ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Reguli schimbate pentru vârstnici

28 November 2022 at 14:09
image

Camera Deputaților a aprobat  proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea normelor privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice. Parlamentarii vor să schimbe regulile în ceea ce îi privește pe cei care au grijă pe persoanele vârstnice.

Camera Deputaților a aprobat  proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice. Noul proiect de lege prevede ca îngrijitorii informali care vor avea grijă depersoanele  vârstnice din familie vor avea posibilitatea de a lucra cu normă parțială și să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al unui îngrijitor la domiciliu. Este important de precizat că îngrijitorii formali sunt calificați și certificați profesional, în timp ce îngrijitorii informali nu au niciun fel de calificare. Legislația în vigoare prevede că soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program redus de lucru, de jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu. Noul proiect de lege va permite îngrijitorilor informali care își asumă responsabilitatea îngrijirii unei/unor persoane vârstnice, aflate într-o situație de dependență sociomedicală, să beneficieze de un program de lucru de jumătate de normă. Totodată, în baza unui contract încheiat cu serviciul public de asistență socială, aceștia pot să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu pentru gradația. De asemenea, proiectul de lege stabilește că autoritățile locale vor avea obligația de a stabili în bugetele locale sumele necesare pentru plata acestor îngrijitori informali, bazându-se pe anchetele sociale efectuate. Mai mult, indemnizația ce va fi acordată îngrijitorilor informali va veni în procent de 30% din partea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale .

Noul proiect legislativ are ca obiect acordarea de îngrijire la domiciliu persoanelor în vârstă care nu se mai pot descurca singure în viața de zi cu zi și împiedicarea trimiterii acestora la centre rezidențiale.

Amintim că pentru ca aceste prevederi să intre în vigoare, proiectul trebuie să fie promulgat de președintele României, Klaus Iohannis, prin decret prezidențial și să fie publicat în Monitorul Oficial. Legea intră în vigoare la 3 zile de la data publicării.

articolul original.

Prețul la energie s-a votat

25 November 2022 at 07:56
image

Camera Deputaților a adoptat  legea privind plafonarea prețurilor la energie electrică. Iată ce au decis parlamentarii și la ce trebuie să se aștepte românii.

Camera Deputaților a adoptat  legea privind plafonarea preturilorla energie electrică. Potrivit noii legi, consumatorii casnici vor plăti 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar care este mai mic de 100 KWh inclusiv. Noua lege a fost adoptată de Camera Deputaților cu 177 de voturi pentru, 75 împotrivă și 11 abțineri. Camera Deputaților este for decizional. Acum, legea urmează să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. După ce va fi semnată de președintele României, legea va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la 3 zile de la publicarea acesteia. Astfel, conform legii adoptate de Camera Deputatilor prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrica va fi:

0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic de 100 KWh inclusiv, pentru clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, pentru clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum și pentru familiile monoparentale.

0,80 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de maximum 255 kWh.

1 leu/kWh pentru IMM-uri, spitale, școli, creșe, grădinițe, biserici, instituții publice, Metrorex, industria pharma, institute de cercetare, aeroporturi.

1,3 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de peste 255 kWh și pentru industria mare.

De asemenea, potrivit legii, prețurile se vor raporta fie la consumul lunar, pentru cei care trimit indexul, fie pe media la 3 luni.

articolul original.

Alina Gorghiu atacă partenerii de Coaliție: PSD nu ar fi de acord niciodată cu modificarea acestei legi

24 November 2022 at 21:15
image

Invitată joi la Buzău, la ”Cafeneaua Liberală”, activitate periodică a Organizaţiei de Tineret a PNL Buzău, liderul PNL, Alina Gorghiu, a transmis că formațiunea va lupta pentru ca proiectul ce vizează ca tinerii să voteze începând cu vârsta de 16 ani, să fie adoptat, chiar dacă PSD nu doreşte să treacă acest proiect, din simplu motiv că tinerii nu votează PSD.

În acest context, Alina Gorghiu a adus în discuţie faptul că liberalii încearcă să schimbe legislaţia electorală astfel încât tinerii să îşi poată exercita dreptul la vot după împlinirea vârstei de 16 ani.

”Ca tânăr, de la 16 ani ai dreptul să munceşti, dar nu ai voie să şi votezi. Mi se pare totuşi un soi de discriminare la modul că: bun, am 16 ani, am dreptul să muncesc, sunt mai informat ca o persoană, să zic, de 80 de ani, dar eu nu am dreptul să votez. Şi vă întreb: vi se pare normal? Eu cred că putem schimba asta. Deja un proiect în acest sens a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, doar că acest proiect prevede doar votul la europarlamentare pentru că pentru celălalt tip de alegeri este necesară schimbarea Constituţiei”, le-a spus Alina Gorghiu tinerilor liberali buzoieni.

În continuare, ea a afirmat că din primăvară liberalii ar putea iniţia procedura de strângere de semnături pentru declanşarea referendumului de schimbare a Constituţiei, considerând că strângerea numărului de semnături necesar nu ar trebui să fie o problemă pentru un partid mare ca PNL.

”Chiar mă gândesc ca din primăvară să ne apucăm de treabă şi să strângem numărul de semnături necesar pentru a declanşa referendumul în vederea schimbării Constituţiei. Nu ar trebui să fie un efort prea mare pentru PNL, care suntem totuşi un partid mare”, a spus Gorghiu.

Proiectul legislativ nr.474/2022 a fost adoptat tacit de Senat şi se află în prezent la Camera Deputaţilor care este for decizional şi a primit deja aviz de la două comisii de specialitate.

De asemenea, Gorghiu a susţinut că PNL are tot interesul să adopte un asemenea proiect, în timp ce PSD nu ar fi de acord niciodată cu modificarea legii.

”Doar PNL va lupta pentru ca acest proiect să fie adoptat. PSD nu doreşte să treacă acest proiect, din simplu motiv că tinerii nu votează PSD. Şi aşa, sunt sigură ca dacă acest proiect va fi adoptat tacit, atunci cu siguranţă va fi atacat la Curtea Constituţională, pentru că social-democraţii nu vor fi niciodată de acord cu aşa ceva şi nu trebuie să vă spun eu de ce”, a mai declarat Alina Gorghiu, conform news.ro

articolul original.

Lege votată de coaliție: Sindicatele primesc noi puteri – Pot avea afaceri și implicare politică

24 November 2022 at 14:24
image

Camera Deputaților a votat o nouă lege a dialogului social, prin care sindicatele capătă noi puteri. Legea reprezintă un jalon din PNRR, cu termen de îndeplinire finele acestui an. Inițiativa aparține PSD, iar PNL-iștii, care până acum s-au opus celor mai multe dintre prevederi, au cedat după negocieri și au votat și ei ”pentru”. Legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, informează G4Media.

Critici privind noua lege a dialogului social

În ciuda aparențelor, specialiștii susțin că noua lege nu va încuraja dialogul social, ba chiar va acutiza conflictele dintre angajați și angajatori, existând riscul unor blocaje semnificative în economie.

„Avem mari rezerve că această lege va încuraja mai mult dialog social real așa cum la nivel declarativ susținem cu toții că ne dorim. Deși în aparență dezvoltă mecanisme pentru mai mult dialog cu sindicatele, deschide destul de larg ușa mai multor conflicte colective din motive cu relevanță redusă, greve de solidaritate sau greve naționale împotriva politicilor statului. În loc să creăm un cadru bazat pe încredere și construcție riscăm să ajungem într-un peisaj marcat de conflict și în care cele două părți, angajații și angajatorii, nu își înțeleg reciproc nevoile sau limitările cu riscul unor blocaje semnificative în economie. Nu se poate relansa dialogul social bipartit la toate nivelurile punând conflictul pe primul loc și reducând responsabilitatea celor care l-au inițiat. Vom plăti cu toții costurile unor greve care nu au nicio legătură cu companiile afectate”, a explicat Radu Burnete, directorului executiv al organizației patronale Concordia, potrivit unui comunicat.

Principalele prevederi ale noii legi ce vizează sindicatele:

– Sindicate pot desfășura activități cu caracter politic ( a fost eliminată interdicția din vechea legislație)
– Sindicatele mai primesc o ocazie de a desfășura activități aducătoare de profituri: organizarea de cursuri de pregătire şi calificare profesională, precum și de consultanță.
– Sindicatele au dreptul de a folosi în scopuri comerciale bunurile primite de la autorități cu titlu gratuit
– Scade numărul de angajați necesar pentru crearea unui sindicat de la 15 la 10
– În lipsa unui sindicat reprezentativ, a scăzut semnificativ pragul (de la jumătate plus unul din numărul angajaților la un sfert) necesar pentru a declara grevă
– Apare greva politicii sociale și economice a Guvernului. Ea trebuie notificată guvernului cu zece zile înainte de declanșare, iar guvernul e obligat să posteze pe siteul său anunțul privind această mișcare

articolul original.

Mascarada cu noile plafoane de preț la energie merge mai departe

24 November 2022 at 08:36
image

Comisiile reunite pentru industrii și servicii și pentru politică economică, reformă și privatizare ale Camerei Deputaților au adoptat, marți, 22 noiembrie, raportul final (cu amendamente) pe un proiect de lege mult așteptat. Este cel privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 care stabilea măsurile inițiale aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei. Miercuri, 23 noiembrie, proiectul a trecut de votul Camerei Deputaților în calitate de cameră decizională și merge la promulgare, la președintele României. S-a încheiat oarecum un proces legislativ controversat, neunitar și tărăgănat, discriminator pe alocuri. Plafoanele și prețurile aplicate populației, firmelor și diverselor categorii de autorități și organizații, prețuri care includ TVA, se aplică de la 1 ianuarie 2023 până în 2025.

Pe partea de energie electrică, prețul maxim stabilit este de 1,3 lei/kWh.

La consumatorii casnici, referitor la perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022, prețul maxim rămâne de 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar până în 100kWh realizat la locul de consum în 2021. De la 1 ianuarie 2023 și până la 31 martie 2025, același peț maxim de 0,68 lei/kWh se aplică următoarelor categorii de clienți:
  1. clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv;
  2. clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere;
  3. clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere;
  4. clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere.

Beneficiarilor de la punctele (2), (3) și (4), prețul final facturat plafonat li se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

Prețul plafonat crește la maximum 0,80 lei/kWh pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, însă numai pentru ce nu depășește un consum curent de 255 kWh. Același plafon de preț rămâne valabil pentru consumul realizat de la 1 ianuarie 2023 la 31 martie 2025 de către clienţii casnici care se încadrează între 100,01 si 255 kWh.

Consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei kWh. Dacă depășește 300 kWh/lună, întreg consumul – nu doar diferența – se facturează cu 1,3 lei/kWh.

În privința IMM-urilor, plafonul este de maximum 1 leu/kWh pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la prețul de 1,3 lei kWh, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentatului legal. De aceleași condiții de facturare beneficiază și operatorii care prestează serviciile de utilităţi publice, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, precum şi cei din domeniul agriculturii şi pescuitului, autorităţile şi instituţiile publice locale, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome și toate entitățile publice și private care prestează un serviciu public, institutele naționale de cercetare-dezvoltare.

Pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale, plafonul va fi de maximum 1 leu/kWh. Urmează o prevedere foarte interesantă din care rezultă că plafonul se aplică pentru toate locurile de consum ale unui beneficiar dacă respectivele clădiri au fost construite și autorizate cu destinația de spitale. În cazul consumatorilor casnici cu mai multe locuri de consum (proprietăți), plafonul favorabil se va aplica numai într-un singur loc.

Același plafon de 1 leu/kWh, dar pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, este valabil pentru instituţiile publice, altele decât cele prezentate mai sus, precum şi pentru cele aparținând cultelor recunoscute oficial în România. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la prețul de 1,3 lei kWh.

La gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, preţul final facturat de către furnizori pentru clienții casnici este 0,31 kWh/lună. Plafonul maxim este de 0,37 lei/kWh în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică. De la 1 ianuarie 2023, același preț de 0,37 lei/kWh se va aplica și clienților noncasnici din cadrul parcurile industriale.

Rezumatul prezentat s-a făcut ansamblând informațiile disparate care circulă în mass-media, inclusiv cele orientate spre zona economică. Eventualele neclarități nu ne aparțin.

Proiectul de lege trimis la promulgare conține și alte prevederi care nu fac decât să confirme lipsa de viziune unitară în domeniu și incapacitatea (sau refuzul) de a elabora norme clare în beneficiul real al consumatorilor de energie electrică și gaze naturale. Singura certitudine în acest moment este că PSD+PNL+UDMR câștigă timp, în condițiile în care și așa zisa reglementare a pieței de energie electrică este o catastrofă națională.

Viorel COSMA

articolul original.

Tichete pentru micii sportivi

23 November 2022 at 07:07
image

Tichete de 150 lei/lună au fost aprobate pentru micii sportivi de performanță. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Copiii şi juniorii legitimaţi la cluburile sportive şi care participă la competiţii naţionale şi internaţionale oficiale vor primi, de la 1 ianuarie 2023, „tichete de sportiv”, în valoare de 150 lei/lună. Acestea vor putea fi folosite pentru cumpărarea de echipamente sportive, suplimente nutritive, pentru transport sau pentru recuperare medicală.

Actul normativ a fost promulgat de președintele României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ de completarea Legii educaţiei fizice şi sportului care prevede introducerea de la 1 ianuarie 2023 a „tichetelor de sportiv”. De stimulentul financiar vor beneficia toți copiii și juniorii legitimaţi la structurile sportive înfiinţate conform prezentei legi şi care practică sportul în mod organizat, cu scopul de a participa la competiţii sportive naţionale şi internaţionale. Fiecare beneficiar va avea dreptul la un singur tichet pe lună, în valoare de 150 lei. Cu banii primiți de la stat, micii sportivi de performanță vor putea să achiziţioneze articole şi echipamente sportive, suplimente nutritive sau vor putea face recuperare medicală. Tichetul va fi valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă şi cuprinde cel puţin următoarele: emitentul şi datele sale de identificare; valoarea nominală a tichetului de sportiv; spaţiu pentru înscrierea numelui, a prenumelui şi a codului numeric personal; interdicţia de a utiliza tichetul de sportiv în alte scopuri decât în scopul activităţii sportive; seria şi numărul legitimaţiei de sportiv cu menţionarea numelui structurii sportive la care acesta este legitimat şi categoria de vârstă; elementele de identitate vizuală ale structurii sportive şi ale Ministerului Sportului, mai stabileşte actul normativ. Tichetul de sportiv va avea o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii şi nu va putea fi înlocuit cu alte forme de venit oferite de structurile sportive. Fondurile necesare pentru plata acestor stimulente financiare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului.

Prezenta lege se aplică începând cu 1 ianuarie 2023, iar fondurile necesare pentru plata tichetelor de sportiv se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului.
Legea a fost votată de Camera Deputaților ,ca for decisional,la data de 26 octombrie, deputații pronunțându-se în favoarea acesteia cu 237 de voturi .

articolul original.

Inițiativă privind creșterea unor pensii speciale, pe ordinea de zi a unei comisii din Camera Deputaților. Alin Apostol (USR): „Proiectul e inițiat de Iordache, Nicolicea și Șerban Nicolae. Putem spune că spiritul lor încă dăinuie”

22 November 2022 at 21:54
image

Deputatul USR Alin Apostol susține că pe ordinea de zi de miercuri a Comisiei de Administrație din Camera Deputaților figurează un proiect de lege de creștere a pensiilor speciale ale funcționarilor parlamentari. Proiectul a fost inițiat de foștii parlamentari PSD Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae. „Putem spune că spiritul lor încă dăinuie”, a remarcat, ironic, deputatul USR.

Proiect pentru creșterea unor pensii speciale, la dezbatere în Parlament

„Cu dedicație de la PSD pentru funcționarii publici parlamentari – mărirea Pensiilor Speciale

Mâine avem pe ordinea de zi a Comisiei de Administrație un proiect legislativ. Un nou set de privilegii ale “Specialului” și accesul la …ați ghicit mărirea „pensiilor speciale”. În mod concret, parlamentarii PSD doresc ca pensiile speciale ale funcționarilor publici parlamentari să se ajusteze cu măririle salariilor funcționarilor publici parlamentari. Această propunere SPECIALĂ este acum în vigoare doar pentru magistrați. Proiectul este inițiat de un trio celebru: Iordache, Nicolicea și Șerban Nicolae. Putem spune că spiritul lor încă dăinuie.

Motivația ambalată cu multă ipocrizie – este o măsură legislativă de compensare a limitărilor pe care acești funcționari trebuie să le îndure din cauza incompatibilitităților și interdicțiilor impuse de lege. Și, cum obrazul PSD-ist e gros, nu putea lipsi nici sintagma “pentru eliminarea discriminărilor””, a scris Alin Apostol, pe Facebook.

Tot Apostol e cel care a dezvăluit recent că parlamentarii PSD, PNL și UDMR au mărit pe șest salariile funcționarilor de la Cancelaria premierului, chiar când tot ei spuneau că nu-s bani pentru o creștere mai substanțială a pensiilor. Până la urmă, liderii coaliției au decis ca pensiile să fie majorate doar cu 12,5%, iar cei cu pensii până în 3.000 să primească și ajutoare suplimentare.

articolul original.

Noua lege votată de Parlament! Polițiștii locali ar putea primi puteri similare cu ale poliției naționale în cazul contravențiilor rutiere

8 November 2022 at 14:31
image

Camera Deputaților a votat, marți, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege care le dă polițiștilor locali dreptul să ceară datele de identificare ale șoferilor care încalcă Codul rutier și să aplice amenzi uriașe în cazul refuzului.

Polițiștii locali primesc puteri similare cu ale poliției naționale în cazul contravențiilor rutiere.

De asemenea, legea votată de Parlament poate avea un impact major în cazul parcărilor ilegale.

Înainte de a intra în vigoare, această lege trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Actul normativ acoperă un gol legislativ care făcea ca activitatea polițiștilor locali să fie practic inutilă în multe cazuri.

Mai exact, dacă polițiștii locali găseau o mașină parcată ilegal, lăsau o simplă înștiințare pentru șofer, care putea fi ignorată ușor.

Astfel încât, lucrurile se cam schimbă pentru șoferii români.

Legea votată marți prevede că refuzul șoferului sau proprietarului de a comunica polițistului local datele de identificare se sancționează cu amendă de 3.000 de lei, la fel ca și în cazul polițiștilor din Ministerul de Interne.

Proiectul, inițiat de mai mulți deputați PNL

Prevederea a fost introdusă de Comisia de Transport din Camera Deputaților.

Legea, care modifică ordonanța de urgență 195/2002 privind Codul Rutier, va fi utilă mai ales în cazul parcărilor ilegale, oferindu-le polițiștilor locali puterea de a cere datele de identificare ale proprietarului mașinii.

Proiectul a fost inițiat de mai mulți deputați de la PNL și un deputat al minorităților naționale în luna mai 2022 și a trecut rapid de votul Senatului și al Camerei Deputaților, potrivit G4media.ro.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

George Simion, implicat într-un nou scandal! Parlamentarii i-au tăiat microfonul (VIDEO)

8 November 2022 at 14:55
image

Un scandal a izbucnit, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, după ce deputatul AUR George Simion a luat cuvântul cu privire la un proiect adoptat care vizează înfiinţarea centrelor comunitare româneşti în străinătate, referindu-se şi la un alt act normativ adoptat anterior, iar preşedintele de şedinţă, social-democratul Ciprian-Constantin Şerban, a cerut să i se taie microfonul, informează agerpres.

Altercație între George Simion și Gheorghe Cârciu

„De ce mi-aţi tăiat microfonul, pentru ce? Nu am vorbit la acest proiect. Ce faceţi? Ce e asta?”, a spus Simion cu voce ridicată, în timp ce a filmat tot incidentul şi l-a transmis pe pagina sa de Facebook. El a fost susţinut şi de deputatul AUR Dan Tanasă.

Secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, Gheorghe Cârciu, a intervenit şi i-a spus lui George Simion să-şi încheie declaraţia, iar acest lucru a dus la o altercaţie între cei doi.

Disputa s-a încheiat după ce lui George Simion i s-a acordat din nou cuvântul.

George Simion, declarații scandaloase în Parlament

După şedinţă, George Simion a explicat că secretarul de stat nu avea nicio calitate să intervină asupra vorbitorilor din plen.

„PSD m-a acuzat că nu ştiu ce vorbesc, că minele se închid în 2032, când noi ştim că majoritatea facilităţilor energetice se închid în 2035. (…) A intervenit secretarul de stat – nici nu ştiau românii din diaspora că au secretar de stat pentru românii din diaspora – şi a intervenit să mă îndepărteze de la microfon.

Nu avea nicio calitate. Mi-a făcut semne: gata, gata, să termin. Nu avea nicio calitate, e un secretar de stat, nu este cunoscut în diaspora. (…) Nu poate să intervină un secretar de stat asupra vorbitorilor în plen. E incredibil! Doar mi-a făcut semne să părăsesc microfonul”, a afirmat Simion.

articolul original.

Legea bacșișului: Cum vor plăti clienții la restaurant din 2023. Proiectul pe masa Camerei Deputaților

8 November 2022 at 12:08

Legea bacșișului: Cum vor plăti clienții la restaurant din 2023. Proiectul pe masa Camerei Deputaților

Bacșișul pe care îl lăsăm la restaurant va ajunge integral la angajați. Proiectul de lege pentru fiscalizarea bacșișului se află pe masa Camerei Deputaților, forul decizional.

Potrivit proiectului de lege, bacșișul va fi evidențiat, începând cu 1 ianuarie 2023, atât pe o notă pe plată, cât și pe bonul fiscal.

Această sursă de bani suplimentară a angajaților va fi considerată venit cu reținere la sursă, fără să fie cuprinse în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale și fără a intra în sfera de aplicare a TVA, conform proiectului de lege căruia comisia de buget a deputaților i-a întocmit raport de adoptare.

Conform formei amendate de deputați, prin bacșiș se înțelege „orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

articolul original.

Vești bune pentru cei care au animale de companie! Românii ar putea avea acces cu pisicile sau câinii în mijloacele de transport sau instituții publice

6 November 2022 at 20:17
image

Mai mulți parlamentari au venit cu o propunere interesantă. Românii ar putea să își ia după ei animalele de companie, atunci când merg cu transportul în comun sau când au treabă în interiorul instituțiilor publice. Același lucru, aleșii și-l doresc să se întâmple și în firmele private.

O nouă propunere legislativă a ajuns acum în Camera Deputaților. Mai mulți parlamentari vor să ofere stăpânilor de animale dreptul de a le lua cu ei peste tot, atunci când pleacă de acasă. Odată ce proiectul propus va deveni lege, am putea lua câinii şi pisicile în orice mijloc de transport în comun, oriunde în ţara. Ba chiar am putea intra cu ei şi în instituţiile publice.

Din păcate, în acest moment, pentru cei care nu au maşină, călătoria cu animalul de companie e o misiune aproape imposibilă. În microbuze şi autocare câinii şi pisicile pot merge doar în cuşcă, în compartimentul de bagaje. În tren, câinii pot fi luaţi doar dacă au botniţă şi sunt ţinuţi pe podeaua vagonului. Doar la clasa a II-a însă. Pentru câinii de talie mare stăpânii trebuie să plătească biletul la jumătate, potrivit regulamentului CFR.

Accesul animalelor de companie este restricționat chiar și în parcuri

Acum, accesul câinilor e restricționat chiar şi în parcuri, în afara locurilor special amenajate. Amenzile pentru stăpâni ajung până la 500 de lei.

Pe de altă parte, în multe alte state europene, accesul cu câini și pisici este permis aproape peste tot, inclusiv în magazine şi restaurante. În schimb, în România sunt puţine localuri unde animalele de companie au acces. În Capitală există o cafenea de unde poţi pleca acasă cu o pisică. Mai mult, studiile arată că 6 din 10 români au cel puţin un animal de companie.

”Marile oraşe au această tendinţă de a permite, în mijloacele de transport în comun, accesul animalelor de companie. În schimb, în oraşele mici, sau în anumite zone rurale nu este permis”, susține Gheorghe Pecingină, unul dintre iniţiatorii proiectului.

Din fericire, în România există şi instituţii publice care n-au mai aşteptat legea şi şi-au făcut propriile reguli, potrivit Observator.

”De un an şi jumătate, atât noi cei care lucrăm aici, cât şi cetăţenii pot intra în instituţie însoţiţi de animalele de companie. Eu consider că este o normalitate să nu trebuiască să laşi căţelul acasă”, a declarat Anca Stoenescu, consilier Protecţia Animalelor Ilfov.

”Lucrurile astea se vor modifica prin această lege pentru că vorbim de instituţii publice. Este un prim pas. Dacă în instituţiile publice se poate, cred că se va putea şi în mediul privat”, a mai spus Gheorghe Pecingină.

articolul original.

Primarii municipiilor reşedinţă de judeţ pot beneficia de informaţii din domeniul securităţii naţionale.

2 November 2022 at 07:38
image

Legislaţia din domeniul securităţii naţionale a fost concepută să corespundă necesităţilor de securitate ale României de la începutul anilor ’90. Ultima modificare şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României a fost publicată în Monitorul Oficial 190 din 18 martie 2014.Tocmai de aceea Senatul a adoptat un proiect privind modificările acestei legi, care merge acum la promulgare.

Senatul a adoptat, decizional, un proiect de lege care modifică art. 11 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, în sensul în care primarii de sector şi ai municipiilor reşedinţă de judeţ pot beneficia de informaţii din domeniul securităţii naţionale. Legea merge la promulgare.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea prevederilor art. 11 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României, în sensul includerii în categoria beneficiarilor de informaţii în domeniul securităţii naţionale inclusiv a primarilor de sector din municipiul Bucureşti şi a primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ, pentru probleme ce vizează competenţa organelor respective.

De asemenea, potrivit Expunerii de motive a proiectului de lege, este propusă înlocuirea sintagmei „conducătorilor de consilii judeţene” cu „preşedinţilor consiliilor judeţene” pentru clarificarea în mod limitativ a beneficiarilor de informaţii prevăzuţi de art. 11 din Legea nr. 51/1991 privind securitatea naţională a României.

Informaţiile pentru securitatea naţională obţinute din străinătate de Serviciul de Informaţii Externe sunt exceptate de la dispoziţiile prevăzute în proiectul de lege, mai arată forma adoptată de către Senat.

Iniţiatorii sunt mai mulţi parlamentari ai PNL şi PSD şi argumentează, în expunerea de motive a propunerii legislative, că este necesară actualilzarea  legislaţiei în domeniul securităţii, deoarece aceasta a fost făcută să corespundă necesităţilor de securitate ale ţării noastre la începutul anilor ’90.

„Legislaţia din domeniul securităţii naţionale a fost concepută să corespundă necesităţilor de securitate ale României de la începutul anilor ’90. Ultima modificare şi completare a Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României a fost publicată în Monitorul Oficial 190 din 18 martie 2014. Realitatea practică a ultimilor ani arată că atât primarii de sectoare ai municipiului Bucureşti, cât şi primarii municipiilor reşedinţă de judeţ au în gestiune obiective de interes cu impact în zona securităţii naţionale, administrarea patrimoniului unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi a unor fonduri importante cu implicaţii în zona de securitate naţională”, motivează iniţiatorii.

La data de 14 martie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, iar votul de luni al Senatului a fost decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare.

articolul original.

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, iese la rampă: ‘Propun introducerea a două noi contracte de muncă: la cerere și cu mai mulți angajatori’

20 October 2022 at 11:45
image

Deputata PNL Raluca Turcan a precizat că propune introducerea a două noi contracte de muncă – la cerere şi cu mai mulţi angajatori, deoare „relaţiile de muncă să fie mai simple, mai flexibile şi pentru a face viaţa angajaţilor şi angajatorilor mult mai uşoară”.

„Propun introducerea a două noi contracte de muncă: la cerere şi cu mai mulţi angajatori. De ce: Pentru că relaţiile de muncă să fie mai simple, mai flexibile şi pentru a face viaţa angajaţilor şi angajatorilor mult mai uşoară. Ce înseamnă asta: Contracte de muncă atipice/la cerere – reprezintă contractul în care salariatul prestează activitate pentru şi sub autoritatea angajatorului, la solicitarea acestuia, în zilele şi în intervalul orar stabilite de către angajator, cu condiţia înştiinţării în scris a salariatului în termenul stabilit în contract, dar care nu poate fi mai mic de două zile lucrătoare anterioare începerii de către salariat a activităţii pentru care este solicitat”, a scris Raluca Turcan, joi pe Facebook.

Ea a oferit şi câte exemple în acest sens.

„Exemplu: Dacă ai un restaurant poţi angaja personal doar pentru zilele în care ai evenimente sau sunt mai aglomerate. Contractul de muncă cu mai mulţi angajatori – permite unui salariat să încheie contracte de muncă pentru efectuarea aceluiaşi tip de activitate şi cu acelaşi tip de atribuţii, cu mai mulţi angajatori. Există un singur contract pentru mai mulţi angajatori – mai puţine acte birocratice. Exemplu: Un specialist IT care poate face acelaşi tip de activitate, de exemplu mentenanţa calculatoarelor, pentru mai mulţi angajatori. El va veni în zilele prestabilite la fiecare angajator, în funcţie de nevoile acestuia. Astfel, nu va încheia 5 contracte de muncă cu fiecare angajat în parte, ci cu unul singur, iar angajatorul va câştiga şi acesta din punct de vedere financiar, va plăti mai puţine taxe la stat pentru acelaşi angajat”, a explicat Turcan.

Deputata PNL a adăugat că proiectul de lege a trecut de Senat şi speră să primească cât mai curând un vot favorabil şi într-un plen al Camerei.

„Când: Proiectul a trecut de votul senatorilor. Am speranţa că şi în Camera Deputaţilor acest proiect va primi un vot favorabil cât mai repede, pentru că este un proiect aşteptat de întreaga societate”, a conchis Raluca Turcan, conform news.ro
articolul original.

Nu parcați pe trotuar

20 October 2022 at 06:30
image

Deputaţii au adoptat,cu 232 de voturi „pentru”, trei „împotrivă” şi 29 de abţineri, o propunere legislativă care permite Poliţiei Rutiere ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar.

Propunerea legislativă adoptată de Camera Deputaţilor modifică articolul 64 alineatul (1) din OUG nr. 195/2002, în sensul instituirii posibilităţii ca Poliţia Rutieră să dispună ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar, fiind eliminată condiţia staţionării neregulamentare pe partea carosabilă.

„Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar. Ridicarea şi depozitarea vehiculelor în locuri special amenajate se realizează de către administraţiile publice locale sau de către administratorul drumului public, după caz”, prevede proiectul, adoptat în forma iniţiatorului.

Potrivit actului normativ, Poliţia Rutieră poate dispune ridicarea vehiculelor staţionate neregulamentar mai ales în cazurile în care acestea stânjenesc grav sau creează situaţii de pericol pentru participanţii la trafic.

„În forma în vigoare a Codului Rutier această măsură poate fi dispusă doar dacă maşinile sunt staţionate ilegal pe partea carosabilă. Prin urmare, dacă un vehicul este staţionat neregulamentar în întregime pe trotuar, Poliţia nu poate dispune ridicarea acestuia”, se arată în expunerea de motive.

Proiectul vine în sprjinul persoanelor cu dizabilităţi, al persoanelor însoţite de copii mici, care sunt nevoite să meargă pe carosabil, pentru că trotuarele sunt ocupate ilegal de maşini. Rămâne de văzut însă, cum vor reuși autoritățile publice locale să resolve problema parcărilor, deoarece , în lipsa posibilității de a parca pe un loc stabilit, nu vedem cum ar putea fi pusă în aplicare și respectată această modificare legislativă.

Senatul a respins propunerea legislativă în şedinţa din 29 mai 2019, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz. La dezbaterile proiectului de lege deputații AUR au anunțat că se abțin de la vot, pe motiv că proiectul de lege poate face loc „multor abuzuri”. Proiectul de lege schimbă art. 64 alin. 1 din OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, în sensul instituirii posibilității ca Poliția Rutieră să aibă dreptul de a ridica mașinile parcate neregulamentar de pe trotuare.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz iar proiectul de lege merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

articolul original.

Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului a fost aprobat și merge la promulgare

19 October 2022 at 09:12

Senatoarea Nicoleta Pauliuc și deputatul Patriciu Achimaș Cadariu, iniţiatori ai proiectului, consideră că aprobarea acestui plan face ca „anul 2022 să fie anul speranţei pentru bolnavii de cancer”, care vor spera că „îşi vor vedea copiii şi nepoţii crescând”.

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a aprobat, miercuri, 19 octombrie, cu 260 voturi „pentru” şi 5 abţineri, Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului (PNPCC), care va fi trimis la promulgare și va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

Lansarea Planului Național de Combatere a CanceruluiEvenimentul a avut loc pe 19 ianuarie 2022 și fost găzduit de către însuși Președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni, și a reunit toți actorii cheie implicați de-a lungul timpului în crearea și dezvoltarea planului. Noua lege se va fi implementă în perioada 2023 – 2030 şi reprezintă principalul document de politică publică ce fundamentează măsurile de prevenire şi combatere a cancerului la nivel naţional.

Aprobarea legii este considerată de senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, unul dintre inițiatori, „un moment istoric pe care asociaţiile bolnavilor de cancer îl aşteaptă de atât amar de vreme”, în timp ce deputatul PSD Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, coordonatul științific al proiectului, a subliniat că acesta „aduce o speranţă pentru pacienţi că îşi vor vedea copiii şi nepoţii crescând”.

Documentul se va actualiza în funcţie de rezultatele obţinute şi în acord cu direcţiile strategice din domeniul prevenirii şi combaterii cancerului stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Uniunea Europeană.

Conform proiectului, toţi cetăţenii români care se află pe teritoriul României, au domiciliul sau reşedinţa în România, cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai Spaţiului Economic European şi cetăţenii Confederaţiei Elveţiene, precum şi străinii şi apatrizii care au domiciliul sau reşedinţa în România au dreptul garantat de stat la serviciile de natură medicală, socială şi de susţinere psihologică cuprinse în Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului. Între aceste servicii se regăsesc: servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, servicii de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative, servicii de psiho-oncologie, onconutriţie şi oncofertilitate, servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană.

„Ministerul Sănătăţii, în calitate de autoritate centrală în domeniul sănătăţii publice, este responsabil de planificarea, iniţierea, coordonarea, monitorizarea şi evaluarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea şi combaterea cancerului. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Finanţelor sunt responsabile de îndeplinirea măsurilor din plan”, prevede actul normativ.

Nicoleta Pauliuc

La dezbateri, senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, iniţiatoare a proiectului, a afirmat că adoptarea acestui plan face ca „anul 2022 să fie anul speranţei pentru bolnavii de cancer, pentru supravieţuitorii acestei maladii şi pentru familiile şi prietenii acestora”. Ea însăși supraviețuitoare a unei boli oncologice și inițiatoare a mai multot proiecte de lege privind cancerul, Pauliuc a menționat că „după mai bine de 30 de ani de la Revoluţie, avem pentru prima dată un plan naţional de luptă împotriva cancerului, care nu va rămâne doar o hârtie în sertarul funcţionarilor din Ministerul Sănătăţii, ci, tocmai pentru că este o lege, strategia va fi aplicată şi bugetată corespunzător. Este un moment istoric pe care asociaţiile bolnavilor de cancer îl aşteaptă de atât amar de vreme. Modul în care dumneavoastră aţi înţeles să vă raportaţi la această temă îmi arată că există voinţă reală ca lucrurile să se schimbe în bine pentru bolnavii oncologici şi supravieţuitori” și a dat asigurări că acest plan nu este „o colecţie de platitudini sau ghiduri mărunte”, ci „o schimbare reală”, pentru că au lucrat la el cei mai buni experţi din domeniu.

Pauliuc s-a declarat convinsă că Preşedintele Iohannis va promulga în scurt timp actu normativ şi că se vor găsi soluţii ca, începând cu 2023, să fie finanţate anumite subprograme, atât de necesare bolnavilor şi atât de solicitate de către aceştia. „Predăm ștafeta Ministerului Sănătății, pentru elaborarea de norme. Am convingerea că ministerul va implementa foarte repede acest plan deoarece, în lupta împotriva cancerului, timpul se măsoară nu în secunde, ci în vieţi omeneşti”, a mai spus Pauliuc.

Patriciu Achimas-Cadariu

Deputatul PSD Patriciu-Andrei Achimaş-Cadariu, inițiator și coordonator științific al proiectului, a subliniat că „100.000 de românce și români sunt doagnosticați anual cu această boală, cancer. E un cuvânt care naște temeri și adesea există un semn egal cu moartea”, dar noua lege „aduce informare, încearcă să ajute populația să evite ceea ce poate fi evitat -și aici vorbim de cel puțin 30% din cazuri-, încearcă să aducă în față ientificarea precoce a cazurilor, când este posibilă vindecarea, aduce diagnostic de precizie și tratament, precum și o schimbare de paradigmă – medicina personalizată, care poate transforma chiar și cazurile avansate în boală cronică, aduce demnitate celor care din nefericire ajung într-o situație disperată, ia în considerare psihologia, onconutriția, cercetarea, centrele specializate. Înseamnă un reglaj fin între toți acești piloni care contribuie la controlul și combaterea cancerului. Nu suntem singuri în această luptă; există un Plan European de combatere a cancerului, la care face, referire, modelul pe care l-am urmat în construirea acestui proiect de lege a fost modelul acestui plan european. Acest proiect de lege aduce o speranţă pentru pacienţii noștri, speranța că îşi vor vedea copiii şi nepoţii crescând”, a punctat prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu.

Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului în România este finanţat în principal de către Ministerul Sănătăţii, de la bugetul de stat, iar suma aprobată anual pentru finanţarea acestuia reprezintă cel puţin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfăşurarea programelor de sănătate la nivel naţional de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, stipulează proiectul.

Deputaţii din comisia de specialitate au introdus un amendament care prevede că Ministerul Finanţelor creează şi finanţează un fond de inovaţie în sănătate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii.

Îndeplinirea tuturor obiectivelor şi măsurilor cuprinse în Planul Naţional de Prevenire şi Combatere a Cancerului constituie o obligaţie a tuturor autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, precum şi a tuturor persoanelor fizice şi juridice.

În termen de 180 de zile de la data intrării în vigoare a legii, Guvernul aprobă prin hotărâre normele de aplicare şi de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, elaborate de Ministerul Sănătăţii împreună cu fiecare minister care are reţea medicală.


articolul original.

Vești importante pentru milioane de români! Pensii mai mari din Piloanele II, III și IV prin schimbarea impozitării acestora

19 October 2022 at 19:31
image

Vești importante pentru milioane de români! Potrivit unui proiect de lege ce a primit votul final în Camera Deputaților, Codul Fiscal va avea parte de noi modificări. Se va introduce o impozitare mult mai avantajoasă în cazul pensiilor administrate privat (Pilonul II), facultative (Pilonul III) și ocupaționale (Pilonul IV).

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal inițiat de deputații PNL, Mara Calista și Bogdan Huțucă, a fost adoptat miercuri, 19 octombrie, cu 254 de voturi pentru. Camera Deputaților este for decizional.

Pentru susținerea acestor modificări li s-au alăturat, prin semnarea proiectului, încă 45 de deputați de la mai multe partide parlamentare. ”Acum un an am început consultările cu privire la modul în care putem veni în sprijinul pensionarilor prin completarea pensiilor din cadrul Pilonului I.

În urma consultărilor, am documentat și inițiat un demers legislativ la care s-au alăturat mai mulți colegi parlamentari și care astăzi a fost aprobat cu 254 de voturi pentru din 261 de deputați prezenți. Astfel, prin proiectul de lege PL-x nr. 400/2022, ne dorim reducerea impozitării sumelor rezultate din piloanele de pensii administrate privat, facultative și ocupaționale prin impozitarea doar a Randamentului Financiar al Investiției și excluderea de la impozitare a contribuțiilor, fie ele constituite din venituri nete (pilonul III și/sau IV), fie ele din venituri brute (pilonul II)”, a declarat Mara Calista.

S-au înregistrat 254 de voturi „pentru” şi 6 abţineri. Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal vizează reglementarea valorii venitului impozabil atunci când urmează să se efectueze plăţi din fondurile de pensii administrate privat, respectiv Pilonul II, Pilonul III, precum şi segmentul pensiilor ocupaţionale din România.

Potrivit proiectului, drepturile privite în conformitate cu prevederile Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, ale Legii 204/2006 privind pensiile facultative şi ale Legii 1/2020 privind pensiile ocupaţionale reprezintă venituri din pensii.

Venit impozabil lunar din pensii

Deputaţii au modificat şi prevederile referitoare la stabilirea venitului impozabil lunar din pensii.

Conform actului normativ, venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei şi, după caz, a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit titlului V – contribuţii sociale obligatorii.

Pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii 411/2004, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil.

Pentru sumele primite ca plăţi eşalonate în rate de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii 411/2004, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii.

Moșternitorii pensiilor ocupaționale

Pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii facultative şi/sau fondurile de pensii ocupaţionale şi moştenitorii legali ai acestora, în conformitate cu Legea 204/2006 şi Legea 1/2020, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit.

Pentru sumele primite ca plăţi eşalonate în rate de către participanţii la fondurile de pensii facultative şi/sau ocupaţionale, precum şi de moştenitorii legali ai acestora, în conformitate cu prevederile Legii 204/2006 şi ale Legii 1/2020, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care se aplică plafonul de venit neimpozabil stabilit pentru fiecare rată lunară de la fiecare fond de pensii, au mai stabilit deputaţii.

„România a avut trei reforme bune: cota unică, regimul microîntreprinderilor şi Pilonul II, trei reforme care au ajutat şi ajută în continuare economia. Proiectul încurajează Pilonul II, nu se impozitează contribuţia la Pilonul II, doar câştigurile. Dacă vrem să nu mai avem concursuri cu cine creşte pensiile mai mult, să nu mai avem pensii dependente de factorul politic, de pixul unui ministru sau preşedinte de partid, atunci calea, soluţia este Pilonul II. Este singurul pilon cu adevărat contributiv. Nu pensiile speciale, nu alte tipuri de sisteme speciale care favorizează pe unii sau alţii, ci un sistem la care cu adevărat contribuim, în care toţi plătim, toţi avem randamente foarte bune”, a afirmat deputatul USR Claudiu Năsui.

Deputatul PNL Mara Calista a afirmat, la rândul său, că proiectul este unul foarte important. „Proiectul prevede că, la momentul în care se încheie un contract al unui beneficiar de Pilonul III şi Pilonul IV, partea de impozitare, acei 10% pe care statul îi ia, să se refere strict la randament şi nu şi la contribuţiile pe care fiecare persoană le-a avut în conturile individuale. Aceleaşi prevederi vor fi aplicabile şi Pilonului II”, a explicat Calista, conform dcbusiness.ro

articolul original.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Lucian Bode a picat în Parlament

19 October 2022 at 09:17
image

Astăzi, 19 octombrie 2022, moțiunea simplă depusă împotriva ministrului de Interne Lucian Bode a picat în Parlament. Camera Deputaților a respins cererea depusă de 55 de parlamentari de la USR. S-au înregistrat 88 de voturi „pentru”, 162 „contra”, iar 6 deputați nu au votat deloc.

Moțiunea simplă „Siguranță și încredere sau debandadă și furt? Ministru Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul pe care l-a creat” a fost inițiață de 55 de deputați USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei, împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode. Prin moțiunea simplă, semnatarii au cerut ca ministrul Bode să plece de la conducerea MAI, deoarece nu a reușit să reformeze instituția.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Lucian Bode a picat

Ședința în plen a fost condusă de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu. Moțiunea trebuia să fie dezbătută încă pe 11 octombrie, însă la solicitarea ministrului de Interne, care era preocupat cu un contract pentru achiziția de nave multirol, aceasta a fost amânată.

Lucian Bode, Ministrul de Interne, a declarat că această moțiune simplă inițiată de USR și semnată de parlamentari împotriva sa este „o șaorma cu de toate”. Acesta era convins că moțiunea nu va trece și a promit că va arăta ce face Ministerul de Interne, amintind și de pașii spre aderarea la Schengen.

Moțiunea simplă a fost votată în timp ce sindicaliștii protestau în fața Ministerului de Interne. Aceștia au ieșit la manifestație pentru respectarea legii.

„Aşa cum v-am informat anterior, poliţiştii vor fi din nou în stradă pentru a solicita plata drepturilor salariale restante pe care Guvernul României a considerat de bunăcuviinţă să le îngheţe. Astfel, sub pretextul că aplicarea legii salarizării nu este posibilă, în timp ce alte categorii socio-profesionale au beneficiat în acest timp de diverse majorări salariale, constatăm că se împlinesc 2 ani de când drepturile noastre salariale restante au fost îngheţate. În aceste condiţii, Sindicatul EUROPOL continuă seria de proteste prin care nu revendicăm majorări salariale, ci doar respectarea legii şi acordarea restanţelor ce ni se cuvin, întrucât ne-am săturat efectiv să fim fraierii de serviciu ai sistemului bugetar care primesc din când în când promisiuni deşarte sau doar firimituri”, au declarat sindicaliştii.

Scandalul cu BMW-uri, readus în discuție de parlamentari

Parlamentarii care au depus moțiunea simplă împotriva ministrului Bode au considerat că singura sa realizare la postul de conducere ar fi „achiziţia a 600 de BMW-uri de la prietenul preşedintelui Klaus Iohannis”. Lucian Bode a reiterat că achiziția de autospeciale marca BMW pentru Poliția Română a fost una legală și a menționat că la prima licitație nu s-a prezentat nimeni, iar la a doua – doar un singur contractant.

„Mi s-a păcut normal să trimit Corpul de Control să verifice cum s-a realizat achiziţia de maşini. Concluziile le-am prezentat, legate de necesitatea achiziţiei care este una reală şi evidentă, legată de faptul că toată documentaţia tehnică a fost întocmită şi agreată de Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Interne, respectiv a avut girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiţii. Întregul proces de achiziie publică s-a derulat de IGPR, autoritatea contracantă cu respectarea principiilor de obiectivitate, transparenţă şi legalitate. Având toate avizele instituţiilor abilitate. În consecinţă, vorbim de o licitaţie corectă”, a declarat Ministrul de Interne, Lucian Bode.

Astfel, moțiunea simplă împotriva ministrului de Interne Lucian Bode a picat. Aceasta nu a fost susținută de Camera Deputaților.

articolul original.

Fost ministru al muncii, despre supraimpozitarea muncii part-time: A dus la scăderea numărului locurilor de muncă

14 October 2022 at 20:15
image

Fostul ministru al Muncii, Raluca Turcan, a transmis că supraimpozitarea muncii part-time, a dus la o scădere cu peste 60.000 de locuri de muncă, precizând că susţine corectarea acestei măsuri.

„Eu o consider o măsură greşită şi dincolo de faptul că nu încurajează creşterea numărului de locuri de muncă, nici financiar nu îşi atinge ţinta pentru care ea a fost introdusă. (…) De aceea am depus un amendament la legea de aprobare a acestei ordonanţe de urgenţă. Din nefericire în Senat acest amendament a fost respins, dar la Camera Deputaţilor voi milita foarte puternic şi am foarte mulţi colegi care susţin corectarea acestei măsuri. Sper să şi reuşim”, a precizat Raluca Turcan, într-o conferinţă de presă, citată de Agerpres.

Raluca Turcan spune că s-au pierdut zeci de mii de locuri de muncă din cauză că Guvernul a supraimpozitat munca part-time. „Din perspectiva numărului de contracte, ultimele evaluări pe care le aveam arătau următoarea evoluţie: o creştere într-adevăr a numărului de contracte pe perioadă nedeterminată, dar o scădere de aproape două ori a contractelor pe perioadă determinată. Per ansamblu, la finalul lunii trecute se înregistra o scădere totală a numărului de contracte de muncă de aproximativ 70.000. 70.000 de contracte de muncă, ceea ce înseamnă aproximativ şaizeci şi ceva de mii de locuri de muncă, pentru că o persoană poate să aibă mai multe contracte de muncă. De aceea, cifrele confirmă că această măsură a condus la scăderea numărului de locuri de muncă”, a completat fostul ministru al Muncii, conform stiripesurse.ro

articolul original.

Violatorii, pedofilii sau corupții nu vor putea fi aleși

12 October 2022 at 11:14
image

Nu vor mai putea fi alese în funcții publice persoanele condamnate pentru viol, pedofilie sau corupţie.Legea a fost adoptată și merge acum la promulgare.

Camera Deputaţilor, ca for decisional, a adoptat marți un proiect de lege care extinde interdicţia de a fi ales în funcţii publice persoanelor condamnate pentru viol, pornografie infantilă, pedofilie, proxenetism sau corupţie. Legea merge acum la promulgare, la președintele Iohannis.
Așadar, nu vor mai putea candida pentru funcțiile alese, respectiv consilier local, consilier judeţean, primar sau preşedinte al consiliului judeţean, senator sau deputat persoanele condamnate definitiv pentru comiterea de infracţiuni contra vieţii, contra libertăţii persoanei, privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, contra libertăţii, integrităţii sexuale şi de rele tratamente aplicate minorului, dacă nu a intervenit reabilitarea judecătorească sau nu a fost împlinit termenul de reabilitare.

Proiectul modifică şi completează legea 115/2015 care reglementează regimul alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale – consilii locale, consilii judeţene, primari şi preşedinţi ai consiliilor judeţene şi legea 208/2015 care reglementează organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Senat şi Camera
Deputaţilor, precum şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente. Proiectul de lege a fost conceput de deputatul Cătălin Teniţă (REPER) şi depus împreună cu deputata Diana Stoica (USR) în 2021.Proiectul prevedea iniţial interzicerea participării în alegeri a tuturor persoanelor condamnate pentru infracţiuni contra minorilor (viol, pornografie, trafic, vătămări corporale grave etc.), până la reabilitare

„Nu mai este vorba doar despre minori. Vorbim despre toţi condamnaţii, abuzatori de minori sau traficanţi de persoane, violatori, corupţi si alte soiuri de penali. Este de datoria noastră să nu mai permitem infractorilor să ajungă să conducă şi să ia decizii pentru români, fie că vorbim despre comunităţi locale sau Parlament. A fost nevoie să vină legea să spună că nu e normal aşa ceva! Le mulţumesc tuturor colegilor din societatea civilă, mai precis celor de la Salvaţi Copiii, care au pus pe masă propunerea privind interzicerea accesului în alegeri a celor condamnaţi pentru infracţiuni împotriva copiilor, tuturor celorlalte ONG-uri implicate în tema «Fără penali în funcţii publice», tuturor cetăţenilor care s-au implicat direct şi indirect şi care se vor implica în societate şi în continuare! (…) Am pornit de la o lege cu care să protejăm copiii, în condiţiile în care numărul condamnărilor indică faptul că în România, cel puţin un copil din cinci riscă să ajungă victimă a unui abuz sexual până la vârsta de 18 ani. Viol. Pornografie. Trafic. Vătămări corporale grave. Şi aşa mai departe. Faptul că alături de colegii deputaţi am extins şi adoptat această lege cu referire la toţi infractorii îmi spune că da, România caută să se vindece. Îmi doresc totodată să folosim această oportunitate ca să discutăm mult mai mult despre chestiunile legate de protecţia minorilor împotriva prădătorilor sexuali, în condiţiile în care avem trei noi cazuri sonore de abuzuri cu victime minore doar în ultimele zece zile, cazuri care riscă să fie băgate sub preş dacă nu ajung şi nu rămân în atenţia publicului ”, a declarat deputatul Cătălin Teniţă în plenul Camerei Deputaţilor.

Organizația Salvați Copiii, care are ca scop principal apărarea și promovarea drepturilor copilului, în acord cu Convenția Națiunilor Unite, salută adoptarea proiectului de lege „Fără prădători de copii pe buletinele de vot” de către Parlamentul României, care a fost modificat și extins la toate categoriile de infractori, proiect generat de propunerea legislativă inițială a organizației prin care persoanele care au comis infracțiuni împotriva vieții copiilor, viol, pornografie infantilă, trafic de copii, rele tratamente ori altele nu mai pot candida pentru funcții publice.

„Amintim că pe parcursul anului 2021, 15.925 de copii români au fost supuși unei forme de abuz, dintre care 1.561 cazuri de abuz fizic, 2.171 cazuri de abuz emoțional, în vreme ce în 1.349 de cazuri a fost vorba despre de abuz sexual; din totalitatea cazurilor semnalate, a fost demarată urmărirea penală pentru 1.990, potrivit celor mai recente date ale ANPDCA. Combaterea abuzului asupra copilului, în diferitele lui forme, rămâne una dintre mizele majore ale Organizației Salvați Copiii România”, transmite organizația printr-un comunicat de presă.

articolul original.
❌