ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Atenție, români! Este obligatoriu de la 31 decembrie și sunt vizați toți cetățenii care locuiesc la bloc

28 September 2022 at 08:39
image

Este anunțul momentului! Un nou proiect de ordonanță urmează să fie implementat de Consiliul Economic și Social (CES) și sunt vizați toți românii care locuiesc la bloc.

Proiectul își propune ca până în 2027, toate apartamentele să fie dotate cu repartitoare de căldură și contoare care pot fi citite la distanță. Totodată, începând cu finalul anului, se vor instala doar astfel de dispozitive individuale.

Este obligatoriu de la 31 decembrie și sunt vizați toți românii care locuiesc la bloc

De asemenea, proiectul prevede ca în imobilele de tip condominium și în clădirile mixte, este obligatorie montarea contoarelor digitalizate până pe data de 31 decembrie.

Noile reguli vin în sprjinul românilor, astfel, contoarele digitalizate vor reflecta consumul real de energie și apă caldă pentru fiecare apartament în parte.

„În măsura în care este posibil din punct de vedere tehnic, rezonabil din punct de vedere financiar şi proporţional în raport cu economiile de energie potenţiale, consumatorii finali de gaze naturale, încălzire centralizată, răcire centralizată şi apă caldă menajeră sunt dotaţi cu contoare individuale la preţuri competitive, la care vor avea acces digitalizat, care reflectă exact consumul real de energie al consumatorilor finali şi care furnizează informaţii despre nivelul și profilul de consum, despre timpul efectiv de utilizare”, se arată în viitoarea ordonanță.

Această măsura urma să fie aprobată în urmă cu un an,  însă s-a decis amânarea ei de către Camera Deputaților.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2022 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.

În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.”, se arată în proiectul de anul trecut.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Sorin Cîmpeanu: nu se va învăța în online din cauza facturilor la energie

26 September 2022 at 08:34

Toți inspectorii școlari generali din toate județele au fost convocați astăzi, la București, de către ministrul Educației „pentru a comunica instrucțiuni clare în legătură cu condițiile asigurate în toate școlile din țară pe perioada sezonului rece”, a anunțat Sorin Cîmpeanu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul nu a spus însă nimic despre cazurile particulare, cum este cel al școlilor din municipiul Ploiești, acolo unde nu există apă caldă de mai bine de două luni.

Este clar acum că ploieștenii conectați la rețeaua de termoficare a orașului, inclusiv școlile sau spitalele, nu vor avea agent termic în viitorul apropiat.

În cazul acestora, ministrul trebuie să ia o decizie cât mai repede!

„Guvernul asigură plata diferențelor de preț pentru orice eventuală fluctuație a costului la energie. În aceste condiții nu se justifică sub nicio formă demersuri precum inițiativele izolate, la nivel local, care doresc să includă reducerea temperaturii în școli sau chiar trecerea în online a sistemului de învățământ.”, a transmis ministrul.

Ce a spus ministrului Cîmpeanu pe facebook:

„Vor fi asigurate condiții de funcționare a școlilor în perioada sezonului rece!

Am convocat astăzi, la București, toți inspectorii școlari generali din toate județele României pentru a comunica instrucțiuni clare în legătură cu condițiile asigurate în toate școlile din țară pe perioada sezonului rece.

Guvernul asigură plata diferențelor de preț pentru orice eventuală fluctuație a costului la energie.

În aceste condiții nu se justifică sub nicio formă demersuri precum inițiativele izolate, la nivel local, care doresc să includă reducerea temperaturii în școli sau chiar trecerea în online a sistemului de învățământ.

Toate inspectoratele școlare județene vor lua legătura cu autoritățile locale pentru a se asigura de respectarea dreptului la educație.

Aceste demersuri vor fi realizate în coordonare cu prefecturile.

Proiectul Legii educaţiei “România Educată ” prevede creșterea de 4 ori a costului standard pentru cheltuielile materiale din care se acoperă cheltuielile cu energia!

Alături de asigurarea transportului elevilor, de sistemul de burse școlare și de extinderea programului Masa Caldă, asigurarea funcționării școlilor este o preocupare majoră a Guvernului României.”

articolul original.

Căldura din Canada i-a lăsat pe francezi fără condimentul favorit

18 September 2022 at 23:00
image

Un val de căldură în Canada – cel mai mare producător mondial de semințe de muștar – a provocat lipsa drastică a condimentului preferat al Franței: muștarul de Dijon.

Condimentul favorit al Franței, muștarul de Dijon, este greu de găsit în această perioadă, iar pe rafturile supermarketurilor există afișe care îi avertizează pe norocoșii care îl mai găsesc că pot cumpăra o singură bucată.

Valul de căldură din Canada, principalul producător mondial de semințe de muștar, este de vină pentru lipsa drastică care durează de luni de zile în Franța.

Canada lasă o mulțime de francezi fără condimentul favorit

Canada furnizează aproximativ 80 la sută din semințele de muștar folosite de producătorii francezi de , restul provenind în principal din Burgundia.

Dar seceta a redus recolta canadiană la jumătate în 2021.

Acum, producătorii francezi de muștar își propun să stimuleze producția acasă, în Burgundia.

„Este foarte important să creștem această cotă, astfel încât să putem face față riscurilor meteorologice care diferă de la o țară la alta”, a declarat pentru AFP Luc Vandermaesen, președintele Asociației Muștarului din Burgundia, un grup industrial.

Muștarul de Dijon

Regiunea Dijon este renumită pentru încă din Evul Mediu, dar producția a fost decimată de dăunători, deoarece substanțele chimice folosite pentru a le distruge au fost interzise.

Producția a scăzut, între anii 2017 și 2021, de la 12.000 de tone la 4.000 de tone.

În iunie, producătorii locali au fost îndemnați să dubleze suprafața plantată cu semințe de muștar, până la 10.000 de hectare.
articolul original.

Cât mai au de așteptat cei care sunt racordați la sistemul de încălzire centralizat

13 September 2022 at 19:31
By: R.M.

Odată cu venirea toamnei, temperaturile încep să scadă semnificativ. Din acest motiv, o problemă mare cu care se confruntă mii de români este căldura din case. Iată cât trebuie să mai aștepte cei care sunt racordați la sistemul de încălzire centralizat!

Vremea rece de afară reprezintă o problemă majoră pentru marea majoritate a românilor care sunt racordați la sistemul de încălzire centralizat. După ce s-au scumpit prețurile din cauza inflației, inclusiv la energie și gaze, problema încălzirii centralelor din apartament încă persistă.

Căldura va fi furnizată în apartamente atunci când afară se vor înregistra +10 grade Celsius sau mai puțin, timp de trei zile consecutive

Cât mai au de așteptat cei care nu au centrală proprie

Prin urmare, conform Hotărârii nr. 425/1994 privind aprobarea Regulamentului de furnizare și utilizare a energiei termice, căldura va fi furnizată în apartamente atunci când afară se vor înregistra +10 grade Celsius sau mai puțin, timp de trei zile consecutive.

„Începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de trei zile consecutiv, între orele 20,00-6,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10 grade Celsius sau mai mici, iar oprirea încălzirii se va face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depășește +10 grade Celsius, între orele 20,00-6,00”, se prevede în cuprinsul actului normativ.

Cel mai mare furnizor de energie din București, Termoenergetica, a publicat anul trecut o analiză care arată cât de ieftină este încălzirea centrală în comparație cu a avea propriul sistem. Conform calculelor companiei de atunci, un bucureștean care locuia într-un apartament cu două camere racordat la centrală termică plătea sub 170 de lei pe lună, scrie Evz. Mai mult decât atât, cel care locuia într-un apartament în care avea centrală proprie, prețul era de 370 de lei.

articolul original.

Vor urma mișcări sociale în România? Profesorul Bogdan Teodorescu: ‘În momentul în care ți se spune că te debranșează, că nu o să fie căldură la iarnă, că o să te încălzești cu lemne, evident că cetățeanul începe să se agite’

8 September 2022 at 11:49
image

Analistul politic Bogdan Teodorescu, profesor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice – SNSPA, a vorbit despre actuala situație de criză energetică și cum ar putea fi influențată populația: ”evident că cetățeanul începe să se agite. Agitația este transmisă prin rețele de socializare spre rețele de socializare și media, spre clasa politică”.

Energia în România este marele elefant în încăpere. Energia este problema majoră a acestui an și noi avem o problemă în mare măsură interesantă pentru cetățean. 

În momentul în care ți se spune că te debranșează, că nu o să fie căldură la iarnă, că o să te încălzești cu lemne, toate lucrurile care circulă, evident că cetățeanul începe să se agite. Agitația este transmisă prin rețele de socializare spre rețele de socializare și media, spre clasa politică. Clasa politică formată ca de obicei din două tabere: putere și opoziție. Opoziția vine și pune lemne pe foc.

Poporul vede și lipsa comunicării din jurul energiei. Să se spună exact la ce trebuie să ne așteptăm în această iarnă, care este vârful pericolului și care este varianta pozitivă. Înțeleg că la nivelul rezervelor nu stăm rău. Cetățenii vor avea gaz, respectiv energie electrică. Nu sunt probleme în această direcție.

Cetățeanul român, care, repet, nu este cu nimic mai prost decât niciun alt cetățean din lumea asta, este la fel și de preocupat și de atent și de capabil să înțeleagă”, a spus Bogdan Teodorescu, conform Gândul.ro.

Vezi și:

Soarta UE, în pericol? Profesorul Bogdan Teodorescu: ‘Discursurile partidelor care contestă actuala linie a Bruxelles-ului vor duce inevitabil la schimbări politice, care vor dinamita actuala ordine europeană’

Analistul politic Bogdan Teodorescu: ‘Avem de-a face aici cu o realitate pe care, din nefericire, Occidentul nu a prevăzut-o. Gazul ieftin rusesc, energia ieftină și mâna ieftină de lucru chinezească au început să se termine’

articolul original.

Autorităţile dau asigurări că cei 131 de beneficiari care mai sunt racordaţi la încălzirea centrală vor primi agent termic la iarnă

1 September 2022 at 12:40
image

Vasluiul este judeţul cu cei mai puţini proprietari de locuinţe racordaţi la sistemul centralizat de încălzire.

În vreme ce în aproape toate zonele ţării, inclusiv în Bucureşti, sistemul centralizat de încălzire este de bază, la Vaslui, de pildă, acest mod de furnizare a căldurii este aproape desfiinţat în tot judeţul.

Autorităţile dau însă asigurări că cei 131 de beneficiari care mai sunt racordaţi la încălzirea centrală vor primi agent termic la iarnă.

Vasluiul este unul dintre judeţele în care s-a renunţat la sistemul centralizat de termoficare, doar în municipiul reşedinţă mai sunt în prezent 131 de locuinţe racordate.

Societatea Goscom Vaslui a anunţat că va furniza agent termic pentru aceşti abonaţi şi în iarna care urmează, chiar dacă nu este avantajoasă funcţionarea unei centrale pentru atât de puţini beneficiari.

În municipiul Vaslui 98% din populaţie este branşată la reţeaua de gaze naturale, iar societatea Gaz Est a anunţat că sunt rezerve suficiente de gaze pentru a face faţă nevoilor consumatorilor în următoarea iarnă. Trebuie spus că la nivelul întregului judeţ mai puţin de 20% din populaţie beneficiază de reţeaua de gaze naturale, cele mai multe locuinţe fiind încălzite cu sobe cu lemne, mai ales în mediul rural. Cum preţul materialului lemnos a crescut, un metru cub de lemn de esenţă tare fiind în jur de 500-600 de lei, încălzirea cu lemne nu mai este considerată o soluţie ieftină de către locuitorii judeţului Vaslui.

articolul original.

Un nou val de caniculă în toată țara. Când se răcorește vremea?

30 August 2022 at 05:00
image

Vremea va fi caniculară până pe 1 septembrie în toată țara, cu temperaturi maxime de până la 35 de grade Celsius.

Între 1 și 6 septembrie urmează o răcire bruscă şi semnificativă, după care apreciabil din nou.

Administrația Națională de Meteorologie a emis recent prognoza pentru perioada 29 august – 11 septembrie.

BANAT

În prima parte a intervalului, valorile termice vor fi în scădere treptată, dar semnificativă faţă de cele din săptămâna anterioară, astfel că de la un regim încă peste cel mediu multianual (maxime de 27…30 de grade şi minime de 15…17 grade) se va ajunge în perioada 1-6 septembrie la o vreme normală termic şi local chiar răcoroasă, cu temperaturi diurne de 23…26 de grade şi nocturne de 11…14 grade. În perioada 7-10 septembrie, vremea va fi în încălzire şi se vor înregistra din nou valori mult mai ridicate decât cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 27…30 de grade şi ale minimelor de 16…19 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind unul excedentar în prima săptămână, apoi apropiat de normal. Ploile vor fi însă mai frecvente şi local însemnate cantitativ între 29 şi 31 august şi în jurul datei de 4 septembrie, iar cu probabilitatea destul de mare şi la sfârşitul intervalului de referinţă. În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.

CRIŞANA

Faţă de săptămâna anterioară, valorile temperaturii aerului vor scădea treptat, dar apreciabil, astfel că de la un regim încă peste cel mediu multianual (maxime de 27…30 de grade şi minime de 14…18 grade) se va ajunge în perioada 1-6 septembrie la o vreme normală termic, temporar chiar răcoroasă, ziua cu temperaturi de 22…26 de grade şi noaptea de 10…14 grade, mediat regional. Ulterior, în perioada 7-10 septembrie, vremea va fi în încălzire, astfel că vor fi din nou valori mult mai ridicate decât cele climatologic specifice, cu medii ale maximelor de 26…30 de grade şi ale minimelor de 15…19 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind local excedentar în prima săptămână, apoi apropiat de normal. Ploile vor fi însă mai frecvente şi local însemnate cantitativ în 29-30 august şi în jurul datei de 4 septembrie, iar cu probabilitatea destul de mare şi la sfârşitul intervalului de referinţă. În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.

TRANSILVANIA

În prima parte a intervalului, vremea va fi în răcire treptată, dar accentuată, astfel că de la un regim apropiat sau uşor peste cel mediu multianual (maxime de 24…27 de grade şi minime de 12…17 grade, mediat regional) se va ajunge în perioada 1-6 septembrie la o vreme în general răcoroasă, cu temperaturi diurne de 20…23 de grade şi nocturne de 7…11 grade (valori mai mici în zonele depresionare). Ulterior, în perioada 7-10, vremea va fi în încălzire, astfel că se vor înregistra valori uşor peste cele climatologic specifice – medii ale maximelor de 23…26 de grade şi ale minimelor de 10…15 grade. Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind în ansamblu excedentar în prima săptămână. Ploile vor fi mai frecvente şi local însemnate cantitativ între 30 august şi 1 septembrie, iar cu probabilitatea destul de mare şi în perioada 4-5 septembrie şi la sfârşitul intervalului de referinţă. În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.

MARAMUREŞ

Faţă de săptămâna anterioară, valorile temperaturii aerului vor scădea treptat, dar apreciabil, astfel că de la un regim încă peste cel climatologic specific (maxime de 25…29 de grade şi minime de 14…17 grade) se va ajunge în perioada 1-6 septembrie la o vreme apropiată de normal şi temporar chiar răcoroasă, ziua cu temperaturi de 21…24 de grade şi noaptea de 8…11 grade, mediat regional. Ulterior, în perioada 7-10 septembrie, vremea va fi în încălzire, astfel că se vor înregistra valori uşor peste mediile multianuale, cu maxime de 23…26 de grade şi minime de 10…15 grade.
Probabilitatea pentru ploi va fi relativ ridicată, regimul pluviometric fiind unul excedentar în prima săptămână, apoi apropiat de normal. Ploile însă vor fi mai frecvente şi local însemnate cantitativ în 29-30 august şi în jurul datei de 4 septembrie, iar cu probabilitatea destul de mare şi la sfârşitul intervalului de referinţă. În special în primele zile, aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.

MOLDOVA

Intervalul va debuta cu o vreme călduroasă, cu precădere în sudul regiunii, unde izolat; mediile maximelor vor fi de 29…35 de grade, iar ale minimelor de 15…20 de grade. Din data de 1 septembrie, răcirea vremii va fi bruscă şi semnificativă, astfel că până spre 6 septembrie valorile termice vor fi în general mai scăzute decât cele climatologic specifice – ziua 19…23 de grade (posibil uşor mai mari în sud în 2 şi 3 septembrie) şi noaptea 8…14 grade. În perioada 7-10 septembrie vremea se va încălzi şi se vor înregistra din nou valori uşor peste normal, cu medii ale maximelor de 23…27 de grade şi ale minimelor de 13…17 grade. Va ploua local şi temporar în perioadele 30 august-1 septembrie (când aversele vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină) şi 4-5 septembrie, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi la sfârşitul intervalului.

DOBROGEA

La începutul perioadei, vremea va fi călduroasă, caniculară în vestul regiunii; mediile temperaturilor maxime vor fi de 30…35 de grade, iar ale minimelor de 18…23 de grade. Din data de 1 septembrie, valorile vor fi în scădere şi va predomina un regim termic apropiat de cel normal – ziua vor fi, mediat regional, 25…28 de grade şi noaptea 13…18 grade, fiind posibile şi perioade mai răcoroase. Ulterior, după 7 septembrie, vremea va fi în încălzire, devenind din nou călduroasă. Între 1 şi 4 septembrie vor fi perioade cu averse locale, însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului, iar în celelalte zile din interval probabilitatea de ploaie va fi redusă.

MUNTENIA

Intervalul va debuta cu o vreme călduroasă în cea mai mare parte a regiunii, local caniculară; mediile temperaturilor maxime vor fi de 29…36 de grade, iar ale minimelor de 15…19 grade. Din data de 1 septembrie, răcirea vremii va fi semnificativă, astfel că până spre 6 septembrie valorile termice vor fi apropiate şi temporar chiar mai scăzute decât cele climatologic specifice – ziua de 22…28 de grade şi noaptea de 8…14 grade, mediat regional. Ulterior, vremea va fi în încălzire, astfel că vor fi din nou valori peste mediile multianuale, cu medii ale maximelor de 25…30 de grade şi ale minimelor de 13…18 grade. În perioada 31 august – 2 septembrie ploile vor fi pe arii extinse şi local în cantităţi însemnate şi vor fi însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină.

Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi în jurul datei de 4 septembrie şi la finalul intervalului de referinţă.

OLTENIA

Intervalul va debuta cu o vreme călduroasă, deşi cu temperaturi mai ponderate decât în săptămâna anterioară, valori medii de 30…33 de grade ziua şi 15…19 grade noaptea. Din 31 august, scăderea de temperatură va fi semnificativă, regimul termic devenind normal pentru această perioadă din an; temperaturile maxime vor fi de 24…27 de grade, iar cele minime de 12…15 grade, mediat regional, fiind posibile şi zile mai răcoroase. După data de 7 septembrie, vremea va fi în încălzire, redevenind călduroasă. Între 30 august şi 4 septembrie probabilitatea de ploaie va fi ridicată şi vor fi perioade în care aversele (însoţite de descărcări electrice, intensificări ale vântului şi posibil izolat de grindină) vor fi mai frecvente şi local în cantităţi mai însemnate, determinând un regim pluviometric normal şi pe alocuri excedentar. Ploi pe arii relativ extinse sunt estimate din nou pentru finalul intervalului.

LA MUNTE

Intervalul va debuta cu o vreme relativ caldă (temperaturi maxime de 18…27 de grade şi minime de 9…15 grade), dar din 31 august valorile termice vor scădea semnificativ şi se vor situa temporar chiar sub cele climatologic specifice acestei perioade din an- ziua vor fi 10…18 grade, iar noaptea de 4…11 grade, mai scăzute la altitudini mari. Vremea va începe să se încălzească din nou după 6-7 septembrie. În perioada 29 august – 2 septembrie vor fi ploi pe arii extinse şi local însemnate cantitativ (astfel că regimul pluviometric va fi în ansamblu excedentar). Între 3 şi 5 septembrie va ploua pe spaţii mai mici şi la intensitate mai redusă, iar probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată şi la finalul intervalului de referinţă.

articolul original.

ANM avertizează. Este cod galben de căldură în majoritatea județelor din țară

28 August 2022 at 10:31

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) anunță cum va fi vremea în România. Iată avertizarea meteorologilor pentru perioada 18-30 august. Se anunță un nou val de căldură, care va acapara majoritatea zonelor din țară.

Un nou val de caniculă lovește România în următoarele zile, iar ANM a publicat o atenționare meteorologică de cod galben pentru mai bine de jumătate din județele țării. Dacă ne-am fi așteptat ca odată cu finalul lunii august temperaturile să scadă, iată că se întâmplă exact opusul.

ANM avertizează: Este cod galben de căldură în România

Românii vor trece din nou printr-o perioadă în care temperaturile de afară vor crește considerabil și vor depăși destul de mult limita admisă pentru această perioadă a anului. În această dimineață, la ora 10:00, a intrat în vigoare o avertizare generală venită din partea Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), care vizează mai multe județe din România. Aceasta va rămâne valabilă până pe data de 30 august 2022, ora 21:00.

Finalul lunii august este imprevizibil, iar meteorologii au luat decizia de a-i anunța pe români cu privire la eventualele schimbări de temperatură care vor apărea în următoarele zile. Astfel, în timpul zilei de duminică (28 august), valul de căldură va acapara zone mari din România, urmând ca luni (29 august) și marți (30 august), canicula să se resimtă doar în zona de sud și sud-est a României. Cele mai afectate vor fi zonele de câmpie, unde temperaturile ar putea deveni greu de suportat, tocmai de aceea specialiștii îi sfătuiesc pe români să evite pe cât posibil deplasările pe timpul zilei, mai ales la prânz.

„La începutul săptămânii viitoare, treptat vremea va deveni instabilă, luni (29 august) în special în vestul și nord-vestul țării, iar marți (30 august) și în nord, nord-est, centru și sud-vest”, se arată în avertizarea emisă în această dimineață de către Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

articolul original.

5 sfaturi pentru operatorii centrelor de date pentru a rezista valurilor globale de căldură

24 August 2022 at 15:28
image

Valurile de căldură record pun în dificultate economiile de pe tot globul, fără semne de ameliorare în viitorul imediat. Dincolo de impactul asupra vieții, căldura extremă are un impact major asupra operațiunilor și infrastructurii centrelor de date, de la întreruperi la centrele de date din Regatul Unit, la producție redusă la centralele electrice din Franța și până la îngrijorările legate de utilizarea apei în perioadele de secetă în zonele afectate din întreaga lume.

Dacă un lucru este clar, este că trebuie să fim pregătiți ca aceste condiții meteorologice extreme să devină obișnuite, așa că adaptarea la această inevitabilitate este crucială”, a declarat Karsten Winther, președintele Vertiv pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA). „Clienții devin din ce în ce mai conștienți de provocările pe care le aduce căldura extremă, de exemplu, și se preocupă pe bună dreptate de modul în care pot atenua riscurile rezultate atunci când vine vorba de operațiunile centrelor lor de date.”

Acțiuni imediate

Pentru a menține sistemele reci și pentru a asigura disponibilitatea centrului de date, experții Vertiv recomandă o serie de acțiuni imediate:

  • În funcție de încărcarea centrului de date, rulați cât mai multe unități posibil pentru a reduce sarcina pe fiecare unitate de răcire. De obicei, o organizație ar rula toate unitățile redundante, dar dacă sarcina IT nu este de 100%, ar trebui să ruleze suficiente unități pentru a ajunge cât mai aproape posibil de unitatea de răcire. Acest lucru menține presiunile agentului frigorific mai scăzute, astfel încât să nu existe riscul unei presiuni ridicate la o temperatura ambientală mare. De asemenea, oferă un punct de operare mai eficient.
  • Programați un plan de întreținere regulat. Lipsa curățării adecvate și regulate a bateriei condensatorului poate provoca o reducere a capacității de climatizare a unității termice. În plus, menținerea corectă a nivelului de încărcare a agentului frigorific ajută la funcționarea fără probleme la capacitatea proiectată și eficiență în operare. O încărcătură de agent frigorific prea scăzută sau prea mare poate cauza ineficiențe operaționale.
  • Luați în considerare diferite tipuri de sisteme de răcire, inclusiv sisteme de răcire prin imersie, răcire fără apă și sisteme de răcire freecooling prin evaporare concepute pentru a oferi fiabilitate și eficiență în medii cu temperaturi ridicate.
  • Dacă vă bazați pe celulele solare ca sursă de energie, luați în considerare reducerea eficacității celulelor solare pe măsură ce temperaturile ambientale cresc.
  • În loc să vă bazați doar pe datele istorice pentru a determina capacitatea centrului de date – date care nu țin cont de temperaturile extreme de astăzi – folosiți modelarea predictivă.

Criza se va amplifica

Pe măsură ce planeta continuă să se încălzească și criza climatică se intensifică, valurile de căldură extremă vor deveni și mai comune. Acțiunile pe termen scurt vor trebui să fie însoțite de schimbări sistemice pe termen mai lung în industrie.

Ca industrie, ar trebui să ne uităm și să învățăm de la regiuni precum Orientul Mijlociu, Africa și Australia, care s-au adaptat deja la temperaturi ridicate pentru o mare parte a anului”, a precizat Steve Madara, vicepreședinte pentru vânzări termice la Vertiv.Când facem acest lucru, este clar că status quo-ul nu ne ajută să evoluăm. Trebuie să reevaluăm planificarea spațiului de pe acoperiș și să ne proiectăm infrastructurile centrelor de date pentru a rezista la sarcini termice mai mari, regândind amplasarea sistemelor de infrastructură în plus de capacitatea centrului.”

articolul original.

Munițiia rusească depozitată în apropierea frontierei a luat foc, care ar fi cauza

24 August 2022 at 07:13
image

Muniția depozitată în sudul Rusiei, în apropiere de granița cu Ucraina, a luat foc marți, al doilea incident de acest fel într-o săptămână, iar un oficial local a declarat că temperaturile ridicate sunt de vină, anunță Reuters.

În lunile anterioare, Gladkov a acuzat forțele ucrainene pentru o serie de explozii

Vyacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, a declarat că oamenii din apropierea satului Timonovo au fost evacuați după ce muniția a început să ardă spontan. Nimeni nu a fost rănit, a spus el într-o declarație.

Săptămâna trecută, locuitorii din Timonovo și Soloti, la 15 km de Ucraina, au fost evacuați după ce un depozit de muniție din apropiere a luat foc. Din comentariile lui Gladkov nu a fost clar dacă incendiul de marți a avut loc în același depozit sau printre munițiile care fuseseră mutate.

În lunile anterioare, Gladkov a acuzat forțele ucrainene pentru o serie de explozii în Belgorod și în jurul acestuia, care se află la aproximativ 650 km sud de Moscova.

În general, Kievul evită să revendice responsabilitatea pentru exploziile de pe teritoriul ocupat de Rusia, sugerând uneori, cu sfială, că de vină ar fi neglijența.

„În câteva luni vom afla dacă muniția rusă poate exploda din cauza frigului”, a declarat marți Ministerul ucrainean al Apărării într-un mesaj pe Twitter. „Cele cinci cauze principale ale exploziilor bruște în Rusia sunt: iarna, primăvara, vara, toamna și fumatul” – a adăugat el.

articolul original.

Se anunţă o iarnă grea. Iar se scumpeşte căldura la Craiova

23 August 2022 at 02:30
image

Căldura oferită cetățenilor municipiului Craiova prin sistemul centralizat va fi mai scumpă în această iarnă. După majorările consecutive din septembrie şi noiembrie 2021, craiovenii se află în faţa unei noi creşteri de tarif.

Potrivit unui proiect de hotărâre introdus ieri peste ordinea de zi a şedinţei ordinare din 25 august a Consiliului Local (CL), tariful local de facturare pentru populație va creşte de la 388,33 lei/Gcal, la 420,08 lei/Gcal (preţuri fără TVA). Majorarea este de aproape 10% şi va fi aprobată în Adunarea Generală a Asociaților ADI Termis Dolj din data de 31.08.2022, evident după ce va trece de votul din CL Craiova. 

Conform proiectului de hotărâre, tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici, va creşte de la 431,76 lei/Gcal, la 463,51 lei/Gcal (exclusiv TVA). În schimb, va scădea foarte mult prețul local de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice: de la 2.145,40 lei/Gcal, la 869,20 lei/Gcal (exclusiv TVA). Scăderea intervine datorită plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze. 

Iar se scumpeşte căldura la Craiova. Cât va plăti populația pentru o gigacalorie

Indiferent de situaţie, craiovenii vor primi facturi mai mari la iarnă. „Prin adresa nr. 189/22.08.2022 înregistrată la Primăria Municipiului Craiova, Asociația A.D.I. Termis Dolj solicită modificarea tarifului pentru energie termică distribuită prin punctele termice și centralele termice, ca urmare a modificării prețului la apă fierbinte furnizată de CEO (…) Termo Urban Craiova SRL ne solicită ca tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici, să fie, conform Avizului ANRE nr. 34, de 203,66 lei/Gcal, exclusiv TVA, la care se adaugă tariful apei fierbinți de la CEO, rezultând un tarif de 463,51 lei/Gcal, exclusiv TVA, iar prețul de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită din centrale termice să fie de 869,02 lei/Gcal, exclusiv TVA“, se arată în raportul ataşat proiectului de hotărâre. 

Înainte de majorarea din septembrie 2021, populaţia plătea operatorului un preţ de 345,26 de lei/Gcal (TVA inclus). După prima majorare, agentul termic furnizat prin PT-uri a ajuns la un tarif de 415,30 de lei/Gcal (TVA inclus), iar cel furnizat prin CT-uri la 701,93 de lei/Gcal (TVA inclus). Astfel, tariful local la gigacalorie, adică preţul plătit efectiv de craioveni, a devenit în septembrie de 390 de lei (TVA inclus). De la 1 noiembrie 2021, tariful local pentru populație a devenit 462,11 lei/Gca cu TVA (388,33 lei/Gcal fără TVA). Acum va fi de 463,51 lei/Gcal fără TVA, adică 551,57 lei/Gcal cu TVA, iar pe facturi se va regăsi la prețul de 499,89 lei/gigacalorie, TVA inclus.

articolul original.

De ce apare somnolența atunci când suntem afectați de căldură?

21 August 2022 at 09:00
image

În cele mai fierbinți zile de vară, s-ar putea să te trezești că ațipești în mijlocul zilei. În unele părți ale lumii, este o normă culturală să programezi „sieste” în funcție de căldură. După cum se dovedește, biologia, nu doar cultura, ar putea fi responsabilă pentru acest fapt. 

Temperatura afectează comportamentul uman, de la alimentație și nivel de activitate, până la ciclurile somn-veghe. S-ar putea să dormim mai greu vara și să lenevim în pat în diminețile mai reci. Dar legătura dintre neuronii senzoriali și neuronii care controlează acest ciclu nu este înțeleasă pe deplin.

Neurobiologii de la Universitatea Northwestern din SUA au găsit câteva indicii despre ceea ce se întâmplă. Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că musculițele de oțet sunt preprogramate să tragă un pui de somn în mijlocul zilei. O continuare a lucrării lor de biologie din 2020, care a identificat un termometru pentru creier activ doar pe vreme rece, noua lucrare explorează un circuit similar de „termometru” pentru temperaturile calde, indică Eurek Alert.

„Schimbările de temperatură au un efect puternic asupra comportamentului atât la oameni, cât și la animale și oferă animalelor un indiciu că este timpul să se adapteze la schimbarea anotimpurilor”, a spus Marco Gallio, profesor asociat de neurobiologie la Colegiul de Arte și Științe Weinberg. „Efectul temperaturii asupra somnului poate fi destul de extrem, unele animale decid să doarmă un sezon întreg, dar circuitele specifice ale creierului care mediază interacțiunea dintre temperatură și centrii de somn rămân în mare parte necartografiate.”

Celulele de durată

Lucrarea este prima care identifică receptorii de „căldură absolută” din capul musculițelor, care răspund la temperaturi de peste 25de grade Celsius, temperatura preferată a musculițelor. După cum se dovedește, musca comună (Drosophila) a colonizat aproape întreaga planetă formând o asociere strânsă cu oamenii. Nu este surprinzător că temperatura sa preferată se potrivește și cu cea a multor oameni.

Așa cum se așteptau, pe baza rezultatelor lucrării lor anterioare despre temperatura rece, cercetătorii au descoperit că neuronii creierului care primesc informații despre căldură fac parte din sistemul mai larg care reglează somnul. Când circuitul fierbinte, care rulează paralel cu circuitul rece, este activ, celulele țintă care promovează somnul la amiază rămân mai mult timp active. Acest lucru are ca rezultat o creștere a somnului la amiază, care ține musculițele departe de cea mai caldă parte a zilei.

Diferitele circuite pentru temperaturile calde versus cele reci au sens pentru Gallio, deoarece „temperaturile calde și reci pot avea efecte destul de diferite asupra fiziologiei și comportamentului”, a spus el. Această separare poate reflecta și procese evolutive bazate și frig ale Pământului.

Temperatura influențează comportamentul

În continuare, echipa lui Gallio speră să descopere țintele comune ale circuitului rece și cald, pentru a descoperi modul în care fiecare poate influența somnul. „Am identificat un neuron care ar putea fi un loc de integrare pentru efectele temperaturilor calde și reci asupra somnului și activității la Drosophila”, a spus Michael Alpert, primul autor al lucrării și cercetător în laboratorul lui Gallio. „Acesta ar fi începutul unor studii ulterioare interesante.”

Gallio a adăugat că echipa este interesată să analizeze efectele pe termen lung ale temperaturii asupra comportamentului și fiziologiei pentru a uitându-se la modul în care speciile sunt adaptabile la schimbare.

„Oamenii pot alege să tragă un pui de somn într-o zi fierbinte, iar în unele părți ale lumii aceasta este o normă culturală, dar ce alegi și ce este programat în tine?” spuse Gallio. „Desigur, nu este o cultură în cazul musculițelor, așa că ar putea exista de fapt un mecanism biologic de bază foarte puternic, care este trecut cu vederea la oameni.”

articolul original.

Oameni leșinați în trenul Mangalia – București, din cauza căldurii sufocante. Trenul are întârziere de zeci de minute

20 August 2022 at 16:20

Doi oameni au leșinat în trenul de pe ruta Mangalia București, din cauza căldurii sufocante. Trenul are întârziere de zeci de minute.

Trenul IR 1996 cu ruta Mangalia – București are întârziere de mai bine de 60 de minute.

Oamenii se plâng de o căldură sufocantă.

Doi pasageri, un bărbat și o femeie, au leșinat din cauza temperaturii ridicate.

Aceștia au fost preluați de o ambulanță pentru a primi îngrijiri medicale.

articolul original.

Cercetătorii au numit, în premieră, un val de căldură. Ce denumire a primit?

19 August 2022 at 11:30
image

Un val de căldură din Spania a primit un nume, asemenea unui uragan. Denumirea primită de valul de căldură este Zoe.

Un val de căldură din Spania, care a primit și un nume de la comunitatea științifică, a făcut ca temperaturile să urce până la 44,4 grade Celsius în Sevilla, între 24 iulie și 27 iulie. Este o nouă încercare de a conștientiza publicul cu privire la temperaturile extreme și de a atrage atenția asupra pericolelor asociate, a declarat José María Martín Olalla, profesor asociat la departamentul de fizica materiei condensate de la Universitatea Sevilla.

Uraganele au primit de mult timp denumiri, iar practica neoficială de a denumi furtunile din timpul iernii a prins contur în Statele Unite încă din 2012. Zoe, însă, este primul val de căldură căruia i s-a dat un nume, indică Live Science.

Numele este un efort al Proiectului proMETEO Sevilla, o inițiativă a Centrului de Reziliență al Fundației Adrienne Arsht-Rockefeller al Consiliului Atlantic, un centru de cercetare și organizație non-profit cu sediul în Washington. Sevilla este locația pilot pentru proiectul care își propune să atragă atenția publicului cu privire la căldura extremă și să susțină eforturile de reducere a pericolelor asociate cu valurile de căldură.

Valurile de căldură nu reprezintă doar zile toride

Acestea sunt definite de Agenția Meteorologică de Stat Spaniolă (AEMET) ca episoade de cel puțin trei zile consecutive în care cel puțin 10% din stațiile meteorologice înregistrează temperaturi maxime peste percentila 95, pentru iulie până în august, între 1971 și 2000. Nu există unică umanim acceptată în Statele Unite, dar Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) folosește un etalon de cel puțin două zile atunci când temperatura minimă zilnică, ajustată pentru umiditate, este mai mare decât percentila 85 pentru iulie și august, între 1981 și 2010.

Valurile de căldură pot fi periculoase, în special pentru populațiile vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă și persoanele care fac muncă manuală în aer liber. Organizația Mondială a Sănătății a calculat în 2018 că între 2000 și 2016, numărul persoanelor expuse la căldură extremă a crescut în fiecare an cu 125 de milioane. În iulie, temperaturile din Anglia au depășit 40 grade Celsius pentru prima dată. Acest nivel de căldură poate fi mortal, în special în regiunile care nu există aer condiționat sau clădiri construite pentru a face față temperaturilor ridicate.

Statele Unite se confruntă, de asemenea, cu perioade de căldură extremă pe măsură ce clima se schimbă.  Fundația nonprofit First Street a lansat un raport care evidențiază locurile în care căldura extremă este probabil să devină mai frecventă în deceniile viitoare. Simularea lor sugerează că sudul extrem, sudul Arizona și sudul și centrul Californiei vor experimenta unele dintre

Pericolele asociate cu valurile de căldură

În timp ce 8 milioane de oameni din Statele Unite vor experimenta în acest an un indice de căldură de peste 51,6 grade Celsius, se așteaptă că 107 milioane să experimenteze aceleași temperaturi până în 2053, a constatat organizația nonprofit.

Indicele de căldură ia în considerare umiditatea pentru a ajusta modul în care o anumită se simte asupra corpului uman. Cu cât umiditatea este mai mare, cu atât mai caldă se va simți o anumită temperatură a aerului.

Zoe poate fi primul val de căldură care a primit un nume, dar cu siguranță nu va fi ultimul. Autoritățile din Spania plănuiesc să alterneze numele feminine și masculine în ordine alfabetică inversă pentru viitoarele evenimente de afest gen. Prin denumirea valurilor de căldură, proMETEO Sevilla speră să informeze publicul că va trebui să aibă grijă suplimentară.

articolul original.

România lovită de valuri de căldură! Directorul ANM anunţă unde se vor înregistra 40 de grade Celsius

18 August 2022 at 15:00
image

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, a anunţat că urmează zile cu temperaturi caniculare pentru România ce vor atinge 40 de grade Celsius, în special în zona de vest a ţării.

Vremea va fi instabilă în cea mai mare parte a țării, însă se va menține călduroasă în unele regiuni.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunţat că temperaturile vor fi caniculare, iar mâine va fi cea mai călduroasă zi din această săptămână.

„Mâine este posibil să consemnăm cele mai ridicate valori, 39-40 de grade, în partea de vest a ţării. De altfel, mâine va fi cea mai călduroasă zi din această săptămână, valorile de temperaturi la nivel naţional înregistrându-se între 28 până la 38 de grade. Vorbim de disconfort termic ridicat în partea de vest şi sud a ţării, acolo unde şi indicele de temperatură-umezeală va depăşi oragul critic de 80 de unităţi. Şi astăzi o vreme călduroasă. De altfel, până mâine ştim că este în vigoare avertizarea meterologică de cod galben, în partea de vest şi sud a ţării ce vizează canicula şi disconfortul termic ridicat. Astfel, ne aşteptăm la temperaturi, în partea de vest, sud-vest a ţării, de până la 38 de grade”, a precizat Elena Mateescu.

Canicula, un pericol chiar și pentru persoanele sănătoase

Canicula este periculoasă atât pentru copii, adulți și bătrâni, dar în special pentru bolnavii cronic.

Dacă organismul se răcește în mod natural prin transpirație, atunci când umiditatea din atmosferă este crescută, nu se intamplă acest lucru și in zilele extrem de calduroase.

Expunerea la temperaturi crescute poate determina o alterare a mecanismelor care regleaza temperatura internă și reducerea toleranței la caldură.

Pentru Romania, vremea caniculară se declară atunci când temperaturile maxime ating sau depășesc 35 grade în timpul zilei și se situează în jurul a 20 grade, sau peste acest prag, noaptea.

Organismul uman poate suferi in timpul caniculei prin pierdere de apă și electroliți, de aceea medicii recomandă hidratare constantă.

La finalul săptămânii vom avea parte de temperaturi mai scăzute în partea de vest a României.

„Sâmbătă vorbim de temperaturi uşor mai scăzute în partea de vest a ţării, dar în schimb, în sudul ţării, vremea ne aşteptăm să fie în continuare călduroasă, valori de temperaturi de până la 37 de grade şi coborârea valorilor în partea de vest a ţării va veni la pachet şi cu fenomene de instabilitate atmosferică, temporar fiind caracaterizată de adverse torenţiale, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină, iar în intervale scurte de timp vor fi posibile cantităţi de apă mai însemnate”, a declarat Elena Mateescu, potrivit Antena3.ro.

articolul original.

Statele Unite ar putea avea o nouă „centură de căldură extremă” până în 2053

15 August 2022 at 23:00
image

Un nou raport folosește date hiperlocale și proiecții climatice pentru a arăta că orașe din nordul Statelor Unite ale Americii, precum Chicago, ar putea avea mult mai multe zile de căldură extremă în fiecare an, în următorii 50 de ani.

O „centură de căldură extremă” care se întinde până în nordul orașului Chicago se conturează, un coridor care trece prin mijlocul țării și care ar afecta peste 107 milioane de persoane în următorii 30 de ani, potrivit noilor date privind riscurile de căldură din țară, potrivit NBC News.

Raportul, publicat luni de grupul de cercetare non-profit First Street Foundation, a constatat că, într-o coloană din inima Americii, care se întinde din Texas și Louisiana spre nord până la Marile Lacuri, locuitorii ar putea avea temperaturi ale indicelui de căldură de peste 125 de grade Celsius până în 2053 – condiții care se întâlnesc mai des în Valea Morții din California sau în unele părți din Orientul Mijlociu.

O „centură de căldură extremă”

Proiecțiile fac parte din noul model de căldură extremă al Fundației First Street, revizuit de colegi, care arată că, în următorii 30 de ani, în cea mai mare parte a țării se va înregistra o creștere a numărului de zile cu temperaturi ale indicelui de căldură de peste 100 de grade, ca urmare a schimbărilor climatice.

Indicele de căldură reprezintă ceea ce simte corpul uman când se combină umiditatea și temperatura aerului. Acesta este denumit în mod obișnuit temperatura „de senzație”.

„Toată lumea este afectată de , fie că este vorba de creșteri absolute ale zilelor periculoase, fie că este vorba doar de o zi caniculară locală”, a declarat directorul de cercetare al First Street Foundation, Jeremy Porter, profesor și director al metodelor cantitative în domeniul științelor sociale la City University of New York.

O vară sufocantă

A fost deja o vară sufocantă pentru o mare parte din SUA și Europa. Cel mai recent raport lunar privind clima al Administrației Naționale Oceanografice și Atmosferice, publicat la 8 august, a constatat că luna trecută a fost a treia cea mai călduroasă lună iulie din țară de la începutul înregistrărilor, în urmă cu aproape 130 de ani.

Pe măsură ce oamenii continuă să pompeze în atmosferă care captează căldura, temperaturile din întreaga lume cresc, ceea ce sporește atât frecvența evenimentelor de căldură extremă, cât și gravitatea acestora.

Risk Factor

Cercetătorii de la First Street au folosit modelul lor pentru a crea un instrument online numit Risk Factor pentru a le oferi oamenilor instantanee hiperlocale despre modul în care proprietatea lor este afectată de temperaturile extreme și despre ceea ce s-ar putea schimba în următoarele trei decenii. Organizația a creat anterior resurse similare pentru a evalua riscurile unor adrese specifice în ceea ce privește incendiile de vegetație și inundațiile.

Noul model utilizează măsurători de înaltă rezoluție ale temperaturilor de la suprafața terenului și încorporează efectele acoperirii coronamentului, proximitatea față de apă și alți factori care determină variabilitatea temperaturii locale. Riscul termic viitor este apoi calculat folosind diferite scenarii de prognoză pentru emisiile de gaze cu efect de seră în următoarele decenii.
articolul original.

Incendiile de vegetație au devastat sud-vestul Franței

11 August 2022 at 22:00
image

Incendiile de vegetație au devastat miercuri regiunea Gironde din sud-vestul Franței, distrugând case și forțând evacuarea a 10.000 de locuitori, dintre care unii s-au urcat pe acoperișuri pe măsură ce flăcările se apropiau.

Cerul negru și portocaliu, întunecat de fumul care se ridica din păduri și luminat de flăcări, a fost văzut în toată zona, în timp ce incendiile continuau să ardă, în ciuda eforturilor pompierilor susținuți de avioane.

Incendiile, care au afectat aproximativ 6.200 de hectare au trecut acum în regiunea învecinată Landes, scrie Reuters.

Franța, ca și restul Europei, s-a confruntat în această vară cu valuri de căldură succesive și cu cea mai gravă secetă înregistrată vreodată. Zeci de ard în întreaga țară, inclusiv cel puțin opt incendii majore.

Pompierii au declarat că sunt probabile și alte evacuări

„Pregătiți-vă actele, animalele pe care le puteți lua cu voi, câteva bunuri”, a precizat pe Facebook municipalitatea Gironde din Belin-Beliet, înainte de a evacua anumite părți ale orașului.

În satul Hostens, aflat în apropiere, poliția fusese mai devreme din ușă în ușă spunându-le locuitorilor să plece pe măsură ce focul avansa. Camille Delay a fugit împreună cu partenerul și fiul ei, luându-și cele două pisici, găinile și actele de asigurare a casei.

Pompierii au declarat că sunt probabile și alte evacuări. Chiar și așa, unii locuitori din Hostens au fost reticenți în a-și abandona casele.

Numeroase drumuri mici și o autostradă au fost închise.

Peste 57.200 de hectare au fost cuprinse de flăcări

Peste 57.200 de hectare au fost cuprinse de flăcări în acest an, de aproape șase ori mai mult decât media anuală pentru perioada 2006-2021, arată datele Sistemului european de informații privind incendiile forestiere.

Suedia și Italia se numără printre țările care se pregătesc să trimită ajutoare în Franța, a declarat ministrul de interne Gerald Darmanin.

El a repetat apelurile la responsabilitate din partea tuturor – nouă din 10 incendii sunt provocate fie voluntar, fie involuntar de către oameni, a spus el.

Incendiul din Gironde este unul dintre numeroasele incendii care au izbucnit în Europa în această vară, declanșate de valurile de căldură.

Gironde a fost afectată de incendii de vegetație majore în iulie

În Portugalia, aproape 1.200 de pompieri sprijiniți de opt aeronave au luptat cu un incendiu în zona muntoasă Covilha, la aproximativ 280 km nord-est de Lisabona, care a ars peste 3.000 de hectare de pădure începând de sâmbătă.

Spania și Grecia au fost nevoite, de asemenea, să facă față mai multor incendii în ultimele săptămâni.

Gironde a fost afectată de incendii majore în iulie, care au distrus peste 20.000 de hectare de pădure și au forțat temporar aproape 40.000 de persoane să își părăsească locuințele.

De asemenea, incendiile au făcut ravagii și în departamentele sudice Lozere și Aveyron. În departamentul Maine et Loire din vestul Franței, peste 1.200 de hectare au fost pârjolite de un alt incendiu.

articolul original.

Ce se va întâmpla cu prețul gigacaloriei în această iarnă. Ce spune primarul general al Capitalei

10 August 2022 at 19:39
image

Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, a precizat în cursul zilei de miercuri, că prețul gigacaloriei nu va fi modificat în iarna acestui an.

”În intenţia mea nu este. După cum ştiţi, noi am funcţionat mult timp, Bucureştiul, cu un tarif de 137 de lei pe gigacalorie. Prin votul din Consiliul General s-a ridicat la 345, 350 aşa, grosier, pe gigacalorie .Intenţia mea nu e să modificăm în această iarnă. Şi vreau să mai adaug că preţul total este 860 de lei. Deci, la fiecare gigacalorie, bucureşteanul plăteşte 350 şi noi plătim 510. Pentru moment, cel puţin până în aprilie, preţul gazului, pentru noi este plafonat. Deci, nu văd o creştere”, a spus Nicuşor Dan, la Digi24.

Ce se întâmplă cu apa caldă în București

Primarul general a admis că problemele cu apa caldă din București reprezintă unul dintre punctele nevralgice ale infrastructurii din oraș. Acesta recunoaște că pierderile din rețeaua de termoficare reduc gradul de confort al bucureștenilor, în principal prin reducerea presiunii apei calde.

„Eu am prezentat public un grafic care spune că e o corelație între gradul de confort al bucureștenilor și pierderile din rețea. E ușor de înțeles. Cu cât pierzi mai multă apă caldă, cu atât mai mică este presiunea și cu atât mai greu ajunge apa caldă la capetele de rețea. Acum 10 ani, când problema apei calde și căldurii era una periferică, existau avarii și se reparau, rețeaua noastră pierdea 23% agent termic.

În momentul de față pierdem 37% și asta se vede. Noi am reușit în 2021, când n-aveam licitațiile făcute pentru înlocuire de conducte, să menținem la 37%. Eu sunt convins că în 2022 o să scădem puțin, iar apoi o să scădem tot mai mult prin schimbările pe care le facem”, a mai spus primarul general.

articolul original.

Vremea pune în pericol aprovizionarea globală cu orez

7 August 2022 at 00:00
image

Condițiile meteorologice nefavorabile care afectează principalii furnizori de orez din Asia, inclusiv cel mai mare exportator, India, amenință să reducă producția celui mai important aliment de bază din lume și să alimenteze inflația alimentară, care se apropie deja de niveluri record, scrie Reuters

În ultimii doi ani, orezul a contracarat tendința de creștere a prețurilor la alimente, pe fondul unor recolte excepționale și al unor stocuri mari la exportatori, chiar dacă COVID-19, întreruperile în aprovizionare și, mai recent, conflictul dintre Rusia și Ucraina au făcut ca alte cereale să devină mai scumpe.

Dar vremea nefavorabilă din țările exportatoare din Asia, care asigură aproximativ 90% din producția mondială de orez, este posibil să schimbe traiectoria prețurilor, au declarat comercianții și analiștii.

Aprovizionarea globală cu orez, afectată de vreme

„Există un potențial de creștere pentru prețurile orezului, odată cu posibilitatea unor scăderi ale producției în principalele țări exportatoare”, a declarat Phin Ziebell, economist pentru agribusiness la National Australia Bank.

„O creștere a prețului orezului s-ar adăuga la provocările deja majore pentru accesibilitatea alimentelor în unele părți ale lumii în curs de dezvoltare”, a declarat Ziebell pentru Reuters.

Ploile neregulate din centura de cereale a Indiei, un val de căldură în China, inundațiile din Bangladesh și scăderea calității în Vietnam ar putea reduce randamentele în patru dintre primii cinci producători de orez din lume, au declarat pentru Reuters fermieri, comercianți și analiști.

Principalele state care produc orez

Principalele state indiene producătoare de orez, Bihar, Jharkhand, Bengalul de Vest și Uttar Pradesh, au înregistrat un deficit de precipitații musonice de până la 45% până acum în acest sezon, arată datele departamentului meteorologic de stat.

Acest lucru a dus, în parte, la o scădere de 13% a plantării orezului în acest an, ceea ce ar putea duce la o scădere a producției cu 10 milioane de tone sau cu aproximativ 8% față de anul trecut, a declarat B.V. Krishna Rao, președintele Asociației exportatorilor de orez din toată India.

Suprafața cultivată cu orez a scăzut și din cauza faptului că s-au reorientat către leguminoase și oleaginoase, a spus Rao.

Cât orez se cultivă în India?

Orezul semănat de vară în India reprezintă peste 85% din producția anuală, care a urcat la un nivel record de 129,66 milioane de tone în anul agricol până în iunie 2022.

„O scădere a producției este certă, dar marea întrebare este cum va reacționa guvernul”, a declarat un dealer cu sediul în Mumbai.

Stocurile de orez din India la 1 iulie totalizau 55 de milioane de tone, față de ținta de 13,54 milioane de tone.

Acest lucru a menținut prețurile orezului la un nivel scăzut în ultimul an, împreună cu livrările record de 21,5 milioane de tone ale Indiei în 2021, mai mari decât totalul expediat de următorii patru mari exportatori din lume – Thailanda, Vietnam, Pakistan și Statele Unite.

„Dar guvernul este hipersensibil în ceea ce privește prețurile. O creștere mică l-ar putea determina să impună restricții la export”, a declarat comerciantul.

Orezul, afectat de ploi și căldură

În Vietnam, ploile din timpul recoltei au afectat calitatea cerealelor.

China, cel mai mare consumator și din lume, a suferit pierderi de randament din cauza căldurii extreme din zonele de cultivare a cerealelor și se așteaptă să ridice importurile la un nivel record de 6 milioane de tone în 2022/23, potrivit Departamentului american al Agriculturii.

China a importat 5,9 milioane de tone în urmă cu un an.

Pagube provocate de inundații

Al treilea mare consumator mondial, Bangladesh, se așteaptă, de asemenea, să importe mai mult orez, în urma pagubelor provocate de inundații în principalele sale regiuni de producție, au declarat comercianții.

Analiștii sau agențiile guvernamentale, care adesea publică datele de producție abia mai târziu în cursul anului, nu au estimat încă amploarea totală a deficitelor în alte țări decât India.

Dar impactul vremii nefavorabile pentru recolte poate fi deja observat în creșterea ușoară a prețurilor de export din India și Thailanda în această săptămână.

articolul original.
❌