ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cursuri de calificare organizate pentru șomeri

22 November 2022 at 16:44

Persoanele care doresc să urmeze un curs de calificare/inițiere pentru a-şi putea găsi mai uşor un loc de muncă, au la dispoziție în luna decembrie trei cursuri organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea forței de muncă (AJOFM) Botoșani.

Meseriile pe care le pot învăţa doritorii sunt cele de operator calculator electronic și rețele (10), ospătar(chelner) vânzător în unități de alimentație (15) și măcelar (10). Cei interesați trebuie să respecte o serie de condiții pentru a putea urma unul dintre cursurile menționate. Astfel, aceștia trebuie să aibă absolvit învățământul obligatoriu pentru cursurile de operator calculator electronic și rețele, învățământul gimnazial pentru cursurile de măcelar și învățământul primar în cazul celui de ospătar(chelner) vânzător în unități de alimentație.

Doritorii se pot înscrie până se ocupă toate locurile la sediul AJOFM, compartimentul de formare profesională.

Mii de șomeri în județ

La sfârșitul lunii august, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani erau înregistrați 3.361 șomeri, dintre care 1.623 femei, rata șomajului fiind de 2,46%. Din totalul de 3.361 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Botoșani, 651 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 2.710 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.316 șomeri provin din mediul rural și 1.045 sunt din mediul urban.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Zugravii, faianțarii și parchetarii – printre cei mai căutați (și greu de găsit) meseriași din România

21 November 2022 at 08:19

În contextul construcţiilor,„Cine v-a lucrat aici?” este fraza devenită o veritabilă marcă înregistrată în ceea ce privește calitatea pieței muncii din România. Piață confruntată de câțiva ani cu un paradox: angajatorii se plâng de o criză acută (și, aparent, perpetuă) a forței de muncă, în timp ce angajații reclamă salariile mici pe care angajatorii sunt dispuși să le ofere.

În plus, pe lângă „exodul creierelor” (medici, ingineri, specialiști IT etc.), România se confruntă și cu o „scurgere” la fel de importantă de instalatori, electricieni, faianțari ori zugravi: în prezent, pare din ce în ce mai greu să găsești o echipă de „meseriași” care să facă o lucrare în mod profesionist, cap-coadă.

Asta în condițiile în care, cel puțin la suprafață, internetul e plin de școli profesionale care oferă cursuri de calificare de tot felul, de la autopsieri și magazioneri, până la mult-căutații instalatori și electricieni.

În acest sens, Reporterul Digi24.ro a jucat astfel rolul unei persoane de „40+ ani” care intenționează să se specializeze „de la zero” într-o meserie și a căutat să afle ce are de oferit „la firul ierbii” piața muncii, dincolo de comunicatele și statisticile oficiale.

În România, aventura găsirii unui zugrav, instalator sau electrician de calitate are mari șanse să se transforme într-un veritabil roman polițist noir, unde „beneficiarul lucrării” ajunge să joace de cele mai multe ori rolul detectivului în căutarea echipei de meseriași.

Aparent, să găsești un astfel de meseriaș pare simplu în teorie: în realitate, deși sunt peste 225 de mii de șomeri înregistrați oficial în România, există mai mult de 51.000 de posturi vacante declarate de firmele românești la agențiile pentru ocuparea forței de muncă.

Asta, în condițiile în care în primăvară existau în jur de 31.000 de locuri de muncă vacante declarate: practic, o creștere de 20.000 de locuri de muncă „vacante” în ultimele 6 luni.

Din locurile de muncă „vacante”, mai bine de jumătate sunt destinate persoanelor cu studii liceale, postliceale sau profesionale, categorie în care intră mult-căutații meseriași (sudori, electricieni, fierar-betoniști etc.).

Astfel, muncitori tot mai greu de găsit atât de clienți, cât și de firmele din România. Zugravii, faianțarii și parchetarii – printre cei mai căutați (și greu de găsit) meseriași din România

În acest context, o soluție ar fi să-ți iei destinul în propriile mâini și să urmezi chiar tu cursurile unei școli de formare profesională în domeniu. Să fii și tu unul dintre cei peste 17.000 de români care au decis să facă acest pas în ceea ce privește schimbarea carierei. Și care să poată, la o adică, să-și facă singur reparațiile în casă, fără să mai fie nevoit să treacă prin coșmarul recrutării unei echipe de muncitori.

Concret, inițial, am decis să mă specializez în meseria de „zugrav-faianțar”: întâmplător, una dintre cele mai căutate și greu de găsit meserii din România. La Agenția pentru Ocuparea Locurilor de Muncă din București, primele informații utile le afli chiar de la portarul instituției: „În ce sector locuiți?” „În sectorul 3” „Intrați aici și urcați la etajul 2. Acolo e pentru sectorul 4, dar puteți intra să întrebați și dacă sunteți din sectorul 3”.

La etajul doi al clădirii, angajata de la ghișeu răspunde prompt: „Nu, aici e pentru București, dar doar pentru adeverințe. Pentru sectorul 3 mergeți în partea cealaltă, la cealaltă intrare din clădire. Ieșiți, megeți și întrebați acolo portarul” La ieșire, portarul vine cu un alt verdict: „Acolo e doar pentru sectorul 1 și 2. Pentru sectorul 3, mergeți în Tăbăcarilor” La cea de-a doua intrare din sediul ANOFM, „portarul nr. 2” intervine prompt: „Ce faceți, domnu’?” „M-a trimis colegul… (arăt spre „portarul nr. 1”, care ne face prietenos cu mâna, de la distanță) „Pentru ce sector?” „Trei!” „Aici nu avem sectorul 3, avem doar consiliere!” „Bună și aia!” „Cum intrați pe ușa din mijloc, în stânga!” La biroul de „consiliere”, angajata ANOFM prezintă o listă cu tot felul de cursuri oferite de agenție:

„Uitați, asta e oferta: cursuri de calificare pentru electrician, instalator, mecanic auto, ospătar…”. Astfel de cursuri sunt gratuite însă doar pentru șomerii înregistraţi la Agenţiile de Ocupare a Forţei de Muncă. Cei care nu sunt șomeri pot urma doar cursurile contracost oferite de firme omologate.

Concret, curs de calificare pentru meseria de instalator: 1.150 de lei. Durata: 3-4 luni Ca din întâmplare, „la etajul doi” al clădirii unde se află birourile Agenției pentru forțe de muncă din București, există un astfel de „centru” al unei firme specializate în cursuri de recalificare, oferite contracost. „Centrul”, recomandat chiar de angajații ANOFM, nu mai oferă însă cursuri de calificare pentru zugravi. Sau „lucrători finisori în construcții” cum sunt cunoscuți, în mod oficial, în limbajul păsăresc al firmelor de recrutare.

În afirmaţiile sale, „Am avut, dar nu le-am mai reautorizat pentru că nu au fost căutate”, vine răspunsul angajatei. Care îmi sugerează, în schimb, o reorientare în carieră pentru meseria de instalator. Firma are în program un astfel curs, cu durata de 20 de săptămâni.

„Așteptăm să se facă o nouă grupă, probabil anul viitor. Costă 1.150 de lei. Durează atât de mult – 3 luni – pentru că e curs de calificare nivel 3. Se ia de la zero. Suntem în formare de grupă, dar acum vin Sărbătorile… Cursurile sunt de seară, durează în jur de 2 ore”. Nu e rău. Mai ales că, atâta vreme cât vom avea apă și gravitație pe această planetă, oamenii vor avea nevoie de instalatori. O mică fisură e suficientă să te arunce înapoi în Evul Mediu. Iar atunci, singura ta șansă de reabilitare este să chemi un instalator. Sau să urmezi chiar tu un curs pentru a deveni tu unul. Cursuri de inițiere făcute doar pe hârtie:

„Ele sunt doar pentru persoanele care au lucrat în domeniu, știu meseria deja. Vin, dau examen și le dăm certificat” Să ajungi să urmezi efectiv un astfel de curs se dovedește a fi însă mult mai dificil în practică.

O firmă din județul Argeș oferă, de pildă, cursuri de formare profesională pentru meseria de „dulgher-tâmplar-parchetar”, dar care sunt destinate doar „meseriașilor” care au nevoie de „diplomă”. „Ați lucrat în domeniu?”, este prima întrebare pusă în cadrul convorbirii telefonice. „Nu facem cursuri de inițiere, ele sunt doar pentru persoanele care au lucrat în domeniu, știu meseria”, a explicat angajata firmei.

Practic, respectivul „curs” este doar un „examen”: meseriașul vine și, în urma examinării, i se eliberează un certificat de calificare recunoscut de Ministerul Muncii şi Ministerul Educaţiei, însoţit de suplimentul descriptiv care atestă competenţele dobândite”.

Altă firmă, cu sucursale în Ploiești, Târgoviște, Slatina și Tulcea, oferă inclusiv cursuri de zugrav. Sau „lucrător finisor în construcții”. Astfel, cei care locuiesc în București trebuie să vină să urmeze cursurile doar în Ploiești. La telefon, mi se explică faptul că e destul de „greu” să urmezi un curs de inițiere, chiar dacă teoretic acesta durează două luni și costă doar 600 de lei.

„Depinde de numărul de persoane înscrise: trebuie să se facă o grupă de 15 persoane. Aici, avem însă evaluare: adică, cei care știu deja meseria, vin doar la examen și le eliberăm diplomă. Până acum, s-au înscris foarte multe persoane pentru diplomă. Pentru curs de inițiere, așteptați să se mai strângă 15-20 de persoane”.

Conform fișei postului, „lucrătorul finisor pentru construcții” execută atât lucrări de interior cât și lucrări de exterior, iar gama de lucrări executate de acesta cuprinde: lucrări de tencuieli, zugrăveli, vopsitorii, executarea placajelor de faianță și a pardoselilor din gresie.

În urma participării la un astfel de curs, absolventul va învăța să întocmească un plan de construcții, să efectueze „tencuieli simple driscuite” cu respectarea normelor de protecția muncii și PSI, să efectueze zugrăveli și vopsitorii simple, placaje din faianță și pardoseli din gresie.

Ceva mai multe șanse par să fie tot în București, dar la un ONG care oferă cursuri pentru „instalatori”.

„Avem 7 persoane înscrise, mai avem nevoie de 7, ca să începem cursul. E posibil ca respectivul cursu să înceapă anul acesta, dar mai degrabă e posibil să fie în ianuarie 2023. Cursul de instalator înseamnă o zi pe săptămână teorie și 4 zile de practică, pe teren. Precizați că vreți să vă înscrieți la curs și că nu ați mai activat în domeniu și că nu aveți experiență”, vine răspunsul.

În plus, astfel de meserii sunt bănoase: un electrician proaspăt absolvent de şcoală profesională se angajează cu un salariu brut de minimum 4.000 de lei pe lună, comparativ cu un absolvent de facultate care primeşte imediat după terminarea cursurilor oferte de muncă la nivelul salariului lunar minim brut pe economie.

articolul original.

România a pierdut dramatic cu Muntenegru și ratează calificarea în semifinalele EURO 2022

15 November 2022 at 18:52
By: M.Ex.

Naționala României a fost învinsă de Muntenegru, 34-35, în grupa principală a Campionatului European de handbal feminin. Tricolorele au făcut un meci mare, chiar dacă în prima repriză au avut parte de o „mizerie de arbitraj”, însă pe final au cedat si au pierdut cu 34-35.”Deja e al nu știu câtelea meci de la acest European care se desfășoară în acest fel. Nu mă interesează cine ce va spune acum, că așa suntem noi românii, că vorbim despre arbitraje atunci când pierdem… dar dacă nici acum nu-ți dai seama că eram echipa care merita să câștige… înseamnă că nu-ți pasă de sport. S-a văzut clar pe teren, eu chiar vreau să văd ultima fază. Sunt 99,9% convinsă că jucătoarea Muntenegrului a făcut dublu dribling înainte să scoată 7 metri. Arbitrii nu vor să se uită la video la niciun meci de-al nostru.. Am luptat din primul până în ultimul moment, echipa a fost senzațională, am fost echipa care merita să câștige astăzi. Fetele care ne-au arbitrat n-ar trebui să arbitreze pe nimeni”, este reacția dură a Cristinei Neagu.
Muntenegru merge în semifinale, iar România mai poate spera doar la locurile 5-6 la EHF EURO 2022. In ultimul meci din grupa principală, România va juca joi, de la ora 16.30, cu Germania.

articolul original.

EHF EURO 2022: România, calificată în grupele principale

9 November 2022 at 18:46
image

Naţionala feminină de handbal a României s-a calificat în grupele principale ale Campionatului European (EHF EURO 2022), miercuri seară, după ce a învins echipa Macedoniei de Nord cu scorul de 31-23 (13-12), în Grupa C.

Tricolorele veneau după eşecuri cu Olanda (28-29) şi Franţa (21-35).

Cristina Neagu a marcat 10 goluri, alături de Sonia Seraficeanu (5), Eliza Buceschi (3), Ana Maria Tănasie (3), Crina Pintea (3), Sorina Grozav (3), Bianca Bazaliu (2) și Lorena Ostase (2).

Daciana Hosu a încheiat cu 10 şuturi apărate (procentaj de 43,48%), în timp ce Yuliya Dumanska a parat 5 şuturi (38,46%).

România a participat la toate ediţiile Campionatului European cu o singură excepţie (2006), cel mai bun rezultat fiind medalia de bronz din 2010. La ediţia precedentă, din 2020, România s-a clasat pe locul 12.

articolul original.

Performanță pentru handbalul feminin. România s-a calificat în grupele principale la EURO 2022

9 November 2022 at 19:21
image

Naţionala feminină de handbal a României s-a calificat în grupele principale ale Campionatului European – EHF EURO 2022 din Slovenia, Macedonia de Nord şi Muntenegru, după ce a învins echipa Macedoniei de Nord cu scorul de 31-23 (13-12), miercuri seara, în Arena SC Boris Trajkovski din Skopje, în Grupa C, transmite Agerpres.

Tricolorele, care veneau după eşecuri cu Olanda (28-29) şi Franţa (21-35), au reuşit să obţină calificarea în faza următoare, printr-o victorie conturată în repriza secundă.

România s-a calificat în grupele principale la EURO 2022

România s-a aflat la cârma jocului şi în prima parte, în care gazdele nu au reuşit să conducă niciun moment, dar au egalat în câteva rânduri. România a avut în min. 21 prima oară un avantaj de trei goluri, 11-8, dar la pauză diferenţa a fost de doar un gol.

În actul secund, echipa antrenată de Florentina Pera a reuşit desprinderea pe tabelă, după o serie de intervenţii remarcabile ale portarului Daciana Hosu (cea mai bună jucătoare a meciului), completate de atacuri fructificate de Cristina Neagu & co. În min. 41 s-a înregistrat pentru prima oară o diferenţă de cinci goluri în favoarea României, 22-17, ecartul final fiind de opt goluri, 31-23.

Cristina Neagu a marcat 10 goluri, Sonia Seraficeanu 5, Eliza Buceschi 3, Ana Maria Tănasie 3, Crina Pintea 3, Sorina Grozav 3, Bianca Bazaliu 2, Lorena Ostase 2.

Daciana Hosu a încheiat cu 10 şuturi apărate (procentaj de 43,48%), în timp ce Yuliya Dumanska a parat 5 şuturi (38,46%).

Pentru gazde au înscris Sanja Dabevska 7 goluri, Simona Madjovska 6, Sara Ristovska 3, Jovana Sazdovska (Dunărea Brăila) 3, Leonida Gichevska 2, Monika Janeska 1, Emilijana Rizoska 1.

Campionatul European – EHF EURO 2022 are loc în perioada 4-20 noiembrie

Jovana Micevska a avut 5 intervenţii în poartă (21,74%), iar Marija Jovanovska 4 (23,53%).

Meciul a fost arbitrat de sârboaicele Vanja Antic şi Jelena Jakovljevic, iar delegaţi EHF au fost croata Lidija Bojic-Cacic şi norvegianul Oeyvind Togstad.

Miercuri seara va avea loc şi celălalt meci al grupei, care va stabilit câştigătoarea, Olanda – Franţa.

În clasament, Franţa ocupă primul loc, cu 4 puncte, urmată de Olanda, 4 puncte, România, 2 puncte, Macedonia de Nord. Primele trei clasate se califică în grupele principale cu punctele obţinute în întâlnirile directe (România va porni cu zero). Celelalte trei echipe care vor completa grupa a doua principală vor proveni din Grupa D (Muntenegru şi două echipe dintre Polonia, Germania şi Spania).

Campionatul European – EHF EURO 2022 are loc în perioada 4-20 noiembrie, în Slovenia, Macedonia de Nord şi Muntenegru.

România a participat la toate ediţiile Campionatului European cu o singură excepţie (2006), cel mai bun rezultat fiind medalia de bronz din 2010. La ediţia precedentă, din 2020, România s-a clasat pe locul 12.

articolul original.

Dinamo obligată să câștige

2 November 2022 at 07:50
image

Pentru a păstra șanse de calificare, campioana României la handbal masculin, Dinamo București este obligată să câștige partida ce urmează a fi disputată împotriva Croației, la Zagreb

Dinamo joacă împotriva campioanei Croației, PPD, în etapa a 6-a din Liga Campionilor și nu are voie să piardă la Zagreb, pentru a rămâne cu șanse reale la calificarea în faza următoare. După partida pierdută cu Paris Saint-Germain la București,  Dinamo are în față patru partide decisive în Liga Campionilor: astăzi la Zagreb, apoi dubla cu Wisla Plock și returul cu PPD Zagreb. Dinamo și-a propus să obțină 7 puncte din 8 posibile în aceste meciuri care urmează și astfel să depindă doar de ea pentru a se califica în play-off-ul pentru sferturile de finală.

„Este un meci foarte important și cu siguranță va fi foarte greu. Noi mergem să câștigăm, trebuie să ne ajutăm în apărare, să ne ajute și poarta, să fim bine în atac. Vom avea și suporterii alături de noi, deci toate ingredientele pentru o victorie frumoasă”, a declarat  interul dreapta dinamovist Javier Humet.

Aflat pentru a treia oară în lotul lui Dinamo în Liga Campionilor, după meciurile cu Veszprem și Paris Saint-Germain, portarul Alexandru Bucătaru speră că echipa a progresat și poate câștiga la Zagreb.

„Avem o apărare cu jucători experimentați, dar trebuie să mai aprofundăm colaborarea între portar și apărătorii centrali pentru că este o zonă-cheie în defensivă. Zagreb este o echipă arțăgoasă, care se bate pentru fiecare minge. Zona lor preferată pare a fi cea dintre cele două semicercuri, au mai puțină eficiență de la 9 metri, dar au un joc foarte consistent pe teren propriu”, a declarat Alex Bucătaru.

Echipă de tradiție în handbalul european, Zagreb are patru finale pierdute în Liga Campionilor, ultima în 1999. Croații sunt antrenați de celebrul Ivica Orbvan, iar vedetele echipei sunt extremele Ciupici și Dibirov, pivotul Musa, interii Kavcici și Leimeter, dar și apărătorul Gojun. Antrenorul croat Ivica Orbvan, a declarat, conform site-ului official al clubului, că meciul va fi o provocare pentru croați

„Poate Dinamo nu spune mare lucru ca nume în handbal, dar are jucători de top. Meciul va fi o provocare pentru noi și cred că va fi mai greu decât cu Wisla. Pentru a avea șansă trebuie să jucăm bine de la început”

După primele 5 etape, ambele echipe au câte 3 puncte în clasamentul grupei A și își împart locurile 6 – Dinamo, respectiv 7 – Zagreb.

articolul original.

Cursuri de calificare gratuite, prin AJOFM Dâmboviţa. Detalii aici

1 November 2022 at 13:00
image

Inspectoratele Teritoriale de Muncă din România au verificat, săptămâna trecută, dacă sunt respectate prevederile legale cu privire la condițiile de funcționare și procedura de înregistrare a persoanelor juridice, care își desfășoară activitatea pe ca agenți de plasare a forței de muncă în străinătate.

În județul Dâmbovița, au fost efectuate controale la cinci societăți care au trecute în codul CAEN activități de plasare a forței de muncă (CAEN 7810), servicii de furnizare și management al forței de muncă (CAEN 7830), activități de contractare, pe baze temporare, a personalului (CAEN 7820). În urma acestei acțiuni, nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale, însă au fost dispuse măsuri de intrare în legalitate.

„Atragem atenția persoanelor care vor să lucreze sezonier în altă țară că cea mai sigură modalitate este găsirea unui loc de muncă prin intermediul unui agent de plasare a forței de muncă în străinătate sau furnizor de servicii de plasare, în comparație cu un anunț de angajare de la o firmă din străinătate, ofertele unor cunoscuți sau persoane fizice.

Facem precizarea că, atunci când semnează documentele pentru a munci în străinătate, cei interesați trebuie să primească două contracte, cel de mediere (contract de natură civilă, care se semnează între persoana fizică și furnizorul de servicii de plasare) și cel de muncă (care se încheie direct cu angajatorul din străinătate).

Agentul de plasare trebuie să ofere gratis serviciile de mediere celui ce vrea să lucreze ca sezonier în străinătate, fără a-i percepe tarif de mediere, comisioane sau alte taxe”, este mesajul pe care-l transmite Marius Lixandru – inspector șef ITM Dâmboviţa.

articolul original.

Îmbunătățirea continuă și recalificarea contribuie la combaterea penuriei de forță de muncă

20 October 2022 at 12:54

București, 20 octombrie 2022: În prezent, Uniunea Europeană se confruntă cu cel mai ridicat nivel în ceea ce privește deficitul de forță de muncă, Republica Cehă fiind țara cu cea mai mare creștere a ratelor de locuri de muncă vacante în perioada 2013-2020, urmată de Țările de Jos și Ungaria. De aceea, mai mult de una din patru întreprinderi europene (26%) consideră că este foarte dificil să angajeze candidați care dobândesc anumite competențe necesare. În ceea ce privește profilul locului de muncă se remarcă, în special, recrutarea de muncitori necalificați – instalatori, electricieni, lucrători de întreținere, mecanici – unde nevoia puternică de formare la locul de muncă se îmbină cu utilizarea instrumentelor digitale pentru controlul utilajelor.

Dezvoltarea și recalificarea angajaților poate aduce și numeroase beneficii companiilor, inclusiv o productivitate și o performanță mai mare a candidaților precum și reducerea fluctuației de personal. În plus, o companie care investește în training are posibilitatea de a-și crește reputația și poziționarea, devenind mai atractivă pentru potențialii candidați. Potrivit Raportului LinkedIn privind lipsa de talente din 2019, 50% din angajați vor avea nevoie de recalificare până în 2025, un pas crucial atât pentru ei, cât și pentru companii, care se dezvoltă într-un ritm accelerat.[1] În plus, în Raportul Privind Viitorul Locurilor de Muncă 2020[2], publicat de Forumul Economic Mondial, arată că două din trei companii se așteaptă ca rentabilitatea investiției în recalificare să se materializeze într-un an.

În acest context, Gi Group, una dintre cele mai mari companii de resurse umane la nivel mondial, a realizat un studiu privind importanța formării profesionale care subliniază beneficiile pe care îmbunătățirea continuă și recalificarea le pot aduce atât la nivel individual, cât și la nivelul companiilor, deoarece, angajații caută să beneficieze și de oportunitățile pe care compania le oferă în vederea îmbunătățirii șanselor și condițiilor de viață, chiar și din punct de vedere economic. De asemenea, viitorii angajați caută să dobândească mai multe competențe care, implicit vor putea duce și la o creștere salarială.

Din acest motiv, Gi Group a creat o soluție „win-win approach”, capabilă să creeze valoare adăugată atât pentru angajatori, cât și pentru angajați, precum și să sprijine dezvoltarea unei culturi a „muncii durabile”. Astfel, lucrând îndeaproape cu clienții, compania a dezvoltat o soluție de Formare Profesională, care constă într-o adevărată călătorie în carieră atât pentru angajații temporari, aflați pentru prima dată în căutarea unui loc de muncă, șomeri, candidați cât și pentru personalul care închiriază lucrători pe parcursul lor profesional. Această soluție asigură beneficii atât candidatului, care se poate bucura de angajare constantă în timp, cât și companiilor care pot angaja profesioniști.

Formarea Profesională este un proces dezvoltat în 6 pași care se axează pe: orientarea și implicarea candidaților, pe cursuri pentru dobândirea abilităților tehnice legate de rol, formare în materie de siguranță, training, formare la locul de muncă și învățare continuă. Toate aceste procese își propun să creeze valoare adăugată atât pentru oameni, cât și pentru companii.

„Învățarea pe tot parcursul vieții, perfecționarea și recalificarea sunt adevărate schimbări, în special pe o piață a muncii care are o evoluție rapidă și care se confruntă cu o penurie de personal, larg răspândită. Lucrăm în fiecare zi alături de candidați și clienți pentru a le facilita și eficientiza procesul de căutare al unui loc de muncă sau, în cazul clienților, al unui potențial angajat. Astfel, prin soluția noastră de Formare Profesională, pe de o parte, sprijinim oamenii în dobândirea, perfecționarea și dezvoltarea competențelor lor, prevenind astfel șomajul și oferindu-le o viață stabilă, iar pe de altă parte colaborăm cu companii pentru a le ajuta să-și satisfacă cererea de muncitori necalificați, să abordeze concurența globală și să prospere.”, declară Andrei Luca, Business Manager Gi Group Temps & Permsi

Este, de asemenea, evident că învățarea continuă, recalificarea și perfecționarea competențelor sunt factori cruciali în garantarea capacității de angajare. În plus, provocările formării profesionale interacționează cu o altă provocare, care a cunoscut o creștere bruscă în timpul penuriei de forță de muncă din cauza pandemiei, și anume dificultatea companiilor de a găsi personal calificat.

Formarea este un atu crucial, în special pentru muncitorii necalificați, care permite companiilor să obțină beneficii precum: creșterea performanței angajaților, care le oferă acestora o mai bună înțelegere a responsabilităților; productivitatea crescută, care sporește eficiența în procese, asigurând în același timp și o cotă de piață mai mare; satisfacția angajaților, prin investiția în formarea profesională; retenția angajaților, prin oferirea diverselor; avantajul competitiv, care crește know-how-ul profesional al unei companii și stimulează; reputația și poziționarea îmbunătățită a companiei, care ajută la dezvoltarea branding-ului.

Raportul Comun al Ocupării Forței de Muncă din 2020[3], publicat de Comisia Europeană, relatează că deficitul de forță de muncă în UE este la un nivel ridicat, deși se află în ușoară scădere față de acum un an. Într-adevăr, o lipsă cantitativă de forță de muncă demonstrează o situație în care piața muncii suferă de lipsă de personal, iar în acest scenariu, cererea de muncă este mai mare decât oferta. Mai mult, datele din Sondajul Eurofound privind companiile europene din 2019[4] evidențiază că 26% dintre întreprinderile europene consideră că este foarte dificil să angajeze candidați cu competențele necesare, în timp ce 51% afirmă că este un proces destul de dificil.

Graficul de mai jos evidențiază variația mare între țările UE, cu niveluri ridicate de dificultate în găsirea candidaților potriviți în Slovacia, România, Malta, Cehia și Germania, în timp ce sarcina este cea mai ușoară în Slovenia, Danemarca și Grecia. Diferențele sunt clare și în ceea ce privește compararea companiilor. 24% dintre întreprinderile mici raportează că au dificultăți în a găsi angajați cu competențele potrivite, în timp ce doar 14% dintre cele mari au aceeași problemă.

În ceea ce privește macrosectoarele, deficitul de forță de muncă a crescut semnificativ între 2013 și 2019 în sectoarele de producție, construcții și servicii. Cea mai mare creștere a fost înregistrată în sectorul construcțiilor, unde rata de neocupare a crescut de la 1,3% în trimestrul III 2013 la 3,6% în trimestrul III 2019.  În 2020, profesioniștii din domeniul asistenței medicale ocupau primul loc în ceea ce privește deficitul de forță de muncă, iar locurile de munca bazate pe IT&C, care sunt strict legate de competențele software, au fost, de asemenea, martorii unei creșteri a penuriei existente. Ospitalitatea și transportul au fost puternic afectate de pandemie și au continuat să fie martorii unei penurii. Acest lucru s-ar putea datora și tranziției catre vânzările și livrările online.

***

Despre Gi Group Holding

Fondat în 1998 în Milano, Italia, Gi Group Holding este unul dintre liderii mondiali de servicii pentru dezvoltarea pieței muncii. Prin intermediul unui ecosistem global de personal și recrutare din care fac parte șase branduri individuale, dar complementare (Gi Group, Gi BPO, INTOO, Wyser, Grafton, Tack/TMI), grupul pune la dispoziție o gamă de oferte de 360 de grade ce generează soluții relevante și de impact.  Gi Group Holding promovează o piață globală sustenabilă, fluidă și plină de bucurie pentru candidați și companii, ce reflectă nevoile în continuă schimbare de pe piața muncii. Compania are peste 6,000 de angajați și, datorită prezenței directe și a parteneriatelor strategice, este activă în peste 100 de națiuni din Europa, APAC, cele două Americi și Africa. Oferind servicii către maim ult de 20,000 de companii și generând venituri de 3,3 miliarde de euro (în 2021) Gi Group Holding este pe locul 5 în topul celor mai mari companii de personal din Europa și pe poziția a 16-a in lume (potrivit  Staffing Industry Analysts). www.gigroupholding.com

***

[1] Sursa: LinkedIn, Raportul deficitului de talente 2019

[2] https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=738&langId=en&pubId=8476&furtherPubs=yes

[3] https://www3.weforum.org/docs/WEF_Future_of_Jobs_2020.pdf

[4] https://www.eurofound.europa.eu/surveys/2019/european-company-survey-2019

articolul original.

Dinamo e în grupele Cupei României, Ovidiu Burcă e bucuros că n-a mai trăit frustrare la Târgu Jiu. Perioada de ”răgaz” s-a încheiat: ”Jucătorii sunt pregătiți, i-am simțit, le văd nivelul”

30 September 2022 at 08:19

Dinamo merge mai departe în Cupa României, joi seară obținând victoria în fața colegei de campionat Viitorul Pandurii, la Târgu Jiu, cu scorul de 1-0. Trupa lui Ovidiu Burcă s-a calificat în faza grupelor, unde va avea ca adversari două echipe din prima ligă.

Unicul gol al meciului desfășurat pe stadionul Municipal din Târgu Jiu i-a aparținut lui Alexandru Darius Pop, care în minutul 34 a primit o pasă printre fundași de la Gorka Larrucea, a preluat, s-a întors și a tras din 7 metri ușor lateral dreapta printre picioarele portarului Krupenschi.

Ovidiu Burcă, după victoria din Cupă cu Viitorul Pandurii: ”Sunt bucuros că nu am luat gol, am făcut un joc solid”

După joc, antrenorul Ovidiu Burcă a remarcat deteminarea și evoluția jucătorilor săi, faptul că nu au primit gol și i-a felicitat pentru calificarea mai departe în Cupa României.

”O calificare foarte muncită. Am întâlnit o echipă bună a Ligii a 2-a, care ne-a învins data trecută când am jucat aici. Țin să-i felicit pe băieți pentru modul în care s-au implicat, pentru efortul pe care l-au făcut. Pentru noi orice meci este important, pentru că doar așa, jucând la intensitatea asta, cu determinarea asta, echipa poate să crească. Sunt bucuros că nu am luat gol, am făcut un joc solid. Pe finalul meciului am avut câteva ocazii să omorâm meciul, dar am suferit încă o dată la finalizare. Dar, una peste alta, sunt foarte multe lucruri bune care s-au întâmplat astăzi și sunt mulțumit”, a spus Burcă la microfonul PrimaSport.

În repriza secundă, portarul Dujmovic, intrat pe teren chiar înainte de pauză, în urma accidentării lui Oncescu, a fost depășit de două baloane trimise de jucătorii gazdă, însă de fiecare dată De Moura a scos cu capul aproape de pe linie. Burcă a spus că nu s-a temut că meciul va intra în prelungiri.

”Nu mi-a fost teamă, nu m-am gândit la asta. Mă gândesc întotdeauna să nu luăm gol. Astăzi echipa s-a apărat destul de bine. Singurele problemele pe care le-am avut cred că au fost la fazele fixe. E o echipă cu o foarte bună talie, știam că ne pot pune probleme dacă avem faze fixe. Dar, încă o dată, sunt mulțumit pentru că în ultimele minute de joc au înțeles că trebuie să facem presing sus, să îi ținem departe de poarta noastră și până la urmă cred că am câștigat meritat astăzi”, a comentat Burcă.

Înainte de meci, dinamoviștilor li s-a adus aminte de frustrarea trăită după jocul din campionat cu Viitorul Pandurii

Viitorul Pandurii și Dinamo s-au întâlnit în etapa a 3-a a Ligii 2, în data de 20 august, chiar pe același stadion, iar gorjenii au câștigat cu 2-0 prin golurile marcate de Claudiu Dragu (56) și Alex Micle (85). După acest nou meci între cele două echipe impresia generală a fost că, spre deosebire de întâlnirea din campionat, acum trupa lui Florin Stîngă a evoluat mai bine și a pierdut.

”Nu am pus secvențe de la meciul ăla, dar le-am amintit înainte să iasă pe teren, pentru că am fost foarte frustrați după meciul ăla și le-am adus aminte de sentimentul ăla și i-am rugat ca la finalul meciului de astăzi să nu mai simțim aceeași amărăciune. Din fericire, ne bucurăm astăzi pentru calificarea în grupele Cupei României. Vom întâlni echipe, sper eu, și de prima ligă și pentru asta eu sunt mulțumit și bucuros că putem să ne măsurăm forțele chiar cu echipe din prima ligă. Dacă am ajuns la nivelul acesta al competiției, ne dorim nume sonore din prima ligă, dar vedem ce va fi”, a declarat antrenorul echipei Dinamo la interviul de la finalul jocului.

  • În clasamentul Ligii 2, Viitorul Pandurii e pe locul 9, cu 12 puncte acumulate în șapte jocuri, iar Dinamo se află pe poziția a 16-a, cu 6 puncte.

”Istoria acestui club ne obligă să mergem cât mai departe în fazele finale”

Ovidiu Burcă a fost întrebat cât de importantă este Cupa României pentru Dinamo, având în vedere situația sa actuală, fiind o echipă care activează în Liga 2 și este departe de locurile care duc în play-off.

”Cupa este un obiectiv important pentru noi. Istoria acestui club ne obligă să mergem cât mai departe în fazele finale. Dar, dincolo de această competiție, o echipă poate să crească jucând meciuri în intensitate, jucând meciuri de genul ăsta, pe care l-am avut astăzi, și din acest motiv noi am tratat meciul cât se poate de serios.

Am văzut că alți colegi de-ai mei și-au menajat jucătorii. Eu cred că trebuie să ne obișnuim să jucăm din trei în trei zile. Trebuie să antrenăm de o asemenea manieră încât să putem să avem intensitate din trei în trei zile. Doar așa putem să creștem jucători, doar așa pot crește echipele”, a explicat Burcă.

  • Dinamo în meciul de Cupă cu Viitorul Pandurii: Oncescu (Dujmovic 44′) – Moura, Giafer, Patriche (cpt.), Buleică (A. Șerban 85′) – Iglesias (Delciu 44′), Gorka Larrucea, N. Roșu – Bani (Borcea 76′), Al. D. Pop, Ghezali. Rezerve neutilizate: – Bena, Dudea, Iul. Roșu, Val. Lazăr, Buhăescu.

Ovidiu Burcă: ”Avem nevoie de rezultate, de puncte”

Antrenorul a mai spus că le-a transmis în această săptămână jucătorilor săi faptul că perioada de asimilare a ideilor tactice implementate de el s-a terminat și că din acest moment echipa trebuie să câștige meciuri, să ia mai multe puncte pentru a prinde primele șase locuri din clasament.

”Am avut o periodă foarte complicată. Am cerut răgaz să putem să asimilăm niște idei tactici, să asimilăm niște obiective comune, să formăm o echipă în adevăratul sens al cuvântului. Am avut răbdare cu jucătorii, dar am spus încă de săptămâna asta că deja lucrurile trebuie să capete o altă formă. Avem nevoie de rezultate, de puncte, de implicarea maximă a jucătorilor. Sunt pregătiți, i-am simțit și săptămâna asta că s-au pregătit foarte bine. Le văd nivelul, cresc săptămână de săptămână și cred că e momentul să facem și puncte și să câștigăm meciuri. Procesul ăsta de formare al unei echipe este sinuos. Nu pot spune că de la săptămână la săptămână jocul să meargă pe un trend ascendent. Sunt meciuri în care lucrurile sunt foarte bine, jocuri în care nu funcționează atât de bine, dar important este ca acest proces să-l ajutezi și să insiști foarte tare pe ideile și pe principiile pe care le-am îmbrățișat cu toții”, a spus Ovidiu Burcă.

”Sper ca oamenii să vină aproape de noi și la Giurgiu”

În final, antrenorul dinamovist a vorbit și despre faptul că echipa trebuie să joace pe teren propriu la Giurgiu, după suspendarea primită în urma derby-ului cu Steaua.

”Știți situația noastră, nu avem un teren… Mă rog, acum a venit și suspendarea aceasta după meciul cu Steaua, nu știu dacă am fi meritat-o, dar asta este situația. Sper ca oamenii să vină aproape de noi și la Giurgiu și sper să le oferim bucuria unei victorii.

Nu e confortabil să nu ai un teren al tău, să nu ai o casă a ta, dar asta este situația, am știut-o de la bun început când am venit aici. Ne-am dorit foarte mult să mergem să jucăm pe Arcul de Triumf, sper să se rezolve această problemă și vom vedea în continuare ce se va întâmpla”, a declarat Ovidiu Burcă imediat după jocul cu Viitorul Pandurii.

Astăzi, Dinamo își află adversarii în faza grupelor Cupei României, iar următorul meci în campionat îl va disputa marți, 4 octombrie, de la ora 17:00, pe teren propriu, la Giurgiu, cu Unirea Slobozia (locul 2, 14 puncte).

Foto: Justinel Stăvaru / Mediafax Foto

articolul original.

Play-off Cupa României | Dinamo este ultima echipă calificată în faza grupelor. Surpriză la Alexandria, unde echipa din Liga 3 a câștigat la lovituri de departajare

29 September 2022 at 20:28
image

Ultimele patru meciuri din Play-off-ul Cupei României, ediția 2022-2023, sunt programate să se dispute astăzi, joi, 29 septembrie 2022.

În primele două jocuri ale zilei s-a ajuns la lovituri de departajare. FC Hermannstadt a învins-o în deplasare pe FC Brașov, iar CSM Alexandria a trecut pe teren propriu de FK Miercurea Ciuc, echipa din Liga 3 reușind surpriza și devenind a doua formație și ultima din acest campionat calificată în faza grupelor Cupei României.

La Chiajna, Universitatea Cluj a deschis rapid scorul în meciul cu Concordia și a obținut și ea biletele în faza următoare a competiției KO.

În uItimul joc al zilei, Dinamo a învins-o în deplasare pe Viitorul Pandurii Târgu Jiu cu 1-0.

CS Ocna Mureș, marea surpriză de până acum din Play-off-ul Cupei României

Marți, s-au disputat primele cinci jocuri, iar echipele calificate mai departe, în faza grupelor, au fost CSC Dumbrăvița (după lovituri de departajare), ”FC U” Craiova, Gloria Buzău (după prelungiri), Chindia Târgoviște și Minaur Baia Mare (după prelungiri). Au părăsit competiția Poli Iași, Ripensia, Șoimii Lipova, Steaua și Axiopolis Cernavodă.

Joi au fost programate șapte meciuri. UTA Arad, CS Mioveni, CS Ocna Mureș, SC Oțelul Galați, Unirea Slobozia, Petrolul Ploiești și Rapid au obținut și ele calificarea în faza grupelor Cupei României, după ce au trecut de Foresta Suceava, CSM Reșița, CSM Slatina, Jiul Petroșani, Gloria Bistrița Năsăud, CS Comunal Șelimbăr și CS Afumați. Dintre acestea, SC Oțelul și Unirea Slobozia au avut nevoie de lovituri de departajare pentru a trece de adversari din Liga 3.

Opt echipe din SuperLigă sunt calificate din oficiu în faza grupelor Cupei României

În faza grupelor Cupei României vor intra și ultimele opt echipe din prima ligă: CFR Cluj, FCSB, U Craiova, FC Voluntari, Farul Constanța, Campionii FC Argeș, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe și FC Botoșani.

În Play-off-ul Cupei României participă un total de 32 de echipe, 24 calificate din Turul 3 și 8 din SuperLigă. Cele 8 sunt din prima ligă, 15 din Liga 2, 8 din Liga 3, iar una este din Liga 4. Aceasta din Liga 4, Axiopolis Cernavodă, este una dintre cele șapte câștigătoare ale Fazei Regionale a Cupei României.

  • Jocurile se desfășoară într-o singură manșă, pe terenul echipei mai slab clasate sezonul trecut. În caz de egalitate după 90 de minute de joc, se procedează la prelungiri şi, după caz, la executarea loviturilor de departajare din punctul de pedeapsă.

Meciurile programate joi în Play-off-ul Cupei României:

joi, 29 septembrie 2022, ora 21:30

VIITORUL PANDURII TÂRGU JIU – DINAMO 0-1

Stadion: Municipal (Târgu Jiu – Gorj).
Arbitru central: Andrei Moroiță (Ploieşti). Arbitri asistenți: Nicușor Marin (Suseni – Argeş) și Claudiu Șchiopeţ (Braşov). Arbitru de rezervă: Nicolae Breoi (Ploieşti). Observator arbitri: Adrian Comănescu (Râmnicu Vâlcea). Delegat joc: Dragoş Ionescu (Bucureşti).

Viitorul Pandurii: Krupenschi – I. Sîrbu, Core, Ad. Stoian, Băican – Micle (Vl. Toma 61′), Brînzan, Răsdan (Vespe 82′), P. Mitrică (Al. Dulca 61′) – Vulpe (Dodoi 46′), Cl. Dragu (cpt.)
Rezerve neutilizate: Geantă – Seb. Chelariu, Rogac, Godja, Banu
Antrenor: Florin Stîngă  

Dinamo: Oncescu (Dujmovic 44′) – Moura, Giafer, Patriche (cpt.), Buleică (A. Șerban 85′) – Iglesias (Delciu 44′), Gorka Larrucea, N. Roșu – Bani (Borcea 76′), Al. D. Pop, Ghezali
Rezerve neutilizate: – Bena, Dudea, Iul. Roșu, Val. Lazăr, Buhăescu
Antrenor: Ovidiu Burcă

Dinamo se impune de această dată cu Viitorul Pandurii, cu 1-0, și este ultima echipă calificată în faza grupelor Cupei României
♦Min 85 Dujmovic e depășit de minge, De Moura respinge cu capul din fața liniei porții și o salvează din nou pe Dinamo de gol primit
Min 79 Roșu primește la 14 metri central, e în poziție ideală de a înscrie, o face cu întârziere, pe jos, Core intră prin alunecare, deviază și balonul se duce pe lângă poartă, în corner
Min 63 Dodoi șutează de la 22 de metri, Dujmovic prinde fără probleme
Min 45 Centrare dintr-un corner din stânga, Core reia cu capul din 6 metri central, Dujmovic e bătut, însă Moura e pe linie lângă bara din stânga și respinge cu capul. Gorjenii cer gol, considerând că mingea a trecut de linie, însă nu sunt nici măcar pe aproape. Moura a întins capul în față și a respins, el fiind chiar pe linia porții
Min 44 Denis Oncescu se accidentează și este înlocuit cu Filip Dujmovic. Înainte de această schimbare trebuie făcută alta, care să mențină regula under. Astfel, Daniel Iglesias este înlocuit cu Cristian Delciu
Min 34 0-1 Gorka Larrucea e în careu, pasează printre, Alexandru Darius Pop preia, se întoarce și trage din 7 metri ușor lateral dreapta printre picioarele lui Krupenschi, iar Dinamo deschide scorul
Min 29 Minge trimisă pe culoar în careul gazdelor, Pop țâșnește, însă Krupenschi iese la 13 metri și reține din fața atacantului
Min 28 Gorka Larrucea șutează cu dreptul de la circa 25 de metri central, mingea îl șterge pe unul dintre adversari, pe spate, e deviat ușor, iar Krupenschi reține
Viitorul Pandurii e pe locul 9 în Liga 2, cu 12 puncte acumulate în șapte jocuri, iar Dinamo se află pe poziția a 16-a, cu 6 puncte. Cele două echipe s-au întâlnit în etapa a 3-a, în data de 20 august, chiar pe același stadion, iar gorjenii au câștigat cu 2-0 prin golurile marcate de Claudiu Dragu (56) și Alex Micle (85).
Min 23 Centrare din dreapta a lui Pop, Krupenschi ratează ieșirea, Ghezali câștigă duelul aerian din fața careului mic, ușor în lateral stânga, însă mingea trimisă cu capul se duce pe lângă poartă, mult în dreapta

joi, 29 septembrie 2022, ora 18:45

CONCORDIA CHIAJNA – UNIVERSITATEA CLUJ 0-2

Stadion: Concordia 2 (Chiajna – Ilfov).
Arbitru central: Valentin Porumbel (Olteniţa). Arbitri asistenți: Alexandru Filip (Constanţa) și Florin Pucheanu (Ulmi – Dâmboviţa). Arbitru de rezervă: Mihai Laurențiu Ene (Bucureşti). Observator arbitri: Eduard Dumitrescu (Piteşti). Delegat joc: Aurel Ionescu (Bucureşti).

Concordia Chiajna: Chudy – R. Simion, Palmeș (cpt.), Stănică, Bușu (Leo. Alexandrescu 10′) – Ndiaye (Alb. Voinea 72′), Codrea, Pațurcă (Skytte 63′), Ad. Voicu (Vl. Mihalcea 63′) – Llullaku (Mustacă 72′), Rusescu
Rezerve neutilizate: Chesneau – Călințaru, Maric, E. Oancea
Antrenor: Eugen Trică

”U” Cluj: Iliev – Șt. Vlădoiu (I. Filip 61′), Fl. Ilie (D. Ispas 46′), Nowak, Chipciu (cpt.)(Briceag 55′) – Remacle, Gab. Simion, Bic – Hofman (Haită 76′), L. Fulop, Thiam (Ely Fernandes 55′)
Rezerve neutilizate: Gorcea – Al. Fărăgău, Romario Pires, Ad. Bălan
Antrenor: Eugen Neagoe

Universitatea Cluj se impune fără mari probleme în meciul cu Concordia Chiajna, cu 2-0, și obține și ea biletul pentru grupele Cupei României.
Min 59 0-2 Vlădoiu îl fentează ușor în dreapta careului pe Ndiaye, centrează în fața porții, Lorand Fulop se înalță singur la prima bară și reia cu capul la colțul lung. Mingea lovește bara și intră în poartă
Min 51 Ndiaye deviază cu călcâiul pentru Rusescu, experimentatul atacantul preia și își face mingea pentru un șut cu stângul, din fața careului, din poziție ideală, însă e blocat în ultimul moment și balonul se duce în corner, în stânga
Min 18 0-1 Centrare din stânga a lui Remacle, pe bara a doua, Hofman intră prin alunecare și pune latul din 4 metri, dar trimite direct în bara din fața sa. Mingea revine în joc, în centru, iar Mamadou Thiam șutează violent din 12 metri și înscrie sub transversală
După Sammy Solitaire Siddharta Skytte, un danez adus de curând, Concordia Chiajna are la acest joc încă o noutate în lot. Este vorba despre basarabeanul Evgheni Oancea, de 26 de ani, fost ultima dată la Noah, în Armenia, dar și fost jucător în Republica Moldova, la Sheriff Tiraspol și FC Sfîntu Gheorghe, cât și în Rusia, la SKA Khabarovsk
Min 11 Trică e forțat să facă o primă schimbare. Leonard Alexandrescu intră pe teren în locul lui Sorin Bușu, accidentat de câteva minute și ieșit afară de pe teren

joi, 29 septembrie 2022, ora 16:30

CSM ALEXANDRIA – FK MIERCUREA CIUC 1-1, 1-1, 4-2 la lovituri de departajare

Stadion: CSS Peco (Alexandria – Teleorman).
Arbitru central: Robert Avram (Piteşti). Arbitri asistenți: Răzvan Claudiu Tudor (Craiova) și Vasilică Viorel Dobre (Bucureşti). Arbitru de rezervă: Dragoș Pîrîu (Curtea de Argeş). Observator arbitri: Robert Dumitru (Sfântu Gheorghe). Delegat joc: Cătălin Eugen Popescu (Ploieşti).

CSM Alexandria: Cristică – Iakabfi, Lupoaică, Vl. Georgescu, Ed. Sîrbu, Al. Nicola, Ciocoteală, Dobrică, Mih. Stancu, C. Neagu (cpt.), I. Voicu
Rezerve: Dohotariu – Chiriceanu, Preoteasa, Sultana, M. Vlad, Jerdea, Laur. Ana, Defta, I. Teodorescu
Antrenor: Ștefan Odoroabă

FK Miercurea Ciuc: Karacsony – R. Takacs, Kelemen (cpt.), Apro, Vita, Vereș, Panos, Csiszer, Bărăbaș, Schieb, Jelena
Rezerve: Moga – Nemanic, T. Hadnagy, L. Kovacs, Bara, Tajti, Stancic, T. Suciu
Antrenor: Francisc Dican

Au înscris la loviturile de departajare: Eduard Sîrbu, Cosmin Ciocoteală, Vladimir Georgescu, Gabriel Preoteasa / Lorant Kovacs, Claudiu Apro
Au ratat la loviturile de departajare: … / Klemen Nemanic, Richard Jelena

CSM Alexandria câștigă cu 4-2 la loviturile de departajare, după ce un sloven și un maghiar de la FK Miercurea Ciuc nu l-au putut învinge pe portarul advers. Echipa din Teleorman este a doua din Liga 3 calificată în grupele Cupei României, după CS Ocna Mureș
CSM Alexandria și FK Miercurea Ciuc n-au mai înscris în reprizele de prelungiri, astfel că vor executa lovituri de departajare pentru desemnarea calificatei în faza grupelor Cupei României
Nu s-a mai înscris în timpul regulamentar de joc, astfel că meciul de la Alexandria intră în cele două reprize de prelungiri
Min 71 1-1 Robert Jerdea egalează pentru echipa din Alexandria
♦Min 42 0-1 Bărăbaș interceptează, rezistă atacului lui Neagu la 30 de metri central, avansează și pasează în dreapta pentru pătrunderea în careu a lui Balazs Csiszer, care preia și șutează din colțul careului mic la bara a doua
Min 22 Neagu pătrunde în careu, e talonat de un fundaș, pasează în stânga pentru Dobrică, iar acesta, doar cu Karacsony în față, șutează din circa 8 metri direct în portar, care a sărit ca la handbal și a parat cu corpul

joi, 29 septembrie 2022, ora 16:00

FC BRAȘOV – FC HERMANNSTADT 1-1, 1-1, 3-5 la lovituri de departajare

Stadion: Tineretului (Brașov – Brașov).
Arbitru central: Ovidiu Robu (Chitila – Ilfov). Arbitri asistenți: Răzvan Ionuț Soponar (Baia Mare) și Alexandru Mihăilă (Râmnicu Vâlcea). Arbitru de rezervă: Cristina Mariana Trandafir (Bucureşti). Observator arbitri: Marcel Savaniu (Satu Mare). Delegat joc: Vlad Căluşer (Voiniceni).

FC Brașov: Micu – Jovanovic, Marc, Tud. Oltean (Diogo Izata 46′), M. Burlacu – R. Lazăr, Dumbravă (cpt.), Vas. Constantin (Joao Amorim 108′) – Angelov, Chică Roșă (Fustar 46′), Tudor Saim
Rezerve neutilizate: Mikulic – Negrean, Lambrinoc, Spătaru, Kirilenko, Mbombo
Antrenor: Dan Alexa
Eliminat: Alexandru Tudor Saim 45′ (roșu direct)

FC Hermannstadt: Muțiu – Medina, Bejan, Antoche, Issah (Opruț 46′) – Al. Răuță (Biceanu 76′), Dr. Iancu (Babic 46′) – P. Petrescu (cpt.)(Balaure 100′), I. Năstăsie (Mino Sota 76′), C. Popescu (Al. Oroian 88′) – Buhăcianu
Rezerve neutilizate: Al. Uțiu – I. Stoica, Bucuroiu
Antrenor: Marius Măldărășanu

Au înscris la loviturile de departajare: Rareș Lazăr, Milcho Angelov, Kirill Kirilenko / Valentin Buhăcianu, Alexandru Oroian, Ionuț Biceanu, Matko Babic, Raul Opruț
A ratat la loviturile de departajare: Diogo Izata / …

FC Hermannstadt câștigă cu 5-3 loviturile de departajare și se califică în faza grupelor Cupei României. FC Brașov e eliminată după ce a condus și a jucat începând din a doua repriză în inferioritate numerică, evoluând inclusiv împotriva arbitrului central care a luat mai multe decizii pro echipa din Sibiu.
Nu s-a înscris nici măcar o dată în cele două reprize de prelungiri, astfel că echipa calificată în faza grupelor se decide în urma loviturilor de departajare.
Min 108 Pasă lungă de la mijlocul terenului, pentru pătrunderea în careu, pe stânga, a lui Opruț, acesta îl are în fața sa doar pe Micu, încearcă să-l lobeze din 7 metri, dar trimite de puțin peste transversală
Nu se înscrie nici în minutele de prelungiri și jocul de la Brașov intră în reprizele de prelungiri. FC Brașov a rezistat fără mari probleme în fața prim-divizionarei chiar dacă joacă de o repriză în inferioritate numerică. FC Hermannstadt nu a avut nicio ocazie clară de gol, iar golul egalizator l-a dat după o simulare a lui Buhăcianu la care arbitrul a dictat penalty
Min 90 Arbitra de rezervă Trandafir arată doar 4 minute de prelungiri, cu toate că meciul a fost întrerupt mult mai multe minute din cauza accidentărilor și a multiplelor schimbări. ”Secundul” Grigore gesticulează către Cristina Trandafir și spune ceva de genul că s-a convins asupra obiectivității lor, a arbitrilor di nacest meci
Min 89 Matko Babic e depășit de minge în marginea careului Brașovului și întinde piciorul în spate pentru a încerca să-l agațe cu talpa, cu călcâiul. Babic îl lovește cu talpa direct în față pe Marc, care a pus capul să respingă. Abia la insistența lui Dumbravă arbitrul scoate cartonașul din buzunar și îl arată doar pe cel galben. Andrei Marc e la pământ și are sânge pe față, fiind tăiat pe față de crampoanele lui Babic. Arbitrul vede sângele și nu scoate nici de aceast ădată cartonașul roșu. Halucinant arbitrajul lui Ovidiu Robu!?
Min 84 Biceanu nu-l poate deposeda pe Lazăr, la mijlocul terenului, chiar la marginea terenului, în fața băncii de rezerve a Brașovului, iar mijlocul trupei sibiene șutează violent în mingea aflată sub jucătorul Brașovului, jocul fiind oprit pentru fault. Atac violent cu intenția de a lovi adversarul, după fluierul arbitrului, însă Robu dictează doar cartonașul galben pentru Biceanu și Dan Alexa izbucnește din nou pe marginea terenului. Ovidiu Robu e total depășit de meci
Min 75 Dumbravă avansează singur pe stânga și șutează puternic de la distanță, puțin pe lângă bara a doua. Publicul scandează: ”Steagu’, Steagu’!”
Min 61 Dan Alexa primește și el cartonașul galben pentru proteste, după ce în urmă cu două minute l-a văzut și secundul Ștefan Grigore. De pe banca Brașovului continuă protestele față de decizia arbitrului de a dicta penalty
Min 58 1-1 Petrișor Petrescu bate penalty-ul cu stânge rece, în stânga, sus, fără speranțe pentru portarul Micu, sărit în partea opusă
Min 57 Centrare din dreapta în careul Brașovului, Igor Jovanovic și Buhăcianu sunt în duel în 6 metri, atacantul Hermannstadtului se aruncă, mingea trece peste cei doi jucători și arbitrul Ovidiu Robu dictează penalty și cartonaș galben pentru fundașul Brașovului. Arbitrul, impresionat de căderea lejeră a lui Buhăcianu, abia atins cu pieptul de Jovanovic, arată punctul cu var
Min 53 Angelov reia din foarfecă din mijlocul careului și mingea trece pe lângă poartă, în stânga. Brașovul are prima ocazie a reprizei secunde, cu toate că până acum FC Hermannstadt a controlat jocul în această parte, profitând și de omul în plus pe care îl are pe teren
Prima repriză se încheie cu avantaj minim pentru FC Brașov, însă echipa lui Dan Alexa va evolua repriza secundă în inferioritate numerică după eliminarea lui Saim Tudor pentru o intrare violentă. Sibienii au jucat și ei ultimele minute din prima repriză în inferioritate, fiindcă n-au introdus un nou jucător în locul lui Issah, care încă se află în ambulanță, în spatele uneia dintre porți
Min 45+3 Saeed Issah se ridică singur în picioare după ce i-a fost pus guler cervical, e aplaudat de spectatori, jucătorul se pune pe targă și este urcat în ambulanță
Min 45 Alexandru Tudor Saim primește direct cartonașul roșu după ce intervine târziu chiar la mijlocul terenului și îl lovește violent cu piciorul în gură și apoi în piept pe Issah. Fundașul sibienilor are nevoie de îngrijiri medicale
Min 42 1-0 Milcho Angelov interceptează la 25 de metri central o minge preluată de Chică-Roșă, dă balonul pe lângă un adversar, marcajul lui Issah e larg, pătrunde în careu ușor prin stânga și finalizează plasat, pe jos, pe lângă portar. Balonul lovește bara din dreapta și intră în plasă în partea opusă, în plasa laterală din stânga
Min 18 Prima mare ocazie aparține Brașovului. Jovanovic centrează din dreapta în centrul careului, Angelov câștigă duelul aerian cu Antoche și reia din 9 metri cu capul, deviind pe spate, iar mingea trece razant pe lângă vinclul din stânga


Meciurile disputate marți în Play-off-ul Cupei României: 

marți, 27 septembrie 2022, ora 14:30
CSC Dumbrăvița – Politehnica Iași 0-0, 0-0, 7-6 după lovituri de departajare
Au marcat de la loviturile de departajare: Răzvan Ghinescu, Cristian Grancea, Toma Bodri, Petre Simon, Ionuț Tănase, Sebastian Bura-Koț, Alexandru Martinov / Alex Hrib, Paul Fosu-Mensah, Ștefan Ștefanovici, Anton Karachanakov, Pawel Tomczyk, Tudor Telcean
Au ratat de la loviturile de departajare: Andrei Olaru / Francisc Cristea, Christ Kouadio

Cosmin Stan / Mugurel Cornățeanu / Opinie despre Poli Iași

marți, 27 septembrie 2022, ora 16:00
Ripensia Timișoara – ”FC U” Craiova  0-4
Marcatori: Vlad Achim 9′, Sekou Sidibe 73′, Ionuț Zanfir 76′, Radu Negru 89′

Iulian Muntean / Lorenzo Paramatti

marți, 27 septembrie 2022, ora 16:30
Șoimii Lipova – Gloria Buzău 2-2, 2-4 după prelungiri
Marcatori: Ovidiu Bulza 40′, Sebastian Susan 72′ / Alexandru Boiciuc 15′, Mihai Neicuțescu 76′, Ariel Lopez 104′, Rareș Uțiu 119′

Cronica / Adrian Abrudean și Cristian Pustai

marți, 27 septembrie 2022, ora 18:45
Steaua – Chindia Târgoviște 1-2
Marcatori: Adrian Popa 5′ / Daniel Popa 49′, Cristian Cherchez 84′

Daniel Oprița / Adrian Popa și Valentin Bărbulescu / Anton Petrea

marți, 27 septembrie 2022, ora 19:00
Axiopolis Cernavodă – Minaur Baia Mare 4-4, 4-5 după prelungiri
Marcatori: Alexandru Grigoraș 9′, Iulian Carabela 52′, Iulian Carabela 90+2′ – penalty, Cosmin Dane 90+3′ / Vasile Chitaș 32′, Mircea Donca 34′, John Mondragon 39′, George Rusu 76′ – autogol, Sergiu Ciocan 96′

Petre Grigoraș

Meciurile disputate miercuri în Play-off-ul Cupei României:

miercuri, 28 septembrie 2022, ora 16:00
Foresta Suceava – UTA Arad 0-1
Marcator: Raul Șteau 10′

Dorin Goian / Cronică și Marin Dună

Jiul Petroșani – SC Oțelul Galați 1-1, 2-2, 0-3 după lovituri de departajare
Marcatori: Gabby Batchabi 75′, Mihai Istratie 100′ / Yevhen Bokhashvili 90+1′, 92′
Au marcat de la loviturile de departajare: … / Vanja Markovic, Mihai Adăscăliței, Valmir Berisha
Au ratat de la loviturile de departajare: Sean Aerts, Bogdan Keszeg, Stephane Ferhaoui / …

Dorinel Munteanu

miercuri, 28 septembrie 2022, ora 16:30
CSM Reșița – CS Mioveni 0-4
Marcatori: Valentin Coșereanu 3′, Cornel Ene 44′ – penalty, Blerim Krasniqi 52′, Andrei Burlacu 75′

Călin Cheregi / Flavius Stoican

CS Ocna Mureș – CSM Slatina 3-0
Marcatori: Andrei Coman 16′, Andrei Ceaca 31′, 62′

Dan Roman / Bătaie de joc CSM Slatina

Gloria Bistrița Năsăud – Unirea Slobozia 0-0, 0-0, 2-3 după lovituri de departajare
Au marcat de la loviturile de departajare: Antoniu Manolache, Paul Copaci / Ionuț Dinu, Florinel Ibrian, Serges Ekollo
Au ratat de la loviturile de departajare: Carl Davordzie, Ovidiu Covaciu, Adam Adbul Wahab / Robert Silaghi

miercuri, 28 septembrie 2022, ora 18:45
CS Comunal Șelimbăr – Petrolul Ploiești 0-4
Marcatori: Marian Huja 55′, Mihai Velisar 79′, Simon Măzărache 89′, 90+3′

Eugen Beza / Alexandru Curtean

miercuri, 28 septembrie 2022, ora 21:30
CS Afumați – Rapid 0-3
Marcatori: Alexandru Ciucur 8′ – autogol, Jayson Papeau 14′, Xian Emmers 38′

Vasile Neagu / Adrian Mutu

articolul original.

Flavius Stoican a eliminat CSM Reșița din Cupa României și și-a amintit de perioada în care a antrenat în Valea Domanului

29 September 2022 at 12:11

CS Mioveni nu a avut nicio emoție și a triumfat, miercuri, cu scorul de 4-0 în Valea Domanului, cu echipa din Liga 3 CSM Reșița, în Play-off-ul Cupei României.

Pentru Flavius Stoican, revenirea în Banatul de munte a fost una fericită nu doar datorită scorului, ci și pentru că a rămas în relații bune cu cărășenii, în condițiile în care a antrenat la Reșița acum peste un deceniu.

  • Valentin Coșereanu (3′), Cornel Ene (44′ – penalty), Blerim Krasniqi (52′) și Andrei Burlacu (75′) au marcat golurile echipei CS Mioveni în victoria cu 4-0 cu CSM Reșița.

Flavius Stoican se mulțumea și cu o victorie la limită la Reșița

Stoican, nu de foarte mult timp antrenorul prim-divizionarei CS Mioveni, a spus că diferența de scor nu reflectă neapărat ce s-a jucat și că el era mulțumit și cu o victorie cu 1-0, care să aducă calificarea formației sale.

”Chiar dacă scorul este destul de mare, pe teren lucrurile nu au stat așa. Am întânit o echipă arțăgoasă, o echipă bună, care s-a apărat bine, o echipă care putea oricând să ne surprindă pe contraatac. Ceea ce mă bucură este faptul că am reușit să marcăm în prima repriză. La sfârșitul primei reprize am terminat cu 2-0 și cred că jocul a devenit mai simplu. Sincer, mă bucura și un 1-0, pentru că voiam să mergem mai departe. Ne dorim lucrul acesta, respectăm competiția. De aceea am aliniat și un prim «11» care e cu tot mai aproape de cel din campionat”, a spus Flavius Stoican.

Reșița, a doua echipă antrenată în carieră de Stoican

Actualul antrenor al Mioveniului a antrenat la Reșița și nu a uitat asta. După Minerul Mehedinți, în perioada 2010-2011, a pregătit-o pe CSM Școlar. De altfel, înainte de meci, antrenorul oltean a vorbit minute în șir cu președintele actualei echipe din Reșița, Cristian Bobar, cu care are o relație bună. El a punctat că e bucuros că a revenit în Valea Doamnului.

”Am amintiri frumoase, plăcute, cu oameni deosebiți. Chiar m-am bucurat că i-am reîntâlnit”, a punctat Flavius Stoican.

CS Mioveni, cu gândul la meciul din SuperLigă

Stoican a fost adus pentru a salva trupa din Mioveni de amenințarea retrogradării. De altfel, după succesul de la Reșișa gândul său fugea deja la partida de campionat.

”Ne ajută și la moral. Cel mai important e ca sâmbătă să ne refacem. Avem un meci important cu cei de la FCU Craiova. Avem un drum lung acasă . Trebuie să fim foarte atenți la refacerea organismului. Chiar dacă la începutul jocului a arătat foarte bine, pe parcursul jocului s-a deteriorat și a arătat destul de greu”, a mai spus Stoican.

CS Mioveni își află vineri adversarii din faza grupelor Cupei României. În campionat, echipa argeșeană joacă sâmbătă, de la ora 19:00, pe teren propriu cu ”FC U” Craiova. Mioveniul este pe locul 15, penultimul în prima ligă, cu 6 puncte acumulate în 11 meciuri.

Foto: Sebastian Tătaru / Mediafax Foto

articolul original.

CSM Reșița, fără șanse în fața prim-divizionarei CS Mioveni în Cupa României. Călin Cheregi: ”Mă bucură nespus de mult reacția de după meci a spectatorilor, a galeriei”

29 September 2022 at 09:40

CSM Reșița a fost eliminată din Cupa României în urma înfrângerii suferite miercuri cu CS Mioveni, acasă, cu 0-4.

Diferența de două eșaloane dintre cele două echipe a fost evidentă, iar, în acest context, antrenorul Călin Cheregi a spus că a fost mulțumit de atitudinea jucătorilor săi, dar și parcursul din acest sezon în competiția KO.

Dominare clară în Valea Domanului a formației din Mioveni

Din minutul 23, Mioveniul a avut avantaj în Valea Domanului, după un gol marcat de Valentin Coșereanu cu capul. Jucătorii echipei din Liga 1 au mai avut câteva ocazii, prin Krasniqi și Buziuc.

CSM Reșița a avut o ocazie importantă abia în minutul 40, când fostul rapidist Drăghiceanu a trimis puțin pe lângă poartă din lovitură liberă. Chiar înainte de finalul primei reprize, Buziuc a fost fault de Ardei în careu, iar din penalty-ul acordat Cornel Ene a majorat diferența pe tabelă la două goluri.

Cu ”cel mai periculos” scor în fața, Călin Cheregi a făcut trei modificări la pauză, dar în zadar pentru echipa din Liga 3. Din minutul 52, avantajul argeșenilor a crescut, după un gol reușit de Blerim Krasniqi, în urma unei pase primite de la Blănaru.

Cărășenii au avut o altă ocazie importantă tot din fază fixă, în minutul 64, după o lovitură liberă bătută de Bărboianu. Mingea s-ar fi dus pe poartă, dar a fost deviată în corner.

Scorul final l-a stabilit în minutul 75 Andrei Burlacu, prietenul fiicei antrenorului său, după ce a scăpat singur cu Zimmermann.

Călin Cheregi, bucuros că fanii au susținut Reșița până la final, în ciuda rezultatului

La final, antrenorul Reșiței, Călin Cheregi, nu a putut fi altfel decât dezamăgit din cauza rezultatului. ”Principalul” a fost însă bucuros că publicul a susținut echipa până la final.

”Sunt puțin dezamăgit de faptul că am pierdut, dar, în același timp, vreau să-i felicit pe jucători pentru ceea ce au arătat. Am încercat să ne ridicăm la valoarea adversarului, un adversar de Liga 1. Știam că este un adversar cu jucători de calitate. Mă bucură nespus de mult reacția de după meci a spectatorilor, a galeriei, care ne-au aplaudat și ne încurajează în continuare, ceea ce ne dă încredere pe viitor că vom face lucrurile mult mai bune decât le-am făcut azi. Un teren greu, care ne-a obturat ceea ce suntem obișnuiți să jucăm. Dar trebuie să avem capul sus. Noi trebuie să o luăm de la capăt, să ne focusăm pe campionat și să vedem ceea ce urmează în continuare”, a punctat Cheregi.

”Cred că ne-am prezentat onorabil, chiar și azi, cu toate că am pierdut”

Antrenorul care a preluat echipa de seniori în vară, după plecarea lui Dan Alexa, a precizat că și lotul mai restrâns numeric a făcut ca posibilitățile de a ”jongla” în alcătuirea formulelor de start să fie limitate.

”Nu pot să spun că nu sunt mulțumit. Clar, ne doream să producem, dacă putem fi și azi o surpriză. Dar, una peste alta, coroborat cu lotul destul de scurt pe care îl avem, nu am avut posibilitatea să împart în două. În mare măsură, cu acești jucători cu care am jucat în Cupă am jucat și în campionat. S-a acumulat și o oarecare oboseală. Dar, una peste alta, cred că ne-am prezentat onorabil, chiar și azi, cu toate că am pierdut. Pe această cale țin încă o dată să-i felicit pe băieți”, a mai adăugat Cheregi.

CSM Reșița părăsește, astfel, această ediția a Cupei României în faza Play-off-ului, unde a cedat cu 0-4 pe teren propriu în fața prim-divizionarei CS Mioveni. Anterior, echipa din Valea Domanului trecuse de Voinţa Lupac (Liga 3), cu 6-0, în Turul 2, și Poli Timișoara (Liga 2), cu 2-0, în Turul 3.

CSM REȘIȚA – CS MIOVENI 0-4

Valentin Coșereanu 3′, Cornel Ene 44′ – penalty, Blerim Krasniqi 52′, Andrei Burlacu 75′

CSM Reșița: Zimmermann – Bărboianu, Ardei, Rimovecz, Fota, I. Popescu (Curescu 46′), Breșneni (cpt.), Rob. Petre (Velcotă 46′, Erhard 78′), Drăghiceanu, Al. Negru (Chera 46′), Gakou (Avramovici 60′)
Rezerve neutilizate: Ct. Căpățână – Veca, Domil, Szijj
Antrenor: Călin Cheregi

CS Mioveni: Fl. Croitoru – Oancea (Rădescu 66′), Scarlatache (cpt.)(Al. Iacob 60′), C. Ene, D. Șerbănică – Blănaru (Andr. Burlacu 60′), Andr. Panait, D. Toma, Coșereanu (Cârnaț 60′) – Buziuc, Krasniqi (Kabananga 83′)
Rezerve neutilizate: Ius. Popescu – Burnea, Mih. Lixandru, Cr. Dumitru
Antrenor: Flavius Stoican

Stadion: ”Mircea Chivu” (Reșița – Caraș-Severin). Arbitru central: Mircea Ardelean (Arad). Arbitri asistenți: Ioan Alexandru Corb (Satu Mare) și Doru Zamfir (Slatina). Arbitru de rezervă: Alexandru Dan Gornic (Arad). Observator arbitri: Ioan Mureșan (Timişoara). Delegat joc: Dorin Micșa (Timişoara).

CSM Reșița se poate concentra de acum înainte numai pe campionat, unde după primele cinci etape este lider în Seria a 8-a a Ligii 3 cu maximum de puncte, 15. În etapa a 6-a joacă sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 15:00, pe teren propriu cu Pobeta Star Bisnov (locul 2, 12 puncte).

Foto: Sebastian Tătaru / Mediafax Foto

articolul original.

Dorin Goian a analizat eșecul Forestei din Cupa României, cu UTA: ”În fața unei echipe de Liga 1 ai nevoie de puțin noroc și luciditate, dar sunt mândru de jucătorii mei!” Mesajul pentru suporteri

28 September 2022 at 18:23

Foresta Suceava a primit gol de la UTA în minutul 10 al confruntării din cadrul Play-off-ului Cupei României, dar a rămas în joc pe tot parcursul meciului cu o echipă cu două eșaloane mai bună.

Mai mult, moldovenii au avut două ocazii mari de a egala și a trimite jocul în prelungiri la capul lui Chika (37) și lovitura liberă bătută în bară de Samson (71).

În ultimele minute, jucătorii lui Goian au abuzat de baloane aruncate în careul arădenilor, pradă ușoară pentru Erico sau Benga, printre puținii utiști care merită notă de trecere după jocul de la Suceava.

  • În fața a 3500 de spectatori prezenți pe stadionul Areni, UTA s-a impus la limită, cu 1-0, după un gol rapid înscris de juniorul echipei sale Raul Șteau.

Dorin Goian: ”Astăzi se putea mai mult, tot timpul se poate mai mult”

Dorin Goian crede că echipei sale i-a lipsit puțină șansă, dar și luciditatea, pentru a putea trece de o formație de SuperLigă.

”Astăzi se putea mai mult, tot timpul se poate mai mult. Ca echipă de Liga 3 am fi avut nevoie și de puțin noroc și un plus de luciditate în fața unei formații de prima ligă, cu jucători cu experiență, care joacă la o altă intensitate. În primul rând, vreau să felicit echipa adversă pentru victorie și le urez multă baftă în viitor și în Cupa României, dar vreau să-mi felicit și băieții, care astăzi s-au luptat. Asta le-am spus și în vestiar că vrem să abordeze fiecare meci așa cum au făcut-o astăzi și sunt sigur că acești jucători tineri vor progresa mai mult. Sunt sigur că, de altfel, a fost o experiență grozavă pentru mulți dintre ei și eu sper ca pe viitor, de ce nu, mai mulți jucători din lotul nostru care să facă pasul spre un nivel superior și chiar să-i vedem la televizor la Liga 1”, a menționat antrenorul celor de la Foresta.

”A fost o experiență frumoasă pentru jucătorii mei, i-am felicitat”

Fostul fundaș central al celor de la Palermo a apelat la jucătorii mai experimentați din lot, dacă asta se poate spune de fotbaliști născuți în 1997, 1999 sau 2000. Doar Netbai (30 de ani) și Căinari (34 de ani) ies din tiparele de vârstă ale sucevenilor.

”Am profitat și de regula Underilor care ne permitea să jucăm și cu un jucător de 2000 în teren și mi-am dorit să joc cu cel mai bun 11 pe care-l am la dispoziție. Pe Mihalciuc și Nițu nu am vrut să-i bag de la început pentru că am avut soluții pe posturile lor și amvrut, oarecum, să-i țin proaspeți și pentru meciul de sâmbătă. Sunt jucători tineri cărora le este greu să ducă o intensitate mare de joc și mai ales din trei în trei zile. Vă spun sincer că pe final, când am făcut schimbările, eram într-un moment destul de bun, dar am vrut să-i bag și pe ei ca să joace cu o echipă de prima ligă. Îmi pare, totuși, rău că nu am reușit să- bag pe toți copiii, pentru că sunt convins că toți au vrut să joace. Cât despre Karime (n.a. Makongo) este un jucător esențial pentru echipa noastră și poate să joace și la închidere iar cu el am câștigat și la capitolul talie, pentru că știam că sunt destul de periculoși la fazele fixe. Lăsând la o parte rezultatul, sunt mândru de jucătorii mei, a fost o experiență frumoasă pentru ei. I-am și felicitat în vestiar, dar mult mai important e acum jocul de sâmbătă, unul deosebit de greu cu CSM Bacău, o echipă bine organizată. Iar la noi e important cum ne revenim din punct de vedere fizic după acest joc, știind că în anii trecuți un meci de Cupă cu o echipă de prima ligă ne cam punea în cap în următoarea perioadă și nu vreau să repetăm greșeala asta și să abordăm meciul de sâmbătă în cea mai bună formă. Sperăm ca și Chika să fie bine, va face un consult amănunțit, un RMN, are ceva probleme la umăr. Vreau să fie bine, căci este un jucător esențial pentru noi, cum – de fapt – toți sunt la fel de importanți, fie că joacă 5 sau 10 minute”, a adăugat Goian.

”Ne pare rău că i-am dezamăgit din punctul de vedere al rezultatului, dar cred că au plecat cu un gust plăcut de la stadion”

Aproximativ 3500 de spectatori au luat loc în tribunele stadionului ”Areni” pentru vizita UTA-ei. Și-au încurajat frenetic favoriții, dar la final copiii au ținut să aibă autografe din partea fotbaliștilor mai cunoscuți ai arădenilor, precum Claudiu Keseru sau Alexandru Benga.

Ne-ar plăcea să jucăm fiecare meci acasă cu atâta lume în tribună. A fost și vreme bună astăzi, ne pare rău că i-am dezamăgit din punctul de vedere al rezultatului, dar eu cred că au plecat cu un gust plăcut de la stadion. Sper că au văzut și ei ceea ce am văzut și eu azi, o echipă ce a fost în joc timp de 95 de minute, care s-a bătut pentru fiecare minge cu posibilitățile noastre. Iar atitudinea pe care au avut-o băieții a văzut-o, cred eu, și publicul, ea a ieșit în evidență”, a mai remarcat Dorin Goian.

Foresta are trei zile la dispoziție să se recupereze din punct de vedere fizic, căci vineri la Suceava vine CSM Bacău, echipa lui Cristi Popovici, de pe locul 4 a Seriei 1 a Ligii 3. Trupa lui Goian e prima și are cu 5 puncte mai multe decât băcăuanii.

Foto: ArTIStul și Denis Grosu (Sport Pictures)

articolul original.

UTA a tremurat în fața echipei din Liga 3 Foresta Suceava pentru calificarea în grupele Cupei României. Marin Dună: ”Ne-am chinuit până aproape de final”

28 September 2022 at 17:27

În cadrul Play-off-ului Cupei României, UTA a trebuit să se deplaseze până la Suceava, unde era așteptată de Foresta, liderul Seriei 1 a Ligii 3, cu 13 puncte din 15 posibile.

”Roș-albii” pierduseră acasă ultimul joc din Superligă, 1-2 contra celor de la Hermannstadt, și nu concepeau să mai bifeze un eșec, cu atât mai mult cu cât întâlnea o formație mult mai slab cotată, iar Cupa României e un obiectiv la Arad în acest sezon.

În fața a 3500 de spectatori prezenți pe stadionul Areni, UTA s-a impus la limită, cu 1-0, după un gol rapid înscris de juniorul echipei sale Raul Șteau.

Raul Șteau, la primul gol pentru UTA, dar arădenii au stins apoi lumina

Fiindcă a avut și absențe, respectiv internaționalii Vukcevic, Abeid, Isac și Pop, iar Cascini e suspendat pentru jocul de duminică cu Farul, Ilie Poenaru a făcut un mix între titulari și rezerve în nordul Moldovei, unde Dorin Goian a apelat la tot ce avea mai bun.

”Bătrâna Doamnă” părea să aibă un meci simplu, din moment ce a deschis scorul repede, la – de altfel – prima situație de poartă. În minutul 10, Ubbink a primit o minge în adâncime în dreapta, a pasat în 12 metri, unde Raul Șteau a câștigat duelul fizic cu Samson și a trimis cu stângul în dreapta lui Niga. A fost primul gol al mijlocașului de 21 de ani sosit de la Gaz Metan, apoi, portarul gazdelor a mai avut de lucru la un șut centrare al lui Otele, scos din vinclu, după care arădenii au stins lumina tot restul reprizei.

Foresta a fost cea care a atacat și chiar și-a creat ocazii. Căinari a executat puțin peste poartă o lovitură liberă de la 20 de metri, iar reluarea lui Botezatu la capătul unui corner a fost atenuată de un utist înainte de a ajunge în brațele lui Balauru. În minutul 37, însă, goalkeeperul arădenilor chiar a avut meritul să rețină balonul chiar pe linia de poartă, la o reluare a lui Chika din doar 5 metri.

Bara i-a salvat pe arădeni de prelungiri

Așadar, UTA scăpa fără gol primit în primele 45 de minute, dar jocul ei nu s-a îmbunătățit nici la revenirea de la cabine. Într-adevăr, Otele a avut ocazia să facă 0-2 cu o lovitură de cap la centrarea perfectă a lui Anton, însă atât. Noroc că nici sucevenii nu au avut forță în atac și, până la urmă, e de înțeles atâta timp cât evoluează în Liga 3-a.

Și totuși, Foresta putea egala în minutul 71, când Samson a bătut cu efect o lovitură liberă de la 22 de metri, iar bara l-a salvat pe Balauru. Nici intrările lui Keseru și Postolachi nu au adus nimic bun pentru atacul „roș-albilor”, care au mai pus o singură dată probleme la șutul lui Stahl de la marginea careului, ușor deviat în corner.

În ultimele minute, gazdele au abuzat de baloane aruncate în careul arădenilor, pradă ușoară pentru Erico sau Benga, printre puținii utiști care merită notă de trecere astăzi.

Poenaru poate fi îngrijorat în vederea meciurilor de foc ce urmează

S-a terminat 0-1 și singurul lucru pozitiv pentru UTA este că a evitat surpriza neplăcută, așa cum nu a făcut-o în urmă cu un an la Filiași, în fața unei alte divizionare terțe.

Altfel, Ilie Poenaru nu are motive să fie prea liniștit înainte de seria de foc din Superligă: Farul, CFR Cluj, FCSB, U Craiova.

În fine, Foresta a ieșit din Cupă cu capul sus și se poate concentra pe campionat, unde va încerca să ajungă din nou la barajul de promovare în Liga 2.

Marin Dună: ”Ne-am chinuit până aproape de final, bine că ne-am calificat”

Despre meciul de pe stadionul Areni a vorbit antrenorul principal din acte al echipei UTA, Marin Dună, și, evident, a găsit destule probleme în jocul trupei sale.

”Îi felicit pe cei de la Foresta pentru atitudine, au avut o atitudine pozitivă pe toată durata partidei. Cred eu că noi am avut un început bun de repriză, primele 20-25 de minute, când am și marcat. Ne-am mai creat câteva situații, nu neapărat ocazii, dar după aceea am intrat puțin în jocul lor. Am greșit foarte multe pase la mijlocul terenului, băgând mult mingea în centru, nejucând în spatele apărării adverse unde, practic, ne-am creat acele situații prin Otele și Șteau. Drept dovadă, ne-am chinuit până aproape de final, am mai avut câteva situații pe final de meci, unde puteam să închidem jocul. E tipicul meci de Cupă, cu o echipă inferioară, teoretic. Dar, asta e, una peste alta e bine că ne-am calificat mai departe și sper să ajungem cât mai departe în această competiție. Pentru noi a fost și un drum foarte lung, cu multe ore pierdute, deși am venit cu avionul până la București, apoi București – Suceava. Am ajuns aseară târziu, pe la 23:30”, a spus cel care este, neoficial, ”secund” lui Ilie Poenaru. Ambii vor fi judecați din nou de Comisia de Disciplină și Etică a FRF după ce au fost pârâți de către Școala Federală de Antrenor fiindcă încalcă regulamentul.

FORESTA SUCEAVA – UTA ARAD 0-1

Raul Șteau 10′

Foresta: Niga (cpt.) – Grosu, Cimbru, Botezatu, M. Filip (M. Ilie 85′) – Makongo, Samson – Netbai (Ș. Nițu 61′), Căinari, Mirică (Mihalciuc 85′) – Chika (D. Muntean 78′)
Rezerve neutilizate: Cuciureanu – Al. Ionescu, Cucoș, Andr. Tănasă, Rob. David
Antrenor: Dorin Goian

UTA: Balauru – Dobrescu, Erico, Al. Benga, Hoxhallari – Cascini, P. Anton (Batha 61′) – Șteau (Negoescu 46′), Ubbink (cpt.)(Postolachi 74′), Otele (Stahl 61′) – Ademi (Keșeru 61′)
Rezerve neutilizate: Mociu – Cr. Maxim, Andr. Chindriș, Jobello
Antrenor principal: Marian Dună / Antrenor secund: Ilie Poenaru

Stadion: Areni (Suceava). Arbitru central: Mihai Amorăriței (Câmpina). Arbitri asistenți: George Bogdan Duță (Bacău) și Andrei Diaconu (Iaşi). Arbitru de rezervă: Ciprian Aelenei (Iaşi). Observator arbitri: Adrian Voica (Bistriţa). Delegat joc: Andrici Ilie (Cerviceşti – Botoşani).

Foto: ArTIStul și Denis Grosu (Sport Pictures)

articolul original.

Play-off Cupa României | Rapid a avut nevoie de câteva minute să decisă jocul cu Afumați, Petrolul a executat Șelimbăr. SC Oțelul și Unirea Slobozia au tremurat pentru victorii. Cele 12 echipe calificate în faza grupelor

28 September 2022 at 20:20
image

A doua zi în care se joacă în Play-off-ul Cupei Românie, ediția 2022-2023, sunt programate șapte meciuri în patru intervale diferite de timp. Primele două jocuri au loc de la ora 16:00, la Suceava și Petroșani, de la ora 16:30 încep meciurile de la Reșița, Ocna Mureș și Bistrița, de la ora 18:45 se joacă la Mediaș, iar ziua se încheie cu partida stabilită să înceapă de la ora 21:30.

UTA Arad, CS Mioveni, CS Ocna Mureș, SC Oțelul Galați, Unirea Slobozia, Petrolul Ploiești și Rapid au obținut și ele calificarea în faza grupelor Cupei României, după ce au trecut de Foresta Suceava, CSM Reșița, CSM Slatina, Jiul Petroșani, Gloria Bistrița Năsăud, CS Comunal Șelimbăr și CS Afumați. Dintre acestea, SC Oțelul și Unirea Slobozia au avut nevoie de lovituri de departajare pentru a trece de adversari din Liga 3.

Ieri, marți, s-au disputat primele cinci jocuri, iar echipele calificate mai departe, în faza grupelor, sunt CSC Dumbrăvița (după lovituri de departajare), ”FC U” Craiova, Gloria Buzău (după prelungiri), Chindia Târgoviște și Minaur Baia Mare (după prelungiri). Au părăsit competiția Poli Iași, Ripensia, Șoimii Lipova, Steaua și Axiopolis Cernavodă.

  • În faza grupelor Cupei României vor intra și ultimele opt echipe din prima ligă: CFR Cluj, FCSB, U Craiova, FC Voluntari, Farul Constanța, Campionii FC Argeș, Sepsi OSK Sfântu Gheorghe și FC Botoșani.

Ultimele meciuri din Play-off-ul Cupei României au loc joi

Ultimele patru jocuri din această fază a competiției care din această vară are un nou format se vor disputa joi, la Brașov, Alexandria, Chiajna și Târgu Jiu.

În Play-off-ul Cupei României participă un total de 32 de echipe, 24 calificate din Turul 3 și 8 din SuperLigă. Cele 8 sunt din prima ligă, 15 din Liga 2, 8 din Liga 3, iar una este din Liga 4. Aceasta din Liga 4, Axiopolis Cernavodă, este una dintre cele șapte câștigătoare ale Fazei Regionale a Cupei României.

  • Jocurile se desfășoară într-o singură manșă, pe terenul echipei mai slab clasate sezonul trecut. În caz de egalitate după 90 de minute de joc, se procedează la prelungiri şi, după caz, la executarea loviturilor de departajare din punctul de pedeapsă.

Meciurile programate miercuri în Play-off-ul Cupei României:

miercuri, 28 septembrie 2022, ora 21:30

CS AFUMAȚI – RAPID 0-3

Stadion: Rapid Giuleşti (Bucureşti – Bucureşti).
Arbitru central: Claudiu Marcu (Constanţa). Arbitri asistenți: Erchian Ionus (Medgidia) și Marian Carson (Constanţa). Arbitru de rezervă: Iurgen Ciprian Lică (Constanţa). Observator arbitri: Liviu Ciubotariu (Galaţi). Delegat joc: Daniel Scânteie (Bacău).

CS Afumați: Obretin – Ciucur, Robicek, M. Leca, A. Oprea – Zaina (cpt.), Șt. Stîngă (Buliga 63′) – Beșleagă (S. Alexe 80′), Băciuț (Vl. Tudorache 80′), Iamandache – Cocoș (Rz. Avram 63′)
Rezerve neutilizate: Chioveanu – Bg. Matei, Ad. Neacșu, T. Nicolae, I. Ionică
Antrenor: Vasile Neagu

Rapid: Drăghia – Belu-Iordache (Dussaut 46′), Dr. Grigore, P. Iacob, Fl. Ștefan – Emmers (Val. Costache 46′), Al. Albu (Crepulja 46′), Andr. Ciobanu – Pănoiu (Despa 65′), Luckassen (Dugandzic 71′), Papeau
Rezerve neutilizate: C. Sandu – Junior Morais, Onea, Cr. Ignat
Antrenor: Adrian Mutu

Rapid n-a mai înscris în repriza secundă, astfel că se impune doar cu 3-0 în meciul de pe teren propriu, în care a fost oaspete, în fața trupei din Liga 3 CS Afumați
Min 58 Costache, fost jucător la Afumați, șutează bine din afara careului, mingea lovește bara și revine în joc
Min 49 Zaina pasează pentru Stîngă, care trage frumos din 19 metri ușor lateral stânga, spre vinclul colțului scurt, însă Drăghia deviază cu palmă și respinge peste poartă
Min 38 0-3 Pănoiu trimite în stânga pentru Papeau, acesta pasează din prima înspre dreapta, pentru Luckassen, care lasă mingea să treacă. Xian Emmers urmărește și trage din 14 metri ușor lateral dreapta la colțul lung, lângă bara din stânga. Obretin a plonjat, însă nu a ajuns mingea să o respingă
Min 19 Ciobanu șutează pe jos din marginea careului, Obretin reține aproape de bara din dreapta sa
Min 17 Beșleagă șutează bine din fața careului, mingea trece de puțin pe lângă bara din dreapta. Se joacă pe contre, în încurajările obișnuite ale galeriei Rapidului, care aproape a umplut peluza rezervată ei
Min 14 0-2 Luckassen deviază în fața careului pentru Ciobanu, acesta trimite scurt pentru Jayson Papeau, care preia, se întoarce, pătrunde și finalizează cu șpițul pe lângă Obretin
Min 8 0-1 Pănoiu avansează în dreapta careului, întoarce înapoi pentru șutul lui Albu, acesta trage la poartă din 18 metri, Alexandru Ciucur deviază și schimbă direcția, Kevin Luckassen șterge și el fin balonul și acesta se duce în plasă pe lângă bara din dreapta. Opretin, prins pe picior greșit, rămâne nemișcat pe linia porții
Min 5 Ocazie bună pentru Afumați. Stîngă interceptează la 20 de metri ușor lateral stânga și trage frumos la colțul lung, Drăghia se întinde și scoate greu în lateral

miercuri, 28 septembrie 2022, ora 18:45

CS COMUNAL ȘELIMBĂR – PETROLUL PLOIEȘTI 0-4

Stadion: Gaz Metan (Mediaș – Sibiu).
Arbitru central: Sorin Vădana (Cluj-Napoca). Arbitri asistenți: George Suciu (Câmpia Turzii) și Mihaela Țepușă (Buzău). Arbitru de rezervă: Octavian Ciucanu (Braşov). Observator arbitri: Aron Huzu (Sibiu). Delegat joc: Felix Grigore (Bucureşti).

CS Comunal Șelimbăr: Silveanu – Monea, Natea (Vișa 76′), Dandea (cpt.), D. Tătar – Cărăruș (Tud. Man 80′), Curtean, Buzan (Oct. Ursu 59′), Mir. Manole – Ciocâlteu (Raicea 59′), Gele (Cârstean 80′)
Rezerve neutilizate: Bumbar – Al. Luca, D. Ursu, Riza
Antrenor: Eugen Beza

Petrolul: Leitner – Mathaus (Meijers 63′), Gab. Tamaș, Huja – Pashov, Cebotaru (cpt.)(Seto 80′), Tucaliuc, Velisar – Manzala (Cioiu 27′), Ivanovscki (Măzărache 80′), Grozav (M. Bratu 80′)
Rezerve neutilizate: Moroz – Alb. Olaru, L. Dumitriu, Borța, Cioiu
Antrenor: Nicolae Constantin

CS Comunal Șelimbăr a primit patru goluri într-o repriză de la Petrolul și părăsește și ea Cupa României. Echipa ploieșteană se califică în faza grupelor
Min 90+3 0-4 O nouă fază de contraatac a Petrolului, Măzărache primește și avansează spre poartă, vrea să-i ofere golul lui Cioiu și pasează în stânga pentru cursa sa, însă o face prea tare. Cioiu ajunge la minge, însă nu trage la poartă din unghiul în care se afla, ci întoarce înapoi pentru Simon Măzărache, care șutează puternic din 6 metri și înscrie fără speranțe pentru Silveanu, sub transversală
Min 89 0-3 Fază de contraatac, Tucaliuc pasează din propria jumătate în stânga, Cioiu are o cursă în viteză, pătrunde în careu și centrează în fața porții, la bara a doua, unde Simon Măzărache e singur după ce Vișa a strâns la colțul scurt și pune latul din 3 metri și înscrie și el
Min 79 0-2 Mihai Velisar prinde un șut puternic, în diagonală, de la circa 23 de metri ușor lateral stânga și îl învinge la colțul lung pe Silveanu. Velisar înscrie primul gol de la revenirea la Petrolul și marchează din nou după ce ultima dată a făcut-o în august 2019, tot pe același stadion, la Mediaș, pe când evolua la Gaz Metan și echipa sa câștiga cu 4-0 cu FCSB
Min 69 Manole rămâne singur cu portarul după ce primește o pasă bună din dreapta de la Monea, trage din 6 metri lateral dreapta pe lângă Leitner, la colțul lung, însă mingea trece razant pe lângă bară
Min 62 Pasă bună printre, cu exteriorul, a lui Curtean, Gele pătrunde în careu și trage puternic, însă Leitner respinge în față și apoi mingea este degajată
Min 55 0-1 Centrare dintr-un corner din dreapta, din duelul aerian dintre Tamaș și Dandea mingea sare din spatele fundașului petrolist pe bara a doua, acolo unde apare nemarcat Marian Huja și care înscrie cu capul dintr-un metru
Min 48 Cioiu întoarce pentru șutul lui Cebotaru, acesta trage din 16 metri, Silveanu parează în dreapta, de unde Grozav reia din 8 metri lateral pe lângă bara a doua
Min 42 Portarul Alexandru Silveanu iese mult în față, la 20 de metri, mingea sare prea sus și nu ajunge să degajeze, însă îl lovește cu piciorul pe Grozav, care urmărea balonul și putea scăpa spre poartă. Arbitrul acordă doar cartonaș galben pentru goalkeeper, nu roșu, fiindcă înspre poartă se retrăsese Tătar. Lovitura liberă e executată de Grozav, mingea e deviată de zid și apoi degajată
Min 38 Minge centrată dintr-un corner din dreapta, Tamaș reia cu capul din 6 metri, la colțul scurt, de puțin pe lângă bară
Felix Mathaus și Andreas Leitner au fost legitimați în această săptămână de Petrolul și debutează în acest meci de la Mediaș
Min 4 Minge respinsă în fața careului, Gele preia la 17 metri și trage cu stângul în plasa laterală, în exterior, gol turcesc care face spectatorii de la tribuna opusă să creadă că a fost gol

miercuri, 28 septembrie 2022, ora 16:00

JIUL PETROȘANI – SC OȚELUL GALAȚI 1-1, 2-2, 0-3 după lovituri de departajare

Stadion: ”Petre Libardi” (Petroșani – Hunedoara).
Arbitru central: Marius Naidin (Piteşti). Arbitri asistenți: Mihăiță Necula (Bucureşti) și Gheorghiță Bălan (Piteşti). Arbitru de rezervă: Claudiu Andrei Filip (Craiova). Observator arbitri: Iulian Spătaru (Timişoara). Delegat joc: Ovidiu Iosif Tâlvan (Sibiu).

Jiul: Leo. Mureșan – Kis, M. Matei, Torkos (Aerts 81′) – Jurcuț (Istratie 90′), R. Sandu (cpt.)(Caralicea 114′), L. Pop, Keszeg – Ferhaoui – G. Dănăilă (Bădărău 90′), Cocină (Batchabi 71′)
Rezerve:
Antrenor: George Zima

SC Oțelul: R. Pop – Ilieș (Andr. Rus 58′), Mih. Adăscăliței, Sîrghi (cpt.)(Azinovic 105′), D. Panait (A. Nica 58′) – Gorovei (Berisha 66′), Markovic, D. Cireș (Kip 78′) – Mitoi (Laur. Maxim 58′), Bokhashvili, Farcaș
Rezerve neutilizate: Paharnicu – Bordun, Rîpan
Antrenor: Dorinel Munteanu

Au marcat de la loviturile de departajare: … / Vanja Markovic, Mihai Adăscăliței, Valmir Berisha
Au ratat de la loviturile de departajare: Sean Aerts, Bogdan Keszeg, Stephane Ferhaoui / …

SC Oțelul se impune la lovituri de departajare în fața echipei din Liga 3 Jiul Petroșani, cu 3-0, după ce a fost 1-1 după 90 de minute și 2-2 după 120 de minute. Jucătorii echipei din Petroșani au ratat toate cele trei execuții de la punctul cu var, în timp ce cei ai trupei gălățene le-au transformat pe toate trei avute la dispoziție
Min 116 Kip prinde un șut bun, din vole, de la 25 de metri ușor lateral dreapta, Mureșan e spectator, însă balonul lovește bara din stânga și se duce în lateral
Min 100 2-2 Minge trimisă în față, la bătaie, Mihai Istratie e mai rapid decât Adăscăliței, pătrunde în careu și din 7 metri ușor lateral dreapta ciupește balonul din fața lui Pop și îl trimite în poartă, la colțul lung
Min 92 1-2 Nica avansează în stânga, șutează din marginea careului la poartă, Mureșan intervine prost și scapă mingea în față, iar Yevhen Bokhashvili e atent și pune latul din 7 metri central și trimite în poarta goală
Meciul de la Petroșani intră în reprizele de prelungiri după ce SC Oțelul a egalat în minutele de prelungiri. Jiul trebuia să primească penalty la ultima fază
Min 90+5 Adăscăliței îi dă peste picior lui Istratie, care urmărea mingea în careul Oțelului, iar arbitrul lasă jocul să continue în loc să dicteze penalty
♦Min 90+1 1-1 Minge aruncată lung, în față, în careul Jiului, balonul e respinsă din 6 metri direct la Yevhen Bokhashvili, care e nemarcat, preia și trage fără speranță din 7 metri central, sus, sub transversală
Min 75 1-0 Jurcuț centrează cu stângul din marginea stângă a careului, Gabby Batchabi, abia intrat pe teren, câștigă duelul aerian cu Sîrghi și înscrie cu capul din 5 metri, pe lângă Pop
Min 55 Ocazie colosală pentru Jiul. Dănăilă centrează din dreapta careului, Cocină e singur singurel cu Pop, trimite din 7 metri central pe lângă portar, însă ratează incredibil. Mingea șterge bara din stânga și se duce în aut de poartă
Fără gol în prima repriză, iar actualul lider al Ligii 2, SC Oțelul, nu a jucat mai nimic în fața adversarului din Liga 3, neavând nici măcar o ocazie la poarta lui Mureșan
Min 7 Centrare frumoasă a lui Dănăilă, din stânga, cu exteriorul, spre înapoi, Ferhaoui reia pe poartă din voleu, din 10 metri, Pop salvează din nou și respinge în față. Început mai bun de meci pentru echipa din Liga 3
♦Min 4 Prima ocazie a meciului aparține gazdelor. Centrare dintr-o lovitură liberă din dreapta, Keszeg se demarcă excelent pe centru și deviază cu exteriorul piciorului stâng, însă trimite pe centrul porții, iar Pop respinge în lateral

FORESTA SUCEAVA – UTA ARAD 0-1

Stadion: Areni (Suceava – Suceava).
Arbitru central: Mihai Amorăriței (Câmpina). Arbitri asistenți: George Bogdan Duță (Bacău) și Andrei Diaconu (Iaşi). Arbitru de rezervă: Ciprian Aelenei (Iaşi). Observator arbitri: Adrian Voica (Bistriţa). Delegat joc: Andrici Ilie (Cerviceşti – Botoşani).

Foresta: Niga (cpt.) – Grosu, Cimbru, Botezatu, M. Filip (M. Ilie 85′) – Makongo, Samson – Netbai (Ș. Nițu 61′), Căinari, Mirică (Mihalciuc 85′) – Chika (D. Muntean 78′)
Rezerve neutilizate: Cuciureanu – Al. Ionescu, Cucoș, Andr. Tănasă, Rob. David
Antrenor: Dorin Goian

UTA: Balauru – Dobrescu, Erico, Al. Benga, Hoxhallari – Cascini, P. Anton (Batha 61′) – Șteau (Negoescu 46′), Ubbink (cpt.)(Postolachi 74′), Otele (Stahl 61′) – Ademi (Keșeru 61′)
Rezerve neutilizate: Mociu – Cr. Maxim, Andr. Chindriș, Jobello
Antrenor principal: Marian Dună / Antrenor secund: Ilie Poenaru

UTA se impune la limită, doar cu 1-0, în meciul de la Suceava cu echipa din Liga 3 Foresta
Min 87 Căinari cade în careu în duel cu Cascini, dar e avertizat pentru simulare în loc de penalty
Min 86 Stahl trage puternic de la marginea careului, mingea e ușor deviată și e corner, corner ce rămâne fără rezultat
Min 71 Samson bate o lovitură liberă de la 22 de metri, ușor lateral dreapta, bara de la colțul lung îl salvează pe Balauru
Min 51 Anton centrează din dreapta, Otele reia cu capul peste poartă din numai 8 metri
Min 37 Ocazie imensă pentru Foresta. Nebai centrează din dreapta, mingea ajunge în 5 metri la Chika, care reia cu capul spre poartă, Balauru prinde balonul chiar pe linie
Min 34 După un corner, Botezatu reia spre poartă, dar mingea e atenuată de blocajul arădenilor și e prinsă de Balauru
Min 28 Chika reia cu capul mult pe lângă poartă un aut de margine executat în 7 metri
Min 21 Căinari execută de puțin peste poartă o lovitură liberă de la 21 de metri, ușor lateral stânga
Min 17 Otele trimite un șut-centrare din stânga careului, Niga respinge mingea de la colțul scurt
♦Min 10 0-1 Ubbink primește în adâncime de la Erico, pasează în 12 metri, unde Raul Șteau câștigă duelul fizic cu Samson și trimite un șut cu stângul cu efect, în dreapta lui Niga

miercuri, 28 septembrie 2022, ora 16:30

CSM REȘIȚA – CS MIOVENI 0-4

Stadion: ”Mircea Chivu” (Reșița – Caraș-Severin).
Arbitru central: Mircea Ardelean (Arad). Arbitri asistenți: Ioan Alexandru Corb (Satu Mare) și Doru Zamfir (Slatina). Arbitru de rezervă: Alexandru Dan Gornic (Arad). Observator arbitri: Ioan Mureșan (Timişoara). Delegat joc: Dorin Micșa (Timişoara).

CSM Reșița: Zimmermann – Bărboianu, Ardei, Rimovecz, Fota, I. Popescu (Curescu 46′), Breșneni (cpt.), Rob. Petre (Velcotă 46′, Erhard 78′), Drăghiceanu, Al. Negru (Chera 46′), Gakou (Avramovici 60′)
Rezerve: Ct. Căpățână – Veca, Domil, Szijj
Antrenor: Călin Cheregi

CS Mioveni: Fl. Croitoru – Oancea (Rădescu 66′), Scarlatache (cpt.)(Al. Iacob 60′), C. Ene, D. Șerbănică – Blănaru (Andr. Burlacu 60′), Andr. Panait, D. Toma, Coșereanu (Cârnaț 60′) – Buziuc, Krasniqi (Kabananga 83′)
Rezerve: Ius. Popescu – Burnea, Mih. Lixandru, Cr. Dumitru
Antrenor: Flavius Stoican

CS Mioveni și-a arătat superioritatea și s-a impus lejer în fața echipei din Liga 3 CSM Reșița, cu scorul de 4-0
Min 75 0-4 Andrei Burlacu scapă singur și îl execută pe Zimmermann cu un șut din careu
Min 64 Lovitură liberă din fața careului mare lateral stânga. Bărboianu bate bine, dar portarul respinge în față, iar Rimovecz nu reușește să reia periculos
Min 52 0-3 Blănaru oprește mingea la 16 metri, pasează pentru Blerim Krasniqi, care înscrie. Reșița nu mai are la ce să spere
Min 44 0-2 Cornel Ene marchează din penalty, acordat după un fault în careu. Cornel Ardei l-a faultat pe Buziuc și a primit și cartonașul galben
Min 40 Drăghiceanu bate razant pe lângă bara din stânga o lovitură liberă aproape de pe linia de 16 metri, ușor lateral dreapta
Min 37 Buziuc prinde un șut foarte bun din 12 metri, deviat peste transversală într-un corner ulterior neconcretizat
Min 34 Krasniqi trage în forță de la marginea careului, portarul respinge în corner de sub transversală
Min 23 0-1 Valentin Coșereanu deschise scorul cu capul, din 6 metri, în urma unei centrări din flancul drept de atac

CS OCNA MUREȘ – CSM SLATINA 3-0

Stadion: Soda (Ocna Mureș – Alba).
Arbitru central: Marius Daniel Bădoiu (Craiova). Arbitri asistenți: Doru Claudiu Lucaciu (Cluj-Napoca) și Daniel Ștefan Lar (Baia Mare). Arbitru de rezervă: Liviu Rasteanu (Craiova). Observator arbitri: Ştefan Szilaghi (Satu Mare). Delegat joc: Teodor Biriş (Hunedoara).

CS Ocna Mureș: R. Stângă – Gorba (Bucșă 72′), Cimpoeșu, Paleoca (Al. Țăranu 72′), Mic – Al. Giurgiu (cpt.), Socaci (Cioargă 67′) – Ad. Coman, Guț (D. Ghiță 67′), Creț – Ceaca (Oprinca 86′)
Rezerve neutilizate: Cadar – D. Roman, Coltor
Antrenor: Valentin Șandru

CSM Slatina: Velcu – Șubașu (Apipie 88′), A. Stan, Hagiu, Al. Dinu – I. Iancu (Boicea 71′), Al. Neagu (Gab. Grădinaru 77′), Necșulescu (cpt.), Dav. Ciobanu (Biră 74′) – Neicu, Palade
Rezerve neutilizate: Andr. Șerban – Tîrîș, Tecucianu, Negurescu, Andr. Dumitrașcu
Antrenor: Constantin Grădinaru

CS Ocna Mureș a profitat că CSM Slatina s-a prezentat în mare parte cu o echipă de juniori, inclusiv cu antrenor de la juniorii clubului, și s-a impus cu 3-0, fiind singura echipă din Liga 3 calificată până acum în faza grupelor
♦Min 62 3-0 Andrei Ceaca reușește să mai înscrie o dată, acum cu un șut plasat din 10 metri, pe lângă portar, la colțul lung, în dreapta. A fost o fază de contraatac purtată pe dreapta, o minge ridicată în centru și o pasă decisivă a lui Coman
♦Min 31 2-0 Centrare înaltă și lungă din flancul stâng, a lui Giurgiu, Andrei Ceaca se demarcă bine între cei doi fundași centrali și reia din prima cu piciorul drept, din 10 metri central, lângă bara din stânga. După gol, masivul atacant a mers la gard și a celebrat golul alături de soție și copil
♦Min 16 1-0 Creț trece lejer în flancul drept de Hagiu, pasează în centru, ușor înapoi, Andrei Coman avansează fără marcaj până la 16 metri, de unde reia modest, pe jos, mingea se scurge spre poartă și îl surprinde pe Velcu, întrând în gol pe lângă bara din stânga
♦FRF ar trebui să se sesizeze în cazul CSM Slatina și să penalizeze clubul pentru această batjocură aducă competiției pe care o organizează. Se cunosc însă prea bine legăturile existente și faptul că această penalizare nu se va întâmpla niciodată.
Nu numai Poli Iași și-a desconsiderat adversarul și competiția, ci și CSM Slatina, oltenii chiar într-un mod și mai urât. Slatina are o mulțime de jucători în lotul pentru acest meci care nici măcar nu au prins lotul primei echipe până acum. În plus, antrenorul Daniel Oprescu nu a făcut deplasarea, locul său fiind luat de Constantin Grădinaru, un antrenor din cadrul clubului, nici măcar secund al ”principalului” primei echipe. Din primul ”11”, în acest sezon de Liga 2 au evoluat doar Necșulescu, Neicu și Al. Dinu.

GLORIA BISTRIȚA NĂSĂUD – UNIREA SLOBOZIA 0-0, 0-0, 2-3 după lovituri de departajare

Stadion: ”Jean Pădureanu” (Bistrița – Bistrița Năsăud).
Arbitru central: Răzvan Negară (Vaslui). Arbitri asistenți: Cosmin Cercel (Piatra Neamţ) și Cosmin Vițelaru (Vaslui). Arbitru de rezervă: Bogdan Florea (Piatra Neamţ). Observator arbitri: Ionel Popa (Paşcani). Delegat joc: Cristian China (Baia Mare).

Gloria: Fl. Bodea – Bactăr, Copaci, Ant. Manolache, Trifan, Runcan, Covaciu, Bg. Vasile, Buia, Stoianof (cpt.), N. Popescu
Rezerve: Bănuță – Curtuiuș, Adbul Wahab, Hașnăș, Rz. Tănasă, Davordzie, Al. Iul. Stoica, Sulici, Al. Georgescu
Antrenor: Adrian Falub

Unirea Slobozia: Păduraru – Dorobanțu, Perju, Gab. Lazăr (cpt.), M. Ciobanu, Coadă, Afalna, Cruceru, Ben Levy, Bolohan, Golda
Rezerve: Ciupercă – I. Dinu, Mih. Lemnaru, D. Radu, Ibrian, Ekollo, Rob. Silaghi
Antrenor: Constantin Enache

Au marcat de la loviturile de departajare: Antoniu Manolache, Paul Copaci / Ionuț Dinu, Florinel Ibrian, Serges Ekollo
Au ratat de la loviturile de departajare: Carl Davordzie, Ovidiu Covaciu, Adam Adbul Wahab / Robert Silaghi

Unirea Slobozia se impune cu 3-2 la lovituri de departajare în fața echipei din Liga 3 Gloria Bistrița Năsăud. Jucătorii lui Falub au fostmai emotivi la execuțiile de la punctul cu var, ratând de trei ori, în timp ce ialomițenii au ratat doar o dată
0-0 și după cele două reprize de prelungiri, astfel că meciul de la Bistrița se va decide la loviturile de departajare
Min 120+2 Covaciu bate o lovitură liberă din fața careului, poziție centrală, cu piciorul stâng, mingea șterge transversala și se duce peste, iar arbitrul fluieră finalul prelungirilor
Min 80 Acțiune periculoasă în careul Sloboziei, mingea e respinsă în față, Adbul Wahab avansează și șutează puternic din 12 metri, Lazăr deviază și mingea se duce razant pe lângă bara din dreapta, în corner. Păduraru era bătut. A fost cea mai mare ocazie a meciului


Meciurile programate joi în Play-off-ul Cupei României:

joi, 29 septembrie 2022, ora 16:00
FC Brașov – FC Hermannstadt
Stadion: Tineretului (Brașov – Brașov)

joi, 29 septembrie 2022, ora 16:30
CSM Alexandria – FK Miercurea Ciuc
Stadion: CSS Peco (Alexandria – Teleorman)

joi, 29 septembrie 2022, ora 18:45
Concordia Chiajna – Universitatea Cluj
Stadion: Concordia 2 (Chiajna – Ilfov)

joi, 29 septembrie 2022, ora 21:30
Viitorul Pandurii Târgu Jiu – Dinamo
Stadion: Municipal (Târgu Jiu – Gorj) 

Meciurile disputate marți în Play-off-ul Cupei României: 

marți, 27 septembrie 2022, ora 14:30
CSC Dumbrăvița – Politehnica Iași 0-0, 0-0, 7-6 după lovituri de departajare
Au marcat de la loviturile de departajare: Răzvan Ghinescu, Cristian Grancea, Toma Bodri, Petre Simon, Ionuț Tănase, Sebastian Bura-Koț, Alexandru Martinov / Alex Hrib, Paul Fosu-Mensah, Ștefan Ștefanovici, Anton Karachanakov, Pawel Tomczyk, Tudor Telcean
Au ratat de la loviturile de departajare: Andrei Olaru / Francisc Cristea, Christ Kouadio

Cosmin Stan / Mugurel Cornățeanu / Opinie despre Poli Iași

marți, 27 septembrie 2022, ora 16:00
Ripensia Timișoara – ”FC U” Craiova  0-4
Marcatori: Vlad Achim 9′, Sekou Sidibe 73′, Ionuț Zanfir 76′, Radu Negru 89′

Iulian Muntean / Lorenzo Paramatti

marți, 27 septembrie 2022, ora 16:30
Șoimii Lipova – Gloria Buzău 2-2, 2-4 după prelungiri
Marcatori: Ovidiu Bulza 40′, Sebastian Susan 72′ / Alexandru Boiciuc 15′, Mihai Neicuțescu 76′, Ariel Lopez 104′, Rareș Uțiu 119′

Cronica / Adrian Abrudean și Cristian Pustai

marți, 27 septembrie 2022, ora 18:45
Steaua – Chindia Târgoviște 1-2
Marcatori: Adrian Popa 5′ / Daniel Popa 49′, Cristian Cherchez 84′

Daniel Oprița / Adrian Popa și Valentin Bărbulescu / Anton Petrea

marți, 27 septembrie 2022, ora 19:00
Axiopolis Cernavodă – Minaur Baia Mare 4-4, 4-5 după prelungiri
Marcatori: Alexandru Grigoraș 9′, Iulian Carabela 52′, Iulian Carabela 90+2′ – penalty, Cosmin Dane 90+3′ / Vasile Chitaș 32′, Mircea Donca 34′, John Mondragon 39′, George Rusu 76′ – autogol, Sergiu Ciocan 96′

articolul original.

Poli Iași, eliminată de CSC Dumbrăvița din Cupa României după ce a mers fără antrenor și mai mulți titulari în Banat. ”Secundul” Cornățeanu, explicații hilare

27 September 2022 at 21:19

Politehnica Iași a spus ”adio” Cupei României în acest sezon, după ce a fost eliminată de CSC Dumbrăvița, în urma unui meci terminat cu scorul de 0-0 în timpul regulamentar și reprizele de prelungiri, apoi adjudecat de timișeni cu 7-6 la loviturile de departajare.

Echipa din Iași a mers ca într-o excursie mai lungă la Timișoara, fără antrenorul principal și fără mai mulți titulari, dar declarativ a spus că a interesat-o competiția.

Mugurel Cornățeanu a condus-o pe Poli Iași la Dumbrăvița și vede loviturile de la 11 metri ca o loterie

Poli Iași ar fi putut fi favorită la acest meci, având în vederea condițiile și lotul net superioare Dumbrăviței. De altfel, după finalul jocului, nici nu era așa multă suferință în tabără moldovenilor în urma eșecului, iar ”secundul” constata că e bine că nu s-a ales cu jucători accidentați pe terenul foarte prost de la Dumbrăvița în urma ploilor căzute în ultimele două zile.

Mugurel Cornățeanu a apreciat că loviturile de departajare, care necesită mult antrenament și concentrare, sunt o loterie, minimalizând factori importanți din jocul de fotbal.

”Important este că am ieșit sănătoși cu toți jucătorii de pe teren. Într-adevăr, nu ne doream 120 de minute. Felicităm echipa gazdă, merge mai departe. La loterie se poate întâmpla orice. Sunt mulțumit de atitudinea jucătorilor, după o deplasare lungă pentru noi. A fost destul de greu. Un joc de bătaie, de luptă. Se putea încerca în anumite momente când mai puteam să și pasăm când ne-a permis suprafața de joc. Suntem mulțumiți ca atitudine. Am debutat și un copil de 16 ani, Niamțu. Suntem mulțumiți de felul în care am arătat”, a declarat ”secundul” lui Claudiu Niculescu.

”Secundul” Politehnicii Iași tot dorea să vorbească despre meciul cu Baia Mare

Întrebat de situația lotului deplasat în raport cu respectul pentru competiție, ”secundul” Politehnicii Iași a încercat să o dreagă. Desconsiderare competiției e însă clară pentru orice cunoscutor al fenomenului, mai ales că Mugurel Cornățeanu tot dorea să schimbe subiectul prin deschiderea subiectul meciului de campionat cu Baia Mare, până i s-a atras atenția că sunt întrebări ale presei despre meciul tocmai terminat. Despre cei absenți, antrenorul a spus că sunt accidentați!?

”A trebuit să împărțim, pentru că avem și noi problemele noastre medicale, avem jucătorii accidentați. Acasă au rămas doar opt jucători (n.r. – titulari în meciurile din campionat). Nu puteam să deplasăm toată echipa, în care unii să se antreneze pe unde puteam să ne antrenăm. Am preferat să împărțim în două, am luat și de la juniori. Asta e. Sperăm să luăm sâmbătă cele 3 puncte”, a spus Cornățeanu.

Claudiu Niculescu, rămas să oblojească ”accidentații”!

Cum a punctat despre probleme medicale din lot, Cornățeanu a fost întrebat ce l-a reținut pe Claudiu Niculescu să vină la meci, și ce anume a rămas să facă la Iași antrenorul principal.

Explicația a fost una hilară, cum că ”principalul” se ocupă de accidentați, de parcă ar fi kinetoterapeut. ”A rămas acasă cu jucătorii. Trebuia să rămână și cineva acasă să se antreneze. Aceasta a fost decizia clubului. Respectăm decizia clubului. Nu am eu ce să vă spun mai departe”, a mai spus Cornățeanu, încercând să dreagă situația.

Poli Iași în meciul cu Dumbrăvița: Jankov – Kouadio, V. Lică (cpt.)(Niamțu 109′), Fosu-Mensah, Finica – Fr. Cristea, Telcean, Cracea (Karachanakov 69′), Ștefanovici – Ant. Dumitru (Hrib 69′), Plokhotnyuk (Tomczyk 73′). Rezerve neutilizate: Brînză – Condurachi, D. Ureche.

Eliminată din Cupa României după al doilea meci disputat în această ediție, după ce în primul a trecut cu 3-1 de echipa din Liga 3 Știința Miroslava, Poli Iași se va concentra în restul sezonului pe promovarea în prima ligă. Sâmbătă, de la ora 11:00, va juca pe teren propriu cu Minaur Baia Mare ()locul 13, 8 puncte, în etapa a 8-a. Trupa moldoveană se află pe locul 4, cu 14 puncte acumulate în șapte meciuri.

Foto: Leczki Jozsi / Mediafax Foto

articolul original.

Oltenii n-au avut chef de vorbă nici după succesul categoric cu Ripensia! Fostul jurnalist Eduard Zelgin, acum team-manager la ”FC U” Craiova, a vorbit urât presei

27 September 2022 at 20:12

”FC U” Craiova a trecut mai departe în Cupa României,, în faza grupelor, după succesul cu scorul de 4-0 obținut la Timișoara, cu Ripensia.

Deși a fost un rezultat fără emoții, antrenorul de facto, ”secundul” Marius Croitoru nu a dorit să dea declarații, iar team-managerul echipei lui Adrian Mititelu, fostul ziarist Eduard Zelgin, s-a adresat pe un ton de dispreț total față de presa timișorenă.

Victoria la scor cu Ripensia nu aduce destulă veselie pentru ”secundul” Croitoru&compania

Marius Croitoru, antrenorul fără licență de primă ligă al echipei lui Mititelu, nu a dorit să dea declarații celor doi ziariști prezenți la meciul din play-off-ul Cupei României disputat pe arena Electrica din Timișoara.

Probabil nesilit de regula obligativității de a vorbi cu deținătorii de drepturi tv, Croitoru nu a dorit să mai vorbească, mai ales că nu are licența PRO încă, el fiind cursant în Republica Moldova, unde nu se cere examenul de Bacalaureat, pe care antrenorul nu l-a promovat niciodată. Ori poate este supărat fiindcă va fi judecat din nou de Comisia de Disciplină și Etică a FRF după ce a fost pârât de Școala Federală de Antrenori, la fel ca alți antrenori fără licență din prima ligă, fiindcă dă indicații în timpul meciurilor fără să aibă acest drept.

Nu este, însă, prima dată când ”FC U” Craiova refuză să vorbească în fața presei, suporterilor. A făcut-o de mai multe ori în acest sezon chiar în prima ligă.

Eduard Zelgin s-a dat în stambă la Timișoara în fața reprezentanților presei

Altfel, team-managerul adus vara aceasta la U Craiova 1948 SA, Eduard Zelgin, a oferit o scenă de prost-gust total după meci.

Oficialii Ripensiei pregătiseră panoul de Cupa României pentru declarații, iar ofițerul de presă a vorbit cu omoloaga sa de la Craiova și cu Zelgin, pentru a aduce un reprezentant al clubului la declarații. Zelgin, până de curând reporter, a privit disprețuitor spre cei doi ziariști timișoreni care așteptau la panou și a întrebat, ironic, dacă sunt deținători de drepturi TV.

Corespodentul Liga2.ro i-a transmis că vede bine că nu sunt camere de filmat, moment la care Zelgin a început să se laude că are 20 de ani de presă și s-a adresat disprețuitor: ”Faci interviul cu telefonul?”, de parcă nu ar ști că telefoanele mobile sunt utilizate ca reportofoane. Ulterior, el a insistat: ”Puteți lua interviu oriunde, nu e nevoie de panou”.

Zelgin a fost ziarist până când Adrian Mititelu i-a făcut în vară o ofertă pe care nu a putut să o refuze, vorba unui film celebru.

Lorenzo Paramatti, idol al galeriei oltene

În ciuda atitudinii afișate de conducere, Lorenzo Paramatti, fost jucător pe arena Electrica la defuncta ACS Poli, a oferit declarații despre meci.

Italianul a avut cuvinte de laudă pentru adversar. ”A fost un meci greu, la fel ca toate. Am intrat cum trebuie pe teren, cu atitudine bună, cu agresivitate. Am făcut un meci, cred, foarte bun, cu agresivitate și atitudine bună. Cupa ne-a demonstrat că sunt multe posibilități și că nu e mereu sigur că echipa de eșalon superior va câștiga. Ripensia e o echipă bună. Normal că puțin s-a simțit diferența de categorie, dar băieții au avut atitudine bună, au avut și cocazii. Cred că au jucat bine. A fost un meci frumos pentru ambele echipe”, a punctat Paramatti.

Jucătorul italian a spus că echipa sa vrea să ajungă cât mai sus în orice competiții. ”Obiectivul nostru e să merge și în play-off și cât mai departe posibil. Cupa e o competiție aparte, în care nu contează numele, liga, doar atitudinea și cum te pregătiți pentru meci”, a mai adăugat Paramatti.

U Craiova 1948 SA a câștigat cu Ripensia prin golurile marcate de Vlad Achim (9′), Sekou Sidibe (73′), Ionuț Zanfir (76′) și Radu Negru (89′).

Dacă în Cupa României s-a calificat momentan în faza grupelor, în campionat, în SuperLigă, ”FC U” Craiova e în partea inferioară a clasamentului, pe locul 9, cu doar 14 puncte acumulate în 11 meciuri, iar în etapa a 12-a va evolua sâmbătă, de la ora 19:00, în deplasare la CS Mioveni (locul 15, 6 puncte).

Foto: Sebastian Tătaru / Mediafax Foto

articolul original.

Ripensia, executată scurt de ”FC U” Craiova în play-off-ul Cupei României. Iulian Muntean: ”Atâta s-a putut!”

27 September 2022 at 19:31

Ripensia Timișoara a fost victimă sigură în Cupa României în fața prim-divizionarei ”FC U” Craiova. Trupa olteană s-a impus cu un 4-0 fără prea multe comentarii pe Electrica, în play-off, și a obținut calificarea în faza grupelor.

Stadionul unde s-a desfășurat jocul, unul de obicei cu o atmosferă anostă, s-a animat și aproape umplut de data aceasta, deoarece un număr mare de timișoreni a dorit să vadă trupa doljeană, venită și cu galerie la Timișoara.

Ripensia a avut ocazii mai notabile doar spre final

Craiova lui Mititelu a marcat încă din minutul 9, prin Vlad Achim, care a tras bine de la 17 metri, fără șanse pentru tânărul Toroc. Oltenii au controlat jocul în mare parte, iar Ripensia a avut ocazii doar în repriza a doua. În minutul 61, Zimța l-a pus pe Gurău la treabă, dar portarul oaspeților a scos de sub transversală. Din minutul 73, Sekou Sidibe a marcat din colțul careului mic pentru 0-2, iar peste trei minute Ionuț Zanfir a mărit diferența la 0-3 cu șut din 16 metri. Au urmat trei ocazii irosite de Gavra, două cu capul și una cu piciorul, pentru ca în minutul 89, Radu Negru să stabilească scorul final, 0-4.

Ripensia învață din astfel de experiențe

Ca de obicei după astfel de înfrângeri, Ripensia vorbește tot mai mult de componenta ”didactică”, una care are tot mai multă pregnanță în club, în dauna performanței.

”A fost un meci frumos. Întotdeauna când joci cu o echipă de Liga 1, e altă motivare. Din păcate, și diferența de valoare dintre ligi se vede. Totuși, poate scorul e un pic cam mare, 4-0. Am avut și noi ocaziile noastre. Măcar un gol, dacă nu două, meritam și noi astăzi. Din păcate, atâta s-a putut. E un contact cu Liga 1. Toți băieții au intrat pe teren motivați, dar cu un pic de frică, primele zece minute au fost foarte greu. După care și-au recăpătat curajul și au început să joace. Au văzut că pot să se lupte de la egal la egal cu ei. Pe final, când s-a deschis jocul, ei ne-au taxat. Dar important pentru că și-au văzut nivelul. Diferența dintre reprize a fost doar de curaj și atitudine. Paradoxal, a doua repriză, chiar dacă am jucat, am luat trei goluri. În prima repriză am luat un gol, am închis mult mai bine spațiile. Exact ce le-am cerut de la început. Încercam să speculăm pe contraatac, să dom gol. Poate că am fi avut o șansă”, a spus antrenorul de facto Iulian Muntean, în acte preparator sportiv.

Iulian Muntean s-a simțit antrenor când publicul s-a ridicat în picioare și a strigat numele Ripensiei

Dacă la meciurile de campionat, arena Electrica nu se umple niciodată, de data aceasta stadionul a fost aproape plin. Fanii Craiovei au făcut atmosferă, iar publicul timișorean a fost, de asemenea, implicat. Ripensiștii s-au simțit bine să joace cu arena plină.

”Cel mai frumos e fotbalul când sunt spectatori și când este atmosferă. Ne bucurăm în principal pentru că, la un moment dat, spectatorii s-au ridicat și au strigat pentru noi. Asta înseamnă că am arătat ceva pe teren. Asta e cea mai mare bucurie pe care poți să o ai ca jucător”, a mai spus Muntean.

Eliminată din Cupa României, Ripensia se va concentra de acum înainte în acest sezon pe evitarea retrogradării din Liga 2. Următorul meci îl are sâmbătă, de la ora 11:00, la Dumbrăvița, într-un derby local. Jocul contează pentru etapa a 8-a.

RIPENSIA TIMIȘOARA – ”FC U” CRAIOVA 0-4

Vlad Achim 9′, Sekou Sidibe 73′, Ionuț Zanfir 76′, Radu Negru 89′

Ripensia: Toroc – Zamfirescu, Lalic (Țieranu 46′), Fridrich, Gladun (Andr. Macrițchii 73′) – Vidrăsan (Rz. Morariu 66′), Tud. Călin – Piftor (R. Ciurel 82′), Mih. Ene (Sofran 66′), Zimța – Gavra (cpt.)
Rezerve neutilizate: Șt. Dobre – Stoi, Mihart, Rob. Stoica
Antrenor principal: Roberto Ivan / Preparator sportiv: Iulian Muntean

”FC U” Craiova: Gurău – R. Negru, Paramatti, R. Grigore, Gab. Enache – Vl. Achim (Dav. Croitoru 81′), Dr. Albu (I. Zanfir 46′) – Baeten (Sidibe 62′), Bauza (cpt.)(Marquet 67′), Aur. Chițu (Bahassa 62′) – G. Ganea
Rezerve neutilizate: Mogoșanu – Andre Duarte, Ct. Albu, Blidar
Antrenor principal: Paul Răducan / Antrenor secund: Marius Croitoru

Stadion: Electrica (Timișoara – Timiș). Arbitru central: Cătălin Buși (Râmnicu Vâlcea). Arbitri asistenți: Cosmin Bojan (Târgu Mureş) și Ionuț Traian Neacșu (Bucureşti). Arbitru de rezervă: Claudiu Ștef (Târgu Mureş). Observator arbitri: Ioan Onicaș (Zalău). Delegat joc: Duras Mihai (Deva).

Foto: Sebastian Tătaru / Mediafax Foto

articolul original.

Calificare! România U19 s-a calificat la Turul de Elită / Brașoveanul Rareș Burnete, gol urmat de o accidentare stupidă! David Sala a jucat si el contra Austriei

27 September 2022 at 15:49
By: M.Ex.

România U19 a învins reprezentativa similară a Austriei cu 2-0 și s-a calificat la Turul de Elită, pentru Campionatul European 2023.
„Tricolorii mici”, antrenați de Alexndru Pelicu, au deschis scorul în meciul de la Voluntari prin brașoveanul Rareș Burnete (Lecce) în minutul 42 cu o lovitură de cap.
După ce a marcat, Burnete s-a accidentat grav în timp ce se bucura. Brașoveanul s-a tăiat la mână într-un gard și a fost dus la spital! Radaslavescu a stabilit scorul final în minutul 75. Celalalt brașovean din lot, mijlocașul David Sala (U Craiova) a intrat in teren în minutul 52 când l-a înlocuit pe Vulturar.
România a câștigat grupa 6, cu 5 puncte. În precedentele două partide, românii au obținut două remize, 0-0 cu Lituania și 0-0 cu Letonia.
Turul de Elită va avea loc în primăvară, iar Euro se va juca în vara anului viitor.
În celălalt meci al grupei, Letonia a învins Lituania cu 1-0 și a terminat pe locul 2, care duce și el la Euro U19

România U 19 – Austria U 19 2-0

ROMÂNIA U19: 1. Dincă-cpt. – 2. Maftei, 3. Grigore-Huideș, 5. Pașcalău, 13. Borza – 6. Boțogan, 8. Vulturar (18. Sala 52) – 7. Bordușanu, 15. Bujor, 11. Musi – 9. Burnete (21. Trică 44). Selecționer: Alexandru Pelici

Austria U19: 21. Orgler – 12. Zwickl, 5. Baidoo-cpt., 4. Abazovic, 13. Scharmer – 6. Sattlberger – 14. Bajlicz, 15. Wels, 17. Sahin – 19. Tepecik, 11. Lang. Selecționer: Hermann Stadler

articolul original.
❌