ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Materialul de construcții sensibil la temperatură își schimbă culoarea pentru a economisi energia

31 January 2023 at 16:00
image

Cercetătorii de la Școala Pritzker de Inginerie Moleculară (PME) din cadrul Universității din Chicago, SUA, au proiectat materialul de construcții sensibil la temperatură care își schimbă culoarea vizibilă în infraroșu și, prin aceasta, capacitatea de emisie sau de absorbție a căldurii.

În zilele caniculare, materialul poate emite până la 92% din căldura în infraroșu pe care o conține, ajutând la răcirea interiorului unei clădiri. De cealaltă parte, în zilele mai reci, materialul emite doar 7% din căldura infraroșie, ajutând la menținerea căldurii în clădire.

„În esență, am găsit o modalitate cu consum redus de energie de a trata o clădire ca pe o persoană; adăugăm un strat când este rece și scoatem un strat când este fierbinte”, a spus prof. Po-Chun Hsu, care a condus cercetarea, publicată în Nature Sustainability.

„Acest tip de material inteligent ne permite să menținem temperatura într-o clădire fără a consuma cantități uriașe de energie”, a adăugat el.

De unde a venit ideea pentru materialul de construcții sensibil la temperatură?

Potrivit unor estimări, clădirile reprezintă 30% din consumul global de energie și emit 10% din toate gazele cu efect de seră de la nivel mondial. Aproximativ jumătate din această amprentă energetică este atribuită încălzirii și răcirii spațiilor interioare, notează Tech Xplore.

„Pentru mult timp, cei mai mulți dintre noi am văzut controlul temperaturii interioare ca pe un dat, fără să ne gândim la câtă energie necesită”, a spus Hsu.

„Dacă dorim un viitor cu emisii de carbon negative, cred că trebuie să luăm în considerare diverse modalități de a controla temperatura clădirii într-un mod mai eficient din punct de vedere energetic”, continuă el.

Cercetătorii au dezvoltat anterior materiale de răcire prin radiație care ajută la menținerea răcorii clădirilor prin creșterea capacității acestora de a emite căldura infraroșie, căldura invizibilă care radiază de la oameni și obiecte. Există și materiale care împiedică emisia de infraroșu în climatele reci.

„Un mod simplu de a te gândi la asta este că dacă ai o clădire complet neagră îndreptată spre soare, aceasta se va încălzi mai ușor decât alte clădiri”, a spus Chenxi Sui, prim autor al lucrării.

Acest tip de încălzire pasivă ar putea fi un lucru bun iarna, dar nu și vara.

Din ce este realizat materialul de construcții sensibil la temperatură?

Deoarece încălzirea globală provoacă evenimente meteorologice extreme din ce în ce mai frecvente și vreme variabilă, este nevoie ca clădirile să se poată adapta; puține climate necesită încălzire pe tot parcursul anului sau aer condiționat pe tot parcursul anului.

Hsu și colegii săi au proiectat „electrocromic” neinflamabil care conține un strat care poate lua două conformații: cupru solid, care reține cea mai mare parte a căldurii în infraroșu, sau o soluție apoasă, care emite căldură infraroșie.

La orice temperatură de declanșare aleasă, dispozitivul poate folosi o cantitate mică de electricitate pentru a induce schimbarea chimică între stări fie prin depunerea cuprului într-o peliculă subțire, fie prin îndepărtarea cuprului.

În noua lucrare, cercetătorii au detaliat modul în care dispozitivul poate comuta rapid și reversibil între starea metalică și cea lichidă. Ei au arătat că abilitatea de a comuta între cele două conformații a rămas eficientă chiar și după 1.800 de cicluri.

Ce economii ar putea aduce noul material?

Apoi, echipa a creat modele pentru modul în care materialul lor ar putea reduce costurile energetice în clădirile tipice din 15 orașe diferite din SUA. Într-o clădire comercială medie, au raportat ei, electricitatea utilizată pentru a induce modificări electrocromice ale materialului ar fi mai mică de 0,2% din consumul total de energie electrică a clădirii, dar ar putea economisi 8,4% din consumul anual de energie pentru încălzire/răcire al clădirii.

„Odată ce s-a realizat comutarea de stare, nu mai trebuie pentru a rămâne în acea stare. Deci pentru clădirile în care nu trebuie să comutați între aceste stări foarte frecvent, se utilizează într-adevăr o cantitate foarte neglijabilă de electricitate”, a spus Hsu.

Cercetătorii caută modalități de a produce materialul la scară largă

Până acum, grupul lui Hsu a creat doar bucăți mici din materialul de construcții sensibil la temperatură, care măsoară aproximativ șase centimetri. Cu toate acestea, ei își imaginează că multe astfel de petice de material ar putea fi asamblate precum șindrila în foi mai mari.

Ei spun că materialul ar putea fi, de asemenea, ajustat pentru a utiliza culori diferite, personalizate: faza apoasă este transparentă și aproape orice culoare poate fi pusă în spate fără a afecta capacitatea sa de a .

Cercetătorii investighează acum diferite moduri de fabricare a materialului. Ei intenționează, de asemenea, să cerceteze modul în care ar putea fi utile stările intermediare ale materialului.

„Am demonstrat că controlul radiativ poate avea un rol în controlul unei game largi de temperaturi ale clădirii în diferite anotimpuri. Continuăm să lucrăm cu inginerii și sectorul construcțiilor pentru a analiza modul în care acest lucru poate contribui la un viitor mai durabil”, a spus Hsu.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

De ce să nu dormi cu animalul de companie în pat, mai ales pe timpul iernii?

31 January 2023 at 12:30
image

Peste jumătate din oamenii care dețin animale de companie recunosc că dorm împreună cu acestea, dar un veterinar explică care sunt riscurile, mai ales pe timpul iernii. 

Una dintre îngrijorările majore se referă la supraîncălzire. În timpul perioadelor reci, câinii sunt mai predispuși să se cuibărească în patul stăpânului pentru a se încălzi. Cu toate acestea, dacă acesta se acoperă cu pături și plăpumi groase, unii câini se pot chinui să se dea jos din pat, potrivit cercetătorului veterinar Katy Alexander, șef de cercetare veterinară la Blue Cross din Marea Britanie, potrivit IFL Science.

„Câinii foarte mici, cățeii, cățeii bătrâni și câinii cu artrită sau cu alte probleme de mobilitate se pot chinui să găsească o ieșire sigură dacă se încing prea tare. Trebuie evitate păturile prea grele, care nu le-ar permite ieșirea în siguranță. Păturile încălzite pot cauza arsuri, iar cablul electric reprezintă un pericol dacă este mestecat”, a declarat Katy Alexander.

Dormitul cu câinii: un somn mai prost sau unul mai bun?

De asemenea, există dovezi ale faptului că, dacă împarți patul cu un câine, calitatea somnului ți-ar putea fi influențată. Un studiu din 2020 a constatat că dormitul în pat alături de un câine crește tendința oamenilor de a se foi în somn.

Aceasta este doar a parte a argumentului. Unele cercetări au indicat că împărțirea patului cu nu are nicio legătură cu vreun efect asupra calității somnului. Alte studii au sugerat că aceasta ar putea afecta calitatea somnului, dar impactul este foarte ușor.

O serie de alte studii au investigat avantajele și dezavantajele de în pat, pentru a ajunge la concluzia că acest lucru ar putea, de fapt, să îmbunătățească starea de bine a proprietarilor de animale de companie.

Femeile care dorm alături de câini se simt în siguranță

Într-un studiu din 2018, cercetătorii au constatat că femeile care dorm alături de câinii lor au „sentimente mai puternice de confort și siguranță” în timpul nopții.

În schimb, opusul a fost valabil pentru pisici, despre care majoritatea proprietarilor de animale de companie au spus că le perturbă somnul.

De asemenea, cercetătorii au argumentat modul în care împărțirea patului cu animalele de companie a fost practicată pe scară largă de-a lungul istoriei de o multitudine de culturi diferite. Indiferent de motiv, acest aranjament de dormit se potrivește foarte bine multor oameni și animale de companie, ceea ce este un lucru pe care oamenii de știință ar trebui să caute să îl înțeleagă mai bine.

„De-a lungul istoriei, oamenii și-au împărțit spațiul de dormit cu alți oameni și cu animale. Sugerăm ca dormitul în comun între om și animal și între adult și copil să fie abordat ca forme legitime și relevante din punct de vedere social. În plus, o înțelegere cuprinzătoare a dormitului în comun om-animal are implicații semnificative pentru somnul uman, și bunăstarea animalelor”, spune autorul studiului, Bradley Smith, psiholog la Universitatea Centrul din Queensland, Australia.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Situație disperată pentru o bătrânică din Constanța. Femeia a sunat la 112 pentru că nu avea căldură și mâncare

29 January 2023 at 09:55
image

O bătrânică de 83 de ani din Costanța, care a rămas singură pe lume după ce toată familia ei a pierit, a sunat la numărul de urgență 112 pentru a cere ajutorul. Cazul ei a fost prezentat de un polițist local care a ajuns la casa femeii.

În urmă cu aproximativ o săptămână, o bătrână din municipiul Constanța a sunat la 112 pentru a cere ajutorul. Ea le-a spus operatorilor că moare de frig și de singurătate. Femeia nu se încumeta să bage în priză caloriferul electric, singura sursă de căldură, de teama facturii la energia electrică.

Gabriel Enache, polițist local, a ajuns la casa ei și a relatat povestea tristă a femeii pe Facebook.

Este greu de înțeles și acceptat, dar se întâmplă în zilele noastre și în țară noastră. Această măiță a sunat la 112 că moare de frig și singurătate în casă… nu mai are pe nimeni… i-a murit băiatul, soțul, fratele și sora… singură pe lume la 83 de ani. Sunt împreună cu colegii aproape în fiecare zi lângă acest SUFLET lăsat pe pământ de bunul Dumnezeu”, a scris polițistul local.

După postarea lui Gabriel Enache, mai mulți constănțeni au anunțat că vor să o ajute cu alimente pe femeie. Primul gest umanitar l-au făcut chiar polițiștii locali care i-au cumpărat de mâncare bătrânei și i-au achiziționat o butelie nouă pentru a-și putea pregăti mâncarea.

De asemenea, polițiștii locali au anunțat că vor suporta din banii lor, timp de câteva luni, plata facturilor de curent, potrivit adevărul.ro.

Și firma care asigură hrana pacienților la Spitalul Județean Constanța a anunțat că îi va oferi o masă în fiecare zi, la domiciliul ei.

articolul original.

Cât ne costă căldura centralizată comparativ cu alte oraşe

28 January 2023 at 06:00

Modern Calor se laudă cu un sistem care poate furniza agent termic pentru tot Botoşaniul, dar costul încălzirii fără ajutor consistent de la primărie ar fi o mare problemă.

În contextul problemelor apărute în furnizarea de agent termic, care sunt semnalate tot mai des în oraşe mari din România, mai ales în Bucureşti, Botoşaniul se remarcă la nivel naţional cu un sistem reabilitat şi funcţional, însă care a rămas cu foarte puţini clienţi casnici şi unde preţul gigacaloriei nu este tocmai uşor de plătit.

Mai mult decât atât, deşi avem un sistem modernizat, societatea locală poate asigura un preţ suportabil pentru populaţie la agentul termic doar cu subvenţii masive din partea autorităților locale și a statului (jumătate din preţul gigacaloriei este suportat de municipalitate – adică, de fapt, de toată populaţia municipiului). Asta în condiţiile în care la sistemul centralizat sunt racordaţi doar 20% din potenţialii beneficiari, restul alegând alte surse de încălzire, adică mai ales centrale proprii de apartament care funcţionează pe gaz metan.

Oradea, exemplu pentru toată ţara

Spre comparaţie cu noi, potrivit datelor furnizate de Asociația Energia Inteligentă, municipiul Oradea reuşeşte să asigure pentru populaţie un preţ asemănător cu cel de la Botoşani (la noi este 328 de lei gigacaloria pentru populaţie, la Oradea 378 de lei), în condiţiile în care la Oradea municipalitatea subvenţionează doar 15% din preţul total al gigacaloriei, faţă de 50% la noi, deci în capitala Bihorului sistemul de termoficare este mult mai eficient, deşi este foarte puţin subvenţionat.

Preţuri la extreme

De remarcat este şi faptul că unele oraşe produc gigacaloria (preţul total, nu doar cel plătit de populaţie) la un preţ total mai mic decât la Botoşani (la noi gigacaloria ar costa 656 de lei dacă nu ar fi subvenţionată).

Spre exemplu, la Suceava gigacaloria costă 537 de lei, la Ploieşti 635, iar la Oradea doar 441 de lei. Ţinând însă cont că sunt oraşe în care preţul gigacaloriei este mult mai mare, aproape dublu la Bacău – 1.133 lei, 1.099 de lei la Constanţa, 1.020 de lei la Arad sau 963 de lei în Bucureşti, Botoşaniul poate spune că nu stă tocmai rău. Ceea ce iese însă în evidenţă este faptul că oraşele care au cele mai puternic subvenţionate sisteme de încălzire au şi preţurile cele mai mari, deşi situaţia ar trebui să stea invers.

La fel, în unele oraşe unde populaţia are putere financiară, cum ar fi Clujul, preţul pe care trebui să-l plătească clienţii casnici este mult mai mic decât la Botoşani, adică doar 278 de lei pe gigacalorie.

Subvenţiile nu se pot perpetua la nesfârşit

Potrivit analizei de la Asociația Energia Inteligentă, obținerea celui mai mic preț la energia necesară încălzirii locuințelor, dar și mai important – perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire, se poate face doar prin investirea în sisteme care determină scăderea costurilor unitare cu energia, susţine Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă într-o analiză făcută publică miercuri.

În aceste condiţii, chiar dacă până acum am avut o iarnă blândă, costurile cu încălzirea rămân unele din cele mai mari cheltuieli ale unei familii. Această situație se va accentua în viitor, iar rezolvarea nu o reprezintă subvențiile la infinit. În primul rând subvenții mari în energie înseamnă mai puține spitale, școli, drumuri etc. Subvențiile infinite la energie însemnă în fapt accentuarea sărăciei energetice, mai adaugă Dumitru Chisăliță.

Și totuși asta facem, mai arată Chisăliţă, ne săpăm singuri groapa în care vom cădea cu siguranță. Alternativa este construirea unor sisteme eficiente care să se autosusțină în viitor și să se dezvolte cu reducerea costurilor pe unitatea de energie produsă și distribuită. Nu este o teorie, nu este o poză din vestul Europei, este normalitatea, iar aceasta se poate vedea și la noi în țară la Oradea, unde autorităţile asigură un preţ decent al gigacaloriei cu o subvenţie de doar 15%.

În situația în care nu ar exista subvenții la energie, în Oradea sistemul de termoficare ar fi sistemul cu cel mai mic preț la energie pentru încălzire. În opoziție cu Oradea, în București, în cazul păstrării subvențiilor, cel mai ieftin sistem este sistemul de termoficare (cu o subvenție de 64% !), dar în cazul eliminării subvențiilor aceeași termoficare s-ar găsi pe penultimul loc.

Secretul de la Oradea este piața, sistemul eficient şi numărul mare de consumatori, 75% din potenţialii clienţi fiind racordați la sistemul de termoficare.

Costurile vor urca şi mai mult

Se estimează că prețul la energie se va dubla la fiecare din decadele următoare și va aduce tot mai mulți oameni la limita de faliment personal, dar mai ales va crea o adevărată problemă în ceea ce privește efectiv încălzirea locuințelor în anul 2050.

La Botoşani creşterile au fost aprobate de câteva luni

La finele lunii septembrie a anului trecut, aleşii locali botoşăneni au votat pentru majorările de preţ cerute de Modern Calor, dar şi ca bugetul local să suporte jumătate din sumă.

Atunci se vorbea de o sumă totală de 624,79 de lei pe gigacalorie, dar în datele Asociaţiei Energia Inteligentă Botoşaniul figurează cu un preţ de 656 de lei pe gigacalorie.

Atunci se estima că doar această creştere va determina o scumpire a costului agentului termic cu 60-80 de lei lunar la un apartament cu două camere comparativ cu iarna trecută.

Modern Calor motiva atunci scumpirea prin majorarea excesivă a prețului de achiziție a gazelor naturale, dar și a certificatelor de emisii gaze cu efect de seră CO2. Prețul acestora a crescut de nouă ori de la începutul anului 2018.

Subvenţie de milioane de lei de la bugetul local

În contextul în care primăria achită 50% din valoarea gigacaloriei, municipalitatea a calculat că trebuia să achite pentru doar pentru perioada septembrie-decembrie 2022 o subvenţie de 6.383.532 de lei, fără TVA.

Persoanele vulnerabile beneficiază, potrivit legii, şi de un ajutor suplimentar la plata încălzirii, şi anume de subvenţia de la stat.

image
Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Mușchii noștri au o capacitate ingenioasă de a menține o temperatură corporală optimă

26 January 2023 at 11:00
image

Atunci când mercurul din termometre scade, mamiferele au un avantaj față de așa-numitele creaturi cu sânge rece. Mușchii noștri pot funcționa asemeni unor cuptoare, generând căldura necesară astfel încât să mențină temperatura corpului nostru stabilă.

Chiar și atunci când suntem relaxați, mușchii noștri continuă să genereze căldură, un truc numit termogeneză bazată pe mușchi. Cercetătorii australieni au identificat un mod specific prin care țesutul muscular al mamiferelor a evoluat din cel al animalelor cu sânge rece, numite și ectoterme. Cercetarea acestora a fost publicată în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

„Animalele cu sânge rece, precum broaștele, și mamiferele cu sânge cald, cum ar fi oamenii, folosesc aceleași structuri musculare de bază ca să genereze forță pentru postură și mișcare”, a spus unul dintre autori, cercetătorul biomedical Bradley Launikonis, de la Universitatea din Queensland, SUA, conform Science Alert.

Nomadismul, încurajat de capacitatea biologică a oamenilor de a se adapta temperaturilor scăzute

Mamiferele și-au dobândit libertatea geografică prin schimbarea modului în care este reglată concentrația ionilor de calciu în mușchii lor aflați în stare de repaus, ceea ce le plasează pe un drum diferit de cel al ectotermelor. Această adaptare permite celulelor musculare ale mamiferelor să tolereze concentrații mai mari de calciu în lichidul înconjurător, ceea ce obligă mușchiul să consume energie ca să elimine calciul.

Chiar și cantitățile mici de căldură generate în fiecare se adună atunci când avem suficientă masă musculară care acoperă corpul, permițând temperaturii interne să rămână constantă în medii mai reci.

O mutație a unui receptor, responsabilă pentru nivelul de rezistență al speciilor la diferite temperaturi

Cercetătorii au analizat fibrele musculare ale mamiferelor și cele ale animalelor ectotermice și au comparat modul în care acestea funcționează în aceleași condiții, descoperind că fiecare dintre ele a rezistat în moduri diferite la efectele creșterii concentrațiilor de ioni de calciu.

Aceștia au analizat calciul dizolvat în fibrele musculare de la broaște de trestie, șoareci și malignă, o afecțiune care este adesea cauzată de o mutație a unui receptor de rianodină, care face mai probabilă deschiderea canalelor de calciu atunci când sunt expuse la un stimulent.

Un tip numit RyR1 este exprimat în mușchii mamiferelor, în timp ce animalele ectotermice exprimă două tipuri de receptori în mușchii lor scheletici, αRyR și βRyR.

Creșterea nivelului de calciu din mușchi, o condiție pentru producerea căldurii

Rezultatele acestui studiu au arătat că, la mamifere, creșterile bruște ale calciului din lichidul care înconjoară fibrele musculare în repaus determină acumularea ionilor într-un compartiment învelit în membrană în interiorul celulelor, numit reticul sarcoplasmatic, în loc să fie eliberat rapid.

dezvoltat o anumită rezistență la creșterea nivelului de calciu în interiorul celulelor musculare. Acest lucru este important, deoarece permite o scurgere constantă de ioni de calciu din reticulul sarcoplasmatic, ceea ce forțează pompa de ioni de calciu să lucreze mai mult, producând mai multă căldură.

articolul original.

Sume astronomice pentru căldura pe decembrie. Cât trebuie să plătească proprietarul unei garsoniere de 33 mp din Craiova 

25 January 2023 at 21:31
image

În Craiova, facturile la căldură pentru luna decembrie a anului trecut au sărit în aer. Proprietarii sunt revoltați pentru că s-au trezit că au de plătit pentru consumul de energie termică facturi și de aproape 2.000 de lei.

Disperați, oamenii au închis caloriferele și au contestat sumele cerute de furnizorul de agent termic. Acum, Primăria promite că încearcă să subvenţioneze preţul pentru gigacalorie, potrivit observatornews.ro.

Costul încălzirii le dă craiovenilor fiori reci pe şira spinării

„Factura de noiembrie a fost 64.072 de lei. În decembrie, 136.753, deci, mai mult decât dublu, negru pe alb. Garsoniere, 33 de metri, 34 de metri, au şi 840 de lei. 594, aceasta este întreținerea. Iar căldura, dacă ne uităm la căldură, 645”, a declarat Gheorghe Albu, președinte de bloc.

„34 de mp, 645 de lei. Două camere, 821, 950, 650. Iar la trei camere avem un apartament cu 1.437. A venit proprietarul ieri la asociație, a zis că el nu plătește niciun ban. Nu e posibil la trei camere 1.437, în condițiile în care întreținerea lui ajunge aproape la 20 de milioane cu totul”, a mai spus acesta.

Puși în asemenea situație, locuitorii din Craiova mai pun o haină în plus pe ei şi preferă să dea drumul la căldură mai rar.

„Da! Numai seara! Noroc că a fost vremea bună afară. Le mai dăm drumul, le mai închidem. Acum aveți cuvântul meu de om că sunt închise până la 7-8”, a declarat un locatar.

„Am făcut refuz la plată la factura lunii decembrie. Am considerat că hotărârea de consiliu local a avut loc pe 22 decembrie. Iar prețul a fost în factura lunii, cu 1 decembrie. Vă dați seama că nimănui nu-i convine prețul respectiv. Sunt nevoiți să închidă, să stea în frig”, a mai spus un locatar, potrivit sursei citate.

Reprezentanţii primăriei spun că nu este vina lor

Reprezentanţii primăriei susțin că de la Complexul Energetic Oltenia vine majorarea preţului la gigacalorie. Ţevile nu sunt izolate, iar un sfert din căldură se pierde pe drum.

„Subvenţia la gigacalorie există, numai că ea a fost preconizată la începutul anului trecut, în bugetul anului trecut. Nu ne-am ţinut noi cu creşterea subvenţiei cu creşterea preţurilor de la CEO. Suma era aceeaşi, dar nu a mai acoperit procentul pe gigacalorie.

Pe 2 februarie se votează bugetul anul aceasta. Am avut calcule şi tot facem calcule să mărim subvenţia. Avem preconizată o subvenţie din bugetul local de 20 de milioane de lei. Practic, aproape dublăm faţă de anul trecut”, a transmis Rela Filip, viceprimar Craiova.

articolul original.

Stațiunile de schi din Europa sunt amenințate de iernile blânzi de pe continent

24 January 2023 at 06:00
image

Iernile mai blânde şi lipsa zăpezii ameninţă sustenabilitatea sta­ţiunilor de schi din întreaga Europă, iar deşi unele ţări încearcă să ajute cu subvenţii sau scutiri de taxe, multe staţiuni aflate la altitudini mai scăzu­te ar putea fi forţate să se închidă în următorii ani, scrie Euractiv.

Până acum, 2023 a adus tempe­raturi record în Europa. Meteoro­logii arată că iernile europene devin mai blânde, mai uscate şi mai lipsite de precipitaţii. Acestea nu sunt veşti bune pentru staţiunile de schi, aces­tea depinzând de zăpadă sau de con­diţii de vreme propice pentru produ­cerea de zăpadă artificială.

Există aproximativ 3.900 de staţi­uni de schi în Europa, majoritatea în Germania, Italia, Franţa şi Austria. Cele mai ameninţate sunt cele de la altitudini mai joase pentru că linia zăpezii urcă cu aproximativ 150 de metri cu fiecare creştere cu un grad Celsius a temperaturii.

Turismul orășelelor de munte, puternic afectat de încălzirea globală

„Deja ne confruntăm cu ierni mai calde, fenonem care se va inten­si­fica dincolo de 2030, deteriorând şi mai mult condiţiile de schi, averti­zează Institutul Slovac al Politicii de Mediu. „Către sfârşitul secolului, numai staţiunile de la altitudini mari vor mai fi sustenabile“.

Din cauza temperaturilor record, mai multe centre de schi s-au închis temporar la începutul lunii ianuarie sau au fost nevoite să apeleze la ză­padă artificială, notează Euronews.

Centre de schi din Alpii nordici şi Pirineii francezi au fost obligate să se închidă din cauza vremii călduroase.

Operatorii staţiunilor de schi se tem că încălzirea globală înseamnă că iernile reci, pline de zăpadă vor fi de domeniul trecutului. Veştile sunt rele şi pentru orăşelele de munte din ţări ca Italia, Austria şi Elveţia care se bazează pe pentru venituri. Dacă staţiunile de schi nu se vor mai putea baza pe zăpadă natu­rală în iarnă, singura opţiune este ză­pada ar­ti­ficială, fără care multe din­tre aces­tea nu ar putea supravieţui, potrivit Euractiv.

Zăpada artificală, o opțiune instabilă și costisitoare

Totuşi, producţia acesteia este costisitoare. Complicându-le şi mai mult situaţia financiară, staţiunile se confruntă şi cu scumpirea energiei după ce acestea au fost nevoite să facă eforturi dramatice pentru a-şi reveni de pe urma închiderilor din timpul pandemiei.

Aceasta a dus la o creştere a preţurilor în multe staţiuni.

Potrivit Wired, tunurile de zăpa­dă consumă multă apă, multă ener­gie şi au nevoie de temperaturi scăzute pentru a opera. Astfel, apare între­ba­rea dacă acestea constituie o soluţie viabilă pe termen lung.

Unele ţări au venit deja cu o oare­care formă de susţinere. În Italia, 200 milioane de euro pe patru ani fuseseră deja alocate pentru un fond pentru modernizarea şi siguranţa te­leschiurilor şi facilităţilor de.

articolul original.

Cu câți lei îți scade factura la energie electrică, dacă reduci temperatura din termostat cu 1 grad Celsius

22 January 2023 at 07:50

Majoritatea românilor sunt îngrijoraţi de evoluţia preţurilor la energie, motiv pentru care mulți dintre ei caută metode prin care să reducă temperatura medie la interior.

Agenția Internațională a Energiei arată, într-un studiu, că temperatura medie din locuințe este de 22 de grade Celsius. Dacă aceasta s-ar reduce cu un singur grad, într-un an se va face o economie de 10 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă aproximativ tot consumul de gaze al României.

Referitor la factura la energie electrică, reducerea temperaturilor cu un singur grad ar însemna o economie între 3 și 10%.

În 2018, un studiu realizat de E.ON și Kantar arăta că temperatura medie din dormitoarele românilor este de 22,3 grade Celsius, în vreme ce germanii stau la 18,2 grade. OMS susține că 18 grade sunt suficiente pentru o persoană sănătoasă, coborând nivelul de la cel precedent, de 21 de grade, conform Știri de Cluj.

Vă recomandăm să citiți și: Ce soluție a găsit o familie din România pentru a reduce costurile la căldură: ”Dacă economisesc o căruță de lemne, parcă merită”

Un sondaj recent comandat de Resideo, furnizor global de soluţii pentru confortul şi securitatea locuinţelor, arată că valorile în creştere ale facturilor la energie sunt o sursă reală de îngrijorare, 95% dintre respondenţii din România declarându-se „îngrijoraţi” (36%) sau „foarte îngrijoraţi” (59%) de evoluţia costurilor cu energia.

Pentru a combate această situaţie, circa un sfert dintre români (24%) au redus sau vor să reducă temperatura din locuinţe. Unul din şase români doreşte să investească în echipamente pentru controlul temperaturii, dacă această măsură aduce beneficii pe termen lung.

Studiul confirmă că nivelul de îngrijorare exprimat diferă în funcţie de grupele de vârstă ale respondenţilor. În rândul celor cu vârste de peste 55 de ani, 99% sunt îngrijoraţi de evoluţia costurilor pentru încălzirea locuinţelor – dintre aceştia 67% au afirmat că sunt foarte îngrijoraţi, iar 32% îngrijoraţi. Un nivel de îngrijorare este observat şi la categoria de vârstă 18-24 de ani, unde doar 6% dintre respondenţi spun că nu sunt îngrijoraţi de situaţia actuală.

Întrebaţi la cine ar apela pentru sfaturi în vederea reducerii valorii facturilor la energie, 42% dintre români indică motorul de căutare Google. Doar 36% plănuiesc să apeleze la un profesionist din domeniul energiei termice.

Grupele de vârstă interesate în primul rând de sfatul unor instalatori profesionişti pentru a găsi cele mai bune soluţii de economisire a energiei sunt 45-54 de ani (43%) şi 55 de ani plus (45%). Căutările pe Google sunt preferate de categoria 25-34 de ani (49% din respondenţi). Categoria 18 – 24 de ani se bazează pe internet, dar mulţi (38%) iau în calcul şi să se adreseze direct furnizorului de energie, conform Agerpres.

Rezultatele evidenţiază că mulţi români caută modalităţi de reducere a valorii facturilor la energie, inclusiv prin dispozitive de reglare a temperaturii, respectiv termostate. Circa 60% dintre respondenţi declară că sunt dispuşi să achiziţioneze cele mai noi dispozitive de control al temperaturii, dacă astfel generează economii pe termen lung.

Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a alăturat echipei Gândul în anul 2022 și scrie frecvent articole din domeniile Educație, Sănătateciteste mai mult
articolul original.

Ce soluție a găsit o familie din România pentru a reduce costurile la căldură: ”Dacă economisesc o căruță de lemne, parcă merită”

20 January 2023 at 18:03
image

Din cauza prețurilor mari la energie, românii au fost nevoiți în această iarnă să găsească diverse metode alternative pentru a reduce costurile la căldură. Este şi cazul unei familii care a ales să culeagă cocenii de porumb de pe câmp, rămași în urma procesului de recoltare, costurile fiind zero.

Metoda a fost împărtășită pe un grup de Facebook, iar cel care a făcut postarea afirmă că, pe lângă faptul că îţi poţi asigura o sursă de căldură gratuită, faci şi mișcare.

„Dragi prieteni mutați la țară! Am mai scris cândva că predau cursuri despre lene. Totuși, în lenea mea și cu kilogramele în plus, împreună cu nevasta, am adunat de pe câmp în câteva ore cinci butoaie de coceni. Anul acesta intenționez să dedic o săptămână pentru adunat coceni”, este mesajul românului.

„Sunt câmpurile pline, deoarece de câțiva ani marea majoritate a tarlalelor cu porumb  se recoltează cu combinele, sub formă de boabe, cocenii rămânând pe câmp „dâră”, foarte ușor de adunat. Ard repede, dar dau o căldură mare. Probabil veți spune că e rușinos să stau pe câmp să adun coceni, dar dacă economisesc o căruță de lemne, parcă se merită. La nivelul României rămân pe câmpuri peste trei milioane de tone de coceni”, mai spune el, potrivit antena3.ro.

Postarea acestuia a adunat zeci de comentarii. Unii internauţi îl laudă pentru metoda ingenioasă, iar alţii îl critică, afirmând că de fapt această activitate ar reprezenta un furt, pentru că intră ilegal pe o proprietate privată şi ia bunuri de acolo.

„Și eu am făcut asta. Am invitat și o vecină, mi-a spus că-i este rușine și nu vine cu mine. Nu m-am supărat, au rămas mai mulți pentru mine”, spune cineva.

„Am citit toate comentariile și am rămas uimită să văd că în afară de câteva excepții toată lumea găsește normal să culegi coceni (sau poate fi orice) de pe un câmp care nu îți aparține fără să ceri acordul proprietarului”, mai scrie altcineva.

„Să ne mirăm cum am ajuns un popor de infractori”, sunt câteva dintre comentariile la postare.

articolul original.

În București gigacaloria a ajuns la 350 de lei, în condițiile în care iarna trecută era 164

20 January 2023 at 07:40
Foto: evz.ro

În contextul războiului din Ucraina și al crizei energetice generate, scumpirea gigacaloriei s-a resimțit în toată țara, însă mai ales în orașele mari. Mulți români au încercat să economisească, însă facturile s-au dublat.

Bucureștenii au de plătit facturi uriașe după primele luni de iarnă. În unele cazuri, acestea s-au triplat în noiembrie 2022, în ciuda faptului că locatarii au avut căldură timp de doar două săptămâni. Media de creștere se apropie de 70-80%. Deși mulți oameni au făcut economii, resimt puternic scumpirea gigacaloriei.

Factura la întreținere ajuns și la 430 de lei pentru un apartament cu două camere

Comparativ, pentru bucureșteni, gigacaloria a ajuns la 350 de lei, în condițiile în care iarna trecută era 164, iar dublarea facturilor în luna noiembrie i-a copleșit pe cei care locuiesc în apartamente racordate la sistemul public de termoficare.

În contextul procentual, facturile s-au scumpit cu peste 70% la nivelul întregii țări, în mod deosebit în orașe precum Constanța.

De exemplu, în noiembrie 2021, două persoane care locuiesc într-un apartament cu două camere aveau de plătit 100 de lei pentru apă caldă și căldură. Ei bine, în aceeași lună a anului 2022, acestea au costat peste 170 de lei.

Această scumpire este similară, de asemenea și în cazul unui apartament de trei camere, în care locuiesc trei persoane. Factura la apă caldă și căldură a depășit 220 de lei în prima lună de iarnă a anului trecut.

În plus, în alte blocuri din București, facturile pot fi însă mult mai mari. În noiembrie 2022, factura la întreținere ajuns și la 430 de lei pentru un apartament cu două camere, în care locuiesc patru persoane. Din această sumă, 230 de lei reprezintă apa caldă și căldura.

În opinia sa, „În noiembrie 2022, în ciuda faptului că în Aviației căldura a fost livrată 14-15 zile din cele 30, factura la o scară de 19 apartamente factura a fost 5.200 de lei, respective in jur de 300 de lei numai caldura pentru un apartament cu două camere. Ceea ce reprezintă triplu față de iarna anului 2021”, a spus Eugen Berceanu, consilier al primarului Sectorului 1.

Bucureștenii nu au avut apă caldă și căldură timp de două săptămâni în noiembrie 2022

Administratorul susține că în același bloc, facturile din decembrie 2022 au fost apropiate ca preț de cele din luna precedentă, în condițiile în care locatarii nu au avut apă caldă și căldură două săptămâni din luna noiembrie.

Astfel, „La blocul respectiv sau într-o anumită zonă au fost mai multe avarii și din cauza aceasta câteva zile a fost oprită energia termică si atunci a fost mai mic consumul pe decembrie. Pot fi anumite explicatii dar care sunt punctuale”, a spus Claudiu Crețu, directorul general al Termoenergetica.

Din datele unui studiu realizat de Reuters, cu scopul de a economisi energie pe fondul războiului din Ucraina, reiese că europenii și-au redus temperaturile din casă.

articolul original.

Anul 2022, al treilea cel mai călduros din istoria măsurătorilor meteorologice din România

20 January 2023 at 06:00
image

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, anul 2022 a fost al treilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din România, temperatura medie anuală fiind de 11,77 grade C, iar abaterea termică de 1,55 grade C faţă de media perioadei 1981-2010.

Cei mai călduroşi 5 ani din perioada 1900-2022 sunt: 2019, 2020, 2022, 2015 şi 2007, iar intervalul 2012-2022 reprezintă perioada de 11 ani consecutivi cea mai călduroasă, fapt care confimă în mod evident tendinţa de creştere a temperaturii aerului şi în ţara noastră.

„Această statistică demonstrează ceea ce simțim cu toții de foarte mulți ani, că schimbările climatice amenință și afectează întreaga planetă, nu mai putem vorbi de o problemă locală sau de o problemă națională. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are la dispoziție resursele necesare pentru a lupta împotriva acestor : avem, prin componenta Păduri și protecția biodiversității, din PNRR, un buget total de 1,173 miliarde de euro și ambiția noastră este să creștem suprafața împădurită cu acești bani. Totodată, pădurile sunt cele mai reziliente la efectele schimbărilor climatice, pot lupta cel mai bine cu aceste manifestări ale vremii și contribuie la reglarea climei. Toamna trecută am adoptat Strategia Forestieră Națională care stabilește norme obligatorii pentru împădurire și reîmpădurire, păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice. De asemenea, proprietarii de păduri și terenuri sunt încurajați și stimulați acum pentru ca suprafețele pe care le dețin să fie conservate și valorificate la adevăratul lor potential, aceștia primesc 456 de euro/an/ha timp de 20 de ani pentru transformarea acestor terenuri în păduri. Prima de sechestrare forestieră este o măsură prin care stimulăm transformarea cât mai multor terenuri din România în viitoare păduri”, a declarat ministrul Barna Tanczos.

Cele mai mari creşteri ale temperaturii medii, înregistrate în ultimele două decenii

Perioada 1991-2020, considerată perioadă climatică actuală de referinţă conform recomandărilor Organizaţiei Meteorologice Mondiale, înregistrează o creştere cu 0.,5 grade Celsius la nivelul temperaturii medii multianuale a aerului în România, faţă de perioada anterioară 1981-2010.

La nivel decenial, cele mai mari creşteri ale temperaturii medii a aerului sunt în ultimele două decenii (2001-2010 şi 2011-2020), în ultimii 20 de ani înregistrându-se de altfel, frecvent recorduri termice zilnice, lunare, sezoniere şi anuale, fiecare dintre acestea doborând recordurile înregistrate anterior.

De asemenea, anul 2022 a înregistrat în nouă luni, abateri termice lunare pozitive, cele mai mari, în ordine descrescătoare fiind în lunile februarie şi decembrie/+3,1 grade Celsius, urmate de noiembrie / +2,6 grade Celsius, august/ +2,0 grade Celsius, iunie/ +1,8 C, iulie/ +1,7 grade Celsius, octombrie/ +1,6 grade Celsius, ianuarie/ +1,3 grade Celsius si mai/ +0,4 grade Celsius. Decembrie 2022 a fost treia cea mai călduroasă lună decembrie din 1961 şi până în prezent.

În anul agricol 2021- 2022, în România s-au înregistrat nouă luni secetoase

În vara 2022 a fost emis cel de-al doilea cel mai timpuriu cod roşu de caniculă în ţara noastră, în intervalul 30 iunie-1 iulie, pentru zonele joase din judeţele Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj, Maramureş şi Bistriţa Năsăud din vestul și nord-vestul ţării. Cea mai mare valoare a temperaturii maxime a aerului a fost de 39,8 grade Celsius şi s-a înregistrat la Săcuieni (jud. Bihor) în data de 1 iulie 2022. La Bucureşti, cea mai mare valoare a fost de 36,2 grade Celsius şi s-a înregistrat în data de 30 iunie 2022 la staţia meteo Bucureşti-Filaret. De asemenea, în data de 30 Iulie 2022, a fost emis primul cod roşu de instabilitate atmosferică accentuată şi vânt puternic, valabil pentru orele 15:00-20:00, pentru patru judeţe din vestul ţării: Caras-Severin, Timiş, Arad şi Bihor.

În anul agricol 2021- 2022, respectiv intervalul 1 Septembrie 2021 – 31 August 2022, s-au înregistrat nouă luni secetoase, cantitățile medii de precipitații fiind între 44-45% (martie şi iunie 2022) până la 52 – 89% (septembrie, octombrie şi noiembrie 2021, ianuarie, februarie, mai şi iulie 2022) din normele climatologice lunare. Cantitatea medie anuală de precitaţii a fost de 528,9 l/mp, cele mai mici valori anuale (sub 450 l/mp ceea ce semnifică un regim pluviometric secetos şi excesiv secetos) în Moldova, Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, Banat, Crişana și în centrul Transilvaniei.

Vara 2022, a treia vară cea mai caldă din 1961 până în prezent

Distribuţia cantităţilor sezoniere de precipitaţii în anul agricol 2021-2022 arată faptul că acestea s-au situat sub mediile climatologice în sezonul de toamnă, primăvară şi vară, exceptând iarna 2021-2022 când luna decembrie 2021 a înregistrat valori peste normă, dar care nu au putut compensa încă din toamna 2021 şi care a continuat şi în primăvara şi vara 2022.

Vara 2022 a fost a treia vară cea mai caldă din 1961 până în prezent, cu o abatere termică pozitivă de 2,0 grade C faţă de media sezonului, temperaturile ridicate asociate cu insuficienţa precipitaţiilor accentuând starea de secetă pedologică la nivelul zonelor de interes agricol.

130 de alerte meteo generale

Totodată, seceta pedologică din anul agricol 2021-2022 a fost de lungă durată, în accentuare de la o lună la alta şi în extindere progresivă în toate zonele agricole din România.

În anul 2022 s-au emis în total 130 alerte meteo generale, din care cinci de cod roşu. Avertizările nowcasting au fost într-un număr total de 2.997, din care 95 de cod roşu.

articolul original.

Record absolut de temperatură în țară pentru luna ianuarie. Unde au fost peste 22 de grade

18 January 2023 at 19:02
By: -
image

Ziua de 18 ianuarie va rămâne în istorie, fiindcă a adus temperatura maximă înregistrată vreodată în țară în această perioadă: +22,5 C, la Turnu Măgurele, au spus reprezentanții ANM, pentru HotNews.ro. Recordul precedent fusese stabilit în ianuarie 2001, la Oravița.

Înainte de anul 2000 erau extrem de rare temperaturile de peste +20 C în ianuarie.

Trei recorduri de temperatură au fost doborâte în ultimii 23 de ani
Până azi, trei noi recorduri lunare absolute pe țară au fost stabilite în acest secol, iar unul a fost egalat. Unul singur a fost record de frig:

+22,2 C la Oravița, pe 7 ianuarie 2001
-33 C, la Obârșia Lotrului, pe 11 martie 2005
+44,3 C la Calafat, pe 24 iulie 2007
+26 C la Pătârlagele, pe 16 februarie 2016 – egalarea unui record stabilit pe 27 februarie 1995, la Medgidia

Sursa: hotnews.ro

articolul original.

Cum a reușit un român să scape de grija facturilor: „Acum plătesc doar gazele 50-60 de lei pe lună”

17 January 2023 at 07:11
image

Facturile uriașe la curent și gaze le dau mari bătăi de cap românilor. Mulți dintre ei nu și le permit, alții fac economii mari, renunță chiar și la anumite alimente ca să facă față.

Economisește dar a și investit pe măsură

Un bărbat a scăpat de grija facturilor. Are o casă de 300 de metri pătrați și a dotat-o cu panouri fotovoltaice și cu pompă de căldură. A cheltuit destul de mult pentru această investiție, dar rezultatul e cel dorit. În felul acesta reușește să scape de grija facturilor.

„12.400 de euro panourile fotovoltaice și 6.000 de euro pompa de căldură. Foarte mulțumit. Principalul beneficiu e că nu mai am grija facturilor. La pensie te cam gândești la facturi.

Spre exemplu, anul trecut am dat 1.400 de euro. Acum nu plătesc decât gazele pentru ce gătim 50-60 de lei pe lună. Terminarea a fost în momentul în care am primit un email de la gaze că se mărește prețul cu de 6 ori. Dacă înmulțim cu 1.400-1.600 euro pe an, unde ajungem?”, a declarat Alexandru pentru Antena 3.

TVA redus la 5% pentru panourile fotovoltaice și pompele de căldură

Românii își pot cumpăra și instala mult mai ieftin panouri fotovoltaice și pompe de căldură în 2023. Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege în acest sens.

Legea 39/2023, prin care scade de la 19% la 5% taxa pe valoare adăugată (TVA) la pompele de căldură, panourile fotovoltaice și panourile solare termice, a fost publicată în Monitorul Oficial, vineri, 13 ianuarie 2023.

Legea 39/2023 modifică art.291 alin.(3) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, în sensul reducerii cotei de TVA, aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice și panouri solare termice, de la cota standard de 19%, la 5% asupra bazei de impozitare.

Scopul declarat al legii este „reducerea consumului de energie electrică și a dependenței consumatorilor față de volatilitatea pieței de profil”.

Cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare şi pentru livrarea şi instalarea de: panouri fotovoltaice, panouri solare termice, sisteme de încălzire cu emisii scăzute de înaltă eficienţă care se încadrează în valorile de referinţă pentru emisiile de PM stabilite în directivele
europene, destinate locuinţelor, kituri de instalare, componente.

articolul original.

Căldura toridă a întrerupt mai multe meciuri la Australian Open

17 January 2023 at 06:43
image

Mai multe meciuri de marţi, din primul tur de la Australian Open, au fost suspendate din cauza căldurii, după ce temperatura a ajuns la 35 de grade Celsius, iar rafale de vânt arzător au afectat jocurile, notează News.ro.

Prin urmare, meciurile de pe terenurile care nu au acoperiș au fost întrerupte, jucându-se doar pe arenele Rod Laver şi Margaret Court.

Mai multe meciuri suspendate din cauza căldurii

Această decizie a fost luată pentru că temperaturile mari și umiditatea pot face ca jocul să devină foarte dificil și chiar periculos.

Marţi, în primul tur, sportiva franceză Alize Cornet, locul 34 mondial, a fost eliminată de canadianca Leylah Fernandez, locul 40, scor 7-5, 6-2. Se pare că  jucătoarea nu mai fusese eliminată în primul tur din anul 2012.

Tot marţi, spaniola Garbine Muguruza, locul 58 mondial, a fost învinsă de belgianca Elise Mertens, locul 27 mondial, scor 3-6, 7-6 (3), 6-1.

De asemenea, estona Kaia Kanepi, locul 32 WTA, a fost învinsă de australianca Kimberly Bell, locul 116 mondial şi beneficiara unui wild card, scor 3-6, 7-6 (4), 6-1.

articolul original.

Oceanele lumii au fost cele mai fierbinți înregistrate vreodată în 2022

13 January 2023 at 07:00
image

Oceanele lumii au fost, în 2022, cele mai fierbinți înregistrate vreodată, demonstrând schimbările profunde și omniprezente pe care emisiile cauzate de om le-au avut asupra climei planetei. 

Mai mult de 90% din excesul de căldură captat de emisiile de gaze cu efect de seră este absorbit de oceane. Recordurile, începând cu anul 1958, au arătat o creștere necruțătoare a temperaturii oceanelor, cu o accelerare a căldurii după 1990.

Temperaturile de suprafață ale mării au o influență majoră asupra vremii la nivel global. Oceanele mai fierbinți contribuie la supraîncărcarea vremii extreme, ducând la uragane și taifunuri mai intense și la mai multă umiditate în aer, ceea ce aduce ploi și inundații mai intense. De asemenea, apa mai caldă se extinde, ridicând nivelul mării și punând în pericol orașele de coastă, conform The Guardian.

Oceanele, un indicator clar al încălzirii globale

este mult mai puțin afectată de variabilitatea naturală a climei decât cea a atmosferei, ceea ce face din oceane un indicator incontestabil al încălzirii globale.

Anul 2022 ar putea fi declarat drept al patrulea sau al cincilea cel mai cald an înregistrat pentru temperaturile aerului la suprafață, atunci când se vor aduna datele finale. În cursul anului 2022, am asistat la al treilea eveniment La Niña consecutiv, care reprezintă faza mai rece a unui ciclu climatic neregulat centrat pe Pacific, care afectează modelele meteorologice globale. Când El Niño revine, la nivel global vor fi impulsionate și mai mult.

Echipa internațională de oameni de știință care a realizat noua analiză a căldurii oceanice a concluzionat:

„Ciclurile de energie și de apă ale Pământului au fost profund alterate din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră cauzate de activitățile umane, determinând schimbări omniprezente în sistemul climatic al Pământului”, au spus cercetătorii.

„Măsurarea oceanelor este cea mai precisă modalitate de a determina cât de dezechilibrată este planeta noastră. Avem parte de fenomene meteorologice mai extreme din cauza încălzirii oceanelor, iar acest lucru are consecințe enorme în întreaga lume”, a declarat profesorul John Abraham, de la Universitatea St. Thomas din Minnesota, SUA.

Oceanele, considerate a fi la cea mai ridicată temperatură din ultimii 1.000 de ani

Cercetările publicate recent de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică a SUA au arătat că multe fenomene meteorologice extreme din 2022 au devenit mai probabile și mai intense din cauza crizei climatice, cum ar fi ploile abundente care au provocat inundații devastatoare în Ciad, Niger și Nigeria.

Măsurătorile fiabile ale temperaturii oceanelor datează din 1940, dar este probabil ca oceanele să fie acum la cea mai ridicată temperatură din ultimii 1.000 de ani și să se încălzească mai repede decât oricând în ultimii 2.000 de ani.

Analiza, publicată în jurnalul Advances in Atmospheric Sciences, a folosit date privind temperatura, colectate de o serie de instrumente din oceane.

În 2022, oceanele au absorbit cu aproximativ zece zettajouli mai multă căldură decât în 2021, ceea ce echivalează cu faptul că fiecare persoană de pe Pământ ar folosi 40 de uscătoare de păr toată ziua și în fiecare zi.

„Ne îndreptăm în direcția greșită”

Cercetătorii au analizat, de asemenea, salinitatea, care, împreună cu temperatura, determină densitatea apei și este un factor vital al circulației oceanice. Un indice al variabilității salinității în oceane a atins un nivel record în 2022, demonstrând o amplificare continuă a ciclului hidrologic global.

O altă caracteristică importantă a oceanelor este stratificarea. Aceasta, în funcție de densitate, devine mai puternică. Acest lucru limitează amestecul apelor mai adânci, mai reci și mai bogate în nutrienți cu apele de suprafață.

În octombrie, Organizația Meteorologică Mondială (OMM) a raportat că există o concentrație atmosferică a tuturor , respectiv dioxid de carbon, metan și oxid de azot, care a atins niveluri record.

„Ne îndreptăm în direcția greșită”, a declarat șeful OMM, profesorul Petteri Taalas.

articolul original.

Țările europene care au doborât recorduri de temperatură în 2022

12 January 2023 at 22:00
image

Douăsprezece țări europene au doborât recordurile lunare de temperatură în 2022, pe măsură ce continentul a avut cea mai călduroasă vară înregistrată vreodată, arată o nouă analiză. 

Din cele 27 de țări europene analizate de către The Guardian, 12 au înregistrat cea mai mare anomalie de temperatură pentru cel puțin o lună în 2022. În fiecare caz, anomaliile au fost cu peste 1,9 grade Celsius peste temperatura medie înregistrată între 1991 și 2020, pentru cel puțin o lună.

Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S) al UE a publicat recent date care arată că Europa a înregistrat al doilea vreodată și cea mai fierbinte vară.

Valori ale creșterii temperaturii medii lunare în unele state europene

Cele mai mari creșteri de temperatură au fost înregistrate la sfârșitul verii, în octombrie și în decembrie. În Austria, media pe tot parcursul lunii octombrie a anului 2022 a fost cu 3,3 grade Celsius mai crescută decât temperatura medie din octombrie înregistrată între 1991 și 2020. Franța și Slovenia au înregistrat, de asemenea, anomalii de temperatură de 3 grade Celsius sau mai mult în acea lună. Croația și Grecia au înregistrat ambele 3 grade Celsius în decembrie.

Italia a fost mai caldă decât media în toate lunile anului, cu excepția a două luni. Aceasta a înregistrat cea mai mare anomalie lunară de temperatură vreodată pentru trei luni diferite: mai, octombrie și decembrie. Spania și Portugalia au doborât recorduri de anomalii lunare în trei ocazii diferite.

Anul 2022 a fost al cincilea cel mai cald an înregistrat vreodată

În Europa de Nord și de Vest s-au înregistrat valuri de căldură prelungite și intense pe parcursul anului. O mare parte a continentului a fost afectată de secetă, iar au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani.

La nivel global, anul 2022 a fost al cincilea cel mai cald an înregistrat vreodată, ultimii opt ani fiind, în mod colectiv, cei mai calzi opt ani înregistrați, potrivit Copernicus. Temperatura medie globală în 2022 a fost cu 1,2 grade Celsius mai mare decât media înregistrată în perioada de referință 1850 – 1900.

Australia și America au experimentat temperaturi mai reci decât media în 2022

Această creștere a temperaturii nu a fost uniformă în întreaga lume. Condițiile La Niña au cauzat temperaturi mai scăzute în întreaga regiune a Pacificului, ceea ce înseamnă că Australia și America de Sud au avut tendința de a fi mai reci decât media în 2022.

Cu toate acestea, temperaturile au fost mult mai ridicate în emisfera nordică, în special în Arctica și în Europa. Temperaturile cresc de două ori mai repede decât media globală în Europa și de patru ori mai repede în Arctica.

În timp ce în fiecare an începând cu 2015 temperaturile medii au depășit cu peste un grad Celsius nivelul de referință, doar un singur an, între 1940 și 2014, a atins această valoare.

Încălzirea climei globale atrage mai multe fenomene meteorologice extreme

C3S a precizat că unele părți din Europa de Vest, Orientul Mijlociu, Asia Centrală și China, Noua Zeelandă, Africa de Nord-Vest și Cornul Africii au avut cel mai cald an înregistrat vreodată. Temperaturile au fost, de asemenea, cu peste 2 grade Celsius peste media 1991-2020 în părți din nordul Siberiei centrale și de-a lungul peninsulei Antarctice.

Samantha Burgess, directorul adjunct al C3S a declarat că „în momentul de față, la nivel global, avem o încălzire de 1,2 grade Celsius peste media preindustrială. Aceasta înseamnă că suntem foarte aproape de limita de 1,5 grade Celsius de încălzire prevăzută în Acordul de la Paris.

„Fiecare fracțiune de grad contează. Cu cât se încălzește clima globală, cu atât mai multe avem. Acestea sunt mai intense, mai frecvente, iar acest lucru are implicații nu numai pentru oameni, ci și pentru ecosisteme, biodiversitate și habitate”, a spus Burgess.

O nevoie rapidă de adaptare, apărută pe fondul schimbărilor de mediu

Ca răspuns la aceste constatări, Hannah Cloke, profesor de hidrologie la Universitatea din Reading, Marea Britanie, a afirmat că, pentru oameni, aceste schimbări climatice îngrijorătoare înseamnă o nevoie de adaptare a modului de viață, mult mai devreme decât am făcut-o vreodată.

„Recordurile de temperatură medie anuală și lunară continuă să fie doborâte în întreaga lume. Acest lucru este în întregime de așteptat și se potrivește cu previziunile științifice care au fost făcute timp de mai multe decenii. Creșterile lunare mari ale temperaturilor medii ne arată cum noi, oamenii, societatea și economia noastră, precum și lumea naturală, vor fi tot mai afectate de creșterea temperaturilor. Începem să observăm o intensificare a secetelor, a valurilor de căldură și a inundațiilor care afectează regiuni mari ale lumii care nu sunt obișnuite cu astfel de fenomene. Ritmul schimbărilor înseamnă că trebuie să ne adaptăm modul de viață mai repede decât am făcut-o vreodată”, a explicat profesorul de hidrologie la Universitatea din Reading, Hannah Cloke.

articolul original.

În autobuzul 9 din Craiova, ca în frigider

12 January 2023 at 03:26
image

În unele dintre autobuzele electrice din Craiova te simţi ca în frigider. Radiatoarele nu sunt alimentate cu căldură, iar în autobuz oamenii stau cu glugile în cap, iar când schimbă o vorbă le ies aburi din gură. Conducerea RAT Craiova spune că şoferii ar fi de vină că nu pornesc căldura. Asta în timp ce, şi aceştia din urmă, sunt nevoiţi să conducă cu căciula în cap şi îmbrăcaţi cu geaca.

Ora 08.35, miercuri dimineaţa. Am urcat în autobuzul electric, de culoare verde, de pe linia 9, din staţia aflată în cartierul Lăpuş. Imediat după ce am urcat, am simţit că nu e aproape nicio diferenţă de temperatură în autobuz faţă de cea de afară. Fiind vorba despre un autobuz nou, electric, am crezut, iniţial, că mi se pare şi că am rămas cu senzaţia de frig de afară. Mi-am cumpărat bilet, apoi am verificat radiatoarelor. Erau reci ca gheaţa. Unii oameni din autobuz aveau glugile în cap, iar din gură le ieşeau aburi.

Ce a spus şoferul despre lipsa căldurii

Am îndrăznit să mă duc la şofer şi să întreb care era motivul lipsei căldurii. Trebuie să menţionez că şi şoferul conducea îmbrăcat în geacă şi cu căciulă pe cap. Voi reda mai jos dialogul:

„- Bună dimineaţa! De ce nu este căldură în autobuz?

-De ce nu e căldură în autobuz?, întreabă şoferul deranjat de întrebare.

-Da, v-am întrebat de ce nu este căldură….. . Stau oamenii cu glugile în cap, ies aburi din gură în autobuz, am continuat.

-Doamnă, dumneavoastră staţi 5 minute în autobuz, eu stau opt ore, şi eu am căciulă şi geacă pe mine!, a răspuns şoferul.

-Irelevant cât timp petrec în autobuz, eu v-am întrebat despre motivul pentru care nu este căldură.
Şoferul se mai domoleşte şi explică, vag, despre ce ar fi vorba.

-Îmi cer eu scuze în numele RAT-ului, dar sunt nişte probleme cu încărcarea electrică, din câte ştiu“, a încheiat acesta.

Călătorii, supăraţi că sunt ţinuţi în frig

Dialogul cu şoferul s-a încheiat, însă în autobuz călătorii au început să se plângă. „Bine că aţi întrebat despre căldură, aşa este aproape în fiecare dimineaţă. Nu e normal ca măcar în aceste autobuze noi să nu fie căldură. Păi dacă în acestea nu este căldură, în cele vechi, care abia mai merg pe stradă, cum să fie? Şi acum, totuşi, nu sunt temperaturi foarte scăzute. E mare bătaie de joc“, a spus o călătoare.

Un alt călător a susţinut că se doreşte să se facă economie la curentul electric. „Ce mai întrebaţi de ce nu e căldură? Acestea sunt autobuze electrice, trebuie să se încarce, şi cel mai probabil vor să facă economie la energia electrică, să nu plătească mult. Altfel nu îmi explic de ce ne lasă în frig, în fiecare dimineaţă. Ne-au spus că, vezi domne, ne-au adus autobuze noi, avem condiţii bune de călătorie, dar noi stăm în frig. Asta e România, suntem învăţaţi să ne prostească în faţă“, a spus bărbatul.

Conducerea RAT dă vina pe şoferi

Directorul RAT Craiova spune că nu ar fi nicio problemă cu încărcările autobuzelor şi că ar fi doar vina şoferilor că nu dau drumul la căldură. Însă, logic vorbind, este de neînţeles de ce şoferul unui autobuz electric ar prefera să conducă cu căciulă pe cap şi îmbrăcat în geacă, aşa cum era cel de pe traseul 9.

„Nu avem nicio problemă cu încărcările la autobuzele electrice. Problema în perioada sezonului rece este că scade autonomia autobuzelor fiindcă sunt mai mulţi consumatori şi, într-adevăr, radiatoarele de căldură consumă mai mult, deci trebuie încărcate mai des. Mai departe, ce v-a spus conducătorul auto despre încărcare nu este adevărat. Este problema conducătorilor că nu dau drumul la căldură. Mai poate fi şi explicaţia că autobuzul să fi fost la prima cursă şi să nu fi avut timp radiatoarele să se încălzească.

Toate autobuzele trebuie să aibă căldură optimă. Chiar dacă sună dur, şoferii sunt cei care nu pornesc căldură şi am şi avut discuţii cu ei pe această temă. Explicaţia ar fi că pornind caloriferele, autobuzele se descarcă mai repede şi pot parcurce o distanţă mai mică, iar şoferii trebuie să le tragă la staţiile de încărcare. Nepornind căldura, pot face mai multe curse“, a declarat Marcel Tănăsescu, director RAT Craiova.

De ce ar conduce un şofer de autobuz îmbrăcat ca afară?

Încercând să înţelegem de ce şoferii de autobuz ar refuza să dea drumul la căldură, orice explicaţie ne-a dat cu virgulă. Am întrebat dacă aceştia sunt plătiţi la numărul de curse, iar directorul ne-a răspuns că ei sunt plătiţi la program de opt ore. Deci faptul că ar pierde bani în timpul în care ar parca autobuzele la prizele de încărcare nu stă în picioare. Şoferii ale căror autobuze se descarcă şi trebuie băgate la încărcat nu au nimic de pierdut. Doar dacă nu le este greu să se mute dintr-un autobuz în altul deja încărcat.

În schimb, RAT Craiova chiar are de pierdut atunci când vine factura la electricitate. Însă, directorul neagă acest lucru. „Şoferii au program fix, de opt ore. Când se descarcă autobuzele, şoferii se mută pe un alt autobuz. În fişa postului scrie că şoferii trebuie să îşi pregătească maşina să fie funcţională din toate punctele de vedere. Inclusiv să se ocupe să fie căldură în habitaclu. Orice manager urmăreşte să eficientizeze toate costurile. Într-adevăr, suntem foarte atenţi la toate costurile, orice ar implica acestea, inclusiv curent electric sau combustibil. Însă nu s-a pus problema ca şoferii să nu dea drumul la căldură pentru a face economie la curent electric. Chiar le-am atras atenţia să procedeze exact aşa cum au în fişa postului şi anume să ofere condiţiile optime pentru călători“, a mai precizat Marcel Tănăsescu.

Concluzionând, interesul şoferului de a ţine căldura oprită nu prea ar putea fi niciunul care să aibă logică. Mai ales că era nevoit să conducă îmbrăcat şi cu căciula în cap, adică foarte inconfortabil. Cert este că până la staţia în care am coborât, la Schmidt, aburii continuau să iasă din gura călătorilor, iar şoferul nici gând să renunţe la îmbrăcămintea de exterior.

Citeşte şi: Legământ cu blestem, la Mănăstirea Frăsinei. Mitropolia Olteniei spune că este din „dragoste și grijă părintească“

articolul original.

Căldura, mână în mână cu fizica

11 January 2023 at 19:01

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, le-a spus jurnaliştilor, într-o conferinţă de presă, că sunt puţini bucureşteni care au probleme cu căldura şi cu apa caldă, a încercat să explice și de ce dar s-a încurcat în explicații. Pe de altă parte, Primarul General a ținut să atace vechea administrație, din cauza căreia, a spus el, Bucureștiul a fost la un pas de faliment dar a precizat că acum datoriile au fost stinse.

Nicuşor Dan a ținut o lecție de fizică jurnaliștilor interesați de lipsa apei calde și a căldurii.

,,E o chestiune de fizică, căldura care ajunge, nu ajunge. Dar azi e bine. Dacă vă uitați pe harta de termoficare, o să vedeți că sunt puține probleme. Sunt persoane care sunt afectate de avarii și sunt persoane, mult mai multe, 95-96-97% dintre bucureșteni, care nu au probleme”, a declarat Nicuşor Dan.

De asemenea, edilul a explicat de ce bucureştenii au mai puţină căldură atunci când este frig afară.

,,Când e cald afară se pierde, dar cea care nu se pierde și ajunge, e suficientă. Când e frig afară tot se pierde, dar cea care ajunge nu ajunge la toată lumea”, a afirmat primarul general al Capitalei.

În plus, Nicuşor Dan le-a recomandat oamenilor să-şi plătească facturile şi a declarat că lucrările pentru corectarea avariilor se află în desfăşurare.

Primarul Capitalei, atac la precedenta administrație

Nicuşor Dan a anunţat că a închis datoriile curente ale Primăriei Capitalei, după ce a plecat de la un minus de trei miliarde de lei. El a precizat că Bucureştiul a trecut pe lângă un faliment.

,,Pur şi simplu pentru că ani de zile Primăria, lună de lună, cheltuia mai mult decât avea”, a declarat Nicuşor Dan.

Edilul Capitalei a explicat cum a reușit sa scape de datorii și cum a evitat colapsul.

“Vestea pe care v-o dau este că la sfârşitul anului trecut am stins, am închis datoriile curente ale Primăriei Capitalei, deci am început anul 2023 fără datorii curente. De ce e asta important? E important să avem încrederea mediului privat, bănci şi companii, pentru că e important ca la lucrările noastre să vină companii private care să lucreze şi vin. Şi am văzut un exemplu, la sfârşitul anului trecut a trebuit să împrumutăm repede 500 de milioane de lei pentru a evita colapsul sistemului de termoficare şi, având această încredere, am reuşit. De unde am plecat? Am plecat de la o datorie curentă de trei miliarde de lei. (…) Şi am plecat de la o listă de 150 de companii şi persoane private care ne popriseră conturile la sfârşitul anului 2020”, a mai spus edilul.

Nicușor Dan a mai declarat că au fost în pericol de închidere principalele servicii publice, transportul public, sistemul de termoficare.

,,Adică eram în situaţia aşa cum RADET-ul a falimentat în 2019, eram foarte aproape cu STB-ul de asta şi eram foarte aproape de lipsă de furnizare gaz, dincolo de toate celelalte servicii publice, spitale şi aşa mai departe“, a mai adăugat el.

Primarul General a menţionat că din cauza acestor datorii au fost afectate investiţiile.

“Deciziile pe care le-am luat au fost dureroase şi au afectat în parte calitatea unor servicii. În primul rând, am amânat mai multe investiţii pentru care aveam toate documentaţiile pentru a le face. De exemplu, consolidarea malurilor de lac din Herăstrău sau aleile din parcuri sau reabilitări de drumuri, de trotuare sau investiţia de pe strada Haţieganu în prelungirea pasajului Grigorescu. Toate astea sunt investiţii pe care le-am amânat şi pe care o să le facem acum, când, în sfârşit, situaţia financiară este stabilă”, a mai transmis Nicuşor Dan.

El a afirmat că desfiinţarea companiilor care produceau pierduri a dus la dereglarea unor activităţi.

,,În momentul în care s-au înfiinţat companiile, oamenii au trecut de la ALPAB în aceste companii. În momentul în care noi am desfiinţat companiile şi pe perioada pe care am făcut achiziţia publică tot ce înseamnă servicii pe parcuri au fost afectate, la fel pe partea de investiţii. Toate proiectele erau la Compania de Dezvoltare Durabilă. Oamenii aceia au plecat. Când aveam nevoie de modificări, trebuia să apelăm la extern. În fine, au fost foarte multe complicaţii”, a transmis primarul Capitalei.

De ce nu a comunicat timp de doi ani

Edilul Capitalei a precizat că nu a vrut de la bun început să prezinte situația financiară gravă în care a găsit Primăria, pentru că riscurile erau prea mari.

“În mod deliberat nu am comunicat subiectul ăsta în aceşti doi ani şi mai ales în primele luni. Dacă aş fi fost iresponsabil, aş fi ieşit în noiembrie 2020 cu această listă şi consecinţa ar fi fost, probabil, că nu am fi avut 150 de companii care ne-ar fi poprit conturile, am fi avut 1.000 de companii care ne-ar fi poprit conturile şi posibilitatea de a redresa financiar mult redusă. A fost o lungă perioadă de tăcere în care am discutat cu toţi aceşti creditori, i-am rugat să ne păsuiască, le-am spus că suntem oameni serioşi, că le vom plăti, ceea ce am şi făcut. Asta înseamnă administraţie PSD, pentru că începem să uităm, dar şi unii dintre noi se gândesc la revenire. Asta înseamnă administraţie PSD, faliment RADET, falimentul Primăriei”, a mai declarat Nicuşor Dan.

articolul original.

Românii, obligați să aibă contoare la calorifere. Iohannis a promulgat legea. Termenul limită de montare a sistemelor

9 January 2023 at 12:28
image

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, o lege care obligă la instalarea contoarelor pentru căldură în toate apartamentele racordate la sistemul centralizat de termoficare. Contoarele trebuie montate până pe 31 decembrie anul acesta.

Contoarele pentru căldură, obligatorii în apartametele racordate la sistemul centralizat

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit”, se arată în legea promulgată de președinte, potrivit TVR.

Actul normativ mai precizează că „pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire”.

Noile obligații ale furnizorilor de gaze, conform legii

Și furnizorii de gaze au o serie de obligații, în baza noii legi promulgate de președintele Iohannis.

Printre acestea se numără:

  • să pună la dispoziţia clientului mai multe opţiuni privind modul de transmitere a facturilor şi a informaţiilor privind facturarea
  • să le explice clienților clar modul de stabilire a sumelor cuprinse în factură
  • să ofere clienților datele privind consumul de gaze şi preţurile aferente perioadei de consum la care se referă datele incluse în facturi
  • să nu perceapă plăti suplimentare pentru informaţiile cerute de clienți
articolul original.
❌