ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

MAE avertizează românii din Franța în privința grevelor din transport

28 September 2022 at 13:07
image

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Franceză că, în data de 29 septembrie, va avea loc o grevă generală în numeroase sectoare de activitate.

Potrivit unui comunicat al MAE sunt anticipate perturbări ale circulaţiei feroviare pe liniile Transilien, Intercite, TER şi RER.

Regia autonomă a transporturilor pariziene (RATP) anunţă perturbări ale circulaţiei care vor dura până la data de 30 septembrie, ora 07,00.

Se recomandă cetăţenilor români să consulte orarul feroviar

Se recomandă cetăţenilor români să consulte orarul feroviar, accesând pagina web www.sncf.com, iar pentru RATP – www.ratp.fr.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă, în funcţie de circumscripţia consulară de reşedinţă, astfel:

* Misiunea diplomatică a României în Republica Franceză: +33680713729;

* Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164;

* Consulatul General al României la Lyon: +33643627736;

* Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022.

articolul original.

Anunțul terifiant al unui ”călător în timp”. Omul susține că vine din anul 2906 și a spus ce evenimente marcante vor avea loc în 2022

24 September 2022 at 09:04
image

Un utilizator al platformei TikTok, care se intitulează ”Călătorul în timp”, a bulversat întreaga comunitate, de pe rețeaua de socializare, după ce a grăit despre ce evenimente grave vor avea loc în 2022. Iată!

”Timevoyaging” are peste 260 de mii de urmăritori pe TikTok și peste 2 milioane de aprecieri la zecile de videoclipuri postate pe contul său. Utilizatorul platformei de socializare susține că este un călător în timp real, provine din anul 2906 și că 4 lucruri grave se vor întâmpla în 2022.

Cele 4 evenimente grave ce vor avea loc în 2022

Bărbatul îi atenționează pe internauți, avertizându-i că în data de 8 octombrie 2022, un porc zombie va evada dintr-un laborator și va infecta alți porci, după care vor urma să fie infectați și oamenii.

O altă previziune halucinantă lansată de „călătorul în timp” este că pe 30 octombrie 2022, un obiect mare și misterios, cu extratereștrii, desigur, va ateriza în Zona 51. Și nu se oprește aici! Pe 1 noiembrie, fișierele clasificate ale extratereștrilor vor fi eliberate, deoarece, câțiva dintre ei au ajuns, deja, pe Pământ. Iar pe 14 noiembrie, 10 persoane vor primi superputeri de la un val de energie rară și extremă, ce va veni de la Soare.

Mai mult, „profetul” susține că are planuri de a duce câțiva oameni în viitor pentru a observa și ei „haosul și pagubele” la care au „contribuit” . El speră că, în momentul când excursioniștii în viitor vor reveni în vremurile din care au plecat, vor putea distrugerea pamântului.

Într-unul dintre videoclipurile sale, care a înregistrat peste 4.000 de aprecieri, utilizatorul TikTok a scris: ”OPRIȚI SCROLLUL. Da, sunt un călător în timp real. Voi duce în curând 8 persoane în viitor. În mai puțin de 6 luni, 8 oameni pe care îi aleg la întâmplare vor merge în anul 2906. Vor ajunge să vadă haosul și ravagiul pe care omenirea le-a provocat și preveni lucruri, acestea când se vor întoarce.

Acest lucru nu va dovedi doar că sunt un călător în timp, dar îți va oferi șansa de a vedea viitorul”

articolul original.

MAE atenţionează românii care vor să călătorească în Franţa. Grevă în aeroporturi

14 September 2022 at 16:37
image

Sindicatul controlorilor de trafic aerian din Franța a anunțat grevă pentru vineri și sâmbătă. Greva va genera blocaje, urmând să se asigure doar jumătate din zborurile prevăzute. Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Franța că sindicatul național al controlorilor de trafic aerian a anunțat intrarea în grevă pentru intervalul 16 septembrie, ora 6.00 – 17 septembrie, ora 6.00.

Traficul aerian va fi perturbat atât în Franța metropolitană, cât și în teritoriile de peste mări

În perioada menționată, traficul aerian va fi perturbat atât în Franța metropolitană, cât și în teritoriile de peste mări, avându-se în vedere asigurarea a doar jumătate din zborurile prevăzute.

Pentru a urmări eventualele modificări apărute în orarul de zbor și pentru a verifica informațiile oferite de operatorii și companiile aeriene prin intermediul cărora au planificate călătoriile, cetățenii români sunt rugați să consulte site-ul aeroporturilor din Paris: https://www.parisaeroport.fr/passagers/les-vols sau ale aeroporturilor din localitatea de destinație/plecare.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 și +33147052755, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziție următoarele telefoane de permanență: misiunea diplomatică a României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164, Consulatul General al României la Lyon: +33643627736 și Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022, la care pot apela în funcție de zona în care se află.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://paris.mae.rohttp://lyon.mae.rohttp://strasbourg.mae.rohttp://marsilia.mae.rowww.mae.ro și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

articolul original.

Atenționare de călătorie MAE: Grevă a controlorilor de trafic aerian în Franța

14 September 2022 at 16:18
image

Ministerul de Externe informează românii care sunt sau vor să ajungă în Franța că sindicatul național al controlorilor de trafic aerian a anunțat intrarea în grevă în perioada 16 septembrie, ora 6:00 – 17 septembrie 2022, ora 6:00.

Traficul aerian în Franța, afectat de o grevă

Asta înseamnă că traficul aerian va fi perturbat atât în Franța metropolitană, cât și în teritoriile de peste mări, fiind asigurate doar jumătate din zborurile prevăzute.

MAE îi sfătuiește pe românii care vor să ajungă sau să tranziteze Franța să se informeze cu privire la eventualele modificări apărute în orarul de zbor și să urmărească informațiile oferite de operatorii și companiile aeriene.

Informații sunt disponibile la https://www.parisaeroport.fr/passagers/les-vols sau pe site-urile aeroporturilor din localitatea de destinație/plecare.

Românii pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 și +33147052755.

Cei care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, au la dispoziție următoarele telefoane de permanență: misiunea diplomatică a României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164, Consulatul General al României la Lyon: +33643627736 și Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022, la care pot apela în funcție de zona în care se află.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://paris.mae.ro, http://lyon.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că cetăţenii români care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

articolul original.

Dai 5 deșeuri, călătorești gratuit! În ce zi vor putea face asta bistrițenii

13 September 2022 at 16:28

Săptămâna Europeană a Mobilității va fi sărbătorită la nivel național printr-o campanie inedită desfășurată în 65 de orașe din țară , printre care și municipiul Bistrița – România Schimbă PET-ul cu biletul, informează Asociația Act for Tomorrow.

Vineri, 16 septembrie, locuitorii din Bistrița și din alte 64 de orașe din toate județele țării vor putea călători cu mijloacele de transport în comun în schimbul a 5 deșeuri. Inițiativa aparține Asociației Act for Tomorrow și Kaufland România, fiind realizată în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul programului național Vinerea Verde. La nivel local, campania se bucură de sprijinul  Asociației Tineri pentru Comunitate, în calitate de parteneri ai acțiunii.

În municipiul Bistrița, campania se desfășoară în parcările celor două magazine Kaufland din localitate situate pe: Calea Moldovei nr. 40 și Str. Independenţei nr. 97-99.

„Cei dornici să participe trebuie să aibă la ei 5 deșeuri (PET-uri, doze de aluminiu, sticlă) și să le introducă în aparatele automate de colectare Tomra, puse la dispoziție de Kaufland România. În urma acestui proces, pentru cei ce au colectat deșeurile separat, automatele vor elibera un cupon în baza căruia vor primi biletul de autobuz pentru două călătorii de la voluntarii prezenți la fiecare punct de colectare. Campania se desfășoară pe 16 septembrie, în intervalul 09:00-17:00, în 134 de magazine Kaufland România.

Pornind de la succesul campaniei din cele 9 orașe în care a fost realizată în ultimii 2 ani, inițiatorii au decis să facă un pas înainte către un viitor sustenabil și au hotărât extinderea acesteia la nivel național în 65 de orașe din toate județele țării.

Campania are ca obiective încurajarea folosirii transportului public și promovarea colectării separate a deșeurilor care vor fi transformate în noi resurse. Totodată, campania are și un obiectiv social, acela de a accesibiliza transportul public. Practic, cetățenii vor veni cu 5 PET-uri/doze/sticle la oricare dintre magazinele Kaufland și vor primi în schimb un bilet pentru mijloacele de transport în comun.

Extinderea campaniei este posibilă datorită faptului că de pe 1 septembrie 2021 toate magazinele Kaufland din țară dispun de infrastructuri de colectare separată de tip self-service pentru trei tipuri de ambalaje: PET-uri (cu volum de până la 3 litri), sticlă și doze de aluminiu (cu volum de până la 1 litru), compania devenind astfel primul retailer din România care oferă o rețea de automate de colectare separată la nivel național. În plus, în cadrul campaniei „Să reciclezi e mai ușor decât crezi”, toți consumatorii care vor adopta un comportament ecologic  primesc cupoane de 10% reducere, la fiecare 5 ambalaje colectate, pentru o anumită categorie de produse ce se actualizează lunar cu sprijinul furnizorilor. Pentru perioada 14-20 septembrie vor exista reduceri pentru toată categoria  de sucuri necarbonatate.

Toate PET-urile colectate în cadrul campaniei vor fi transmise către fabricile de reciclare, unde vor fi transformate în noi materiale”, transmit reprezentanții asociației, într-un comunicat.

Primăriile din orașele participante în campanie au fost invitate să se alăture ca parteneri și să susțină implementarea acesteia în orașele lor.

Campanii similare au fost desfășurate și în alte mari orașe din lume și au avut rezultate extrem de bune: Roma (Italia), Istanbul (Turcia), Beijing (China), Surabaya (Indonezia). De exemplu, în Istanbul, în primul an al campaniei au fost colectate 4.1 milioane de PET-uri, echivalentul a 75.000 kg de plastic.

Mai mult decât atât, în ultimul an numeroase state din Europa au început să ia măsuri în vederea accesibilizării transportului public, acestea având atât obiective sociale, cât și de mediu. De exemplu, proiectul pilot al biletelor de 9 euro pentru transport public implementat de Germania pentru 3 luni, a fost un succes, 52 milioane de persoane achiziționând biletul. Potrivit unui sondaj VDV, 15% din utilizatorii abonamentului au declarat că fără preţul special nu ar fi călătorit aşa cum au făcut-o. De asemenea, la nivelul impactului asupra mediului, programul a generat o reducere de 1,8 milioane de tone a emisiilor de CO2, iar poluarea aerului a scăzut cu 7%. Urmând exemplul Germaniei, din 1 septembrie Spania a lansat un program de gratuitate pentru trenurile locale și regionale.

„Extinderea campaniei la nivel național reprezintă unul dintre obiectivele pe care le-am avut încă de la lansarea campaniei „Schimbă PET-ul cu biletul”. Ne bucurăm că alături de Kaufland România și Ministerul Mediului vom reuși să replicăm această campanie într-o mișcare națională. Credem cu tărie că România trebuie să țină pasul cu noile direcții europene, potrivit cărora încurajarea folosirii transportului public reprezintă una dintre cele mai importante soluții pentru problema poluării aerului cauzată de transportul auto din marile orașe. De asemenea, vom susține primăriile care doresc să transforme campania într-o inițiativă permanentă pentru orașele lor”, a declarat Andrei Coșuleanu, președintele Asociației Act for Tomorrow.

„Ne bucurăm că putem pune la dispoziția acestei campanii strategice dezvoltată alături de partenerii noștri de la Asociația Act for Tomorrow, infrastructura de colectare a deșeurilor disponibilă în toate magazinele Kaufland din țară. De asemenea, suntem fericiți că am reușit să creștem campania  „Schimbă PET-ul cu biletul” de la o inițiativă locală la una națională și să oferim astfel locuitorilor din 65 de orașe din țară, pe lângă infrastructura de colectare și bilete de autobuz gratuite și, în acest fel, să încurajăm utilizarea mijloacelor de transport în comun. Astfel reușim să transformăm în realitate viziunea noastră “Mai puțin plastic – Circuite închise”, asumată prin strategia Reset Plastic a Grupului Schwarz. ” a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România.

Campania „Schimbă PET-ul cu biletul” s-a bucurat în ultimii 2 ani de un real succes în rândul locuitorilor din Constanța, Craiova, Iași, Timișoara, Buzău, Galați, Sibiu, Oradea și Baia Mare, peste 6.700 de persoane participând în program. Aceștia s-au mobilizat exemplar și au colectat peste 3.300 kg deșeuri, oferind un răspuns pozitiv și contribuind la dezvoltarea unor orașe mai curate, prin implicare și responsabilitate. În 2021, Campania „Schimbă PET-ul cu biletul” a câștigat locul I la categoria mediu, în cadrul Romanian PR Awards, cea mai importantă competiție de PR din România.

Totodată, campania face parte și din Programul Național Vinerea Verde, inițiat de Ministerul Mediului, o inițiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu mașinile personale în marile orașe, prin care toți cetățenii sunt încurajați să utilizeze transportul alternativ pentru deplasarea la și de la serviciu.

articolul original.

Cum a călătorit o veveriță mii de kilometri, din India și până în Scoția?

4 September 2022 at 22:00
image

O veveriță cu trei dungi, specie întâlnită des în India, primește îngrijiri după ce a călătorit mii de kilometri pe un vas până la Aberdeen, în Marea Britanie. Animalul a supraviețuit călătoriei de trei săptămâni pe ocean, potrivit Sky News.

Organizația caritabilă North East Wildlife and Animal Rescue Centre (New Arc) a fost chemată în ajutor atunci când vasul offshore a ajuns la Aberdeen săptămâna aceasta.

Se pare că veverița, care a fost botezată Zippy, este sănătoasă, iar acum se vor face eforturi pentru a-i se găsi un nou cămin.

India are peste 40 de specii diferite de veverițe

Keith Marley, de la organizația caritabilă, a declarat: „Bineînțeles că răspunsul a fost da (că putem avea grijă de ea – n.r.) și, aproximativ o oră mai târziu, în siguranță într-un suport pentru animale de companie”.

„Trebuie să recunoaștem că nu avem foarte multe cunoștințe despre veverițele indiene, așa că am folosit timpul dintre apel și sosirea sa pentru a ne documenta rapid. India are peste 40 de specii diferite de veverițe, de la veverițe de pământ uriașe. (…) La sosire, noul nostru vizitator a fost transferat într-o cușcă mai mare unde a putut fi evaluată starea sa. Era într-adevăr o veveriță Palm sau veveriță cu trei dungi, foarte în formă și activă și mai rapidă decât un glonț de viteză, ceea ce i-a adus numele de Zippy”.

Veverița a supraviețuit călătoriei de trei săptămâni pe ocean

Veverița s-a acomodat rapid.

Marley a adăugat: „Deși stresată inițial și după ce a supraviețuit călătoriei sale de trei săptămâni pe ocean într-o stare destul de bună, Zippy s-a liniștit acum și mănâncă deja bine. Sarcina de a-i găsi un cămin specializat, permanent, a început acum. Căutăm o grădină zoologică care să îl primească, dar, într-o lume ideală, ne-ar plăcea să urmăm propriile noastre principii de salvare și eliberare și să îl readucem în mediul său natural”.

articolul original.

MAE, atenționare de călătorie: Precipitații abundente, grindină și vijelii în Grecia

1 September 2022 at 18:34
image

În Grecia a fost emisă o prognoză meteo de fenomene extreme, pentru perioada 2-3 septembrie 2022, în special în regiunile din centrul, nordul și vestul țării, se arată într-o atenționare de călătorie transmisă joi de Ministerul român al Afacerilor Externe.

MAE: Precipitații abundente, grindină și vijelii în Grecia

Fenomenele meteo se vor manifesta vineri în regiunile Macedonia, Epir, Tesalia și în nordul insulelor din Marea Ionică.

Sâmbătă vor fi afectate estul și centrul regiunii Macedonia, estul regiunii Tesalia, regiunea Tracia, insulele Sporade și insulele din nordul Mării Ionice.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro,  http://salonic.mae.ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

articolul original.

UE va suspenda acordul cu Rusia privind vizele de călătorie

29 August 2022 at 23:00
image

Miniştrii de externe ai UE sunt pe cale să susţină o suspendare a acordului cu Moscova de facilitare a eliberării vizelor pentru cetăţenii ruşi, a relatat Financial Times, citând trei oficiali implicaţi în discuţii.

Autorităţile au discutat despre limitarea vizelor de călătorie pentru cetăţenii ruşi, iar unele state membre au cerut interzicerea totală a vizelor turistice, însă nu există o majoritate în favoarea acestei măsuri, informează POLITICO.

Ca un prim pas, miniştrii de externe intenţionează să acorde sprijin politic pentru suspendarea acordului de facilitare a în cadrul unei reuniuni care va avea loc marţi şi miercuri la Praga, potrivit raportului FT, care citează oficiali implicaţi în negocieri.

UE va suspenda acordul cu Rusia în ceea ce privește vizele de călătorie

O astfel de suspendare ar elimina tratamentul preferenţial pentru ruşi atunci când solicită vizele UE şi, ca urmare, ar deveni un proces mai complicat şi ar necesita mai mult timp, făcându-le în acelaşi timp mai scumpe.

În ceea ce priveşte o interdicţie totală a vizelor pentru turiştii ruşi, Cipru şi Grecia s-au alăturat poziţiei cancelarului german Olaf Scholz de a se opune unui astfel de blocaj, în timp ce alte ţări, în frunte cu ţările baltice, Finlanda şi Republica Cehă, au cerut o interdicţie totală de călătorie, reluând apelurile preşedintelui ucrainean .

Nu va fi o interdicție completă

Şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a minimalizat perspectivele unei propuneri de punere în aplicare a unei interdicţii complete a călătorilor ruşi în UE. Interzicerea tuturor ruşilor de a intra în UE „nu este o idee bună”, a declarat Borrell. „Trebuie să fim mai selectivi”.

Statele membre ale UE vecine cu Rusia, precum Estonia şi Finlanda, au pregătit deja măsuri naţionale pentru a limita vizele pentru turiştii ruşi.
articolul original.

Financial Times: UE se pregătește să suspende acordul din 2007 cu Rusia privind vizele

28 August 2022 at 21:24
image

Uniunea Europeană se pregătește să suspende acordul din 2007 cu Rusia privind vizele de călătorie, susține Financial Times, care citează trei oficiali europeni implicați în discuții.

Rușii și-ar putea pierde statutul preferențial în obținerea de vize UE

Planul este de a îngheța acordul din 2007 dintre Uniunea Europeană și Rusia, prin care cetățenii ruși au un tratament preferențial atunci când solicită vize UE.

Părți din acord, cele referitoare la libera circulație a oficialilor guvernamentali și a oamenilor de afaceri, au fost suspendate la finele lunii februarie, imediat după ce rușii au invadat Ucraina, dar o suspendare mai extinsă ar face ca întreaga procedură de obținere a vizelor să fie mai costisitoare și de mai lungă durată pentru ruși.

Potrivit celor trei oficiali europeni consultați de FT, într-o primă fază, miniștrii din UE își vor anunța sprijinul politic pentru această decizie în cadrul unei reuniuni de două zile la Praga, care începe marți.

„Nu-i normal ca turiștii ruși să se plimbe prin orașele noastre, prin porturile noastre. Trebuie să le transmitem un semnal clar rușilor că acest război nu e OK, nu e acceptabil!

Situația e excepțională, deci măsurile sunt excepționale. Vrem să mergem dincolo de suspendarea facilitării vizelor”, a spus unul dintre oficiali, pentru FT.

Mai mulți lideri UE au insistat ca rușii să nu mai primească vize

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut interzicerea completă a rușilor, dar propunerea a fost respinsă de mai mulți lideri occidentali, inclusiv de americani și britanici, pe motiv că asta i-ar afecta inclusiv pe rușii care se opun războiului și vor să fugă de regimul Putin.

În schimb, ca de obicei, liderii din estul Europei, ai țărilor aproape de Rusia și care au cunoscut în istorie ce înseamnă ocupația sovietică, au fost cei mai fermi.

În vreme ce, din nou, tot ca de obicei, Germania și-a exprimat deja reticența prin vocea cancelarului Olaf Scholz, est-europenii au luat deja decizii la nivel național pentru a se asigura că numărul de ruși care primesc vize scade. Totuși, ei cer o astfel de decizie la nivelul întregului bloc comunitar.

„Rușii de rând nu au pornit războiul, dar trebuie să înțelegem că ei îl susțin. Nu e corect ca rușii să poată intra în Europa, în Schengen, să fie turiști, în timp ce Rusia ucide oameni în Ucraina”, a declarat, de exemplu, premierul finlandez Sanna Marin.

articolul original.

Atenționare MAE pentru cei care se află sau călătoresc în Grecia! Ce se întâmplă în perioada 24-27 august 2022

24 August 2022 at 10:46
image

MAE a emis o nouă atenționare pentru cetățenii care se află sau călătoresc în Grecia. În perioada 24-27 august 2022 se vor înregistra fenomene meteo extreme. Iată ce comunicat a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

După ce, săptămâna trecută, MAE a emis o atenţionare de călătorie pentru Grecia, unde pe întreg teritoriul a fost în vigoare o avertizare meteo de caniculă, temperaturile atingând maxime de 42 de grade Celsius, de data aceasta a fost emisă o altă atenționare de călătorie pentru cetățenii care se află sau călătoresc în Republica Elenă.

Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Afacerilor Externe, în perioada 24-27 august 2022 vor avea loc fenomene meteo extreme.

Ce transmite MAE

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau care intenționează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul Național de Meteorologie al Greciei (EMY) a emis o avertizare meteo de fenomene extreme, care se pot înregistra în perioada 24-27 august 2022.

Fenomenele meteorologice (precipitații abundente, căderi de grindină, vijelii, descărcări electrice) vor putea atinge intensitatea maximă în intervalul 24-25 august 2022, după cum urmează:

Miercuri, 24 august: pot fi afectate partea continentală a R. Elene (inclusiv zona Halkidiki), respectiv insulele din Marea Egee, insula Evia și insulele Sporade (cu excepția arhipelagului Dodecanez);

Joi, 25 august: în prima parte a zilei se vor putea înregistra precipitații abundente, furtuni puternice și căderi de grindină în estul și în centrul regiunii Macedonia, estul regiunii Sterea, insulele Sporade, insula Evia și cele din nord-estul Mării Egee, aria acestor manifestări cuprinzând ulterior întreaga parte continentală a Greciei și insula Creta;

Vineri, 26 august: se preconizează că fenomenele meteo extreme vor continua în toate zonele mai sus menționate, urmând să slăbească progresiv în intensitate începând cu ziua de sâmbătă, 27 august 2022.

Citește și INSULA THASSOS, DIN NOU CUPRINSĂ DE FLĂCĂRI. ESTE ALERTĂ ÎN GRECIA

articolul original.

Aleksandr Dughin îndeamnă armata rusă să răzbune moartea Dariei Dughina: ‘Fiica mea și-a jertfit viața ca o fecioară sacrificată pe altar. Așadar, câștigați, vă rog!’

22 August 2022 at 16:15
image

Aleksandr Dughin a făcut primele sale declaraţii despre moartea fiicei sale, Daria Dughina, în explozia unei maşini, şi a învinovăţit Ucraina pentru moartea ei, subliniind că ”şi-a jertfit viaţa ca o fecioară sacrificată pe altar”, relatează CNN.

Aleksandr Dughin este un mare susţinător ar imperialismului rus, care a devenit din ce în ce mai influent la Moscova.

Dughina şi-a găsit sfârşitul în urma unei explozii ”în faţa ochilor” tatălui său în timp ce ”se întorcea de la festivalul Tradiţiei de lângă Moscova”, a dezvăluit Dughin într-o declaraţie prin intermediul canalului de Telegram al prietenului său Konstantin Malofeev.

”Era o fată ortodoxă frumoasă, o patriotă, o corespondentă din domeniul militar, o expertă pe canale centrale şi o filosoafă. Discursurile şi reportajele ei au fost întotdeauna profunde, întemeiate şi reţinute. Ea nu a cerut niciodată violenţă şi război. Era o stea în devenire la începutul călătoriei. Duşmanii Rusiei au ucis-o pe furiş”, a declarat tatăl său.

El a cerut victoria Rusiei în urma morţii tinerei.

”Dar noi, oamenii noştri, nu putem fi zdrobiţi nici măcar de asemenea lovituri insuportabile”, a mai subliniat el.

”Inimile noastre tânjesc după mai mult decât doar răzbunare. Este un câştig prea mic, nu este specific Rusiei. Avem nevoie doar de Victoria noastră. Fiica mea şi-a jertfit viaţa ca o fecioară sacrificată pe altar. Aşadar, câştigaţi, vă rog!”, a afirmat Dughin, făcând apel la victoria forţelor ruse împotriva inamicilor.

Marţi va avea loc o slujbă de pomenire pentru Dughina, a adăugat ideologul rus.

Ucraina a negat, duminică, cu hotărâre orice implicare în explozia maşinii.

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui ucrainean, a afirmat într-un interviu pentru televiziunea naţională că Ucraina nu are cu siguranţă nimic de-a face” cu acest incident, deoarece nu este ”un stat criminal, precum Federaţia Rusă” şi, cu atât mai mult, ”nu este un stat terorist”.

”Propaganda rusă trăieşte într-o lume fictivă: Femeia (ucraineană) şi copilul ei de 12 ani au fost «desemnaţi» responsabili pentru aruncarea în aer a maşinii propagandistei Dughina. În mod surprinzător, nu au găsit «viza estonă» la faţa locului”, a declarat Mihailo Podoliak, făcând referire la afirmaţia FSB că femeia a plecat de la momentul inccidentului în Estonia.

”Viperele din serviciile speciale ruseşti au început o luptă între specii”, a adăugat el, conform news.ro

articolul original.

Incredibila călătorie a moliilor, dezvăluită cu ajutorul cipurilor de urmărire

19 August 2022 at 13:00
image

Există trilioane de insecte migratoare. Ele reprezintă o parte majoră a ecosistemelor globale, ajutând la transportul de nutrienți și polen de-a lungul continentelor; deseori, insectele parcurg mii de kilometri în acest proces. Recent, cercetătorii au putut să dezvăluie incredibila călătorie a moliilor.

Pentru foarte mult timp, s-a crezut că insectele migratoare merg în mare parte oriunde le duce vântul. Dar există tot mai multe dovezi că sunt de fapt navigatori pricepuți și pot alege condiții favorabile pentru a-și întreprinde călătoriile.

O întrebare importantă pentru experți a fost cum reacționează insectele la condițiile variate ale vântului din timpul drumului.

Într-o nouă cercetare, publicată în Science, cercetătorii arată că o specie de insecte migratoare, molia-șoim cu cap de mort, poate menține o traiectorie de zbor perfect dreaptă.

În , acestea își pot ajusta traiectoria pentru a compensa condițiile de vânt aspru.

Incredibila călătorie a moliilor a putut fi dezvăluită datorită unor transmițătoare minuscule

O mare parte dintre cunoștințele despre migrația insectelor provine din observații directe.

Informațiile includ observații făcute cu ajutorul radarului sau studii ale proceselor populației, cum ar fi utilizarea metodelor genetice sau măsurarea rapoartelor de izotopi din țesuturi (care pot dezvălui hrana și sursele de apă ale insectelor și oferă informații despre locurile de unde provin acestea).

Modul în care se comportă insectele și traseele pe care le parcurg în timpul migrației au fost relativ dificil de studiat, mai ales din cauza dimensiunilor mici a insectelor și a numărului mare al acestora. Dar progresele recente în tehnologia de urmărire au ajutat la producerea unor transmițătoare suficient de mici pentru a putea fi montate pe .

Aceste transmițătoare cântăresc mai puțin de un gram și pot fi atașate la insecte individuale. Acest lucru le permite oamenilor de știință să le urmărească direct pe măsură ce acestea migrează și să afle ce implică acest proces.

Moliile migratoare

Studiul s-a concentrat pe molia-șoim cu cap de mort (Acherontia atropos), o molie enigmatică găsită în Europa și Africa. Specia este bine cunoscută pentru marcajul neobișnuit, asemănător cu un craniu, de pe torace. Atunci când este deranjată, are și obiceiul de emite un sunet precum un scârțâit și de a-și arăta abdomenul galben-aprins.

Molia se hrănește cu mierea pe care o fură din stupii de albine, intrând în stup și străpungând fagurele cu proboscisul său robust (tubul său de hrănire).

Deși se știe că această specie se găsește în Europa, se cunosc puține informații despre comportamentul ei migrator și despre locul unde își petrece iarna.

Moliile adulte tind să apară în Europa în timpul primăverii (din mai până în iunie), iar următoarea generație de adulți pleacă în toamnă (din august până în octombrie) și probabil că se îndreaptă spre Mediterana sau Africa de Nord și poate până la sud de Sahara.

Se crede că specia nu-și poate petrece iarna la nord de Alpi, așa că migrația sa este probabil determinată de temperatura scăzută și de disponibilitatea resurselor.

O urmărire pe întuneric

Pentru această cercetare, oamenii de știință au urmărit 14 molii timp de până la patru ore pe fiecare, o perioadă de timp suficient de lungă pentru a fi considerată zbor migrator.

Cercetătorii au echipat fiecare individ cu un emițător radio minuscul, cu o greutate mai mică de 0,3 g, înainte de a elibera insectele. Un avion Cessna cu antene de recepție a zburat după ele în timp ce migrau, detectând locația lor exactă la fiecare 5-15 minute. Această metodă a oferit o perspectivă aprofundată despre incredibila călătorie a moliilor.

Urmărirea radio a fost folosită cu succes pentru a investiga migrația unor insecte care zboară ziua, cum ar fi fluturele monarh (Danaus plexippus) și libelula verde (Anax junius). Cu toate acestea, nu a fost niciodată folosită la insectele nocturne în sălbăticie sau la această rezoluție.

De fapt, această cercetare marchează cea mai lungă distanță de-a lungul căreia a fost urmărită o insectă în mod continuu.

Cum arată incredibila călătorie a moliilor?

Deci, ce fac moliile în timpul migrației? Spre surprinderea cercetătorilor, acestea au zburat pe trasee foarte drepte, deplasându-se efectiv direct către destinația lor. Unele dintre cele mai lungi trasee au ajuns la aproape 90 km, într-o perioadă de patru ore.

Aceasta este o descoperire fascinantă, deoarece astfel de trasee drepte sunt foarte neobișnuite la animalele migratoare pe distanță lungă.

Moliile au arătat, de asemenea, strategii distincte pentru a face față diferitelor condiții de vânt. Când au existat vânturi favorabile din spate (vânturi care se deplasau în aceeași direcție cu ele), acestea zburau „în aval” și erau propulsate către destinație sau își decalau ușor direcția pentru a menține controlul traiectoriei.

În condiții nefavorabile, cum ar fi vânturile frontale (venite din față) și vânturile transversale (venite din lateral), moliile zburau aproape de sol și direct către vânt, ajustându-și traiectoria pentru a evita devierea de la curs. Acestea măreau și viteza pentru a menține controlul.

Această abilitate remarcabilă de a-și menține cursul, chiar și în condiții nefavorabile, indică că molia-șoim cu cap de mort are mecanisme de orientare sofisticate.

Ce mai este nevoie să aflăm?

Oamenii de știință au arătat că insectele sunt capabile să fie navigatori excelenți, , și nu sunt la mâna vântului, așa cum se credea cândva. Aceasta este o descoperire importantă în știința migrației.

Acestea fiind spuse, sunt multe alte lucruri pe care nu știm despre cum migrează insectele și unde se duc ele. Următorul pas va fi să înțelegem exact ce mecanisme folosesc aceste molii pentru a rămâne pe traseu. De exemplu, urmăresc câmpul magnetic al Pământului? Sau poate se bazează foarte mult pe indicii vizuale?

Cu cât înțelegem mai mult, cu atât ne putem apropia de a putea prezice fenomenele de migrare a insectelor. Și acest lucru ar avea implicații largi, de la gestionarea speciilor amenințate și a speciilor cu beneficii agricole, până la un control mai bun asupra dăunătorilor din agricultură.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

MAE, atenţionare de călătorie pentru Franţa. Furtuni puternice în Corsica

19 August 2022 at 10:52
image

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Franţa, întrucât vineri şi sâmbătă în Corsica sunt prognozate furtuni puternice, cu precipitaţii abundente şi intensificări ale vântului, relatează News.ro.

Potrivit MAE, pentru Insula Corsica autorităţile franceze au emis o prognoză privind deteriorarea rapidă a condiţiilor meteorologice, vineri şi sâmbătă, în zone din Corsica de Sud şi Corsica Superioară.

„În aceste zone se vor înregistra furtuni puternice, însoţite de precipitaţii abundente, grindină, descărcări electrice şi intensificări însemnate ale vântului, existând şi pericolul producerii de inundaţii”, arată sursa citată.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

Cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, în funcţie de zona în care se află, au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă: misiunea diplomatică a României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164, Consulatul General al României la Lyon: +33643627736 şi Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022.

articolul original.

Alertă de călătorie de la MAE! Caniculă și risc de incendii în Grecia

18 August 2022 at 09:31
image

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Grecia, unde pe întreg teritoriul vor fi în vigoare avertizări meteo de caniculă, de joi până duminică. Atenționarea meteo de caniculă vizează tot teritoriul Greciei, în perioada 18-22 august, iar temperaturile pot atinge maxime de 42 de grade Celsius.

Temperaturile ridicate vor favoriza și producerea de incendii de vegetaţie.

„În context, autorităţile elene au emis şi o avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor forestiere, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile mai ridicate cu 4-7 grade Celsius faţă de media normală în această perioadă a anului, gradul foarte scăzut de umiditate (sub 10%) al combustibililor naturali (ex: crengi/vegetaţie/frunze/ace de pin uscate) şi existenţa condiţiilor de propagare rapidă a unor potenţiale focare din cauza vântului care va înregistra în această perioadă viteze de peste 60 kilometri/oră”, arată sursa MAE, într-un comunicat.

Unde se pot adresa românii care au nevoie de ajutor

Românii care se află în dificultate pot cere ajutorul autorităților române la următoarele numere:

 • Ambasada României la Atena +302106710035
 • Consulatul General al României de la Salonic +302310340088

Pentru urgențe, numerele sunt:

 • Ambasada României la Atena +306978996222
 • Consulatul General al României de la Salonic +306946049076.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.rohttp://salonic.mae.rowww.meteoalarm.org.

articolul original.

MAE: Avertizare de călătorie pentru Grecia

17 August 2022 at 13:53
image

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află ori care intenţionează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul naţional grec de meteorologie (EMY) a emis, pentru perioada 18 – 21 august, pe întreg teritoriul ţării, o avertizare meteo de caniculă, cu temperaturi care pot atinge valoarea de 42 de grade Celsius.

Autorităţile elene au emis şi o avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor forestiere, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile mai ridicate cu 4-7 grade Celsius faţă de media normală în această perioadă a anului, gradul foarte scăzut de umiditate (sub 10%) al combustibililor naturali (crengi/vegetaţie/frunze/ace de pin uscate) şi existenţa condiţiilor de propagare rapidă a unor potenţiale focare din cauza vântului care va înregistra în această perioadă viteze de peste 60 kilometri/oră, conform Agerpres.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.rohttp://salonic.mae.rowww.meteoalarm.orgwww.mae.ro şi reaminteşte că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

articolul original.

Atenţionare de călătorie pentru Grecia. De joi și până duminică, vor fi în vigoare mai multe avertizări de caniculă iar riscul de incendii este ridicat

17 August 2022 at 13:46
image

O atenţionare de călătorie pentru Grecia a fost transmisă, miercuri, de Ministerul Afacerilor Externe, după ce meteorologii greci au emis mai multe avertizări meteo de caniculă, valabile de joi până duminică.

Potrivit MAE, atenționarea emisă miercuri vizează și un risc ridicat de izbucnire a unor incendii de vegetaţie.

Serviciul Naţional grec de Meteorologie (EMY) a emis, pentru perioada 18-21 august, pe întreg teritoriul elen, o avertizare meteo de caniculă. În intervalul menționat temperaturile vor atinge valoarea de 42 de grade Celsius.

„În context, autorităţile elene au emis şi o avertizare privind creşterea riscului apariţiei incendiilor forestiere, producerea acestora fiind favorizată de temperaturile mai ridicate cu 4-7 grade Celsius faţă de media normală în această perioadă a anului, gradul foarte scăzut de umiditate (sub 10%) al combustibililor naturali (ex: crengi / vegetaţie / frunze / ace de pin uscate) şi existenţa condiţiilor de propagare rapidă a unor potenţiale focare din cauza vântului care va înregistra în această perioadă viteze de peste 60 kilometri/oră”, a transmis, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe.

Cetăţenii români vor putea solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.rohttp://salonic.mae.rowww.meteoalarm.org.

Totodată, omânii care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia Călătoreşte în siguranţă, care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Citește și: Fetiță de 10 ani, lăsată nesupravegheată pe o saltea pneumatică în Vama Veche, dusă de curenți până în zona graniței cu Bulgaria

Foto: Shutterstock

articolul original.

Tu știi ce trebuie să ai întotdeauna în bagajul de mână atunci când călătorești cu avionul?

24 July 2022 at 16:20
image

Tu știi ce trebuie să ai întotdeauna în bagajul de mână atunci când călătorești cu avionul? O însoțitoare de zbor a explicat pe contul său de Tik Tok ce trebuie să aibă mereu la îndemână atunci când călătoresc cu avionul.

Caroline, în vârstă de 28 de ani, își împărtășește călătoriile și cunoștințele pe contul ei de TikTok, unde are aproape 83.000 de urmăritori. Ea scrie pe blogul Blonde Voyage, unde își postează sfaturile de călătorie. Astfel, însoțitoarea de zbor a sfătuit călătorii cu privire la un articol pe care ar trebui să-l împacheteze întotdeauna pentru zborul lor, indiferent de vreme.

„Este simplu, dar nu vă pot spune de câte ori pe zi mi se cere o pătură de către cineva care poartă pantaloni scurți și un crop top în avion. Întotdeauna, întotdeauna, aduceți întotdeauna un hanorac în avion, la aeroport. În aeroportul și în avion poate fi uneori rece. Chiar dacă mergi într-un loc tropical și nu vei avea nevoie de el, adu-l în avion, îmbracă-te călduros. Multe companii aeriene nu au pături, așa că nu te baza pe asta! De aceea spun să te îmbraci bine”, a spus aceasta.

Ce să luați cu voi în avion

 • Pașaport
 • Card Visa
 • Poșeta sau portofel
 • Telefon
 • Baterie externă
 • Sticlă de apă
 • Dezinfectant
 • Șervețele
 • Loțiune de mâini
 • Gustări
 • O pernă de călătorie
 • Căști
 • Balsam de buze
 • Deodorant

Care este cea mai bună perioadă a unei zile pentru un zbor cu avionul

De asemenea, Caroline a detaliat recent sfaturile sale de călătorie pe timp de vară, sperând să-i ajute pe călători să învingă haosul în această perioadă a anului. Ea i-a sfătuit pe pasageri să fie atenți atunci când rezervă online zboruri de legătură.

„Sfatul numărul unu, dacă rezervați un zbor de legătură, asigurați-vă că aveți cel puțin două ore între zboruri. Multe dintre aceste site-uri web ale unor terțe părți vă vor permite să rezervați înclusiv la distanță de 30 de minute între zboruri. Nu este suficient timp. Chiar și o oră în aceste zile nu este suficient timp. Acordați-vă două ore între zborurile de legătură. Știu că nu vrei să te trezești la 3 dimineața pentru a prinde un zbor de la 5 dimineața, dar îți promit că, cu cât rezervi un zbor mai devreme, cu atât zborul tău este mai devreme, cu atât totul va merge mai ușor”, scrie express.co.uk.

articolul original.

Atenționare de călătorie în Bulgaria: Noi prevederi legale privind achiziționarea taxelor de drum

2 July 2022 at 10:44

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria că, începând cu luna iulie 2022, au intrat în vigoare noi prevederi referitoare la taxele de drum (TOLL) pentru circulaţia autovehiculelor de transport marfă şi pasageri.

Astfel, începând cu data de 1 iulie 2022, drumurile naţionale de categoria a II-a vor fi incluse în sistemul de taxare tip TOLL pentru autovehiculele de marfă şi pasageri, iar cuantumul acestor taxe de drum pentru autostrăzi şi drumurile naţionale de categoria I va fi majorat în două etape. Astfel, majorarea cuantumului taxelor pentru mijloacele de transport marfă şi pasageri cu greutate mai mare 3,5 tone se va realiza începând cu data de 1 iulie 2022 şi, respectiv, data de 1 ianuarie 2023.

Taxele pentru vinietele electronice în Bulgaria, pentru mijloacele de transport cu greutate de până la 3,5 tone, vor fi reduse cu 10% începând cu data de 1 ianuarie 2023; până la data de 31 decembrie 2022, cuantumul lor rămâne neschimbat.

A. Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:
– între 6 şi 9 stotinci (100 stotinci = 1 leva) pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
– între 5 şi 8 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;
– între 2 şi 3 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate cuprinsă între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:
– între 10 şi 13 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
– între 6 şi 9 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;
– între 4 şi 7 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

B. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:
– între 16 şi 20 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
– între 13 şi 17 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;
– între 9 şi 11 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 2 sau 3 osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum, începând cu data de 1 ianuarie 2023:
– între 26 şi 30 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă;
– între 22 şi 25 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria I;
– între 19 şi 23 stotinci pe kilometru parcurs pe drumurile naţionale de categoria a II-a.

C. Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum până la data de 31 decembrie 2022:
– În limita a/de la 15 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naţionale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV şi 32 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.
Pentru mijloacele de transport cu greutate mai mare de 12 tone, care prezintă 4 sau mai multe osii, în funcţie de categoria acestora ecologică, se vor achita următoarele taxe de drum începând cu data de 1 ianuarie 2023:
– În limita a/de la 29 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs pe pe drumurile naţionale de categoria a II-a pentru mijloacele de transport din categoria EURO VI, EEV şi 43 de stotinci pentru mijloacele de transport din categoria EURO 0, I, II, pentru fiecare kilometru parcurs pe autostradă.

D. Pentru autocarele cu greutate între 3,5 şi 12 tone, în funcţie de categoria şi clasa acestora, se vor achita următoarele taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022: între 1 şi 5 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 2 şi 8 stotinci.

E. Pentru autocarele cu greutate de peste 12 tone, în funcţie de categoria şi clasa acestora, se vor achita drept taxe de drum, până la data de 31 decembrie 2022, între 2 şi 6 stotinci pentru fiecare kilometru parcurs, iar de la data de 1 ianuarie 2023, între 3 şi 9 stotinci.

În acest context, este subliniată importanţa informării corecte a şoferilor români, a achiziţionării din timp a vinietelor electronice şi achitării conforme a taxelor de drum tip TOLL pentru folosirea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Toţi cei interesaţi pot obţine informaţii relevante, după cum urmează:
– privind vinieta electronică şi taxele de drum tip TOLL – www.bgtoll.bg/ro/;
– privind situaţia traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare – www.mvr.bg
– privind starea actuală a drumurilor – pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, pe pagina de Internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;
– privind regimul vamal la intrarea în R. Bulgaria dinspre Turcia pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din Bulgaria – www.customs.bg/wps/portal/agency-en/home/info-citizens;
– privind starea vremii – www.weather.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Sofia: +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet www.mae.ro/node/51904, http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, www.meteoalarm.org, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie

articolul original.
 • There are no more articles
❌