ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Banii din campanii păstrați la secret

23 September 2022 at 04:36
By: (R.C.)

Republicanii din Senatul american au blocat adoptarea unui proiect de lege menit să aducă mai multă transparenţă în sumele astronomice care alimentează campaniile electorale, o reformă susţinută de preşedintele Joe Biden, transmite AFP.

În Statele Unite, este posibil ca grupurile şi asociaţiile de presiune să strângă sume enorme de bani fără a trebui să le dezvăluie originea, pentru a le cheltui apoi în favoarea unui candidat, a unui partid sau a unei idei.

Presa americană a dezvăluit în această vară exemplul unei donaţii gigantice de 1,6 miliarde de dolari făcută unei asociaţii de acest tip, foarte conservatoarea Marble Freedom Trust care mobilizează printre altele împotriva dreptului la avort.

„Există mult prea mulţi bani care circulă în culise pentru a ne influenţa alegerile. Aceştia se numesc +bani ascunşi+”, iar existenţa lor „erodează încrederea” cetăţenilor, a denunţat preşedintele american Joe Biden la începutul acestei săptămâni.

Proiectul de lege Disclose (A dezvălui) prevedea să oblige orice grup de presiune sau asociaţie acţionând astfel să-şi declare donatorii ori de câte ori suma donată depăşeşte 10.000 de dolari în timpul unui ciclu electoral.

Dar toţi senatorii republicani s-a opus acestei reforme, argumentând că guvernul federal ar trebui să rămână în afara reglementărilor privind finanţarea campaniilor electorale.

„Astăzi, republicanii din Senat s-au aliniat alături de mega-donatorii lor şi interesele lor secrete pentru a proteja forţa care corupe cel mai mult politica americană: banul ascuns”, şi-a exprimat regretul senatorul democrat Sheldon Whitehouse, la originea reformei propuse.

articolul original.

Nouă morți după ce o clădire în care se desfășura campania electorală din Brazilia s-a prăbușit

20 September 2022 at 20:54
image

O clădire care găzduia un eveniment de campanie înaintea viitoarelor alegeri din Brazilia s-a prăbușit parțial marți, provocând moartea a nouă persoane și rănirea a cel puțin 31, au anunțat autoritățile, citate de AP.

În total, 64 de persoane erau prezente în acel moment, în interior

Accidentul a avut loc în timpul unei vizite la o companie de containere de transport maritim din statul Sao Paulo a candidaților care candidează pentru Congres și legislativul statului, au declarat oficialii.

Candidatul la Congres Ely Santos și candidatul la legislativul statal Jones Dozinette s-au numărat printre persoanele rănite în accidentul produs în suburbia Itapecerica da Serra din Sao Paulo.

În total, 64 de persoane erau prezente în acel moment, au declarat oficialii.
„Facem toate eforturile pentru a ne asigura că operațiunea de salvare se desfășoară cât mai rapid posibil”, a declarat purtătoarea de cuvânt a serviciilor de urgență din statul Sao Paulo, Luciana Soares, într-o declarație.

Brazilia urmează să organizeze alegeri federale și statale pe 2 octombrie.

articolul original.

La Vaslui se desfăşoară campania de informare şi prevenţie intitulată „Ia atitudine, spune stop violenţei!”

20 September 2022 at 11:04
image

Poliţiştii, împreună cu cei de la Antidrog şi jandarmii, merg în şcoli, unde derulează o campanie de informare şi prevenţie.

Proiectul se numeşte „Ia atitudine, spune stop violenţei!” şi vine pe fondul creşterii numărului de incidente în unităţile de învăţământ de la Vaslui.

Proiectul, iniţiat de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Vaslui, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, dar şi alte instituţii cu atribuţii în acest sens, urmăreşte creşterea nivelului de siguranţă a elevilor în unităţile de învăţământ din judeţul Vaslui, prin prevenirea faptelor de violenţă fizică şi psihologică.

Iniţiativa s-a impus inclusiv pentru faptul că într-un raport recent făcut public de conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie, referitor la anul şcolar precedent, s-a constatat o creştere a faptelor negative din unităţile de învăţământ. Mai exact, s-au înregistrat 93 de infracţiuni sesizate, cele mai multe dintre ele referindu-se la loviri şi alte violenţe, respectiv infracţiuni de furt.

Prin urmare, proiectul, care are sloganul „Ia atitudine, spune stop violenţei!”, va viza îndeosebi acele unităţi de învăţământ unde în anul şcolar anterior s-au înregistrat aceste incidente.

Acolo se vor derula cu precădere activităţi de informare, elevii vor afla despre cum să prevină asemenea incidente, cum să ia atitudine atunci când sunt martorii unor asemenea situaţii, dar şi care este răspunderea penală a minorilor pentru anumite fapte.

articolul original.

Elevi luați de la ore pentru a strânge PET-uri

18 September 2022 at 18:49

Acuze grave după încheierea programului iniţiat de Consiliul Judeţean Botoșani. Profesorul Daniel Botezatu acuză că oficialii județului s-au folosit de elevi care au chiulit de la ore pentru programul „Schimbă PET-ul cu biletul”.

Doina Federovici, şefa Consiliului Județean a afirmat vineri că aproximativ 100 de copii de la școlile și liceele din Botoșani au participat la campanie. Aceştia au mers de dimineață pe două trasee din municipiu pentru a aduna PET-uri, doze de aluminiu și sticle.

„E inadmisibil să lipsești de la orele de curs pentru a participa la aceste activități”

În schimbul a cinci PET-uri, sticle sau doze introduse în aparatele automate de colectare Tomra, puse la dispoziție de Kaufland, elevii au primit un bilet de transport gratuit cu autobuzele Eltrans.

Ceea ce nu a întrebat nimeni a fost dacă acei copii aveau sau nu ore în acea zi.

„Inițiativa e super ok. Problema a apărut astăzi (n.r., vineri) când am constatat că 14 elevi din clasa la care sunt diriginte au lipsit de la ora de franceză, sub motivul acțiunii de voluntariat. Ori sunt eu depășit, ori voluntariatul înseamnă activități în afara programului de lucru al voluntarilor. E inadmisibil să lipsești de la orele de curs pentru a participa la aceste activități, salutare, dar extrașcolare, în timpul liber al elevilor.

Văd, în imagine, oficiali care nu i-au întrebat pe copii: dar voi ce oră aveți acum? Mâine (n.r., sâmbătă) va fi altă activitate de voluntariat, de fapt o activitate de voluntariat propriu-zisă, în afara programului școlar, ceea ce este ok.

Rog inițiatorii acestor activități de voluntariat în care angajează elevii să fie atenți ca acestea să se desfășoare după programul școlar al copiilor convocați. Nu poți strânge peturi în timpul orei de franceză! Dacă era ora de istorie, mă supăram rău!”, a precizat profesorul Daniel Botezatu, într-o postare pe pagina lui de socializare.

Start dat de oficialii județului

Acţiunea de vineri a făcut parte din campania „Schimbă PET-ul cu biletul”, organizată în cadrul programului național „Vinerea Verde” de către Fundația Județeană pentru Tineret și Societatea de Transport Eltrans, la inițiativa Asociației „Act for Tomorrow” și Kaufland România, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

La Botoşani startul a fost dat de Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, Cristian Nistor, administratorul public al județului Botoșani, și Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani.

„Mă bucur că atât de mulți copii au dat curs invitației lansate de către reprezentanții Fundației Județene pentru Tineret. Felicitări pentru implicarea în această interesantă acțiune”, a declarat vineri Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

articolul original.

Campania „Let’s Do It, Romania!”, desfășurată și de Școala Gimnazială din Rădăuți-Prut

18 September 2022 at 06:34

Pe o vreme mohorâtă, elevii si cadrele didactice de la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-
Prut s-au alăturat campaniei Let’s do it, Romania, de Ziua Mondială a Curățeniei. Astfel, zone importante din Rădăuți-Prut, Rediu și Miorcani au fost igienizate.

PET-urile ambalajele, hârtiile, dozele de aluminiu și alte deșeuri lăsate la întâmplare au umplut sacii voluntarilor dar în același timp i-a și responsabilizat. Prin implicare, elevii au înțeles că este datoria fiecăruia dintre noi să avem grijă de natură și să o tratăm cu respect. Activitatea a fost un bun prilej pentru a socializa și a învăța adevărate lecții de viață de la seniori.

„Ne-am unit forțele pentru mediu, pentru comunitatea noastră, pentru că astfel cultivăm iubirea pentru natură, pentru că am primit de multe ori și am dorit să dăm și noi ceva înapoi comunității. Astăzi am dăruit din timpul și forța noastră. Mulțumim tuturor celor ce ne-au fost alături, ne-au sprijinit și încurajat! Împreună suntem mai puternici si putem lupta pentru o lume mai bună!”, a declarat Adina Moga, consilier pentru proiecte și programe educative școlare și extrașcolare.

articolul original.

Pastila cu tehnologie: chirurg robotizat sau robot chirurg?

17 September 2022 at 03:00
By: Nicolae

Ei bine, pentru moment, vorbim mai degrabă de un chirurg robotizat, capabil să opereze oameni aflați în dificultate, la mare distanță de un spital decent. Unii dintre voi vă veți întreba poate cam care este relevanța unui astfel de articol pe un site cu profil militar. Păi vă recomand să revedeți serialul MASH… MASH vine de la Mobile Army Surgical Hospital ceea ce poate fi tradus aproximativ ca spital de campanie al armatei.

Americanii au evoluat de atunci (dacă vă amintiți, serialul MASH este despre războiul din Coreea) adoptând „combat surgical hospitals (CSH)” și „forward surgical teams (FST)”. Câteva informații suplimentare aici.

Povestea pleacă din spațiu, un domeniu de avangardă unde sunt testate soluții inovatoare. Ideea este următoarea: dacă un astronaut aflat într-o misiune la mare distanță de Pământ (și Luna se încadrează aici) are nevoie de o intervenție chirugicală de urgență, ajutorul se află la zile, poate luni distanță. Sau chiar niciodată. Așa a apărut MIRA – „Miniaturized in vivo Robotic Assistant”, un chirurg robotizat sau un robot chirurg, mărturisesc că nu mi-e foarte clar încă.

robot chirurg MIRA

MIRA Sursa foto: fabricantul

Provocările misiunii MIRA care va zbura spre Stația Spațială Internațională în 2024 sunt generate de mediul de lucru: imponderabilitatea. Pe de altă parte, succesul misiunii va genera un robot capabil de operațiuni de mare finețe ceea ce va avea cu siguranță aplicabilitate și aici pe Pământ.

Profesorul Shane Farritor, inginer-profesor la Universitatea Nebraska – Lincoln care s-a ocupat de acest proiect a declarat următoarele: NASA has been a long-term supporter of this research and, as a culmination of that effort, our robot will have a chance to fly on the International Space Station.

Pe parcursul anului următor, Farritor și echipa sa vor scrie softul personalizat pentru MIRA, vor configura robotul astfel încât să poată fi transportat pe SSI într-un container standard folosit pentru transportul experimentelor și vor parcurge mai multe teste pentru a se asigura că MIRA va supraviețui lansării.

Cu ocazia unor teste anterioare, chirurgii au folosit acest robot pentru a opera rezecții de colon și a mai fost de asemenea folosit în mod telecomandat pentru a opera un pacient aflat la aproape 1500 km depărtare.

Mai multe informații despre MIRA puteți găsi aici și aici. Oricare ar fi viitorul războiului, răniți vor fi întotdeauna. Fie militari, fie civili.

articolul original.

Start în campania „Schimbă PET-ul cu biletul”. Aproape 100 de copii s-au implicat

16 September 2022 at 12:59

Aproximativ 100 de copii de la școlile și liceele din Botoșani au pornit vineri dimineață pe două trasee din municipiu pentru a aduna PET-uri, doze de aluminiu și sticle. În schimbul a cinci PET-uri, sticle sau doze introduse în aparatele automate de colectare Tomra, puse la dispoziție de Kaufland, elevii au primit un bilet de transport gratuit cu autobuzele Eltrans.

Acţiunea face parte din campania „Schimbă PET-ul cu biletul”, organizată în cadrul programului național „Vinerea Verde” de către Fundația Județeană pentru Tineret și Societatea de Transport Eltrans, la inițiativa Asociației „Act for Tomorrow” și Kaufland România, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. La Botoşani startul a fost dat de Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, Cristian Nistor, administratorul public al județului Botoșani, și Bogdan Buhăianu, viceprimarul municipiului Botoșani.

„Este o acțiune binevenită și mă bucur că atât de mulți copii au dat curs invitației lansate de către reprezentanții Fundației Județene pentru Tineret. Este momentul unei schimbări fundamentale în stilul nostru de viață, în sensul să colectăm selectiv deșeurile pe care le generăm pentru a lăsa o amprentă cât mai puțin vizibilă asupra naturii. Mai mult, este bine să folosim mijloacele de transport în comun pentru a reduce circulația și implicit emisiile de dioxid de carbon. Felicitări pentru implicarea în această interesantă acțiune”, a declarat Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

Sâmbătă are loc „Let’s do it, România!”

Acțiunea vine în preambulul campaniei „Let’s do it, România!” de sâmbătă, 17 septembrie, la care atât Consiliul Județean Botoșani, cât și instituțiile subordonate lui și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „ECOPROCES”, la care Consiliul Județean este membru, se implică și în acest an cu resurse materiale și umane, pentru buna derulare a campaniei naționale de curățenie.

„Asociația de Dezvoltare Intercomunitară «ECOPROCES» Botoșani a predat către Garda de Mediu Botoșani 480 role saci menajeri 120 litri (10 buc./rolă) pentru Campania «Let’s do it, România!». Tot prin implicarea «ECOPROCES», operatorii de salubritate vor colecta sacii cu deșeuri adunați în puncte fixe, iar operatorul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Stăuceni, pe parcursul acțiunii, își va prelungi programul. Angajații Consiliului Județean vor participa la acțiune, urmând a ecologiza parte a Drumului «Mănăstirilor». Ne pasă de mediu, iar acțiunile noastre au demonstrat acest lucru”, a conchis Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.

În 2021, Campania „Schimbă PET-ul cu biletul” a câștigat locul I la categoria mediu, în cadrul Romanian PR Awards. În ultimii doi ani, campania s-a bucurat de un real succes în rândul locuitorilor din Constanța, Craiova, Iași, Timișoara, Buzău, Galați, Sibiu, Oradea și Baia Mare, peste 6.700 de persoane participând în program. Aceștia s-au mobilizat exemplar și au colectat peste 3.300 kilograme de deșeuri.

articolul original.

Cetățenii Mioveniului sunt invitați la o nouă ediție a campaniei de ecologizare „Let’s Do It România!”

13 September 2022 at 18:33
image

Sâmbătă, 17 septembrie 2022, voluntarii sunt așteptați la Primăria oraşului Mioveni, în intervalul 08.30 – 09.00, la cea mai amplă acțiune de ecologizare „Let’s Do It România!”.

Sub coordonarea echipelor din cadrul Primăriei Mioveni se vor organiza acţiuni de ecologizare în mai multe zone verzi din oraș, accent punându-se pe malurile Râului Argeșel și zona Pădurii Făget.

Pentru ca rezultatul acțiunii să fie unul de impact, voluntarii sunt aşteptaţi să participe în număr cât mai mare.

Aceștia vor avea la dispoziţie mănuşi de protecție şi saci de plastic din partea organizatorilor, iar S.C. Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni SRL va asigura suportul logistic și transportul deşeurilor colectate.

Cei care doresc să se înscrie în această campanie pot obţine relaţii suplimentare de la reprezentanţii Biroului Protecţia Mediului din Primăria Mioveni sau la numărul de telefon 0348/455.444  (interior 111).

articolul original.

Naționala feminină de volei s-a calificat la CE

13 September 2022 at 06:35
By: Regie
image

Naționala feminină de volei a României a încheiat cu o victorie campania de calificare la Campionatul European de anul viitor. Mai mult, a terminat pe primul loc în grupa din care a făcut parte și puternica echipă a Croației.

În ultimul meci din grupa A, tricolorele au învins în deplasare, cu scorul de 3-2 (22-25, 25-15, 25-21, 23-25, 15-10) Israel. În urma acestui succes, România a terminat pe primul loc în clasament, la egalitate de victorii – 5 – și puncte (14) cu Croația, dar cu un raport al seturilor mai bun: 16:6, respectiv 16:7. Atât echipa noastră, cât și croatele, s-au calificat la turneul final al Campionatului European, care va avea loc anul viitor.

Adelina Ungureanu, una dintre jucătoarele de bază ale echipei României, nu a evoluat contra Insulelor Feroe, fiind odihnită, însă a fost una dintre voleibalistele cu o contribuție decisivă în obținerea calificării la turneul final al Campionatului European. Cu 23 de puncte, Adelina Budai-Ungureanu a fost cea mai bună marcatoare a echipei noastre și a meciului. A fost urmată de Diana Ariton, cu 20 de puncte reușite, dintre care 16 din atac și de Rodica Buterez, autoare a 18 puncte.

Președintele Federației Române de Volei, Adin Cojocaru, a arătat într-un interviu la finalul meciului cu Insulele Feroe, că este un an foarte bun al voleiului tricolor, care este singurul sport de echipă din România – alături de polo pe apă – care a reușit să califice la turneele finale ale Campionatelor Europene atât naționala de senioare, cât și pe cea de seniori. De asemenea, Adin Cojocaru a afirmat că a reușit să ”întinerească” naționala, astfel că România are acum un ”viitor în volei”, iar lucrul pe care îl are acum de făcut FRV este că ”trebuie doar să ai grijă de acest viitor și să îi creezi condițiile pentru a performa”.

Adin Cojocaru a afirmat că spaniolul Guillermo Naranjo, actualul selecționer al naționalei feminine, a fost ales dintre 8 antrenori pe care FRV i-a avut în vizor, acesta îndeplinind toate criteriile pe care și le-au dorit oficialii români.

articolul original.

În România, locuitorii din 65 de orașe din toate județele țării vor putea călători cu mijlocelele de transport în comun în schimbul a 5 deșeuri

13 September 2022 at 06:36
Foto: ebihoreanu.ro

În cadrul unei campanii, pe 16 septembrie, în Săptămâna Europeană a Mobilității, va fi sărbătorită la nivel național printr-o campanie inedită desfășurată în 65 de orașe din țară.

Astfel, Vineri 16 septembrie 2022, locuitorii din 65 de orașe din toate județele țării vor putea călători cu mijlocelele de transport în comun în schimbul a 5 deșeuri. Inițiativa aparține Asociației Act for Tomorrow și Kaufland România, fiind realizată în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul programului național Vinerea Verde.

Care este scopul?

Inițiatorii acestei campanii, care a cunoscut un real succes în cele 9 orașe în care a fost realizată în ultimii 2 ani, au hotărât să facă un pas înainte către un viitor sustenabil și au decis extinderea acesteia la nivel național în 65 de orașe cu transport în comun, din toate județele țării.

În acest sens, campania are ca obiective încurajarea folosirii transportului public și promovarea colectării separate a deșeurilor, care vor fi ulterior transformate în noi resurse.

Totodată, campania are și un obiectiv social, acela de a accesibiliza transportul public. Practic, cetățenii vor veni cu 5 PET-uri/doze/sticle la unul dintre magazinele Kaufland și vor primi în schimb un bilet cu două călătorii pentru mijloacele de transport în comun.

Cum se desfășoară campania?

Cei dornici să participe trebuie să aibă la ei 5 deșeuri (PET-uri, doze de aluminiu, sticlă) și să le introducă în automatele Tomra de colectare separată din parcările și din interiorul magazinelor Kaufland România. În urma acestui proces, pentru cei ce au colectat deșeurile separat, automatele vor elibera un cupon în baza căruia vor primi biletul de autobuz pentru două călătorii de la voluntarii prezenți la fiecare punct de colectare.

Concret, campania se desfășoară pe 16 septembrie, în intervalul 09:00-17:00, în 134 de magazine Kaufland România. Lista completă a localităților și magazinelor participante, https://tinyurl.com/LocatiiSchimbaPetulCuBiletul.

Extinderea campaniei este posibilă deoarece, începând cu 1 septembrie 2021, toate magazinele Kaufland din țară dispun de infrastructuri de reciclare de tip self-service pentru trei tipuri de ambalaje: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă și doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru), compania devenind astfel primul retailer din România, care oferă o rețea de automate de reciclare la nivel național.

Participanții vor primi cupoane cu 10% reducere

În plus, în cadrul campaniei „Să reciclezi e mai ușor decât crezi”, toți consumatorii care vor adopta un comportament ecologic primesc cupoane de 10% reducere, la fiecare 5 ambalaje colectate, pentru o anumită categorie de produse ce se actualizează lunar cu sprijinul furnizorilor. În perioada 14-20 septembrie 2022 se va oferi 10% reducere pentru toată categoria de sucuri necarbonatate.

Toate PET-urile colectate în cadrul campaniei vor fi transmise către fabricile de reciclare, unde vor fi transformate în noi materiale.

Totodată, primăriile din orașele participante au fost invitate să se alăture ca parteneri în campanie și să susțină implementarea acesteia în orașele lor.

În contextul sustenabilităţii, campanii similare au fost desfășurate și în alte mari orașe din lume și au avut rezultate extrem de bune: Roma (Italia), Istanbul (Turcia), Beijing (China), Surabaya (Indonezia). De exemplu, în Istanbul, în primul an al campaniei au fost colectate 4.1 milioane de PET-uri, echivalentul a 75.000 kg de plastic.

Mai mult decât atât, în ultimul an numeroase state din Europa au început să ia măsuri în vederea accesibilizării transportului public, acestea având atât obiective sociale, cât și de mediu.

Proiectul a fost un succes în Germania

De exemplu, proiectul pilot al biletelor de 9 euro pentru transport public implementat de Germania pentru 3 luni a fost un succes, 52 milioane de persoane achiziționând biletul. Potrivit unui sondaj VDV, 15% din utilizatorii abonamentului au declarat că fără prețul special nu ar fi călătorit așa cum au făcut-o.

În plan general, la nivelul impactului asupra mediului programul a generat o reducere de 1.8 milioane de tone a emisiilor de CO2, iar poluarea aerului a scăzut cu 7%. Urmând exemplul Germaniei, din 1 septembrie Spania a lansat un program de gratuitate pentru trenurile locale și regionale.

Astfel, „Extinderea la nivel național reprezintă unul dintre obiectivele pe care le-am avut încă de la lansarea campaniei „Schimbă PET-ul cu biletul”. Ne bucurăm că, alături de Kaufland România și Ministerul Mediului, vom reuși să replicăm această campanie într-o mișcare națională.

Credem cu tărie că România trebuie să țină pasul cu noile direcții europene, potrivit cărora încurajarea folosirii transportului public reprezintă una dintre cele mai importante soluții pentru problema poluării aerului în marile orașe cauzată de transportul auto.

De asemenea, vom susține primăriile care doresc să transforme campania într-o inițiativă permanentă pentru orașele lor” – a declarat Andrei Coșuleanu, Președintele Asociației Act for Tomorrow.

Schimbă PET-ul cu biletul

La rândul său, „Ne bucurăm că putem pune la dispoziția acestei campanii strategice, dezvoltată alături de partenerii noștri de la Asociația Act for Tomorrow, infrastructura de colectare a deșeurilor disponibilă în toate magazinele Kaufland din țară.

De asemenea, suntem fericiți că am reușit să creștem campania „Schimbă PET-ul cu biletul” de la o inițiativă locală la una națională și să oferim astfel locuitorilor din 65 orașe din țară, pe lângă infrastructura de colectare și bilete de autobuz gratuite și să încurajăm utilizarea mijloacelor de transport în comun.

Astfel reușim să transformăm în realitate viziunea noastră „Mai puțin plastic – Circuite închise”, asumată prin strategia REset Plastic a Grupului Schwarz” – a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

De altfel, campania Schimbă PET-ul cu biletul s-a bucurat în ultimii 2 ani de un real succes în rândul locuitorilor din Constanța, Craiova, Iași, Timișoara, Buzău, Galați, Sibiu, Oradea și Baia Mare, peste 6.700 de persoane participând la campanie. Aceștia s-au mobilizat exemplar și au colectat peste 3.300 kg deșeuri, oferind un răspuns pozitiv și contribuind la dezvoltarea unor orașe mai curate, prin implicare și responsabilitate.

În 2021, Campania Schimbă PET-ul cu biletul a câștigat locul I, la categoria mediu, în cadrul Romanian PR Awards, cea mai importantă competiție de PR din România.

Aşadar, campania face parte și din Programul Național Vinerea Verde, inițiat de Ministerul Mediului, o inițiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe, prin care toți cetățenii sunt încurajați să utilizeze transportul alternativ pentru deplasarea la și de la serviciu.

articolul original.

Ucraina recunoaște că mult mediatizata ofensivă din sud a fost o campanie masivă de dezinformare

11 September 2022 at 04:01
By: -
image

Mult mediatizata ofensivă din sudul Ucrainei a fost o campanie de dezinformare pentru a distrage atenţia Rusiei de la ofensiva reală, pregătită în regiunea Harkov, au declarat reprezentanţi ai forţelor speciale ale Ucrainei, citaţi de The Guardian.

Publicitate

Forţele ucrainene continuă să facă progrese rapide şi neaşteptate în nord-estul ţării, recâştigând peste o treime din regiunea ocupată Harkov în numai trei zile. O mare parte din câştigurile teritoriale ale Ucrainei au fost confirmate sâmbătă de Ministerul rus al Apărării.

„A fost o mare operaţiune specială de dezinformare”, a spus Taras Berezovets, un fost consilier pentru securitate naţională devenit ofiţer de presă pentru brigada Bohun a forţelor speciale ucrainene.

Publicitate

„Rusia s-a gândit că va fi în sud şi şi-a mutat echipamentul. Apoi, în loc de sud, ofensiva a avut loc acolo unde se aşteptau mai puţin, iar acest lucru i-a făcut să intre în panică şi să fugă”, susţine el.

Cum a funcționat dezinformarea

La 29 august, comandamentul sudic al Ucrainei a anunţat că a început ofensiva mult aşteptată din regiunea Herson. Dar soldaţii de pe linia frontului din Herson au declarat la acea vreme că nu au văzut nicio dovadă a ofensivei menţionate sau că luptele active care au avut loc au fost o reacţie la o tentativă de ofensivă a Rusiei cu câteva zile mai devreme.

Publicitate

În ultimele două săptămâni, forţele ucrainene din sud au ocupat mai multe sate – nu este puţin lucru, având în vedere puterea raportată a poziţiilor ruseşti. Totuşi, capturarea acestor mici sate din regiunea Herson, cu câteva mii de locuitori, a devenit dintr-o dată o mare ştire internaţională.

Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, a insistat asupra unui „regim al tăcerii” şi le-a interzis temporar jurnaliştilor să viziteze primele linii din Herson.

Dar Berezovets spune că agitaţia mass-media în jurul ofensivei din sud a fost o campanie coordonată de dezinformare a Ucrainei, care a vizat forţele ruse și care se construia de câteva luni.

Iar campania a avut succes, Rusia mutând echipamente şi personal pe frontul de sud, inclusiv din regiunea Harkov, a spus Berezovets.

„Între timp, soldaților ucraineni din Harkov li s-au oferit cele mai bune arme vestice, în mare parte americane”, a declarat el.

O parte a operaţiunii speciale a constat în îndepărtarea informatorilor din părţile controlate de forţele ucraineene în Harkov, pentru a-i împiedica să transmită ruşilor informaţii despre pregătirile Ucrainei, a declarat și o sursă militară care cunoaşte detaliile operaţiunii.

„[Informatorii] au fost aproape complet îndepărtaţi. Ei erau în mare parte civili ucraineni normali, dar erau nişte agenţi ruşi sub acoperire ca civili ucraineni”, a spus sursa citată, adăugând că „ruşii habar nu aveau ce se întâmplă.”

Rușii spun că fuga lor face parte din strategie

Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea, dar au susținut că este parte din strategia armatei ruse, care s-a retras din Izium şi oraşul Balakliia pentru a muta forțele pe fronul din Doneţk.

„A fost efectuată o operaţiune de trei zile privind retragerea şi transferul organizat al grupului de trupe Izium-Balakliia pe teritoriul Republicii Populare Doneţk”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Presa de stat rusă şi bloggerii au confirmat că soldaţii ruşi au fost forţaţi să se retragă pe scară largă din Harkov.

Trupele ucrainene au îndepărtat în ultimele zile forţele ruse dintr-o serie de aşezări din regiunea pe care Moscova a ocupat-o încă din primele zile ale invaziei sale.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că forţele ucrainene au eliberat peste 30 de aşezări în regiunea Harkov.

Un localnic din Izium a spus că trupele ucrainene au intrat în oraş. Înainte de aceasta, „forţele de ocupaţie ruse s-ai retras rapid, lăsând în urmă muniţii şi echipamente”.

Recucerirea oraşului Izium de către Ucraina ar putea fi cel mai important succes al său de la începutul invaziei.

”Prin capturarea oraşului din apropiere, Kupiansk, forţele ucrainene au reuşit să întrerupă liniile de aprovizionare pentru formaţiunile ruse care controlează zona Izium”, a declarat Serghei Kuzan, expert militar la Centrul de Securitate şi Cooperare din Ucraina.

articolul original.

Fanii FC Botoșani alături de Valentin Mihalache (video)

10 September 2022 at 14:05

Așa cum au anunțat de miercuri, reprezentanţii FC Botoșani demarează o nouă campanie umanitară. După ce în trecut a reușit să schimbe cu adevărat destine prin campaniile umanitare în care a fost implicat, clubul se implică într-o nouă acțiune de suflet, pentru asistentul Valentin Mihalache.

Reprezentanții FC Botoșani au răspuns promt apelului lansat de Ovidiu Caia, unul dintre ambulanţierii Servicului Județean de Ambulanţă (SJA). Clubul a venit în sprijinul unuia dintre cei mai vechi şi respectaţi asistenţi din cadrul Unităţii de Primiri Urgențe (UPU). După ce a salvat mii de vieţi în Urgenţe, Valentin Mihalache, a început el însuşi lupta cu o boală gravă.

La meciul de vineri seară, cu UTA Arad, jucătorii au ieșit pe teren purtând tricouri cu chipul lui Valentin Mihalache și un banner de susținere pentru acesta (n.r. „Alături de Valentin Mihalache).

De asemenea, botoşănenii care au venit pe stadion la meciul cu UTA Arad au donat orice sumă pentru aceeași cauză. Pe stadion au fost prezente mai multe urne mobile în care spectatorii au putut dona în cadrul campaniei „Alături de Valentin Mihalache”. Acestea au fost plimbate prin tribune de voluntare ale SJA Botoşani. Toate fondurile colectate în urma acestei acțiuni au fost direcționate către Valentin Mihalache.

Potrivit organizatorilor acţiunii, peste 5000 de lei au fost strânşi de la spectatorii veniţi pe stadion vineri seară.

articolul original.

ADI „ECODES SĂLAJ” – Campanie de informare pentru colectarea selectivă a deșeurilor

9 September 2022 at 06:56
By: Regie

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ECODES Sălaj”, împreună cu operatorii de salubrizare organizează, în cursul lunii septembrie, o serie de întâlniri cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale din județul Sălaj. Acțiunile fac parte dintr-o campanie amplă de informare și conștientizare privind fluxul tehnologic al deșeurilor.

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „ECODES Sălaj”, împreună cu operatorii de salubrizare Asocierea SC Instal Ros SRL – SC Cleanman SRL şi Asocierea SC Brantner Environment SRL – SC Brantner Servicii Ecologice SRL, organizează, în cursul lunii septembrie, o serie de întâlniri cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale din județul Sălaj.

Acțiunile fac parte dintr-o campanie amplă de informare și conștientizare privind fluxul tehnologic al deșeurilor, respectiv importanța colectării selective și a reciclării, pentru a avea un mediu mai curat și o mai bună calitate a vieții.

Până în prezent au fost organizate trei astfel de întrevederi la care au luat parte, alături de primari și viceprimari din UAT-urile deservite de Asocierea Instal Ros SRL – SC Cleanman SRL, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, vicepreședinții Cristian-Claudiu Bîrsan și Szilágyi Róbert-István, administratorul public al județului, Marian-Paul Maghiu, și secretarul general al județului, Cosmin-Radu Vlaicu.

Întâlnirile au debutat cu vizite de lucru la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor de la Dobrin, în cadrul cărora au fost oferite detalii privind fluxul tehnologic al deșeurilor de la colectare, transport, sortare, până la valorificare, respectiv depozitarea finală. Complementar au fost furnizate informații despre stația de tratare mecano-biologică, cea de compostare și cea de epurare.

Ulterior, reprezentanții ADI „ECODES Sălaj” au prezentat rezultatele activității de colectare a deșeurilor pe fiecare UAT în parte, subliniind necesitatea formării și consolidării, în rândul cetățenilor, a deprinderilor de colectare selectivă și reciclare, în vederea creșterii cantităților de deșeuri ce pot fi valorificate.

În acest scop, ADI „ECODES Sălaj” va lansa un “proiect-pilot” în cadrul căruia operatorii de salubrizare vor distribui populației saci de culori diferite (galben, albastru, verde) destinați colectării selective, și un alt proiect, derulat în școli, pentru creșterea nivelului de informare și conștientizare a elevilor din ciclul primar cu privire la colectarea selectivă și reciclarea deșeurilor.

articolul original.

Războiul lui Nicușor Dan cu Gabriela Firea

8 September 2022 at 17:50

Miroase a campanie electorală. Pe alocuri și pute. Gabriela Firea bate studiourile televiziunilor și se pozează în tot soiul de ipostaze de binefăcătoare. Se vrea la Primăria Bucureștilor cu orice preț. Încă nu știm ce au decis Marcel Ciolacu și PSD-ul cu dînsa și cu Pandele. După unele surse, distanța între cele două vedete ale PSD începe să crească. Dacă într-un sondaj plătit de Firea, fosta primăriță este egală cu Nicușor Dan, vă dați seama la ce distanță se află unul de altul.

De cealaltă parte, Nicușor Dan dă semne că vrea să iasă din muțenia politică în care supraviețuit pînă acum. Adică să iasă la atac. Mai zilele trecute, primarul supersilențios a făcut o plîngere la DNA și a postat pe Facebook următorul text:

Am transmis DNA o sesizare cu privire la aspecte nelegale identificate de Corpul de Control al Primarului General în verificarea efectuată la STB.

Obiectul sesizării este achiziția de tramvaie noi din gama de 18 metri printr-o procedură demarată de STB în anul 2019 și încheiată în anul 2020 cu declararea firmei Electroputere VFU Pașcani drept câștigătoare a licitației.
Întrebările la care sunt sigur că bucureștenii ar dori să afle răspunsul sunt:

1.De ce conducerea STB reprezentată de la acea dată a continuat demersurile pentru finalizarea procedurii de achiziție, deși la momentul aprobării raportului de procedură nu avea alocate fondurile necesare în conformitate cu prevederile legale?

2. De ce STB a decis încă din anul 2019 să achiziționeze tramvaie de 18 metri în contextul în care fluxul de călători ar justifica o nevoie de tramvaie mai lungi?

Opțiunea STB a fost pentru VFU Pașcani care aducea componente din Rusia și vindea apoi la prețuri majorate.

Situația de fapt este agravată și de faptul că VFU Pașcani a introdus în instanță o cerere de penalități în valoare de 1% pe zi din valoarea contractului până la încheierea contractului cu STB.

Care este explicația acestei plîngeri? În momentul organizării licitației pentru cele 40 de tramvaie de 18 m, STB și Primăria Capitalei nu aveau prevăzute în buget sumele pentru o asemenea investiție. În ciuda acestui fapt, primărița de atunci Gabriela Firea a insistat pentru organizarea ei și firma Electroputere VFU Pașcani (în spatele căreia se afla Gruia Stoica) a devenit cîștigătoarea licitației. VFU Pașcani și Gruia Stoica mizau pe cooperarea cu o firmă rusească, furnizoare de echipamente super ieftine.

Ce s-a întîmplat? Fără bani pentru contract, cîștigătorii licitației au dat în judecată STB și, ca la noi, au cîștigat o despăgubire de 1% pe zi.

Site-ul Mobilitate.eu prezintă situația și decizia Secției a IX de Contencios administrativ și Fiscal:

STB SA este obligată de instanță să semneze contractul și să achiziționeze cele 40 de tramvaie noi licitate în 2020. STB SA și Primăria Capitalei au lansat în septembrie 2019 licitația pentru ” Tramvaie noi din gama de 18 m cu podea total coborata” , în valoare de 769 milioane de lei. Pe data de 13.12.2019 a fost încheiată perioada de depunere a ofertelor, acestea fiind depuse de Astra Vagoane Arad (în asociere cu CRRC) și Electroputere VFU Pașcani, în final în 2020 contractul fiind atribuit Electroputere VFU Pascani. Tramvaiele la momentul licitației au fost achiziționate pentru înlocuirea vechilor tramvaie Tatra T4R pe liniile cu capacitate redusă de transport.

Totuși, din cauza problemelor bugetare, STB SA a decis să suspende finalizarea procedurii, adică semnarea contractului și achiziția lotului de 40 de tramvaie. A urmat o serie de procese între STB SA și Electroputere VFU Pascani, iar săptămâna aceasta a fost dată soluționarea finală de către Judecătoria Sectorului 1.

Astfel, decizia în ultimul proces, este vorba de o decizie finală, este următoarea:
Tip solutie: Admite cererea
Solutia pe scurt: Admite cererea de încuviinţare a executării silite. Încuviinţează executarea silită în temeiul titlului executoriu Decizia nr. 359/C5/75 din data de 19.02.2021 pronunţată de CNSC, definitivă prin Decizia civilă nr. 969/20.04.2021, pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a de Contencios Administrativ şi Fiscal, pentru obligaţia de a finaliza procedura de atribuire a contractului de achiziţie sectorială, având ca obiect Tramvaie noi din gama 18m cu podea total coborata, la care se adaugă orice accesorii, actualizări ?i cheltuieli de executare silită ar putea rezulta sau calcula în cursul executării silite. Fără cale de atac. Pronunţată azi, 17.02.2022, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin intermediul grefei instanţei.
Document: Încheiere finală (dezinvestire) 17.02.2022”

(mobilitate.eu)

Totuși, banii pentru achiziția celor 40 de tramvaie de 18 metri (despre care Nicușor Dan spune că erau prea scurte și nu foloseau la mare lucru) nu există iar STB ar fi obligată să deruleze contractual și să plătească despăgubiri.

Unii spun că Nicușor Dan se pregătește să o întrebe pe Gabriela Firea pe ce a cheltuit cele 4,17 miliarde de euro în trei ani de mandat? Întrebarea este validă cîtă vreme, la instalare, Nicușor Dan a preluat doar trei contracte?

Se pare că Nicușor Dan începe să prindă glas și să scoată la iveală argumente. A vorbit puțin, dar a început derularea a 150 de contracte importante pentru București.

Nu am nici o îndoială că războiul pentru banii Capitalei continuă din ce în ce mai dur, indiferent dacă intervine DNA-ul sau primește ordin să cerceteze cu privirea la Lună.

articolul original.

Final de campanie ”Donează un ghiozdan – fă un copil să zâmbească”

8 September 2022 at 07:38
image

În urma campaniei filantropice „Donează un ghiozdan –fă un copil să zâmbească”, prin intermediul Asociației Filantropia Ortodoxă filiala Gherla și Serviciului De Asistență Comunitară din cadrul Protopopiatului Ortodox Român Gherla, s-a adus bucurie și speranță copiilor care provin din familii defavorizate, cu risc de excluziune socială, eșec sau abandon școlar, cu posibilități materiale reduse, monoparentale sau minori crescuți de bunici sau familia extinsă a acestora din Gherla și împrejurimi, s-au bucurat de un cadou special.

În perioada 1 august – 1 septembrie 2022 s-au colectat fonduri, ghiozdane echipate, la sediul Protopopiatului Ortodox Gherla, care apoi au fost oferite elevilor/copiilor din medii defavorizate.

„Mulțumim tuturor donatorilor, persoane fizice sau companii din oraș și nu numai, care și-au dovedit solidaritatea și bunătatea și s-au mobilizat, răspunzând prezent dorinței noastre de a schimba destinele acestor copilași.
Bunul Dumnezeu să vă răsplătescă jertfa și strădania depusă. Vă mulțumim!”, transmite Simina Ionela Trifan, asistentă socială din cadrul Serviciului De Asistență Comunitară – Protopopiatul Ortodox Român Gherla.

foto: arhiva

articolul original.

Poliția Română atenționează asupra unei campanii de înșelăciune online

4 September 2022 at 08:23
image

Poliția Română avertizează cetățenii cu privire la o campanie online FAKE de trimitere a unor e-mailuri în numele instituției. Instituția a publicat o imagine drept exemplu pe pagina oficială de Facebook și atenționează că astfel de mesaje nu sunt trimise de poliție.

„Niciodată nu este prea târziu să ne protejăm de tot ce înseamnă FAKE! Poliția Română nu trimite astfel de mail-uri! Recomandăm să nu dați importanță unor astfel de mesaje, mail-uri sau orice altă abordare similară. Sesizați-ne dacă ați suferit vreo vătămare a intereselor legitime.Puteți să citiți câteva rânduri și o să observați că mail-ul este plin de greșeli… Traducerea a dat eroare. Să auzim doar de bine!”, este mesajul publicat pe pagina de socializare.

articolul original.

Noi variante de coronavirus ar putea apărea la iarnă, avertizează Agenția Europeană a Medicamentului. Totodată, UE se pregătește de o nouă campanie de vaccinare

2 September 2022 at 18:20
image

Noi variante ale coronavirusului ar putea apărea în această iarnă, dar vaccinurile existente ar trebui să protejeze oamenii împotriva formelor severe ale bolii, a declarat vineri Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).

Autoritatea europeană de reglementare a organizat o conferință de presă regulată cu privire la situația Covid-19, în timp ce Uniunea Europeană se pregătește să lanseze o campanie pentru efectuarea rapelului, înaintea unui posibil nou val de cazuri până la sfârșitul anului.

Campania de rapel va fi efectuată cu vaccinuri adaptate – aprobate de EMA joi – care vizează varianta Omicron, acum dominantă, și vaccinurile originale dezvoltate pentru a lupta împotriva primei tulpini de virus care a apărut pentru prima dată în China în 2019, a declarat EMA.

Dar oamenii „nu ar trebui să aștepte un anumit vaccin”, a spus șeful strategiei de vaccinare al EMA, Marco Cavaleri.

„Ar putea apărea o variantă cu totul nouă, pe care nu suntem în măsură să o prezicem astăzi”, a adăugat el.

EMA a aprobat joi vaccinurile adaptate de Pfizer-BioNTech şi Moderna care vizează subvarianta Omicron BA.1 şi tulpina originală a noului coronavirus.

Apar noi soluții de apărare contra Coronavirusului

Un nou vaccin Pfizer, care ţinteşte subvariantele deosebit de contagioase de Omicron BA.4 şi BA.5, apărute în ultimele luni şi care au devenit dominante la nivel mondial, ar urma să fie autorizat de EMA la jumătatea lunii septembrie.

Un vaccin similar dezvoltat de Moderna se află la rândul său în pregătire. Aceste vaccinuri adaptate pentru a combate Omicron vor fi în mare parte rezervate persoanelor vulnerabile, precum vârstnicii, femeile însărcinate şi angajaţii din sectorul sănătăţii.

Cei mai mulţi europeni vor primi vaccinurile originale, „care sunt în continuare capabile să ofere protecţie împotriva formelor grave de COVID-19 şi împotriva riscului de deces”, deşi sunt mai puţin eficiente împotriva riscului de transmitere virală, a explicat Cavaleri, potrivit Agerpres.ro.

articolul original.

Șoferii cu copii la bord, sensibilizați printr-o campanie a poliției: copiii fac ce văd la părinți

2 September 2022 at 11:49

Polițiștii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității împreună cu cei din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat pe 1 septembrie activități interactive cu ocazia unei campanii privind siguranța copiilor în autovehicule.

Polițiștii au dat curs inițiativei unei companii de comercializare carburanți, în cadrul parteneriatului „Misiune zero copii neasigurați”, desfășurând activități preventive și purtând discuții cu adulții și copiii, referitoare la siguranța rutieră și importanța respectării regulilor de circulație în stația de alimentare Petrom, din localitatea Baciu.

Astfel de activități au mai avut loc la Gherla și Câmpia Turzii, în stațiile de alimentare Petrom.

politie gherla petrom sofer

politie gherla petrom sofer

politie gherla petrom sofer

Având în vedere accidentele cu urmări grave din cauza neutilizării corecte sau nefolosirii sistemelor de siguranță pentru copii, este necesar ca părinții să cunoască riscurile la care pot fi expuși copiii, dar și măsurile care pot fi luate pentru a preveni evenimentele negative.

Părinții trebuie să conștientizeze că, atunci când nu folosesc centura de siguranță, copiii văd și preiau acest obicei și că, nefolosirea sistemelor de siguranță pentru copii sau folosirea incorectă a acestora pun în pericol viața copilului.

Copiii trebuie să fie informați (educați) că, centura nu este opțională și că este foarte important să o poarte pentru că le poate salva viața.

articolul original.

1.500 de copii din satele judeţului primesc ghiozdane într-o campanie derulată de Episcopia Huşilor

1 September 2022 at 12:44
image

1.500 de copii din localităţile rurale ale judeţului Vaslui vor primi ghiozdane echipate cu rechizite în cadrul celei de-a cincea ediţii a Campaniei “Un ghiozdan pentru anul şcolar”, derulată de Episcopia Huşilor prin Asociaţia “Filantropia ortodoxă”.

“Mergem în aceste zile, în caravană, în mai multe comunităţi rurale, unde preoţii parohi şi angajaţii asociaţiei noastre au identificat cazurile cele mai vulnerabile. (… ) Mulţumim foarte mult celor care ne sprijină în acest demers şi le suntem recunoscători în numele tuturor copiilor”, a spus preşedintele Asociaţiei “Filantropia Ortodoxă” Huşi, Vladimir Beregoi, conform site-ului episcopiei.

În prima zi a caravanei, reprezentanţii asociaţiei filantropice au fost însoţiţi de preotul Parohiei ortodoxe româneşti “Sfântul Apostol Andrei” din Würzburg, Germania, Ghelasie Păcurar, un colaborator al Asociaţiei “Filantropia Ortodoxă” Huşi, care pentru acest an a pregătit 200 de ghiozdane noi, pline cu rechizite.

Ghiozdanele vor fi împărţite copiilor din satele Tăcuta, Mirceşti, Dumasca, Protopopeşti şi Emil Racoviţă din Protopopiatul Vaslui.

articolul original.
❌