ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 November 2022Ultimele Stiri

Reguli schimbate pentru vârstnici

28 November 2022 at 14:09
image

Camera Deputaților a aprobat  proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea normelor privind asistenţa socială a persoanelor vârstnice. Parlamentarii vor să schimbe regulile în ceea ce îi privește pe cei care au grijă pe persoanele vârstnice.

Camera Deputaților a aprobat  proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice. Noul proiect de lege prevede ca îngrijitorii informali care vor avea grijă depersoanele  vârstnice din familie vor avea posibilitatea de a lucra cu normă parțială și să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al unui îngrijitor la domiciliu. Este important de precizat că îngrijitorii formali sunt calificați și certificați profesional, în timp ce îngrijitorii informali nu au niciun fel de calificare. Legislația în vigoare prevede că soțul și rudele care au în îngrijire o persoană vârstnică dependentă pot beneficia de program redus de lucru, de jumătate de normă, cu suportarea drepturilor salariale pentru cealaltă jumătate de normă din bugetul local, corespunzător salariului brut lunar al îngrijitorului la domiciliu. Noul proiect de lege va permite îngrijitorilor informali care își asumă responsabilitatea îngrijirii unei/unor persoane vârstnice, aflate într-o situație de dependență sociomedicală, să beneficieze de un program de lucru de jumătate de normă. Totodată, în baza unui contract încheiat cu serviciul public de asistență socială, aceștia pot să primească o indemnizație egală cu jumătate din salariul de bază brut al îngrijitorului la domiciliu pentru gradația. De asemenea, proiectul de lege stabilește că autoritățile locale vor avea obligația de a stabili în bugetele locale sumele necesare pentru plata acestor îngrijitori informali, bazându-se pe anchetele sociale efectuate. Mai mult, indemnizația ce va fi acordată îngrijitorilor informali va veni în procent de 30% din partea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale .

Noul proiect legislativ are ca obiect acordarea de îngrijire la domiciliu persoanelor în vârstă care nu se mai pot descurca singure în viața de zi cu zi și împiedicarea trimiterii acestora la centre rezidențiale.

Amintim că pentru ca aceste prevederi să intre în vigoare, proiectul trebuie să fie promulgat de președintele României, Klaus Iohannis, prin decret prezidențial și să fie publicat în Monitorul Oficial. Legea intră în vigoare la 3 zile de la data publicării.

articolul original.

Expert în relații internaționale, despre reuniunea miniștrilor de Externe NATO la București: ‘Nu noi decidem. Jocurile și strategiile le fac SUA, Franța, Marea Britanie, Germania, deci marii actori care au capacitatea să acționeze asupra sistem

28 November 2022 at 12:45
image

Ștefan Popescu, expert în Relații Internaționale, a explicat la Euronews România că găzduirea de către București a reuniunii miniștrilor de Externe ai statelor NATO este „importantă pentru socializarea vârfurilor noastre politice cu oficiali din țările partenere” deoarece „avem nevoie să ne dinamizăm politica externă”.

Ștefan Popescu consideră că la nivelul decidenților „se exprimă un interes pentru România” deoarece a fost ales Bucureștiul pentru organizarea acestei reuniuni la nivel înalt.

„România joacă rolul de platformă de întâlnire. Este și acesta un lucru important. În momentul în care spunem capitală a diplomației occidentale și europene, este bine să ne păstrăm luciditatea. Nu înseamnă că noi decidem, noi organizăm. Este foarte bine totuși, că prin acceptarea marilor țări a prezenței la București, se exprimă un interes pentru România.

Vă puteți închipui că jocurile și strategiile le fac SUA, Franța, Marea Britanie, Germania, deci marii actori care au capacitatea să acționeze asupra sistemului internațional.

Mai este importantă pentru socializarea vârfurilor noastre politice cu oficiali din țările partenere și (…) cu experții în relații internaționale, foști demnitari care își oferă experiența”, a declarat Ștefan Popescu, la Euronews România.

Expertul în Relații Internaționale a mai precizat că acest eveniment reprezintă o ocazia pentru ca România să-și dinamizeze politica externă.

„Acest lucru este important pentru că se mai schimbă idei, să sperăm că prin faptul că Bucureștiul devine un loc de întâlnire pentru organizații și state occidentale importante, ne va dinamiza și nouă politica externă.

Avem nevoie să ne dinamizăm politica externă. România să vină cu inițiative la nivel regional care să îi întărească profilul, să vină cu idei, cu proiecte și să depășească acest prim nivel, ca platformă de discuții și de întâlniri”, a mai precizat Popescu.

De asemenea, Ștefan Popescu a evidențiat că „toate vizitele pe care noi le-am primit fără precedent, președintele Franței, Regele Belgiei, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, au avut legătură cu conflictul din Ucraina”.

„Sunt atâtea țări și totuși a fost aleasă România, dar asta înseamnă să fim și mai ambițioși, să folosim acest interes, să folosim această prezență în România pentru a ne dinamiza, a ne consolida profilul de politică externă, ca liderii noștri să socializeze pentru că este important pentru integrarea noastră, oameni care au ce spune, care vin cu soluții.

Avem nevoie de consens. Toți liderii UE, toți miniștrii de Externe sunt importanți. O atenție sunt convins că va fi la București asupra miniștrilor de Externe olandez, suedez, austriac. Sigur, Austria nu este membră a Tratatului Nord-Atlantic, dar poate vor fi austriecii în cadrul întâlnirilor de la Munchen.

Bineînțeles, marile țări, Franța, Germania, care au capacitatea să facă presiuni la adresa Austriei, la adresa Olandei”, a amintit el.

Expert în Relații Internaționale: „Diplomația se face foarte mult pe coridor”

„Mai contează și atmosfera pozitivă care se creează pentru că un asemenea eveniment arată că Bucureștiul contează și că este o capitală care își îndeplinește obligațiile într-o zonă foarte sensibilă. Să sperăm că acest lucru va fi înțeles și la Viena și la Amsterdam și la Stockholm.

Diplomația se face foarte mult pe coridor, de asta spun socializarea. În momentul în care îl ai invitat pe ministrul de Externe al Franței sau pe ministrul de Externe german sau olandez, reuniunea oficială este una, dar gândiți-vă ministrul nostru va organiza un prânz de lucru. La prânz ai discuții informale”, a mai precizat expertul.

De asemenea, Ștefan Popescu a subliniat că „politica externă a României nu ar trebui să se rezume doar la Schengen” deoarece „are și alte interese cu privire la cele două spații atlantice, cu privire la interesele și implicarea în reconstrucția Ucrainei”, conform euronews.ro

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

SNICKERS lansează batonul Snickers Creamy

25 November 2022 at 14:00

În perioada 25-27 noiembrie, Snickers îi invită pe vizitatorii ParkLake Shopping Center (Str. Liviu Rebreanu 4, București) să își elibereze emoțiile fără teamă în camera specială anti-stres din interiorul centrului comercial.

Camera include o tehnologie care măsoară decibelii și va încadra participanții în patru categorii, în funcție de intensitatea țipetelor lor și în funcție de cât de mult stres vor să elimine. Alături de rezultate, vor primi un QR Code pentru un playlist Spotify adaptat stării lor, cât și un baton delicios de Snickers Creamy.

Noul Snickers Creamy este un baton cu un strat cremos ce conține arahide, caramel fin și alune proaspăt măcinate acoperite într-un strat generos de ciocolată delicioasă, iar o porție are doar 98 de calorii.

Mulți oameni asociază țipetele cu ceva negativ sau nepotrivit. Dar un strigăt sincer nu este doar o metodă pentru a elibera furia, ci și o experiență interesantă. Atunci cât este folosit în mod corect, poate îmbunătăți sănătatea fizică și mentală.

Snickers îi invită pe vizitatorii ParkLake Shopping Center (Str. Liviu Rebreanu 4, București) să își elibereze emoțiile fără teamă în camera specială anti-stres din interiorul centrului comercial.

Ce declanșează nevoia de a țipa? Când apare această întrebare, primul lucru la care se gândesc cei mai mulți oameni este probabil furia sau frustrarea. Cu toate acestea, conform unui studiu științific realizat de neurologul cognitiv Sascha Frühholz, țipetele declanșează 6 emoții diferite. Prima dintre ele este deja menționată – furia, urmată de frică, durere și tristețe. Cu toate acestea, nevoia de a țipa nu are doar declanșatori negativi. Oamenii țipă și atunci când sunt extrem de fericiți sau experimentează o plăcere intensă.

În plus, cercetările au arătat că oamenii răspund mult mai mult la țipetele de bucurie care consolidează legăturile sociale. Dovada că țipetele pozitive reunesc oamenii sunt, de exemplu, uralele fanilor pe stadioane sau concertele unor artiști foarte cunoscuți. Un exemplu simplu ar fi concertul lui Elvis Presley, în care oamenii au urlat literalmente de entuziasm. Conform teoriei lui Frühholz, ei exprimă ceea ce simt și devin în mod natural mai apropiați.

Printre avantajele țipatului se numără accesibilitatea, pentru că oricine poate face asta oricând și fără vreun cost. Însă acum, cu ajutorul Snickers, consumatorii se pot relaxa cu această experiență din plin și într-un mediu controlat, așa cum este Camera Anti-stres.

Camera Anti-Stres este deschisă pentru public în perioada 25 – 27 Noiembrie, în intervalele: vineri: 15.00 – 21.00, sâmbătă și duminică: 13.00 – 21.00, la parterul Centrului Comercial ParkLake (Str. Liviu Rebreanu 4, București).

Despre compania Mars

Mars este o afacere de familie începută în urmă cu mai bine de 100 de ani. Această independență, oferă companiei libertatea și oportunitatea de a gândi în contextul unor generații întregi, nu doar în cadrul unor aspecte punctuale, astfel încât să poată investi în viitorul pe termen lung al acesteia. Ambițiile îndrăznețe sunt susținute de acțiunile celor peste 140 000 de asociați din 80 de țări. De asemenea, Mars s-a impus de mult timp ca o companie care oferă șanse egale pentru toți și încurajează alte companii să creeze medii incluzive și să ia măsuri împreună, pentru a ajuta femeile de pretutindeni să-și atingă atingă potențialul.

articolul original.

Prețul la energie s-a votat

25 November 2022 at 07:56
image

Camera Deputaților a adoptat  legea privind plafonarea prețurilor la energie electrică. Iată ce au decis parlamentarii și la ce trebuie să se aștepte românii.

Camera Deputaților a adoptat  legea privind plafonarea preturilorla energie electrică. Potrivit noii legi, consumatorii casnici vor plăti 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar care este mai mic de 100 KWh inclusiv. Noua lege a fost adoptată de Camera Deputaților cu 177 de voturi pentru, 75 împotrivă și 11 abțineri. Camera Deputaților este for decizional. Acum, legea urmează să ajungă pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. După ce va fi semnată de președintele României, legea va fi publicată în Monitorul Oficial și va intra în vigoare la 3 zile de la publicarea acesteia. Astfel, conform legii adoptate de Camera Deputatilor prețul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrica va fi:

0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic de 100 KWh inclusiv, pentru clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, pentru clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum și pentru familiile monoparentale.

0,80 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de maximum 255 kWh.

1 leu/kWh pentru IMM-uri, spitale, școli, creșe, grădinițe, biserici, instituții publice, Metrorex, industria pharma, institute de cercetare, aeroporturi.

1,3 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum lunar este de peste 255 kWh și pentru industria mare.

De asemenea, potrivit legii, prețurile se vor raporta fie la consumul lunar, pentru cei care trimit indexul, fie pe media la 3 luni.

articolul original.

Alina Gorghiu atacă partenerii de Coaliție: PSD nu ar fi de acord niciodată cu modificarea acestei legi

24 November 2022 at 21:15
image

Invitată joi la Buzău, la ”Cafeneaua Liberală”, activitate periodică a Organizaţiei de Tineret a PNL Buzău, liderul PNL, Alina Gorghiu, a transmis că formațiunea va lupta pentru ca proiectul ce vizează ca tinerii să voteze începând cu vârsta de 16 ani, să fie adoptat, chiar dacă PSD nu doreşte să treacă acest proiect, din simplu motiv că tinerii nu votează PSD.

În acest context, Alina Gorghiu a adus în discuţie faptul că liberalii încearcă să schimbe legislaţia electorală astfel încât tinerii să îşi poată exercita dreptul la vot după împlinirea vârstei de 16 ani.

”Ca tânăr, de la 16 ani ai dreptul să munceşti, dar nu ai voie să şi votezi. Mi se pare totuşi un soi de discriminare la modul că: bun, am 16 ani, am dreptul să muncesc, sunt mai informat ca o persoană, să zic, de 80 de ani, dar eu nu am dreptul să votez. Şi vă întreb: vi se pare normal? Eu cred că putem schimba asta. Deja un proiect în acest sens a trecut de Senat şi se află la Camera Deputaţilor, doar că acest proiect prevede doar votul la europarlamentare pentru că pentru celălalt tip de alegeri este necesară schimbarea Constituţiei”, le-a spus Alina Gorghiu tinerilor liberali buzoieni.

În continuare, ea a afirmat că din primăvară liberalii ar putea iniţia procedura de strângere de semnături pentru declanşarea referendumului de schimbare a Constituţiei, considerând că strângerea numărului de semnături necesar nu ar trebui să fie o problemă pentru un partid mare ca PNL.

”Chiar mă gândesc ca din primăvară să ne apucăm de treabă şi să strângem numărul de semnături necesar pentru a declanşa referendumul în vederea schimbării Constituţiei. Nu ar trebui să fie un efort prea mare pentru PNL, care suntem totuşi un partid mare”, a spus Gorghiu.

Proiectul legislativ nr.474/2022 a fost adoptat tacit de Senat şi se află în prezent la Camera Deputaţilor care este for decizional şi a primit deja aviz de la două comisii de specialitate.

De asemenea, Gorghiu a susţinut că PNL are tot interesul să adopte un asemenea proiect, în timp ce PSD nu ar fi de acord niciodată cu modificarea legii.

”Doar PNL va lupta pentru ca acest proiect să fie adoptat. PSD nu doreşte să treacă acest proiect, din simplu motiv că tinerii nu votează PSD. Şi aşa, sunt sigură ca dacă acest proiect va fi adoptat tacit, atunci cu siguranţă va fi atacat la Curtea Constituţională, pentru că social-democraţii nu vor fi niciodată de acord cu aşa ceva şi nu trebuie să vă spun eu de ce”, a mai declarat Alina Gorghiu, conform news.ro

articolul original.

Lege votată de coaliție: Sindicatele primesc noi puteri – Pot avea afaceri și implicare politică

24 November 2022 at 14:24
image

Camera Deputaților a votat o nouă lege a dialogului social, prin care sindicatele capătă noi puteri. Legea reprezintă un jalon din PNRR, cu termen de îndeplinire finele acestui an. Inițiativa aparține PSD, iar PNL-iștii, care până acum s-au opus celor mai multe dintre prevederi, au cedat după negocieri și au votat și ei ”pentru”. Legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare, informează G4Media.

Critici privind noua lege a dialogului social

În ciuda aparențelor, specialiștii susțin că noua lege nu va încuraja dialogul social, ba chiar va acutiza conflictele dintre angajați și angajatori, existând riscul unor blocaje semnificative în economie.

„Avem mari rezerve că această lege va încuraja mai mult dialog social real așa cum la nivel declarativ susținem cu toții că ne dorim. Deși în aparență dezvoltă mecanisme pentru mai mult dialog cu sindicatele, deschide destul de larg ușa mai multor conflicte colective din motive cu relevanță redusă, greve de solidaritate sau greve naționale împotriva politicilor statului. În loc să creăm un cadru bazat pe încredere și construcție riscăm să ajungem într-un peisaj marcat de conflict și în care cele două părți, angajații și angajatorii, nu își înțeleg reciproc nevoile sau limitările cu riscul unor blocaje semnificative în economie. Nu se poate relansa dialogul social bipartit la toate nivelurile punând conflictul pe primul loc și reducând responsabilitatea celor care l-au inițiat. Vom plăti cu toții costurile unor greve care nu au nicio legătură cu companiile afectate”, a explicat Radu Burnete, directorului executiv al organizației patronale Concordia, potrivit unui comunicat.

Principalele prevederi ale noii legi ce vizează sindicatele:

– Sindicate pot desfășura activități cu caracter politic ( a fost eliminată interdicția din vechea legislație)
– Sindicatele mai primesc o ocazie de a desfășura activități aducătoare de profituri: organizarea de cursuri de pregătire şi calificare profesională, precum și de consultanță.
– Sindicatele au dreptul de a folosi în scopuri comerciale bunurile primite de la autorități cu titlu gratuit
– Scade numărul de angajați necesar pentru crearea unui sindicat de la 15 la 10
– În lipsa unui sindicat reprezentativ, a scăzut semnificativ pragul (de la jumătate plus unul din numărul angajaților la un sfert) necesar pentru a declara grevă
– Apare greva politicii sociale și economice a Guvernului. Ea trebuie notificată guvernului cu zece zile înainte de declanșare, iar guvernul e obligat să posteze pe siteul său anunțul privind această mișcare

articolul original.

Mascarada cu noile plafoane de preț la energie merge mai departe

24 November 2022 at 08:36
image

Comisiile reunite pentru industrii și servicii și pentru politică economică, reformă și privatizare ale Camerei Deputaților au adoptat, marți, 22 noiembrie, raportul final (cu amendamente) pe un proiect de lege mult așteptat. Este cel privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 119/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 care stabilea măsurile inițiale aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei. Miercuri, 23 noiembrie, proiectul a trecut de votul Camerei Deputaților în calitate de cameră decizională și merge la promulgare, la președintele României. S-a încheiat oarecum un proces legislativ controversat, neunitar și tărăgănat, discriminator pe alocuri. Plafoanele și prețurile aplicate populației, firmelor și diverselor categorii de autorități și organizații, prețuri care includ TVA, se aplică de la 1 ianuarie 2023 până în 2025.

Pe partea de energie electrică, prețul maxim stabilit este de 1,3 lei/kWh.

La consumatorii casnici, referitor la perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022, prețul maxim rămâne de 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar până în 100kWh realizat la locul de consum în 2021. De la 1 ianuarie 2023 și până la 31 martie 2025, același peț maxim de 0,68 lei/kWh se aplică următoarelor categorii de clienți:
  1. clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0-100 kWh inclusiv;
  2. clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, în baza unei cereri și a unei declaraţii pe propria răspundere;
  3. clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ, în baza unei cereri si a unei declaraţii pe propria răspundere;
  4. clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până la 18 ani, respectiv 26 ani în cazul în care urmează o formă de învățământ, în baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere.

Beneficiarilor de la punctele (2), (3) și (4), prețul final facturat plafonat li se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate.

Prețul plafonat crește la maximum 0,80 lei/kWh pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, însă numai pentru ce nu depășește un consum curent de 255 kWh. Același plafon de preț rămâne valabil pentru consumul realizat de la 1 ianuarie 2023 la 31 martie 2025 de către clienţii casnici care se încadrează între 100,01 si 255 kWh.

Consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la prețul de maximum 1,3 lei kWh. Dacă depășește 300 kWh/lună, întreg consumul – nu doar diferența – se facturează cu 1,3 lei/kWh.

În privința IMM-urilor, plafonul este de maximum 1 leu/kWh pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la prețul de 1,3 lei kWh, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentatului legal. De aceleași condiții de facturare beneficiază și operatorii care prestează serviciile de utilităţi publice, operatorii economici din domeniul industriei alimentare, precum şi cei din domeniul agriculturii şi pescuitului, autorităţile şi instituţiile publice locale, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome și toate entitățile publice și private care prestează un serviciu public, institutele naționale de cercetare-dezvoltare.

Pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale, plafonul va fi de maximum 1 leu/kWh. Urmează o prevedere foarte interesantă din care rezultă că plafonul se aplică pentru toate locurile de consum ale unui beneficiar dacă respectivele clădiri au fost construite și autorizate cu destinația de spitale. În cazul consumatorilor casnici cu mai multe locuri de consum (proprietăți), plafonul favorabil se va aplica numai într-un singur loc.

Același plafon de 1 leu/kWh, dar pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, este valabil pentru instituţiile publice, altele decât cele prezentate mai sus, precum şi pentru cele aparținând cultelor recunoscute oficial în România. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la prețul de 1,3 lei kWh.

La gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2025, preţul final facturat de către furnizori pentru clienții casnici este 0,31 kWh/lună. Plafonul maxim este de 0,37 lei/kWh în cazul clienților noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică. De la 1 ianuarie 2023, același preț de 0,37 lei/kWh se va aplica și clienților noncasnici din cadrul parcurile industriale.

Rezumatul prezentat s-a făcut ansamblând informațiile disparate care circulă în mass-media, inclusiv cele orientate spre zona economică. Eventualele neclarități nu ne aparțin.

Proiectul de lege trimis la promulgare conține și alte prevederi care nu fac decât să confirme lipsa de viziune unitară în domeniu și incapacitatea (sau refuzul) de a elabora norme clare în beneficiul real al consumatorilor de energie electrică și gaze naturale. Singura certitudine în acest moment este că PSD+PNL+UDMR câștigă timp, în condițiile în care și așa zisa reglementare a pieței de energie electrică este o catastrofă națională.

Viorel COSMA

articolul original.

Mihai Daraban, șeful Camerei de Comerț: ‘Nu avem o criză economică în România. Avem o criză a energiei, care, de bine, de rău, este valabilă în toată Europa’

23 November 2022 at 19:22
image

Mihai Daraban, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, a declarat că România nu trece printr-o criză economică, ci printr-o criză a energiei, dar un lucru care ne preocupă foarte mult este deficitul balanţei comerciale.

Noi suntem entitatea care evită şi chiar îi rugăm pe decidenţi să evite cuvântul criză economică, pentru că demobilizăm şi consumatorul şi producătorul. Nu avem o criză economică în România. Avem o criză a energiei, care, de bine, de rău, este valabilă în toată Europa. Şi cred că această mână de lucru mai ieftină ne creează un avantaj în această criză. Cred că trebuie să fim optimişti, pentru că, mă uitam, industria are o pondere semnificativă în Produsul Intern Brut. Practic, din zona profitului, sau mai bine zis, ponderea cea mai mare a profitului este realizată de industrie. Şi acest lucru nu poate decât să ne bucure. Categoric, pe noi la Camera de Comerţ, ne va preocupa foarte mult, şi sper să intre o dată mai adânc în agenda publică, deficitul balanţei comerciale a României„, a declarat Daraban, la Gala „Topul Naţional al Firmelor 2022”.

El a subliniat că anul trecut România avea un deficit comercial de 23,8 miliarde de euro de euro, faţă de 18,3 miliarde euro cu un an înainte şi de 8,7 miliarde euro în 2015, iar anul acesta, în opinia sa, se va închide „cu prefixul 3”, respectiv 31-32 de miliarde de euro.

Se pune problema până când. Sau când se va opri, sau când întoarcem acest deficit, când încercăm să-l mai îndulcim. Şi cred că o temă esenţială este această cifră de la import: de 98,5 miliarde de euro a importat România în 2021. Poate toţi am auzit la viaţa noastră de producţie pe stoc, dar de import pe stoc nu prea am auzit. Importul în România este, dacă-mi permiteţi, chiar prevândut, Şi cred că aici trebuie lucrat mult cu autorităţile publice locale, cu această diplomaţie economică, să încercăm să aducem acea producţie în România, de bunuri de larg consum, spre satisfacerea apetitului consumatorului român„, a mai spus preşedintele CCIR.

Acesta le-a transmis reprezentanţilor firmelor ce vor fi premiate miercuri că, „dacă există în top, chiar există”, deoarece topul va lua calea misiunilor economice din străinătate ale României, misiunilor diplomatice, a ambasadelor străine din Bucureşti şi, nu în ultimul rând, toţi partenerii străini, „dacă vor căuta pe cineva serios în ţara asta”, vor căuta în primul rând în Topul Naţional al Firmelor.

Mihai Daraban a precizat că topul a început să fie realizat în jurul datei de 15 august, când CCIR a intrat în posesia bazei de date de la Ministerul de Finanţe, plecându-se la drum cu cei 802.243 de agenţi economici care la acea dată au depus bilanţul la organele fiscale. Dintre aceştia, după prima filtrare, au rămas 293.131 de firme care au intrat în procedura de verificare şi de alcătuire a topului.

„Într-un final, vorbim de 12.740 de firme care s-au clasificat pe primele 10 locuri, în cele 7 domenii mari de activitate, pe cele 377 de subdomenii. Vă pot spune că, într-adevăr, uitându-ne la cei care a depus bilanţul, putem vorbi de 37.000 de firme în plus care au depus bilanţul faţă de anul trecut, dar, în acelaşi timp, ne uităm şi la o polarizare a economiei româneşti, o polarizare pe care o ştim, am văzut-o an de an, am măsurat-o în fel şi chip. Este o realitate că aceste 12.740 de firme realizează 212,4 miliarde de euro cifră de afaceri, cu alte cuvinte 54% din cifra de afaceri totală”, a punctat preşedintele CCIR.

Camera de Comerţ şi Industrie a României premiază miercuri, în cadrul Galei „Topul Naţional al Firmelor”, ediţia a XXIX-a, cele mai performante companii din România.

Topul vizează 7 domenii de activitate: industrie, comerţ; servicii; construcţii; agricultură, silvicultură, pescuit; cercetare – dezvoltare şi high-tech; turism. Clasamentul este realizat în baza unei metodologii unice, complexe, transparente şi unitare, implementată de camerele de comerţ şi industrie din toate judeţele ţării.

În 2022, potrivit datelor publicate de CCIR, cele mai semnificative domenii, ca pondere, după numărul de companii incluse în top 10, sunt industria (35,2%) şi serviciile (28%), urmate de comerţ (20,9%), agricultură, silvicultură şi pescuit (5%), construcţii (4,7%), cercetare-dezvoltare şi high-tech (3,7%), turism (2,2%).

În funcţie de cifra de afaceri, comerţul are o pondere de 44,09% din cifra totală de afaceri a companiilor, urmat de industrie (35,4%) şi servicii (11,3%). Cele mai profitabile companii sunt în domeniul industrie, cu un profit de 42,6% din profitul total şi o pondere a profitului de 11% din cifra de afaceri a companiilor din industrie.

Clasamentul Topul Naţional al Firmelor se bazează pe următorii indicatori economici: cifra de afaceri netă; profitul din exploatare; rata profitului din exploatare; eficienţa utilizării resurselor umane şi eficienţa utilizării capitalului angajat, conform agerpres.ro.

articolul original.

Legea privind plafonarea prețurilor la energie electrică, adoptată în Parlament

23 November 2022 at 13:51
image

Camera Deputaților a adoptat, cu 177 de voturi pentru, 77 împotrivă și 11 abțineri, Legea privind plafonarea prețurilor la energie electrică.

Clienții casnici vor plăti 0,68 lei/kWh pentru un consum mediu lunar care este mai mic de 100 KWh inclusiv.

Prețul final facturat, plafonat, de furnizorii de energie electrică va fi, potrivit amendamentelor adoptate, următorul : 0,68 lei/kWh pentru clienții casnici al căror consum mediu lunar este mai mic de 100 KWh inclusiv; același tarif va fi valabil și pentru clienții casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor, pentru clienții casnici care au în întreținere cel puțin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învățământ, precum și pentru familiile monoparentale. 0,80 lei/kWh va fi tariful pentru clienții casnici al căror consum lunar este de maximum 255 kWh ; 1 leu/kWh pentru IMM-uri, spitale, școli, creșe, grădinițe, biserici, instituții publice, Metrorex, industria Pharma, institute de cercetare, aeroporturi ; 1,3 lei/kWh vor plăti clienții casnici al căror consum lunar este de peste 255 kWh și pentru consumatorii industriali;

Prețurile se vor raporta fie la consumul lunar, pentru cei care trimit indexul, fie la media pe 3 luni când se face regularizarea.

Totodată, preţul va fi plafonat la maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale. De asemenea, maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, va fi preţul pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, pentru instituţiile publice, altele decât cele prevăzute anterior, precum şi pentru cele aparţinând cultelor recunoscute oficial în România. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la preţul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus.

“În cazul clientului casnic, dacă în urma regularizării, suma plătită de acesta în plus este mai mare de 100 lei, atunci furnizorul este obligat să restituie clientului suma plătită în termen de 5 zile de la data emiterii facturii de regularizare. Sumele sub această valoare vor fi compensate în contul facturilor următoare”, mai prevede proiectul.

Potrivit articolelor adoptate, un client nu va avea plafonat preţul decât pentru un singur loc de consum. “În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum”, prevede textul adoptat.

Camera Deputaților este for decizional, iar legea va ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgate.

articolul original.

Deputații au modificat ordonanța pe energie! Prețul maxim este de 1,3 lei/kWh

23 November 2022 at 11:48
image

Comisiile de industrii şi politică economică din Camera Deputaților au adoptat raport favorabil la Ordonanţa de Urgenţă 119/2022 privind energia. Au fost aprobate amendamentele depuse de partidele din coaliţia de guvernare, printre care şi stabilirea unui preţ maxim la energie electrică de 1,3 lei/kWh pentru toţi consumatorii indiferent de nivelul de consum.

Există o noutate și anume că facturile vor fi emise în baza consumului lunar (dacă trimitem index-ul) sau în baza unei medii la trei luni/regularizarea. Practic, nu se mai face raportare la consumul de anul trecut.

Există patru plafoane de preț. Cel mai mic fiind de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus.

Preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 – 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv, maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către mai multe categorii de clienţi printre care pentru cei cu dispozitive medicale esențiale; pentru familiile cu 3 copii pana în 18 ani sau 26 de ani – dacă urmează cursuri universitare; pentru familiile monoparentale.

Prețul de 0,80 lei/kwh se aplică pentru de până în 255 kWh.

Prețul de 1 lei/kWh se aplică pentru IMM-uri, spitale (public și privat), școli, grădinițe, creșe (public și privat), biserici, servicii publice, Metrorex, industria farmaceutică, institutele de cercetare.

Prețul maximum, 1,3 lei/kWh (sau prețul din contract care poate fi mai mic, spre exemplu: 1,2 lei/kWh), va fi plătit pentru consumul de peste 25 kWh pe lună și pentru industriile mari.

Consumurile mari pentru casnici se calculează astfel: între 0 kWh – 255 kWh (dar maximum 300 kWh) = preț de 0,80 lei/kwh. Diferența dintre 300 kWh și 250 kWh se va factura cu maximum 1,3 lei/kWh. Dacă tot consumul este de peste 300 kWh, atunci prețul va fi de 1,3 lei/kWh.

Aceste valori vor fi validate sau modificate de plenul Camerei Deputaților, camera decizională.

articolul original.

Tichete pentru micii sportivi

23 November 2022 at 07:07
image

Tichete de 150 lei/lună au fost aprobate pentru micii sportivi de performanță. Legea a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Copiii şi juniorii legitimaţi la cluburile sportive şi care participă la competiţii naţionale şi internaţionale oficiale vor primi, de la 1 ianuarie 2023, „tichete de sportiv”, în valoare de 150 lei/lună. Acestea vor putea fi folosite pentru cumpărarea de echipamente sportive, suplimente nutritive, pentru transport sau pentru recuperare medicală.

Actul normativ a fost promulgat de președintele României, Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ de completarea Legii educaţiei fizice şi sportului care prevede introducerea de la 1 ianuarie 2023 a „tichetelor de sportiv”. De stimulentul financiar vor beneficia toți copiii și juniorii legitimaţi la structurile sportive înfiinţate conform prezentei legi şi care practică sportul în mod organizat, cu scopul de a participa la competiţii sportive naţionale şi internaţionale. Fiecare beneficiar va avea dreptul la un singur tichet pe lună, în valoare de 150 lei. Cu banii primiți de la stat, micii sportivi de performanță vor putea să achiziţioneze articole şi echipamente sportive, suplimente nutritive sau vor putea face recuperare medicală. Tichetul va fi valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă şi cuprinde cel puţin următoarele: emitentul şi datele sale de identificare; valoarea nominală a tichetului de sportiv; spaţiu pentru înscrierea numelui, a prenumelui şi a codului numeric personal; interdicţia de a utiliza tichetul de sportiv în alte scopuri decât în scopul activităţii sportive; seria şi numărul legitimaţiei de sportiv cu menţionarea numelui structurii sportive la care acesta este legitimat şi categoria de vârstă; elementele de identitate vizuală ale structurii sportive şi ale Ministerului Sportului, mai stabileşte actul normativ. Tichetul de sportiv va avea o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii şi nu va putea fi înlocuit cu alte forme de venit oferite de structurile sportive. Fondurile necesare pentru plata acestor stimulente financiare se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului.

Prezenta lege se aplică începând cu 1 ianuarie 2023, iar fondurile necesare pentru plata tichetelor de sportiv se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sportului.
Legea a fost votată de Camera Deputaților ,ca for decisional,la data de 26 octombrie, deputații pronunțându-se în favoarea acesteia cu 237 de voturi .

articolul original.

Inițiativă privind creșterea unor pensii speciale, pe ordinea de zi a unei comisii din Camera Deputaților. Alin Apostol (USR): „Proiectul e inițiat de Iordache, Nicolicea și Șerban Nicolae. Putem spune că spiritul lor încă dăinuie”

22 November 2022 at 21:54
image

Deputatul USR Alin Apostol susține că pe ordinea de zi de miercuri a Comisiei de Administrație din Camera Deputaților figurează un proiect de lege de creștere a pensiilor speciale ale funcționarilor parlamentari. Proiectul a fost inițiat de foștii parlamentari PSD Florin Iordache, Eugen Nicolicea și Șerban Nicolae. „Putem spune că spiritul lor încă dăinuie”, a remarcat, ironic, deputatul USR.

Proiect pentru creșterea unor pensii speciale, la dezbatere în Parlament

„Cu dedicație de la PSD pentru funcționarii publici parlamentari – mărirea Pensiilor Speciale

Mâine avem pe ordinea de zi a Comisiei de Administrație un proiect legislativ. Un nou set de privilegii ale “Specialului” și accesul la …ați ghicit mărirea „pensiilor speciale”. În mod concret, parlamentarii PSD doresc ca pensiile speciale ale funcționarilor publici parlamentari să se ajusteze cu măririle salariilor funcționarilor publici parlamentari. Această propunere SPECIALĂ este acum în vigoare doar pentru magistrați. Proiectul este inițiat de un trio celebru: Iordache, Nicolicea și Șerban Nicolae. Putem spune că spiritul lor încă dăinuie.

Motivația ambalată cu multă ipocrizie – este o măsură legislativă de compensare a limitărilor pe care acești funcționari trebuie să le îndure din cauza incompatibilitităților și interdicțiilor impuse de lege. Și, cum obrazul PSD-ist e gros, nu putea lipsi nici sintagma “pentru eliminarea discriminărilor””, a scris Alin Apostol, pe Facebook.

Tot Apostol e cel care a dezvăluit recent că parlamentarii PSD, PNL și UDMR au mărit pe șest salariile funcționarilor de la Cancelaria premierului, chiar când tot ei spuneau că nu-s bani pentru o creștere mai substanțială a pensiilor. Până la urmă, liderii coaliției au decis ca pensiile să fie majorate doar cu 12,5%, iar cei cu pensii până în 3.000 să primească și ajutoare suplimentare.

articolul original.

Dragoș Tudorache cere colegilor din Parlament să voteze pentru aprobarea percheziției

21 November 2022 at 10:04
image

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a avizat favorabil, luni, în unanimitate, cererea justiţiei privind încuviinţarea percheziţiei în cazul deputatului Daniel Tudorache, fost primar al Sectorului 1, urmărit penal pentru achiziţii nelegale şi supraevaluate în timpul pandemiei de COVID-19.

Percheziție cerută după 735 de zile

Plenul Camerei Deputaţilor urmează să dezbată şi să se pronunţe prin vot, tot luni, asupra acestei solicitări şi a raportului Comisiei juridice.

Şedinţa de plen este programată să înceapă la ora 16,00, iar votul deputaţilor va fi secret, cu bile.

Fostul primar al sectorului 1, Daniel Tudorache, le-a cerut colegilor din Parlament să voteze pentru aprobarea percheziției cerute de DNA.

Tudorache spune că nu are nimic de ascuns, dar se întreabă de ce a fost nevoie să treacă 735 de zile până ca DNA să ceară această percheziție.

„Nu am nimic de ascuns.

Le cer astăzi colegilor mei din parlament să voteze PENTRU aprobarea percheziției informatice cerute de DNA. Nu am nimic de ascuns.

În cazul meu, sub această titulatură impresionantă, percheziție informatică, se află de fapt percheziția telefonului meu mobil, ridicat și sigilat în noiembrie 2020, la percheziția imobiliară. Altceva nu mi-au luat.

Pentru că este prima oară când ating acest subiect pe social media, îmi exprim și un punct de vedere, care include și întrebări.

De ce a trebuit să treacă 735 de zile până când DNA și-a exprimat dorința de a cerceta conținutul telefonului mobil? Să fie oare pentru noi titluri în mass media și impact? Sau mai pe scurt, circ?

De ce nu s-a cercetat conținutul telefonului meu mobil în primele 30 de zile de la ridicarea lui, când nu era necesară încuviințarea parlamentului, pentru că încă nu eram parlamentar?

Îmi doresc și îmi dau acordul ca rezultatele percheziției informatice să fie făcute publice. Adică acele dovezi pe care le descoperă în urma cercetării conținutului telefonului meu.

Îmi doresc și îmi dau acordul ca toate dovezile din acest dosar, referitoare la persoana mea, să fie făcute publice.

Mai clar, nu am nimic de ascuns și doresc și îmi dau acordul ca tot ceea ce au descoperit și are legătură cu mine să fie făcut public!”, a scris Daniel Tudorache pe Facebook.

Dosarul Tudorache

Ministrul Justiţiei a solicitat Camerei Deputaţilor, la data de 16 noiembrie, încuviinţarea percheziţiei în cazul deputatului Daniel Tudorache, în urma cererii în acest sens a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte se Casaţie şi Justiţie, în dosarul în care deputatul este urmărit penal pentru achiziţii nelegale şi supraevaluate în timpul pandemiei de COVID-19.

În octombrie, DNA anunţa că fostul primar de la Sectorul 5 Marian Vanghelie şi fostul edil de la Sectorul 1 Daniel Tudorache sunt urmăriţi penal într-un dosar privind achiziţii nelegale şi supraevaluate în timpul pandemiei de COVID-19.

Este vorba despre achiziţii supraevaluate de tablete pentru elevi (75.500 bucăţi), dar şi produse necesare în perioada pandemiei de COVID-19, respectiv nebulizatoare de biodecontaminare (1.200 bucăţi) şi termoscannere (200 bucăţi).

Daniel Tudorache, deputat PSD în prezent, la data faptelor primar al Sectorului 1 Bucureşti, este acuzat de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave. 

articolul original.

VIDEO. Două asistente de la un spital din Gorj s-au filmat cântând manele pe Tik Tok în timpul serviciului. Reacţia conducerii

20 November 2022 at 05:55
By: Geo
image

Două asistente medicale, angajate în Spitalul Orășenesc „Sf. Ștefan” Rovinari, din Gorj s-au filmat cântând manele în camera de gardă. Videoclipul a fost publicat de către un localnic pe rețeaua de socializare stârnind indignare în mediul online. La scurt timp conducerea unității medicale a trimis o reacţie în acest caz.

În imagini apar cele două asistente medicale care cântă manele în Spitalului Orășenesc „Sf. Ștefan” Rovinari, din Gorj.

Amuzată de situaţie una din asistente insistă ca şi colega ei, care pare angajată într-un apel telefonic, să participe la cântec, moment în care îi ia telefonul fix din mână şi îl aruncă pe birou, scrie antena3.ro 

„Dă-le dracu de apeluri, să moară ăștia, pe Tik Tok să fim, urgențele să aștepte”, spune cel care postat pe Facebook filmarea asistentelor medicale, cerând spitalului să ia măsuri în acest caz. 

Postarea a produs indignare în rândul internauţilor.

„Ce părerea are conducerea spitalului? Oare au văzut filmarea ? Rușine, nesimțire și bătaie de joc”, spune cineva. 

„Așa ceva nu se permite decât în țara noastră…rușine să le fie…cât o să ne mai țină în spate Dumnezeu”, mai spune cineva.

„Le doare la bască de plângerile voastre, tot acolo or sa fie și peste câțiva ani,dacă nu vor avansa în funcție…..la noi fac ce vor mușchii lor,degeaba ne plângem dacă nu ieșim în stradă…..au puterea de partea lor ,așa ca ciocul mic”, mai spune cineva.

Asistente spital Gorj cântând manele la serviciu. Reacția conducerii

La scurt timp după ce imaginile cu cele două asistente au ajun în spaţiul public Spitalul Orășenesc „Sf. Ștefan” Rovinari, din Gorj a emis un comunicat unde a explicat situaţia.

„Referitor la articolul apărut în publicația online Asingorj.ro, facem următoarele precizări:
Filmarea de pe rețeaua Tiktok a fost realizată la începutul acestui an, iar conducerea Spitalului Orășenesc „Sfântul Ștefan” Rovinari, deoarece nu tolerează și nu vă tolera vreodată asemenea atitudine, a decis sancționarea celor două angajate. Astfel, la începutul acestui an, mai exact în luna ianuarie, medicul șef de la Secția Medicină Internă a sesizat conducerea unității medicale referitor la comportamentul nepotrivit al celor două asistente medicale, comportament care aducea prejudicii de imagine spitalului.

Cele două asistente se aflau în sala de tratament a secției și nu la Unitatea de Primiri Urgențe, așa cum a apărut relatat astăzi în mass media locală.

Așadar, la începutul anului, după ce i-a fost adusă la cunoștință situația, managerul Spitalului Orășenesc „Sfântul Ștefan” Rovinari a dispus constituirea unei comisii de cercetare disciplinară, iar în baza concluziilor raportului întocmit de membrii comisiei, managerul a decis sancționarea celor două angajate.

De asemenea, cele două asistente medicale au fost înștiințate că, în cazul unei alte abateri disciplinare, le va fi desfăcut contractul individual de muncă. Asemenea atitudine nu este acceptată de conducerea unității medicale, care va sancționa orice abatere de la regulamentul intern al unității. Managerul Spitalului transmite că indiferent de funcția sau de postul pe care îl ocupă persoana care comite abaterile, vor fi luate măsuri.

Având în vedere aceste considerente, transmitem pacienților și aparținătorilor acestora că Spitalul Orășenesc Rovinari rămâne o unitate medicală în care se pune mare preț pe calitatea actului medical”, a transmis Spitalul Orășenesc „Sf. Ștefan” Rovinari, din Gorj.

articolul original.

Gheorghe Gheorghiu va cânta deasupra New York-ului, pe un celebru zgârie-nori

18 November 2022 at 12:34

Gheorghe Gheorghiu, va susține un recital la înălțime! Chiar la mare înălțime având în vedere că va cânta la etajul 86 al Trump World Tower, emblematica clădire a New York-ului.

În 45 de ani de prodigioasă carieră muzicală, solistul cântecului de dragoste românesc nu a ratat nici o localitate importantă din țară, de la malul mării, deltă, deal ori munte. Nu puține sunt spectacolele în care apare an de an pentru comunitățile de români de peste ocean. Cântecele sale s-au auzit și pe faimosul district financiar Wall Street, la un world feastival însă atât de sus nu a cântat niciodată.

Se va întâmpla pe 8 decembrie, la Winter Gala 2022, Gala de Iarnă a uneia dintre cele mai reprezentative asociații profesionale de afaceri, Camera de comerț româno-americană. Grupul de companii a ales unul dintre cele mai râvnite spații de evenimente pentru gala sa caritabilă anuală, celebru și pentru panorama unică pe care o oferă asupra metropolei, banii strânși în urma cotizației de intrare urmând să ajungă în conturile Hospice Casa Speranței.

Recital ce va rămâne în istoria muzicii românești! Gheorghe Gheorghiu va cânta la cea mai mare înălțime,

Gheorghe Gheorghiu va cânta deasupra New York-ului, în top-ul unui celebru zgârie-nori

 Pe scenă, alături de popularul muzician ce a lansat în lunga sa carieră 16 albume și zeci de succese muzicale (amintim ”Doi ochi căprui”, ”Mă gândesc la tine”, ”Ultimul tren” ori ”Vei fi icoana mea”), vor fi muzicienii Igor Meșcoi (clape, voce) și Victor Cocieru (voce), trupa newyorkeză Amor.

Situat lângă istoricul Chrysler Building, Trump World Tower din Manhattan, New York este unul din zgârie-norii de referință ai spectaculosului oraș american.

articolul original.

Republicanii câștigă majoritatea în Camera Reprezentanților din Congresul SUA | AUDIO

17 November 2022 at 13:44
image

În condițiile în care Partidul Democrat al lui Joe Biden deține controlul Senatului, analiștii estimează că a doua jumătate a mandatului său va fi mai puțin coerentă legislativ.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/17nov-13-Lucia-REL-republicanii-majoritatea-camera.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Republicanii – care sperau să recâștige controlul asupra ambelor camere – au obținut rezultate mult sub așteptări la alegerile de la jumătatea mandatului prezidențial.

Totuși, și-au asigurat cele 218 locuri necesare pentru a obține majoritatea în camera inferioară a Congresului, estimează televiziunile americane.

Deși marja partidului este extrem de mică, este suficientă pentru a bloca agenda președintelui Joe Biden pentru următorii doi ani, scrie BBC.

Controlul asupra Camerei este crucial, deoarece le va permite republicanilor să lanseze o serie de investigații în Congres în probleme care variază de la retragerea bâlbâită a Statelor Unite din Afganistan până la subiecte mai politizate precum acțiunile guvernului în timpul pandemiei Covid sau afacerile fiului președintelui, Hunter Biden, scrie cotidianul The Guardian.

Democrații vor păstra însă controlul asupra camerei superioare, Senatul. Noul Congres se va reuni în ianuarie.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Acordul pentru exporturile ucrainene va fi prelungit cu 3 luni | AUDIO

articolul original.

Biden își felicită adversarii republicani pentru victoria de la Camera Reprezentanţilor

17 November 2022 at 08:14
image

Republicanii americani vor deține controlul în Camera Reprezentanţilor de la Washington, potrivit celor mai recente proiecții ale CNN.

Opoziția a reuşit să atingă pragul de 218 locuri necesare pentru a avea o majoritate fragilă în camera inferioară a Congresului.

Toate cele 435 de locuri au fost puse în joc la alegerile de la mijlocul mandatului prezidenţial, desfăşurate la 8 noiembrie.

Președintele Joe Biden și-a felicitat adversarii miercuri seară. Liderul de la Casa Albă s-a declarat pregătit să lucreze cu orice politician, indiferent de tabăra politică din care face parte, pentru a “acționa”.

Mandatul aleşilor din Camera Reprezentanţilor este de doi ani, iar democraţii au obţinut controlul în 2020.

Victoria republicanilor este, totuși, sub așteptări.

Mulți candidați susținuți de fostul președinte Donald Trump au fost suferit înfrângeri.

Opoziția spera ca scrutinul la jumătatea de mandat prezidențial (midterm) să aducă o sancţionare mai puternică la urne a administrației conduse de Joe Biden.

Democraţii au păstrat controlul în Senatul de la Washington.

articolul original.

Republicanii au câştigat majoritatea în Camera Reprezentanţilor

17 November 2022 at 05:35
By: (R.C.)

Republicanii au câştigat majoritatea în Camera Reprezentanţilor, potrivit presei americane, ceea ce le dă puterea de a bloca politicile preşedintelui SUA Joe Biden până în 2024 şi duce la o scindare în Congresul american, relatează joi AFP.

După eşecul din Senat, partidul conservator va avea însă doar o majoritate foarte restrânsă în camera inferioară, departe de ‘valul uriaş’ promis de Donald Trump, care şi-a anunţat totuşi marţi seara o nouă candidatură la Casa Albă.

‘Americanii sunt pregătiţi pentru o nouă direcţie, iar republicanii Camerei sunt pregătiţi să acţioneze’, a spus liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, de acum favorit în cursa pentru conducerea acestei instituţii după ce actuala preşedintă Nancy Pelosi a pierdut majoritatea democrată.

Preşedintele democrat Joe Biden a salutat rezultatul obţinut de Kevin McCarthy, subliniind într-un comunicat că intenţionează ‘să lucreze cu oricine – republicani sau democraţi – doreşte să lucreze cu mine pentru a acţiona’.

Canalele de televiziune NBC, CNN, Fox News şi CBS au estimat miercuri că republicanii vor avea cel puţin 218 de locuri în Camera Reprezentanţilor, majoritatea din cele 435. Dacă se vor confirma proiecţiile presei americane pentru toate locurile, rezultatul obţinut de Joe Biden ar fi totuşi cel mai bun al unui preşedinte american în mai bine de 20 de ani la alegerile intermediare, aceste alegeri fiind în mod tradiţional dificile pentru cei aflaţi la putere.

articolul original.

Vot final. Ziua Sportului Românesc, în prima duminică din luna iunie

16 November 2022 at 12:04
By: M.Ex.

Deputaţii au adoptat, miercuri, în plen, proiectul de lege privind instituirea Zilei Sportului Românesc în prima duminică din luna iunie. Obiectivele Zilei Sportului Românesc sunt promovarea sportului de masă, a sportului de performanță, a sportului pentru persoanele cu dizabilități, a beneficiilor unui stil de viaţă activ şi sănătos. Ministerul Sportului, Muzeul Sportului şi Direcțiile județene de sport, în colaborare cu autoritățile administrației publice locale, organizează anual, de Ziua Sportului Românesc, programe şi manifestări publice urmărind obiectivele propuse în actul normativ.
Potrivit unui amendament, finanțarea evenimentelor se face de către Ministerul Sportului din bugetul de stat, în limita fondurilor disponibile prevăzute în acest sens. Camera Deputaților este for decizional, proiectul fiind adoptat de Senat anterior.

articolul original.
❌