ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 24 June 2022Ultimele Stiri

Ziua universală a Iei sărbătorită la Centrul Medico-Social Băcești

24 June 2022 at 21:14
image

De Sânziene, președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a onorat invitația conducerii Centrului Medico-Social Băcești, participând la spectacolul ”Cu drag de Sânziene”, manifestare ce marcat Ziua universală a Iei.

Cei peste 100 de beneficiari ai centrului s-au bucurat de un program artistic de înaltă ținută, amfitrioni fiind Corul Asociației ”Cu sufletul în palmă”, Grupul ”Doar prieteni” al Școlii Gimnaziale Băcești, Ansamblul vocal-instrumental ”Terapsi” al Spitalului de Psihiatrie Murgeni, Formația ”Sorin Corduneanu Band” și solista de muzică populară Lili Ciortan.

”Țin să aduc mulţumiri colectivului centrului pentru sufletul pus în desfăşurarea activităţii, astfel încât oamenii internaţi aici să se simtă bine. Beneficiarilor doresc să le transmit, de asemenea, mulţumiri pentru implicare în activitățile culturale organizate aici și pentru dorința de a menține împreună tradiția neamului românesc!”, a spus preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu.
Centrul de la Băcești este unul dintre cele mai modern din țară, fiind dotat cu aparatură medicală modernă. Aici funcționează o salină proprie, cabinete de kinetoterapie, logopedie şi psihologie, un lac de agrement şi o grădină publică. Beneficiarii au acces la capelă, sala de activităţi artistice, bibliotecă şi coafor.

articolul original.

Tradițiile de Sânziene readuse în actualitate la Bălteni

24 June 2022 at 21:13
image

Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a participat la o șezătoare populară de Sânziene la Bălteni.

Gazdă a fost o casă veche tradițională, botezată de solista de muzică populară ”Colțișorul meu de altădată”.

Meșteri populari din Bacău, Iași și Vaslui, alături de soliști de muzică populară, au fost prezenți la eveniment, care a cuprins și o expoziție de ii tradiționale, din zona comunei Laza.

”Felicit pe tânăra artistă pentru ideea de a crea acest colț autentic românesc, unde redescoperim zestrea bunicilor noștri. Am văzut costume autentice, care au rafinamentul și eleganța de odinoară, cu o cromatică armonioasă, atât de simplă şi naturală pentru sufletul oricărui român. Am descoperit și vechile unelte folosite la diferite munci gospodărești. Asemenea inițiative trebuie încurajate, pentru a păstra cât mai bine tot ce a avut de preț poporul nostru”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.  

articolul original.

Sărbătoare de Sânziene la Fălciu

24 June 2022 at 21:11
image

Mii de oameni din comuna Fălciu şi împrejurimi au participat la “Sărbătoare Sânzienelor”.
Președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, a onorat invitația primarului Neculai Moraru, de a fi în mijlocul localnicilor și a urmări spectacolul folcloric organizat de Ziua comunei Fălciu.

Pe scenă au urcat Orchestra Lăutarii, coordonată de maestrul Nicolae Botgros, alături de soliștii Alessia și Constantin Bahrin. 

“Mã bucur sã vãd cã oamenii se simt bine, de sărbătoarea Sânzienilor. Este ziua lor, a celor care locuiesc în Fãlciu. A devenit deja o tradiție această sărbătoare, care adună pe toți locuitorii din această parte a județului, care au venit să se simtă bine și să asculte muzică de calitate”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Primarul Neculai Moraru a ținut să reînvie tradiția considerând un bun prilej de întâlnire a fiilor satului, de a socializa și de a se revedea.

”S-au făcut lucruri bune în acest an. Avem noi drumuri asfaltate, un centru medico-social. Am început lucrările de modernizare la liceu. Avem și alte proiecte în derulare, pe care sper să le ducem la bun sfârșit în această perioadă”, a declarat primarul Moraru.

Seara s-a încheiat cu un foc de artificii.

articolul original.

Primarul Ion Lungu a premiat 32 de personalități locale în deschiderea Zilelor Sucevei. ”Seara valorilor sucevene” a avut loc la Hotelul ”Balada” într-o atmosferă selectă

24 June 2022 at 19:09

32 de personalități sucevene au fost premiate în cadrul unei acțiuni intitulate ”Seara valorilor sucevene” care a avut loc vineri seară în deschiderea Zilelor Sucevei în sala de evenimente a Hotelului Balada într-o atmosferă selectă. Amfitrion a fost primarul Sucevei, Ion Lungu.  Evenimentul a fost organizat de Primăria municipiului Suceava în asociere cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Iată premianții: președintele Consiliului Județean-Gheorghe Flutur, PS Damaschin Dorneanul, prefectul Alexandru Moldovan, deputații Mirela Adomnicăi, Ioan Bălan și Angelica Fădor, directorul Muzeului Național al Bucovinei- Emil Ursu, managerul Spitalului Județean de Urgență-Alexandru Calancea, rectorul Universității ”Ștefan cel Mare”-Valentin Popa,  profesorii universitari Adrian Graur, Sanda Maria Ardeleanu, Petru Ghervan și Camelia Ignătescu, oamenii de afaceri Paul Henri Kohler-directorul Ambro, Viorel Nuțu-General Construct, Sorin Iacob-Loial, Ilie Lahman – Conbucovina, Dumitru Popescu-SUCT și Vasile Florea-Florconstruct, Fundația Sânge pentru România coloneii Mugurel Anton și Costică Ghiață-șeful ISU Suceava, comisarul șef al IPJ-Florin Poenaru, generalului de brigadă Ionel Postelnicu-șeful IJJ, preotul Constantin Diaconașu, rezerviștii Davidel Dumitru și Niculai Niga, Daniela Dungeanu-directorul Colegiului ”Petru Rareș”, Dan Popescu- directorul Colegiului ”Ștefan cel Mare”, Dumitru Moraru-directorul Școlii ”Miron Costin”, Maria Teodoreanu-directorul Colegiului ”Petru Mușat” și Maria Matei-directorul grădiniței cu program prelungit Suceava.

articolul original.

„Ucigașa de pisici” din Dumești a fost trimisă în judecată! Răzbunarea pisicii decapitate!!

24 June 2022 at 16:30

Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui –  Biroul pentru Protecția Animalelor au finalizat cercetările în cazul femeii în vârstă de 28 de ani, din comuna Dumești, județul Vaslui, cercetată pentru săvârșirea infracțiunii de uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, prevăzută de Legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor și au înaintat dosarul penal cu propunere de trimitere în judecată.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că, în data de 17 mai 2022, în timp ce se afla la locuința sa din localitatea/comuna Dumești, județul Vaslui, o femeie în vârstă de 28 de ani, ar fi exercitat fapte de violențe asupra unei pisici și ar fi decapitat-o. După exercitarea acestor violențe, femeia ar fi efectuat un material foto-video în care apare pisica decapitată, însoțit de mesajul ”Nu există răzbunare mai bună ca asta!”, pe care l-ar fi postat pe rețelele de socializare.

În urma apariției imaginilor în spațiul public, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor s-au sesizat din oficiu și au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ”uciderea animalelor, cu intenție, fără drept”, prevăzută de Legea nr. 205/2004, privind protecția animalelor.

Reamintim cetățenilor că din data de 19 mai 2022 au intrat în vigoare noile prevederi legale privind protecția animalelor, care stabilesc sancțiuni mai aspre pentru cei care comit orice act de cruzime sau violență asupra acestora.

Articolul 25 din Legea 205/2004

(1) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă:

a) intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor;

b) despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare;

c) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.

(2) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă:

a) folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare;

b) folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora;

c) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

d) rănirea cu intenţie a animalelor.

(3) Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani:

a) uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept;

b) schingiuirea animalelor;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) zoofilia.

(4) În cazul condamnării pentru una dintre infracţiunile prevăzute la alin. (1) şi (2), instanţa poate dispune ca pedeapsă complementară interdicţia de a deţine animale pentru o perioadă de la un an la 5 ani.

Prevederile Legii 205/2004 privind protecția animalelor, urmăresc asigurarea condițiilor de viață și bunăstare ale animalelor cu sau fără stăpân, consfințind o serie de drepturi și obligații în sarcina deținătorilor de animale. Acestora din urmă le-au fost instituite responsabilități privind întreținerea și supravegherea animalelor, tratamentul aplicat acestora excluzând orice act de cruzime și violență.

articolul original.

Rezultate Bacalaureat 2022: LUNI se afișează primele rezultate. DESCARCĂ modelul de cerere pentru contestație

24 June 2022 at 17:00

Rezultate Bacalaureat 2022: LUNI se afișează primele rezultate. DESCARCĂ modelul de cerere pentru contestație

Bacalaureatul 2022, sesiunea de vară, a luat sfârșit, iar absolvenții de liceu așteaptă notele inițiale. Primele rezultate ale examenului de Bacalaureat 2022 vor fi afișate luni, 27 iunie, până la ora 12, potrivit Ministerului Educației. Rezultatele vor fi disponibile pe platforma bacalaureat.edu.ro și la avizierul școlii.

Amintim că numele elevilor vor fi anonimizate. În această situație, codurile individuale înlocuiesc numele și prenumele candidaților și au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută de aceștia.

MODEL CERERE CONTESTAȚIE BACALAUREAT 2022

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, 27 iunie, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

„Candidații care depun contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica nota inițială prin creștere sau descreștere, după caz.”, prevede art. 13 alin (1) din Ordinul 5.151/2021.

articolul original.

INCENDIU în Tiream! Deșeuri reciclate au ars din temelii

24 June 2022 at 19:15
image

Astăzi, la ora 18:13, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare a fost alertat să intervină pentru lichidarea unui incendiu, izbucnit la un operator economic de reciclare deșeuri mase plastice, în localitatea Tiream, din județul Satu Mare.
La fața locului s-au deplasat inspectorul șef, Lt. col. Buzduga Sergiu Marius, 2 ofițeri și 10 pompieri militari cu 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă, din cadrul Detașamentului de Pompieri Carei și o autospecială de primă intervenție și comandă, din cadrul Detașamentului de Pompieri Satu Mare și primarul comunei Tiream cu 7 pompieri voluntari cu o autospecială de stingere și un buldoexcavator.
Ajunse la fața locului, forțele profesioniste au găsit incendiul manifestându-se cu flacără, pe o suprafață de aproximativ 500mp, cu posibilitate de propagare la o hală.
Reacția promptă a pompierilor a salvat 2 hale (deșeurile dintr-o hală),2 containere modulare și un depozit de lemne.
Cauza probabilă de producere a incendiului este fumatul în locuri nepermise.
Au ars pe aproximativ 500 mp deșeuri reciclabile formate din mase plastice, carton și aluminiu.

articolul original.

GALERIE FOTO. Ziua Iei sărbătorită de PSD Satu Mare la Muzeul de Artă și Chilia

24 June 2022 at 19:05
image

Piesa principală a costumului popular românesc este cămașa, termenul de ie fiind atribuit doar cămășii femeiești. Cămașa este croită în formă de cruce, dintr-o singură bucată de pânză și cu o deschizătură în partea de sus. Inițial, cămășile erau confecționate din pânză de in sau cânepă, iar mai târziu din mătase și bumbac. Acesta din urmă era folosit ca urzeală pentru bătătura de in și cânepă, mai ales în partea de nord a țării, în timp ce în sud cămășile erau mai frecvent țesute cu borangic. Fața și spatele cămășii se numesc ”stan”, iar partea inferioară ”poale”. Stanul se confecționa din două foi de pânză, iar mâneca din una. Sub braț, cămașa era prevăzută cu așa numita ”pavă”, care oferea comoditate în timpul mișcării.

Ia este, în fapt, o cămașă tradițională românească de sărbătoare, confecționată din pânză albă, bumbac, in sau borangic și împodobită cu mărgele și broderii la mâneci și la gât. Croiala este relativ simplă: un dreptunghi de pânză, tăiat rotund în jurul gâtului și întărit cu șnur răsucit. Mânecile sunt, de cele mai multe ori, încrețite atât la umeri, cât și la încheieturile mâinilor. Este un tip de cămașă scurtă până la talie, spre deosebire de cămașa anterioară, mai veche, ce îmbrăca întregul corp și se purta dedesubtul hainelor pentru a apăra corpul de ”vrăji și pericole”. Tehnica decorării iei s-a transmis de la mamă la fiică, fapt care a conservat tradiția și gustul de la o generație la alta.

Motivele sunt stilizate, geometrice sau inspirate de natură. Se disting mai multe variante de bază în compoziția decorului de pe mâneci: ie cu mâneci cu dungi verticale brodate (în râuri drepte), dungi oblice sau ”ie cu stele”. Partea din față a cămășii este și ea bogat brodată, prin repetarea acelorași modele existente pe mâneci. Iile brodate cu ”spic” făceau parte din costumul de nuntă din Moldova. Culorile folosite la broderie erau în două — trei nuanțe cromatice, de regulă, dar se broda și cu o singură culoare, de obicei negru.

Azi 24 Iunie PSD Satu Mare a sărbătorit Ziua Universală a Iei la Muzeul Județean și în Chilia comuna Homoroade. La evenimentul de la Muzeul Județean a participat președintele PSD Satu Mare Mircea Govor, prefectul județului Radu Roca,directorul de cancelarie a prefectului Radu Iancu,președintele PSD Municipal consilierul local Ciprian Crăciun,președintele OFSD pe municipiu Manuela Rogoz,președintele TSD Bianca Șorian,președintele TSD pe municipiu Cristina Ilieș,consilierul județean Lenuța Cornea,directorul Casei Corpului Didactic Mariana Sălăgean dar și numeroși membri PSD.După evenimentul de la Muzeul Județean cei prezenți s-au deplasat la Chilia comuna Homoroade  , în gospodăria  țărănească transformata in muzeul Iei aflată în subordinea Muzeului Județean . Delegația PSD a fost întâmpinată de primarul comunei Simion Ardelean.La eveniment au mai fost prezenți Anișoara Boitor inspectorul  școlar general  ,directorul Centrului Județean de Creatie Robert Laszlo , inspectorul  școlar Ardelean Maria , profesori și consilieri locali  din Chilia ,precum și mai multi localnici care au dorit să fie prezenți la eveniment.

articolul original.

Adunare Generală în cadrul Partidei Romilor PRO EUROPA, la Consiliul Județean

24 June 2022 at 14:38

Astăzi, de la orele 12:00, la Consiliului Județean a avut loc adunarea generală în cadrul organizației Partida Romilor PRO EUROPA, filiala Satu Mare. Prezenți la această întâlnire au fost Cătălin Manea, deputat al minorității rome în Parlamentul României și vice președinte al organizației la nivel național, membrii ai prezidiului, printre aceștia fiind Horvath Ignac, președintele organizației și Goja Tiberiu Szolt, candidat la președinția romilor care a și câștigat, în cele din urmă, postul. De asemenea au fost prezenți și reprezentanți a partidelor politice și a distribuților administrației publice locale iar ca public, au fost prezenți delegați ai  comunități rome din diverse localități. 

În cadrul întâlnirii au fost discutate lucrări ale adunării generale, diverse problematici ale comunității rome și realizări a partidului PRO EUROPA din 2018 până în prezent. De altfel, Cătălin Manea a ținut să amintească tuturor celor prezenți importanța recensământului populației și al locuințelor în cadrul minorității rome, și nu numai.  

“Mulți au încercat, în ultima perioadă să minimalizeze…să știrbească importanța acestui demers național. Și, cumva, atât în spațiul public, în mass-media, cât și pe rețelele de socializare au apărut tot felul de informații false…cum că, în cadrul recensământului se prelucrează CNP-ul, cum că oamenii vor primi amenzi de la FISC sau în cazul comunităților de romi că nu știu ce rău li se poate întâmpla…nimic mai neadevărat! Recensământul are loc odată la 10 ani și nu este o banală, hai să spunem, numărare a populației.” declară Cătălin Manea, deputat al minorității rome.   

În urma desemnării sale ca președinte al comunității,Goja Tiberiu Szolt a ținut să adreseze câteva cuvinte la pupitru.  

“Am deosebita plăcere de a vă întâmpina cu mult drag și recunoștință. Cu foarte mare drag îi urez bun venit domnului deputat Cătălin Manea, căruia îi sunt recunoscător și îi aduc mulțumiri din adâncul sufletului meu pentru că, datorită domniei sale, pot să stau astăzi în fața dumneavoastră în postura de președinte al partidului nostru din Satu Mare și datorită domniei sale a avut loc evenimentul istoric de alegere a primului consilier județean de etnie romă din județul Satu Mare. Mulțumim mult!” declară Goja Tiberiu, acum actual președinte al comunității rome. 

articolul original.

Gorj: Primarul din Albeni, arestat preventiv pentru 30 de zile

24 June 2022 at 19:24
image

Primarul comunei gorjene Albeni, Silviu Ionuț Stan, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru fapte de corupție. Magistrații au admis vineri cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Procurorii îl acuză de comiterea unor infracțiuni de corupție, trafic de influență, luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și divulgarea unor informații secret de serviciu, nedestinate publicității. Primarul fusese reținut inițial pentru 24 de ore, în urma unor descinderi la sediul Primăriei Albeni și la casa edilului.

articolul original.

Gorj: Explozie la etajul al treilea al unui bloc din Turceni

24 June 2022 at 18:09
image

O explozie s-a produs vineri seară la un apartament situat la etajul al treilea al unui bloc din Turceni, Gorj. Conform ISU Gorj, o butelie a explodat în bucătăria apartamentului.

Au fost afectați 3 copii și trei adulți. Copiii au fost răniți ușor de bucăți de sticlă și au fost găsiți în fața blocului. Un bărbat, proprietarul locuinței a fost ars la un picior. Soția acestuia a făcut atac de panică, iar o vecină s-a speriat și a căzut pe scări.

La fața locului au intervenit autospeciale de pompieri din Turceni și Târgu Jiu, precum și ambulanțe. La spital au fost transportate două victime, respectiv bărbatul care a suferit arsuri și vecina căzută pe scări. Locatarii blocului s-au autoevacuat. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite.

Imobilul urmează să fie verificat pentru a se stabili dacă proprietarii pot reveni în apartamente.

articolul original.

Anunț convocare ședință Consiliul Local Voinești în data de 29 iunie 2022

24 June 2022 at 17:55
By: Incomod

Societatea Academică din România a realizat un raport de diagnoză privind calitatea serviciilor publice municipale, iar Târgoviște ocupă locul 3 la nivel național, ca urmare a investițiilor fără precedent din ultimii ani în domeniul educației – spune primarul Daniel Cristian Stan. S-au implementat proiecte care au vizat creșele, grădinițele, școlile și liceele.

„Reabilitarea, modernizarea și dotarea infrastructurii educaționale au făcut obiectul unei campanii spectaculoase de accesare de fonduri europene și guvernamentale, dublate de un efort consistent de la bugetul local. Am înțeles că datoria de căpătâi a unei administrații responsabile este de a crea facilitățile normale desfășurării unui act educațional de calitate.

Nu a fost o simplă reabilitare, ci, în majoritatea cazurilor, o transformare propriu-zisă față de ceea ce era, înainte, unitatea de învățământ: lucrari de extindere, reabilitare și consolidare, recompartimentări ale corpurilor existente pentru reorganizarea si eficientizarea activității și comunicării în cadrul instituțiilor, amenajarea de cabinete psihologice, medicale și izolatoare, săli de mese, birouri si anexe pentru materiale didactice, săli multifuntionale, vestiare, eficiență energetică, săli de sport și baze sportive moderne”, a declarat primarul Daniel Cristian Stan.

articolul original.

Bărbat de 40 de ani, decedat la o piscină din Târgu Jiu

24 June 2022 at 17:34

Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a decedat vineri la o piscină din Târgu Jiu. Poliția Municipiului Târgu Jiu a fost sesizată prin apelul unic 112 despre faptul că o persoană ar fi decedat într-o piscină de pe raza municipiului.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, stabilind că un bărbat de 40 de ani, din comuna Bălesti, a fost scos din piscină in stare de inconștiență.
La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanță Gorj, care a efectuat manevre de resuscitare persoanei, însă din păcate a fost constatat decesul.

Corpul bărbatului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Gorj în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cu exactitate a cauzei decesului.
A fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

articolul original.

MONITORUL VIDEO: Parada costumelor tradiționale ale minorităților

articolul original.

Accident provocat de un instructor auto

24 June 2022 at 16:28

Două mașini au fost serios avariate după o manevră imprudentă în trafic. Asta după ce un autoturism marca Dacia Logan, inscripționat „Școala”, a intrat într-o depășire.

Evenimentul rutier s-a petrecut, vineri la orele amiezii, în localitatea Ungureni, la puțin timp după ce un BMW s-a dat peste cap în zonă.

Din cele spuse de oamenii de la fața locului, instructorul auto, a intrat în depășirea unei alte mașini, iar în acel moment din sens opus venea camionul cu butelii.

Șoferul camionului a făcut tot posibilul pentru a evita impactul, trăgând tare dreapta de volan. Cu toate acestea, cele două mașini s-au acroșat cu partea stânga față. În urma impactului dintre cele două autovehicule, instructorul auto ar fi suferit răni ușoare.

La fața locului a ajuns un echipaj de la Ambulanța Săveni, însă, ulterior, bărbatul a refuzat transportul la spital.

articolul original.

MONITORUL VIDEO: Elena Mândrescu a încheiat momentul „Cămăși cu poveste și cântec” din cadrul festivalului Transfrontalier

Manifestarea intitulată „Cămăși cu poveste și cântec”, din cadrul Festivalului Transfrontalier de pe Pietonalul Unirii, s-a încheiat cu un moment de muzică populară susținut de artista Elena Mândrescu.

articolul original.

Autoritățile discută despre două noi semafoare pe strada Bogdan Dragoș, în intersecțiile cu Tineretului și bd. Republicii

24 June 2022 at 13:30
image

Autoritățile romașcane discută, în această perioadă, despre noi reglementări rutiere, prin semaforizare, în două intersecții aglomerate din municipiul Roman, intersecția străzii Bogdan Dragoș cu strada Tineretului și cea dintre bulevardul Republicii cu strada Bogdan Dragoș.

Propunerea noilor reglementări a fost enunțată de consilierul local Alexandru George Balan în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local Roman de joi, 23 iunie: „Grupul consilierilor PSD, împreună cu colegul de la Pro România și de la PP-USL, începem de astăzi să facem un demers care ține de siguranța circulației în municipiul Roman, și facem un demers ca la carte, prin care ne adresăm în primul rând primarului – prin dânsul către Comisia de circulație de la nivelul municipiului Roman și ulterior către IPJ Neamț -, pentru că dorim semaforizarea intersecției dintre strada Bogdan Dragoș și strada Tineretului și semaforizare sau un mic sens giratoriu în zona «Abator», intersecția străzii Bogdan Dragoș cu bulevardul Republicii – doar după ce obținem toate avizele”.

Primarul municipiului Roman, Leonard Achiriloaei, consideră oportună semaforizarea intersecției Bogdan Dragoș – Tineretului, însă afirmă că amplasarea unui semafor în intersecţia de la „Abator” nu este necesară.

Din punctul meu de vedere, intersecția Tineretului cu Bogdan Dragoș este o zonă sensibilă, vedem cu toții că acolo se întâmplă foarte des accidente. Acum poate că e vacanță și nu mai atât de mare tranzitul în acea zonă, dar cred că o astfel de sistematizare poate reduce numărul de accidente. Clar, în zona cealaltă (n.r. – Republicii cu Bogdan Dragoș) au mai fost discuții în Comisia de circulație și concluzia a fost că nu e indicat să amplasăm un semafor în acea intersecție, având în vedere că o una atipică, dezaxată, nu este de tipul celeilalte. Acum, bineînțeles, solicitarea făcută în Consiliul Local ieri își va urma cursul firesc, va intra în analiză în Comisia de circulație, unde se va stabili clar situația – dar cred eu că cea de la Tineretului va primi un aviz favorabil”, a afirmat primarul Leonard Achiriloaei în cadrul conferinței de presă de vineri, 24 iunie.

În legătură cu semaforul dintr-o altă intersecție cu trafic intens, dintre străzile Mihai Viteazul și Anton Pann, în zona Școlii „Calistrat Hogaș” – de la conducerea căreia a venit și solicitarea de amplasare a semaforului, pentru siguranța elevilor -, primarul a mai precizat că până la punerea acestuia în funcțiune mai sunt necesare un aviz de la Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț și, în premieră, un studiu de trafic.

Deocamdată, acolo semaforul funcționează doar cu galben intermitent, pentru că nu sunt finalizate toate etapele pentru avizul de funcționare. Aici, din punct de vedere al aprobărilor, în momentul de față, procedural, sunt câteva lucruri schimbate, în sensul că astfel de modificări sunt aprobate la nivel județean, de către Poliția Rutieră, și nu la nivel local. Acum, chiar dacă au fost aprobate în Comisia locală de circulație, ele trebuie avizate și de către un compartiment din cadrul IPJ Neamț. Totodată, pentru anumite intervenții, ne este necesară și documentație, iar pentru acel semafor este necesară o documentaţie specială, un proiect tehnic întocmit de un specialist în domeniul traficului. Acum, din primele studii pe care le-am făcut – pentru că nu am avut până acum un astfel de proiect sau o astfel de documentație -, ajunge undeva la 25.000 de lei un astfel de studiu. Nu îl avem bugetat și urmează să mai vedem care este situația în piață exact, pentru că nu ne-am mai confruntat cu astfel de soluții”, a mai afirmat primarul Leonard Achiriloaei.

articolul original.

Inteligență artificială: Un dispozitiv Amazon va putea reda vocea persoanelor decedate

24 June 2022 at 13:12
image

Amazon a anunţat săptămâna aceasta, în timpul conferinţei sale anuale re:MARS, care se concentrează pe inovaţia în domeniul inteligenţei artificiale, că lucrează la o actualizare a sistemului Alexa care ar permite tehnologiei să imite orice voce, chiar şi pe cea a unui membru decedat al familiei.

Rohit Prasad, vicepreşedinte al Amazon, a declarat că sistemul actualizat va fi capabil să colecteze suficiente date vocale din mai puţin de un minut de sunet pentru a face posibilă o astfel de personalizare, în loc să fie nevoie ca cineva să petreacă ore întregi într-un studio de înregistrare, aşa cum se făcea în trecut.  Prasad nu a dat detalii despre momentul în care această funcţie ar putea fi lansată, iar compania a refuzat să comenteze cu privire la data lansării. Amazon caută noi modalităţi de a adăuga mai multe „atribute umane”  inteligenţei artificiale, în special „în aceste vremuri de după pandemie, când atât de mulţi dintre noi au pierdut pe cineva drag”, a declarat Prasad. „Deşi AI nu poate elimina durerea pierderii, cu siguranţă poate face ca amintirea lor să dureze”.

Amazon a folosit mult timp voci recunoscute, cum ar fi vocile reale ale lui Samuel L. Jackson, Melissa McCarthy şi Shaquille O’Neal, pentru boxa inteligentă Alexa. Dar recreerea prin inteligenţă artificială a vocilor oamenilor s-a îmbunătăţit din ce în ce mai mult în ultimii ani, în special prin utilizarea inteligenţei artificiale şi a tehnologiei deepfake.

Totodată, Adam Wright, analist al IDC Research, a declarat: „Cred că Amazon este interesată să facă acest lucru pentru că are capacitatea şi tehnologia necesară şi caută mereu modalităţi de a ridica nivelul asistentului inteligent şi al experienţei smart home”.

articolul original.

Deplasare cu stația mobilă a Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj la Mociu

24 June 2022 at 15:56
image

O echipă de funcționari ai Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Cluj, instituție publică de interes județean aflată sub autoritatea Consiliului Județean, se va deplasa luni, 27 iunie a.c., începând cu ora 09.30, în localitatea Mociu, cu stația mobilă, în vederea preluării documentelor pentru întocmirea cărților de identitate.

În acest context, cetățenii de pe raza comunei care au cărțile de identitate expirate sau care urmează să expire în următoarele 180 de zile, tinerii care împlinesc vârsta de 14 ani, precum şi persoanele aflate în alte situații care impun eliberarea unui nou act de identitate şi cei care solicită viză de reședință sunt invitați să se prezinte cu toate documentele necesare eliberării cărții de identitate la sediul Primăriei comunei Mociu.

Pentru desfășurarea în bune condiții a activităților ce se impun în această etapă, premergătoare întocmirii cărții de identitate, respectiv de preluare a imaginilor, cererilor şi documentelor necesare, funcționarii Direcției Județene de Evidență a Persoanelor beneficiază de sprijinul angajaților din cadrul Primăriei Mociu, precum şi de colaborarea organelor de poliție locale.

         Reamintim faptul că, pentru a veni în sprijinul clujenilor, Direcția Judeţeană de Evidență a Persoanelor Cluj se deplasează periodic în comunitățile județului cu stația mobilă de preluare a imaginilor, cererilor şi documentelor necesare pentru eliberarea actelor de identitate. Dotată cu aparatură modernă, aceasta a fost achiziționată în cadrul proiectului european ,,Modernizarea activităților de evidență a persoanelor din județul Cluj”, câștigat și implementat de Consiliul Județean Cluj.

articolul original.
❌