născută. În urmă cu șase ani a primit o altă lovitură extrem de dureroasă și anume că are cancer.

articolul original.

Primăria Capitalei va sprijini financiar 2.500 de bolnavi de cancer, anunță Nicușor Dan. Care sunt condițiile pentru a beneficia de servicii medicale de 5.850 de lei

26 November 2022 at 15:51
image

Primarul general Nicușor Dan a anunțat, sâmbătă, pe Facebook, că Primăria Capitalei va sprijini financiar 2.500 de pacienți bolnavi de cancer care au indicație medicală eliberată de oncolog. Cu această ocazie, edilul a prezentat și condițiile pentru a obține ajutorul de 5.850 de lei.

Primăria Capitalei va sprijini financiar 2.500 de pacienți bolnavi de cancer, anunță Nicușor Dan

„Primăria Municipiului București va sprijini financiar 2.500 de pacienți bolnavi de cancer care au indicație medicală eliberată de oncolog”, a scris Nicușor Dan, sâmbătă, pe Facebook.

Potrivit edilului, fiecare pacient, în funcție de recomandările medicale, va putea beneficia de servicii în valoare de 5.850 de lei, astfel:

  • 10 ședințe de kinetoterapie x 135 de lei/ședința;
  • 10 ședințe de drenaj limfatic manual x 170 de lei/ședința
  • 10 ședințe de consiliere psihologică (5 adresate pacientului și 5 pacientului împreună cu un aparținător) x 250 de lei/ședința
  • O consultație de nutriție oncologică x 300 de lei/consultație

El a menționat că proiectul a fost inițiat de Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) și a primit aprobarea consilierilor generali în ședința de vineri, urmând să se desfășoare în perioada ianuarie 2023 – decembrie 2024.

„Finanțarea se face de la bugetul propriu al Municipiului București, prin Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București și/sau alte surse legal constituite. Bugetul multianual al proiectului este în valoare de 14.625.000 lei, din care 7.312.500 lei pentru anul 2023 și 7.312.500 lei pentru 2024”, a mai spus Nicușor Dan.

Referitor la condiții, primarul general a precizat că „beneficiarii proiectului trebuie să fie pacienți români, cu domiciliul stabil în București (sau cu viză de reședință obținută cu cel puțin 6 luni înainte de depunerea cererii), diagnosticați cu diferite forme de cancer”.

articolul original.

Produsele de tutun încălzit aromatizate, interzise în UE

23 November 2022 at 06:06

Interdicţia privind produsele din tutun încălzit aromatizate a intrat în vigoare în Uniunea Europeană, iar statele membre au la dispoziţie 8 luni pentru a transpune directiva în legislaţia naţională.

Comisia Europeană salută intrarea în vigoare a interdicției privind produsele din tutun încălzit aromatizate, miercuri, iar cu această ocazie a subliniat că în contextul în care vânzările de produse din tutun încălzit aromatizate au crescut semnificativ în spatiul comunitar, interdicția va contribui la atingerea obiectivului de a crea o „generație fără tutun” stabilit în Planul European de Combatere a Cancerului.

Conform datelor CE, consumul de tutun este cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat și cea mai importantă cauză de deces prematur în UE, responsabil pentru aproape 700.000 de decese în fiecare an. Aproximativ 50% dintre fumători mor prematur (în medie cu 14 ani mai devreme).

Tutunul cauzează 90 % din cancerele pulmonare. Este esențial să se adopte o poziție fermă pentru a se reduce consumul de tutun, cu atât mai mult cu cât asistăm la introducerea continuă pe piață a unor noi produse. Datorită interdicției, cetățenii noștri, și în special tinerii, vor fi mai bine protejați de efectele dăunătoare ale acestor produse, ceea ce ne aduce cu un pas mai aproape de o «generație fără tutun»”, a delarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Stella Kyriakides

În ciuda progreselor considerabile înregistrate în ultimii ani, numărul fumătorilor în UE rămâne ridicat. Statisticile arată că aproximativ 26% din populația totală și, mai îngrijorător, 29% dintre tinerii europeni cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani fumează. În încercarea de a schimba această situație, Uniunea Europeană și guvernele statelor membre au luat diferite măsuri de control al tutunului sub formă de legislație, recomandări și campanii de informare, dar eforturile trebuie să continue.

Planul European de Combatere a Cancerului „își propune ca mai puțin de 5 % din populație să mai utilizeze tutun până în 2040”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. „Rata fumatului în UE rămâne ridicată, de aproximativ 25%. Ca răspuns, am stabilit un obiectiv foarte clar – crearea unei generații fără fum de țigară în Europa, în care mai puțin de 5% din oameni să consume tutun până în 2040, a mai spus Stella Kyriakides. 

Statele membre au acum la dispoziție opt luni pentru a transpune directiva delegată în legislația lor națională.

Noile norme vor deveni pe deplin aplicabile începând cu 23 octombrie 2023, după încheierea unei perioade de tranziție de trei luni în care să se poată epuiza stocul existent de produse din tutun încălzit aromatizate.


articolul original.

Proiect PMB: Peste 400 de femei cu cancer la sân ar putea primi bani pentru investigații medicale suplimentare | AUDIO

25 November 2022 at 09:03
image

Peste 400 de femei depistate cu cancer la sân ar putea primi bani pentru investigații suplimentare. Cinci milioane de lei sunt alocate de Primăria București. Proiectul este supus votului astăzi.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/25nov-11-Raul-relat-Proiect-PMB.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Diagnosticul și tratamentul cancerului mamar includ unele tipuri de intervenții chirurgicale, inclusiv teste suplimentare pentru a fi analizate în amănunt genele care stau la baza formei de boală de care suferă pacientul respectiv. Costul unui test genetic este de aproape 13.000 de lei.

Primăria Capitalei dezbate astăzi proiectul potrivit căruia peste 400 de femei din București ar putea să primeasă bani pentru investigațiile suplimentare necesare după stabilirea diganosticului.

Pentru a beneficia de bani, sumele reprezintă 2,5 milioane de lei pe an, pacientele trebuie să aibă domiciliul în București de cel puțin șase luni.

Consiliul General al Muncipiului București discută și votează proiectul.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Au sosit primele vaccinuri anti-Covid adaptate împotriva noilor variante de coronavirus, anunță ministrul Sănătății | AUDIO

articolul original.

Testul de sânge cu Inteligență Artificială poate detecta cancerul hepatic

23 November 2022 at 12:00
image

Testul de sânge cu Inteligență Artificială dezvoltat și utilizat de către cercetătorii Centrului de Cancer Johns Hopkins Kimmel pentru a detecta cu succes cancerul pulmonar într-un studiu din 2021 a detectat acum peste 80% dintre cancerele hepatice într-un nou studiu efectuat pe 724 de persoane.

, numit DELFI detectează modificările de fragmentare în rândul ADN-ului de la celulele canceroase vărsate în fluxul sanguin, cunoscute sub numele de ADN fără celule (cfADN).

În cel mai recent studiu, anchetatorii au folosit tehnologia DELFI pe probe de plasmă sanguină obținute de la 724 de persoane din SUA, Uniunea Europeană (UE) și Hong Kong pentru a detecta cancerul hepatocelular (CHC), un tip de cancer la ficat.

Cercetătorii cred că aceasta este prima analiză de fragmentare a genomului validată independent în două populații cu risc ridicat și în diferite grupuri rasiale și etnice, cu cauze diferite asociate cu cancerele lor hepatice.

Descoperirile lor au fost raportate în Cancer Discovery și la American Association for Cancer Research Special Conference: Precision Prevention, Early Detection, and Interception of Cancer.

De ce este important testul de sânge cu Inteligență Artificială?

Se estimează că 400 de milioane de oameni din întreaga lume prezintă un risc mai mare de a dezvolta CHC din cauza cirozei din bolile hepatice cronice, inclusiv hepatită virală cronică sau boala ficatului gras nealcoolic, conform unei analize la nivel mondial a poverii bolilor hepatice (J. Hepatology, 2019).

„Depistarea precoce crescută a cancerului hepatic ar putea salva vieți, dar testele de screening disponibile în prezent sunt subutilizate și ratează multe tipuri de cancer”, spune dr. Victor Velculescu, profesor de oncologie și co-director al Cancer Genetics and Epigenetics Program la Johns Hopkins Kimmel Cancer Center.

El a condus studiul împreună cu gastroenterologul dr. Zachariah Foda; cu doctoranda Akshaya Annapragada; și cu dr. Amy Kim, profesor asistent de medicină la Johns Hopkins University School of Medicine.

Dintre cele 724 de probe de plasmă studiate, 501 au fost colectate în S.U.A. și U.E. și au inclus mostre de la 75 de persoane cu CHC pentru a instrui și valida modelul de învățare automată, un tip de inteligență artificială care utilizează date și algoritmi pentru a îmbunătăți acuratețea, explică Foda.

Pentru validare, au fost analizate alte 223 de probe de plasmă de la indivizi din Hong Kong și au inclus probe de la 90 de persoane cu CHC, 66 cu virusul hepatitei B (HBV), 35 cu ciroză hepatică legată de VHB și 32 de persoane fără factori de risc subiacente, notează Medical Xpress.

Tehnologia DELFI

Tehnologia DELFI folosește un test de sânge pentru a măsura modul în care ADN-ul este ambalat în nucleul unei celule, studiind dimensiunea și fără celule prezente în circulație din diferite regiuni din genom.

Celulele sănătoase împachetează ADN-ul ca o valiză bine organizată, în care diferite regiuni ale genomului sunt plasate cu grijă în diferite compartimente. Nucleii celulelor canceroase, dimpotrivă, sunt ca niște valize mai dezorganizate, cu obiecte din întregul genom aruncate la întâmplare.

Atunci când celulele canceroase mor, ele eliberează fragmente de ADN într-o manieră haotică în fluxul sanguin.

Testul de sânge cu Inteligență Artificială identifică prezența cancerului prin examinarea a milioane de fragmente de cfADN pentru modele anormale, inclusiv dimensiunea și cantitatea de ADN în diferite regiuni genomice. Abordarea DELFI necesită doar secvențierea cu acoperire scăzută, permițându-i acestei tehnologii să fie rentabilă într-un cadru de screening, spun cercetătorii.

Testul de sânge cu Inteligență Artificială a fost demonstrat anterior pentru cancerul pulmonar

În cel mai recent studiu, cercetătorii au efectuat testul (despre care s-a demonstrat anterior că clasifică cu exactitate cancerul pulmonar) pe fragmente de cfADN izolate din probele de plasmă. Ei au analizat modelele de fragmentare în fiecare probă pentru a dezvolta un scor DELFI.

Scorurile au fost scăzute pentru persoanele fără cancer cu hepatită virală (scorul mediu DELFI a fost de 0,078 și, respectiv, 0,080), dar, în medie, de 5 până la 10 ori mai mare pentru cei 75 de pacienți cu CHC din eșantioanele din S.U.A./UE; au fost observate scoruri ridicate în toate stadiile de cancer, inclusiv în stadiul incipient al bolii (scoruri DELFI pentru Stadiul 0 = 0,46, Stadiul A = 0,61, Stadiul B = 0,83 și Stadiul C = 0,92).

În plus, testul a detectat modificări de fragmentare în conținutul și ambalarea genomilor cancerului hepatic, inclusiv din regiunile genomului asociate cu activitatea specifică ficatului.

Tehnologia DELFI a detectat cancerele hepatice în stadiile lor incipiente, cu o sensibilitate generală de 88% și o specificitate de 98%, ceea ce înseamnă că aproape niciodată nu a furnizat incorect un rezultat fals pozitiv, în rândul oamenilor aflați în risc. În probele colectate de la cei cu risc crescut de CHC, testul a avut o sensibilitate de 85% și o specificitate de 80%.

Cancerul hepatic afectează sute de mii de oameni anual

„În prezent, mai puțin de 20% din populația cu risc ridicat este testată pentru cancer hepatic din cauza accesibilității și a performanței suboptime a testelor. Testul de sânge cu Inteligență Artificială poate dubla numărul de cazuri de cancer la ficat detectate, în comparație cu testul de sânge standard disponibil și poate crește depistarea precoce a cancerului”, spune Kim.

Cercetătorii spun că următorii pași includ validarea acestei abordări în studii mai mari pentru uz clinic.

Peste 800.000 de oameni sunt diagnosticați cu cancer hepatic în întreaga lume în fiecare an și acesta este una dintre principalele cauze de deces prin cancer la nivel mondial, potrivit American Cancer Society.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Un vaccin pentru pacienții cu cancer cerebral le prelungește viața cu ani de zile

22 November 2022 at 10:32

Primul vaccin din lume destinat bolnavilor de cancer cerebral le poate prelungi acestora viața, arată un studiu recent. Vaccinul se numește DCVax și este destinat tratării tumorilor cerebrale în cazul pacienților diagnosticați cu glioblastom, cea mai comună formă de cancer cerebral și, de asemenea, una dintre cele mai agresive.

Persoanele diagnosticate cu glioblastom trăiesc, în medie, între 12 și 18 luni de la diagnosticare, scrie The Guardian, citat de spotmedia.

Însă un pacient dintr-un studiu global care a inclus peste 300 de persoane a trăit mai mult de opt ani, după ce a primit vaccinul DCVax. În Marea Britanie, un bărbat de 53 de ani încă trăiește, la șapte ani după ce a fost vaccinat.

Vaccinul ”a demonstrat că prelungește viața și, în mod interesant, acționează inclusiv la pacienții considerați în mod tradițional ca având un prognostic mai slab”, cum ar fi persoanele în vârstă și persoanele pentru care chirurgia nu este o opțiune, a declarat profesorul Keyoumars Ashkan, neurochirurg la spitalul King’s College din Londra, implicat în studiu.

Dacă va fi aprobat de specialiști, DCVax va fi primul tratament nou în 17 ani pentru pacienții diagnosticați cu glioblastom și primul în 27 de ani pentru oamenii la care cancerul a recidivat.

13% dintre pacienții care au primit vaccinul au trăit încă 5 ani după diagnostic. Doar 5,7% dintre cei nevaccinați au supraviețuit atât după diagnostic.

Cum acționează acest vaccin? Vaccinul este o formă de imunoterapie, în care sistemul imunitar al organismului este programat să urmărească și să atace tumorile. Acesta este primul vaccin dezvoltat pentru a combate tumorile cerebrale. ”Vaccinul funcționează prin stimularea propriului sistem imunitar al pacientului pentru a lupta cu tumorile. Acesta oferă o soluție personalizată, lucrând cu sistemul imunitar al pacientului, care este cel mai inteligent sistem cunoscut de om. Vaccinul este produs prin combinarea proteinelor din tumora proprie a pacientului cu celulele albe din sângele acestuia. Acest lucru educă celulele albe să recunoască tumora”, a declarat Ashkan, conform spotmedia.

articolul original.

Poate contribui vitamina D la nivelul nostru de energie?

22 November 2022 at 10:00
image

Cei mai mulți dintre noi știu că vitamina D contribuie la oase și dinți puternici și sănătoși, iar unii dintre noi știu că are și alte beneficii pentru sănătate, de la protecția împotriva bolilor grave la susținerea sistemului imunitar. Dar poate să ofere și energie?

Într-o anumită măsură, vitamina D joacă un rol în reducerea oboselii și în creșterea nivelului de energie. Acest lucru se datorează faptului că ajută la funcționarea mitocondriilor din celulele organismului, care sunt responsabile pentru crearea de energie.

Live Science a aprofundat cercetările legate de vitamina D și energie și a vorbit cu experți pentru a explica cum funcționează totul.

Cum acționează vitamina D asupra organismului uman?

Vitamina D – denumită științific calciferol – este o vitamină pe care o obținem prin expunerea la , prin anumite alimente și suplimente. Aceasta permite organismului să absoarbă calciul și fosforul din alimentele care trec prin intestin, ceea ce ajută la dezvoltarea unor oase și dinți puternici și sănătoși.

Dacă nu primim suficientă cantitate din această vitamină, oasele noastre pot deveni fragile, slabe și deformate.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale vitaminei D?

Specialiștii spun că are numeroase beneficii asupra organismului uman. Potrivit acestora, absorbția de vitamina D susține un sistem imunitar puternic și sănătos și luptă astfel împotriva bacteriilor și virusurilor.

Totodată, aceasta reglează funcția cardiacă și reduce și poate reduce riscul apariției anumitor boli, cum ar fi cancerul, diabetul de tip 2 și scleroza multiplă.

Există, de asemenea, dovezi că nivelurile scăzute de calciferol pot contribui la starea de spirit scăzută, potrivit unei analize publicate în revista Depression and Anxiety. Cu toate acestea, avem nevoie de mai multe cercetări pentru a stabili legătura exactă.

Care sunt simptomele deficitului de vitamina D?

Potrivit Cleveland Clinic, unele dintre simptomele principale ale deficienței de vitamina D la adulți sunt oboseala, slăbiciunea musculară și starea de spirit scăzută. Toate acestea ne pot face să ne simțim abătuți și epuizați.

Dieteticianul Rahaf Al Bochi, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică din SUA, a declarat, de asemenea, că deficiența de vitamina D este asociată cu niveluri scăzute de energie.

„Cercetările au demonstrat că vitamina D ajută la funcționarea mitocondriilor din celulele organismului, care sunt responsabile pentru crearea de energie. Corpul tău o poate produce atunci când este expus la lumina Soarelui”, spune Al Bochi.

De fapt, cei mai mulți oameni își obțin această vitamină în acest mod pe timpul verii, potrivit National Institutes of Health și nu este nevoie de multă expunere pentru ca organismul să înceapă să o producă.

Cu toate acestea, Skin Foundation avertizează că până și o expunere scurtă și limitată este mai mult decât suficientă pentru a provoca leziuni ale ADN-ului care cauzează mutații genetice, astfel crescând riscul de cancer de piele pe tot parcursul vieții.

Vitamina D, necesară și în timpul iernii, poate fi absorbită din anumite alimente

Deși este dificil să obții toată vitamina D de care ai nevoie doar din alimente, unele dintre acestea sunt bogate în mod natural în vitamina D. Printre ele se numără: alimentele și băuturile îmbogățite, cum ar fi laptele sau cerealele pentru micul dejun, peștele gras, cum ar fi somonul, macroul, sardinele, tonul și uleiurile din ficat de pește, gălbenușurile de ou, brânza și unele ciuperci.

„Un supliment de poate fi necesar, în special în timpul lunilor de iarnă, atunci când expunerea la lumina Soarelui este limitată”, adaugă Al Bochi.

Specialiștii spun însă că, o cantitate prea mare poate să provoace acumulări de calciu în sânge, ceea ce poate duce la greață, vărsături și slăbiciune sau chiar la o afecțiune potențial gravă numită hipervitaminoză D.

articolul original.

Cum reușește „cancerul cameleon” să ocolească sistemul imunitar?

21 November 2022 at 18:00
image

Statisticile arată că 9 din 10 cazuri de leucemie sunt vindecabile, dar restul de pacienți nevindecați reprezintă o provocare uriașă pentru medici.

Există o formă rară de leucemie care poate ocoli tratamentele actuale și poate dăuna în continuare organismului, în vreme ce alți pacienți obțin beneficii în urma terapiei. Iar acum medicii cred că au aflat motivul.

Specialiștii numesc această abilitate a celulelor canceroase de a-și modifica forma astfel încât să evadeze de reacția imună, să se ascundă și să se transforme într-o formă diferită de cancer de sânge care este incredibil de dificil de tratat.

Gena agresivă, posibil localizată în pântece

Cercetătorii au analizat îndeaproape de ce 9 din 10 sunt tratabile, în vreme ce altele nu răspund terapiei prescrise. Aceste tipuri de cancer pot afecta proteinele de la suprafața celulelor, care atenționează sistemul imunitar al organismului cu privire la prezența unor celule canceroase. În lumea medicinei, se crede că întreaga situație are drept actor principal gena MLL/AF4, care reprezintă o alăturare de alte două gene diferite. Leucemia cu MLL/AF4 este localizată în pântec și este incredibil de agresivă, reprezentând un risc extrem de ridicat pentru cei diagnosticați cu leucemie.

Deși este deja știut că formele de cancer cu această genă se pot transforma în unele și mai agresive, medicii încă nu au aflat motivul modificărilor, iar deslușirea mecanismului ar putea permite tratamentului să acționeze și să prevină evoluția nefavorabilă.

„Toate celulele care poartă această rearanjare cromozomială sunt cunoscute cu abilitatea de a reveni sub forma unui tip diferit de cancer al sângelui, numit leucemie mieloidă acută (AML). Când modificarea intervine, leucemia devine extrem de dificil de tratat”, a spus specialistul Simon Bomken, potrivit IFLScience.

Chimioterapia ar putea fi la baza „cancerului cameleon”

„Studiind formele de leucemie cu MLL/AF4, am demonstrat că modificarea intervine în celulele sangvine prin intermediul evoluțiilor diferite în interiorul măduvei. Ce este și mai important e că modificarea poate fi un rezultat al unor modificări genetice adiționale, care pot surveni . Drept urmare, unele tipuri de leucemie se reprogramează complet și își schimbă identitatea într-un alt tip de celulă”, a mai subliniat medicul Simon Bomken.

Aprofundând și mai mult cercetarea asupra mecanismului din spatele acestei modificări, medicii au descoperit că o altă genă ar putea controla transformarea: CHD4, care deja este implicată în dezvoltarea leucemiei mieloide acute (AML). Această descoperire ar putea ajuta la identificarea cazurilor aflate sub riscul de a evolua dramatic. De asemenea, medicii ar putea să oprească evoluția genelor responsabile și să mențină boala sub control prin tratament.

„În viitor, mai multe terapii specifice ar putea fi disponibile pentru a ajuta preveni sau opri modificările specifice leucemiei și pentru a preveni ca acest „cancer cameleon” să-și mai schimbe culorile”, a mai adăugat dr. Bomken.

articolul original.

Un vaccin a demonstrat că poate prelungi viața pacienților diagnosticați cu o formă agresivă de cancer

21 November 2022 at 16:00
image

Primul vaccin din lume care tratează cancerul cerebral poate prelungi viața, potrivit unei încercări globale. Un medic britanic, unul dintre cercetătorii studiului, a declarat că dovezile au arătat că DCVax a prelungit „în mod uimitor” viața pacienților.

Această descoperire ar putea să ajute într-un an în jur de 2.500 de oameni din Marea Britanie, diagnosticați cu glioblastom – cea mai comună formă de cancer cerebral și, de asemenea, una dintre cele mai agresive.

Persoanele diagnosticate cu glioblastom trăiesc, în medie, între 12 și 18 luni de la diagnosticare, iar unele persoane chiar mai puțin, conform The Guardian.

Un vaccin care prelungește viața cu mai mulți ani

Un pacient dintr-un studiu global care a inclus peste 300 de persoane a trăit mai mult de opt ani după ce a primit vaccinul DCVax. În Marea Britanie, un bărbat în vârstă de 53 de ani încă trăiește, la șapte ani după ce a fost vaccinat.

Vaccinul „a demonstrat că prelungește viața și, în mod interesant, acționează inclusiv considerați în mod tradițional ca având un prognostic mai slab”, cum ar fi persoanele în vârstă și persoanele pentru care chirurgia nu era o opțiune, a declarat profesorul Keyoumars Ashkan, neurochirurg la spitalul King’s College din Londra, care a fost investigatorul-șef european al studiului.

Dacă ar fi aprobat de specialiști, DCVax ar fi primul tratament nou în 17 ani pentru pacienții diagnosticați cu glioblastom și primul în 27 de ani pentru oamenii la care cancerul a recidivat.

Cercetătorii au constatat că pacienții recent diagnosticați, care au fost vaccinați, au supraviețuit, în medie, peste 19 luni față de cei care au primit un placebo și care au trăit 16 luni.

Cum acționează vaccinul pentru prelungirea vieții pacienților cu cancer cerebral?

Vaccinul este o formă de imunoterapie, în care al organismului este programat să urmărească și să atace tumorile. Acesta este primul vaccin dezvoltat pentru a combate tumorile cerebrale.

„Vaccinul funcționează prin stimularea propriului sistem imunitar al pacientului pentru a lupta . Acesta oferă o soluție personalizată, lucrând cu sistemul imunitar al pacientului, care este cel mai inteligent sistem cunoscut de om. Vaccinul este produs prin combinarea proteinelor din tumora proprie a pacientului cu celulele albe din sângele acestuia. Acest lucru educă celulele albe să recunoască tumora”, a declarat Ashkan.

Dr. Henry Stennett, manager de informații de cercetare la Cancer Research UK, a declarat că, deși mai trebuie să treacă de încă o aprobare de reglementare, vaccinul ar putea însemna un important pas înainte pentru a învinge acest tip de tumoare cerebrală.

articolul original.

Cercetătorii au creat mini-măduva osoasă în laborator pentru tratamente anti-cancer

21 November 2022 at 12:00
image

Cercetătorii de la Oxford University și de la University of Birmingham, ambele din Anglia, au creat primele „organoide” ale măduvei osoase care surprind caracteristicile cheie ale măduvei osoase umane. „Mini-măduva osoasă”, care face obiectul unei cereri de brevet depusă de University of Birmingham Enterprise, va permite screeningul mai multor medicamente anti-cancer în același timp, precum și testarea tratamentelor personalizate pentru pacienții cu cancer.

Un studiu, publicat în revista Cancer Discovery, descrie noua metodă, care are ca rezultat un organoid care modelează fidel caracteristicile celulare, moleculare și arhitecturale ale măduvei osoase mielopoietice (producătoare de celule sanguine).

Cercetările au arătat, de asemenea, că organoizii oferă un micro-mediu care poate accepta și susține supraviețuirea celulelor de la pacienții cu afecțiuni maligne ale sângelui, inclusiv celule de mielom multiplu, care sunt notoriu de greu de menținut în afara corpului uman.

Mini-măduva osoasă care arată precum cea reală

„În mod remarcabil, am descoperit că celulele din organoizii din măduva osoasă seamănă cu celulele reale ale măduvei osoase nu doar în ceea ce privește activitatea și funcția lor, dar și în relațiile lor arhitecturale; tipurile de celule se ‘auto-organizează’ și se aranjează în interiorul organoizilor la fel ca în măduva osoasă a umană din organism”, a spus Dr. Abdullah Khan, de la Institute of Cardiovascular Sciences al University of Birmingham și prim autor al studiului.

Această arhitectură similară cu cea reală i-a permis echipei să studieze modul în care celulele din măduva osoasă interacționează pentru a susține producția normală de celule sanguine și cum aceasta este perturbată în fibroza măduvei osoase (mielofibroză), unde țesutul cicatricial se acumulează în măduva osoasă, provocând insuficiență medulară.

Fibroza măduvei osoase se poate dezvolta la pacienții cu anumite tipuri de cancer de sânge și rămâne incurabilă, scrie Medical Xpress.

Un mod mai bun de a studia cancerul

„Pentru a înțelege corect cum și de ce se dezvoltă cancerul de sânge, trebuie să folosim sisteme experimentale, precum creată în laborator, care seamănă îndeaproape cu modul în care funcționează adevărata măduvă osoasă umană, pe care nu le-am avut până acum”, a spus prof. Bethan Psaila, de la Oxford.

„Este foarte interesant să avem acum acest sistem grozav, deoarece, în sfârșit, suntem capabili să studiem cancerul direct folosind celule de la pacienții noștri, în loc să ne bazăm pe modele animale sau alte sisteme mai simple care nu ne arată cum se dezvoltă cancerul în măduva osoasă la pacienții reali”, a adăugat ea.

Un uriaș pas înainte

„Acesta este un pas înainte uriaș, permițând noi perspective asupra modelelor de creștere a și, potențial, o abordare mai personalizată a tratamentului. Acum avem o platformă pe care o putem folosi pentru a testa medicamente pe o bază de ‘medicament personalizat’”, spune dr. Khan.

„Dezvoltarea și validarea modelului este primul pas crucial, iar în munca noastră de colaborare continuă, vom lucra cu alții pentru a înțelege mai bine cum funcționează măduva osoasă la oamenii sănătoși și ce merge prost atunci când au boli de sânge”, continuă cercetătorul.

„Sperăm că această nouă tehnică va ajuta la accelerarea descoperirii și testării de noi tratamente pentru cancerul de sânge, aducând pentru pacienții noștri la studiile clinice mai rapid”, a concluzionat prof. Psaila.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Suntem din ce în ce mai bolnavi: Europa ar putea fi afectată de o epidemie de cancer în următorii 10 ani

18 November 2022 at 06:01

Suntem din ce în ce mai bolnavi: Europa ar putea fi afectată de o epidemie de cancer în următorii 10 ani

Experții au avertizat că Europa se va confrunta cu o „epidemie de cancer” dacă nu se iau măsuri urgente pentru a stimula tratamentul și cercetarea, după ce aproximativ 1 milion de diagnostice au fost ratate în timpul pandemiei, scrie The Guardian.

Impactul Covid-19 și accentul pus pe acesta au scos la iveală „slăbiciunile” sistemelor de sănătate și ale cercetării în domeniul cancerului de pe întreg continentul, care, dacă nu sunt abordate de urgență, vor duce la un regres de aproape un deceniu în ceea ce privește rezultatele în materie de cancer, spun cei mai importanți experți în domeniul sănătății și în știință.

Un raport, intitulat „European Groundshot – Addressing Europe’s Cancer Research Challenges: a Lancet Oncology Commission”, a reunit o gamă largă de experți cu cunoștințe detaliate despre cancer în Europa.

Potrivit experților, pandemia de Covid-19 a avut efecte negative asupra serviciilor oncologice, a cercetării în domeniu și a pacienților diagnosticați.

„Pentru a sublinia amploarea acestei probleme, estimăm că aproximativ 1 milion de diagnostice de cancer ar fi putut fi ratate în întreaga Europă în timpul pandemiei Covid-19″, au scris aceștia în The Lancet Oncology. „Există dovezi emergente că o proporție mai mare de pacienți sunt diagnosticați cu stadii mai avansate de cancer în comparație cu ratele de dinaintea pandemiei, ca urmare a întârzierilor substanțiale în diagnosticarea și tratamentul bolii.”.

De asemenea, aceștia mai sppun că problemele „vor compromite în cele din urmă supraviețuirea și vor duce la o calitate inferioară a vieții pentru mulți pacienți europeni”.

articolul original.

Jeff Bridges, bolnav de cancer, povestește efortul de a fi prezent la nunta fiicei sale

17 November 2022 at 12:48

Diagnosticat cu limfom non-Hodgkin în urmă cu doi ani, actorul a făcut eforturi uriașe pentru a-și putea conduce fiica la altar. Jeff Bridges trăiește una dintre cele mai tulburătoare drame. La vârsta de 72 de ani, el se confruntă cu probleme de sănătate majore, care aproape că l-au imobilizat în scaunul cu rotile.

Într-un interviu recent acordat publicației “The Independent”, Jeff Bridges a vorbit despre provocările cu care s-a confruntat înainte de căsătoria fiicei sa, Hayley Roselouise Bridges, în vârstă de 36 de ani, din august 2021.

Bridges fusese diagnosticat cu limfom non-Hodgkin în octombrie 2020 și s-a infectat și cu COVID-19 în ianuarie 2021. El a anunțat mai târziu, că forma de cancer de care suferă este în remisie. Cu toate acestea, abia se mai putea mișca și putea sta în picioare doar 45 de secunde. Astfel că, pentru a putea fi prezent la nunta fiicei sale și a o putea conduce la altar, “Primul obiectiv a fost cât timp pot sta în picioare”, a spus el pentru “The Independent”, citat de okmagazine.ro.

Soluția imediată a fost să lucreze cu un antrenor pentru a crește numărul de pași pe care îi putea face și pentru a-și stabiliza respirația, el folosindu-se de o mască cu oxigen. Iar lucrul cu antrenorul personal l-a făcut să-și depășească limitele. “În cele din urmă, mi-am spus: “Poate că pot să o fac, mai știi?”. Și s-a dovedit că nu doar că am ajuns să o conduc la altar, dar am ajuns să fac și dansul de nuntă. A fost grozav.”

Fiica sa, Hayley, s-a căsătorit cu iubitul ei, Justin Shane, în Kestrel Park din Santa Ynez, California.

În primăvara acestui an, Jeff Bridges a povestit pentru “People” că a petrecut aproape cinci luni în spital, atunci când problemele sale de sănătate au fost cele mai grave. “Eram lipsit de apărare. Asta face chimioterapia – te lipsește de tot sistemul imunitar. Nu aveam nimic cu care să lupt”, a spus el. “COVID a făcut ca până și cancerul meu să pară un nimic”.

El a spus că nu se putea rostogoli în pat fără să cheme asistenta să îl ajute cu oxigen. “Am fost destul de aproape de moarte. Medicii îmi tot spuneau: ‘Jeff, trebuie să lupți. Nu te lupți’. Eram pe punctul de-a capitula. Eram gata să plec. Dansam cu moartea mea”, a spus el.

articolul original.

Medicii se așteaptă la o explozie a numărului de îmbolnăviri de cancer în Europa, după pandemie

16 November 2022 at 10:05

Aproximativ o sută de milioane de teste de rutină pentru cancer au fost anulate pe durata pandemiei, în Europa, ceea ce îi face pe experţii medicali să estimeze că în jur de un milion de cazuri au rămas nediagnosticate, se arată într-un raport al publicaţiei medicale The Lancet, citat de The Guardian. Mai mult, 50% dintre pacienţii care aveau cancer au fost nevoiţi să-şi amâne operaţiile sau şedinţele de chimioterapie, se mai arată în raportul citat de Digi24.

“Estimăm că aproximativ un milion de cancere au rămas nediagnosticate în toată Europa în timpul pandemiei de COVID-19. Suntem într-o cursă contracronometru pentru a depista aceste cazuri”, a declarat profesorul Mark Lawler, de la Universitatea Belfast, preşedintele comisiei care a întocmit raportul. “În plus, a fost afectată serios şi cercetarea oncologică. Laboratoarele au fost închise, iar testele clinice au fost anulate în primul val al pandemiei. Suntem îngrijoraţi că Europa se îndreaptă către o epidemie de cancer în următorul deceniu, dacă cercetarea în privinţa cancerului nu va deveni o prioritate a sistemelor naţionale de sănătate”, a adăugat acesta.

Un alt efect al pandemiei este că pacienţii care se prezintă acum la medic au forme mai grave ale bolii. “Există dovezi că o proporţie mai mare de pacienţi sunt diagnosticaţi cu cancere în stadii mai avansate în comparaţie cu perioada pre-pandemică, ca urmare a întârzierilor substanţiale când vine vorba de diagnosticare şi tratament. Acest lucru va pune presiune pe sistemele oncologice europene pentru mulţi ani de acum înainte”, se arată în raport.

articolul original.

Oncologii se tem că Europa se va confrunta cu o ”epidemie de cancer”. Un milion de cazuri ar fi rămas nediagnosticate în pandemie

16 November 2022 at 09:50
image

În pandemie, aproximativ o sută de milioane de teste de rutină pentru cancer au fost anulate în Europa, ceea ce îi face pe experții medicali să estimeze că în jur de un milion de cazuri au rămas nediagnosticate, se arată într-un raport al publicației medicale The Lancet.

De asemenea, 50% dintre pacienții care aveau cancer au fost nevoiți să-și amâne operațiile sau ședințele de chimioterapie.

„Estimăm că aproximativ un milion de cancere au rămas nediagnosticate în toată Europa în timpul pandemiei de COVID-19. Suntem într-o cursă contracronometru pentru a depista aceste cazuri”, a declarat profesorul Mark Lawler, de la Universitatea Belfast, preşedintele comisiei care a întocmit raportul.

„În plus, a fost afectată serios şi cercetarea oncologică. Laboratoarele au fost închise, iar testele clinice au fost anulate în primul val al pandemiei. Suntem îngrijoraţi că Europa se îndreaptă către o epidemie de cancer în următorul deceniu, dacă cercetarea în privinţa cancerului nu va deveni o prioritate a sistemelor naţionale de sănătate”, a adăugat acesta.

„Există dovezi că o proporție mai mare de pacienți sunt diagnosticați cu cancer în stadii avansate”

Un alt efect al pandemiei este că pacienţii care se prezintă acum la medic au forme mai grave ale bolii.

„Există dovezi că o proporţie mai mare de pacienţi sunt diagnosticaţi cu cancere în stadii mai avansate în comparaţie cu perioada pre-pandemică, ca urmare a întârzierilor substanţiale când vine vorba de diagnosticare şi tratament. Acest lucru va pune presiune pe sistemele oncologice europene pentru mulţi ani de acum înainte”, se mai arată în raport.

Totodată, documentul mai arată că programele de prevenire sau depistare timpurie a cancerului nu primesc o finanţare adecvată în Europa.

„Se estimează că 40% dintre cazurile de cancer din Europa ar putea fi prevenite dacă programele de prevenţie ar folosi mai eficient datele pe care le avem despre factorii de risc care duc la apariţia bolii”, a declarat Anna Schmütz, de la Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului, potrivit Theguardian.com.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Un tip de vaccin COVID-19 ajută la tratarea cancerului nazofaringian

15 November 2022 at 16:00
image

Clinicienii au fost îngrijorați de faptul că vaccinurile COVID-19 ar putea să diminueze eficacitatea medicamentelor utilizate pentru tratarea cancerului nazofaringian, un tip de cancer care afectează gâtul, însă un nou studiu arată contrariul: Un tip de vaccin COVID-19 ajut, de fapt, la tratament.

Cancerul nazofaringian este adesea tratat cu imunoterapia cunoscută sub numele de terapie anti-PD-1, care blochează receptorii PD-1 de pe suprafața celulelor imunitare a căror sarcină este să combată invadatorii.

Blocarea acestor receptori eliberează celulele imunitare, dar celulele canceroase cooptează acești receptori pentru a opri în mod eficient sistemele naturale de apărare ale organismului împotriva tumorilor, conform Science Alert.

Cum interacționează vaccinul împotriva COVID-19 cu tratamentul pentru combaterea cancerului nazofaringian?

Vaccinarea împotriva COVID-19 stimulează al organismului prin intermediul acelorași căi de semnalizare celulară, spun oamenii de știință într-o cercetare publicată în Annals of Oncology. Aceștia au vrut să știe însă și cum ar putea interacționa vaccinurile COVID-19 cu acest tip de tratament împotriva cancerului, datorită similitudinilor dintre medicamente.

„Era de temut că vaccinul nu ar fi compatibil cu terapia anti-PD-1. Acest risc este valabil mai ales pentru cancerul nazofaringian, care, la fel ca și virusul SARS-CoV-2, afectează tractul respirator superior”, spune cercetătorul în bioinformatică Jian Li de la Universitatea din Bonn, Germania.

Celulele imunitare rezultate în urma vaccinării, un posibil combatant al tumorii

Echipa a analizat înregistrările a peste 1.500 de pacienți tratați pentru cancer nazofaringian din 23 de spitale. Din această cohortă, 373 de persoane fuseseră vaccinate cu vaccinul SinoVac COVID-19 utilizat în China înainte de a începe tratamentul împotriva cancerului.

„În mod surprinzător, aceștia au răspuns semnificativ mai bine la terapia anti-PD-1 decât pacienții nevaccinați. În plus, aceștia nu s-au confruntat mai des cu efecte secundare severe”, spune Christian Kurts, imunolog la Universitatea din Bonn.

Potrivit imunologului Kurts, nu se știe încă de ce pacienții vaccinați împotriva COVID-19 au răspuns mai bine tratamentului pentru cancerul nazofaringian decât cei nevaccinați; Acesta a precizat că sunt necesare mai multe cercetări care să evalueze procesele biologice și chimice care îi determină pe pacienții vaccinați cu SinoVac să răspundă mai bine la terapia anti-PD-1.

„Presupunem că vaccinarea activează anumite celule imunitare, care apoi atacă ”, spune Qi Mei, cercetător în domeniul cancerului la Spitalul Universitar Shanxi din China.

Specialiștii precizează că datele se referă doar la un singur tip de vaccin și la un singur tip de cancer

Datele cercetării sunt relevante doar în cazul cancerului nazofaringian și doar în raport cu un singur tip de vaccin, respectiv SinoVac, spun specialiștii.

În timp ce cancerul nazofaringian este rar în țări precum SUA și Marea Britanie, acesta este foarte răspândit în țările din Asia de sud-est și în sudul Chinei. Oamenii de știință cred că utilizarea frecventă a și factorii nutriționali ar putea juca un rol, iar acesta a fost, de asemenea, legat de virusul Epstein-Barr.

În Taiwan, boala este în prezent una dintre principalele cauze de deces în rândul bărbaților tineri, iar speranța este că această legătură între eficacitatea îmbunătățită a tratamentului și vaccinarea COVID-19 ar putea ajuta la dezvoltarea unor metode mai bune de combatere a cancerului.

„Studiile viitoare sunt justificate pentru a elucida mecanismele de bază. Asocierea vaccinării COVID-19 cu o eficacitate sporită a terapiei anti-PD-1 cu chimioterapie în cancerul nazofaringian metastatic este interesantă, dar trebuie validată într-un studiu de cohortă mai mare”, scriu cercetătorii în lucrarea publicată.

articolul original.

Noi testări mamografice gratuite, la Beclean și Năsăud! Vezi cum și când te poți programa

15 November 2022 at 13:23

În perioada 21-25 noiembrie în intervalul orar 10.00-18.00 la Beclean, o nouă campanie de testare! E vorba de mamografii gratuite incluse în proiectul derulat de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj, în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud (DSP BN) prin Compartimentul Educație și Promovarea Sănătății. Unitatea mobilă de mamografie va fi amplasată în Beclean, în curtea spitalului.


Aceeași campanie de testare mamografică se reia în perioada 05-09 decembrie la Spitalul Orășenesc „Dr. Grigore Trifon” din Năsăud. Unitatea mobilă de mamografie va fi amplasată în Năsăud, în curtea Spitalului Orășenesc.


La Beclean, respectiv Năsăud, campania îmbrăca același caracter:
– sunt așteptate să participe la testările gratuite toate femeile de 50 – 69 de ani care au domiciliul într-una din comunele județului Bistrița-Năsăud și satele componente ale acestora;
– mamografiile gratuite se pot face zilnic, între orele 10.00 – 18.00;
– programările se pot face la telefon: 0758.621.395.

articolul original.
❌